Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 527 din 30 mai 2007  privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 527 din 30 mai 2007 privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 426 din 26 iunie 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 527 din 30 mai 2007
privind denumirea, marcarea compoziţiei fibroase şi etichetarea produselor textile
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 426 din 26 iunie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre stabileşte cerinţele pe care trebuie sã le îndeplineascã produsele textile, în scopul introducerii pe piaţã.
(2) Produsele textile pot fi introduse pe piaţã, fie înaintea, fie în cursul ciclului industrial sau pe parcursul diverselor stadii ale lanţului de distribuţie, numai în cazul în care sunt conforme cu prevederile prezentei hotãrâri.
ART. 2
(1) În sensul prezentei hotãrâri, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) produse textile - toate produsele care, în stare brutã, semiprelucrate, prelucrate, semiconfecţionate sau confecţionate, sunt constituite exclusiv din fibre textile, oricare ar fi procedeul de amestec sau de procesare utilizat;
b) fibrã textilã - un element caracterizat prin flexibilitate, fineţe şi raport mare al lungimii la dimensiunea transversalã maximã, care îl fac apt pentru prelucrãri textile;
- benzi sau tuburi flexibile care nu depãşesc 5 mm în lãţime aparentã, inclusiv benzile tãiate din benzi mai mari sau din folii fabricate din substanţe ce se utilizeazã la fabricarea fibrelor prevãzute în anexa nr. 1 nr. 19-45, şi apte pentru prelucrãri textile; lãţimea aparentã este lãţimea benzii sau tubului pliat, aplatizat, presat sau rãsucit ori lãţimea medie, când lãţimea este neuniformã.
(2) Urmãtoarele produse/materiale sunt asimilate produselor textile şi se supun prevederilor prezentei hotãrâri:
a) produse conţinând cel puţin 80% fibre textile din greutatea lor;
b) materiale de acoperire a mobilei, umbrelelor, parasolurilor ale cãror componente textile reprezintã cel puţin 80% din greutatea lor şi, în aceleaşi condiţii, componentele textile din acoperitoare de sol cu mai multe straturi, saltele, articole de camping, precum şi cãptuşeli calde pentru încãlţãminte, mãnuşi sau articole de galanterie;
c) materiale textile încorporate în alte produse şi care fac parte integrantã din acestea, atunci când se specificã compoziţia lor.
ART. 3
(1) Denumirile şi descrierile fibrelor prevãzute la art. 2 sunt cuprinse în anexa nr. 1.
(2) Utilizarea denumirilor cuprinse în anexa nr. 1, în coloana 1 a tabelului, este rezervatã fibrelor corespunzãtoare descrise în coloana 2 a tabelului.
(3) Utilizarea acestor denumiri ca atare, ca rãdãcinã sau sub formã de adjectiv este interzisã pentru a desemna orice fibrã textilã, oricare ar fi limba utilizatã.
(4) Utilizarea denumirii "mãtase" este interzisã pentru a indica forma sau prezentarea particularã a firului continuu de fibre textile.
ART. 4
(1) Niciun produs textil nu poate fi descris ca fiind "100% ", "pur" sau "total" decât dacã produsul este compus în totalitate din aceeaşi fibrã şi nicio altã expresie echivalentã nu poate fi utilizatã.
(2) Un produs textil poate conţine alte fibre cel mult 2% din greutate, dacã aceastã cantitate este justificatã de motive tehnice şi nu rezultã dintr-o adãugare din rutinã. Aceastã toleranţã poate atinge 5% în cazul produselor textile obţinute prin procesul de cardare.
ART. 5
(1) Un produs din lânã poate fi denumit "lânã virginã" numai în cazul în care este compus exclusiv dintr-o fibrã care nu a fost niciodatã încorporatã într-un produs finit, care nu a suferit operaţiuni de filare şi/sau de împâslire, altele decât cele cerute de fabricarea produsului, şi care nu a fost deterioratã în timpul tratamentului sau utilizãrii.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), denumirea de "lânã virginã" poate fi utilizatã pentru a descrie lâna conţinutã într-un amestec de fibre, atunci când:
a) toatã lâna din amestec corespunde caracteristicilor definite la alin. (1);
b) lâna, în raport cu greutatea totalã a amestecului, reprezintã minimum 25%;
c) în cazul unui amestec, lâna se amestecã cu o singurã altã fibrã.
În situaţiile prevãzute mai sus indicarea compoziţiei procentuale a amestecului este obligatorie.
(3) Toleranţa justificatã din motive tehnice datorate fabricãrii este limitatã la 0,3% impuritãţi fibroase pentru produsele prevãzute la alin. (1) şi (2), incluzând produsele din lânã obţinute prin procesul de cardare.
ART. 6
(1) Un produs textil compus din douã sau mai multe fibre, din care una reprezintã cel puţin 85% din greutatea totalã, este desemnat:
a) prin denumirea acestei fibre, urmatã de procentul sãu din greutatea totalã; sau
b) prin denumirea acestei fibre, urmatã de indicaţia "minimum 85%"; ori
c) prin indicarea compoziţiei procentuale complete a produsului.
(2) Un produs textil compus din douã sau mai multe fibre, din care niciuna nu atinge 85% din greutatea totalã, este desemnat prin denumirea şi greutatea în procente a cel puţin douã fibre având procentele cele mai mari, urmate de enumerarea denumirilor celorlalte fibre componente, în ordinea descrescãtoare a greutãţii, cu sau fãrã indicarea greutãţii lor în procente. Cu toate acestea:
a) fibrele care reprezintã mai puţin de 10% din greutatea totalã a produsului pot fi desemnate în ansamblu prin expresia "alte fibre", urmatã de indicarea procentului global din greutate;
b) în cazul în care este specificatã denumirea unei fibre care reprezintã mai puţin de 10% din greutatea totalã a produsului, compoziţia procentualã completã a produsului trebuie indicatã.
