Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 561 din 14 iunie 2001  pentru aprobarea programelor de sanatate finantate in anul 2001 din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei si din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 561 din 14 iunie 2001 pentru aprobarea programelor de sanatate finantate in anul 2001 din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei si din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 334 din 22 iunie 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale <>art. 55 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 , precum şi ale art. 16 alin. (3) şi ale <>art. 34 din Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) În anul 2001 programele de sãnãtate prevãzute în anexa nr. 1 se finanţeazã din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei pentru activitãţile care se desfãşoarã în scopul prevenirii imbolnavirilor, pentru promovarea şi asigurarea sãnãtãţii întregii populaţii, precum şi pentru alte activitãţi specifice şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru asigurarea unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cu consecinţe grave asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei.
(2) Programele de sãnãtate se detaliazã prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei sau prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, dupã caz, care se transmite tuturor unitãţilor implicate în implementarea, derularea, finanţarea şi controlul acestora.
(3) Definiţiile termenilor şi indicatorilor utilizaţi în cuprinsul programelor sunt prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 2
(1) Indicatorii aferenţi programelor de sãnãtate prevãzute la art. 1 sunt orientativi şi sunt stabiliţi în condiţiile macroeconomice care au stat la baza elaborãrii bugetului de stat şi a bugetului Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate. Indicatorii se monitorizeazã pe baza evidentei tehnico-operative conduse la nivelul unitãţilor sanitare, al direcţiilor de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi al Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, precum şi de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate şi Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate pentru sumele reprezentând contribuţia bugetului Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate.
(2) Sumele utilizate pentru finanţarea programelor de sãnãtate, pana la aprobarea <>Legii bugetului de stat pe anul 2001 nr. 216/2001 , rãmân cheltuieli ale programelor respective.
(3) Executarea, raportarea şi controlul indicatorilor specifici privind realizarea programelor de sãnãtate se efectueazã pe baza normelor metodologice aprobate prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 3
(1) În cadrul Programului de planificare familialã şi protecţie a stãrii de sãnãtate a mamei şi copilului se acorda contraceptive fãrã plata, prin cabinetele de planificare familialã, pe baza unei liste aprobate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, urmãtoarelor categorii de persoane: somere, eleve, studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, precum şi alte persoane fãrã venituri.
(2) Pentru celelalte categorii de persoane care se adreseazã cabinetelor de planificare familialã contraceptivele se acorda cu plata. Sumele rezultate din recuperarea valorii contraceptivelor se utilizeazã în continuare pentru realizarea unei aprovizionari ritmice şi diversificate cu contraceptive. La sfârşitul anului financiar cu sumele rãmase în cont se reintregesc creditele bugetare utilizate pentru plata acestora.
(3) În zonele rurale şi în oraşele în care nu sunt organizate cabinete de planificare familialã contraceptivele se distribuie prin cabinetele medicilor de familie.
ART. 4
(1) Din fondurile prevãzute pentru programele de sãnãtate aprobate prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei se finanţeazã şi cheltuielile de personal aferente personalului ce urmeazã sa fie angajat pe durata determinata, cu norma intreaga sau fracţiune de norma, special pentru realizarea unor activitãţi specifice programelor.
(2) Activitãţile pentru care se utilizeazã personalul prevãzut la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
ART. 5
(1) Sumele prevãzute pentru finanţarea programelor de sãnãtate includ şi cheltuielile ocazionate de monitorizarea derulãrii şi de controlul acestora.
(2) În cadrul programului de reabilitare a serviciilor de urgenta prespitaliceasca se cuprind şi cheltuielile ocazionate de organizarea transportului, în cazuri speciale, cu aeronave.
ART. 6
(1) Sumele prevãzute în bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru finanţarea programelor de sãnãtate se utilizeazã pentru asigurarea în spital şi în ambulatoriu a unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cu consecinţe grave asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei.
(2) Alocarea sumelor prevãzute la alin. (1) se face pe baza de contracte distincte, încheiate între casele de asigurãri de sãnãtate şi unitãţile sanitare furnizoare de servicii medicale.
ART. 7
Sumele prevãzute în bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei pentru finanţarea programelor de sãnãtate se aloca prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi prin instituţiile subordonate, dupã caz.
ART. 8
Sumele reprezentând finanţarea programelor de sãnãtate se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare şi se aproba o data cu acestea.
ART. 9
(1) Achiziţia unor medicamente ce se acorda în spital şi în ambulatoriu, a unor vaccinuri, materiale sanitare şi a altor materiale necesare în vederea derulãrii programelor de sãnãtate, nominalizate prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, se efectueazã prin licitaţie la nivel naţional, în condiţiile legii.
(2) Medicamentele ce se acorda în ambulatoriu în cadrul programelor de sãnãtate se asigura prin farmaciile aparţinând unitãţilor sanitare prin care se deruleazã aceste programe.
ART. 10
Modificarea volumului şi a structurii programelor de sãnãtate pe parcursul derulãrii finanţãrii acestora, în funcţie de necesitaţi şi cu încadrarea în bugetul aprobat Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, dupã caz, se aproba de ministrul sãnãtãţii şi familiei şi, respectiv, de preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în calitate de ordonatori principali de credite.
ART. 11
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu




ANEXA 1

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII ŞI FAMILIEI

PROGRAME DE SĂNĂTATE
ANUL 2001

A. Scop: Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile
în vederea limitãrii izbucnirilor epidemice
Obiective: Prevenirea bolilor transmisibile prin depistarea
precoce activa şi pasiva a cazurilor; raportarea
şi investigarea acestora; supravegherea factorilor
de risc din mediul înconjurãtor şi din mediul de
munca; promovarea unui comportament sanatos;
asigurarea medicamentelor, materialelor sanitare
specifice şi produselor biologice necesare
Indicatori de rezultate:
Incidenta bolilor transmisibile 0,4%

A.1. Program: Supravegherea şi controlul bolilor
infectioase (PN1) 75.000,0 milioane lei
Îmbunãtãţirea calitãţii sistemelor de supraveghere a
principalelor boli transmisibile, în vederea
identificarii precoce a pericolului apariţiei unor
eventuale epidemii, şi instituirea mãsurilor adecvate
de control
Indicatori:


Eficienta
Cost mediu/intervenţie în focare de boli infectioase 20,0 milioane lei
Cost mediu/test de diagnostic de laborator pentru
boli infectioase (altele decât cele din focare) 150 mii lei
Fizici
Numãr de focare ale bolilor infectioase 300
Numãr de teste de diagnostic de laborator pentru
boli infectioase (altele decât cele din focare) 400.000
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 75.000,0 milioane lei

A.2. Program: Imunizari (PN2) 192.176,9 milioane lei
Prevenirea prin vaccinare a urmãtoarelor boli cu
implicaţii majore pentru sãnãtatea publica:
tuberculoza, hepatita B, poliomielita, difteria,
tetanosul, tusea convulsiva, rujeola, asigurându-se
vaccinarea categoriilor eligibile de populaţie
conform calendarului naţional de vaccinare
Indicatori:
-----------
Fizici
Numãr de doze de vaccin distribuite 8.000.000
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 192.176,9 milioane lei

A.3. Program: Supravegherea şi controlul
tuberculozei (PN3) 335.539,0 milioane lei
Prevenirea transmiterii tuberculozei prin
supravegherea epidemiologica a cazurilor existente;
depistarea cazurilor noi; administrarea tratamentului
profilactic la contactii acestora; asigurarea
medicamentelor necesare terapiei
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/program screening (examene RFM) 200 mii lei
Cost mediu/proiect-pilot 6,0 miliarde lei
Cost mediu/campanie de informare, educare, comunicare 60,0 milioane lei
Cost mediu/bolnav tratat de tuberculoza 4,2 milioane lei
Fizici
Numãr de programe screening (examene RFM) 70.000
Numãr de proiecte-pilot 10
Numãr de campanii de informare, educare, comunicare 52
Numãr de bolnavi trataţi de tuberculoza 54.698
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 102.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 233.539,0 milioane lei

A.4. Program: Supravegherea şi controlul
infectiei HIV/SIDA (PN4) 552.900,0 milioane lei
Supravegherea epidemiologica a cazurilor de infectie
HIV/SIDA, identificarea grupelor la risc, în vederea
implementarii celor mai adecvate mãsuri de control
care sa previnã extinderea infectiei şi reducerea
impactului social al acesteia; promovarea
comportamentelor sexuale sanatoase; implementarea
sistemului de supraveghere la nivel naţional;
asigurarea medicamentelor necesare terapiei
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/centru de consiliere 1,3 miliarde lei
Cost mediu/test de sarcina pentru profilaxia
transmiterii verticale - mama/fat 320 mii lei
Cost mediu/contaminat accidental HIV/SIDA 107,0 milioane lei
Cost mediu/bolnav HIV/SIDA în tratament 83,0 milioane lei
Fizici
Numãr de centre de consiliere 12
Numãr de teste de sarcina pentru profilaxia
transmiterii verticale - mama/fat 300.000
Numãr de contaminati accidental HIV/SIDA 100
Numãr de bolnavi HIV/SIDA în tratament 4.410
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 185.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 367.900,0 milioane lei

