Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 497 din 23 mai 2007  privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 1.946/2003 din 15 iulie 2003 privind miscarea transfrontiera a organismelor modificate genetic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 497 din 23 mai 2007 privind stabilirea unor masuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 1.946/2003 din 15 iulie 2003 privind miscarea transfrontiera a organismelor modificate genetic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 398 din 13 iunie 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 497 din 23 mai 2007
privind stabilirea unor mãsuri pentru aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.946/2003 din 15 iulie 2003 privind mişcarea transfrontierã a organismelor modificate genetic
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 398 din 13 iunie 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre creeazã cadrul instituţional pentru aplicarea directã a Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 1.946/2003 din 15 iulie 2003 privind mişcarea transfrontierã a organismelor modificate genetic, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 287/2003, denumit în continuare Regulament.
ART. 2
(1) Regulamentul reglementeazã exportul organismelor modificate genetic în afara Comunitãţii Europene şi stabileşte un sistem comun de notificare şi informare privind mişcarea transfrontierã a organismelor modificate genetic, care pot avea efecte adverse asupra conservãrii şi utilizãrii durabile a diversitãţii biologice, luându-se în considerare riscurile asupra sãnãtãţii umane, precum şi obligaţiile statelor membre în cazul unei mişcãri transfrontierã neintenţionate.
(2) Regulamentul prevede participarea statelor membre ale Comunitãţii Europene la schimbul de informaţii în domeniul biosecuritãţii, pentru aplicarea prevederilor Protocolului de la Cartagena privind biosecuritatea la Convenţia privind diversitatea biologicã (semnatã la 5 iunie 1992 la Rio de Janeiro), adoptat la Montreal la 29 ianuarie 2000, denumit în continuare Protocolul.
ART. 3
Prezenta hotãrâre se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 59/2003 pentru ratificarea Protocolului de la Cartagena privind biosecuritatea la Convenţia privind diversitatea biologicã (semnatã la 5 iunie 1992 la Rio de Janeiro), adoptat la Montreal la 29 ianuarie 2000, ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 265/2006 , şi ale legislaţiei specifice privind organismele modificate genetic definite conform Regulamentului.
ART. 4
(1) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului este autoritatea naţionalã competentã pentru aplicarea Protocolului.
(2) Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, din subordinea autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, este autoritatea competentã pentru activitatea de export al organismelor modificate genetic, în baza Regulamentului.
(3) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului este punctul focal naţional, conform art. 17 pct. 2 din Regulament, şi asigurã legãtura cu Secretariatul Protocolului şi cu punctul focal comunitar, prevãzut la art. 17 pct. 1 din Regulament.
(4) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului este punctul focal naţional pentru mecanismul internaţional de schimb de informaţii în domeniul biosecuritãţii, denumit în continuare BCH (Biosafety Clearing-House), şi asigurã participarea la procedura internaţionalã de informare în domeniul biosecuritãţii, în conformitate cu art. 15 din Regulament.
(5) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului desemneazã punctul de contact naţional pentru notificarea mişcãrii transfrontierã intenţionate şi neintenţionate a organismelor modificate genetic.
ART. 5
(1) Pentru îndeplinirea atribuţiilor de punct focal naţional pentru BCH, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului colaboreazã cu Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului, autoritatea publicã centralã pentru agriculturã, autoritatea centralã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor, autoritatea publicã centralã pentru transport, Autoritatea Naţionalã a Vãmilor, conform legislaţiei naţionale în vigoare.
(2) Agenţia Naţionalã pentru Protecţia Mediului transmite autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului toate informaţiile relevante conform art. 15 pct. 1 din Regulament, în limbile românã şi englezã, în format electronic şi pe suport hârtie.
(3) Autoritatea centralã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor are obligaţia de a transmite autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, potrivit domeniului propriu de competenţã, informaţia relevantã pentru BCH, conform art. 9 pct. 1 şi art. 15 pct. 1 din Regulament, în limbile românã şi englezã, în format electronic şi pe suport hârtie.
(4) Conţinutul minim al informaţiei pentru BCH, prevãzutã la art. 9 pct. 1 din Regulament, este prevãzut în anexa II din Regulament şi se transmite în termen de 10 zile de la emiterea deciziilor respective.
(5) Autoritatea centralã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor are obligaţia sã rãspundã, în termen de cel mult 5 zile, solicitãrilor transmise prin intermediul punctului focal naţional pentru BCH, de cãtre punctul focal comunitar sau de cãtre orice parte sau nonparte la Protocol, pentru obţinerea informaţiilor prevãzute la alin. (3).
