Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 521 din 12 mai 1990  privind organizarea si functionarea invatamintului in Romania in anul scolar (universitar) 1990/1991    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 521 din 12 mai 1990 privind organizarea si functionarea invatamintului in Romania in anul scolar (universitar) 1990/1991

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 71-72 din 16 mai 1990

    Guvernul României hotărăşte:

    Cetăţenii României au dreptul la învăţătura, fără deosebire de naţionalitate, rasa, sex sau religie şi fără orice alta ingradire care ar putea constitui nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului. In România, învăţămîntul are un caracter deschis, fiecărui cetăţean asigurindu-i-se accesul la toate gradele şi formele de învăţămînt, cît şi posibilitatea trecerii de la un tip de şcoala la altul, prin examene de diferenţa.
    Statul asigura condiţii de protecţie şi ocrotire a minorilor pînă la vîrsta de 16 ani prin cuprinderea în diferite forme de învăţămînt sau de ocrotire.
    Învăţămîntul de toate gradele se desfăşoară în limba romana. Pentru minorităţile naţionale se organizează condiţii de însuşire a limbii materne si, după caz, pregătire în limba maternă.
    Întregul învăţămînt este subordonat Ministerului Învăţămîntului, care răspunde de organizarea, conţinutul şi controlul procesului instructiv-educativ.

    CAP. A
    Sistemul de învăţămînt

    ART. 1
    In anul şcolar 1990/1991, sistemul de învăţămînt din România cuprinde:
    - învăţămîntul preşcolar;
    - învăţămîntul primar cu clasele I-IV;
    - învăţămîntul gimnazial cu clasele V-VIII;
    - învăţămîntul liceal cu clasele IX-XII sau IX-XIII;
    - învăţămîntul profesional cu anii I-III sau I-IV;
    - învăţămîntul complementar sau de ucenici cu anii I-II sau I-III;
    - învăţămîntul tehnic de maiştri cu anii I-II sau I-III;
    - învăţămîntul postliceal de specialitate cu anii I-II sau I-III;
    - învăţămîntul superior cu anii I-VII;
    - învăţămîntul postuniversitar;
    - doctoratul;
    - alte forme de perfecţionare.

    SECŢIUNEA I
    Învăţămîntul preşcolar

    ART. 2
    Învăţămîntul preşcolar se organizează pentru copiii în vîrsta de 3-6(7) ani şi se realizează prin grădiniţe de copii cu program normal, cu program prelungit, cu program săptămînal sau prin grădiniţe speciale pentru copiii cu deficiente senzoriale şi intelectuale. Grădiniţele se înfiinţează de către inspectoratele şcolare.
    Gradinita se organizează cu cel puţin o grupa de copii, din aceeaşi localitate sau din doua localităţi rurale apropiate.
    Activităţile în grădiniţe se desfăşoară pe grupe de copii.
    Grupa se constituie, în medie, din 25 copii, dar nu mai mult de 30 copii şi nu mai puţin de 15 copii. La grădiniţele speciale pentru copiii cu deficiente senzoriale şi intelectuale grupa se constituie, în medie, din 10 copii, dar nu mai mult de 14 copii şi nu mai puţin de 7 copii.
    Pentru fiecare grupa de preşcolari se încadrează cîte o educatoare, iar la grădiniţele cu program prelungit, săptămînal şi la cele speciale pentru copiii cu deficiente se încadrează încă o educatoare la fiecare grupa pentru tura de după-amiaza.
    La grădiniţele cu program săptămînal se încadrează cîte încă o educatoare la fiecare doua posturi, iar la grădiniţele speciale pentru copiii cu deficiente şi la casele de copii preşcolari se încadrează cîte o educatoare la fiecare grupa pentru desfăşurarea activităţii cu copiii în zilele libere.
    ART. 3
    Pentru copiii orfani, fără sustinatori legali sau proveniţi din familii dezorganizate se organizează case de copii preşcolari de către inspectoratele şcolare.
    Activitatea în casele de copii preşcolari se desfăşoară pe grupe constituite, în medie, din 10 copii, dar nu mai mult de 14 copii şi nu mai puţin de 7 copii.
    Normarea educatoarelor la casele de copii preşcolari se face la fel ca la grădiniţele speciale pentru copii cu deficiente.

    SECŢIUNEA II
    Învăţămîntul primar şi gimnazial

    ART. 4
    Învăţămîntul primar se organizează ca învăţămînt de zi şi funcţional cu clasele I-IV, de regula cu program de dimineaţa.
    In clasa I a învăţămîntului primar sînt cuprinşi, de regula copiii care au împlinit vîrsta de 6 ani pînă la data începerii anului şcolar.
    ART. 5
    In funcţie de mărimea populaţiei şcolare, de gradul de dispersare a localităţilor şi de baza materială existenta, învăţămîntul primar funcţionează în şcoli cu clasele I-IV, I-VIII sau în licee.
    In învăţămîntul primar, clasele se constituie în medie din 26 elevi, fără a depăşi 30 elevi, dar nu mai puţin de 15 elevi.
    Clasele existente la aceasta data pot funcţiona în mod excepţional chiar dacă au un efectiv de peste 30 elevi, dar nu mai mult de 36 elevi.
    Activitatea de învăţămînt pentru fiecare clasa se asigura de către un învăţător, iar la limbile moderne de către profesori de specialitate.
    In localităţile izolate se organizează şcoli cu clasele I-IV cu predare simultană, dacă exista cel puţin 5 elevi de vîrsta acestor clase. Desfăşurarea procesului de învăţămînt se asigura de către:
    - un învăţător pentru 5-20 elevi;
    - doi învăţători pentru 21-40 elevi, de regula unul la clasele I-III şi al doilea la clasele II-IV;
    - trei învăţători pentru 41-60 elevi;
    - patru învăţători pentru 60 elevi.
    ART. 6
    Învăţămîntul gimnazial se organizează ca învăţămînt de zi cu clasele V-VIII.
    In mod excepţional, învăţămîntul gimnazial se poate organiza şi ca învăţămînt seral sau fără frecventa numai pentru persoanele care au depăşit vîrsta şcolarizării.
    In învăţămîntul gimnazial clasele se constituie, în medie, din 26 elevi, fără a depăşi 30 elevi, dar nu mai puţin de 15 elevi, în funcţie de baza materială existenta.
    ART. 7
    In comunele şi satele în care funcţionează şcoli cu predare în limbile minorităţilor naţionale se organizează şi clase cu predare în limba romana, chiar dacă numărul elevilor este mai mic de 15.
    ART. 8
    In cadrul învăţămîntului primar şi gimnazial, pentru copiii cu aptitudini artistice sau sportive se pot organiza şcoli cu clasele I-VIII cu program de muzica, arte plastice şi coregrafie sau şcoli cu program de educaţie fizica şi sport.
    Şcolile cu program de educaţie fizica şi sport se organizează pe ramuri sportive. Clase cu acest program se pot organiza şi în cadrul altor şcoli cu clasele I-VIII.
    Clasele de început din şcolile cu program de muzica, arte plastice şi coregrafie, precum şi din şcolile cu program de educaţie fizica şi sport, se constituie din 25 elevi. Activitatea de învăţămînt din aceste şcoli se desfăşoară pe clase, pe grupe sau individual. Numărul de elevi din care se constituie o grupa se stabileşte prin norme, de către Ministerul Învăţămîntului, în funcţie de specificul activităţii.
    ART. 9
    Pentru promovarea activităţii elevilor din învăţămîntul primar, gimnazial şi liceal cu aptitudini deosebite pentru sportul de performanta funcţionează cluburi şi cercuri sportive, ca instituţii de învăţămînt cu profil special. Elevii acestor cluburi şi cercuri sînt selecţionaţi din toate clasele diferitelor şcoli unde se realizează pregătirea de baza.
    Cluburile sportive şcolare pot funcţiona ca unităţi independente sau pe lîngă şcoli şi licee.
    Cercurile sportive şcolare vor fi organizate numai ca secţii pe lîngă şcoli şi licee.
    In cadrul cluburilor şi cercurilor sportive şcolare activitatea se organizează pe grupe; efectivele grupelor se stabilesc de Ministerul Învăţămîntului.
    ART. 10
    Pentru copiii cu deficiente senzoriale şi intelectuale se organizează şcoli cu clasele I-VIII.
    Pentru copiii orfani, fără sustinatori legali sau proveniţi din familii dezorganizate se organizează case de copii şcolari, în cadrul cărora pot funcţiona şi unităţi de învăţămînt.
    In şcolile pentru copii cu deficiente senzoriale şi intelectuale, clasele se constituie, în medie, din 10 elevi, dar nu mai mult de 14 elevi şi nu mai puţin de 7 elevi. Pentru copiii cu deficiente asociate, clasele se constituie din 4-8 elevi.
    La casele de copii şcolari care funcţionează împreună cu şcoli speciale pentru copii cu deficiente, clasele se constituie, în medie, din 10 elevi, dar nu mai mult de 14 elevi şi nu mai puţin de 7 elevi. La casele de copii şcolari, grupele se constituie din 15-20 copii.
    ART. 11
    Pentru a oferi elevilor posibilitatea de a desfăşura şi activităţi extraşcolare se organizează case ale elevilor şi copiilor, ca instituţii subordonate inspectoratelor şcolare. In municipiul Bucureşti funcţionează Palatul copiilor, subordonat Ministerului Învăţămîntului.
    Activitatea în aceste instituţii se desfăşoară pe baza unor norme stabilite de Ministerul Învăţămîntului.
    ART. 12
    Învăţămîntul primar şi gimnazial se desfăşoară pe baza unor planuri de învăţămînt şi programe unitare elaborate de Ministerul Învăţămîntului.
    ART. 13
    Şcolile primare şi gimnaziale se înfiinţează de către inspectoratele şcolare.

