Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 5 din 14 ianuarie 1999  pentru aprobarea Normelor de aplicare a   Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 5 din 14 ianuarie 1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 26 din 25 ianuarie 1999
În temeiul <>art. 13 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa,

Guvernul României hotãrãşte:
ART. 1
Se aproba Normele de aplicare a <>Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
(1) În anul 1999, prevederile normelor menţionate la art. 1 se aplica experimental, urmând ca, pe baza concluziilor rezultate, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor sa facã, dacã este cazul, propuneri pentru modificarea şi completarea în mod corespunzãtor a acestora.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1) Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale împreunã cu Ministerul Finanţelor vor prezenta Guvernului, pana la data de 15 decembrie 1999, raportul privind aplicarea experimentala a normelor care fac obiectul prezentei hotãrâri.
ART. 3. - Criteriile privind autorizarea functionarii unitãţilor emitente care pot desfasura activitate specializatã în domeniul acordãrii tichetelor de masa vor fi aprobate în termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, prin ordin al ministrului finanţelor, care va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


ANEXA 1

NORME
de aplicare a <>Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa

CAP.1
Angajatori
ART. 1
(1) Angajatorii, persoane juridice sau fizice prevãzute la <>art. 1 din Legea nr. 142/1998 , stabilesc, împreunã cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, dupã caz, contractarea achiziţionãrii tichetelor de masa cu una sau mai multe unitãţi emitente.
(2) Contractarea achiziţionãrii tichetelor de masa se face ţinând seama de dispersia punctelor de lucru ale angajatorilor, de unitãţile de alimentaţie publica - cantine-restaurant, bufete şi magazine alimentare, denumite în continuare unitãţi de alimentaţie publica -, cu care unitãţile emitente încheie direct contracte de prestãri de servicii, precum şi de calitatea serviciilor şi de costul acestora oferit de unitãţile de alimentaţie publica utilizate de unitãţile emitente.
ART. 2
Angajatorii, împreunã cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, dupã caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocaţiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevadã:
a) numãrul salariaţilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum şi valoarea nominalã a tichetului de masa, în limita celei prevãzute de lege, ţinând seama de posibilitãţile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numãrul de zile lucrãtoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariaţilor;
c) criteriile de selecţie privind stabilirea salariaţilor care primesc tichete de masa, ţinând seama de condiţiile concrete de lucru în care îşi desfãşoarã activitatea unele categorii de salariaţi, de prioritãţile socioprofesionale şi de alte elemente specifice activitãţii.
ART. 3
Contractul pentru achiziţionarea tichetelor de masa, încheiat între angajator şi unitãţile emitente, va cuprinde clauze referitoare la:
a) necesarul anual, semestrial sau trimestrial de tichete de masa şi eşalonarea pe luni a acestuia;
b) costul imprimatului reprezentând tichetul de masa;
c) condiţiile în care tichetele de masa neutilizate de cãtre salariaţi se restituie unitãţii emitente de cãtre angajatori;
d) unitãţile de alimentaţie publica utilizate de unitãţile emitente, la care salariaţii pot folosi tichetele de masa;
e) condiţiile privind responsabilitãţile pãrţilor şi rezilierea contractului;
f) alte clauze considerate necesare de cãtre pãrţi.
ART. 4
Angajatorii care acorda tichete de masa salariaţilor vor cuprinde în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate potrivit legii, într-o poziţie distinctã de cheltuieli, denumita "Tichete de masa", sumele destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de masa, potrivit celor convenite cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, dupã caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
ART. 5
Pentru instituţiile publice tichetele de masa pot fi acordate în limita sumelor prevãzute distinct cu aceasta destinaţie în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate, potrivit legii, fiecãrui ordonator de credite, la articolul bugetar "Tichete de masa".
ART. 6
Sumele reprezentând costul imprimatelor contractate cu unitatea emitenta şi primite de cãtre angajator se suporta de cãtre angajatori din cheltuielile proprii. În cazul instituţiilor publice, aceste sume se suporta de la articolul bugetar "Alte cheltuieli materiale".
ART. 7. - La determinarea sumelor totale destinate acoperirii valorii nominale a tichetelor de masa se iau în calcul: valoarea nominalã a tichetului de masa, convenitã de partenerii sociali, numãrul de salariaţi încadraţi cu contract individual de munca care vor beneficia de tichete de masa şi numãrul de zile lucrãtoare aferente perioadei pentru care se acorda tichetele de masa.
ART. 8
Valoarea nominalã înscrisã pe tichetul de masa nu poate depãşi valoarea stabilitã potrivit <>art. 3 din Legea nr. 142/1998 .
ART. 9
Angajatorii distribuie salariaţilor tichetele de masa, lunar, în ultima decada a fiecãrei luni pentru luna urmãtoare, cu respectarea stricta a prevederilor <>art. 5 alin. (2) din Legea nr. 142/1998 . Tichetele de masa nu pot fi distribuite de angajatori, dacã aceştia, la data stabilitã pentru distribuire, nu au achitat unitãţii emitente, integral, contravaloarea nominalã a tichetelor de masa achiziţionate, inclusiv costul imprimatelor reprezentând tichetele de masa.
ART. 10
În cazul în care punctele de lucru ale salariaţilor, prevãzute în contractele individuale de munca, sunt situate în afarã localitãţii în care angajatorul îşi are sediul, iar aprovizionarea cu produse alimentare nu se poate efectua zilnic, salariaţii în cauza, cu confirmarea scrisã a angajatorului, pot utiliza un numãr de tichete de masa, ţinând seama de condiţiile concrete de conservare a alimentelor şi de perioada în care se afla la punctele de lucru respective.
ART. 11
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrãtoare din luna pentru care se efectueazã distribuirea şi nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele în care salariaţii:
a) îşi efectueazã concediul de odihna, potrivit <>Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihna şi alte concedii ale salariaţilor şi, respectiv, potrivit contractelor colective de munca;
b) beneficiazã de zile libere plãtite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor <>Legii nr. 6/1992 , precum şi de zile festive şi de sãrbãtoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;
c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detasati în afarã localitãţii în care îşi au locul permanent de munca şi primesc indemnizaţie zilnica sau lunarã de delegare sau de detaşare;
d) se afla în concediu pentru incapacitate temporarã de munca, sunt absenţi de la locul de munca ori se afla în alte situaţii stabilite de angajator împreunã cu organizaţiile sindicale sau, dupã caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
ART. 12
Angajatorii sunt obligaţi sa organizeze o evidenta proprie, potrivit formularelor prevãzute ca model în anexele nr. 1, 1a) şi 1b) la prezentele norme.

