Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE Nr. 48 din 3 februarie 1992  privind infiintarea si organizarea Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Magistratilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE Nr. 48 din 3 februarie 1992 privind infiintarea si organizarea Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Magistratilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 20 din 17 februarie 1992
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Se înfiinţeazã Institutul Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor, prin desprinderea Sectiei de pregãtire şi perfecţionare a magistraţilor din structura Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.
Institutul Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor este instituţie de învãţãmînt postuniversitar, cu personalitate juridicã, în subordinea Ministerului Justiţiei.
Institutul Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor are sediul în municipiul Bucureşti.
ART. 2
Institutul Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor, în realizarea obiectivului sau, asigura:
a) completarea pregãtirii profesionale teoretice şi practice a persoanelor care sînt încadrate în funcţii de magistraţi sau urmeazã a ocupa, în viitor, atare funcţii;
b) perfecţionarea pregãtirii profesionale a persoanelor încadrate în funcţii de magistraţi;
c) informarea documentara a magistraţilor cu privire la legislaţia, jurisprudenta şi doctrina de specialitate, romana şi strãinã.
ART. 3
Personalul Institutului Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor este alcãtuit din urmãtoarele categorii:
a) personal didactic;
b) personal de specialitate - experţi -, altul decît cel didactic care participa la procesul de învãţãmînt;
c) personal administrativ şi de serviciu.
Numirea personalului de la lit. a) şi b) de mai sus se face, în condiţiile legii, de cãtre ministrul justiţiei iar a celui de la lit. c), de cãtre decanul institutului.
Pentru buna desfãşurare a activitãţii de pregãtire şi perfecţionare a magistraţilor, institutul poate folosi, în condiţiile legii, specialişti din rindul magistraţilor, al personalului didactic din alte instituţii de învãţãmînt superior, din institute de cercetare, din redactiile revistelor juridice cu profil ştiinţific, din aparatul tehnic al Parlamentului ori al unor instituţii publice centrale, recunoscuţi prin competenta şi autoritate profesionalã, precum şi personal didactic şi specialişti din strãinãtate.
ART. 4
Organele de conducere ale Institutului Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor sînt consiliul şi decanul.
Consiliul institutului este format din 14 persoane, dupã cum urmeazã:
- decanul institutului, ales prin vot secret de cãtre consiliu pe o perioada de 3 ani;
- 4 reprezentanţi ai personalului didactic, aleşi prin vot secret de cãtre adunarea generalã a acestei categorii de personal pe o perioada de 3 ani;
- 3 reprezentanţi ai personalului de specialitate, altul decît cel didactic, aleşi prin vot secret de cãtre adunarea generalã a acestei categorii de personal pe o perioada de 3 ani;
- 2 reprezentanţi ai cursanţilor, aleşi prin vot secret de cãtre adunarea generalã a cursanţilor pentru un an de învãţãmînt;
- 1 reprezentant al Tribunalului municipiului Bucureşti, desemnat de preşedintele acestei instanţe pe o perioada de 3 ani;
- 1 director şi 1 consilier din Ministerul Justiţiei, desemnaţi de ministrul justiţiei pentru o perioada de 3 ani;
- 1 reprezentant al Comitetului executiv al Consiliului director al Uniunii Juristilor Democrati din România, desemnat, pentru o perioada de 3 ani, de cãtre acest comitet executiv.
ART. 5
Consiliul institutului stabileşte, potrivit legii şi celorlalte reglementãri în vigoare, orientarea generalã a activitãţii institutului, organizarea şi programele de studii, precum şi orice reglementãri cu caracter interior, necesare desfãşurãrii în bune condiţii a activitãţii.
ART. 6
Consiliul institutului se întruneşte, lunar, în şedinţe ordinare, precum şi, ori de cîte ori este necesar, în şedinţe extraordinare.
Şedinţele consiliului institutului sînt conduse de cãtre decan, iar în lipsa acestuia, de cãtre unul dintre membrii consiliului, desemnat de cãtre decan.
ART. 7
Structura organizatoricã şi de personal pentru Institutul Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor se aproba de cãtre consiliul institutului.
Statul de funcţii al institutului se aproba de Ministerul Justiţiei, iar statul de personal se aproba, potrivit prevederilor legale, de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Consiliul institutului avizeazã proiectul de buget al acestuia, pe care îl înainteazã Ministerului Justiţiei.
ART. 8
Pregãtirea sau, dupã caz, perfecţionarea magistraţilor este obligatorie, constituind o obligaţie de serviciu a acestora, şi se realizeazã potrivit programului de studii aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.
Durata cursurilor de pregãtire este de 1-2 ani, iar a celor de perfecţionare, de cel mult 3 luni. Între aceste limite Ministerul Justiţiei stabileşte, anual, durata cursurilor de pregãtire şi, respectiv, de perfecţionare, pentru fiecare serie.
ART. 9
Selecţionarea persoanelor care urmeazã sa efectueze cursurile de pregãtire a magistraţilor, precum şi a magistraţilor care urmeazã a efectua cursuri de perfecţionare se face anual de cãtre Ministerul Justiţiei.
Ministerul Justiţiei poate organiza, anual, un concurs pentru primirea persoanelor care nu sînt numite în magistratura, pentru a urma cursul de pregãtire a magistraţilor.
ART. 10
Salarizarea personalului didactic şi a experţilor se stabileşte, conform legii, prin asimilarea funcţiilor acestor categorii de personal cu gradele profesionale ale magistraţilor în raport cu vechimea în funcţii juridice.
