Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 517 din 18 mai 2011  pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.029/2008 privind conditiile introducerii pe piata a masinilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 517 din 18 mai 2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.029/2008 privind conditiile introducerii pe piata a masinilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 373 din 27 mai 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. I
    Hotãrârea Guvernului nr. 1.029/2008 privind condiţiile introducerii pe piaţã a maşinilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 674 din 30 septembrie 2008, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
    1. La articolul 3 alineatul (2), dupã punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 13, cu urmãtorul cuprins:
    "13. cerinţe esenţiale de securitate şi sãnãtate - dispoziţii obligatorii referitoare la proiectarea şi fabricarea produselor care fac obiectul prezentei hotãrâri, menite sã asigure un nivel ridicat de securitate şi protecţie a sãnãtãţii persoanelor şi, dupã caz, a animalelor domestice şi a bunurilor şi, atunci când este cazul, a mediului.
    Cerinţele esenţiale de securitate şi sãnãtate sunt prevãzute în anexa nr. 1. Cerinţele esenţiale de securitate şi sãnãtate destinate sã asigure protecţia mediului se aplicã numai maşinilor prevãzute la pct. 2.4 din anexa nr. 1."
    2. La articolul 5, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 5. - (1) Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în calitate de autoritate competentã, adoptã mãsurile necesare pentru ca maşinile sã fie introduse pe piaţã şi/sau puse în funcţiune numai dacã acestea îndeplinesc condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre şi nu pun în pericol securitatea şi sãnãtatea persoanelor şi, dupã caz, a animalelor domestice şi a bunurilor şi, atunci când este cazul, a mediului, atunci când ele sunt instalate şi întreţinute corespunzãtor şi utilizate potrivit destinaţiei lor sau în condiţii rezonabil previzibile."
    3. La articolul 10, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(2) Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale adoptã mãsurile indicate de cãtre Comisie ca urmare a solicitãrii prevãzute la alin. (1), în scopul asigurãrii, la nivel comunitar, a unui nivel ridicat de securitate şi protecţie a sãnãtãţii persoanelor şi, dupã caz, a animalelor domestice şi a bunurilor şi, atunci când este cazul, a mediului."
    4. La articolul 12, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Art. 12. - (1) În cazul în care Inspecţia Muncii constatã cã o maşinã care intrã sub incidenţa prevederilor prezentei hotãrâri, poartã marcajul CE, este însoţitã de declaraţia CE de conformitate şi este utilizatã potrivit destinaţiei sale sau în condiţii rezonabil previzibile poate pune în pericol securitatea sau sãnãtatea persoanelor şi, dupã caz, a animalelor domestice şi a bunurilor şi, atunci când este cazul, a mediului, aceasta ia mãsuri corespunzãtoare pentru retragerea de pe piaţã, interzicerea introducerii pe piaţã şi/sau punerii în funcţiune a respectivei maşini ori restrângerea liberei circulaţii a acesteia."
    5. La articolul 15, alineatul (10) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "(10) Prin ordin al ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale se constituie grupul de coordonare tehnicã în domeniul maşinilor, format din reprezentanţi ai autoritãţilor competente pe domeniul de aplicare al prezentei hotãrâri, ai organismelor notificate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi ai organizaţiilor cu responsabilitãţi în aplicarea prevederilor acesteia, grup care îşi desfãşoarã activitatea în baza unui regulament propriu."
    6. La anexa nr. 1 "Cerinţe esenţiale de sãnãtate şi securitate referitoare la proiectarea şi construcţia maşinilor", la "Principii generale", punctul 4 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "4. Prezenta anexã este structuratã în mai multe pãrţi. Prima parte conţine principii generale, care se aplicã tuturor tipurilor de maşini. Celelalte pãrţi se referã la anumite tipuri de pericole specifice. Cu toate acestea, este absolut necesarã examinarea întregului conţinut al anexei, pentru a exista certitudinea îndeplinirii tuturor cerinţelor esenţiale aplicabile. La proiectarea maşinii trebuie luate în considerare atât cerinţele din partea generalã, cât şi cerinţele din una sau mai multe dintre celelalte pãrţi, în funcţie de rezultatele evaluãrii riscurilor, efectuatã în conformitate cu pct. 1 din prezentele principii generale. Cerinţele esenţiale de securitate şi sãnãtate destinate sã asigure protecţia mediului se aplicã numai maşinilor specificate la punctul 2.4."
