Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 536 din 4 iulie 1996  pentru modificarea si completarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 280/1994    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 536 din 4 iulie 1996 pentru modificarea si completarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 280/1994

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 154 din 19 iulie 1996
    Guvernul României hotărăşte:

    ART. 1
    Normele privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 280 din 16 iunie 1994, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 30 iunie 1994, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Articolul 1 litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor şi taberelor de pregătire sportivă se pot efectua cheltuieli pentru activităţi culturale, de presă, precum şi cheltuieli de refacere după efort, recuperare şi igiena personală, la tarifele legale practicate de unităţile prestatoare, în limita sumei de până la 2.600 lei de persoana pe zi."

    2. Articolul 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 2 - Numărul maxim de sportivi şi de tehnicieni, care se pot deplasa la competiţii sportive interne, este cel prevăzut în regulamentele de organizare şi desfăşurare ale acestora."

    3. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 4 - Transportul sportivilor şi al însoţitorilor la acţiuni sportive se poate face cu mijloace de transport proprii ale unităţilor sportive sau cu cele în comun - autobuz, microbuz, tren, avion -, folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durată şi cost. În cazul deplasării pe distanţe mai mari de 300 km, se va putea călători cu tren clasa I, cu vagon de dormit sau cu avion. Călătoria cu vagonul de dormit sau cu avionul se poate face, de la caz la caz, cu aprobarea conducătorului unităţii respective şi numai în situaţiile de stricta necesitate. Se pot folosi şi autoturisme personale, cu decontarea cheltuielilor conform prevederilor legale care se aplica în cazul deplasării salariaţilor instituţiilor publice.
    Pentru participarea la competiţii sau antrenamente, sportivii şi însoţitorii acestora se pot deplasa de la hotel sau restaurant la bazele sportive cu mijloace de transport în comun, cheltuielile urmând a fi decontate în cadrul acţiunilor respective."

    4. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 7 - Pentru organizarea de consfătuiri, analize anuale, întruniri cu caracter metodic, schimburi de experienţă, cursuri de perfecţionare a cadrelor tehnice, conferinţe de presa şi alte acţiuni similare, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Român, federaţiile sau unităţile sportive, precum şi direcţiile judeţene pentru tineret şi sport pot suporta cheltuieli de participare ale invitaţilor şi lectorilor care nu primesc alte drepturi pe baza de convenţii civile (transport, cazare şi scoateri din producţie, după caz) şi cheltuieli de întreţinere la nivelul diurnei legal stabilite, în funcţie de condiţiile în care se organizează activitatea respectivă, precum şi cheltuieli de organizare (chirie sală, amplificare, rechizite, aparate video, casete video, transport materiale şi alte asemenea)."

    5. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 11 - Delegaţiilor sportive străine li se pot asigura cheltuieli pentru activităţi culturale, refacere după efort, igiena personală, transport local, potrivit tarifelor legale, în limita sumei de 4.000 lei de persoană pe zi."

    6. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 13 - La intilnirile şi acţiunile sportive internaţionale organizate în ţară, federaţiile şi unităţile sportive pot efectua cheltuieli pentru fiecare şedinţă tehnică, în limita sumei de 4.000 lei de persoană."

    7. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 14 - Cu ocazia competiţiilor şi acţiunilor internaţionale, delegaţiilor sportive străine li se pot oferi atenţii simbolice (cadouri) după cum urmează:
    a) La competiţiile şi acţiunile internaţionale organizate în ţară:
    - sportivilor până la 12.000 lei/persoană
    - conducătorilor adjuncţi, antrenorilor, arbitrilor care fac parte din delegaţie până la 16.000 lei/persoană
    - conducătorului delegaţiei, arbitrilor internaţionali şi observatorilor delegaţi de forurile internaţionale până la 23.000 lei/persoană
    b) La competiţiile şi acţiunile internaţionale organizate în străinătate:
    - întâlniri bilaterale până la 150.000 lei/acţiune
    - concursuri, turnee internaţionale, congrese, consfătuiri, cantonamente şi tabere internaţionale până la 300.000 lei/acţiune
    - campionate mondiale, europene, cupe mondiale şi europene şi competiţii asimilate acestora până la 750.000 lei/acţiune
    - Jocurile Olimpice şi Universiade până la 1.000.000 lei pentru fiecare ramura de sport.
    Costul materialelor de propagandă sportivă (cupe, tricouri, cravate cu însemne, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori) nu se include în valoarea cadourilor."

