Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 516 din 5 august 1994  privind taxa de abonament pentru Societatea Romana de Radiodifuziune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 516 din 5 august 1994 privind taxa de abonament pentru Societatea Romana de Radiodifuziune

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 265 din 20 septembrie 1994
    În aplicarea art. 44 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune,

    Guvernul României hotărăşte:

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Posesorii receptoarelor radio de orice fel sunt obligaţi, conform legii, la plata taxei de abonament pentru serviciul public efectuat de Societatea Română de Radiodifuziune.
    ART. 2
    (1) Pentru receptoarele radio aflate în posesia persoanelor fizice se va plăti un singur abonament pe familie, indiferent de numărul şi felul aparatelor de recepţie deţinute la domiciliu sau în autoturismele proprietate personală.
    (2) Prin familie, în sensul alineatului precedent, se înţelege: soţul, sotia, copiii, precum şi orice alte persoane, în cazul în care locuiesc în comun şi gospodăresc împreună.
    ART. 3
    (1) Persoanele juridice sunt obligate să plătească taxa de abonament Societăţii Române de Radiodifuziune în condiţiile prezentei hotărâri.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi unităţilor fără personalitate juridică posesoare de receptoare radio.
    (3) Persoanele juridice şi unităţile fără personalitate juridică cu cont în bancă sunt obligate ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri să încheie cu Societatea Română de Radiodifuziune contracte pentru plata taxei de abonament radio.
    ART. 4
    Taxele de abonament pe categorii de abonaţi sunt stabilite în anexa nr. 1.

    CAP. II
    Încasarea taxei de abonament şi calitatea de abonat

    ART. 5
    (1) Taxa de abonament este lunară şi se va incasa de la persoanele fizice de către Regia Autonomă de Electricitate "Renel", în numele şi pentru Societatea Română de Radiodifuziune, în baza unui contract de mandat, o dată cu plata energiei electrice consumate.
    (2) Persoanele fizice care nu posedă receptoare radio vor completa o declaraţie în acest sens (anexa nr. 2), pe baza căreia vor fi excluse de la obligaţia plăţii taxei de abonament.
    (3) Regia Autonomă de Electricitate "Renel" încasează taxa de abonament şi primeşte, atunci când este cazul, declaraţiile prevăzute la alineatul precedent.
    (4) Condiţiile concrete de efectuare a serviciilor prevăzute la alin. (3) vor fi stabilite prin contractul de mandat.
    ART. 6
    (1) Pentru neplata la termen a taxei de abonament, abonatii plătesc penalităţi pentru fiecare zi de întârziere: 0,20% pentru primele 30 de zile şi 0,40% pentru ceea ce depăşeşte 30 de zile.
    (2) Penalităţile se calculează începând cu cea dea 5-a zi de la data înştiinţării de plata, pentru persoanele fizice, şi din prima zi a lunii următoare celei pentru care este datorată taxa, pentru persoanele juridice.
    ART. 7
    Încetarea plăţii taxei de abonament se obţine prin procedura prevăzută la art. 5 alin. (2), aceasta operând din luna următoare celei în care s-a formulat declaraţia.
    ART. 8
    Sunt scutite de plata taxei de abonament căminele de batrini, creşele, grădiniţele, căminele de copii, misiunile diplomatice străine şi familiile membrilor acestora, pe baza de reciprocitate, salariaţii şi pensionării Societăţii Române de Radiodifuziune, pensionării Radioteleviziunii Romane şi alte categorii stabilite în baza unor dispoziţii legale.
    ART. 9
    Procedura de executare silită a abonaţilor care se sustrag plăţii taxei de abonament şi nivelul penalităţilor pentru plata cu întârziere a taxei sunt cele stabilite, potrivit legii, pentru sumele datorate organelor fiscale.

    CAP. III
    Sancţiuni

    ART. 10
    (1) Fapta persoanei care completează declaraţia cu date nereale sau care face afirmaţii neadevărate în legătura cu deţinerea receptoarelor radio constituie, în condiţiile Codului penal, infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
    (2) În situaţia prevăzută mai sus, se percep despăgubiri civile la nivelul dublului taxei prevăzute în anexa nr. 1, pentru o perioada retroactivă de 3 ani.
    ART. 11
    Nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (3) din prezenta hotărâre constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de 300.000 lei, cei în culpă datorând şi despăgubiri civile stabilite potrivit art. 10 alin. (2).
    ART. 12
    (1) Constatarea contravenţiilor, stabilirea despăgubirilor civile şi a penalităţilor de întârziere a plăţii se efectuează de persoane anume împuternicite de Societatea Română de Radiodifuziune.
    (2) Contravaloarea despăgubirilor civile şi a penalităţilor de întârziere revine în totalitate Societăţii Române de Radiodifuziune.
    (3) Dispoziţiile privind contravenţiile din prezenta hotărâre se completează cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările ulterioare.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale şi tranzitorii

