Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 479 din 18 aprilie 2003 (*republicata*)  privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 479 din 18 aprilie 2003 (*republicata*) privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 348 din 25 aprilie 2005
_________
*) Republicatã în temeiul <>art. III din Hotãrârea Guvernului nr. 2.398/2004 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 479/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 479/2003 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 319 din 12 mai 2003.


ART. 1
Se aprobã Normele metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 477/1999 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 din 28 iunie 1999.

ANEXĂ

NORME METODOLOGICE
pentru aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) În sensul <>art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicatã, denumitã în continuare ordonanţã de urgenţã, prin agenţi economici se înţelege persoanele fizice şi juridice, asociaţiile familiale, precum şi orice alte entitãţi care efectueazã cu platã, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, livrãri de bunuri cu amãnuntul şi/sau prestãri de servicii direct cãtre populaţie, cu excepţia instituţiilor publice.
(2) Agenţii economici care nu intrã sub incidenţa ordonanţei de urgenţã pot opta pentru utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, în condiţiile legii.
(3) Agenţii economici care au obligaţia utilizãrii aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi cei prevãzuţi la alin. (2) sunt denumiţi în continuare utilizatori.
ART. 2
Utilizatorii au obligaţia sã elibereze clienţilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amãnuntul şi/sau serviciile prestate şi, la solicitarea acestora, le vor elibera şi facturã fiscalã, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
(1) Bonurile fiscale se emit de cãtre utilizatori numai cu aparate de marcat electronice fiscale pentru care s-a obţinut avizul Comisiei de avizare a distribuitorilor şi a aparatelor de marcat electronice fiscale prevãzutã la art. 5 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã, denumitã în continuare comisie.
(2) Bonurile fiscale emise de casele de schimb valutar se semneazã şi se ştampileazã de emitent.
(3) În cazul în care în acelaşi spaţiu se efectueazã atât livrãri de bunuri cu amãnuntul sau prestãri de servicii pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, cât şi livrãri de bunuri cu amãnuntul sau prestãri de servicii pentru care nu existã aceastã obligaţie, utilizatorii pot emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate şi/sau serviciile prestate.
ART. 4
În sensul ordonanţei de urgenţã, prin livrãri de bunuri cu amãnuntul şi prestãri de servicii direct cãtre populaţie se înţelege acele activitãţi desfãşurate cu caracter permanent. Nu intrã în aceastã categorie eventualele livrãri de bunuri şi prestãri de servicii direct cãtre persoane fizice efectuate întâmplãtor de cãtre agenţii economici, alţii decât comercianţii cu amãnuntul.
ART. 5
(1) Distribuitorul autorizat de aparate de marcat electronice fiscale este agentul economic pe numele cãruia a fost eliberat avizul privind distribuirea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale.
(2) Distribuitorul autorizat are libertatea de a include în reţeaua sa de distribuţie şi/sau service orice agenţi economici care îndeplinesc condiţiile prevãzute de ordonanţa de urgenţã şi de prezentele norme metodologice, denumiţi în continuare unitãţi acreditate.
ART. 6
(1) În situaţia defectãrii aparatului de marcat electronic fiscal utilizatorii consemneazã în cartea de intervenţii a aparatului de marcat electronic fiscal, prezentatã în anexa nr. 1, data şi ora la care au anunţat defectarea acestuia şi pãstreazã confirmarea scrisã, respectiv telex, fax sau altele asemenea, privind anunţarea defectãrii aparatului de marcat electronic fiscal.
(2) Pânã la repunerea în funcţiune a aparatului defect, utilizatorii, cu excepţia taximetriştilor, înregistreazã tranzacţiile efectuate în aceastã perioadã într-un registru, denumit în continuare registru special, care se completeazã fãrã ştersãturi sau fãrã spaţii neutilizate.
(3) Registrul special se întocmeşte conform modelelor prezentate în anexele nr. 2 a) şi 2 b).
(4) Registrul special va avea paginile numerotate, va fi sigilat şi va fi ştampilat de cãtre organul fiscal la care utilizatorul este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe, cu precizarea numãrului de pagini conţinut de acesta, şi va fi prezentat de cãtre utilizator, cu excepţia taximetriştilor, pentru vizare o datã cu depunerea declaraţiei de instalare a aparatului la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã a fost instalat acesta.
(5) La repunerea în funcţiune a aparatului tehnicianul unitãţii de service acreditate, denumit în continuare tehnician de service, consemneazã în registrul special, dupã ultima înregistrare a tranzacţiilor efectuate de utilizator, data şi ora începerii funcţionãrii aparatului, sub semnãtura şi numele în clar ale tehnicianului de service.
ART. 7
(1) Pânã la repunerea în funcţiune a aparatului defect, utilizatorii, cu excepţia caselor de schimb valutar, elibereazã clienţilor, la cererea acestora, facturi fiscale, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 571/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Pe perioada nefuncţionãrii aparatului de marcat electronic fiscal casele de schimb valutar elibereazã clienţilor buletin de schimb valutar, iar datele privind tranzacţiile efectuate în aceastã perioadã vor fi introduse în aparate dupã repunerea în funcţiune a acestora.
ART. 8
(1) În situaţia întreruperii curentului electric în momentul emiterii unui bon fiscal, acesta se pãstreazã de cãtre utilizator împreunã cu raportul fiscal de închidere zilnicã prevãzut la art. 33 pct. C lit. a).
(2) Pentru tranzacţiile efectuate în perioada întreruperii curentului electric utilizatorii aplicã prevederile art. 6 alin. (2) şi ale art. 7.
(3) În registrul special, înainte de înregistrarea tranzacţiilor, se noteazã data şi ora întreruperii curentului electric, iar în final, data şi ora la care aparatul începe sã funcţioneze, sub semnãtura şi ştampila utilizatorului.
ART. 9
(1) Vânzarea de pâine şi produse de panificaţie, precum şi de ziare şi reviste în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 2 lit. c) şi d) din ordonanţa de urgenţã atrage neîncadrarea acestor activitãţi în excepţia prevãzutã de lege.
(2) În sensul art. 2 lit. c) din ordonanţa de urgenţã, prin magazine sau raioane specializate se înţelege spaţiile în care se comercializeazã exclusiv pâine şi produse de panificaţie.
(3) În sensul art. 2 lit. d) din ordonanţa de urgenţã, prin distribuitori specializaţi se înţelege agenţii economici care comercializeazã exclusiv ziare şi reviste.
ART. 10
Activitãţile de vânzare a biletelor de cãlãtorie şi a abonamentelor pentru transportul public de cãlãtori, ca activitãţi anexe transportului, intrã în excepţia prevãzutã la art. 2 lit. e) din ordonanţa de urgenţã.
ART. 11
(1) Bonurile cu valoare fixã prevãzute la art. 2 lit. f) din ordonanţa de urgenţã se tipãresc în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare privind formularele tipizate cu regim special, comune pe economie, suma fixã perceputã de la client fiind pretipãritã pe documentul eliberat acestuia.
(2) Vânzarea de timbre fiscale, poştale, judiciare, precum şi de rovignete, cãrţi poştale sau altele asemenea, care se comercializeazã la valoarea nominalã pretipãritã pe acestea, intrã în excepţia prevãzutã la art. 2 lit. f) din ordonanţa de urgenţã.
ART. 12
Activitãţile de parcare a autovehiculelor şi jocurile de noroc intrã sub incidenţa prevederilor art. 2 lit. f) din ordonanţa de urgenţã numai în cazul în care se încaseazã de la clienţi o sumã fixã care este pretipãritã pe biletul de acces şi, respectiv, pe biletul sau produsul loteristic de participare la jocurile de noroc, eliberat clientului.
ART. 13
(1) Agenţii economici care desfãşoarã activitãţi de amanetare sunt exceptaţi de obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale pentru serviciile de creditare, inclusiv pentru comisionul aferent acestor servicii.
(2) La vânzarea direct cãtre populaţie a bunurilor amanetate, ca urmare a neachitãrii împrumutului de cãtre deponentul bunului amanetat, se emite bon fiscal, cu excepţiile prevãzute de lege.
ART. 14
În înţelesul art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, casele de schimb valutar aparţinând persoanelor juridice autorizate sunt casele de schimb valutar organizate ca persoane juridice conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.066 din 17 noiembrie 2004, având ca obiect unic de activitate schimbul valutar, autorizate de Banca Naţionalã a României.
ART. 15
Intrã sub incidenţa prevederilor art. 2 lit. h) din ordonanţa de urgenţã:
a) profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implicã crearea unei societãţi comerciale, desfãşurate de cãtre notari, avocaţi, experţi autorizaţi, medici, experţi contabili, contabili autorizaţi, arhitecţi, precum şi de alte persoane fizice care presteazã servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ;
b) activitãţile economice desfãşurate în mod independent, inclusiv prin practicarea unei meserii, de cãtre persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu excepţia activitãţilor de taximetrie auto pentru mãrfuri şi persoane.
ART. 16
Intrã sub incidenţa prevederilor art. 2 lit. s) din ordonanţa de urgenţã bunurile livrate şi serviciile prestate în baza unor contracte în care se prevede cã plata se face în rate, la termen sau sub formã de avansuri. Prin avansuri se înţelege încasarea parţialã a contravalorii bunurilor sau serviciilor înaintea livrãrii, respectiv prestãrii acestora.

