Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 543 din 6 iunie 2007  privind modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 543 din 6 iunie 2007 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie in Romania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 396 din 12 iunie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. III din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2006 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie în România, aprobatã prin <>Legea nr. 431/2006 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie în România, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 863 din 22 septembrie 2004, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"HOTĂRÂRE
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European"
2. Articolul unic se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Articol unic. - Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi a Spaţiului Economic European, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 93 din 31 ianuarie 2004, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 185/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre."
3. Titlul anexei se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European"
4. Articolul 6 din normele metodologice se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Cursurile gratuite destinate strãinilor care au dobândit o formã de protecţie în România, de iniţiere în limba românã pentru minori, precum şi de învãţare a limbii române pentru adulţi, se organizeazã de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, dupã metodologiile aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului."
5. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 8 din normele metodologice se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) În localitãţile unde Oficiul Naţional pentru Refugiaţi sau structurile sale teritoriale nu au sedii, spaţiile necesare pentru desfãşurarea cursurilor gratuite de învãţare a limbii române pentru adulţi prevãzute la art. 6 sunt puse la dispoziţie de inspectoratele şcolare judeţene.
.........................................................................
(3) Manualele necesare desfãşurãrii cursurilor prevãzute la art. 6 se asigurã de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, prin inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti."
6. Dupã articolul 16 din normele metodologice se introduce un nou articol, articolul 16^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 16^1. - (1) Pentru a beneficia de închirierea locuinţelor prevãzute la art. 21 alin. (5) din ordonanţã, strãinii care au dobândit o formã de protecţie în România trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã aibã finalizat programul de integrare;
b) sã aibã suficiente mijloace financiare pentru a putea achita chiria stabilitã de lege pentru locuinţele aflate în proprietatea sau în administrarea statului, precum şi întreţinerea.
(2) Închirierea locuinţelor prevãzute la art. 21 alin. (5) din ordonanţã se realizeazã prin încheierea unui contract, în condiţiile legii, dupã efectuarea unei anchete sociale de cãtre personalul Oficiului Naţional pentru Refugiaţi.
(3) Contractul de închiriere prevãzut la alin. (2) se încheie pentru o perioadã de 12 luni şi poate fi prelungit succesiv pentru perioade de 12 luni de cãtre Oficiul Naţional pentru Refugiaţi, la cerere, în urma reevaluãrii situaţiei beneficiarului.
(4) În cazul neachitãrii de cãtre locatar a cheltuielilor aferente chiriei, utilitãţilor şi întreţinerii pentru o perioadã de 3 luni, contractul de închiriere se reziliazã de drept, locatarul este obligat sã pãrãseascã de îndatã locuinţa, iar sumele necesare acoperirii cheltuielilor restante se achitã de la bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în limita fondurilor alocate, urmând a fi recuperate de la persoana în cauzã.
(5) Pentru locuinţele prevãzute la art. 21 alin. (5) din ordonanţã, urmãtoarele cheltuieli se suportã de la bugetul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, în funcţie de costurile efective, în limita fondurilor alocate cu aceastã destinaţie de la bugetul de stat:
a) sumele necesare în vederea acoperirii cotei-pãrţi din cheltuielile de reparaţii şi întreţinere stabilite de asociaţia de proprietari a imobilului;
b) sumele necesare asigurãrii locuinţei împotriva daunelor de orice fel, precum şi a celor produse terţilor;
c) sumele necesare pentru cheltuielile cu spaţiile respective pe perioada când acestea sunt nelocuite;
d) sumele necesare igienizãrii spaţiilor ori de câte ori locuinţa se predã unui nou locatar, dar nu mai mult de douã ori pe an;
e) sumele necesare constituirii fondului de rulment.
(6) Bunurile şi utilitãţile care se pun la dispoziţie pentru locuinţele prevãzute la art. 21 alin. (5) din ordonanţã se stabilesc prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative."