ART. 6
(1) Autoritatea publicã centralã pentru agriculturã şi autoritatea centralã sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor îşi desemneazã punctele de contact pentru notificarea mişcãrii transfrontierã neintenţionate a organismelor modificate genetic, conform ariei lor de competenţã, în baza art. 14 din Regulament.
(2) Punctele de contact prevãzute la alin. (1) au obligaţia de a înştiinţa fãrã întârziere punctul de contact naţional prevãzut la art. 4 alin. (5) asupra oricãrui eveniment relevant pentru domeniul lor de activitate şi asupra oricãrei mişcãri transfrontierã neintenţionate, susceptibile a avea efecte adverse importante asupra conservãrii şi utilizãrii durabile a diversitãţii biologice, luând în considerare riscurile asupra sãnãtãţii umane. Informaţiile se transmit cu respectarea cerinţelor stabilite în anexa III la Regulament.
ART. 7
Exportatorul din România transmite în copie şi în format electronic Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, precum şi în copie Comisiei Europene, înainte de prima mişcare transfrontierã a unui organism modificat genetic, notificarea prevãzutã la art. 4 din Regulament, precum şi copii ale confirmãrii de primire şi deciziei pãrţii sau nonpãrţii importatoare, conform art. 6 din Regulament.
ART. 8
Exportatorul din România are obligaţia de a transmite Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului o copie a notificãrii privind tranzitarea teritoriului pãrţilor sau nonpãrţilor la Protocol, potrivit art. 13 din Regulament.
ART. 9
Exportul şi tranzitul organismelor modificate genetic sunt permise numai prin punctele de trecere a frontierei de stat unde sunt organizate posturi de inspecţie la frontierã a mãrfurilor care se supun controalelor fitosanitare, sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
ART. 10
Persoanele responsabile pentru mişcarea transfrontierã a unui produs conţinând sau constând dintr-un organism modificat genetic sau dintr-o combinaţie de asemenea organisme au obligaţia de a lua mãsurile necesare, astfel încât activitãţile sã se desfãşoare fãrã efecte adverse asupra sãnãtãţii umane şi a mediului.
ART. 11
(1) Transportul organismelor modificate genetic se realizeazã conform legislaţiei în vigoare privind transportul mãrfurilor.
(2) În cazul în care organismele modificate genetic se încadreazã în categoria mãrfurilor periculoase, transportul se efectueazã conform prevederilor legislaţiei în vigoare şi ale convenţiilor internaţionale privind transportul mãrfurilor periculoase la care România este parte.
ART. 12
(1) Controlul exportului de organisme modificate genetic este parte integrantã a controlului mişcãrii transfrontierã a organismelor modificate genetic, care include importul, exportul şi tranzitul acestora.
(2) Controlul exportului se realizeazã de cãtre Garda Naţionalã de Mediu, aflatã în subordinea autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, şi de cãtre Autoritatea Naţionalã a Vãmilor.
(3) În caz de suspiciune sau când a fost iniţiatã o activitate de export de organisme modificate genetic neautorizate, Garda Naţionalã de Mediu şi Autoritatea Naţionalã a Vãmilor solicitã, dupã caz, sprijinul autoritãţilor implicate.
ART. 13
(1) Efectuarea controlului prevãzut la art. 12 alin. (2) în punctele de inspecţie la frontierã se realizeazã cu aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 265/2006 , şi a legislaţiei specifice privind organismele modificate genetic.
(2) Autoritatea vamalã nu permite efectuarea operaţiunilor vamale în cazul în care se constatã încãlcãri ale procedurii de control din ordinul prevãzut la alin. (3).
(3) Controlul realizat de autoritatea vamalã privind operaţiunile vamale cu produsele care fac obiectul prezentei hotãrâri, documentele care trebuie prezentate de titularii regimului vamal, precum şi obligaţiile acestora se stabilesc prin ordin comun al autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, al autoritãţii publice centrale pentru agriculturã, al autoritãţii publice centrale sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi al ministrului economiei şi finanţelor privind importul, exportul şi tranzitul organismelor şi microorganismelor modificate genetic, precum şi al produselor care conţin sau constau dintr-un organism modificat genetic sau o combinaţie de asemenea organisme, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 14
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) încãlcarea de cãtre exportator a obligaţiei de a transmite Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Comisiei Europene câte o copie a notificãrii cãtre autoritatea competentã a pãrţii sau a nonpãrţii importatoare, înaintea efectuãrii primei mişcãri transfrontiere intenţionate a unui organism modificat genetic, destinate introducerii deliberate în mediu şi destinate utilizãrii indicate potrivit prevederilor lit. i) din anexa I la Regulament, cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei;
b) neasigurarea de cãtre exportator a exactitãţii informaţiilor din notificarea prevãzutã la lit. a), cu amendã de la 15.000 lei la 40.000 lei;
