Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 519 din 28 aprilie 2009  privind instituirea unui sistem de identificare unica si trasabilitate a explozivilor de uz civil    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 519 din 28 aprilie 2009 privind instituirea unui sistem de identificare unica si trasabilitate a explozivilor de uz civil

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 328 din 18 mai 2009

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prevederile prezentei hotãrâri stabilesc sistemul de identificare unicã şi trasabilitate a explozivilor de uz civil, denumiţi în continuare explozivi.
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã:
a) explozivilor transportaţi şi livraţi fãrã ambalaj sau în autocamioane prevãzute cu instalaţii de pompare pentru descãrcarea lor directã în gaura pentru explozivi;
b) explozivilor fabricaţi la locul de utilizare care sunt utilizaţi imediat dupã fabricare;
c) muniţiilor.
CAP. II
Identificarea unicã
ART. 3
Operatorii economici care produc sau importã explozivi sau care asambleazã capse detonante trebuie sã marcheze explozivii şi fiecare cea mai micã unitate de ambalare a acestora cu un marcaj de identificare unicã.
ART. 4
În cazul în care un exploziv este supus unor procese de fabricaţie ulterioare, producãtorii nu trebuie sã marcheze explozivii cu un nou marcaj de identificare unicã, cu excepţia cazului în care marcajul de identificare unicã iniţial nu mai respectã cerinţele prevãzute la art. 11.
ART. 5
Prevederile art. 3 şi 4 nu se aplicã în cazul în care explozivul este produs pentru a fi exportat, situaţie în care explozivul se marcheazã pentru identificare în conformitate cu cerinţele ţãrii importatoare, asigurându-se trasabilitatea acestuia.
ART. 6
Marcajul de identificare unicã a explozivilor cuprinde componentele prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 7
Fiecãrei unitãţi de producţie de pe teritoriul României i se atribuie un cod de 3 cifre de cãtre autoritatea competentã din România.
ART. 8
(1) În cazul în care unitatea de producţie este situatã în afara Uniunii Europene, producãtorul stabilit în România va contacta autoritatea competentã din statul membru importator, pentru a se atribui un cod unitãţii de producţie.
(2) În cazul în care unitatea de producţie este situatã în afara Uniunii Europene şi producãtorul este stabilit fie în Uniunea Europeanã, fie într-un stat terţ, importatorul explozivilor în cauzã, stabilit în România, contacteazã autoritatea competentã din România pentru a se atribui un cod unitãţii de producţie.
(3) Autoritatea competentã din România prevãzutã la alin. (2) este Ministerul Administraţiei şi Internelor.
(4) Dupã atribuirea codului de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor, operatorii economici prevãzuţi la art. 3 înştiinţeazã în scris inspectoratul teritorial de muncã pe raza cãruia îşi desfãşoarã activitatea asupra codului care le-a fost atribuit.
ART. 9
Condiţiile şi cerinţele de atribuire a codurilor unitãţilor de producţie de cãtre autoritatea competentã din România se stabilesc prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
ART. 10
Distribuitorii care reambaleazã explozivii au obligaţia sã fixeze marcajul de identificare unicã pe exploziv şi pe cea mai micã unitate de ambalare.
ART. 11
Operatorii economici prevãzuţi la art. 3 au obligaţia de a aplica sau fixa în mod ferm şi durabil marcajul de identificare unicã pe articolul în cauzã, astfel încât sã fie uşor lizibil, atât optic, cât şi electronic.
ART. 12
(1) În cazul explozivilor încartuşaţi, denumiţi şi cartuşe, şi al explozivilor ambalaţi în saci, marcajul de identificare unicã este constituit dintr-o etichetã adezivã sau o imprimare directã pe fiecare cartuş ori unitate de ambalare.
(2) Operatorii economici prevãzuţi la art. 3 aplicã o etichetã conexã pe fiecare cutie cu cartuşe sau unitate de ambalare.
