Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 582 din 21 iunie 2001  pentru aprobarea Ghidului carierei militare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 582 din 21 iunie 2001 pentru aprobarea Ghidului carierei militare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 10 iulie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 90/2001 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
Pentru cadrele Ministerului Apãrãrii Naţionale se aproba Ghidul carierei militare, prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul apãrãrii naţionale,
Ioan Mircea Pascu

Ministrul muncii şi solidaritãţii sociale,
Marian Sarbu



ANEXA 1

GHIDUL CARIEREI MILITARE

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Evoluţia în cariera militarã înseamnã promovarea în funcţie şi înaintarea în grad pentru cadrele militare performanţe, menţinerea în aceeaşi funcţie sau numirea în funcţii succesive prevãzute cu acelaşi grad pentru cele competente şi trecerea în rezerva pentru cele care au încheiat contractul şi nu exista posibilitatea reînnoirii lui sau nu corespund cerinţelor ori nevoilor Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 2
Promovarea în funcţie şi înaintarea în grad, precum şi trecerea maiştrilor militari şi subofiţerilor în corpul ofiţerilor se fac în temeiul hotãrârilor comisiilor de selecţie.
ART. 3
(1) Promovarea în funcţie şi înaintarea în grad sunt condiţionate de:
a) îndeplinirea stagiului minim obligatoriu, corespunzãtor cerinţelor fiecãrui tip de funcţie;
b) calificativele obţinute pe parcursul întregii cariere militare;
c) absolvirea cursului de cariera necesar în vederea îndeplinirii atribuţiilor noii funcţii.
(2) Tipurile de funcţii care trebuie îndeplinite de ofiţeri în perioada anterioarã promovãrii în funcţie, precum şi stagiul minim corespunzãtor acestora se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale.
(3) Selecţia în vederea frecventarii unui curs de cariera este condiţionatã de propunerea de a fi numit într-o funcţie care necesita competenta asigurata prin acel curs.
(4) Frecventarea unui curs de cariera se face începând din ultimii 2 ani ai stagiului minim în gradul respectiv.
(5) Tipurile de cursuri de cariera ce pot fi frecventate de ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii în activitate se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale.
(6) Ofiţerii care dovedesc aptitudini deosebite pot frecventa cursul de pregãtire în vederea îndeplinirii unei misiuni de reprezentant militar în strãinãtate, pe orice treapta a carierei militare, pe baza hotãrârii comisiilor de selecţie.
(7) Echivalarea cursurilor şi a studiilor absolvite în ţara şi în strãinãtate, similare celor prevãzute la alin. (5), se efectueazã anual prin dispoziţie a şefului Direcţiei management resurse umane din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale.
ART. 4
Stagiul maxim în care un ofiţer poate fi menţinut în aceeaşi funcţie este de 4 ani, cu excepţia funcţiilor unicat. Funcţiile unicat se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale.

