Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 567 din 15 iunie 2005  privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 567 din 15 iunie 2005 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 540 din 24 iunie 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, al art. 71 alin. (2), al art. 80 alin. (1) şi al <>art. 92 alin. (2) şi (3) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al <>art. 14 din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre reglementeazã principiile de bazã privind organizarea şi desfãşurarea ciclului de studii universitare de doctorat, ciclu denumit în continuare doctorat.
(2) Doctoratul constituie ciclul superior de studii universitare a cãrui finalitate este dezvoltarea cunoaşterii prin cercetare ştiinţificã originalã. Doctoratul are douã componente: un program de pregãtire bazat pe studii universitare avansate şi un program de cercetare ştiinţificã.
(3) Doctoratul este de douã tipuri: doctorat ştiinţific şi doctorat profesional.
ART. 2
(1) Doctoratul ştiinţific se bazeazã pe creaţie şi cercetare ştiinţificã avansatã, contribuind la dezvoltarea de cunoştinţe, competenţe şi abilitãţi cognitive.
(2) Cunoştinţele, competenţele şi abilitãţile generale şi de specialitate conferã absolventului de studii universitare de doctorat ştiinţific capacitatea:
a) de a înţelege sistematic, comprehensiv, domeniul de studiu şi de a utiliza metodele de cercetare asociate acestui domeniu;
b) de a concepe şi implementa un proiect de cercetare şi de a face managementul cercetãrii în condiţiile respectãrii deontologiei profesionale;
c) de a contribui la progresul cunoaşterii prin cercetare originalã cu impact naţional sau internaţional, demonstratã prin publicaţii ştiinţifice;
d) de analizã criticã, evaluare şi sintezã a unor idei noi şi complexe;
e) de comunicare cu comunitatea profesionalã şi cu societatea civilã în contextul domeniului sãu de cercetare;
f) de a contribui la promovarea dezvoltãrii tehnologice, sociale şi culturale în contextul unei societãţi şi economii bazate pe cunoaştere.
(3) Doctoratul ştiinţific se organizeazã în domeniile cuprinse în urmãtoarele domenii fundamentale: ştiinţe exacte, ştiinţe ale naturii, ştiinţe umaniste, teologie, ştiinţe juridice, ştiinţe sociale şi politice, ştiinţe economice, arhitecturã şi urbanism, ştiinţe agricole şi silvice, ştiinţe medicale, ştiinţe inginereşti, ştiinţe militare şi informaţii.
(4) Instituţiile de învãţãmânt superior promoveazã interdisciplinaritatea în studiile universitare de doctorat.
ART. 3
(1) Doctoratul profesional se bazeazã pe crecetare-analizã ştiinţificã a propriei performanţe profesionale artistice sau sportive a doctorandului, realizatã cel puţin la nivel naţional, contribuind astfel la dezvoltarea de cunoştinţe, competenţe şi abilitãţi profesionale.
(2) Cunoştinţele, competenţele şi abilitãţile generale şi de specialitate conferã absolventului de studii universitare de doctorat profesional capacitatea:
a) de a înţelege sistematic, comprehensiv, domeniul profesional şi de a utiliza metodele profesionale avansate asociate domeniului respectiv;
b) de a concepe şi implementa un proiect de cercetare a performanţelor profesionale artistice sau sportive şi de a face managementul acestuia în condiţiile respectãrii deontologiei profesionale;
c) de a contribui la dezvoltarea practicii profesionale de valoare naţionalã şi internaţionalã;
d) de analizã criticã, evaluare şi sintezã a unor idei noi şi complexe asociate practicii profesionale sau creaţiei artistice proprii;
e) de comunicare cu comunitatea profesionalã şi cu societatea civilã în contextul domeniului de expertizã.
(3) Doctoratul profesional se poate organiza numai în domeniile cuprinse în domeniile fundamentale: arte, culturã fizicã şi sport.

CAP. II
Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (I.O.S.U.D.)

