Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 482 din 17 iunie 1999  privind infiintarea Societatii Comerciale de Transport cu Metroul Bucuresti Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 482 din 17 iunie 1999 privind infiintarea Societatii Comerciale de Transport cu Metroul Bucuresti "Metrorex" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 293 din 24 iunie 1999
În temeiul prevederilor <>art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/1997 privind reorganizarea regiilor autonome, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 207/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A., denumita în continuare Metrorex, cu sediul în municipiul Bucureşti, bd Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, prin reorganizarea Regiei de Exploatare a Metroului Bucureşti care se desfiinţeazã.
(2) Metrorex este persoana juridicã romana, se organizeazã şi funcţioneazã în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu statutul prevãzut în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(3) Metrorex este societate comercialã pe acţiuni, iniţial cu capital integral de stat, desfãşoarã în principal activitãţi de interes public şi strategic şi se organizeazã şi funcţioneazã în subordinea Ministerului Transporturilor.
ART. 2
(1) Capitalul social iniţial al Metrorex este de 201.209.102.721 lei şi se constituie prin preluarea patrimoniului Regiei de Exploatare a Metroului Bucureşti, în baza balanţei de verificare şi a situaţiei patrimoniului întocmite la data de 1 iunie 1999.
(2) Capitalul social iniţial este împãrţit în 8.048.364 acţiuni nominative cu valoare nominalã de 25.000 lei.
(3) Predarea-preluarea activului şi pasivului între Regia de Exploatare a Metroului Bucureşti şi Metrorex se va face pe baza de protocol care se va încheia în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
(4) Dacã valoarea capitalului social, stabilitã prin protocolul de predare-preluare, va fi diferita de cea prevãzutã la alin. (1), se va face corectarea acestuia potrivit legii şi se va inregistra la registrul comerţului rectificarea cuvenitã în termen de 30 de zile de la semnarea respectivului protocol.
(5) Acţiunile emise de Metrorex pot fi cotate la bursa şi tranzacţionate liber pe piata de capital.
(6) Metrorex se poate privatiza în condiţiile legii, statul putând pãstra pachetul majoritar de acţiuni.
(7) Pe perioada în care statul este acţionar majoritar Metrorex poate vinde active din patrimoniul sau persoanelor fizice sau juridice de drept privat, la initiativa adunãrii generale a actionarilor şi cu acordul Ministerului Transporturilor, sumele rezultate putând fi utilizate în condiţiile legii.
(8) Capitalul social nu cuprinde bunurile proprietate publica a statului şi terenurile aferente, prevãzute în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(9) Valoarea terenurilor aflate în proprietatea Metrorex nu este cuprinsã în capitalul social prevãzut la alin. (1).
Aceste terenuri se vor evalua în termen de 12 luni de la data infiintarii Metrorex, modificandu-se în mod corespunzãtor capitalul social al acesteia.
(10) Capitalul social iniţial este subscris şi este integral vãrsat de statul roman, în calitate de acţionar unic, care îşi exercita drepturile şi obligaţiile prin Ministerul Transporturilor.
ART. 3
(1) Metrorex deţine în concesiune şi/sau în proprietate bunuri imobile şi mobile, dupã caz.
(2) Bunurile, proprietate publica a statului, prevãzute în anexa nr. 2, precum şi bunurile rezultate din investiţii, dezvoltãri şi/sau modernizãri ale acestora se atribuie în concesiune Metrorex fãrã plata redeventei, pe o durata de 49 de ani de la data infiintarii acesteia, pe baza de contract încheiat cu Ministerul Transporturilor.
(3) Bunurile proprietate publica a statului pot fi exploatate de Metrorex fie direct, fie prin asociere, închiriere sau subconcesionare ori prin asociere sau închiriere, cu acordul Ministerului Transporturilor.
(4) Veniturile rezultate din exploatarea bunurilor publice concesionate Metrorex constituie venituri proprii.
(5) Veniturile realizate din activitãţi comerciale, contracte de asociere, închirieri de spaţii şi terenuri, publicitate etc. constituie în totalitate venituri proprii şi vor fi utilizate în exclusivitate pentru o perioada de cel puţin 5 ani în scopul îmbunãtãţirii condiţiilor de munca.
ART. 4
(1) Metrorex desfãşoarã activitãţi de transport de persoane cu metroul pe reţeaua de cai ferate subterane şi supraterane, în condiţii de siguranta a circulaţiei, în scopul satisfacerii interesului public, social şi de protecţie civilã, având ca obiect de activitate:
a) asigurarea exploatãrii, întreţinerii şi repararii materialului rulant şi a reţelei de cai ferate proprii, a instalaţiilor fixe de cale, a instalaţiilor electroenergetice, de automatizãri şi telecomunicaţii, semnalizare, centralizare, bloc de linii automat, dispecer, a instalaţiilor de ventilaţie, încãlzire, tehnico-sanitare, de alimentare cu apa şi canalizare, a escalatoarelor, cãilor de rulare, casetelor şi tunelelor, statiilor şi construcţiilor speciale de metrou, instalaţiilor de protecţie civilã, a spaţiilor tehnologice şi netehnologice şi a altor instalaţii specifice;
b) realizarea de investiţii pentru extinderea şi modernizarea reţelei de metrou, a infrastructurii şi materialului rulant de metrou, negocierea şi încheierea contractelor pentru lucrãri de investiţii, achiziţii de bunuri, lucrãri, servicii, precum şi pentru valorificarea de active şi bunuri;
c) asigurarea funcţiei de protecţie civilã a populaţiei în cazuri de dezastre;
d) marketing, relaţii internaţionale şi comerţ exterior, scop în care colaboreazã cu alte administraţii de metrou şi participa la organismele internaţionale de profil;
