Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 561 din 21 mai 2003  privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea   Ordonantei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale, aprobate prin   Hotararea Guvernului nr. 1.278/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 561 din 21 mai 2003 privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.278/2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 381 din 3 iunie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţia României, precum şi al art. 60, 67 şi al <>art. 70 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Normele metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.278/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 875 din 4 decembrie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Dupã punctul 3.06 se introduce punctul 3.07 cu urmãtorul cuprins:
"3.07. Instituţiile şi unitãţile care funcţioneazã în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii sunt exceptate de la plata impozitelor şi taxelor locale reglementate de Ordonanta, dar au obligaţia sa depunã declaraţiile de impunere, sub sancţiunile prevãzute de lege."
2. Punctul 4.02 va avea urmãtorul cuprins:
"4.02. În cazul clãdirilor proprietate publica şi privatã a statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale, aflate în administrarea sau în folosinta, dupã caz, a contribuabililor, impozitul pe clãdiri se determina, în mod diferenţiat, dupã cum aceştia sunt persoane fizice sau persoane juridice, astfel:
a) în cazul persoanelor fizice, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea unei cote de 0,2% sau 0,1%, dupã mediul în care se afla clãdirea, urban ori rural, asupra valorii impozabile determinate potrivit criteriilor şi normelor de evaluare prevãzute în anexa nr. 1 la Ordonanta;
b) în cazul persoanelor juridice, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite de consiliile locale asupra valorii de inventar a clãdirii, potrivit art. 6 alin. (1) şi (2) din Ordonanta.
Obligaţia de a depune declaraţia de impunere, în condiţiile şi sub sancţiunile prevãzute de lege, revine contribuabililor care au în administrare sau în folosinta clãdiri proprietate publica/privatã a statului ori a unitãţilor administrativ-teritoriale, la care se anexeazã, în fotocopie confirmatã pentru autoritate sub semnatura contribuabilului/reprezentantului legal al contribuabilului, contractul respectiv.
Se anexeazã în mod obligatoriu un certificat emis de instituţia publica competenta, parte în contract, prin care se confirma realitatea mentiunilor respective, în situaţia în care nu sunt înscrise în contract:
a) în cazul persoanelor fizice - suprafata construitã desfasurata, anul în care a fost realizatã clãdirea, precum şi dacã aceasta intra sub incidenta pct. 3 al notei din anexa nr. 1 la Ordonanta;
b) în cazul persoanelor juridice - valoarea de inventar a clãdirii, înregistratã în contabilitatea instituţiei publice care a hotãrât darea în administrare sau în folosinta a clãdirii, precum şi data înregistrãrii în contabilitate a clãdirii respective, iar în cazul efectuãrii unor reevaluari, data ultimei reevaluari."
3. Punctul 4.03 va avea urmãtorul cuprins:
"4.03. În cazul în care clãdirile proprietate publica şi privatã a statului ori a unitãţilor administrativ-teritoriale sunt concesionate ori închiriate, impozitul pe clãdiri se datoreazã de cãtre concesionari sau locatari, potrivit prevederilor pct. 4.02 din prezentele norme metodologice, chiar dacã aceştia datoreazã redeventa sau chirie, dupã caz."
4. Punctul 4.10 va avea urmãtorul cuprins:
"4.10. La stabilirea coeficientului de transformare menţionat la pct. 4.09 din prezentele norme metodologice s-a avut în vedere potenţiala diferenţa dintre suprafata construitã desfasurata şi suprafata utila a clãdirii; prin potenţiala diferenţa se cuantifica suprafata secţiunii zidurilor, a balcoanelor, a loggiilor, precum şi a cotei-pãrţi din eventualele incinte de deservire comuna, acolo unde este cazul. Dacã în documente este înscrisã suprafata construitã desfasurata a clãdirii, determinata pe baza mãsurãtorilor pe conturul exterior al acesteia, pentru determinarea impozitului pe clãdiri nu se ia în calcul suprafata utila şi, implicit, nu se aplica coeficientul de transformare.
În sensul prezentelor norme metodologice, termenii şi noţiunea de mai jos au urmãtoarele înţelesuri:
a) balcon - platforma cu balustrada pe peretele exterior al unei clãdiri, comunicând cu interiorul printr-una sau mai multe usi;
b) incinta de deservire comuna - spaţiu închis în interiorul unei clãdiri, proprietatea comuna a celor care deţin apartamente în aceasta, afectat scarilor, lifturilor, uscatoriilor sau oricãror alte utilitãţi asemãnãtoare;
c) loggie - galerie exterioarã incorporata unei clãdiri, acoperitã şi deschisã cãtre exterior printr-un şir de arcade sprijinite pe coloane sau pe stâlpi."
5. Subpunctul a.2 al literei a) de la punctul 5.02 va avea urmãtorul cuprins:
"a.2. clãdirea se considera ca are instalatie de canalizare dacã este dotatã cu conducte prin care apele menajere sunt evacuate în reţeaua publica;"
6. Punctul 5.09 va avea urmãtorul cuprins:
"5.09. Sunt considerate ca fiind închiriate numai acele clãdiri cu destinaţia de locuinta pentru care sunt îndeplinite cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) proprietarul, în calitatea sa de locator, are contract de închiriere încheiat în forma scrisã;
b) contractul prevãzut la lit. a) este înregistrat la organul fiscal competent în scopul stabilirii veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, în condiţiile legii;
c) locatarul nu poate fi membru al familiei locatorului; prin familie, în sensul prezentei litere, se desemneazã soţul, sotia şi copiii lor necãsãtoriţi. Aceasta condiţie nu se urmãreşte în cazul în care clãdirea cu destinaţia de locuinta se închiriazã unei persoane juridice."
7. Punctul 5.15 va avea urmãtorul cuprins:
"5.15. În situaţiile în care consiliile locale sau Consiliul General al Municipiului Bucureşti au aprobat majorarea impozitului pe clãdiri cu pana la 50% inclusiv, în condiţiile art. 72 din Ordonanta şi ale pct. 72.02 din prezentele norme metodologice, aceasta cota de majorare se aplica asupra impozitului pe clãdiri determinat potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) şi (2) din Ordonanta şi celor ale pct. 5.01, 5.11-5.14 din prezentele norme metodologice."
8. Punctul 5.21 va avea urmãtorul cuprins:
"5.21. Nu intra sub incidenta art. 5 alin. (2) din Ordonanta, pe durata de executare a contractului, clãdirea:
a) care este dobandita în baza unui contract ce conţine clauza de întreţinere pe durata întregii vieţi a persoanei care înstrãineazã clãdirea respectiva şi la deces noul proprietar asigura inmormantarea dupã datina;
b) care este dobandita în baza unui contract de renta viagerã, în condiţiile art. 1639 şi urmãtoarele din Codul civil;
c) asupra cãreia s-a constituit dreptul de uzufruct sau abitaţie viagerã, în condiţiile art. 517 şi urmãtoarele, respectiv art. 565 şi urmãtoarele din Codul civil."
9. Dupã alineatul 3 al punctului 5.25 se introduce alineatul 4 cu urmãtorul cuprins:
"În cazul persoanei fizice care deţine în proprietate mai multe clãdiri cu destinaţie de locuinta, iar domiciliul sau resedinta sa nu corespunde cu adresa nici uneia dintre aceste clãdiri, prima clãdire dobandita în ordinea numericã a proprietãţilor, stabilitã potrivit alin. 1-3, este asimilatã clãdirii de la adresa de domiciliu."
10. Punctul 6.05 va avea urmãtorul cuprins:
"6.05. Pentru executarea prevederilor art. 6 alin. (2) din Ordonanta se au în vedere urmãtoarele:
a) în cazul contribuabililor care nu au efectuat nici o reevaluare a clãdirilor începând cu anul 1998, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite potrivit prevederilor pct. 6.04 din prezentele norme metodologice asupra valorii de inventar a clãdirii;
b) începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care în evidenta contabila s-a înregistrat valoarea rezultatã în urma reevaluarii, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite potrivit prevederilor pct. 6.03 din prezentele norme metodologice asupra valorii de inventar a clãdirii;
c) în cazul clãdirilor dobândite începând cu 1 ianuarie 1998, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite potrivit prevederilor pct. 6.03 din prezentele norme metodologice asupra valorii de intrare în patrimoniu;
d) în cazul clãdirilor la care s-au efectuat lucrãri de modernizare, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea cotei stabilite potrivit prevederilor pct. 6.03 din prezentele norme metodologice, numai pentru cele care au fost reevaluate potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) lit. e) din Normele privind reevaluarea imobilizarilor corporale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 403/2000 , cu modificãrile ulterioare."
11. Punctul 9.03 va avea urmãtorul cuprins:
"9.03. Prin sintagma incinte folosite pentru activitãţi economice, menţionatã la pct. 1-4 din anexa nr. 2 la Ordonanta, se înţelege spaţiile utilizate pentru realizarea oricãror fapte de comerţ, astfel cum sunt definite în Codul comercial, ce exced destinaţiilor specifice categoriilor de clãdiri care nu sunt supuse impozitului pe clãdiri."
12. Punctul 9.04 va avea urmãtorul cuprins:
"9.04. Referitor la pct. 3 din anexa nr. 2 la Ordonanta, prin sintagma clãdirile care, prin destinaţie, constituie lacasuri de cult se înţelege bisericile - lacasurile de inchinaciune, casele de rugaciuni - şi anexele acestora.
Anexele bisericilor se referã la orice incinta care are elementele constitutive ale unei clãdiri, proprietatea oricãrui cult recunoscut oficial în România, cum ar fi: clopotnita, cancelaria parohiala, agheasmatarul, capela mortuara, casa parohiala, cu dependintele sale, destinatã ca locuinta a preotului/preoţilor slujitori/personalului deservent, incinta pentru aprins lumanari, pangarul, troita, magazia pentru depozitat diverse obiecte de cult, asezamantul cu caracter social-caritabil, arhondaricul, chilia, trapeza, incinta pentru desfãşurarea activitãţilor cu caracter administrativ-bisericesc, resedinta chiriarhului, precum şi altele asemenea; prin asezamant cu caracter social-caritabil se înţelege cãminul de copii, azilul de bãtrâni, cantina socialã sau orice alta incinta destinatã unei activitãţi asemãnãtoare."
13. Punctul 12.09 se abroga.
14. Dupã punctul 22.01 se introduc punctele 22.02 şi 22.03 cu urmãtorul cuprins:
"22.02. Taxa asupra mijloacelor de transport se stabileşte pentru fiecare mijloc de transport cu tracţiune mecanicã, precum şi pentru fiecare remorca, semiremorca şi rulota care are carte de identitate a vehiculelor, chiar dacã acestea circula în combinatie.
Combinatia de autovehicule, astfel cum este menţionatã la lit. A pct. III din anexa nr. 6 la Ordonanta, corespunde din punct de vedere terminologic combinatiei de vehicule, prevãzutã la pct. 26 din anexa nr. II la prezentele norme metodologice. Stabilirea taxei pentru combinatia de vehicule se face numai în cazurile în care aceasta combinatie are carte de identitate a vehiculului.
22.03. În situaţia în care un mijloc de transport de natura celor prevãzute la lit. A pct. II şi III din anexa nr. 6 la Ordonanta are masa totalã maxima autorizata mai mare decât cea specifica numãrului de axe potrivit mentiunilor din aceasta anexa, taxa asupra mijlocului de transport respectiv se stabileşte având drept corespondent autovehiculul cu axa/axe motoare cu alt sistem de suspensie, cu masa cea mai mare, de la categoria autovehiculului respectiv identificat dupã numãrul de axe."
15. Alineatul 2 al literei a) de la punctul 29.16 va avea urmãtorul cuprins:
"Autorizaţia de foraje şi excavari, model ITL-057, se elibereazã de cãtre primãrii în a cãror raza de competenta teritorialã se realizeazã aceste exploatãri, la cererea scrisã, model ITL-056, a beneficiarului exploatãrii. Autorizaţia se elibereazã pentru fiecare an fiscal sau fracţiune de an fiscal, iar taxa se calculeazã în mod corespunzãtor."
16. Dupã alineatul 2 al literei a) de la punctul 29.16 se introduce alineatul 3 cu urmãtorul cuprins:
"Cererea pentru eliberarea autorizaţiei de foraje şi excavari se depune la structura specializatã în domeniul amenajãrii teritoriului şi al urbanismului în a cãrui raza de competenta teritorialã se realizeazã oricare dintre exploatãrile prevãzute la subpct. a.1-a.7. Pentru exploatãrile în curs la data publicãrii prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, Partea I, beneficiarii au obligaţia sa depunã cererile pentru eliberarea autorizaţiilor pana cel târziu la 31 iulie 2003."
17. Dupã litera d) a alineatului 1 de la punctul 29.17 se introduce un nou alineat cu urmãtorul cuprins:
"În sensul prezentelor norme metodologice, prin lucrãri de interes public se înţelege orice lucrãri de construcţii şi reparaţii finanţate de la bugetul local, bugetul de stat, bugetul asigurãrilor sociale de stat, credite externe sau sume alocate pe baza de parteneriat, efectuate pentru a deservi cetãţenii sau colectivitatile locale. Scutirea de taxa localã se referã la certificatele, avizele şi autorizaţiile prevãzute în anexa nr. 7 la Ordonanta."
18. Dupã punctul 31.06 se introduc punctele 31.07, 31.08 şi 31.09 cu urmãtorul cuprins:
"31.07. Începând cu data de 14 februarie 2003, ca efect al modificãrii <>art. 31 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, republicatã, prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2003 , aprobatã prin <>Legea nr. 192/2003 , beneficiarii serviciilor de reclama şi publicitate prin mijloacele de informare în masa scrise şi audiovizuale nu datoreazã taxa pentru reclama şi publicitate prevãzutã la art. 31 alin. (1) din Ordonanta.
Compartimentele de specialitate în a cãror raza de competenta teritorialã s-au realizat servicii de natura celor prevãzute la alin. 1, care nu mai fac obiectul stabilirii taxei pentru reclama şi publicitate, vor efectua pana la data de 30 noiembrie 2003, pentru intreaga perioada prevãzutã la <>art. 138 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creanţelor bugetare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 79/2003 , respectiv <>art. 138 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2003 privind procedurile de administrare a creanţelor bugetelor locale, anterioarã datei prevãzute la alin. 1, controlul fiscal la persoanele fizice şi juridice care aveau obligaţia sa plãteascã aceste taxe la bugetele locale şi sa întocmeascã borderouri de debite, acolo unde este cazul.
În cazul în care în urma controlului fiscal nu s-au constatat sume neplãtite cãtre bugetul local ori în raza de competenta teritorialã nu s-au realizat astfel de servicii, compartimentul de specialitate are obligaţia de a întocmi un proces-verbal în care sa consemneze situaţia respectiva şi pe care sa-l înregistreze în registrul de intrare-ieşire a corespondentei de la nivelul autoritãţii administraţiei publice locale de care aparţine, în acelaşi termen.
31.08. Nu se datoreazã taxa pentru reclama şi publicitatea efectuate în condiţiile art. 31 din Ordonanta pe mijloacele de transport, cu excepţia celor care, prin construcţia lor, sunt afectate realizãrii de reclama şi publicitate."
31.09. Nu se datoreazã taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama şi publicitate, prevãzutã la art. 31 alin. (2) din Ordonanta, în urmãtoarele situaţii:
a) pentru orice mijloace de reclama şi publicitate efectuate, în interiorul clãdirii, prin afisaj, prin panouri sau prin orice alte mijloace asemãnãtoare; intra sub aceasta incidenta şi afisele expuse în exteriorul clãdirii prin care se fac publice spectacolele de natura celor prevãzute la art. 33 din Ordonanta, dar numai cele de la sediul organizatorului şi/sau locul desfãşurãrii spectacolului;
b) pentru reclama şi publicitatea realizate prin imprimare pe: stilouri, pixuri, creioane, brichete, scrumiere, brelocuri, sacose, genti, aparate frigorifice, automate pentru livrarea de bunuri de consum sau altele asemenea;"