CAP. 2
Salariaţi
ART. 13
În perioada de aplicare experimentala a prezentelor norme, anul 1999, nominalizarea salariaţilor cãrora li se acorda tichete de masa se face trimestrial.
ART. 14
Salariaţii care au primit tichete de masa nominale sunt singurele persoane îndreptãţite sa utilizeze maximum doua tichete de masa pe zi lucrãtoare sau, dupã caz, un numãr de tichete stabilit potrivit art. 10, în zilele lucrãtoare în care sunt prezenţi la lucru şi în exclusivitate pentru achitarea unei mese sau pentru achiziţionarea de produse alimentare.
ART. 15
Numãrul de tichete utilizate de un salariat într-o luna este cel mult egal cu numãrul de zile lucrãtoare în care este prezent la lucru în unitate şi nu poate depãşi numãrul de zile lucrate, potrivit art. 11, stabilit de angajator.
ART. 16
Se interzice salariatului:
a) utilizarea tichetelor de masa pentru achiziţionarea altor produse decât cele alimentare;
b) primirea unui rest de bani la tichetul de masa, în cazul în care suma corespunzãtoare produselor alimentare solicitate este mai mica decât valoarea nominalã a tichetului de masa;
c) comercializarea tichetelor de masa în schimbul unor sume de bani;
d) utilizarea unui numãr de tichete de masa mai mare decât numãrul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 11. Contravaloarea tichetelor de masa utilizate în plus, inclusiv costul imprimatelor acestora, se recupereazã de cãtre angajator din drepturile salariale cuvenite salariaţilor respectivi pentru munca prestatã în luna în care tichetele de masa au fost utilizate.
ART. 17
Salariatul poate utiliza tichetele de masa pe baza legitimatiei de serviciu, vizata la zi, numai în unitãţile de alimentaţie publica cu care angajatorul/unitatea emitenta are încheiate contracte, în baza prevederilor <>Legii nr. 142/1998 .
ART. 18
La sfârşitul fiecãrei luni, la data stabilitã de angajator sau la data desfacerii contractului individual de munca, salariatul are obligaţia sa restituie angajatorului tichetele de masa neutilizate în cursul lunii respective.