A.5. Program: Prevenirea şi controlul bolilor
cu transmitere sexualã (PN5) 97.100,0 milioane lei
Evaluarea situaţiei actuale a bolilor cu transmitere
sexualã; supravegherea epidemiologica a cazurilor
existente; derularea unor acţiuni de depistare şi
de prevenire a transmiterii (inclusiv promovarea
unui comportament sexual sanatos); asigurarea
medicamentelor necesare profilaxiei la contactii
cazurilor de sifilis şi terapiei
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/test de depistare a gonoreei 50 mii lei
Cost mediu/test de depistare a sifilisului 50 mii lei
Cost mediu/test de depistare a chlamydiei 200 mii lei
Cost mediu/bolnav tratat de boli cu transmitere sexualã 2,3 milioane lei
Fizici
Numãr de teste de depistare a gonoreei 30.000
Numãr de teste de depistare a sifilisului 140.000
Numãr de teste de depistare a chlamydiei 30.000
Numãr de bolnavi trataţi de boli cu transmitere sexualã 25.533
Finanţare:
---------
Bugetul de stat 36.500,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 60.600,0 milioane lei

A.6. Program: Prevenirea şi controlul infectiilor
nosocomiale (PN6) 20.000,0 milioane lei
Supravegherea epidemiologica a infectiilor nosocomiale,
identificarea factorilor de risc, elaborarea şi
implementarea mãsurilor de control
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/acţiune de depistare a infectiilor nosocomiale 16,0 milioane lei
Cost mediu/intervenţie în focarul de infectie nosocomiala 20,0 milioane lei
Fizici
Numãr de acţiuni de depistare a infectiilor nosocomiale 500
Numãr de intervenţii în focarul de infectie nosocomiala 50
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 20.000,0 milioane lei

A.7. Program: Transfuziologie şi hematologie
transfuzionalã (PN7) 320.000,2 milioane lei
Testarea sângelui şi a derivatelor de sânge pentru
realizarea transfuziilor în condiţii sigure, în
vederea scaderii incidentei bolilor transmisibile
prin sânge şi a accidentelor posttransfuzionale
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/testare completa a unitãţii de sânge donate 1,4 milioane lei
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 320.000,2 milioane lei

B. Scop: Prevenirea, combaterea şi controlul bolilor
netransmisibile care determina reducerea
sperantei medii de viata
Obiective: Reducerea mortalitatii şi a prevalentei în
rândul populaţiei a bolilor netransmisibile;
profilaxia primara, secundarã şi tertiara în
diabet şi boli de nutritie; reducerea
complicatiilor bolilor cronice; terapii
alternative; protejarea populaţiei impotriva
riscurilor legate de mediul înconjurãtor;
supravegherea factorilor de risc din mediul
profesional; scãderea prevalentei afectiunilor
orodentare; evidenta cazurilor în Registrul
naţional; asigurarea medicamentelor şi
materialelor sanitare specifice unor boli cu
consecinţe grave asupra stãrii de sãnãtate a
populaţiei
Indicatori de rezultate:
Creşterea procentului de pacienti testati pentru
depistarea precoce a afectiunilor oncologice 100%

B.1. Program: Acţiuni pentru sãnãtate în relaţia
cu mediul (impactul factorilor de risc
din mediu) (PN9) 30.000,0 milioane lei
Prevenirea posibilelor efecte nocive exercitate de
factorii de mediu asupra sãnãtãţii populaţiei, prin
acţiuni de supraveghere a calitãţii factorilor de
mediu şi prin studii de evaluare a acţiunii acestora
asupra sãnãtãţii populaţiei; accesul publicului la
informaţia de sãnãtate în relaţia cu mediul
Indicatori:
----------
Eficienta
Cost mediu/acţiune de investigare a sãnãtãţii în
relaţia cu mediul 47,0 milioane lei
Cost mediu/proiect privind starea de sãnãtate
în relaţia cu mediul 91,0 milioane lei
Fizici
Numãr de acţiuni de investigare a sãnãtãţii în relaţia cu mediul 402
Numãr de proiecte privind starea sãnãtãţii în relaţia cu mediul 99
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 30.000,0 milioane lei