CAP. II
Aparatele de marcat electronice fiscale

SECŢIUNEA 1
Configuraţia aparatelor de marcat electronice fiscale

ART. 17
Aparatele de marcat electronice fiscale pot fi:
a) case de marcat electronice cu structurã închisã, izolate. Aceste case de marcat au hardware dedicat, set fix de funcţii, bazã de date proprie şi funcţioneazã izolat, fãrã posibilitate de conectare la un calculator. Modulul fiscal este integrat în hardware propriu, iar programul de aplicaţie şi cel de control din modulul fiscal sunt plasate într-o memorie fixã;
b) case de marcat electronice cu structurã închisã, conectate la calculator.
Suplimentar faţã de aparatele de marcat electronice fiscale prevãzute la lit. a), aceste case de marcat dispun de o interfaţã prin care se asigurã cooperarea cu un program ce ruleazã pe calculator. Interfaţarea furnizeazã un set limitat de comenzi de modificare, completare, citire a bazei de date interne şi de emitere de documente fiscale. Securitatea comunicãrii şi integritatea corectitudinii înregistrãrilor sunt asigurate de modulul fiscal prin programul sãu de control;
c) case de marcat electronice computerizate.
Aceste case de marcat sunt realizate pe o structurã de calculator standard, în care este inclusã o placã fiscalã ce conţine un modul fiscal cu hardware şi program de control proprii, care se interfaţeazã cu programul de aplicaţie al aparatului de marcat electronic fiscal, care ruleazã pe calculatorul standard printr-un set limitat de comenzi de interfaţare adecvat acestei categorii de aplicaţii. Eventuala comunicare pentru integrarea într-o reţea este controlatã de programul de aplicaţie în limitele acceptabile pentru aceastã clasã de aplicaţii;
d) aparate sau terminale cu funcţii de case de marcat electronice.
Aceste aparate sau terminale sunt dispozitive identificabile ca structurã şi program aplicativ, care includ o placã fiscalã ce conţine un modul fiscal. Interfaţarea aplicaţiei cu modulul fiscal conferã acestora şi funcţii de casã de marcat, în afara altor funcţii specifice;
e) imprimante fiscale.
Imprimantele fiscale sunt dispozitive care includ un modul fiscal, memorie fiscalã şi periferice controlabile de cãtre acesta; nu au program de aplicaţie propriu şi se interfaţeazã ca periferice cu un sistem de calcul, cu structura hardware şi program aplicativ identificabil.
ART. 18
(1) Aparatele de marcat electronice fiscale prevãzute la art. 17 lit. a) şi b) pot fi staţionare, alimentate cu energie electricã din reţeaua de curent alternativ şi/sau portabile, cu alimentare autonomã de la baterii ori acumulatori.
(2) Aparatele de marcat electronice fiscale prevãzute la art. 17 lit. c)-e), împreunã cu programul aplicativ identificabil, formeazã ansamblul aparatului de marcat electronic fiscal supus comisiei pentru avizare.
(3) Comercializarea de cãtre distribuitorii autorizaţi a aparatelor de marcat electronice fiscale prevãzute la art. 17 lit. c)-e) fãrã programul aplicativ identificabil, avizat potrivit ordonanţei de urgenţã şi prezentelor norme metodologice, precum şi instalarea acestora cu un alt program aplicativ decât cel avizat sunt interzise.

