Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 512 din 21 august 1998  cu privire la aprobarea Normelor pentru aplicarea   Ordonantei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 512 din 21 august 1998 cu privire la aprobarea Normelor pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adaugata

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 344 din 11 septembrie 1998
În temeiul dispoziţiilor <>art. 40 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se aproba Normele pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 din 12 decembrie 1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.178/1996 cu privire la aprobarea Normelor pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 27 noiembrie 1996.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu


ANEXA 1

NORME
pentru aplicarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 130/1992 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 288 din 12 decembrie 1995, cu modificãrile şi completãrile ulterioare

CAP. 1
Operaţiuni impozabile

Ordonanta:
----------
ART. 2
În sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã se cuprind operaţiunile cu plata, precum şi cele asimilate acestora, potrivit prezentei ordonanţe, efectuate de o maniera independenta de cãtre persoane fizice sau juridice, privind:
a) livrãri de bunuri mobile şi prestãri de servicii efectuate în cadrul exercitãrii activitãţii profesionale;
Norme:
------
1.1. Livrarea constituie transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor deţinute de proprietar cãtre beneficiar, direct sau prin cei care acţioneazã în numele acestora.
Livrarea cuprinde toate operaţiunile prin care se realizeazã transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile corporale, indiferent de forma juridicã prin care se realizeazã: vânzare, schimb, aport în bunuri la capitalul social al societãţii comerciale.
Gazele, energia electrica şi termica şi altele similare sunt considerate bunuri mobile corporale.
1.2. Intrãrile şi ieşirile de produse constituite în rezerve de mobilizare nu sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã la toţi agenţii economici mandatati în acest scop şi care sunt înregistraţi la organele fiscale ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã. Produsele respective se supun taxei pe valoarea adãugatã la scoaterea din regimul de mai sus şi la livrarea cãtre alţi beneficiari.
1.3. Transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile prin executare silitã intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã când debitorul este agent economic înregistrat la organul fiscal competent ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã şi şi-a exercitat dreptul de deducere pentru taxa aferentã bunurilor mobile predate prin executarea silitã.
Nu intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile supuse executãrii silite, dacã debitorul este persoana fizica, persoana juridicã neinregistrata la organul fiscal competent ca plãtitoare de taxa pe valoarea adãugatã, precum şi când bunurile în cauza sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã.
1.4. Prin prestare de servicii impozabilã, în sensul taxei pe valoarea adãugatã, se înţelege orice activitate desfasurata de o persoana fizica sau juridicã şi care nu reprezintã transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile sau imobile.
Astfel de activitãţi pot avea ca obiect:
a) lucrãri de construcţii-montaj;
b) transport de persoane şi mãrfuri;
c) servicii de posta şi telecomunicaţii, de transmisiuni radio şi televiziune;
d) închiriere de bunuri;
e) operaţiuni de leasing;
f) locatie de gestiune;
g) operaţiuni de intermediere sau de comision;
h) reparaţii de orice natura;
i) cesiuni de bunuri mobile necorporale, precum: dreptul de autor, de brevete, de licenţe, de mãrci de fabrica şi de comerţ; de titluri de participare;
j) operaţiuni de publicitate, consulting, studii, cercetãri şi expertize;
k) operaţiuni bancare, financiare, de asigurare sau reasigurare;
l) organizarea de licitaţii;
m) orice alta munca fizica sau intelectualã.
Ordonanta:
----------
b) transferul proprietãţii bunurilor imobiliare între agenţii economici, precum şi între aceştia şi instituţii publice sau persoane fizice;
Norme:
------
1.5. Intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã operaţiunile privind transferul proprietãţii bunurilor imobiliare, indiferent de forma juridicã prin care se realizeazã, potrivit precizãrilor de la pct. 1.1 din prezentele norme.
În categoria bunurilor imobiliare, în sensul ordonanţei, se cuprind:
a) toate construcţiile imobiliare prin natura lor, cum sunt: locuintele, vilele, construcţiile industriale, comerciale, agricole sau cele destinate exercitãrii altor activitãţi;
b) terenurile;
c) bunurile mobile care nu pot fi detasate fãrã a fi deteriorate sau fãrã a antrena deteriorarea imobilelor insesi.
Prevederile pct. 1.3 din prezentele norme se aplica şi în cazul transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile prin executare silitã.
Ordonanta:
----------
Sunt asimilate cu livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii, în sensul prezentei ordonanţe, şi urmãtoarele operaţiuni:
2.1. vânzarea cu plata în rate sau închirierea unor bunuri pe baza unui contract, cu clauza trecerii proprietãţii asupra bunurilor respective dupã plata ultimei rate sau la o anumitã data;
2.2. preluarea de cãtre agentul economic a unor bunuri în vederea folosirii, sub orice forma, în scop personal sau pentru a fi puse la dispoziţie altor persoane fizice sau juridice în mod gratuit. Acelaşi regim se aplica şi prestãrilor de servicii.
Se excepteazã de la prevederile de mai sus bunurile şi serviciile acordate în mod gratuit în limitele şi potrivit destinaţiilor prevãzute prin lege.
Norme:
------
1.6. Intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã preluarea de cãtre agentul economic a unor bunuri din producţia proprie sau, dupã caz, achiziţionate, pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, în vederea folosirii sub orice forma, în scop personal sau pentru a fi puse la dispoziţie altor persoane fizice sau juridice în mod gratuit. Acelaşi regim se aplica şi prestãrilor de servicii.
Se excepteazã de la prevederile de mai sus bunurile şi serviciile acordate în mod gratuit în limitele şi potrivit destinaţiilor prevãzute prin lege.
Încadrarea în plafoanele în a cãror limita pot fi predate bunuri şi prestate servicii cu titlu gratuit se determina pe baza datelor raportate prin bilanţul contabil anual. Depãşirea plafonului reprezintã operaţiune impozabilã. Taxa pe valoarea adãugatã aferentã depãşirii plafonului se include în decontul întocmit pentru luna în care agenţii economici au termen de depunere a bilanţului contabil anual.
1.7. Nu intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã produsele predate cultivatorilor scutiţi de taxa pe valoarea adãugatã în temeiul art. 6 lit. A.d) din ordonanta de cãtre societãţile comerciale şi societãţile agricole care executa prestãri de servicii pentru prelucrarea produselor vegetale, cu plata în natura, precum şi produsele predate membrilor sãi de cãtre societãţile agricole constituite în baza <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura, pentru terenurile aduse în folosinta acestora.
În situaţia în care una sau mai multe lucrãri agricole ca: întreţinere, recoltare etc. se executa de cãtre proprietarii terenurilor, iar intreaga producţie obţinutã este reţinutã de aceştia, partea de lucrãri executatã de societatea agricolã - arat, semanat etc. - se supune taxei pe valoarea adãugatã.
1.8. Dupã terminarea lichidãrii societãţii în nume colectiv, în comanditã simpla sau cu rãspundere limitatã, conform Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, repartizarea activului între asociaţi nu intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã, dacã pentru bunurile respective nu s-a exercitat dreptul de deducere.
1.9. În sensul prevederilor de mai sus, pentru ca operaţiunile privind transferul proprietãţii bunurilor sau prestãrile de servicii efectuate cu plata, precum şi cele asimilate acestora sa între în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã, trebuie ca acestea sa rezulte dintr-o activitate economicã desfasurata de persoane fizice şi juridice, cum sunt:
a) regiile autonome;
b) societãţile comerciale;
c) societãţile agricole;
d) unitãţile cooperatiste;
e) asociaţiile şi organizaţiile cu scop lucrativ;
f) liber-profesioniştii autorizaţi, persoanele fizice şi asociaţiile familiale autorizate sa desfãşoare activitãţi economice pe baza liberei iniţiative.
Ordonanta:
----------
c) importul de bunuri şi servicii.
Norme:
------
1.10. În sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã intra:
a) bunurile introduse în ţara, direct sau prin intermediari autorizaţi, de orice persoana fizica sau juridicã, potrivit <>Legii nr. 141/1997 privind Codul vamal al României;
b) serviciile contractate de persoane juridice, care au sediul sau domiciliul stabil în România, cu prestatori care au sediul sau domiciliul în strãinãtate.
Persoanele juridice, indiferent dacã au fost înregistrate sau nu ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, precum şi persoanele fizice datoreazã taxa pe valoarea adãugatã stabilitã potrivit legii pentru operaţiunile de mai sus.

CAP. 2
Operaţiuni care nu intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea
adãugatã

Ordonanta:
----------
ART. 3
Nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã operaţiunile privind livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii rezultate din activitatea specifica autorizata, efectuate de:
a) asociaţiile fãrã scop lucrativ, pentru activitãţile având caracter social-filantropic;
b) organizaţiile care desfãşoarã activitãţi de natura religioasã, politica sau civicã;
c) organizaţiile sindicale, pentru activitãţile legate direct de apãrarea colectivã a intereselor materiale şi morale ale membrilor lor;
d) instituţiile publice, pentru activitãţile lor administrative, sociale, educative, de apãrare, ordine publica, siguranta statului, culturale şi sportive.
Persoanele juridice de mai sus sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã, pentru operaţiunile efectuate în mod sistematic, direct sau prin unitãţi subordonate, pentru obţinerea de profit.
Norme:
------
2.1. Se încadreazã în prevederile art. 3 lit. d) din ordonanta instituţiile publice ale cãror cheltuieli curente şi de capital se asigura din fondurile prevãzute la <>cap. IV din Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice.
2.2. Nu se cuprind în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã:
a) vânzãrile cãtre populaţie a imobilelor sau pãrţilor de imobile aflate în proprietatea statului şi date în folosinta înainte de introducerea taxei pe valoarea adãugatã; închirierea de imobile sau pãrţi ale acestora, aflate în proprietatea statului, în scop de locuinta; închirierea de spaţii, în scop de locuinta, în cãmine, locuinţe de serviciu sau în alte spaţii cu destinaţia de locuinta, cu condiţia respectãrii prevederilor legale privind determinarea tarifului de închiriere.
Sumele aferente lucrãrilor executate şi decontate de constructori pana la data de 30 iunie 1993 pentru blocurile de locuinţe aflate în diferite stadii de execuţie, construite din fondurile statului, nu se includ în baza de impozitare la vânzarea cãtre populaţie a locuinţelor terminate;
b) operaţiunile efectuate de unitãţile care nu au calitatea de agent economic şi al cãror venit este destinat autofinantarii potrivit <>Decretului nr. 151/1975 privind autofinantarea unor activitãţi ale instituţiilor de stat;
c) operaţiunile efectuate de agenţii economici care au ca obiect de activitate administrarea şi întreţinerea locurilor publice, pentru încasãrile cuvenite bugetelor locale potrivit <>art. 42 din Legea nr. 27/1994 privind impozitele şi taxele locale, republicatã;
d) valorificarea de cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat a bunurilor confiscate potrivit legii, precum şi distribuirea de cãtre acestea, contra cost, a formularelor tipizate comune pe economie, cu regim special de tipãrire, inseriere şi numerotare, reglementate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiarã şi contabila şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora;
e) Camera de Comerţ şi Industrie a României şi camerele de comerţ şi industrie teritoriale, pentru activitãţile desfãşurate în favoarea membrilor în contul cotizaţiilor încasate în baza <>art. 6 din Decretul-lege nr. 139/1990 privind camerele de comerţ şi industrie din România, precum şi pentru activitatea de arbitraj comercial.
2.3. Intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã operaţiunile rezultate dintr-o activitate economicã desfasurata de unitãţile prevãzute la art. 3 din ordonanta, cum sunt cele privind:
a) activitatea comercialã cu bunuri cumpãrate sau realizate în unitãţi proprii;
b) activitatea hoteliera;
c) alimentaţia publica;
d) activitatea de turism;
e) prestãrile de servicii.
Pentru activitãţile economice de natura celor de mai sus se înregistreazã ca plãtitoare de taxa pe valoarea adãugatã numai partea din structura asociaţiei, organizaţiei sau instituţiei - magazin, hotel, atelier, gospodãrie-anexa - prin care se realizeazã operaţiunile respective şi pentru care este obligatorie organizarea distinctã a evidentei gestiunilor şi contabilitãţii, care sa permitã determinarea taxei pe valoarea adãugatã deductibilã.
Subunitatilor respective li se atribuie cod fiscal potrivit <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 224/1993 privind atribuirea codului fiscal pentru plãtitorii de impozite şi taxe.
2.4. Unitãţile teritoriale din subordinea Administraţiei Naţionale a Rezervelor Materiale autorizate sa desfãşoare activitãţi cu caracter comercial intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã, cu excepţia operaţiunilor al cãror venit este destinat autofinantarii potrivit <>Decretului nr. 151/1975 .
2.5. Regiile autonome ale aeroporturilor de interes public naţional cu specific deosebit şi Regia Autonomã "Administraţia Nationala a Drumurilor din România" intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã numai pentru veniturile proprii rezultate din prestãrile de servicii cãtre terţi.
Transferurile de la bugetul de stat sub forma de subvenţii pentru acoperirea cheltuielilor de administrare, întreţinere, exploatare, reparaţii şi modernizãri, care depãşesc veniturile, nu sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã şi nu se înscriu în decontul de taxa pe valoarea adãugatã la rubrica "IESIRI".
Taxa pe valoarea adãugatã deductibilã, aferentã bunurilor şi serviciilor aprovizionate, se determina pe baza de pro rata calculatã anual ca raport între veniturile proprii şi veniturile totale -inclusiv cele din subvenţiile înregistrate în contul 741 "Venituri din subvenţii de exploatare" - prevãzute în bugetele de venituri şi cheltuieli.
2.6. Prestãrile de servicii efectuate de regiile autonome de interes local având ca obiect construirea, întreţinerea şi modernizarea drumurilor şi podurilor de interes judeţean şi comunal, contractate cu consiliile locale sau cu consiliile judeţene, nu se supun taxei pe valoarea adãugatã şi nu se înscriu în decontul de taxa pe valoarea adãugatã la rubrica "IESIRI".
Lucrãrile privind construirea, întreţinerea şi modernizarea drumurilor şi podurilor de interes judeţean şi comunal, contractate de consiliile locale sau de consiliile judeţene cu alţi agenţi economici, intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã potrivit ordonanţei.
De asemenea, intra în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã şi alte lucrãri şi servicii de gospodãrie comunalã, contractate de consiliile locale şi de consiliile judeţene cu agenţi economici plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã.
Taxa pe valoarea adãugatã deductibilã, aferentã bunurilor şi serviciilor destinate realizãrii operaţiunilor impozabile, se stabileşte pe baza de pro rata, determinata ca raport între valoarea prestãrilor de servicii cãtre terţi şi valoarea totalã a prestãrilor de servicii, prevãzutã în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul respectiv. Taxa pe valoarea adãugatã nedeductibila, rezultatã conform pro ratei, se include în preţurile şi în tarifele cu care se deconteazã lucrãrile executate consiliilor locale sau consiliilor judeţene.
Pentru subunitatile înregistrate ca plãtitoare de taxa pe valoarea adãugatã, pro rata se determina ca raport între valoarea prestãrilor de servicii cãtre terţi şi valoarea totalã a prestãrilor de servicii, prevãzutã în bugetul propriu de venituri şi cheltuieli.