ART. 4
(1) Doctoratul se organizeazã în instituţiile de învãţãmânt superior aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, pe baza evaluãrii periodice a capacitãţii lor instituţionale de a oferi un mediu integrat de învãţare şi cercetare avansatã, de nivel naţional sau internaţional.
(2) Evaluarea se face la nivelul fiecãrei instituţii de învãţãmânt superior pentru fiecare domeniu de doctorat de cãtre o comisie de experţi, pe baza unui sistem de criterii şi a unei metodologii care se aprobã prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(3) Pe baza rezultatelor evaluãrii instituţiei de învãţãmânt superior, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare propune Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii acordarea dreptului de organizare de studii universitare de doctorat. Dreptul de a organiza studii universitare de doctorat se atestã prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(4) Instituţia de învãţãmânt superior care a primit aprobarea de a organiza doctorat într-unul sau mai multe domenii se numeşte în continuare Instituţie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (I.O.S.U.D.). I.O.S.U.D. are obligaţia de a publica un raport anual privind ciclul de studii universitare de doctorat, însoţit de sinteze ale tezelor de doctorat susţinute în anul respectiv.
(5) Fiecare I.O.S.U.D. îşi elaboreazã un regulament propriu de organizare şi desfãşurare a doctoratului, cu respectarea prevederilor legale, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri.
(6) Institutele Academiei Române şi alte institute de cercetare din ţarã şi din strãinãtate pot participa la ciclul de studii universitare de doctorat prin formarea de consorţii cu I.O.S.U.D. Într-un astfel de consorţiu institutele Academiei Române şi celelalte institute de cercetare pot contribui la realizarea programelor de cercetare ştiinţificã, în concordanţã cu prevederile Regulamentului I.O.S.U.D. de organizare şi desfãşurare a doctoratului.

CAP. III
Conducãtorul de doctorat

ART. 5
(1) Conducãtor de doctorat poate fi un profesor universitar, un profesor universitar consultant, un academician sau un cercetãtor ştiinţific principal gradul I, care are titlul de doctor obţinut în domeniul respectiv.
(2) Conducãtorul de doctorat se numeşte prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, la propunerea I.O.S.U.D., cu avizul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, acest aviz fiind acordat pe baza evaluãrii activitãţii didactice şi de cercetare, de relevanţã naţionalã sau internaţionalã.
(3) Conducãtorul de doctorat îşi desfãşoarã activitatea didacticã şi de cercetare în instituţia de învãţãmânt superior care l-a propus sau în instituţii care formeazã consorţii cu respectiva I.O.S.U.D. Un conducãtor de doctorat îşi poate desfãşura activitatea prin afiliere la o singurã I.O.S.U.D.
(4) Fiecare I.O.S.U.D. este autorizatã sã stabileascã prin regulament propriu numãrul maxim de doctoranzi pe care îi poate îndruma un conducãtor de doctorat, dar acesta nu poate fi mai mare de 15 doctoranzi înscrişi simultan la un conducãtor de doctorat.
(5) Dupã pensionare, conducãtorul de doctorat, cu excepţia celui care a obţinut calitatea de profesor universitar consultant, nu mai poate primi spre îndrumare noi doctoranzi. Profesorul consultant nu mai poate primi spre îndrumare noi doctoranzi dupã vârsta de 70 de ani.
(6) Prin încetarea contractului de muncã la o I.O.S.U.D. se pierde automat calitatea de conducãtor de doctorat, iar doctoranzii sunt redistribuiţi altor conducãtori de doctorat din aceeaşi I.O.S.U.D.

CAP. IV
Asigurarea calitãţii în cadrul studiilor universitare de doctorat

ART. 6
(1) Studiile universitare de doctorat fac obiectul procedurilor de asigurare internã şi externã a calitãţii stabilite pe baza bunelor practici europene.
(2) Principalii responsabili de calitatea doctoratului sunt I.O.S.U.D, conducãtorul de doctorat şi doctorandul.
(3) În cazul nerespectãrii standardelor de calitate sau de eticã profesionalã, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, pe baza unui raport extern de evaluare, întocmit de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, poate lua urmãtoarele mãsuri:
a) retragerea dreptului I.O.S.U.D. de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi doctoranzi pe o perioadã de pânã la 3 ani;
b) retragerea calitãţii de conducãtor de doctorat;
c) retragerea titlului de doctor.
(4) Redobândirea dreptului I.O.S.U.D. de a organiza concurs de admitere în ciclul de studii universitare de doctorat se poate obţine numai pe baza unui nou raport extern de evaluare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi cu aprobarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
(5) Redobândirea calitãţii de conducãtor de doctorat se poate obţine la propunerea I.O.S.U.D., pe baza unui raport de evaluare internã ale cãrui aprecieri sunt validate printr-o evaluare externã. Rezultatele pozitive ale acestor proceduri sunt condiţii necesare pentru aprobare din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
(6) Conducãtorii de doctorat şi I.O.S.U.D. sunt evaluaţi o datã la 5 ani de cãtre comisii de experţi aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii.

