Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 603 din 2 septembrie 1991  pentru aprobarea Acordului privind cooperarea in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 603 din 2 septembrie 1991 pentru aprobarea Acordului privind cooperarea in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 191 din 24 septembrie 1991
Guvernul Romaniei hotaraste:

ARTICOL UNIC
Se aproba Acordul privind cooperarea in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia, incheiat la Ankara la 10 ianuarie 1991.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

Bucureşti, 2 septembrie 1991.
Nr. 603.
----------------
* Anexa se comunicã celor interesaţi.


ACORD
privind cooperarea in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia


Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Turcia (ambele vor fi in continue numite parti), dorind sa dezvolte relatiile bilaterale in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale, si fiind convinse ca aceasta cooperare va contribui la promovarea starii de sanatate a celor doua popoare, au convenit urmatoarele:


ART. 1
Partile contractante vor dezvolta si extinde cooperarea in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale si vor promova schimburile bilaterale de experienta.
Ambele parti vor promova schimburile de experti (pina la 10 persoane/an), pe perioada de 2-4 saptamini pentru fiecare expert, in problemele de asistenta materno-infantila, planificare familiala, neonatologie, stomatologie si conducere sanitara etc. (vezi anexa nr. I).
Partile vor promova trimiterea de experti cu scopul de perfectionare, specializare, documentare si imbogatirea experientei, partile exprimindu-si acordul reciproc pentru indeplinirea fiecarui stagiu.
Ambele parti vor dezvolta cooperarea intre institutele de stiinte medicale.
Partile isi vor transmite reciproc agenda evenimentelor stiintifice si medicale pentru anul urmator pina la data de 31 decembrie a fiecarui an.
ART. 2
Partile vor promova cooperarea stiintifica si tehnologica in domenii de interes reciproc (vezi anexa nr. I).
Anexa va fi revazuta si completata periodic.
ART. 3
Partile vor dezvolta cooperarea stiintifica si tehnologica prevazuta de acest acord dupa cum urmeaza:
- participarea la programele de cercetare stiintifica de interes bilateral;
- participarea la forme de cooperare directa intre institute stiintifice din cele doua tari, specializate in domeniul medical (vezi anexa nr. II);
- ambele parti vor asigura taxe reduse pentru participarea la manifestarile stiintifice organizate de cele doua ministere ale sanatatii;
- organizarea de manifestari stiintifice medicale bilaterale in Romania si Turcia.
ART. 4
Partile se vor informa reciproc prin transmiterea de buletine asupra principalelor reglementari din domeniul sanatatii publice, la cerere.
Aceste buletine vor fi trimise la:
- Departamentul cooperare internationala, str. Ministerului nr. 2, Bucuresti, pentru partea romana;;
- Ministerul Sanatatii - Directia pentru relatii externe, pentru partea turca.
Partile se vor informa reciproc prin trimiterea buletinelor epidemiologice lunare asupra situatiei epidemilogice.
ART. 5
In legatura cu schimbul reciproc de experti:
- partea trimitatoare va acoperi costul calatoriei internationale intre capitalele celor doua tari;
- partea primitoare va acoperi: costul cazarii in hotel de categoria I, costul transportului intern, al programului de vizite de documentare, eventual tarifele legate de asigurarea traducerii, precum si diurna obisnuita.
Partile se vor informa reciproc asupra: numelui, curriculum vitae, perioadei de sedere, problemelor si conferintelor propuse pentru studiu, precum si asupra limbii internationale vorbite de persoanele propuse pentru a efectua schimbul de experienta, printr-un protocol transmis cu 45 zile inaintea sosirii.
Partea trimitatoare va transmite dupa confirmarea vizitei informatii in legatura cu mijlocul de transport folosit de delegat, data plecarii din tara si a sosirii in tara primitoare, cu cel putin 15 zile inainte.
ART. 6
Partile, in cadrul acestui acord, vor asigura expertilor aflati temporar in vizita, asistenta medicala gratuita in caz de imbolnaviri acute (cu exceptia protezelor stomatologice).
ART. 7
Partile vor dezvolta, in scopul promovarii medicinei preventive si a asistentei medicale in cele doua tari, cooperarea comerciala si economica pe termen lung, in cadrul actualelor reglementari, necesitati si prevederi nationale.
ART. 8
Partile contractante vor promova formarea de institutii, inclusiv a investitiilor mixte, pentru producerea de echipament medical si medicamente in Turcia si Romania.
Ministerul Sanatatii din Republica Turcia va sprijini, in masura posibilitatilor, satisfacerea necesitatilor de medicamente ale Romaniei, in caz de solicitare.
ART. 9
Partile vor asigura delegatilor guvernamentali (si rudelor de gradul I, care ii insotesc), aflati temporar in deplasare: asistenta medicala, materiale sanitare si medicamente prin servicii ambulatorii, precum si asistenta medicala necesara, inclusiv supraveghere medicala, in cazuri de urgenta medico-chirurgicale, imbolnaviri (suspectati sau diagnosticati) de boli contagioase si accidente, in mod gratuit.
Cheltuielile pentru transportul bolnavilor in tara de origine vor fi acoperite de bolnavi.
Cetatenilor celor doua tari, aflati temporar in calatorie, li se va asigura gratuit tratament medical in cazurile de imbolnavire de boli contagioase, pina la organizarea transportului in tara de origine.
Transportul poate fi asigurat de partea doritoare.
In cazurile de deces, partile vor asigura pe baza de reciprocitate, in mod gratuit, asistenta medico-legala, inclusiv imbalsamarea; cheltuielile de transport international vor fi suportate de apartinatorii celui decedat.
ART. 10
Partile vor putea trimite bolnavi, in cadrul schimbului reciproc, in scopul stabilirii diagnosticului si pentru tratament, pentru diferite maladii, pe baza acordului bilateral si in limita posibilitatilor existente.
ART. 11
Partile vor stabili un "Comitet de coordonare" care va urmari detaliile cooperarii bilaterale.
Comitetul de coordonare:
- va lua masurile necesare pentru indeplinirea prevederilor prezentului acord;
- va identifica solutiile pentru dificultatile care ar putea aparea;
- va revizui prezentul acord in functie de posibile schimbari survenite;
- va defini numarul, data si domeniile in care se vor face schimburile de experti si va informa in scris ambele ministere la intervale de 6 luni.
Comitetul de coordonare va fi alcatuit din trei persoane conduse de un secretar de stat sau de adjunctul acestuia.
ART. 12
Cu incepere de la semnarii prezentului acord, Protocolul privind cooperarea tehnica in domeniul sanatatii si al stiintelor medicale, semnat la data de 8 aprilie 1982 la Bucuresti, se aproba.
ART. 13
Partile autorizeaza ministerele de resort pentru a asigura indeplinirea prevederilor cuprinse in prezentul acord.
ART. 14
Prezentul acord intra in vigoare de la data semnarii pentru o perioada de trei ani.
Valabilitatea acordului va fi apoi prelungita automat pentru perioade de cite trei ani, in cazul in care nu a fost denuntat cu sase luni inainte de data expirarii.
Acest acord s-a semnat la Ankara la data de 10 ianuarie 1991, in trei exemplare, in limbile turca, romana si engleza, fiecare dintre acestea avind valabilitate egala.
Textul in limba engleza este textul de referinta.

