Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 527 din 27 iunie 1996 (*republicata*)  cu privire la asigurarea surselor de creditare pentru preluarea la fondul de consum, seminte si furaje a cantitatilor de grau si orz din recolta anului 1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 527 din 27 iunie 1996 (*republicata*) cu privire la asigurarea surselor de creditare pentru preluarea la fondul de consum, seminte si furaje a cantitatilor de grau si orz din recolta anului 1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 11 din 29 ianuarie 1997 ----------------     *) Republicata in temeiul art. II din Hotararea Guvernului nr. 773 din 5 septembrie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 221 din 16 septembrie 1996, dandu-se articolelor o noua numerotare.     Hotararea Guvernului nr. 527 din 27 iunie 1996 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 136 din 28 iunie 1996 si a mai fost modificata si prin Hotararea Guvernului nr. 824 din 20 septembrie 1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 228 din 24 septembrie 1996.

    ART. 1
    Pentru preluarea la fondul de consum şi seminţe a cantităţilor de grâu, precum şi a orzului necesar pentru sămânţă şi furajarea efectivelor de animale din complexele zootehnice, Banca Naţională a României va asigura linii de credite bancare băncilor comerciale.
    ART. 2
    Creditele prevăzute la art. 1 se vor acorda de către băncile comerciale Agenţiei Naţionale a Produselor Agricole - R.A. şi societăţilor comerciale "Semrom" - S.A., pentru preluarea, la fondul de consum, seminţe şi furaje, a grâului şi orzului, precum şi societăţilor comerciale cu profil zootehnic şi societăţilor comerciale de producere a nutreţurilor combinate, pentru achiziţiile de orz din producţia internă, necesare furajării efectivelor de animale.
    ART. 3
    Societăţile comerciale cu profil zootehnic, beneficiare de credite, potrivit art. 1 şi 2 din Hotărârea Guvernului nr. 527/1996, pot achiziţiona şi deconta din aceste credite, în limita garanţiilor acordate de Ministerul Finanţelor, şi contravaloarea cantităţilor de porumb necesare furajării efectivelor de animale.
    ART. 4
    Pentru creditele acordate potrivit art. 3, societăţile comerciale vor plăti o dobândă la nivelul ratei oficiale a scontului plus o marjă de 5 puncte procentuale, cuvenită băncilor comerciale.
    ART. 5
    Băncile comerciale vor acorda credite în condiţiile prevăzute de art. 1 din Legea nr. 20/1996, astfel cum a fost modificat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/1996. Sumele aferente subvenţiilor de dobândă se vor aloca din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
    ART. 6
    Rambursarea creditelor şi plata dobânzilor către băncile comerciale se vor face pe bază de grafice, în corelaţie cu perioadele de valorificare a stocurilor sau a produselor zootehnice, dar nu mai târziu de 30 iulie 1997.
    ART. 7
    (1) Se autorizează Ministerul Finanţelor să garanteze, în numele şi în contul statului, creditele acordate în temeiul prezentei hotărâri, de către băncile comerciale, agenţilor economici prevăzuţi la art. 2.
    (2) Societăţile comerciale cu profil avicol şi de creştere a porcilor, aflate în proces de restructurare, beneficiază de garantarea acestor credite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 13/1995.
    (3) Băncile comerciale stabilesc condiţii asiguratorii, verifică la agenţii economici menţionaţi la alin. (1) existenţa faptică a garanţiei materiale a creditului acordat şi dispun măsurile corespunzătoare pentru rambursarea împrumutului, în raport cu valorificarea stocurilor, creditate cu garanţia statului.
    ART. 8
    Se aprobă Normele metodologice - prevăzute în anexa - pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 5 din prezenta hotărâre.
    ART. 9
    Anexa face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    ANEXĂ