(3) Produsele care au urzeala din bumbac pur şi bãtãtura din in pur, al cãrui procentaj reprezintã minimum 40% din greutatea totalã a ţesãturii neîncleiate, pot fi desemnate prin denumirea "ţesãturã de in în amestec cu bumbac", completatã obligatoriu prin indicarea compoziţiei "urzealã bumbac pur-bãtãturã in pur".
(4) Pentru produsele textile destinate consumatorului final, cu compoziţiile procentuale prevãzute la alin. (1)-(3) şi (5):
a) o cantitate de fibre strãine de maximum 2% din greutatea totalã a produsului textil se neglijeazã în cazul în care este justificatã de motive tehnice şi nu rezultã dintr-o adãugare din rutinã; aceastã toleranţã poate atinge 5% în cazul produselor obţinute prin cardare şi nu trebuie sã afecteze toleranţa prevãzutã la art. 5 alin. (3);
b) este admisã o toleranţã la fabricare de 3% din greutatea totalã a fibrelor indicate pe etichetã între procentul fibrelor indicate şi procentul rezultat din analizã; aceastã toleranţã este, de asemenea, aplicatã fibrelor care, în conformitate cu alin. (2), sunt enumerate în ordinea descrescãtoare a greutãţii, fãrã indicarea procentului lor. Aceastã toleranţã se aplicã, de asemenea, în situaţia prevãzutã la art. 5 alin. (2) lit. b). La analizã, aceste toleranţe trebuie calculate separat; greutatea totalã de luat în considerare pentru calculul toleranţei prevãzute la lit. b) este cea a fibrelor din produsul finit, din care au fost excluse fibrele strãine a cãror prezenţã este eventual constatatã atunci când se aplicã toleranţa prevãzutã la lit. a).
Cumulul toleranţelor prevãzute la lit. a) şi b) nu este admis decât în cazul în care unele dintre fibrele strãine constatate prin analizã, atunci când se aplicã toleranţa prevãzutã la lit. a), sunt de aceeaşi naturã chimicã cu una sau mai multe fibre menţionate pe etichetã. Pentru produsele specifice al cãror proces de fabricare necesitã toleranţe superioare celor prevãzute la lit. a) şi b), toleranţe mai mari pot fi admise, când conformitatea este verificatã potrivit art. 13, numai în cazuri excepţionale şi în baza unor justificãri adecvate furnizate de producãtor. Aceste toleranţe, cu justificãrile aferente, sunt transmise de cãtre producãtor, în vederea autorizãrii, Ministerului Economiei şi Finanţelor. Toleranţele autorizate sunt comunicate Comisiei Europene de Ministerul Economiei şi Finanţelor.
(5) Expresiile "fibre în amestec" sau "compoziţie textilã nespecificatã" se pot utiliza pentru orice produs la care, în momentul fabricãrii, este dificilã stabilirea compoziţiei.
ART. 7
Fãrã a afecta toleranţele prevãzute la art. 4 alin. (2), art. 5 alin. (3) şi la art. 6 alin. (4), fibrele vizibile şi izolabile, cu efect pur decorativ, care nu depãşesc 7% din greutatea produsului finit, precum şi fibrele, de exemplu cele metalice, încorporate cu scopul de a obţine un efect antistatic, care nu depãşesc 2% din greutatea produsului finit pot sã nu fie menţionate în compoziţiile fibroase prevãzute la art. 4 şi 6. În cazul produselor prevãzute la art. 6 alin. (3), aceste procente se calculeazã nu pe baza greutãţii ţesãturii, ci separat, pe baza greutãţii bãtãturii şi urzelii.
ART. 8
(1) Produsele textile, în sensul prezentei hotãrâri, se eticheteazã sau se însoţesc de marcaje atunci când sunt introduse pe piaţã în scopuri de producţie sau comerciale. Aceastã etichetare sau marcare poate fi înlocuitã ori însoţitã de documente comerciale de însoţire atunci când produsele nu sunt destinate vânzãrii cãtre consumatorul final sau când produsele sunt livrate în urma procedurii de achiziţii publice desfãşurate de autoritãţi contractante.
(2) Precizãri
a) Denumirile, descrierile şi indicaţiile privind conţinutul de fibre textile prevãzute la art. 3-6 şi în anexa nr. 1 trebuie indicate clar în documentele comerciale. Aceastã obligaţie exclude, mai ales, utilizarea abrevierilor în contracte, facturi sau borderouri de vânzare. Se poate folosi un cod de procesare mecanizatã, dacã acesta este explicat în acelaşi document.
b) Denumirile, descrierile şi indicaţiile privind conţinutul de fibre textile prevãzute la art. 3-6 şi în anexa nr. 1 trebuie indicate printr-o imprimare clarã, lizibilã şi uniformã când produsele textile se oferã spre vânzare sau se vând consumatorilor şi, în special, în cataloage, prospecte, pe ambalaje, etichete şi marcaje.
Indicaţiile şi informaţiile, altele decât cele prevãzute de prezenta hotãrâre, trebuie prezentate separat. Aceastã prevedere nu se aplicã mãrcilor comerciale sau numelui unei întreprinderi, care se pot menţiona înainte sau dupã indicaţiile prevãzute de hotãrâre.
Dacã, totuşi, atunci când un produs textil se oferã spre vânzare sau se vinde consumatorului prevãzut la lit. b), se indicã o marcã comercialã sau numele unei întreprinderi care conţine una dintre denumirile prevãzute în anexa nr. 1, ca atare sau ca adjectiv, ori ca rãdãcinã sau un cuvânt uşor de confundat cu acestea, atunci marca comercialã sau numele întreprinderii trebuie imediat precedat sau urmat de denumirile, descrierile şi indicaţiile asupra conţinutului de fibre textile menţionate la art. 3-6 şi în anexa nr. 1, prin imprimare clarã şi lizibilã.
c) Produsele textile care se oferã spre vânzare sau se vând consumatorului final pe teritoriul României trebuie etichetate şi marcate în limba românã, fãrã a se exclude prezentarea şi în diverse limbi strãine.
d) Pentru bobine, mosoare, sculuri, gheme sau orice alte formate cu fire de cusut, remaiat şi de brodat, prevederile lit. c) sunt aplicabile numai în cazul etichetãrii globale pe ambalaj sau pe standuri de prezentare. Fãrã a aduce atingere cazurilor prevãzute în anexa nr. 4 pct. 18, formatele individuale pot fi etichetate în oricare limbã a Comunitãţii Europene.