e) încheierea de convenţii şi contracte în domeniul sau de activitate, negocierea şi contractarea de credite cu bãnci şi cu alte instituţii financiare.
(2) Metrorex poate desfasura şi alte activitãţi pentru susţinerea eficientei activitãţilor de baza, conform statutului sau, cum ar fi:
a) lucrãri de construcţii-montaj şi de reparaţii în interes propriu şi pentru terţi;
b) confecţionarea de piese de schimb şi subansambluri pentru material rulant, instalaţii şi utilaje;
c) activitãţi comerciale în nume propriu sau în asociere cu societãţi comerciale cu capital roman, strãin sau mixt, închirierea de spaţii sau asocierea în vederea desfãşurãrii de activitãţi de comerţ în metrou, chiriaşii sau asociaţii neavând drept de subinchiriere.
(3) Metrorex poate, în condiţiile legii, sa încheie contracte sau convenţii cu alte organisme similare şi cu alţi agenţi economici şi poate participa la colaborãri şi cooperãri pe plan naţional sau internaţional în domeniul sau de activitate.
ART. 5
(1) Tariful cãlãtoriei cu metroul se stabileşte potrivit legislaţiei în vigoare.
(2) Transportul public de cãlãtori cu metroul are caracter de serviciu public social. Pentru aceste servicii Metrorex primeşte de la bugetul de stat transferuri care sa acopere diferenţele dintre veniturile proprii din activitatea de transport de cãlãtori şi cheltuielile totale, inclusiv cele determinate de exploatarea, întreţinerea şi repararea obiectivelor de protecţie civilã, care vor fi nominalizate distinct în bugetul sau de venituri şi cheltuieli.
(3) În cazul în care interese de stat, inclusiv cele de ordin militar, vor necesita executarea de lucrãri sau prestãri de servicii speciale, beneficiarii acestora, împreunã cu Ministerul Transporturilor, cu avizul Ministerului Finanţelor, vor face propuneri corespunzãtoare de modificare a bugetului de venituri şi cheltuieli şi de stabilire a surselor de acoperire a costurilor suplimentare, care se aproba conform legii.
ART. 6
În cazul efectuãrii de servicii publice de transport de cãlãtori pentru anumite categorii de persoane care beneficiazã, potrivit reglementãrilor legale, de reducerea tarifelor de transport şi de gratuitãţi, prin actele normative care acorda aceste facilitãţi se vor prevedea compensaţii cãtre Metrorex pana la nivelul tarifului aprobat.
ART. 7
Investiţiile pentru realizarea proiectelor de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii şi materialului rulant se finanţeazã de la bugetul de stat sau din credite garantate de stat şi rambursate de la bugetul de stat.
Aceleaşi prevederi se aplica şi pentru obiectivele de protecţie civilã, sumele alocate fiind nominalizate distinct în bugetul de venituri şi cheltuieli al Metrorex.
ART. 8
(1) Metrorex este condusã de adunarea generalã a actionarilor. Atribuţiile şi componenta adunãrii generale a actionarilor sunt prevãzute în statutul Metrorex.
Reprezentanţii statului în adunarea generalã a actionarilor se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor.
(2) Metrorex este administratã potrivit legislaţiei în vigoare.
ART. 9
(1) Metrorex preia prin selecţie, în condiţiile legii, personalul de la fosta Regie de Exploatare a Metroului Bucureşti.
(2) Personalul preluat în condiţiile alin. (1) se considera transferat.
(3) Personalul nepreluat de la fosta Regie de Exploatare a Metroului Bucureşti va fi disponibilizat în condiţiile legii.
(4) Pana la încheierea noului contract colectiv de munca personalul transferat va beneficia de drepturile de salarizare şi de celelalte drepturi de personal prevãzute în actualul contract colectiv de munca, precum şi de alte drepturi prevãzute de legislaţia în vigoare.
(5) Drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc în contractul colectiv de munca pentru personalul de execuţie şi de cãtre adunarea generalã a actionarilor pentru personalul de conducere.
(6) Salariaţii şi pensionãrii Metrorex, precum şi membrii de familie ai acestora beneficiazã de cãlãtorii gratuite pe calea feratã şi metrou, în condiţiile legii. Condiţiile concrete de acordare a gratuitatilor pe calea feratã pentru salariaţii Metrorex, pentru membrii de familie ai acestora şi pentru pensionari sunt identice cu cele ale personalului din unitãţile de cale feratã, atât în trafic intern, cat şi internaţional.
(7) Gratuitatile de transport pe calea feratã şi cu metroul acordate se suporta de cãtre Metrorex.
(8) Asigurarea asistenţei medicale şi sanitare pentru întregul personal al Metrorex, pentru membrii familiilor acestora şi pentru pensionari se va face prin reţeaua medicalã a Ministerului Transporturilor.
ART. 10
Metrorex, corespunzãtor obiectului sau de activitate, se substituie Regiei de Exploatare a Metroului Bucureşti în toate drepturile şi obligaţiile care decurg din raporturile juridice ale acesteia cu terţii, inclusiv în litigiile aflate pe rol la instanţele judecãtoreşti, precum şi în cele ce decurg din contractele şi acordurile internaţionale.
ART. 11
Poziţia nr. 7 din anexa nr. 2 la Hotãrârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, litera B "Unitãţile care funcţioneazã sub autoritatea Ministerului Transporturilor" se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"7. Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti <<Metrorex>> - S.A."
ART. 12
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga <>Hotãrârea Guvernului nr. 686/1991 privind înfiinţarea şi funcţionarea Regiei de Exploatare a Metroului Bucureşti, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 216 din 28 octombrie 1991, cu modificãrile ulterioare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul muncii şi protecţiei
sociale,
Alexandru Athanasiu