CAP. 3
Teritorialitatea

Ordonanta:
----------
ART. 4
Sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã operaţiunile referitoare la transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor situate pe teritoriul României.
Bunurile provenite din import sunt impozabile în România la intrarea acestora în ţara şi la înregistrarea declaraţiei vamale.
Prestãrile de servicii sunt impozabile atunci când sunt utilizate în România, indiferent de locul unde este situat sediul sau domiciliul prestatorului.
Norme:
------
3.1. Locul impozitãrii pentru serviciile utilizate în România se considera a fi locul unde prestatorul îşi are stabilit sediul activitãţii economice, iar în lipsa acestuia, acolo unde este situat domiciliul stabil al prestatorului, cu excepţia urmãtoarelor servicii pentru care locul impozitãrii este:
1. Locul unde sunt situate bunurile de natura imobiliarã
3.2. Sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã lucrãrile de construcţii-montaj executate pentru realizarea, repararea şi întreţinerea bunurilor imobile existente în România, indiferent de locul unde este situat sediul prestatorului - în ţara sau în strãinãtate.
Acelaşi regim se aplica şi închirierii de bunuri imobile, operaţiunilor de leasing având ca obiect utilizarea bunurilor imobile, serviciilor de arhitectura, proiectare, de coordonare a lucrãrilor de construcţii, precum şi serviciilor prestate de alţi agenţi economici cu activitate în domeniul bunurilor imobiliare - studii, expertize, reparaţii şi alte prestãri ale agenţilor imobiliari.
2. Locul unde se presteazã transportul de persoane şi de mãrfuri
3.3. Pentru activitatea de transport de persoane şi de mãrfuri, locul impozitãrii este locul unde se efectueazã transportul în funcţie de punctul de plecare şi de cel de sosire.
3. Locul unde beneficiarul are stabilit sediul activitãţii economice sau în lipsa acestuia, domiciliul stabil al acestuia
3.4. În aceasta categorie se încadreazã:
a) închirierea de bunuri mobile corporale;
b) operaţiunile de leasing având ca obiect utilizarea bunurilor mobile corporale şi necorporale;
c) cesiunile şi concesiunile dreptului de autor, de brevete, de licenţe, de mãrci de fabrica şi de comerţ şi alte drepturi similare;
d) serviciile de publicitate;
e) prestaţiile consultantilor, inginerilor, birourilor de studii, avocaţilor, experţilor contabili şi alte prestaţii similare;
f) prelucrarea de date şi furnizarea de informaţii;
g) operaţiunile bancare, financiare, de asigurare şi de reasigurare;
h) punerea la dispoziţie de personal;
i) prestãrile intermediarilor care intervin în furnizarea serviciilor prevãzute la lit. a)-h) de mai sus.
4. Locul unde serviciile sunt prestate efectiv
3.5. În aceasta categorie se cuprind urmãtoarele activitãţi:
a) culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educative, de divertisment sau similare, inclusiv serviciile accesorii şi cele ale organizatorilor de astfel de activitãţi;
b) prestãrile accesorii transportului, cum sunt: încãrcarea-descãrcarea mijloacelor de transport, manipularea, paza şi depozitarea mãrfurilor şi alte servicii similare;
c) expertize privind bunurile mobile corporale;
d) lucrãri efectuate asupra bunurilor mobile corporale.
3.6. Pentru operaţiunile de mai sus se aplica regulile şi cotele de impozitare prevãzute de ordonanta.

CAP. 4
Operaţiuni scutite

Ordonanta:
----------
ART. 6
Sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã urmãtoarele operaţiuni:
A. Livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii rezultate din activitatea specifica autorizata, efectuate în ţara de:
a) unitãţile sanitare, inclusiv veterinare, şi de asistenta socialã: spitale, sanatorii, policlinici, dispensare, cabinete medicale, cãmine de bãtrâni şi de pensionari, case de copii, salvari şi altele, autorizate sa desfãşoare activitãţi sanitare şi de asistenta socialã; unitãţile autorizate sa desfãşoare activitãţi sanitare şi de asistenta socialã în staţiuni balneoclimaterice; serviciile de cazare, masa şi tratament, prestate cumulat de cãtre agenţii economici autorizaţi care îşi desfãşoarã activitatea în staţiuni balneoclimaterice şi a cãror contravaloare este decontatã pe baza de bilete de tratament;
Norme:
------
4.1. Unitãţile autorizate sa desfãşoare activitãţi sanitare, inclusiv veterinare, şi de asistenta socialã sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã, indiferent de forma de organizare şi de titularul dreptului de proprietate.
Sunt scutite, de asemenea, serviciile funerare prestate de unitãţile sanitare.
Ordonanta:
----------
b) alin. 1. Unitãţile şi instituţiile de învãţãmânt cuprinse în sistemul naţional de învãţãmânt aprobat prin <>Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare;
Norme:
------
4.2. Sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã unitãţile autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale sa desfãşoare activitãţile cuprinse în sistemul naţional de învãţãmânt, reglementate de <>art. 15 alin. (5) din Legea învãţãmântului nr. 84/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
Ordonanta:
----------
b) alin. 2. Sunt scutite unitãţile care desfãşoarã, potrivit legii, activitãţi de cercetare-dezvoltare şi inovare şi executa programe, subprograme, teme, proiecte, precum şi acţiuni componente ale Programului naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã sau ale Planului naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare;
Norme:
------
4.3. Se încadreazã în prevederile art. 6 lit. A. b) alin. 2 din ordonanta unitãţile cãrora li s-au atribuit spre execuţie programe, subprograme şi teme componente ale Programului naţional de cercetare ştiinţificã şi dezvoltare tehnologicã, precum şi acţiuni cuprinse în acestea, în baza <>art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 25/1995 privind reglementarea organizãrii şi finanţãrii activitãţii de cercetare-dezvoltare, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 51/1996 , cu modificãrile ulterioare.
Unitãţile care desfãşoarã activitate de cercetare-dezvoltare şi inovare sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã pentru operaţiunile care nu se încadreazã în prevederile alineatului precedent.
Ordonanta:
----------
c) liber-profesioniştii autorizaţi, care îşi exercita activitatea în mod individual, precum şi persoanele fizice şi asociaţiile familiale autorizate sa desfãşoare activitãţi economice pe baza liberei iniţiative;
Norme:
------
4.4. Prin liber-profesionisti autorizaţi, care îşi exercita activitatea în mod individual, se înţelege toţi acei liber-profesionisti, inclusiv membrii unor profesii liberale, cum ar fi: medicii, arhitecţii, avocaţii, notarii, care îşi exercita profesia în mod individual sau în forme de asociere care nu dau naştere unei persoane juridice.
Ordonanta:
----------
d) gospodãriile agricole individuale şi asociaţiile de tip privat ale acestora;
Norme:
------
4.5. Sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã, potrivit art. 6 lit. A. d) din ordonanta:
a) livrãrile de bunuri efectuate de gospodãriile agricole individuale;
b) livrãrile de bunuri efectuate de asociaţiile constituite conform <>art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura.
Ordonanta:
----------
g) societãţile de investiţii financiare, de intermediere financiarã şi de valori mobiliare, cum sunt: acţiunile, obligaţiunile, titlurile şi înscrisurile de stat, precum şi alte instrumente financiare derivate;
Norme:
------
4.6. Se încadreazã în prevederile art. 6 lit. A. g) din ordonanta:
a) societãţile de investiţii financiare, pentru activitatea desfasurata în baza <>Legii nr. 133/1996 , pentru transformarea Fondurilor Proprietãţii Private în societãţi de investiţii financiare;
b) fondurile deschise de investiţii şi societãţile de investiţii constituite ca instituţii de intermediere financiarã, pentru activitatea desfasurata în baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 24/1993 privind reglementarea constituirii şi functionarii fondurilor deschise de investiţii şi a societãţilor de investiţii ca instituţii de intermediere financiarã, aprobatã prin <>Legea nr. 83/1994 ;
c) societãţile de valori mobiliare şi bursele de valori, pentru activitatea desfasurata în baza <>Legii nr. 52/1994 privind valorile mobiliare şi bursele de valori, cu modificãrile ulterioare;
d) transferul dreptului de proprietate, total sau parţial, asupra acţiunilor gestionate de Fondul Proprietãţii de Stat, precum şi asupra acţiunilor sau pãrţilor sociale emise de o societate comercialã, persoana juridicã romana, indiferent de forma de proprietate.
Ordonanta:
----------
h) Banca Nationala a României, pentru operaţiunile prevãzute la <>cap. III din Statutul Bãncii Naţionale a României, aprobat prin Legea nr. 34/1991 ; societãţile bancare, pentru operaţiunile prevãzute la <>art. 15-24 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã;
Norme:
------
4.7. Banca Nationala a României este scutitã de taxa pe valoarea adãugatã pentru operaţiunile specifice, reglementate în mod expres prin <>Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României.
Bãncile, persoane juridice romane, constituite ca societãţi comerciale sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã pentru activitãţile permise bãncilor de <>Legea bancarã nr. 58/1998 , cu excepţia urmãtoarelor operaţiuni:
a) vânzãrile de imobile cãtre salariaţi, cu excepţia celor construite şi date în folosinta înainte de introducerea taxei pe valoarea adãugatã;
b) tranzacţiile cu bunuri mobile şi imobile în executarea creanţelor;
c) operaţiunile de leasing financiar;
d) închirierea de casete de siguranta;
e) tranzacţii în cont propriu sau în contul clienţilor cu metale preţioase, obiecte confectionate din acestea, pietre preţioase;
f) prestãrile de servicii care nu sunt efectuate în exclusivitate de societãţile bancare, ca de exemplu: expertizare de studii de fezabilitate, acordarea de consultanţa, evaluãri de patrimoniu, închirieri de spaţii, cazare etc.
Sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã activitãţile specifice autorizate, efectuate de: Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, Fondul Roman de Garantare a Creditelor pentru Întreprinzãtorii Privati - S.A. şi Fondul de Garantare a Creditului Rural - S.A.
Ordonanta:
----------
i) societãţile de asigurare şi/sau reasigurare, inclusiv cele de intermediere în astfel de activitãţi;
Norme:
------
4.8. Societãţile comerciale de asigurare, de asigurare-reasigurare şi societãţile de reasigurare sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã pentru sumele încasate de la asiguraţi.
Despãgubirile acordate asiguraţilor includ şi taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
k) 3. activitãţile de tipãrire şi vânzare a timbrelor la valoarea declarata;
Norme:
------
4.9. Sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã, potrivit art. 6 lit. A. k) 3 din ordonanta, operaţiunile de:
a) tipãrire a timbrelor;
b) vânzare a timbrelor la valoarea declarata.
Nu sunt scutite vânzãrile de timbre filatelice pentru colecţii la alte valori decât cele declarate.
Ordonanta:
----------
k) 4. operaţiunile care intra în sfera de aplicare a impozitului pe spectacole, a impozitului pe veniturile din activitatea de taximetrie;
Norme:
------
4.10. Sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã, potrivit art. 6 lit. A. k) 4 din ordonanta:
a) operaţiunile care intra în sfera impozitului pe spectacole, reglementate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 679/1991 privind impozitul pe spectacole. Sunt scutite sumele încasate din vânzarea biletelor şi a abonamentelor pentru care se datoreazã impozitul pe spectacole de cãtre unitatea de exploatare, precum şi sumele repartizate din încasãri proprietarilor şi difuzorilor de filme, în activitatea de exploatare şi de difuzare de filme cinematografice pentru public;
b) operaţiunile care intra în sfera de aplicare a impozitului pe activitatea de taximetrie, reglementate de <>art. 11 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 85/1997 privind impunerea veniturilor realizate de persoanele fizice, care se referã la persoanele fizice autorizate potrivit <>Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, precum şi la colaboratorii societãţilor comerciale, care desfãşoarã în condiţiile legii activitate de taximetrie cu autoturisme proprii.
Ordonanta:
----------
k) 5. editarea, tipãrirea şi vânzarea de ziare, cu exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adãugatã, aferentã cumpãrãrilor de bunuri şi prestãrilor de servicii, destinate operaţiunilor de mai sus, exclusiv activitatea cu caracter de reclama şi publicitate; editarea, tipãrirea şi vânzarea de cãrţi şi reviste, exclusiv activitatea cu caracter de reclama şi publicitate; realizarea şi difuzarea programelor de radio şi televiziune, cu excepţia celor cu caracter de reclama şi publicitate; producţia de filme, cu excepţia celor cu caracter de reclama şi publicitate;
Norme:
------
4.11. Sunt scutite de taxa pe valoarea adãugatã, potrivit art. 6 lit. A. k) 5 din ordonanta:
a) editarea şi tipãrirea de cãtre edituri şi tipografii de: ziare, cãrţi, manuale şcolare, dictionare şi enciclopedii, cãrţi ilustrate pentru copii, cãrţi de desenat pentru copii; reviste, cu excepţia celor realizate exclusiv în scopuri comerciale, de reclama şi publicitate. Nu se încadreazã în prevederile de mai sus lucrãrile realizate de alţi agenţi economici care livreaza bunuri şi presteazã servicii pentru edituri şi tipografii;
b) vânzarea de ziare, cãrţi, manuale şcolare, dictionare şi enciclopedii, cãrţi ilustrate pentru copii, cãrţi de desenat pentru copii, reviste, indiferent de modul de realizare: directa, prin intermediari, pe baza de abonament. Nu sunt scutite încasãrile pentru reclama şi publicitate, precum şi tipariturile realizate exclusiv în scopuri comerciale, de reclama şi publicitate. Intermediarii sunt scutiţi de taxa pe valoarea adãugatã numai dacã vânzarea se realizeazã la preţul stabilit de editor sau la preţul de achiziţie;
c) programele de radio şi televiziune, altele decât cele de reclama şi publicitate, atât la unitãţile care le realizeazã, cat şi la cele care le difuzeazã. Lucrãrile efectuate pentru recepţia programelor audiovizuale sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã;
d) producţia de filme realizate pe pelicula sau banda video, pentru a fi proiectate direct în sãlile de spectacole sau difuzate la televiziune. Nu se încadreazã în prevederile de mai sus: reproducerea filmelor şi benzilor video direct de pe original, serviciile de prelucrare a filmelor nelegate de cinematografie.
Ordonanta:
----------
k) 8. produsele şi serviciile prevãzute mai jos:
1. combustibili pentru consum casnic: lemne de foc, cãrbuni, combustibil tip M, tip P şi lichid uşor pentru calorifer, gaz petrolier lichefiat şi gaze naturale;
2. energie electrica pentru consum casnic;
3. energie termica pentru consum casnic;
4. apa şi canalizare;
5. transportul fluvial al localnicilor în Delta şi pe relaţiile Orşova-Moldova Noua, Brãila-Hârşova, Galaţi-Grindu.
Produsele şi serviciile prevãzute la pct. 1-4 sunt scutite de plata taxei pe valoarea adãugatã la agenţii economici din reţeaua de desfacere, de distribuire şi de prestare cãtre populaţie, la aşezãmintele de creştere şi de ocrotire a copiilor, la cãminele de bãtrâni şi de pensionari, iar aceştia îşi vor exercita, pentru aceste livrãri şi prestãri de servicii, dreptul de deducere a taxei pe valoarea adãugatã, aferentã cumpãrãrilor de bunuri şi prestãrilor de servicii destinate operaţiunilor menţionate mai sus.
Norme:
------
4.12. Se încadreazã în prevederile de mai sus numai agenţii economici care desfac, distribuie bunuri sau, dupã caz, presteazã servicii cãtre populaţie, aşezãminte de creştere şi de ocrotire a copiilor, cãmine de bãtrâni şi de pensionari prin unitãţi sau subunitati proprii şi care justifica destinaţia produselor şi serviciilor în scopurile prevãzute la art. 6 lit. A. k) 8 din ordonanta prin documente procurate şi întocmite potrivit reglementãrilor în vigoare.
Desfacerea, distribuirea bunurilor sau, dupã caz, prestarea serviciilor respective cãtre alţi agenţi economici se supun taxei pe valoarea adãugatã în cotele legale.
Ordonanta:
----------
k) 10. activitãţile agenţilor economici, precum şi cele care îndeplinesc condiţiile unei activitãţi economice desfãşurate de asociaţiile, organizaţiile, instituţiile publice şi alte persoane juridice prevãzute la art. 3 din prezenta ordonanta, cu o cifra de afaceri declarata organului fiscal competent sau, dupã caz, realizatã, de pana la 50 milioane lei anual.
În situaţia realizãrii unei cifre de afaceri superioare plafonului de mai sus, agenţii economici şi celelalte persoane juridice prevãzute la alineatul precedent devin plãtitoare de taxa pe valoarea adãugatã în condiţii şi la termene stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
Dupã înscrierea ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, agenţii economici şi celelalte persoane juridice nu mai beneficiazã de scutire, chiar dacã ulterior realizeazã o cifra de afaceri inferioarã plafonului de mai sus.
Norme:
------
4.13. În situaţia în care unitãţile scutite de taxa pe valoarea adãugatã, potrivit art. 6 lit. A din ordonanta, realizeazã şi operaţiuni impozabile, obtinand din acestea venituri de peste 50 milioane lei anual, sunt obligate sa depunã cererea de luare în evidenta ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, iar organele fiscale vor proceda conform prevederilor pct. 11.3 din prezentele norme.
Se înregistreazã ca plãtitoare de taxa pe valoarea adãugatã numai partea din structura unitãţilor respective prin care se realizeazã operaţiunile impozabile şi pentru care este obligatorie organizarea distinctã a evidentei gestiunilor şi contabilitãţii, care sa permitã determinarea taxei pe valoarea adãugatã deductibilã.
Subunitatilor respective li se atribuie cod fiscal potrivit <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 224/1993 privind atribuirea codului fiscal pentru plãtitorii de impozite şi taxe.