CAP. 2
Cariera ofiţerilor

SECŢIUNEA 1
Tipuri de cariera şi categorii de ofiţeri

ART. 5
Cariera ofiţerilor este delimitata, în funcţie de natura cerinţelor posturilor, de competentele impuse de acestea, precum şi de nivelul studiilor necesare în vederea trecerii de pe o treapta pe alta a ierarhiei militare, în: cariera inferioarã, corespunzãtoare gradelor de sublocotenent/aspirant - cãpitan; cariera medie, corespunzãtoare gradelor de maior/locotenent-comandor - locotenent-colonel/cãpitan-comandor; cariera superioarã, corespunzãtoare gradelor de colonel/comandor - general/amiral.
ART. 6
Ofiţerii se pot afla în una dintre urmãtoarele categorii:
a) ofiţeri de arme - ofiţerii aflaţi în stadiul carierei inferioare, care au dobândit o specialitate militarã într-o arma prin absolvirea cursului de baza din şcoala de aplicaţie a armei respective;
b) ofiţeri de logistica - ofiţerii aflaţi în stadiul carierei inferioare şi medii, care au absolvit o instituţie de învãţãmânt superior de lungã durata şi s-au specializat în unul dintre urmãtoarele servicii:
- serviciul administrativ - specialitatile intendenta, finanţe, carburanţi-lubrifianţi şi construcţii-cazare;
- serviciul transporturi militare - specialitatile auto, cai ferate, aeriene, navale, cai de comunicaţie, controlul şi îndrumarea circulaţiei;
- serviciul tehnico-ingineresc - specialitatile specifice structurilor militare;
- serviciul medical şi sanitar-veterinar - specialitatile existente pe plan naţional;
c) ofiţeri specialişti - ofiţerii care, prin absolvirea unor instituţii de învãţãmânt superior specifice, au dobândit anterior intrãrii în profesia militarã sau pe parcursul carierei militare specializarea necesarã pentru a exercita ocupaţii de jurist, muzician, jurnalist, istoric, personalul didactic din învãţãmântul militar şi cercetare ştiinţificã, precum şi ofiţerii care îşi desfãşoarã activitatea în domeniul informaţiilor militare;
d) ofiţeri de comanda şi stat major - ofiţerii aflaţi în stadiul carierei medii şi superioare, proveniţi din ofiţeri de arme, ofiţeri de logistica şi ofiţeri specialişti care, printr-o pregãtire complementara adecvatã, au dobândit specializarea necesarã pentru a îndeplini funcţii în statele majore de unitãţi - batalion, regiment sau similare - şi de mari unitãţi sau în structuri superioare acestora, precum şi funcţia de comandant al unei unitãţi militare de tip batalion sau similare acestuia;
e) ofiţeri de conducere - ofiţerii aflaţi în stadiul carierei superioare care ocupa funcţii de conducere: comandant sau şef al unei structuri ori microstructuri militare, loctiitor - adjunct, secretar general adjunct etc. - al acesteia sau şef de stat major, în toate domeniile de activitate.

SECŢIUNEA a 2-a
Evoluţia în cariera a ofiţerilor de arme

ART. 7
Absolvenţii cursurilor de baza din şcolile de aplicaţie pot fi numiţi pe toatã durata stagiului în gradul de sublocotenent/aspirant în funcţii corespunzãtoare gradului de sublocotenent/aspirant sau sublocotenent/aspirant - locotenent, aflate în structura subunitatilor şi unitãţilor, pana la regiment, divizion de nave, baza aerianã sau similare inclusiv, potrivit armei şi specialitatii militare dobândite.
ART. 8
Sublocotenentii şi aspirantii care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad, apreciere de serviciu şi care sunt încadraţi într-o funcţie de sublocotenent/aspirant - locotenent sunt inaintati în gradul urmãtor.
ART. 9
(1) Cursul de cariera necesar pentru promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de cãpitan şi pentru înaintarea în grad este cursul avansat sau un curs similar.
(2) Locotenentii pot frecventa cursul avansat pentru ofiţerii de arme sau cursul avansat de logistica. Frecventarea cursului avansat de logistica se face potrivit regulilor prevãzute la art. 13.
ART. 10
Pentru promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de maior (locotenent-comandor) şi totodatã pentru înaintarea în acest grad este necesarã absolvirea cursului de stat major specific ofiţerilor de arme sau a unui curs similar în domeniul logistic. Frecventarea cursurilor din domeniul logistic se face potrivit regulilor prevãzute la art. 14.

