Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 510 din 2 iunie 2010  privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de radiatiile optice artificiale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 510 din 2 iunie 2010 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de radiatiile optice artificiale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 427 din 25 iunie 2010

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

CAP. I
Dispoziţii generale

SECŢIUNEA 1
Obiectivul şi domeniul de aplicare

ART. 1
Prevederile prezentei hotãrâri stabilesc cerinţele minime privind protecţia lucrãtorilor împotriva riscurilor pentru securitatea şi sãnãtatea lor, generate sau care pot fi generate de expunerea la radiaţii optice artificiale la locul de muncã.
ART. 2
Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã activitãţilor în care lucrãtorii sunt expuşi sau este posibil sã fie expuşi, prin natura muncii lor, la riscuri generate de radiaţiile optice artificiale.
ART. 3
Prevederile <>Legii securitãţii şi sãnãtãţii în muncã nr. 319/2006 se aplicã integral tuturor domeniilor menţionate la art. 2, fãrã a aduce atingere dispoziţiilor mai restrictive şi/sau specifice cuprinse în prezenta hotãrâre.
ART. 4
Prezenta hotãrâre se referã la riscurile pentru sãnãtatea şi securitatea lucrãtorilor, generate de efectele nocive pentru ochi şi piele ale expunerii la radiaţii optice artificiale.

SECŢIUNEA a 2-a
Definiţii

ART. 5
În sensul prezentei hotãrâri, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) radiaţii optice - toate radiaţiile electromagnetice cu lungimea de undã cuprinsã între 100 nm şi 1 mm;
b) laser (amplificarea luminii printr-o emisie stimulatã de radiaţii) - orice dispozitiv realizat pentru a produce sau amplifica radiaţii electromagnetice cu lungimea de undã corespunzãtoare radiaţiilor optice, în special prin procedeul de emisie stimulatã controlatã;
c) radiaţii laser - radiaţiile optice care provin de la un laser;
d) radiaţii incoerente - toate radiaţiile optice, altele decât radiaţiile laser;
e) valori-limitã de expunere - limitele de expunere la radiaţiile optice care sunt bazate direct pe efecte dovedite asupra sãnãtãţii şi pe consideraţii biologice; respectarea acestor limite va asigura protecţia lucrãtorilor expuşi la surse artificiale de radiaţii optice împotriva oricãrui efect nociv cunoscut asupra sãnãtãţii lor;
f) iluminare energeticã (E) sau densitate de putere - puterea radiatã incidentã pe unitate de suprafaţã pe o suprafaţã, exprimatã în watt pe metru pãtrat (W m^-2);
g) expunere energeticã (H) - integrala iluminãrii energetice în raport cu timpul, exprimatã în joule pe metru pãtrat (J m^-2);
h) luminanţã energeticã (L) - fluxul energetic sau puterea pe unitate de unghi solid şi pe unitate de suprafaţã, exprimat/exprimatã în waţi pe metru pãtrat pe steradian (W m^-2 sr^-1);
i) nivel - combinaţia de iluminare energeticã, expunere energeticã şi luminanţã energeticã la care este expus lucrãtorul.
ART. 6
Spectrul radiaţiilor optice definite la art. 5 lit. a) este divizat în radiaţii ultraviolete, radiaţii vizibile şi radiaţii infraroşii:
a) radiaţii ultraviolete - radiaţiile optice cu lungimea de undã cuprinsã între 100 nm şi 400 nm; spectrul ultraviolet este divizat în radiaţii UVA (315-400 nm), UVB (280-315 nm) şi UVC (100-280 nm);
b) radiaţii vizibile - radiaţiile optice cu lungimea de undã cuprinsã între 380 nm şi 780 nm;
c) radiaţii infraroşii - radiaţiile optice cu lungimea de undã cuprinsã între 780 nm şi 1 mm; spectrul infraroşu este divizat în radiaţii IRA (780-1.400 nm), IRB (1.400-3.000 nm) şi IRC (3.000 nm - 1 mm).

SECŢIUNEA a 3-a
Valori-limitã de expunere

ART. 7
Valorile-limitã de expunere pentru radiaţiile incoerente, altele decât cele emise de surse naturale de radiaţii optice, sunt stabilite în anexa nr. 1.
ART. 8
Valorile-limitã de expunere pentru radiaţiile laser sunt stabilite în anexa nr. 2.