CAP. V
Organizarea ciclului de studii universitare de doctorat

ART. 7
(1) Durata ciclului de studii universitare de doctorat este, de regulã de 3 ani. În situaţii speciale, durata poate fi prelungitã cu 1-2 ani, în condiţiile prevãzute de lege.
(2) Studiile universitare de doctorat se pot întrerupe pe motive temeinice, cu aprobarea conducerii I.O.S.U.D, conform prevederilor contractului de studii universitare de doctorat. Perioadele de întrerupere cumulate nu pot depãşi 2 ani.
(3) Durata desfãşurãrii doctoratului se prelungeşte în caz de întrerupere, corespunzãtor cu perioadele cumulate ale întreruperilor aprobate de conducerea I.O.S.U.D.
ART. 8
(1) Doctoratul se desfãşoarã pe baza unui contract de studii doctorale încheiat între doctorand, conducãtorul de doctorat şi I.O.S.U.D. În acest contract sunt prevãzute drepturile şi obligaţiile fiecãrei pãrţi implicate în ciclul de studii universitare de doctorat, astfel încât sã fie realizate cerinţele de asigurare a calitãţii.
(2) Modelul contractului de studii doctorale se elaboreazã de fiecare I.O.S.U.D, în concordanţã cu prevederile regulamentului de organizare şi desfãşurare a doctoratului şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.
ART. 9
Doctoratul se desfãşoarã în limba românã sau într-o limbã de circulaţie internaţionalã, la cererea doctorandului, conform contractului de studii doctorale încheiat între I.O.S.U.D, conducãtorul de doctorat şi doctorand.
ART. 10
(1) Programul de pregãtire universitarã avansatã se desfãşoarã în cadrul I.O.S.U.D. pe baza planului de învãţãmânt aprobat în senatul instituţiei de învãţãmânt superior şi are o duratã de 2-3 semestre.
(2) Planul de învãţãmânt cuprinde atât discipline de cunoaştere avansatã în cadrul domeniului de studii de doctorat, cât şi module de pregãtire complementarã necesare pentru o inserţie rapidã a absolventului de studii universitare de doctorat pe piaţa muncii.
(3) În cadrul programului de pregãtire universitarã avansatã, pentru a evidenţia rezultatele formãrii, concomitent cu sistemul de evaluare se utilizeazã sistemul de credite transferabile. Fiecare I.O.S.U.D. este autorizatã sã stabileascã propriile reguli de evaluare a doctoranzilor şi criteriile specifice de promovare a probelor din cadrul programului de pregãtire universitarã avansatã.
ART. 11
(1) Programul de cercetare ştiinţificã are o duratã de 3-4 semestre şi este organizat în domeniul de cercetare prin care s-a consacrat conducãtorul de doctorat.
(2) Cercetarea ştiinţificã se bazeazã pe metode cantitative şi calitative agreate de comunitatea ştiinţificã dintr-un domeniu. În cazul doctoratului profesional, cercetarea ştiinţificã se aplicã asupra performanţelor profesionale artistice sau sportive proprii.
ART. 12
(1) Pentru promovarea doctorandului în programul de cercetare ştiinţificã, acesta susţine public un proiect de cercetare ştiinţificã.
(2) Tema proiectului de cercetare ştiinţificã se stabileşte de cãtre conducãtorul de doctorat împreunã cu doctorandul şi se coreleazã cu programul de pregãtire universitarã avansatã, cu domeniul de expertizã al conducãtorului de doctorat, cu programele şi cu politica instituţionalã ale I.O.S.U.D.
(3) Comisia de examinare a proiectului de cercetare ştiinţificã este formatã din conducãtorul de doctorat, în calitate de preşedinte, şi din cel puţin alţi 2 specialişti cu titlu de doctor şi funcţie didacticã cel puţin de conferenţiar universitar sau de cercetãtor ştiinţific gradul II din I.O.S.U.D. sau din consorţiul de cercetare stabilit potrivit pevederilor art. 4 alin. (6).
(4) Rezultatele evaluãrii se exprimã prin unul dintre urmãtoarele calificative: "Foarte bine", "Bine", "Satisfãcãtor" sau "Nesatisfãcãtor". Calificativele "Foarte bine" şi "Bine" permit promovarea directã a doctorandului în programul de cercetare. În cazul obţinerii calificativului "Satisfãcãtor" sau "Nesatisfãcãtor", doctorandul prezintã un nou proiect.
(5) Dacã şi la a doua susţinere a probei de promovare în programul de cercetare se obţine calificativul "Satisfãcãtor" sau "Nesatisfãcãtor", doctorandul este exmatriculat din ciclul de studii universitare de doctorat. El primeşte un certificat de absolvire a programului de pregãtire universitarã avansatã din cadrul ciclului de studii unversitare de doctorat.
ART. 13
(1) Programul de cercetare ştiinţificã se realizeazã sub îndrumarea unui conducãtor de doctorat, în cadrul unei echipe de cercetare ştiinţificã.
(2) În cazul doctoratului interdisciplinar, îndrumarea poate fi realizatã de 2 conducãtori de doctorat din domeniile care concurã la realizarea programului original de cercetare propus de doctorand şi aprobat de I.O.S.U.D. Cei 2 conducãtori de doctorat pot sã aparţinã aceleiaşi instituţii de învãţãmânt superior sau partenerilor din consorţiu ori pot sã îşi desfãşoare activitatea în douã I.O.S.U.D. diferite. În acest caz, între instituţii se încheie un acord de cotutelã.