e) Utilizarea denumirilor şi indicaţiilor, altele decât cele prevãzute la art. 3-5 care se referã la caracteristicile produselor, nu poate fi interzisã dacã aceste denumiri sau indicaţii sunt conforme practicilor comerciale loiale.
ART. 9
(1) Orice produs textil compus din douã sau mai multe componente care au compoziţii fibroase diferite trebuie sã aibã ataşatã o etichetã care sã indice compoziţia fibroasã a fiecãrui component. Etichetarea nu este obligatorie pentru componentele care reprezintã mai puţin de 30% din greutatea totalã a produsului, cu excepţia cãptuşelilor.
(2) Douã sau mai multe produse textile având aceeaşi compoziţie fibroasã şi care formeazã, în mod normal, un ansamblu inseparabil pot avea o singurã etichetã.
(3) Fãrã a aduce atingere prevederilor art. 12:
a) compoziţia fibroasã a urmãtoarelor articole de corsetãrie este indicatã fie prin compoziţia întregului produs, fie prin compoziţia globalã sau separatã a componentelor enumerate mai jos:
(i) pentru sutiene: ţesãtura exterioarã şi interioarã a cupelor şi a spatelui;
(ii) pentru corsete: pãrţi întãrite din faţã, spate şi lateral;
(iii) pentru bustiere: ţesãtura din interiorul şi exteriorul cupelor, pãrţile întãrite din faţã şi din spate şi pãrţile laterale.
Compoziţia fibroasã a articolelor de corsetãrie, altele decât cele precizate de alin. (3), este indicatã prin compoziţia produsului în ansamblu sau prin compoziţia diferitelor componente ale acestor articole, fie global, fie separat, nefiind obligatorie etichetarea pentru componente care reprezintã mai puţin de 10% din greutatea totalã a produsului.
Etichetarea separatã a diverselor componente ale articolelor de corsetãrie de mai sus trebuie efectuatã astfel încât consumatorul final sã poatã înţelege cu uşurinţã la ce componente din produs se referã indicaţiile ce figureazã pe etichetã.
b) compoziţia fibroasã a produselor textile imprimate prin corodare trebuie prezentatã pentru întregul produs şi poate fi indicatã prin afişarea separatã a compoziţiei ţesãturii de bazã şi a pãrţilor corodate, aceste componente trebuind sã fie menţionate prin denumirea lor;
c) compoziţia fibroasã a produselor textile brodate este prezentatã pentru întregul produs şi poate fi indicatã prin afişarea separatã a compoziţiei ţesãturii de bazã şi a firelor de broderie, aceste componente trebuind sã fie menţionate prin denumirea lor. În cazul în care pãrţile brodate reprezintã mai puţin de 10% din suprafaţa produsului, este suficient sã se indice compoziţia ţesãturii de bazã;
d) compoziţia fibroasã a firelor constând într-un miez şi o acoperire din alte fibre, care se oferã la vânzare ca atare consumatorului, este prezentatã pentru întregul produs şi poate fi indicatã prin declararea separatã a compoziţiei miezului şi a acoperirii, aceste componente trebuind sã fie menţionate prin denumirea lor;
e) compoziţia fibroasã a catifelei, a pluşului sau a materialelor textile asemãnãtoare se prezintã pentru întregul produs, iar atunci când produsul are un suport şi o suprafaţã de întrebuinţare distincte şi cu compoziţii fibroase diferite, aceasta se poate indica separat pentru cele douã componente, care trebuie menţionate prin denumirea lor;
f) compoziţia acoperitoarelor de sol şi a covoarelor ale cãror suport şi suprafaţã de întrebuinţare sunt din fire diferite se poate indica numai pentru suprafaţa de întrebuinţare, care trebuie menţionatã prin denumirea ei.
ART. 10
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 8 şi 9:
a) pentru produsele textile prevãzute în anexa nr. 3, care se aflã în unul dintre stadiile definite la art. 2 alin. (1), nu este necesarã etichetarea sau aplicarea marcajului referitor la denumire şi compoziţie. Cu toate acestea, prevederile art. 8 şi 9 se aplicã dacã aceste produse au o etichetã sau un marcaj indicând denumirea, compoziţia sau marca comercialã sau numele unei întreprinderi, care foloseşte ca atare, ca adjectiv sau ca rãdãcinã una dintre denumirile prevãzute în anexa nr. 1 sau un cuvânt uşor de confundat cu acestea;
b) produsele textile prevãzute în anexa nr. 4, atunci când sunt de acelaşi tip şi au aceeaşi compoziţie, pot fi oferite spre vânzare grupate sub o etichetã globalã care sã includã indicaţiile referitoare la compoziţie prevãzute de prezenta hotãrâre;
c) compoziţia produselor textile care se vând la metru se poate marca pe bucata sau rola prezentatã la vânzare.
(2) În situaţia în care produsele prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c) sunt oferite la vânzare, vânzãtorul are obligaţia sã asigure informarea completã a cumpãrãtorului final cu datele privind compoziţia fibroasã a acestora.
ART. 11
Nicio informaţie furnizatã cu ocazia introducerii pe piaţã a produselor textile nu trebuie sã dea naştere la confuzie în ceea ce priveşte denumirile şi indicaţiile prevãzute de prezenta hotãrâre.
ART. 12
Pentru aplicarea art. 8 alin. (1) şi a celorlalte prevederi ale prezentei hotãrâri referitoare la etichetarea produselor textile, procentele de fibre prevãzute la art. 4-6 se determinã fãrã a se ţine cont de urmãtoarele elemente:
1. pentru toate produsele textile: pãrţile netextile, marginile, etichetele şi ecusoanele, bordurile şi garniturile, care nu formeazã o parte integrantã a produsului, nasturii, accesoriile, ornamentele, panglicile neelastice, firele şi benzile elastice adãugate în locuri specifice şi limitate ale produsului şi, în condiţiile prevãzute la art. 7, fibrele vizibile şi izolabile cu efect decorativ şi fibrele antistatice.
2. a) pentru acoperitoarele de sol şi pentru covoare: toate componentele, altele decât straturile de întrebuinţare;