CAP. II
Obligaţiile angajatorilor

SECŢIUNEA 1
Determinarea expunerii şi evaluarea riscurilor

ART. 9
(1) Pentru îndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 7 alin. (4) şi la <>art. 12 alin. (1) din Legea nr. 319/2006 , angajatorul evalueazã, în cazul lucrãtorilor expuşi la surse artificiale de radiaţii optice, şi, dacã este necesar, mãsoarã şi/sau calculeazã nivelurile de radiaţii optice la care pot fi expuşi lucrãtorii, în scopul de a putea defini şi pune în aplicare mãsurile necesare pentru a reduce expunerea la nivelurile limitelor aplicabile.
(2) Metodologia utilizatã la evaluare, mãsurare şi/sau calcularea nivelurilor de radiaţii optice este în conformitate cu urmãtoarele standarde sau recomandãri:
a) pentru radiaţiile laser, standardele Comisie Electrotehnice Internaţionale (CEI);
b) pentru radiaţiile incoerente, recomandãrile Comisiei Internaţionale de Iluminat (CIE) şi ale Comitetului European de Standardizare (CEN).
(3) În cazul în care se constatã situaţii de expunere care nu sunt reglementate de aceste standarde şi recomandãri, evaluarea, mãsurarea şi/sau calcularea se efectueazã potrivit recomandãrilor stabilite ştiinţific la nivel naţional sau internaţional.
(4) În cele douã situaţii de expunere, evaluarea poate lua în considerare datele furnizate de cãtre producãtorii echipamentelor, atunci când acestea din urmã fac obiectul unor reglementãri comunitare specifice.
ART. 10
(1) Evaluarea, mãsurarea şi/sau calcularea prevãzute la art. 9 se planificã şi se efectueazã de cãtre serviciile sau persoanele competente la intervale corespunzãtoare, luând în considerare, în special, dispoziţiile <>art. 8 şi 18 din Legea nr. 319/2006 privind persoanele sau serviciile competente necesare, precum şi consultarea şi participarea lucrãtorilor.
(2) Datele obţinute din evaluarea, inclusiv mãsurarea şi/sau calcularea nivelului de expunere prevãzut la alin. (1) se pãstreazã într-o formã care sã permitã consultarea acestora la o datã ulterioarã.
ART. 11
Potrivit prevederilor <>art. 7 alin. (4) din Legea nr. 319/2006 , angajatorul trebuie sã ia în considerare la evaluarea riscului urmãtoarele elemente:
a) nivelul, domeniul lungimilor de undã şi durata expunerii la surse artificiale de radiaţie opticã;
b) valorile-limitã de expunere prevãzute la art. 7 şi 8;
c) orice impact asupra securitãţii şi sãnãtãţii lucrãtorilor care aparţin unor grupuri sensibile la riscuri specifice;
d) orice impact eventual asupra securitãţii şi sãnãtãţii lucrãtorilor rezultat din interacţiuni, la locul de muncã, între radiaţii optice şi substanţe chimice fotosensibile;
e) orice impact indirect, precum pierderea temporarã a vederii, o explozie sau un incendiu;
f) existenţa unor echipamente de schimb, proiectate pentru a reduce nivelul de expunere la radiaţii optice artificiale;
g) informaţii corespunzãtoare obţinute în urma supravegherii sãnãtãţii, inclusiv informaţii publicate, în mãsura posibilitãţilor;
h) expunerea la mai multe surse de radiaţii optice artificiale;
i) clasificarea unui laser potrivit standardului relevant al CEI şi, în ceea ce priveşte sursele artificiale care pot provoca leziuni similare celor provocate de laserele din clasa 3B sau 4, orice clasificare similarã;
j) informaţii furnizate de producãtorii surselor de radiaţii optice şi ai echipamentelor de muncã, asociate potrivit reglementãrilor comunitare specifice.
ART. 12
(1) Evaluarea riscurilor poate sã conţinã justificarea angajatorului în situaţia în care, conform naturii şi amplorii riscului legat de expunerea la radiaţii optice artificiale, nu mai este necesarã o evaluare ulterioarã detaliatã a riscului.
(2) Evaluarea riscului va fi actualizatã periodic, în special dacã existã modificãri semnificative sau dacã rezultatele supravegherii medicale reclamã aceastã evaluare.

SECŢIUNEA a 2-a
Evitarea sau reducerea expunerii la riscuri

ART. 13
Riscurile legate de expunerea la radiaţii optice artificiale trebuie eliminate sau reduse la un nivel cât mai mic posibil, ţinându-se cont de progresul tehnic şi de disponibilitatea mãsurilor de control al riscului la sursã.
ART. 14
Reducerea riscurilor datorate expunerii la radiaţii optice artificiale are la bazã principiile generale de prevenire prevãzute de <>Legea nr. 319/2006 .
ART. 15
(1) Atunci când evaluarea riscului, efectuatã potrivit prevederilor art. 9, pentru lucrãtorii expuşi la surse artificiale de radiaţii optice, indicã cea mai micã posibilitate de depãşire a valorilor-limitã de expunere, angajatorul trebuie sã elaboreze şi sã aplice un plan de mãsuri tehnice şi/sau organizatorice destinate prevenirii expunerii peste valorile-limitã.
(2) Planul prevãzut la alin. (1) trebuie sã ia în considerare în special urmãtoarele elemente:
a) alte metode de lucru care reduc riscul generat de radiaţiile optice;
b) alegerea unor echipamente de muncã ce emit mai puţine radiaţii optice, luându-se în considerare activitatea de efectuat;
c) mãsuri tehnice care urmãresc reducerea emisiei de radiaţii optice, inclusiv, atunci când este necesar, utilizarea unor mecanisme de închidere de ecranare sau a unor mecanisme similare de protecţie a sãnãtãţii;
d) programe corespunzãtoare de întreţinere a echipamentelor de muncã, a locului de muncã/posturilor de lucru şi a sistemelor de la locul de muncã;
e) proiectarea şi amenajarea locurilor de muncã;
f) limitarea duratei şi nivelului expunerii;
g) punerea la dispoziţie de echipamente individuale de protecţie corespunzãtoare;
h) instrucţiuni furnizate de producãtorul echipamentelor, atunci când acestea fac obiectul unor reglementãri comunitare specifice.
ART. 16
În cazul în care, în ciuda mãsurilor luate de angajator pentru a se conforma prezentei hotãrâri în ceea ce priveşte sursele artificiale de radiaţii optice, lucrãtorii continuã sã fie expuşi la nivele de radiaţii optice artificiale care depãşesc valorile-limitã de expunere, angajatorul trebuie sã adopte imediat mãsuri pentru:
a) reducerea expunerii la un nivel mai mic decât valorile-limitã de expunere;
b) identificarea cauzelor care au dus la depãşirea valorilor-limitã de expunere;
c) adaptarea în consecinţã a mãsurilor de protecţie şi prevenire, potrivit prevederilor art. 15 alin. (1), în scopul de a preveni o nouã expunere a lucrãtorilor la nivele care depãşesc valorile-limitã de expunere.
ART. 17
Dacã evaluarea riscurilor, efectuatã potrivit prevederilor secţiunii 1, indicã faptul cã în oricare dintre zonele locurilor de muncã aflate sub controlul angajatorului lucrãtorii pot fi expuşi la nivele ale radiaţiilor optice artificiale care depãşesc valorile-limitã, angajatorul trebuie sã asigure cã acele zone sunt:
a) identificate, iar accesul la acestea trebuie limitat, atunci când acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic şi când existã riscul depãşirii valorilor-limitã de expunere;
b) delimitate prin intermediul semnalizãrii corespunzãtoare potrivit prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 971/2006 privind cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi/sau de sãnãtate la locul de muncã.
ART. 18
Potrivit prevederilor <>Legii nr. 319/2006 , angajatorul adapteazã mãsurile prevãzute la art. 15-17 la nevoile lucrãtorilor care aparţin unor grupuri sensibile la riscuri specifice.

