Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 568 din 5 iunie 2002 (*republicata*)  privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 568 din 5 iunie 2002 (*republicata*) privind iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei animalelor si utilizarii in industria alimentara*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 150 din 10 martie 2009
____________
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Hotãrârea Guvernului nr. 1904/2006 pentru modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 568/2002 privind iodarea universalã a sãrii destinate consumului uman, hranei pentru animale şi utilizãrii în industria alimentarã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.038 din 28 decembrie 2006, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 568/2002 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 407 din 12 iunie 2002 şi ulterior adoptãrii a mai fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 473/2004 pentru modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 568/2002 privind iodarea universalã a sãrii destinate consumului uman, hranei animalelor şi utilizãrii în industria alimentarã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 21 aprilie 2004.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta hotãrâre reglementeazã condiţiile referitoare la iodarea universalã a sãrii destinate consumului uman, hranei animalelor şi utilizãrii în industria alimentarã, în scopul prevenirii tulburãrilor prin carenţa de iod.
ART. 2
În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos semnificã dupã cum urmeazã:
a) tulburãrile prin deficit de iod sunt stãrile patologice, manifeste sau fruste, apãrute ca rezultat al disfuncţiilor tiroidei cauzate printr-un aport insuficient de iod în organism;
b) prevenirea tulburãrilor prin deficit de iod este ansamblul de mãsuri care au ca scop acoperirea nevoilor de iod ale organismului, consumul de sare iodatã universal fiind mijlocul cel mai accesibil pentru realizarea acestui scop;
c) iodarea universalã a sãrii reprezintã procesul de introducere a iodului în sare, pentru orice tip de consum: uman, animal, industrie alimentarã;
d) sarea pentru consum alimentar uman este un produs cristalin în a cãrui compoziţie predominã clorura de sodiu (NaCl), obţinut prin extragere din depozitele naturale subterane sau din apa de mare, potrivit Codex Standard pentru sarea destinatã consumului alimentar;
e) sarea iodatã este sarea destinatã consumului uman, hranei animalelor şi utilizãrii în industria alimentarã, la care s-a adãugat iod, sub formã de iodat sau iodurã de potasiu.

CAP. II
Condiţii de calitate şi de securitate

ART. 3
(1) În România, în alimentaţia oamenilor se utilizeazã numai sare iodatã.
(2) În hrana animalelor şi în industria alimentarã utilizarea sãrii iodate este opţionalã, cu excepţia fabricãrii pâinii şi a produselor de panificaţie.
ART. 4
(1) Condiţiile de calitate şi de securitate pentru sarea utilizatã ca suport în vederea obţinerii sãrii iodate trebuie sã fie conforme cu SR 13 360/1996. Conţinutul de NaCl din sarea utilizatã pentru iodare nu trebuie sã fie mai mic de 97%.
(2) Sarea iodatã trebuie sã conţinã 30 mg iod/kg de sare, respectiv 50,6 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 39,2 iodurã de potasiu/kg de sare. Se admite ca limitã minimã un conţinut de 25 mg iod/kg de sare, respectiv 42 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 32,5 mg iodurã de potasiu/kg de sare, iar ca limitã maximã un conţinut de 40 mg iod/kg sare, respectiv 67,2 mg iodat de potasiu/kg de sare sau 52 mg iodurã de potasiu/kg de sare.
ART. 5
Metoda de iodare a sãrii, calitatea şi securitatea, concentraţia de iod, metodele de control aplicate în procesul de iodare şi pãstrarea pânã în momentul consumului/utilizãrii a concentraţiei de iod stabilite prin prezenta hotãrâre trebuie sã întruneascã toate condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 6
(1) Procesele de producţie - purificare, recristalizare, iodare -, de ambalare şi etichetare, precum şi activitãţile de transport, depozitare, comercializare a sãrii trebuie sã se desfãşoare cu respectarea strictã a normelor de igienã în vigoare privind siguranţa alimentelor, evitându-se orice risc de contaminare.
(2) Normele privind siguranţa alimentelor se aplicã şi pentru sarea iodatã importatã.
ART. 7
Pentru sarea iodatã se folosesc ambalaje care menţin calitatea sãrii şi concentraţia de iod stabilite, pânã la data de durabilitate minimalã stabilitã de producãtor.
ART. 8
Autoritãţile/instituţiile cu atribuţii de control în domeniul siguranţei alimentelor au obligaţia sã identifice/ determine prezenţa iodului/concentraţia de iod din sarea iodatã.
ART. 9
Etichetarea sãrii iodate se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Denumirea sub care se vinde produsul este "Sare iodatã".
ART. 10
(1) Pe teritoriul României este interzisã comercializarea cu amãnuntul a sãrii neiodate, atât pentru uzul personal, cât şi pentru utilizarea în alimentaţia publicã şi colectivã.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1) este permisã comercializarea sãrii neiodate numai prin reţeaua de magazine PLAFAR, magazine naturiste şi farmacii, în segmentul produselor care nu necesitã reţete pentru achiziţionare, ambalatã în cantitãţi ce nu depãşesc 0,5 kg.