19. Dupã punctul 45.03 se introduce punctul 45.04 cu urmãtorul cuprins:
"45.04. Taxa hoteliera se aplica la tarifele de cazare, exclusiv taxa pe valoarea adãugatã. În tariful de cazare nu se cuprind alte servicii decât cele pentru cazare."
20. Dupã subpunctul a.2.6 al literei A de la punctul 48.03 se introduce subpunctul a.2.7 cu urmãtorul cuprins:
"a.2.7. pentru ocuparea terenurilor cu construcţii provizorii, autorizate în condiţiile legii, taxa se stabileşte în lei/mp/zi, astfel încât, pentru un metru patrat de teren afectat respectivei construcţii, taxa/zi sa se încadreze între 1.000 lei şi 100.000 lei; datorarea acestei taxe nu îl exonereaza pe contribuabil de plata redeventei sau chiriei, dupã caz, precum şi de cea a impozitului pe clãdiri şi a impozitului/taxei pe teren;"
21. La punctul 48.07 litera a), se modifica literele a.2 şi a.5 şi se introduc literele a.6 şi a.7 cu urmãtorul cuprins:
"..............................................................
a.2. pentru parcarea curenta taxa se achitã:
a.2.1. lunar, pana cel târziu la data de 15 inclusiv, pentru luna urmãtoare. Pentru perioade mai mici de o luna taxa se achitã în prima zi a perioadei pentru care se solicita parcarea şi pentru intreaga durata;
a.2.2. anual, pana cel târziu la data de 15 martie inclusiv, pentru anul în curs, caz în care se acorda o bonificaţie de 10%.
Taxele pentru parcarea curenta pot fi diferenţiate, în funcţie de situaţiile prevãzute la subpct. a.1 şi a.2 potrivit politicilor fiscale locale, cu încadrarea între limitele prevãzute la pct. 48.03 lit. A subpct. a.2.2.
În toate cazurile se poate utiliza permisul de parcare ca mijloc de identificare a plãtitorilor, al cãrui model şi a cãrui procedura de evidentiere se stabilesc de cãtre autoritãţile deliberative ale administraţiei publice locale interesate;
.....................................................
a.5. pentru desfacerea de produse ce fac obiectul comerţului în pieţe, în târguri, în oboare, în standuri situate de-a lungul drumurilor publice, în parcari sau în alte locuri anume stabilite prin hotãrâri ale autoritãţilor deliberative, taxa se achitã zilnic sau pe baza de abonament pentru o perioada mai mare de o zi, caz în care taxa se achitã la eliberarea abonamentului.
Pentru taxele achitate zilnic se pot utiliza bilete valorice din carnete a câte 100 bucãţi inseriate şi personalizate, având doua pãrţi, din care una se elibereazã comerciantului.
Pe ambele pãrţi se înscriu: numele şi prenumele persoanei cãreia i s-a eliberat biletul valoric, codul numeric al acesteia, data eliberãrii, precum şi semnatura gestionarului biletelor valorice respective. Nu este permisã decât utilizarea biletelor valorice pe care nivelul taxei în lei se afla tipãrit o data cu elementele ce privesc personalizarea.
Modelul abonamentului şi al biletului valoric, precum şi procedura de evidentiere a acestora se stabilesc de cãtre autoritãţile deliberative ale administraţiei publice locale interesate;
a.6. pentru accesul în parcuri, în grãdini zoologice, în grãdini botanice, în târguri, în balciuri, la stranduri, la expoziţii, la locuri de agrement sau altele similare, taxa se achitã la accesul în incinta acestora, pe baza de bilete de intrare sau abonamente, dupã caz. Modelul biletelor de intrare/abonamentelor şi procedura de evidentiere a acestora se stabilesc de autoritãţile deliberative ale administraţiei publice locale interesate;
a.7. pentru ocuparea terenurilor cu construcţii provizorii taxa se achitã dupã cum urmeazã:
a.7.1. în cazul construcţiilor provizorii existente la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, taxa se achitã în condiţiile şi la termenele prevãzute pentru impozitul pe teren;
a.7.2. în cazul construcţiilor provizorii realizate în cursul anului fiscal, taxa se achitã, pentru perioada cuprinsã între data autorizãrii şi finele anului fiscal curent, în condiţiile şi la termenele prevãzute pentru impozitul pe teren.
Modelele cererilor pentru obţinerea autorizaţiei pentru ocuparea terenurilor cu construcţii provizorii, cu reţelele de energie electrica, cu reţelele de transport gaze sau cu reţelele de telecomunicaţii prin fir, dupã caz, modelele autorizaţiilor pentru ocuparea terenurilor cu oricare dintre aceste situaţii, precum şi procedura de evidentiere se stabilesc de autoritãţile deliberative interesate.
Pentru anul 2003 termenul prevãzut la subpct. a.7.1 se stabileşte la 30 iunie 2003."
22. Litera f) a punctului 52.01 va avea urmãtorul cuprins:
"f) celelalte persoane nemenţionate la lit. a)-e), cãrora li s-a conferit Titlul de Luptãtor pentru Victoria Revoluţiei Romane din Decembrie 1989."
23. Teza a doua a punctului 54.01 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul impozitului pe clãdiri şi al impozitului pe teren scutirea se acorda numai pentru locuinta situata la adresa de domiciliu şi terenul aferent acesteia, indiferent de categoria de folosinta."
24. Punctul 56.01 va avea urmãtorul cuprins:
"56.01. Impozitul pe clãdiri şi impozitul pe teren, în cazul societãţilor comerciale care au ca obiect de activitate, prevãzut în statut, asigurarea de servicii turistice pe o perioada de cel mult 5 luni dintr-un an fiscal, se reduc cu 50% numai pentru clãdirea destinatã acestor servicii şi numai pentru terenul încadrat la subcategoria de folosinta <<curţi şi construcţii>>, aferent clãdirii respective.
Prin servicii turistice în contextul prezentului punct se înţelege numai combinatia oricarora dintre activitãţile: 5510 - Hoteluri, 552 - Campinguri şi alte facilitãţi pentru cazare de scurta durata, 5522 - Campinguri, inclusiv parcuri pentru rulote şi 5523 - Alte mijloace de cazare, pe de o parte, şi oricare dintre activitãţile: 5530 - Restaurante, 5540 - Baruri, 5551 - Cantine, 5552 - Alte unitãţi de preparare a hranei, pe de alta parte, astfel cum sunt prevãzute de Clasificarea activitãţilor din economia nationala - CAEN, actualizatã prin <>Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 601/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002."
25. Punctul 59.03 va avea urmãtorul cuprins:
"59.03. Persoanele fizice beneficiare de credite, care au dobândit locuinţe, în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994 , înainte de data de 1 septembrie 2001, beneficiazã de scutirea de la plata impozitului pe clãdiri, conform exemplului prezentat la pct. 59.10 lit. B.
Persoanele fizice beneficiare de credite, care au dobândit locuinţe, în condiţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994 , dupã data de 1 septembrie 2001, beneficiazã de scutirea de la plata impozitului pe clãdiri începând cu data de întâi a lunii urmãtoare încheierii contractului de vânzare-cumpãrare cu plata în rate.
Data de 1 septembrie 2001 reprezintã data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 76/2001 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea investiţiilor pentru realizarea unor lucrãri publice şi construcţii de locuinţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 540 din 1 septembrie 2001, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 734/2001 ."
26. Dupã punctul 60.01 se introduc punctele 60.02 şi 60.03 cu urmãtorul cuprins:
"60.02. Consiliile locale, în luna mai a fiecãrui an pentru anul fiscal urmãtor, pot stabili prin hotãrâre reducerea cu pana la 100% inclusiv a impozitului pe clãdiri datorat de contribuabilii persoane fizice, în cazul în care aceştia se obliga ca în anul în care beneficiazã de aceasta facilitate fiscalã sa realizeze reparaţii de natura celor care se pot executa fãrã autorizaţie de construire, în condiţiile legii, respectiv:
a) reparaţii la acoperisuri, învelitori sau terase;
b) reparaţii şi înlocuiri de tâmplãrie exterioarã;
c) zugraveli şi vopsitorii exterioare;
d) reparaţii şi înlocuiri la finisaje exterioare - tencuieli, placaje şi altele asemenea;
e) reparaţii şi înlocuiri la trotuare, la ziduri de sprijin şi la scãri de acces.
Procedura de acordare a facilitatii fiscale prevãzute la alin. 1 se stabileşte prin hotãrârea respectiva, iar beneficiarii facilitatii şi cuantumul acesteia pe fiecare contribuabil se înscriu într-o anexa la hotãrârea prin care se aproba contul de încheiere a exerciţiului bugetar pentru anul în care s-au acordat aceste facilitãţi fiscale.
Constatarea realizãrii reparaţiilor de cãtre beneficiarii facilitãţilor fiscale se realizeazã de cãtre structura specializatã prin procese-verbale, individuale sau colective, dupã cum situaţia o impune, sub sancţiunile prevãzute la art. 69 din Ordonanta.
În cazul în care se constata ca reparaţiile nu au fost realizate potrivit obligaţiilor asumate conform alin. 1, facilitãţile fiscale, pe baza proceselor-verbale prevãzute la alin. 3, se considera ca fiind acordate necuvenit contribuabililor în cauza, acestora stabilindu-li-se din oficiu obligaţia la plata impozitului pe clãdiri corespunzãtor, la care se adauga accesoriile calculate de la data de când impozitul pe clãdiri se datora bugetului local, în situaţia în care nu s-ar fi acordat facilitatea fiscalã, şi pana la data efectuãrii plãţii.
Facilitatea fiscalã acordatã potrivit prezentului punct, pana la data întocmirii procesului-verbal prevãzut la alin. 3, are elementele constitutive ale amânãrii la plata a impozitului pe clãdiri cu toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din aceasta.
60.03. Instituţiile publice prevãzute la <>art. 1 din Legea nr. 138/1999 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului militar din instituţiile publice de apãrare nationala, ordine publica şi siguranta nationala, precum şi acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste instituţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu datoreazã impozit pe clãdirile care au destinaţia de locuinţe de serviciu şi nici pe terenul aferent acestora."
27. Punctul 62.09 va avea urmãtorul cuprins:
"62.09. Contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice, inclusiv instituţiile publice, sunt obligaţi sa depunã declaraţiile prevãzute de prezentele norme metodologice, ori de câte ori se modifica situaţia juridicã a contribuabililor, precum şi a materiei impozabile a acestora, în condiţiile şi sub sancţiunile prevãzute de lege.
Cererile prevãzute la pct. 29.01, 29.16 lit. a) şi e) din prezentele norme metodologice au elementele constitutive ale declaraţiilor de impunere.
Pentru toate cazurile în care se acorda scutiri sau reduceri de impozite şi taxe locale, precum şi de accesorii ale acestora, indiferent de categoria actului normativ prin care s-au stabilit, lege, ordonanta de urgenta/ordonanta/hotãrâre a Guvernului sau hotãrâre a autoritãţii deliberative a administraţiei publice locale, compartimentele de specialitate au obligaţia sa întocmeascã borderouri de scaderi."
28. Dupã punctul 65.01 se introduce punctul 65.02 cu urmãtorul cuprins:
"65.02. Ori de câte ori în documentele prin care sunt evidentiate valori ale bunurilor sau serviciilor impozabile ori taxabile, dupã caz, în alta moneda decât cea nationala a României şi în raport de aceste valori se determina orice impozite sau taxe locale, dupã caz, pentru calculul acestora se are în vedere cursul oficial de schimb al monedei respective, comunicat de Banca Nationala a României, la data efectuãrii plãţii cãtre bugetul local."
29. Dupã alineatul 1 al punctului 74.26 se introduce alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"Prin ordin comun al ministrului administraţiei publice, al ministrului finanţelor publice şi al ministrului justiţiei, pana la data de 31 august 2003 se aproba Normele metodologice pentru punerea în aplicare a reglementãrilor prin care se instituie taxele judiciare de timbru, taxele de timbru pentru activitatea notarialã şi taxele extrajudiciare de timbru ca efect al preluãrii acestora la bugetele locale, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
30. Subpunctul b.5 al literei b) de la punctul 75.03 va avea urmãtorul cuprins:
"b.5. <>art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2000 privind reabilitarea termica a fondului construit existent şi stimularea economisirii energiei termice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 41 din 31 ianuarie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 325/2002 , în temeiul cãrora atât persoanele fizice, cat şi cele juridice care reabiliteaza sau modernizeazã termic clãdirile de locuit aflate în proprietatea acestora beneficiazã de:
b.5.1. scutirea de la plata taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire pentru aceasta categorie de lucrãri;
b.5.2. scutirea de la plata impozitului pe clãdiri pentru locuinta pe care o deţin şi numai pe perioada de rambursare a creditului obţinut pentru reabilitarea termica;"
31. Dupã subpunctul b.7 al literei b) de la punctul 75.03 se introduc subpunctele b.8 şi b.9 cu urmãtorul cuprins:
"b.8. <>art. 67 alin. (5) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în temeiul cãrora structurile sportive fãrã scop lucrativ sunt scutite de la plata impozitelor şi taxelor locale, inclusiv a celor prevãzute la art. 74 alin. (1) lit. b)-d) din Ordonanta;
b.9. <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/2003 privind scutirea de la plata impozitului pe terenurile din extravilanul localitãţilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 167 din 17 martie 2003, în temeiul cãrora contribuabilii persoane fizice şi persoane juridice, de la data de 1 ianuarie 2003, sunt scutiţi de la plata impozitului pentru terenurile situate în extravilan, indiferent de categoria de folosinta a acestora;"
32. Dupã punctul 78.04 se introduce punctul 78.05 cu urmãtorul cuprins:
"78.05. Programele informatice de administrare a impozitelor şi taxelor locale vor asigura, în mod obligatoriu, urmãtoarele:
a) utilizarea numai a termenilor şi noţiunilor prevãzute de Ordonanta şi de prezentele norme metodologice; acolo unde se impune o anumitã abreviere, aceasta va fi cuprinsã într-o legenda;
b) editarea oricãror documente, inclusiv a formularelor tipizate potrivit structurii şi a informaţiilor corespunzãtoare acestora, cu respectarea stricta a regulilor gramaticale şi de ortografie specifice limbii romane, inclusiv semnele diacritice conexe acesteia.
Beneficiarii programelor informatice de administrare a impozitelor şi taxelor locale vor avea, în mod obligatoriu, manuale de utilizare care vor conţine toate informaţiile necesare unei cat mai facile exploatãri, chiar şi de cei cu minime cunoştinţe în domeniu, ce vor fi puse la dispoziţie organelor de control."
33. Dupã alineatul 1 al punctului 80.01 se introduc alineatele 2 şi 3 cu urmãtorul cuprins:
"Prevederile alin. 1 coroborate cu cele ale pct. 80.02 din prezentele norme metodologice se aplica deopotrivã celor care întocmesc manual sau cu ajutorul tehnicii de calcul formularele cu regim special, sub sancţiunile prevãzute de lege.
Autoritãţile administraţiei publice locale pot solicita executarea formularelor cu regim special având imprimate elementele de identificare proprii, inclusiv stema unitãţii administrativ-teritoriale, aprobatã în condiţiile legii, prin transmiterea unei comenzi ferme la Compania Nationala <<Imprimeria Nationala>> - S.A., în condiţiile suportãrii eventualelor diferenţe de preţ."
34. Litera a) a punctului 80.04 va avea urmãtorul cuprins:
"a) modelele ITL - 002, 012, 013, 023, 056 şi 057 cuprinse în anexa nr. IV la prezentele norme metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor pct. 29.16 lit. a), pct. 40.01-40.05, pct. 78.01 lit. b) şi ale pct. 80.02 din prezentele norme metodologice."
35. Dupã litera d) a punctului 80.19 se introduce litera e) cu urmãtorul cuprins:
"e) anexa nr. V - Modelul-cadru <<Hotãrâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 20...>>."
ART. 2
Anexa nr. I la normele metodologice prevãzute la art. I se înlocuieşte cu anexa nr. I la prezenta hotãrâre.
ART. 3
(1) Anexa nr. IV la normele metodologice prevãzute la art. I se completeazã cu urmãtoarele:



