Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 49 din 17 ianuarie 2002  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 49 din 17 ianuarie 2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 71 din 31 ianuarie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 23 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Ministerele şi celelalte autoritãţi publice sunt obligate sa punã la dispoziţie, în mod gratuit, date, informaţii tehnice, documente de specialitate necesare producãtorilor care deţin sau administreazã exploatatiile agricole, în vederea aplicãrii prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, precum şi ale normelor metodologice aprobate prin prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
----------------
Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Ministrul administraţiei publice,
Octav Cozmanca

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

ANEXA 1

NORME METODOLOGICE
de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta a
Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezentele norme metodologice reglementeazã modul de aplicare a dispoziţiilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole.
ART. 2
(1) Exploatatiile agricole sunt cele reprezentate de agenţi economici, respectiv o persoana sau un grup de persoane fizice sau juridice.
(2) Exploatatiile agricole, dupã forma de proprietate, sunt:
a) exploataţii agricole din domeniul privat:
- societãţi comerciale, unitãţile de cult, societãţile agricole cu personalitate juridicã constituite potrivit <>Legii nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agricultura;
b) exploataţii agricole cu capital de stat sau mixt:
- societãţi naţionale, societãţi comerciale;
c) exploataţii agricole care au preluat în concesionare, arendare sau care administreazã bunuri din domeniul privat al statului:
- societãţi naţionale, institute şi staţiuni de cercetare şi producţie agricole, unitãţi de învãţãmânt agricol sau silvic, consilii judeţene şi locale.
(3) Exploatatiile agricole, dupã natura activitãţii pe care o desfãşoarã, sunt:
a) exploataţii agricole pentru sectorul vegetal;
b) exploataţii agricole pentru sectorul animalier;
c) exploataţii agricole pentru sectorul piscicol.
(4) Exploatatiile agricole diferenţiate dupã mãrimea economicã şi denumirea acestora sunt:
a) exploataţii agricole comerciale;
b) exploataţii agricole familiale.
(5) Exploatatiile agricole se constituie prin liberul consimţãmânt al producãtorilor agricoli.
ART. 3
(1) Exploatatiile agricole comerciale, dimensionate conform <>art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 , vor fi conduse şi administrate de specialişti agricoli acreditaţi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
(2) Prin specialişti agricoli se înţelege acele persoane fizice care au absolvit o forma de învãţãmânt agricol autorizat, mediu sau superior, şi care deţin o diploma corespunzãtoare profilului exploatatiei agricole pe care o conduc şi o administreazã.
(3) Prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor se va stabili, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice, Regulamentul de acreditare a persoanelor fizice care pot conduce şi administra exploataţii agricole.

CAP. 2
Exploatatiile agricole comerciale
ART. 4
Pentru a putea beneficia de prevederile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 producãtorii agricoli care deţin sau administreazã exploataţii agricole, dimensionate potrivit art. 5 alin. (1) din aceeaşi ordonanta de urgenta, vor depune la direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana şi a municipiului Bucureşti anual, pana la data de 1 februarie, urmãtoarele documente:
a) declaraţie pe propria rãspundere privind respectarea dimensiunilor minime prevãzute la <>art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 , conform modelului prezentat în anexa la prezentele norme metodologice, avizatã de primãria în a carei raza teritorialã se afla exploatatia agricolã;
b) copii de pe actele din care sa reiasã ca îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 ;
c) planul de situaţie privind identificarea şi delimitarea exploatatiei agricole, fie împreunã cu situaţia fondului funciar pe tarlale, parcele şi pe categorii de folosinta, vizat de primar, consiliul local şi oficiul judeţean de cadastru, geodezie şi cartografie şi al municipiului Bucureşti.