SECŢIUNEA a 2-a
Caracteristicile aparatelor de marcat electronice fiscale

ART. 19
Din punct de vedere constructiv, aparatele de marcat electronice fiscale sunt realizate, dupã caz:
a) unitar, respectiv în carcasã unicã ce include componentele aparatului;
b) modular, respectiv sisteme de module funcţionale, la care se asigurã integritatea şi continuitatea legãturii cu modulul fiscal şi cu perifericele controlate de acesta.
ART. 20
Aparatele de marcat electronice fiscale, destinate activitãţilor de taximetrie, sunt case de marcat cu structurã închisã, realizate numai în sistem unitar, care includ un taximetru prin intermediul cãruia se mãsoarã timpul şi distanţa parcursã şi care calculeazã automat sumele datorate de client.
ART. 21
Aparatele de marcat electronice fiscale utilizate de casele de schimb valutar sunt numai aparate de tipul celor prevãzute la art. 17 lit. c)-e), care au ca destinaţie exclusivã schimbul valutar.
ART. 22
Un aparat de marcat electronic fiscal supus comisiei pentru avizare trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
A. sã conţinã un modul fiscal propriu cu un set minim de funcţii accesibile prin comenzi de interfaţare cu restul aplicaţiei aparatului de marcat electronic fiscal, prin intermediul cãruia controleazã:
a) o memorie fiscalã de tip (E)PROM sau OTP;
b) un dispozitiv de afişaj client special cu caractere de minimum 7 mm, cu numãrul minim de caractere suficient pentru afişarea valorii maxime pentru totalul de bon şi care asigurã o bunã lizibilitate pentru client în orice condiţii de luminã ambiantã. Sunt exceptate aparatele de marcat electronice fiscale destinate exclusiv activitãţilor hoteliere, precum şi de alimentaţie publicã atunci când plata se face la masã.
Dispozitivul de afişaj client la aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie este înglobat în carcasa acestor aparate şi va avea caracteristicile tehnice stabilite prin normele de metrologie legalã referitoare la taximetrie;
c) un dispozitiv de imprimare care sã asigure tipãrirea bonurilor fiscale şi a rolei-jurnal, prevãzut cu senzori pentru fiecare rolã utilizatã pentru emiterea documentelor respective, cu minimum 18 caractere pe linie document şi caractere de minimum 2,5 mm înãlţime;
d) un afişaj operator.
Aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie sunt dotate cu un dispozitiv unic de afişaj client-operator;
e) o tastaturã pentru accesarea funcţiilor aparatului;
f) un sistem pentru stabilirea regimului de lucru;
B. sã funcţioneze autonom, oferind local un set minimal de funcţii de casã de marcat, şi sã se interfaţeze cu modulul fiscal pentru execuţia lor;
C. sã asigure securitatea procesului de culegere de date prin efectuarea de verificãri înainte de a afecta ansamblul datelor stocate;
D. sã asigure continuitatea memoriei RAM şi a ceasului de timp real, astfel încât sã fie permise reluarea unei operaţiuni întrerupte de cãderea tensiunii de alimentare şi finalizarea corectã a acesteia;
E. sã controleze dispozitivul propriu de imprimare şi afişajul client, exclusiv prin intermediul modulului fiscal, respectiv prin comenzile de interfaţare oferite de acesta.
Dispozitivul propriu de imprimare poate fi:
a) dublu, caz în care asigurã tipãrirea bonului fiscal, a rapoartelor şi a rolei-jurnal;
b) simplu, specific aparatelor de marcat electronice fiscale echipate cu jurnal electronic, caz în care asigurã tipãrirea rolei-jurnal în mod obligatoriu înaintea emiterii raportului fiscal de închidere zilnicã sau în cazul epuizãrii capacitãţii de stocare a jurnalului electronic.
Aparatele sau terminalele cu funcţii de case de marcat electronice, precum şi aparatele de marcat electronice fiscale portabile şi cele destinate activitãţilor de taximetrie pot fi dotate cu dispozitiv propriu de imprimare simplu;
F. sã înregistreze pe termen lung în memoria fiscalã din modulul fiscal datele la nivelul zilei de lucru şi modificarea parametrilor şi a evenimentelor care au implicaţii în interpretarea datelor stocate;
G. sã asigure inviolabilitatea accesului neautorizat prin:
a) sigilare şi prin elemente fizice de securizare a accesului la operaţiuni privilegiate, accesibile doar personalului de service;
b) existenţa unor regimuri de lucru protejate, accesibile numai printr-un bloc de chei sau parole de minimum 4 cifre;
c) asigurarea continuitãţii şi integritãţii legãturilor implicate în fluxul de date şi emiterea de documente pe dispozitivul propriu de imprimare;
d) controlul comunicaţiei prin interfeţe;
H. sã verifice:
a) conexiunile cu dispozitivul propriu de imprimare şi cu afişajul client;
b) prezenţa şi corectitudinea funcţionãrii memoriei fiscale;
c) tensiunea de alimentare şi bateria de susţinere, implicate în continuitatea memoriei de date şi a ceasului de timp real;
d) integritatea şi coerenţa datelor stocate şi a documentelor emise, blocând funcţionarea atunci când se depisteazã situaţii anormale;
I. sã asigure proceduri de recuperare în caz de anomalii de funcţionare nedeterminate de defectarea aparatului.
ART. 23
Pe lângã condiţiile prevãzute la art. 22, aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie trebuie sã îndeplineascã şi urmãtoarele condiţii:
a) sã asigure programarea datei şi orei de zi şi de noapte, a orei de varã şi de iarnã, a datei în anii bisecţi, precum şi schimbarea acestora;
b) sã asigure ca viteza de comutare limitã sã fie de 10 km/h;
c) sã tipãreascã bonul client cu datele de pe afişajul client şi sã şteargã automat aceste date o datã cu trecerea din poziţia PLATĂ;
d) sã asigure posibilitatea de a controla suma de control a programului;
e) sã intre în funcţiune doar în momentul în care au fost activate de dispozitivul de comandã fixat în una dintre poziţiile de operare autorizate.
ART. 24
(1) Programul aparatelor de marcat electronice fiscale trebuie sã asigure funcţionarea aparatelor de marcat electronice fiscale în conformitate cu specificaţiile de utilizare.
(2) Programul aparatelor de marcat electronice fiscale este compus din programul de control al aparatelor de marcat electronice fiscale, localizat în modulul fiscal, şi din programul de aplicaţie al aparatelor de marcat electronice fiscale. Prin interacţiunea celor douã programe se asigurã funcţionalitatea de ansamblu şi protecţia fluxului de date şi a emiterii de documente cu caracter fiscal. Partajarea fizicã şi modul de comunicaţie dintre cele douã componente depind de varianta constructivã a aparatelor de marcat electronice fiscale.
(3) Programul de aplicaţie al aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de schimb valutar trebuie sã asigure baza de date necesarã întocmirii şi transmiterii la Banca Naţionalã a României a raportãrilor lunare în forma şi în structura prevãzute de <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2004 *) privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
__________
*) <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2004 a fost abrogat de la data de 11 aprilie 2005 prin <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 297 din 8 aprilie 2005.

