Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 514 din 24 iunie 1999 (*republicata*)  privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a   Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 514 din 24 iunie 1999 (*republicata*) privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 3 mai 2005
-------
*) Republicatã în temeiul <>art. IV din Hotãrârea Guvernului nr. 2.175/2004 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 52 din 17 ianuarie 2005, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 327 din 9 iulie 1999 şi ulterior a mai fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.049 din 12 noiembrie 2004.

ARTICOL UNIC
Se aprobã Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, cuprinse în anexa care face parte din prezenta hotãrâre.


ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998
pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare
a bunurilor confiscate sau intrate,
potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

CAP. I
Declararea şi preluarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 1
(1) Deţinãtorii de bunuri au obligaţia sã declare bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi sã le predea direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în termen de 10 zile de la data primirii documentului care constituie titlu de proprietate a statului asupra acestora, cu excepţia bunurilor care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare şi a bunurilor prevãzute la <>art. 4 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare ordonanţã.
(2) În cadrul termenului prevãzut la alin. (1) direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, a municipiului Bucureşti sau administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, au obligaţia de a prelua bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului.
(3) Procedura de declarare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, a municipiului Bucureşti sau la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul acesteia, precum şi de cãtre unitãţile autoritãţii vamale, se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu respectarea principiului teritorialitãţii.
(4) Bunurile intrate în proprietatea privatã a statului, care nu îndeplinesc condiţiile legale de comercializare, vor fi distruse pe cheltuiala deţinãtorului sau, dupã caz, a persoanelor fizice ori juridice de la care au fost confiscate. Distrugerea acestor bunuri se va efectua în prezenţa şi cu confirmarea prin semnãturã a unei comisii de preluare şi distrugere formate din câte un reprezentant desemnat de deţinãtor, de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de Ministerul Mediului şi Gospodãririi Apelor.
(5) Comisia prevãzutã la alin. (4) are ca atribuţii stabilirea bunurilor care îndeplinesc condiţiile de comercializare şi distrugerea celor care nu le îndeplinesc. Bunurile care îndeplinesc condiţiile de comercializare vor fi predate de deţinãtor organelor de valorificare, pe baza procesului-verbal de predare-primire.
(6) Dupã distrugerea bunurilor comisia de preluare şi distrugere încheie un proces-verbal de distrugere, semnat pentru confirmare de membrii acesteia.
(7) Membrii comisiei de preluare şi distrugere prevãzute la alin. (4) pot fi şi membri ai comisiei de evaluare prevãzute la art. 11 alin. (1) din ordonanţã şi sunt numiţi prin decizia deţinãtorului.
(8) Deţinãtorii bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului au obligaţia sã inventarieze bunurile respective, luând în acelaşi timp şi mãsurile de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare a acestora.
ART. 2
(1) Declararea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se face pe bazã de borderou la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(2) Predarea şi preluarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se consemneazã într-un proces-verbal de predare-primire. Procesul-verbal de predare-primire şi borderoul prevãzut la alin. (1) cuprind datele de identificare a acestora, dupã caz:
a) numãrul procesului-verbal, data, ora şi locul încheierii acestuia;
b) numãrul curent;
c) denumirea, felul şi natura fiecãrui bun, descrierea amãnunţitã;
d) unitatea de mãsurã;
e) cantitatea;
f) provenienţa - din import sau indigen;
g) marca, seria, anul de fabricaţie;
h) starea fizicã - bun nou sau utilizat;
i) baza legalã de trecere în proprietatea privatã a statului;
j) numãrul actului de trecere în proprietatea privatã a statului;
k) semnãturile de predare-primire.
(3) Procesul-verbal de predare-primire se întocmeşte în douã exemplare, dintre care un exemplar rãmâne la deţinãtorul bunurilor, iar celãlalt exemplar se predã direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(4) Bunurile prevãzute la art. 6 alin. (3) şi (4) din ordonanţã se declarã, în termen de 48 de ore, direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti. Aceste bunuri se predau de cãtre deţinãtor, de îndatã, persoanelor juridice specializate sau persoanelor fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri cãtre populaţie, în baza procesului-verbal de predare-primire, în care se înscrie cantitatea de bunuri predatã. Procesul-verbal de predare-primire este înaintat, în termen de 48 de ore, organelor de valorificare şi este însoţit de o copie de pe nota de intrare-recepţie.
(5) Bunurile mobile şi imobile, titlurile de valoare care provin din succesiuni fãrã moştenitori legali sau testamentari, intrã, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului dupã emiterea certificatului de vacanţã succesoralã de cãtre birourile notarilor publici.
(6) Bunurile mobile şi imobile, titlurile de valoare care provin din succesiuni fãrã moştenitori legali sau testamentari se valorificã, dupã obţinerea certificatului de vacanţã succesoralã, inventarierea, preluarea şi evaluarea acestora, de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(7) Sumele consemnate, potrivit legii, în orice scop, pe numele persoanelor fizice sau juridice, la dispoziţia organelor judiciare, pentru care s-a dispus restituirea şi nu s-a cerut ridicarea lor de cãtre cei care le-au depus ori de cãtre cei care erau îndreptãţiţi sã le ridice în termenul de prescripţie prevãzut de legislaţia în vigoare, se vireazã la bugetul de stat de cãtre persoanele juridice care le au spre consemnare. Organele care au dispus consemnarea sumelor au obligaţia sã le declare direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la împlinirea termenului legal de prescripţie.
(8) Bunurile mobile şi imobile, precum şi titlurile de valoare care provin din donaţii intrã, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, în baza unui act autentic întocmit de donator.
(9) Bunurile mobile şi imobile prevãzute la <>art. 7 din Legea nr. 314/2001 pentru reglementarea situaţiei unor societãţi comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, intrã, de drept, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, titlul de proprietate constituindu-l încheierea judecãtorului-delegat prin care s-a dispus radierea. Bunurile se predau de cãtre lichidatori, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, organelor de valorificare.
(10) Mijloacele de platã în valutã liber convertibilã, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se depun de cãtre deţinãtorii acestora, în termen de 48 de ore, în conturile în valutã deschise pe seama organelor de valorificare la bãncile comerciale selectate de acestea şi se declarã organelor de valorificare în cadrul aceluiaşi termen, împreunã cu o copie a actului de confiscare, în cazul confiscãrii. Selectarea bãncilor se face în funcţie de facilitãţile oferite care vor fi stabilite prin protocol.
(11) Valorificarea mijloacelor de platã în valutã liber convertibilã, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se realizeazã prin virarea de cãtre bãncile comerciale, în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare", deschis pe seama organelor de valorificare la Trezoreria Statului, a contravalorii în lei a mijloacelor de platã în valutã, în baza ordinului de vânzare de valutã emis de organul de valorificare.
ART. 3
(1) Persoana care gãseşte un bun mobil care nu îi aparţine şi nu are posibilitatea sã îl predea proprietarului este obligatã sã îl predea în termen de 10 zile unitãţii de poliţie pe a cãrei razã teritorialã a fost gãsit bunul respectiv.
(2) Bunurile mobile pãrãsite în incinta punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat sau în apropierea acestora se predau de cãtre persoana care le-a gãsit organelor poliţiei de frontierã, pe bazã de proces-verbal de predare-primire.
(3) Bunurile mobile pãrãsite, gãsite în apropierea incintei punctelor de control pentru trecerea frontierei de stat, în zona frontierei de stat, se predau unitãţilor poliţiei de frontierã pe bazã de proces-verbal de predare-primire.
(4) Procesul-verbal de predare-primire întocmit de organul de poliţie competent va cuprinde urmãtoarele elemente:
a) data, locul întocmirii, numele, prenumele şi gradul lucrãtorului de poliţie, precum şi unitatea din care acesta face parte;
b) identitatea persoanei care a gãsit bunul;
c) descrierea amãnunţitã a bunului şi a împrejurãrilor în care acesta a fost gãsit;
d) datele de identificare a proprietarului bunului gãsit, atunci când acesta este cunoscut.
(5) Procesul-verbal de predare-primire prevãzut la alin. (4) se întocmeşte şi în situaţia în care organele de poliţie sunt sesizate din oficiu cu privire la existenţa unui bun mobil pãrãsit în raza teritorialã de competenţã.
ART. 4
(1) Bunurile mobile prevãzute la art. 3 alin. (1), (2) şi (3) se pãstreazã pe o perioadã de un an, în încãperi special amenajate, în incinta unitãţilor de poliţie, luându-se mãsuri de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare a acestora, pânã la predarea lor efectivã spre valorificare.
(2) Termenul de un an în care bunurile pãrãsite trebuie pãstrate de cãtre organele de poliţie competente curge de la data întocmirii procesului-verbal de predare-primire a acestora.
(3) În situaţia în care proprietarul sau moştenitorii legali ai acestuia se prezintã la unitatea de poliţie competentã înainte de expirarea termenului de un an, acesta intrã în posesia bunului reclamat, pe baza unui proces-verbal de predare-primire în care se vor consemna şi împrejurãrile în care bunul a fost pãrãsit.
(4) Bunurile mobile abandonate, ai cãror proprietari au fost identificaţi, dar au renunţat, printr-o declaraţie scrisã pe propria rãspundere, la exercitarea dreptului de proprietate asupra acestora, se predau de îndatã direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, în vederea valorificãrii.
(5) Bunurile mobile pentru care s-a dispus restituirea prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã sau prin ordonanţa procurorului se considerã abandonate dacã proprietarul sau persoana îndreptãţitã nu se prezintã pentru a le ridica în termen de un an de la data comunicãrii. Bunurile respective se predau de îndatã unitãţilor prevãzute la alin. (4).

CAP. II
Evaluarea şi valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

A. Atestarea calitãţii bunurilor

ART. 5
(1) Bunurile de consum alimentar şi materiile prime necesare pentru prepararea acestor bunuri, cu grad ridicat de perisabilitate, precum şi cele care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare se supun valorificãrii fãrã a fi necesar avizul de calitate, în condiţiile în care se încadreazã în termenul de valabilitate menţionat pe ambalaj. În situaţia în care pentru aceste bunuri se depãşeşte termenul de valabilitate menţionat pe ambalaj este interzisã valorificarea lor pentru consumul uman. Valorificarea acestora se face en detail sau angro, cu plata integralã sau în maximum 5 zile lucrãtoare de la data vânzãrii.
(2) În situaţia în care existã incertitudini privind calitatea sau termenul de valabilitate a bunurilor se obţine avizul de calitate prin care se atestã cã acestea sunt apte pentru a fi comercializate.
(3) Pentru bunurile pe al cãror ambalaj nu este înscris termenul de valabilitate se solicitã avizul de calitate prin care se atestã cã acestea sunt apte pentru a fi comercializate.
(4) Avizul de calitate prevãzut la alin. (2) şi (3) se emite de îndatã de instituţiile care deţin laboratoare de specialitate şi care sunt autorizate în acest sens.
(5) Prin bun cu grad ridicat de perisabilitate se înţelege bunul care înregistreazã scãzãminte în timpul transportului, depozitãrii şi desfacerii, determinate de procese naturale, cum sunt: uscare, evaporare, scurgeri, spargeri, fãrâmiţare, refrigerare, congelare, decongelare, fermentare sau alte procese biofizice asemãnãtoare în procesul de comercializare.
ART. 6
Instituţiile abilitate prin lege sã ateste calitatea mãrfurilor în vederea comercializãrii sunt obligate sã emitã avizul de calitate în termen de maximum 15 zile de la data solicitãrii acestuia de cãtre organul de valorificare, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 5 alin. (4).