─────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Anexa
crt. Denumirea Model ITL - .....
─────────────────────────────────────────────────────────────────────
"57. Cerere pentru eliberarea autorizaţiei
de foraje şi excavari Model ITL - 056
58. Autorizaţia de foraje şi excavari Model ITL - 057"
─────────────────────────────────────────────────────────────────────



(2) Modelele ITL - 056 şi 057 sunt prevãzute în anexele nr. II/a şi II/b la prezenta hotãrâre şi completeazã în mod corespunzãtor anexa nr. IV prevãzutã la alin. (1).
ART. 4
(1) Pentru asigurarea principiilor prevãzute la pct. 1.02 din normele metodologice prevãzute la art. I, în anexa nr. III la prezenta hotãrâre este prevãzut Modelulcadru "Hotãrâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 20...".
(2) Hotãrârile consiliilor judeţene adoptate pentru punerea în executare a prevederilor pct. 74.25 din normele metodologice prevãzute la art. I, pana la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a <>Hotãrârii Guvernului nr. 149/2003 , îşi înceteazã aplicabilitatea.
(3) Recalcularea/regularizarea impozitelor şi taxelor locale ca efect al <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/2003 privind scutirea de la plata impozitului pe terenurile din extravilanul localitãţilor, precum şi al modificãrilor şi completãrilor aduse Normelor metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 149/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 17 februarie 2003, şi prin prezenta hotãrâre, se efectueazã pana la data de 15 noiembrie 2003, fãrã calcularea şi implicit fãrã stabilirea/datorarea de accesorii la impozitele şi taxele locale respective.
ART. 5
(1) În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prefectii, în funcţie de competenta teritorialã, vor reanaliza hotãrârile adoptate în anii 2002 şi 2003 de cãtre consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene, pentru organizarea executãrii şi executarea în concret a prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 , precum şi ale celorlalte acte normative, conexe acesteia, aprobate de Guvern, iar acolo unde considera ca hotãrârile respective contravin prevederilor legale, vor proceda în conformitate cu prevederile <>art. 27 şi 135 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Un accent deosebit se va pune pe analiza modului de instituire/stabilire a taxelor locale/taxelor speciale care reprezintã atributia opţionalã a autoritãţilor deliberative ale administraţiei publice locale.
(2) În termen de 10 zile de la expirarea termenului prevãzut la alin. (1) prefectii vor informa în scris Ministerul Administraţiei Publice despre constatãrile efectuate şi mãsurile adoptate.
ART. 6
Anexele nr. I, II/a, II/b şi III la prezenta hotãrâre completeazã în mod corespunzãtor anexele la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.278/2002 .
ART. 7
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.278/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Bucureşti, 21 mai 2003.
Nr. 561.




ANEXA 1

TABLOUL
cuprinzând impozitele şi taxele locale

I. <>ORDONANTA GUVERNULUI NR. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale,
republicatã

VALORILE IMPOZABILE PREVĂZUTE ÎN ANEXA NR. I, PRECUM ŞI AL
IMPOZITELOR ŞI TAXELOR LOCALE STABILITE ÎN SUME FIXE
care se indexeazã anual în condiţiile art. 67 şi art. 74
alin.(1) lit.b)-d) din Ordonanta Guvernului nr.36/2002, republicatã

