Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 598 din 21 iunie 2001  privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de spalat rufe de uz casnic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 598 din 21 iunie 2001 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a masinilor de spalat rufe de uz casnic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 377 din 11 iulie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale <>art. 8 şi 15 din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei şi ale <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplica maşinilor de spãlat rufe de uz casnic introduse pe piata, alimentate exclusiv de la reţeaua de distribuţie a energiei electrice de joasa tensiune.
(2) Prezenta hotãrâre se aplica maşinilor de spãlat rufe de uz casnic chiar şi în cazul în care acestea sunt comercializate pentru alte utilizãri decât cele casnice.
ART. 2
(1) Sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri şi maşinile de spãlat rufe de uz casnic care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta încheiat în condiţiile legii.
(2) În cazul ofertei spre vânzare a unor astfel de bunuri prin intermediul contractelor la distanta oferta trebuie sa fie însoţitã de informaţii referitoare la caracteristicile tehnice ale maşinilor de spãlat rufe de uz casnic, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplica:
a) maşinilor de spãlat rufe de uz casnic fãrã centrifugare;
b) maşinilor de spãlat rufe de uz casnic cu cuve separate pentru spalare şi stoarcere prin centrifugare;
c) maşinilor combinate de spãlat şi uscat rufe de uz casnic;
d) maşinilor de spãlat rufe de uz casnic care sunt alimentate de la alte surse de energie.
ART. 4
(1) Se admite introducerea pe piata numai a maşinilor de spãlat rufe de uz casnic care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au aplicatã într-un loc vizibil, pe exteriorul partii frontale sau superioare a aparatului, o eticheta indicând consumurile de energie şi clasa de eficienta energetica, precum şi alte caracteristici, dupã caz, prevãzutã în anexa nr. 2;
b) sunt însoţite de o fişa care conţine o enumerare de informaţii ce definesc aparatul respectiv, prevãzutã în anexa nr. 3.
(2) Informaţiile cuprinse pe eticheta şi în fişa sunt stabilite în conformitate cu Standardul european EN 60456 "Metode de mãsurare a performantelor maşinilor de spãlat rufe de uz casnic".
(3) Pana la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri Ministerul Industriei şi Resurselor şi Asociaţia de Standardizare din România vor asigura adoptarea standardului prevãzut la alin. (2) ca standard naţional de eficienta energetica.
(4) Clasa de eficienta energetica a unei maşini de spãlat rufe de uz casnic, clasa de eficienta a spalarii şi clasa de eficienta a stoarcerii prin centrifugare, specificate pe eticheta şi în fişa, sunt determinate conform anexei nr. 4.
(5) Este interzisã aplicarea etichetei prevãzute la alin. (1) lit. a) pe placutele indicatoare sau echivalentele lor, fixate pe maşinile de spãlat rufe de uz casnic, pentru scopuri de securitate a utilizatorului.
(6) Termenii utilizaţi pe eticheta şi în fişa sunt prevãzuţi în anexa nr. 5.
ART. 5
Se excepteazã de la prevederile art. 4 alin. (1) lit. a) şi b):
a) maşinile de spãlat rufe de uz casnic a cãror producţie a încetat înainte de data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri;
b) maşinile de spãlat rufe de uz casnic utilizate.
ART. 6
(1) Producãtorul unei maşini de spãlat rufe de uz casnic sau reprezentantul sau autorizat rãspunde pentru corectitudinea datelor înscrise pe eticheta şi în fişa.
(2) Prin reprezentant autorizat se înţelege persoana juridicã cu sediul în România, desemnatã de producãtor sa acţioneze în numele sau.
(3) Informaţiile conţinute pe eticheta şi în fişa se publica numai cu consimţãmântul scris al producãtorului sau al reprezentantului sau autorizat.
(4) În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sau autorizat nu aplica eticheta, sarcina de a o aplica revine distribuitorului. Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat are obligaţia sa transmitã gratuit distribuitorului sau etichetele necesare pana în momentul introducerii pe piata a maşinilor de spãlat rufe de uz casnic.
(5) Prin distribuitor se înţelege agentul economic care vinde en detail sau o alta persoana care vinde, închiriazã, oferã pentru cumpãrare în rate sau expune în vederea comercializãrii maşini de spãlat rufe de uz casnic cãtre utilizatori.
(6) Informaţiile cuprinse pe etichieta şi în fişa se redacteazã în limba romana.
(7) Se interzice aplicarea altor etichete, mãrci, simboluri, inscripţii referitoare la consumul de energie, care nu corespund cerinţelor prezentei hotãrâri, cu excepţia etichetarii ecologice care este permisã.
ART. 7
Producãtorul sau reprezentantul sau autorizat întocmeşte şi deţine, timp de 5 ani de la data fabricãrii ultimei maşini de spãlat rufe de uz casnic din seria respectiva de fabricaţie, documentaţia care atesta conformitatea acesteia cu cerinţele prezentei hotãrâri. Aceasta documentaţie va fi prezentatã spre examinare, la cerere, organelor de control abilitate şi va conţine:
a) denumirea şi sediul producãtorului;
b) descrierea generalã a masinii de spãlat rufe de uz casnic, pentru a permite identificarea acesteia;
c) informaţii, inclusiv desene relevante, privind principalele caracteristici de proiectare ale modelului, în special cele care afecteazã în mod esenţial consumul de energie;
d) rapoarte privind testele de mãsurare a performantelor efectuate în condiţiile art. 4 alin. (2);
e) instrucţiuni de utilizare.
ART. 8
În cazul în care producãtorul nu are sediul în România şi un reprezentant autorizat, obligaţia privind deţinerea documentaţiei care atesta conformitatea masinii de spãlat rufe de uz casnic cu cerinţele prezentei hotãrâri şi prezentarea acestei documentaţii, la cerere, autoritãţilor cu atribuţii de control în domeniu revine importatorului.
ART. 9
(1) Nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (3), art. 6 alin. (7), ale art. 7 şi 8 constituie contravenţie şi se sancţioneazã astfel:
a) în cazul nerespectãrii prevederilor art. 4 alin. (1) lit. a) şi b) şi alin. (3), cu sancţiunea prevãzutã la <>art. 25 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei;
b) în cazul nerespectãrii prevederilor art. 6 alin. (7), cu sancţiunea prevãzutã la <>art. 46 lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) în cazul nerespectãrii prevederilor art. 7 şi 8, cu sancţiunea prevãzutã la <>art. 46 lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul anume împuternicit de Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei şi de Autoritatea Nationala pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 10
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 9 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 12
Prezenta hotãrâre intra în vigoare în termen de 9 luni de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul industriei şi resurselor,
Mihai Berinde,
secretar de stat