B.2. Program: Supravegherea stãrii de sãnãtate în
colectivitãţi de copii şi
adolescenti (PN10) 161.994,7 milioane lei
Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc
în vederea promovãrii sãnãtãţii şi a preventiei
imbolnavirilor la copii şi tineri; dotarea
cabinetelor medicale şcolare
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/sinteza privind evaluarea statusului
somato-funcţional şi a adaptabilitatii copiilor
şi tinerilor în relaţia cu factorii care le conditioneaza 5,0 miliarde lei
Cost mediu/cabinet medical şcolar 264,98 milioane lei
Fizici
Numãr de sinteze privind evaluarea statusului
somato-funcţional şi a adaptabilitatii copiilor şi
tinerilor în relaţia cu factorii care le conditioneaza 12
Numãr de cabinete medicale şcolare 400
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 161.994,7 milioane lei

B.3. Program: Supravegherea factorilor de risc din
mediul de munca şi de risc
profesional (PN11) 112.762,7 milioane lei
Menţinerea şi ameliorarea sãnãtãţii angajaţilor prin
prevenirea eventualelor efecte nocive exercitate de
factorii din mediul de munca şi profesional, prin
acţiuni de investigare a impactului expunerii
profesionale la factorii de risc din mediul de munca
şi profesional; reducerea incapacitãţii temporare de
munca şi a absenteismului rezultate din afectarea
sãnãtãţii în urma expunerii la riscuri profesionale
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/acţiune de supraveghere a factorilor de
risc din mediul de munca şi profesional 200,0 milioane lei
Cost mediu/acţiune de investigare a impactului
expunerii la noxe în mediul de munca şi profesional 75,0 milioane lei
Cost mediu/acţiune de reducere a morbiditatii
profesionale şi a celei cu incapacitate temporarã
de munca 90,0 milioane lei
Cost/cabinete de medicina muncii şi medicina sportiva 81.607,7 milioane lei
Fizici
Numãr de acţiuni de supraveghere a factorilor de risc
din mediul de munca şi profesional 72
Numãr de acţiuni de investigare a impactului expunerii
la noxe în mediul de munca şi profesional 167
Numãr de acţiuni de reducere a morbiditatii profesionale
şi incapacitãţii temporare de munca 47
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 112.762,7 milioane lei

B.4. Program: Sãnãtatea mintalã şi profilaxia
în patologia psihiatrica şi
psihosociala (PN13) 151.199,0 milioane lei
Preventie şi diagnostic precoce în schizofrenie şi
depresii; alternative terapeutice pentru bolnavii
psihici cu monitorizare îndelungatã; asigurarea
medicamentelor şi a materialelor sanitare necesare terapiei
Indicatori:
----------
Eficienta
Cost mediu/program de instruire în sãnãtatea mintalã 250,0 milioane lei
Cost mediu/centru de ergoterapie 1,0 miliarde lei
Cost mediu/bolnav psihic tratat 52,0 milioane lei
Fizici
Numãr de programe de instruire în sãnãtatea mintalã 30
Numãr de centre de ergoterapie 10
Numãr de bolnavi psihici trataţi 2.500
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 21.200,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 129.999,0 milioane lei

B.5. Program: Preventia geriatrica şi protecţia
varstnicului (PN14) 5.000,0 milioane lei
Monitorizarea afectiunilor specifice vârstei a III-a;
evitarea apariţiei complicatiilor unor boli specifice
vârstei
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/persoana varstnica testata şi monitorizata 3,0 milioane lei
Fizici
Numãr de persoane varstnice testate şi monitorizate 1.500
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 5.000,0 milioane lei

B.6. Program: Prevenirea şi combaterea bolilor
cardiovasculare (PN15) 284.000,0 milioane lei
Identificarea factorilor de risc pentru bolile
cardiovasculare; efectuarea screeningului
populational; depistarea bolnavilor cardiaci;
asigurarea medicamentelor şi a materialelor
sanitare specifice terapiei şi chirurgiei
cardiovasculare
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/test screening în boli cardiovasculare 500 mii lei
Cost mediu/bolnav protezat cardiac 79,3 milioane lei
Fizici
Numãr de teste screening în boli cardiovasculare 100.000
Numãr de bolnavi protezati cardiac 2.900
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 54.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 230.000,0 milioane lei

B.7. Program: Preventia în patologia nefrologica
şi dializa renala (PN16) 610.009,0 milioane lei
Efectuarea screeningului la suspiciunea de afectare
renala cu potenţial evolutiv; depistarea activa a
persoanelor cu factori de risc pentru boli renale;
evaluarea bolnavilor depistati cu nefropatii şi
tratamentul cu medicamente şi materiale sanitare
specifice
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/investigare a suspectilor de boli renale 3,0 milioane lei
Cost mediu/bolnav renal tratat 155,2 milioane lei
Fizici
Numãr de bolnavi suspecti de boli renale examinati 5.000
Numãr de bolnavi renal trataţi 3.833
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 15.005,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 595.004,0 milioane lei

