Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 560 din 19 august 1994  privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Presa Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 560 din 19 august 1994 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Presa "Rompres"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 266 din 21 noiembrie 1994
    În temeiul prevederilor art. 115 din Constituţia României şi al celorlalte reglementări legale,

    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    (1) Agenţia Naţională de Presă "Rompres" - organ de specialitate al administraţiei publice centrale, de interes naţional - asigura culegerea, redactarea şi difuzarea informaţiilor şi fotografiilor de presa pentru informarea în masă, în ţară şi în străinătate, a diferitelor categorii de beneficiari, fără discriminări şi cu respectarea deplinei obiectivitati, în cadrul general al asigurării dreptului de informare.
    (2) Cheltuielile de funcţionare şi investiţii ale Agenţiei Naţionale de Presă "Rompres" se finanţează de la bugetul de stat.
    (3) Agenţia Naţională de Presă "Rompres", denumită prescurtat Rompres, are sediul în municipiul Bucureşti, Piaţa Presei Libere nr. 1.
    ART. 2
    Agenţia Naţională de Presă "Rompres" are următoarele atribuţii principale:
    (1) culege şi furnizează informaţii de presa privind actualitatea românească şi evenimentele internaţionale, pe care le difuzează, în limba romană sau în limbi de circulaţie internaţională pe baze contractuale, presei române şi străine, precum şi altor categorii de beneficiari;
    (2) asigură difuzarea comunicatelor oficiale, a altor relatări privind activitatea instituţiilor publice, a partidelor şi formaţiunilor politice, a organizaţiilor societăţii civile etc.;
    (3) prestează, la cerere, contra cost, servicii specifice activităţii de informare în masă pentru diferite instituţii, organe de presă ori persoane fizice din ţară şi străinătate;
    (4) propune iniţierea şi modificarea de acte normative în domeniul sau de activitate;
    (5) stabileşte, pe baza prevederilor legale, preţuri şi tarife pentru buletinele şi publicaţiile pe care le editează, pentru emisiunile sale de ştiri şi fotografice, precum şi pentru celelalte servicii pe care le realizează;
    (6) editează, în interesul valorificării surselor documentare de care dispune, lucrări de interes larg sub forma de publicaţii;
    (7) efectuează operaţiuni de import-export, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru acţiuni din domeniul său de activitate.
    ART. 3
    Agenţia Naţională de Presă "Rompres" are următoarele obligaţii fundamentale:
    (1) să-si dezvolte şi să-si perfecţioneze activitatea pentru a oferi, cu regularitate şi fără întreruperi, beneficiarilor din ţară şi străinătate informaţii exacte şi impartiale;
    (2) să desfăşoare întreaga activitate în afară oricăror influente sau consideraţii de ordin ideologic, politic sau economic de natura să compromită exactitatea şi obiectivitatea informaţiei difuzate.
    ART. 4
    Agenţia Naţională de Presă "Rompres" administrează şi foloseşte, în vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, spaţii corespunzătoare, echipamente şi instalaţii proprii de recepţionare, prelucrare, stocare şi transmitere a fotografiilor, de telecomunicaţii, de imprimare.
    ART. 5
    (1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor ce-i revin, Agenţia Naţională de Presă "Rompres" este abilitata să solicite informaţii de presă de la instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale.
    (2) Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi prefecturile au obligaţia de a pune la dispoziţia Agenţiei Naţionale de Presă "Rompres" datele şi informaţiile de presă referitoare la domeniul lor de activitate.
    (3) Agenţia Naţională de Presă "Rompres" colaborează cu Departamentul Informaţiilor Publice al Guvernului, în vederea obţinerii unor informaţii de presă operative şi obiective referitoare la probleme actuale de interes naţional.
    ART. 6
    (1) Agenţia Naţională de Presă "Rompres" este condusă de un director general numite de primul-ministru, asimilat ca nivel de salarizare cu funcţia de secretar de stat.
    (2) Directorul general reprezintă Agenţia Naţională de Presă "Rompres" în raporturile cu autorităţile şi instituţiile publice din ţara, precum şi în relaţiile internaţionale.
    (3) În exercitarea conducerii agenţiei, directorul general emite ordine şi instrucţiuni potrivit reglementărilor legale în vigoare.
    (4) Pe lângă directorul general funcţionează colegiul agenţiei ca organ consultativ, numit prin ordin al directorului general.
    (5) Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă "Rompres" este ordonator principal de credite.
    ART. 7
    (1) Numărul maxim de posturi din structura Agenţiei Naţionale de Presă "Rompres" este de 450, exclusiv directorul general. În numărul stabilit sunt incluşi şi corespondenţii permanenţi ai "Rompres" pentru fiecare judeţ din ţara şi pentru străinătate.
    (2) În structura organizatorică a Agenţiei Naţionale de Presă "Rompres" funcţionează direcţii generale, direcţii, servicii şi birouri. Redactiile se organizează ca direcţii, oficiile, grupurile şi secretariatul tehnic al agenţiei cu servicii, iar secţiile ca birouri.
    (3) Direcţiile generale sunt conduse de câte un director general adjunct, iar Secretariatul general de agenţie, de către un secretar general, numiţi de primul-ministru şi asimilaţi ca nivel de salarizare cu funcţia de director prevăzută la poziţia 3 din anexa nr. 4 la Legea nr. 40/1991, republicată.
    (4) Structura organizatorică a direcţiilor generale şi a secretariatului general, atribuţiile şi sarcinile personalului se stabilesc prin regulament de organizare şi funcţionare, aprobat prin ordin al directorului general.
    ART. 8
    Răspunderea pentru conţinutul informaţiilor de presa transmise beneficiarilor revine autorului, editorului sau, după caz, Agenţiei Naţionale de Presă "Rompres".
    ART. 9
    (1) Personalul din Agenţia Naţională de Presă "Rompres" se bucură, pe durata îndeplinirii funcţiei, de aceeaşi protecţie a legii ca şi funcţionarul public.
    (2) Personalul de specialitate care desfăşoară activităţi specifice de presă are drepturile şi obligaţiile rezultând din profesia de ziarist şi se bucură, în această calitate, de protecţia legii.
    ART. 10
    Salariaţii Agenţiei Naţionale de Presă "Rompres" nu pot desfăşura activităţi politice partizane.
    ART. 11
    Buna desfăşurare a activităţii, ordinea şi disciplina, obligaţiile şi drepturile salariaţilor sunt stabilite prin regulamentul de ordine interioară şi contractul individual de muncă. Prevederile acestora sunt obligatorii pentru toţi salariaţii, precum şi pentru cei care lucrează ca delegaţi, detaşaţi ori aflaţi în perioada de practică.
    ART. 12
    Structura organizatorică a Agenţiei Naţionale de Presă "Rompres" este prevăzută în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Prin ordin al directorului general se pot organiza numai servicii şi birouri, precum şi colective temporare prevăzute la art. 9 din Legea nr. 40/1991, republicată.
    ART. 13
    (1) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 742/1992, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abrogă.
    (2) Încadrarea în numărul de posturi aprobat se face în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri.