SECŢIUNEA A 3-a
Evoluţia în cariera a ofiţerilor de logistica

1. Ofiţerii din serviciile administrativ, transporturi militare şi tehnico-ingineresc

ART. 11
(1) Ofiţerii absolvenţi ai cursului de baza din şcoala de aplicaţie, specializaţi în serviciile administrativ şi transporturi militare, sunt numiţi în funcţia de sublocotenent/aspirant sau sublocotenent/aspirant - locotenent în orice unitate a armatei.
(2) Ofiţerii ingineri din serviciile tehnico-ingineresc şi administrativ vor fi numiţi în funcţii prevãzute cu gradele de sublocotenent/aspirant sau sublocotenent/aspirant - locotenent, aflate în serviciile de logistica de la trupe, în formaţiunile de exploatare şi reparaţii, în poligoane, în depozite de armament, muniţii sau tehnica militarã, precum şi în instituţii de cercetare-proiectare ale armatei.
(3) Ofiţerii ingineri, şefi de promotie, pot sa opteze pentru numirea, imediat dupã absolvire, în învãţãmântul militar, în funcţii corespunzãtoare.
(4) Sublocotenentii şi aspirantii pot fi numiţi pe toatã durata stagiului în gradul de sublocotenent/aspirant, în funcţii corespunzãtoare gradului de sublocotenent/aspirant - locotenent la esaloane similare celor în care sunt încadraţi.
ART. 12
Sublocotenentii şi aspirantii care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad, apreciere de serviciu şi sunt numiţi într-o funcţie de sublocotenent/aspirant - locotenent sunt inaintati în gradul urmãtor.
ART. 13
(1) Cursul de cariera necesar pentru promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de cãpitan şi pentru înaintarea în grad este cursul de cariera logistica sau un curs similar.
(2) Frecventarea cursului avansat de cariera logistica în profilul uneia dintre specialitatile serviciului transporturi militare şi specialitatile carburanţi-lubrifianţi şi construcţii-cazare, precum şi din serviciul tehnico-ingineresc este permisã atât ofiţerilor care îndeplinesc funcţii de logistica, cat şi ofiţerilor de arme a cãror specialitate corespunde unuia dintre aceste profiluri.
(3) Ofiţerii ingineri din serviciile tehnico-ingineresc şi administrativ, numiţi în instituţii de cercetare-proiectare ale armatei, precum şi cei din învãţãmântul militar vor absolvi studii aprofundate în domeniul lor de activitate în locul cursului avansat de logistica.
(4) Absolvenţii cursului avansat de logistica sau ai unui curs similar şi absolvenţii studiilor aprofundate sunt promovati într-o funcţie de cãpitan, în specialitatea data de profilul cursului absolvit, dacã îndeplinesc şi celelalte condiţii.
ART. 14
(1) Cursul de cariera necesar pentru promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de maior/locotenent-comandor şi pentru înaintarea în grad este cursul de management al sistemelor tehnice ori cursul de stat major logistic/similare.
(2) Cursul de management al sistemelor tehnice poate fi frecventat de capitanii de logistica sau de arme care ocupa funcţii în specialitatile serviciului transporturi militare şi în specialitatea construcţii-cazare, precum şi în serviciul tehnico-ingineresc.
(3) Cursul de stat major logistic poate fi frecventat de capitanii de logistica sau de arme care ocupa funcţii în specialitatile intendenta, finanţe şi carburanţi-lubrifianţi.
(4) Ofiţerii ingineri din serviciul tehnico-ingineresc şi administrativ, numiţi în instituţii de cercetare-proiectare ale armatei, precum şi cei din învãţãmântul militar vor absolvi o forma de învãţãmânt postuniversitar, alta decât studii aprofundate, în locul unuia dintre cursurile menţionate la alin. (1).

2. Ofiţerii din serviciul medical şi sanitar-veterinar

ART. 15
Absolvenţii instituţiilor de formare a personalului medical şi sanitar-veterinar sunt numiţi în funcţii pe baza criteriilor şi a metodologiei pentru unitãţile sanitare publice, cu respectarea corelatiei directe grad-funcţie.
ART. 16
Ofiţerii din serviciul medical şi sanitar-veterinar sunt promovati în funcţie şi inaintati în gradul urmãtor cu respectarea urmãtoarelor condiţii de specializare:
a) în funcţii prevãzute cu gradele de locotenent şi cãpitan - sa fi absolvit cursul pentru medicii şefi de unitate sau sa se afle în pregãtire prin rezidentiat;
b) în funcţii prevãzute cu gradele de maior şi locotenent-colonel - sa se afle în pregãtire prin rezidentiat sau sa fie confirmati ca medic specialist; pentru specialiatatile Medicina generalã, Stomatologie şi Farmacie - sa fi absolvit cursul de specializare pentru medicii şefi de mari unitãţi;
c) în funcţii prevãzute cu gradul de colonel - sa fie confirmati ca medic primar şi sa fi absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare, corespunzãtor grupei de specialitãţi militare în care sunt confirmati, ori sa detina titlul de doctor în ştiinţe medicale; pentru medicii de medicina generalã - sa fi absolvit un curs postuniversitar de specialitate.
ART. 17
Promovarea în funcţii de şefi de secţii ori de laboratoare sau în funcţii de farmacist-şef la spitale, ambulatoriile de specialitate ale acestora şi la centrele de sãnãtate militare se face prin concurs organizat pe baza criteriilor aprobate de ministrul apãrãrii naţionale, conform metodologiei elaborate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 18
Promovarea în funcţii de medici, corespunzãtoare gradului de general de brigada şi superioare acestuia, se face potrivit regulilor prevãzute la art. 30-34.