ANEXA 1

STATUTUL
Societãţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A.

CAP. 1
Denumirea, forma juridicã, sediul, durata

ART. 1
Denumirea
(1) Denumirea societãţii este Societatea Comercialã de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A., cu sigla Metrorex, denumita în continuare Metrorex.
(2) În toate actele, facturile, anunţurile, publicaţiile şi documentele emanând de la Metrorex se vor mentiona denumirea acesteia, precedatã sau urmatã de cuvintele "societate pe acţiuni" sau "S.A.", sediul, capitalul social, numãrul de înmatriculare în registrul comerţului şi codul fiscal.
(3) Metrorex, având în administrare bunuri proprietate publica, funcţioneazã sub autoritatea Ministerului Transporturilor.
ART. 2
Forma juridicã
(1) Metrorex este persoana juridicã romana, iniţial cu capital integral de stat, având forma juridicã de societate comercialã pe acţiuni.
(2) Metrorex desfãşoarã activitãţi de interes public şi strategic, în conformitate cu legile romane şi cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul
(1) Sediul Metrorex este în municipiul Bucureşti, bd Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1.
(2) Sediul Metrorex poate fi schimbat la o alta adresa de pe raza municipiului Bucureşti.
ART. 4
Durata
Metrorex se constituie pe o durata nelimitatã, cu începere de la data înmatriculãrii sale la registrul comerţului.
ART. 5
Scopul
Scopul Metrorex este satisfacerea interesului public, social şi de protecţie civilã, prin asigurarea serviciului public de transport de persoane cu metroul pe reţeaua de cai ferate subterane şi supraterane, în condiţii de siguranta a circulaţiei şi de confort.
ART. 6
Obiectul de activitate
(1) Metrorex are ca obiect de activitate transportul de persoane cu metroul pe reţeaua de cai ferate subterane şi supraterane, în condiţii de siguranta a circulaţiei şi de confort.
(2) Pentru realizarea obiectului sau de activitate Metrorex desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
1. conduce, organizeazã, planifica, coordoneazã şi controleazã activitatea de transport public de cãlãtori cu metroul, pe care o desfãşoarã;
2. asigura exploatarea, întreţinerea şi repararea materialului rulant şi a reţelei de cai ferate proprii, a instalaţiilor fixe de cale, a instalaţiilor electroenergetice, de automatizãri şi telecomunicaţii, semnalizare, centralizare, bloc de linii automat, dispecer, a instalaţiilor de ventilaţie, încãlzire, tehnico-sanitare, de alimentare cu apa şi canalizare, a escalatoarelor, cãilor de rulare, casetelor şi tunelelor, statiilor şi construcţiilor speciale de metrou, instalaţiilor de protecţie civilã, a spaţiilor tehnologice şi netehnologice şi a altor instalaţii specifice;
3. asigura elaborarea, avizarea sau aprobarea, dupã caz, a actelor cu caracter normativ, a instrucţiunilor şi regulamentelor specifice obiectului sau de activitate;
4. stabileşte tipul, forma şi felul legitimatiilor de cãlãtorie cu metroul şi asigura tipãrirea acestora;
5. vinde legitimatii de cãlãtorie cu metroul direct sau prin alţi agenţi, pe baza de contract;
6. stabileşte, în condiţiile legii, tariful pentru cãlãtoria cu metroul, precum şi pentru alte prestaţii şi servicii în domeniul sau de activitate;
7. elaboreazã prescripţii, tehnologii, normative şi norme de munca specifice activitãţii proprii;
8. iniţiazã şi încheie convenţii şi contracte în domeniul sau de activitate;
9. participa în nume propriu la organisme similare internaţionale de cooperare în domeniul transportului cu metroul sau în domenii conexe activitãţii sale;
10. negociaza şi contracteazã credite cu bãnci şi cu alte instituţii financiare, în condiţiile legii;
11. deţine sau participa la capitalul social al altor persoane juridice şi decide, în condiţiile legii, asocierea cu persoane juridice, romane sau strãine;
12. se poate asocia cu terţe persoane fizice şi juridice, romane sau strãine, în scopul creãrii de noi societãţi comerciale;
13. poate organiza şi asigura funcţionarea propriilor structuri de paza şi de pãstrare a ordinii, în condiţiile legii;
14. asigura instruirea, examinarea şi autorizarea în funcţie a personalului propriu;
15. în caz de evenimente de cale feratã, participa la cercetare, intervine şi ia mãsurile necesare pentru reluarea circulaţiei trenurilor, potrivit obiectului sau de activitate;
16. organizeazã şi exercita prin organe specializate controlul permanent al activitãţii proprii de exploatare, producţie şi siguranta a circulaţiei;
17. exercita controlul permanent în probleme legate de buna funcţionare, întreţinere şi reparare a mijloacelor de transport, a instalaţiilor mijloacelor şi maşinilor şi acţioneazã pentru prevenirea oricãror cauze care pot produce perturbatii în desfãşurarea transportului şi în procesele de producţie;
18. stabileşte caracteristicile de construcţie ale mijloacelor de transport noi, precum şi în cazul modernizãrii celor existente;
19. asigura modernizarea materialului rulant în scopul asigurãrii integrãrii în sistemul de transport feroviar european;
20. organizeazã calificarea, recalificarea şi perfecţionarea personalului propriu;
21. valorifica materialele şi deşeurile rezultate din procesele de producţie, din reparaţii, demolãri, casãri de bunuri aflate în patrimoniul sau şi din alte activitãţi proprii;
22. desfãşoarã activitãţi de transport feroviar în interes propriu;
23. asigura furnizarea datelor statistice cu privire la activitatea desfasurata;
24. realizeazã pentru personalul propriu activitãţi sociale, culturale, turistice şi sportive;
25. iniţiazã proiecte de acte normative ce privesc activitatea proprie, pe care le supune spre aprobare Ministerului Transporturilor;
26. fundamenteazã necesarul de fonduri pentru acoperirea diferenţei dintre tarife şi costurile de exploatare, precum şi pentru investiţii, modernizãri, dezvoltãri şi reparaţii capitale, necesare pentru reabilitarea parcului de material rulant;
27. participa la negocierea şi încheierea contractelor pentru achiziţii de investiţii, bunuri, lucrãri şi servicii, precum şi pentru valorificarea de active şi bunuri;
28. urmãreşte derularea contractelor încheiate;
29. realizeazã investiţii pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei de metrou, a infrastructurii şi materialului rulant de metrou;
30. executa lucrãri de construcţii-montaj şi de reparaţii în interes propriu şi pentru terţi;
31. confectioneaza piese de schimb şi subansambluri pentru instalaţiile şi utilajele din dotare;
32. desfãşoarã activitãţi de comerţ interior şi exterior, consultanţa şi proiectare;
33. realizeazã produse şi servicii informatice proprii;
34. asigura servicii de sãnãtate şi de refacere a capacitãţii de munca în cazul producerii de accidente de munca sau în legatura cu munca, în cazul apariţiei unor boli profesionale sau în legatura cu profesia, pentru salariaţii proprii;
35. închiriazã sau concesioneaza, în condiţiile legii, spaţii şi unele bunuri din proprietatea publica, cu avizul proprietarului, sau din proprietatea sa privatã;
36. asigura condiţii pentru protecţia civilã a populaţiei;
37. avizeazã executarea de lucrãri, amplasarea şi modificarea de amplasamente ale construcţiilor supraterane în zona de minima siguranta a metroului, precum şi în staţiile de metrou;
38. desfãşoarã şi alte activitãţi pentru realizarea scopului şi obiectului sau de activitate, inclusiv operaţiuni de comerţ exterior.