    8. Articolul 17 alineatul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "În situaţiile în care organizatorii străini stabilesc, pentru hotel sau hotel plus pensiune, tarife superioare celor cuprinse în normele legale din România, Ministerul Tineretului şi Sportului şi conducerile unităţilor sportive care au cont valutar pot aproba efectuarea de cheltuieli în valută la nivelul acestor tarife, pe baza comunicării scrise, transmise în prealabil de organizatori. În cazul realizării acţiunii prin sistemul de pensiune, delegaţii vor primi şi drepturile de diurna prevăzute de reglementările în vigoare, dar numai în situaţia în care, potrivit alineatului precedent, nu se acordă de către organizatori banii de buzunar."

    9. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 18 - Pentru sportivii şi oficialii romani cuprinşi în delegaţiile participante la competiţiile oficiale internaţionale: Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, cupe mondiale şi europene, Universiade şi campionate mondiale universitare, militare, feroviare sau altele asimilate se pot confecţiona, în limita fondurilor aprobate unităţilor respective, costume de prezentare, care se acordă gratuit membrilor delegaţiilor."

    10. Articolul 19 se completează cu litera o), care va avea următorul cuprins:
    "o) Pentru întruniri cu caracter metodic, schimburi de experienţa, cursuri de perfecţionare a cadrelor tehnice şi alte acţiuni similare, la care se desfăşoară şi activităţi practice, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Român, federaţiile, unităţile sportive şi direcţiile judeţene pentru tineret şi sport pot asigura hrana participanţilor până la nivelul alocaţiei prevăzute la art. 19 lit. a), etapa pe localitate."

    11. Articolul 21 alineatul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Cluburile sportive şcolare şi universitare pot beneficia de o reducere a chiriei de până la 50% faţă de cuantumul pe ora stabilit pentru celelalte unităţi sportive. În acest caz, se pot încheia protocoale de colaborare între unităţile deţinătoare de baze sportive şi cluburile sportive şcolare şi universitare respective, reciproc avantajoase."

    12. Articolul 21 alineatul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Pentru alte activităţi în afară celor menţionate mai sus şi care nu împiedica buna desfăşurare a activităţilor sportive (spectacole, concerte, adunări, intreceri sportive amicale şi altele asemenea), deţinătorii de baze sportive vor percepe tarife stabilite potrivit legii."

    13. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 28 - Pentru performanţele deosebite obţinute în competiţii sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Român, federaţiile, Ministerul Învăţământului şi alte instituţii centrale care au în subordine unităţi sportive, cluburile şi asociaţiile sportive, după caz, pot acorda sportivilor, în funcţie de valoarea performanţei, de importanţa competiţiei, de aportul personal şi în limita bugetului aprobat, premii în lei sau în obiecte, până la valoarea bruta a sumelor prevăzute mai jos:

                                                                       - lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
               Locul Locul Locul Locul Locul Locul Cine
 Competiţia I II III IV V VI acordă
                                                                       premiile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
a) Jocurile
 Olimpice 45000000 30000000 15000000 10000000 8000000 6000000 Comitetul
                                                                       Olimpic
                                                                         Român
b) Campionate
 mondiale:
 - seniori 17000000 12500000 8000000 7000000 5500000 4000000 Ministerul
                                                                    Tineretului
                                                                       şi
                                                                      Sportului

 - tineret,
 juniori I 4600000 3300000 2000000 1500000 1000000 500000 Ministerul
                                                                    Tineretului
                                                                       şi
                                                                      Sportului
 - juniori II
 (cadeţi) 3000000 2100000 1200000 1000000 700000 400000 Ministerul
                                                                    Tineretului
                                                                       şi
                                                                      Sportului

c) Campionate
 europene:
 - seniori 8000000 6000000 4000000 3000000 2000000 1000000 Ministerul
                                                                    Tineretului
                                                                       şi
                                                                      Sportului
 - tineret,
 juniori I 2000000 1400000 800000 700000 550000 400000 Ministerul
                                                                    Tineretului
                                                                       şi
                                                                      Sportului
 - juniori II
 (cadeţi) 1200000 850000 500000 450000 300000 150000 Ministerul
                                                                    Tineretului
                                                                       şi
                                                                      Sportului

d) Universiade,
 campionate
 mondiale
 universitare,
 militare şi
 feroviare
 etc. 3000000 2100000 1200000 700000 500000 300000 Ministerul
                                                                     de resort
e) Cupe
 mondiale:
 - reprezentative Federaţiile
 naţionale 3000000 2100000 1200000 700000 500000 300000 sportive
 - inter- 2000000 1400000 800000 500000 350000 200000 Unităţile
 cluburi sportive
f) Cupe
 europene:
 - reprezentative Federaţiile
 naţionale 1200000 850000 500000 300000 200000 100000 sportive
 - inter- Unităţile
 cluburi 800000 575000 350000 225000 150000 75000 sportive