┌──┬───────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│C │ VALORILE IMPOZABILE │
│A │ pe metru patrat de suprafata construitã desfasurata │
│P │ la clãdiri şi alte construcţii │
│I │ aparţinând persoanelor fizice │
│T │ │
│O │ Art.5 alin.(1) - ANEXA Nr.1 │
│L ├─┬─────────────────────────────────┬───────────────────┬───────────────────┤
│U │ │ │ NIVELURILE │ NIVELURILE │
│L │ │ │ ACTUALIZATE │ ACTUALIZATE │
│ │ │ │ PENTRU ANUL 2003 │PENTRU ANUL 2004 │
│II├─┼─────────────────────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │ │ │Valoarea impozabilã│Valoarea impozabilã│
│I │ │Felul clãdirilor şi al altor │ - lei/mp- │ - lei/mp- │
│M │ │ construcţii impozabile │ │ │
│P │ │ ├─────────┬─────────┼─────────┬─────────┤
│O │ │ │Cu insta-│ Fãrã │Cu insta-│ Fãrã │
│Z │ │ │latii de │instala- │latii de │instala- │
│I │ │ │apa, ca- │tii de │apa, ca- │tii de │
│T │ │ │nalizare,│apa, ca- │nalizare,│apa, ca- │
│U │ │ │electrice│nalizare,│electrice│nalizare,│
│L │ │ │încãlzire│electrice│încãlzire│electrice│
│ │ │ │[condiţii│încãlzire│[condiţii│încãlzire│
│PE│ │ │cumulati-│ │cumulati-│ │
│ │ │ │ve***)] │ │ve***)] │ │
│C ├─┼─────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│L │0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
│A ├─┼─────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│D │1│Clãdiri: │ x │ x │ x │ x │
│I │ ├─────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│R │ │a) cu pereţi sau cadre din beton │5.300.000│3.100.000│5.900.000│3.500.000│
│I │ │armat, din caramida arsa, piatra │ │ │ │ │
│ │ │naturala sau din alte materiale │ │ │ │ │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │ │b) cu pereţi din lemn, caramida │1.400.000│ 900.000│1.600.000│1.000.000│
│ │ │nearsa, valatuci, paianta şi alte│ │ │ │ │
│ │ │materiale asemãnãtoare │ │ │ │ │
│ ├─┼─────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │2│Construcţii anexe, situate în │ x │ x │ x │ x │
│ │ │afarã corpului principal al │ │ │ │ │
│ │ │clãdirii │ │ │ │ │
│ │ ├─────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │ │a) cu pereţi din caramida arsa, │ 900.000│ 800.000│1.000.000│ 900.000│
│ │ │piatra, beton sau din alte │ │ │ │ │
│ │ │materiale asemãnãtoare │ │ │ │ │
│ ├─┼─────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│ │ │b) cu pereţi din lemn, caramida │ 500.000│ 300.000│ 600.000│ 400.000│
│ │ │nearsa, paianta, valatuci etc. │ │ │ │ │
├──┼─┴─────────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┤
│ │ │
│C │ IMPOZITUL PE TERENURILE SITUATE ÎN INTRAVILAN │
│A │ Art. 12 alin.(1)- ANEXA Nr. 3 - lei/mp - │
│P ├────┬───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┤
│I │Zona│NIVELURILE ACTUALIZATE PENTRU ANUL │NIVELURILE ACTUALIZATE PENTRU ANUL│
│T │în │ 2003 │ 2004 │
│O │ca- ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│L │drul│Nivelurile impozitului, pe ranguri │Nivelurile impozitului, pe ranguri│
│U │lo- │ de localitãţi │ de localitãţi │
│L │ca- ├─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────┼─────┬─────┬─────┬─────┬─────┬────┤
│ │li- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│I │ta- │ 0 │ I │ II │ III │ IV │ V │ 0 │ I │ II │ III │ IV │ V │
│I │tii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│I ├────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
│ │ A │5.900│4.900│4.300│3.700│ 500 │ 400 │6.525│5.420│4.760│4.095│ 555 │ 445│
│I ├────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
│M │ B │4.900│3.700│3.000│2.500│ 400 │ 300 │5.420│4.095│3.320│2.765│ 445 │ 335│
│P ├────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
│O │ C │3.700│2.500│1.900│1.200│ 300 │ 200 │4.095│2.765│2.100│1.330│ 335 │ 225│
│Z ├────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┤
│I │ D │2.500│1.200│1.000│ 700 │ 200 │ 100 │2.765│1.330│1.110│ 775 │ 220 │ 110│
│T ├────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────┤
│U │ │
│L │ IMPOZITUL PE TERENURILE SITUATE ÎN EXTRAVILAN │
│ │ │
│ŞI│Art.12 alin.(1)- ANEXA Nr.4 - lei/mp - │
│ ├────┬──────────────────────┬───────────────────────┬───────────────────────┤
│ │Nr. │ Zona │ NIVELURILE ACTUALIZATE│ NIVELURILE ACTUALIZATE│
│T │crt.│ │ PENTRU ANUL 2003 │ PENTRU ANUL 2004 │
│A │ │Categoria ├─────┬─────┬─────┬─────┼─────┬─────┬─────┬─────┤
│X │ │de folosinta │ Zona│ Zona│ Zona│ Zona│ Zona│ Zona│ Zona│ Zona│
│A │ │ │ I │a IIa│a III│a IVa│ I │a IIa│a III│a IVa│
│ ├────┼──────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│PE│ 1 │Terenuri cu │ 10 │ 9 │ 8 │ 7 │ 11 │ 10 │ 9 │ 8 │
│ │ │construcţii*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
│T ├────┼──────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│E │ 2 │Arabil │ 15 │ 12 │ 10 │ 8 │ 17 │ 13 │ 11 │ 9 │
│R ├────┼──────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│E │ 3 │Pãşuni │ 12 │ 10 │ 8 │ 6 │ 13 │ 11 │ 9 │ 7 │
│N ├────┼──────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ 4 │Fanete │ 12 │ 10 │ 8 │ 6 │ 13 │ 11 │ 9 │ 7 │
│ ├────┼──────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ 5 │Vii │ 25 │ 20 │ 15 │ 10 │ 28 │ 22 │ 17 │ 11 │
│ ├────┼──────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ 6 │Livezi │ 30 │ 25 │ 20 │ 15 │ 33 │ 28 │ 22 │ 17 │
│ ├────┼──────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ 7 │Pãduri şi alte │ 15 │ 12 │ 10 │ 8 │ 17 │ 13 │ 11 │ 9 │
│ │ │terenuri cu vegetaţie │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │forestierã │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ ├────┼──────────────────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤
│ │ 8 │Terenuri cu ape │ 8 │ 6 │ 4 │ x │ 9 │ 7 │ 5 │ x │
│ ├────┴──────────────────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┤
│ │ *) Nu se ia în calcul suprafata construitã la sol a clãdirilor │
│ │ │
│ │ TAXA PE TEREN │
│ │ │
│ │ Art.18 alin.(1) - lei/km - │
│ ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│ │Taxa pe teren │VALORILE ACTUALIZATE│VALORILE ACTUALIZATE│
│ │ │ PENTRU ANUL 2003 │ PENTRU ANUL 2004 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a) pentru drumuri │ 200.000 │ 222.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │b) pentru cai ferate normale │ 390.000 │ 432.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │c) pentru cai ferate inguste │ 200.000 │ 222.000 │
├──┼─────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┤
│ │ │
│C │ TAXA ASUPRA MIJLOACELOR DE TRANSPORT │
│A │ │
│P │ Art.21 alin. (1) - ANEXA Nr.6 lit.A pct.1 │
│I │ Pentru mijloace de transport cu tracţiune mecanicã: │
│T ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│O │ Tipul mijlocului de transport │ NIVELURILE │ NIVELURILE │
│L │ │ ACTUALIZATE │ACTUALIZATE PENTRU │
│U │ │ PENTRU ANUL 2003 │ ANUL 2004 │
│L ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │ │- lei/an/500 cmc │- lei/an/500 cmc │
│ │ │ sau fracţiune - │sau fracţiune - │
│IV├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a) autoturisme cu capacitatea │ 58.000 │ 65.000 │
│T │cilindrica de pana la 2.000 cmc, │ │ │
│A │inclusiv │ │ │
│X ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│A │b) autoturisme cu capacitatea │ │ │
│ │cilindrica de peste 2.000 cmc │ 72.000 │ 80.000 │
│A ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│S │c) autobuze, autocare, microbuze │ 117.000 │ 130.000 │
│U ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│P │d) autovehicule de pana la 12 │ │ │
│R │tone, inclusiv │ 126.000 │ 140.000 │
│A ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │e) tractoare înmatriculate │ 78.000 │ 87.000 │
│M ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│I │f) motociclete, motorete şi │ │ │
│J │scutere │ 29.000 │ 33.000 │
│L ├─────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┤
│O │Art.21 alin. (2) -ANEXA Nr.6 lit.A pct.II Pentru autovehicule de transport│
│A │ marfa cu masa totalã maxima │
│C │ autorizata de peste 12 tone: │
│E ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│L │ Numãrul axelor şi masa totalã │ NIVELURILE │ NIVELURILE │
│O │ maxima autorizata (în tone) │ ACTUALIZATE │ACTUALIZATE PENTRU │
│R │ │ PENTRU ANUL 2003 │ ANUL 2004 │
│ │ ├────────────────────┼────────────────────┤
│ │ │ Taxa - lei/an/ │ Taxa - lei/an/ │
│ │ │ autovehicul - │ autovehicul - │
│DE│ ├────────────────────┼────────────────────┤
│ │ │Axa/axe │Axa/Axe │Axa/axe │Axa/Axe │
│ │ │motoare cu│motoare │motoare cu│motoare │
│ │ │suspensie │cu alt │suspensie │cu alt │
│T │ │pneumatica│sistem de│pneumatica│sistem de│
│R │ │sau un │suspensie│sau un │suspensie│
│A │ │echivalent│ │echivalent│ │
│N │ │recunoscut│ │recunoscut│ │
│S ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│P │1 . Autovehicule cu doua axe şi │ │ │ │ │
│O │cu masa │ x │ x │ x │ x │
│R ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│T │a) peste 12 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 13 t │ 1.000.000│1.100.000│ 1.106.000│1.217.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │b) peste 13 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 14 t │ 1.100.000│1.200.000│ 1.217.000│1.327.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │c) peste 14 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 15 t │ 1.200.000│1.400.000│ 1.327.000│1.548.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │d) peste 15 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 18 t │ 1.400.000│2.800.000│ 1.548.000│3.097.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │2. Autovehicule cu trei axe şi │ │ │ │ │
│ │cu masa │ x │ x │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │a) peste 15 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 17 t │ 1.100.000│1.200.000│ 1.217.000│1.327.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │b) peste 17 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 19 t │ 1.200.000│1.300.000│ 1.327.000│1.438.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │c) peste 19 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 21 t │ 1.300.000│1.600.000│ 1.438.000│1.770.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │d) peste 21 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 23 t │ 1.600.000│2.500.000│ 1.770.000│2.765.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │e) peste 23 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 25 t │ 2.500.000│3.800.000│ 2.765.000│4.203.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │f) peste 25 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 26 t │ 2.500.000│3.800.000│ 2.765.000│4.203.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │3. Autovehicule cu patru axe şi │ │ │ │ │
│ │cu masa │ x │ x │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │a) peste 23 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 25 t │ 1.600.000│1.700.000│ 1.770.000│1.880.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │b) peste 25 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 27 t │ 1.700.000│2.500.000│ 1.880.000│2.765.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │c) peste 27 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 29 t │ 2.500.000│4.000.000│ 2.765.000│4.424.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │d) peste 29 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 31 t │ 4.000.000│6.000.000│ 4.424.000│6.636.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │e) peste 31 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 32 t │ 4.000.000│6.000.000│ 4.424.000│6.636.000│
├──┼─────────────────────────────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┤
│ │ Art. 21 alin.(2) - ANEXA Nr.6 lit.A pct.III Pentru combinati de │
│C │ autovehicule (autovehicule │
│A │ articulate sau trenuri │
│P │ rutiere) de transport │
│I │ masa totalã maxima │
│T │ autorizata de peste 12 tone:│
│O ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│L │ Numãrul axelor şi masa totalã │ NIVELURILE │ NIVELURILE │
│U │ maxima autorizata (în tone) │ ACTUALIZATE │ACTUALIZATE PENTRU │
│L │ │ PENTRU ANUL 2003 │ ANUL 2004 │
│ │ ├────────────────────┼────────────────────┤
│IV│ │ Taxa - lei/an/ │ Taxa - lei/an/ │
│ │ │ autovehicul - │ autovehicul - │
│T │ ├──────────┬─────────┼──────────┬─────────┤
│A │ │Axa/axe │Axa/Axe │Axa/axe │Axa/Axe │
│X │ │motoare cu│motoare │motoare cu│motoare │
│A │ │suspensie │cu alt │suspensie │cu alt │
│ │ │pneumatica│sistem de│pneumatica│sistem de│
│A │ │sau un │suspensie│sau un │suspensie│
│S │ │echivalent│ │echivalent│ │
│U │ │recunoscut│ │recunoscut│ │
│P ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│R │1. Autovehicule cu 2+1 axe şi │ │ │ │ │
│A │cu masa: │ X │ X │ X │ X │
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│M │a) peste 12 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│I │de 14 t │ 1.000.000│1.100.000│ 1.106.000│1.217.000│
│J ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│L │b) peste 14 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│O │de 16 t │ 1.100.000│1.200.000│ 1.217.000│1.327.000│
│A ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│C │c) peste 16 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│E │de 18 t │ 1.200.000│1.300.000│ 1.327.000│1.438.000│
│L ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│O │d) peste 18 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│R │de 20 t │ 1.300.000│1.400.000│ 1.438.000│1.548.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│D │e) peste 20 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│E │de 22 t │ 1.400.000│1.500.000│ 1.548.000│1.659.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│T │f) peste 22 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│R │de 23 t │ 1.500.000│1.600.000│ 1.659.000│1.770.000│
│A ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│N │g) peste 23 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│S │de 25 t │ 1.600.000│2.000.000│ 1.770.000│2.212.000│
│P ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│O │h) peste 25 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│R │de 28 t │ 2.000.000│3.400.000│ 2.212.000│3.760.000│
│T ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │2. Autovehicule cu 2+2 axe şi │ │ │ │ │
