Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 517 din 5 august 1994  privind taxa de inscriere si de abonament pentru serviciul public de televiziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 517 din 5 august 1994 privind taxa de inscriere si de abonament pentru serviciul public de televiziune

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 271 din 26 septembrie 1994
    În aplicarea art. 44 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune,

    Guvernul României hotărăşte:

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Posesorii receptoarelor de televiziune sunt obligaţi, conform legii, la plata taxelor de înscriere şi de abonament pentru serviciul public efectuat de Societatea Română de Televiziune.
    ART. 2
    (1) Pentru receptoarele de televiziune aflate în posesia persoanelor fizice se va plati un singur abonament pe familie, indiferent de numărul şi de felul aparatelor de recepţie deţinute de abonat la domiciliu.
    (2) Prin familie, în sensul alineatului precedent, se înţelege: soţul, sotia, copiii, precum şi orice alte persoane, în cazul în care locuiesc în comun şi gospodăresc împreună.
    ART. 3
    (1) Persoanele juridice posesoare de receptoare de televiziune datorează taxe de abonament pentru fiecare receptor deţinut, în condiţiile prezentei hotărâri, conform anexei nr. 1.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplica şi unităţilor fără personalitate juridică cu cont în bancă, posesoare de receptoare de televiziune.
    ART. 4
    Vânzarea, repararea şi închirierea receptoarelor de televiziune se efectuează numai persoanelor fizice sau juridice care dovedesc calitatea de abonat.

    CAP. II
    Dobândirea calităţii de abonat şi încasarea taxei de abonament

    ART. 5
    (1) Calitatea de abonat se obţine, după achitarea taxei de înscriere, prin completarea unei cereri-tip conform modelului prezentat în anexa nr. 2; cererea-tip se depune la oficiile poştale în raza cărora îşi au domiciliul persoanele fizice sau îşi au sediile unităţile menţionate la pct. 2-6 din anexa nr. 1 la prezenta hotărâre şi se dovedeşte prin carnetul de abonat, eliberat o dată cu depunerea cererii.
    (2) Cererea-tip completată de solicitant are caracterul unui act autentic care constituie titlu executoriu şi se executa după aceeaşi procedura ca şi sumele datorate fiscului.
    (3) În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, posesorii de receptoare de televiziune care nu figurează ca abonaţi şi nu plătesc în prezent taxa de abonament vor completa şi vor depune cererea-tip prevăzută la alin. (1).
    ART. 6
    (1) Taxa de abonament este lunară şi se datorează începând cu prima zi a lunii următoare înscrierii ca abonat.
    (2) Nivelul taxei de abonament, pe categorii de abonaţi, este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta hotărâre.
    (3) Plata taxei de abonament se efectuează lunar, iar dovada acesteia se face prin completarea, de către persoanele autorizate, a carnetului de abonat; plata taxei după expirarea lunii atrage majorarea sumei cu 30% pe luna.
    ART. 7
    (1) Titularul abonamentului are obligaţia sa anunţe în scris, în termen de 60 de zile, orice schimbare a domiciliului, sediului sau a posesorului, pentru efectuarea modificării respective în evidenta abonatilor.
    (2) Denunţarea abonamentului se efectuează în scris unităţilor care încasează taxele de abonament, aceasta operând din luna următoare celei în care s-a formulat cererea de denunţare.
    ART. 8
    (1) Încasarea taxei de abonament se efectuează prin Regia Autonomă "Poşta Română" în baza unui contract de mandat încheiat cu Societatea Română de Televiziune.
    (2) Regia Autonomă "Poşta Română", prin unităţile sale, primeşte cererile-tip de la abonaţi, eliberează carnetele de abonament, încasează taxele de înscriere şi de abonament şi urmăreşte încasarea ritmica şi integrala a acestora.
    ART. 9
    Procedura de executare silită a abonatilor care se sustrag plăţii taxei de abonament se efectuează potrivit prevederilor legale stabilite pentru sumele datorate fiscului.

    CAP. III
    Sancţiuni

    ART. 10
    Fapta persoanei care completează cererea-tip cu date nereale sau care face declaraţii neadevărate în legătura cu deţinerea şi folosirea receptoarelor de televiziune constituie, în condiţiile Codului penal, infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
    ART. 11
    Constituie contravenţii, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sunt considerate infracţiuni, următoarele fapte:
    a) instalarea, folosirea sau deţinerea receptoarelor de televiziune fără abonament eliberat în condiţiile prezentei hotărâri;
    b) folosirea de către fostul abonat a receptoarelor de televiziune, după denunţarea cererii-tip;
    c) neanuntarea schimbării domiciliului sau sediului, ori schimbării posesorului în termen de 60 de zile.
    ART. 12
    (1) Contravenţiile prevăzute la art. 11 lit. a) şi b) se sancţionează cu amenda de la 10.000 lei la 50.000 lei, iar cele prevăzute la lit. c), cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei.
    (2) În cazurile prevăzute la art. 11 lit. a) şi b), contravenientul va fi obligat şi la plata unor despăgubiri civile în favoarea Societăţii Române de Televiziune, la nivelul dublului taxei prevăzute în anexa nr. 1, pe o perioada retroactivă de 3 ani.
    ART. 13
    (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se efectuează prin proces-verbal, de către persoane anume împuternicite de conducerea Societăţii Române de Televiziune.
    (2) Impotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face plângere, în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările ulterioare.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale şi tranzitorii