CAP. 5
Operaţiuni impozabile prin opţiune

Ordonanta:
----------
ART. 7
Agenţii economici, precum şi unitãţile economice din cadrul altor persoane juridice care efectueazã operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adãugatã pot opta pentru plata acestei taxe, pentru intreaga activitate sau numai pentru o parte a acesteia.
Aprobarea se da de cãtre Ministerul Finanţelor prin organele sale fiscale şi se referã la ansamblul normelor privind taxa pe valoarea adãugatã, iar aplicarea se face începând cu luna urmãtoare datei aprobãrii.
Norme:
------
5.1. Aprobarea se da de cãtre Ministerul Finanţelor, prin organele fiscale la care agenţii economici sunt înregistraţi ca plãtitori de impozite şi taxe, pe baza de cerere şi justificare economicã, prezentate de solicitant, numai în condiţiile în care includerea operaţiunilor respective în sfera de aplicare a taxei pe valoarea adãugatã nu influenţeazã negativ alte activitãţi specifice sau produse scutite de taxa pe valoarea adãugatã.
Cererile de opţiune pentru o parte a activitãţii desfãşurate de agenţii economici, care se încadreazã în prevederile <>art. 2 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 57/1992 privind încadrarea în munca a persoanelor handicapate, se aproba de cãtre organele fiscale numai în condiţiile organizãrii distincte a evidentei gestiunilor şi contabilitãţii, care sa permitã determinarea taxei pe valoarea adãugatã deductibilã.
Aprobarea este irevocabilã pana la data de 31 decembrie a celui de-al patrulea an urmãtor anului în care s-a optat pentru plata taxei pe valoarea adãugatã şi se prelungeşte, de drept, pentru încã 5 ani, dacã în cursul perioadei iniţiale agentul economic plãtitor prin opţiune a beneficiat de rambursarea taxei aferente bunurilor de natura mijloacelor fixe cumpãrate.

CAP. 6
Plãtitorii taxei pe valoarea adãugatã

Ordonanta:
----------
ART. 8
Taxa pe valoarea adãugatã datoratã bugetului de stat, potrivit prezentei ordonanţe, se plãteşte de cãtre:
- agenţii economici înregistraţi la organele fiscale competente ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, pentru livrãrile de bunuri mobile, transferul proprietãţii bunurilor imobiliare şi prestãrile de servicii supuse taxei pe valoarea adãugatã în cotele prevãzute la art. 17 lit. A şi B din prezenta ordonanta;
- titularii operaţiunilor de import de bunuri, direct, prin comisionari în vama sau terţe persoane juridice care acţioneazã în numele şi din ordinul titularului operaţiunii de import;
- persoanele fizice, pentru bunurile introduse în ţara potrivit regulamentului vamal aplicabil acestora;
- persoanele juridice sau fizice cu sediul sau cu domiciliul stabil în România, pentru bunurile din import închiriate, inclusiv pe baza de contracte de leasing, precum şi pentru serviciile efectuate de prestatori cu sediul sau cu domiciliul în strãinãtate, referitoare la: cesiuni şi concesiuni ale dreptului de autor, de brevete de mãrci de fabrica şi de comerţ sau alte drepturi similare; prestaţii de publicitate; prestaţiile consultantilor, inginerilor, birourilor de studii, avocaţilor, experţilor contabili şi alte prestaţii similare; prelucrare de date şi furnizare de informaţii; operaţiuni bancare, financiare, de asigurare şi de reasigurare; punerea la dispoziţie de personal.
În situaţia în care persoana care realizeazã operaţiuni impozabile nu are sediul sau domiciliul stabil în România, este obligatã sa desemneze un reprezentant fiscal domiciliat în România, care se angajeazã sa îndeplineascã obligaţiile ce-i revin conform prevederilor prezentei ordonanţe.
Norme:
------
6.1. Desemnarea reprezentantului fiscal se face pe baza de cerere, depusa de persoana strãinã la organul fiscal la care reprezentantul propus este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe.
Cererea trebuie însoţitã de:
a) declaraţia de începere a activitãţii, care sa cuprindã: data, volumul şi natura activitãţii pe care o va exercita în România;
b) copia de pe actul de constituire în strãinãtate a persoanei juridice respective;
c) acceptul scris al reprezentantului fiscal propus, în care acesta trebuie sa precizeze natura operaţiunilor şi valoarea estimatã a acestora.
Nu se admite decât un singur reprezentant fiscal pentru ansamblul operaţiunilor impozabile desfãşurate de persoana strãinã în România. De asemenea, nu se admite coexistenta mai multor reprezentanţi fiscali cu angajamente limitate.
Reprezentantul fiscal propus trebuie sa prezinte o solvabilitate suficienta, care sa îi permitã îndeplinirea obligaţiilor prevãzute de ordonanta şi de normele de aplicare a acesteia pentru activitatea sa şi a persoanei strãine pe care o reprezintã.
Organul fiscal verifica îndeplinirea condiţiilor de mai sus şi, în termen de cel mult 30 de zile de la data primirii cererii, comunica decizia luatã atât persoanei strãine, cat şi reprezentantului fiscal propus de aceasta.
În cazul acceptãrii cererii, concomitent cu transmiterea deciziei de aprobare se indica şi codul fiscal atribuit reprezentantului fiscal, care trebuie sa fie diferit de codul fiscal atribuit pentru activitatea proprie a acestuia. Atribuirea codului fiscal se face prin Direcţia generalã de tehnologia informatiei financiare din Ministerul Finanţelor.
În cazul respingerii cererii, decizia se comunica ambelor pãrţi, cu precizarea motivului refuzului.
Reprezentantul fiscal, dupã ce a fost acceptat de organul fiscal competent, este angajat pentru toate operaţiunile efectuate în România de persoana strãinã, atâta timp cat dureazã mandatul sau.
Reprezentantul fiscal poate sa renunţe la angajamentul asumat, printr-o cerere adresatã organului fiscal. În cerere trebuie sa precizeze ultimul decont de taxa pe valoarea adãugatã, pe care îl va depune în aceasta calitate, şi sa propunã o data ulterioara depunerii cererii, când va lua sfârşit mandatul sau. De asemenea, este obligat sa precizeze dacã renunţarea la mandat este ca urmare a încetãrii activitãţii persoanei strãine.
În cazul în care persoana strãinã îşi continua activitatea în România, cererea poate fi acceptatã numai dupã ce persoana strãinã a întocmit toate formalitãţile necesare desemnãrii unui alt reprezentant fiscal.
Dupã încetarea activitãţii persoanei strãine sau dupã înlocuirea reprezentantului fiscal desemnat de aceasta, reprezentantului fiscal îi revin toate obligaţiile referitoare la plata taxei pe valoarea adãugatã, a majorãrilor de întârziere şi a amenzilor, în termenele prevãzute de lege.
Reprezentantul fiscal poate cere organului fiscal competent sa efectueze, într-un termen de pana la 5 luni de la data retragerii mandatului, un control de fond al operaţiunilor efectuate sub responsabilitatea sa.
Aprobarea cererii de renunţare la angajamentul asumat de reprezentantul fiscal se va face de cãtre organul fiscal, sub rezerva ca acesta rãmâne rãspunzãtor de neregulile ce vor fi descoperite ulterior, dacã acestea rezulta din vina lui sau din complicitatea dintre el şi persoana strãinã ori alte persoane.
Obligaţiile reprezentantului fiscal privind aplicarea taxei pe valoarea adãugatã, aferentã operaţiunilor efectuate în România de cãtre persoana strãinã, sunt cele prevãzute de legislaţia romana pentru plãtitorii de taxa pe valoarea adãugatã cu sediul în România, cu urmãtoarele derogãri referitoare la:
A) Modul de întocmire a facturilor
Persoana strãinã transmite reprezentantului fiscal factura destinatã clientului sau, fãrã a indica în aceasta suma taxei datorate, precum şi doua copii de pe factura respectiva.
Reprezentantul fiscal emite factura fiscalã potrivit reglementãrilor în vigoare în România, cu urmãtoarele date:
a) datele de identificare, adresa şi calitatea de reprezentant fiscal;
b) data emiterii;
c) numãrul de cod fiscal romanesc atribuit reprezentantului fiscal al persoanei strãine;
d) numãrul de ordine al facturii din plaja de numere primite de la organul fiscal, aferente operaţiunilor efectuate de cãtre persoana strãinã;
e) suma taxei pe valoarea adãugatã colectata;
f) alte date prevãzute de modelul de factura fiscalã şi care nu se regãsesc în factura originala emisã de persoana strãinã.
Exemplarul 1, completat conform celor de mai sus, se transmite clientului împreunã cu factura originala emisã de persoana strãinã.
B) Întocmirea şi depunerea decontului de taxa pe valoarea adãugatã
Decontul va cuprinde exclusiv operaţiunile rezultate din activitatea desfasurata în România de persoana strãinã pe care o reprezintã.
În situaţia în care reprezentantul fiscal este mandatat de mai multe persoane strãine, acesta va depune câte un decont pentru fiecare persoana strãinã pe care o reprezintã.
Pentru activitatea proprie, pentru care reprezentantul fiscal este înregistrat ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã, se întocmeşte un decont distinct, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru plãtitorii de taxa pe valoarea adãugatã cu sediul în România.
C) Exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate din ţara de persoana strãinã, destinate operaţiunilor impozabile realizate de aceasta în România, se face potrivit prevederilor art. 18-20 din ordonanta.
Pentru exercitarea dreptului de deducere, reprezentantul fiscal trebuie, de regula, sa detina documentele originale prevãzute de reglementãrile de mai sus.
Cu aprobarea organului fiscal la care este înregistrat ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã, reprezentantul fiscal poate justifica deducerea taxei pe baza fotocopiei facturii originale, dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) persoana strãinã justifica organului fiscal obligaţia legalã, impusa de ţara unde aceasta este stabilitã, de a deţine facturi originale la sediul societãţii strãine;
b) fotocopiile sa aibã menţiunea pusã de societatea strãinã şi sa fie certificate de aceasta ca sunt conforme cu originalul;
c) persoana strãinã sa prezinte atestarea organului fiscal din strãinãtate ca aceasta deţine documentele originale care sunt evidentiate în contabilitate;
d) persoana strãinã trebuie sa se angajeze, în scris, ca va pune, temporar, facturile originale la dispoziţie reprezentantului fiscal, la cererea organului fiscal, pentru control.
6.2. Nu au obligaţia desemnãrii unui reprezentant fiscal domiciliat în România persoanele strãine care realizeazã urmãtoarele operaţiuni:
a) prestãri de servicii contractate cu agenţi economici cu sediul în România, pentru care locul impozitãrii se situeaza în România potrivit criteriilor stabilite la cap. IV din prezentele norme;
b) operaţiuni cu caracter ocazional, reprezentând revânzarea în ţara de bunuri pe care persoana strãinã le-a cumpãrat sau importat;
c) livrãri de bunuri sau prestãri de servicii efectuate în ţara, dar supuse cotei zero sau scutite de taxa pe valoarea adãugatã.
6.3. Societãţile comerciale care cedeazã o parte din veniturile realizate din vânzarea produselor supuse taxei pe valoarea adãugatã vor determina suma cuvenitã partenerului extern prin aplicarea cotei prevãzute în contractele încheiate asupra sumelor obţinute din vânzarea produselor, exclusiv taxa pe valoarea adãugatã.