CAP. 3
Unitãţi emitente
ART. 19
Potrivit <>Legii nr. 142/1998 , unitãţile emitente, persoane juridice înfiinţate în baza <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, pot desfasura activitatea specifica de acordare a tichetelor de masa numai în baza autorizaţiei de funcţionare, acordatã de Ministerul Finanţelor potrivit criteriilor elaborate în baza prevederilor <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 142/1998 , aprobate prin ordin al ministrului finanţelor.
ART. 20
În vederea desfãşurãrii activitãţii specializate, unitatea emitenta utilizeazã unitãţi de alimentaţie publica, cantine-restaurant, bufete, magazine alimentare, cu care încheie direct contracte pentru prestarea serviciilor respective.
ART. 21
Unitãţile emitente înscriu în factura de livrare a tichetelor de masa, în vederea decontãrii de cãtre angajator:
a) numãrul de ordine dintr-o serie continua, care caracterizeazã cronologia emisiei de tichete de masa a unitãţii emitente, din care cea corespunzãtoare numãrului de tichete livrate angajatorului;
b) preţul unitar al imprimatului reprezentând tichetul de masa sau valoarea totalã a imprimatelor;
c) valoarea nominalã a unui tichet de masa imprimata pe acesta, din seria livrata;
d) valoarea totalã corespunzãtoare numãrului de tichete de masa livrat;
e) numãrul contului bancar distinct şi denumirea bãncii la care îşi are deschis contul unitatea emitenta.
ART. 22
Unitãţile emitente sunt obligate:
a) sa deschidã conturi sau subconturi bancare distincte, prin care se vor derula sumele reprezentând încasãrile şi plãţile aferente valorii nominale a tichetelor de masa, respectiv încasarea de la angajatori a contravalorii nominale a tichetelor de masa achiziţionate în baza contractelor încheiate cu aceştia şi rambursarea cãtre unitãţile de alimentaţie publica utilizate de sume, în exclusivitate pentru decontarea valorii nominale a tichetelor de masa prezentate în baza contractelor încheiate între unitatea emitenta şi unitãţile de alimentaţie publica respective; închiderea acestor conturi sau subconturi bancare se face numai dupã ce unitatea emitenta face dovada organului bancar ca valoarea nominalã a tichetelor de masa emise şi încasate de unitatea emitenta a fost decontatã integral unitãţilor de alimentaţie publica utilizate;
b) sa organizeze o evidenta operativã proprie, potrivit formularelor prevãzute ca model în anexele nr. 2, 2 a) şi 2 b) la prezentele norme, şi sa transmitã date centralizatoare Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale sau, dupã caz, Ministerului Finanţelor.
ART. 23
În cazul în care la unitãţile emitente se constata ca nu s-a organizat evidenta operativã prevãzutã la art. 22 lit. b), în cazul nerespectãrii criteriilor de autorizare aprobate prin ordin al ministrului finanţelor în baza cãrora s-a acordat autorizaţia de funcţionare, precum şi în cazul constatãrii de cãtre organele abilitate potrivit legii a unor încãlcãri ale prevederilor <>Legii nr. 142/1998 în activitatea desfasurata de unitatea emitenta, Ministerul Finanţelor poate dispune suspendarea ori, dupã caz, retragerea autorizaţiei de funcţionare eliberate unitãţilor emitente în cauza.
ART. 24
Imprimatul reprezentând tichetul de masa emis de unitatea emitenta trebuie sa conţinã urmãtoarele elemente obligatorii:
a) seria numericã într-o ordine crescatoare, corespunzãtoare numãrului de tichete de masa comandat de cãtre angajator în baza contractului de achizitionare a tichetelor de masa;
b) date care definesc angajatorul:
* denumirea şi sediul;
* numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului;
* codul fiscal;
c) valoarea nominalã a tichetului de masa, în cifre şi în litere, care este înscrisã de angajator în comanda ferma transmisã unitãţii emitente;
d) perioada de valabilitate a tichetului de masa;
e) spaţiul pentru înscrierea numelui şi prenumelui salariatului îndreptãţit sa utilizeze tichetul de masa;
f) interdicţia de a fi utilizat pentru achiziţionarea de tigari şi produse alcoolice, precum şi alte interdicţii stabilite prin contractul încheiat între angajator şi unitatea emitenta;
g) denumirea şi sediul unitãţii emitente;
h) spaţiul destinat înscrierii datei şi aplicãrii ştampilei unitãţii de alimentaţie publica la care salariatul a utilizat tichetul de masa.
ART. 25
Tichetele de masa primite de unitãţile de alimentaţie publica de la salariaţi şi achitate de cãtre unitãţile emitente, precum şi tichetele de masa neutilizate de salariaţi şi returnate de cãtre angajator unitãţii emitente se pãstreazã de cãtre aceasta o perioada stabilitã potrivit dispoziţiilor legale.

CAP. 4
Unitãţi de alimentaţie publica utilizate de unitãţile emitente
ART. 26
În baza contractelor de prestãri de servicii încheiate cu unitãţile emitente, potrivit art. 20, unitãţile de alimentaţie publica au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte interdicţiile prevãzute pentru salariaţi la art. 16 lit. a)-c);
b) sa completeze pe versoul fiecãrui tichet de masa nominal utilizat de salariat data primirii tichetului de masa şi sa aplice ştampila unitãţii de alimentaţie publica ce a primit tichetul de masa;
c) sa distribuie salariaţilor produse alimentare, fãrã a diminua valoarea nominalã a tichetului de masa cu eventuale sume rezultate din contractele lor încheiate cu unitãţile emitente;
d) sa prezinte unitãţii emitente la termenele stabilite prin contract, tichetele de masa primite, datate şi stampilate, în vederea decontãrii, cu respectarea prevederilor <>art. 7 alin. (3) din Legea nr. 142/1998 ;
e) alte obligaţii stabilite în baza contractelor de prestãri de servicii încheiate cu unitãţile emitente.

CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 27
(1) Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor privind emiterea, achiziţionarea şi utilizarea tichetelor de masa este prevãzutã în anexa nr. 3 la prezentele norme. Modul de înregistrare şi evidenta contabila se face cu respectarea prevederilor <>Legii contabilitãţii nr. 82/1991 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Tichetele de masa gestionate de cãtre angajatori, de unitãţile emitente şi unitãţile de alimentaţie publica utilizate de unitãţile emitente sunt bilete de valoare.
(3) Evidenta miscarii tichetelor de masa se tine la valoarea nominalã imprimata pe acestea.
(4) Gestionarea tichetelor de masa se efectueazã, potrivit legii, de persoane împuternicite în scris de cãtre conducerea unitãţilor angajatoare, respectiv a unitãţilor emitente şi a unitãţilor de alimentaţie publica utilizate de unitãţile emitente.
ART. 28
Modelul tichetului de masa, cu elementele obligatorii care se imprima pe acesta, este prevãzut în anexa nr. 4 la prezentele norme.
ART. 29
În vederea monitorizarii aplicãrii experimentale în anul 1999, angajatorii şi unitãţile emitente vor transmite lunar, pana la finele celei de-a doua decade a lunii urmãtoare, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale informãri privind desfãşurarea activitãţii de acordare a tichetelor de masa, anexând în copie formularele prevãzute la art. 12 şi, respectiv, la art. 22 lit. b).
Angajatorii vor preciza în informãri şi elemente referitoare la: profilul de activitate al unitãţii; rezultatul exerciţiului financiar; numãrul total de salariaţi; câştigul salarial mediu pe unitate; câştigul salarial al salariaţilor cãrora li s-au acordat tichete de masa, precum şi situaţia socio-profesionalã a acestora; motivatia eventualelor fluctuatii în rândul salariaţilor cãrora li s-au acordat tichete de masa.
ART. 30
(1) Pentru fundamentarea stabilirii numãrului maxim de salariaţi care vor putea beneficia de tichete de masa dupã perioada de aplicare experimentala a prezentelor norme, unitãţile emitente autorizate de Ministerul Finanţelor vor prezenta în informarile transmise Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale în cursul anului 1999 situaţia privind angajatorii potenţiali care solicita contractarea achiziţionãrii tichetelor de masa.
(2) La stabilirea angajatorilor unitãţile emitente vor analiza gradul de rentabilitate a activitãţii desfãşurate de aceştia, potrivit realizarilor din bugetele de venituri şi cheltuieli ale anului anterior şi ale anului în curs, precum şi prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli proiectat pentru anul urmãtor.
ART. 31
(1) Valoarea nominalã indexata a unui tichet de masa se stabileşte prin ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale, semestrial, în raport cu indicele preţurilor de consum la mãrfurile alimentare, comunicat de Comisia Nationala pentru Statistica.
(2) Pentru semestrul I 1999, valoarea nominalã indexata a unui tichet de masa se stabileşte prin înmulţirea valorii nominale maxime a unui tichet de masa, de 15.000 lei, cu indicele creşterii preţurilor de consum înregistrat la mãrfurile alimentare, calculat ca raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe semestrul II 1998 fata de media aceluiaşi indice înregistrat pe semestrul I 1998.
(3) Pentru semestrul II al anului 1999, indicele creşterii preţurilor de consum la mãrfurile alimentare se stabileşte ca raport între nivelul mediu realizat al acestui indice pe semestrul I 1999 şi nivelul mediu al acestui indice realizat în semestrul II 1998. În continuare aceasta formula de calcul va fi adaptatã corespunzãtor.
(4) Ţinând seama de datele calendaristice la care se comunica indicii realizaţi ai preţurilor de consum de cãtre Comisia Nationala pentru Statistica, valoarea nominalã a unui tichet de masa, valabilã în ultima luna a semestrului, se va utiliza şi pentru urmãtoarele doua luni ale semestrului urmãtor.
(5) Valoarea nominalã indexata a unui tichet de masa se va rotunji din 1.000 în 1.000 de lei şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 32
Angajatorii care au organizate cantine-restaurant sau bufete, potrivit <>art. 2 alin. (1) din Legea nr. 142/1998 , pot achizitiona, tipari şi distribui tichete de masa, cu respectarea prevederilor art. 28, numai salariaţilor proprii, încadraţi cu contract individual de munca. În acest caz, angajatorii respectivi sunt obligaţi sa asigure evidenta, circulaţia şi pãstrarea tichetelor de masa, astfel încât sa poatã face dovada cheltuielilor efectuate în acest scop, în vederea aplicãrii prevederilor <>art. 8 din Legea nr. 142/1998 .
ART. 33
Unitãţile emitente pot conveni cu angajatorii ca numele şi prenumele salariaţilor, beneficiari de tichete de masa, sa fie completate de una dintre cele doua pãrţi.
ART. 34
Nu beneficiazã de prevederile <>Legii nr. 142/1998 salariaţii care, potrivit unor dispoziţii legale, au dreptul la masa gratuita, la diurna, la indemnizaţie sau la alocatie de hrana.
ART. 35
În cazul cumulului de funcţii, tichetele de masa pot fi acordate numai de cãtre angajatorii unde salariaţii în cauza îşi au funcţia de baza, potrivit legii.
ART. 36
Angajatorii, unitãţile emitente şi unitãţile de alimentaţie publica utilizate de unitãţile emitente au obligaţia de a pune la dispoziţie organelor de control toate documentele necesare bunei desfasurari a acţiunilor de control, sub sancţiunile prevãzute de dispoziţiile legale.
ART. 37
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale împreunã cu Ministerul Finanţelor pot emite precizãri în aplicarea prezentelor norme.
ART. 38
Anexele nr. 1, 1a), 1b), 2, 2a), 2b), 3 şi 4 fac parte integrantã din prezentele norme.


ANEXA 1
la norme
--------
SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masa achiziţionate, utilizate şi returnate de cãtre angajatori în luna ... anul .....