7. Dupã capitolul V din normele metodologice se introduce un nou capitol, capitolul V^1, cuprinzând articolele 35^1 -35^3, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V^1
Activitãţi necesare pentru facilitarea integrãrii sociale a strãinilor care au dobândit drept de şedere în România şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European
Art. 35^1. - (1) Cursurile de învãţare a limbii române prevãzute la art. 35^1 alin. (1) din ordonanţã se organizeazã de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti în colaborare cu centrele teritoriale ale Oficiului Naţional pentru Refugiaţi şi se adreseazã strãinilor care nu cunosc limba românã.
(2) Cererile de participare la cursurile de învãţare a limbii române prevãzute la art. 35^1 alin. (1) din ordonanţã, însoţite de copia documentului de identitate, se depun de persoanele interesate la inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti sau la sediile centrelor teritoriale ale Oficiului Naţional pentru Refugiaţi, situaţie în care sunt transmise în termen de 5 zile inspectoratelor şcolare în a cãror razã domiciliazã beneficiarii.
(3) Cursurile de învãţare a limbii române prevãzute la art. 35^1 alin. (1) din ordonanţã se organizeazã ori de câte ori este nevoie, cu condiţia respectãrii numãrului minim de cursanţi pe grupã, stabilit prin metodologia prevãzutã la art. 35^2 alin. (2) din ordonanţã.
(4) Perioadele de înscriere, durata cursului, numãrul minim şi numãrul maxim de participanţi pentru constituirea grupei de cursanţi, modalitãţile de evaluare şi certificare a competenţelor lingvistice, selecţia, pregãtirea suplimentarã şi modalitatea de platã a profesorilor, precum şi modalitatea de realizare a manualelor se stabilesc prin metodologia prevãzutã la art. 35^2 alin. (2) din ordonanţã.
(5) Manualele necesare desfãşurãrii cursurilor de învãţare a limbii prevãzute la art. 35^1 alin. (1) din ordonanţã se achiziţioneazã, contra cost, de cãtre participanţi la începerea cursului de la inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
(6) Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului în colaborare cu Oficiul Naţional pentru Refugiaţi evalueazã anual modul de desfãşurare a cursurilor de învãţare a limbii române prevãzute la art. 35^1 alin. (1) din ordonanţã şi elaboreazã propuneri de îmbunãtãţire a calitãţii acestora.
(7) Rezultatele evaluãrii prevãzute la alin. (6) sunt incluse în raportul anual elaborat de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi conform art. 19 alin. (3).
(8) Dotarea spaţiilor prevãzute la art. 35^2 alin. (3) din ordonanţã este reglementatã prin ordinul comun prevãzut la art. 8 alin. (2).
Art. 35^2. - (1) Cererile de participare la sesiunile de acomodare culturalã se depun de persoanele prevãzute la art. 35^1 alin. (1) din ordonanţã la sediile centrelor teritoriale ale Oficiului Naţional pentru Refugiaţi.
(2) În termen de 7 zile de la depunerea cererii, personalul Oficiului Naţional pentru Refugiaţi evalueazã, în urma unui interviu, nevoile de acomodare culturalã ale persoanelor interesate şi, împreunã cu acestea, stabileşte un plan individual şi un program de desfãşurare a sesiunilor, care este semnat de cãtre beneficiar.
(3) Oficiul Naţional pentru Refugiaţi elibereazã, la cerere, un certificat de participare la sesiunile de acomodare culturalã.
Art. 35^3. - (1) Oficiul Naţional pentru Refugiaţi în colaborare cu Autoritatea pentru strãini informeazã persoanele prevãzute la art. 35^1 alin. (1) din ordonanţã despre posibilitatea de a participa la cursuri de învãţare a limbii române şi la sesiuni de acomodare culturalã şi consiliere.
(2) Oficiul Naţional pentru Refugiaţi poate apela la interpreţi şi experţi pentru buna desfãşurare a sesiunilor de orientare culturalã, informare şi consiliere, în condiţiile art. 38 din ordonanţã."
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie în România, cu modificãrile ulterioare şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu,
secretar de stat

Bucureşti, 6 iunie 2007.
Nr. 543.
________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016