CAP. 7
Faptul generator şi exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã

Ordonanta:
----------
ART. 10
- alin. 1 -
Obligaţia plãţii taxei pe valoarea adãugatã ia naştere la data efectuãrii livrãrii de bunuri mobile, transferului proprietãţii bunurilor imobiliare şi prestãrii serviciilor.
Norme:
------
7.1. Produsele livrate şi serviciile prestate pana la data de 31 ianuarie 1998, justificate cu documente de expediţie şi transport, procese-verbale de recepţie sau alte documente similare din care sa rezulte ca livrarea şi, respectiv, prestarea s-au efectuat pana la data de mai sus, vor fi facturate potrivit prevederilor legale în vigoare la data efectuãrii operaţiunilor respective.
Ordonanta:
----------
- alin. 2 -
Pentru livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii cu plata în rate, precum şi pentru cele care dau naştere la decontãri sau încasãri succesive, faptul generator intervine la expirarea perioadei pentru care se face decontarea sau, dupã caz, la data prevãzutã pentru plata ratelor.
Norme:
------
7.2. Sumele rãmase de încasat la data de 31 ianuarie 1998 pentru livrãri de bunuri şi prestãri de servicii cu plata în rate se supun taxei pe valoarea adãugatã în cotele existente la data prevãzutã pentru plata ratelor.
Ordonanta:
----------
ART. 11
Pentru operaţiunile prevãzute mai jos, obligaţia plãţii taxei pe valoarea adãugatã ia naştere la:
a) data înregistrãrii declaraţiei vamale, în cazul importurilor de bunuri, sau la data recepţiei de cãtre beneficiari, pentru serviciile din import;
Norme:
------
7.3. Pentru bunurile din import aflate în regim de tranzit, antrepozit sau de introducere temporarã în ţara, obligaţia plãţii taxei pe valoarea adãugatã ia naştere la data prevãzutã în <>Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al României.
Bunurile din import introduse în ţara în regim de leasing începând cu data de 1 iulie 1993 se supun taxei pe valoarea adãugatã la beneficiar, corespunzãtor cotelor în vigoare, sumelor şi termenelor de plata prevãzute în contractele încheiate pentru perioada de leasing.
În cazul în care la expirarea perioadei de leasing bunurile trec în proprietatea beneficiarului, se datoreazã taxa pe valoarea adãugatã pentru suma negociata de pãrţi în plus fata de suma prevãzutã în contractul de leasing.
Sumele rãmase de plata, aferente bunurilor introduse în ţara în regim de leasing înainte de data de 1 iulie 1993, prevãzute în contracte cu scadente dupã aceasta data, nu se supun taxei pe valoarea adãugatã. La expirarea perioadei de leasing se aplica prevederile alin. 3 de mai sus.
7.4. Operaţiunile legate, import-export, realizate în baza Hotãrârii Guvernului nr. 276/1995 privind efectuarea de operaţiuni legate de import-export, încheiate la nivel de agent economic, cu modificãrile ulterioare, de cãtre agenţii economici cu activitate de comerţ exterior, privind: importul de produse energetice şi de materii prime de baza, legat de exportul de produse liberalizate la export, precum şi importul de materiale, componente, subansambluri, echipamente şi utilaje pentru producţie, legat de exportul de produse finite rezultate, sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã, astfel:
a) la intrarea bunurilor în ţara importatorul este obligat sa întocmeascã declaraţia vamalã de import, sa plãteascã taxa pe valoarea adãugatã aferentã şi, în mod corespunzãtor, sa-şi exercite dreptul de deducere în condiţiile prevãzute de reglementãrile legale în vigoare;
b) bunurile din import predate producãtorilor în vederea realizãrii produselor ce urmeazã a fi exportate, a cãror contravaloare reprezintã plata importului, se factureaza la preţuri negociate plus taxa pe valoarea adãugatã;
c) produsele realizate de unitãţile producãtoare, livrate unitãţilor cu activitate de comerţ exterior pentru plata bunurilor din import primite de la acestea, se factureaza la preţurile negociate plus taxa pe valoarea adãugatã.
Exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã, aferente operaţiunilor prevãzute la lit. b) şi c) de mai sus ia naştere atât la furnizor, cat şi la beneficiar, la data livrãrii produselor la export.
Operaţiunile legate, import-export, vor fi justificate cu urmãtoarele documente:
a) licenta de operaţiune;
b) contractele încheiate de agentul economic cu activitate de comerţ exterior cu partenerul extern şi cu producãtorii interni, din care sa rezulte ca operaţiunile nu se fac cu plata, ci prin compensaţii valorice;
c) documentele prevãzute la cap. IX pct. 9.11 din prezentele norme.
7.5. Pentru bunurile exportate care s-au returnat, faptul generator intervine la data când bunurile respective au fost valorificate cãtre beneficiarii interni.
Ordonanta:
----------
ART. 12
Exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã este dreptul organului fiscal de a pretinde plãtitorului, la o anumitã data, plata taxei datorate bugetului de stat. Exigibilitatea ia naştere, de regula, în momentul efectuãrii livrãrii bunurilor mobile, transferului proprietãţii bunurilor imobiliare sau prestãrii serviciilor.
Prin derogare de la prevederile alineatului precedent, exigibilitatea poate fi anticipata sau ulterioara faptului generator, în condiţii stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
Pentru livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii, care se efectueazã continuu, precum şi pentru cele la care se încaseazã, de regula, avansuri, exigibilitatea intervine la data stabilirii debitului clientului pe baza de factura sau alt document legal, pe baza de cerere aprobatã de organele fiscale la care agenţii economici sunt înregistraţi ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã.
Antreprenorii de lucrãri imobiliare pot sa opteze pentru plata taxei pe valoarea adãugatã la efectuarea livrãrilor, în condiţii aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
Norme:
------
7.6. Exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã este anticipata faptului generator, atunci când:
a) factura este emisã înaintea efectuãrii livrãrii bunurilor sau prestãrii serviciilor;
b) contravaloarea bunurilor sau a serviciilor se încaseazã înaintea efectuãrii livrãrii bunurilor sau prestãrii serviciilor;
c) se încaseazã avansuri, cu excepţia avansurilor acordate pentru: plata importurilor şi a datoriei vamale stabilitã potrivit legii; realizarea producţiei destinate exportului; efectuarea de plati în contul clientului; activitatea de intermediere în turism; livrãri de bunuri şi prestãri de servicii scutite de taxa pe valoarea adãugatã.
7.7. Exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã aferente avansurilor încasate de agenţii economici care au câştigat licitaţii pentru efectuarea obiectivelor finanţate din credite acordate de organismele financiare internaţionale - B.I.R.D., B.E.R.D. etc. - statului roman sau garantate de acesta ia naştere la data facturarii situaţiilor de lucrãri.
7.8. Antreprenorii de lucrãri imobiliare pot opta pentru plata taxei pe valoarea adãugatã la livrarea imobilelor, în condiţiile urmãtoare:
a) lucrãrile imobiliare sa aibã caracter deosebit şi sa fie executate în cadrul unui contract unic care prevede obligaţia antreprenorului de a asigura procurarea, instalarea sau încorporarea bunurilor mobile în lucrarea respectiva;
b) lucrãrile imobiliare la care materialele şi aparatele indispensabile pentru funcţionarea instalaţiilor sau încorporate în lucrare depãşesc 50% din preţurile negociate între antreprenor şi beneficiar.
Opţiunea se aproba de cãtre organul fiscal la care agentul economic este înregistrat ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã, pe baza unei declaraţii prin care antreprenorul se obliga sa achite, la efectuarea livrãrilor, taxa pe valoarea adãugatã aferentã lucrãrilor, care se încadreazã în prevederile de mai sus.
Aprobarea opţiunii se comunica beneficiarilor în termen de 10 zile de la acordare.
Dupã obţinerea aprobãrii se interzice antreprenorilor facturarea taxei pe valoarea adãugatã înainte de efectuarea livrãrii, iar beneficiarilor, deducerea taxei pe valoarea adãugatã înainte de receptionarea lucrãrii.
Nerespectarea condiţiilor de mai sus atrage anularea opţiunii şi obligarea la plata taxei pe valoarea adãugatã, în condiţiile prevãzute la art. 12 din ordonanta.
Antreprenorul poate renunţa oricând la opţiunea primitã. În aceasta situaţie, el are obligaţia sa achite taxa pe valoarea adãugatã aferentã avansurilor încasate.
7.9. Exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã aferentã sumelor constituite drept garanţie pentru acoperirea eventualelor reclamaţii privind calitatea lucrãrilor, ia naştere la data încheierii procesului-verbal de recepţie definitiva sau, dupã caz, la data încasãrii sumelor, dacã încasarea este anterioarã acestuia.
7.10. Exigibilitatea taxei pe valoarea adãugatã, aferentã livrãrilor de bunuri şi prestãrilor de servicii cu plata în rate, precum şi celor care dau naştere la decontãri sau încasãri succesive ia naştere la data prevãzutã pentru plata ratelor sau, dupã caz, la expirarea perioadei pentru care se face decontarea sau încasarea.