Denumirea angajatorului .........................
Adresa:
localitatea .........., str. ......... nr. ......,
sectorul ........., judeţul .....................
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului .......
Codul fiscal .....................................



| |Denumirea| | Conform raportului|Tiche-|Tiche-|Stocul|Observaţii
| |unitãţii/| |contractual: anga- |tele |tele |final |numãrul şi
| |unitãţi- | |jator - unitate | de | de | de |data docu-
| |lor | | emitenta |masa |masa |tiche-|mentului
| |emitenta/| |-------------------|dis- |retur-|te de |de decon-
|Nr. |emitente,| |Con- |Achi-|Seriile|tri- |nate | masa |tare a ti-
|crt.|numãrul | |trac |zi- |tiche- |buite |unita-| |chetelor
| |şi data | |tat |ti- |telor |sala- |tii | |de masa
| |contrac- | | |onat |de masa|riati-|emi- | |cu unita-
| |tului | Explicaţii | | |achizi-|lor |tente | |tea emi-
| |încheiat | | | |tiona- | | | |tenta şi
| |pentru | | | |te: | | | |valoarea
| |achiziti-| | | |(de la | | | |nominalã
| |onarea | | | |.......| | | |a acestora
| |tichete- | | | |la ...)| | | |
| | lor de | | | | | | | |
| | masa | | | | | | | |
|----|---------|------------|-----|-----|-------|------|------|------|----------
| 1. |........ |- Numãrul | | | | | | |
| | | tichetelor| | | | | | |
| | | de masa | | | | | | |
| | |- Valoarea | | | | | | |
| | | nominalã | | | | | | |
| | | totalã a | | | | | | |
| | | tichetelor| | | | | | |
| | | de masa | | | | | | |
| 2. |........ |- Numãrul | | | | | | |
| | | tichetelor| | | | | | |
| | | de masa | | | | | | |
| | |- Valoarea | | | | | | |
| | | nominalã | | | | | | |
| | | totalã a | | | | | | |
| | | tichetelor| | | | | | |
| | | de masa | | | | | | |
|----|---------|------------|-----|-----|-------|------|------|------|----------
| | TOTAL: |- Numãrul | | | | | | |
| | | tichetelor| | | | | | | x
| | | de masa | | | | | | | x
| | | | | | | | | |
| | |- Valoarea | | | | | | |
| | | nominalã | | | | | | |
| | | totalã a | | | | | | |
| | | tichetelor| | | | | | |
| | | de masa | | | | | | | x
--------------------------------------------------------------------------------

Conducãtorul unitãţii, Conducãtorul compartimentului
......................... financiar-contabilitate,
...........................

ANEXA 1a)
la norme
---------
SITUAŢIA ANALITICA
a tichetelor de masa distribuite salariaţilor de cãtre angajatori în luna ... anul .....

Denumirea angajatorului .........................
Adresa:
localitatea .........., str. ......... nr. ......,
sectorul ........., judeţul .....................
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului .......
Codul fiscal .....................................

-------------------------------------------------------------------------------
| | Numele şi | | Numãrul de |Numãrul| Seria | |Numãrul de
| | prenumele | |zile lucra- |tiche- |tiche- | |zile lucrate
| |salariatului| Codul |toare stabi-|telor |telor | |stabilit
| |beneficiar |numeric |lite potri- |de masa|de masa| |potrivit art.
|Nr. | al |personal |vit art. 11 |dis- |dis- | |11 din
|crt.|tichetelor | |din Normele |tri- |tri- | |Normele de
| |de masa | |de aplicare |buite |buite | Semna- |aplicare a
| | | |a Legii nr. |nomi- |nomi- | tura |Legii nr.
| | | | 142/1998 |nal |nal | salari-| 142/1998
| | | | | |(de la | atului |
| | | | | |...... | |
| | | | | |la ...)| |
|----|------------|---------|------------|-------|-------|--------|-------------
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
|----|------------|---------|------------|-------|-------|--------|-------------
| | TOTAL: | x | | | | X |
|-------------------------------------------------------------------------------

Conducãtorul unitãţii, Conducãtorul compartimentului
......................... financiar-contabilitate,
...........................


ANEXA 1b)
la norme
--------

SITUAŢIA ANALITICA
a tichetelor de masa returnate de salariaţi angajatorilor în luna ... anul .....

Denumirea angajatorului .........................
Adresa:
localitatea .........., str. ......... nr. ......,
sectorul ........., judeţul .....................
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului .......
Codul fiscal .....................................
--------------------------------------------------------------------------------
| | Numele şi | | Numãrul | Seria | |Semnatura persoanei
| |prenumele | |tichetelor|tichetelor| |împuternicite de
|Nr. |salariatului| Codul |de masa | de masa | Semna- |angajator sa
|crt.|beneficiar |numeric |returnate |returnate | tura |primeascã tiche-
| | al |personal | de | | salari- |tele de masa
| |tichetelor | |salariat | | atului |returnate
| |de masa | | | | |
|----|------------|---------|----------|----------|---------|-------------------
| | | | | | |
| | | | | | |
|----|------------|---------|----------|----------|---------|-------------------
| | TOTAL: | x | | | x | x |-------------------------------------------------------------------------------

Conducãtorul unitãţii, Conducãtorul compartimentului
......................... financiar-contabilitate,
...........................