    SECŢIUNEA III
    Învăţămîntul liceal

    ART. 14
    Învăţămîntul liceal se realizează prin licee, respectiv colegii, şcoli normale şi seminarii teologice, cu clasele IX-XII sau IX-XIII, ca învăţămînt de zi sau seral.
    ART. 15
    Învăţămîntul liceal se organizează prin următoarele tipuri:
    - licee şi colegii teoretice;
    - licee industriale;
    - licee agricole;
    - licee silvice;
    - licee sanitare;
    - licee economice-administrative şi de servicii;
    - licee de informatica;
    - licee de metrologie;
    - şcoli normale;
    - licee de arta;
    - licee cu program de educaţie fizica şi sport;
    - licee militare;
    - seminarii teologice.
    ART. 16
    a) Liceele şi colegiile teoretice se organizează cu clasele IX-XII învăţămînt de zi şi IX-XIII învăţămînt seral, în profilurile: real (cu clase de matematica-fizica, chimie-biologie, fizica-chimie etc.) şi umanist (cu clase de filologie, limbi străine, limbi clasice, istorie-ştiinţe sociale etc.). In cadrul acestui tip de licee se asigura pregătirea umanist-socială şi ştiinţifică generală, acordindu-se pondere disciplinelor specifice profilului si, respectiv, claselor menţionate.
    b) Liceele industriale, agricole, silvice, sanitare, economice-administrative şi de servicii se organizează cu clasele IX-XII învăţămînt de zi şi seral, iar cele de informatica şi de metrologie cu clasele IX-XII învăţămînt de zi. In cadrul acestor tipuri de licee se asigura atît pregătire generală asemănătoare celei date prin liceele teoretice, cît şi pregătire de specialitate, tehnologică şi instruire practica într-o meserie, conform nomenclatorului de pregătire din anexa nr. 1.
    c) Şcolile normale se organizează cu clasele IX-XIII învăţămînt de zi. Aceste şcoli pregătesc învăţători şi educatoare necesare şcolilor primare, respectiv gradinitelor de copii şi caselor de copii preşcolari.
    d) Liceele de arta se organizează cu clasele IX-XII învăţămînt de zi sau IX-XIII învăţămînt seral, într-unul din profilurile: arte plastice şi decorative, muzica şi coregrafie. Activitatea în aceste licee se desfăşoară pe clase, pe grupe şi individual, conform normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului.
    e) Liceele cu program de educaţie fizica şi sport se organizează cu clasele IX-XII învăţămînt de zi şi asigura atît pregătire generală asemănătoare celei date prin liceele teoretice, cît şi pregătire pentru o ramura de sport (gimnastica, atletism, sah, fotbal, handbal, rugbi şi altele).
    Clasele cu program de educaţie fizica şi sport se pot organiza şi în alte licee.
    Activitatea în liceele cu program de educaţie fizica şi sport se organizează pentru una pînă la trei ramuri sportive, pe grupe constituite conform normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului.
    f) Liceele militare se organizează de Ministerul Apărării Naţionale potrivit normelor stabilite de acest minister, cu respectarea planurilor de învăţămînt pentru liceele teoretice cu profil real şi a programelor şcolare avizate de Ministerul Învăţămîntului.
    g) Seminariile teologice se organizează de Ministerul Cultelor potrivit normelor stabilite de acest minister, cu respectarea planurilor de învăţămînt pentru liceele teoretice cu profil umanist şi a programelor şcolare avizate de Ministerul Învăţămîntului.
    ART. 17
    In învăţămîntul liceal, clasele se constituie din 18 elevi, fără a depăşi 36 elevi, dar nu mai puţin de 18 elevi.
    In liceele de arta şi în cele cu program de educaţie fizica şi sport, clasele de început se constituie din 25 elevi.
    ART. 18
    Admiterea în clasa a IX-a în învăţămîntul liceal se face prin concurs organizat potrivit normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului. La concursul de admitere pot participa absolvenţi ai învăţămîntului gimnazial. Elevii admişi în clasa a IX-a de liceu, începînd cu anul şcolar 1990/1991, pot continua studiile pînă la absolvirea învăţămîntului liceal.
    ART. 19
    Promovatii clasei a XII-a cursuri de zi, respectiv ai clasei a XIII-a cursuri serale, de la toate tipurile de licee, pot susţine examenul de bacalaureat. La şcolile normale examenul de bacalaureat se susţine după promovarea clasei a XIII-a. Diploma de bacalaureat eliberata de Ministerul Învăţămîntului pentru toate tipurile de licee şi şcoli normale (inclusiv liceele militare şi seminariile teologice) conferă titularilor dreptul de a participa la concursul de admitere în învăţămîntul superior, în învăţămîntul postliceal de specialitate sau sa ocupe funcţii pentru care se cer studii medii.
    ART. 20
    Elevii cuprinşi în liceele industriale, agricole, silvice, sanitare şi economic-administrative şi de servicii, cursuri de zi, pot continua studiile în clasa a XIII-a, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, după absolvirea clasei a XII-a. In clasa a XIII-a de liceu, cursuri de zi, se asigura aprofundarea pregătirii tehnologice şi practice în meseria în care vor fi calificaţi elevii. Pentru aceasta perioada se pot încheia contracte de şcolarizare între elevi şi unităţile economice. In cazul cînd numărul de burse de contract ce pot fi oferite de unitatea economică este mai mic decît numărul de candidaţi, se stabilesc, de către unitatea economică şi unitatea şcolară, criterii de departajare, prin care sa se stimuleze interesul la învăţătura al elevilor.
    După promovarea clasei a XIII-a elevii susţin examenul de calificare organizat pe baza normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului şi Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
    Elevii care promovează acest examen primesc certificat de calificare, ce le conferă dreptul sa exercite meseria respectiva.
    In cazul liceelor de informatica şi de metrologie, cu durata de 4 ani (clasele IX-XII), examenul de calificare se susţine după promovarea clasei a XII-a.
    ART. 21
    Trecerea la noua structura a învăţămîntului liceal se face începînd cu anul şcolar 1990/1991, pentru clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a. Elevii din clasele a XII-a cursuri de zi şi din clasele a XII-a şi a XIII-a cursuri serale, anul şcolar 1990/1991, vor continua studiile după planurile de învăţămînt aplicate în anul şcolar 1989/1990.
    Admiterea în clasa a XI-a de liceu, în anii şcolari 1990/1991 şi 1991/1992, se face, după caz, prin probe de verificare a cunoştinţelor în vederea departajării, organizate potrivit normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului.

    SECŢIUNEA IV
    Învăţămîntul profesional, complementar sau de ucenici

    ART. 22
    Învăţămîntul profesional se realizează prin şcoli profesionale cu durata de 3-4 ani, învăţămînt de zi, potrivit nomenclatorului de pregătire din anexa nr. 2 Şcolile profesionale se organizează de ministere, de alte organe centrale, precum şi de primăriile judeţene şi a municipiului Bucureşti, cu acordul Ministerului Învăţămîntului. Aceste şcoli pot funcţiona de sine statator sau împreună cu licee, şcoli tehnice de maiştri şi şcoli postliceale de specialitate, constituind grupuri şcolare cu conducere unica.
    Prin procesul de învăţămînt ce se organizează în aceste şcoli se asigura atît pregătire profesională şi instruire practica, cît şi o pregătire generală, asemănătoare celei din clasele IX-X de liceu.
    Clasele de elevi din şcoala profesională se constituie, în medie din 30 elevi, dar nu mai mult de 36 elevi şi nu mai puţin de 18 elevi.
    ART. 23
    Admiterea în şcolile profesionale se face pe baza de concurs organizat potrivit normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului. La concursul de admitere pot participa absolvenţi ai învăţămîntului gimnazial.
    ART. 24
    La şcolile profesionale studiile se încheie prin examen de absolvire şi calificare. Promovatii acestui examen primesc diploma de absolvire în meseria în care s-au pregătit, care le conferă dreptul sa exercite meseria respectiva, în concordanta cu normele stabilite de Ministerul Învăţămîntului şi Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
    ART. 25
    Absolvenţii şcolii profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învăţămîntului liceal, cursuri serale, după promovarea unor examene de diferenţa organizate ca probe de concurs.
    ART. 26
    In anii şcolari 1990/1991 şi 1991/1992 se organizează, în continuare, învăţămînt profesional pentru absolvenţii clasei a X-a. In aceste şcoli înscrierea elevilor se face potrivit normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului.
    ART. 27
    Învăţămîntul complementar sau de ucenici se organizează de către organele administrative locale, respectiv de către unităţile economice, pentru promovatii clasei a VIII-a gimnaziale care nu au fost cuprinşi în învăţămîntul liceal sau profesional.
    Învăţămîntul complementar sau de ucenici se organizează ca învăţămînt de zi şi seral cu durata de 2-3 ani. Clasele se constituie în medie, din 25 elevi, dar nu mai mult de 30 elevi şi nu mai puţin de 20 elevi. Acestea funcţionează în cadrul grupurilor şcolare, şcolilor profesionale sau şcolilor cu clasele I-VIII.
    In cadrul Învăţămîntului complementar sau de ucenici se asigura pregătire generală, asemănător claselor IX-X de liceu, precum şi pregătire profesională şi de instruire practica într-o meserie corespunzătoare nevoilor locale din cooperatie, prestări servicii, initiativa particulară, asociaţii cu caracter industrial şi din alte sectoare.
    ART. 28
    Meseriile în care se pregătesc elevii prin acest învăţămînt se aleg din cele prevăzute în indicatoarele tarifare de calificare, care nu se regăsesc în nomenclatorul de pregătire prin licee sau şcoli profesionale.
    ART. 29
    Încheierea studiilor învăţămîntului complementar sau de ucenici se face prin examene de absolvire şi calificare.
    Absolvenţii primesc diploma de absolvire, ceea ce le da dreptul sa exercite meseria în care au fost pregatiti, în concordanta cu normele stabilite de Ministerul Învăţămîntului şi Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.
    ART. 30
    Absolvenţii învăţămîntului complementar sau de ucenici care doresc sa continue studiile în învăţămîntul liceal, pot susţine examene de diferenţa, organizate sub forma de concurs pentru înscrierea în clasa a X-a (cei care au urmat şcoli cu durata de 2 ani) sau în clasa a XI-a (cei care au urmat şcoli cu durata de 3 ani).

