Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 564 din 12 iulie 1996  privind subventionarea in proportie de 75% a dobanzii creditelor bancare acordate de bancile comerciale producatorilor agricoli, pentru infiintarea si refacerea plantatiilor pomicole si viticole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 564 din 12 iulie 1996 privind subventionarea in proportie de 75% a dobanzii creditelor bancare acordate de bancile comerciale producatorilor agricoli, pentru infiintarea si refacerea plantatiilor pomicole si viticole

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 163 din 25 iulie 1996
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Producătorii agricoli, asa cum sunt definiţi în art. 2 din Legea 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, pot beneficia de credite pe termen lung, cu dobânda subvenţionată, în proporţie de 75%, cu o perioada de graţie de un an, pentru investiţii constând în înfiinţarea şi/sau refacerea de plantaţii pomicole şi viticole dacă realizează minimum un hectar de plantaţie compacta.
    ART. 2
    Creditele pentru investiţiile prevăzute la art. 1 se vor acorda în următoarele condiţii:
    1. numai pentru amplasamentele stabilite în bazine pomicole şi viticole consacrate;
    2. la plantare se va utiliza numai material săditor din soiuri valoroase, autorizate la înmulţire, produse numai de către producători autorizaţi, conform Legii nr. 75/1995 privind producerea, controlul calităţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole;
    3. amplasamentele propuse, precum şi documentaţiile tehnice vor fi avizate de către unităţile de cercetare pomicole şi viticole din zona şi aprobate de direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie.
    ART. 3
    Se aprobă Normele metodologice privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizării subvenţiilor de la bugetul de stat, destinate acoperirii a 75% din dobânda aferentă creditelor bancare pe termen lung acordate producătorilor agricoli în temeiul art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 83/1993, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

                              PRIM-MINISTRU
                            NICOLAE VĂCĂROIU

                             Contrasemnează:
                             ---------------
                p. Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
                         Alexandru Lăpuşan,
                          secretar de stat

                Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                           Florin Georgescu

    Bucureşti, 12 iulie 1996.
    Nr. 564.


    ANEXA 1

                           NORME METODOLOGICE
    privind acordarea, utilizarea şi controlul utilizării subvenţiilor de la
      bugetul de stat, destinate acoperirii a 75% din dobânda aferentă
     creditelor bancare pe termen lung acordate producătorilor agricoli în
         temeiul art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 83/1993