ANEXA 2
la norme
---------
SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masa emise de unitatea emitenta în semestrul .... anul .....

Denumirea unitãţii emitente .....................
Adresa:
localitatea .........., str. ......... nr. ......,
sectorul ........., judeţul .....................
Numãrul autorizaţiei de funcţionare .............
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului .......
Codul fiscal .....................................
--------------------------------------------------------------------------------
| | | | | din care:
|---|-------------------|--|---------|-----------------------------------------
| | | | Total |Luna I|Luna a|Luna a|Luna a|Luna a|Luna a
|Nr.| |U.|semestrul| | II-a | III-a| IV-a | V-a | VI-a
|crt| Explicaţii |M.| ...... | | | | | |
| | | |---------|------|------|------|------|------|-------
| | | | c | v | c| v |c | v |c | v |c | v |c | v |c | v
| | | | a | a | a| a |a | a |a | a |a | a |a | a |a | a
| | | | n | l | n| l |n | l |n | l |n | l |n | l |n | l
| | | | t | o | t| o |t | o |t | o |t | o |t | o |t | o
| | | | i | a | i| a |i | a |i | a |i | a |i | a |i | a
| | | | t | r | t| r |t | r |t | r |t | r |t | r |t | r
| | | | a | e | a| e |a | e |a | e |a | e |a | e |a | e
| | | | t | a | t| a |t | a |t | a |t | a |t | a |t | a
| | | | e | | e| |e | |e | |e | |e | |e |
| | | | a | | a| |a | |a | |a | |a | |a |
|---|-------------------|--|----|----|--|---|--|---|--|---|--|---|--|---|--|----
| 1.|Tichete de masa | | | | | | | | | | | | | | |
| |achiziţionate şi | | | | | | | | | | | | | | |
| |decontate de anga- | | | | | | | | | | | | | | |
| |jatori, conform | | | | | | | | | | | | | | |
| |anexei nr. 2a) | x| | | | | | | | | | | | | |
| 2.|Tichete de masa | | | | | | | | | | | | | | |
| |returnate de cãtre | | | | | | | | | | | | | | |
| |angajatori ca neu- | | | | | | | | | | | | | | |
| |tilizate de salari-| | | | | | | | | | | | | | |
| |aţi în unitãţile de| | | | | | | | | | | | | | |
| |alimentaţie publica|x | | | | | | | | | | | | | |
| 3.|Tichete de masa | | | | | | | | | | | | | | |
| |decontate unitãţi- | | | | | | | | | | | | | | |
| |lor de alimentaţie | | | | | | | | | | | | | | |
| |publica, conform | | | | | | | | | | | | | | |
| |anexei nr. 2b) |x | | | | | | | | | | | | | |
|-------------------------------------------------------------------------------
Cantitate = numãrul total de tichete de masa.

Conducãtorul unitãţii emitente, Conducãtorul compartimentului
................................ financiar-contabilitate,
...........................

ANEXA 2a)
la norme
----------

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masa pe angajatori în luna .... anul .....

Denumirea unitãţii emitente .....................
Adresa:
localitatea .........., str. ......... nr. ......,
sectorul ........., judeţul .....................
Numãrul autorizaţiei de funcţionare .............
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului .......
Codul fiscal .....................................
--------------------------------------------------------------------------------
| | | |Numãrul|Seriile| Valoa-| Valoa-|Numa-|Numa-| Numãrul
| | | |tiche- |tiche- | rea | rea |rul |rul |şi data
| | | |telor |telor | nomi- |tiche- | şi |ti- |documen-
| | Denumirea | Codul |de masa|de masa| nala |telor |data |che- |tului de
| | angaja- | fiscal|achizi-|achizi-|a unui |de masa|actu-|telor|returnare,
| | torilor | |tionate|tionate|tichet |achizi-|lui | de |în care sa
|Nr.| | | |de la | de |tionate|de a-|masa |se speci-
|crt| | | |...... | masa |(col.3 |chi- |re- |fice seri-
| | | | |la ...)| |x col.5|ziti-|tur- |ile ti-
| | | | | | | |onare|nate |chetelor
| | | | | | | |şi de| de |de masa
| | | | | | | |de- |cãtre|returnate
| | | | | | | |con- |anga-|
| | | | | | | |tare |jator|
| | | | | | | |a ti-| |
| | | | | | | |che- | |
| | | | | | | |telor| |
| | | | | | | | de | |
| | | | | | | |masa | |
|---|------------|-------|-------|-------|-------|-------|-----|-----|----------
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9
|---|------------|-------|-------|-------|-------|-------|-----|-----|----------
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
|------------------------------------------------------------------------------

Conducãtorul unitãţii emitente, Conducãtorul compartimentului
................................ financiar-contabilitate,
...........................

ANEXA 2b)
la norme
----------

SITUAŢIA CENTRALIZATOARE
a tichetelor de masa pe unitãţi de alimentaţie publica utilizate de unitatea emitenta în luna .... anul .....