(3) Activitatea de îndrumare a doctoranzilor este inclusã în norma didacticã sau de cercetare a conducãtorului de doctorat, potrivit reglementãrilor legale în vigoare. În cazul îndrumãrii programului de cercetare al unui doctorand de cãtre 2 conducãtori de doctorat, normarea se face proporţional cu activitatea de îndrumare a fiecãrui conducãtor de doctorat.
(4) Programul începe dupã acceptarea de cãtre conducerea I.O.S.U.D. a proiectului de cercetare ştiinţificã care devine în acelaşi timp temã pentru realizarea tezei de doctorat.
(5) Programul de cercetare ştiinţificã se poate desfãşura în cadrul I.O.S.U.D, în cadrul institutelor Academiei Române sau al altor institute de cercetare din ţarã ori din strãinãtate, partenere într-un consorţiu cu I.O.S.U.D.
(6) Rezultatele intermediare ale programului de cercetare sunt prezentate de doctorand spre dezbatere în cadrul I.O.S.U.D sub forma unor rapoarte ştiinţifice. I.O.S.U.D. stabileşte prin regulament propriu numãrul, frecvenţa şi cerinţele ştiinţifice minimale ale rapoartelor intermediare de cercetare ştiinţificã. Publicarea rapoartelor ştiinţifice în reviste de specialitate, cu referenţi ştiinţifici, este stimulatã de I.O.S.U.D.
(7) Programul de cercetare ştiinţificã se finalizeazã prin prezentarea publicã a tezei de doctorat.
ART. 14
Cheltuielile ocazionate de organizarea şi desfãşurarea examenelor, prezentarea proiectelor de cercetare ştiinţificã, susţinerea publicã a tezei de doctorat şi eliberarea diplomei de doctor se suportã din bugetul I.O.S.U.D.
ART. 15
(1) Studiile universitare de doctorat se pot organiza şi în cotutelã internaţionalã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) doctorandul îşi desfãşoarã activitatea sub îndrumarea concomitentã a unui conducãtor de doctorat din România şi a unui conducãtor de doctorat dintr-o altã ţarã, pe baza unui acord scris între instituţiile organizatoare implicate.
(3) I.O.S.U.D. care înmatriculeazã iniţial doctorandul are rolul principal, iar I.O.S.U.D. care participã în cotutelã la organizarea şi desfãşurarea doctoratului are rolul de cotutelã.
(4) Acordul prevãzut la alin. (2) cuprinde cerinţele organizãrii şi desfãşurãrii doctoratului în fiecare dintre cele douã I.O.S.U.D, în concordanţã cu rolul pe care fiecare parte îl asumã în cadrul cotutelei şi cu legislaţia specificã din fiecare ţarã.
(5) Acordul prevãzut la alin. (2) prevede recunoaşterea reciprocã a titlului ştiinţific de doctor de cãtre autoritãţile de resort din cele douã ţãri, pe baza competenţelor acestora şi în conformitate cu prevederile legale din fiecare ţarã.
ART. 16
(1) Studiile universitare de doctorat se pot organiza în forma de învãţãmânt cu frecvenţã şi fãrã frecvenţã.
(2) Doctoratul în forma de învãţãmânt cu frecvenţã se poate organiza în regim de finanţare de la bugetul de stat sau în regim cu taxã. Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii alocã anual pentru doctoratul în forma de învãţãmânt cu frecvenţã un numãr de locuri finanţate de la buget.
(3) Doctoratul în forma de învãţãmânt fãrã frecvenţã se organizeazã numai în regim cu taxã. Numãrul de locuri pentru doctoratul în regim cu taxã şi cuantumul acesteia se stabilesc de cãtre Senatul fiecãrei I.O.S.U.D, pe baza legislaţiei în vigoare şi cu respectarea cerinţelor de asigurare a calitãţii.
(4) Cele douã componente ale ciclului de studii universitare de doctorat - programul de studii universitare avansate şi programul de cercetare ştiinţificã - sunt obligatorii pentru ambele forme de învãţãmânt.
ART. 17
Pe parcursul ciclului de studii universitare de doctorat forma de învãţãmânt poate fi schimbatã, potrivit prevederilor Regulamentului I.O.S.U.D. şi clauzelor contractului de studii doctorale.
ART. 18
(1) Doctorandul poate solicita conducerii I.O.S.U.D. schimbarea conducãtorului de doctorat în cazul în care acesta este indisponibil mai mult de un an sau nu respectã clauzele din contractul de studii.
(2) Conducerea I.O.S.U.D. aprobã schimbarea dupã obţinerea acordului scris al unui nou conducãtor de doctorat, în cadrul aceluiaşi domeniu de studiu.
ART. 19
(1) Doctorandul poate solicita schimbarea temei de doctorat o singurã datã în timpul programului de cercetare ştiinţificã, pe baza susţinerii cu succes a unui nou proiect de cercetare ştiinţificã.
(2) Schimbarea temei tezei de doctorat se aprobã de conducerea I.O.S.U.D., în cadrul aceluiaşi domeniu în care a fost înmatriculat doctorandul, şi nu implicã modificarea duratei ciclului de studii universitare de doctorat.
(3) În cazul doctoratului în cotutelã, schimbarea temei tezei de doctorat se face cu acordul ambelor I.O.S.U.D.