    SECŢIUNEA V
    Învăţămîntul tehnic de maiştri

    ART. 31
    Învăţămîntul tehnic de maiştri se realizează prin şcoli tehnice de maiştri cu o durata de 1 1/2 - 2 ani cursuri de zi sau 2-3 ani cursuri serale, organizate de ministere şi alte organe centrale, conform nomenclatorului de pregătire din anexa nr. 3.
    ART. 32
    Clasele la şcolile tehnice de maiştri se constituie, în medie, din 30 elevi, dar nu mai mult de 36 elevi şi nu mai puţin de 18 elevi. Acestea se organizează în cadrul grupurilor şcolare.
    ART. 33
    Concursul şi condiţiile de admitere, precum şi examenul de absolvire în şcolile tehnice de maiştri, se organizează potrivit normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului.
    Absolvenţii şcolilor tehnice de maiştri primesc diploma de absolvire, ceea ce le conferă dreptul sa profeseze în specialitatea respectiva, în concordanta cu normele stabilite de Ministerul Învăţămîntului şi Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale.

    SECŢIUNEA VI
    Învăţămîntul postliceal de specialitate

    ART. 34
    Învăţămîntul postliceal de specialitate are o durata de 2 sau 3 ani şi se realizează în şcoli postliceale de specialitate organizate de ministere sau alte organe centrale. In aceste şcoli pot fi şcolarizaţi absolvenţi de liceu, cu diploma de bacalaureat, care doresc sa se pregătească în vederea exercitării unor profesiuni de nivel mediu tehnic, economic sau social-cultural şi sanitar, conform nomenclatorului de pregătire din anexa nr. 4.
    Şcolile postliceale de specialitate se organizează cu învăţămînt de zi şi seral în cadrul grupurilor şcolare sau împreună cu unităţile de învăţămînt liceal.
    Pentru pregătirea institutorilor în dubla specializare se organizează şcoli postliceale de specialitate cu durata de 3 ani, cu predare atît în limba romana, cît şi în limbi ale minorităţilor naţionale.
    ART. 35
    Clasele şcolilor postliceale de specialitate se constituie, în medie, din 30 elevi, dar nu mai mult de 36 elevi şi nu mai puţin de 18 elevi.
    ART. 36
    Admiterea în şcolile postliceale de specialitate şi examenul de absolvire se organizează pe baza normelor stabilite de Ministerul Învăţămîntului.
    Absolvenţii primesc diploma de absolvire, ceea ce le conferă dreptul sa profeseze în specialitatea absolvită.

    SECŢIUNEA VII
    Alte categorii de şcoli

    ART. 37
    In subordinea Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale vor funcţiona: cămine-şcoala pentru deficienti mintali, motori şi mintali-motori incapabili de insertia socială, şcoli profesionale speciale pentru deficienti de auz, de vedere, mintali, motori şi mintali-motori recuperabili, licee speciale pentru deficienti de vedere şi motori recuperabili, şcoli speciale de reeducare şi cursuri de calificare şi recalificare pentru invalizi. Procesul de învăţămînt din aceste şcoli se desfăşoară pe baza planurilor de învăţămînt şi programelor şcolare specifice, avizate de Ministerul Învăţămîntului.
    ART. 38
    Pentru corectarea vorbirii elevilor din învăţămîntul primar şi gimnazial se organizează centre logopedice.
    Centrul logopedic interşcolar funcţionează pentru corectarea tulburarilor de limbaj la copiii şcolari şi preşcolari şi se organizează pe lîngă o gradinita sau şcoala gimnaziala, fiind coordonat şi indrumat de inspectoratul şcolar.
    Centrul logopedic se organizează cu cel puţin 2 posturi de profesori logopezi. Fiecare profesor logoped lucrează 8 ore pe zi, în medie, din care 18 ore săptămînal activitate directa cu un număr de 12-15 copii. Activitatea se desfăşoară cu un copil sau cu 2-4 copii în decursul a cîte 2-5 şedinţe săptămînal.
    ART. 39
    Pentru a veni în sprijinul elevilor şi al părinţilor, cît şi pentru creşterea eficientei sistemului învăţămîntului, se organizează laboratoare de orientare şcolară şi profesională.
    Laboratoarele de orientare şcolară şi profesională sprijină activitatea de orientare a elevilor desfăşurata în şcoli. Ele îndruma profesorii şi diriginţii în cunoaşterea, informarea şi educarea elevilor pentru alegerea profesiunii, efectuează examene psihologice şi acorda consultaţii la cererea elevilor şi părinţilor.
    Laboratoarele de orientare sînt instituţii cu caracter interşcolar şi se înfiinţează de Ministerul Învăţămîntului cel mult unu pe judeţ sau în municipiul Bucureşti, fiind subordonate direct inspectoratelor şcolare.
    Personalul didactic al laboratoarelor se normeaza:
    - 2-3 posturi de profesori pentru orientare (specialitatea psihologie sau pedagogie), ]n funcţie de numărul elevilor şi complexitatea activităţii.
    Personalul auxiliar se normeaza:
    - 1 post de asistenta socială sau de laborant la fiecare laborator.
    Personalul medical se normeaza potrivit normelor Ministerului Sănătăţii.
    In unităţile şcolare mari se pot organiza cabinete de orientare şcolară şi profesională, afiliate laboratoarelor şi încadrate cu personal de specialitate. Un cabinet de orientare se organizează pentru un număr de cel puţin 800 elevi din şcoala respectiva. Nu se pot înfiinţa mai mult de 6 cabinete într-un judeţ, respectiv 12 în municipiul Bucureşti.
    La cabinetul de orientare lucrează un profesor pentru orientare.
    Profesorii pentru orientare lucrează, în medie, 8 ore pe zi, din care activitate la clasa 25% din norma didactica.

    SECŢIUNEA VIII
    Învăţămîntul superior şi postuniversitar

    ART. 40
    Învăţămîntul superior pregăteşte specialişti cu înalta calificare pentru toate domeniile de activitate şi se realizează prin: universităţi, politehnici, institute şi academii, organizate pe facultăţi şi secţii.
    Instituţiile de învăţămînt superior se înfiinţează prin hotărîri ale guvernului, iar facultăţile şi secţiile prin ordin al ministrului învăţămîntului.
    Studiile în instituţiile de învăţămînt superior se realizează prin cursuri de zi, serale şi fără frecventa cu durate între 4 şi 7 ani.
    ART. 41
    Învăţămîntul postuniversitar se realizează prin cursuri de zi şi fără frecventa.

    SECŢIUNEA IX
    Învăţămîntul în limbile minorităţilor naţionale

    ART. 42
    Copiilor şi elevilor din rîndurile minorităţilor naţionale li se asigura condiţii egale de pregătire în limba maternă ca şi celor de naţionalitate romana.
    ART. 43
    In localităţile cu populaţie din rindul minorităţilor naţionale pot funcţiona grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee teoretice, şcoli normale, licee de arta, clase, grupe sau secţii cu predarea în limba maternă.
    Pregătirea de specialitate şi tehnologică, precum şi instruirea practica, se realizează în limba romana.
    ART. 44
    Pentru a putea participa activ la întreaga viaţa economică, socială, politica şi culturală a României, trebuie ca ţinerii din rindul minorităţilor naţionale sa cunoască limba romana, asigurindu-se condiţiile necesare în acest scop.
    Limba şi literatura romana este proba obligatorie la examenul de bacalaureat.
    ART. 45
    Tinerilor proveniţi din rindul minorităţilor naţionale care au optat pentru clase cu predarea în limba romana li se asigura, la cerere, însuşirea limbii materne.
    ART. 46
    La concursurile şi examenele de admitere în învăţămîntul superior şi la probele de verificare, candidaţii din rindul minorităţilor naţionale pot susţine probele în limba maternă.
    ART. 47
    In situaţii deosebite, funcţionarea unor grupe de preşcolari sau clase din celelalte tipuri de învăţămînt cu efective mai mici de 15 copii sau elevi va fi aprobată de către Ministerul Învăţămîntului.
    Ministerul Învăţămîntului stabileşte, în funcţie de cerinţele învăţămîntului gimnazial şi liceal şi ale vieţii culturale, cifre corespunzătoare de şcolarizare în limbile minorităţilor naţionale, în cadrul instituţiilor de învăţămînt superior şi la şcolile postliceale de specialitate pentru institutori.