    1. Investiţiile pentru înfiinţarea sau/şi refacerea plantaţiilor pomicole şi viticole se vor amplasa cu precădere pe terenuri care se regăsesc în evidenţa funciară la categoriile de folosinţă aferente patrimoniului pomicol şi viticol şi care nu necesită lucrări de amenajare hidroameliorativă complexă.
    Pentru terenurile care fac parte din alte categorii de folosinţă, dar sunt amplasate limitrof sau în interiorul unor masive pomicole sau viticole, deţinătorii acestora, persoane juridice vor respecta prevederile art. 56 şi 57 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, iar deţinătorii, persoane fizice, vor obţine, în prealabil, avizul organelor judeţene.
    2. La elaborarea documentaţiei tehnice cuprinzând amplasamentul, materialul săditor folosit, tehnologia de plantare şi întreţinere, etc. se va avea în vedere metodologia care se va elabora de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi se va aproba prin ordin al ministrului.
    Documentaţia tehnica va fi verificată de către specialişti de la centrul agricol zonal şi va fi avizată de către o unitate de cercetare de profil, autorizată de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
    Întreaga documentaţie tehnică şi economică va fi aprobată de către direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie.
    3. Materialul săditor pomicol şi viticol utilizat la plantare va fi procurat numai de la agenţii economici producători autorizaţi, conform prevederilor Legii nr. 75/1995 privind producerea, controlul calităţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului săditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole.
    4. Investiţiile pentru înfiinţarea sau/şi refacerea plantaţiilor pomicole şi viticole, în condiţiile prezentelor norme metodologice, vor putea fi luate în considerare numai de la suprafaţa minimă de 1 ha, pentru producătorii agricoli individuali, asigurându-se minimul de eficienţă economică.
    5. Producătorii agricoli trebuie să justifice, prin documentaţia tehnică prezentată, că au posibilităţi proprii de valorificare eficientă a producţiei sau în cooperare cu agenţi economici specializaţi, atât pentru garantarea rambursării creditelor, cât şi pentru obţinerea de profit.
    6. Perioada maximă, în ani, de finanţare, din credite cu dobânda subvenţionată, a lucrărilor de investiţii şi perioada maximă de rambursare a creditelor solicitate şi utilizate efectiv sunt cele prevăzute în anexa A la prezentele norme metodologice.
    7. Lucrările de amenajare conexe investiţiei de baza (plantaţiei), pentru care se solicită creditul şi care sunt beneficiare de acelaşi regim de subvenţionare a dobânzilor, sau cele prevăzute în anexa B la prezentele norme metodologice.
    8. Perioada de graţie de un an, în care creditul angajat este scutit de dobânzi, se consideră perioada de 12 luni calendaristice de la data începerii primelor lucrări aferente obiectivului de investiţii.
    9. Se vor elabora documentaţii tehnice cu respectarea prevederilor prezentelor norme metodologice şi pentru investiţiile în continuare de înfiinţare sau/şi de refacere a plantaţiilor pomicole şi viticole, pentru lucrările rămase neexecutate.
    10. Atestarea calităţii şi a valorii biologice a materialului săditor pomicol şi viticol se face pe baza documentelor eliberate de către inspectoratele teritoriale pentru controlul calităţii seminţelor şi materialului săditor.
    11. Acordarea creditelor cu dobânda subvenţionată se va face la cererea producătorilor agricoli, adresată băncilor comerciale finanţatoare, care vor prezenta un proiect de execuţie întocmit de un proiectant autorizat. Atât cererea, cât şi proiectul de execuţie vor fi aprobate de direcţia generală pentru agricultura şi alimentaţie. Fundamentarea alimentării contului direcţiei generale pentru agricultura şi alimentaţie se va face conform modelului redat în anexa C la prezentele norme metodologice.
    Urmărirea modului de execuţie a investiţiei, conform proiectului, se va face de către organele de specialitate ale direcţie generale pentru agricultura şi alimentaţie şi ale băncii comerciale finanţatoare.
    În cazul nerespectării proiectului de execuţie aprobat şi/sau al folosirii creditelor în alte scopuri, subvenţia se anulează, iar producătorul agricol va suporta dobânda la nivelul pieţei la data respectiva.
    12. Creditele bancare sunt acordate de băncile comerciale la cererea producătorilor agricoli, cu respectarea normelor bancare privind garantarea creditelor şi a altor condiţii stabilite de aceste bănci.
    13. În vederea stabilirii cu exactitate a dobânzii la aceste credite şi a părţii din acestea ce se subvenţionează de la bugetul de stat, producătorii agricoli au obligaţia să solicite, iar băncile comerciale să acorde, potrivit normelor proprii, în mod distinct, creditele prevăzute.
    14. Producătorii agricoli au obligaţia să organizeze şi să conducă o evidenta separată a creditelor bancare cu dobânda subvenţionată.
    15. Dobânda subvenţionată de la bugetul de stat reprezintă 75% din dobânda pieţei la creditele acordate de băncile comerciale pentru activităţile prevăzute de prezentele norme metodologice.
    16. Dobânda aferentă creditelor bancare nerambursate la scadenţă se suportă integral de către producătorii agricoli.
    17. Producătorii agricoli vor întocmi şi vor depune lunar, la direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie, decontul justificativ conform anexei D la prezentele norme metodologice, avizat de banca comercială creditoare.
    La decontul justificativ se va anexa, în copie, contractul de credit bancar, din care să rezulte datele la care sunt scadente ratele de rambursare a creditelor bancare acordate.
    Producătorii agricoli răspund, potrivit legii, de realitatea şi legalitatea datelor înscrise în deconturile justificative.
    18. Băncile comerciale creditoare răspund de realitatea şi de legalitatea dobânzilor calculate la creditele acordate cu dobânda subvenţionată.
    19. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va asigura acordarea sumelor cuvenite producătorilor agricoli, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 528/1995 privind acordarea, utilizarea şi controlul alocaţiilor, primelor, subvenţiilor, compensaţiilor şi altor forme de sprijin de la bugetul de stat, acordate producătorilor agricoli în baza Legii nr. 83/1993, precum şi modificarea unor hotărâri ale Guvernului emise în executarea acestei legi.
    20. Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, prin organele proprii de control, va verifica permanent modul de stabilire şi de acordare a subvenţiilor de la bugetul de stat pentru acoperirea a 75% din dobânda calculată la creditele acordate, precum şi modul de organizare şi de ţinere a evidenţelor la direcţiile generale pentru agricultură şi alimentaţie judeţene.
    21. Sumele transmise de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei în contul direcţiilor generale pentru agricultura şi alimentaţie, cu titlu de subvenţii de la bugetul de stat, vor fi virate de acestea, pe baza de deconturi justificative, direct în contul din banca al producătorilor agricoli.
    22. Direcţiile generale pentru agricultura şi alimentaţie răspund, potrivit legii, de manipularea, păstrarea şi gestionarea sumelor primite de la bugetul de stat sub forma de subvenţii, precum şi a documentaţiilor care au stat la baza acestora.
    23. Achitarea subvenţiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea şi/sau certificarea, pe documentele de acordare, de date sau de situaţii nereale, atrage obligaţia beneficiarului de a restitui sumele respective, precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.
    Persoanele cărora le revin obligaţii de serviciu în legătura cu acordarea subvenţiilor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz, potrivit legii.
    24. Subvenţiile primite de producătorii agricoli vor fi utilizate numai în scopurile prevăzute la art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 83/1993.