SECŢIUNEA a 4-a
Evoluţia în cariera a ofiţerilor specialişti

ART. 19
Ofiţerii specialişti proveniţi din rândul absolvenţilor instituţiilor de învãţãmânt superior de profilul domeniului de activitate se numesc, în raport cu nevoile armatei, pe funcţii corespunzãtoare gradului.
ART. 20
Ofiţerii specialişti proveniţi din rândul ofiţerilor de arme sau de logistica, care au absolvit o instituţie de învãţãmânt superior de profilul ocupaţiei respective, se numesc, în raport cu nevoile armatei, pe funcţii corespunzãtoare gradului deţinut la data respectiva.
ART. 21
Pentru promovarea în funcţie a ofiţerilor specialişti şi pentru înaintarea în grad a acestora se au în vedere reglementãrile în vigoare pe plan naţional şi în domeniul respectiv de activitate, respectându-se principiul corelatiei directe grad - funcţie.
ART. 22
Promovarea în funcţii prevãzute cu gradul de colonel-comandor este condiţionatã de absolvirea unui curs postuniversitar corespunzãtor domeniului în care va fi numit.
ART. 23
Promovarea în funcţii corespunzãtoare gradului de general de brigada - cu o stea, general de flotila aerianã - cu o stea, contrmiral de flotila - cu o stea şi superioare acestuia se va face potrivit regulilor prevãzute la art. 30-34.

SECŢIUNEA a 5-a
Evoluţia în cariera a ofiţerilor de comanda şi stat major

ART. 24
Ofiţerii de arme, de logistica şi specialiştii care au absolvit unul dintre cursurile de cariera de stat major devin ofiţeri de comanda şi stat major o data cu promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de maior/locotenent-comandor.
ART. 25
Ofiţerii de comanda şi stat major, cu gradul de maior/locotenent-comandor, pot frecventa cursul interarme din Academia de Înalte Studii Militare, în specializãrile şi profilurile corespunzãtoare armelor/serviciilor în care sunt confirmati.
ART. 26
Dupã absolvirea cursului interarme ofiţerii vor fi numiţi într-o funcţie prevãzutã cu gradul de locotenent-colonel/cãpitan-comandor din statele majore ale marilor unitãţi şi comandamentele superioare acestora sau pe o funcţie de comandant de unitate ori formaţiune militarã, corespunzãtoare gradului de locotenent-colonel/cãpitan-comandor.
ART. 27
Ofiţerii care nu au absolvit cursul interarme pot fi promovati într-o funcţie corespunzãtoare gradului de locotenent-colonel/cãpitan-comandor dacã:
a) sunt absolvenţi, cu diploma de licenta, ai unor instituţii de învãţãmânt superior, în specializãri şi profiluri corespunzãtoare noii funcţii;
b) funcţia nu necesita exclusiv specializare interarme;
c) îndeplinesc celelalte condiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 28
Ofiţerii pot fi promovati într-o funcţie prevãzutã cu gradul de colonel/comandor, fãrã atribuţii de conducere, dacã au absolvit o forma de învãţãmânt postuniversitar corespunzãtoare domeniului de activitate al respectivei funcţii.