B. Evaluarea bunurilor

ART. 7
(1) Dupã preluarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului comisia de evaluare procedeazã la evaluarea acestora în maximum 21 de zile, cu excepţia bunurilor care necesitã expertizarea în vederea evaluãrii.
(2) Rezultatele evaluãrii sunt consemnate într-un proces-verbal de evaluare întocmit de comisia de evaluare în 3 exemplare, semnat de membrii acesteia şi avizat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi, dupã caz, de şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(3) Activitatea de ansamblu a comisiei de evaluare este coordonatã de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori de şefii administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, care soluţioneazã şi eventualele probleme divergente care pot apãrea pe parcurs între membrii comisiei de evaluare.
(4) Comisia de evaluare se întruneşte ori de câte ori este necesar.
(5) Directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori, dupã caz, şeful administraţiei publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti stabileşte prin decizie componenţa comisiei de evaluare, inclusiv membrii supleanţi, în scopul înlocuirii operative a membrilor comisiei în cazul absenţei acestora. Prezenţa membrilor comisiei de evaluare este obligatorie.
(6) În cazul bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, care sunt valorificate de administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, comisia de evaluare, inclusiv membrii supleanţi, se constituie în baza deciziei şefului administraţiei finanţelor publice de sector.
ART. 8
(1) La evaluarea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, comisia de evaluare va avea în vedere preţul actual pentru produse identice sau similare, din care se deduc adaosul comercial, taxa pe valoarea adãugatã aferentã adaosului comercial, accizele şi care se corecteazã, dupã caz, în funcţie de urmãtoarele criterii:
a) gradul de uzurã fizicã şi moralã a bunurilor respective;
b) utilitatea bunurilor pentru potenţialii cumpãrãtori;
c) cantitatea (volumul) bunurilor respective;
d) caracterul sezonier al bunurilor;
e) termenul de valabilitate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã tuturor bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, inclusiv celor pentru care prin legi speciale se stabilesc preţuri impuse.
ART. 9
(1) Pentru buna desfãşurare a activitãţii de evaluare, prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, dupã caz, pot fi numite subcomisii ale comisiei de evaluare, care asigurã informaţii scrise privind preţurile actuale pentru produse identice sau similare, în vederea evaluãrii bunurilor.
(2) În situaţii justificate, în funcţie de natura bunurilor, comisia de evaluare poate apela la serviciile unor evaluatori specializaţi, valoarea stabilitã de cãtre aceştia putând fi acceptatã sau corectatã de comisia de evaluare.
(3) Membrii comisiei de evaluare primesc, fiecare, o indemnizaţie lunarã fixã, stabilitã prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu condiţia întrunirii comisiei de evaluare cel puţin o datã pe lunã.
(4) În situaţia în care comisia de evaluare se întruneşte de mai multe ori pe lunã, iar la aceasta participã atât membrul plin, cât şi membrul supleant, membrul supleant va primi o indemnizaţie lunarã la nivelul celei stabilite pentru membrul plin prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu condiţia motivãrii absenţei membrului plin.
(5) Membrii comisiei de evaluare nu pot face parte din comisia de licitaţie.
ART. 10
(1) Bunurile de consum alimentar şi materiile prime necesare pentru prepararea acestor bunuri, cu grad ridicat de perisabilitate sau care, prin trecerea timpului, pierd din greutate ori din valoare, inclusiv animalele şi pãsãrile vii, precum şi bunurile al cãror termen de garanţie expirã înainte de data rãmânerii definitive a hotãrârii ce se pronunţã în litigiul al cãrui obiect îl constituie legalitatea procesului-verbal de confiscare sunt valorificate de persoanele juridice specializate sau de persoanele fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri cãtre populaţie.
(2) Valorificarea bunurilor prevãzute la alin. (1) se face la preţul cu ridicata practicat în zonã, care poate fi preţul stabilit pentru ultima intrare, dupã caz, fãrã efectuarea procedurilor de evaluare.
ART. 11
(1) În cazul bunurilor care nu au putut fi valorificate prin magazinele proprii, direct de la locul de depozitare sau de la locul de deţinere, precum şi în regim de consignaţie, în termen de 30 de zile de la data punerii în vânzare, comisia de evaluare poate proceda la reducerea preţurilor stabilite iniţial cu pânã la 30% din valoarea stabilitã.
(2) În intervalul de 150 de zile de la data primei evaluãri se pot face mai multe reevaluãri succesive, în sensul majorãrii sau al reducerii preţului bunurilor, în funcţie de decizia comisiei de evaluare. Reducerea preţurilor bunurilor poate fi fãcutã pânã la 75% din preţul stabilit iniţial.
(3) Dupã expirarea termenului de 180 de zile de la data punerii în vânzare, cu aprobarea directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, bunurile pot fi valorificate la un preţ care nu poate fi mai mic decât cel oferit de unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor.
ART. 12
În cazul bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi care conţin copii ilegale ale operelor prevãzute la <>art. 7 şi 8 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) organele deţinãtoare au obligaţia sã depunã bunurile respective la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în vederea distrugerii de cãtre comisia de distrugere constituitã în conformitate cu prevederile art. 5 din Normele metodologice privind modul de depunere şi de distrugere a suporturilor, materialelor, fonogramelor, marcajelor holografice sau a copertelor confiscate, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.095/2000 ;
b) stocurile de astfel de bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului înainte de intrarea în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 45/2000 privind unele mãsuri pentru combaterea producerii şi comercializãrii neautorizate a fonogramelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 624/2001 , cu modificãrile ulterioare, se distrug de cãtre organul de valorificare, cu înştiinţarea în prealabil a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor.

