Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 591 din 2 noiembrie 1993 (*republicata*)  privind masurile pentru aplicarea dispozitiilor   Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea si plata alocatiei de stat pentru copii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 591 din 2 noiembrie 1993 (*republicata*) privind masurile pentru aplicarea dispozitiilor Legii nr. 61/1993 referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea si plata alocatiei de stat pentru copii

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 75 din 21 februarie 2000
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 425 din 27 mai 1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 2 iunie 1999.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 591 din 2 noiembrie 1993 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 264 din 12 noiembrie 1993, a fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 190 din 22 martie 1996 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 64 din 29 martie 1996, prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 165 din 5 mai 1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 83 din 7 mai 1997, şi a mai fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 7 din 12 ianuarie 1998.

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) De la data intrãrii în vigoare a <>Legii nr. 61/1993 **) privind alocaţia de stat pentru copii, fondurile destinate plãţii alocaţiei de stat pentru copii care se suporta, potrivit legii, din bugetul de stat, se stabilesc şi se prevãd în bugetele de venituri şi cheltuieli ale ministerelor şi ale altor organe ale administraţiei publice centrale de specialitate cu sarcini în acest domeniu şi se gestioneazã distinct, astfel:
a) creditele bugetare destinate plãţii alocaţiei de stat pentru copiii în varsta de pana la 7 ani, inclusiv pentru cei care împlinesc aceasta varsta în cursul anului şcolar pana la data de 31 august a fiecãrui an, precum şi pentru cei care au absolvit învãţãmântul general obligatoriu înainte de împlinirea vârstei de 16 ani şi nu mai urmeazã alta forma de învãţãmânt se gestioneazã de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale;
b) creditele bugetare pentru plata alocaţiei de stat pentru copiii în varsta de peste 7 ani, care urmeazã învãţãmântul general obligatoriu, pentru cei care sunt înscrişi în unitãţile şcolare şi întrerup temporar şcolarizarea din motive de sãnãtate dovedite cu certificat medical, precum şi pentru copiii în varsta de pana la 18 ani şi ţinerii în vasta de peste 18 ani, care urmeazã una dintre formele de învãţãmânt organizate în condiţiile legii, se gestioneazã de cãtre Ministerul Educaţiei Naţionale;
c) creditele bugetare pentru plata alocaţiei de stat pentru copiii în varsta de pana la 18 ani şi ţinerii în varsta de peste 18 ani, care urmeazã cursurile învãţãmântului liceal sau profesional din subordinea altor organe ale administraţiei publice, inclusiv militare, se gestioneazã, dupã caz, de cãtre ministerele şi alte organe ale administraţiei publice centrale de specialitate care au în subordine aceste şcoli.
(2) Alocaţia de stat pentru copiii cu handicap, precum şi pentru copiii încadraţi în gradul I sau II de invaliditate se plãteşte de cãtre Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap din Fondul de risc şi de accident constituit potrivit <>Legii nr. 53/1992 ***) privind protecţia specialã a persoanelor handicapate, în cuantum majorat cu 100%.

----------
**) <>Legea nr. 61 din 22 septembrie 1993 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 28 septembrie 1993, a intrat în vigoare la data de 1 octombrie 1993.
***) <>Legea nr. 53/1992 privind protecţia specialã a persoanelor handicapate a fost abrogatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specialã şi încadrarea în munca a persoanelor cu handicap, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 30 iunie 1999.