(4) Programul aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie trebuie sã asigure accesul la regimul de lucru programare numai dupã îndepãrtarea sigiliului fiscal.
ART. 25
(1) Modulul fiscal este un subansamblu hardware-software din componenţa aparatelor de marcat electronice fiscale cu resurse de procesare, de stocare de date, de program, de ceas de timp real şi de asigurare a protecţiei şi integritãţii datelor proprii, care izoleazã secţiunea criticã din aparatul de marcat electronic fiscal, responsabilã pentru siguranţa gestionãrii datelor şi documentelor cu caracter fiscal, oferind un set limitat de comenzi de interfaţare cu restul aplicaţiei aparatului de marcat electronic fiscal.
(2) Modulul fiscal capteazã toate datele trimise spre dispozitivul propriu de imprimare al aparatelor de marcat electronice fiscale, gestionând independent şi asigurând sinteza acestor date pe termen scurt, respectiv zilnic în totalizatoare şi în contoare distincte pe categorii de operaţiuni permise, şi pe termen lung, respectiv pe durata de utilizare a memoriei fiscale înglobate; controleazã datele afişate pentru client şi asigurã integritatea, protecţia datelor colectate şi a documentelor emise.
(3) Modulul fiscal asigurã stocarea datelor şi funcţionarea ceasului de timp real minimum 1.440 de ore în absenţa tensiunii de alimentare.
ART. 26
(1) Capacitatea registrelor interne din modulul fiscal al aparatelor de marcat electronice fiscale, cu excepţia celor destinate activitãţilor de taximetrie, este de minimum: 7 cifre de introducere, 8 cifre la totalizatoarele de bon şi 10 cifre la totalizatoarele zilnice.
(2) La aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie capacitatea registrelor interne din modulul fiscal este cea stabilitã prin normele de metrologie legalã referitoare la taximetrie.
(3) Capacitatea registrelor interne la totalizatoarele de bilanţ asigurã redarea bilanţului întregului conţinut al memoriei fiscale în care s-a înregistrat numãrul maxim de închideri zilnice permise de aparat.
ART. 27
Datele de sintezã stocate în memoria fiscalã sunt inviolabile şi se pãstreazã pe timp nelimitat. Funcţionarea modulului fiscal este asiguratã de programul de control al aparatului, care este localizat în memoria fixã din acest modul. Acest program asigurã şi funcţiile de autodiagnozã.
ART. 28
(1) Modulul fiscal poate folosi aceleaşi resurse hardware cu restul aplicaţiei aparatului numai în cazul în care acesta are structurã închisã.
(2) Fiecare aparat de marcat electronic fiscal are propriul sãu modul fiscal.
(3) Modulul fiscal conţine elemente de control pentru restricţionarea operaţiunilor permise numai personalului de service, elemente de detecţie a cãderii tensiunii de alimentare şi pentru controlul bateriei de susţinere şi elemente de securizare.
ART. 29
Programul de aplicaţie din ansamblul aparatelor de marcat electronice fiscale, implementat sau nu pe aceeaşi structurã hardware ca modulul fiscal, în funcţie de varianta constructivã, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã devinã activ automat dupã cuplarea tensiunii;
b) sã permitã numai setul de comenzi de tastaturã şi de interfaţã de comunicaţie din specificaţiile de utilizare şi sã nu permitã execuţia de comenzi care necesitã comunicarea cu modulul fiscal fãrã a coopera cu acesta;
c) sã acceseze modulul fiscal prin comenzile de interfaţare ale acestuia, pentru a comunica cu dispozitivul propriu de imprimare din aparat, cu afişajul şi cu memoria fiscalã;
d) sã acceseze modulul fiscal pentru citirea cotelor curente de taxã pe valoarea adãugatã, a datei şi orei locale întreţinute de ceasul de timp real al acestuia, a indicatorilor de stare şi, opţional, pentru citirea valorii unor totalizatoare şi contoare zilnice;
e) sã asigure continuitatea propriei memorii de date;
f) sã gestioneze baza de date pentru articole şi sã asigure asocierea articol-cotã de taxã pe valoarea adãugatã;
g) sã asigure sinteza la nivelul zilei de lucru a datelor gestionate prin alte comenzi decât cele specifice setului minimal impus de comenzi şi sã permitã raportarea acestora la nivel de tip de comandã;
h) sã controleze comunicaţia cu alte periferice auxiliare şi/sau cu altã reţea.
ART. 30
(1) Opţional, la aparatele de marcat electronice fiscale pot fi cuplate dispozitive ca balanţe electronice, cititoare de coduri de bare, cititoare de cãrţi de credit şi altele asemenea.
(2) Aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie pot fi dotate opţional cu o cheie cu memorie electronicã utilizatã pentru identificarea taximetristului, colectarea datelor şi pentru programarea tarifelor. În situaţia funcţionãrii taxiului cu mai mulţi taximetrişti alternativ, în cadrul unui program zilnic de lucru, fiecare dintre aceştia începe activitatea prin accesarea identitãţii sale în programul aparatului de marcat electronic fiscal, prin introducerea cheii electronice prin intermediul cãreia se poate executa şi controlul asupra activitãţii depuse de acesta.
ART. 31
Comunicaţia aparatului de marcat electronic fiscal cu perifericele specifice domeniului şi cu dispozitivul de imprimare propriu, cu excepţia cazului în care acesta are caracter fiscal, trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã permitã introducerea unicã de articol fãrã a interveni asupra informaţiilor legate de sistemul de taxare;
b) sã nu permitã tipãrirea prin alte mijloace decât prin intermediul modulului fiscal a documentelor pe dispozitivul de imprimare propriu;
c) sã nu permitã modificarea directã, prin comenzi de interfaţã, a conţinutului memoriei de date din modulul fiscal.
