Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 532 din 11 august 1994  pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea de la bugetul de stat a primelor de impadurire, potrivit Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producatorilor agricoli    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 532 din 11 august 1994 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea de la bugetul de stat a primelor de impadurire, potrivit Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producatorilor agricoli

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 266 din 21 septembrie 1994
    În temeiul art. 6 şi al art. 15 alin. (2) din Legea nr. 83/1993,

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aprobă Normele metodologice privind acordarea de la bugetul de stat a primelor de împădurire, potrivit Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

                PRIM-MINISTRU
              NICOLAE VĂCĂROIU

                        Contrasemnează:
                       ----------------
              Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                        Florin Georgescu

                   p. Ministrul apelor, pădurilor
                       şi protecţiei mediului,
                           Florin Stadiu,
                          secretar de stat

    Bucureşti, 11 august 1994.
    Nr. 532.


    ANEXĂ


                    NORME METODOLOGICE
       privind acordarea de la bugetul de stat a primelor
            de împădurire potrivit Legii nr. 83/1993

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 83/1993 privind sprijinul acordat de stat producătorilor agricoli, pentru suprafeţele care se vor împăduri ca măsura antierozionala sau având ca scop crearea de perdele de protecţie, proprietarii şi alţi deţinători legali de terenuri beneficiază, în compensaţie, de prime de împădurire care se suporta de la bugetul de stat şi se acorda prin intermediul ocoalelor silvice.
    ART. 2
    Primele de împădurire se pot acorda, în condiţiile Legii nr. 83/1993, proprietarilor sau deţinătorilor legali de terenuri, care fac dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor respective cu titlu de proprietate sau cu adeverinţa eliberata de comisia locală constituită în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi cu procesul-verbal de punere în posesie.
    ART. 3
    Organele abilitate să stabilească, la cererea proprietarilor şi a altor deţinători legali de terenuri, suprafeţele care se vor împăduri ca măsura antierozională sau având ca scop crearea de perdele forestiere de protecţie sunt ocoalele silvice, filialele silvice şi Institutul de cercetări şi amenajări silvice din structura Regiei Autonome a Pădurilor "Romsilva".
    ART. 4
    Primele de împădurire reprezintă valoarea lucrărilor executate pentru realizarea de împăduriri ca măsura antierozională sau având ca scop crearea de perdele forestiere de protecţie, calculată de către Regia Autonomă a Pădurilor "Romsilva", pe baza normelor şi a tarifelor proprii utilizate la astfel de lucrări, începând de la întocmirea documentaţiei tehnico-economice, pregătirea terenului, plantarea şi întreţinerea culturilor, până la reusita definitivă, inclusiv lucrările de protejare a culturilor prin împrejmuiri, consolidări de terenuri şi altele de acest gen.

    CAP. II
    Fundamentarea şi acordarea primelor de împădurire

    ART. 5
    (1) Proprietarii şi alţi deţinători legali de terenuri, care doresc să realizeze pe terenurile proprii împăduriri ca măsura antierozională sau pentru crearea de perdele forestiere de protecţie şi sa beneficieze în acest scop de prime de împădurire, se vor obliga în scris, prin contract încheiat cu filialele silvice ale Regiei Autonome a Pădurilor "Romsilva", să planteze şi să exploateze suprafeţele respective în regim silvic, potrivit legii.
    (2) Modelul contractului precizat la alineatul precedent este prezentat în anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice.
    ART. 6
    (1) În baza contractelor încheiate potrivit prevederilor art. 5, ocoalele şi filialele silvice sau, după caz, Institutul de cercetări şi amenajări silvice din structura Regiei Autonome a Pădurilor "Romsilva" stabilesc efectiv suprafeţele care se vor împăduri şi întocmesc în acest sens documentaţiile tehnico-economice necesare.
    (2) Documentaţiile tehnico-economice se întocmesc pentru fiecare proprietar sau deţinător legal de teren pe baza normelor şi a tarifelor utilizate la astfel de lucrări de către Regia Autonomă a Pădurilor "Romsilva".
    ART. 7
    (1) Anual, Regia Autonomă a Pădurilor "Romsilva" va centraliza valorile rezultate din documentaţiile tehnico-economice întocmite conform prevederilor art. 6 şi va face Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, în termenul legal prevăzut, propuneri de includere în bugetul de stat a fondurilor necesare pentru acordarea primelor de împădurire.
    (2) După aprobarea bugetului de stat, fondurile bugetare se înscriu în programul anual al Regiei Autonome a Pădurilor "Romsilva", care răspunde de utilizarea şi acordarea acestora ca prime de împădurire, prin intermediul ocoalelor silvice.