C. Valorificarea bunurilor

ART. 13
(1) Bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã de cãtre organele de valorificare prin magazine proprii, direct de la locul de depozitare sau de la locul la care acestea se aflã, prin licitaţie publicã, în regim de consignaţie ori prin bursele de mãrfuri, dupã caz.
(2) Alegerea metodei de valorificare se face de cãtre directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(3) Valorificarea bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, care nu se aflã pe teritoriul României, se face conform metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi ministrului afacerilor externe, având în vedere locul unde acestea se aflã.
ART. 14
(1) Magazine proprii se pot organiza de cãtre organul de valorificare în condiţiile în care volumul bunurilor ce urmeazã sã fie vândute asigurã continuitate în funcţionarea acestora.
(2) Vânzarea bunurilor prin magazine proprii se poate face en detail şi/sau angro, la valoarea stabilitã de comisia de evaluare.
(3) Vânzarea bunurilor în sistem angro se poate face cu plata integralã sau eşalonat pe o perioadã de maximum 12 luni. În cazul vânzãrii în rate persoana fizicã sau juridicã prezintã o garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a trei rate lunare şi plãteşte, în momentul ridicãrii bunurilor, minimum 50% din valoarea acestora. Ratele lunare se actualizeazã în funcţie de taxa oficialã a scontului stabilitã de Banca Naţionalã a României.
(4) Vânzarea bunurilor de la locul de depozitare sau de la locul unde acestea se aflã, în sistem angro, se face pe bazã de facturã fiscalã.
(5) În cazul valorificãrii bunurilor prevãzute la art. 10 persoanele juridice specializate sau persoanele fizice autorizate sã comercializeze aceste bunuri vireazã la bugetul de stat sumele încasate dupã deducerea adaosului comercial sau a comisionului, dupã caz, şi taxa pe valoarea adãugatã aferentã, în maximum 5 zile lucrãtoare de la data încasãrii contravalorii bunurilor.
ART. 15
(1) Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã numai prin licitaţie publicã.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
a) terenurile agricole situate în extravilan;
b) bunurile imobile grevate de datorii înscrise în pasivul succesoral;
c) bunurile imobile constând în locuinţe, inclusiv terenurile pe care sunt amplasate, dacã aparţin statului, care nu se valorificã în termen de 180 de zile de la data evaluãrii;
d) bunurile imobile deţinute de stat în cotã indivizã.
(3) Terenurile agricole situate în extravilan se valorificã cu respectarea dreptului de preemţiune al coproprietarilor, al vecinilor ori al arendaşilor, potrivit legislaţiei privind circulaţia juridicã a terenurilor.
(4) Dacã în termen de 45 de zile nici unul dintre titularii dreptului de preemţiune nu şi-a manifestat dorinţa de a cumpãra terenul, acesta se vinde liber, conform prevederilor alin. (1).
(5) Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, grevate de datorii înscrise în pasivul succesoral, pot fi valorificate direct cãtre titularul dreptului de creanţã, cu condiţia ca acesta sã-şi exprime opţiunea de cumpãrare şi sã ofere preţul stabilit de comisia de evaluare în baza raportului de expertizã tehnicã sau de evaluare, în termen de 30 de zile de la data primirii înştiinţãrii în acest sens din partea organului de valorificare. În acest caz, creanţa asupra statului, atestatã de certificatul de vacanţã succesoralã, se stinge prin compensare cu creanţa statului asupra cumpãrãtorului, reprezentând contravaloarea imobilului, în conformitate cu prevederile <>art. 111 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã achitarea de cãtre cumpãrãtor a diferenţei în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare". Diferenţa dintre contravaloarea imobilului şi datoria care greveazã imobilul se achitã în termen de 30 de zile de la depunerea ofertei de cumpãrare. În caz contrar, precum şi în cazul în care titularul dreptului de creanţã nu şi-a exprimat opţiunea de cumpãrare în condiţiile şi termenul de mai sus, se procedeazã la valorificarea imobilului prin licitaţie publicã. În acest caz, termenul prevãzut la alin. (2) lit. c) curge de la data la care se trece la valorificarea prin licitaţie publicã. Contractul de vânzare-cumpãrare se încheie în formã autenticã în termen de 30 de zile de la data achitãrii diferenţei prevãzute mai sus.
(6) Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului ce provin din succesiuni vacante, constând în locuinţe, inclusiv terenurile pe care sunt amplasate, care nu se valorificã în termen de 180 de zile de la data evaluãrii, trec în proprietatea privatã a comunelor, oraşelor şi municipiilor şi în administrarea consiliilor locale, cu destinaţia de locuinţe sociale, prin hotãrâre a Guvernului iniţiatã de Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea organelor de valorificare.
(7) Bunurile imobile deţinute de stat în cotã indivizã se valorificã direct cãtre coproprietari, dacã aceştia oferã cel puţin preţul stabilit de comisia de evaluare pe baza raportului de expertizã tehnicã sau de evaluare, în termen de 30 de zile de la data notificãrii în acest sens de cãtre organele de valorificare, şi achitã integral suma în termen de 30 de zile de la data depunerii ofertei de cumpãrare. În cazul în care unii dintre coproprietari nu depun oferta de cumpãrare în termenul de mai sus, vânzarea directã a cotei deţinute de stat se face cãtre cei care au depus oferta. În cazul acestor bunuri imobile, nu se aplicã termenul prevãzut la alin. (6).
(8) Valoarea de pornire a licitaţiei este stabilitã de comisia de evaluare.
(9) În vederea organizãrii licitaţiei se publicã în presã anunţuri de vânzare, care trebuie sã cuprindã urmãtoarele informaţii privind organizarea licitaţiei:
a) data, ora şi locul organizãrii licitaţiei;
b) valoarea de pornire a licitaţiei;
c) descrierea bunurilor supuse licitaţiei;
d) pasul licitaţiei, stabilit procentual sau valoric.
Se pot utiliza în plus şi alte forme de publicitate.
(10) Publicarea anunţului de vânzare se face în cel mult 10 zile lucrãtoare dupã evaluarea bunurilor.
(11) Licitaţia publicã se desfãşoarã în minimum 5 zile şi maximum 10 zile lucrãtoare de la data publicãrii anunţului de vânzare.
(12) Lista cuprinzând bunurile ce fac obiectul licitaţiei publice se afişeazã la sediul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv al administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, începând cu data publicãrii anunţului de vânzare, iar alte informaţii necesare se pun la dispoziţie celor interesaţi de cãtre serviciile sau birourile de valorificare.
(13) Lista cuprinzând bunurile care fac obiectul licitaţiei publice poate fi publicatã şi în presa centralã sau localã, precum şi prin Internet, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
(14) Licitaţia publicã are loc în prezenţa unei comisii formate din 3 membri, desemnaţi prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti şi, respectiv, prin decizie a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(15) Comisia de licitaţie verificã îndeplinirea condiţiilor de participare la licitaţie şi întocmeşte lista cuprinzând persoanele acceptate la licitaţie. Garanţia de participare la licitaţie se depune de cãtre participanţii la licitaţie în contul 50.05 "Disponibil din sume de mandat şi sume în depozit ale ministerelor şi instituţiilor subordonate", deschis la unitãţile Trezoreriei Statului pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, respectiv a administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(16) La licitaţia publicã pot participa atât persoanele fizice, cât şi juridice, cu urmãtoarele condiţii:
a) înscrierea la licitaţie pe baza unei cereri;
b) plata unei garanţii de participare la licitaţie, reprezentând cel puţin 10% din valoarea de pornire a licitaţiei;
c) împuternicirea persoanei care îl reprezintã pe ofertant;
d) pentru persoanele juridice de naţionalitate românã, copie de pe certificatul unic de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului;
e) pentru persoanele juridice strãine, actul de înmatriculare tradus în limba românã şi legalizat;
f) pentru persoanele fizice române, copie de pe actul de identitate;
g) pentru persoanele fizice strãine, copie de pe paşaport;
h) dovada, emisã de creditorii fiscali, cã nu are obligaţii fiscale restante.
(17) Licitaţia publicã se desfãşoarã în locul, la data şi la ora indicate în anunţul de vânzare, dacã sunt cel puţin 2 ofertanţi.
(18) Licitaţia publicã se reia în situaţia în care nu se prezintã 2 ofertanţi sau nu se obţine valoarea de pornire a licitaţiei. În aceste situaţii se întocmeşte un proces-verbal de desfãşurare, semnat de toţi membrii comisiei de licitaţie, iar comisia de evaluare va proceda la reducerea preţului bunurilor licitate, în termen de cel mult 10 zile de la data licitaţiei, prin reducerea preţului de vânzare cu cel mult 50% din cel stabilit iniţial.
(19) Data reluãrii licitaţiei publice se stabileşte de cãtre comisia de licitaţie, în termen de maximum 30 de zile de la data primei licitaţii.
(20) Dupã reevaluarea bunurilor, noua valoare stabilitã de comisia de evaluare constituie valoarea de pornire a licitaţiei.
(21) Dacã la a doua licitaţie publicã nu se prezintã nici un ofertant, bunurile pot fi supuse valorificãrii prin celelalte metode prevãzute la art. 13 alin. (1).
(22) Dacã la a doua licitaţie publicã se prezintã un singur ofertant şi acesta îndeplineşte condiţiile de participare, el este admis şi are loc negocierea preţului de vânzare a bunurilor.
(23) În situaţia în care nu se obţine valoarea de pornire a celei de-a doua licitaţii publice, inclusiv în cazul negocierii cu un singur ofertant, se întocmeşte un proces-verbal de desfãşurare, semnat de toţi membrii comisiei de licitaţie, şi licitaţia se reia. În aceastã situaţie comisia de evaluare procedeazã la reducerea preţului bunurilor supuse licitaţiei, în termen de 10 zile de la data licitaţiei, astfel încât reducerea totalã a preţului de vânzare, dupã cele 3 licitaţii, sã nu depãşeascã 75% din valoarea iniţialã. Comisia de licitaţie stabileşte data celei de-a treia licitaţii publice, în termen de cel mult 30 de zile de la data licitaţiei anterioare. În cazul în care la cea de-a treia licitaţie publicã se prezintã un singur ofertant, se procedeazã la negocierea preţului de vânzare cu acesta, care nu poate fi mai mic de 25% din valoarea stabilitã iniţial de comisia de evaluare.
(24) În cazul în care bunurile nu se valorificã nici în urma celei de-a treia licitaţii publice, se pot utiliza alte metode de valorificare.
(25) Publicarea anunţului de vânzare este obligatorie înaintea fiecãrei licitaţii publice, în aceleaşi condiţii ca şi în cazul primei licitaţii.
(26) Pasul de licitare se stabileşte înaintea fiecãrei licitaţii publice, în sumã absolutã sau în procente din valoarea de pornire a licitaţiei, de cãtre serviciul sau biroul de valorificare din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori al administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(27) Plata contravalorii mãrfurilor se face integral la preluarea acestora de cãtre câştigãtorul licitaţiei sau în rate, cu garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a trei rate lunare, câştigãtorul licitaţiei plãtind în momentul ridicãrii bunurilor minimum 50% din valoarea adjudecatã. Ratele lunare se actualizeazã în funcţie de nivelul ratei dobânzii de referinţã a Bãncii Naţionale a României.
(28) Dupã fiecare licitaţie publicã se întocmeşte un procesverbal de licitaţie în care se consemneazã rezultatele acesteia şi care se semneazã de toţi membrii comisiei de licitaţie şi de ofertanţi. Adjudecatarul primeşte din partea comisiei de licitaţie procesul-verbal de licitaţie şi preia bunurile în baza documentului "facturã fiscalã", care constituie titlul de proprietate asupra bunurilor.
(29) Garanţia depusã de participanţii la licitaţie se restituie în termen de 5 zile lucrãtoare de la data încheierii licitaţiei. În cazul adjudecatarului, aceasta se reţine în contul preţului, organul de valorificare virând suma în contul 50.85 «Disponibil din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare», deschis la Trezoreria Statului.
(30) În cazul neprezentãrii la licitaţie, precum şi al ofertanţilor care refuzã semnarea procesului-verbal de licitaţie, garanţia nu se restituie, devine venit la bugetul statului şi se vireazã în contul 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii".
(31) Adjudecatarul este obligat sã plãteascã preţul, diminuat cu contravaloarea garanţiei, în termen de cel mult 5 zile de la data licitaţiei. Procesul-verbal de licitaţie constituie titlu de creanţã asupra adjudecatarului, pentru suma de mai sus.
(32) În cazul în care se stabileşte ca plata sã se facã integral la preluarea bunurilor, iar adjudecatarul nu achitã suma datoratã în vederea preluãrii acestora în maximum 5 zile lucrãtoare de la adjudecarea bunurilor, acesta pierde dreptul la restituirea garanţiei, iar licitaţia se reia în cel mult 15 zile lucrãtoare de la data adjudecãrii, cu aceeaşi valoare de pornire ca şi licitaţia anterioarã.
(33) În situaţia prevãzutã la alin. (32), din garanţia depusã se vor acoperi, în ordine: cheltuielile ocazionate de organizarea unei noi licitaţii şi diferenţa de preţ, în cazul în care preţul obţinut la noua licitaţie va fi mai mic.
(34) În cazul în care garanţia depusã depãşeşte sumele prevãzute la alin. (33), suma rãmasã din garanţie dupã acoperirea acestora se vireazã la bugetul statului, în contul 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii". În caz contrar, fostul adjudecatar este obligat la plata cheltuielilor ocazionate de organizarea unei noi licitaţii publice şi, dupã caz, a diferenţei de preţ rãmase neacoperite din garanţia depusã.
(35) În situaţia prevãzutã la alin. (32), adjudecatarul datoreazã dobânzi şi, dupã caz, penalitãţi de întârziere pentru neachitarea obligaţiei faţã de bugetul statului, stabilitã prin procesul-verbal de licitaţie, conform alin. (31), pânã la stingerea creanţei. În acest caz, creanţa se stinge prin achitarea contravalorii bunurilor de cãtre noul adjudecatar, precum şi a diferenţei de preţ de cãtre vechiul adjudecatar, dacã este cazul.
(36) În situaţia prevãzutã la alin. (32), adjudecatarul poate intra în posesia bunurilor achitând suma prevãzutã la alin. (31), împreunã cu dobânzile şi penalitãţile de întârziere aferente şi cheltuielile ocazionate de organizarea urmãtoarei licitaţii, rãmase neacoperite din garanţie, dacã este cazul, pânã cu o zi înainte de data organizãrii acesteia. În acest caz, noua licitaţie nu va mai avea loc.
(37) Dacã adjudecatarul care nu a achitat în termen suma datoratã nu procedeazã conform alin. (36), nu are dreptul de a participa la urmãtoarea licitaţie.
(38) În cazul reluãrii licitaţiei conform alin. (32), comisia de licitaţie stabileşte sumele datorate de primul adjudecatar, respectiv diferenţa de preţ şi cheltuielile ocazionate de organizarea licitaţiei, rãmase neacoperite de garanţia depusã. Aceste sume sunt consemnate în procesul-verbal de licitaţie, care se comunicã şi primului adjudecatar.
(39) Obligaţiile de platã accesorii, prevãzute la alin. (35), se stabilesc conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 16
(1) Bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã şi în regim de consignaţie, precum şi prin societãţi comerciale tip consignaţie, pe baza principiului licitãrii comisionului în cadrul limitei de 0,5-20% din valoarea bunurilor, la care se adaugã taxa pe valoarea adãugatã aferentã comisionului. Preţul rezultat se rotunjeşte în plus cu pânã la 1.000 lei.
(2) Licitarea comisionului se poate face la începutul anului sau ori de câte ori este necesar, cu condiţia ca la stabilirea acestuia comisia de licitaţie sã aibã în vedere criteriile stabilite la alin. (3).
(3) La stabilirea comisionului comisia de licitaţie trebuie sã aibã în vedere urmãtoarele criterii, dupã caz:
- volumul de marfã care poate fi preluat pentru valorificare;
- vadul comercial al comisionarului;
- respectarea obligaţiilor privind plata contravalorii bunurilor sau plata în avans.
(4) Din valoarea încasatã din valorificarea bunurilor comisionarul va reţine comisionul adjudecat şi taxa pe valoarea adãugatã aferentã, iar diferenţa se face venit la bugetul de stat.
(5) Societatea comercialã care preia spre vânzare bunuri în regim de consignaţie desface bunurile respective la preţul stabilit de comisia de evaluare, în care este inclus comisionul şi la care se adaugã taxa pe valoarea adãugatã aferentã acestuia.
(6) Plata contravalorii bunurilor vândute se face integral sau pe mãsura vânzãrii, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data vânzãrii.
(7) Pentru nevãrsarea la termen a sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, organele de valorificare calculeazã dobânzi şi penalitãţi potrivit legislaţiei fiscale în materie.
ART. 17
(1) Bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã şi prin intermediul burselor de mãrfuri, în baza prevederilor legale în acest sens.
(2) Titlurile de valoare intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se valorificã pe piaţa valorilor mobiliare conform legislaţiei în vigoare.
ART. 18
Dacã în termen de 150 de zile de la prima reevaluare a bunurilor acestea nu se valorificã prin modalitãţile prevãzute la <>art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se poate proceda la:
- atribuirea gratuitã în condiţiile <>art. 13 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- valorificarea prin unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor;
- dezmembrarea bunurilor şi valorificarea componentelor rezultate, inclusiv a ambalajelor, dupã caz;
- distrugerea bunurilor sau a componentelor acestora.
ART. 19
(1) Bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului pot fi valorificate prin intermediul altor organe de valorificare din structura Ministerului Finanţelor Publice, la propunerea serviciului sau a biroului de valorificare, în baza deciziei directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti ori a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(2) Lista bunurilor greu vandabile, cuprinzând denumirea, felul şi natura fiecãrui bun, unitatea de mãsurã, cantitatea, valoarea stabilitã de comisia de evaluare, provenienţa, marca, seria, anul de fabricaţie, starea fizicã şi baza legalã de trecere în proprietatea privatã a statului, se transmite trimestrial spre analizã organelor de valorificare din structura Ministerului Finanţelor Publice.
(3) În cazul în care alte organe de valorificare îşi manifestã interesul faţã de preluarea, în vederea valorificãrii, a bunurilor respective, va fi încheiat un protocol între conducãtorii organelor de valorificare respective. Din sumele încasate din valorificarea acestor bunuri se acoperã toate cheltuielile aferente valorificãrii, iar diferenţa se varsã la bugetul de stat de cãtre organul de valorificare.