SECŢIUNEA a 3-a
Informarea, formarea, consultarea şi participarea lucrãtorilor

ART. 19
Fãrã a aduce atingere <>art. 17, 18, 20 şi 21 din Legea nr. 319/2006 , dacã rezultatul evaluãrii riscurilor, prevãzutã la secţiunea 1, indicã faptul cã lucrãtorii pot fi expuşi riscului generat de radiaţii optice artificiale, angajatorul trebuie sã asigure informarea şi formarea lucrãtorilor şi/sau a reprezentanţilor acestora cu privire la rezultatele evaluãrii riscului, în special referitor la:
a) mãsurile luate în aplicarea prezentei hotãrâri;
b) valorile-limitã de expunere şi riscurile potenţiale asociate;
c) rezultatele evaluãrii, mãsurãrii şi/sau calculãrii nivelurilor de expunere la radiaţiile optice artificiale, efectuate potrivit prevederilor secţiunii 1, însoţite de o explicaţie a semnificaţiei acestora şi a riscurilor potenţiale;
d) modul de depistare şi semnalare a efectelor nocive ale expunerii asupra sãnãtãţii;
e) condiţiile în care lucrãtorii au dreptul la supravegherea sãnãtãţii;
f) practicile profesionale sigure care reduc la minimum riscurile generate de expunere;
g) utilizarea adecvatã a echipamentelor individuale de protecţie corespunzãtoare.
ART. 20
Consultarea şi participarea lucrãtorilor şi/sau a reprezentanţilor acestora se desfãşoarã potrivit prevederilor <>art. 18 din Legea nr. 319/2006 în ceea ce priveşte domeniile reglementate de prezenta hotãrâre.

SECŢIUNEA a 4-a
Supravegherea sãnãtãţii

ART. 21
În scopul de a preveni şi depista în timp util oricare efect dãunãtor sãnãtãţii, precum şi de a preveni orice risc pentru sãnãtate pe termen lung şi orice risc de boalã cronicã, generate de expunerea la radiaţii optice, angajatorul trebuie sã asigure supravegherea corespunzãtoare a sãnãtãţii lucrãtorilor, potrivit prevederilor <>art. 24 şi 25 din Legea nr. 319/2006 .
ART. 22
(1) Supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor prevãzutã la art. 21 trebuie efectuatã de medicii de medicina muncii, în condiţiile legii.
(2) Angajatorul trebuie sã ia mãsurile necesare pentru ca medicul de medicina muncii sã aibã acces la rezultatele evaluãrii riscului prevãzute la secţiunea 1, în situaţia în care aceste rezultate pot fi utile supravegherii sãnãtãţii.
ART. 23
(1) Angajatorul trebuie sã asigure pentru fiecare lucrãtor care face obiectul supravegherii, potrivit prevederilor art. 21, întocmirea şi actualizarea dosarului medical individual şi a fişei de aptitudine, precum şi pãstrarea într-o formã care sã permitã consultarea ulterioarã, cu respectarea dreptului la confidenţialitatea informaţiilor.
(2) Dosarul medical prevãzut la alin. (1) conţine un rezumat al rezultatelor supravegherii sãnãtãţii efectuate, iar fişa de aptitudine confirmã sau infirmã la perioade de timp stabilite aptitudinea în muncã pentru profesia/funcţia şi locul de muncã respectiv.
(3) Angajatorul are obligaţia de a lua mãsurile corespunzãtoare astfel încât, dupã o cerere prealabilã:
a) sã permitã fiecãrui lucrãtor accesul la propriul dosar medical şi la fişa de aptitudine;
b) sã punã la dispoziţia autoritãţii competente pentru supravegherea stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor o copie a dosarului medical şi a fişei de aptitudine respective, cu respectarea dreptului la confidenţialitatea informaţiilor.
ART. 24
Angajatorul trebuie sã asigure examenul medical al lucrãtorilor, potrivit reglementãrilor naţionale, dar şi atunci când:
a) evaluarea riscurilor indicã faptul cã lucrãtorul a fost expus la nivele de radiaţii optice artificiale care depãşesc valorile-limitã de expunere;
b) se constatã, în urma supravegherii sãnãtãţii, cã un lucrãtor suferã de o boalã identificabilã sau prezintã efecte dãunãtoare sãnãtãţii acestuia, iar medicul de medicina muncii considerã cã aceastã boalã sau aceste efecte sunt cauzate de expunerea la radiaţii optice artificiale la locul de muncã.
ART. 25
În urma examinãrilor prevãzute la art. 24, angajatorul are urmãtoarele obligaţii:
a) sã se asigure cã medicul de medicina muncii îl informeazã pe lucrãtor cu privire la rezultatele proprii ale supravegherii sãnãtãţii şi îi furnizeazã informaţii şi sfaturi privind orice mãsurã de supraveghere a sãnãtãţii cãreia ar trebui sã i se supunã la sfârşitul expunerii;
b) sã se asigure cã este informat cu privire la elementele semnificative care rezultã din supravegherea sãnãtãţii lucrãtorilor, cu respectarea confidenţialitãţii;
c) sã revizuiascã evaluarea riscurilor realizatã în temeiul secţiunii 1;
d) sã revizuiascã mãsurile pe care le adoptã în temeiul secţiunii a 2-a pentru a elimina sau reduce riscurile;
e) sã ia în considerare avizul medicului de medicina muncii sau al autoritãţii competente cu supravegherea stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor, atunci când pune în aplicare orice mãsurã necesarã pentru a elimina sau reduce riscul potrivit prevederilor secţiunii a 2-a;
f) sã organizeze supravegherea medicalã continuã şi sã asigure reexaminarea stãrii de sãnãtate a oricãrui alt lucrãtor care a suferit o expunere asemãnãtoare; în asemenea cazuri, medicul de medicina muncii sau autoritatea competentã poate propune ca persoanele expuse sã fie supuse unui examen medical.