CAP. 3
Capitalul social, acţiunile

ART. 7
Capitalul social
(1) Capitalul social iniţial al Metrorex este de 201.209.102.721 lei, împãrţit în 8.048.364 acţiuni nominative cu valoare nominalã de 25.000 lei, şi se constituie prin preluarea patrimoniului Regiei de Exploatare a Metroului Bucureşti în baza balanţei de verificare şi a situaţiei patrimoniului întocmite la data de 1 iunie 1999.
(2) Capitalul social iniţial este în întregime subscris de statul roman şi este integral vãrsat la data constituirii Metrorex. Drepturile statului, ca acţionar unic, sunt exercitate de cãtre Ministerul Transporturilor.
(3) Eventualele rectificari ale capitalului social iniţial prevãzut la alin. (1) vor fi înregistrate la registrul comerţului în termen de 30 de zile de la data semnãrii protocolului de predare-preluare a activului şi pasivului.
(4) Metrorex poate fi privatizata, în condiţiile legii, statul roman având posibilitatea de a pãstra pachetul majoritar de acţiuni.
ART. 8
Acţiunile
(1) Acţiunile sunt nominative şi vor cuprinde toate elementele prevãzute de lege.
(2) Metrorex va tine evidenta actionarilor şi a acţiunilor într-un registru numerotat, sigilat şi parafat, care se pãstreazã la sediul sau.
ART. 9
Reducerea şi majorarea capitalului social
Capitalul social poate fi redus sau majorat pe baza hotãrârii adunãrii generale extraordinare a actionarilor, în condiţiile şi cu respectarea procedurii prevãzute de lege.
ART. 10
Drepturi şi obligaţii decurgând din acţiuni
(1) Fiecare acţiune subscrisã şi plãtitã, potrivit legii, conferã deţinãtorului dreptul la un vot în adunarea generalã a actionarilor, dreptul de a alege şi de a fi ales în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform dispoziţiilor legale şi prevederilor prezentului statut, precum şi alte drepturi prevãzute de lege şi de statut.
(2) Deţinerea acţiunii implica adeziunea de drept la statutul Metrorex.
(3) Drepturile şi obligaţiile legate de acţiuni urmeazã acţiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.
(4) Obligaţiile Metrorex sunt garantate cu capitalul social al acesteia, iar actionarii rãspund numai pana la concurenta capitalului social subscris.
ART. 11
Cesiunea acţiunilor
(1) În orice raporturi cu Metrorex, aceasta recunoaşte, pentru fiecare acţiune, un singur proprietar.
(2) Cesiunea parţialã sau totalã a acţiunilor între acţionari şi/sau cãtre terţi se face în condiţiile şi cu procedura prevãzute de lege.
ART. 12
Pierderea acţiunilor
(1) În cazul pierderii uneia sau mai multor acţiuni, proprietarul va trebui sa anunţe consiliul de administraţie şi sa facã publica pierderea acestora în presa.
(2) Dupã 6 luni acţionarul va putea obţine un duplicat al acţiunilor pierdute.

