Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 544 din 17 mai 2003  privind modelul sigiliilor cu stema Romaniei, pastrarea si utilizarea acestora, precum si scoaterea din folosinta a sigiliilor cu stema Romaniei, uzate sau care devin nefolosibile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 544 din 17 mai 2003 privind modelul sigiliilor cu stema Romaniei, pastrarea si utilizarea acestora, precum si scoaterea din folosinta a sigiliilor cu stema Romaniei, uzate sau care devin nefolosibile

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 360 din 27 mai 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 23 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de cãtre autoritãţile şi instituţiile publice,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Sigiliul cu stema României simbolizeaza autoritatea publica exercitatã de instituţia care îl foloseşte şi garanteazã autenticitatea actelor emise de aceasta.
ART. 2
(1) Sigiliul cu stema României se foloseşte de autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statului roman din strãinãtate, denumite în continuare autoritãţi publice.
(2) Modelul sigiliului cu stema României este prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 3
Sigiliul cu stema României se foloseşte exclusiv de conducãtorii autoritãţilor publice prevãzute la art. 2 alin. (1).
ART. 4
(1) Sigiliul autoritãţii publice cu stema României se aplica, de cãtre persoanele prevãzute la art. 3, pe actele specifice autoritãţii de stat pe care aceştia o exercita, precum şi pe actele normative emise de autoritatea publica respectiva.
(2) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, conducãtorii autoritãţilor publice au obligaţia de a stabili categoriile de acte specifice pentru care este obligatorie aplicarea sigiliului cu stema României, potrivit alin. (1).
(3) Pentru toate celelalte categorii de acte se foloseşte ştampila.
(4) Conducãtorii autoritãţilor publice sunt rãspunzãtori de pãstrarea şi utilizarea legalã a sigiliilor cu stema României.
(5) Modul de pãstrare şi de utilizare a sigiliilor cu stema României se stabileşte, de asemenea, de conducãtorul autoritãţii publice.
(6) Conducãtorii autoritãţilor publice pot incredinta, prin ordin, dispoziţie sau decizie, dupã caz, şi altor persoane, spre pãstrare şi utilizare, sigiliile cu stema României.
ART. 5
(1) Dreptul de a comanda sigilii cu stema României aparţine exclusiv conducatorului autoritãţii publice respective.
(2) Sigiliile cu stema României se scot din uz în urmãtoarele condiţii:
a) când acestea sunt uzate, respectiv când în urma folosirii indelungate devin ilizibile;
b) când autoritãţile publice nu mai au dreptul de a le utiliza întrucât şi-au încetat activitatea;
c) în cazul în care autoritãţile publice şi-au schimbat titulatura şi necesita în consecinta sigilii care sa conţinã inscriptionata noua denumire;
d) când autoritãţile publice au dobândit noi atribuţii, ca urmare a modificãrii structurii organizatorice sau a schimbãrii naturii juridice, care nu le mai permit folosirea sigiliului cu stema României.
ART. 6
(1) Sigiliile autoritãţilor publice care conţin stema României sunt executate, în condiţiile stabilite de prezenta hotãrâre, la Regia Autonomã "Monetaria Statului".
(2) Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne, Serviciul Roman de Informaţii şi Serviciul de Informaţii Externe pot executa sigilii proprii în unitãţile specializate din subordinea lor.
(3) Sigiliile cu stema României fabricate se elibereazã numai conducatorului autoritãţii publice care a fãcut comanda sau persoanei anume împuternicite de aceasta.
ART. 7
Regia Autonomã "Monetaria Statului" şi unitãţile specializate prevãzute la art. 6 alin. (2) sunt obligate sa ţinã un registru de comenzi în care se înregistreazã toate comenzile de sigilii cu stema României, la care se anexeazã actele pe baza cãrora acestea au fost executate.
ART. 8
În caz de pierdere a unui sigiliu cu stema României, conducãtorul autoritãţii publice respective este obligat sa anunţe în termen de 24 de ore organele teritoriale ale Ministerului de Interne şi sa facã publica pierderea în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
ART. 9
În termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, autoritãţile publice care deţin sigilii cu stema României, dar care nu au dreptul sa le utilizeze potrivit prevederilor <>Legii nr. 102/1992 privind stema tarii şi sigiliul statului şi ale prezentei hotãrâri sunt obligate sa le predea la Regia Autonomã "Monetaria Statului".
ART. 10