    ART. 13
    Nivelul taxei de abonament pe categorii de plătitori se modifică la propunerea Societăţii Române de Radiodifuziune, prin hotărâre a Guvernului.
    ART. 14
    Din sumele încasate de la persoanele fizice, Regia Autonomă de Electricitate "Renel" va deduce comisionul cuvenit, iar restul sumelor se va vira în contul Societăţii Române de Radiodifuziune, la termenele şi în condiţiile stabilite prin contractul de mandat, care va cuprinde, pe lângă valoarea comisionului, şi modalităţile de încasare şi urmărire a creanţelor restante.
    ART. 15
    Societatea Română de Radiodifuziune poate da precizări în aplicarea prevederilor acestei hotărâri.
    ART. 16
    Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 octombrie 1994.
    ART. 17
    La data intrării ei în vigoare se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 1164/1990 privind unele măsuri referitoare la tarifele de abonament radio-tv şi salarizarea inspectorilor remizieri, cu modificările ulterioare, art. 5 şi 6 din H.C.M. nr. 2487/1969 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la dispoziţiile legale privind funcţionarea serviciilor de posta şi telecomunicaţii, Hotărârea Guvernului nr. 328/1993 privind unele măsuri referitoare la tarifele de abonament pentru Radioteleviziune, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
    ART. 18
    Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

                                 PRIM-MINISTRU
                                NICOLAE VĂCĂROIU

                                Contrasemnează:
                               -----------------
                               Ministru de stat,
                             ministrul finanţelor,
                                Florin Georgescu

                            Ministrul industriilor,
                                Dumitru Popescu

    Bucureşti, din 5 august 1994.
    Nr. 516.


    ANEXA 1

                      LISTA
       taxelor de abonament lunar pentru receptoarele radio

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Taxa de abonament lunar
crt. Denumirea categoriilor de abonaţi - lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Persoane fizice 400/familie
  2. Şcoli, unităţi de învăţământ superior,
  internate, centre de activitate cultural-
  artistică, unităţi militare, spitale 400/unitate
  3. Agenţi economici care repara receptoare
  radio 2.000/unitate
  4. Agenţi economici care comercializează
  receptoare radio:
    - în mediu urban 8.000/punct de desfacere
    - în mediu rural 2.000/punct de desfacere
  5. Unităţi de alimentaţie publică, săli
  de spectacole, videoteci, discoteci 1.000/aparat
  6. Unităţi hoteliere, moteluri, cabane sau
  pensiuni, pe perioada de funcţionare 1.000/aparat
  7. Instituţii de stat, agenţi economici şi celelalte
  persoane juridice cu sediul în România, alţii decât
  cei de la nr. crt. 2, 3, 4, 5, 6 600/aparat
  8. Receptoare radio instalate la bordul mijloacelor
  de transport ale unităţilor, instituţiilor şi
  agenţilor economici obligaţi la plata taxei de
  abonament 600/aparat
  9. Radiocentrale şi staţii de amplificare 10.000/staţie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 2

                                      DECLARAŢIE

    Subsemnatul .........., domiciliat în localitatea .........., str. ...... nr. ....., bl. ....., sc. ..., et. ..., ap. ..., sectorul ..., judeţul .........., declar pe propria răspundere ca sunt scutit în baza Legii nr. ......../că nu posed receptor radio în apartament sau în autoturismul proprietate personală şi solicit sa fiu exonerat de plata taxei de abonament.
    Accept ca realitatea acestei declaraţii sa fie verificată de personalul împuternicit în acest scop, în condiţiile legii.
    Am luat cunoştinţă de conţinutul următoarelor dispoziţii legale:
    "Fapta persoanei care completează declaraţia cu date nereale sau face afirmaţii neadevărate în legătură cu deţinerea receptoarelor radio constituie, în condiţiile Codului penal, infracţiune şi se pedepseşte conform legii.
    În situaţia prevăzută mai sus, se percep despăgubiri civile la nivelul dublului taxei prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 516/1994 privind taxa de abonament pentru Societatea Română de Radiodifuziune, pentru o perioadă retroactivă de 3 ani."

              Data Semnătura
             ....... .............

                               -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016