(3) În plus, operatorii economici prevãzuţi la art. 3 pot utiliza o etichetã electronicã din material inert, pasiv, ataşatã la fiecare cartuş sau ambalaj şi, în acelaşi mod, o etichetã electronicã conexã pentru fiecare cutie cu cartuşe sau unitate de ambalare.
ART. 13
În cazul explozivilor din douã componente ambalaţi, marcajul de identificare unicã trebuie sã fie constituit dintr-o etichetã adezivã sau o imprimare directã pe fiecare cea mai micã unitate de ambalare care conţine cele douã componente.
ART. 14
(1) În cazul capselor detonante pirotehnice şi al fitilurilor, marcajul de identificare unicã este constituit dintr-o etichetã adezivã, imprimare directã sau marcaj, aplicatã/aplicat pe tubul capsei ori pe fitil.
(2) Operatorii economici prevãzuţi la art. 3 aplicã o etichetã conexã pe fiecare cutie de capse detonante pirotehnice sau fitiluri.
(3) În plus, operatorii economici prevãzuţi la art. 3 pot utiliza o etichetã electronicã din material inert, pasiv, ataşatã la fiecare capsã detonantã sau fitil şi o etichetã conexã pentru fiecare cutie de capse detonante ori fitiluri.
ART. 15
(1) În cazul capselor detonante electrice, neelectrice şi electronice, marcajul de identificare unicã este constituit dintr-o etichetã adezivã, aplicatã pe reofori sau pe tuburi, ori dintr-o etichetã adezivã, imprimare directã sau marcaj, aplicatã/aplicat pe tubul capsei.
(2) Operatorii economici prevãzuţi la art. 3 aplicã o etichetã conexã pe fiecare cutie de capse detonante electrice, neelectrice şi electronice.
(3) În plus, operatorii economici prevãzuţi la art. 3 pot utiliza o etichetã electronicã din material inert, pasiv, ataşatã la fiecare capsã detonantã electricã, neelectricã şi electronicã şi o etichetã conexã pentru fiecare cutie de capse detonante electrice, neelectrice şi electronice.
ART. 16
(1) În cazul dispozitivelor de amorsare şi al busterelor, marcajul de identificare unicã trebuie sã fie constituit dintr-o etichetã adezivã sau o imprimare directã pe dispozitivul de amorsare ori pe buster.
(2) Operatorii economici prevãzuţi la art. 3 aplicã o etichetã conexã pe fiecare cutie de dispozitive de amorsare sau buster.
(3) În plus, operatorii economici prevãzuţi la art. 3 pot utiliza o etichetã electronicã din material inert, pasiv, ataşatã la fiecare dispozitiv de amorsare sau buster şi o etichetã conexã pentru fiecare cutie de dispozitive de amorsare ori buster.
ART. 17
(1) În cazul fitilurilor detonante şi al fitilurilor de amorsare, marcajul de identificare unicã este constituit dintr-o etichetã adezivã sau o imprimare directã pe bobinã.
(2) Operatorii economici prevãzuţi la art. 3 aplicã marcajul de identificare unicã din 5 în 5 metri, fie pe învelişul exterior al fitilului detonant sau al fitilului de amorsare, fie pe stratul interior de plastic extrudat situat sub fibra exterioarã a fitilului detonant sau a fitilului de amorsare.
(3) Operatorii economici prevãzuţi la art. 3 aplicã o etichetã conexã pe fiecare cutie de fitiluri detonante sau fitiluri de amorsare.
(4) În plus, operatorii economici prevãzuţi la art. 3 pot utiliza o etichetã electronicã din material inert, pasiv, inserat în fitiluri şi o etichetã conexã pentru fiecare cutie de fitiluri detonante sau fitiluri de amorsare.
ART. 18
(1) În cazul canistrelor şi bidoanelor cu explozivi, marcajul de identificare unicã este constituit dintr-o etichetã adezivã sau o imprimare directã pe canistra ori bidonul cu explozivi.
(2) În plus, operatorii economici prevãzuţi la art. 3 pot utiliza o etichetã electronicã din material inert, pasiv, ataşatã la fiecare canistrã sau bidon.
ART. 19
(1) Operatorii economici prevãzuţi la art. 3 pot ataşa copii adezive detaşabile ale etichetei originale la explozivii destinaţi a fi utilizaţi de cãtre clienţi.
(2) În vederea prevenirii utilizãrilor eronate, operatorii economici prevãzuţi la art. 3 marcheazã copiile prevãzute la alin. (1), în mod vizibil, drept copii ale originalului şi pãstreazã evidenţa acestora.