ART. 32
Când casa de marcat electronicã fiscalã are posibilitatea de cuplare la calculator, interfaţa, prin setul sãu de comenzi, poate modifica, completa şi citi baza de date internã a aparatului şi poate emite documente fiscale, cu condiţia îndeplinirii urmãtoarelor cerinţe:
a) sã nu permitã scrierea sau ştergerea memoriei operaţionale a modulului fiscal;
b) sã blocheze comunicaţia ca urmare a erorilor semnalate de modulul fiscal;
c) sã permitã trecerea în regim izolat în vederea anulãrii condiţiilor de eroare şi a finalizãrii corecte a comenzilor.
ART. 33
Aparatele de marcat electronice fiscale trebuie sã asigure, prin comenzi de la tastaturã, realizarea în mod cumulativ a minimum urmãtoarelor funcţii:
A. în regim de programare:
a) fiscalizarea memoriei fiscale.
Prin operaţiunea de fiscalizare, în sensul ordonanţei de urgenţã, se înţelege identificarea memoriei fiscale şi a utilizatorului prin datele înscrise în aceasta, respectiv seria fiscalã a aparatului, antetul bonului fiscal, data şi ora la care se activeazã memoria. Operaţiunea de fiscalizare se efectueazã în momentul instalãrii aparatului la utilizator, conform prevederilor art. 103;
b) programarea antetului bonului fiscal.
Antetul bonului fiscal se tipãreşte pe toate documentele emise cu aparatul de marcat electronic fiscal şi conţine cel puţin denumirea şi codul fiscal/codul unic de înregistrare ale utilizatorului, adresa de la locul de instalare a aparatului sau, dupã caz, menţiunea "comerţ ambulant" ori "taxi".
În cazul aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie, precum şi al celor destinate schimbului valutar, în antet se înscriu, dupã caz, şi numãrul de înmatriculare a taxiului, numãrul autorizaţiei taxi, numãrul certificatului aprobãrii metrologice de model emis pentru taximetru, numãrul de telefon şi de fax al operatorului de transport sau al taximetristului independent şi, respectiv, codul statistic atribuit de Banca Naţionalã a României la punctele de schimb valutar;
c) programarea cotelor de taxã pe valoarea adãugatã, respectiv a minimum 4 niveluri de cotã, cu excepţia aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie, de schimb valutar, de comercializare a mãrfurilor în regim duty-free şi în magazinele amplasate în aeroporturile internaţionale, la care se programeazã o singurã cotã de taxã pe valoarea adãugatã;
d) programarea asocierii articol - cotã de taxã pe valoarea adãugatã;
e) programarea datei;
f) programarea coeficientului "K" al taximetrului şi a seturilor de tarife de lucru, pentru aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie.
Un set de tarife de lucru conţine minimum tariful de pornire, tariful pe km parcurs şi tariful pe orã/minut de staţionare.
Aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie lucreazã cu minimum douã seturi de tarife, de zi şi de noapte. Setul de tarife de zi se aplicã între orele 6,00-22,00, iar setul de tarife de noapte între orele 22,00 şi 6,00;
g) programarea comisionului şi a cursului de schimb valutar pentru vânzarea şi cumpãrarea de valutã, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de schimb valutar;
B. în regim de înregistrare:
a) înregistrarea livrãrii de bunuri sau prestãri de servicii, concomitent cu calculul taxei pe valoarea adãugatã aferente, cu specificarea nivelului de cotã de taxã pe valoarea adãugatã pentru fiecare operaţiune sau a faptului cã operaţiunea nu este supusã taxãrii;
b) imprimarea bonurilor fiscale conform prevederilor ordonanţei de urgenţã;
c) posibilitatea de corecţie a erorilor numai înainte de emiterea bonului fiscal.
Corectarea unei erori sau anularea unei vânzãri se evidenţiazã pe bonul fiscal şi se poate efectua numai cu condiţia ca valoarea totalã a acestuia sã nu devinã negativã. Dacã aparatul permite reduceri/majorãri de sume, acestea sunt explicitate în bonul fiscal. La aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie nu sunt permise reduceri/majorãri de sume;
d) tipãrirea mesajelor în limba românã;
C. în regim de raportare:
a) emiterea raportului fiscal "Z" de închidere zilnicã, denumit în continuare raportul Z, pe baza totalizatoarelor zilnice din memoria de date proprie, însoţit de înscrierea datelor cu caracter fiscal, care caracterizeazã sintetic ziua de lucru, în memoria fiscalã ca operaţiune indivizibilã, urmat de operaţiunea efectivã de golire zilnicã, respectiv de ştergere a totalizatoarelor şi a contoarelor zilnice. Atunci când capacitatea de înregistrare liberã a memoriei fiscale scade sub minimum 60 de înregistrãri de golire zilnicã, în fiecare raport Z se tipãreşte numãrul de închideri zilnice rãmase pânã la umplerea memoriei fiscale;
b) emiterea raportului nefiscal "X", care reprezintã o vizualizare a valorilor curente cumulate în totalizatoarele zilnice, de la ultimul raport Z pânã la momentul tipãririi acestuia.
În cazul aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie, raportul nefiscal "X" este raportul taximetristului, ce conţine date corespunzãtoare activitãţii unui taximetrist din raportul Z, în condiţiile în care în perioada de 24 de ore a unei zile au activat pe taxi şi alţi taximetrişti;
c) emiterea de rapoarte fiscale periodice detaliate prin evidenţierea fiecãrei înregistrãri din memoria fiscalã şi de rapoarte fiscale periodice sumare prin calcularea valorilor cumulate din înregistrãrile din memoria fiscalã pentru perioada de raportare. În rapoartele fiscale periodice se tipãresc sub antet data, ora şi minutul introducerii în exploatare, precum şi perioada de raportare.