Denumirea unitãţii emitente .....................
Adresa:
localitatea .........., str. ......... nr. ......,
sectorul ........., judeţul .....................
Numãrul autorizaţiei de funcţionare .............
Numãrul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului .......
Codul fiscal .....................................
--------------------------------------------------------------------------------
| | | Numãrul| Valoarea| Numãrul| Valoarea| |
| | |tichete-| totalã |tichete-| totalã a| |
| | |lor de |a tiche- |lor de |tichete- | |
| | Denumirea | masa |telor de | masa |lor de | Numãrul|
|Nr. | unitãţii | primite| masa | decon- | masa, |şi data |
|crt.| de | de la | primite | tate |decontatã|documen-| Observaţii
| | alimentaţie |salari- | de la |de cãtre| unitãţii|tului de|
| | publica | aţi | salari- |unitatea|de ali- |decon- |
| | | | aţi |emitenta|mentatie | tare |
| | | | | | publica | |
| | | | | |de cãtre | |
| | | | | |unitatea | |
| | | | | |emitenta | |
|----|--------------|--------|---------|--------|---------|--------|------------
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
|----|--------------|--------|---------|--------|---------|--------|------------
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
| | | | | | | |
|-------------------------------------------------------------------------------

Conducãtorul unitãţii emitente, Conducãtorul compartimentului
................................ financiar-contabilitate,
...........................

ANEXA 3
la norme
--------

ÎNREGISTRAREA ÎN CONTABILITATE
a operaţiunilor privind emiterea, achiziţionarea şi utilizarea tichetelor de masa

I. Pentru angajatorii, unitãţile emitente şi unitãţile de alimentaţie publica, care efectueazã operaţiunile de acordare şi utilizare a tichetelor de masa



A. La agenţi economici


1. În contabilitatea angajatorilor

a) achiziţionarea tichetelor de masa de la unitãţile emitente

% = 401 - cu valoarea totalã a facturii de livrare a
5328/ tichetelor de masa
analitic - cu valoarea totalã nominalã a tichetelor de masa
tichete achiziţionate
de masa

628/x - costul imprimatelor (tichete de masa)
4426 - T.V.A. deductibilã, aferentã costului
imprimatelor

b) decontarea contravalorii tichetelor de masa cãtre unitãţile emitente

401 = 5121 - cu valoarea totalã a facturii

c) includerea pe cheltuieli a contravalorii tichetelor de masa acordate salariaţilor

604 = 5328/ - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic acordate
distinct
tichete
de masa

d) restituirea de catere salariaţi, la sfârşitul lunii, a tichetelor de masa nefolosite

5328/ = 758/ - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic analitic nefolosite
distinct distinct

e) imputarea tichetelor de masa utilizate de salariaţi într-un numãr mai mare decât numãrul de zile lucrate

4282 = 758 - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
imputate (inclusiv costul imprimatelor)

f) returnarea cãtre unitãţile emitente a tichetelor de masa nefolosite, pe baza facturii

411 = 5328/ - cu valoarea totalã a facturii reprezentând
tichete valoarea nominalã a tichetelor de masa
de masa
5121 = 411 - încasarea valorii facturii privind tichetele de
masa returnate.

2. În contabilitatea unitãţilor emitente
a) procurarea tichetelor de masa tipãrite la terţi

% = 401 - cu valoarea totalã a facturii
3018/ - costul de tipãrire a tichetelor de masa
analitic
distinct
4426 - cu T.V.A. aferentã

b) plata facturii privind tichetele de masa procurate

401 = 5121

c) livrarea cãtre angajatori a tichetelor de masa facturate

411 = % - cu valoarea totalã a facturii
462/ - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic livrate
distinct
708 - cu valoarea tichetelor livrate, reprezentând
costul imprimatelor
4427 - cu T.V.A. aferentã costului imprimatelor
5121 = 411 - încasarea valorii facturii privind tichetele de
masa facturate

d) decontarea cãtre unitãţile de alimentaţie publica a valorii tichetelor de masa utilizate

462/ = 5121 - cu valoarea facturii tichetelor de masa
analitic utilizate (numãrul tichetelor de masa utilizate
distinct şi valoarea nominalã)

e) primirea tichetelor de masa neutilizate de la angajator

462/ = 401 - cu valoarea totalã a tichetelor de masa
analitic neutilizate, restituite conform facturii
distinct
401 = 5121 - plata valorii tichetelor de masa restituite de
angajator

3. În contabilitatea unitãţilor de alimentaţie publica

411 = % - cu valoarea totalã a facturii, inclusiv T.V.A.
aferentã
707 - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
primite de la salariaţii angajatorilor
(exclusiv T.V.A.)
4427 - cu T.V.A. aferentã
635 = 446/ - cu diferenţa dintre valoarea nominalã a
analitic tichetului de masa şi suma corespunzãtoare
distinct alimentelor acordate, care se vãrsa la bugetul
de stat
5121 = 411 - încasarea valorii tichetelor de masa primite de
la salariaţii angajaţilor

B. La instituţii publice şi organizaţii obşteşti
----------------------------------------------
- procurarea de tichete de masa pe baza
facturii primite de la unitatea emitenta