CAP. III
Atribuirea, cu titlu gratuit, a unor categorii de bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 20
(1) Ministerul Finanţelor Publice poate transmite sau, dupã caz, poate propune Guvernului transmiterea cu titlu gratuit a unor bunuri intrate în proprietatea privatã a statului unor persoane fizice sau juridice, astfel:
a) Secretariatului General al Guvernului - autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiuni şi motoare ataşabile acestora.
Repartizarea acestor bunuri se face de cãtre o comisie interministerialã care va funcţiona pe lângã Secretariatul General al Guvernului, constituitã prin decizie a primuluiministru, formatã din reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
Transmiterea cu titlu gratuit a acestor bunuri se face prin comunicare periodicã Secretariatului General al Guvernului, pe baza datelor centralizate de la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi de la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti au obligaţia de a comunica lunar, Ministerului Finanţelor Publice, situaţia nominalã privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, pânã la data de 5 a lunii urmãtoare, conform anexei nr. 1.
Înscrierea în situaţia lunarã înaintatã Ministerului Finanţelor Publice trebuie sã cuprindã numai autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care au o situaţie clarã din punct de vedere juridic, în sensul cã au intrat definitiv în proprietatea privatã a statului. Situaţiile lunare cuprind autovehiculele care sunt în stare de funcţionare şi corespund din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice, conform legislaţiei în vigoare. Se înscriu în situaţiile lunare şi autovehiculele care nu se încadreazã în prevederile privind emisiile poluante, dar îndeplinesc celelalte condiţii prevãzute de lege pentru a circula pe drumurile publice.
În raportul de expertizã tehnicã se va preciza în mod expres dacã autovehiculul corespunde din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice şi dacã se încadreazã în prevederile legale privind emisiile poluante, precum şi gradul de uzurã.
Cererile de atribuire cu titlu gratuit a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora se depun la Secretariatul General al Guvernului.
Comisia interministerialã va elabora un regulament de organizare şi funcţionare a acesteia în care sã se prevadã atribuţiile ce îi revin cu privire la repartizarea cu titlu gratuit a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora.
Comisia interministerialã analizeazã cererile de atribuire gratuitã a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi a motoarelor ataşabile acestora şi repartizeazã aceste bunuri în administrarea ministerelor, autoritãţilor publice centrale şi locale, în limita normativelor de dotare a acestora, precum şi unitãţilor de cult.
Prin regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei interministeriale se va stabili modul de soluţionare a cererilor de atribuire gratuitã a autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi a motoarelor ataşabile, nerezolvate.
Secretariatul General al Guvernului comunicã Ministerului Finanţelor Publice, dupã fiecare şedinţã a comisiei interministeriale, situaţia privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care au fost atribuite gratuit, precum şi situaţia celor neatribuite gratuit.
Predarea autovehiculelor cãtre instituţiile cãrora le-au fost atribuite şi valorificarea celor neatribuite de cãtre organul de valorificare se efectueazã pe baza comunicãrii exprese a Ministerului Finanţelor Publice.
Transmiterea comunicãrilor de cãtre Ministerul Finanţelor Publice atât cãtre beneficiari, cât şi cãtre organele de valorificare se va face în termen de 10 zile de la data primirii comunicãrii de la Secretariatul General al Guvernului.
Transmiterea de cãtre beneficiari a acceptului sau refuzului se va face în termen de 15 zile lucrãtoare de la data comunicãrii.
Înmatricularea autovehiculelor atribuite cu titlu gratuit se face conform reglementãrilor legale în vigoare. Autovehiculele repartizate cu titlu gratuit de cãtre comisia interministerialã, care nu se încadreazã în prevederile legale privind emisiile poluante, se înmatriculeazã prin derogare de la aceste prevederi, pentru fiecare caz în parte.
Datele tehnice care trebuie comunicate Ministerului Finanţelor Publice pentru autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiuni şi motoare ataşabile acestora sunt prezentate în anexa nr. 1.
Autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi atribuite cu titlu gratuit Secretariatului General al Guvernului, cele care nu sunt repartizate de comisia interministerialã sau cele refuzate de beneficiari se valorificã de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi de administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, astfel:
1. prin licitaţie publicã;
2. prin vânzare directã de la locul de depozitare sau de la locul unde acestea se aflã, dacã întrunesc condiţiile prevãzute la art. 9 alin. (1) din ordonanţã;
3. prin atribuire cu titlu gratuit;
4. ca piese componente;
5. prin unitãţile de colectare şi valorificare a deşeurilor;
6. prin distrugere.
Expertiza tehnicã şi evaluarea autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se efectueazã de cãtre experţi tehnici sau evaluatori autorizaţi;
b) creşelor, grãdiniţelor, centrelor de plasament şi centrelor de primire a copilului, cãminelor de bãtrâni, cantinelor pentru sãraci, azilurilor, spitalelor, şcolilor, bibliotecilor, instituţiilor de cult, persoanelor cu handicap, Societãţii Naţionale de Cruce Roşie din România, precum şi persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma dezastrelor, la propunerea direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi a administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
În situaţia acceptãrii bunurilor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, la propunerea comisiei de evaluare, pot atribui cu titlu gratuit bunuri în valoare de pânã la 50 milioane lei/beneficiar.
Atribuirea cu titlu gratuit se poate face în urmãtoarele situaţii:
1. direct, fãrã parcurgerea etapelor de valorificare, la propunerea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene ori a serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale;
2. în situaţia în care comisia de evaluare constatã cã valorificarea acestora nu poate fi fãcutã în cadrul termenului de valabilitate. În aceastã situaţie atribuirea cu titlu gratuit a bunurilor se face cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate;
3. în condiţiile prevederilor art. 18, respectiv dacã bunurile nu se valorificã în termen de 150 de zile de la prima reevaluare.
Pentru bunurile ce sunt atribuite cu titlu gratuit, în valoare de peste 50 milioane lei/beneficiar, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti înainteazã Ministerului Finanţelor Publice propuneri concrete şi motivate, care vor cuprinde beneficiarii bunurilor şi lista bunurilor atât cantitativ, cât şi valoric. În vederea atribuirii cu titlu gratuit, bunurile vor fi retrase de la valorificare.
Se pot atribui cu titlu gratuit bunuri în valoare de peste 50 milioane lei/beneficiar şi în baza unei cereri înaintate Ministerului Finanţelor Publice. În aceastã situaţie Ministerul Finanţelor Publice va solicita listele cu bunuri, atât cantitativ, cât şi valoric, de la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi de la administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
În situaţia producerii unor dezastre, atribuirea bunurilor cu titlu gratuit persoanelor fizice care au avut de suferit de pe urma acestora se face prin intermediul primarilor, al Societãţii Naţionale de Cruce Roşie sau al instituţiilor de cult;
c) persoanelor fizice sau juridice care pot face dovada cã au calitatea de destinatar al materialelor cu caracter documentar, informaţional, educativ, ştiinţific şi altele asemenea, la solicitarea acestora.
Aceste persoane înainteazã Ministerului Finanţelor Publice o solicitare însoţitã de un act doveditor din care sã rezulte caracterul bunurilor şi calitatea de destinatar iniţial al acestora;
d) persoanelor fizice şi juridice care au calitatea de destinatar, pentru bunurile intrate în proprietatea privatã a statului care nu pot fi valorificate în condiţiile ordonanţei. Atribuirea cu titlu gratuit a acestora se face pe bazã de hotãrâre a Guvernului iniţiatã de Ministerul Finanţelor Publice.
Pentru iniţierea hotãrârii Guvernului persoana fizicã sau juridicã prezintã Ministerului Finanţelor Publice o documentaţie din care sã rezulte cã aceasta este utilizator unic al bunurilor respective;
e) ministerelor, autoritãţilor publice centrale şi locale - echipamente de comunicaţie, tehnicã de calcul şi biroticã, rechizite, bunuri de folosinţã îndelungatã, inventar gospodãresc, materiale de întreţinere şi reparaţii, cu respectarea procedurilor de declarare şi de evaluare.
Atribuirea cu titlu gratuit, pentru unitãţile administrativ-teritoriale, se face în baza unei cereri adresate direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, la propunerea comisiei de evaluare, pentru bunuri în valoare de pânã la 50 milioane lei/beneficiar, iar pentru bunuri în valoare de peste 50 milioane lei/beneficiar, cererea va fi adresatã Ministerului Finanţelor Publice.
Atribuirea cu titlu gratuit, pentru ministere şi autoritãţi publice centrale, se face în baza unei cereri adresate Ministerului Finanţelor Publice.
Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti vor transmite trimestrial Ministerului Finanţelor Publice lista detaliatã cuprinzând echipamentele de comunicaţii, tehnicã de calcul şi biroticã, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, stadiul evaluãrii, valorificãrii, precum şi soldul final al acestora, concomitent cu anexa nr. 2;
f) persoanelor juridice care nu îndeplinesc condiţia de utilizator unic, dar au calitatea de destinatar iniţial, pentru bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi care nu pot fi valorificate în condiţiile art. 9 şi 12 din ordonanţã.
Atribuirea cu titlu gratuit a acestora se face pe bazã de hotãrâre a Guvernului iniţiatã de Ministerul Finanţelor Publice.
În vederea atribuirii cu titlu gratuit a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului persoanele juridice înainteazã Ministerului Finanţelor Publice o solicitare în acest sens, însoţitã de acte doveditoare din care sã rezulte calitatea de destinatar iniţial al acestor bunuri.
În cazul în care nu se aprobã atribuirea cu titlu gratuit, aceasta se comunicã, în termen de 15 zile, persoanei juridice;
g) Ministerului Afacerilor Externe - bunuri mobile şi imobile aflate în strãinãtate, prin hotãrâre a Guvernului;
h) persoanelor juridice - bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, care au fost achiziţionate din import, în baza unui contract de credit garantat de stat, prin hotãrâre a Guvernului;
i) persoanelor juridice care administreazã case memoriale, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice;
j) altor beneficiari, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Atribuirea cu titlu gratuit a bunurilor prevãzute la alin. (1) lit. b), c) şi e) se face cu aprobarea ministrului finanţelor publice, pentru cele care intrã în competenţa Ministerului Finanţelor Publice, sau prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, ori prin decizie a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, pentru cele care intrã în competenţa acestora. Atribuirea bunurilor cu titlu gratuit, în condiţiile prevederilor art. 13 din ordonanţã, se face pe bazã de proces-verbal de predare-primire.
(3) Dacã bunurile nu sunt preluate în termen de 60 de zile de la data aprobãrii atribuirii cu titlu gratuit, vor urma procedura de valorificare.