b) pentru ţesãturile de mobilã: urzelile şi bãtãturile de legare şi de umplere care nu fac parte din suprafaţa de întrebuinţare;
- pentru draperii, perdele simple şi perdele duble: urzelile şi bãtãturile de legare şi de umplere care nu fac parte din faţa ţesãturii;
c) pentru alte produse textile: suporturi, întãrituri, tripluri, inserţii, fire pentru cusut şi asamblat, cu condiţia sã nu înlocuiascã urzeala şi/sau bãtãtura ţesãturii, materiale de umpluturã care nu au rol de izolare şi, sub rezerva art. 9 alin. (1), cãptuşelile. În scopul acestei prevederi:
- nu se eliminã ţesãturile de bazã ale produselor textile care servesc drept suport pentru stratul de întrebuinţare, în special pentru cuverturi şi ţesãturi duble, şi dosul produselor din catifea, pluş şi al produselor similare;
- prin întãrituri se înţeleg firele sau ţesãturile adãugate în locuri specifice şi limitate ale produsului textil, cu scopul de a-l întãri sau de a-i conferi rigiditate sau grosime.
3. substanţe grase, lianţi, produse de îngreunare, apreturi, produse de imprimare, produse auxiliare de vopsire şi de impregnare şi alte produse de tratare a textilelor. Aceste elemente nu trebuie sã fie prezente în cantitãţi de naturã sã inducã în eroare consumatorul.
ART. 13
Verificãri privind conformitatea compoziţiei fibroase a produselor textile cu informaţiile furnizate conform prezentei hotãrâri se realizeazã prin metodele de analizã prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 762/2001 privind stabilirea metodelor de analizã utilizate pentru determinarea şi verificarea compoziţiei fibroase a produselor textile, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
În acest scop, procentele de fibre prevãzute la art. 4-6 se determinã prin aplicarea la masa uscatã a fiecãrei fibre a reprizelor convenţionale corespunzãtoare, menţionate în anexa nr. 2, dupã excluderea elementelor prevãzute la art. 12 alin. (1)-(3).
ART. 14
(1) Introducerea pe piaţã a produselor textile care sunt conforme prevederilor acestei hotãrâri nu poate fi interzisã sau împiedicatã din motive legate de denumiri sau indicaţii ale compoziţiei fibroase.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu împiedicã aplicarea dispoziţiilor în vigoare referitoare la protecţia proprietãţii intelectuale şi comerciale, a indicaţiilor de provenienţã, a denumirilor de origine, precum şi la sancţionarea concurenţei neloiale.
ART. 15
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã produselor textile care:
a) sunt destinate exportului cãtre terţe ţãri;
b) intrã în România, sub control vamal, în scop de tranzit;
c) sunt importate din terţe ţãri în scopul perfecţionãrii active;
d) sunt încredinţate prin contract unor persoane care lucreazã la domiciliu sau unor firme independente care prelucreazã materialele furnizate fãrã a fi transferate asupra lor drepturile de proprietate.
ART. 16
(1) Pentru indicarea modului de întreţinere a produselor textile se utilizeazã simbolurile prevãzute de SR EN ISO 3758:2005.
(2) Producãtorii pot face precizãri suplimentare pentru consumatori cu privire la întreţinerea produselor, dacã acestea sunt necesare.
(3) Pentru confecţii textile indicarea modului de întreţinere se face individual, pe etichetã realizatã din materiale rezistente la tratamente ulterioare umidotermice, într-un mod lizibil, aceasta trebuind sã reziste atât timp cât rezistã şi materialul de bazã al produsului.
ART. 17
Ministerul Economiei şi Finanţelor informeazã Comisia Europeanã referitor la legislaţia naţionalã pe care o adoptã în domeniul reglementat de aceastã hotãrâre.
ART. 18
(1) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (2), art. 3, art. 4 alin. (1), art. 5 alin. (1) şi (2), art. 6, 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (2) şi art. 16 şi se sancţioneazã potrivit <>art. 50 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele împuternicite de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor.
ART. 19
Prevederile art. 18 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 20
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 21
(1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 332/2001 privind denumirea, marcarea compoziţiei fibroase şi etichetarea produselor textile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 2 aprilie 2001, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Prezenta hotãrâre transpune Directiva 96/74/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind denumirile textilelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene seria L nr. 32 din 3 februarie 1997, Directiva 97/37/CE cuprinzând adaptãrile la progresul tehnic ale anexelor I şi II din Directiva 96/74/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind denumirile textilelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene seria L nr. 169 din 27 iunie 1997, Directiva 2004/34/CE de modificare, la finalul adaptãrii la progresul tehnic, a anexelor I şi II din Directiva 96/74/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 89 din 26 martie 2004, Directiva 2006/3/CE care modificã, în scopul adaptãrii la progresul tehnic, anexele I şi II din Directiva 96/74/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 5 din 10 ianuarie 2006, şi Directiva 2007/3/CE care modificã, în scopul adaptãrii la progresul tehnic, anexele I şi II din Directiva 96/74/CE , publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 28 din 3 februarie 2007.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul economiei
şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Departamentul pentru
Afaceri Europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Dan Vlaicu