CAP. 8
Baza de impozitare

Ordonanta:
----------
ART. 13
Baza de impozitare reprezintã contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, exclusiv taxa pe valoarea adãugatã.
Baza de impozitare este determinata de:
a) preţurile negociate între vânzãtor şi cumpãrãtor, precum şi alte cheltuieli datorate de cumpãrãtor pentru livrãrile de bunuri şi care nu au fost cuprinse în preţ. Aceste preţuri cuprind şi accizele stabilite potrivit normelor legale;
b) tarifele negociate pentru prestãrile de servicii;
c) suma rezultatã din aplicarea cotei de comision sau suma convenitã între parteneri, pentru operaţiunile de intermediere;
d) preţurile de piata sau, în lipsa acestora, costurile bunurilor executate de agenţii economici pentru folosinta proprie ori predate sub diferite forme angajaţilor sau altor persoane;
e) valoarea în vama, determinata potrivit legii, la care se adauga taxa vamalã, alte taxe şi accizele datorate pentru bunurile şi serviciile din import;
f) preţurile de piata sau, în lipsa acestora, costurile aferente serviciilor prestate pentru folosinta proprie de un agent economic sau cu titlu gratuit pentru alte persoane fizice sau juridice;
g) preţurile vânzãrilor efectuate din depozitele vãmii sau stabilite prin licitaţie.
Norme:
------
8.1. Ca regula generalã, baza de impozitare este constituitã pentru livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii din toate sumele, valorile, bunurile sau serviciile primite ori care urmeazã a fi primite de furnizor sau prestator în contrapartida pentru livrãrile de bunuri sau prestãrile de servicii efectuate, exclusiv taxa pe valoarea adãugatã.
8.2. În cazul plãţii în natura, valoarea tuturor bunurilor sau serviciilor primite trebuie sa asigure acoperirea integrala a contravalorii bunurilor livrate sau, dupã caz, a serviciilor prestate.
8.3. Pentru determinarea bazei de impozitare aferente livrãrilor de bunuri şi prestãrilor de servicii cu plata în devize furnizorul sau, dupã caz, prestatorul este obligat sa emita concomitent factura atât în devize, cat şi în lei.
Baza de impozitare se corecteaza cu diferenţa de preţ rezultatã ca urmare a modificãrii cursului pieţei valutare, în vigoare la data încasãrii facturii, fata de cel utilizat la data facturarii.
Furnizorul este obligat sa emita factura fiscalã, în negru pentru sumele încasate suplimentar sau, dupã caz, în roşu pentru sumele de scãzut.
8.4. Baza de impozitare se determina integral la livrarea bunurilor sau la prestarea serviciilor ori, dupã caz, la întocmirea documentelor prin care se constituie aportul la capitalul social, chiar dacã în contract se prevede plata în rate sau la anumite termene.
8.5. Agenţii economici care au câştigat licitaţii pentru realizarea unor obiective finanţate din credite acordate de organisme financiare internaţionale statului roman sau garantate de acesta determina baza de impozitare în condiţiile stabilite prin contractele încheiate.
8.6. Pentru vânzãrile de bunuri în regim de consignaţie, baza de impozitare se determina dupã cum urmeazã:
a) suma obţinutã din vânzarea bunurilor încredinţate de agenţii economici pentru a fi vândute. Pentru bunurile încredinţate vândute, agenţii economici respectivi sunt obligaţi sa emita facturi conţinând elementele prevãzute la art. 25 lit. B din ordonanta, cel mai târziu în ultima zi a lunii în care s-a efectuat vânzarea;
b) suma reprezentând comisionul aplicat asupra vânzãrilor de bunuri aparţinând persoanelor fizice neinregistrate ca agenţi economici sau persoanelor juridice necuprinse în sfera de aplicare ori scutite de plata taxei pe valoarea adãugatã.
8.7. Pentru activitatea de intermediere în turism, baza de impozitare se determina la prestarea efectivã a serviciilor şi se stabileşte ca diferenţa între preţul total, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã, plãtit de client agentiilor de turism sau organizatorilor de circuite turistice, şi preţul, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã, facturat de prestatorii serviciilor de transport, hoteliere, de restaurant şi de alţi prestatori care executa material serviciile utilizate de client.
Din taxa calculatã pe baza cotei de 18,033% sau, dupã caz, de 9,909%, aplicatã asupra bazei de impozitare determinate potrivit prevederilor de mai sus, se scade taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor şi serviciilor achiziţionate, destinate necesitãţilor proprii de funcţionare a agenţiei de turism sau organizatorilor de circuite turistice.
Agenţii economici care presteazã serviciile de turism folosind mijloace proprii sau închiriate - mijloace de transport, hoteluri, restaurante etc. - determina baza de impozitare pe baza preţurilor şi a tarifelor negociate cu beneficiarii serviciilor turistice.
Agenţii economici care presteazã atât operaţiuni de intermediere, cat şi servicii turistice folosind mijloace proprii sau închiriate determina baza de impozitare distinct pentru fiecare activitate.
8.8. Operaţiunile realizate de casele de amanet sunt supuse taxei pe valoarea adãugatã, astfel:
a) corespunzãtor comisionului încasat, când împrumutul este restituit la termen;
b) corespunzãtor valorii obţinute din vânzarea bunurilor care devin proprietatea casei de amanet, ca urmare a nerestituirii împrumutului;
c) corespunzãtor preţului de piata, pentru bunurile care devin proprietatea casei de amanet şi sunt utilizate potrivit art. 2 alin. 2.2 din ordonanta.
8.9. Pentru locaţia de gestiune baza de impozitare o constituie suma convenitã prin contractul încheiat de pãrţi.
8.10. Echipamentul de lucru şi/sau de protecţie, suportat parţial de salariaţi, se supune taxei pe valoarea adãugatã numai corespunzãtor valorii bunurilor, care este suportatã de salariaţi, iar exigibilitatea intervine la data prevãzutã pentru plata ratelor.
8.11. În cazul în care anumite elemente accesorii ale preţului nu sunt determinate în mod precis în momentul livrãrii mãrfurilor sau prestãrii serviciilor din ţara sau din import, toate sumele percepute ulterior se impoziteazã separat în condiţiile prevãzute de ordonanta.
Reprezintã cheltuieli accesorii ale livrãrilor de bunuri sau prestãrilor de servicii comisioanele, cheltuielile de ambalare, de transport, de asigurare şi altele de asemenea natura datorate de cumpãrãtor, în mãsura în care nu au fost cuprinse în preţurile negociate.
8.12. Potrivit prevederilor art. 4 alin. 1 pct. 1, precum şi ale <>art. 4 alin. 2 din Legea nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice, astfel cum a fost modificatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 20/1997 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 164/1997 , aplicarea cotei de 25% se va reflecta în nivelul preţurilor cu ridicatã şi al preţurilor cu amãnuntul pentru carburanţii auto livrati la intern, fãrã sa între în baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã.
Pentru determinarea taxei pe valoarea adãugatã aferentã preţului de vânzare cu amãnuntul, societãţile comerciale care comercializeazã carburanţi auto vor deduce din preţul cu amãnuntul suma reprezentând contribuţia la Fondul special al drumurilor publice, facturatã de furnizor sau achitatã la import pe fiecare tip de produs. Rezultatul se înmulţeşte cu cota normalã de T.V.A., recalculata, şi se obţine taxa pe valoarea adãugatã aferentã preţului de vânzare cu amãnuntul pe fiecare tip de produs.
În situaţia în care aprovizionarea cu carburanţi auto se face de la mai mulţi producãtori la preţuri diferite, se va proceda dupã cum urmeazã:
- se determina, pe fiecare tip de produs, un preţ mediu de aprovizionare, calculat pe baza preţurilor de achiziţie fãrã contribuţia la Fondul special al drumurilor publice din luna anterioarã;
- se determina contribuţia medie pe tip de produs la Fondul special al drumurilor publice prin aplicarea cotei de 25% la preţul mediu de aprovizionare, calculat pe tip de produs;
- se scade din preţul de vânzare cu amãnuntul contribuţia medie la Fondul special al drumurilor publice. Rezultatul se înmulţeşte cu cota normalã de T.V.A., recalculata, şi se obţine taxa pe valoarea adãugatã aferentã preţului de vânzare cu amãnuntul pe fiecare tip de produs.
Contribuţia medie lunarã pe tip de produs la Fondul special al drumurilor publice se va aplica şi pentru determinarea taxei pe valoarea adãugatã aferentã bonurilor valorice emise pe tip de produs şi destinate achiziţionãrii de carburanţi auto. Taxa pe valoarea adãugatã aferentã bonurilor valorice este exigibilã în luna emiterii acestora.
Societãţile comerciale care comercializeazã carburanţi auto au obligaţia sa evidentieze distinct pe documentele legale de vânzare suma reprezentând contribuţia la Fondul special al drumurilor publice.
Ordonanta:
----------
ART. 14
Nu se cuprind în baza de impozitare urmãtoarele:
a) remizele şi alte reduceri de preţ acordate de cãtre furnizor direct clientului, inclusiv cele date dupã facturarea bunurilor sau a serviciilor; bunurile acordate de cãtre furnizori clienţilor, în vederea stimulãrii vânzãrilor, în condiţiile prevãzute în contractele încheiate;
Norme:
------
8.13. Pentru a putea fi excluse din baza de impozitare, remizele şi alte reduceri de preţ trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie efective şi în sume exacte în beneficiul clientului;
b) sa nu constituie, în fapt, remunerarea unui serviciu sau o contrapartida pentru o prestaţie oarecare;
c) sa fie reflectate în facturi sau în alte documente legale.
Ordonanta:
----------
b) penalizãrile pentru neîndeplinirea totalã sau parţialã a obligaţiilor contractuale;
Norme:
------
8.14. Excluderea din baza de impozitare se face numai dacã penalitãţile sunt percepute peste preţurile şi tarifele negociate.
Nu se exclud din baza de impozitare sumele încasate pentru acoperirea prejudiciilor provocate de distrugerea, deteriorarea, nerestituirea în termen a bunurilor închiriate sau altele similare, care, în fapt, reprezintã contravaloarea bunurilor livrate.
Ordonanta:
----------
d) sumele achitate de furnizor sau prestator în contul clientului şi care apoi se deconteazã acestuia;
Norme:
------
8.15. Exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferentã sumelor achitate de furnizor sau de prestator în contul clientului şi care apoi se deconteazã acestuia se face numai de cãtre clientul în contul cãruia s-au achitat sumele respective.
Ordonanta:
----------
f) sumele încasate de la bugetul de stat de cãtre agenţii economici înregistraţi la organele fiscale ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã şi care sunt destinate finanţãrii investiţiilor, acoperirii diferenţelor de preţ şi de tarif, finanţãrii stocurilor de produse cu destinaţie specialã.
Norme:
------
8.16. Sumele încasate de la bugetul de stat de cãtre agenţii economici înregistraţi la organele fiscale ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã şi care sunt destinate finanţãrii obiectivelor proprii de investiţii nu se cuprind în baza de impozitare.
Taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor şi serviciilor achiziţionate, destinate realizãrii obiectivelor de investiţii finanţate în condiţiile de mai sus, se deduce în conformitate cu prevederile art. 18-21 din ordonanta.
Cu sumele deduse, potrivit legii, este obligatorie reîntregirea disponibilitãţilor pentru investiţii. În cursul anului financiar sumele respective pot fi utilizate numai pentru plati aferente aceluiaşi obiectiv de investiţii pentru care s-au primit alocaţiile de la bugetul de stat.
La încheierea exerciţiului financiar sumele deduse şi neutilizate, potrivit alineatului precedent, se vireazã la bugetul de stat în conturile şi la termenele stabilite prin normele metodologice anuale privind încheierea exerciţiului financiar-bugetar şi financiar-contabil emise de Ministerul Finanţelor.
Ordonanta:
----------
ART. 15
În cazul refuzurilor totale sau parţiale privind cantitatea, preţurile sau alte elemente cuprinse în facturi sau în documente similare, suma impozabilã va fi redusã corespunzãtor. În acelaşi mod se procedeazã şi în situaţia în care cumpãrãtorii returneazã ambalajele în care s-a expediat marfa.
Norme:
------
8.17. Sumele necuprinse în baza de impozitare la furnizori sau la prestatori, potrivit art. 14 şi 15 din ordonanta, atrag în mod corespunzãtor pierderea dreptului de deducere la beneficiari. În acest scop, beneficiarilor le revin urmãtoarele obligaţii:
a) sa înregistreze în jurnalul pentru cumpãrãri valoarea facturilor şi taxa pe valoarea adãugatã, corectate cu reducerile acordate de furnizori şi, respectiv, cu influentele rezultate din refuzurile fãcute;
b) sa solicite şi sa urmãreascã primirea de la furnizori a facturilor corectate, potrivit art. 28 din ordonanta.
8.18. Ambalajele care circula prin facturare se supun taxei pe valoarea adãugatã la livrare, urmând ca la restituire suma impozabilã sa fie redusã corespunzãtor.
Ambalajele de circulaţie (navete, sticle, borcane etc.), la schimb între furnizorii de marfa şi clienţi, nu se factureaza şi nu se supun taxei pe valoarea adãugatã la livrare.
În condiţiile în care clienţii nu deţin cantitãţile de ambalaje necesare efectuãrii schimbului prevãzut mai sus, ei pot primi de la furnizorii de marfa ambalajele necesare în schimbul unei garanţii depuse acestora fãrã facturare şi fãrã taxa pe valoarea adãugatã la livrare.
Periodic, dar nu mai târziu de termenul legal pentru efectuarea inventarierii anuale, se vor factura şi supune taxei pe valoarea adãugatã la livrare cantitãţile de ambalaje date în garanţie clienţilor şi scoase din uz de aceştia ca urmare a distrugerii, uzurii, lipsurilor etc.
Regimul circulaţiei ambalajelor pe baza de schimb se aplica în mod obligatoriu în relaţiile cu agenţii economici neplatitori de taxa pe valoarea adãugatã la livrare.