CAP. IV
Competenţele şi obligaţiile organelor de valorificare

ART. 21
Organele de valorificare au urmãtoarele competenţe şi obligaţii:
a) propun Ministerului Finanţelor Publice transmiterea cu titlu gratuit a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, conform art. 13 alin. (1) lit. b) din ordonanţã, pentru valori mai mari de 50 milioane lei/beneficiar;
b) verificã dacã sumele rezultate din valorificarea bunurilor se varsã în termen la bugetul de stat; în caz contrar se iau mãsuri de realizare a creanţelor bugetare, conform legislaţiei fiscale în vigoare;
c) transmit debitele constatate organelor de executare silitã în vederea aplicãrii mãsurilor de executare silitã;
d) întocmesc documentaţia în vederea valorificãrii bunurilor confiscate sau intrate, potrvit legii, în proprietatea privatã a statului, prin bursele de mãrfuri şi pe piaţa valorilor mobiliare;
e) controleazã dacã persoanele juridice şi fizice care au preluat spre valorificare bunuri confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului le pãstreazã în bune condiţii;
f) asigurã, la preluarea autovehiculelor, ambulanţelor sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunilor şi motoarelor ataşabile acestora, sigilarea acestor bunuri;
g) raporteazã lunar Ministerului Finanţelor Publice situaţia privind autovehiculele, ambulanţele sanitare cu dotãrile aferente, ambarcaţiunile şi motoarele ataşabile acestora, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, conform anexei nr. 1;
h) raporteazã trimestrial Ministerului Finanţelor Publice situaţia generalã privind bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, conform anexei nr. 2, pânã la data de 20 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului.
Anexa nr. 2 va fi însoţitã de o informare privind urmãtoarele aspecte: modul de funcţionare a comisiilor de evaluare şi a comisiilor de distrugere a bunurilor, vãrsarea în termen la bugetul de stat a sumelor datorate, penalizãri de întârziere calculate pentru nevãrsarea în termen a sumelor la bugetul de stat, nivelul comisoanelor negociate cu societãţile tip consignaţie pentru valorificarea bunurilor, lista detaliatã cuprinzând bunurile greu vandabile şi categoriile de cheltuieli, precum şi alte aspecte semnificative privind acţiunea de valorificare;
i) organizeazã evidenţa bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi a sumelor obţinute din valorificarea acestora, potrivit normelor legale în vigoare;
j) organizeazã evidenţa strictã a proceselor-verbale de predare-primire pe deţinãtorii de la care s-au primit bunurile şi pe persoanele fizice sau juridice prin care se face valorificarea;
k) organizeazã evidenţa proceselor-verbale de evaluare întocmite de comisia de evaluare.

CAP. V
Obligaţiile persoanelor juridice sau fizice care primesc spre valorificare bunuri intrate în proprietatea privatã a statului

ART. 22
Persoanele juridice sau fizice care primesc spre valorificare bunuri intrate în proprietatea privatã a statului au urmãtoarele obligaţii:
- sã trimitã reprezentantul lor pentru a prelua bunurile ori de câte ori sunt înştiinţate de organele de valorificare;
- sã semneze de primirea bunurilor procesul-verbal de predare-primire, aplicând şi ştampila unitãţii, dupã caz;
- sã înregistreze în evidenţele proprii bunurile respective în ziua primirii;
- sã organizeze evidenţa bunurilor primite pe fiecare proces-verbal de predare-primire;
- sã menţioneze în documentul de platã numãrul procesului-verbal de predare-primire;
- sã asigure conservarea bunurilor în cele mai bune condiţii, având grijã sã nu fie înlocuite pânã la vânzare cu altele de calitate inferioarã şi sã nu se altereze sau sã se deterioreze din cauza condiţiilor de întreţinere necorespunzãtoare;
- sã expunã în permanenţã bunurile respective spre vânzare şi sã ia cele mai eficiente mãsuri pentru ca aceste bunuri sã fie vândute în cel mai scurt timp;
- sã vireze la bugetul de stat, pe mãsura vânzãrii, sumele obţinute din vânzarea bunurilor respective.

CAP. VI
Procedura de distrugere a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 23
(1) Bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului şi preluate de organele de valorificare, care în intervalul celor 180 de zile au devenit necomercializabile, precum şi cele care nu au putut fi valorificate, inclusiv componentele rezultate din dezmembrare, care nu au fost transmise cu titlu gratuit sau nu au fost predate unitãţilor de colectare şi de valorificare a deşeurilor, se distrug sub supravegherea comisiei de distrugere.
(2) De asemenea, vor fi distruse şi bunurile pentru care volumul acestora (cantitativ şi/sau valoric) nu justificã angajarea cheltuielilor în vederea valorificãrii (analiza de laborator, timbre, marcare).
ART. 24
(1) Comisia de distrugere stabileşte, în funcţie de natura bunurilor respective, locul unde urmeazã sã fie distruse acestea, putându-se apela şi la serviciile unor unitãţi specializate în acest gen de activitate.
(2) Dupã distrugerea bunurilor comisia de distrugere încheie un proces-verbal de distrugere, în 3 exemplare semnate de toţi membrii comisiei, precum şi de unitatea specializatã, dupã caz.
(3) Data întrunirii comisiei de distrugere se stabileşte prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi a şefului administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(4) Prezenţa tuturor membrilor comisiei de distrugere la operaţiunea de distrugere este obligatorie, iar dacã un membru este absent, înlocuitorul acestuia este numit prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(5) Procesul-verbal de distrugere este avizat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi de şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti.
(6) În funcţie de importanţa operaţiunii de distrugere se pot efectua înregistrãri video, fie cu aparatura proprie, fie prin apelarea la serviciile unor persoane fizice sau juridice specializate.
(7) Membrii comisiei de distrugere primesc, fiecare, o indemnizaţie lunarã, fixã, stabilitã prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu condiţia întrunirii comisiei cel puţin o datã pe lunã.
(8) În situaţia în care comisia de distrugere se întruneşte de mai multe ori pe lunã, iar la aceasta participã atât membrul plin, cât şi membrul supleant, membrul supleant va primi o indemnizaţie lunatã la nivelul stabilit pentru membrul plin prin ordin al ministrului finanţelor publice, cu condiţia motivãrii absenţei membrului plin.