CAP. III
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 26
(1) Nerespectarea prevederilor art. 13, 15, 16, 18, 23, art. 24 lit. b) şi art. 25 constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre inspectorii de muncã din cadrul Inspecţiei Muncii.
(3) Prevederilor alin. (1) şi (2) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 27
Autoritatea competentã pentru supravegherea stãrii de sãnãtate a lucrãtorilor este Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 28
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 29
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, <>Ordinul ministrului muncii, solidaritãţii sociale şi familiei nr. 706/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sãnãtate referitoare la expunerea lucrãtorilor la riscurile generate de radiaţiile optice artificiale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 915 din 10 noiembrie 2006, se abrogã.
ART. 30
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

Prezenta hotãrâre transpune Directiva 2006/25/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 aprilie 2006 privind cerinţele minime de securitate şi de sãnãtate referitoare la expunerea lucrãtorilor la riscuri generate de agenţii fizici (radiaţii optice artificiale) [A nouãsprezecea directivã specialã în sensul articolului 16 alineatul (1) din Directiva 89/391/CEE], publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L nr. 114 din 27 aprilie 2006.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale,
Mihai Constantin Şeitan

Ministrul sãnãtãţii,
Cseke Attila

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Bucureşti, 2 iunie 2010.
Nr. 510.


ANEXA 1


Radiaţii incoerente


Valorile de expunere la radiaţiile incoerente care sunt relevante din punct de vedere biofizic se pot calcula prin formulele enumerate în continuare. Formulele care trebuie utilizate se aleg în funcţie de spectrul de radiaţii emis de sursã, iar rezultatele trebuie comparate cu valorile-limitã de expunere corespunzãtoare care figureazã în tabelul 1.1. Pentru o sursã anumitã de radiaţii optice, poate sã fie relevantã mai mult de o valoare de expunere, deci mai mult de o limitã de expunere corespunzãtoare.
Literele a)-o) trimit la rândurile corespunzãtoare din tabelul 1.1.

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formulele se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 427 din 25 iunie 2010, la pagina 5 (a se vedea imaginea asociatã).

În sensul prezentei anexe, formulele menţionate anterior se pot înlocui cu urmãtoarele expresii şi cu utilizarea valorilor discrete, potrivit tabelelor de mai jos:

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formulele se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 427 din 25 iunie 2010, la paginile 5-6 (a se vedea imaginea asociatã).

NOTE:
E(lambda)(lambda, t), E(lambda) - iluminare energeticã spectralã sau densitate de putere spectralã - puterea radiatã incidentã pe unitate de suprafaţã pe o suprafaţã, exprimatã în watt pe metru pãtrat pe nanometru [W m^-2 nm^-1]; valorile E(lambda)(lambda, t) şi E(lambda) fie provin din mãsurãri, fie sunt comunicate de producãtorul echipamentului;
E(eff) - iluminare energeticã eficace (domeniu UV) - iluminare energeticã calculatã în domeniul de lungime de undã UV cuprinsã între 180 şi 400 nm, ponderatã în funcţie de lungimea de undã cu S (lambda) şi exprimatã în watt pe metru pãtrat [W m^-2];
H - expunere energeticã - integrala iluminãrii energetice în raport cu timpul, exprimatã în joule pe metru pãtrat [J m^-2];
H(eff) - expunere energeticã eficace - expunere energeticã ponderatã în funcţie de lungimea de undã cu S (lambda), exprimatã în joule pe metru pãtrat [J m^-2];
E(UVA) - iluminare energeticã totalã (UVA) - iluminarea energeticã calculatã în domeniul de lungime de undã UVA cuprinsã între 315 şi 400 nm, exprimatã în watt pe metru pãtrat [W m^-2];
H(UVA) - expunere energeticã - integrala sau suma iluminãrii energetice în raport cu timpul şi lungimea de undã calculatã în domeniul de lungime de undã UVA cuprinsã între 315 şi 400 nm, exprimatã în joule pe metru pãtrat [J m^-2];
S (lambda) - ponderare spectralã care ia în considerare legãtura dintre lungimea de undã şi efectele radiaţiilor UV asupra ochilor şi pielii (tabelul 1.2) [adimensional];
t, delta t - timp, duratã de expunere exprimate în secunde [s];
lambda - lungime de undã exprimatã în nanometri [nm];
delta lambda - lãrgimea benzii exprimatã în nanometri [nm], a intervalelor de calcul sau de mãsurare;
L(lambda) (lambda), L(lambda) - luminanţã energeticã spectralã a unei surse exprimatã în watt pe metru pãtrat pe steradian pe nanometru [W m^-2 sr^-1 nm^-1];
R (lambda) - pondere spectralã care ia în considerare legãtura dintre lungimea de undã şi leziunea ocularã cauzatã de efectul termic provocat de radiaţiile vizibile şi IRA (tabelul 1.3) [adimensional];
L(R) - luminanţã eficace (leziune provocatã de efectul termic) - luminanţã calculatã şi ponderatã în funcţie de lungimea de undã cu R (lambda), exprimatã în watt pe metru pãtrat pe steradian [W m^-2 sr^-1];
B (lambda) - pondere spectralã care ia în considerare legãtura dintre lungimea de undã şi leziunea ocularã fotochimicã provocatã de lumina albastrã (tabelul 1.3) [adimensional];
L(B) - luminanţã eficace (lumina albastrã) - luminanţã calculatã şi ponderatã în funcţie de lungimea de undã cu B (lambda), exprimatã în watt pe metru pãtrat pe steradian [W m^-2 sr^-1];
E(B) - iluminare energeticã eficace (lumina albastrã) - iluminare energeticã calculatã şi ponderatã în funcţie de lungimea de undã cu B (lambda), exprimatã în watt pe metru pãtrat [W m^-2];
E(IR) - iluminare energeticã totalã (leziune generatã de efectul termic) - iluminare energeticã calculatã în domeniul de lungime de undã infraroşie cuprinsã între 780 nm şi 3.000 nm, exprimatã în watt pe metru pãtrat [W m^-2];
E(piele) - iluminare energeticã totalã (vizibil, IRA şi IRB) - iluminare energeticã calculatã în domeniul de lungime de undã vizibilã şi infraroşie cuprinsã între 380 nm şi 3.000 nm, exprimatã în watt pe metru pãtrat [W m^-2];
H(piele) - expunere energeticã - integrala sau suma iluminãrii energetice în raport cu timpul şi lungimea de undã, calculatã în domeniul de lungime de undã vizibilã şi infraroşie cuprinsã între 380 şi 3.000 nm, exprimatã în joule pe metru pãtrat [J m^-2];
α - unghi aparent - unghi subîntins de o sursã aparentã, aşa cum este vãzutã într-un punct din spaţiu, exprimat în miliradiani (mrad). Sursa aparentã este obiectul real sau virtual care formeazã cea mai micã imagine retinianã posibilã.