B.8. Program: Preventia şi controlul în
patologia oncologica (PN17) 820.200,0 milioane lei
Profilaxia primara şi secundarã în cancer; deplasarea
semnificativã a depistarilor de la stadiile avansate
spre stadii iniţial curabile; asigurarea cu medicamente
specifice tratamentului bolnavilor neoplazici
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/test screening pentru col uterin şi glanda mamara 39 mii lei
Cost mediu/pacient cu afecţiuni oncologice 1,7 milioane lei
Fizici
Numãr de examene screening pentru cancer de col uterin
şi glanda mamara 500.000
Numãr de pacienti trataţi de afecţiuni oncologice 464.753
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 19.500,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 800.700,0 milioane lei

B.9. Program: Preventia şi controlul talasemiei
şi hemofiliei (PN18) 30.600,0 milioane lei
Profilaxia prin consiliere genetica a cazurilor
cu talasemie minora; screening pentru dozare de
factori pentru hemofilie; reinsertia socialã a
bolnavilor şi prelungirea duratei de viata a
acestora fãrã complicatii; asigurarea cu medicamente
specifice tratamentului bolnavilor de hemofilie
şi talasemie
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/pacient cu hemofilie 1,5 milioane lei
Cost mediu/pacient cu talasemie minora 450 mii lei
Cost mediu/pacient tratat de hemofilie sau talasemie 12,0 milioane lei
Fizici
Numãr de bolnavi investigati pentru hemofilie 1.000
Numãr de examene de screening pentru talasemie 5.000
Numãr de bolnavi trataţi de hemofilie şi talasemie 2.200
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 4.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate 26.600,0 milioane lei

B.10. Program: Preventia şi controlul în
diabetologie şi alte boli de
nutritie - adulti şi copii (PN19) 655.000,0 milioane lei
Profilaxia primara în diabet, identificarea pacientilor
cu risc pentru diabet; profilaxia secundarã:
diagnosticul diabetului la persoanele cu risc;
profilaxia tertiara: automonitorizare pentru copii,
tineri, gravide; screening pentru complicatiile cronice
ale diabetului (retinopatii, nefropatii, neuropatii,
boli cardiovasculare etc.); medicamente antidiabetice
orale, insulina şi materiale sanitare specifice
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/test screening pentru diabet 50 mii lei
Cost mediu/pacient tratat de diabet 2,3 milioane lei
Fizici
Numãr de teste screening pentru diabet 700.000
Numãr de bolnavi trataţi de diabet 257.702
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 50.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 605.000,0 milioane lei

B.11. Program: Preventia în ortopedie şi traumatologie;
ortopedia protetica - adulti şi
copii (PN20) 141.500,0 milioane lei
Preventia în ortopedie şi traumatologie; depistarea
precoce a deformatiilor de pe coloana vertebrala,
preexistente şi dobândite; asigurarea endoprotezelor,
implanturilor şi a altor materiale sanitare specifice
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/bolnav înregistrat 2,8 milioane lei
Cost mediu/bolnav endoprotezat 34,9 milioane lei
Fizici
Numãr de bolnavi înregistraţi 7.000
Numãr de bolnavi endoprotezati 3.480
Finanţare:
---------
Bugetul de stat 20.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 121.500,0 milioane lei

B.12. Program: Preventia în patologia endocrina
(PN21) 62.000,0 milioane lei
Profilaxia, supravegherea, prevenirea complicatiilor
şi tratamentul pentru gusa prin carenta de iod,
tumorile endocrine benigne şi maligne, osteoporoza,
infertilitatea de origine endocrina; tratamentul
handicapului statural la copii, adolescenti şi
tineri cu boli hipotalamo-hipofizare
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/screening endocrin 350 mii lei
Cost mediu/pacient tratat de boli endocrine 910 mii lei
Fizici
Numãr de persoane examinate endocrinologic 20.000
Numãr de pacienti trataţi de boli endocrine, 59.100
din care:
- copii, adolescenti şi tineri 240
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 8.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate, 54.000,0 milioane lei
din care:
- copii, adolescenti şi tineri 12.000,0 milioane lei