    CAP. III
    Justificarea utilizării fondurilor alocate pentru acordarea primelor de împădurire

    ART. 8
    (1) Justificarea folosirii fondurilor bugetare aflate la dispoziţia Regiei Autonome "Romsilva", cu destinaţia de prime de împădurire, se face de către ocoalele silvice, prin situaţii lunare de lucrări executate, întocmite împreună cu proprietarii sau deţinătorii legali de terenuri.
    (2) Situaţiile lunare de lucrări executate se verifica şi se centralizează de către filialele silvice şi se avizează de direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene sau a municipiului Bucureşti. Modelul după care se întocmeşte acest centralizator este prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
    (3) Pe baza situaţiilor lunare de lucrări executate se întocmesc documentele de plata a primelor de împădurire.
    ART. 9
    (1) Pînă la data de 5 a lunii curente, Regia Autonomă a Pădurilor "Romsilva" va prezenta Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului justificarea folosirii fondurilor bugetare în luna precedenta şi cumulat de la începutul anului.
    (2) După verificare, Ministerul Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului prezintă un exemplar din documentaţia justificativă la Ministerul Finanţelor - Direcţia generală a regiilor autonome şi participatiilor statului.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 10
    Acordarea de prime de împădurire de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau avizarea pe documentele justificative de date sau situaţii nereale, atrage obligaţia beneficiarului de a restitui sumele încasate şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.


    ANEXA 1
    la normele metodologice



                                CONTRACT - MODEL
    ART. 1
    Părţile contractante
    Producătorul agricol individual .................... domiciliat în satul .............., comuna ................, oraşul ............., str. .............. nr. ........., judeţul ........., posesor al buletinului de identitate seria ...... nr. ............, emis de ..........., la data de .................., denumit în continuare proprietar /deţinător legal al terenului,
    Asociaţia/ Societatea Comercială ......................... din satul......... .........., comuna ...................., oraşul ..............., judeţul .................., reprezentată prin ....................., denumita în continuare proprietar/deţinător legal al terenului, proprietar/deţinător legal al terenului în suprafaţa de ......... ha, în baza ...............(titlu de proprietate sau adeverinţa eliberata de comisia locală constituită în baza Legii nr. 18/1991 şi procesul-verbal de punere în posesie sau orice alt titlu legal) şi Regia Autonomă a Pădurilor "Romsilva",
    Filiala silvică ........., cu sediul în ..........., judeţul ........., reprezentată prin ............
    ART. 2
    Obiectul contractului
    Obiectul contractului îl reprezintă acordarea primelor de împădurire prevăzute de art. 6 din Legea nr. 83/1993, pentru realizarea de împăduriri ca măsura antierozionala sau având ca scop crearea de perdele forestiere de protecţie, precum şi stabilirea obligaţiei proprietarului/deţinătorului legal al terenului de a planta şi exploata suprafeţele respective în regim silvic, potrivit legii.
    ART. 3
    Durata contractului
    Prezentul contract se încheie pentru o perioada de ........ ani, corespunzător duratei normate de realizare a reusitei definitive a plantaţiilor.
    Prevederile contractului referitoare la obligaţiile proprietarului/deţinătorului legal al terenului de a gospodari şi de a exploata în regim silvic, potrivit legii, plantaţiile realizate, sunt valabile pe o durată nedeterminată.
    ART. 4
    Drepturile şi obligaţiile proprietarului/deţinătorului legal al terenului
    a) să solicite Filialei silvice .................../Ocolul silvic............ stabilirea, în cadrul terenului pe care îl deţine, a suprafeţelor care se vor împăduri ca măsura antierozionala sau pentru crearea de perdele forestiere de protecţie, precum şi întocmirea documentaţiei tehnico-economice privind lucrările care urmează a fi executate până la realizarea reusitei definitive a plantaţiilor respective;
    b) să asigure execuţia lucrărilor conform prevederilor din documentaţia tehnica întocmită de Filiala silvică ............/Ocolul silvic ........., până la realizarea reuşitei definitive a plantaţiilor;
    c) să asigure paza şi protecţia plantaţiilor impotriva factorilor daunatori (păşunat, insecte dăunătoare, boli etc.);
    d) să întocmească lunar împreună cu Ocolul silvic ................ situaţia lucrărilor executate lunar, conform prevederilor din documentaţia tehnica şi documentele de plată a acestora;
    e) să asigure gospodărirea în regim silvic, potrivit legii, a vegetaţiei forestiere instalate si, în principal:
    - să efectueze lucrări de exploatare a masei lemnoase numai după obţinerea aprobării de la Ocolul silvic ................... şi după marcarea arborilor de extras de către personalul silvic împuternicit;
    - să asigure paza şi integritatea vegetaţiei forestiere, precum şi regenerarea acesteia, prin plantaţii sau pe cale naturala, în termen de cel mult un an de la tăierea definitiva aprobată de Ocolul silvic ..........................
    ART. 5
    Drepturile şi obligaţiile filialei silvice
    a) la cererea proprietarului/deţinătorului legal al terenului, să stabilească suprafaţa pe care se vor executa împăduriri antierozionale sau pentru crearea de perdele forestiere de protecţie şi să întocmească documentaţia tehnica de execuţie, conform normelor şi tarifelor din silvicultura;
    b) să intocmesca lunar, prin Ocolul silvic .................. situaţia lucrărilor executate, împreună cu proprietarul/deţinătorul legal al terenului, conform prevederilor din documentaţia tehnico-economică;
    c) să întocmească, împreună cu proprietarul/deţinătorul legal al terenului, documentele de plata la nivelul valorii lucrărilor executate în luna precedenta, conform situaţiei de lucrări întocmite în acest sens, şi să asigure plata acestora;
    d) să acorde asistenţa tehnică proprietarului/deţinătorului legal al terenului pentru realizarea lucrărilor silvice de specialitate, până la realizarea reuşitei definitive a plantaţiilor;
    e) să asigure controlul privind respectarea de către proprietarul/deţinătorul legal al terenului a regimului silvic în suprafeţele pe care s-a instalat vegetaţia forestieră în condiţiile prezentului contract.
    ART. 6
    Dispoziţii generale
    Durata normată pentru realizarea reuşitei definitive a plantaţiilor se stabileşte prin documentaţia tehnică, potrivit normelor tehnice silvice. Aceasta durata se poate prelungi numai în cazul producerii unor calamitaţi naturale care au afectat plantaţia, pe baza aprobării filialei silvice, situaţie în care se prelungeşte corespunzător şi durata contractului.
    Acordarea de prime de împădurire de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau avizarea pe documentele justificative de date sau situaţii nereale, atrage aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.
    Materialul lemnos recoltat, cu respectarea regimului silvic, din vegetatia forestieră instalata, la condiţiile prezentului contract, aparţine proprietarului/deţinătorului legal al terenului. Acest material lemnos poate fi valorificat de proprietarul/deţinătorul legal al terenului, cu respectarea prevederilor legale. Sumele obţinute vor fi utilizate de proprietarul/deţinătorul legal al terenului pentru asigurarea lucrărilor necesare regenerarii şi îngrijirii vegetaţiei forestiere, în termen de cel mult un an de la efectuarea tăierii definitive, aprobată de ocolul silvic.
    Prevederile prezentului contract se completează cu drepturile şi obligaţiile care revin părţilor conform Legii nr. 83/1993, Codului silvic, precum şi altor acte normative în vigoare.