Tabelul 1.1

Valori-limitã de expunere pentru radiaţiile incoerente

-------------
NOTĂ(CTCE)
Tabelul 1.1 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 427 din 25 iunie 2010, la pagina 7 (a se vedea imaginea asociatã).

NOTA 1:
Domeniul cuprins între 300 şi 700 nm acoperã o parte din UVB, tot UVA şi cea mai mare parte din radiaţiile vizibile. Cu toate acestea, pericolele asociate sunt numite în mod curent pericole legate de lumina albastrã. Lumina albastrã propriu-zisã nu acoperã, cu aproximaţie, decât domeniul cuprins între 400 şi 490 nm.
NOTA 2:
Pentru focalizarea stabilã pe sursele foarte mici cu un unghi subîntins mai mic de 11 mrad, LB poate fi convertit în EB. În mod normal, aceasta nu se aplicã decât instrumentelor oftalmologice sau ochiului stabilizat sub anestezie. Durata maximã în care se poate focaliza o sursã se determinã prin aplicarea urmãtoarei formule: t(max) = 100/EB, EB exprimându-se în W m^-2. Datoritã mişcãrilor oculare în timpul sarcinilor normale vizuale, aceastã duratã nu depãşeşte 100 s.


Tabelul 1.2


S(lambda) [adimensional], 180 nm - 400 nm




┌────────────┬─────────┬────────────┬─────────┬────────────┬─────────┬────────────┬─────────┬────────────┬─────────┐
│lambda în nm│S(lambda)│lambda în nm│S(lambda)│lambda în nm│S(lambda)│lambda în nm│S(lambda)│lambda în nm│S(lambda)│
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 180 │ 0,0120 │ 228 │ 0,1737 │ 276 │ 0,9434 │ 324 │0,000520 │ 372 │0,000086 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 181 │ 0,0126 │ 229 │ 0,1819 │ 277 │ 0,9272 │ 325 │0,000500 │ 373 │0,000083 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 182 │ 0,0132 │ 230 │ 0,1900 │ 278 │ 0,9112 │ 326 │0,000479 │ 374 │0,000080 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 183 │ 0,0138 │ 231 │ 0,1995 │ 279 │ 0,8954 │ 327 │0,000459 │ 375 │0,000077 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 184 │ 0,0144 │ 232 │ 0,2089 │ 280 │ 0,8800 │ 328 │0,000440 │ 376 │0,000074 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 185 │ 0,0151 │ 233 │ 0,2188 │ 281 │ 0,8568 │ 329 │0,000425 │ 377 │0,000072 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 186 │ 0,0158 │ 234 │ 0,2292 │ 282 │ 0,8342 │ 330 │0,000410 │ 378 │0,000069 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 187 │ 0,0166 │ 235 │ 0,2400 │ 283 │ 0,8122 │ 331 │0,000396 │ 379 │0,000066 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 188 │ 0,0173 │ 236 │ 0,2510 │ 284 │ 0,7908 │ 332 │0,000383 │ 380 │0,000064 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 189 │ 0,0181 │ 237 │ 0,2624 │ 285 │ 0,7700 │ 333 │0,000370 │ 381 │0,000062 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 190 │ 0,0190 │ 238 │ 0,2744 │ 286 │ 0,7420 │ 334 │0,000355 │ 382 │0,000059 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 191 │ 0,0199 │ 239 │ 0,2869 │ 287 │ 0,7151 │ 335 │0,000340 │ 383 │0,000057 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 192 │ 0,0208 │ 240 │ 0,3000 │ 288 │ 0,6891 │ 336 │0,000327 │ 384 │0,000055 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 193 │ 0,0218 │ 241 │ 0,3111 │ 289 │ 0,6641 │ 337 │0,000315 │ 385 │0,000053 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 194 │ 0,0228 │ 242 │ 0,3227 │ 290 │ 0,6400 │ 338 │0,000303 │ 386 │0,000051 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 195 │ 0,0239 │ 243 │ 0,3347 │ 291 │ 0,6186 │ 339 │0,000291 │ 387 │0,000049 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 196 │ 0,0250 │ 244 │ 0,3471 │ 292 │ 0,5980 │ 340 │0,000280 │ 388 │0,000047 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 197 │ 0,0262 │ 245 │ 0,3600 │ 293 │ 0,5780 │ 341 │0,000271 │ 389 │0,000046 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 198 │ 0,0274 │ 246 │ 0,3730 │ 294 │ 0,5587 │ 342 │0,000263 │ 390 │0,000044 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 199 │ 0,0287 │ 247 │ 0,3865 │ 295 │ 0,5400 │ 343 │0,000255 │ 391 │0,000042 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 200 │ 0,0300 │ 248 │ 0,4005 │ 296 │ 0,4984 │ 344 │0,000248 │ 392 │0,000041 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 201 │ 0,0334 │ 249 │ 0,4150 │ 297 │ 0,4600 │ 345 │0,000240 │ 393 │0,000039 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 202 │ 0,0371 │ 250 │ 0,4300 │ 298 │ 0,3989 │ 346 │0,000231 │ 394 │0,000037 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 203 │ 0,0412 │ 251 │ 0,4465 │ 299 │ 0,3459 │ 347 │0,000223 │ 395 │0,000036 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 204 │ 0,0459 │ 252 │ 0,4637 │ 300 │ 0,3000 │ 348 │0,000215 │ 396 │0,000035 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 205 │ 0,0510 │ 253 │ 0,4815 │ 301 │ 0,2210 │ 349 │0,000207 │ 397 │0,000033 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 206 │ 0,0551 │ 254 │ 0,5000 │ 302 │ 0,1629 │ 350 │0,000200 │ 398 │0,000032 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 207 │ 0,0595 │ 255 │ 0,5200 │ 303 │ 0,1200 │ 351 │0,000191 │ 399 │0,000031 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 208 │ 0,0643 │ 256 │ 0,5437 │ 304 │ 0,0849 │ 352 │0,000183 │ 400 │0,000030 │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 209 │ 0,0694 │ 257 │ 0,5685 │ 305 │ 0,0600 │ 353 │0,000175 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 210 │ 0,0750 │ 258 │ 0,5945 │ 306 │ 0,0454 │ 354 │0,000167 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 211 │ 0,0786 │ 259 │ 0,6216 │ 307 │ 0,0344 │ 355 │0,000160 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 212 │ 0,0824 │ 260 │ 0,6500 │ 308 │ 0,0260 │ 356 │0,000153 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 213 │ 0,0864 │ 261 │ 0,6792 │ 309 │ 0,0197 │ 357 │0,000147 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 214 │ 0,0906 │ 262 │ 0,7098 │ 310 │ 0,0150 │ 358 │0,000141 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 215 │ 0,0950 │ 263 │ 0,7417 │ 311 │ 0,0111 │ 359 │0,000136 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 216 │ 0,0995 │ 264 │ 0,7751 │ 312 │ 0,0081 │ 360 │0,000130 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 217 │ 0,1043 │ 265 │ 0,8100 │ 313 │ 0,0060 │ 361 │0,000126 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 218 │ 0,1093 │ 266 │ 0,8449 │ 314 │ 0,0042 │ 362 │0,000122 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 219 │ 0,1145 │ 267 │ 0,8812 │ 315 │ 0,0030 │ 363 │0,000118 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 220 │ 0,1200 │ 268 │ 0,9192 │ 316 │ 0,0024 │ 364 │0,000114 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 221 │ 0,1257 │ 269 │ 0,9587 │ 317 │ 0,0020 │ 365 │0,000110 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 222 │ 0,1316 │ 270 │ 1,0000 │ 318 │ 0,0016 │ 366 │0,000106 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 223 │ 0,1378 │ 271 │ 0,9919 │ 319 │ 0,0012 │ 367 │0,000103 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 224 │ 0,1444 │ 272 │ 0,9838 │ 320 │ 0,0010 │ 368 │0,000099 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 225 │ 0,1500 │ 273 │ 0,9758 │ 321 │0,000819 │ 369 │0,000096 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 226 │ 0,1583 │ 274 │ 0,9679 │ 322 │0,000670 │ 370 │0,000093 │ │ │
├────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────┤
│ 227 │ 0,1658 │ 275 │ 0,9600 │ 323 │0,000540 │ 371 │0,000090 │ │ │
└────────────┴─────────┴────────────┴─────────┴────────────┴─────────┴────────────┴─────────┴────────────┴─────────┘