SECŢIUNEA a 3-a
Funcţii interzise aparatelor de marcat electronice fiscale

ART. 34
Funcţiile interzise aparatelor de marcat electronice fiscale, cu excepţia celor destinate activitãţilor de taximetrie, sunt urmãtoarele:
a) înregistrarea tranzacţiilor doar valoric, fãrã identificarea bunurilor sau a serviciilor, precum şi a celor care nu au specificatã cota de taxã pe valoarea adãugatã asociatã sau faptul cã nu sunt taxabile, ori înregistrarea de vânzãri înainte de programarea cotelor de taxã pe valoarea adãugatã;
b) funcţionarea aparatului în condiţiile deconectãrii memoriei fiscale, a dispozitivului de imprimare ori a dispozitivului de afişaj client, atunci când acesta este obligatoriu;
c) emiterea de bonuri cu valori totale negative;
d) modificarea cotelor de taxã pe valoarea adãugatã, a coeficientului "K" al taximetrului sau a setului de tarife la aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie, fãrã obţinerea în prealabil a raportului Z;
e) înregistrarea returului de marfã;
f) corectarea sau anularea înregistrãrii unei operaţiuni dupã emiterea bonului fiscal;
g) iniţializarea contorului Z pentru raportul fiscal de închidere zilnicã şi a totalizatoarelor generale, întreţinute pe toatã durata de utilizare a unei memorii fiscale;
h) emiterea de copii de pe bonul fiscal;
i) schimbarea datei şi a orei în alte condiţii decât cele prevãzute în ordonanţa de urgenţã şi în prezentele norme metodologice;
j) ştergerea totalului general de vânzãri;
k) programarea ceasului de timp real din modulul fiscal cu o datã calendaristicã anterioarã celei a ultimei înregistrãri din memoria fiscalã, atunci când memoria fiscalã este activatã;
l) emiterea bonului fiscal fãrã tipãrirea raportului Z, dacã au trecut 24 de ore de la primul bon emis.
ART. 35
Funcţiile interzise aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie sunt cele prevãzute la art. 34 lit. a)-k), precum şi urmãtoarele funcţii:
a) funcţionarea în condiţiile deconectãrii lãmpii taxi;
b) efectuarea de modificãri ale ceasului de timp real, altele decât trecerea de la ora de varã la ora de iarnã şi invers sau a unei variaţii mai mari de ± 10 minute.
ART. 36
Pentru corectarea sau anularea înregistrãrii unei operaţiuni dupã emiterea bonului fiscal utilizatorul întocmeşte un dosar care va cuprinde:
a) sesizarea scrisã a persoanei care a efectuat greşit operaţiunea, cu precizarea motivaţiei de corectare sau de anulare a acesteia, precum şi a numãrului de ordine al bonului fiscal de corectat, a orei şi minutului emiterii acestuia;
b) decizia scrisã de aprobare a corectãrii operaţiunii greşit efectuate, emisã de directorul financiar-contabil, contabilul-şef sau de altã persoanã care rãspunde de gestionarea patrimoniului unitãţii;
c) copie de pe nota sau notele de recepţie şi constatare de diferenţe, întocmite de la ultima inventariere pânã la zi, prin care a fost stabilit preţul cu amãnuntul al produsului sau produselor înregistrate greşit în aparatul de marcat electronic fiscal;
d) nota de contabilitate care reflectã operaţiunea efectuatã.
ART. 37
(1) În cazul returului de marfã utilizatorul întocmeşte un dosar care va cuprinde:
a) nota de recepţie şi constatare de diferenţe cod 14-3-1A, întocmitã în baza bonului fiscal emis anterior pentru marfa respectivã;
b) dispoziţia de platã-încasare cãtre casierie cod 14-4-4;
c) factura sau factura fiscalã în roşu, dupã caz.
(2) Returnarea ambalajelor refolosibile, a cãror contravaloare este inclusã în preţul produsului vândut, poate fi menţionatã înainte de emiterea bonului fiscal prin înscrierea sumei aferente a acestora ca valoare negativã şi cu specificaţia "ambalaj refolosibil".
ART. 38
(1) Aparatul de marcat electronic fiscal trebuie sã se blocheze automat, dacã:
a) nu este conectatã memoria fiscalã;
b) nu este conectat sistemul de imprimare sau afişajul client, atunci când acesta este obligatoriu;
c) lipseşte hârtia din mecanismul propriu de imprimare;
d) s-a epuizat capacitatea memoriei fiscale de înmagazinare a datelor;
e) se produce o eroare de înregistrare în memoria fiscalã, moment din care sã se poatã efectua numai citirea acesteia;
f) în cazul echipãrii cu dispozitiv propriu de imprimare simplu, dacã la epuizarea capacitãţii memoriei jurnalului electronic sau înainte de emiterea raportului Z nu se emite rola-jurnal.
(2) Aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie trebuie sã se blocheze automat şi în cazul când:
a) nu este conectatã lampa taxi;
b) dacã dupã 24 de ore de la emiterea ultimului raport Z se încearcã tipãrirea primului bon fiscal fãrã emiterea automatã a raportului Z pentru perioada respectivã.

