Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 542 din 21 iulie 1995  privind reorganizarea Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 542 din 21 iulie 1995 privind reorganizarea Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 166 din 31 iulie 1995
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    (1) Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (S.N.S.P.A.) din subordinea Ministerului Învăţământului se reorganizează comasându-se, prin absorbţie, cu Institutul Român de Management din subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi Centrul de Perfecţionare a funcţionarilor din administraţia publică locală, din subordinea Departamentului pentru Administraţie Publică Locală.
    (2) S.N.S.P.A. este instituţie publică de învăţământ superior, de pregătire universitară, postuniversitară şi de cercetare ştiinţifică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Învăţământului, având sediul în municipiul Bucureşti.
    (3) S.N.S.P.A. are ca obiectiv sprijinirea procesului de reformă economică, socială şi administrativă, prin formarea şi perfecţionarea, la nivel universitar şi postuniversitar, a specialiştilor în domeniul ştiinţelor politice, comunicării sociale şi relaţiilor publice, managementului administraţiei publice şi relaţiilor internaţionale. S.N.S.P.A. va valorifica tradiţiile învăţământului romanesc şi va funcţiona în concordanţă cu normele şi standardele internaţionale.
    ART. 2
    S.N.S.P.A. are următoarele atribuţii principale:
    1. elaborează strategia de pregătire şi asigură formarea şi perfecţionarea profesională a analiştilor politici, a specialiştilor din domeniul comunicării şi relaţiilor publice, a managerilor, funcţionarilor publici, precum şi a celor din domeniul relaţiilor internaţionale şi integrării europene;
    2. asigură formarea şi perfecţionarea profesională a personalului din administraţia publică centrală şi locală;
    3. asigură, pe baza contractuală, formarea şi perfecţionarea profesională a personalului din instituţii publice neguvernamentale, agenţi economici şi organizaţii sindicale, la solicitarea acestora;
    4. asigură coordonarea didactică şi metodologică a centrelor teritoriale de perfecţionare profesională a reprezentanţilor aleşi şi a funcţionarilor din administraţia publică locală, organizate pe principiul autonomiei locale;
    5. efectuează studii şi cercetări ştiinţifice în domenii de activitate care fac obiectul de activitate al şcolii, colaborând cu organisme specializate, naţionale şi internaţionale;
    6. acordă consultanţă de specialitate în condiţiile legii, la solicitarea instituţiilor politice, autorităţilor publice centrale şi locale, agenţilor economici, partidelor politice şi organizaţiilor neguvernamentale;
    7. organizează admiterea în învăţământul postuniversitar, realizat prin studii aprofundate şi doctorat în domeniile care fac obiectul de activitate al şcolii, precum şi în învăţământul universitar, în condiţiile şi cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.
    ART. 3
    S.N.S.P.A. funcţionează în structura prevăzută în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre şi cuprinde:
    1. Învăţământ postuniversitar:
    A. De studii aprofundate:
    a) Departamentul de Ştiinţe Politice;
    b) Departamentul de Ştiinţe Administrative;
    c) Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană;
    d) Departamentul de Comunicare Socială şi Relaţii Publice;
    e) Departamentul de Management - IROMA.
    B. Cursuri de perfecţionare:
    - Centrul de Perfecţionare a Funcţionarilor Publici din Administraţia
      Centrală şi Locală.
    II. Învăţământ universitar:
    A. De lungă durată:
    a) Facultatea de Ştiinţe Politice;
    b) Facultatea de Administraţie Publica.
    B. De scurtă durată:
    a) Colegiul de Administraţie Publică Bucureşti;
    b) Colegiul de Administraţie Publică Iaşi;
    c) Colegiul de Administraţie Publică Cluj-Napoca;
    d) Colegiul de Administraţie Publică Sibiu;
    e) Colegiul de Administraţie Publică Craiova.
    ART. 4
    (1) Departamentele asigură pregătirea prin studii aprofundate, cu frecvenţă, pe o perioadă de 2 ani.
    (2) Facultăţile asigură pregătirea de nivel superior prin cursuri cu frecvenţă pe o durată de 4 ani, iar colegiile, pe o durată de 3 ani.
    (3) Centrul de Perfecţionare a Funcţionarilor Publici din Administraţia Centrală şi Locală, precum şi Departamentul de Management-IROMA asigură perfecţionarea profesională prin cursuri cu durată de până la 3 luni şi au autonomie administrativ-funcţională.
    ART. 5
    (1) Perfecţionarea profesională a reprezentanţilor aleşi şi a funcţionarilor din administraţia publică locală se realizează în centrele teritoriale, organizate în municipiile Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Craiova.
    (2) Centrele teritoriale sunt unităţi cu personalitate juridică şi asigură pregătirea şi perfecţionarea profesională pe o perioadă de până la 3 luni.
    (3) Centrele teritoriale se organizează şi funcţionează pe baza autofinanţării, potrivit regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare elaborate, în condiţiile legii, cu avizul Ministerului Învăţământului şi Departamentului pentru Administraţie Publică Locală.
    (4) Centrele teritoriale de perfecţionare a reprezentanţilor aleşi şi a funcţionarilor din administraţia publica locală sunt sprijinite în organizarea şi desfăşurarea programelor de pregătire, de către Departamentul pentru Administraţie Publica Locală, care va colabora, în acest scop, şi cu organismele neguvernamentale, reprezentative ale aleşilor locali.