CAP. 9
Cotele de impozitare

Ordonanta:
----------
ART. 17
În România se aplica urmãtoarele cote:
A. Cota de 22% pentru operaţiunile privind livrãrile de bunuri, transferurile imobiliare şi prestãrile de servicii, din ţara şi din import, cu excepţia celor prevãzute la lit. B şi C.
Norme:
------
9.1. Cota de 22% se aplica asupra operaţiunilor privind:
A. Livrãrile de bunuri mobile şi imobile, efectuate de cãtre agenţii economici înregistraţi ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã cãtre beneficiari cu sediul sau domiciliul în România, cu excepţia bunurilor supuse cotei reduse de 11% şi a celor scutite de taxa pe valoarea adãugatã.
Aceeaşi cota se aplica şi vânzãrilor de bunuri cãtre persoanele fizice nerezidente în România.
B. Importul de bunuri mobile, precum şi vânzarea acestora cãtre beneficiari, în condiţiile prevãzute la lit. A de mai sus. C. Prestãrile de servicii pentru care locul impozitãrii, stabilit conform prevederilor cap. IV din prezentele norme, este situat în România, cu excepţia celor supuse cotei reduse de 11% şi a celor scutite de taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
B. Cota redusã de 11% pentru:
a) carne comestibila de animale şi pãsãri domestice, inclusiv organe şi mãruntaie, vândute în stare proaspãta, preparate şi conserve;
Norme:
------
9.2. Produsele necomestibile provenite de la animale şi pãsãri domestice - piei, par, fulgi, pene, puf, coarne etc. şi altele asemenea - preparatele şi semipreparatele culinare, precum şi conservele de carne cu legume sunt supuse cotei de 22% taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
b) peste şi produse comestibile din peste, inclusiv semiconserve şi conserve, exclusiv icre;
Norme:
------
9.3. Preparatele şi semipreparatele culinare sunt supuse cotei de 22% taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
f) fãina;
Norme:
------
9.4. Se supune cotei de 11% taxa pe valoarea adãugatã fãina de grâu, de secara şi de orez.
Fãina destinatã nutreturilor pentru animale este supusã cotei de 22% taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
g) medicamente de uz uman şi veterinar, substanţe farmaceutice, plante medicinale, aparatura de tehnica medicalã şi alte bunuri destinate exclusiv utilizãrii în scopuri medicale, chirurgicale, dentare sau veterinare;
Norme:
------
9.5. Sunt supuse cotei de 11% taxa pe valoarea adãugatã, potrivit art. 17 lit. B. g) din ordonanta:
a) medicamentele şi produsele biologice de uz uman, prevãzute în Nomenclatorul Ministerului Sãnãtãţii;
b) medicamentele de uz veterinar prevãzute în Nomenclatorul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei;
c) substantele farmaceutice livrate sub forma de pulberi, granule, soluţii sau alte forme de aceasta natura şi care urmeazã sa fie transformate în medicamente de cãtre unitãţile producãtoare;
d) plantele medicinale prevãzute în Nomenclatorul Ministerului Sãnãtãţii şi al Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei;
e) aparatura de tehnica medicalã;
f) alte bunuri, destinate exclusiv utilizãrii în scopuri medicale, chirurgicale, dentare sau veterinare, cum sunt: instrumente şi dispozitive medicale care au fost autorizate de Ministerul Sãnãtãţii sau, dupã caz, de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei; ceruri dentare sau compozitii pentru amprente dentare; alte compozitii pentru utilizare în stomatologie, pe baza de ipsos; aliaje pe baza de aur, argint şi paladiu, folosite exclusiv în stomatologie; plãci şi filme fotografice pentru folosinta medicalã, dentara sau veterinara; alcool sanitar; oxid de aluminiu pentru sablator, utilizat în laboratoarele de tehnica dentara; vata, tifon, bandaje şi articole similare - pansamente, plasturi, cataplasme etc. -, impregnate sau acoperite cu substanţe farmaceutice ori condiţionate pentru vânzarea în scopuri medicale, chirurgicale, dentare sau veterinare; coloranti pentru ceramica dentara; cimenturi de rasini acrilice pentru uz stomatologic; materiale de lustruit pentru lucrãri dentare; dezinfectanti; reactivi compuşi de diagnostic sau de laborator; ceramica dentara; furtun de cauciuc cu racord Borden sau Midwest pentru turbine dentare; manusi chirurgicale; articole de uz medical, chirurgical; masti pentru chirurgie; cipici pentru chirurgie; bonete chirurgicale; manusi şi sorturi de radiologie; creuzete pentru laboratoarele de tehnica dentara, cu un conţinut în greutate de peste 50% de grafit sau de alte forme de carbon ori de un amestec din aceste produse; sticla de laborator, sanitarã sau farmaceutica, chiar gradata sau calibrata; compresoare pentru uz stomatologic; pompe de vid pentru cuptoarele de prelucrat ceramica dentara; sterilizatoare medico-chirurgicale; aparate de crioconservare a materialului biologic; instalaţii de liofilizare; centrifuge de tipul celor utilizate în laboratoare; aparate pentru filtrarea sau purificarea aerului şi pãrţi ale acestora; sablator pentru laborator de tehnica dentara; micromotor pentru unit dentar şi pentru laborator de tehnica dentara; cuptor pentru lucrãri de tehnica dentara; ambulante dotate corespunzãtor pentru a asigura transportul pacientilor şi pentru a asigura asistenta medicalã pe timpul transportului; vehicule autoradiologice, chirurgicale, care dentare; lentile de contact; lentile corectoare pentru ochelari; rame şi monturi de ochelari; ochelari de corectie; termometre medicale şi veterinare; aparate de electroforeza; spectrometre, spectrofotometre şi spectrografe, care folosesc radiatii optice - UV, vizibile, IR; fotometre pentru determinarea hemoglobinei şi glucozei în sânge; analizator pH; microtoame.
Sunt supuse cotei de 11% taxa pe valoarea adãugatã numai acele produse care au fost omologate în scopurile prevãzute la pct. 9.5 lit. f) din prezentele norme, care sunt destinate folosirii exclusiv în scopurile respective. Produsele care se livreaza atât în scopuri medicale, chirurgicale, dentare sau veterinare, cat şi în alte scopuri, de exemplu: reactivi, mobilier, mijloace de transport, aparate electrice şi alte bunuri de uz gospodãresc sunt supuse cotei de 22% taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
h) proteze, produse ortopedice;
Norme:
------
9.6. Se încadreazã în prevederile art. 17 lit. B. h) din ordonanta:
a) fotolii rulante şi alte vehicule similare pentru invalizi, chiar cu motor sau cu alte mecanisme de propulsie; pãrţi şi accesorii de fotolii rulante sau de vehicule similare pentru invalizi;
b) articole şi aparate de ortopedie, inclusiv centurile şi bandajele medico-chirurgicale şi carjele; atele, gutiere şi alte articole şi aparate pentru fracturi; articole şi aparate de proteza; aparate pentru facilitarea auzului la surzi şi alte aparate care se poarta, se duc în mana sau se implanteaza în organism pentru compensarea unei deficiente sau infirmitãţi.
Ordonanta:
----------
k) uniforme pentru copiii din învãţãmântul preşcolar şi primar;
Norme:
------
9.7. Se încadreazã în prevederile art. 17 lit. B. k) din ordonanta:
a) costume, pantaloni, sacouri, rochite, sortulete, cu dimensiuni pana la mãsura 36;
b) camasi şi bluze, cu dimensiuni pana la mãsura 34;
c) obiecte de acoperit capul.
Ordonanta:
----------
l) articole de îmbrãcãminte şi incaltaminte pentru copii sub un an;
Norme:
------
9.8. În prevederile art. 17 lit. B.l) din ordonanta se încadreazã:
a) scutece, inclusiv absorbante, pentru copii cu greutatea maxima de 10 kg; îmbrãcãminte din tesaturi şi din tricot, gama de marimi 0-24 sau cu o înãlţime a corpului care nu depãşeşte 86 cm - pieptarase, veste, chiloti, maiouri, caciulite, sepci, palarioare, bonete, bascute, jachete, pantaloni, costumase, spilhozeni, camasute, bluze, rochite, treninguri, salopete, halate de baie, fuste, pijamale, sarafane, fulare, manusi; ciorapi, sosete, mãrimea maxima 12;
b) articole de incaltaminte, mãrimea maxima 14,5 - ghetute, sandale, papuci, botosei.
Ordonanta:
----------
n) lucrãri agricole;
Norme:
------
9.9. Se încadreazã în prevederile art. 17 lit. B. n) din ordonanta lucrãrile agricole, cum sunt: arat, grapat, discuit, tavalugit, semanat, ierbicidat, fertilizat, prasit, sãpat, recoltat, balotat, transportul produselor de la locul de recoltare pana la primul loc de depozitare.
Ordonanta:
----------
r) pâine, grâu de consum şi pentru seminţe.
Norme:
------
9.10. La poziţia pâine - formate diferite: rotund, lung, oval, semiluna, la forma, feliata etc. - se încadreazã: pâine alba, semialba, neagra şi integrala simpla sau cu adaosuri (cartofi, amelioratori, diverse materii prime cu rol de imbogatire a valorii nutritive); pâine de casa; franzele; lipii; baghete; pâine impletita; pâine tradiţionala; pâine tip pesmet; pâine cu specific local; pâine dietetica; pâine fãrã sare; pâine şi chifle graham; pâine din amestecuri de fãina, tarate etc.; pâine cu fibra alimentara; pâine de secara.
La poziţia grâu de consum nu se încadreazã graul destinat producerii nutreturilor pentru animale, care este supus cotei de 22% taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
C. Cota zero pentru:
a) exportul de bunuri şi prestãrile de servicii legate direct de exportul bunurilor, efectuate de agenţi economici cu sediul în România;
Norme:
------
Se considera export livrãrile de bunuri efectuate de agenţii economici cu sediul în România cãtre beneficiari cu sediul în strãinãtate şi care sunt transportate în afarã teritoriului tarii, cu îndeplinirea formalitãţilor vamale pentru export.
Cota zero se aplica şi pentru transportul şi prestãrile accesorii transportului mãrfurilor, materialelor şi altor bunuri introduse în zonele libere, cu respectarea condiţiilor prevãzute în Codul vamal al României.
Justificarea realitãţii exportului de bunuri se face cu:
9.11. Pentru exportul realizat de unitãţile care acţioneazã în nume propriu:
a) factura externa;
b) declaraţia vamalã de export, vizata de organele vamale;
c) documentele de transport internaţional.
9.12. Pentru exportul realizat prin comisionari: copia de pe factura externa, de pe declaraţia vamalã de export pe care comisionarul a înscris denumirea unitãţii proprietare a mãrfurilor exportate.
9.13. Pentru transportul mãrfurilor exportate la destinaţie în strãinãtate:
a) documentul de transport internaţional în original având confirmarea destinatarului privind recepţia mãrfii;
b) polita de asigurare şi/sau de reasigurare.
9.14. Pentru alte prestãri de servicii legate direct de exportul bunurilor:
a) contractul încheiat cu unitatea exportatoare;
b) documentele prezentate de exportatori, din care sa rezulte ca operaţiunile în cauza sunt direct legate de exportul de bunuri.
9.15. Pentru transportul în zonele libere şi prestãrile accesorii acestuia:
a) contractul încheiat cu beneficiarul transportului;
b) copia de pe declaraţia vamalã de export, vizata de organul vamal.
În cazul în care nu se îndeplinesc condiţiile de mai sus, prestatorii factureaza serviciile aplicând cota de 22%, urmând ca exportatorii sa aplice prevederile art. 18-21 din ordonanta.
Ordonanta:
----------
b) transportul internaţional de persoane în şi din strãinãtate, efectuat prin curse regulate de agenţii economici autorizaţi, precum şi prestãrile de servicii legate direct de acesta;
Norme:
------
9.16. Transportul internaţional de persoane în şi din strãinãtate, efectuat prin curse regulate de agenţii economici autorizaţi cu sediul în România, cu excepţia celui pentru agenţii economici care intermediaza activitatea de turism internaţional, care determina baza de impozitare conform prevederilor pct. 8.7 din prezentele norme.
Cota zero se aplica şi prestãrilor de servicii legate direct de transportul internaţional de persoane, efectuat prin curse regulate.
Cota zero pentru transportul internaţional auto de persoane, efectuat prin curse regulate, se aplica numai dacã durata acestuia pe parcurs extern depãşeşte 24 de ore.
Justificarea realitãţii transportului internaţional auto de persoane se face pe baza urmãtoarelor documente:
a) licenta de transport;
b) licenta de execuţie pentru curse regulate de cãlãtori;
c) caietul de sarcini;
d) foaia de parcurs, scrisoarea de transport şi alte documente oficiale, din care sa rezulte data de ieşire/intrare din/în ţara;
e) documentele emise de prestatorii serviciilor de cazare, de masa etc. din strãinãtate.
Ordonanta:
----------
f) livrãrile de bunuri destinate utilizãrii sau incorporarii în nave şi în aeronave care presteazã transporturi internaţionale de persoane şi de mãrfuri;
Norme:
------
9.17. Bunurile destinate utilizãrii şi incorporarii în nave şi în aeronave care presteazã transporturi internaţionale de persoane şi de mãrfuri sunt supuse regimului vamal al aprovizionarii mijloacelor de transport în trafic internaţional, stabilit prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/1997 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României.
Taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor de provenienta strãinã, destinate potrivit alineatului precedent, care au fost legal importate anterior, se plãteşte în momentul efectuãrii formalitãţilor vamale de import, urmând a fi dedusã ulterior, potrivit legii.
Ordonanta:
----------
i) alte prestãri de servicii efectuate de agenţii economici cu sediul în România, contractate cu beneficiari din strãinãtate, în condiţii stabilite prin hotãrâre a Guvernului;
Norme:
------
9.18. Sunt supuse cotei zero, potrivit art. 17 lit. C. i) din ordonanta:
a) prestãrile de servicii efectuate de agenţii economici cu sediul în România, contractate cu beneficiari cu sediul sau domiciliul în strãinãtate, pentru care locul impozitãrii se situeaza în strãinãtate potrivit criteriilor stabilite la cap. III din prezentele norme;
b) serviciile prestate de agenţii economici cu sediul în România, contractate cu beneficiari cu sediul sau domiciliul în strãinãtate şi a cãror contravaloare a fost inclusã în valoarea în vama aferentã bunurilor din import;
c) serviciile prestate, în contul beneficiarilor cu sediul în strãinãtate, pentru bunurile din import aflate în perioada de garanţie;
d) serviciile prestate de agenţii economici cu sediul în România, constând în efectuarea de studii, prospecţiuni de piata, asistenta de specialitate, contractate cu beneficiari cu sediul sau domiciliul în strãinãtate.
Justificarea cotei zero pentru serviciile prevãzute la lit. a)-c) de mai sus se face cu: contractele încheiate cu partenerii externi sau, dupã caz, comanda acestora; factura externa; dovada încasãrii facturii externe sau, dupã caz, a introducerii în banca a declaraţiei de încasare valutarã.
Cotele de 22% şi 11% recalculate
9.19. Cotele prevãzute la art. 17 lit. A şi B din ordonanta se aplica asupra bazei de impozitare, determinata potrivit art. 13 din ordonanta, în care nu este cuprinsã taxa pe valoarea adãugatã.
Pentru bunurile comercializate prin comerţul cu amãnuntul - magazine comerciale, consignatii, unitãţi de alimentaţie publica sau alte unitãţi care au relaţii directe cu populaţia -, precum şi pentru unele prestãri de servicii - transport, posta, telefon, telegraf etc. - preţurile sau tarifele practicate cuprind şi taxa pe valoarea adãugatã.
În aceste condiţii, taxa pe valoarea adãugatã se determina prin aplicarea unei cote recalculate asupra sumei obţinute din vânzarea bunurilor şi din prestarea serviciilor respective, astfel:
- (22 : 122) x 100 = 18,033 pentru operaţiunile supuse cotei de 22%;
- (11 : 111) x 100 = 9,909 pentru operaţiunile supuse cotei de 11%.
Acelaşi regim se aplica şi pentru determinarea taxei pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor vândute pe baza de licitaţie, pe baza de evaluare sau expertiza, precum şi pentru alte situaţii în care în documentele legale nu se specifica în mod expres cuantumul taxei pe valoarea adãugatã.