SECŢIUNEA a 4-a
Memoria fiscalã

ART. 39
(1) Memoria fiscalã este un dispozitiv tip memorie fixã unic inscriptibilã, care asigurã arhivarea secvenţialã a datelor cu caracter fiscal şi garanteazã protecţia acestora împotriva pierderii, modificãrilor şi ştergerilor.
(2) Memoria fiscalã face parte din modulul fiscal şi poate fi accesatã numai prin intermediul programului de control propriu al acestuia.
(3) Fiecare locaţie de memorie poate fi accesatã o singurã datã pentru înscriere şi ori de câte ori este nevoie pentru citire.
(4) Cerinţele pentru acest dispozitiv sunt neconvertibilitatea, inaccesibilitatea şi securitatea dublã.
(5) Memoria fiscalã trebuie sã asigure pãstrarea nealteratã a datelor pe perioada de utilizare şi minimum 10 ani dupã umplere.
ART. 40
Securitatea memoriei fiscale se asigurã prin:
a) posibilitatea acesteia de a reţine datele stocate pe termen lung în absenţa tensiunii de alimentare şi prin includerea în structura de date a unor elemente de control al integritãţii datelor stocate;
b) înglobarea într-un material opac care împiedicã dezasamblarea fãrã distrugere a memoriei şi care sã nu permitã denaturarea sau ştergerea datelor stocate;
c) fixarea memoriei în interiorul aparatului astfel încât sã nu permitã scoaterea acesteia fãrã distrugerea sigiliului.
ART. 41
Sigilarea memoriei fiscale se face de cãtre distribuitorul autorizat sau, dupã caz, de cãtre unitatea de service acreditatã, în prezenţa organului fiscal teritorial, cu respectarea prevederilor art. 47 alin. (6) şi (7) şi ale art. 49 alin. (1) şi (2).
ART. 42
Memoria fiscalã devine activã numai în urma fiscalizãrii, operaţiune care se executã de cãtre tehnicianul unitãţii de service acreditate, la instalarea aparatului de marcat electronic fiscal.
ART. 43
(1) Datele care trebuie înregistrate şi stocate în memoria fiscalã sunt urmãtoarele:
a) antetul bonului fiscal;
b) data, ora şi minutul introducerii în exploatare;
c) logotipul şi seria fiscalã ale aparatului;
d) ziua, luna, anul şi ora emiterii raportului Z;
e) numãrul de ordine al raportului fiscal de închidere zilnicã, progresiv numerotat;
f) numãrul bonurilor fiscale emise zilnic;
g) nivelul cotelor de taxã pe valoarea adãugatã;
h) semnalizarea evenimentului reset de ştergere a memoriei de date din modulul fiscal, fãcutã atunci când se întrerupe continuitatea stocãrii datelor în memoria de date din modulul fiscal şi când se reiniţializeazã aceastã memorie în condiţii de avarii;
i) valoarea totalã zilnicã a operaţiunilor efectuate şi totalul taxei pe valoarea adãugatã;
j) valoarea totalã zilnicã a operaţiunilor şi taxa pe valoarea adãugatã, defalcatã pe cote ale acesteia, cu indicarea nivelului de cotã;
k) valoarea totalã zilnicã a operaţiunilor scutite de taxa pe valoarea adãugatã;
l) valoarea totalã zilnicã a sumelor care nu se includ în baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã.
(2) De asemenea, în memoria fiscalã trebuie sã se înregistreze orice eveniment de naturã sã permitã modificarea interpretãrii datelor.
ART. 44
În memoria fiscalã a aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie, pe lângã datele prevãzute la art. 43 alin. (1) lit. a)-h) şi alin. (2), se vor înregistra şi stoca şi urmãtoarele date:
a) coeficientul "K" al taximetrului;
b) seturile de tarife de lucru şi modificãrile lor;
c) parcursul total zilnic, în km;
d) parcursul total zilnic cu cãlãtori, în km;
e) valoarea totalã zilnicã încasatã;
f) valoarea totalã zilnicã a taxei pe valoarea adãugatã.
ART. 45
În memoria fiscalã a aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de schimb valutar, pe lângã datele prevãzute la art. 43 alin. (1) lit. a)-h) şi alin. (2), se vor înregistra şi se vor stoca şi urmãtoarele date:
a) valoarea totalã zilnicã a comisionului obţinut din vânzarea şi cumpãrarea de valutã, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã;
b) valoarea totalã zilnicã a taxei pe valoarea adãugatã rezultatã din valoarea totalã a comisionului;
c) valoarea totalã zilnicã a sumelor obţinute din vânzarea de valutã, exclusiv comisionul;
d) valoarea totalã zilnicã a sumelor obţinute din cumpãrarea de valutã, exclusiv comisionul.
ART. 46
(1) Memoria fiscalã trebuie sã aibã o capacitate pentru a stoca minimum:
a) 30 de înregistrãri de modificãri de cote de taxã pe valoarea adãugatã;
b) 60 de înregistrãri de modificare a coeficientului "K" al taximetrului şi a setului de tarife, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie;
c) 1.830 de înregistrãri de închidere zilnicã;
d) 200 de înregistrãri de semnalizare a evenimentului reset.
(2) Fiecare înregistrare este identificabilã cu data calendaristicã şi cu valoarea contorului Z, iar evenimentul reset şi raportul Z sunt însoţite şi de orã. Înregistrarea datelor trebuie completatã cu indicatori care sã permitã asigurarea mecanismului de control al integritãţii datelor înregistrate.