g) Competiţii
 internaţionale:
 - intertari Federaţiile
    - seniori 250000 sportive
    - juniori 75000 Federaţiile
                                                                       sportive
 - inter- Unităţile
 cluburi 100000 sportive

h) Competiţii
 internaţionale
 (turnee) cu
 participarea
 sportivilor
 (echipelor)
 din mai multe
 ţări, inclusiv
 competiţii cu
 participarea
 mai multor
 ramuri de
 sport:
 - federaţii 600000 200000 150000 Federaţiile
                                                                       sportive
 - inter- Unităţile
 cluburi 100000 75000 50000 sportive

i) Campionatele
 naţionale:
 - seniori 400000 200000 150000
 - tineret şi
 juniori I 100000 75000 50000 Unităţile
 - juniori II sportive
 (cadeţi) 75000 55000 35000

j) "Cupa
 României" 80000 60000 40000 Unităţile
                                                                       sportive
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

    Premiile prevăzute la alin. 1 se aplică sporturilor olimpice şi probelor olimpice, iar pentru sporturile şi probele neolimpice aceste premii se reduc cu până la 50% .
    În mod excepţional, ministrul tineretului şi sportului, respectiv preşedintele Comitetului Olimpic Român, poate aproba, pentru câştigarea titlului mondial şi european de seniori, respectiv a locurilor I-II-III la Jocurile Olimpice, suplimentarea cu până la 100% a premiului prevăzut în prezentele norme."

    14. Articolul 29 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 29 - Sportivii premiati de Ministerul Tineretului şi Sportului şi de Comitetul Olimpic Român, conform prevederilor de mai sus, clasaţi pe primele trei locuri la campionatele mondiale şi europene, respectiv la Jocurile Olimpice, precum şi antrenorii lor pot primi premii şi din partea cluburilor sau asociaţiilor sportive de care aparţin ori a instituţiilor centrale cărora le sunt subordonate aceste unităţi sau din partea direcţiilor judeţene pentru tineret şi sport, din veniturile proprii ale acestora, de până la 50% din valoarea premiului acordat de forul respectiv menţionat."

    15. Articolul 33 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 33 - La jocurile sportive, în cadrul etapelor campionatelor naţionale superliga, diviziile A şi B, unităţile sportive pot acorda un premiu de până la 230.000 lei de sportiv pentru meciurile cîştigate în superliga, 175.000 lei pentru meciurile cîştigate în divizia A şi 100.000 lei pentru meciurile cîştigate în divizia B, diferenţiat în funcţie de valoarea jocurilor şi de aportul fiecărui sportiv. Aceeaşi prevedere se aplica şi sporturilor individuale care au organizate şi campionate naţionale sub forma de divizie."

    16. Articolul 34 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 34 - Sportivilor romani şi străini clasaţi pe locurile I, II şi III la campionatele sau turneele internaţionale ale României li se vor putea acorda, din bugetul federaţiilor, separat de premiile în numerar, premii în obiecte în valoare de până la 400.000 lei de persoană, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament şi de valoarea performantei pe plan internaţional."

    17. Articolul 35 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 35 - Sportivii clasaţi pe locurile I, II şi III în competiţiile interne neprevăzute la art. 28, vor putea primi, din partea organizatorilor, un premiu în bani sau în obiecte în valoare de până la 50.000 lei, 35.000 lei, respectiv 25.000 lei."

    18. Articolul 37 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 37 - Sportivii care, în baza ordinului ministrului tineretului şi sportului, sunt distinşi cu titlul de << Maestru emerit al sportului >> vor putea primi un premiu în valoare de până la 1.000.000 lei, iar cei care sunt distinşi cu titlul de << Maestru al sportului >>, un premiu în valoare de până la 500.000 lei. Premiile se acordă de federaţii, unităţi sportive sau direcţii judeţene pentru tineret şi sport, din bugetul propriu al acestora."

    19. Articolul 39 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 39 - Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii în lei, până la valoarea sumelor prevăzute mai jos:

                                                           - lei -
───────────────────────────────────────────────────────────────────
 a) olimpic 25.000.000

 b) mondial:
      * seniori - probe olimpice 18.000.000
                    - probe neolimpice 4.500.000
      * juniori - probe olimpice 5.000.000
                    - probe neolimpice 1.250.000

 c) european:
      * seniori - probe olimpice 9.000.000
                    - probe neolimpice 2.250.000
      * juniori - probe olimpice 3.000.000
                    - probe neolimpice 750.000

 d) naţional:
      * seniori - probe olimpice 500.000
                    - probe neolimpice 125.000
      * juniori I - probe olimpice 120.000
                    - probe neolimpice 30.000
      * juniori II - probe olimpice 80.000
                    - probe neolimpice 20.000
───────────────────────────────────────────────────────────────────

    În cazul în care o performanţă realizată de un sportiv depăşeşte mai multe recorduri, se premiază numai recordul cel mai valoros. Premiile pentru recordurile olimpice se suporta din bugetul Comitetului Olimpic Român, cele pentru recordurile mondiale şi europene, din bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, iar cele pentru recordurile naţionale, din bugetul federaţiilor respective."