CAP. VI
Doctorandul

ART. 20
Persoana admisã la doctorat are pe întreaga perioadã de desfãşurare a acestuia -de la înmatricularea în ciclul de studii de doctorat pânã la susţinerea publicã a tezei de doctorat -calitatea de doctorand, calitate asimilatã celei de asistent de cercetare pe perioada programului de pregãtire universitarã avansatã şi de cercetãtor ştiinţific pe perioada programului de cercetare ştiinţificã.
ART. 21
(1) Doctorandul înscris la forma de învãţãmânt cu frecvenţã poate obţine bursã de doctorat, care se acordã prin concurs organizat de I.O.S.U.D.
(2) Conform prevederilor contractului de studii, bursa de doctorat se acordã fie pe întreaga perioadã a studiilor universitare de doctorat, fie pe una dintre componentele doctoratului: programul de pregãtire universitarã avansatã sau programul de cercetare ştiinţificã. Bursa se suspendã automat pentru perioadele de întrerupere a studiilor de doctorat aprobate de conducerea I.O.S.U.D., la cererea doctorandului.
(3) Bursa de doctorat reprezintã, în înţelesul prezentei hotãrâri, o indemnizaţie egalã cu salariul brut de asistent de cercetare pentru perioada programului de pregãtire universitarã avansatã şi de cercetãtor ştiinţific pentru perioada programului de cercetare ştiinţificã.
(4) Bursa de doctorat se acordã din veniturile I.O.S.U.D. provenite din sume alocate de la bugetul de stat, din venituri proprii, donaţii, sponsorizãri şi din alte surse, în condiţiile legii.
ART. 22
Doctorandul exmatriculat pentru neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute în ciclul de studii universitare de doctorat pierde statutul de doctorand, iar dacã a fost bursier, el pierde în mod automat şi drepturile de bursã de studii.
ART. 23
(1) Pe toatã durata activitãţii, doctorandul de la forma de învãţãmânt cu frecvenţã, care obţine bursã, beneficiazã de recunoaşterea vechimii în muncã, de alte drepturi şi obligaţii ce revin salariatului, precum şi de dreptul de a desfãşura activitãţi didactice prin cumul sau prin plata cu ora, potrivit contractului de studii de doctorat.
(2) Contribuţiile datorate, potrivit legii, la asigurãrile sociale de stat, la asigurãrile pentru şomaj, la asigurãrile sociale de sãnãtate şi pentru accidente de muncã şi boli profesionale pentru doctoranzii la forma de învãţãmânt cu frecvenţã, care obţin bursã, se plãtesc lunar de cãtre I.O.S.U.D. la care sunt înmatriculaţi. Baza de calcul a contribuţiilor datorate o constituie cuantumul bursei.
(3) Dupã susţinerea tezei de doctorat, I.O.S.U.D. elibereazã o adeverinţã care atestã cã perioada în care doctorandul a urmat studiile universitare de doctorat la forma de învãţãmânt cu frecvenţã constituie vechime în muncã.
(4) Doctoranzii care urmeazã studiile la forma de învãţãmânt fãrã frecvenţã şi sunt salariaţi în administraţia publicã, în regiile autonome cu specific deosebit sau în alte unitãţi bugetare au dreptul la concedii de studii fãrã platã, potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 24
Doctoranzii care îndeplinesc toate obligaţiile de studiu şi cercetare prevãzute în contract şi susţin cu succes teza de doctorat în condiţiile art. 35 alin. (2) primesc titlul de doctor în domeniul de studiu abordat.