    CAP. B
    Dispoziţii finale

    ART. 48
    Finanţarea cheltuielilor pentru salariile tuturor categoriilor de personal se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Învăţămîntului, pentru toate gradele de învăţămînt şi inspectoratele şcolare.
    Baza materială se asigura de ministere, alte organe centrale sau locale care organizează instituţia de învăţămînt după cum urmează:
    - grădiniţele, de către ministere, alte organe centrale sau locale;
    - şcolile primare, gimnaziale şi instituţiile de învăţămînt superior, de către Ministerul Învăţămîntului;
    - liceele, şcolile profesionale, complementare, de ucenici, postliceale şi de maiştri, de către ministere, alte organe centrale sau locale.
    ART. 49
    Planul de şcolarizare, pentru anul de învăţămînt 1990/1991, pentru toate gradele de învăţămînt, este cel prevăzut în anexa nr. 5, care face parte integrantă din aceasta hotărîre.
    ART. 50
    Numărul de locuri la cursurile de perfecţionare, se stabileşte de Ministerul Învăţămîntului.
    ART. 51
    Reţeaua şcolară şi denumirea instituţiilor de învăţămînt se aproba de Ministerul Învăţămîntului.
    Planul de şcolarizare pentru învăţămîntul preşcolar, primar, gimnazial, instituţiile de educaţie, de ocrotire şi învăţămîntul complementar sau de ucenici se repartizează pe inspectorate şcolare de Ministerul Învăţămîntului.
    Planul de şcolarizare pentru învăţămîntul liceal, superior şi postuniversitar se repartizează pe instituţii de învăţămînt de Ministerul Învăţămîntului.
    Planul de şcolarizare pentru învăţămîntul profesional, tehnic de maiştri şi postliceal de specialitate se repartizează pe instituţii de învăţămînt de Ministerul Învăţămîntului în colaborare cu ministerele organizatoare de şcoli.
    ART. 52
    Norma medie saptaminala de predare în învăţămîntul gimnazial, liceal, profesional, complementar sau de ucenici, tehnic de maiştri şi postliceal de specialitate este de 18 ore în mediul urban şi 16 ore în mediu rural pentru profesori şi 24 ore săptămînal pentru maiştri instructori.
    ART. 53
    Ministerul Învăţămîntului elaborează planurile de învăţămînt şi programele şcolare pentru învăţămîntul preuniversitar cu sprijinul Institutului de cercetări pedagogice, al comisiilor de specialitate pe discipline şi în colaborare cu ministerele şi celelalte organe centrale pentru pregătirea de specialitate, tehnologică şi instruire practica din unităţile de învăţămînt organizate de acestea. Manualele şcolare pentru toate gradele de învăţămînt se elaborează numai pe baza de concurs şi se aproba de către Ministerul Învăţămîntului.
    Nomenclatoarele de meserii şi specialităţi pentru toate gradele şi formele de învăţămînt preuniversitar se elaborează de Ministerul Învăţămîntului, împreună cu Ministerul Muncii şi Ocrotirilor Sociale şi în colaborare cu celelalte ministere sau alte organe centrale.
    ART. 54
    Ministerul Învăţămîntului răspunde de conţinutul, îndrumarea şi controlul procesului instructiv-educativ privind pregătirea generală, de specialitate şi profesională, din toate instituţiile de învăţămînt.
    Ministerele şi celelalte organe centrale răspund de organizarea si, împreună cu Ministerul Învăţămîntului, de conţinutul şi controlul procesului instructiv-educativ cu privire la pregătirea de specialitate şi profesională din instituţiile de învăţămînt din subordinea acestora.
    Inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti răspund de organizarea şi controlul procesului instructiv-educativ privind pregătirea generală, de specialitate şi profesională din toate instituţiile de învăţămînt preuniversitar de pe raza judeţului (a municipiului Bucureşti).
    ART. 55
    Situaţiile deosebite privind funcţionarea unor grupe de preşcolari sau clase de elevi din celelalte tipuri de învăţămînt, cu efective mai mici sau mai mari, respectiv cu norme de predare mai mici decît cele stabilite, vor fi analizate şi aprobate de Ministerul Învăţămîntului.
    ART. 56
    Începînd cu anul şcolar 1990/1991, specialiştii care asigura predarea disciplinelor de specialitate şi tehnologice, precum şi instruirea practica, vor fi încadraţi în instituţiile de învăţămînt ca personal didactic şi salarizaţi de la bugetul de stat, după reţeaua de salarizare a personalului didactic. Profesorilor şi maiştrilor instructori care asigura pregătire de specialitate şi profesională, precum şi instruirea practica în gimnazii, în licee şi şcoli profesionale, transferaţi în unităţi economice pe baza decretelor nr. 476/1983 şi 451/1984, li se recunosc drepturile pe care le-au avut în calitate de cadre didactice pînă la data transferării, cît şi vechime în învăţămînt perioada cît au fost încadraţi în producţie dar au prestat activitate de predare, respectiv de instruire practica, în învăţămîntul preuniversitar.
    ART. 57
    Ministerul Economiei Naţionale şi Ministerul Finanţelor vor asigura fondurile necesare pentru plata salariilor personalului din învăţămînt, pentru cheltuielile bugetare necesare unităţilor de învăţămînt, precum şi pentru bursele ce se acorda elevilor şi studenţilor.
    ART. 58
    Prezenta hotărîre intra în vigoare începînd cu anul de învăţămînt 1990/1991.
    Pe aceeaşi data se abroga din Legea educaţiei şi învăţămîntului nr. 28/1978, art. 1, 3, 8, 12 lit. b), d), 16, 19, 65, 74, 93, 94, 115-123, 142 lit. a), 148 lit. b), c), e) şi 188.

                              PRIM-MINISTRU,
                               PETRE ROMAN

    Bucureşti, 12 mai 1990.
    Nr. 521.

    ANEXA 1

                 NOMENCLATORUL DE MESERII
         în care se pregătesc elevii prin învăţămîntul liceal

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. Domeniul de activitate Meseria
  crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                            I. Licee industriale

          I.1 Construcţii de maşini

    1
                                      - Lacatus construcţii de maşini
    2
                                      - Mecanici montator, întreţinere
                                        şi reparaţii în industria
                                        construcţiilor de maşini
    3
                                      - Mecanic de mecanică fina
    4
                                      - Optician-montator de aparatura
                                        optico-mecanică
    6
                                      - Mecanic motoare termice
    7
                                      - Sculer-matriter
    8
                                      - Prelucrator prin aşchiere
    8
                                      - Prelucrator în sectoare calde
    9
                                      - Prelucrator cu tehnici de precizie

          I.2 Electrotehnica şi electronica

  10
                                      - Electrician montator, întreţinere
                                        şi reparaţii instalaţii electrice
                                        industriale şi echipamente de
                                        automatizare

  11 - Confectioner produse electrotehnice

  12 - Electromecanic montator,
                                        întreţinere şi reparaţii
                                        maşini şi aparate electrice

  13 - Electronist montator şi depanator
                                        aparate de radio şi televizoare

  14 - Electronist montator si
                                        depanator tehnica de calcul

  15 - Electronist montator şi depanator
                                        echipamente de electronica
                                        profesională

  16 - Electronist montator şi depanator
                                        echipamente de automatizare

  17 - Electronist pentru electronica
                                        nucleara

  18 - Confectioner produse
                                        electronice şi de
                                        telecomunicaţii

  19 - Operator roboti industriali

          I.3 Mine

  20 - Preparator substanţe minerale utile

  21 - Topograf de mina

  22 - Electronist automatizări miniere

  23 - Electromecanic de mina

  24 - Electromecanic pentru cariere

          I.4 Petrol

  25 - Sondor foraj şi exploatare
                                        zăcăminte de petrol şi gaze

  26 - Operator geolog pentru
                                        prospectarea, explorarea si
                                        exploatarea zăcămintelor de
                                        petrol şi gaze

  27 - Mecanic exploatare, întreţinere
                                        şi reparaţii maşini şi utilaje
                                        petroliere

  28 - Electrician maşini şi echipamente
                                        electrice pentru foraj-extracţie

          I.5 Metalurgie

  29 - Metalurgist feroase

  30 - Metalurgist neferoase

  31 - Prelucrator produse metalurgice

  32 - Operator la fabricarea produselor
                                        refractare şi abrazive

  33 - Mecanic exploatare, întreţinere si
                                        reparare maşini şi utilaje
                                        metalurgice

  34 - Electromecanic exploatare,
                                        întreţinere şi reparare maşini
                                        şi instalaţii din industria
                                        metalurgică

  35 - Automatist exploatare, întreţinere
                                        şi reparare echipamente din
                                        industria metalurgică

          I.6 Energetic

  36 - Mecanoenergetic centrale
                                        termoelectrice

  37 - Mecanoenergetic centrale
                                        hidroelectrice

  38 - Operator instalaţii termomecanice
                                        centrale nuclearo-electrice

  39 - Mecanoenergetic aparate de măsura,
                                        control şi automatizare in
                                        centrale electrice

  40 - Mecanic întreţinere centrale
                                        nuclearo-electrice

  41 - Lacatus mecanic agregate energetice

  42 - Electroenergetician staţii si
                                        reţele electrice

  43 - Electroenergetic centrale termo si
                                        nuclearo-electrice

  44 - Electroenergetic protecţia prin
                                        relee automatizări şi măsurători
                                        (PRAM) centrale, staţii şi reţele
                                        electrice

  45 - Electrician automatizări centrale
                                        nuclearo-electrice

  46 - Electromecanic centrale
                                        nuclearo-electrice

          I.7 Chimie industriala

  47 - Operator în industria chimica
                                        anorganica

  48 - Operator în industria chimica
                                        organică şi petrochimică

  49 - Operator în industria polimerilor

  50 - Operator în industria fibrelor
                                        chimice şi artificiale

  51 - Laborant analize fizico-chimice

  52 - Automatist exploatare, întreţinere
                                        şi reparare echipamente din
                                        industria chimica şi petrochimică

  53 - Mecanic întreţinere şi reparare
                                        maşini şi utilaje din industria
                                        chimica şi petrochimică

          I.8 Materiale de construcţii

  54 - Operator la fabricarea
                                        materialelor izolatoare