    7. La anexa nr. 1, la partea a doua "Cerinţe esenţiale de sãnãtate şi securitate suplimentare pentru anumite categorii de maşini", partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
    "Maşinile destinate industriei alimentare, maşinile destinate industriei cosmetice sau farmaceutice, maşinile portabile ţinute în mânã şi/sau dirijate cu mâna, echipamentele portabile prevãzute cu cartuşe de fixare a încãrcãturii explozive şi alte maşini de impact, inclusiv maşinile pentru prelucrarea lemnului şi a materialelor cu caracteristici fizice similare, precum şi maşinile pentru aplicarea pesticidelor trebuie sã îndeplineascã toate cerinţele esenţiale de securitate şi sãnãtate stabilite în prezenta parte (a se vedea <<Principii generale>> - pct. 4)."
    8. La anexa nr. 1, la partea a doua, dupã punctul 2.3 se introduce un nou punct, punctul 2.4, cu urmãtorul cuprins:
    "2.4. Maşini pentru aplicarea pesticidelor
    2.4.1. Definiţie
    Maşini pentru aplicarea pesticidelor - maşini special destinate aplicãrii produselor fitosanitare, prevãzute la art. 2 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piaţã a produselor fitosanitare şi de abrogare a directivelor 79/117/CEE şi 91/414/CEE ale Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 309 din 24 noiembrie 2009.
    2.4.2. Observaţii generale
    Producãtorul de maşini pentru aplicarea pesticidelor sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã asigure efectuarea unei evaluãri a riscurilor de expunere neintenţionatã a mediului la pesticide, în conformitate cu procesul de evaluare a riscurilor şi de reducere a riscurilor, menţionat la <<Principii generale>> - pct. 1.
    Maşinile pentru aplicarea pesticidelor trebuie proiectate şi construite luându-se în considerare rezultatele evaluãrii riscurilor prevãzute în paragraful anterior, astfel încât acestea sã poatã fi acţionate, reglate şi întreţinute fãrã a expune în mod neintenţionat mediul la pesticide.
    Scurgerile trebuie sã fie întotdeauna prevenite.
    2.4.3. Control şi monitorizare
    Aplicarea pesticidelor trebuie sã poatã fi controlatã şi monitorizatã uşor şi cu precizie şi sã poatã fi opritã imediat, din postul de lucru.
    2.4.4. Umplere şi golire
    Maşina trebuie sã fie proiectatã şi construitã astfel încât sã permitã umplerea cu precizie cu cantitatea necesarã de pesticid şi sã asigure golirea uşoarã şi completã a acesteia, prevenind în acelaşi timp pierderile de pesticid prin scurgere şi evitând contaminarea sursei de apã în timpul acestor operaţiuni.
    2.4.5. Aplicarea pesticidelor
    2.4.5.1. Rata de aplicare
    Maşina trebuie sã fie prevãzutã cu mijloace pentru reglarea uşoarã, precisã şi sigurã a ratei de aplicare.
    2.4.5.2. Distribuirea, depunerea şi împrãştierea pesticidelor
    Maşina trebuie proiectatã şi construitã astfel încât sã asigure ca pesticidele sã fie depuse în zonele-ţintã, sã reducã la minimum pierderile în alte zone şi sã previnã scurgerea pesticidelor în mediu. Dacã este cazul, trebuie sã fie asiguratã o distribuţie egalã şi o depunere omogenã.
    2.4.5.3. Încercãri
    Pentru a verifica dacã pãrţile componente ale maşinii satisfac cerinţele prevãzute la pct. 2.4.5.1 şi 2.4.5.2, producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat trebuie sã efectueze încercãri corespunzãtoare ori sã asigure efectuarea unor astfel de încercãri pentru fiecare dintre tipurile de maşini în cauzã.
    2.4.5.4. Pierderi în timpul opririlor
    Maşina trebuie sã fie proiectatã şi construitã astfel încât sã previnã pierderi când funcţia de aplicare a pesticidelor este opritã.
    2.4.6. Întreţinere
    2.4.6.1. Curãţare
    Maşina trebuie proiectatã şi construitã astfel încât sã permitã curãţarea uşoarã şi deplinã a acesteia, fãrã contaminarea mediului.
    2.4.6.2. Revizie
    Maşina trebuie proiectatã şi construitã astfel încât înlocuirea pãrţilor uzate sã poatã fi fãcutã fãrã contaminarea mediului.
    2.4.7. Inspecţii