Tabelul 1.3

B(lambda), R(lambda) [adimensional], 380 nm - 1400 nm


┌─────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ lambda în nm │ B(lambda) │ R(lambda) │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 300 ≤ lambda < 380 │ 0,01 │ - │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 380 │ 0,01 │ 0,1 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 385 │ 0,013 │ 0,13 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 390 │ 0,025 │ 0,25 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 395 │ 0,05 │ 0,5 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 400 │ 0,1 │ 1 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 405 │ 0,2 │ 2 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 410 │ 0,4 │ 4 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 415 │ 0,8 │ 8 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 420 │ 0,9 │ 9 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 425 │ 0,95 │ 9,5 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 430 │ 0,98 │ 9,8 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 435 │ 1 │ 10 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 440 │ 1 │ 10 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 445 │ 0,97 │ 9,7 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 450 │ 0,94 │ 9,4 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 455 │ 0,9 │ 9 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 460 │ 0,8 │ 8 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 465 │ 0,7 │ 7 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 470 │ 0,62 │ 6,2 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 475 │ 0,55 │ 5,5 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 480 │ 0,45 │ 4,5 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 485 │ 0,32 │ 3,2 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 490 │ 0,22 │ 2,2 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 495 │ 0,16 │ 1,6 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 500 │ 0,1 │ 1 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 500 < lambda ≤ 600 │ 10^(0,02 x (450-lambda)) │ 1 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 600 < lambda ≤ 700 │ 0,001 │ 1 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│ 700 < lambda ≤ 1050 │ - │ 10^(0,002 x (700-lambda)) │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│1050 < lambda ≤ 1150 │ - │ 0,2 │
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│1150 < lambda ≤ 1200 │ - │0,2 x 10^(0,02x(1150-lambda))│
├─────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│1200 < lambda ≤ 1400 │ - │ 0,02 │
└─────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────────────────┘





ANEXA 2


Radiaţii laser

Valorile de expunere la radiaţiile laser care sunt relevante din punct de vedere biofizic se pot calcula prin formulele enumerate în continuare. Formulele care trebuie utilizate se aleg în funcţie de lungimea de undã şi de durata de emisie a radiaţiei de cãtre sursã, iar rezultatele trebuie comparate cu valorile-limitã de expunere corespunzãtoare care figureazã în tabelele 2.2, 2.3 şi 2.4. Pentru o anumitã sursã de radiaţii optice laser poate sã fie relevantã mai mult de o valoare de expunere, deci mai mult de o limitã de expunere corespunzãtoare.
Riscurile asociate radiaţiilor sunt prezentate în tabelul 2.1.
Coeficienţii care se folosesc ca instrumente de calcul în tabelele 2.2, 2.3 şi 2.4 sunt indicaţi în tabelul 2.5; corecţiile care se aplicã expunerilor repetate figureazã în tabelul 2.6.

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formulele se gãsesc în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 25 iunie 2010, la pagina 10 (a se vedea imaginea asociatã).

NOTE:


dP putere exprimatã în watt [W];
dA suprafaţa exprimatã în metri pãtraţi [m²];
E (t), E iluminare energeticã sau densitate de putere - puterea radiatã
incidentã pe unitatea de suprafaţã pe o suprafaţã, exprimatã în
general în watt pe metru pãtrat [W m^-2]. Valorile E (t), E fie
provin din mãsurãri, fie sunt comunicate de producãtorul
echipamentului.
H expunere energeticã - integrala iluminãrii energetice în raport
cu timpul, exprimatã în joule pe metru pãtrat [J m^-2];
t timp - duratã de expunere exprimatã în secunde [s];
lambda lungimea de undã exprimatã în nanometri [nm];
gamma unghiul de con de limitare a câmpului de mãsurare, exprimat în
miliradiani [mrad];
gamma m câmp de mãsurare exprimat în miliradiani [mrad];
α unghi aparent al unei surse, exprimat în miliradiani [mrad];
diafragmã de limitare - suprafaţa circularã utilizatã pentru
a calcula media iluminãrii energetice şi a expunerii energetice;
G luminanţã energeticã integratã - integrala luminanţei energetice
pe o anumitã duratã de expunere, exprimatã sub formã de energie
radiantã pe unitatea de suprafaţã a unei suprafeţe radiante şi
pe unghiul solid unitar de emitere, în joule pe metru pãtrat pe
steradian [J m^-2 sr^-1].