Bucureşti, 30 mai 2007.
Nr. 527.


ANEXA 1

TABELUL FIBRELOR TEXTILE


┌───┬────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr.│ │ │
│crt. Denumirea │ Descrierea fibrelor │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈕. │Lânã*1) │Fibrã din cojocul oilor şi mieilor (Ovis aries) │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈖. │Alpaca, lamã, cãmilã│Pãrul de la urmãtoarele animale: alpaca, lamã, cãmilã│
│ │caşmir, mohair, │caprã, caprã angora, iepure angora, vigonie, iac, │
│ │angora, vigonie, iac│guanaco, caprã de caşgora (încrucişarea dintre capra │
│ │guanaco, caşgora, │de Caşmir şi capra de angora), castor, vidrã │
│ │castor, vidrã, │ │
│ │precedatã sau nu de │ │
│ │denumirea "lânã" sau│ │
│ │"pãr" │ │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈗. │Pãr de animale sau │Pãr de la diferite animale, altele decât cele │
│ │de cal, cu sau fãrã │menţionate la nr. crt. 1 şi 2 │
│ │indicarea speciei │ │
│ │animale (de │ │
│ │exemplu, pãr de │ │
│ │bovine, de caprã, │ │
│ │de cal) │ │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈘. │Mãtase │Fibrã provenind exclusiv de la insectele sericigene │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈙. │Bumbac │Fibrã provenind de la capsulele de bumbac (Gossypium)│
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈚. │Capoc │Fibrã provenind din interiorul fructului de capoc │
│ │ │(Ceiba pentandra) │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈛. │In │Fibrã provenind din tulpina de in (Limnum │
│ │ │utilissimum) │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈜. │Cânepã │Fibrã provenind din tulpina de cânepã (Cannabis │
│ │ │sativa) │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
𗈝. │Iutã │Fibre provenind din tulpina de Corchorus olitorius │
│ │ │şi din Chorcorus capsularis. In sensul prezentei │
│ │ │hotãrâri, sunt asimilate iutei fibrele liberiene │
│ │ │provenind de la: Hibiscus cannabinus, Hibiscus │
│ │ │sabdarifa, Abutilon avicennae, Urena lobata, Urena │
│ │ │sinuata │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓒.│Abacã │Fibrã provenind de la frunza de Musa textilis │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓓.│Alfa │Fibrã provenind de la frunza de Stipa tenacissima │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓔.│Cocos │Fibrã provenind de la fructul Cocos nucifera │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓕.│Drob (qrozama) │Fibrã provenind din tulpini de Cytisus scoparius si │
│ │ │de Spartium junceum │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓖.│Ramie │Fibrã provenind din tulpina de Boehmeria nivea si de │
│ │ │la Boehmeria tenacissima │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓗.│Sisal │Fibrã provenind de la frunza de Agave Sisalana │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓘.│Sunn │Fibrã provenind din tulpina de Crotalaria juncea │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓙.│Henequen │Fibrã provenind din tulpina de Agave Fourcroydes │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓚.│Maquey │Fibrã provenind din tulpina de Agave Cantala │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓛.│Acetat │Fibrã de acetat de celulozã, unde maximum 92% şi │
│ │ │minimum 74% din grupele hidroxil sunt acetilate │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓜.│Alginat │Fibrã obţinutã provenitã de la sãrurile metalice ale │
│ │ │acidului alginic │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓝.│Cupro │Fibrã de celulozã regeneratã obţinutã prin procedeul │
│ │ │cupro-amoniacal │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓞.│Modal │Fibrã de celulozã regeneratã obţinutã prin interme- │
│ │ │diul unui procedeu de viscozã modificat, având o │
│ │ │forţã de rupere ridicatã şi un modul in stare umedã │
│ │ │ridicat. │
│ │ │Forţa de rupere (B(C)) dupã condiţionare şi forţa │
│ │ │(B(M)) necesarã pentru producerea unei alungiri │
│ │ │de 5% in stare umedã sunt dupã cum urmeazã: │
│ │ │B(C) (CN) ≥ 1,3 √T + 2T │
│ │ │B(M) (CN) ≥ 0,5 √t, │
│ │ │in care T este densitatea medie pe unitatea de │
│ │ │lungime in dtex │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓟.│Proteinice │Fibrã obţinutã plecând de la substanţele proteinice │
│ │ │naturale regenerate şi stabilizate sub acţiunea │
│ │ │agenţilor chimici │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓠.│Triacetat │Fibrã de acetat de celulozã, unde minimum 92% din │
│ │ │grupele hidroxil sunt acetilate │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓡.│Viscozã │Fibrã de celulozã regeneratã obţinutã prin procedeul │
│ │ │viscozã pentru filamente şi pentru fibre discontinue │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓢.│Acrilice │Fibrã formatã din macromolecule liniare având in lanţ│
│ │ │cel puţin 85% acrilonitril │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓣.│Clorofibrã │Fibrã formatã din macromolecule liniare prezentând in│
│ │ │lanţ mai mult de 50% din masa totalã, unitãţi │
│ │ │monometrice de clorurã de vinil sau clorurã de │
│ │ │viniliden │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓤.│Fluorofibrã │Fibrã formatã din macromolecule liniare obţinute din │
│ │ │monomeri alifatici fluorocarbonaţi │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓥.│Modacrilice │Fibrã formatã din macromolecule liniare conţinând in │