CAP. 3
Sprijinul acordat exploataţiilor agricole
ART. 5
Producãtorii care deţin sau administreazã exploataţii agricole, dimensionate potrivit <>art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 , beneficiazã de facilitãţile prevãzute la art. 7-11 din aceeaşi ordonanta de urgenta, în baza documentaţiei întocmite de specialişti acreditaţi conform prevederilor art. 4.
ART. 6
(1) Beneficiazã de sprijin direct al statului prin acordarea de subvenţii pe produs producãtorii agricoli care deţin sau administreazã exploataţii agricole dimensionate potrivit <>art. 5 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 .
(2) Anual, pana la data de 1 septembrie pentru culturile insamantate în toamna şi pana la data de 31 ianuarie pentru culturile insamantate din primavara şi pentru efectivele de animale, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va inainta spre aprobare Guvernului lista cuprinzând produsele agricole pentru care se acorda sprijin direct sub forma de subvenţii prin plati directe acordate producãtorilor agricoli organizati în exploataţii agricole pe perioada unui an de producţie.
ART. 7
(1) Pentru produsele agricole cuprinse în lista producãtorii agricoli care deţin exploataţii agricole beneficiazã de sprijin direct pe produs din partea statului numai cu condiţia valorificãrii unei cantitãţi din produsele obţinute.
(2) Cantitãţile minime de produse care se valorifica de producãtorii agricoli constituiţi în exploataţii agricole se stabilesc anual prin hotãrâre a Guvernului, care stabileşte lista cuprinzând produsele agricole pentru care se acorda sprijin direct.
ART. 8
(1) Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor supune spre aprobare Guvernului anual, pana la data de 31 decembrie, pe baza studiilor şi proiectelor însuşite de direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, fondurile şi sursele de finanţare, precum şi modul de acordare a facilitãţilor financiare exploataţiilor agricole pentru investiţii, privind cumpãrarea de tractoare şi utilaje agricole, instalaţii de irigat, construcţii de spaţii de producţie, de stocare, de protecţie a mediului, construcţii de adaposturi în zootehnie, sere, plantaţii de pomi, vita de vie, pepiniere, hamei, capsunarii şi pentru alte culturi sau specii de animale care fac obiectul de activitate al exploataţiilor agricole.
(2) Studiile şi proiectele de investiţii prevãzute la alin. (1) se întocmesc de persoane specializate, autorizate în acest sens, şi se avizeazã de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 9
(1) Producãtorii organizati în exploataţii agricole şi care beneficiazã de sustinere financiarã din partea statului în condiţiile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 au obligaţia sa respecte destinaţia sumelor care le-au fost acordate.
(2) Utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate atrage, în condiţiile legii, rãspunderea celor vinovaţi.

CAP. 4
Organizarea teritoriului exploataţiilor agricole
ART. 10
Organizarea teritoriului exploataţiilor agricole prevãzute la <>art. 15-21 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 se realizeazã conform normelor tehnice aprobate prin ordin comun al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor şi al ministrului administraţiei publice.
ART. 11
(1) Proiectele de organizare a teritoriului exploataţiilor agricole se întocmesc de instituţiile specializate de la nivel central, judeţean sau local, împreunã cu consiliile locale şi judeţene, cu acordul prealabil al proprietarilor.
(2) Dupã întocmirea proiectelor de organizare a teritoriului exploataţiilor agricole acestea servesc şi ca documentaţii pentru alocarea de sprijin acordat producãtorilor care deţin sau administreazã exploataţii agricole.

CAP. 5
Dispoziţii finale
ART. 12
În bugetul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor se vor prevedea anual cheltuielile necesare în vederea finanţãrii acţiunilor prevãzute în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 .
ART. 13
Decontarea sumelor care se constituie ca sprijin în condiţiile <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 se face prin direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 14
Anexa face parte integrantã din prezentele norme metodologice.


ANEXA 1
-------
la normele metodologice
-----------------------

Denumirea ...................... Direcţia generalã pentru agricultura
Tipul exploatatiei agricole ..... şi industrie alimentara
Sediul .......................... judeţul .................
Numãrul de înregistrare la Nr. ....... din ........
registrul comerţului ............

Avizat
-------
Primar,
......................
(semnatura şi parafa)
nr. ..... data ........

DECLARAŢIE

Subsemnatul/Subsemnata ............, nãscut/nascuta în localitatea ............., judeţul ........., cu domiciliul stabil în ..........., judeţul ........, conduc şi administrez în baza Acreditãrii nr. ..... din ......... o exploatatie agricolã în localitatea ............., judeţul ............., dimensionata în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. a), b), c) şi ale <>art. 6 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole.
...........................................................................
...........................................................................
...........................................................................
Declar pe propria rãspundere ca cele prezentate sunt reale şi în caz contrar voi suporta rigorile legii.

Conform cu realitatea. Semnatura
Secretarul Consiliului local Ştampila
.............................. (dacã este cazul)
(semnatura)
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016