ART. 2
(1) Cererile pentru stabilirea alocaţiei de stat pentru copii şi actele din care rezulta îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestui drept se depun dupã cum urmeazã:
a) la consiliile locale comunale, orãşeneşti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti, unde au domiciliul sau resedinta, dupã caz, reprezentanţii legali, pentru copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. a);
b) la unitãţile şcolare unde sunt înscrişi copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. b) şi c);
c) la inspectoratele teritoriale de stat pentru persoanele cu handicap, pentru copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (2).
(2) Instituţiile prevãzute la alin. (1), care primesc documentele pentru stabilirea dreptului la alocaţia de stat pentru copii, au obligaţia sa aplice ştampila proprie pe versoul originalului certificatului de naştere.
(3) Stabilirea şi plata drepturilor de alocatie de stat pentru copii se aproba pe baza dovezii încetãrii plãţii de cãtre instituţia care a efectuat anterior plata.
(4) Consiliile locale comunale, orãşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti depun lunar cererile înregistrate, la direcţiile generale de munca şi protecţie socialã judeţene, respectiv la Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti.
(5) Cererile prevãzute la alin. (1) se aproba, dupã caz, de cãtre directorul direcţiei generale judeţene de munca şi protecţie socialã, directorul sau comandantul unitãţii şcolare ori inspectorul-şef al inspectoratului teritorial de stat pentru persoanele cu handicap; dupã aprobare, documentele care atesta dreptul la încasarea alocaţiei de stat pentru copii se transmit titularilor prin instituţiile prevãzute la alin. (1).
ART. 3
(1) Plata alocaţiei de stat pentru copiii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. b) se face de cãtre unitãţile de învãţãmânt unde aceştia sunt înscrişi, prin conturi personale deschise la Societatea Comercialã "Banc Post" S.A., în baza convenţiei stabilite între Ministerul Educaţiei Naţionale şi societatea comercialã respectiva.
(2) Plata alocaţiei de stat pentru copiii cu handicap se face prin oficiile poştale.
ART. 4
(1) Pentru copiii care au împlinit varsta de 7 ani pana la data de 31 august a fiecãrui an, ieşirea din sistemul de plata al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale se face din oficiu, începând cu luna septembrie, fiind preluati în sistemul de plata al Ministerului Educaţiei Naţionale, în condiţiile legii.
(2) Pentru copiii în varsta de pana la 7 ani, care se înscriu în clasa I în învãţãmântul primar, ieşirea din plata drepturilor la alocaţia de stat din sistemul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale se face cu data de 31 august a anului urmãtor, data de la care plata alocaţiei de stat este preluatã şi asigurata în continuare de Ministerul Educaţiei Naţionale.
(3) Stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copiii care frecventeazã unitãţi şi instituţii de învãţãmânt particulare se fac de cãtre Ministerul Educaţiei Naţionale, dacã acestea sunt organizate şi funcţioneazã provizoriu, în condiţiile legii, pe baza autorizãrii, pana la acreditarea lor.
ART. 5
Lunar, instituţiile de ocrotire şi de asistenta socialã, precum şi unitãţile militare, care asigura întreţinerea completa a copiilor mai mult de 15 zile din luna, comunica direcţiei generale de munca şi protecţie socialã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, datele de identificare pentru copiii aflaţi în aceste instituţii şi unitãţi, în vederea întreruperii plãţii alocaţiei de stat pentru copii.
ART. 6
(1) Copiii care însoţesc pãrinţii aflaţi în interes de serviciu în strãinãtate au dreptul la alocaţia de stat în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.
(2) Pe perioada în care pãrintele pe numele cãruia s-a stabilit plata alocaţiei de stat se afla în strãinãtate, plata drepturilor cu acest titlu se face pãrintelui care rãmâne în ţara sau persoanei care are împuternicire.
ART. 7
(1) În vederea efectuãrii operaţiunilor privind stabilirea drepturilor la alocaţia de stat pentru copii şi plata acestora, numãrul de posturi pentru Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi unitãţile subordonate se suplimenteaza cu 172 de posturi. Repartizarea posturilor pentru fiecare direcţie generalã de munca şi protecţie socialã judeteana se face prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale.
(2) Se suplimenteaza cu doua posturi numãrul de personal al Ministerului Educaţiei Naţionale şi cu 41 de posturi numãrul de personal prevãzut pentru inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
ART. 8
Se autorizeaza Ministerul Finanţelor sa redistribuie fondurile necesare pentru plata alocaţiei de stat pentru copii în anul 1993, corespunzãtor prevederilor art. 1.
ART. 9
Se recomanda consiliilor judeţene şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti sa sprijine direcţiile generale de munca şi protecţie socialã, în vederea asigurãrii spaţiilor necesare arhivarii documentelor şi desfãşurãrii activitãţii pentru stabilirea şi punerea în plata a alocaţiei de stat pentru copii.
ART. 10
Ministerele şi celelalte organe ale administraţiei publice centrale de specialitate cu atribuţii în stabilirea şi plata alocaţiei de stat pentru copii, cu avizul Ministerului Finanţelor, pot emite norme metodologice privind aplicarea prezentei hotãrâri.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016