B.13. Program: Preventia stomatologica (PN22) 7.000,0 milioane lei
Creşterea cariorezistentei la elevii din
clasele I-IV, cu aplicarea concomitenta a metodelor
specifice promovãrii şi educaţiei pentru sãnãtate în
vederea adoptãrii de cãtre aceştia a unui comportament
favorabil sãnãtãţii; susţinerea activitãţilor de
preventie primara, secundarã şi tertiara stomatologica
din unitãţile clinice de învãţãmânt stomatologic
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/trusa pentru clatire orala 600 lei
Fizici
Numãr de truse pentru clatiri orale 10.000.000
Finanţare:
---------
Bugetul de stat 7.000,0 milioane lei

B.14. Program: Preventia şi diagnosticarea precoce
în bolile neurologice (PN28) 113.000,0 milioane lei
Profilaxia secundarã şi diagnosticul precoce în
accidentele vasculare cerebrale de tip ischemic
şi evitarea recurentelor; asigurarea tratamentului
cu medicamente specifice bolnavilor cu scleroza multipla
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/screening pentru profilaxia accidentelor
vasculare 3,5 milioane lei
Cost mediu/bolnav tratat 79,0 milioane lei
Fizici
Numãr de teste screening pentru profilaxia accidentelor
vasculare 4.000
Numãr de bolnavi trataţi în scleroza multipla 200
Numãr de bolnavi cu afecţiuni vasculare 1.000
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 18.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 95.000,0 milioane lei

B.15. Program: Profilaxia şi recuperarea
balneofizioclimatologica (PN31) 2.100,0 milioane lei
Depistarea precoce, profilaxia şi recuperarea
afectiunilor aparatului locomotor la copii;
profilaxia sindromului dureros lombar
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/pacient cu afecţiuni ale aparatului locomotor
sau cu sindrom dureros lombar 3,0 milioane lei
Fizici
Numãr de pacienti cu afecţiuni ale aparatului
locomotor sau cu sindrom dureros lombar 700
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 2.100,0 milioane lei

B.16. Program: Transplant de organe, tesuturi
şi transplant medular 70.000,0 milioane lei
Restabilirea stãrii de sãnãtate a unor bolnavi
aflaţi în faza terminala prin insuficienta
diferitelor organe
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/pacient cu transplant 1.550,5 milioane lei
Fizici
Numãr de bolnavi cu transplant de organe 45
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 35.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 35.000,0 milioane lei

C. Scop: Dezvoltarea de politici şi strategii
în sectorul sanitar
Obiective: Îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a femeii
şi copilului, planificarea familialã,
standardizarea serviciilor medicale,
evaluarea stãrii de sãnãtate a populaţiei,
îmbunãtãţirea activitãţii de asistenta
medicalã; susţinerea centrelor naţionale
de referinta pentru laborator; promovarea
în rândul populaţiei a unui comportament
favorabil prevenirii şi depistarii bolilor
cronice; evidenta cazurilor în Registrul
naţional; asigurarea medicamentelor şi
materialelor sanitare specifice unor boli
cu consecinţe grave asupra stãrii de
sãnãtate a populaţiei
Indicatori de rezultate:
Reducerea mortalitatii materne prin avort 0,18 la mie

C.1. Program: Prevenirea şi controlul dependentei de
droguri şi patologia indusa - adulti
şi copii (PN8) 116.000,0 milioane lei
Prevenirea uzului şi abuzului de droguri şi controlul
dependentei prin activitãţi adresate grupelor de
populaţie cu risc, diagnosticarea şi testarea
pacientilor, terapia de reabilitare şi insertie socialã;
înfiinţarea Centrului naţional de prevenire şi control
al dependentei de droguri şi al intoxicatiilor acute;
înfiinţarea Registrului naţional unic pentru evidenta
intoxicatiilor acute şi toxicodependentei; asigurarea
medicamentelor necesare terapiei bolnavilor
toxicodependenti
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/centru de postcura 10,0 miliarde lei
Cost mediu/centru de consiliere 500,0 milioane lei
Cost mediu/centru de dezintoxicare 10,0 miliarde lei
Cost mediu/campanie de informare, educare, comunicare 70,0 milioane lei
Cost mediu/studiu naţional 1,0 miliarde lei
Cost Centru naţional de prevenire şi control al
dependentei de droguri şi al intoxicatiilor acute 10,0 miliarde lei
Cost mediu/pacient toxicoman tratat 2,0 milioane lei
Fizici
Numãr de centre de postcura 2
Numãr de centre de consiliere 10
Numãr de centre de dezintoxicare 2
Numãr de campanii de informare, educare, comunicare 42
Numãr de studii naţionale 1
Numãr de pacienti toxicomani trataţi 5.000
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 106.000,0 milioane lei
Bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate 10.000,0 milioane lei