CAP. 10
Regimul deducerilor

Ordonanta:
----------
ART. 18
Plãtitorii de taxa pe valoarea adãugatã au dreptul la deducerea taxei aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate, destinate realizãrii de:
a) operaţiuni supuse taxei pe valoarea adãugatã conform art. 17 din prezenta ordonanta;
b) bunuri şi servicii scutite de taxa pentru care, prin lege, se prevede în mod expres exercitarea dreptului de deducere;
c) acţiuni de sponsorizare, reclama şi publicitate, precum şi pentru alte acţiuni prevãzute în legi, cu respectarea plafoanelor şi destinaţiilor prevãzute în acestea.
Taxa pe valoarea adãugatã datoratã bugetului de stat se stabileşte ca diferenţa între valoarea taxei facturate pentru bunurile livrate şi serviciile prestate şi a taxei aferente intrãrilor, dedusã potrivit prevederilor de mai sus.
Diferenţa de taxa în plus sau în minus se regularizeazã, în condiţiile prezentei ordonanţe, pe baza de deconturi ale plãtitorilor.
Norme:
------
10.1. Bunurile şi serviciile achiziţionate pentru realizarea operaţiunilor prevãzute la art. 18 din ordonanta cuprind materiile prime şi materialele, combustibilul şi energia, piesele de schimb, obiectele de inventar şi de natura mijloacelor fixe, precum şi alte bunuri şi servicii ce urmeazã a se reflecta în cheltuielile de producţie, de investiţii sau, dupã caz, de circulaţie.
10.2. Prestatorii de servicii de transport de marfa, de persoane sau de servicii accesorii transportului au drept de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate din ţara, indiferent de faptul ca acestea au fost destinate transportului pe parcurs extern sau intern, cu respectarea celorlalte condiţii prevãzute la cap. VI din ordonanta.
10.3. Pentru bunurile acordate de cãtre furnizori clienţilor, în vederea stimulãrii vânzãrilor în condiţiile prevãzute în contractele încheiate, conform prevederilor art. 14 lit. a) din ordonanta, agenţii economici vor exercita dreptul de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferente intrãrilor, potrivit legii.
10.4. Taxa pe valoarea adãugatã pentru livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii cu plata în rate, precum şi pentru cele care dau naştere la decontãri sau încasãri succesive este deductibilã la expirarea perioadei pentru care se face decontarea sau, dupã caz, la data prevãzutã pentru plata ratelor.
10.5. Nu poate fi dedusã, potrivit legii, taxa pe valoarea adãugatã aferentã intrãrilor, referitoare la:
a) bunuri şi servicii achiziţionate de agenţii economici care nu sunt înregistraţi la organele fiscale ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã;
b) bunuri şi servicii destinate realizãrii de operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adãugatã, pentru care legea nu prevede exercitarea dreptului de deducere;
c) bunuri şi servicii achiziţionate de furnizor sau de prestator în contul clientului şi care apoi se deconteazã acestuia potrivit pct. 8.14 din prezentele norme;
d) servicii de transport, hoteliere, de restaurant şi altele, efectuate pentru agenţii economici care desfãşoarã activitate de intermediere în turism;
e) alte cheltuieli care nu au legatura directa şi exclusiva cu activitatea economicã, cum ar fi cele de divertisment sau de spectacole;
f) bãuturi alcoolice şi produse din tutun, destinate acţiunilor de protocol;
g) alte bunuri şi servicii destinate acţiunilor prevãzute la art. 18 lit. c) din ordonanta, realizate peste plafoanele şi destinatiile prevãzute în legi;
h) bunuri şi servicii aprovizionate pe baza de documente, care nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 25 lit. B din ordonanta şi de Hotãrârea Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiarã şi contabila şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora;
i) bunurile lipsa sau depreciate calitativ în timpul transportului, constatate, la preluare, peste normele legale, neimputabile, pe baza documentelor întocmite pentru predarea-primirea bunurilor de la transportator şi pentru înregistrarea lor în gestiunea agentului economic.
10.6. Exercitarea dreptului de deducere nu se face pentru fiecare operaţiune în parte, ci pentru ansamblul operaţiunilor realizate în cursul unei luni.
10.7. Taxa pe valoarea adãugatã, aferentã materiilor prime şi materialelor, produselor finite, produselor în curs de fabricaţie şi mãrfurilor existente în stoc la începutul lunii în care agenţii economici au fost luati în evidenta ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, precum şi celor destinate realizãrii produselor şi serviciilor al cãror regim de taxa pe valoarea adãugatã se modifica în sensul trecerii de la scutire la impozitare, se deduce potrivit prevederilor art. 18 din ordonanta.
Ordonanta:
----------
ART. 19
Pentru efectuarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferentã intrãrilor, agenţii economici sunt obligaţi:
a) sa justifice, prin documente legal întocmite, cuantumul taxei;
b) sa justifice ca bunurile în cauza sunt destinate pentru nevoile firmei şi sunt proprietatea acesteia.
Dreptul de deducere priveşte numai taxa ce este înscrisã într-o factura sau în alt document legal care se referã la bunuri sau servicii destinate pentru realizarea operaţiunilor prevãzute la art. 18 din prezenta ordonanta.
Norme:
------
10.8. Pentru exercitarea dreptului de deducere, agenţii economici plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã sunt obligaţi:
A. Sa justifice prin documente legal întocmite cuantumul taxei.
Documentele legale sunt:
a) factura fiscalã, chitanţa fiscalã sau, dupã caz, bonul de comanda-chitanţa, aprobate potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 831/1997 , pentru bunurile şi serviciile cumpãrate de la furnizorii din ţara;
b) declaraţia vamalã de import sau actul constatator al organelor vamale; pentru importurile efectuate prin comisionari, taxa pe valoarea adãugatã, înscrisã în declaraţia vamalã de import sau în actul constatator, se deduce numai de cãtre unitatea beneficiara, pe baza documentelor respective transmise în copie certificatã de comisionari;
c) documentul care confirma achitarea taxei pe valoarea adãugatã de cãtre agentul economic, pentru operaţiunile prevãzute la pct. 3.4 din prezentele norme;
d) documentele specifice privind activitatea financiarã şi contabila, aprobate conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 831/1997 .
Documentele aferente intrãrilor de bunuri şi servicii care nu sunt legate direct şi exclusiv de activitatea agentului economic, precum şi cele destinate folosirii în scop personal sau pentru a fi puse la dispoziţie altor persoane fizice sau juridice în mod gratuit nu vor fi înscrise în jurnalul pentru cumpãrãri, iar taxa pe valoarea adãugatã aferentã nu este deductibilã.
În condiţiile în care pentru destinatiile de mai sus au fost utilizate bunuri aprovizionate iniţial pentru nevoile agentului economic, se aplica prevederile pct. 1.6 din prezentele norme.
10.9. Dreptul de deducere a taxei pe valoarea adãugatã înscrise în documentele pentru cumpãrãri se determina în funcţie de data facturii, a chitanţei fiscale sau a altui document legal dacã acestea s-au primit pana la data depunerii decontului taxei pe valoarea adãugatã.
Documentele primite dupã data depunerii decontului aferent lunii în care bunurile au fost recepţionate se includ în deconturile întocmite pentru lunile urmãtoare.
Ordonanta:
----------
ART. 20
Agenţii economici care folosesc, pentru nevoile firmei, bunuri şi servicii achiziţionate au dreptul sa deducã integral taxa pe valoarea adãugatã aferentã intrãrilor, numai dacã sunt destinate realizãrii operaţiunilor prevãzute la art. 18 din prezenta ordonanta.
În situaţia în care realizeazã atât operaţiuni prevãzute la art. 18 din prezenta ordonanta, cat şi alte operaţiuni scutite de plata taxei pe valoarea adãugatã, dreptul de deducere se determina în raport cu participarea bunurilor sau serviciilor respective la realizarea operaţiunilor prevãzute la art. 18 din prezenta ordonanta.
Norme:
------
10.10. În jurnalul pentru cumpãrãri se înscriu toate documentele aferente intrãrilor de bunuri şi servicii pentru nevoile firmei, indiferent de destinaţia lor, pentru realizarea de operaţiuni impozabile sau de operaţiuni scutite.
10.11. Agenţii economici care realizeazã produse supuse taxei pe valoarea adãugatã utilizând metale preţioase achiziţionate prin Banca Nationala a României îşi exercita dreptul de deducere a taxei pe valoarea adãugatã înscrise în "Actul de vânzare" emis de aceasta.
În condiţiile în care în "Actul de vânzare" nu apare înscrisã valoarea taxei pe valoarea adãugatã, baza de impozitare pentru produsele obţinute din prelucrarea metalelor preţioase se determina ca diferenţa între preţul facturat beneficiarilor şi preţul de cumpãrare al metalului pretios.
10.12. În situaţia în care un agent economic sau, dupã caz, o subunitate înregistratã ca plãtitoare de taxa pe valoarea adãugatã realizeazã atât operaţiuni cu drept de deducere, cat şi operaţiuni fãrã drept de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferentã aprovizionarilor, dreptul de deducere se determina potrivit art. 20 din ordonanta, în raport cu participarea bunurilor şi serviciilor achiziţionate la realizarea operaţiunilor cu drept de deducere.
Gradul de participare a bunurilor şi serviciilor la realizarea operaţiunilor cu drept de deducere se determina pe baza de pro rata rezultatã ca raport între contravaloarea bunurilor livrate şi a serviciilor prestate cu drept de deducere şi totalul operaţiunilor realizate.
Pro rata se determina, de regula, anual, pe baza realizarilor din anul precedent sau corespunzãtor regimului taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor şi serviciilor prevãzute a fi realizate în anul curent.
Regularizarea taxei pe valoarea adãugatã deductibilã, determinata pe baza de pro rata se efectueazã la finele anului şi se înscrie în decontul de taxa pe valoarea adãugatã, întocmit pentru luna decembrie.
La cererea justificatã a agenţilor economici, organele fiscale la care aceştia sunt înregistraţi ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã pot aproba ca pro rata sa fie determinata lunar în funcţie de realizarile efective înscrise în decontul de taxa pe valoarea adãugatã la rubrica "IE┐IRI".
În cursul unui an calendaristic nu pot fi folosite doua metode de determinare a pro ratei. Agenţii economici cãrora li s-a aprobat în cursul anului trecerea de la pro rata anuala la cea lunarã au obligaţia recalcularii taxei pe valoarea adãugatã deductibilã, înscrisã în deconturile întocmite pentru lunile anterioare aprobãrii, în funcţie de pro rata lunarã efectiv realizatã.
În situaţia în care pro rata nu asigura determinarea corecta a taxei pe valoarea adãugatã aferente bunurilor şi serviciilor destinate realizãrii operaţiunilor prevãzute la art. 18 din ordonanta, organele fiscale la care agenţii economici sunt înregistraţi ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã pot aproba criterii specifice pentru exercitarea dreptului de deducere.
Aprobarea se da la cererea justificatã a agentului economic în cauza.
10.13. Taxa pe valoarea adãugatã aferentã mijloacelor fixe, materiilor prime, altor bunuri şi servicii achiziţionate înainte de punerea în funcţiune a unui obiectiv de investiţii, dedusã potrivit prevederilor de mai sus de cãtre agenţii economici care realizeazã atât operaţiuni cu drept de deducere, cat şi operaţiuni scutite fãrã drept de deducere, se recalculeazã la expirarea primului an de funcţionare, în condiţiile prevãzute la art. 20 din ordonanta.
Pentru obiectivele de investiţii sistate taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor şi serviciilor achiziţionate pentru realizarea obiectivului respectiv se restituie la bugetul de stat împreunã cu majorãrile de întârziere calculate de la data exercitãrii dreptului de deducere.
10.14. Taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor lipsa sau depreciate calitativ, constatate dupã înregistrarea bunurilor în gestiune pe baza de inventariere, dedusã potrivit legii, nu se recalculeazã.
Pentru bunurile lipsa sau depreciate calitativ, imputabile, precum şi pentru bunurile lipsa, constatate pe baza de inventar, peste normele legale, neimputabile, se datoreazã taxa pe valoarea adãugatã în vigoare la data constatãrii.
Operaţiunile se reflecta în contabilitate, conform normelor metodologice de utilizare a conturilor contabile, aprobate în baza Legii contabilitãţii nr. 82/1991, cu modificãrile ulterioare.
Pentru bunurile depreciate calitativ, distruse ca urmare a unor calamitati sau a altor cauze de forta majorã, taxa pe valoarea adãugatã dedusã, potrivit legii, nu se recalculeazã; se datoreazã taxa pe valoarea adãugatã pentru sumele încasate de la societãţile de asigurare.
Ordonanta:
----------
ART. 23
Rambursarea diferenţei de taxa, prevãzutã la art. 21 lit. b), se efectueazã la cerere, pe baza documentaţiei stabilite de Ministerul Finanţelor şi a verificãrilor efectuate de cãtre organele fiscale teritoriale, la termenele stabilite prin hotãrâre a Guvernului, diferenţiate în funcţie de natura operaţiunilor şi de suma minima de rambursat.
Norme:
------
10.15. Termenele de regularizare cu bugetul de stat a diferenţelor de taxa sunt urmãtoarele:
A. Taxa datoratã bugetului de stat, stabilitã pe baza de deconturi ale plãtitorilor, se achitã pana la data de 25 a lunii urmãtoare.
B. Diferenţa rezultatã potrivit art. 21 lit. b) din ordonanta se ramburseazã în termen de maximum 30 de zile de la data depunerii decontului, a cererii de rambursare şi a documentaţiei justificative la organul fiscal competent.
Nu beneficiazã de rambursare în termenul de mai sus agenţii economici care nu au achitat facturile furnizorilor din care rezulta taxa pe valoarea adãugatã deductibilã, solicitate la rambursare.
10.16. Sumele sub 10.000.000 lei nu se ramburseazã, urmând a fi regularizate prin reportare în perioadele urmãtoare, cu excepţia cazurilor de inactivitate temporarã, înscrisã în registrul comerţului şi comunicatã organului fiscal.
10.17. Dupã întocmirea documentaţiei şi prezentarea cererii de rambursare la organul fiscal competent, suma respectiva, verificata şi confirmatã de organul fiscal, nu mai poate fi inclusã în decont şi reţinutã din taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor sau serviciilor facturate în perioada urmãtoare celei pentru care s-a solicitat regularizarea. Sumele prevãzute în decontul lunii precedente pentru care nu s-a primit, pana la data depunerii decontului lunii urmãtoare, confirmarea sau aprobarea rambursarii se înscriu în decont.
Ordonanta:
----------
ART. 24
Prin hotãrâre a Guvernului se pot stabili cazurile şi condiţiile în care, pentru anumite rambursãri ale taxei pe valoarea adãugatã, Ministerul Finanţelor poate cere garanţii personale sau solidare pentru eventuale sume incorect rambursate.
Norme:
------
10.18. În baza prevederilor de mai sus se stabilesc urmãtoarele cazuri în care organele Ministerului Finanţelor pot cere agenţilor economici garanţii personale sau solidare, dacã rambursarea se face înainte de verificarea documentaţiei:
a) când suma de rambursat depãşeşte 100 milioane lei, ca urmare a livrãrii produselor la export;
b) când din documentaţia prezentatã rezulta ca s-a ajuns în situaţia de a solicita rambursarea diferenţei de taxa pe valoarea adãugatã, ca urmare a unor aprovizionari excesive sau de calitate necorespunzãtoare ori nelivrarii produselor sau serviciilor prestate;
c) când din verificãri au rezultat abateri de la prevederile legii cu privire la obligaţiile plãtitorilor.
Garanţia poate fi constituitã printr-un depozit banesc pana la nivelul sumelor solicitate a fi rambursate sau printr-o scrisoare de garanţie bancarã emisã de o banca agreatã de organul fiscal la care agentul economic este înregistrat ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã.
Organele fiscale sunt obligate sa verifice corecta determinare a sumelor rambursate şi sa regularizeze eventualele diferenţe.