CAP. III
Inspecţia şi controlul sãrii iodate

ART. 11
Inspecţia şi controlul aplicãrii prevederilor prezentei hotãrâri se efectueazã de cãtre reprezentanţii Ministerului Sãnãtãţii, Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, conform competenţelor.

CAP. IV
Sancţiuni

ART. 12
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) comercializarea sãrii iodate pentru consumul uman sau pentru fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, cu un conţinut de iod în afara limitelor stabilite de art. 4 alin. (2);
b) comercializarea cu amãnuntul a sãrii neiodate, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 10 alin. (2);
c) nerespectarea condiţiilor de transport, depozitare şi comercializare a sãrii iodate, stabilite de producãtor în conformitate cu prevederile legale;
d) utilizarea sãrii neiodate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publicã şi colectivã.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi c) se sancţioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 4.000 lei, iar cele prevãzute la alin. (1) lit. b) şi d) se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(3) Odatã cu aplicarea amenzii contravenţionale, agentul constatator poate dispune urmãtoarele sancţiuni complementare:
a) confiscarea sãrii neiodate folosite la comercializarea cu amãnuntul, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 10 alin. (2), sau utilizate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publicã şi colectivã;
b) confiscarea sãrii iodate folosite la comercializarea cu amãnuntul sau utilizate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publicã şi colectivã, ce prezintã data durabilitãţii minimale depãşitã;
c) confiscarea sãrii iodate folosite la comercializarea cu amãnuntul sau utilizate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publicã şi colectivã, ce prezintã conţinutul de iod în afara limitelor stabilite la art. 4 alin. (2);
d) confiscarea sãrii iodate folosite la comercializarea cu amãnuntul sau utilizate la fabricarea pâinii şi a produselor de panificaţie, precum şi la consumul în alimentaţia publicã şi colectivã, ce nu prezintã elementele de identificare şi caracterizare în conformitate cu prevederile în vigoare referitoare la etichetarea alimentelor.
ART. 13
Sãvârşirea faptelor prevãzute la art. 12 se sancţioneazã, pe lângã amendã, şi cu suspendarea activitãţii operatorului economic, potrivit reglementãrilor specifice ale autoritãţilor prevãzute la art. 11.
ART. 14
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul împuternicit al autoritãţilor competente prevãzute la <>art. 11, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 15
(1) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 12 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Contravenienţii pot achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzilor prevãzute la art. 12, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 16
Ministerul Economiei, Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor au obligaţia de a elabora planurile de mãsuri pentru aplicarea prezentei hotãrâri.
ART. 17
Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã, pentru sarea destinatã consumului uman, începând cu data de 31 decembrie 2002, iar pentru sarea utilizatã în industria alimentarã şi pentru sarea utilizatã pentru hrana animalelor, începând cu data de 31 decembrie 2003, cu excepţia prevederilor art. 16 care se aplicã de la data publicãrii prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 18
Pe data de 31 decembrie 2002 se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 779/1995 privind reglementarea consumului de sare iodatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 10 octombrie 1995, şi lit. c) a pct. 16 din anexa nr. 1a) la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, precum şi orice alte prevederi contrare prezentei hotãrâri.

NOTĂ:
Reproducem mai jos prevederile <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 473/2004 pentru modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 568/2002 privind iodarea universalã a sãrii destinate consumului uman, hranei animalelor şi utilizãrii în industria alimentarã, şi ale <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 1.904/2006 pentru modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 568/2002 privind iodarea universalã a sãrii destinate consumului uman, hranei pentru animale şi utilizãrii în industria alimentarã, care nu fac parte din prezenta formã republicatã:
- <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 473/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 348 din 21 aprilie 2004:
"Art. II. - Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I."
- <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 1.904/2006 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.038 din 28 decembrie 2006:
"Art. II. - (1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. I pct. 1 şi 3, care intrã în vigoare la data publicãrii prezentei hotãrâri în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Cantitãţile de sare iodatã aflate în stoc sau contractate înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri se pot comercializa cu parametrii iniţiali şi cu elementele de identificare şi caracterizare marcate iniţial, dar nu mai târziu de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri."

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016