Din partea Guvernului Romaniei
Bogdan Marinescu

Din partea Guvernului Republicii Turcia
Halil Sivgin

ANEXA I

DOMENII DE COOPERARE

1. Perfectionarea medicilor si altor categorii de personal in domeniul planificarii familiale, schimbul de experienta in domeniul nutritiei, morbiditatii prin boli diareice si boli acute respiratorii, al urmaririi medicale active a nou-nascutilor, inclusiv a programelor privind supravietuirea copiilor.
2. Controlul calitatii medicamentelor si cosmeticelor, precum si elaborarea metodologiilor de obtinere a licentei pentru acestea.
3. Controlul si evaluarea efectului medicamentelor psihotrope si al narcoticelor.
4. Controlul productiei de seruri si vaccinuri.
5. Crearea serviciilor pentru cercetare si consulting in domeniul farmacologiei si toxicologiei.
6. Producerea si controlul singelui si preparatelor din singe.
7. Cooperarea in domeniul avizarii si controlului aditivilor alimentari.
8. Cooperare in domeniul bolilor transmisibile, cum ar fi tuberculoza, malaria si infectia HIV.
9. Bolile singelui si hematologie.
10. Oncologie.
11. Cardiologie si chirurgie cardiaca.
12. Transplantarea de organe.
13. Cooperare si actiuni bilaterale de cercetare asupra mediului inconjurator.
14. Conducere spitaliceasca, bioinginerie spitaliceasca, organizarea serviciilor de urgenta si a transportului bolnavilor.
15. Cooperare in domeniul educatiei pentru sanatate si schimburi de materiale educative, in limita posibilitatilor.
16. Cooperare in domeniul balneologiei si turismului medical.
17. Cooperarea in alte domenii ale sanatatii, pe baza acordului bilateral al partilor.


ANEXA II


COOPERAREA IN DOMENIUL CERCETARII STIINTIFICE

Partile vor promova cooperarea directa intre institute de cercetare din partea romana (Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului, Institutul oncologic Bucuresti, Spitalul de obstretica si ginecologie "Panait Sirbu", Clinica de chirurgie cardio-vasculara Tg. Mures, Institutul de igiena si sanatate publica Bucuresti) si institute similare din Turcia.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016