│ │cu masa: │ x │ x │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │a) peste 23 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 25 t │ 1.200.000│1.300.000│ 1.327.000│1.438.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │b) peste 25 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 26 t │ 1.300.000│1.600.000│ 1.438.000│1.770.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │c) peste 26 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 28 t │ 1.600.000│2.000.000│ 1.770.000│2.212.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │d) peste 28 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 29 t │ 2.000.000│2.300.000│ 2.212.000│2.544.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │e) peste 29 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 31 t │ 2.300.000│3.700.000│ 2.544.000│4.092.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │f) peste 31 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 33 t │ 3.700.000│5.200.000│ 4.092.000│5.751.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │g) peste 33 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 36 t │ 5.200.000│7.900.000│ 5.751.000│8.737.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │h) peste 36 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 38 t │ 5.200.000│7.900.000│ 5.751.000│8.737.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │3. Autovehicule cu 2+3 axe şi │ │ │ │ │
│ │cu masa: │ x │ x │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │a) peste 36 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 38 t │ 4.200.000│5.700.000│ 4.645.000│6.304.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │b) peste 38 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 40 t │ 5.700.000│8.000.000│ 6.304.000│8.848.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │4. Autovehicule cu 3+2 axe şi │ │ │ │ │
│ │cu masa: │ x │ x │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │a) peste 36 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 38 t │ 3.500.000│5.000.000│ 3.871.000│5.530.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │b) peste 38 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 40 t │ 5.000.000│7.000.000│ 5.530.000│7.742.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │c) peste 40 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 44 t │ 7.000.000│7.900.000│ 7.742.000│8.737.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │5. Autovehicule cu 3+3 axe şi │ │ │ │ │
│ │cu masa: │ x │ x │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │a) peste 36 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 38 t │ 2.800.000│3.100.000│ 3.097.000│3.429.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │b) peste 38 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 40 t │ 3.100.000│3.700.000│ 3.429.000│4.092.000│
│ ├─────────────────────────────────┼──────────┼─────────┼──────────┼─────────┤
│ │c) peste 40 t, dar nu mai mult │ │ │ │ │
│ │de 44 t │ 3.700.000│7.500.000│ 4.092.000│8.295.000│
│ ├─────────────────────────────────┴──────────┴─────────┴──────────┴─────────┤
│ │Art. 21 alin.(4) - ANEXA Nr.6 lit.B Pentru remorci, semiremorci şi rulote:│
│ ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│ │ Capacitatea │ NIVELURILE │ NIVELURILE │
│ │ │ ACTUALIZATE │ACTUALIZATE PENTRU │
│ │ │ PENTRU ANUL 2003 │ ANUL 2004 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │ │ Taxa - lei/an - │ Taxa - lei/an - │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │1. Pentru remorci, semiremorci │ │ │
│ │şi rulote: │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a) pana la o tona inclusiv │ 59.000 │ 65.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │b) între 1 şi 3 tone inclusiv │ 194.000 │ 215.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │c) între 3 şi 5 tone inclusiv │ 292.000 │ 323.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │d) peste 5 tone │ 370.000 │ 409.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │2. Pentru mijloace de transport │ │ │
│ │pe apa: │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a) luntre, barci fãrã motor, │ 100.000 │ 111.000 │
│ │folosite pentru uz şi agrement │ │ │
│ │personal │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │b) barci fãrã motor, folosite în │ │ │
│ │alte scopuri │ 300.000 │ 332.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │c) barci cu motor │ 600.000 │ 664.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │d) bacuri, poduri plutitoare │ 5.000.000 │ 5.530.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │e) şalupe │ 3.000.000 │ 3.318.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │f) iahturi │ 15.000.000 │ 16.590.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │g) remorchere şi impingatoare: │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │g.1. pana la 500 CP │ 3.000.000 │ 3.318.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │g.2. între 501 şi 2.000 CP │ 5.000.000 │ 5.530.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │g.3. între 2.001 şi 4.000 CP │ 8.000.000 │ 8.848.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │g.4. peste 4.000 CP │ 12.000.000 │ 13.272.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │h) vapoare - pentru fiecare │ │ │
│ │1.000 tdw sau fracţiune din │ │ │
│ │aceasta │ 1.000.000 │ 1.106.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │i) ceamuri, slepuri şi barje │ │ │
│ │fluviale, în funcţie de │ │ │
│ │capacitatea de încãrcare: │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │i.1. pana la 1.500 tone inclusiv │ 1.000.000 │ 1.106.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │i.2. între 1.501 şi 3.000 tone │ │ │
│ │inclusiv │ 1.500.000 │ 1.659.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │i.3. peste 3.000 tone │ 2.500.000 │ 2.765.000 │
├──┼─────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┤
│ │Art. 28 - ANEXA Nr.7 Pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi │
│ │ autorizaţiilor: │
│ ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│ │A. În domeniul construcţiilor │ NIVELURILE │ NIVELURILE │
│ │taxele se stabilesc în funcţie │ ACTUALIZATE │ ACTUALIZATE │
│ │valoarea acestora sau a │ PENTRU ANUL 2003 │ PENTRU ANUL 2004 │
│ │instalaţiilor, de suprafata ├────────────────────┼────────────────────┤
│ │terenurilor sau de natura │ Taxa - lei/mp │ Taxa - lei/mp │
│ │serviciilor prestare, astfel: │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │1. Pentru eliberarea │ │ │
│ │certificatului de urbanism, în │ │ │
│ │funcţie de suprafata pentru care │ │ │
│ │se solicita: │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │1.1. în mediul urban: │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a) pana la 150 mp inclusiv │ 25.000 - 35.000 │ 27.700 - 38.700 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │b) între 151 şi 250 mp inclusiv │ 37.000 - 47.000 │ 40.900 - 52.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │c) între 251 şi 500 mp inclusiv │ 48.000 - 60.000 │ 53.000 - 66.400 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │d) între 501 şi 750 mp inclusiv │ 61.000 - 72.000 │ 67.500 - 79.600 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │e) între 751 şi 1.000 mp inclusiv│ 73.000 - 85.000 │ 80.700 - 94.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │f) peste 1.000 mp │ 85.000+130 lei/mp │ 94.000+144 lei/mp │
│ │ │ pentru ceea ce │ pentru ceea ce │
│ │ │depãşeşte suprafata │depãşeşte suprafata │
│ │ │ de 1.000 mp │ de 1.000 mp │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │2. Pentru eliberarea autorizaţiei│ │ │
│ │de foraje şi excavari, necesare │ │ │
│ │studiilor geotehnice, ridicarilor│ │ │
│ │topografice, exploatarilor de │ │ │
│ │cariera, balastierelor, sondelor │ │ │
│ │de gaze şi petrol, precum şi │ │ │
│ │altor exploatãri taxa datoratã │ │ │
│ │pentru fiecare mp este cuprinsã │ │ │
│ │între: │ 37.000 - 48.000 │ 40.900-53.100 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │3. Pentru eliberarea autorizaţiei│ │ │
│ │de construire pentru chioscuri, │ │ │
│ │tonete, cabine, spaţii de │ │ │
│ │expunere, situate pe cãile şi în │ │ │
│ │spaţiile publice, precum şi │ │ │
│ │pentru amplasarea corpurilor şi a│ │ │
│ │panourilor de afisaj, a firmelor │ │ │
│ │şi reclamelor taxa datoratã este:│ 48.000 │ 53.100 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │4. Pentru eliberarea │ │ │
│ │autorizaţiilor privind lucrãrile │ │ │
│ │de racorduri şi bransamente la │ │ │
│ │reţele publice de apa, │ │ │
│ │canalizare, gaze, termice, │ │ │
│ │energie electrica, telefonie şi │ │ │
│ │televiziune prin cablu taxa │ │ │
│ │datoratã pentru fiecare │ │ │
│ │instalatie este cuprinsã între: │ 48.000 - 73.000 │ 53.000 - 81.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │5. Pentru eliberarea avizului │ │ │
│ │comisiei de urbanism şi │ │ │
│ │amenajarea teritoriului de cãtre │ │ │
│ │primari ori structurile de │ │ │
│ │specialitate din cadrul │ │ │
│ │consiliilor judeţene, taxa │ │ │
│ │datoratã este cuprinsã între: │ 100.000 - 364.000 │ 111.000 - 403.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │6. Pentru eliberarea │ │ │
│ │certificatului de nomenclatura │ │ │
│ │stradala şi adresa, taxa datoratã│ │ │
│ │este cuprinsã între: │ 48.000 - 61.000 │ 53.000 - 67.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │ B. Pentru eliberarea altor │ NIVELURILE │ NIVELURILE │
│ │autorizaţii şi certificate decât │ ACTUALIZATE │ ACTUALIZATE │
│ │cele prevãzute la lit. A, precum │ PENTRU ANUL 2003 │ PENTRU ANUL 2004 │
│ │şi pentru viza anuala sau ├────────────────────┼────────────────────┤
│ │trimestriala a acestora se │ Taxa - lei │ Taxa - lei │
│ │datoreazã urmãtoarele taxe: │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │1. Pentru eliberarea │ │ │
│ │autorizaţiilor de funcţionare │ │ │
│ │pentru activitãţi lucrative şi │ │ │
│ │viza anuala a acestora: │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a) pentru meseriasi şi cãrãuşi │ 50.000 - 75.000 │ 55.000 - 83.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │b) pentru cazane de fabricat │ │ │
│ │rachiu │ 75.000 - 130.000 │ 83.000 - 144.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │c) pentru liber-profesionisti │ 130.000 - 200.000 │ 144.000 - 221.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │d) pentru mori, prese de ulei şi │ │ │
│ │darace │ 200.000 - 400.000 │ 221.000 - 442.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │e) pentru activitãţi de │ │ │
│ │proiectare │ 500.000 - 1.000.000│ 553.000 - 1.106.000│
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │f) pentru alte activitãţi │ │ │
│ │neprevãzute mai sus │ 400.000 - 1.000.000│ 442.000 - 1.106.000│
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │2. Pentru eliberarea │ │ │
│ │autorizaţiilor sanitare de │ │ │
│ │funcţionare │ 83.000 - 121.000 │ 92.000 - 134.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │3. Pentru eliberarea de: copii │ │ │
│ │heliografice de pe planuri │ │ │
│ │cadastrale sau de pe alte │ │ │
│ │asemenea planuri, deţinute de │ │ │
│ │consiliile locale, pentru │ │ │
│ │fiecare mp de plan: │ x │ x │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a.1. la scara 1:500 │ 240.000 │ 266.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a.2. la scara 1:1.000 │ 360.000 │ 398.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │a.3. la scara 1:2.000 │ 480.000 │ 531.000 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │4. Pentru eliberarea │ între 50.000 │ între 55.000 │
│ │certificatului de producãtor │ şi 500.000 │ şi 553.000 │
├──┼─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │Pentru viza trimestriala a │ între 25.000 │ între 28.000 │
│ │certificatului de producãtor │ şi 100.000 │ şi 106.000 │
├──┼─────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┤
│ │TAXA PENTRU FOLOSIREA MIJLOACELOR DE RECLAMA ŞI PUBLICITATE │
│* ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│ │ Extras din norma juridicã │VALORILE ACTUALIZATE│VALORILE ACTUALIZATE│
│ │ │PENTRU ANUL 2003 │ PENTRU ANUL 2004 │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │Art. 31(2) pentru folosirea │între 65.000 lei/ │ între 72.000 lei/ │
│ │mijloacelor de publicitate prin │ an/mp şi 130.000 │ an/mp şi 144.000 │
│ │afisaj, panouri sau altele │ lei/an/mp sau │ lei/an/mp sau │
│ │asemenea mijloace. │ fracţiune de mp │ fracţiune de mp │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │Art.32 (3) pentru firmele │între 120.000 lei/ │ între 133.000 lei/ │
│ │instalate la locul exercitãrii │ an/ mp şi 200.000 │ an/ mp şi 221.000 │
│ │activitãţii, taxa se stabileşte │ lei/an/ mp sau │ lei/an/ mp sau │
│ │în funcţie de dimensiunea │ fracţiune de mp │ fracţiune de mp │
│ │acestora între: │ │ │
├──┼─────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┤
│ │ IMPOZITUL PE SPECTACOLE │
│* ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│* │Art. 35(1) lit.a)în cazul │de la 500 lei/mp/zi │de la 600 lei/mp/zi │
│ │videotecilor │la 1.000 lei/mp/zi │ la 1.100 lei/mp/zi │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │Art. 35(1) lit.b) în cazul │de la 1.000lei/mp/zi│de la 1.100lei/mp/zi│
│ │discotecilor │la 2.000 lei/mp/zi │ la 2.200 lei/mp/zi │
├──┼─────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┤
│ │ ALTE taxe LOCALE │
│ ├─────────────────────────────────┬────────────────────┬────────────────────┤
│* │Art. 48(1) taxe zilnice pentru │între 1.000 lei/zi │între 1.100 lei/zi │
│* │utilizarea temporarã a locurilor │şi 100.000 lei/zi │ şi 111.000 lei/zi │
│* │publice şi pentru vizitarea │ │ │
│ │muzeelor, caselor memoriale, │ │ │
│ │monumentelor istorice de │ │ │
│ │arhitectura şi arheologie │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │Art. 48 (2) pentru deţinerea în │ între 1.000/zi şi │ între 1.100/zi şi │
│ │proprietate sau în folosinta, │ 100.000/zi │ 111.000/zi │
│ │dupã caz, de utilaje autorizate │ │ │
│ │sa funcţioneze în scopul │ │ │
│ │obţinerii de venit; │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼────────────────────┼────────────────────┤
│ │Art.48 (3) taxe pentru vehiculele│ între 26.000 lei/an│ între 29.000 lei/an│
│ │lente prevãzute în anexa nr.8, │ şi 260.000 lei/an │ şi 288.000 lei/an │
│ │pentru fiecare vehicul │ │ │
└──┴─────────────────────────────────┴────────────────────┴────────────────────┘



NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT


────────────────────────────
* = CAP. VI TAXA PENTRU FOLOSIREA MIJLOACELOR DE RECLAMA ŞI PUBLICITATE
** = CAP. VII IMPOZITUL PE SPECTACOL
*** = CAPITOLUL IX ALTE IMPOZITE ŞI TAXE






II. <>LEGEA NR. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
NIVELURILE NIVELURILE
ACTUALIZATE ACTUALIZATE
PENTRU PENTRU ANUL
Extras din norma juridicã ANUL 2003 2004
-lei- -lei-
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 2. (1) Acţiunile şi cererile evaluabile
în bani, introduse la instanţele
judecãtoreşti, se taxeaza astfel: X X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) pana la valoarea - plafon valoric
de 342.000 lei pentru anul 2003 17.000 17.000
a) pana la valoarea - plafon valoric
de 342.000 lei pentru anul 2004
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) între 342.001 lei - plafon valoric 17.000 lei + 10% 17.000 lei + 10%
şi 3.420.000 lei pentru anul 2003 pentru ce pentru ce
b) între 342.001 lei - plafon valoric depãşeşte depãşeşte
şi 3.420.000 lei pentru anul 2004 342.000 lei 342.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) între 3.420.001 lei - plafon valoric 325.000 lei + 8% 325.000 lei + 8%
şi 34.200.000 lei pentru anul 2003 pentru ce pentru ce
c) între 3.420.001 lei - plafon caloric depãşeşte depãşeşte
şi 34.200.000 lei pentru anul 2004 3.420.000 lei 3.420.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) între 34.200.001 lei- plafon valoric 2.787.000 lei 2.787.000 lei
şi 171.000.000 lei pentru anul 2003 + 6% pentru + 6% pentru
d) între 34.200.001 lei- plafon valoric ce depãşeşte ce depãşeşte
şi 171.000.000 lei pentru anul 2004 34.200.000 lei 34.200.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
e) între 171.000.001 lei-plafon valoric 10.995.000 lei 10.995.000 lei
şi 342.000.000 lei pentru anul 2003 + 4% pentru + 4% pentru
e) între 171.000.001 lei-plafon valoric ce depãşeşte ce depãşeşte
şi 342.000.000 lei pentru anul 2004 171.000.000 lei 171.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
f) între 342.000.001 lei-plafon valoric 17.835.000 lei 17.835.000 lei
şi 1.710.000.000 lei pentru anul 2003 + 2% pentru ce + 2% pentru ce
f) între 342.000.001 lei-plafon valoric depãşeşte depãşeşte
şi 1.710.000.000 lei pentru anul 2004 342.000.000 lei 342.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
g) peste 1.710.000.001 lei-plafon valoric 45.195.000 lei 45.195.000 lei
pentru anul 2003 +1% pentru ce +1% pentru ce
g) peste 1.710.000.001 lai-plafon valoric depãşeşte depãşeşte
pentru anul 2004 1.710.000.000 1.710.000.000
lei lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(2) ...................Taxa aferentã
acestei contestaţii nu poate depãşi suma
de ..............*1), indiferent de
valoarea contestatã 1.710.000*1) 1.710.000*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 3. Acţiunile şi cererile neevaluabile
în bani se taxeaza astfel: x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) cereri pentru constatarea existenţei
sau neexistentei unui drept, fãcute în
cadrul art. 111 din Codul de procedura
civilã 171.000 171.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a^1) cereri în anularea sau declararea
nulitãţii unui act juridic 103.000 103.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) cereri care privesc dreptul de folosinta
a locuinţelor sau a unor încãperi, nelegate
de plata anumitor sume de bani, precum şi
cereri de ordonanta preşedinţialã al cãror
obiect nu este evaluabil în bani 85.000 85.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) cereri pentru stabilirea calitãţii de
moştenitor, a masei succesorale, cereri
de raport, cereri de reducţiune a
liberalitãţilor şi cereri de partaj 171.000 171.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) cereri de recuzare în materie civilã 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
e) cereri de suspendare a executãrii
silite, inclusiv a executãrii vremelnice,
precum şi cereri în legatura cu mãsurile
asiguratorii 85.000 85.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
f) cereri de perimare şi cereri pentru
eliberarea ordonanţei de adjudecare 85.000 85.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
g) contestaţii în anulare 85.000 85.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
h) cereri de revizuire 85.000 85.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
i) acţiuni de granituire, în cazul în
care nu cuprind şi revendicarea unei
porţiuni de teren 171.000 171.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
j) acţiuni posesorii şi cereri care au
ca obiect servituţi 171.000 171.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
k) cereri de strãmutare în materie civilã 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
l) cereri pentru investirea cu formula
executorie a hotãrârilor judecãtoreşti
pronunţate în ţara sau în alte tari şi
a oricãror alte hotãrâri sau înscrisuri
prevãzute de lege, care nu sunt
executorii potrivit legii 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
m) cereri introduse de cei vãtãmaţi în
drepturile lor printr-un act
administrativ sau prin refuzul
nejustificat al unei autoritãţi
administrative de a le rezolva cererea
referitoare la un drept recunoscut
de lege: x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- cererea pentru anularea actului sau,
dupã caz, recunoaşterea dreptului pretins,
precum şi pentru eliberarea unui
certificat, unei adeverinte sau oricãrui
alt înscris 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- cererea cu caracter patrimonial, prin
care se solicita şi repararea pagubelor
suferite - 10% din valoarea pretinsa,
dar nu mai mult de 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
n) cereri pentru refacerea înscrisurilor
şi a hotãrârilor dispãrute, precum şi
cereri de repunere în termen 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
o) cereri pentru încuviinţarea
executãrii silite 85.000 85.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
o^1) cereri pentru emiterea somaţiei
de plata 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
p) cereri privind instituirea de mãsuri
asiguratorii asupra navelor şi aeronavelor 3.420.000 3.420.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
r) cereri de asistenta judiciarã, formulate
de autoritãţile strãine, dacã prin
convenţii internaţionale sau pe baza de
reciprocitate nu s-a stabilit ca asistenta
judiciarã internationala se
efectueazã gratuit: x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- înmânarea de acte judiciare sau
extrajudiciare 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- efectuarea de comisii rogatorii 684.000 684.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
s) cereri de înfiinţare a popririi 85.000 85.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
t) cereri pentru eliberarea de cãtre
instanţele judecãtoreşti de copii de
pe hotãrârile judecãtoreşti, cu menţiunea
ca sunt definitive sau irevocabile 17.000 17.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
t) cereri pentru legalizarea de copii de
pe înscrisurile aflate la dosar, pentru
fiecare exemplar de copie în parte 7.000/pagina 7.000/pagina
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
t^1) cereri pentru eliberarea oricãror
alte certificate prin care se atesta fapte
sau situaţii rezultate din evidentele
instanţelor de judecata sau cu privire
la dosarele aflate în arhiva acestora 7.000 7.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
u) notificãrile şi somatiile comunicate
prin executorii judecãtoreşti, de
fiecare comunicare 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
v) cereri adresate Ministerului Justiţiei
pentru supralegalizarea înscrisurilor sau
copiilor de pe înscrisuri, destinate a fi
utilizate în strãinãtate 7.000 7.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
x) cereri adresate Ministerului Justiţiei
pentru autorizarea traducatorilor
şi interpretilor 171.000 171.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 4. Cereri pentru acordarea
personalitãţii juridice, pentru
autorizarea functionarii x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) cereri pentru înregistrarea partidelor
politice 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) cereri pentru acordarea personalitãţii
juridice asociaţiilor fãrã scop lucrativ,
fundaţiilor, uniunilor şi federaţiilor de
persoane juridice fãrã scop lucrativ,
precum şi pentru modificarea actelor
constitutive ale acestora 171.000 171.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 5. Cererile formulate în domeniul
drepturilor de autor şi de
inventator se taxeaza dupã
cum urmeazã: x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) cereri pentru recunoaşterea dreptului
de autor şi a celor conexe, pentru
constatarea încãlcãrii acestora şi
repararea prejudiciilor, inclusiv plata
drepturilor de autor şi a sumelor cuvenite
pentru opere de arta, precum şi pentru
luarea de mãsuri în scopul prevenirii
producerii unor pagube iminente sau pentru
asigurarea repararii acestora 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) cereri pentru recunoaşterea calitãţii
de inventator, de titular de brevet, a
drepturilor nãscute din brevetul de
invenţie, din contractele de cesiune şi
licenta, inclusiv drepturile patrimoniale
ale inventatorului 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 6. În materie comercialã, se
taxeaza urmãtoarele cereri: x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) cereri pentru înregistrarea sau
autorizarea societãţilor comerciale,
precum şi pentru modificarea actelor
constitutive ale acestora, cereri pentru
excluderea unui asociat, precum şi cereri
de dizolvare şi lichidare a unei
societãţi comerciale 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) cereri pentru lichidarea poziţiei
dominante a unui agent economic 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) acţiuni, cereri şi contestaţii
introduse în temeiul <>Legii nr. 64/1995
privind procedura reorganizãrii judiciare
şi a falimentului şi al <>Legii nr. 83/1998
privind procedura falimentului bãncilor 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) cereri pentru contestarea devizului
lucrãrilor reglementate de art. 67
alin. 3 din <>Legea nr. 26/1996
(Codul silvic) 171.000 171.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 7. Taxele judiciare de timbru pentru
unele acţiuni şi cereri referitoare
la raporturile de familie sunt
urmãtoarele x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) pentru cererea de divorţ intemeiata
pe art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul familiei 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) pentru cererea de divorţ intemeiata pe
art. 38 alin. 3 din Codul familiei, precum
şi în cazul în care reclamantul nu
realizeazã venituri sau acestea sunt
inferioare salariului minim brut pe ţara 68.000 68.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) pentru cererile de stabilire a
locuinţei minorilor, formulate potrivit
art. 100 alin. 3 din Codul familiei, pentru
cererea de încredinţare a copiilor minori,
introdusã separat de acţiunea de divorţ,
pentru cererile de reincredintare a
copiilor minori ulterior divorţului,
pentru acţiunea introdusã de un pãrinte
care a recunoscut unul sau mai mulţi
copii, în scopul purtãrii numelui sau,
precum şi pentru cererile de încredinţare
a copiilor minori din afarã cãsãtoriei,
formulate potrivit art. 65 din
Codul familiei 51.000 51.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 8. (1) Cererile formulate potrivit
Legii notarilor publici şi a activitãţii
notariale nr. 36/1995 se taxeaza dupã
cum urmeazã: x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) cereri pentru soluţionarea
conflictelor de competenta dintre
birourile notarilor publici 68.000 68.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) plângeri impotriva încheierii de
respingere a cererii de îndeplinire a
unui act notarial 68.000 68.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) cereri pentru supralegalizarea
semnãturii şi a sigiliului notarului
public de cãtre Ministerul Justiţiei 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 8^1. (2) Dupã plata taxelor succesorale,
eliberarea de noi copii de pe
hotãrârile judecãtoreşti prevãzute
la alin.(1) se taxeaza cu ....*1) 17.000*1) 17.000*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 8^2. Cererile formulate potrivit
<>Legii nr. 188/2000 privind
executorii judecãtoreşti, cu
modificãrile şi completãrile
ulterioare, se taxeaza dupã
cum urmeazã: x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) cereri pentru soluţionarea
conflictelor de competenta între
birourile executorilor judecãtoreşti 68.000 68.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) plângeri impotriva refuzului
executorului judecãtoresc de a îndeplini
un act sau de a efectua o executare silitã 68.000 68.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) cereri pentru supralegalizarea
semnãturii şi a ştampilei executorului
judecãtoresc 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 9. (1) Transcrierea sau, dupã caz,
întabularea în registrele de publicitate
a instrainarilor de imobile, pe baza de
acte sub semnatura privatã, şi a
ordonanţelor de adjudecare se taxeaza în
funcţie de valoarea declarata de
pãrţi în act, dar nu mai puţin decât
valoarea terenurilor şi construcţiilor,
avutã în vedere la stabilirea
impozitelor, astfel. x x
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) pana la 3.420.000 lei - plafon valoric 4%, dar nu 4%, dar nu
pentru anul 2003 mai puţin de mai puţin de
a) pana la 3.420.000 lei - plafon valoric 34.000 lei 34.000 lei
pentru anul 2004
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) de la 3.420.001 lei - plafon valoric 137.000 lei 137.000 lei
la 17.100.000 lei pentru anul 2003 + 3% pentru + 3% pentru
b) de la 3.420.001 lei - plafon valoric suma ce suma ce
la 17.100.000 lei pentru anul 2004 depãşeşte depãşeşte
3.420.000 lei 3.420.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) de la 17.100.001 lei - plafon valoric 547.000 lei 547.000 lei
la 34.200.000 lei pentru anul 2003 + 2% pentru + 2% pentru
c) de la 17.100.001 lei - plafon valoric suma ce suma ce
la 34.200.000 lei pentru anul 2004 depãşeşte depãşeşte
17.100.000 lei 17.100.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) de la 34.200.001 lei - plafon valoric 889.000 lei 889.000 lei
la 51.000.000 lei pentru anul 2003 + 1,5% pentru + 1,5% pentru
d) de la 34.200.001 lei - plafon valoric suma ce suma ce
la 51.000.000 lei pentru anul 2004 depãşeşte depãşeşte
34.200.000 lei 34.200.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
e) peste 51.000.000 lei - plafon valoric 1.197.000 lei 1.197.000 lei
pentru anul 2003 + 1% pentru + 1% pentru
e) peste 51.000.000 lei - plafon valoric suma ce suma ce
pentru anul 2004 depãşeşte depãşeşte
51.000.000 lei 51.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(4) Înscrierea drepturilor reale de garanţie
(gaj, ipoteca, privilegii, fidejusiuni
reale) se taxeaza cu 1,5% la cuantumul din
creanta garantat, dar nu mai mult de 342.000 342.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(5) Orice alte transcrieri, înscrieri
sau notari în registrele de publicitate
a situaţiei juridice a imobilelor, inclusiv
radierea drepturilor reale de garanţie 34.000 34.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(6) Acţiunile şi cererile prevãzute de
<>Decretul-lege nr. 115/1938 pentru
unificarea dispoziţiilor privitoare la
cãrţile funciare şi de Legea cadastrului
şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996,
altele decât cererile de efectuare a
operaţiunilor de publicitate 68.000 68.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(7) Eliberarea certificatelor de sarcini
în urma cercetãrii registrelor de
transcripţiuni şi inscriptiuni şi, dupã
caz, a extraselor sau copiilor de carte
funciarã 17.000 17.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 11 (2) Se timbreazã cu ..........*1)
cererile pentru exercitarea
apelului sau recursului
impotriva urmãtoarelor
hotãrâri judecãtoreşti: ..... 34.000*1) 34.000*1)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 12. Cererile în vederea declarãrii
recursului în anulare în cauze civile,
adresate Ministerului Justiţiei sau
Parchetului de pe lângã Curtea
Suprema de Justiţie 68.000 68.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 13 Toate celelalte acţiuni şi cereri
neevaluabile în bani, cu excepţia
celor scutite de plata taxei
judiciare de timbru potrivit legii 68.000 68.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

III. <>ORDONANTA NR. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea
notarialã, republicatã

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANEXA - LISTA TAXELOR DE TIMBRU PENTRU ACTELE ŞI SERVICIILE NOTARIALE,
PRECUM ŞI A ACTELOR ŞI SERVICIILOR NOTARIALE SCUTITE DE PLATA
TAXELOR DE TIMBRU
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
NIVELURILE NIVELURILE
ACTUALIZATE ACTUALIZATE
Extras din norma juridicã PENTRU ANUL PENTRU ANUL
2003 2004
-lei- -lei-
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
LISTA TAXELOR DE TIMBRU PENTRU ACTELE ŞI SERVICIILE NOTARIALE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Autentificarea actelor între vii, X X
translative ale dreptului de
proprietate şi ale altor drepturi
reale ce au ca obiect bunuri imobile,
inclusiv actele ce au ca obiect
constituirea ca aport la capitalul
social al dreptului de proprietate sau
al altui drept real asupra bunurilor
imobile se taxeaza la valoarea
stabilitã potrivit art. 4 alin. (1),
dupã cum urmeazã:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) pana la 128.000.000 lei - plafon valoric 3% dar nu mai 3% dar nu mai
ptr. anul 2003 puţin de puţin de
a) pana la 128.000.000 lei - plafon valoric 257.000 lei 257.000 lei
ptr. anul 2004
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) de la 128.000.001 lei - plafon valoric 3.850.000 lei+2% 3.850.000 lei+2%
la 257.000.000 lei ptr. anul 2003 pentru suma pentru suma
b) de la 128.000.001 lei - plafon valoric ce depãşeşte ce depãşeşte
la 257.000.000 lei ptr. anul 2004 128.000.000 lei 128.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) de la 257.000.001 lei - plafon valoric 6.420.000 lei+ 6.420.000 lei+
la 513.000.000 lei ptr. anul 2003 1,5% pentru 1,5% pentru
c) de la 257.000.001 lei - plafon valoric suma ce suma ce
la 513.000.000 lei ptr. anul 2004 depãşeşte depãşeşte
257.000.000 lei 257.000.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) de la 513.000.001 lei - plafon valoric 10.260.000 lei+ 10.260.000 lei+1%
la 2.566.000.000 lei ptr. anul 2003 1% pentru suma pentru suma
d) de la 513.000.001 lei - plafon valoric ce depãşeşte ce depãşeşte
la 2.566.000.000 lei ptr. anul 2004 513.000.000 lei 513.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
e) de la 2.566.000.001 lei - plafon valoric 30.790.000 lei+ 30.790.000 lei+
la 5.133.000.000 lei ptr. anul 2003 0,75% pentru 0,75% pentru
e) de la 2.566.000.001 lei - plafon valoric suma ce suma ce
la 5.133.000.000 lei ptr. anul 2004 depãşeşte depãşeşte
2.566.000.000 lei 2.566.000.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
f) peste 5.133.000.001 lei - plafon valoric 50.050.000 lei+ 50.050.000 lei+
f) peste 5.133.000.001 lei ptr. anul 2003 0,5% pentru 0,5% pentru
- plafon valoric suma ce suma ce
ptr. anul 2004 depãşeşte depãşeşte
5.133.000.000 lei 5.133.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Autentificarea testamentelor 77.000 77.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Autentificarea actelor de partaj 257.000 257.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Autentificarea actelor de lotizare 77.000 77.000
(parcelare)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Autentificarea actelor de garanţie,
inclusiv a contractelor de ipoteca 103.000 103.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Autentificarea contractelor de comodat 0,5% din valoarea 0,5% din valoarea
şi închiriere de bunuri bunurilor decla- bunurilor decla-
rate de pãrţi sau, rate de pãrţi
dupã caz, din sau, dupã caz,
cuantumul chiriei din cuantumul
declarate de chiriei declarate
pãrţi, dar nu de pãrţi, dar
mai puţin de nu mai puţin de
128.000 lei 128.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Autentificarea procurilor 51.000 51.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Autentificarea oricãror alte acte al 0,5% din valoarea 0,5% din valoarea
cãror obiect este evaluabil în bani, declarata de declarata de
necuprinse la pct. 1-8 pãrţi, dar nu pãrţi, dar nu
mai puţin de mai puţin de
128.000 lei 128.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Autentificarea actelor constitutive ale 257.000 257.000
societãţilor comerciale, precum şi a
actelor de modificare a acestora
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Autentificarea actelor constitutive ale 103.000 103.000
societãţilor agricole, precum şi a
actelor de modificare a acestora
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Autentificarea actelor de constituire 103.000 103.000
şi a statutelor asociaţiilor fãrã scop
patrimonial şi ale fundaţiilor,
inclusiv a actelor de modificare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Autentificarea oricãror alte acte al 15.000 15.000
cãror obiect este neevaluabil în bani
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Întocmirea actelor de protest al 257.000 257.000
cambiilor, cecurilor şi al altor
titluri la ordin
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Legalizarea semnaturilor, a specime- 51.000 51.000
nelor de semnatura şi a sigiliilor,
dare de data certa, certificarea unor
fapte, pentru fiecare act
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Legalizarea de copii de pe înscrisurile 15.000 15.000
prezentate de pãrţi sau din arhiva
notarului public, pentru fiecare copie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Legalizarea traducerii de cãtre notarul 26.000 26.000
public autorizat sau legalizarea
semnãturii traducatorului, pentru
fiecare exemplar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Primirea în depozit a înscrisurilor şi 15.000 15.000
documentelor pe timp de un an sau
fracţiune de un an, pentru fiecare
exemplar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
19. Eliberari de duplicate de pe actele 26.000 26.000
notariale şi reconstituiri de acte
originale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
20. Taxa asupra succesiunilor, dupã
valoarea acestora, se stabileşte astfel: X X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) pana la 51.000.000 lei - plafon valoric 3% dar nu mai 3% dar nu mai
ptr. anul 2003 puţin de puţin de
a) pana la 51.000.000 lei - plafon valoric 51.000 lei 51.000 lei
ptr. anul 2004 pentru fiecare pentru fiecare
moştenitor moştenitor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) de la 51.000.001 lei - plafon valoric 1.540.000 lei+2% 1.540.000 lei+2%
la 257.000.000 lei ptr. anul 2003 pentru suma pentru suma
b) de la 51.000.001 lei - plafon valoric ce depãşeşte ce depãşeşte
la 257.000.000 lei ptr. anul 2004 51.000.000 lei 51.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) de la 257.000.001 lei - plafon valoric 5.650.000 lei+ 5.650.000 lei+
la 513.000.000 lei ptr. anul 2003 1% pentru 1% pentru
c) de la 257.000.001 lei - plafon valoric suma ce suma ce
la 513.000.000 lei ptr. anul 2004 depãşeşte depãşeşte
257.000.000 lei 257.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) peste 513.000.001 lei - plafon valoric 8.213.000 lei+ 8.213.000 lei+
ptr. anul 2003 0,5% pentru 0,5% pentru
d) peste 513.000.001 lei - plafon valoric suma ce suma ce
ptr. anul 2004 depãşeşte depãşeşte
513.000.000 lei 513.000.000 lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
21. Efectuarea oricãror alte acte notariale 15.000 15.000
necuprinse la pct. 11-18, pentru
fiecare act
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