CAP. 4
Adunarea generalã a actionarilor

ART. 13
Atribuţii
(1) Adunarea generalã a actionarilor este organul de conducere al Metrorex, care decide asupra politicii economice a acesteia şi asupra activitãţii ei, în conformitate cu mandatul primit de la acţionari.
(2) Adunãrile generale ale actionarilor sunt ordinare şi extraordinare.
(3) Reprezentanţii statului în adunarea generalã a actionarilor sunt în numãr de 5, dintre care un specialist din Ministerul Finanţelor, fiind numiţi şi revocaţi prin ordin al ministrului transporturilor.
(4) Pentru activitatea depusa reprezentanţii statului în adunarea generalã a actionarilor au dreptul la o indemnizaţie stabilitã prin ordin al ministrului transporturilor.
(5) Adunarea generalã ordinarã a actionarilor are urmãtoarele atribuţii:
a) aproba strategia globalã de dezvoltare, retehnologizare, modernizare şi restructurare economico-financiarã a Metrorex;
b) alege membrii consiliului de administraţie pana la numirea administratorului şi alege cenzorii, inclusiv cenzorii supleanţi, îi descarca de activitate şi îi revoca;
c) stabileşte indemnizaţia membrilor consiliului de administraţie, a secretarului acestuia şi a cenzorilor;
d) stabileşte competentele şi rãspunderile consiliului de administraţie şi ale cenzorilor şi aproba regulamentul de funcţionare a consiliului de administraţie;
e) examineazã programele de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ale Metrorex şi îşi da acordul asupra acestora;
f) aproba constituirea rezervelor statutare;
g) examineazã, aproba sau modifica bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, dupã analizarea rapoartelor administratorului şi cenzorilor;
h) hotãrãşte cu privire la executarea de investiţii şi reparaţii capitale şi stabileşte plafonul valoric de la care competenta revine administratorului;
i) aproba delegari de competente pentru administrator;
j) stabileşte nivelul garanţiei cerute administratorului, în condiţiile legii;
k) se pronunţa asupra gestiunii administratorului;
l) hotãrãşte gajarea, închirierea sau desfiinţarea uneia sau mai multor subunitati ale Metrorex.
(6) Adunarea generalã extraordinarã a actionarilor are urmãtoarele atribuţii:
a) aproba structura organizatoricã a Metrorex;
b) hotãrãşte cu privire la contractarea de împrumuturi bancare şi la acordarea de garanţii şi stabileşte plafonul valoric de la care competenta revine administratorului;
c) hotãrãşte cu privire la înfiinţarea şi desfiinţarea de subunitati fãrã personalitate juridicã;
d) hotãrãşte cu privire la majorarea capitalului social, la modificarea numãrului de acţiuni sau a valorii nominale a acestora;
e) hotãrãşte reducerea capitalului social sau reîntregirea acestuia prin emisiune de noi acţiuni;
f) hotãrãşte cu privire la mutarea sediului Metrorex;
g) hotãrãşte cu privire la modificarea şi completarea obiectului de activitate al Metrorex;
h) aproba asocierea în vederea constituirii de noi societãţi comerciale sau participarea cu capital la alte societãţi comerciale;
i) hotãrãşte cu privire la actionarea în justiţie a administratorului, a directorului general şi a cenzorilor, pentru pagube pricinuite Metrorex;
j) aproba conversia acţiunilor dintr-o categorie în alta, în condiţiile legii;
k) hotãrãşte emisiunea de obligaţiuni şi conversia unei categorii de obligaţiuni în alta categorie sau în acţiuni;
l) hotãrãşte cu privire la orice modificare a statutului;
m) hotãrãşte cumpãrarea de acţiuni, cotarea la bursa, vânzarea şi tranzacţionarea pe piata a acţiunilor proprii;
n) aproba facilitãţi şi gratuitãţi de cãlãtorie pentru persoane fizice sau juridice;
o) stabileşte plafoane valorice şi competente de efectuare a cheltuielilor;
p) numeşte, pana la numirea administratorului, directorul general al Metrorex şi îi stabileşte salariul;