Tabelul 2.1


Riscuri asociate radiaţiilor




┌────────────────┬──────────────┬─────────────┬───────────────────┬───────────────────────┐
│Lungimea de undã│ Domeniu │ │ │Tabel în care figureazã│
│ [nm] │ spectral │Organ afectat│ Risc │ valorile-limitã de │
│ Lambda │ │ │ │ expunere │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 180-400 │ UV │ ochi │Leziune fotochimicã│ 2.2, 2.3 │
│ │ │ │şi leziune termicã │ │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 180-400 │ UV │ piele │Eritem │ 2.4 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 400-700 │ vizibil │ ochi │Leziunea retinei │ 2.2 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 400-600 │ vizibil │ ochi │Leziune fotochimicã│ 2.3 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 400-700 │ vizibil │ piele │Leziune termicã │ 2.4 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 700-1.400 │ IRA │ ochi │Leziune termicã │ 2.2, 2.3 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 700-1.400 │ IRA │ piele │Leziune termicã │ 2.4 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 1.400-2.600 │ IRB │ ochi │Leziune termicã │ 2.2 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 2.600-10^6 │ IRC │ ochi │Leziune termicã │ 2.2 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 1.400-10^6 │ IRB, IRC │ ochi │Leziune termicã │ 2.3 │
├────────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────────────┼───────────────────────┤
│ 1.400-10^6 │ IRB, IRC │ piele │Leziune termicã │ 2.4 │
└────────────────┴──────────────┴─────────────┴───────────────────┴───────────────────────┘



Tabelul 2.2

Valori-limitã de expunere a ochiului la laser - Expunerea de scurtã duratã < 10 s


--------------
NOTĂ(CTCE)
Tabelul 2.2 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 25 iunie 2010, la pagina 11 (a se vedea imaginea asociatã).

a - În cazul în care lungimea de undã a laserului corespunde cu douã limite, se aplicã limita mai restrictivã.
b - Dacã 1400 ≤ lambda < 10^5 nm: diametrul diafragmei de limitare = 1 mm pentru t ≤ 0,3 s şi 1,5 t^0,375 mm pentru 0,3 s < t < 10 s; dacã 10^5 ≤ lambda < 10^6 nm: diametrul diafragmei de limitare = 11 mm.
c - În lipsa datelor pentru aceste durate de impuls, Comisia Internaţionalã pentru Protecţia Împotriva Radiaţilor Neionizante (ICNIRP) recomandã utilizarea limitelor de luminanţã energeticã pentru 1 ns.
d - Tabelul indicã valori corespunzãtoare unui singur impuls laser. Dacã existã mai multe impulsuri laser, trebuie fãcutã suma duratelor pentru impulsurile emise în cursul unui interval T(min) (care figureazã în tabelul 2.6) şi sã i se dea lui t valoarea care rezultã de aici în formula: 5,6 * 10^3 * t^0,25.


Tabelul 2.3

Valorile-limitã de expunere a ochiului la laser - Expunere de lungã duratã ≥ 10 s


--------------
NOTĂ(CTCE)
Tabelul 2.3 se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 427 din 25 iunie 2010, la pagina 12 (a se vedea imaginea asociatã).

a - În cazul în care lungimea de undã sau un alt parametru al laserului corespunde cu douã limite, se aplicã limita cea mai restrictivã.
b - Pentru sursele mici care subîntind un unghi de 1,5 mrad sau mai puţin, limitele duble de expunere E cuprinse între 400 nm şi 600 nm, în spectrul vizibil, se reduc la limitele termice, pentru 10 s ≤ t < T(1), şi la limitele fotochimice, pentru duratele mai mari. Pentru T(1) şi T(2), a se vedea tabelul 2.5. Limita pentru riscul retinian legat de un efect fotochimic se poate exprima, de asemenea, sub forma unei luminanţe energetice integrate în raport cu timpul G = 10^6 C(B) [J m^2 sr^-1] pentru t > 10 s pânã la t = 10.000 s şi L = 100 C(B) [W m^-2 sr^-1] pentru t > 10 000 s. Pentru mãsurarea G şi L, trebuie utilizat gamma(m) drept câmp pentru calcularea mediei. În mod oficial, limita dintre domeniul vizibil şi domeniul infraroşu se situeazã la 780 nm, potrivit definiţiei CIE. Coloana în care sunt indicate numele domeniilor lungimilor de undã este utilizatã numai pentru a oferi o privire de ansamblu utilizatorului. (Simbolul G este folosit de CEN; simbolul L(t) este folosit de CIE; simbolul L(P) este folosit de CEI şi CENELEC - Comitetul European pentru Standardizare Electrotehnicã).
c - Pentru lungimile de undã între 1400 şi 10^5 nm: diametrul diafragmei de limitare = 3,5 mm; pentru lungimile de undã între 10^5 şi 10^6 nm: diametrul diafragmei de limitare = 11 mm.
d - Pentru mãsurarea valorii de expunere, luarea în considerare a gamma se defineşte astfel: dacã α (unghiul aparent al sursei) > gamma (unghiul de con de limitare, indicat între paranteze drepte în coloana corespunzãtoare), atunci câmpul vizual de mãsurare gamma(m) ar trebui sã fie valoarea indicatã pentru gamma. (Dacã s-ar utiliza un câmp mai mare de mãsurare, s-ar supraestima riscul).
Dacã α < gamma, atunci câmpul de mãsurare gamma(m) trebuie sã fie suficient de mare pentru a include în întregime sursa, dar el nu este limitat şi poate fi mai mare decât gamma.