C.2. Program: Planificare familialã şi protecţia
stãrii de sãnãtate a femeii şi
copilului (PN12) 67.000,0 milioane lei
Reducerea numãrului de sarcini nedorite şi implicit
a morbiditatii şi mortalitatii infantile şi materne
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/test şi tratament profilactic 153 mii lei
Fizici
Numãr de copii testati 22.400
Numãr de copii trataţi profilactic 74.905
Numãr de femei testate 38.125
Numãr de femei tratate profilactic 250.000
Numãr de gravide testate 26.500
Numãr de gravide tratate profilactic 25.000
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 67.000,0 milioane lei

C.3. Program: Susţinerea centrelor naţionale de
referinta pentru laborator (PN23) 12.140,0 milioane lei
Susţinerea funcţionalã a centrelor naţionale de
referinta în România; reabilitarea acestora în
vederea îmbunãtãţirii diagnosticului de laborator
pentru bolile infectioase
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/test de confirmare 550 mii lei
Fizici
Numãr de teste de confirmare 20.000
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 12.140,0 milioane lei

C.4. Program: Standardizarea serviciilor medicale
în sãnãtatea publica (PN24) 3.147,0 milioane lei
Acreditare de dispozitive medicale; implementare de
standarde internaţionale şi europene în vederea
evaluãrii şi certificãrii dispozitivelor medicale;
elaborarea de norme naţionale privind supravegherea
dispozitivelor medicale; definirea standardelor
naţionale pentru oferta şi calitatea serviciilor medicale
Indicatori:
-----------
Fizici
Numãr de lucrãri/tipodimensiuni 700
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 3.147,0 milioane lei

C.5. Program: Promovarea sãnãtãţii şi educaţia
pentru sãnãtate (PN25) 26.000,0 milioane lei
Utilizarea metodelor specifice promovãrii sãnãtãţii
şi educaţiei pentru sãnãtate pentru adoptarea de
cãtre populaţia generalã a unui stil de viata sanatos
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare
pentru promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate 40,0 milioane lei
Cost mediu/persoana participanta la cursuri de formare
în promovarea sãnãtãţii 1,5 milioane lei
Cost mediu/centru-pilot de consiliere privind renunţarea
la fumat 330,0 milioane lei
Fizici
Numãr de campanii de informare, educare, comunicare
pentru promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate 301
Numãr de persoane participante la cursuri de formare
în promovarea sãnãtãţii 3.210
Numãr de centre-pilot de consiliere privind renunţarea la fumat 5
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 26.000,0 milioane lei

C.6. Program: Evaluarea stãrii de sãnãtate a
populaţiei şi supravegherea
demograficã (PN26) 3.000,0 milioane lei
Identificarea şi ierarhizarea problemelor de sãnãtate,
stabilirea nevoilor (materiale şi umane) şi a
criteriilor de alocare a resurselor; mãsurarea
calitãţii vieţii populaţiei pe baza analizei
datelor colectate în sistemul sanitar şi a
anchetelor realizate
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/acţiune de evaluare a perceptiei
problemelor de sãnãtate 180,0 milioane lei
Cost mediu/sinteza a stãrii de sãnãtate 10,4 milioane lei
Cost mediu/persoana participanta la cursuri de
formare în domeniul evaluãrii stãrii de
sãnãtate a populaţiei 1,5 milioane lei
Cost mediu/program screening pentru starea de
sãnãtate a populaţiei 900,0 milioane lei
Fizici
Numãr de acţiuni de evaluare a perceptiei
problemelor de sãnãtate 5
Numãr de sinteze ale stãrii de sãnãtate 21
Numãr de persoane participante la cursurile de formare
în domeniul evaluãrii stãrii de sãnãtate a populaţiei 65
Numãr de programe de screening pentru starea de
sãnãtate a populaţiei 2
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 3.000,0 milioane lei

C.7. Program: Perfecţionarea continua şi strategia
resurselor umane (PN27) 210.002,0 milioane lei
Elaborarea, derularea, certificarea şi evaluarea
programelor educaţionale adresate resurselor umane
din sectorul sanitar, organizarea examenelor şi
concursurilor pentru specializarea şi obţinerea
gradelor profesionale de cãtre personalul cu studii
superioare şi medii; organizarea şi finanţarea
rezidentiatului şi stagiaturii în sectorul sanitar
Indicatori:
-----------
Fizici
Numãr de persoane 4.110
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 210.002,0 milioane lei