q) stabileşte adaosurile la salariu şi criteriile de acordare a acestora pentru directorul general şi pentru directorii executivi;
r) hotãrãşte în orice alte probleme privind activitatea Metrorex, cu excepţia celor care revin adunãrii generale ordinare a actionarilor.
ART. 14
Convocarea adunãrii generale a actionarilor
(1) Adunarea generalã a actionarilor se convoacã, ori de câte ori va fi necesar, de cãtre administrator sau de cãtre inlocuitorul desemnat de acesta.
(2) Adunãrile generale ordinare ale actionarilor au loc cel puţin o data pe an, în cel mult 3 luni de la încheierea exerciţiului financiar, pentru examinarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs.
(3) Adunãrile generale extraordinare ale actionarilor se convoacã la cererea actionarilor reprezentând cel puţin o treime din capitalul social sau la cererea cenzorilor.
(4) Adunarea generalã a actionarilor va fi convocatã de administrator, în conformitate cu dispoziţiile prezentului statut, cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilitã.
(5) Convocarea va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi într-un ziar de larga circulaţie din localitatea în care se afla sediul Metrorex. În perioada în care statul este acţionar unic la Metrorex convocarea adunãrii generale a actionarilor se va face prin corespondenta.
(6) Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunãrii generale a actionarilor, precum şi ordinea de zi.
(7) Când pe ordinea de zi figureazã propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprindã textul integral al propunerilor.
(8) Adunarea generalã a actionarilor se întruneşte la sediul Metrorex sau în alt loc indicat în convocare.
ART. 15
Organizarea adunãrii generale a actionarilor
(1) Pentru validitatea deliberãrilor adunãrii generale ordinare a actionarilor este necesarã prezenta actionarilor care sa reprezinte cel puţin jumãtate din capitalul social, iar hotãrârile trebuie sa fie luate de actionarii care deţin majoritatea absolutã din capitalul social reprezentat în aceasta.
(2) Dacã adunarea generalã ordinarã a actionarilor nu poate lucra din cauza neîndeplinirii condiţiilor menţionate la alin. (1), adunarea generalã a actionarilor ce se va întruni dupã a doua convocare poate sa delibereze asupra problemelor aflate pe ordinea de zi a celei dintâi adunãri, oricare ar fi partea de capital social reprezentatã de actionarii prezenţi, cu majoritate.
(3) Pentru validitatea deliberãrilor adunãrii generale extraordinare a actionarilor sunt necesare:
a) la prima convocare, prezenta actionarilor reprezentând trei pãtrimi din capitalul social, iar hotãrârile sa fie luate cu votul unui numãr de acţionari care sa reprezinte cel puţin jumãtate din capitalul social;
b) la convocãrile urmãtoare, prezenta actionarilor reprezentând jumãtate din capitalul social, iar hotãrârile sa fie luate cu votul unui numãr de acţionari care sa reprezinte cel puţin o treime din capitalul social.
(4) Pana la numirea administratorului preşedintele consiliului de administraţie desemneazã 2 secretari care sa verifice lista de prezenta a actionarilor şi sa întocmeascã procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor.
(5) Procesul-verbal al adunãrii generale a actionarilor se va scrie într-un registru sigilat şi parafat. Procesul-verbal va fi semnat de cãtre persoana care a prezidat şedinţa şi de secretarul care l-a întocmit.
ART. 16
Exercitarea dreptului de vot în adunarea generalã a actionarilor
(1) Hotãrârile adunãrii generale a actionarilor se iau, de regula, prin vot deschis.
(2) Votul secret este obligatoriu pentru alegerea cenzorilor, pentru revocarea şi pentru luarea hotãrârilor referitoare la rãspunderea administratorului.
(3) Hotãrârile luate de adunarea generalã a actionarilor în limitele legii sau ale actului constitutiv sunt obligatorii chiar şi pentru actionarii care nu au luat parte la adunare sau care au votat impotriva.

