Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 57 din 26 ianuarie 2011  privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.221/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntara a organizatiilor la un sistem comunitar de management de mediu si audit (EMAS) si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 761/2001 si a deciziilor 2001/681/CE si 2006/193/CE ale Comisiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 57 din 26 ianuarie 2011 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.221/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntara a organizatiilor la un sistem comunitar de management de mediu si audit (EMAS) si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 761/2001 si a deciziilor 2001/681/CE si 2006/193/CE ale Comisiei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 din 16 februarie 2011

    În scopul asigurãrii aplicãrii în România a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.221/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntarã a organizaţiilor la un sistem comunitar de management de mediu şi audit (EMAS) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 761/2001 şi a deciziilor 2001/681/CE şi 2006/193/CE ale Comisiei,
    în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. 1
    (1) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului este autoritatea responsabilã pentru coordonarea aplicãrii dispoziţiilor Regulamentului (CE) nr. 1.221/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind participarea voluntarã a organizaţiilor la un sistem comunitar de management de mediu şi audit (EMAS) şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 761/2001 şi a deciziilor 2001/681/CE şi 2006/193/CE ale Comisiei, denumit în continuare Regulament.
    (2) Noţiunile definite la art. 2 din Regulament au aceeaşi semnificaţie şi în cuprinsul prezentei hotãrâri.
    ART. 2
    (1) Se desemneazã autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului ca organism competent responsabil pentru înregistrarea în sistemul comunitar de management de mediu şi audit, denumit în continuare EMAS, a organizaţiilor situate pe teritoriul României, precum şi pentru înregistrarea în EMAS a organizaţiilor situate pe teritoriul celorlalte state membre ale Uniunii Europene care solicitã înregistrarea în EMAS conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulament, denumit în continuare organism competent.
    (2) Pe lângã organismul competent se înfiinţeazã şi funcţioneazã Comitetul EMAS.
    (3) Comitetul EMAS participã alãturi de organismul competent în procesul de evaluare a cererii de înregistrare în EMAS şi de reînnoire a acesteia, precum şi în procesul de suspendare sau de radiere a înregistrãrii în EMAS.
    (4) Deciziile organismului competent se adoptã în baza avizului Comitetului EMAS.
    (5) În cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului se înfiinţeazã şi funcţioneazã Biroul EMAS, care asigurã secretariatul tehnic al Comitetului EMAS.
    (6) Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comitetului EMAS şi al Biroului EMAS se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 3
    (1) Comitetul EMAS este constituit din 21 de membri, dupã cum urmeazã:
    a) 2 reprezentanţi ai autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului;
    b) 2 reprezentanţi ai instituţiei publice cu competenţe în implementarea politicilor şi legislaţiei în domeniul protecţiei mediului;
    c) un reprezentant al instituţiei publice de inspecţie şi control pentru protecţia mediului;
    d) 2 reprezentanţi ai autoritãţii publice centrale pentru economie, comerţ şi mediu de afaceri;
    e) un reprezentant al autoritãţii publice centrale pentru transport şi infrastructurã;
    f) un reprezentant al autoritãţii publice centrale pentru administraţie şi interne;
    g) un reprezentant al autoritãţii publice centrale pentru dezvoltare regionalã şi turism;
    h) 2 auditori de mediu cu experienţã în auditul sistemelor de management de mediu;
    i) un reprezentant al institutelor de cercetare relevante în domeniul protecţiei mediului;
    j) 2 reprezentanţi ai instituţiilor de învãţãmânt superior;
    k) 4 reprezentanţi ai asociaţiilor patronale;
    l) 2 reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care desfãşoarã activitãţi în domeniul protecţiei mediului.
    (2) Componenţa nominalã a Comitetului EMAS se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, pe baza nominalizãrilor primite de la autoritãţile publice centrale, instituţiile, asociaţiile patronale şi organizaţiile neguvernamentale prevãzute la alin. (1).
    (3) Biroul EMAS este constituit din cel puţin douã persoane cu atribuţii şi experienţã în domeniul EMAS, desemnate prin decizie a conducãtorului Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
    ART. 4
    Organismul competent, în colaborare cu Comitetul EMAS şi Biroul EMAS, elaboreazã procedura de înregistrare în EMAS, care se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    ART. 5
    (1) Organismul competent, prin Biroul EMAS, deschide şi menţine Registrul naţional al EMAS, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (2) din Regulament.
    (2) În cazul în care au loc modificãri în Registrul naţional al EMAS, Biroul EMAS actualizeazã lunar informaţiile şi comunicã modificãrile organismului competent.
    (3) Registrul naţional al EMAS se publicã pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
    ART. 6
    (1) Acreditarea verificatorilor de mediu şi supravegherea activitãţilor desfãşurate de aceştia se realizeazã, în conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1) din Regulament, de cãtre Asociaţia de Acreditare din România (RENAR).
    (2) RENAR dezvoltã schema de acreditare a verificatorilor de mediu şi de supraveghere a activitãţilor desfãşurate de aceştia şi elaboreazã proceduri în conformitate cu prevederile din Regulament.
    (3) Organismul competent, prin reprezentanţi cu atribuţii şi experienţã în domeniul EMAS, participã în calitate de observatori pe lângã echipele de evaluare stabilite de RENAR în procesul de acreditare a verificatorilor de mediu şi pentru supravegherea activitãţilor desfãşurate de aceştia.