  55 - Operator la fabricarea liantilor si
                                        azbocimentului

  56 - Operator la fabricarea
                                        prefabricatelor din beton

  57 - Operator la fabricarea sticlei

  58 - Operator la fabricarea produselor
                                        ceramice pentru construcţii

  59 - Operator la fabricarea ceramicii
                                        fine

  60 - Decorator-gravor produse ceramice
                                        şi de sticla

  61 - Mecanic întreţinere şi reparare
                                        maşini şi utilaje din industria
                                        materialelor de construcţii

  62 - Automatist exploatare,
                                        întreţinere şi reparare
                                        echipamente din industria
                                        materialelor de construcţii

          I.9 Construcţii-montaj

  63 - Constructor structuri

  64 - Constructor finisor

  65 - Constructor lucrări de izolaţii si
                                        samota

  66 - Instalator în construcţii

  67 - Electrician în construcţii

  68 - Desenator-tehnic pentru
                                        construcţii, arhitectura, urbanism
                                        şi amenajarea teritoriului
  69 - Lacatus pentru construcţii

  70 - Mecanic exploatare,
                                        întreţinere şi reparare maşini
                                        şi utilaje de construcţii-montaj

          I.10 Exploatarea şi industrializarea lemnului

  71 - Mecanizator exploatări, construcţii
                                        şi transporturi forestiere

  72 - Operator la fabricarea produselor
                                        semifinite din lemn

  73 - Operator la fabricarea celulozei si
                                        hirtiei

  74 - Operator la fabricarea produselor
                                        finite din lemn

  75 - Mecanic întreţinere si
                                        reparare utilaje şi instalaţii
                                        pentru exploatarea si
                                        industrializarea lemnului

          I.11 Transporturi

  76 - Electromecanic vagoane

  77 - Electromecanic locomotive

  78 - Electromecanic auto

  79 - Electrician instalaţii fixe de
                                        tracţiune electrica

  80 - Electromecanic telecomenzi
                                        feroviare

  81 - Electromecanic comunicaţii
                                        feroviare

  82 - Electromecanic utilaje terasamente
                                        şi cale

  83 - Electrician nave

  84 - Motorist nave

  85 - Marinar

  86 - Constructor cai ferate

  87 - Constructor drumuri şi poduri

          I.12 Poşta şi telecomunicaţii

  88 - Electronist telecomunicaţii

  89 - Operator P.T.T.R.

          I.13 Industrie alimentară

  90 - Operator în morarit şi panificatie

  91 - Operator în industria alimentara
                                        extractivă

  92 - Operator în industria alimentara
                                        fermentativa

  93 - Operator în industria cărnii,
                                        laptelui şi conservelor

  94 - Mecanic frigotehnist

  95 - Mecanic exploatare, întreţinere si
                                        reparare maşini şi utilaje din
                                        industria alimentara

  96 - Automatist exploatare,
                                        întreţinere şi reparare
                                        echipamente din industria alimentara

          I.14 Industrie uşoară

  97 - Filator

  98 - Tesator

  99 - Finisor produse textile

 100 - Tricoter

 101 - Confectioner îmbrăcăminte din
                                        tesaturi şi tricoturi

 102 - Confectioner produse din piele si
                                        inlocuitori

 103 - Mecanic întreţinere şi reparare
                                        maşini şi utilaje din industria
                                        uşoară

          I.15 Poligrafie

 104 - Poligraf

 105 - Operator în tehnici cinematografice

 106 - Mecanic întreţinere şi reparare
                                        maşini şi utilaje din industria
                                        poligrafica

          I.16 Gospodărirea apelor

 107 - Agent hidrotehnic

 108 - Hidrometrist

 109 - Observator meteorolog

 110 - Laborant analize hidrochimice si
                                        hidrobiologice pentru protecţia
                                        calităţii apei şi aerului

 111 - Constructor lucrări de
                                        gospodărire a apelor

 112 - Electromecanic staţii de pompare,
                                        alimentari cu apa şi canalizări

                                         II. Licee agricole

 113 - Agronom

 114 - Horticultor

 115 - Zootehnist

 116 - Apicultor-sericicultor

 117 - Veterinar

 118 - Agent protecţia plantelor

 119 - Contabil, planificator,
                                        statistician în agricultura

 120 - Mecanic agricol

 121 - Mecanic instalaţii şi utilaje
                                        zootehnice

 122 - Mecanic îmbunătăţiri funciare si
                                        terasamente

                             III. Licee silvice

 123 - Silvicultor

                    IV. Licee economice-administrative şi de servicii

          IV.1 Comerţ

 124 - Comerciant-merceolog

 125 - Vitrinier-decorator

          IV.2 Finanţe-contabilitate

 126 - Contabil-statistician

          IV.3 Alimentaţie publică şi turism

 127 - Lucrator în alimentaţia publica

 128 - Lucrator în turism

          IV.4 Administraţie şi servicii

 129 - Lucrator în administraţie si
                                        servicii

                                     V. Licee de informatica

 130 - Programator (analist) - ajutor

 131 - Operator tehnica de calcul

                                     VI. Licee de metrologie

 132 - Metrolog

                                        VII. Licee sanitare

 133 - Sora (oficiant) medicală
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 2

                      NOMENCLATORUL DE MESERII
           în care se pregătesc elevii prin şcolile profesionale

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Domeniul de activitate Meseria Durata
crt. (ani)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                         I. Şcoli profesionale industriale

     I.1 Construcţii de maşini

 1 - Lacatus construcţii metalice 3

 2 - Lacatus construcţii navale 3

 3 - Mecanic-montator întreţinere şi reparaţii
                           în industria construcţiilor de maşini 3

 4 - Mecanic motoare termice 4

 5 - Mecanic de mecanică fina 3

 6 - Sculer-matriter 3

 7 - Sudor 3

 8 - Forjor-tratamentist 3

 9 - Turnator 3

10 - Modelier 4

11 - Strungar 3

12 - Frezor-rabotor-mortezor 3

13 - Rectificator 3

14 - Tubulator naval 3

15 - Vopsitor-protejator metale 3

     I.2 Electrotehnică şi electronică

  16 - Confecţioner produse electrotehnice 3

  17 - Confecţioner produse electronice şi de
                           telecomunicaţii 3

  18 - Electrician întreţinere şi reparaţii
                           instalaţii şi echipamente electrice 3

  19 - Montator ceasuri şi instalaţii de
                           orologerie industriala 3

  20 - Masinist la maşini pentru confecţionat
                           cabluri şi materiale electroizolante 3

  21 - Mecanic instalaţii hidraulice şi pneumatice 3

     I.3 Mine

  22 - Miner 4(2)*

  23 - Electrician de mina 4(2)

  24 - Electrician întreţinere şi reparaţii
                           utilaj cariera 4(2)

  25 - Mecanic maşini şi utilaje de mina 4(2)

  26 - Mecanic utilaje cariera 4(2)

     I.4 Petrol

  27 - Sondor foraj şi exploatare
                           zăcăminte de petrol şi gaze 4

  28 - Operator la extracţia, transportul
                           şi tratarea ţiţeiului 4

  29 - Operator la extracţia, transportul,
                           tratarea şi distribuirea gazelor 4

  30 - Lacatus mecanic construcţii-montaje
                           instalaţii şi conducte magistrale
                           pentru petrol şi gaze 3

  31 - Mecanic exploatare, întreţinere si
                           reparare maşini şi utilaje petroliere 3

  32 - Mecanic exploatare, întreţinere şi reparare
                           motoare şi compresoare pentru petrol şi gaze 4

  33 - Instalator sudor în instalaţii si
                           reţele de gaze 3

  34 - Electrician maşini şi echipamente
                           electrice pentru foraj-extracţie 3

     I.5 Metalurgie

  35 - Furnalist 3

  36 - Otelar 3

  37 - Electrometalurgist la fabricarea
                          feroaliajelor 3

  38 - Operator la fabricarea cocsului si
                          valorificarea subproduselor 3

  39 - Metalurgist neferoase grele 3

  40 - Metalurgist neferoase uşoare 3

  41 - Laminator la fabricarea profilelor si
                          produselor plate 3

  42 - Laminator la fabricarea tevilor 3

  43 - Trefilator-trăgător 3

  44 - Operator la fabricarea produselor
                          refractar şi abrazive 3

  45 - Lacatus mecanic întreţinere şi reparare
                          utilaje şi instalaţii metalurgice 3

  46 - Lacatus mecanic întreţinere si
                          reparare aparate şi instalaţii de
                          acţionare hidraulica în metalurgie 3

  47 - Operator la fabricarea electrozilor
                          siderurgici şi produselor carbunoase 3

  48 - Zidar de cuptoare metalurgice si
                          utilaje de turnare 3

     I.6 Energetic

  49 - Electrician centrale, staţii si
                          reţele electrice 3

  50 - Electrician protecţii prin relee
                          şi automatizări în instalaţiile
                          electroenergetice 3

  51 - Operator cazane cu aburi 3

  52 - Operator turbine cu aburi sau gaze 3

  53 - Operator la turbinele hidroenergetice 3

  54 - Operator la tratarea apei tehnologice 3

  55 - Electromecanic centrale hidroelectrice 3

  56 - Lacatus mecanic agregate energetice 3

     I.7 Chimie industrială

  57 - Operator chimist în industria anorganica
                          şi ingrasamintelor chimice 3

  58 - Operator chimist în industria de
                          sinteze organice 3

  59 - Operator chimist în industria de
                          medicamente şi produse cosmetice 3

  60 - Operator chimist în industria de
                          prelucrare ţiţei şi petro-chimie 3

  61 - Operator chimist în industria
                          produselor solide şi clorosodice 3