    20. Articolul 40 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 40 - Antrenorii sau profesorii care au contribuit la realizarea performanţelor de către sportivi în cadrul Jocurilor Olimpice, al campionatelor mondiale, europene, precum şi al altor competiţii prevăzute la cap. III vor putea fi premiaţi în raport cu: numărul sportivilor promovaţi în loturile olimpice şi naţionale, frecvenţa selecţionării lor în aceste loturi şi valoarea performanţelor obţinute în competiţii; responsabilitatea avută în pregătirea sportivilor; durata participării acestora la pregătirea sportivilor, calitatea muncii depuse; aportul personal la obţinerea performanţelor.
    a) La sporturile individuale:
    * dacă a pregătit un singur sportiv premiat - un premiu până la valoarea celui acordat sportivului premiat;
    * dacă a pregătit mai mulţi sportivi premiati - un premiu până la valoarea premiului cel mai mare acordat unui sportiv, majorat cu până la 75% din valoarea fiecărui premiu acordat celorlalţi sportivi premiaţi.
    La ramurile de sport individual la care pregătirea este asigurată de mai mulţi antrenori sau profesori, iar competiţia se desfăşoară separat pe mai multe probe la care se acordă titluri şi medalii, premierea persoanelor respective se va face în limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor fiecărui antrenor sau profesor se stabileşte în funcţie de aportul acestora la obţinerea rezultatelor.
    La probele pe echipe sau pe echipaje din cadrul sporturilor individuale, antrenorul ori profesorul poate primi, pentru fiecare probă pe echipe sau pe echipaje, un premiu al cărui cuantum va fi echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu până la 50%. În cazul în care pregătirea a fost asigurată de mai mulţi antrenori, premiul respectiv se împarte între aceştia, în raport cu aportul fiecăruia la obţinerea rezultatelor.
    b) La jocurile sportive: antrenorul sau profesorul principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu până la 50%; antrenorii sau profesorii secunzi pot beneficia de un premiu de până la 75% din premiul acordat antrenorului principal."

    21. Articolul 43 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 43 - Ceilalţi specialişti şi tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice (cadre medicale medii, metodişti, cercetători, specialişti pentru pregătirea fizica, operatori video, corepetitori, pianişti, maeştri de balet, marangozi, armurieri şi alt personal de specialitate din această categorie) vor putea primi un premiu individual de până la 25% din valoarea premiului antrenorului cu premiul cel mai mare.
    Valoarea globală a premiilor acordate acestor specialişti nu va putea depăşi premiul cuvenit antrenorului cu premiul cel mai mare.
    Preşedinţii salarizaţi de federaţii, secretarii federaţiilor, antrenorii federali, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii de cluburi şi asociaţii sportive, care au contribuit la realizarea performanţelor sportive premiate pentru Jocurile Olimpice, campionatele mondiale şi europene, vor putea primi un premiu global egal cu valoarea premiului acordat antrenorului cu premiul cel mai mare."

    22. Articolul 44 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 44 - Antrenorii sau profesorii care au depistat şi au iniţiat sportivi care, ulterior, sub îndrumarea altor specialişti, s-au clasat pe locurile I, II şi III la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale sau europene sau au realizat recorduri olimpice, mondiale ori europene, vor putea fi recompensati o singura data pentru acelaşi sportiv cu un premiu al cărui cuantum va fi de până la 50% din premiul acordat sportivului respectiv. Aceste premii se suportă din bugetul federaţiilor sau al unităţilor sportive."

    23. Articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 45 - Antrenorii sau profesorii care promovează sistematic sportivi în loturile naţionale vor putea fi premiati de către federaţii, o singura data pentru acelaşi sportiv, în întreaga activitate a acestuia, cu un premiu de până la 250.000 lei."

    24. Articolul 46 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 46 - Titlul de << Antrenor emerit >> se poate acorda de către federaţiile sportive, pe baza ordinului ministrului tineretului şi sportului. Cuantumul acordat pentru acest titlu este de până la 1.000.000 lei şi se suporta din bugetul federaţiilor respective."

