Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 589 din 23 iunie 2010  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.660/2005  privind aprobarea unor instructiuni de metrologie legala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 589 din 23 iunie 2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.660/2005 privind aprobarea unor instructiuni de metrologie legala

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 525 din 28 iulie 2010

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.660/2005 privind aprobarea unor instrucţiuni de metrologie legalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 18 ianuarie 2006, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul unic se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Articol unic. - (1) Se aprobã instrucţiunile de metrologie legala prevãzute în anexele nr. 1-7, care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(2) Procedurile de autorizare/avizare prevãzute în prezenta hotãrâre pot fi parcurse şi prin intermediul Punctului de contact unic electronic, denumit în continuare PCU electronic, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 68/2010 . Prevederile prezentului alineat se aplicã de la data operaţionalizãrii PCU electronic.
(3) Biroul Român de Metrologie Legalã coopereazã prin intermediul Sistemului de informare în cadrul pieţei interne (IMI) cu autoritãţile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European în cazul în care este necesarã verificarea documentelor depuse, în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 49/2009 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 68/2010 .
(4) Prezenta hotãrâre asigurã compatibilitatea cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 49/2009 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 68/2010 ."
2. În anexa nr. 5, articolul 5 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Pentru obţinerea autorizaţiei de verificator metrolog, persoana fizicã solicitantã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sã deţinã cel puţin diplomã de bacalaureat sau document echivalent recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
b) sã cunoascã prevederile legislaţiei metrologice în vigoare din România şi cerinţele normelor de metrologie legalã, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi postate pe site-ul BRML, aplicabile tuturor categoriilor/sortimentelor/ subsortimentelor de mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal pentru care se solicitã autorizarea;
c) sã promoveze testul de autorizare."
3. În anexa nr. 5, dupã articolul 5 se introduce un nou articol, articolul 5^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 5^1. - Prin excepţie de la prevederile art. 5, persoanele fizice care sunt autorizate ca verificator metrolog într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European obţin autorizaţia de verificator metrolog dupã îndeplinirea urmãtoarelor cerinţe:
a) depunerea la BRML a unei copii şi traduceri autorizate a documentului care atestã autorizarea de cãtre autoritatea competentã în domeniul metrologiei dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European;
b) demonstrarea cunoaşterii prevederilor legislaţiei metrologice în vigoare din România şi a cerinţelor normelor de metrologie legalã, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi postate pe site-ul BRML, aplicabile tuturor categoriilor/sortimentelor/subsortimentelor de mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal pentru care se solicitã autorizarea, prin promovarea unui test în faţa Comisiei de examinare, numitã de cãtre directorul general al BRML;
c) cunoaşterea limbii române."
4. În anexa nr. 5, la articolul 6, litera d) se abrogã.
5. În anexa nr. 5, la articolul 6, litera e) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"e) sã demonstreze şi sã îşi menţinã competenţa pentru verificãrile metrologice solicitate, prin implementarea şi menţinerea unui sistem de management al calitãţii, pentru care standardul de referinţã este SR EN ISO/CEI 17025;".
6. În anexa nr. 5, articolul 8 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Termenul de acordare a autorizaţiei este de maximum 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii solicitãrii la BRML, în situaţia în care în cadrul procesului de evaluare nu sunt constatate neconformitãţi.
(2) Termenul prevãzut la alin. (1) se prelungeşte pânã la 60 de zile de la data depunerii solicitãrii, în situaţia în care în cadrul procesului de evaluare se constatã neconformitãţi, în funcţie de rezolvarea acestora procedându-se la acordarea/neacordarea autorizaţiei.
(3) Prelungirea termenului de autorizare, precum şi durata acestei prelungiri se motiveazã în scris în mod corespunzãtor şi se notificã solicitantului înainte de expirarea termenului iniţial."
7. În anexa nr. 5, la articolul 13, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Termenul de valabilitate al tuturor autorizaţiilor acordate de BRML este de 2 ani."
8. În anexa nr. 5, la articolul 13, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) BRML întocmeşte lista verificatorilor metrologi autorizaţi şi lista persoanelor juridice autorizate, pe care le publicã pe site-ul propriu şi le actualizeazã periodic."