  62 - Operator chimist la fabricarea si
                          prelucrarea maselor plastice 3

  63 - Operator chimist la fabricarea si
                          prelucrarea cauciucului 3

  64 - Operator chimist la fabricarea si
                          prelucrarea fibrelor chimice şi artificiale 3

  65 - Mecanic întreţinere şi reparaţii pentru
                          industria chimica şi petrochimică 3

  66 - Electromecanic A.M.A. pentru industria
                          chimica şi petrochimică 3

     I.8 Materiale de construcţii

  67 - Operator prefabricate din beton armat 3

  68 - Operator în industria ceramicii brute 3

  69 - Operator ceramica fina pentru construcţii 3

  70 - Prelucrator montator piatra, marmura, granit 3

  71 - Operator lianti şi azbociment 3

  72 - Lacatus mecanic întreţinere şi reparare
                          maşini şi utilaje din industria materialelor
                          de construcţii 3

  73 - Sticlar prelucrator topitura 3

  74 - Sticlar instalaţii automate 3

  75 - Ceramist ceramica fina 3

  76 - Operator la fabricarea materialelor
                          izolatoare 3

  77 - Emailator 3

     I.9 Construcţii-montaj

  78 - Constructor structuri monolite 3

  79 - Constructor structuri prefabricate 3

  80 - Constructor finisor 3

  81 - Constructor timplar-parchetar 3

  82 - Constructor izolator 3

  83 - Constructor samotor-pietrar 3

  84 - Instalator tehnico-sanitare şi gaze 3

  85 - Instalator încălzire centrala 3

  86 - Instalator de ventilare şi condiţionare 3

  87 - Instalator electrician pentru construcţii 3

  88 - Masinist-mecanic pentru maşini şi utilaje
                          de construcţii 3

  89 - Lacatus pentru construcţii 3

  90 - Tinichigiu pentru construcţii 3

     I.10 Exploatarea şi industrializarea lemnului

  91 - Mecanizator exploatări forestiere 3

  92 - Operator la sortarea si
                          preindustrializarea lemnului 3

  93 - Mecanic întreţinere şi reparare utilaje si
                          instalaţii pentru exploatarea lemnului 3

  94 - Mecanic întreţinere şi reparare utilaje si
                          instalaţii pentru industrializarea lemnului 3

  95 - Operator la fabricarea cherestelei 3

  96 - Operator la fabricarea plăcilor
                          aglomerate şi fibrolemnoase din lemn 3

  97 - Operator la fabricarea furnirului,
                          placajului şi panelului 3

  98 - Timplar 3

  99 - Sculptor intarsier 4

 100 - Tapiter 3

 101 - Constructor instrumente muzicale din lemn 4

 102 - Operator la fabricarea chibriturilor 3

 103 - Operator la fabricarea celulozei şi hirtiei 3

     I.11 Transporturi

 104 - Lacatus reparaţii vagoane 3

 105 - Lacatus reparaţii locomotive 3

 106 - Electrician reparaţii vagoane 3

 107 - Electrician reparaţii locomotive 3

 108 - Masinist-mecanic utilaje terasamente şi cale 3

 109 - Constructor cai ferate 3

 110 - Constructor drumuri şi poduri 3

 111 - Motorist nave 3

 112 - Tinichigiu-vopsitor auto 3

 113 - Sofer mecanic auto 4

 114 - Electrician auto 3

 115 - Lacatus montator telecomenzi feroviare 3

 116 - Lacatus montator instalaţii fixe de
                          tracţiune electrica 3

 117 - Conducător utilaje portuare 3

    I.12 Poşta şi telecomunicaţii

 118 - Electromecanic reţele de telecomunicaţii 3

     I.13 Industrie alimentară

 119 - Operator în industria alimentara extractivă 3

 120 - Operator în industria alimentara fermentativa 3

 121 - Operator în morarit şi panificatie 3

 122 - Preparator în industria cărnii 3

 123 - Preparator în industria laptelui 3

 124 - Preparator în industria conservelor de
                         legume şi fructe 3

 125 - Mecanic exploatare, întreţinere şi reparare
                         maşini şi utilaje din industria alimentara 3

 126 - Mecanic frigotehnist 3

     I.14 Industrie uşoară

 127 - Filator 3

 128 - Tesator 3

 129 - Finisor produse textile 3

 130 - Tricoter 3

 131 - Confectioner îmbrăcăminte 3

 132 - Confectioner incaltaminte 3

 133 - Confectioner articole de marochinarie,
                         manusi, articole tehnice şi de blanarie 3

 134 - Tabacar 3

 135 - Lacatus mecanic întreţinere şi reparare
                         maşini şi utilaje din industria uşoară 3

 136 - Reglor în industria uşoară 4

     I.15 Poligrafie

 137 - Poligraf 3

 138 - Mecanic întreţinere şi reparare
                         maşini şi utilaje poligrafice 3

     I.16 Gospodărirea apelor

 139 - Agent hidrotehnic 3

 140 - Constructor lucrări de gospodărire a apelor 3

 141 - Mecanic exploatare, întreţinere si
                         reparare maşini şi utilaje pentru
                         staţii de epurare a apelor uzate 3

 142 - Electromecanic exploatare, întreţinere
                         şi reparare staţii de pompare,
                         alimentari cu apa şi canalizări 3

                                II. Şcoli profesionale agricole

 143 - Agronom 3

 144 - Legumicultor culturi de cîmp şi forţate 3

 145 - Pomicultor-pepinierist 3

 146 - Viticultor-pepinierist 3

 147 - Vinificator-pivnicer 3

 148 - Preparator băuturi spirtoase 3

 149 - Preparator băuturi racoritoare din
                         fructe şi legume 3
 150 - Floricultor-peisagist 3

 151 - Zootehnist 3

 152 - Frigotehnist depozite horticole 3

 153 - Apicultor 3

 154 - Preparator produse apicole şi cosmetice 3

 155 - Mecanic pentru exploatarea instalaţiilor
                         şi utilajelor din zootehnie 3

 156 - Mecanic pentru exploatarea tractoarelor
                         şi maşinilor agricole 3

 157 - Mecanic pentru exploatarea utilajelor
                         de îmbunătăţiri funciare 3

 158 - Mecanic pentru repararea tractoarelor
                         şi maşinilor agricole 3

 159 - Mecanic pentru repararea utilajelor
                         de îmbunătăţiri funciare 3

 160 - Piscicultor-pescar 3

                                III. Şcoli profesionale silvice

 161 - Muncitor silvicultor 4

     IV. Şcoli profesionale comerciale

     IV. 1.Comerţ

 162 - Comerciant-vinzator mărfuri alimentare 4

 163 - Comerciant-vinzator mărfuri nealimentare 4

     IV. 2 Alimentaţie publică

 164 - Comerciant-bucătar 4

 165 - Comerciant-cofetar-patiser 4

 166 - Comerciant-ospatar, barman, vinzator in
                         unităţile de alimentaţie publica 4

 167 - Mecanic întreţinere şi reparare utilaje
                         comercial şi frigorifice 3

        V. Şcoli profesionale pentru coopertia mestesugareasca şi de consum

     V.1 Industrie mica şi prestări servicii

 168 - Bijutier 3

 169 - Ceasornicar 3

 170 - Reparator aparatura mecanică fina 3

 171 - Reparator electromecanic auto 3

 172 - Constructor-reparator instrumente muzicale 3

 173 - Croitor 3

 174 - Tesator manual 3

 175 - Tricoter-confectioner îmbrăcăminte 3

 176 - Cizmar 3

 177 - Marochiner 3

 178 - Blanar-argasitor-vopsitor 3

 179 - Confectioner îmbrăcăminte din piele si
                         inlocuitori 3

 180 - Timplar universal 3

 181 - Instalator tehnico-sanitar şi de gaze 3

 182 - Instalator incalziri centrale 3

 183 - Tinichigiu industrial 3

 184 - Lacatus mecanic universal 3

 185 - Mecanic de întreţinere şi reparat
                         maşini de cusut şi tricotat 3

 186 - Electrician instalator întreţinere
                         şi reparaţii în construcţii 3

 187 - Vinzator universal 3

 188 - Electromecanic reparaţii obiecte de uz
                         casnic şi utilaj comercial 3

 189 - Tapiter-saltelar-plapumar 3

 190 - Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist 3

 191 - Zidar-zugrav-vopsitor-mozaicar-faiantar 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    ANEXA 3


                      NOMENCLATORUL SPECIALITATILOR
     în care se pregătesc elevii prin şcolile tehnice de maiştri

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Domeniul de activitate Specialitatea Durata
crt. (ani)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
     I. Construcţii de maşini
  1 - maistru la prelucrarea metalelor prin
                          aşchiere 2

  2 - maistru cazangerie, construcţii metalice
                          şi sudura 2

  3 - maistru mecanic 2

  4 - maistru forjor-tratamentist 2

  5 - maistru turnator 2

  6 - maistru modelor pentru turnatorie 2

  7 - maistru sculer-matriter 2

  8 - maistru construcţii navale 2

  9 - maistru construcţii structuri aeronave 2

 10 - maistru protecţii anticorosive 2

     II. Electrotehnica şi electronica

 11 - Maistru electromecanic aparate de măsura si
                          automatizări 2
 12 - Maistru montare şi reparaţii maşini si
                          aparate electrice 2
 13 - Maistru electronist 2
 14 - Maistru pirotehnist 2

     III. Mine

 15 - Maistru electromecanic miner 2
 16 - Maistru miner 2
 17 - Maistru la prepararea substanţelor minerale
                          utile 2

     IV. Petrol

 18 - Maistru sondor la forajul sondelor 2

 19 - Maistru sondor la probe de producţie,
                          intervenţii şi distribuţia gazelor 2