CAP. VII
Veniturile încasate şi cheltuielile aferente bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului

ART. 25
(1) Veniturile încasate din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, precum şi veniturile încasate în urma valorificãrii bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale se colecteazã în contul 50.85 «Disponibil din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare», deschis pe seama direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi a administraţiilor finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, la Trezoreria Statului. În cazul încasãrii contravalorii bunurilor respective în numerar sumele se depun la casieria Trezoreriei Statului în prima zi lucrãtoare de la încasare.
(2) Din sumele colectate direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti acoperã, pe bazã de documente legale, cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor respective şi reţine cota de 1% aferentã bunurilor confiscate de organele de poliţie, care se vireazã Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru recompensarea poliţiştilor, potrivit dispoziţiilor <>art. 54 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului administraţiei şi internelor, având obligaţia ca în termen de 3 zile lucrãtoare de la încasare sã vireze disponibilitãţile rãmase în contul bugetului de stat 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii", respectiv în contul "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate potrivit legii" pentru sumele destinate bugetelor locale.
(3) Pentru cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului dupã virarea la bugetul statului a disponibilitãţilor rezultate din valorificare, se prezintã documente justificative, procedându-se astfel:
a) direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti întocmesc un referat în care vor fi consemnate, pe bazã de documente justificative, sumele care urmeazã sã fie restituite din contul bugetului de stat în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare". Referatul este semnat de directorul executiv al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi de şeful administraţiei finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi va purta viza de control financiar preventiv propriu;
b) unitãţile Trezoreriei Statului restituie suma totalã aprobatã în referat din contul bugetului de stat 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii" în contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare";
c) dupã alimentarea contului 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare", direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, precum şi administraţiile finanţelor publice de sector din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti dispun plãţile legale cãtre beneficiari.
(4) Veniturile încasate din valorificarea bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale se fac venit la bugetul local, dupã deducerea cheltuielilor cu valorificarea efectuate conform legislaţiei în vigoare şi a unui comision de 10% din veniturile încasate.
(5) În situaţia în care nivelul veniturilor încasate din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului nu asigurã acoperirea cheltuielilor necesare în vederea valorificãrii acestora, diferenţa va fi acoperitã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
(6) În situaţia în care nivelul veniturilor încasate din valorificarea bunurilor confiscate de cãtre autoritãţile administraţiei publice locale nu asigurã acoperirea cheltuielilor necesare în vederea valorificãrii acestora, diferenţa este acoperitã din veniturile datorate bugetului local.
ART. 26
(1) Diferenţa de cheltuieli neacoperitã din veniturile încasate din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se acoperã din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice, respectiv de la capitolul 72.01 "Alte acţiuni", subcapitolul 72.01.50 "Alte cheltuieli".
(2) Cheltuielile de delegare (transport, cazare şi indemnizaţia de delegare) pentru membrii comisiei de distrugere vor fi plãtite de instituţia care i-a desemnat.
ART. 27
(1) În categoria cheltuielilor prevãzute la art. 25 şi 26 se cuprind cheltuielile efectuate în vederea valorificãrii bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, de la preluarea acestora pânã la valorificarea, atribuirea gratuitã sau distrugerea lor, respectiv cheltuielile privind sortarea, manipularea, transportarea, depozitarea, conservarea, analiza, fotografierea, filmarea, marcarea, etichetarea şi expertizarea, inclusiv cele efectuate pentru stabilirea bunurilor care îndeplinesc condiţiile de comercializare, asigurarea garanţiei pentru bunurile de folosinţã îndelungatã, evaluarea, licitaţiile, publicitatea, dezmembrarea, distrugerea, precum şi cele cu dotarea cu mijloace auto pentru desfãşurarea în condiţii optime a activitãţii de valorificare, restituirea sumelor încasate greşit sau fãrã bazã legalã, a contravalorii bunurilor intrate, greşit sau fãrã bazã legalã, în proprietatea privatã a statului, precum şi indemnizaţiile membrilor comisiilor prevãzute la art. 1 alin. (7), art. 7 alin. (2) şi art. 11 alin. (1) din ordonanţã, precum şi cotele pentru constituirea fondului de stimulente, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi cheltuielile efectuate cu valorificarea bunurilor prin magazine proprii, respectiv: cheltuieli cu pregãtirea magazinului conform cerinţelor legale în vigoare, cheltuieli cu dotarea magazinului, respectiv cu mobilier, casa de marcat, obiecte de inventar, cheltuieli cu întreţinerea, paza sau cu sistemele de asigurare a pazei, cu mijloacele de transport ale magazinului, precum şi cheltuielile cu salarizarea şi şcolarizarea personalului care deserveşte activitatea magazinului.
(3) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi urmãtoarele categorii de cheltuieli privind valorificarea bunurilor imobile care provin din succesiuni fãrã moştenitori legali sau testamentari:
a) cheltuieli privind inventarierea şi preluarea acestor bunuri;
b) cheltuieli ce greveazã asupra bunurilor în momentul preluãrii acestora în vederea valorificãrii (impozite, taxe, cheltuieli de întreţinere, energie, telefon, gaze naturale, datorii înscrise în pasivul succesoral şi altele asemenea);
c) taxe şi onorarii plãtite persoanelor fizice şi/sau juridice autorizate;
d) cheltuieli judiciare;
e) cheltuieli cu cadastrul.
(4) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi cheltuielile ocazionate de deschiderea conturilor în valutã, de transformarea în lei a sumelor în valutã şi de restituirea acestora.
(5) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi urmãtoarele categorii de cheltuieli ocazionate de valorificarea metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase:
a) cheltuieli cu expertizarea obiectelor din metale preţioase, aliajele acestora sau pietre preţioase;
b) cheltuieli cu procurarea de bunuri care asigurã desfãşurarea în bune condiţii a activitãţii de valorificare, pãstrarea în condiţii de siguranţã a metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase, precum şi a celorlalte valori (cântare electronice, casã de bani, camerã de luat vederi, aparat foto digital pentru întocmirea albumului de prezentare a metalelor preţioase etc).
(6) În categoria cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se cuprind şi cheltuieli cu procurarea de bunuri pentru aplicarea şi buna funcţionare a pachetului de programe destinat informatizãrii activitãţii de valorificare (dotarea serviciilor, birourilor, compartimentelor de valorificare bunuri cu echipamente de comunicaţie, tehnicã de calcul şi biroticã şi altele asemenea).

CAP. VIII
Restituiri

ART. 28
(1) Organele de valorificare restituie bunurile confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului sau contravaloarea acestora, în baza hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile.
(2) În cazul bunurilor trecute în proprietatea statului conform art. 2 alin. (1) din ordonanţã, restituirea se poate face şi în baza ordonanţei emise de procuror.
(3) În cazul bunurilor valorificate, restituirea contravalorii acestora se face la nivelul valorii recuperate în urma valorificãrii.
(4) În cazul bunurilor atribuite cu titlu gratuit, distruse, sau al bunurilor care nu se mai aflã în posesia organului de valorificare şi pentru care s-a întocmit documentaţia în vederea recuperãrii creanţelor, restituirea contravalorii acestora se face la nivelul valorii stabilite de comisia de evaluare, în vigoare la data atribuirii cu titlu gratuit sau distrugerii, sau al valorii bunurilor pentru care s-a întocmit documentaţia pentru recuperarea creanţelor.
(5) Sumele prevãzute la alin. (3) şi (4) pot fi actualizate numai pe bazã de hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã, care precizeazã suma de restituit, din care se scad cheltuielile cu valorificarea acestora.
(6) Restituirea sumelor în valutã liber convertibilã confiscate se face de cãtre organele de valorificare, în baza hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau a unei ordonanţe emise de procuror, însoţite de o cerere de restituire depusã la organul de valorificare în contul cãruia deţinãtorii au depus sumele care urmeazã a fi restituite şi de certificatul de atestare fiscalã din care sã rezulte cã persoana fizicã sau juridicã de la care s-a dispus confiscarea nu are obligaţii bugetare neachitate. Sumele în valutã liber convertibilã confiscate se restituie în lei, la cursul de schimb al pieţei valutare calculat şi comunicat de Banca Naţionalã a României la data rãmânerii definitive şi irevocabile a hotãrârii judecãtoreşti prin care se dispune restituirea sau a ordonanţei emise de procuror.
(7) Sumele în valutã neconvertibilã cotatã de Banca Naţionalã a României şi depozitatã la sucursalele acesteia se restituie în lei de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului, la care a fost viratã suma respectivã, pe baza hotãrârii judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau a ordonanţei emise de procuror, însoţite de cererea de restituire, precum şi de certificatul de atestare fiscalã din care sã rezulte cã persoana fizicã sau juridicã de la care s-a dispus confiscarea nu are obligaţii bugetare neachitate. Restituirea sumei în lei încasate de la Banca Naţionalã a României se efectueazã din contul 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii". Sumele în valutã neconvertibilã cotatã se restituie în lei, la cursul de referinţã al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României, de la data rãmânerii definitive şi irevocabile a hotãrârii judecãtoreşti prin care se dispune restituirea sau a ordonanţei emise de procuror. Valuta neconvertibilã necotatã de Banca Naţionalã a României, depozitatã la sucursalele Bãncii Naţionale a României, care nu a putut fi valorificatã de Banca Naţionalã a României, poate fi restituitã ca atare.
(8) Organele de valorificare restituie bunurile sau contravaloarea acestora numai în cazul bunurilor care le-au fost predate de cãtre deţinãtori. În celelalte cazuri, restituirea este de competenţa deţinãtorilor. Restituirea contravalorii în lei a sumelor confiscate în valutã liber convertibilã este de competenţa organelor de valorificare numai în cazul depunerii lor în conturile deschise pe seama acestora şi declarãrii de cãtre deţinãtori conform art. 2 alin. (10). În caz contrar, restituirea sumelor este de competenţa deţinãtorilor.
(9) Restituirea mijloacelor de platã în lei, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se face de cãtre unitãţile Trezoreriei Statului în contul cãrora acestea au fost depuse în baza hotãrârii judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã sau a ordonanţei emise de procuror, însoţite de cererea de restituire şi de certificatul de atestare fiscalã.
(10) Contravaloarea în lei a bunurilor şi a sumelor în valutã liber convertibilã, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se restituie din contul 50.85 "Disponibil din valorificarea bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare", deschis la Trezoreria Statului, şi intrã în categoria cheltuielilor de valorificare.
(11) În cazul în care beneficiarul restituirii înregistreazã obligaţii restante faţã de bugetele ale cãror creanţe sunt administrate de Ministerul Finanţelor Publice, acestea se vor compensa cu suma de restituit, pânã la concurenţa celei mai mici sume, conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(12) Diferenţele de curs nefavorabile aferente sumelor în valutã confiscate restituite, precum şi sumele rezultate din actualizarea prin hotãrâri judecãtoreşti sau ordonanţe emise de procurori a valorii bunurilor şi sumelor confiscate se achitã de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice, respectiv de la capitolul 72.01 "Alte acţiuni", subcapitolul 72.01.50 "Alte cheltuieli" în situaţia neacoperirii acestora din veniturile încasate.
(13) Sumele incluse în fondul de stimulare, aferente mijloacelor de platã în lei confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului sau contravalorii bunurilor sau mijloacelor de platã în valutã confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, restituite în temeiul hotãrârilor judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile sau al ordonanţelor emise de procurori, se deduc din fondul de stimulare constituit în perioada urmãtoare pentru acelaşi beneficiar.