    Trebuie sã fie posibilã conectarea cu uşurinţã la maşinã a instrumentelor de mãsurã necesare pentru a verifica funcţionarea corectã a acesteia.
    2.4.8. Marcarea duzelor, sitelor şi filtrelor
    Duzele, sitele şi filtrele trebuie sã fie marcate astfel încât tipul şi dimensiunea lor sã poatã fi clar identificate.
    2.4.9. Indicarea pesticidului utilizat
    Dacã este cazul, maşina trebuie sã fie dotatã cu un suport special, pe care operatorul sã poatã afişa numele pesticidului care este utilizat.
    2.4.10. Instrucţiuni
    Instrucţiunile trebuie sã furnizeze urmãtoarele informaţii:
    a) mãsurile de prevenire care trebuie sã fie luate în timpul amestecãrii, încãrcãrii, aplicãrii, golirii, curãţãrii, reviziei şi operaţiunilor de transport pentru a se evita contaminarea mediului;
    b) condiţiile detaliate de utilizare pentru diferitele medii de operare avute în vedere, inclusiv pregãtirea corespunzãtoare şi reglajele necesare pentru a se asigura depunerea pesticidelor în zonele-ţintã cu reducerea la minimum a pierderilor în alte zone, pentru a se preveni scurgerea pesticidelor în mediu şi, dacã este cazul, pentru a se asigura o distribuire egalã şi o depunere omogenã a pesticidelor;
    c) gama de tipuri şi dimensiuni ale duzelor, sitelor şi filtrelor care pot fi utilizate cu maşina;
    d) frecvenţa verificãrilor, criteriile şi metoda pentru înlocuirea componentelor, precum duze, site şi filtre, supuse uzurii, care afecteazã funcţionarea corectã a maşinii;
    e) specificarea calibrãrii, întreţinerii zilnice, pregãtirii pentru iarnã şi a altor verificãri necesare pentru a se asigura funcţionarea corectã a maşinii;
    f) tipurile de pesticide care pot provoca funcţionarea incorectã a maşinii;
    g) indicarea faptului cã operatorul trebuie sã actualizeze numele pesticidului utilizat pe suportul special prevãzut la pct. 2.4.9;
    h) conectarea şi utilizarea oricãror echipamente sau accesorii speciale, precum şi mãsurile de prevenire necesare care trebuie sã fie luate;
    i) indicarea faptului cã maşina poate fi supusã unor cerinţe naţionale pentru inspecţia periodicã de cãtre organisme desemnate, astfel cum este prevãzut în Directiva 2009/128/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unui cadru de acţiune comunitarã în vederea utilizãrii durabile a pesticidelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 309 din 24 noiembrie 2009;
    j) caracteristicile maşinii care trebuie sã fie inspectate pentru a se asigura funcţionarea ei corectã;
    k) instrucţiunile pentru conectarea instrumentelor de mãsurã necesare."
    ART. II
    În cuprinsul Hotãrârii Guvernului nr. 1.029/2008, sintagmele "Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse" şi "cerinţe esenţiale de sãnãtate şi securitate" se înlocuiesc cu sintagmele "Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale" şi, respectiv, "cerinţe esenţiale de securitate şi sãnãtate".
    ART. III
    Ordinul ministrului muncii familiei şi protecţiei sociale prevãzut la art. 15 alin. (10) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.029/2008, astfel cum a fost modificatã şi completatã prin prezenta hotãrâre, se emite în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
    ART. IV
    Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data de 15 decembrie 2011.

                                        *
    Prezenta hotãrâre transpune Directiva 2009/127/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 octombrie 2009 de modificare a Directivei 2006/42/CE în ceea ce priveşte echipamentele tehnice de aplicare a pesticidelor, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 310 din 25 noiembrie 2009.

                      PRIM-MINISTRU
                        EMIL BOC

                     Contrasemneazã:
                     ---------------
                    Ministrul muncii,
             familiei şi protecţiei sociale,
                       interimar,
                       Emil Boc

                   Ministrul economiei,
            comerţului şi mediului de afaceri,
                      Ion Ariton

                Ministrul agriculturii
                şi dezvoltãrii rurale,
                   Valeriu Tabãrã

               Şeful Departamentului
              pentru Afaceri Europene,
                   Bogdan Mãnoiu

    Bucureşti, 18 mai 2011.
    Nr. 517.

                                   ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016