C.8. Program: Reabilitarea serviciilor de urgenta
prespitaliceasca (PN29) 34.000,0 milioane lei
Formarea de personal specializat în serviciile
medicale de urgenta; pregãtirea serviciilor de
urgenta; monitorizarea şi controlul de cãtre
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei al programelor
de sãnãtate; asigurarea în cazuri speciale a
transportului de urgenta cu aeronave
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/persoana formatã pentru urgenta
prespitaliceasca 1,0 milioane lei
Cost mediu/acţiune a statiei de ambulanta 1,0 miliarde lei
Fizici
Numãr de persoane formate 500
Numãr de acţiuni ale statiilor de ambulanta 30
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 34.000,0 milioane lei

C.9. Program: Acreditarea unitãţilor de sãnãtate
publica şi a serviciilor de interes
naţional (PN30) 1.000,0 milioane lei
Introducerea în spitale a clasificarii
internaţionale a bolilor (CIM) - revizia 10 forma
detaliatã de codificare cu patru caractere
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 1.000,0 milioane lei

C.10. Program: Tratament în strãinãtate 18.000,0 milioane lei
Rezolvarea situaţiei medicale a unor bolnavi care
nu pot fi trataţi în ţara; investigaţii de inalta
performanta pentru precizare de diagnostic, tratament
chirurgical, transplant de tesuturi şi organe
Indicatori:
-----------
Eficienta
Cost mediu/pacient 360,0 milioane lei
Fizici
Numãr de pacienti 50
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 18.000,0 milioane lei

C.11. Program: Rezerva Ministerului Sãnãtãţii şi
Familiei pentru situaţii speciale 5.000,0 milioane lei
Aprovizionarea cu medicamente, produse biologice,
antiseptice, produse parafarmaceutice şi cu alte
materiale specifice pentru folosirea lor în situaţii
speciale (dezastre, crize şi situaţii, altele
decât rãzboiul)
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 5.000,0 milioane lei

C.12. Program: Profilaxia anemiei feriprive şi a
distrofiei la sugari 100.000,0 milioane lei
Acordarea gratuita a laptelui praf pentru sugarii
cu varste între 0-12 luni alimentati artificial
sau mixt, concomitent cu o campanie susţinutã de
promovare a alimentaţiei naturale la san, în scopul
reducerii morbiditatii şi mortalitatii infantile prin
cauze favorizante (anemie, distrofie)
Indicatori:
-----------
Fizici
Numãr de copii cu varste între 0-12 luni 131.514
Finanţare:
----------
Bugetul de stat 100.000,0 milioane lei

D. Cheltuielile materiale ale administraţiei 54.481,4 milioane lei

D1. Program: Administraţia centrala şi alte instituţii
Total general: 5.498.851,9 milioane lei
Finanţat din:
- bugetul de stat 2.134.009,9 milioane lei
din care:
● cheltuieli materiale şi servicii 1.013.323,0 milioane lei
● transferuri 1.120.686,9 milioane lei
- bugetul Fondului asigurãrilor sociale de sãnãtate 3.364.842,0 milioane lei
din care:
● cheltuieli materiale şi servicii 3.364.842,0 milioane lei



NOTA:
În sumele aferente fiecãrui program de sãnãtate sunt cuprinse şi fondurile necesare activitãţilor complementare de realizare a scopului şi obiectivelor programelor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.


ANEXA 2

DEFINIŢII
ale termenilor utilizaţi în cuprinsul programelor de sãnãtate

● scop - tel general spre care instituţia îşi directioneaza eforturile, în concordanta cu mãsurile propuse prin programul de guvernare şi cu prioritãţile stabilite în funcţie de condiţiile economice, financiare şi sociale;
● obiective - instrumente prin care instituţia îşi defineste acţiunile pentru realizarea scopului propus. În formularea lor accentul se pune pe rezultatele activitãţii la finele unei perioade determinate;
● indicatori de rezultate - rezultatul final, impactul sau efectul unei acţiuni ori al unei politici, legat direct de scop şi obiective; mãsoarã performanţele instituţiei, indicând gradul de îndeplinire a obiectivelor, precum şi beneficiile publice derivate din acestea; oferã posibilitatea luãrii de decizii asupra acţiunilor viitoare ale instituţiei;
● indicatori fizici - bunurile şi serviciile produse de instituţie, precum şi alţi factori implicaţi în realizarea programelor exprimate numeric sau cantitativ;
● indicatori de eficienta - costul pe unitate asociat cu indicatorii fizici şi cu indicatorii de rezultate dati; exprima eficienta şi reflecta schimbãrile la nivelul rezultatelor;
● programe - instrumente prin care se realizeazã scopurile şi obiectivele instituţiei, asigurând transformarea indicatorilor fizici în indicatori de eficienta şi, în final, în indicatori de rezultate, cu utilizarea în modul cel mai eficient a resurselor.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016