    ART. 7
    În cazul în care au loc modificãri în lista verificatorilor de mediu, RENAR actualizeazã lunar informaţiile şi comunicã modificãrile organismului competent.
    ART. 8
    Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului are urmãtoarele atribuţii:
    a) duce la îndeplinire prevederile art. 32 alin. (1) şi (2) din Regulament;
    b) creeazã şi actualizeazã o bazã de date privind legislaţia naţionalã în domeniul protecţiei mediului.
    ART. 9
    În vederea încurajãrii participãrii la EMAS a organizaţiilor mici, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului împreunã cu Garda Naţionalã de Mediu şi unitãţile din subordinea acestora asigurã îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 32 alin. (4) din Regulament.
    ART. 10
    (1) Organismul competent asigurã suportul financiar pentru promovarea EMAS, în conformitate cu prevederile art. 33 din Regulament.
    (2) Suportul financiar prevãzut la alin. (1) se acordã din bugetul autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate cu aceastã destinaţie.
    (3) Organismul competent asigurã pregãtirea materialelor privind informaţiile prevãzute la art. 34 alin. (1) din Regulament şi le pune la dispoziţia publicului şi a organizaţiilor prin publicarea acestora pe pagina proprie de internet.
    (4) Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului împreunã cu Garda Naţionalã de Mediu şi unitãţile din subordinea acestora, precum şi consiliile judeţene asigurã furnizarea informaţiilor prevãzute la alin. (3) cel puţin prin publicarea acestora pe paginile proprii de internet.
    (5) Organismul competent organizeazã, în colaborare cu Comitetul EMAS şi Biroul EMAS, activitãţi de promovare a EMAS, de furnizare de informaţii şi de încurajare a participãrii organizaţiilor mici la EMAS, în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (2), art. 35 şi 36 din Regulament.
    ART. 11
    Organismul competent, Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului şi instituţiile publice aflate în subordinea acesteia, respectiv agenţiile regionale şi judeţene pentru protecţia mediului, duc la îndeplinire prevederile art. 37 din Regulament.
    ART. 12
    Organismul competent, în colaborare cu Comitetul EMAS, analizeazã posibilitãţile de integrare a EMAS în alte politici şi instrumente de la nivel naţional, conform prevederilor art. 38 din Regulament.
    ART. 13
    (1) Fiecare solicitare de acordare de asistenţã şi de furnizare de informaţii adresatã de cãtre o organizaţie în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) şi (4) din Regulament este supusã plãţii unei sume ce reprezintã tariful pentru procesarea solicitãrii respective, cu respectarea reglementãrilor în vigoare.
    (2) Cuantumul tarifului prevãzut la alin. (1) se stabileşte în procedura de înregistrare în EMAS, aprobatã conform prevederilor art. 4.
    (3) Sumele datorate ca urmare a aplicãrii tarifului prevãzut la alin. (1) se încaseazã potrivit prevederilor <>art. 23 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 265/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (4) Tariful prevãzut la alin. (1) nu se percepe în cazul organizaţiilor mici.
    (5) Pentru acordarea înregistrãrii în EMAS şi a reînnoirii înregistrãrii în EMAS, precum şi pentru cazurile de suspendare sau de radiere a înregistrãrii în EMAS nu se percepe tarif organizaţiilor.
    ART. 14
    (1) Nerespectarea prevederilor art. 10 din Regulament, referitoare la utilizarea siglei EMAS, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, în condiţiile legii.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de personalul împuternicit al instituţiei publice de inspecţie şi control pentru protecţia mediului.
    ART. 15
    Contravenţiilor prevãzute la <>art. 14 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 16
    Organismul competent, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (3), art. 28 alin. (8) şi art. 41 din Regulament, îndeplineşte obligaţiile de raportare la Comisia Europeanã.
    ART. 17
    La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 50/2004 privind stabilirea unor mãsuri pentru aplicarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 761/2001 care permite participarea voluntarã a organizaţiilor la schema comunitarã de eco-management şi audit (EMAS), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din 30 ianuarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, <>Ordinul ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 1.018/2006 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare EMAS, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 878 din 27 octombrie 2006, <>Ordinul ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 790/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comitetului Consultativ EMAS şi a Biroului EMAS, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 689 din 11 august 2006, precum şi <>Ordinul ministrului mediului şi gospodãririi apelor nr. 1.201/2006 privind Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei pentru acreditarea persoanelor fizice şi juridice ca verificatori de mediu, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 967 din 4 decembrie 2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
                        Ministrul mediului şi pãdurilor,
                                 Laszlo Borbely

            Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
                                   Ion Ariton

                 Ministrul dezvoltãrii regionale şi turismului,
                              Elena Gabriela Udrea

                 Ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                              Anca Daniela Boagiu

                    Ministrul administraţiei şi internelor,
                             Constantin-Traian Igaş

                 Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
                                 Bogdan Mãnoiu

                         Ministrul finanţelor publice,
                              Gheorghe Ialomiţianu

    Bucureşti, 26 ianuarie 2011.
    Nr. 57.

                                      ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016