│ │ │lanţul lor minimum 50% şi maximum 85% din masa totalã│
│ │ │unitãţi acrilonitrilice │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓦.│Poliamidã sau nailon│Fibrã formatã din macromolecule liniare de sintezã │
│ │ │conţinând in lanţ grupãri amidice care se repetã, din│
│ │ │care minimum 85% se leagã la unitãţi alifatice sau │
│ │ │cicloalifatice │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓧.│Aramidã │Fibrã constituitã din macromolecule liniare de │
│ │ │sintezã formate din grupe aromatice legate prin │
│ │ │grupãri amidã sau imidã, din care minimum 85% se │
│ │ │leagã direct la douã inele aromatice, numãrul de │
│ │ │grupãri imidice, in cazul in care acestea existã, │
│ │ │neputând sã depãşeascã numãrul de grupãri amidice │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓨.│Poliimidã │Fibrã formatã din macromolecule liniare de sintezã │
│ │ │conţinând in lanţ unitãţi imidice care se repetã │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓩.│Lyocell │Fibrã de celulozã regeneratã obţinutã prin dizolvare │
│ │ │şi printr-un proces de filare cu solvent organic*2), │
│ │ │fãrã formare de derivaţi │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓪.│Poliester │Fibrã formatã din macromolecule liniare conţinând in │
│ │ │lanţ minimum 85% ester al unui diol cu acidul │
│ │ │tereftalic │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓫.│Polietilenã │Fibrã formatã din macromolecule liniare de │
│ │ │hidrocarburi alifatice saturate nesubstituite │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓬.│Polipropilenã │Fibrã formatã din macromolecule liniare de │
│ │ │hidrocarburi alifatice saturate, unde un atom carbon │
│ │ │din doi se leagã la o grupare metil in poziţie │
│ │ │izotacticã, şi fãrã altã substituţie │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓬a│ Polilactidã │Fibrã formatã din macromolecule liniare care prezintã│
│ │ │in lanţul lor minimum 85% (din masã) unitãţi de │
│ │ │esteri ai acidului lactic obţinuţi din zaharuri │
│ │ │naturale şi care are o temperaturã de topire de cel │
│ │ │puţin 135°C │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓭.│Policarbamidã │Fibrã formatã din macromolecule liniare conţinând in │
│ │ │lanţ grupe funcţionale ureilenã (NH-CO-NH), care se │
│ │ │repetã │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓮.│Poliuretan │Fibrã formatã din macromolecule liniare constituite │
│ │ │din lanţuri cu grupe funcţionale uretan │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓯.│Vinilice │Fibrã formatã din macromolecule liniare al cãror lanţ│
│ │ │este constituit din alcool polivinilic cu diferite │
│ │ │grade de acetilare │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓰.│Trivinilice │Fibrã formatã din terpolimer de acrilonitril, │
│ │ │dintr-un monomer vinilic clorurat şi dintr-un al │
│ │ │treilea monomer vinilic, dar niciunul sã nu │
│ │ │depãşeascã 50% din masa totalã │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓱.│Elastodienã │Elastofibrã constituitã fie din poliizopren natural │
│ │ │sau sintetic, fie din una sau mai multe diene │
│ │ │polimerizate cu sau fãrã unul sau mai mulţi monomeri │
│ │ │vinilici, care, alungitã sub o forţã de tracţiune │
│ │ │pânã la de 3 ori lungimea iniţialã, revine rapid şi │
│ │ │in mod substanţial la aceastã lungime de indatã ce │
│ │ │forţa de tracţiune inceteazã sã mai fie aplicatã │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓲.│Elastan │Elastofibrã constituitã din poliuretan segmentat cel │
│ │ │puţin 85% din masã, care, alungitã sub o forţã de │
│ │ │tracţiune pânã la de 3 ori lungimea sa iniţialã, │
│ │ │revine rapid şi in mod substanţial la aceastã lungime│
│ │ │de indatã ce forţa de tracţiune inceteazã sã mai fie │
│ │ │aplicatã │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓳.│Sticlã textilã │Fibrã constituitã din sticlã │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓴.│Denumire │Fibre obţinute din amestecuri de materiale sau │
│ │corespunzând │materiale noi, altele decât cele │
│ │materialului din │prezentate mai sus │
│ │care sunt compuse │ │
│ │fibrele, de exemplu:│ │
│ │metal (metalic, │ │
│ │metalizat) azbest, │ │
│ │hârtie (din hârtie),│ │
│ │precedatã sau nu │ │
│ │de cuvântul "fir" │ │
│ │sau "fibrã" │ │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓵.│Elastomultiester │Fibrã obţinutã prin interacţiunea chimicã a douã sau │
│ │ │mai multe macromolecule liniare distincte, in douã │
│ │ │sau mai multe faze distincte (niciuna din ele sã nu │
│ │ │depãşeascã 85% din masã), ce conţin ca unitate │
│ │ │funcţionalã dominantã grupuri esterice (cel │
│ │ │puţin 85%), şi care, alungitã sub o forţã de │
│ │ │tracţiune pânã ce atinge o datã şi jumãtate lungimea │
│ │ │iniţialã, revine rapid şi substanţial la aceastã │
│ │ │lungime de indatã ce forţa de tracţiune inceteazã sã │
│ │ │mai fie aplicatã │
├───┼────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
󧓶.│Elastolefinã │Fibrã compusã din cel puţin 95% (din masã) │
│ │ │macromolecule parţial reticulate, formate din etilena│
│ │ │şi cel puţin o altã olefinã, şi care, alungitã sub o │
│ │ │forţã de tracţiune pânã când atinge o datã şi │
│ │ │jumãtate lungimea iniţialã, revine rapid şi │
│ │ │substanţial la aceastã lungime de indatã ce forţa de │
│ │ │tracţiune inceteazã sã mai fie aplicatã │
└───┴────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘


----
*1) Denumirea "lânã" de la nr. 1 poate, de asemenea, sã fie utilizatã pentru a indica un amestec de fibre provenind de la cojoc de oaie şi tipurile de pãr indicate la nr. 2, coloana a treia. Aceastã prevedere se aplicã produselor textile prevãzute la art. 4 şi 5, precum şi celor prevãzute la art. 6, in mãsura in care acestea din urmã sunt parţial compuse din fibrele indicate la nr. 1 şi 2.
*2) Prin solvent organic se inţelege in esenţã un amestec de produse chimice organice şi apã.

ANEXA 2

REPRIZE CONVENŢIONALE
folosite la calcului masei fibrelor conţinute de un produs textil



┌─────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ Nr. │ Fibre │ Procent │
│fibrelor │ │ │
├─────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
𗈕 -2 │Lânã şi pãr │ │
│ │- fibre pieptãnate │ 18,25 │
│ │- fibre cardate │ 17,00*1) │
│ 3. │Pãr │ │
│ │- fibre pieptãnate │ 18,25 │
│ │- fibre cardate │ 17,00*1) │
│ │Pãr de cal │ │
│ │- fibre pieptãnate │ 16,00 │
│ │- fibre cardate │ 15,00 │
│ 4. │Mãtase │ 11,00 │
│ 5. │Bumbac │ │
│ │- fibre pieptãnate │ 8,50 │
│ │- fibre cardate │ 10,50 │
│ 6. │Capoc │ 10,90 │
│ 7. │In │ 12,00 │
│ 8. │Cânepã │ 12,00 │
│ 9. │Iutã │ 17,00 │
│ 10. │Abacã │ 14,00 │
│ 11. │Alfa │ 14,00 │
│ 12. │Cocos │ 13,00 │
│ 13. │Drobiţã (grozamã) │ 14,00 │
│ 14. │Ramie (fibrã inãlbitã) │ 8,50 │
│ 15. │Sisal │ 14,00 │
│ 16. │Sunn │ 12,00 │
│ 17. │Henequen │ 14,00 │
│ 18. │Maguey │ 14,00 │
│ 19. │Acetat │ 9,00 │
│ 20. │Alginat │ 20,00 │
│ 21. │Cupro │ 13,00 │
│ 22. │Modal │ 13,00 │
│ 23. │Proteinic │ 17,00 │
│ 24. │Triacetat │ 7,00 │
│ 25. │Viscozã │ 13,00 │
│ 26. │Acrilice │ 2,00 │
│ 27. │Clorofibrã │ 2,00 │
│ 28. │Fluorofibrã │ 0,00 │
│ 29. │Modacrilice │ 2,00 │
│ 30. │Poliamidã sau nailon │ │
│ │- fibrã discontinuã │ 6,25 │
│ │- filament │ 5,75 │
│ 31. │Aramidã │ 8,00 │
│ 32. │Poliimidã │ 3,50 │
│ 33. │Lyocell │ 13,00 │
│ 34. │Poliester │ │
│ │- fibrã discontinuã │ 1,50 │
│ │- filament │ 1,50 │
│ 35. │Polietilenã │ 1,50 │
│ 36. │Polipropilenã │ 2,00 │
│ 37. │Polilactidã │ 1,50 │
│ 37a. │Policarbamidã │ 2,00 │
│ 38. │Poliuretan │ │
│ │- fibrã discontinuã │ 3,50 │
│ │- filament │ 3,00 │
│ 39. │Vinilice │ 5,00 │
│ 40. │Trivinilice │ 3,00 │
│ 41. │Elastodinã │ 1,00 │
│ 42. │Elastan │ 1,50 │
│ 43. │Sticlã textilã │ │
│ │- de un diametru mediu superior 5 f2æm │ 2,00 │
│ │- de un diametru egal sau inferior 5 æm │ 3,00 │
│ 44. │Fibrã metalicã │ 2,00 │
│ │Fibrã metalizatã │ 2,00 │
│ │Azbest │ 2,00 │
│ │Fir de hârtie │ 13,75 │
│ 45. │Elastomultiester │ 1,50 │
│ 46. │Elastolefinã │ 1,50 │
└─────────┴────────────────────────────────────────────────┴───────────────┘


----
*1) Procentul convenţional de 17% este aplicat in cazurile in care nu este posibil sã se asigure dacã produsul textil conţinând lânã şi blanã aparţine ciclului de periat sau dãrãcit.