CAP. IX
Preluarea, evaluarea, utilizarea, valorificarea, casarea sau distrugerea, dupã caz, a bunurilor intrate în proprietatea privatã a statului, cuprinse în <>art. 4 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998

ART. 29
(1) Deţinãtorii bunurilor prevãzute la <>art. 4 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 128/1998 vor proceda la inventarierea acestora şi vor lua mãsuri de pãstrare şi de conservare corespunzãtoare pânã la predarea lor efectivã organelor specializate ale statului.
(2) Predarea-primirea bunurilor prevãzute la alin. (1) se va face de îndatã, în baza unui proces-verbal, încheiat în douã exemplare, dintre care unul se pãstreazã de cãtre deţinãtor, iar celãlalt se predã organului specializat al statului.
ART. 30
Medicamentele, materialele consumabile de utilitate medicalã, materialele de natura obiectelor de inventar medicale şi aparatura medicalã se vor pune de cãtre deţinãtor la dispoziţia Ministerului Sãnãtãţii, care stabileşte, prin ordin al ministrului, modul de preluare, evaluare, transmitere cu titlu gratuit, comercializare sau, dupã caz, casarea ori distrugerea acestor bunuri.
ART. 31
(1) Produsele şi substanţele toxice se predau gratuit unitãţilor specializate ale ministerelor cu atribuţii şi rãspunderi legale privind regimul acestor bunuri sau, dupã caz, agenţilor economici autorizaţi prin lege sã desfãşoare activitate cu astfel de substanţe şi produse.
(2) Produsele şi substanţele toxice care nu îndeplinesc condiţiile de calitate pentru a fi utilizate sau valorificate sunt distruse în mod obligatoriu de comisiile numite de şefii unitãţilor specializate ale ministerelor sau, dupã caz, de directorii agenţilor economici care le-au preluat.
(3) Din comisiile de distrugere va face parte, în mod obligatoriu, şi câte un reprezentant al inspectoratului de poliţie judeţean sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi al agenţiei locale de protecţie a mediului.
ART. 32
Materialele nucleare şi radioactive se predau imediat, cu titlu gratuit, unitãţilor specializate, stabilite de Comisia Naţionalã pentru Controlul Activitãţilor Nucleare.
ART. 33
(1) Bunurile, documentele sau valorile susceptibile sã facã parte din patrimoniul cultural naţional sau care prezintã valoare documentarã, ştiinţificã, artisticã sau muzeisticã vor fi predate de îndatã, cu titlu gratuit, Ministerului Culturii şi Cultelor pentru a fi repartizate instituţiilor specializate, potrivit avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
(2) Cãrţile, publicaţiile şi alte bunuri culturale de aceastã naturã, cu excepţia celor menţionate la alin. (1), vor fi predate de îndatã, cu titlu gratuit, Ministerului Culturii şi Cultelor pentru a fi repartizate bibliotecilor publice.
ART. 34
(1) Documentele susceptibile sã facã parte din Fondul Arhivistic Naţional al României vor fi predate de îndatã, cu titlu gratuit, Direcţiei Generale a Arhivelor Naţionale sau direcţiilor judeţene ori a municipiului Bucureşti, dupã caz.
(2) Aprecierea apartenenţei documentelor menţionate la alin. (1) la Fondul Arhivistic Naţional al României se va realiza, în condiţiile <>Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de cãtre reprezentanţii Arhivelor Naţionale, la solicitarea deţinãtorilor acestor documente.
(3) Documentele menţionate la alin. (1), care nu fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României, se vor transmite de Arhivele Naţionale unitãţilor de profil.
(4) Predarea documentelor prevãzute la alin. (1) se va realiza în baza unui proces-verbal de predare-primire care va cuprinde:
- numãrul curent din registrul de evidenţã al deţinãtorului, în care au fost înscrise documentele;
- provenienţa documentelor - cu trimitere la actele întocmite cu acea ocazie;
- descrierea amãnunţitã a documentelor, realizatã de cãtre reprezentantul Arhivelor Naţionale, care se poate constitui ca inventar anexat la procesul-verbal;
- baza legalã de trecere a documentelor în proprietatea privatã a statului.
(5) Procesul-verbal se întocmeşte în douã exemplare, dintre care unul rãmâne la deţinãtorul documentelor, iar celãlalt se predã unitãţii din structura Arhivelor Naţionale, care îl primeşte, fiind semnat şi parafat pe toate filele.
ART. 35
(1) Mijloacele de platã în valutã neconvertibilã confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se depun de cãtre deţinãtorii acestora, în termen de 48 de ore, la Banca Naţionalã a României.
(2) Mijloacele de platã în lei confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului se depun la unitãţile Trezoreriei Statului, în contul bugetului de stat 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii".
ART. 36
Valorificarea mijloacelor de platã în valutã neconvertibilã cotatã de Banca Naţionalã a României, confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, preluate de cãtre Banca Naţionalã a României, se realizeazã prin virarea în contul bugetului de stat 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii" a contravalorii în lei a acestora, calculatã la cursul de referinţã al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României la data decontãrii, dupã deducerea cheltuielilor efectuate în vederea valorificãrii, în termen de 3 zile lucrãtoare de la depunerea acestora.
ART. 37
(1) Armele de foc, muniţiile, materiile explozive şi bunurile cu specific militar, confiscate sau intrate potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, se predau imediat, cu titlu gratuit, inspectoratelor de poliţie judeţene şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, fie pentru completarea dotãrii unitãţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor - prin organele centrale de planificare a înzestrãrii sau a instituţiilor publice asigurate gratuit cu arme de foc şi muniţii de cãtre Ministerul Administraţiei şi Internelor - prin Inspectoratul General al Poliţiei, fie, dupã caz, pentru valorificare, potrivit legii, prin unitãţile autorizate sã le comercializeze ori pentru casare.
(2) Se predau Ministerului Apãrãrii Naţionale numai armele militare şi muniţiile aferente acestora, materiile explozive şi bunurile cu specific militar care fac obiectul înzestrãrii exclusive a unitãţilor din structura acestui minister.
(3) Materiile explozive care nu fac obiectul atribuirii, cu titlu gratuit, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Ministerului Apãrãrii Naţionale vor fi predate agenţilor economici autorizaţi sã desfãşoare activitãţi cu astfel de bunuri, în vederea utilizãrii, valorificãrii sau distrugerii conform legii.
(4) Armele de vânãtoare, de tir, cu gaze nocive, iritante sau de neutralizare, armele de recuzitã, muniţiile acestora şi armele de panoplie, care nu fac obiectul dotãrii sau casãrii, se valorificã prin unitãţile autorizate sã le comercializeze, dupã evaluare, conform legii.
(5) Evaluarea bunurilor menţionate la alin. (4) se efectueazã de comisii numite prin ordin al şefului inspectoratului de poliţie judeţean sau al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, din care face parte şi un reprezentant al direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(6) Armele care prezintã valoare istoricã, documentarã, ştiinţificã, artisticã sau muzeisticã se predau gratuit de cãtre unitãţile de poliţie care le-au preluat instituţiilor muzeale specializate, potrivit avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.
(7) Normele metodologice privind evidenţa, evaluarea în vederea valorificãrii, asigurarea dotãrii de armament şi muniţii a persoanelor fizice şi instituţiilor publice, precum şi destinaţia armamentului, muniţiilor şi materialelor explozive, provenite din confiscãri sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, vor fi aprobate prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, emis în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice.
(8) În cazurile în care organele Ministerului Administraţiei şi Internelor identificã ori sunt sesizate despre existenţa unor materii explozive, dispozitive cu încãrcãturã explozivã - bombe, mine, grenade, proiectile şi altele - sau mijloace de iniţiere a acestora, pot solicita sprijinul organelor de specialitate ale Ministerului Apãrãrii Naţionale pentru executarea, dupã caz, a operaţiunilor de ridicare, de transport sau de distrugere a acestor materiale, conform dispoziţiilor legale.
(9) Obiectele, veşmintele şi cãrţile de cult se valorificã de instituţiile de cult, conform prevederilor legale în vigoare.
(10) Materialele lemnoase, aşa cum sunt definite la <>art. 76 alin. 2 din Legea nr. 26/1996 - Codul silvic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, confiscate, se valorificã de cãtre unitãţile silvice şi/sau de structurile silvice private, legal autorizate sã funcţioneze, în conformitate cu prevederile legale în domeniu.
ART. 38
Sumele obţinute ca urmare a valorificãrii bunurilor prevãzute la alin. (2) al art. 4 din ordonanţã sunt virate la bugetul de stat în contul 20.22.01.12 "Încasãri din valorificarea bunurilor confiscate, abandonate şi alte sume constatate o datã cu confiscarea potrivit legii" dupã deducerea cheltuielilor efectuate conform prevederilor legale în vigoare şi a cotei de 1% aplicate asupra disponibilitãţilor rãmase care se vireazã Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru recompensarea poliţiştilor, potrivit dispoziţiilor <>art. 54 alin. (3) din Legea nr. 360/2002 , aferentã bunurilor confiscate de poliţişti.