    ART. 14
    Posesorii de receptoare de televiziune neinscrisi în evidenta abonatilor la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri pot solicita înscrierea, prin completarea cererii-tip, fără a suporta sancţiunile prevăzute la art. 12, dacă depun cereri în termen de 30 de zile.
    ART. 15
    (1) Societăţile de televiziune prin cablu autorizate în condiţiile Legii audiovizualului nr. 48/1992 sunt obligate sa pună gratuit la dispoziţia unităţilor subordonate Regiei Autonome "Poşta Română", în raza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi imputernicitilor Societăţii Române de Televiziune, listele nominale şi adresele abonatilor proprii.
    (2) Calitatea de abonat dobindita fata de o societate de televiziune prin cablu de către orice persoana fizica sau juridică constituie dovada posesiei receptorului în sensul prevederilor art. 1 din prezenta hotărâre.
    (3) Persoanele fizice şi juridice prevăzute la alineatul precedent, care nu figurează ca abonaţi în evidentele aparţinând Regiei Autonome "Poşta Română", vor completa, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, cererile-tip conform anexei nr. 2, urmând a achita taxa de înscriere şi de abonament de la data încheierii contractului cu societatea de televiziune prin cablu.
    ART. 16
    Modificarea taxei de abonament se face prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Societăţii Române de Televiziune.
    ART. 17
    Societatea Română de Televiziune poate da precizări în aplicarea prevederilor prezentei hotărâri.
    ART. 18
    (1) Căminele de bătrâni, creşele, grădiniţele, căminele de copii, misiunile diplomatice străine şi personalul acestora (pe baza de reciprocitate), salariaţii şi pensionării Societăţii Române de Televiziune, pensionării Radioteleviziunii Române, precum şi alte categorii stabilite în baza unor dispoziţii legale sunt scutite de plata taxelor de înscriere şi de abonament TV.
    ART. 19
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 20
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 octombrie 1994.

               PRIM-MINISTRU
              NICOLAE VĂCĂROIU

                        Contrasemnează:
                       ----------------
                     Ministrul comunicaţiilor,
                          Andrei Chirică

                         Ministru de stat,
                       ministrul finanţelor,
                         Florin Georgescu

    Bucureşti, 5 august 1994.
    Nr. 517.


    ANEXA 1

               TAXA DE ABONAMENT
               pentru televiziune

                                                                   - lei/lună -
                                                                   ------------
1. Taxa de abonament stabilită pentru o familie 560
2. Taxa de abonament datorată de agenţii economici care vând
   aparate de recepţie tv., stabilită pentru fiecare unitate
   comercială în parte 5.500
3. Taxa de abonament datorată de agenţii economici care repară
   şi asamblează aparate de recepţie tv., stabilită pentru
   fiecare unitate economică de reparaţiei 2.200
4. Instituţii publice, şcoli, institute de învăţământ superior,
   spitale, centre cultural-artistice, unităţi militare - taxa
   pe aparat 560
5. Agenţii economici şi celelalte persoane juridice cu sediul în
   România, alţii decât cei de la pct. 2, 3, 4, 6 - taxa pe aparat 750
6. Taxa de abonament datorată de agenţii economici pentru unită-
   ţile hoteliere, moteluri, cabane sau pensiuni, unităţi de
   alimentaţie publică, restaurante, baruri şi altele asemenea,
   dotate cu aparate de recepţie tv. - taxa pe aparat (pentru
   unităţile cu activitate sezonieră taxa se percepe numai pentru
   perioada de funcţionare) 1.200
7. Taxa de înscriere a abonatilor va fi egala cu valoarea taxei
   de abonament pe o lună, în funcţie de statutul acestora, pre-
   văzut la pct. 1-6.



    ANEXA 2

                             CERERE-TIP
    Subsemnatul (agent economic) ................., cu domiciliul (sediul) în .............., fiul lui ......... şi al ............, născut la .........., luna .......... anul ............ ziua .........., (nr. de înregistrare la Registrul comerţului ..................), văzând dispoziţiile Legii nr. 41/1994, declar că posed ............ receptoare tv. de la data de .............. şi mă oblig la plata taxei de abonament stabilită legal, cunoscând ca prezenta cerere are caracterul unui act autentic şi constituie titlu executoriu conform legii.

         Data .................

                                                            Semnătura
                                                           ...........

                         -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016