CAP. VII
Admiterea la studii universitare de doctorat

ART. 25
(1) Admiterea candidaţilor la studii universitare de doctorat, indiferent de forma de învãţãmânt în care se organizeazã, se face prin concurs organizat anual de I.O.S.U.D., de regulã înainte de începutul anului universitar.
(2) Organizarea şi desfãşurarea concursului de admitere la studii universitare de doctorat se realizeazã în conformitate cu regulamentul propriu al fiecãrei I.O.S.U.D., care devine responsabilã pentru asigurarea calitãţii.
(3) Concursul de admitere la studii universitare de doctorat conţine o serie de probe specifice domeniului de studiu respectiv şi un examen de competenţã lingvisticã pentru o limbã de circulaţie internaţionalã.
(4) Înscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat într-un domeniu specific se poate face indiferent de domeniul în care a fost dobânditã diploma de licenţã sau de masterat. Cunoştinţele specifice domeniului de studiu se verificã pe baza unei bibliografii cuprinzând lucrãri de specialitate, anunţatã din timp de cãtre I.O.S.U.D.
(5) Examenul de competenţã lingvisticã se susţine la catedrele de limbi strãine ale universitãţii respective, care elibereazã un certificat de competenţã lingvisticã.
(6) Dacã un candidat a obţinut în ultimii 2 ani calendaristici un certificat de competenţã lingvisticã cu recunoaştere internaţionalã, examenul de competenţã lingvisticã nu mai este necesar.
(7) În cazul doctoratului profesional, performanţa profesionalã proprie în domeniul artistic sau sportiv, cel puţin de nivel naţional, este o condiţie prealabilã obligatorie pentru admiterea la doctorat.
ART. 26
(1) Au dreptul sã participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat numai absolvenţii studiilor universitare de masterat.
(2) Absolvenţii învãţãmântului universitar cu diplome de licenţã sau echivalente, eliberate pânã în anul absolvirii primei promoţii de licenţã organizatã în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, au dreptul sã participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat fãrã sã fi absolvit ciclul studiilor universitare de masterat.
(3) Candidaţii care au fost exmatriculaţi de la studii universitare de doctorat au dreptul sã se înscrie la un nou concurs de admitere numai pe locuri cu taxã, indiferent de forma de învãţãmânt.
ART. 27
Validarea rezultatelor admiterii la studii universitare de doctorat şi înmatricularea candidaţilor care au reuşit la concurs se fac prin decizii ale conducerii I.O.S.U.D.