c) încãlcarea de cãtre exportator a obligaţiei de a transmite Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Comisiei Europene o copie a confirmãrii de primire şi a deciziei pãrţii sau, dacã este cazul, nonpãrţii importatoare, înaintea efectuãrii primei mişcãri transfrontiere intenţionate a unui organism modificat genetic, destinat introducerii deliberate în mediu şi utilizãrii indicate în conformitate cu anexa I lit. i) la Regulament, cu amendã de la 10.000 lei la 20.000 lei;
d) iniţierea de cãtre exportator a primei mişcãri transfrontiere intenţionate, destinatã introducerii deliberate în mediu, fãrã acordul prealabil, explicit şi în scris al pãrţii importatoare sau, dupã caz, fãrã îndeplinirea procedurilor echivalente pevãzute de o nonparte importatoare, conform art. 5 din Regulament, fãrã a aduce atingere art. 5 alin. (4) din Regulament, referitor la aplicarea procedurilor simplificate sau a acordurilor bilaterale, regionale sau multilaterale, precum şi art. 8 alin. (1) din Regulament, referitor la organismele modificate genetic exceptate, cu amendã de la 30.000 lei la 50.000 lei, confiscarea şi distrugerea mãrfii;
e) iniţierea de cãtre exportator a primei mişcãri transfrontiere intenţionate a unui microorganism modificat genetic, destinat utilizãrii în condiţii de izolare, dacã pe teritoriul pãrţii importatoare nu este asiguratã o evaluare de risc şi nu este reglementatã utilizarea în condiţii de izolare a microorganismului modificat genetic respectiv, conform prevederilor art. 11 alin. (2) din Regulament, cu amendã de 50.000 lei, confiscarea şi distrugerea mãrfii;
f) iniţierea unui export de organisme modificate genetic destinate utilizãrii directe ca alimente sau hranã pentru animale ori prelucrare, cãtre o parte sau nonparte importatoare, ţarã cu economie în tranziţie sau în curs de dezvoltare, fãrã respectarea procedurii prevãzute în art. 10 alin. (2) din Regulament, cu amendã de 50.000 lei, confiscarea şi distrugerea mãrfii;
g) iniţierea unui export de organisme modificate genetic, care nu au fost autorizate în interiorul Comunitãţii Europene pentru folosire directã ca aliment sau hranã pentru animale ori pentru prelucrare sau dacã autoritatea competentã a pãrţii importatoare nu şi-a dat acordul expres, dupã ce a primit toate informaţiile necesare, conform cerinţelor art. 10 alin. (3) din Regulament, cu amendã de 50.000 lei, confiscarea şi distrugerea mãrfii;
h) încãlcarea de cãtre exportator a obligaţiei de a pãstra, pe parcursul unei perioade de minimum 5 ani, un exemplar al notificãrii, precum şi confirmarea de primire şi decizia pãrţii sau, dacã este cazul, a nonpãrţii importatoare, cu amendã de la 10.000 lei la 12.000 lei;
i) nerespectarea de cãtre exportator a obligaţiei de a transmite importatorului, care primeşte organismul modificat genetic în cauzã, a documentaţiei însoţitoare, dacã acest lucru este semnalat printr-o sesizare oficialã a pãrţii importatoare, cu amendã de la 25.000 lei la 40.000 lei;
j) nerespectarea de cãtre exportator a obligaţiei de a adresa o notificare privind tranzitul organismelor modificate genetic pe teritoriul pãrţilor la Protocol, care au luat decizia de a reglementa tranzitul acestora pe teritoriul lor şi care au informat BCH cu privire la aceastã decizie, cu amendã de la 15.000 lei la 20.000 lei;
k) efectuarea unei mişcãri transfrontierã cu încãlcarea prevederilor Regulamentului, de cãtre exportatorul din România, cu amendã de la 40.000 lei la 50.000 lei, la sesizarea oficialã a pãrţii de import.
(2) Distrugerea mãrfii confiscate, în condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. d)-g), se realizeazã de cãtre exportator, în prezenţa autoritãţilor prevãzute la art. 15. Operatorul economic asigurã toate mãsurile necesare de protecţie a mediului şi suportã costurile operaţiunii de distrugere.
(3) Contravenţiile şi sancţiunile privind activitãţile de import şi tranzit ale organismelor modificate genetic sunt stabilite prin actele normative prevãzute la art. 3.
ART. 15
Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 14 alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se realizeazã de cãtre Garda Naţionalã de Mediu.
ART. 16
Prejudicierea prin orice mijloace a mediului şi a sãnãtãţii umane, de cãtre orice persoanã care participã la mişcarea transfrontierã a organismelor modificate genetic, se sancţioneazã conform legislaţiei naţionale şi comunitare în vigoare.
ART. 17
Prevederile <>art. 14 se completeazã cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 18
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 28/2006 privind transportul transfrontierã al organismelor modificate genetic, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 7 februarie 2006.

PRIM-MINISTRU
CÃLIN POPESCU-TÃRICEANU

Contrasemneazã:


───────────────
Ministrul mediului
şi dezvoltãrii durabile,
Attila Korodi

Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Decebal Traian Remeş

Ministrul transporturilor,
Ludovic Orban

Departamentul pentru Afaceri Externe,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat

p. Ministrul economiei
şi finanţelor,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu,
secretar de stat

Bucureşti, 23 mai 2007.
Nr. 497.
_______
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016