Tabelul 2.4


Valorile-limitã de expunere a pielii la laser




┌──────────────────────────┬─────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │Diafragmã│ Duratã [e] │
│ Lungimea de undã^a [nm] │ limitã ├─────────────────────────┬────────────┬───────────┬────────────┬──────────┬─────────────┤
│ │ │ < 10^-9 │10^-9 -10^-7│10^-7-10^-3│10^-3 -10^1 │10^1 -10^3│10^3 - 3*10^4│
├────────────┬─────────────┼─────────┼─────────────────────────┼────────────┴───────────┴────────────┴──────────┴─────────────┤
│UV (A, B, C)│ 180 - 400 │ 3,5 mm │ E = 3 * 10^10 [W m^-2] │ A se vedea limitele de expunere ale ochiului │
├────────────┼─────────────┼─────────┼─────────────────────────┼────────────┬────────────────────────┬────────────────────────┤
│ Vizibil şi │ 400 - 700 │ │ E = 2 * 10^11 [W m^-2] │H = 200 C(A)│H=1,1 * 10^4 C(A) t^0,25│ E = 2 * 10^3 C(A) │
│ IRA ├─────────────┤ ├─────────────────────────┤ [J m^-2] │ [J m^-2] │ [W m^-2] │
│ │700 - 1 400 │ │E=2 * 10^11 C(A) [W m^-2]│ │ │ │
├────────────┼─────────────┤ ├─────────────────────────┼────────────┴────────────────────────┴────────────────────────┤
│ │1 400 - 1 500│ │ E = 10^12 [W m^-2] │ │
│ ├─────────────┤ 3,5 mm ├─────────────────────────┤ │
│ │1 500 - 1 800│ │ E = 10^13 [W m^-2] │ │
│ IRB şi IRC ├─────────────┤ ├─────────────────────────┤ A se vedea limitele de expunere ale ochiului │
│ │1 800 - 2 600│ │ E = 10^12 [W m^-2] │ │
│ ├─────────────┤ ├─────────────────────────┤ │
│ │2 600 - 10^6 │ │ E = 10^11 [W m^-2] │ │
└────────────┴─────────────┴─────────┴─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────┘



a - În cazul în care lungimea de undã a laserului corespunde cu douã limite, se aplicã limita cea mai restrictivã.


Tabelul 2.5


Factorii de corecţie aplicaţi şi alţi parametri de calcul




┌───────────────────────┬─────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Parametru utilizat │ Domeniul spectral valabil (nm) │ Valoare │
│ de ICNIRP │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│C(A) │ lambda < 700 │C(A) = 1,0 │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ 700-1.050 │C(A) = 10^[0,002(lambda - 700)] │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ 1.050-1.400 │C(A) = 5.0 │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│C(B) │ 400-450 │C(B) = 1,0 │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ 450-700 │C(B) = 10^[0,02(lambda - 450)] │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│C(C) │ 700-1.150 │C(C) = 1.0 │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ 1.150-1.200 │C(C) = 10^[0,018(lambda - 1.150)] │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ 1.200-1.400 │C(C) = 8,0 │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│T(1) │ lambda < 450 │T(1) = 10 s │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ 450-500 │T(1) = 10 * (10^[0,02 (lambda - 450)]) s │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ lambda > 500 │T(1) = 100 s │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Parametru utilizat │ Valabil pentru efectele biologice │ Valoare │
│de ICNIRP │ │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│α(min) │ Toate efectele termice │α(min) = 1,5 mrad │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Parametru utilizat │ Domeniul unghiular valabil │ Valoare │
│ de ICNIRP │ (mrad) │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│C(E) │ α < α(min) │C(E) = 1.0 │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ α(min) < α < 100 │C(E) = α/α(min) │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ α > 100 │C(E) = α^2/[α(min) * α(max)] mrad │
│ │ │cu α(max) = 100 mrad │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│T(2) │ α < 1,5 │T(2) = 10 s │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ 1,5 < α < 100 │T(2) = 10 * (10^[(α - 1,5)/98,5]) s │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ α > 100 │T(2) = 100 s │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│Parametru utilizat │Interval temporal valabil de expunere│ Valoare │
│de ICNIRP │ (s) │ │
├───────────────────────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│gamma │ t ≤ 100 │gamma = 11 [mrad] │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ 100 < t < 10^4 │gamma = 1,1 t^0,5 [mrad] │
│ ├─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ │ t > 10^4 │gamma = 110 [mrad] │
└───────────────────────┴─────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘




Tabelul 2.6


Corecţia pentru expunerea repetitivã

Fiecare dintre urmãtoarele 3 reguli generale ar trebui aplicate pentru toate expunerile repetitive generate de sistemele laser pulsat repetitiv sau de sistemele de scanare laser:
1. expunerea care rezultã dintr-un singur puls într-un tren de pulsuri nu trebuie sã depãşeascã valoarea-limitã de expunere pentru un puls unic cu aceastã duratã de puls;
2. expunerea care rezultã dintr-un tren de pulsuri (sau subgrup de pulsuri dintr-un tren) eliberate într-un timp t nu trebuie sã depãşeascã valoarea-limitã de expunere pentru timpul t;
3. expunerea care rezultã dintr-un puls unic într-un tren de pulsuri nu trebuie sã depãşeascã valoarea-limitã de expunere pentru un puls unic, multiplicatã cu un factor de corecţie termicã cumulatã C(p) = N-0,25, în care N este numãrul de pulsuri. Prezenta regulã nu se aplicã decât la limitele de expunere destinate protejãrii împotriva unei leziuni termice, atunci când toate pulsurile eliberate în mai puţin de T(min) sunt considerate ca un puls unic.



┌─────────────────┬─────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│ Parametru │Domeniu spectral valabil (nm)│ Valoare │
├─────────────────┼─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ T(min) │ 315 < lambda ≤ 400 │T(min) = 10^-9 s (= 1 ns) │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ 400 < lambda ≤ 1.050 │T(min) = 18 * 10^-6 s(= 18 æs)│
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ 1.050 < lambda ≤ 1.400 │T(min) = 50 * 10^-6 s(= 50 æs)│
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ 1.400 < lambda ≤ 1.500 │T(min) = 10^-3 s (= 1 ms) │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ 1.500 < lambda ≤ 1.800 │T(min) = 10 s │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ 1.800 < lambda ≤ 2.600 │T(min) = 10^-3 s (= 1 ms) │
│ ├─────────────────────────────┼──────────────────────────────┤
│ │ 2.600 < lambda ≤ 10^6 │T(min) = 10^-7 s (= 100 ns) │
└─────────────────┴─────────────────────────────┴──────────────────────────────┘



-------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016