IV. LEGE NR.117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANEXA - LISTA CUPRINZÂND TAXELE EXTRAJUDICIARE DE TIMBRU
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
NIVELURILE NIVELURILE
ACTUALIZATE ACTUALIZATE
PENTRU ANUL PENTRU ANUL
2003 2004
-lei- -lei-
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CAP. 1. taxe pentru eliberarea certificate- X X
lor de orice fel, altele decât cele
eliberate de instanţe, Ministerul
Justiţiei, Parchetul de pe lângã
Curtea Suprema de Justiţie şi de
notarii publici, precum şi pentru
alte servicii prestate de unele
instituţii publice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Eliberarea de cãtre organele adminis-
tratiei publice centrale şi locale, de
alte autoritãţi publice, precum şi de
instituţii de stat, care, în exercitarea
atribuţiilor lor, sunt în drept sa
certifice anumite situaţii de fapt, a 2.000 2.000
certificatelor, adeverintelor şi a
oricãror alte înscrisuri prin care se
atesta un fapt sau o situaţie, cu
excepţia acelor acte pentru care se
plãteşte o alta taxa extrajudiciara de
timbru mai mare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Eliberarea certificatelor de proprietate X X
asupra animalelor, pe cap de animal:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pentru animale sub 2 ani 2.000 2.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pentru animale peste 2 ani 5.000 6.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Certificarea (transcrierea) transmisi- X X
unii proprietãţii asupra animalelor, pe
cap de animal, în bilete de proprietate:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pentru animale sub 2 ani 9.000 10.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- pentru animale peste 2 ani 25.000 28.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Eliberarea certificatelor de
înregistrare fiscalã 31.000 35.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Eliberarea, la cerere, a certificatelor 9.000 10.000
medico-legale şi a altor certificate
medicale folosite în justiţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Eliberarea, la cerere, a certificatelor
de cazier judiciar 6.000 7.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Înregistrarea, la cerere, în actele de
stare civilã a schimbãrii numelui şi a 84.000 93.000
sexului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Înregistrarea, la cerere, în actele de
stare civilã a desfacerii cãsãtoriei 5.000 6.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Transcrierea, la cerere, în registrele
de stare civilã romane, a actelor de 5.000 6.000
stare civilã întocmite de autoritãţile
strãine
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Reconstituirea şi întocmirea ulterioara,
la cerere, a actelor de stare civilã 5.000 6.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Eliberarea altor certificate de stare
civilã în locul celor pierdute, sustrase, 5.000 6.000
distruse sau deteriorate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CAP. 2. taxe pentru eliberarea sau X X
preschimbarea actelor de
identitate şi înscrierea menţiuni-
lor în acestea, precum şi pentru
eliberarea permiselor de vanatoare
şi de pescuit
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Acte de identitate: X X
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) eliberarea sau preschimbarea cãrţilor 2.000 2.000
de identitate (inclusiv a celor
provizorii) şi a buletinelor de identi-
tate pentru cetãţenii romani,
eliberarea carnetelor de identitate,
precum şi eliberarea sau prelungirea
valabilitãţii legitimatiilor provizorii
pentru cetãţenii strãini şi persoanele
fãrã cetãţenie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) înscrierea mentiunilor privind
schimbarea domiciliului sau a reşedinţei 2.000 2.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) viza anuala a carnetelor de identitate
ale cetãţenilor strãini şi ale 32.000 35.000
persoanelor fãrã cetãţenie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) eliberarea unor noi cãrţi, buletine,
carnete de identitate şi legitimatii 34.000 38.000
provizorii în locul celor pierdute,
furate sau deteriorate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Înregistrarea cererilor persoanelor
fizice şi juridice privind furnizarea 2.000 2.000
unor date din Registrul permanent de
evidenta a populaţiei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Eliberarea sau viza anuala a permiselor
de vanatoare 13.000 14.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Eliberarea sau viza anuala a permiselor
de pescuit 6.000 7.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CAP. 3. taxe pentru examinarea conducato-
rilor de autovehicule în vederea X X
obţinerii permiselor de conducere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. taxe pentru examinarea candidaţilor
care au absolvit o şcoala de X X
conducatori de autovehicule:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) obţinerea permisului de conducere
valabil pentru autovehicule din 20.000 22.000
subcategoria A1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) obţinerea permisului de conducere
valabil pentru autovehicule din 32.000 35.000
categoria A
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) obţinerea permisului de conducere
valabil pentru autovehicule 40.000 44.000
aparţinând uneia dintre categoriile
sau subcategoriile B, B1, B+E
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
d) obţinerea permisului de conducere
valabil pentru autovehicule 78.000 86.000
aparţinând uneia dintre categoriile
sau subcategoriile C1, D1, Tr
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
e) obţinerea permisului de conducere
valabil pentru autovehicule 98.000 108.000
aparţinând uneia dintre categoriile
sau subcategoriile C1+E, D1+E, C, D,
Tb, Tv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
f) obţinerea permisului de conducere
valabil pentru autovehicule din 118.000 131.000
categoriile C+E, D+E
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. taxe pentru examinarea persoanelor de 5 ori taxele de 5 ori taxele
care nu au absolvit o şcoala de prevãzute la prevãzute la
conducatori de autovehicule, cu pct. 1 pct.1
excepţia celor prevãzute la pct.3 corespunzãtor corespunzãtor
fiecãrei categorii fiecãrei
şi subcategorii categorii şi
de autovehicule subcategorii de
autovehicule
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. taxe pentru examinarea persoanelor dublul taxelor dublul taxelor
cãrora le-a fost anulat permisul de prevãzute la prevãzute la
conducere, pentru categoriile cuprinse pct. 1 pct. 1
în permisul anulat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. taxe pentru examinarea persoanelor de 3 ori taxele de 3 ori taxele
care au fost respinse de trei ori la prevãzute la prevãzute la
examenul pentru obţinerea aceleiaşi pct. 1 ori, pct. 1 ori,
categorii a permisului de conducere dupã caz, la dupã caz, la
pct. 2 sau 3 pct. 2 sau 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CAP.4. taxe de înmatriculare a autovehicu-
lelor şi remorcilor, autorizare X X
provizorie de circulaţie şi
autorizare de circulaţie pentru
probe
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. taxe de înmatriculare permanenta sau
temporarã a autovehiculelor şi X X
remorcilor:
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) autovehicule şi remorci cu masa totalã
maxima autorizata de pana la 208.000 230.000
750 kg inclusiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
b) autovehicule şi remorci cu masa totalã
maxima autorizata cuprinsã 412.000 456.000
între 750 kg inclusiv şi 3.500 kg
inclusiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
c) autovehicule şi remorci cu masa totalã
maxima autorizata mai mare de 3.500 kg 823.000 910.000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. taxe de autorizare provizorie a
circulaţiei autovehiculelor şi 59.000 65.000
remorcilor neinmatriculate permanent
sau temporar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. taxe de autorizare a circulaţiei pentru
probe a autovehiculelor şi remorcilor 2.359.000 2.609.000

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CAP.5. taxe pentru eliberarea titlurilor 84.000 lei/ 93.000 lei/
de proprietate asupra terenurilor hectar sau hectar sau
dobândite în baza Legii fondului fracţiune de fracţiune de
funciar nr. 18/1991 hectar hectar
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




V. AMENZILE PREVĂZUTE DE <>ORDONANTA GUVERNULUI NR. 36/2002 , REPUBLICATĂ

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
NIVELURILE NIVELURILE
ACTUALIZATE ACTUALIZATE
Extras din norma juridica PENTRU ANUL PENTRU ANUL
2003 2004
-lei- -lei-
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 43. (1) Încãlcarea normelor tehnice 2.000.000*1) 2.200.000*1)
privind tipãrirea, înregistrarea, vizarea
evidenta şi gestionarea, dupã caz, a
abonamentelor şi a boletelor de intrare
la spectacole constituie contravenţie şi
se sancţioneazã cu amenda de la .....*1)lei
la ........*2)lei.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Art. 70. (2) Contravenţia prevãzutã la lit a) 500.000*1) 600.000*1)
se sancţioneazã cu amenda de la .....*1)lei 1.000.000*2) 1.100.000*2)
la .......*2) lei, iar cea de la lit. b), 1.000.000*3) 1.100.000*3)
cu amenda de la ....*3) lei la .....*4) lei. 3.000.000*4) 3.300.000*4)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

ANEXA 2/a


Model ITL-056

┌─────────────────────────────┐ ┌─────────────────────────┐
│ ELEMENTE DE IDENTIFICARE A │ │Înregistratã sub │
│ CONTRIBUABILULUI │ │nr. ..../../..20.. la │
│........................... │ │structura specializatã în│
│str. ......................, │ │domeniul amenajãrii teri-│
│nr. ............, │ │toriului şi al urbanis- │
│localitatea ..............., │ │mului din raza │
│judeţul .................... │ │administrativ-teritorialã│
├─────────────────────────────┤ │unde se realizeazã fora- │
│CODUL UNIC DE ÎNREGISTRARE: │ │jele şi excavarile │
├─────────────────────────────┤ ├────────────┬────────────┤
│ │ │FUNCŢIONARUL│........... │
│ │ │PUBLIC │S.S. │
│Nr. ..... din ....... / 20.. │ │ │(prenumele │
│ │ │ L.S. │ şi numele) │
├─────────────────────────────┴──────────────┴────────────┴────────────┤
│ │
│ │
│ CEREREA │
│ pentru eliberarea autorizaţiei de foraje şi excavari │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

DOMNULUI PRIMAR AL ..........



Subsemnatul ....................................................., identificat prin actul de identitate B.I./C.I. seria ............... nr. ...................... şi codul numeric personal ......................, va rog sa dispuneti eliberarea autorizaţiei de foraje şi excavari prevãzutã la lit. A pct. 3 din anexa nr. 7 la <>Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, republicatã, şi, respectiv, pct. 29.16 lit. a) din Normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.278/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru:



──────────────────────────────────────────────
1. studii geotehnice
──────────────────────────────────────────────
2. ridicari topografice
──────────────────────────────────────────────
3. exploatãri de cariera
──────────────────────────────────────────────
4. balastiere
──────────────────────────────────────────────
5. sonde de gaze
──────────────────────────────────────────────
6. sonde de petrol
──────────────────────────────────────────────
7. alte exploatãri nemenţionate la pct. 1-6
──────────────────────────────────────────────

Suprafata afectatã de exploatãrile pentru care solicit eliberarea autorizaţiei este de ............... mp, fiind situata în tarlaua ............................, parcela .......................... sau la adresa ............................................................
De asemenea, solicit ca perioada de valabilitate a autorizaţiei sa fie de la ...../..../20...... la ...../..../20.... .
Prin semnarea prezentei am luat cunostinta ca declararea necorespunzãtoare adevãrului se pedepseşte conform legii penale.


L.S. .............................
(semnatura solicitantului)


NOTA:
Prezenta cerere se depune la structura specializatã în domeniul amenajãrii teritoriului şi al urbanismului în a carei raza de competenta teritorialã se realizeazã exploatãrile, cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de data începerii exploatãrii.