CAP. VIII
Elaborarea şi susţinerea tezei de doctorat

ART. 28
(1) În cazul doctoratului ştiinţific, teza de doctorat trebuie sã demonstreze cunoaşterea ştiinţificã avansatã a temei abordate, sã conţinã elemente de originalitate în dezvoltarea sau soluţionarea temei, precum şi modalitãţi de validare ştiinţificã a acestora.
(2) În cazul doctoratului profesional, teza de doctorat trebuie sã cuprindã analiza ştiinţificã a unei performanţe profesionale proprii din domeniul artistic sau sportiv, cel puţin de nivel naţional. Teza de doctorat trebuie sã evidenţieze elementele de originalitate specifice domeniului abordat, precum şi modalitãţile de analizã şi recunoaştere valoricã.
ART. 29
(1) Teza de doctorat se elaboreazã conform cerinţelor stabilite de I.O.S.U.D. prin regulamentul propriu de organizare şi desfãşurare a doctoratului.
(2) Teza de doctorat poate fi redactatã într-o limbã de circulaţie internaţionalã, conform prevederilor contractului de studii de doctorat.
(3) Teza de doctorat finalizatã este supusã unei analize preliminare în cadrul catedrei de specialitate sau al colectivului de cercetare, înainte de a fi propusã evaluãrii de cãtre membrii comisiei de doctorat.
(4) Teza de doctorat se prezintã conducerii I.O.S.U.D. împreunã cu referatul favorabil al conducãtorului de doctorat şi cu o sintezã a analizei preliminare efectuate de catedra de specialitate sau de colectivul de cercetare.
(5) În cazul doctoratului în cotutelã, teza de doctorat se depune la I.O.S.U.D. care a fãcut înmatricularea iniţialã a doctorandului, împreunã cu referatele favorabile ale celor 2 conducãtori de doctorat şi cu sinteza analizei preliminare prevãzute la alin. (3).
ART. 30
(1) Conducerea I.O.S.U.D. trimite teza de doctorat spre evaluare membrilor unei comisii de specialişti, denumitã în continuare comisie de doctorat. Ea este propusã de conducãtorul de doctorat şi aprobatã de conducerea I.O.S.U.D.
(2) Comisia de doctorat este alcãtuitã din preşedinte, conducãtorul de doctorat şi 3 referenţi oficiali, dintre care cel puţin 2 îşi desfãşoarã activitatea în afara I.O.S.U.D. respective.
(3) Preşedintele comisiei de doctorat este un reprezentant al conducerii I.O.S.U.D.
(4) Referenţii oficiali sunt specialişti în domeniul în care a fost elaboratã teza de doctorat, au titlul de doctor şi au funcţia didacticã cel puţin de conferenţiar universitar sau de cercetãtor ştiinţific principal gradul I.
(5) Din comisia de doctorat pot face parte şi specialişti din alte ţãri, care îndeplinesc condiţiile prevãzute la alin. (4).
(6) În cazul doctoratului în cotutelã, comisia pentru susţinerea publicã a tezei de doctorat cuprinde reprezentanţi ai ambelor I.O.S.U.D. Comisia de doctorat poate fi completatã cu 1-2 referenţi provenind din alte instituţii de învãţãmânt superior, la propunerea conducãtorilor de doctorat. Preşedintele comisiei este un reprezentant al conducerii I.O.S.U.D. care organizeazã susţinerea publicã a tezei de doctorat.
ART. 31
(1) Referenţii oficiali au obligaţia sã depunã referatele de analizã la I.O.S.U.D., în termen de cel mult 30 de zile de la primirea tezei de doctorat. În cazul în care unul sau mai mulţi referenţi oficiali apreciazã în mod justificat cã teza de doctorat este nesatisfãcãtoare, aceasta va trebui refãcutã. Teza de doctorat refãcutã se depune la conducerea I.O.S.U.D., cu acordul scris al conducãtorului de doctorat şi al referenţilor implicaţi.
(2) În cazul în care unul dintre referenţii oficiali din comisia de doctorat devine indisponibil, el poate fi schimbat la propunerea conducãtorului de doctorat şi cu aprobarea conducerii I.O.S.U.D.
(3) Organizarea susţinerii publice a tezei de doctorat poate fi demaratã de I.O.S.U.D. numai dacã toate referatele membrilor comisiei de doctorat sunt favorabile.
(4) I.O.S.U.D. stabileşte prin propriul regulament modalitãţile de informare a comunitãţii ştiinţifice asupra conţinutului tezei de doctorat aprobate în vederea susţinerii publice, asigurând accesul la conţinutul lucrãrii în biblioteca instituţiei şi folosind, dupã caz, anunţul scris, afişarea electronicã pe site-ul instituţiei, difuzarea de sinteze sau rezumate ale tezei de doctorat.
ART. 32
(1) Doctorandul poate elabora un rezumat al tezei de doctorat, pe care îl transmite unor specialişti în domeniu, din ţarã şi din strãinãtate, pentru obţinerea unor puncte de vedere necesare evaluãrii pe ansamblu a rezultatelor doctorandului.
(2) Opiniile exprimate în scris de cãtre specialişti, pe baza rezumatelor tezei de doctorat, se transmit preşedintelui comisiei de doctorat. Aceste opinii au rol consultativ.
(3) În situaţia în care teza este scrisã într-o limbã de circulaţie internaţionalã, rezumatul tezei de doctorat se scrie în mod obligatoriu şi în limba românã.
ART. 33
(1) Teza de doctorat se suţine în şedinţã publicã în faţa comisiei de doctorat.
(2) Data şi locul susţinerii tezei de doctorat se afişeazã la sediul I.O.S.U.D. cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilitã de preşedintele comisiei de doctorat.
(3) Susţinerea tezei de doctorat poate avea loc în prezenţa a cel puţin 4 din cei 5 membri ai comisiei de doctorat, cu participarea obligatorie a preşedintelui comisiei şi a conducãtorului de doctorat.
(4) În cazul tezei de doctorat redactate într-o limbã de circulaţie internaţionalã, susţinerea publicã se poate face în respectiva limbã.
ART. 34
(1) Susţinerea publicã a tezei de doctorat se constituie într-o dezbatere ştiinţificã şi profesionalã la care participã doctorandul, membrii comisiei de doctorat şi specialiştii aflaţi în salã.
(2) Dezbaterea se axeazã pe elementele de originalitate şi excelenţã ale tezei de doctorat, precum şi pe recunoaşterea valoricã a rezultatelor obţinute.
ART. 35
(1) Pe baza susţinerii publice a tezei de doctorat comisia de doctorat evalueazã şi delibereazã asupra calificativului pe care urmeazã sã îl atribuie tezei de doctorat. Calificativele care pot fi atribuite sunt: "Foarte bine", "Bine" şi, respectiv, "Satisfãcãtor".
(2) Dacã doctorandul a îndeplinit toate cerinţele prevãzute în programul de cercetare ştiinţificã şi aprecierile asupra tezei de doctorat permit atribuirea calificativului "Foarte bine" sau "Bine", comisia de doctorat comunicã auditoriului hotãrârea de a acorda doctorandului titlul de doctor, care se înainteazã spre validare Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
(3) În cazul atribuirii calificativului "Satisfãcãtor", comisia de doctorat va preciza elementele de conţinut care urmeazã sã fie refãcute sau completate în teza de doctorat şi va solicita o nouã susţinere publicã a tezei.