    25. Articolul 48 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 48 - Sportivii medaliati la Jocurile Olimpice, la campionatele mondiale şi europene, precum şi antrenorii şi profesorii acestora, pe timpul pregătirii, în mod centralizat, vor putea primi o indemnizaţie de lot de până la 1.000.000 lei lunar brut, care se acordă din bugetul federaţiilor respective. Ceilalţi sportivi şi antrenori sau profesori din loturile naţionale, aflaţi în pregătire centralizata, vor putea primi o indemnizaţie de lot în sumă de până la 400.000 lei lunar brut, care se acordă din bugetul federaţiilor.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de Ministerul Tineretului şi Sportului la propunerea federaţiilor.
    Pentru aceeaşi perioada, sportivii şi antrenorii sau profesorii vor beneficia de o singura indemnizaţie."

    26. Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 49 - La sfîrşitul fiecărui an, Ministerul Tineretului şi Sportului împreună cu Comitetul Olimpic Român vor putea acorda celui mai bun sportiv, la masculin şi feminin, care a realizat performanţe excepţionale, << Premiul naţional pentru sport >>, constând într-un trofeu şi un premiu în obiecte sau în numerar, până la valoarea sumei de 3.500.000 lei.
    Anual, aceleaşi foruri vor stabili primii 10 sportivi, la masculin şi feminin, şi primii 10 antrenori care au obţinut rezultate deosebite pe plan internaţional, cărora le vor putea acorda trofee, precum şi premii în obiecte sau în numerar până la valoarea individuală de 2.300.000 lei. Diferenţierea va fi stabilită de ministrul tineretului şi sportului, în raport cu locul ocupat în clasament.
    În funcţie de valoarea performantelor realizate anual pe plan mondial şi naţional şi de alte merite în activitatea sportiva, federaţiile pot stabili pe cei mai buni 10 sportivi ai anului, la masculin şi feminin, seniori şi juniori, cărora li se vor putea acorda premii diferenţiate, în obiecte sau în numerar, până la valoarea globală maxima de 7.000.000 lei, în limita bugetului aprobat.
    La nivelul judeţelor şi al unităţilor sportive, valoarea globală a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, la masculin şi feminin, seniori şi juniori, stabiliţi după criteriile menţionate mai sus, va fi de până la 2.300.000 lei."

    27. Articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 50 - Ministerul Tineretului şi Sportului şi Comitetul Olimpic Român pot acorda anual unui număr de până la 40 de sportivi şi antrenori << premii speciale >> pentru activitate deosebită, în valoarea de maximum 600.000 lei de persoană pe an."

    28. Articolul 51 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 51 - Cu prilejul unor aniversări jubiliare, al retragerii din activitate a unor sportivi de valoare internaţionala sau a unor cadre tehnice după o îndelungată activitate în domeniul sportului, precum şi al unor acţiuni speciale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Comitetul Olimpic Român, federaţiile, cluburile sau asociaţiile sportive pot acorda trofee sportive, precum şi premii în bani sau în obiecte din bugetul propriu, în limita sumei de până la 1.200.000 lei de persoana."

    29. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Art. 60 - Pentru sporturile individuale şi campionatele pe echipe sau divizii la jocurile sportive se pot încheia convenţii civile între cluburi şi sportivi sau de sponsorizare, potrivit legii, care sa asigure protecţia socială a sportivilor participanţi la campionatele naţionale în fazele lor superioare si, respectiv, la superliga şi divizia A, precum şi a juniorilor în primul an de seniorat. De asemenea, se pot încheia contracte între federaţii şi sportivi."

    30. Anexele nr. 1 şi 2 la Normele privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportiva se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2 la prezenta hotărâre.
    ART. 2
    Hotărârea Guvernului nr. 280/1994 pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare în activitatea sportiva, cu modificările şi completările aduse prin prezenta hotărâre, se va republica în Monitorul Oficial al României.

                      PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE VĂCĂROIU

                     Contrasemnează:
                     ---------------
            Ministrul tineretului şi sportului,
                     Alexandru Mironov

          Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                     Florin Georgescu

                  p. Ministru de stat,
          ministrul muncii şi protecţiei sociale,
                     Dorel Mustăţea,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 4 iulie 1996.
    Nr. 536.


    ANEXA 1

             PREMII ŞI ALTE DREPTURI MATERIALE
     care se acordă de către unele federaţii sau unităţi sportive
   cu activitate specifică la competiţii interne şi internaţionale

    Box
    În cazul galelor amicale, sportivii pot primi:
    1. Prime
    a) de participare la gala, până la 100.000 lei
    b) pentru sparing partener în gale de verificare a sportivilor din loturile olimpice şi naţionale (acordate de federaţie), până la 300.000 lei/meci
    2. Premii
    a) pentru meci câştigat până la 300.000 lei
    b) pentru meci pierdut, până la 150.000 lei
    Antrenorii sau profesorii pot fi premiaţi cu până la 50% din sumele prevăzute la pct. 1 lit. b) şi pct. 2 lit. a).
    Primele şi premiile se acordă din încasările la gale, din bugetul propriu al organizatorilor sau al unităţilor sportive de care aparţin sportivii şi antrenorii şi, după caz, şi profesorii.