Ministrul integrãrii europene,
Hildegard Carola Puwak

Autoritatea Nationala
pentru Protecţia Consumatorilor
Rovana Plumb,
secretar de stat


ANEXA 1


CARACTERISTICILE TEHNICE
ale maşinilor de spãlat rufe de uz casnic cuprinse în catalogul de comanda prin posta sau alte tipuri de vânzare la distanta

Cataloagele de comanda prin posta şi alte mijloace de comunicare tipãrite, menţionate la art. 2, conţin urmãtoarele informaţii, furnizate în ordinea urmãtoare:
1. clasa de eficienta energetica (pct. 3 din anexa nr. 3);
2. consumul de energie (pct. 5 din anexa nr. 3);
3. clasa de eficienta a spalarii (pct. 6 din anexa nr. 3);
4. clasa de eficienta a stoarcerii prin centrifugare (pct. 7 din anexa nr. 3);
5. viteza de centrifugare maxima (pct. VIII din anexa nr. 2);
6. capacitatea (pct. IX din anexa nr. 2);
7. consumul de apa (pct. X din anexa nr. 2);
8. consumul mediu anual de energie estimat pentru o familie de patru persoane (pct. 14 din anexa nr. 3);
9. nivelul de zgomot (pct. XI din anexa nr. 2).
Dacã se furnizeazã şi alte informaţii cuprinse în fişa, acestea se prezintã sub forma definitã în anexa nr. 3 şi se includ în informaţiile prezentate mai sus, în ordinea prevãzutã în fişa.