CAP. IX
Conferirea titlului de doctor şi eliberarea diplomei

ART. 36
(1) Hotãrârea comisiei de doctorat de a acorda titlul de doctor se înainteazã conducerii I.O.S.U.D. pentru a completa dosarul doctorandului.
(2) I.O.S.U.D. transmite dosarul de doctorat şi un exemplar al tezei de doctorat la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii în vederea validãrii hotãrârii comisiei de doctorat de cãtre Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
ART. 37
Conferirea titlului de doctor se face prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetãrii, la propunerea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
ART. 38
(1) Diploma de doctor se redacteazã în limbile românã şi englezã şi se elibereazã de cãtre I.O.S.U.D. pe baza ordinului ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(2) Diploma de doctor specificã: tipul de doctorat - ştiinţific sau profesional - şi domeniul în care a fost obţinut titlul.
(3) Diplomele conferite pentru cele douã tipuri de doctorat sunt echivalente din punctul de vedere al drepturilor obţinute de cãtre absolvenţii studiilor universitare de doctorat.
(4) Înmânarea diplomei de doctor de cãtre conducerea I.O.S.U.D. poate fi fãcutã în cadrul unei ceremonii publice.

CAP. X
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 39
(1) Prezenta hotãrâre se aplicã începând cu data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pentru doctoranzii înscrişi la studii universitare de doctorat înainte de data menţionatã la alin. (1) se aplicã reglementãrile în vigoare la data înmatriculãrii lor la doctorat.
(3) Conducãtorii de doctorat şi instituţiile organizatoare de doctorat atestate în temeiul prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 37/1999 se supun evaluãrii în vederea reatestãrii în termen de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 40
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 37/1999 privind organizarea şi desfãşurarea doctoratului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 27 ianuarie 1999.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul educaţiei şi cercetãrii,
Mircea Miclea

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Gheorghe Barbu

Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu

Bucureşti, 15 iunie 2005.
Nr. 567.
_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016