 20 - Maistru la extracţia, transportul, tratarea si
                          distribuţia ţiţeiului 2

 21 - Maistru mecanic construcţii-montaje instalaţii
                          şi conducte magistrale pentru petrol şi gaze 2

 22 - Maistru mecanic la exploatarea, întreţinerea
                          şi repararea utilajelor şi echipamentelor de
                          foraj-extracţie 2

 23 - Maistru electrician instalaţii, utilaje si
                          aparate electrice pentru petrol şi gaze 2

 24 - Maistru electromecanic la exploatarea,
                          întreţinerea şi repararea aparatelor de
                          măsura şi control pentru petrol şi gaze 2

 25 - Maistru electromecanic la exploatarea,
                          întreţinerea şi repararea elementelor si
                          instalaţiilor de automatizare pentru
                          petrol şi gaze 2

     V. Metalurgie

 26 - Maistru furnalist 2
 27 - Maistru otelar 2
 28 - Maistru la producerea metalelor neferoase 2
 29 - Maistru laminator 2
 30 - Maistru la fabricarea cocsului şi chimizarea
                          gazului de cocs 2
 31 - Maistru la fabricarea electrozilor siderurgici
                          şi produselor carbunoase 2
 32 - Maistru la fabricarea produselor refractare si
                          abrazive 2
 33 - Maistru pentru construcţia cuptoarelor
                          industriale 2

     VI. Energetic

 34 - Maistru electrician centrale, staţii şi reţele
                          electrice 2

 35 - Maistru electrician protecţii prin relee si
                          automatizări în centralele electrice 2

 36 - Maistru electrician exploatare şi întreţinere
                          centrale nuclearo-electrice 2

 37 - Maistru electromecanic automatizări, masurari
                          electrice şi control termotehnic 2

 38 - Maistru mecanic montare şi reparare
                          agregate energetice 2

 39 - Maistru mecanic întreţinere centrale
                          nuclearo-electrice 2

 40 - Maistru electronist automatizări în centralele
                          nuclearo-electrice 2

 41 - Maistru mecanic exploatare instalaţii
                          termoenergetice din centralele
                          nuclearo-electrice 2

 42 - Maistru termoenergetic 2

 43 - Maistru hidroenergetic

 44 - Maistru construcţii hidroenergetice 2

     VII. Chimie industrială

 45 - Maistru pentru tehnologia chimica organică 2

 46 - Maistru pentru tehnologia chimica anorganica 2

 47 - Maistru la prelucrarea ţiţeiului şi petrochimie 2

 48 - Maistru la prelucrare materialelor plastice si
                          cauciucului 2

 49 - Maistru la fabricarea şi prelucrarea fibrelor,
                          firelor chimice şi artificiale 2

     VIII. Materiale de construcţii

 50 - Maistru la producerea prefabricatelor pentru
                          construcţii 2

 51 - Maistru la fabricarea liantilor şi produselor
                          din azbociment 2

 52 - Maistru la fabricarea materialelor de
                          izolaţii în construcţii 2

 53 - Maistru ceramist (ceramica bruta) 2

 54 - Maistru ceramist (ceramica fina) 2

 55 - Maistru sticlar 2

     IX. Construcţii-montaj

 56 - Maistru construcţii civile, industriale si
                          agricole 2

 57 - Maistru construcţii din samota şi izolaţii 2

 58 - Maistru instalator în construcţii 2

 59 - Maistru electrician în construcţii 2

 60 - Maistru mecanic utilaje de construcţii 2

 61 - Maistru lacatus pentru construcţii 2

     X. Exploatarea şi industrializarea lemnului

 62 - Maistru la fabricarea celulozei şi hirtiei 2

 63 - Maistru la fabricarea cherestelei 2

 64 - Maistru la fabricarea placajului, panelului
                          şi furnirului 2

 65 - Maistru mecanic întreţinere şi reparare
                          utilaje şi instalaţii de exploatare si
                          industrializare a lemnului 2

 66 - Maistru la fabricarea plăcilor aglomerate si
                          fibrolemnoase din lemn 2

 67 - Maistru timplar mobila şi binala 2

 68 - Maistru exploatări şi transporturi forestiere 2

     XI. Transporturi

 69 - Maistru mecanic pentru utilaje de construcţii
                          şi terasamente 2

 70 - Maistru electromecanic locomotive 2

 71 - Maistru electromecanic vagoane 2

 72 - Maistru electromecanic auto 2

 73 - Maistru la construcţii de cai ferate, drumuri
                          şi poduri 2

    XII. Poşta şi telecomunicaţii

 74 - Maistru telecomunicaţii 2

     XIII. Industrie alimentară

 75 - Maistru pentru industrii alimentare extractive 2

 76 - Maistru pentru industrii alimentare fermentative 2

 77 - Maistru la industrializarea laptelui 2

 78 - Maistru la industrializarea cărnii 2

 79 - Maistru la industrializarea legumelor si
                          fructelor 2

 80 - Maistru morar 2

 81 - Maistru pentru produse fainoase şi panificatie 2

 82 - Maistru piscicultor-pescar 2

     XIV. Industrie uşoară

 83 - Maistru filator 2

 84 - Maistru tesator 2

 85 - Maistru tricoter 2

 86 - Maistru finisor produse textile 2

 87 - Maistru confecţii îmbrăcăminte
                         (maistru croitor) 2

 88 - Maistru tabacar 2

 89 - Maistru confecţii incaltaminte
                          (maistru cizmar) 2

 90 - Maistru marochiner 2

     XV. Poligrafie

 91 - Maistru poligraf

   XVI. Agricultura

 92 - Maistru agronom 2

 93 - Maistru horticultor 2

 94 - Maistru zootehnist 2

 95 - Maistru mecanic agricol 2

 96 - Maistru frigotehnist depozite agricole 2

 97 - Maistru construcţii rurale-biologice 2

 98 - Maistru electromecanic staţii de pompare 2

 99 - Maistru mecanic utilaje construcţii
                          agricole şi terasamente 2

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-


    ANEXA 4


                     NOMENCLATORUL SPECIALITATILOR
    în care se pregătesc elevii prin şcolile postliceale de specialitate

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
Nr. Domeniul de activitate Specialitatea Durata Observaţii
crt. (ani)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
     I. Construcţii de maşini

 1 - Tehnolog prelucrari la rece 2

 2 - Tehnolog prelucrari la cald 2

 3 - Proiectant în industria construcţiilor
                    de maşini 2

 4 - Tehnician control nedistructiv 2

 5 - Operator pentru roboti industriali 2

 6 - Prelucrator cu tehnici de precizie 2

 7 - Desenator-trasator industrial 2

     II. Electrotehnică şi electronică

 8 - Tehnician electronist pentru
                    radioteleviziune, automatizări, tehnica de
                    calcul, electronica profesională 2

 9 - Tehnician electrician montator şi de
                    întreţinere instalaţii industriale si
                    echipamente de automatizări 2

 10 - Tehnician electromecanic pentru
                    exploatarea, întreţinerea şi repararea
                    maşinilor şi utilajelor poligrafice
                    şi xerografice 2

     III. Mine

 11 - Tehnician proiectant minier 2

 12 - Tehnician topograf minier 2

 13 - Tehnician cartograf 2

 14 - Tehnician producţie 2

     IV. Petrol

 15 - Operator la prepararea, tratarea şi Numai cu
                    condiţionarea fluidelor de foraj şi a absolvenţi
                    pastelor de ciment 2 din licee
                                                                   de profil
                                                                   petrol

 16 - Operator lucrări geologice 2 Idem

 17 - Operator lucrări geofizice 2 Idem

 18 - Operator lucrări speciale sonde 2 Idem

 19 - Mecanic la exploatarea, întreţinerea si
                    repararea echipamentelor de reglare si
                    ardere a gazelor 2 idem

 20 - Electromecanic la exploatarea,
                    întreţinerea şi repararea aparatelor de
                    măsura şi control pentru petrol şi gaze 2 idem

 21 - Proiectant în industria de petrol şi gaze 2 idem

      V. Geologie

 22 - Tehnician lucrări geologice şi geofizice 2

 23 - Tehnician topograf 2

     VI. Metalurgie

 24 - Tehnolog la prelucrari metalurgice 2

 25 - Proiectant utilaje şi instalaţii 2
                    metalurgice

 26 - Laborant în industria metalurgică 2

 27 - Tehnolog la elaborarea fontelor si
                    oţelurilor 2

 28 - Electromecanic pentru echipamente si
                    aparate de măsura şi automatizări in
                    industria metalurgică 2

 29 - Tehnolog la fabricarea produselor
                    refractare şi abrazive 2

 30 - Tehnolog la fabricarea cocsului si
                    produselor carbunoase 2

 31 - Mecanic pentru aparate şi instalaţii
                    hidraulice în metalurgie 2

     VII. Energetic

  32 - Tehnician proiectant electroenergetic 2

  33 - Tehnician proiectant termoenergetic 2

  34 - Tehnician proiectant hidroenergetic 2

  35 - Tehnician electromagnetic în centrale
                    nuclearo-electrice 3

  36 - Tehnician mecanic în centrale
                    nuclearo-electrice 3

  37 - Tehnician automatizări şi calculatoare
                    în centrale nuclearo-electrice 3

     VIII. Chimie industrială

 38 - Tehnologie chimica 2

 39 - Laborant analize fizico/chimice 2

 40 - Prevenirea şi stingerea incendiilor 2

     IX. Materiale de construcţii

 41 - Proiectant forme pentru sticlarie si
                    ceramica 2

     X. Arhitectură, sistematizare şi
         construcţii-montaj

 42 - Tehnician proiectant pentru construcţii 2

 43 - Tehnician proiectant pentru instalaţii in
                    construcţii 2

 44 - Tehnician proiectant pentru instalaţii
                    electrice în construcţii 2