    Canotaj
    Antrenorii sau profesorii care au depistat şi au iniţiat sportivi care ulterior sunt selecţionaţi şi pregătiţi centralizat la loturile olimpice şi naţionale de tineret şi juniori pot fi stimulaţi cu o indemnizaţie lunară, în limita următoarelor sume:
    * 50.000 lei - pentru un sportiv din lotul olimpic aflat în pregătire centralizata sau participant la concursuri internaţionale ale federaţiei, pentru o lună completă;
    * 40.000 lei - pentru un sportiv din lotul de tineret aflat în pregătire centralizata sau participant la concursuri internaţionale ale federaţiei, pentru o lună completă;
    * 30.000 lei - pentru un sportiv din lotul de juniori sau din centrul olimpic aflat în pregătire centralizată sau participant la concursuri internaţionale ale federaţiei, pentru o lună completă.
    În situaţia neparticipării la pregătirea centralizată un număr de zile, indemnizaţia se scade proporţional cu numărul de zile absentate.

    Calărie
    La campionatele şi concursurile internaţionale ale României, precum şi la concursurile internaţionale din cadrul "Cupei Mondiale" organizate în ţara noastră, Federaţia Română de Calărie poate acorda premii în numerar sportivilor români şi străini clasaţi pe primele 8 locuri, în limita următoarelor sume:

                                      - lei -
─────────────────────────────────────────────
             Con- Con- Con-
           cursuri cursuri cursuri
             cate- cate- cate-
            goria goria goria
 Locul mijlocie semigrea grea
─────────────────────────────────────────────
   I 300.000 500.000 600.000
   II 250.000 400.000 500.000
   III 200.000 300.000 400.000
   IV 150.000 250.000 350.000
   V 130.000 200.000 300.000
   VI 120.000 150.000 250.000
   VII 100.000 135.000 200.000
   VIII 100.000 135.000 200.000
─────────────────────────────────────────────

    Unităţile sportive deţinătoare de cai pot prevedea fonduri băneşti pentru asigurarea hranei acestora, pentru medicamente, vitamine şi susţinătoare de efort. Această prevedere se aplică şi în cazul pentatlonului modern.

    Ciclism
    În cazul "Turului Ciclist al României" se pot acorda premii în limita următoarelor sume:
    a) Clasament pe etape

                      - lei -
──────────────────────────────
 Locul I 400.000
 Locul II 350.000
 Locul III 300.000
──────────────────────────────

b) Clasament general individual

                     - lei -
─────────────────────────────
 Locul I 2.000.000
 Locul II 1.750.000
 Locul III 1.500.000
 Locul IV 1.350.000
 Locul V 1.150.000
 Locul VI 1.000.000
 Locul VII 575.000
 Locul VIII 575.000
 Locul IX 575.000
 Locul X 575.000
─────────────────────────────

c) Clasament general pe echipe

                     - lei -
─────────────────────────────
 Locul I 3.000.000
 Locul II 2.000.000
 Locul III 1.000.000
─────────────────────────────

d) Clasament general căţărători

                     - lei -
─────────────────────────────
 Locul I 1.000.000
 Locul II 750.000
 Locul III 600.000
─────────────────────────────

e) Clasament general sprinteri

                     - lei -
─────────────────────────────
 Locul I 1.000.000
 Locul II 750.000
 Locul III 600.000
─────────────────────────────

    Gimnastica
    În cazul campionatelor naţionale de copii (individual compus, pe echipe sau pe aparate), organizatorii pot acorda premii în obiecte sau în numerar, în limita următoarelor sume:

                     - lei -
─────────────────────────────
 Locul I 200.000
 Locul II 150.000
 Locul III 100.000
─────────────────────────────