                       Semnăturile părţilor contractante


      Producătorul agricol individual/ Filiala silvică a Regiei Autonome
       asociaţia/societate comercială, a Pădurilor "Romsilva"


    ANEXA 2
    la normele metodologice




    FILIALA SILVICĂ .............. VIZAT
                                                      -----
                                        DIRECŢIA GENERALĂ A FINANŢELOR PUBLICE
                                           ŞI CONTROLULUI FINANCIAR DE STAT


                                CENTRALIZATORUL
               lucrărilor executate în luna ............ 1994 şi
                     cumulat de la începutul anului până la
          sfârşitul lunii .............. 1994 pentru care s-au acordat
      prime de împădurire de la bugetul de stat potrivit Legii nr. 83/1993

┌────┬──────┬───────────┬──────────────┬───────────────────────────────┬───────────────────────────────┬─────────────────┐
│ │ │ │ Suprafaţa │ │ Lucrări executate cumulat de │ │
│ │ │ │ destinată │ Lucrări executate în luna │ la începutul anului până la │ Valori │
│ │ │ Proprie─ │împăduririi ca│ ........ 1994 │ sfârşitul lunii │ decontate │
│Nr. │Ocolul│ tarul sau │ masură │ │ ....... 1994 │ │
│crt.│silvic│deţinătorul│antierozională├────────┬─────┬─────────┬──────┼────────┬─────┬─────────┬──────┼────┬────────────┤
│ │ │ legal de │ sau pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ Cumulat de │
│ │ │ teren │ crearea de │ │ │ │Valori│ │ │ │Valori│ În │la începutul│
│ │ │ │ perdele de │Denumire│U.M. │Cantitate│totale│Denumire│U.M. │Cantitate│totale│luna│la sfârşitul│
│ │ │ │ protecţie │ │ │ │ │ │ │ │ │....│lunii ......│
│ │ │ │ ─ ha ─ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────┼───────────┼──────────────┼────────┼─────┼─────────┼──────┼────────┼─────┼─────────┼──────┼────┼────────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
└────┴──────┴───────────┴──────────────┴────────┴─────┴─────────┴──────┴────────┴─────┴─────────┴──────┴────┴────────────┘


              Director, Director economic,


                                         -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016