9. În anexa nr. 5, dupã articolul 29 se introduce un nou articol, articolul 29^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 29^1. - (1) Orice decizie a BRML privind neacordarea autorizaţiilor este motivatã corespunzãtor.
(2) Decizia se comunicã solicitantului în termen de 10 zile lucrãtoare de la luarea acesteia.
(3) În cadrul deciziei se precizeazã posibilitatea solicitantului de a se adresa instanţelor judecãtoreşti competente, în condiţiile legii."
10. În anexa nr. 6, la articolul 1, litera a) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"a) condiţiile în care se exercitã controlul metrologic legal prin avizare şi supraveghere pentru activitãţile de reparare, modificare şi montare a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, potrivit prevederilor <>art. 23 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cerinţele de obţinere a avizelor pentru aceste activitãţi, denumite în continuare avize pentru activitãţi;".
11. În anexa nr. 6, articolul 2 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Avizele pentru activitãţi sunt documentele eliberate de BRML prin care se acordã dreptul pentru exercitarea, dupã caz, a urmãtoarelor activitãţi cu mijloace de mãsurare supuse controlului metrologic legal: reparare, modificare şi montare.
(2) Dupã punerea în funcţiune a mijloacelor de mãsurare, operatorii economici care desfãşoarã activitãţi cu mijloace de mãsurare care intrã sub incidenţa prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţã a mijloacelor de mãsurare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 617/2003 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a aparatelor de cântãrit cu funcţionare neautomatã, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 264/2006 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã şi de punere în funcţiune a mijloacelor de mãsurare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, solicitã BRML avize pentru reparare, modificare şi montare, dupã caz."
12. În anexa nr. 6, capitolele II şi III se abrogã.
13. În anexa nr. 6, la articolul 10 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã aibã condiţii tehnico-organizatorice adecvate reparãrii mijloacelor de mãsurare pentru care se solicitã avizul, respectiv existenţa procedurilor, a personalului, a spaţiului şi a dotãrii tehnice necesare efectuãrii activitãţilor de reparare;".
14. În anexa nr. 6, la articolul 10 alineatul (1), litera c) se abrogã.
15. În anexa nr. 6, la articolul 12 alineatul (1), literele a) şi b) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sã fie înregistrat în România, având declaratã în actul constitutiv activitatea de modificare a mijloacelor de mãsurare;
b) sã aibã condiţii tehnico-organizatorice adecvate modificãrii mijloacelor de mãsurare pentru care se solicitã avizul, respectiv existenţa procedurilor, a personalului, a spaţiului şi a dotãrii tehnice necesare efectuãrii activitãţilor de modificare, inclusiv documentaţia necesarã modificãrii obţinutã de la producãtor;".
16. În anexa nr. 6, la articolul 12 alineatul (1), litera c) se abrogã.
17. În anexa nr. 6, capitolele VI şi VII se abrogã.
18. În anexa nr. 6, la articolul 19 alineatul (1), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã aibã condiţii tehnico-organizatorice pentru montarea mijloacelor de mãsurare pentru care se solicitã avizul, respectiv existenţa procedurilor, a personalului şi a dotãrii tehnice necesare efectuãrii activitãţilor de montare;".
19. În anexa nr. 6, articolul 22 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) Termenul de eliberare a avizelor este de maximum 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii la BRML a solicitãrii, în situaţia în care în cadrul procesului de evaluare nu sunt constatate neconformitãţi.
(2) Termenul prevãzut la alin. (1) se prelungeşte pânã la 60 de zile de la data solicitãrii, dacã în cadrul procesului de evaluare se constatã neconformitãţi, în funcţie de rezolvarea acestora procedându-se la acordarea/neacordarea avizului.
(3) Prelungirea termenului de eliberare a avizelor, precum şi durata acestei prelungiri se motiveazã în scris în mod corespunzãtor şi se notificã solicitantului înainte de expirarea termenului iniţial."
20. În anexa nr. 6, dupã articolul 30 se introduce un nou articol, articolul 30^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 30^1. - (1) Orice decizie a BRML privind neacordarea avizelor este motivatã corespunzãtor.
(2) Decizia se comunicã solicitantului în termen de 10 zile lucrãtoare de la luarea acesteia.
(3) În cadrul deciziei se precizeazã posibilitatea solicitantului de a se adresa instanţelor judecãtoreşti competente, în condiţiile legii."
21. În anexa nr. 6, articolele 34 şi 35 se abrogã.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.660/2005 privind aprobarea unor instrucţiuni de metrologie legalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 18 ianuarie 2006, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
Adriean Videanu

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Bucureşti, 23 iunie 2010.
Nr. 589.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016