ANEXA 2


ETICHETA



5
mm 73 mm 33 mm 5 mm
├──┼─────────────────────────────┼─────────────┼─────┤
┬ ┌────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Energie Masina de spãlat │
│ │ rufe │
41 │ │ ┌─────────────┐ │
mm │ │ │ │ │
│ │ FABRICANT │ MARCA │ │─── I
│ │ MODEL │ ABC/123 │ │─── II
┼ ├────────────────────────────────┼─────────────┤ │
│ │ │ │ │
│ │ EFICIENT │ ████ │ │─── III
│ │ │ │ │
│ │ ▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af │ │ │
90 │ │ ▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af │ │ │
mm │ │ ▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ ▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af▀'af │ │ │
│ │ PUŢIN EFICIENT │ │ │─── IV
┼ ├────────────────────────────────┼─────────────┤ │
│ │ │ │ │
│ │ Consum de energie kWh/ciclu │ X.YZ │ │─── V
│ │ (Pe baza rezultatelor │ │ │
31 │ │ obţinute pentru ciclul │ │ │
mm │ │ standard bumbac 60°C) │ │ │
│ │ │ │ │
│ │ Consumul real depinde │ │ │
│ │ de condiţiile de │ │ │
│ │ utilizare ale │ │ │
│ │ aparatului │ │ │
│ │ │ │ │
┼ ├────────────────────────────────┼─────────────┤ │
│ │ Eficacitatea spalarii │ │ │
15 │ │ │A B C D E F G│ │─── VI
mm │ │ A: mai ridicatã G: mai scãzutã│ │ │
│ │ │ │ │
┼ ├────────────────────────────────┼─────────────┤ │
│ │ Eficacitatea stoarcerii │ │ │
│ │ prin centrifugare │ │ │
│ │ │A B C D E F G│ │─── VII
20 │ │ A: mai ridicatã G: mai scãzutã│ │ │
mm │ │ │ │ │
│ │ Viteza de │ │ │
│ │ centrifugare rot/min │ 1100 │ │─── VIII
│ │ │ │ │
┼ ├────────────────────────────────┼─────────────┤ │
│ │ │ │ │
15 │ │ Capacitate (bumbac) kg │ yz │ │─── IX
mm │ │ Consum de apa l │ yz │ │─── X
│ │ │ │ │
┼ ├────────────────────────────────┼─────────────┤ │
│ │ Zgomot Spalare │ xy │ │──┐
│ │ (dB(A)re|pW) Stoarcere │ xyz │ │ │ XI
│ │ └─────────────┘ │──┘
47 │ │ Fişa informativa │
mm │ │ detaliatã figureazã │
│ │ în instrucţiunile │
│ │ de folosire │
│ │ │
│ │ Standard EN 60456 │
│ │ │
┴ └────────────────────────────────────────────────────┘



Precizãri privind eticheta
Prin aceste precizãri se definesc informaţiile ce trebuie incluse în eticheta:
I. denumirea sau marca comercialã a producãtorului sau a reprezentantului sau autorizat;
II. elementul de identificare a modelului de fabricaţie al producãtorului sau al reprezentantului sau autorizat;
III. clasa de eficienta energetica a masinii de spãlat rufe de uz casnic, determinata conform anexei nr. 4. Aceasta litera indicatoare se plaseaza la acelaşi nivel cu sageata corespunzãtoare;
IV. fãrã a se aduce atingere sistemului privind etichetarea ecologica, pentru masina de spãlat rufe de uz casnic la care s-a obţinut dreptul de aplicare a ecoetichetei se poate aplica pe eticheta o copie de pe marcajul ecologic;
V. consumul de energie în kWh/ciclu, pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu metodele de mãsurare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre;
VI. clasa de eficienta a spalarii, determinata conform anexei nr. 4;
VII. clasa de eficienta a stoarcerii prin centrifugare, determinata conform anexei nr. 4;
VIII. viteza de centrifugare maxima atinsa pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu metodele de mãsurare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre;
IX. capacitatea masinii de spãlat rufe de uz casnic pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu metodele de mãsurare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre;
X. consumul de apa pe ciclu de spalare pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu metodele de mãsurare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre;
XI. nivelul de zgomot în timpul ciclurilor de spalare şi centrifugare pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu SREN 60704-1-3:1996 "Aparate electrocasnice şi similare. Cod de încercare pentru determinarea zgomotului aerian emis de aparatele electrocasnice şi similare".

1. Prescripţii generale
2. Reguli specifice pentru maşinile de spãlat rufe de uz casnic şi storcatoarele centrifugale
3. Proceduri pentru determinarea şi verificarea valorilor declarate ale emisiilor acustice

Tipãrire
Diferitele aspecte ale etichetei sunt definite astfel:
<Ilustratie>
Culori utilizate:
CMGN - cian, magenta, galben, negru
De exemplu: 07X0: 0% cian, 70% magenta, 100% galben, 0% negru
Sageti:
- A: X0X0
- B: 70X0
- C: 30X0
- D: 00X0
- E: 03X0
- F: 07X0
- G: 0XX0
Culoarea conturului: X070
Textul se tipareste integral în negru. Fondul este alb.