ANEXA 2/b

Model ITL-057


┌────────────┐ ┌──────────────┐
│ │ │ STEMA │
│ STEMA │ ROMÂNIA │ UNITĂŢII │
│ ROMÂNIEI │ Judeţul ............*1) │ADMINISTRATIV-│
│ │ │ TERITORIALE │
└────────────┘ PRIMARUL └──────────────┘
.............*2)

Se autorizeaza ................/...........................*3), cu domiciliul/sediul în .........................................., str. .................................. nr. ..........., bl. .............., sc. .............., et. ............, ap. ..., judeţul/sectorul ................................, sa execute foraje şi excavari necesare*4):





┌──┬──┬──────────────────────────────────────────┐
│1.│ │studiilor geotehnice │
├──┼──┼──────────────────────────────────────────┤
│2.│ │ridicarilor topografice │
├──┼──┼──────────────────────────────────────────┤
│3.│ │exploatarilor de cariera │
├──┼──┼──────────────────────────────────────────┤
│4.│ │balastierelor │
├──┼──┼──────────────────────────────────────────┤
│5.│ │sondelor de gaze │
├──┼──┼──────────────────────────────────────────┤
│6.│ │sondelor de petrol │
├──┼──┼──────────────────────────────────────────┤
│7.│ │altor exploatãri nemenţionate la pct. 1-6 │
└──┴──┴──────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───┬──┐
│Suprafata afectatã de forajele şi excavarile autorizate - mp - │ 1 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼──┤
│Taxa prevãzutã pentru foraje şi excavari, inclusiv │ │ │
│majorarea anuala stabilitã de consiliul local, potrivit │ │ │
│<>art. 72 din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind │ │ │
│impozitele şi taxele locale, republicatã - lei/mp -│ 2 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───┼──┤
│Taxa încasatã pentru eliberarea autorizaţiei (rd. 1 x rd. 2) - lei - │ 3 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───┴──┤
│Taxa prevãzutã la rd. 3 a fost achitatã cu ordinul de │
│plata/chitanţa nr. ....../.........../.........../20....... │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Perioada de valabilitate a autorizaţiei: de la .../.../20... la .../...20.... │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


Exploatãrile autorizate se executa în tarlaua ........................, parcela .................... sau la adresa: ................................



Primar,
L.S.
.................................
(prenumele, numele şi semnatura)


NOTA:
1. Evidenta acestor autorizaţii se conduce de cãtre structura specializatã în domeniul amenajãrii teritoriului şi al urbanismului într-un registru special, altul decât cele pentru înregistrarea autorizaţiei de construire/desfiinţare, şi, respectiv, înregistrarea autorizaţiei model ITL-10, numãrul autorizaţiei fiind cel care rezulta din acesta începând cu numãrul 1 pentru fiecare an fiscal.
2. Autorizaţia se elibereazã pentru fiecare an fiscal sau fracţiune de an fiscal, iar taxa se calculeazã în mod corespunzãtor.

-------------
*1) Se menţioneazã denumirea judeţului, iar în cazul municipiului Bucureşti se înscrie ca atare.
*2) Se menţioneazã categoria şi denumirea unitãţii administrativ-teritoriale, iar în cazul municipiului Bucureşti se menţioneazã "Sectorului ...."
*3) a) În cazul persoanelor fizice se menţioneazã: numele, iniţialã tatãlui, prenumele/codul numeric personal.
b) În cazul persoanelor juridice se menţioneazã: denumirea/codul unic de înregistrare.
*4) Se bifeaza categoria de exploatãri pentru care s-a eliberat autorizaţia.


ANEXA 3


- Model - cadru -



┌────────────┐ ┌──────────────┐
│ │ │ STEMA │
│ STEMA │ ROMÂNIA │ UNITĂŢII │
│ ROMÂNIEI │ Judeţul ............*1) │ADMINISTRATIV-│
│ │ │ TERITORIALE │
└────────────┘ CONSILIUL LOCAL └──────────────┘
AL ..........*2) ........*3)



HOTĂRÂRE
privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 20...

În temeiul <>art. 46 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
luând în considerare prevederile art. 9 pct. 3 din Carta europeanã a autonomiei locale, adoptatã la Strasbourg la 15 octombrie 1985 şi ratificatã prin <>Legea nr. 199/1997 ,
având în vedere prevederile:
- art. 38 alin. (2) lit. d) ultima teza din <>Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>art. 5 pct. 2 din Legea nr. 189/1998 privind finanţele publice locale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- art. 6 alin. (1) şi (2), art. 13, 28, art. 30 alin. (1), art. 31 alin. (4), art. 35 alin. (2), art. 45 alin. (2), art. 48, art. 49 alin. (4) şi (7), art. 55 alin. (2), art. 58, 60, 67, 72, 73, art. 74 alin. (1) lit. b)-d) şi alin. (2), art. 75 şi anexa nr. 5 lit. B pct. 2 ultima teza din <>Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi pe cele ale pct. 1.07, 1.08, 4.04, 6.02, 6.04, pct. 13.01 alin. 4, pct. 13.02, 13.03, 28.02, 30.01, pct. 31.02 alin. 2, pct. 31.03, 31.04, 35.04, 45.01, 48.01-48.06, 48.10, 49.01, 49.08, 55.02, 58.01, 60.02, 67.01, 72.01, 72.03, 73.01, 74.25, 75.03 şi pct. 80.19 lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.278/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ţinând seama de prevederile Hotãrârii Guvernului nr. ......../20..... privind actualizarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 20.....,
analizând Nomenclatura stradala aprobatã prin Hotãrârea Consiliului Local al .........*2) ..........*3) nr. ......../20......, precum şi Planul urbanistic general aprobat prin Hotãrârea Consiliului Local al ..........*2) ...........*3) nr. ......../20........,
ţinând seama de necesitãţile de creştere a veniturilor proprii ale bugetului local pentru anul 20... în scopul asigurãrii finanţãrii cheltuielilor publice locale, pe de o parte, precum şi de condiţiile locale specifice zonei, pe de alta parte,

Consiliul Local al ....................*2) ..................*3) adopta prezenta hotãrâre.

Art. 1. - Se stabilesc impozitele şi taxele locale pentru anul 20..., dupã cum urmeazã:
a) nivelurile stabilite în sume fixe sunt prevãzute în Tabloul cuprinzând impozitele şi taxele locale pentru anii 20... şi 20..., constituind anexa nr. 1;
b) cota prevãzutã la <>art. 6 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabileşte la ....%;
c) cota prevãzutã la <>art. 6 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabileşte la ...%;
d) cota prevãzutã la <>art. 31 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabileşte la ...%;
e) cota prevãzutã la <>art. 45 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabileşte la .... %;
f) cota prevãzutã la <>art. 45 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabileşte la .... %.
Art. 2. - Bonificatia prevãzutã la <>art. 49 alin. (7) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabileşte dupã cum urmeazã:
a) în cazul impozitului pe clãdiri, la ...... %;
b) în cazul impozitului pe teren, la ...... %.
Art. 3. - (1) Majorarea anuala prevãzutã la <>art. 72 din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se stabileşte dupã cum urmeazã:
a) în cazul impozitului pe clãdiri, la ... %;
b) în cazul impozitului pe teren, la ... %;
c) în cazul taxei pe teren, la ... %;
d) în cazul taxei asupra mijloacelor de transport, la ... %;
e) în cazul taxelor pentru eliberarea:
e.1. certificatului de urbanism, la ... %;
e.2. autorizaţiei de construire, la ... %;
e.3. autorizaţiei de foraje şi excavari, la ... %;
e.4. autorizaţiei de desfiinţare, la ... %;
e.5. autorizaţiei privind lucrãrile de racorduri şi bransamente, la ... %;
e.6. avizului comisiei de urbanism şi amenajarea teritoriului, la ... %;
e.7. certificatului de nomenclatura stradala, la ... %;
e.8. autorizaţiei de funcţionare pentru activitãţi lucrative şi viza anuala, la ... %;
e.9. autorizaţiei sanitare de funcţionare, la ... %;
e.10. de copii heliografice, la ... %;
e.11. certificatului de producãtor şi pentru viza trimestriala a acestuia, la ... %;
f) în cazul taxei pentru folosirea mijloacelor de reclama şi publicitate, la ... %;
g) în cazul impozitului pe spectacole, la ... %;
h) în cazul taxei hoteliere, la ... %;
i) în cazul altor taxe locale, la ... %.
(2) În cazul impozitelor şi taxelor locale stabilite în sume fixe, majorarea anuala prevãzutã la alin. (1) este inclusã în nivelurile acestora prevãzute în anexa nr. 1.
Art. 4. - Pentru determinarea impozitului pe clãdiri şi a taxei pentru eliberarea autorizaţiei de construire în cazul persoanelor fizice, precum şi a impozitului pe teren, pentru anul 20..., se menţine delimitarea zonelor aprobatã prin Hotãrârea Consiliului Local al ...........*2) ...........*3) nr. ....../20....... .
Art. 5. - Terenurile pentru care nu se datoreazã taxa, potrivit pct. 2 lit. B din anexa nr. 5 la <>Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, sunt:
a) ......................................................;
b) .......................................................
..........................................................
..........................................................
Art. 6. - Lista actelor normative prin care sunt instituite impozite şi taxe locale, inclusiv hotãrârile Consiliului Local al ...........*2) ...........*3), prin care s-au instituit/stabilit impozite şi taxe locale pe o perioada de 5 ani anteriori anului fiscal curent, este prevãzutã în anexa nr. 2.
Art. 7. - Lista cuprinzând actele normative, inclusiv hotãrârile Consiliului Local al ...........*2) ...........*3), în temeiul cãrora s-au acordat facilitãţi fiscale pe o perioada de 5 ani anteriori anului fiscal curent, este prevãzutã în anexa nr. 3.
Art. 8. - Se aproba procedura de acordare a facilitãţilor fiscale categoriilor de persoane fizice prevãzute la <>art. 49 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit anexei nr. 4.
Art. 9. - Se aproba procedura de acordare a reducerii impozitului pe clãdiri în cazul persoanelor fizice, în condiţiile pct. 60.02 din Normele metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.278/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit anexei nr. 5.
Art. 10. - Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
Art. 11. - (1) Prezenta hotãrâre se comunica prefectului judeţului ..................*1) în vederea exercitãrii controlului cu privire la legalitate şi se aduce la cunostinta publica prin grija secretarului .................*2) ........................*3).
(2) Aducerea la cunostinta publica se face prin afişare la sediul autoritãţilor administraţiei publice locale, prin publicare atât în Monitorul Oficial al ..............*2) ..................*3) şi/sau în ........................*4), cat şi prin ....................*5).

Preşedintele de şedinţa,
L.S.
S.S. ...................................
(prenumele şi numele consilierului)



Contrasemneazã:


Secretarul .........*2) ...........*3)
S.S. ......................
(prenumele şi numele)


..............*3) ........ ...... 20......
(ziua) (luna)


Nr. .........


NOTA:
1. În cazul municipiului Bucureşti, sectoarelor acestuia şi judeţelor, denumirile unitãţilor administrativ-teritoriale şi ale autoritãţilor deliberative ale administraţiei publice locale se adapteaza în mod corespunzãtor.
2. Prezentul model-cadru se adapteaza în mod corespunzãtor, potrivit dinamicii legislative, precum şi necesitãţilor specifice fiecãrei unitãţi administrativ-teritoriale.
3. Anexele nr. 1-3 sunt obligatorii pentru toate categoriile de unitãţi administrativ-teritoriale, iar anexele nr. 4 şi 5 sunt facultative, în funcţie de opţiunea autoritãţii deliberative.
4. În cazul în care la nivelul unitãţii administrativ-teritoriale se impun modificãri ale delimitãrii zonelor, art. 4 din prezentul model-cadru se modifica în sensul ca se aproba delimitarea zonelor, atât în extravilan, cat şi în intravilan.
5. Tabloul cuprinzând impozitele şi taxele locale pentru anii 20.../20..., care constituie anexa nr. 1, cuprinde în mod obligatoriu întregul tablou - anexa nr. 1 la Normele metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.278/2002 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, cu precizarea ca în cazul impozitelor şi taxelor locale stabilite în sume fixe majorarea anuala prevãzutã la art. 72 din Ordonanta se include în aceste niveluri, influentandu-le în mod corespunzãtor.
6. În cazul în care, în <>Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru unele impozite şi taxe locale sunt prevãzute limite, în tablou se înscriu cuantumurile stabilite de autoritatea deliberativa, influentate în mod corespunzãtor cu majorarea anuala conform precizãrilor de la nota nr. 5.
7. În cazul taxelor locale prevãzute la <>art. 48 din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, acestea se detaliazã în Tabloul cuprinzând impozitele şi taxele locale pentru anii 20.../20... - anexa nr. 1, potrivit necesitãţilor specifice fiecãrei unitãţi administrativ-teritoriale.
8. În tabloul aprobat ca anexa la hotãrârea Consiliului Local al ...........*2) ..........*3) nu se influenţeazã cu majorarea anuala prevãzutã la <>art. 72 din Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, valorile impozabile prevãzute în anexa nr. 1 la aceasta ordonanta, taxele judiciare de timbru - cap. II, taxele de timbru pentru activitatea notarialã - cap. III, taxele extrajudiciare de timbru - cap. IV şi amenzile - cap. V.

----------
*1) Se înscrie denumirea judeţului respectiv.
*2) Se înscrie: comunei, oraşului, municipiului, dupã caz.
*3) Se înscrie denumirea comunei, oraşului, municipiului, dupã caz.
*4) Se menţioneazã denumirea publicatiei/publicaţiilor prin care se aduce la cunostinta hotãrârea, acolo unde este cazul.
*5) Se menţioneazã denumirea postului de radio sau televiziune, în cazul în care se apeleazã la o astfel de publicitate.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016