(1) În termen de 20 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, noile sigilii cu stema României, comandate de conducãtorii autoritãţilor publice, se vor ridica de la Regia Autonomã "Monetaria Statului" sau, dupã caz, de la unitãţile specializate prevãzute la art. 6 alin. (2), urmând ca, în acelaşi termen, sa fie depuse sigiliile scoase din folosinta potrivit art. 5.
(2) Sigiliile din metal scoase din uz, care conţin stema României şi legenda (inscripţie), se predau Direcţiei arhivelor naţionale istorice centrale sau direcţiilor judeţene ale Arhivelor Naţionale, într-un singur exemplar, pe baza de proces-verbal de predare-primire şi de inventar. Celelalte exemplare se predau Regiei Autonome "Monetaria Statului", pe baza de inventar şi de proces-verbal, aprobate de Arhivele Naţionale, în vederea topirii lor.
(3) Sigiliile din cauciuc scoase din uz, dupã aprobarea comisiei de selecţionare prevãzute la <>art. 11 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu avizul Arhivelor Naţionale, se distrug. În vederea distrugerii sigiliilor din cauciuc scoase din uz, se constituie în cadrul fiecãrei autoritãţi publice o comisie de casare, numita prin ordin, dispoziţie sau, dupã caz, decizie a conducatorului autoritãţii publice. Comisia de casare va proceda la distrugerea sigiliilor din cauciuc, prin ardere, consemnându-se despre aceasta într-un proces-verbal.
ART. 11
Încãlcarea prevederilor prezentei hotãrâri atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, contravenţionalã, civilã sau penalã, dupã caz, potrivit legii.
ART. 12
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) nerespectarea modelului de sigiliu cu stema României prevãzut în anexa la prezenta hotãrâre sau executarea acestuia de cãtre alte unitãţi decât cele prevãzute la art. 6 alin. (1) şi (2);
b) pãstrarea şi utilizarea sigiliilor în alte condiţii decât cele stabilite de conducãtorul autoritãţii publice;
c) neînregistrarea comenzilor de sigilii cu stema României în registrul de comenzi ţinut de unitãţile prevãzute la art. 7;
d) neanuntarea organelor Ministerului de Interne, în termen de 24 de ore de la pierderea unui sigiliu, sau nerespectarea obligaţiei de a face publica pierderea sigiliului cu stema României în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a;
e) nedepunerea sigiliilor cu stema României la Regia Autonomã "Monetaria Statului" în termenul prevãzut la art. 9.
ART. 13
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 12 se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei.
(2) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se fac de cãtre personalul special abilitat din cadrul Ministerului de Interne, precum şi de prefect, primar sau împuterniciţi ai acestora anume desemnaţi.
ART. 14
Prevederile art. 12 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 15
Cheltuielile ocazionate de aplicarea prevederilor prezentei hotãrâri vor fi asigurate din bugetele de venituri şi cheltuieli ale autoritãţilor publice respective.
ART. 16
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 17
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, se abroga art. 12-20 şi alin. (5)-(9) ale <>art. 24 din Hotãrârea Guvernului nr. 687/1993 privind folosirea şi expunerea stemei României, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 295 din 17 decembrie 1993, art. 17-19 din Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.157/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 776 din 5 decembrie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de interne,
Toma Zaharia,
secretar de stat

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul afacerilor externe,
Mircea Geoana

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Bucureşti, 17 mai 2003.
Nr. 544.

ANEXA 1

MODELUL ŞI GILIULUI CU STEMA ROMÂNIEI

Sigiliul cu stema României este format din doua cercuri concentrice - liniare, cu diametrul de 35 mm şi, respectiv, 25 mm.
În jumãtatea superioarã a cercului mare se înscrie, cu litere majuscule de tipar, cuvântul ROMÂNIA.
În partea inferioarã a interiorului cercului mare se înscrie, cu aceleaşi caractere, denumirea autoritãţii publice cãreia îi aparţine sigiliul. Dimensiunile acestor litere vor fi mai mici decât cele folosite pentru cuvântul ROMÂNIA şi vor fi separate de acesta prin câte o steluta.
În interiorul cercului mic se înscrie stema României.
Stema României va reproduce întocmai grafica şi va pãstra proportiile acesteia astfel cum sunt stabilite în anexa nr. 1 la <>Legea nr. 102/1992 .
Sigiliile care se vor aplica în ceara sau în plastelina vor fi gravate în incizie, iar sigiliile care se vor aplica în lichide se vor grava în excizie.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016