Stabilirea normelor didactice se face potrivit reglementãrilor legale în materie, aplicabile pentru instituţiile de învãţãmînt superior.
Salarizarea personalului administrativ şi de servicii se stabileşte potrivit reglementãrilor legale privitoare la salarizarea acestor categorii de personal în instituţiile de învãţãmînt superior.
ART. 11
Pe durata cursurilor de pregãtire, posturile cursanţilor respectivi - de la instanţele judecãtoreşti, parchetele şi notariatele din orice localitãţi situate în afarã municipiului Bucureşti - vor fi redistribuite la unitãţile corespunzãtoare - instanţe judecãtoreşti, parchete, notariate -, situate în municipiul Bucureşti, la care cursanţii vor desfasura activitãţile practice urmînd sa primeascã salariul şi celelalte drepturi aferente numai de la aceste din urma unitãţi.
Prevederile alin. 1 se aplica şi cursanţilor care urmeazã cursuri de perfecţionare, dacã nu sînt delegaţi sau detasati, dupã caz.
ART. 12
Prin ordin al ministrului justiţiei se poate stabili nivelul contribuţiei de participare la cheltuielile de pregãtire pentru cursanţii care nu fac parte din rindul magistraţilor, precum şi condiţiile de scutire - totalã sau parţialã - de plata acestor contribuţii.
ART. 13
Dispoziţiile prezentei hotãrîri se completeazã, în mod corespunzãtor, cu prevederile legale referitoare la învãţãmîntul superior.
ART. 14
Baza materialã a Institutului Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor se asigura, în condiţiile legii, prin subvenţii anuale de la bugetul statului, prin donaţii ale unor persoane juridice sau persoane fizice din ţara ori din strãinãtate şi prin transferul unor bunuri aparţinînd unor instituţii de stat.
Fondurile de la buget aferente anului 1992 urmeazã a fi asigurate, în condiţiile menţinerii echilibrului bugetar, potrivit <>Legii finanţelor publice nr. 10/1991 , prin preluarea sumelor necesare din fondurile prevãzute pe seama Ministerului Învãţãmîntului şi Ştiinţei, pe baza de protocol.
ART. 15
Baza materialã folositã pînã la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri de cãtre Secţia de pregãtire şi perfecţionare a magistraţilor din cadrul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative trece la Institutul Naţional de Pregãtire şi Perfecţionare a Magistraţilor pe baza de protocol încheiat între cele doua instituţii de învãţãmînt superior.
Personalul Sectiei de pregãtire şi perfecţionare a magistraţilor din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative este considerat transferat în interesul serviciului la Institutul Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor.
ART. 16
Prevederile prezentei hotãrîri se aplica tuturor judecãtorilor de la toate instanţele judecãtoreşti, cu excepţia Curţii Supreme de Justiţie, precum şi tuturor procurorilor.
În mod corespunzãtor, prevederile referitoare la pregãtirea şi perfecţionarea magistraţilor se aplica şi notarilor de stat.
ART. 17
Pînã la intrarea în vigoare a legii de organizare judecãtoreascã, ordinele ministrului justiţiei la care se referã art. 8, art. 10 alin. 1 şi art. 12 din prezenta hotãrîre vor fi emise în comun cu procurorul general al României.
ART. 18
Atribuţiile prevãzute în prezenta hotãrîre pentru ministrul justiţiei şi Ministerul Justiţiei în art. 3 alin. 2, art. 8, art. 9, art. 10 şi art. 12 se vor exercita cu avizele conforme ale Consiliului Superior al Magistraturii şi consiliului institutului.
Prevederile alin. 1 vor deveni aplicabile numai dupã constituirea primului consiliu al institutului şi, respectiv, dupã constituirea Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 19
Pînã la adoptarea legii de organizare judecãtoreascã, numãrul membrilor consiliului institutului se suplimenteaza cu 2 persoane - un director şi un procuror din Procuratura Generalã - desemnaţi de procurorul general.
ART. 20
Primãria municipiului Bucureşti este obligatã ca, în cel mult 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrîri, sa asigure spaţiul necesar pentru sediul institutului şi pentru cazarea cursanţilor.
Spaţiile în care sînt cazati, în prezent, cursanţii Sectiei de pregãtire şi perfecţionare a magistraţilor din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi care se afla în proprietatea sau în folosinta altor instituţii publice se menţin, în continuare, la dispoziţia Institutului Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor pînã la completa dotare a acestuia cu spaţiile necesare cazarii tuturor cursanţilor.
ART. 21
Ministerul Economiei şi Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi Procuratura României sînt obligate sa asigure dotãrile necesare desfãşurãrii activitãţii de cãtre Institutul Naţional pentru Pregãtirea şi Perfecţionarea Magistraţilor.
ART. 22
Pînã la constituirea, potrivit prevederilor prezentei hotãrîri a consiliului institutului, ministrul justiţiei va numi, în mod provizoriu, decanul institutului, care va lua mãsurile de organizare necesare.
ART. 23
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrîri se abroga <>art. 3 lit. c) din Hotãrîrea Guvernului nr. 183/1991 privind organizarea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative modificatã şi completatã prin <>Hotãrîrea Guvernului nr. 578/1991 , orice referiri din cuprinsul acestor hotãrîri în legatura cu magistraţii, Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei precum şi orice alte prevederi contrare prezentei hotãrîri.
ART. 24
Prezenta hotãrîre intra în vigoare pe data publicãrii sale în Monitorul Oficial al României.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016