    Motociclism
    1. La competiţiile de motociclism, premiile şi primele de start, pentru sportivi, se acordă în funcţie de punctele obţinute, corespunzător locurilor ocupate de sportivii respectivi, conform reglementărilor în vigoare ale Federaţiei Internaţionale de Motociclism.
    a) Premiile reprezintă contravaloarea a cel mult:
    * 1 litru de benzina "Premium" de fiecare punct obţinut la motocros;
    * 2 litri de benzina "Premium" de fiecare punct obţinut la competiţiile de Viteza şi Dirt-track (speed-way).
    În cazul competiţiilor internaţionale, nivelul premiilor poate fi mărit de maximum 5 ori.
    b) Primele de start reprezintă contravaloarea a cel mult 20 litri de motorina pentru primii 50 km parcursi şi contravaloarea a cel mult 0,05 litri de motorina de fiecare km parcurs în rest, tur-retur, de la motoclub până la locul competiţiei, pe distanta rutieră cea mai scurtă.
    2. La competiţiile de motociclism, arbitrii şi oficialii, în locul drepturilor băneşti pentru asigurarea cheltuielilor de transport prevăzute la art. 55 alin. 3, beneficiază de drepturile prevăzute la pct. 1 lit. b) de mai sus.
    3. La competiţiile de motociclism, arbitrii beneficiază de un barem de arbitraj care constă în:
    * contravaloarea a cel mult 1 litru de motorină pe oră, pentru arbitrii secundari;
    * contravaloarea a cel mult 2 litri de motorină pe oră, pentru arbitrii principali.
    În cazul competiţiilor internaţionale, baremul de arbitraj poate fi mărit de maximum 2 ori.
    4. Pentru acoperirea cheltuielilor de transport, aferente prestărilor efectuate la solicitarea Federaţiei Române de Motociclism, în scopul organizării competiţiilor de motociclism, organizatorii, mecanicii, fotografii şi alţi asemenea specialişti pot beneficia de primele de start prevăzute la pct. 1 lit. b) de mai sus.
    5. Pentru competiţiile interne, motocluburile au obligaţia de a acoperi cel puţin 60% din nivelurile premiilor şi primelor de start prevăzute la pct. 1, 2, 3, şi 4 de mai sus.

    Şah
    A. Premii pentru turnee interne şi internaţionale
    1. Sportivii romani şi străini participanţi la turneele internaţionale de şah închise, organizate în ţară, vor putea beneficia de premii individuale în numerar, diferenţiate în funcţie de locul ocupat în clasament, astfel:
    * jucatorilor clasaţi în prima jumătate a clasamentului: 80% din fondul de premiere;
    * jucatorilor clasaţi în a doua jumătate a clasamentului: 20% din fondul de premiere.
    2. Organizatorii turneelor interne şi internaţionale "OPEN", jucate în sistem elveţian, pot acorda premii în numerar sportivilor clasaţi pe primele locuri, conform regulamentului competiţiei, în procent global între 30-80% din taxele de participare.
    3. Pentru turneele închise cu caracter intern, unităţile sportive organizatoare pot acorda premii în numerar primilor clasaţi, în limita a 80% din fondul de premiere.
    4. În limita fondului de premiere, atât la turneele închise, cât şi la cele "OPEN" interne şi internaţionale, organizatorii pot acorda şi anumite premii speciale în numerar sau în obiecte (cele mai bune partide, cel mai combativ jucator, cel mai tânăr jucator, cea mai frumoasă combinaţie tehnica etc.).
    5. Sportivii clasaţi pe primele şase locuri la turnee de calificare interzonale pentru campionatul mondial pot primi premii până la limita următoarelor sume:

                     - lei -
──────────────────────────────
 Locul I până la 3.000.000
 Locul II până la 2.500.000
 Locul III până la 2.000.000
 Locul IV până la 1.500.000
 Locul V până la 1.000.000
 Locul VI până la 500.000
──────────────────────────────


    B. Prime de start pentru mari maeştri şi maeştri internaţionali
    Unităţile sportive organizatoare pot acorda prima de start pentru sportivii "mari maeştri" şi "maeştri internaţionali", care participa la competiţiile internaţionale în ţară, în valoare de până la 2.000.000 lei pentru mari maeştri şi 1.500.000 lei pentru maeştri internaţionali.

    C. Indemnizaţii pentru simultane
    Organizatorii de simultane pot acorda simultanistilor o indemnizaţie, în funcţie de titlul sportiv al jucatorilor, astfel:
    - mare maestru internaţional - până la 375.000 lei
    - maestru internaţional - până la 275.000 lei
    - maestru al sportului - până la 175.000 lei
    - candidat de maestru - până la 100.000 lei.

    Şah prin corespondenţă
    Indemnizaţia de arbitraj la această ramură de sport este stabilită în funcţie de numărul de jocuri şi de durata competiţiilor şi se acordă la terminarea partidelor din grupe (cu durata minimă de jumătate de an).