CAP. 5
Administratorul

ART. 17
Drepturi şi obligaţii
Drepturile şi obligaţiile administratorului sunt prevãzute în contractul de administrare încheiat între administrator şi Metrorex, reprezentatã de persoana desemnatã de ministrul transporturilor.
ART. 18
Atribuţiile administratorului
(1) Administratorul are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aplica strategia şi politicile de dezvoltare ale Metrorex;
b) angajeazã, promoveazã şi concediazã personalul Metrorex;
c) numeşte, suspenda sau revoca directorii executivi ai Metrorex şi le fixeazã salariile;
d) negociaza contractul colectiv de munca, în limita mandatului dat de consiliul de administraţie;
e) încheie acte juridice, în numele şi pe seama Metrorex;
f) aproba operaţiunile de vânzare şi cumpãrare de bunuri, potrivit competentelor;
g) aproba operaţiunile de încasãri şi plati, potrivit competentelor;
h) îndeplineşte orice alte atribuţii, potrivit competentelor acordate.
(2) Administratorul poate delega o parte din atribuţiile sale directorilor executivi sau oricãrei alte persoane din cadrul Metrorex.
(3) Competentele, atribuţiile şi rãspunderile directorilor executivi sunt stabilite prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Metrorex.

CAP. 6
Gestiunea

ART. 20
Controlul financiar preventiv
(1) Metrorex organizeazã şi exercita controlul financiar preventiv pentru documentele ce cuprind operaţiuni care se referã la drepturile şi obligaţiile patrimoniale, în faza de angajare şi de plata, în raporturile cu alte persoane juridice sau fizice.
(2) Controlul financiar preventiv se exercita prin organe de specialitate potrivit legii.
ART. 21
Controlul financiar de gestiune
(1) Controlul financiar de gestiune se efectueazã în conformitate cu prevederile legale, prin organele de specialitate.
(2) Controlul financiar de gestiune se efectueazã în totalitate sau prin sondaj, în raport cu volumul, valoarea şi natura bunurilor, cu posibilitãţile de sustrageri, cu condiţiile de pãstrare şi gestionare, precum şi cu frecventa abaterilor constatate anterior.
(3) La cererea organelor de control financiar de gestiune, salariaţii au obligaţia:
a) sa punã la dispoziţie registrele, corespondenta, actele, piesele justificative şi alte documente necesare controlului;
b) sa prezinte pentru control valorile de orice fel pe care le gestioneazã sau pe care le au în pãstrare, care intra sub incidenta controlului;
c) sa elibereze, potrivit legii, documentele solicitate, în original sau copii certificate;
d) sa dea informaţii şi explicaţii verbal şi în scris, dupã caz, în legatura cu problemele care formeazã obiectul controlului;
e) sa semneze, cu sau fãrã obiecţiuni, actele de control;
f) sa asigure sprijinul şi condiţiile necesare bunei desfasurari a controlului şi sa îşi dea concursul pentru clarificarea constatãrilor.
(4) Constatãrile organelor de control financiar de gestiune se vor consemna în actele de control, cu indicarea prevederilor legale incalcate şi cu stabilirea exactã a consecinţelor economice, financiare, patrimoniale, a persoanelor vinovate, precum şi a mãsurilor propuse. Actele de control vor fi prezentate administratorului Metrorex.
ART. 22
Cenzorii
(1) Gestiunea Metrorex este controlatã de acţionari şi de cenzori.
(2) Metrorex are 3 cenzori şi 3 cenzori supleanţi.
(3) Cenzorii sunt aleşi de adunarea generalã a actionarilor. Durata mandatului lor este de 3 ani şi pot fi realeşi.
(4) Cenzorii îşi exercita personal mandatul.
(5) Cel puţin unul dintre cenzori trebuie sa fie contabil autorizat în condiţiile legii sau expert contabil.
(6) În perioada în care statul deţine cel puţin 20% din capitalul social, unul dintre cenzori va fi recomandat de cãtre Ministerul Finanţelor.
(7) Cenzorii sunt remuneraţi cu o indemnizaţie fixa, stabilitã de adunarea generalã a actionarilor.
(8) Cenzorii au urmãtoarele atribuţii principale:
a) sa supravegheze gestiunea Metrorex;
b) sa verifice dacã bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi sunt legal întocmite şi în concordanta cu registrele;
c) sa verifice dacã registrele sunt ţinute regulat;
d) sa verifice dacã evaluarea patrimoniului s-a fãcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea bilanţului contabil.
(9) Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi nu pot fi aprobate de adunarea generalã a actionarilor, dacã nu sunt însoţite de raportul cenzorilor.
(10) Cenzorii sunt obligaţi, de asemenea:
a) sa facã, în fiecare luna şi inopinat, inspecţii ale casei şi sa verifice existenta titlurilor sau a valorilor care sunt proprietatea Metrorex ori care au fost primite în gaj, cauţiune sau depozit;
b) sa convoace adunarea generalã ordinarã sau extraordinarã a actionarilor, când nu a fost convocatã de cãtre administrator;
c) sa ia parte la adunãrile generale ordinare şi extraordinare ale actionarilor, inserand în ordinea de zi propunerile pe care le vor considera necesare;
d) sa constate depunerea regulatã a garanţiei din partea administratorului;
e) sa vegheze ca dispoziţiile legii, ale actului constitutiv sau ale statutului sa fie îndeplinite de administrator şi de lichidatori.
(11) Asupra rezultatului verificãrilor efectuate conform alin. (10), precum şi asupra propunerilor pe care le considera necesare privind bilanţul contabil cenzorii vor prezenta adunãrii generale a actionarilor un raport amãnunţit. Pentru îndeplinirea acestei obligaţii cenzorii vor delibera împreunã, însã pot face, în caz de neînţelegere, rapoarte separate, pe care le vor prezenta adunãrii generale a actionarilor.
(12) Cenzorii vor aduce la cunostinta administratorului neregulile în administraţie şi încãlcãrile dispoziţiilor legale şi statutare pe care le constata, iar cazurile mai importante le vor aduce la cunostinta adunãrii generale a actionarilor.
(13) Cenzorii iau parte la şedinţele adunãrii generale a actionarilor, fãrã drept de vot.
(14) Se interzice cenzorilor sa comunice actionarilor, în particular, sau terţilor date referitoare la operaţiunile Metrorex, constatate cu ocazia exercitãrii mandatului lor.
(15) Cenzorii vor trece într-un registru special deliberãrile lor, precum şi constatãrile fãcute în exerciţiul mandatului lor.
(16) Revocarea cenzorilor se poate face numai de cãtre adunarea generalã a actionarilor, cu votul cerut la adunãrile generale extraordinare ale actionarilor.
(17) Cenzorii Metrorex îndeplinesc şi alte atribuţii prevãzute de lege.