CAP. X
Valorificarea metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase, considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi a celor ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate în condiţiile prevãzute de lege

ART. 39
Sunt supuse valorificãrii metalele preţioase, aliajele acestora şi pietrele preţioase, considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi cele ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate, denumite în continuare obiecte din metale sau pietre preţioase, pentru care existã un document care atestã intrarea în proprietatea privatã a statului.
ART. 40
(1) Obiectele din metale sau pietre preţioase vor fi evaluate de cãtre comisia de evaluare constituitã în baza prevederilor art. 11 din ordonanţã.
(2) Reprezentantul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în comisia de evaluare va fi un specialist în metale preţioase desemnat de cãtre aceasta, care va întocmi un raport de expertizã a obiectelor din metale sau pietre preţioase evaluate, în care se vor prezenta şi fotografii ale acestora.
(3) Evaluarea obiectelor din metale sau pietre preţioase prevãzute la alin. (1) se va face la unitãţile Trezoreriei Statului unde au fost depuse, în funcţie de preţurile comunicate de Banca Naţionalã a României pentru tranzacţiile cu metale şi pietre preţioase, ţinându-se seama de vechimea şi prelucrarea acestora, în maximum 21 de zile de la data expertizãrii lor.
(4) În scopul evaluãrii, obiectele din metale sau pietre preţioase vor fi preluate temporar din tezaurul unitãţilor Trezoreriei Statului, pe bazã de proces-verbal de predare-primire a gropurilor, care va fi semnat astfel:
a) de comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului;
b) de comisia de evaluare.
(5) Unitãţile Trezoreriei Statului vor asigura spaţiile corespunzãtoare desfãşurãrii activitãţii de evaluare.
(6) Obiectele din metale sau pietre preţioase evaluate se depun la tezaurul Trezoreriei Statului în gropuri sigilate, pe bazã de proces-verbal de predare-primire a gropurilor, care se semneazã de cãtre comisia de evaluare, pentru predare, şi de cãtre comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului, pentru primire.
ART. 41
În termen de 30 de zile de la evaluare, obiectele din metale sau pietre preţioase se predau de cãtre comisia constituitã la nivelul unitãţilor Trezoreriei Statului comisiei de evaluare, pe bazã de proces-verbal de predare-primire. Comisia de evaluare predã pe bazã de proces-verbal de predare-primire obiectele din metale sau pietre preţioase, în vederea valorificãrii, reprezentantului persoanelor juridice autorizate care asigurã şi transportul la sediul acestuia.
ART. 42
(1) Pentru valorificarea obiectelor din metale sau pietre preţioase prevãzute la art. 39 se utilizeazã metoda vânzãrii directe.
(2) Obiectele din metale sau pietre preţioase prevãzute la art. 39 vor fi valorificate numai prin intermediul persoanelor juridice autorizate de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor.
(3) Valorificarea prin metoda directã se poate face cu plata integralã sau eşalonat, pe o perioadã de maximum 12 luni. În cazul vânzãrii în rate persoana juridicã va prezenta o garanţie bancarã reprezentând contravaloarea a 3 rate lunare şi va plãti, în momentul ridicãrii bunurilor, minimum 50% din valoarea acestora. Ratele lunare se actualizeazã în funcţie de dobânda de referinţã stabilitã de Banca Naţionalã a României.
ART. 43
Organele de valorificare restituie obiectele din metale sau pietre preţioase intrate în proprietatea privatã a statului sau contravaloarea acestora, la nivelul valorii stabilite de comisia de evaluare în baza unei hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitivã şi irevocabilã sau a unei ordonanţe emise de procuror.
ART. 44
(1) Metalele preţioase, aliajele acestora şi pietrele preţioase considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi cele ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate se valorificã de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene în cadrul cãrora funcţioneazã unitãţile Trezoreriei Statului depozitare, prevãzute în anexa nr. 1 la Normele metodologice privind procedurile de depunere, manipulare şi depozitare a metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase, considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi a celor ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate în condiţiile prevãzute de lege, la unitãţile Trezoreriei Statului, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 526/2004 , şi se evalueazã de cãtre comisiile de evaluare care funcţioneazã în cadrul acestora.
(2) Competenţele privind evaluarea şi valorificarea metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi a celor ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate, depozitate la Direcţia Trezorerie şi Contabilitate Publicã a Municipiului Bucureşti, se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.

CAP. XI
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 45
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.
ART. 46
Pentru valorificarea stocurilor deţinute de unitãţile autoritãţii vamale la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 194/2001 *), rãmân în vigoare dispoziţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.067/1999 pentru aprobarea Metodologiei privind introducerea în circuitul economic de cãtre unitãţile autoritãţii vamale a bunurilor şi mãrfurilor intrate în proprietatea privatã a statului, care îndeplinesc condiţiile de valorificare, pânã la data de 31 decembrie 2002.
--------
*) <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 194/2001 privind modificarea şi completarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 329/2002 , a intrat în vigoare în data de 29 decembrie 2001.

NOTĂ:
1. Reproducem mai jos <>art. II şi III din Hotãrârea Guvernului nr. 808/2002 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 :
"Art. II. - Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, pentru care actualii locatari îşi exprimã intenţia de cumpãrare în termen de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri*), pot fi valorificate direct, prin negociere cu aceştia.
---------
*) <>Hotãrârea Guvernului nr. 808/2002 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 , a intrat în vigoare în data de 15 august 2002.

Art. III. - Transferul personalului cu atribuţii de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului din cadrul direcţiilor regionale vamale interjudeţene la direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti se face prin ordin al ministrului finanţelor publice."
2. Reproducem mai jos <>art. III din Hotãrârea Guvernului nr. 1.536/2003 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor legal confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 :
"Art. III. - Direcţia generalã de administrare şi control al activelor statului**) este abilitatã sã soluţioneze problemele ce vor apãrea ca urmare a aplicãrii prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 98/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
-----------
**) Denumitã Direcţia generalã de reglementare în domeniul activelor statului, începând cu data intrãrii în vigoare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 292/2004 pentru modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.574/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, respectiv 18 martie 2004.


3. Reproducem mai jos <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 2.175/2004 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 128/1998 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 514/1999 :
"Art. II. - (1) Bunurile imobile intrate, potrivit legii, în proprietatea privatã a statului, pentru care titularii contractelor de închiriere, aflate în vigoare la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, îşi exprimã intenţia de cumpãrare în termen de un an de la aceastã datã, pot fi valorificate direct, prin negociere cu aceştia, la un preţ care nu poate fi mai mic decât cel stabilit de cãtre comisia de evaluare pe baza raportului de expertizã tehnicã sau de evaluare.
(2) În cazul în care titularii contractelor de închiriere nu oferã cel puţin preţul stabilit de comisia de evaluare, în cadrul termenului prevãzut la alin. (1), sau nu achitã contravaloarea imobilelor în interiorul aceluiaşi termen, se va proceda la valorificarea imobilelor prin licitaţie publicã.
(3) În cazul imobilelor prevãzute la alin. (1), termenul prevãzut la art. 15 alin. (6) curge din data la care se trece la valorificarea prin licitaţie publicã, dacã este cazul."


ANEXA 1
la normele metodologice


Autovehicule, ambulanţe sanitare cu dotãrile aferente




───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locul unde Alte
se aflã Valoarea elemente
autovehiculul, Capacitatea Numãrul de stabilitã specifice
Nr. ambulanţele Marca cilindricã Anul kilometri Carbu- Gradul de comisia autove-
crt. sanitare a motorului de înregis- rantul de de hiculului, Obser-
cu dotãrile (cmc) fabri- traţi la folosit uzurã evaluare ambulan- vaţii
aferente, caţie bord ţelor
tipul sanitare
cu dotãrile
aferente
(SS-seria
şasiului;
SM-seria
motorului;
SC-seria
caroseriei;
culoarea
etc.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Ambarcaţiuni
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Locul unde Valoarea
crt. se aflã Numãrul Lungime Lãţime Înãlţime Crevace Gradul stabilitã
ambarcaţiunea de (m) (m) (m) (bucãţi) de de comisia Observaţii
şi tipul bucãţi uzurã de evaluare
acesteia
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




Motoare ataşabile ambarcaţiunilor


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Locul unde Starea Valoarea
Nr. se aflã Denumirea Seria Gradul tehnicã stabilitã
crt. motoarele motorului CP motorului de conform de comisia Obser-
ataşabile uzurã fişei de vaţii
ambarca- tehnice evaluare
ţiunilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4 5 6 7 8 9
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 2
la normele metodologice



Judeţul
Trimestrul




┌───────────┬─────┬─────┬─────┬─────┬──────────────────────────────┬──────┬─────┬─────┬─────┬──────┬─────┐
│ │Sold │ In- │Redu-│Total│ din care valorificate prin │ │ │ │ │ │ │
│ Categorii │ la │trãri│ceri/│bu- ├────┬────┬────┬─────────┬─────┤Total │Res- │Dis- │Atri-│Sold │Alte │
│ de │înce-│ în │majo-│nuri │ma- │con-│Vân-│licitaţie│burse│bunuri│titu-│tru- │buiri│ la │date │
│ bunuri │putul│cur- │rãri │ de │ga- │sig-│zare│ publicã │ de │valo- │iri │geri │gra- │sfâr- │ │
│ │tri- │sul │ de │valo-│zine│na- │di- ├────┬────┤mãr- │rifi- │de │ de │tuite│şitul │ │
│ │mes- │tri- │preţ │rifi-│pro-│ţii │rec-│va- │din │furi/│cate │bu- │bu- │ │tri- │ │
│ │tru- │mes- │+/- │cat │prii│ │tã │loa-│care│piaţa│ │nuri │nuri │ │mes- │ │
│ │lui │tru- │ │ │ │ │ │rea │ │ de │ │ │ │ │trului│ │
│ │ │lui │ │ │ │ │ │ad- │+/- │va- │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ju- │ │lori │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │de- │ │mobi-│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │catã│ │liare│ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3**)│ 4=1+│ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │9**)│ 10 │11=5+ │ 12 │ 13 │ 14 │15=4+9│ 16 │
│ │ │ │ │ 2+3 │ │ │ │ │ │ │6+7+ │ │ │ │-11-12│ ***)│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │8+10 │ │ │ │-13-14│ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│a) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Produse │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│alimen- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│b) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Confecţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi încãl- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ţãminte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│c) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Aparaturã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│electroni- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cã (audio, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│video │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│etc.) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│d) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Bunuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de uz │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│casnic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│e) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Echipa- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de comu- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│nicaţii, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│tehnicã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de calcul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi biroticã│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│f) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Succesi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│uni │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vacante/ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│donaţii, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- bunuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│mobile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- bunuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│imobile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- titluri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de va- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│loare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│g) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Autove- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│hicule, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ambarca- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ţiuni │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi motoa- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│re ataşa- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│bile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│h) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Materiale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│refolosi- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│bile şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│piese de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│schimb │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│i) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Sume │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│consem- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│nate x │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│j) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Metale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│preţioase, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│aliaje ale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│acestora │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi pietre │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│preţioase │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│k) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Mijloace │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│de platã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│în valutã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│liber con- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vertibilã │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────┼─────┼─────┼─────┼─────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼──────┼─────┤
│l) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Alte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│bunuri*) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Venituri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│încasate x │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│efectuate x│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Bunuri │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│greu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vandabile x│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───────────┴─────┴─────┴─────┴─────┴────┴────┴────┴────┴────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴──────┴─────┘


--------
*) Se nominalizeazã bunurile cu pondere semnificativã.
**) Se completeazã cu diferenţa în +/- faţã de valoarea stabilitã de comisia de evaluare.
***) Se completeazã cu veniturile încasate (ct. 50.85) şi cheltuielile efectuate în cursul trimestrului de raportat, precum şi valoarea stocului de bunuri greu vandabile.


--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016