CAP. III
Gestionarea datelor

ART. 20
Toţi operatorii economici din sectorul explozivilor au obligaţia sã îşi instituie un sistem de culegere a datelor în ceea ce priveşte explozivii, care sã includã marcajul de identificare unicã a acestora pe parcursul lanţului de aprovizionare şi al duratei de viaţã.
ART. 21
Sistemul de culegere de date permite operatorilor economici prevãzuţi la art. 20 sã cunoascã trasabilitatea explozivilor, astfel încât cei care deţin explozivii sã poatã fi identificaţi în orice moment.
ART. 22
(1) Datele culese, inclusiv marcajul de identificare unicã, sunt înregistrate şi pãstrate de cãtre operatorii economici prevãzuţi la art. 20 pentru o perioadã de 10 ani de la livrare sau de la ultima datã cunoscutã dupã sfârşitul duratei de viaţã a explozivului, chiar dacã operatorul economic în cauzã şi-a încetat activitatea.
(2) În situaţia în care operatorul economic îşi înceteazã activitatea, acesta are obligaţia de a preda, în termen de 15 zile, documentele care conţin datele culese, inclusiv marcajul de identificare unicã, structurilor specializate din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

CAP. IV
Obligaţiile operatorilor economici

ART. 23
(1) Operatorii economici prevãzuţi la art. 20 au urmãtoarele obligaţii:
a) sã ţinã un registru cu toate identificãrile, precum şi cu toate informaţiile pertinente, inclusiv tipul explozivului, denumirea operatorului economic sau a persoanei care îl are în custodie;
b) sã înregistreze locul unde este depozitat fiecare exploziv când acesta se aflã în posesia sau custodia lor, pânã în momentul în care acesta este transferat cãtre alt operator economic sau utilizat;
c) sã supunã regulat sistemul lor de culegere de date unor teste în vederea asigurãrii eficienţei acestuia şi a calitãţii datelor înregistrate;
d) sã înregistreze şi sã pãstreze datele culese, electronic şi pe suport hârtie, inclusiv cele despre marcajele de identificare unice, pentru perioadele prevãzute la art. 22;
e) sã asigure protecţia datelor culese împotriva deteriorãrilor sau a distrugerilor accidentale ori deliberate;
f) sã furnizeze autoritãţilor competente, la cerere, informaţii privitoare la locul de origine şi la locul de depozitare a fiecãrui exploziv pe parcursul duratei de viaţã şi al lanţului de aprovizionare;
g) sã furnizeze autoritãţilor competente numele şi datele de contact ale persoanei care poate furniza informaţiile prevãzute la lit. f) în afara programului normal de lucru.
(2) În îndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. (1) lit. d), pentru explozivii produşi sau importaţi înainte de data de 5 aprilie 2012, operatorii economici prevãzuţi la art. 20 pãstreazã înregistrãrile conform reglementãrilor în vigoare pânã la aceastã datã.
ART. 24
Urmãrirea îndeplinirii obligaţiilor prevãzute la art. 23 se va face de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor.

CAP. V
Rãspunderi contravenţionale

ART. 25
(1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 5000 la 10.000 lei încãlcarea prevederilor art. 3.
(2) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 2.000 la 4.000 lei încãlcarea prevederilor art. 10 şi 11.
(3) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 la 10.000 lei încãlcarea prevederilor art. 20, 22 şi 23.
ART. 26
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 25 alin. (1)-(2) se fac de cãtre personalul împuternicit din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncã.
ART. 27
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 25 alin. (3) se fac de cãtre personalul împuternicit din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
ART. 28
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 25 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 29
În termen de 90 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri vor fi elaborate condiţiile şi cerinţele de atribuire a codurilor unitãţilor de producţie de cãtre autoritatea competentã din România, ce vor fi aprobate prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.
ART. 30
Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã începând cu data de 5 aprilie 2012.

*

Prezenta hotãrâre transpune Directiva 2008/43/CE a Comisiei din 4 aprilie 2008, de instituire, în temeiul Directivei 93/15/CEE, a unui sistem de identificare şi trasabilitate a explozivilor de uz civil, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 94 din 5 aprilie 2008.


PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:


──────────────
Ministrul muncii,
familiei şi protecţiei sociale,
Marian Sârbu

Viceprim-ministru,
ministrul administraţiei
şi internelor,
Dan Nica

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Vasile Puşcaş

Ministrul economiei,
Adriean Videanu

Bucureşti, 28 aprilie 2009.
Nr. 519.

ANEXĂ

Componentele marcajului de identificare unicã a explozivilor

Marcajul de identificare unicã va conţine:
1. O parte vizibilã cu ochiul liber, conţinând urmãtoarele elemente:
a) denumirea producãtorului;
b) un cod alfanumeric conţinând în ordine: douã litere de identificare a statului membru (unitatea de producţie sau import pe piaţa comunitarã, de exemplu RO=România), 3 cifre de identificare a numelui unitãţii de producţie atribuit de Ministerul Administraţiei şi Internelor, codul unic al produsului şi informaţii logistice concepute de producãtor.
2. Un numãr de identificare lizibil electronic în cod de bare şi/sau cod cu matriţã care se raporteazã direct la codul alfanumeric de identificare.
Exemplu:


NOTA(CTCE)
Reprezentarea graficã a codului alfanumeric de identificare, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 328 din 18 mai 2009, la pagina 15, (a se vedea imaginea asociatã).

3. În cazul articolelor prea mici pentru aplicarea codului unic al produsului şi a informaţiilor logistice concepute de producãtor, informaţiile de la pct. 1 lit. b), cu excepţia celor privind codul unic al produsului şi informaţiilor logistice concepute de producãtor, şi informaţiile de la pct. 2 se considerã suficiente.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016