- pentru valoarea imprimatelor 600 = 234
- pentru valoarea nominalã a tichetelor
de masa 159.08*) = 234
- plata unitãţii emitente 234 = 700, 117
120 etc.
-----------------
*) 159.08 - tichete de masa

- distribuirea în ultima decada a lunii a
tichetelor de masa cãtre salariaţi, pentru
luna urmãtoare

- cu valoarea nominalã 410,417 = 159.08
420 etc.
- cu valoarea imprimatelor 410,417 = 600
420 etc.
- la sfârşitul lunii, restituirea de cãtre
salariaţi a tichetelor de masa neutilizate 159.08 = 410, 417
420 etc.
- predarea la unitãţile emitente a tichetelor
de masa neutilizate, pe baza de factura 220 = 159.08

- încasarea de la unitãţile emitente a
contravalorii tichetelor de masa
restituite 700,117 = 220
120 etc.
- la sfârşitul lunii urmãtoare, sumele
imputate salariaţilor pentru tichetele
de masa utilizate şi necuvenite (inclusiv
costul imprimatelor) 220 = 410, 417
420 etc.

- reţinerea sumelor necuvenite 230 = 220

II. Pentru angajatorii care au organizate cantine-restaurant, bufete

În contabilitatea angajatorului

a) achiziţionarea tichetelor de masa tipãrite la terţi

% = 401 - cu valoarea totalã a facturii privind tichetele
de masa tipãrite
3018/ - costul de tipãrire a tichetelor de masa
analitic
distinct
4426 - T.V.A. aferentã
şi conco-
emitent
5328/ = 462 - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic
distinct

b) includerea pe cheltuieli a valorii tichetelor de masa

604/ = 5328/ - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic analitic distribuite
distinct distinct
658 = 3018/ - costul tichetelor de masa distribuite
analitic
distinct

c) decontarea tichetelor de masa de cãtre cantine-restaurant, bufete

462 = 481/ - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic utilizate de salariaţi
distinct
şi
481/ = 5121 - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic utilizate de salariaţi
distinct

d) restituirea de cãtre salariaţi a tichetelor de masa neutilizate cãtre angajator

5328/ = 758 - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic restituite
distinct

e) distrugerea tichetelor de masa neutilizate sau neconsumate la termenul stabilit de lege, pe baza procesului-verbal încheiat potrivit legii

462 = 5328/ - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
analitic distruse
distinct

f) imputarea tichetelor de masa utilizate de salariaţi într-un numãr mai mare decât numãrul de zile lucrate

4282 = 758 - cu valoarea nominalã a tichetelor de masa
imputate (inclusiv costul imprimatelor)


ANEXA 4
la norme
---------

MODEL DE TICHET DE MASA
- fata -
-------------------------------------------------------------------------------
| Denumirea, sediul, codul fiscal Valoarea |
| şi numãrul de înmatriculare la .> nominalã în |
| oficiul registrului comerţului . lei (în cifre |
| ale angajatorului care acorda . şi în litere) |
| salariaţilor tichete de masa . |
| ^ . Imprimarea |
| -----.------------------------------------ interdicţiei |
| | . Se interzice acordarea | de acordare |
| | . unui rest de bani la | a unui rest |
| Seria | . tichetul de masa. ......> în bani la |
| numericã | *15.000 lei* | tichetul de |
| <........... *Cincisprezece mii lei*| masa |
| | 000004231 | |
| | | Perioada de |
| Spaţiu pentru<................ .......> valabilitate |

| numelui şi | ││ | de masa |
| prenumelui | └┘Numele şi prenumele | |
| salariatului | . Codul numeric personal | |
| îndreptãţit | . | |


| sa utilizeze | . ┌─────────────────────┐ | |
| tichetul de | . │ ||||||||||||||||||| │ | |
| masa şi codul | . └─────────────────────┘ | |


| personal . . |
| . . Ca elemente de securitate se pot utiliza: |
| . . - microlinii care nu se disting la fotocopiat |
| .........> - banda cu reflexe variabile |
| ....>- codul cu bare al unitãţii emitente care |
| conţine elemente de gestiune a tichetelor |
| de masa |
| - alte elemente de securitate stabilite de |
| unitatea emitenta |
|-----------------------------------------------------------------------------|

MODEL DE TICHET DE MASA
- verso -
-------------------------------------------------------------------------------
| |
| Imprimarea în- |
| -------------------------------- terdictiilor la|
| | | utilizarea ti- |
| | ----------> chetelor de |
| | Data | masa de cãtre |
| | | salariaţi |
| Data la care a fost | | |
| utilizat tichetul de <--------- | |
| masa, înscrisã de | | Spaţiu desti- |
| unitatea de alimentaţie| | nat aplicãrii |
| publica | L.S. ------> ştampilei |
| | | unitãţii de |
| | | alimentaţie |
| | | publica |
| | Unitatea emitenta | |
| | ---------> Denumirea şi |
| -------------------------------- sediul unitãţii |
| emitente |
| |
| NOTA: |
| Ca element de securitate: textele de pe |
| verso sunt imprimate folosind cerneala |
| fluorescenta care îşi schimba culoarea |
| în cazul în care tichetul de masa este |
| fotocopiat. |
| |
|-----------------------------------------------------------------------------|

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016