SECŢIUNEA a 6-a
Evoluţia în cariera a ofiţerilor de conducere

ART. 29
Promovarea într-o funcţie de conducere prevãzutã cu gradul de colonel/comandor este condiţionatã de absolvirea unei forme de învãţãmânt postuniversitar de conducere, corespunzãtor domeniului de activitate al respectivei funcţii, sau de obţinerea titlului de doctor.
ART. 30
Pentru promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de general de brigada - cu o stea, respectiv general de flotila aerianã - cu o stea, contrmiral de flotila - cu o stea, şi pentru înaintarea în grad este necesarã absolvirea cursului postuniversitar de conducere strategica din Academia de Înalte Studii Militare sau a Colegiului Naţional de Apãrare ori a unui curs similar din strãinãtate sau deţinerea titlului de doctor.
ART. 31
Ofiţerii care au absolvit o forma de pregãtire prevãzutã la art. 30 pot fi promovati în funcţii corespunzãtoare gradului de general de brigada - cu o stea, respectiv general de flotila aerianã - cu o stea, contrmiral de flotila - cu o stea, dacã:
a) au îndeplinit timp de cel puţin 3 ani funcţii prevãzute cu gradul de colonel-comandor;
b) au obţinut calificativul "foarte bun" prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani;
c) sunt evaluati cel puţin la nivelul 3 pe fiecare dintre cele 4 deprinderi, conform STANAG-6001, în una dintre limbile engleza, franceza sau germanã.
ART. 32
Generalii de brigada - cu o stea, respectiv generalii de flotila aerianã - cu o stea şi contrmiralii de flotila - cu o stea, pot fi numiţi într-o funcţie prevãzutã cu gradul de general maior - cu doua stele, respectiv contrmiral - cu doua stele, dacã au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie prevãzutã cu gradul de general de brigada - cu o stea, respectiv general de flotila aerianã - cu o stea şi contrmiral de flotila - cu o stea, şi au fost apreciati în perioada stagiului minim în grad numai cu calificativul "foarte bun".
ART. 33
Generalii maiori - cu doua stele, respectiv contrmiralii - cu doua stele, pot fi numiţi într-o funcţie prevãzutã cu gradul de general locotenent - cu trei stele, respectiv viceamiral - cu trei stele, dacã au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie prevãzutã cu gradul de general maior - cu doua stele, respectiv contrmiral - cu doua stele, şi au fost apreciati în perioada stagiului minim în grad numai cu calificativul "foarte bun".
ART. 34
Generalii locotenenti - cu trei stele, respectiv viceamiralii - cu trei stele, pot fi numiţi într-o funcţie prevãzutã cu gradul de general - cu patru stele, respectiv amiral - cu patru stele, dupã îndeplinirea unui stagiu minim în grad de un an.

CAP. 3
Cariera maiştrilor militari şi subofiţerilor

SECŢIUNEA 1
Categorii de maiştri militari şi subofiteri

ART. 35
În raport cu domeniul în care îşi desfãşoarã activitatea şi cu stadiul carierei militare în care se afla, maistrii militari şi subofiterii se pot afla în una dintre urmãtoarele categorii:
a) maiştri militari şi subofiteri luptãtori - maistrii militari şi subofiterii aflaţi în prima parte a carierei militare, care ocupa funcţii de comandanti/şefi de microstructuri - echipe, echipaje, posturi, grupe, grupuri, plutoane/similare, aflate în compunerea batalioanelor şi a regimentelor sau a unitãţilor şi formatiunilor similare acestora;
b) maiştri militari şi subofiteri specialişti - maistrii militari şi subofiterii care ocupa funcţii de specialişti tehnici şi şefi de structuri tehnice - şef grupa reparaţii, şef atelier, şef secţie, cei din domeniul informaţii militare, precum şi subofiterii sanitari, veterinari şi instrumentisti din muzicile militare;
c) maiştri militari şi subofiteri de stat major - provin din maiştri militari şi subofiteri luptãtori şi specialişti şi ocupa funcţii în comandamente de batalion şi superioare acestora, în toate domeniile activitãţii de stat major, precum şi funcţii de consilieri ai comandantilor/sefilor;
d) maiştri militari şi subofiteri de administraţie - provin din maiştri militari şi subofiteri luptãtori şi specialişti şi ocupa funcţii în domenii ca: gestiune materialã, financiarã, administrare cazarmi, aprovizionare şi altele asemenea.

SECŢIUNEA a 2-a
Evoluţia în cariera a maiştrilor militari şi subofiţerilor luptãtori

ART. 36
(1) Absolvenţii instituţiilor de formare a maiştrilor militari şi a subofiţerilor sunt numiţi în funcţii de luptãtor din structura subunitatilor şi unitãţilor pana la regiment/similare inclusiv, corespunzãtoare gradului de maistru militar clasa a V-a/sergent sau maistru militar clasa a V-a - maistru militar clasa a IV-a/sergent - sergent major.
(2) Dupã numirea în prima funcţie maistrii militari şi subofiterii pot fi mutati pe toatã durata stagiului în gradul de maistru militar clasa a V-a/sergent numai în funcţii şi la esaloane similare celor prevãzute la alin. (1).
ART. 37
Maistrii militari şi subofiterii numiţi în funcţii corespunzãtoare gradelor de maistru militar clasa a V-a - maistru militar clasa a IV-a/sergent - sergent major, care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad şi apreciere de serviciu, sunt inaintati în gradul urmãtor dacã îndeplinesc celelalte condiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 38
(1) Pentru promovarea într-o funcţie de loctiitor comandant pluton/similare sau de instructor, prevãzutã cu gradul de maistru militar clasa a III-a/plutonier şi superioare acestuia, este necesarã absolvirea cursului de loctiitor comandant pluton/similare sau a celui de instructor.
(2) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori pot urma unul dintre cursurile prevãzute la alin. (1) dacã au îndeplinit timp de minimum 2 ani funcţia de comandant de grupa/similare.
(3) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori care au absolvit unul dintre cursurile menţionate la alin. (1) vor fi inaintati în gradul urmãtor dacã îndeplinesc celelalte condiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 39
(1) Pentru promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier major este necesarã absolvirea unui curs de cariera.
(2) Maistrii militari şi subofiterii pot urma unul dintre cursurile de cariera organizate în şcolile de aplicaţie ale armelor, dacã au îndeplinit timp de cel puţin 3 ani o funcţie de comandant de pluton ori loctiilor sau de instructor în centre de instrucţie şi în alte instituţii similare.
(3) Maistrii militari şi subofiterii care opteazã pentru un curs de cariera îşi pot continua cariera militarã în unul dintre domeniile stat major sau administraţie, în raport cu tipul de curs absolvit.