ANEXA 3

FIŞA

Fişa trebuie sa conţinã informaţiile prezentate mai jos. Informaţiile sunt comunicate de producãtor în ordinea urmãtoare şi cuprind:
1. marca comercialã a producãtorului sau a reprezentantului sau autorizat;
2. elementul de identificare a modelului de fabricaţie al producãtorului sau al reprezentantului sau autorizat;
3. clasa de eficienta energetica a modelului, definitã conform anexei nr. 4, exprimatã sub forma "Clasa de eficienta energetica ..., pe o scara de la A (cel mai eficient) pana la G (cel mai puţin eficient)";
4. fãrã a se aduce atingere sistemului privind etichetarea ecologica, pentru masina de spãlat rufe de uz casnic la care s-a obţinut dreptul de aplicare a ecoetichetei se poate aplica pe eticheta o copie de pe marcajul ecologic;
5. consumul de energie în kWh/ciclu, pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre, descris sub forma "Consum de energie XYZ kWh/ciclu, bazat pe rezultatele încercãrilor standard pentru un ciclu la 60°C pentru bumbac". Consumul real de energie va depinde de condiţiile de utilizare a aparatului;
6. clasa de eficienta a spalarii, determinata conform anexei nr. 4;
7. clasa de eficienta a stoarcerii prin centrifugare, determinata conform anexei nr. 4, exprimatã sub forma "Clasa de eficienta a stoarcerii prin centrifugare, pe o scara de la A (mai ridicatã) pana la G (mai scãzutã)", urmatã de indicaţia ce poate fi inclusã într-o nota de subsol:
N.B.: Dacã folosiţi un uscator cu tambur, uscarea rufelor consuma de obicei mai multã energie decât spalarea lor. Alegând o masina de spãlat cu centrifugare clasa A în locul uneia cu centrifugare clasa G veţi injumatati costurile de uscare fata de uscarea cu tambur.
8. eficienta de extragere a apei, în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre pentru un ciclu standard la 60°C pentru bumbac, exprimatã sub forma "Apa rãmasã dupã centrifugare - % (ca procent din greutatea uscata a rufelor)";
9. viteza de centrifugare maxima atinsa pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre;
10. capacitatea masinii de spãlat rufe de uz casnic pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre;
11. consumul de apa pe ciclu, în condiţiile ciclului standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre;
12. durata programului pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu procedurile de încercare cuprinse în standardul menţionat la art. 4 alin. (2) din hotãrâre.
Producãtorii pot include informaţiile cuprinse la pct. 6-12 şi pentru alte cicluri de spalare;
13. consumul mediu anual de energie şi apa, bazat pe 200 cicluri standard la 60°C pentru bumbac. Acesta se exprima sub forma "Consum anual de energie estimat (200 cicluri de spalari standard la 60°C pentru rufe din bumbac) pentru o familie de patru persoane".
14. nivelul de zgomot în timpul ciclurilor de spalare şi centrifugare pentru ciclul standard la 60°C pentru bumbac, în conformitate cu SREN 60704-1-3:1996 "Aparate electrocasnice şi similare. Cod de încercare pentru determinarea zgomotului aerian emis de aparatele electrocasnice şi similare".

1. Prescripţii generale
2. Reguli specifice pentru maşinile de spãlat rufe de uz casnic şi storcatoarele centrifugale
3. Proceduri pentru determinarea şi verificarea valorilor declarate ale emisiilor acustice
Dacã în fişa este inclusã o copie de pe eticheta, color sau alb-negru, în fişa se includ numai acele informaţii ce nu sunt cuprinse în eticheta.


ANEXA 4

CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA

1. Clasa de eficienta energetica a unei maşini de spãlat rufe de uz casnic se determina conform tabelului nr. 1.



Tabelul nr. 1





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Consumul de energie "C" în kWh pe kg rufe spalate
Clasa de eficienta la ciclul standard la 60°C pentru bumbac,
energetica folosindu-se procedurile de încercare
cuprinse în standardul menţionat
la art. 4 alin. (2) din hotãrâre
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A C ≤ 0,19
B 0,19 < C ≤ 0,23
C 0,23 < C ≤ 0,27
D 0,27 < C ≤ 0,31
E 0,31 < C ≤ 0,35
F 0,35 < C ≤ 0,39
G C > 0,39
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



2. Clasa de eficienta a spalarii pentru o masina de spãlat rufe de uz casnic se determina conform tabelului nr. 2.



Tabelul nr. 2





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa de eficienta Indicele "P" de eficienta a spalarii, definit
a spalarii conform standardului menţionat la art. 4
alin. (2) din hotãrâre, în condiţiile
unui ciclu standard la 60°C
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A P > 1,03
B 1,00 < P ≤ 1,03
C 0,97 < P ≤ 1,00
D 0,94 < P ≤ 0,97
E 0,91 < P ≤ 0,94
F 0,88 < P ≤ 0,91
G P ≤ 0,88
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3. Clasa de eficienta a stoarcerii prin centrifugare pentru o masina de spãlat rufe de uz casnic se determina conform tabelului nr. 3.



Tabelul nr. 3





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Clasa de eficienta Eficienta de extragere a apei "D", definitã
a stoarcerii conform standardului menţionat
prin centrifugare la art. 4 alin. (2) din hotãrâre, în
condiţiile unui ciclu standard la 60°C
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

A D < 45%
B 45% ≤ D < 54%
C 54% ≤ D < 63%
D 63% ≤ D < 72%
E 72% ≤ D < 81%
F 81% ≤ D < 90%
G D ≥ 90%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 5*)

----------------
*) Anexa nr. 5, privind termenii utilizaţi pe eticheta şi în fişa este publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 377 din 11 iulie 2001.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016