CAP. 7
Activitatea

ART. 23
Exerciţiul financiar
Exerciţiul financiar începe la data de 1 ianuarie şi se încheie la data de 31 decembrie ale fiecãrui an. Primul exerciţiu financiar începe la data constituirii Metrorex.
ART. 24
Personalul
(1) Personalul se încadreazã prin selecţie, în condiţiile legii, pe baza de concurs sau de examen.
(2) Condiţiile de angajare, de organizare şi de desfãşurare a concursurilor, a examenelor şi a selecţiei se stabilesc prin regulament.
(3) Personalul este supus Statutului personalului feroviar, reglementãrilor specifice emise de autoritatea de stat în domeniul transporturilor feroviare, precum şi regulamentului de ordine interioarã al Metrorex.
(4) Drepturile şi obligaţiile salariaţilor se stabilesc prin contractul colectiv de munca.
ART. 25
Evidenta contabila şi bilanţul contabil
(1) Metrorex va tine evidenta contabila în lei, va întocmi anual bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor.
(2) Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, conform legii.
ART. 26
Registrele
Metrorex va tine, prin grija administratorului, registrele prevãzute de lege.

CAP. 8
Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea

ART. 27
Modificarea formei juridice
(1) Adunarea generalã a actionarilor poate hotãrî schimbarea formei juridice a Metrorex.
(2) Pe toatã perioada în care statul este acţionar majoritar modificarea formei juridice se face prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 28
Dizolvarea
(1) Urmãtoarele situaţii duc la dizolvarea Metrorex:
a) imposibilitatea realizãrii obiectului de activitate;
b) declararea nulitãţii;
c) hotãrârea adunãrii generale a actionarilor;
d) hotãrârea tribunalului, la cererea oricãrui asociat, pentru motive temeinice, precum neînţelegerile grave dintre asociaţi, care impiedica funcţionarea acesteia;
e) falimentul;
f) în cazul şi în condiţiile prevãzute la <>art. 153 din Legea nr. 31/1990 , republicatã;
g) când capitalul social se reduce sub minimul legal;
h) când numãrul actionarilor scade sub minimul legal;
i) alte cauze prevãzute de lege sau de prezentul statut.
(2) Dizolvarea Metrorex se înscrie în registrul comerţului şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(3) Pe toatã perioada în care statul este acţionar majoritar dizolvarea Metrorex se face prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 29
Lichidarea
(1) În caz de dizolvare, Metrorex va fi lichidatã.
(2) Lichidarea şi repartizarea patrimoniului se fac în condiţiile şi cu respectarea procedurii prevãzute de lege.
ART. 30
Litigii
(1) Litigiile de orice fel, apãrute între Metrorex şi persoanele fizice sau juridice, sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti de drept comun.
(2) Pentru soluţionarea litigiilor cu alte societãţi comerciale se poate apela şi la arbitraj.

CAP. 9
Dispoziţii finale

ART. 31
Prevederile prezentului statut se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, precum şi ale Codului comercial.

ANEXA 2

Bunurile proprietate publica a statului, aflate în patrimoniul Societãţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti "Metrorex" - S.A.



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Elementul concret Definirea elementului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tunele şi galerii de metrou Ansamblul elementelor de construcţie care
alcãtuiesc structura de rezistenta, formatã
din elemente din beton armat monolit şi
prefabricat, inclusiv suprafeţele de teren
aferente pentru protecţia şi siguranta
acestuia
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Staţii, accese în staţii, Construcţie specifica subterana şi
prize de ventilaţie, supraterana, ce înglobeazã toate
cãmine şi terenul aferent elementele din beton armat, prefabricate sau
monolit, necesare pentru deservirea directa a
cãlãtorilor şi a tuturor funcţiilor
tehnologice ale metroului, inclusiv accesele
pietonale de la suprafata, prize de aer,
racorduri, bransamente şi terenul aferent
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Construcţii de protecţie Elemente ale construcţiei specifice,
civilã instalaţii de forta şi iluminat autonome
pentru funcţionare în regim de protecţie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Parcari şi rebrusmente Ansamblu de elemente de construcţie,
instalaţii şi cale de rulare, specifice
pentru parcarea şi rebrusarea trenurilor de
metrou, inclusiv terenul aferent
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Cale de rulare:
a) linii ferate curente între Ansamblu de elemente tehnice de
staţii şi depouri infrastructura, pe terasamente de piatra
sparta sau beton, inglobata în tunele şi
galerii
b) linii ferate secundare de Ansamblu de elemente tehnice de
suprafata pentru legatura cu infrastructura, pe terasament de piatra
reţeaua de cai ferate şi sparta, de la ultima statie de metrou sau
terenul aferent depou pana la macazurile de intrare în
reţeaua de cai ferate, inclusiv terenul
aferent
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Instalaţii electrice Ansamblu de elemente tehnice pentru
tracţiune, compuse din staţii de tracţiune şi
linii de contact, instalaţii de distribuţie
de forta şi iluminat din staţii şi
interstatii, inclusiv elemente de conducere
centralizata
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Instalaţii de automatizãri Ansamblu de elemente tehnice format din
instalaţii electronice şi electromecanice
pentru siguranta circulaţiei şi conducerea
centralizata a traficului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Instalaţii de telecomunicaţii Ansamblu de elemente tehnice format din
instalaţii electronice necesare pentru
conducerea operativã şi informarea
cãlãtorilor
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Instalaţii generale Ansamblu de elemente tehnice care asigura
funcţionarea de ansamblu a metroului, compuse
din instalaţii de ventilaţie, sanitare,
termice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016