SECŢIUNEA a 3-a
Evoluţia în cariera a maiştrilor militari şi subofiţerilor specialişti

ART. 40
(1) Absolvenţii instituţiilor militare de formare a maiştrilor militari şi a subofiţerilor specialişti sunt numiţi în funcţii de specialist în exploatarea, întreţinerea şi repararea tehnicii de lupta, operator, comandant post de lupta/similare, respectiv în funcţii de subofiteri sanitari, veterinari sau instrumentisti din muzicile militare, din structura unitãţilor şi formatiunilor pana la regiment/similare inclusiv, prevãzute cu gradul de maistru militar clasa a V-a/sergent sau maistru militar clasa a V-a - maistru militar clasa a IV-a/sergent - sergent major.
(2) Dupã numirea în prima funcţie maistrii militari şi subofiterii pot fi mutati pe toatã durata stagiului în gradul de maistru militar clasa a V-a/sergent numai în funcţii şi la esaloanele similare celor prevãzute la alin. (1).
ART. 41
Maistrii militari şi subofiterii numiţi în funcţii corespunzãtoare gradelor de maistru militar clasa a V-a - maistru militar clasa a IV-a/sergent - sergent major, care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad şi apreciere de serviciu, sunt inaintati în gradul urmãtor dacã îndeplinesc celelalte condiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 42
(1) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori pot urma cursul de loctiilor comandant pluton/similare sau cel de instructor dacã au îndeplinit timp de minimum 2 ani o funcţie de comandant de grupa/similare.
(2) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori şi maistrii militari clasa a III-a/plutonierii, care au absolvit unul dintre cursurile prevãzute la alin. (1), sunt numiţi în funcţii corespunzãtoare tipului de curs absolvit, iar ulterior îşi pot continua cariera militarã fie ca maiştri militari şi subofiteri specialişti, fie ca maiştri militari/subofiteri luptãtori.
(3) Maistrii militari clasa a IV-a/sergentii majori care au absolvit unul dintre cursurile menţionate la alin. (1) şi care îndeplinesc condiţiile legale de stagiu minim în grad şi apreciere de serviciu pot fi inaintati în gradul urmãtor.
ART. 43
Pentru promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de maistru militar clasa a II-a/plutonier major este necesarã, pe lângã îndeplinirea celorlalte condiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare, şi absolvirea unuia dintre cursurile de stat major, administraţie sau de conducere a structurilor tehnice.
ART. 44
Maistrii militari şi subofiterii care au absolvit un curs de cariera îşi pot continua cariera militarã în unul dintre domeniile stat major, administraţie sau conducere a structurilor tehnice, în raport cu tipul de curs absolvit.
ART. 45
Pentru promovarea în funcţie şi înaintarea în grad a maiştrilor militari şi a subofiţerilor din domeniul informaţiilor militare, precum şi a subofiţerilor sanitari, veterinari şi instrumentisti din muzicile militare se aplica în mod corespunzãtor reglementãrile aprobate pe plan naţional pentru domeniile respective de activitate.