    ANEXA A
    la normele metodologice

                               PERIOADELE
    de finanţare din credite de investiţii cu dobânda subvenţionată în
       proporţie de 75% pentru plantaţiile viticole şi pomicole
   (pregătire teren, plantare, întreţinere până la intrarea pe rod)
    şi perioadele maxime de rambursare a creditelor de investiţii,
                după intrarea pe rod a plantaţiilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                 Perioada maximă de finanţare Perioada
                                  din credite de investiţii maximă de
  Nr. Specificarea (ani) rambursare
  crt. plantaţiilor ───────────────────────────────────── a creditelor
                                         din care: după intrarea
                                  ──────────────────────────────── pe rod
                            TOTAL Pregăti- Anul de Anii de (ani)
                                   re teren plantare întreţinere
                                                şi de în conti-
                                              întreţinere nuare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Plantaţii viticole
     pentru struguri de
     masă 4 1 1 2 5
  2. Plantaţii viticole
     pentru struguri de
     vin 4 1 1 2 5
  3. Plantaţii viticole
     pentru butaşi portaltoi 3 1 1 1 4
  4. Plantaţii - măr 4 1 1*) 2 6
     pomicole - păr 4 1 1*) 2 6
     pe specii - gutui 5 1 1*) 3 6
                  - prun 7 1 1*) 5 7
                  - cireş+
                    vişin 6 1 1*) 4 8
                  - cais 5 1 1*) 3 8
                  - piersici+
                    migdal 4 1 1*) 2 6
                  - nuc+
                    castan 10 1 1*) 8 10
                  - arbuşti
                    fructi-
                    feri 4 1 1*) 2 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

------------------
    *) În cazul plantărilor care se realizează în toamna unui an calendaristic, perioada anilor de întreţinere în continuare se majorează cu un an.


    ANEXA B
    la normele metodologice

                                  LISTA
    lucrărilor de amenajare considerate lucrări conexe acţiunilor de înfiinţare (reînfiinţare) a plantaţiilor pomicole şi viticole, care beneficiază de regimul de subvenţionare de la bugetul de stat a dobânzilor la creditele angajate de producătorii agricoli

    1. Alimentările cu apă pentru executarea tratamentelor fitosanitare.
    2. Evacuarea apelor pluviale de pe versanţi.
    3. Amenajarea drumurilor de exploatare, a aleilor tehnologice, a zonelor de întoarcere a tractoarelor şi maşinilor agricole.
    În acelaşi regim se considera şi lucrările executate anterior, pe perimetrele care se plantează (se replantează), care necesită refaceri sau modernizări.


    ANEXA C
    la normele metodologice

         DIRECŢIA GENERALĂ
    PENTRU AGRICULTURĂ ŞI ALIMENTAŢIE

                                  FUNDAMENTAREA
    privind solicitarea de alimentare a contului direcţiei generale pentru
    agricultură şi alimentaţie, pentru subvenţionarea diferenţei de dobândă
       aferentă creditelor angajate pentru înfiinţarea şi/sau refacerea
       de plantaţii pomicole şi viticole, potrivit Legii nr. 83/1993
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. SPECIFICARE Sold Dobânda % Suma ce urmează
  crt. credite lunară subvenţi- a se primi de la
                                                     onare bugetul de stat
                                                    dobândă
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
   I. Înfiinţare de plantaţii
      pomicole şi viticole
  II. Refacere de plantaţii
      pomicole şi viticole
 III. Lucrări de construcţii
      conexe
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
             Director, Director economic,

                   Vizat pentru controlul financiar preventiv,



    ANEXA D
    la normele metodologice

  PRODUCĂTORUL AGRICOL ....... D.G.A.A. AVIZAT
  Banca .......nr. cont ...... Director general, ────────
  Nr. ....../................ BANCA COMERCIALĂ,
                                                             Director general,

                         DECONT JUSTIFICATIV
    privind subvenţiile de la bugetul de stat pentru acoperirea a 75% din
     dobânda calculată la creditele contractate de producătorii agricoli
    pentru înfiinţarea şi/sau refacerea de plantaţii pomicole şi viticole,
                  pe luna ........... anul ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
      Specificarea Credit Sold credite Rata Dobânda Dobânda
 Nr. noilor acordat la finele anuală a calculată subvenţionată
 crt. capacităţi iniţial perioadei dobânzii pe perioada din dobânda
                   (mii lei) (mii lei) (%) ........... calculată
                                                        (mii lei) 75% din
                                                                     coloana 5
                                                                     (mii lei)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0 1 2 3 4 5 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. ..........
  2. ..........
  3. ..........
  4. ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    NOTA:
    Se vor înscrie, după caz, capacităţile de producţie prevăzute în proiectul de execuţie.


                                         -------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016