ANEXA 3

PRODUSE LA CARE NU ESTE OBLIGATORIE ETICHETAREA SAU APLICAREA MARCAJULUI

[Art. 10 alin. (1) lit. a)]
1. Manşete de cãmãşi
2. Curele de ceas din material textil
3. Etichete şi ecusoane
4. Compozite textile pentru mânuit vase de gãtit
5. Huse textile pentru cafetiere
6. Huse textile pentru ceainice
7. Mânecuţe protectoare
8. Manşoane, altele decât din pluş
9. Flori artificiale
10. Perniţe de ace
11. Pânze pictate
12. Produse textile pentru întãrituri şi ţesãturi suport
13. Pâsle
14. Produse textile confecţionate cu aspect uzat, în mãsura în care sunt explicit declarate ca atare
15. Jambiere
16. Ambalaje, altele decât cele noi şi vândute ca atare
17. Pãlãrii din fetru
18. Articole de marochinãrie şi de echitaţie din materiale textile
19. Articole de voiaj din materiale textile
20. Tapiserii lucrate de mânã şi materiale pentru fabricarea lor, inclusiv firele pentru brodat, vândute separat de canava şi special prezentate pentru a fi utilizate pentru astfel de tapiserii
21. Fermoare
22. Nasturi şi catarame îmbrãcate în materiale textile
23. Coperţi de carte din material textil
24. Jucãrii
25. Pãrţile textile ale încãlţãmintei, cu excepţia dublurilor
26. Şerveţele de masã a cãror suprafaţã este de maximum 500 cmp
27. Ţesãturi şi mãnuşi pentru mânuirea vaselor de gãtit
28. Huse textile pentru ouã
29. Truse pentru articole de machiaj
30. Pungi de material textil pentru tutun
31. Cutii din materiale textile pentru ochelari, trabuce, ţigãri, brichete, piepteni
32. Articole de protecţie pentru sport, cu excepţia mãnuşilor
33. Truse pentru obiecte de îngrijire personalã
34. Truse pentru articole de încãlţãminte
35. Articole funerare
36. Produsele de unicã folosinţã, cu excepţia vatei
În sensul prezentei hotãrâri, sunt considerate produse de unicã folosinţã articolele textile care se folosesc o singurã datã sau pe o perioadã de timp limitatã şi a cãror utilizare normalã exclude orice repunere în starea de folosinţã sau o folosinţã similarã ulterioarã.
37. Articole textile supuse regulilor din "Farmacopeea Europeanã" şi care au o menţiune care se referã la aceasta, bandaje medicale şi ortopedice de folosinţã îndelungatã.
38. Articole textile, inclusiv sfori, funii şi benzi (sub rezerva anexei nr. 4 nr. 12), destinate în mod normal:
a) sã fie utilizate în componentele echipamentelor de producere şi procesare a bunurilor;
b) sã fie încorporate în maşini, instalaţii (de încãlzire, climatizare, iluminare), aparate menajere şi alte aparate, vehicule şi alte mijloace de transport, la întreţinerea şi echiparea acestora, cu excepţia prelatelor şi a accesoriilor pentru autoturisme, vândute separat de vehicule
39. Articole textile de protecţie şi de securitate, cum ar fi centurile de siguranţã, paraşutele, veste de salvare, topogane pentru situaţii de urgenţã, dispozitive împotriva incendiilor, veste antiglonţ, îmbrãcãminte de protecţie specialã (de exemplu: protecţie împotriva focului, agenţilor chimici sau altor factori de risc)
40. Structuri gonflabile aflate sub presiune pneumaticã (sãli de sport, standuri de expoziţie, de stocare etc.), cu condiţia sã se furnizeze indicaţii privind performanţele şi specificaţiile tehnice ale acestor articole
41. Pânze navale
42. Articole textile pentru animale
43. Drapele şi pancarte

ANEXA 4

PRODUSE PENTRU CARE ETICHETAREA SAU MARCAJUL GLOBAL ESTE
OBLIGATORIE/OBLIGATORIU

[Art. 10 alin. (1) lit. b)]
1. Mop
2. Lavete pentru curãţat
3. Margini şi garnituri
4. Pasmanterie
5. Curele
6. Bretele
7. Portjartiere şi jartiere
8. Şireturi
9. Panglici
10. Elastice
11. Ambalaje noi şi vândute ca atare
12. Sfori pentru ambalare şi pentru agriculturã; sfori, frânghii şi funii, altele decât cele precizate în anexa nr. 3 nr. 38*1)
13. Şerveţele textile
14. Batiste
15. Plase pentru pãr
16. Cravate şi papioane pentru copii
17. Bãrbiţe pentru copii; mãnuşi de spãlat şerveţele cosmetice
18. Fire pentru cusut, remaiat, brodat, prezentate pentru vânzarea en detail, în cantitãţi mici şi a cãror masã nu depãşeşte un gram
19. Benzi pentru perdele şi jaluzele
----
*1) Pentru produsele care figureazã la acest numãr, vândute în role, etichetarea globalã este cea de pe suluri. Printre frânghiile şi funiile prevãzute la acest numãr figureazã în special cele de alpinism sau pentru sporturi nautice.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016