    (5) Cheltuielile pentru înfiinţarea şi funcţionarea, pe primele trei luni, a centrelor teritoriale prevăzute la alin. (1) se acoperă din Fondul de rezerva bugetară la dispoziţia Guvernului şi din finanţare externa, potrivit anexei nr. 2.
    (6) Autorităţile administraţiei publice locale vor prevedea anual în bugete sumele necesare pentru formarea şi perfecţionarea profesională a personalului propriu în cadrul centrelor teritoriale.
    ART. 6
    La elaborarea şi realizarea programelor de pregătire şi perfecţionare profesională, precum şi la stabilirea categoriilor de personal care participă la aceste programe, S.N.S.P.A. va colabora cu ministerele şi instituţiile publice interesate.
    ART. 7
    Rezultatele obţinute la absolvirea unui program de pregătire sau perfecţionare profesională, consemnate în documentele eliberate de S.N.S.P.A., vor fi avute în vedere la ocuparea şi promovarea, în condiţiile legii, în funcţiile din instituţiile publice şi administraţia publică centrală şi locală.
    ART. 8
    (1) Ministerul Învăţământului, în colaborare cu ministerele interesate, va organiza, cu prioritate, programe speciale de pregătire a personalului, de formare şi perfecţionare profesională, necesar S.N.S.P A.
    (2) În realizarea acestor programe se poate utiliza şi asistenţa de specialitate din străinătate.
    ART. 9
    (1) Cheltuielile pentru finanţarea S.N.S.P.A. se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Învăţământului.
    (2) Fondurile necesare şcolii pot, de asemenea, proveni din sponsorizări, donaţii, asistenta financiar-tehnică şi de specialitate a organismelor europene şi internaţionale, precum şi din venituri rezultate din executarea unor contracte de cercetare, pregătire şi perfecţionare profesională şi din alte activităţi specifice.
    ART. 10
    (1) Ministerul Învăţământului, împreună cu ministerele de profil, va lua măsurile corespunzătoare pentru asigurarea sediilor şi a bazei materiale necesare S.N.S.P.A. şi unităţilor organizate în cadrul acesteia.
    (2) Autorităţile administraţiei publice locale din municipiile: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Craiova, vor sprijini organizarea şi funcţionarea instituţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1), prin asigurarea spaţiilor şi dotărilor necesare.
    (3) S.N.S.P.A. se dotează cu cinci autoturisme de oraş.
    ART. 11
    (1) Bunurile mobile şi imobile aflate în prezent în administrarea Institutului Roman de Management şi Centrului de Perfecţionare a funcţionarilor din administraţia publica locală trec la S.N.S.P.A., pe baza de protocol, potrivit bilanţului la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
    (2) Complexul imobiliar, situat în comuna Crevedia, judeţul Dâmboviţa, precum şi terenul şi bunurile mobile aferente, proprietate publică a statului, aflat în administrarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi folosit de Centrul de Perfecţionare din Agricultura de Stat Crevedia, trece în administrarea Ministerului Învăţământului şi în folosinţa S.N.S.P.A., în vederea pregătirii şi perfecţionării specialiştilor din administraţia publica.
    Predarea-primirea bunurilor prevăzute mai sus se fac prin protocolul potrivit bilanţului la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
    ART. 12
    Personalul didactic, de specialitate administrativ şi de servire al instituţiilor care se reorganizează, potrivit art. 1, inclusiv cel al Centrului de Perfecţionare din Agricultura de Stat Crevedia, din subordinea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, se considera transferat, în interesul serviciului, la unităţile de profil ale S.N.S.P.A.
    ART. 13
    Senatul S.N.S.P.A. se completează în mod corespunzător, potrivit legii. La lucrările senatului participă, ca invitaţi, şi directorii centrelor teritoriale de perfecţionare profesională a reprezentanţilor aleşi şi a funcţionarilor din administraţia publica locală, când se dezbat probleme care privesc activitatea acestor centre.
    ART. 14
    (1) Studenţii departamentelor, ai facultăţilor, colegiilor, organizate în cadrul S.N.S.P.A., pot primi burse în condiţiile prevăzute de lege.
    (2) Persoanelor încadrate la instituţiile publice, care frecventează cursurile de pregătire postuniversitare şi cele de perfecţionare, li se asigură de către instituţia la care sunt salarizaţi, plata lunară a salariului de bază, sporului de vechime şi indemnizaţiei de conducere, după caz, în condiţiile legii.
    (3) Persoanele prevăzute la alin. 2, care încalca obligaţia de a frecventa cursurile de perfecţionare sau de a promova examenele la termenele stabilite, vor restitui sumele încasate pe perioada respectivă.
    ART. 15
    Organizarea concursului de admitere la Facultatea de Ştiinţe Politice şi la Facultatea de Administraţie Publică, precum şi la colegiile organizate în cadrul S.N.S.P.A. se stabileşte prin ordin al ministrului învăţământului.
    ART. 16
    (1) Anexele nr. 1 şi nr. 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
    (2) Pe data intrării în vigoare a hotărârii se modifica sau se abrogă, după caz: Hotărârea Guvernului nr. 183/1991 privind organizarea S.N.S.P.A., cu modificările ulterioare; prevederile pct. 41 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 179/1990 privind aprobarea reţelei centrelor de perfecţionare a personalului din subordinea unor ministere şi organe centrale; Hotărârea Guvernului nr. 706/1991 privind organizarea şi funcţionarea filialei Iaşi a Centrului pentru perfecţionarea personalului din administraţia publica locală; pct. II/1 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale; pct. 12 din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 480/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.