CAP. 11
Obligaţiile plãtitorilor

Ordonanta:
----------
ART. 25
- partea introductivã, lit. A. a)
Plãtitorii de taxa pe valoarea adãugatã au urmãtoarele obligaţii:
A. Cu privire la înregistrarea la organele fiscale:
a) sa depunã sub semnatura persoanelor autorizate, la organul fiscal competent, o declaraţie de înregistrare, conform modelului aprobat de Ministerul Finanţelor, în termen de 15 zile de la data începerii activitãţii sau a modificãrii condiţiilor de exercitare a acesteia.
Norme:
------
11.1 Agenţii economici nou-infiintati vor fi luati în evidenta ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã pe baza declaraţiei depuse conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 224/1993 , în vederea atribuirii codului fiscal. Agenţii economici sunt obligaţi sa completeze toate datele prevãzute în declaraţia de înregistrare, iar organele fiscale au obligaţia sa stabileascã, înainte de atribuirea codului fiscal, calitatea de plãtitor sau neplatitor de taxa pe valoarea adãugatã şi sa remitã agenţilor economici, în termen de 15 zile de la data primirii declaraţiei, înştiinţarea de luare în evidenta ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã cu aceeaşi data cu care s-a acordat codul fiscal.
11.2. În cazul în care un agent economic plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã îşi schimba sediul social, va fi luat în evidenta ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã la noul sediu numai cu avizul organului fiscal în evidenta cãruia se afla la data modificãrii şi în baza dosarului de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã transmis de acesta. codul fiscal acordat iniţial se menţine şi la noul sediu social.
Ordonanta:
----------
- lit. A. a) ultimul alineat -
Agenţii economici care devin plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã ca urmare a depãşirii plafonului de scutire prevãzut la art. 6 din prezenta ordonanta depun declaraţia de înregistrare pana la data de 15 a lunii urmãtoare celei în care au realizat depãşirea;
Norme:
------
11.3. Agenţii economici care în cursul anului au depãşit plafonul de scutire prevãzut la art. 6 lit. A din ordonanta sunt obligaţi sa solicite luarea în evidenta ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã.
Cererea se depune la organul fiscal care a atribuit codul fiscal, pana la data de 15 a lunii urmãtoare celei în care plafonul a fost depãşit, conform modelului stabilit de Ministerul Finanţelor.
În cazul în care cererea de luare în evidenta ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã se prezintã în luna în care s-a depãşit plafonul de scutire, luarea în evidenta se va face începând cu data de întâi a lunii urmãtoare celei în care organele fiscale au primit cererea.
11.4. Pentru agenţii economici care, potrivit legii, îndeplinesc condiţiile de plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã, nu au depus cerere de luare în evidenta şi nu au îndeplinit obligaţiile prevãzute la art. 25 lit. B, C şi D din ordonanta, organele fiscale vor proceda astfel:
a) vor stabili taxa datoratã bugetului de stat pe baza documentelor legale aferente bunurilor livrate şi serviciilor prestate sau, dupã caz, prin estimare;
b) vor calcula majorãrile legale pentru întârzierea plãţii, vor aplica amenzile contravenţionale prevãzute de lege şi vor lua mãsuri pentru intrarea în legalitate.
11.5. Agenţii economici care realizeazã exclusiv operaţiuni scutite fãrã drept de deducere a taxei pe valoarea adãugatã aferentã aprovizionarilor nu vor fi înregistraţi sau, dupã caz, vor fi scoşi din evidenta ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
- lit. A. b) -
b) sa solicite organului fiscal scoaterea din evidenta ca plãtitor de taxa, în caz de încetare a activitãţii, în termen de 15 zile de la data actului legal în care se consemneazã situaţia respectiva.
Norme:
------
11.6. La încetarea activitãţii agenţii economici sunt obligaţi sa solicite, în termen de 15 zile de la data actului legal în care se consemneazã situaţia respectiva, scoaterea din evidenta ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã, concomitent cu depunerea declaraţiei prevãzute la <>art. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 224/1993 privind atribuirea codului fiscal pentru plãtitorii de impozite şi taxe.
Ordonanta:
----------
- lit. B. a) -
B. Cu privire la întocmirea documentelor:
a) sa consemneze livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii în facturi sau în documente legal aprobate şi sa completeze toate datele prevãzute de acestea. Pentru livrãri sau prestãri de servicii cu valoarea taxei pe valoarea adãugatã mai mare de 20 milioane lei, la documentele de mai sus se anexeazã şi copia de pe certificatul de înregistrare ca plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã;
Norme:
------
11.7. Agenţii economici care realizeazã operaţiuni impozabile sunt obligaţi sa consemneze livrãrile de bunuri şi prestãrile de servicii în facturi sau în documente specifice, aprobate în condiţiile prevãzute la <>art. 26 din ordonanta şi de Hotãrârea Guvernului nr. 831/1997 .
Pentru bunurile livrate cu aviz de însoţire furnizorii sunt obligaţi ca în termen de 3 zile lucrãtoare de la data livrãrii sa emita facturi şi sa le transmitã clienţilor.
Pentru livrãri de bunuri care se efectueazã continuu, precum şi pentru prestãri de servicii decontate pe baza de situaţii de lucrãri, facturarea se face în termen de 3 zile de la data întocmirii documentelor prin care furnizorii, prestatorii şi beneficiarii au stabilit cantitãţile livrate şi serviciile prestate.
Documentele prevãzute la alineatul precedent se întocmesc, în mod obligatoriu, pana la finele lunii urmãtoare celei în care s-a efectuat livrarea de bunuri sau, dupã caz, prestarea de servicii.
11.8. Pentru avansuri furnizorii de bunuri şi prestatorii de servicii sunt obligaţi sa emita facturi în termen de 3 zile de la data încasãrii sumelor. Sunt exceptaţi agenţii economici care beneficiazã de prevederile art. 12 alin. 3 din ordonanta, precum şi ale cap. VII pct. 7.6 lit. c) şi pct. 7.7 din prezentele norme.
11.9. Transferul proprietãţii bunurilor în executarea creanţelor se consemneazã în mod obligatoriu în facturi emise de agenţii economici în condiţiile prevãzute la art. 25 din ordonanta, indiferent dacã vânzarea a avut loc pe baza de licitaţie sau dacã bunurile au fost predate pe baza de înţelegere între debitor şi creditor.
Ordonanta:
----------
- lit. C. b) -
C. Cu privire la evidenta operaţiunilor:
b) sa întocmeascã şi sa depunã lunar, la organul fiscal, pana la data de 25 a lunii urmãtoare, decontul de taxa pe valoarea adãugatã, potrivit modelului stabilit de Ministerul Finanţelor. Prin norme aprobate de Guvern se pot stabili şi alte termene de depunere a decontului în funcţie de volumul cifrei de afaceri realizate şi de alte situaţii specifice ale plãtitorilor;
Norme:
------
11.10. Agenţii economici plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã sunt obligaţi ca pana la data de 25 a lunii urmãtoare sa depunã deconturi întocmite pe baza datelor din jurnalul pentru vânzãri şi, respectiv, din jurnalul pentru cumpãrãri.
Agenţii economici care în anul anterior au realizat o cifra de afaceri sau, dupã caz, un volum al veniturilor de pana la 150 milioane lei depun deconturile de taxa pe valoarea adãugatã trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmãtoare trimestrului expirat.
11.11. Persoanele juridice au dreptul sa solicite atribuirea calitãţii de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã subunitatilor înregistrate în baza <>art. 3 din Hotãrârea Guvernului nr. 224/1993 privind atribuirea codului fiscal pentru plãtitorii de impozite şi taxe, numai dacã subunitatile respective au asigurate condiţii pentru respectarea art. 25 din ordonanta şi numai în condiţiile obţinerii avizului organului fiscal la care unitatea centrala este înregistratã ca plãtitoare de taxa pe valoarea adãugatã.
11.12. Cheltuielile şi veniturile determinate de operaţiunile asocierilor în participaţie se contabilizeaza distinct de cãtre unul din asociaţi, conform prevederilor din contractul de asociere.
Drepturile şi obligaţiile prevãzute de reglementãrile legale privind taxa pe valoarea adãugatã revin asociatului care contabilizeaza cheltuielile şi veniturile, potrivit contractului încheiat între pãrţi.
La sfârşitul perioadei de raportare, cheltuielile şi veniturile înregistrate pe naturi se transmit, pe baza de decont, fiecãrui asociat, în vederea înregistrãrii acestora în contabilitatea proprie.
Sumele decontate între pãrţi fãrã respectarea prevederilor menţionate la alineatul precedent se supun taxei pe valoarea adãugatã, în cotele prevãzute de lege.
Ordonanta:
----------
- lit. D. a), b) şi c) -
D. Cu privire la plata taxei pe valoarea adãugatã:
a) sa achite taxa datoratã, potrivit decontului întocmit lunar, pana la data de 25 a lunii urmãtoare, prin virament, cec sau numerar, la organul fiscal competent sau la bãncile comerciale, dupã caz. Prin derogare de la prevederile de mai sus, plãtitorii de taxa pe valoarea adãugatã, care, potrivit normelor legale, depun deconturi la alte termene decât lunar, au obligaţia sa plãteascã suma datoratã, în condiţiile şi la termenele aprobate de Guvern;
Norme:
------
11.13. Agenţii economici care, potrivit prevederilor pct. 11.10 alin. 2 din prezentele norme, depun deconturile de taxa pe valoarea adãugatã trimestrial au obligaţia sa plãteascã suma datoratã bugetului de stat, reflectatã în contul contabil 4423 "T.V.A. de plata", pana la data de 25 a lunii urmãtoare celei expirate.
Ordonanta:
----------
b) sa achite taxa pe valoarea adãugatã, aferentã bunurilor din import definitiv, la organul vamal, conform regimului în vigoare privind plata taxelor vamale.
Prin derogare de la prevederile de mai sus, se suspenda plata taxei pe valoarea adãugatã la organele vamale, pe termen de 60-120 de zile, pentru utilajele, instalaţiile, echipamentele, maşinile industriale şi maşinile agricole care se importa în vederea efectuãrii şi derulãrii investiţiilor prin care se realizeazã o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, secţii, ateliere, precum şi pentru materiile prime prevãzute în lista-anexa la prezenta ordonanta.
Norme:
------
11.14. La expirarea termenului de suspendare aprobat de Ministerul Finanţelor, agenţii economici pot compensa taxa pe valoarea adãugatã datoratã, potrivit art. 25 lit. D. b) din ordonanta, cu taxa pe valoarea adãugatã de rambursat, prevãzutã în decontul de taxa pe valoarea adãugatã depus la organul fiscal, aferent lunii precedente.
Ordonanta:
----------
c) sa achite taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor din import introduse în ţara în regim de leasing, corespunzãtor sumelor şi termenelor de plata prevãzute în contractele încheiate pentru perioada de leasing.
În cazul în care, la expirarea perioadei de leasing, bunurile trec în proprietatea beneficiarului, se datoreazã taxa pe valoarea adãugatã pentru suma negociata de pãrţi, în plus fata de suma prevãzutã în contractul de leasing;
Norme:
------
11.15. Taxa pe valoarea adãugatã aferentã serviciilor contractate de persoane juridice din România cu prestatori cu sediul sau cu domiciliul în strãinãtate şi pentru care locul impozitãrii se situeaza în România, potrivit cap. IV din prezentele norme, se plãteşte la organul fiscal teritorial sau la banca comercialã în termen de 7 zile de la data primirii facturii externe. Pentru plãţile efectuate fãrã factura, taxa pe valoarea adãugatã se plãteşte concomitent cu plata prestatorului extern.
11.16. În situaţia în care din decontul lunii precedente rezulta suma de rambursat, agenţii economici pot sa compenseze aceasta suma cu cea datoratã potrivit art. 25 lit. D c) din ordonanta şi pct. 11.15 din prezentele norme.

CAP. 12
Dispoziţii finale

Ordonanta:
----------
ART. 28
Corectarea taxei facturate în mod eronat de cãtre un agent economic se va efectua prin emiterea unei noi facturi, în roşu, pentru sumele ce urmeazã a fi scãzute, şi în negru, pentru cele de adãugat.
Norme:
------
12.1. Corectarea erorilor de înregistrare în evidenta se va face conform prevederilor Regulamentului de aplicare a Legii contabilitãţii nr. 82/1991. Corectarea taxei pe valoarea adãugatã cuprinsã în facturi se face astfel:
a) în cazul în care documentul nu a fost expediat de agentul economic, acesta se anuleazã şi se emite un nou document;
b) în cazul în care documentul a fost transmis beneficiarului, corectarea erorilor se efectueazã prin emiterea unei noi facturi cu semnul minus sau în roşu şi, concomitent, se emite o noua factura corecta. Factura de corectare va fi întocmitã conform art. 28 din ordonanta şi va fi înregistratã în jurnalul de vânzãri, respectiv de cumpãrãri, şi reflectatã în deconturile întocmite de furnizor şi, respectiv, de beneficiar pentru luna în care a fost efectuatã corectarea.
Ordonanta:
----------
ART. 31
Pentru livrãrile de bunuri sau prestãrile de servicii facturate dupã intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, se aplica taxa pe valoarea adãugatã, indiferent de data încheierii contractelor, a executãrii produselor sau a prestãrii serviciilor.
Norme:
------
12.2. Sumele rãmase de încasat la data de 30 iunie 1993 pentru livrãri de bunuri şi prestãri de servicii cu plata în rate nu se supun taxei pe valoarea adãugatã la termenele scadente dupã intrarea în vigoare a ordonanţei.
12.3. Avansurile încasate de furnizori şi prestatori pana la data de 30 iunie 1993 se impoziteazã potrivit reglementãrilor în vigoare existente la data efectuãrii operaţiunilor respective, urmând ca la facturarea bunurilor livrate şi a serviciilor prestate suma de plata sa fie diminuata corespunzãtor.
Ordonanta:
----------
ART. 33
Diferenţele în minus constatate la verificarea taxei pe valoarea adãugatã se plãtesc în termen de 7 zile de la data încheierii actului de control, împreunã cu majorãrile de întârziere aferente, iar cele în plus se restituie în acelaşi termen sau se compenseazã cu plãţile ulterioare, la cererea agentului economic plãtitor.
Norme:
------
12.4. Diferenţele constatate de organele de control se plãtesc sau, dupã caz, se restituie în termenele prevãzute de ordonanta.
Sumele respective nu se includ în deconturile de taxa pe valoarea adãugatã.
Ordonanta:
----------
ART. 34
Pentru neplata integrala sau a unei diferenţe din taxa pe valoarea adãugatã în termenul stabilit, cota majorãrii de întârziere aplicatã este cea prevãzutã în legislaţia referitoare la calculul şi plata sumelor datorate pentru neachitarea la termen a impozitelor şi taxelor.
Calculul majorãrilor de întârziere se face din ziua lucrãtoare imediat urmãtoare expirãrii termenului legal de plata şi pana în ziua plãţii inclusiv.
În cazuri justificate, Ministerul Finanţelor poate aproba eşalonarea, amânarea, reducerea sau scutirea de plata a majorãrilor de întârziere.
Norme:
------
12.5. Calculul majorãrilor de întârziere se face din ziua lucrãtoare imediat urmãtoare expirãrii termenului legal de plata şi pana în ziua plãţii inclusiv sau a depunerii decontului din care rezulta suma de rambursat.
În cazul acoperirii parţiale a debitului, calculul majorãrilor de întârziere se face numai pentru sumele nete de plata.
Ordonanta:
----------
ART. 39
Ministerul Finanţelor şi celelalte ministere vor asigura luarea mãsurilor necesare privind aplicarea taxei pe valoarea adãugatã.
Norme:
------
12.6. Pe data intrãrii în vigoare a prezentelor norme prevederile deciziilor nr. 9/1997 şi nr. 10/1997 ale Comisiei centrale pentru aplicarea unitarã a prevederilor legale în domeniul impozitelor indirecte, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 189 din 8 august 1997 şi, respectiv, nr. 311 din 14 noiembrie 1997, îşi înceteazã aplicabilitatea.

ANEXA 1
la norme
--------

LISTA
actelor normative prin care s-a modificat şi s-a completat <>Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, republicatã

1. Ordonanta Guvernului nr. 2 din 16 ianuarie 1996 cu privire la completarea şi modificarea unor reglementãri referitoare la taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 19 din 26 ianuarie 1996, aprobatã prin Legea nr. 101 din 23 septembrie 1996, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 231 din 25 septembrie 1996;
2. Ordonanta Guvernului nr. 21 din 24 iulie 1996 privind completarea şi modificarea unor reglementãri referitoare la taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 170 din 30 iulie 1996, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 42 din 1 aprilie 1997, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 56 din 3 aprilie 1997;
3. Legea nr. 105 din 24 iunie 1997 pentru soluţionarea obiectiunilor, contestaţiilor şi a plangerilor asupra sumelor constatate şi aplicate prin actele de control sau de impunere ale organelor Ministerului Finanţelor, publicatã în Monitorul Oficial al Romanie, Partea I, nr. 136 din 30 iunie 1997;
4. Legea nr. 110 din 3 iulie 1997 pentru modificarea articolului 6 litera A i) punctul 6 din <>Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 7 iulie 1997;
5. Ordonanta Guvernului nr. 34 din 25 august 1997 privind completarea şi modificarea unor reglementãri referitoare la taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 216 din 28 august 1997, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 81 din 13 aprilie 1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998;
6. Ordonanta Guvernului nr. 68 din 28 august 1997 privind procedura de întocmire şi depunere a declaraţiilor de impozite şi taxe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 30 august 1997, aprobatã şi modificatã prin Legea nr. 73 din 7 aprilie 1998, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 142 din 8 aprilie 1998;
7. Ordonanta Guvernului nr. 70 din 28 august 1997 privind controlul fiscal, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 30 august 1997;
8. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 56 din 27 septembrie 1997 pentru completarea <>art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 258 din 29 septembrie 1997;
9. Ordonanta Guvernului nr. 2 din 20 ianuarie 1998 pentru modificarea <>Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 31 din 28 ianuarie 1998.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016