SECŢIUNEA a 4-a
Evoluţia în cariera a maiştrilor militari şi subofiţerilor specialişti, de stat major şi de administraţie

ART. 46
Pentru promovarea într-o funcţie prevãzutã cu gradul de maistru militar clasa I/plutonier adjutant este necesarã, pe lângã îndeplinirea celorlalte condiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare, şi absolvirea cursului de maiştri militari clasa I sau subofiteri adjutanti.
ART. 47
Maistrii militari şi subofiterii pot fi promovati într-o funcţie prevãzutã cu gradul de maistru militar principal/plutonier adjutant principal dacã, pe lângã celelalte condiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare, îndeplinesc şi urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de minimum 3 ani în funcţii prevãzute cu gradul de maistru militar clasa I/plutonier adjutant în: structuri superioare batalionului/similare - pentru maistrii militari şi subofiterii de stat major; depozite aflate în subordinea nemijlocitã a statelor majore ale categoriilor de forte ale armatei/similare - pentru maistrii militari şi subofiterii de administraţie; ateliere, baze de reparaţii - pentru maistrii militari şi subofiterii specialişti;
b) au obţinut cel puţin calificativul "foarte bun" prin aprecierea de serviciu din ultimii 2 ani.

CAP. 4
Reguli de trecere a maiştrilor militari şi a subofiţerilor în corpul ofiţerilor

ART. 48
Maistrii militari şi subofiterii pot trece în corpul ofiţerilor în raport cu nevoile Ministerului Apãrãrii Naţionale, numai în perioada stagiilor în gradele de maistru militar clasa a IV-a/sergent major şi maistru militar clasa a III-a/plutonier.
ART. 49
Pot fi trecuţi în corpul ofiţerilor, la propunerea comisiilor de selecţie, maistrii militari şi subofiterii care, pe lângã celelalte condiţii prevãzute de reglementãrile în vigoare, îndeplinesc şi urmãtoarele condiţii:
a) au absolvit o instituţie de învãţãmânt de nivel universitar de lungã durata, cu diploma de licenta/absolvire, în specializãri echivalente armelor şi specialitatilor militare;
b) au obţinut calificativul "foarte bun" prin aprecierile de serviciu din ultimii 3 ani;
c) au absolvit cursul de formare a ofiţerilor organizat în acest sens;
d) au o vechime minima de 5 ani ca maistru militar, respectiv subofiţer.
ART. 50
Maistrii militari şi subofiterii sunt trimişi la cursuri de formare a ofiţerilor, dacã exista funcţii vacante de ofiţeri, corespunzãtoare armelor acestora, prevãzute cu gradul de sublocotenent/aspirant-locotenent sau locotenent, în care urmeazã sa fie încadraţi.

CAP. 5
Organizarea, competentele şi funcţionarea comisiilor de selecţie

ART. 51
(1) Comisiile de selecţie sunt grupuri de lucru temporar constituite în scopul selectionarii cadrelor militare care vor fi promovate în funcţii şi înaintate în gradul urmãtor, precum şi a maiştrilor militari şi subofiţerilor care urmeazã sa fie trecuţi în corpul ofiţerilor.
(2) Componenta şi competentele comisiilor de selecţie sunt stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale.
ART. 52
Comisiile de selecţie analizeazã şi selectioneaza cadrele militare pe baza standardelor aprobate de ministrul apãrãrii naţionale la propunerea Direcţiei management resurse umane din cadrul Ministerului Apãrãrii Naţionale, respectând urmãtoarele criterii:
a) calificativele obţinute în cariera militarã prin aprecierile de serviciu;
b) rezultatele obţinute la cursul de cariera care asigura pregãtirea necesarã pentru promovarea în funcţie;
c) experienta profesionalã concretizata în funcţiile îndeplinite;
d) stagiul în gradul deţinut;
e) nivelul calificãrii profesionale, în cazul specialitatilor care au prevãzute titluri de clasa;
f) procesul de pregãtire parcurs anterior: studii universitare, postuniversitare, cursuri de specializare şi perfecţionare;
g) nivelul de cunoaştere a limbilor strãine utilizate în statele membre NATO;
h) starea de sãnãtate şi nivelul pregãtirii fizice;
i) aptitudini specifice funcţiei în care urmeazã promovarea, menţionate în aprecierea de serviciu.
ART. 53
Comisiile de selecţie vor avea un secretariat format din 1-3 persoane, cu activitate permanenta, constituit într-un compartiment distinct în structurile de personal la esaloanele unde sunt organizate.

CAP. 6
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 54
În perioada de tranzitie stabilitã de lege ofiţerii, maistrii militari şi subofiterii încadraţi în funcţii prevãzute în statele de organizare cu grade superioare celor pe care le deţin pot fi numiţi, în raport cu nevoile forţelor armatei, în funcţii prevãzute cu grade mai mici decât cele din care provin.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016