                               PRIM-MINISTRU
                             NICOLAE VĂCĂROIU

                               Contrasemnează:
                                -------------
                          Ministrul învăţământului,
                                Liviu Maior

                              Ministru de stat,
                            ministrul finanţelor,
                               Florin Georgescu

                              Ministru de stat,
                      ministrul muncii şi protecţiei sociale,
                                Dan Mircea Popescu

                                Secretar de stat,
                           şeful Departamentului pentru
                            Administraţie Publică Locală,
                                   Octav Cozmâncă

    Bucureşti, 21 iulie 1995.
    Nr. 542.



    ANEXA 1


                                              ┌─────────────────────┐
                                              │ ŞCOALA NAŢIONALĂ DE │
                                              │ STUDII POLITICE ŞI ├-------------------------------------------------┐
                                              │ ADMINISTRATIVE │ |
                                              │ (S.N.S.P.A.) │ |
                                              └───────────┬─────────┘ |
                         ┌──────────────────┬─────────────┴────────┬────────────────────┬────────────────┐ |
                         │ │ │ │ │ |
                ┌────────┴───────┐┌─────────┴─────────┐┌───────────┴──────────┐┌────────┴─────────┐┌─────┴───────┐ |
                │Departamentul de││ Departamentul de ││ Departamentul de ││ Departamentul de ││Departamentul│ |
                │Ştiinţe Politice││ Ştiinţe ││Relaţii Internaţionale││Comunicare Socială││de Management│ |
    Nivelul ├────────────────┤│ Administrative ││şi Integrare Europeană││şi Relaţii Publice││ ─ IROMA │ |
postuniversitar | |├───────────────────┤└──────────────────────┘└──────────────────┘└─────────────┘ |
                | |│ Centrul de │ |
                | |│ Perfecţionare a │ |
                | |│Funcţionarilor din │ |
                | |│ Administraţia │ |
                | |│Centrală şi Locală │ |
    Nivelul ├────────────────┤├───────────────────┤ ┌---------------------------┐ |
  universitar │ Facultatea de ││ Facultatea de │ | Centre teritoriale de | |
   de lungă │Ştiinţe Politice││ Administraţie │ |perfecţionare profesională | |
    durată └────────────────┘│ Publică │ | a reprezentanţilor aleşi | |
                                  ├───────────────────┤ | şi a funcţionarilor ├-----┘
    Nivelul │ Colegii de │ | din administraţia publică |
  universitar │ administraţie │ | locală (Bucureşti, Iaşi, |
   de scurtă │publică (Bucuresti,│ | Cluj─Napoca, Sibiu, |
    durată │Iaşi, Cluj─Napoca, │ | Craiova) |
                                  │ Sibiu │ └---------------------------┘
                                  └───────────────────┘


    ANEXA 2

                          CHELTUIELI
    privind înfiinţarea şi funcţionarea centrelor teritoriale de
    perfecţionare profesională, acoperite din Fondul de rezerva
                    bugetară la dispoziţia

                       Guvernului:
                                                                mii lei
    CHELTUIELI TOTAL ........................................ 340.000
    din care:
    I. CHELTUIELI CURENTE ................................... 290.000
     1. Cheltuieli de personal ............................... 200.000
     2. Cheltuieli materiale şi servicii ..................... 90.000
    II. CHELTUIELI DE CAPITAL ............................... 50.000

    NOTĂ:
    Din finanţare externă se asigură suplimentar suma de 360.000 mii lei.


                                     ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016