                   NORME METODOLOGICE

    1. Potrivit prevederilor art. 3 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/1996 şi prevederilor art. 5 din prezenta hotărâre, agenţii economici care preiau producţia de grâu şi orz, recolta anului 1996, beneficiază de credite cu dobândă de 15% pe an.
    2. Beneficiază de dobânda subvenţionată agenţii economici care îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) se încadrează în normele proprii de creditare ale băncilor comerciale sau au obţinut garanţia Ministerului Finanţelor, potrivit art. 7 din hotărâre, pentru volumul creditelor acordate;
    b) respectă destinaţiile prevăzute în hotărâre, respectiv preluarea la fondul de consum şi seminţe a cantităţilor de grâu, precum şi a orzului necesar pentru sămânţă şi furajarea efectivelor de animale din complexele zootehnice;
    c) asigură rambursarea creditelor şi plata dobânzilor potrivit graficelor corelate cu perioadele de valorificare a stocurilor creditate, dar nu mai târziu de 30 iulie 1997. Dobânda aferentă creditelor bancare nerambursate la scadenţă, potrivit graficelor, va fi suportată integral de către beneficiarii creditelor. Pentru cantităţile de grâu şi orz destinate furajării, societăţile comerciale beneficiare de credite în condiţiile prezentei hotărâri, împreună cu organele bancare, vor stabili necesarul de credite în funcţie de efectivele de animale şi de dinamica acestora, corelate cu programele de restructurare şi redresare financiară, iar societăţile comerciale de producere a nutreţurilor combinate, corespunzător cantităţilor de furaje rezultate din contractele încheiate cu agenţii economici beneficiari de furaje;
    d) nu au conturi de disponibilităţi deschise la alte bănci, contrar prevederilor normelor privind aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 634/1995.
    3. Banca Naţională a României va percepe o dobândă egală cu rata inflaţiei, calculată potrivit pct. 10 din Normele metodologice nr. 844/1996. Băncile comerciale percep o marjă de 5 puncte procentuale.
    Beneficiarii de credite vor suporta o dobândă de 15% pe an, din care băncile comerciale îşi reţin la încasare marja de 5 puncte procentuale, diferenţa fiind plătită Băncii Naţionale a României, potrivit convenţiei încheiate între acestea.
    Diferenţa dintre nivelul dobânzii încasate de la beneficiarii de credite şi nivelul dobânzii stabilite potrivit alin. 1 va fi subvenţionată din alocaţiile prevăzute în bugetul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei cu această destinaţie.
    Plata subvenţiilor se va face corelat cu volumul creditelor rambursate, pe baza decontului-anexa întocmit de băncile comerciale, avizat de Banca Naţională a României şi prezentat Ministerului Finanţelor de către Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei.
    Subvenţia de dobândă se va acorda de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei băncilor comerciale care, după primirea acesteia, vor achită Băncii Naţionale a României diferenţa de dobândă.
    4. Beneficiarii de credite răspund, potrivit legii, de utilizarea creditelor conform destinaţiei stabilite prin contractele de credite încheiate cu băncile comerciale. În cazul în care la controalele efectuate se constată abateri, acestea vor suporta consecinţele prevăzute de lege, inclusiv diferenţa de dobânda de la 15% la dobânda penalizatoare pentru creditele overdraft.
    Băncile comerciale şi Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei vor efectua controale la toţi beneficiarii de credite asupra modului de respectare a destinaţiei creditelor şi a celorlalte prevederi legale şi din prezentele norme metodologice.
    Banca Naţională a României va verifica, la sediul central al băncilor comerciale şi la sucursalele acestora, respectarea destinaţiei creditelor acordate.
    5. Evidenţierea şi raportarea creditelor acordate potrivit Legii nr. 20/1996 şi prezentei hotărâri vor fi reglementate de către fiecare banca comercială.
    6. Achitarea subvenţiilor de la bugetul de stat în mod necuvenit, prin înscrierea sau atestarea pe documentele de acordare de date sau situaţii nereale, atrage obligaţia beneficiarului de restituire a sumelor, precum şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege.
    Persoanele cărora le revin obligaţii de serviciu în legătura cu acordarea subvenţiilor răspund disciplinar, material, civil sau penal, după caz, potrivit legii.

    ANEXĂ
    la normele metodologice

    BANCA COMERCIALĂ

                                                     Avizat
                                            BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

                       DECONT
pentru acoperirea de la bugetul de stat a diferenţei de dobândă la creditele
   acordate pentru achiziţionarea de grâu şi orz, recolta anului 1996,
  în baza art. 1 al Legii nr. 20/1996, astfel cum a fost modificat prin
          Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 2/1996
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                              Dobânda Dobânda Diferenţa
                                              de 15% plă- percepută de dobânda
                     Volumul Creditele tită de de Banca subvenţio-
                     total al rambursate beneficiarii Naţională nată de la
Nr. Beneficiarii creditelor la scaden- de credite a României bugetul
crt. de credite acordate ţă con- la volumul plus 5 de stat
                     conform form creditelor puncte (col. 5 -
                     Hotărârii graficului rambursate procentua- - col. 4)
                     Guvernului conform le, calculată
                     nr. ..... graficului la creditele
                                                           rambursate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                                        ------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016