                                                               - lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Numărul Numărul Competiţii organizate de:
 de jucători de partide ─────────────────────────────────────────
  în grupe în grupe unităţi sportive
                                      federatie şi direcţii judeţene
                                                       pentru tineret si
                                                            sport
                                ──────────────────── ───────────────────
                                arbitru arbitru arbitru arbitru
                                de apel de grupă de apel de grupă
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  5-13 20- 78 4.000 11.000 2.000 5.000
 15-17 105-136 8.000 20.000 4.000 10.000
 Divizia A 330 11.000 25.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Sportul pentru persoanele cu nevoi speciale
    1. Premiile în obiecte sau în numerar pentru primii trei clasaţi la campionatele sportive naţionale ale persoanelor cu nevoi speciale vor fi suportate de federaţia respectivă până la valoarea sumelor prevăzute mai jos:
 Locul I 500.000 lei
 Locul II 400.000 lei
 Locul III 300.000 lei
    La "Campionatele mondiale, paraolimpice şi europene", Ministerul Tineretului şi Sportului poate acorda premii în obiecte sau în numerar până la valoarea următoarelor sume:

                                - lei -
───────────────────────────────────────────
                    Campionate Campionate
                    mondiale europene
                şi paraolimpice
───────────────────────────────────────────
 Locul I 5.000.000 3.000.000
 Locul II 4.000.000 2.500.000
 Locul III 3.000.000 2.000.000
───────────────────────────────────────────


    Pentru celelalte competiţii internaţionale, federaţia sau unităţile în numele cărora persoanele cu nevoi speciale participa pot acorda premii în obiecte sau în numerar, din bugetul propriu, până la valoarea sumelor prevăzute mai sus.
    2. Prin excepţie de la prevederile acestei hotărâri (cap. I art. 3), cheltuielile de participare la campionatele naţionale ale persoanelor cu nevoi speciale (cazare, hrana, transport) pot fi asigurate şi de federaţia de specialitate, din bugetul propriu.

    ANEXA 2

    INDEMNIZAŢIA DE ARBITRAJ

    A. Repartizarea sporturilor pe grupe:
    * Grupa I de sporturi (nivel 100%) - indemnizaţie pe meci: baschet, handbal, hochei pe gheaţă, polo, rugby, volei;
    * Grupa a II-a de sporturi (nivel 50% faţă de grupa I)
    - indemnizaţie pe reuniune: atletism, box, canotaj, gimnastică, gimnastică ritmică, haltere, judo, caiac-canoe, lupte, nataţie, patinaj, popice, schi-biatlon-bob-sanie, scrimă, tir;
    - indemnizaţie pe meci: tenis, tenis de masă;
    * Grupa a III-a de sporturi (nivel 25% faţă de grupa I)
    - indemnizaţie pe reuniune: aeronautica, alpinism, arte martiale, bridge, calărie, ciclism, culturism, go, karate tradiţional, modelism, moto, orientare sportiva, pentatlon modern, radioamatorism, scrabble, sportul pentru handicapaţi (persoane cu nevoi speciale), sportul pentru toţi, şah, şah prin corespondenţă, tir arc, yachting;
    - indemnizaţie pe meci: badminton, bassebal, hochei pe iarbă, oină.
    Medicii vor primi 50% din indemnizaţia de arbitraj prevăzută pentru arbitrii principali, iar asistenţii medicali, 75% din indemnizaţia medicilor.

    B. Nivelul indemnizaţiei de arbitraj
(arbitru principal 100%, arbitru secundar 50% din indemnizaţia arbitrului principal)

                                                                      - lei -
┌────┬─────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Competiţii │ │
│Gru─│ internaţionale │ Competiţii interne: │
│pele│ organizate de: │ │
├────┼───────┬─────────┼─────────────┬───────────────┬──────────┬──────────────┤
│ │ │ unităţi │ Superliga, │ Divizia B, │ Divizia │ organizate │
│ │ │sportive │ Divizia A, │ etapa de zona │ şcolară │ de unităţi │
│ │ fede─ │ şi │ finale ale │a campionatelor│ şi de │ sportive şi │
│ │ raţii │direcţii │campionatelor│ naţionale │ juniori │ direcţii │
│ │ │judeţene │ naţionale │ │ │ judeţene │
│ │ │ pentru │ │ │ │pentru tineret│
│ │ │ tineret │ │ │ │ şi sport │
│ │ │şi sport │ │ │ │ │
├────┼───────┼─────────┼─────────────┼───────────────┼──────────┼──────────────┤
│ I │ 50000 │ 40000 │ 30000 │ 20000 │ 15000 │ 10000 │
│ II │ 25000 │ 20000 │ 15000 │ 10000 │ 7500 │ 5000 │
│III │ 12500 │ 10000 │ 7500 │ 5000 │ 3750 │ 2500 │
└────┴───────┴─────────┴─────────────┴───────────────┴──────────┴──────────────┘


                                         -----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016