                PRIM-MINISTRU
              NICOLAE VĂCĂROIU

                        Contrasemnează:
                       ----------------
                Secretarul general al Guvernului,
                      Viorel Hrebenciuc

              Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                        Florin Georgescu

                     p. Ministru de stat,
            ministrul muncii şi protecţiei sociale,
                        Dorel Mustăţea,
                       secretar de stat

    Bucureşti, 19 august 1994.
    Nr. 560.


    ANEXĂ



    Numărul maxim de posturi: 450
    (exclusiv directorul general)

     AGENŢIA NAŢIONALĂ DE PRESĂ
          "ROMPRES"

                                       ┌────────────────┐
                                       │DIRECTOR GENERAL│
                                       └────────┬───────┘
┌───────────────────────┐ │ ┌────────────────────────────┐
│SERVICIUL RESURSE UMANE├───────────────────────┼────────────────────────────────┤OFICIUL JURIDIC ─ CONTENCIOS│
└───────────────────────┘ │ └────────────────────────────┘
                                                │ ┌────────────────────────────┐
                                                ├────────────────────────────────┤CONTROL FINANCIAR PROPRIU │
                                                │ └────────────────────────────┘
            ┌───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┐
┌───────────┴────────────┐ ┌────────────┴─────────────┐ ┌───────────┴────────────┐
│ DIRECŢIA GENERALĂ │ │ SECRETARIAT GENERAL │ │ DIRECŢIA GENERALĂ │
│ ACTUALITATEA │ │ DE AGENŢIE │ │ ACTUALITATEA │
│ ROMÂNEASCĂ │ ├──────────────────────────┤ │ EXTERNĂ │
├────────────────────────┤ │ SECRETAR GENERAL │ ├────────────────────────┤
│DIRECTOR GENERAL ADJUNCT│ │(Director general adjunct)│ │DIRECTOR GENERAL ADJUNCT│
└───────────┬────────────┘ └─────────────┬────────────┘ └───────────┬────────────┘
┌───────────┘ ┌──────────┘ ┌────────┘
│┌──────────────────────────────────┐ │┌────────────────────────────────┐ │┌────────────────────────────────────────┐
├┤ REDACŢIA INFORMAŢII CENTRALE │ ├┤ DIRECŢIA FINANCIARĂ │ ├┤ REDACŢIA INFORMAŢII EXTERNE │
│└──────────────────────────────────┘ │└────────────────────────────────┘ ││-Inclusiv corespondenţii în străinătate-│
│┌──────────────────────────────────┐ │┌────────────────────────────────┐ │└────────────────────────────────────────┘
├┤ REDACŢIA INFORMAŢII LOCALE │ ├┤ DIRECŢIA TEHNICĂ │ │┌────────────────────────────────────────┐
││-Inclusiv corespondenţii judeţeni-│ │└────────────────────────────────┘ ├┤REDACŢIA INFORMAŢII PENTRU STRĂINĂTATE │
│└──────────────────────────────────┘ │┌────────────────────────────────┐ │└────────────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐ ├┤ OFICIUL MARKETING │ │┌────────────────────────────────────────┐
├┤ REDACŢIA INFORMAŢII ECONOMICE │ │└────────────────────────────────┘ ├┤ REDACŢIA FOTO │
│└──────────────────────────────────┘ │┌────────────────────────────────┐ │└────────────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐ ├┤ OFICIUL DE RELAŢII PUBLICE │ │┌────────────────────────────────────────┐
├┤ REDACŢIA SPORT │ │└────────────────────────────────┘ ├┤ REDACŢIA BULETINE TEMATICE │
│└──────────────────────────────────┘ │┌────────────────────────────────┐ │└────────────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐ ├┤ GRUPUL DE RESTRUCTURARE │ │┌────────────────────────────────────────┐
├┤ REDACŢIA SERVICII LA CERERE │ │└────────────────────────────────┘ └┤ REDACŢIA PUBLICAŢII DOCUMENTARE │
│└──────────────────────────────────┘ │┌────────────────────────────────┐ └────────────────────────────────────────┘
│┌──────────────────────────────────┐ └┤SECRETARIATUL TEHNIC AL AGENŢIEI│
└┤ REDACŢIA TIPĂRITURI │ └────────────────────────────────┘
 └──────────────────────────────────┘


                                            -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016