 45 - Desenator arhitectura şi sistematizare
                    în construcţii 2

 46 - Tehnician pentru urbanism şi amenajarea
                    teritoriului 2,5

 47 - Tehnician topograf în construcţii 2

 48 - Tehnician normare şi salarizare in
                    construcţii 2

 49 - Tehnician devize şi măsurători in
                    construcţii 2

 50 - Tehnician laborant pentru construcţii 2

 51 - Merceolog gestionar pentru materiale
                    de construcţii şi instalaţii 2

     XI. Exploatarea şi industrializarea lemnului

 52 - Tehnician pentru produse finite din lemn 2

 53 - Operator la fabricarea celulozei si
                    hirtiei 2

 54 - Desenator-designarist în industria
                    lemnului 2

     XII. Transporturi

 55 - Electronist locomotive 2

 56 - Electromecanic utilaje cai ferate 2

     XIII. Poşta şi telecomunicaţii

 57 - Diriginte 1,5

 58 - Tehnician telecomunicaţii 1,5

     XIV. Industrie alimentară

 59 - Tehnician în industrii alimentare
                    extractive 2

 60 - Tehnician în industrii alimentare
                    fermentative 2

 61 - Tehnician în morarit şi panificatie 2

 62 - Tehnician în industria cărnii 2

 63 - Tehnician în industria laptelui 2

 64 - Tehnician în industria conservelor de
                    legume şi fructe 2

 65 - Laborant în industria alimentara 2

     XV. Industrie uşoară

 66 - Structura şi proiectarea tesaturilor 2

 67 - Structura şi proiectarea tricoturilor 2

 68 - Proiectarea imbracamintei 2

 69 - Proiectarea articolelor din piele si
                    inlocuitori (pe domenii) 2

     XVI. Agricultură

 70 - Agent agroturism montan 2

 71 - Laborant agricol 2

 72 - Agent cadastru funciar 2

 73 - Hidroameliorator 2

 74 - Constructor hidrotehnic 2

 75 - Vinificator 2

 76 - Operator conservarea cerealelor 2

     XVII. Silvicultura

 77 - Tehnician silvic 2 Numai cu
                                                                   absolvenţi
                                                                   din licee
                                                                   cu profil
                                                                   silvic

     XVIII. Gospodărirea apelor

 78 - Tehnician hidrolog 2

 79 - Tehnician meteorolog 2

     XIX. Comerţ

 80 - Tehnolog comercial reţea 2

 81 - Conducător unităţi comerciale şi de
                    alimentaţie publica 2

 82 - Corespondenta comercială si
                    stenodactilografie 2

     XX. Finanţe, contabilitate, administrativ

 83 - Contabil (pe domenii de activitate) 2

 84 - Prognoza şi evidenta 2

 85 - Tehnician organizare şi normarea muncii
                   (pe domenii de activitate) 2

 86 - Administrator instituţii social-culturale 2

     XXI. Turism

 87 - Tehnician pentru prestaţii turistice
                    (pe domenii de activitate) 2

 88 - Tehnician hotelier (pe domenii de
                    activitate) 2

 89 - Tehnician alimentaţie publica (pe
                    domenii de activitate) 2

     XXII. Cooperaţie meşteşugărească şi de consum

 90 - Electronist depanator aparate de radio
                    şi televizoare 3

 91 - Depanator echipamente electronice
                    de calcul 3

 92 - Depanator roboti casnici, industriali si
                    sisteme automatizate 3

 93 - Depanator aparatura videocamere de
                    luat vederi şi videocasetofoane 3

 94 - Electromecanic reparator obiecte de uz
                    casnic 2

 95 - Cosmeticiana 2

 96 - Optician 2

 97 - Mecanic mecanică fina 2

 98 - Fotograf-fotoceramist 2

 99 - Tehnolog gastrotehnica, alimentaţie
                    publica şi turism 2

 100 - Merceologie şi marketing 2

 101 - Proiectant film şi operator aparatura
                    video 2

     XXIII. Informatică

 102 - Informatician 2

 103 - Operator pentru unităţi de calcul
                    electronic 2

 104 - Operator la calculatorul electronic 2

 105 - Programator-analist asistent 2

 106 - Operator tehnica de calcul 2

     XXIV. Metrologie

 107 - Tehnician metrolog 2

     XXV. Sanitar

 108 - Asistent medical 3

 109 - Asistent medical pentru pediatrie si
                     ocrotire 3 Numai fete

 110 - Asistent medical obstetrica si
                     ginecologie 3 Numai fete

 111 - Asistent medico-social 3

 112 - Asistent de radiologie 2

 113 - Asistent de igiena şi sănătate publica 2

 114 - Asistent de farmacie 2

 115 - Asistent de laborator 2

 116 - Tehnician dentar 2

 117 - Asistent medical 1 Numai cu
                                                                   absolvenţi
                                                                   de licee
                                                                    sanitare

 118 - Maseur 1 Numai pentru
                                                                  nevăzători

     XXVI. Cultură

 119 - Librar 2
 120 - Proiectant-tehnoredactor, restaurator
                     cărţi, legator de arta 2
 121 - Bibliotecar 2
 122 - Arhivar 2
 123 - Personal tehnic-artistic T.V. si
                     cinematografie 2

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-


    ANEXA 5


                       PLAN DE ŞCOLARIZARE
            pentru anul şcolar (universitar) 1990/1991,
                  la toate gradele de învăţămînt

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
 I. Învăţămînt preşcolar
     Număr de copii cuprinşi în grădiniţe 820.000
     din care:
     - grădiniţe cu program normal 596.000
     - grădiniţe cu program prelungit, săptămînal, pentru copii cu
     deficiente şi case de copii preşcolari 224.000
 II. Învăţămînt primar şi gimnazial
     1. Număr de elevi in:
      a) clasele I-IV 1317000
      b) clasele V-VIII
        - învăţămînt de zi 1470000
        - învăţămînt seral 2000
        - învăţămînt fără frecventa 20000
      2. Număr de elevi în clasele şi grupele cu program de muzica,arte
      plastice şi coregrafie 20000
      3. Număr de elevi în şcolile cu program de educaţie fizica şi 20000
      sport
 III. Număr de elevi care se pregătesc pe linie sportiva în cercuri
      şi cluburi 90000
 IV. Număr de elevi cu deficiente grave senzoriale şi intelectuale care
     se pregătesc în şcolile pentru deficienti 30500
 V. Număr de copii în casele de copii şcolari 29600
 VI. Număr de cadre didactice care îndruma activitatea extraşcolară
     în casele elevilor şi copiilor 2900
 VII. Număr de logopezi în centrele de corectare a vorbirii 410
 VIII. Învăţămînt liceal (număr de elevi) clasa a IX-a clasa a XI-a
         a) învăţămînt de zi 200000 160000
         - licee reale 55000 36000
         - licee umaniste 35000 10000
         - licee industriale 49000 80990
         - licee economice-administrative şi de 15000 6100
           specialitate
         - licee agricole 20000 15748
         - licee silvice 500 300
         - licee sanitare 3300 3620
         - licee de informatica 6000 2000
         - licee de metrologie 200 252
         - licee cu program de educaţie fizica şi sport 4400 2000
         - licee de arta 400 500
         - şcoli normale 5000 1430
         - licee militare 600 710
         - seminarii teologice 2000 350
         b) învăţămînt seral 8000 90000
 IX. Învăţămînt profesional
      1. Număr de elevi în anul I în clasele cu promovati de 8 clase
      - învăţămînt de zi 70000
      2. Număr de elevi în anul I în clasele cu absolvenţi de 10 clase
      - învăţămînt de zi 90000
      - învăţămînt seral 3000
 X. Învăţămînt complementar sau de ucenici (număr de elevi în anul I)
      a) învăţămînt de zi 90000
      b) învăţămînt seral 1000
 XI. Învăţămînt de maiştri (număr de elevi în anul I)
      a) învăţămînt de zi 3000
      b) învăţămînt seral 7000
 XII. Învăţămînt postliceal de specialitate (număr de elevi în anul I)
      a) învăţămînt de zi 8000
      b) învăţămînt seral 2000
 XIII. Învăţămînt pentru copii cu deficiente din subordinea
        Ministerului Muncii şi Ocrotirilor Sociale
         1. Cămine-şcoala pentru deficienti mintali, motori si
         mintali-motori incapabili de insertie socială
         - total copii şi elevi 5200
         2. Şcoli profesionale speciale pentru deficienti de auz, de vedere,
         mintali, motori şi mintali-motori recuperabili
         - total elevi 15700
         3. Licee speciale pentru deficienti de vedere şi motori recuperabili
         - total elevi 800
         4. Şcoli postliceale speciale pentru deficienti de vedere
         şi motori recuperabili
         - total elevi 150
         5. Şcoli speciale de reeducare
         - total elevi la învăţămîntul primar, gimnazial, liceal
         industrial şi profesional 1450
         6. Cursuri de calificare-recalificare pentru invalizi,
         cu durata de 6-12 luni
         - total cursanţi 200
 XIV. Învăţămînt superior (număr studenţi în anul I)
        - învăţămînt de zi 42000
        - învăţămînt seral 4000
        - învăţămînt fără frecventa 2000
 XV. Învăţămînt postuniversitar (număr de cursanţi)
        - învăţămînt de zi (specializare) 1000
        - învăţămînt fără frecventa 10000


──────────────
    *) Pentru industria mineritului absolvenţii de 8 clase se pregătesc în 4 ani, iar cei de 10 clase în 2 ani.

                                        ──────────-
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016