CAP. III
Sigilarea aparatelor de marcat electronice fiscale

ART. 47
(1) Sigilarea aparatelor de marcat electronice fiscale se face cu sigiliul fiscal al distribuitorului autorizat prevãzut la art. 50 alin. (1) şi (2) sau, dupã caz, cu sigiliul de identificare a tehnicianului de service prevãzut la art. 50 alin. (4), în condiţiile prevãzute de prezentele norme metodologice.
(2) Sigilarea aparatelor de marcat electronice fiscale constã în aplicarea sigiliului atât asupra aparatului, cât şi pe memoria fiscalã, dupã distincţiile prevãzute la alin. (3)-(6).
(3) La aparatele de marcat electronice fiscale prevãzute la art. 17 lit. a), b) şi e) sigiliul se aplicã pe şuruburile de prindere a pãrţilor componente ale carcasei casei de marcat electronice sau imprimantei fiscale, astfel încât sã nu permitã dezasamblarea aparatului şi accesul la componentele acestuia în urma sigilãrii.
(4) Suplimentar faţã de modul de sigilare prevãzut la alin. (3), la aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie sigiliul se aplicã astfel încât sã nu se permitã accesul la regimul de lucru programare în urma sigilãrii.
(5) La aparatele de marcat electronice fiscale prevãzute la art. 17 lit. c) şi d) sigiliul se aplicã pe şuruburile ce fixeazã placa fiscalã de şasiul calculatorului ori al aparatului sau terminalului cu funcţii de casã de marcat electronicã.
(6) Memoria fiscalã se sigileazã, în funcţie de varianta constructivã a aparatului de marcat electronic fiscal, prin:
a) aplicarea sigiliului pe şuruburile ce fixeazã memoria fiscalã în modulul fiscal şi/sau în şasiul aparatului, în cazul aparatelor cu memorii fiscale detaşabile;
b) aplicarea sigiliului pe şuruburile ce fixeazã modulul fiscal de şasiul aparatului, în cazul aparatelor la care memoriile fiscale sunt implementate în cablajul modulului fiscal;
c) aplicarea sigiliului direct pe memoria fiscalã, în cazul aparatelor la care memoria fiscalã este solidarã cu carcasa inferioarã a aparatului.
(7) Sigiliul se aplicã prin amprentare pe o pastilã de cearã sau plastilinã ori plumb, amplasatã în locurile prevãzute la alin. (3)-(6).
(8) Orice intervenţie a utilizatorilor sau a altor persoane neautorizate asupra aparatelor de marcat electronice fiscale, cu excepţia operaţiunilor de înlocuire a rolelor de hârtie şi/sau a ribonului, este interzisã.
(9) Unitãţile de service acreditate sunt obligate ca, de îndatã ce prin intermediul tehnicianului de service au constatat orice intervenţie neautorizatã asupra aparatului de marcat electronic fiscal, sã sesizeze asupra acestui fapt în scris, prin telex, fax sau altele asemenea, organul teritorial al Gãrzii Financiare în a cãrui razã se aflã unitatea utilizatorului în cauzã.
(10) Conform prevederilor alin. (9) se va proceda şi în cazul refuzului utilizatorului de a permite accesul tehnicianului de service în unitate pentru efectuarea reviziilor periodice asupra aparatului de marcat electronic fiscal ori de a pune la dispoziţie acestuia cartea de intervenţii a aparatului.
ART. 48
Pe carcasa aparatului livrat utilizatorului se aplicã vizibil o etichetã care indicã distribuitorul autorizat şi, dacã este cazul, unitatea acreditatã pentru distribuţie, unitatea de service acreditatã, marca şi seria aparatului, numãrul avizului eliberat de comisie.
ART. 49
(1) Sigilarea aparatelor de marcat electronice fiscale şi a memoriei fiscale se efectueazã cu sigiliul fiscal înainte de livrarea aparatelor de cãtre distribuitorii autorizaţi, în prezenţa organului fiscal teritorial la care aceştia sunt înregistraţi ca plãtitori de impozite şi taxe.
(2) În cazul aparatelor de marcat electronice fiscale aduse în parametrii tehnici ai modelului avizat conform art. 110-114, înstrãinate de utilizatori în condiţiile prevãzute la art. 116 alin. (1) sau transferate de la un punct de lucru la altul aparţinând aceluiaşi utilizator, sigilarea aparatului de marcat electronic fiscal şi a memoriei fiscale se face cu sigiliul fiscal sau, dupã caz, cu sigiliul de identificare a tehnicianului de service, în prezenţa organului fiscal în a cãrui razã teritorialã se instaleazã aparatul.
(3) La sigilare se întocmeşte, în douã exemplare, un proces-verbal care se semneazã de reprezentantul distribuitorului autorizat sau, dupã caz, al unitãţii de service acreditate, precum şi de organul fiscal.
(4) Reprezentantul organului fiscal teritorial este obligat ca înainte de sigilare sã verifice dacã pentru aparatele de marcat electronice fiscale a fost obţinut avizul de distribuţie şi de utilizare eliberat de comisie.
ART. 50
(1) Sigiliul fiscal are amprenta de forma unei elipse cu axele de 8 mm şi 6 mm, cu inscripţia literelor M şi F, sub care sunt înscrise douã caractere alfabetice reprezentând judeţul sau municipiul Bucureşti în care îşi are sediul distribuitorul autorizat şi douã caractere numerice reprezentând numãrul de ordine atribuit fiecãrui sigiliu de cãtre comisie.
(2) Sigiliul fiscal se pãstreazã de cãtre distribuitorul autorizat.
(3) Înlãturarea sigiliului fiscal prevãzut la alin. (1) se efectueazã numai de cãtre tehnicianul unitãţii de service acreditate de care aparţine utilizatorul aparatului, cu ocazia operaţiunilor de întreţinere sau de reparare a acestuia, cu obligaţia ca la finalizarea operaţiunilor respective acesta sã aplice sigiliul de identificare prevãzut la alin. (4) şi sã completeze cartea de intervenţii a aparatului.
(4) Sigiliul de identificare a tehnicianului de service are inscripţionat un simbol caracteristic al unitãţii de service, constând în douã caractere alfabetice şi trei caractere numerice, reprezentând numãrul de identificare a tehnicianului de service, atribuite de cãtre comisie.
(5) Numãrul de identificare a tehnicianului de service se înscrie în legitimaţia acestuia, confecţionatã de unitatea de service acreditatã, conform modelului prevãzut în anexa nr. 3.
(6) Legitimaţiile tehnicienilor de service se prezintã, prin intermediul distribuitorilor autorizaţi, pentru înregistrare la comisie.
ART. 51
(1) Sigiliile fiscale şi sigiliile de identificare a tehnicienilor de service sunt asigurate de cãtre distribuitorii autorizaţi.
(2) Confecţionarea sigiliilor fiscale şi a sigiliilor de identificare a tehnicienilor de service se efectueazã de cãtre Regia Autonomã "Monetãria Statului", la comanda distribuitorilor autorizaţi, vizatã de cãtre secretarul comisiei.
ART. 52
(1) Pierderea sau furtul sigiliilor de identificare ori al legitimaţiilor tehnicienilor de service se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, şi se comunicã în scris comisiei, în termen de maximum 10 zile de la data producerii evenimentului.
(2) Comunicarea prevãzutã la alin. (1) va fi însoţitã de copia documentului prin care se atestã efectuarea demersurilor de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a pierderii sau furtului.
ART. 53
(1) Pe lângã sigilarea fiscalã efectuatã în condiţiile prevãzute la art. 47-49, aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie se sigileazã şi cu:
a) sigiliul de protecţie a cablajului de conectare a aparatului;
b) sigiliul metrologic aplicat pe taximetru.
(2) Filiala judeţeanã a Biroului Român de Metrologie Legalã, prin reprezentantul sãu autorizat, verificã metrologic taximetrul şi aplicã sigiliul de protecţie şi sigiliul metrologic dupã montarea acestuia pe taxi, eliberând buletinul de verificare metrologicã.
(3) Unitatea de service acreditatã instaleazã aparatele pe taxi, introduce, testeazã şi verificã programele de lucru necesare şi are dreptul sã înlãture şi sã aplice sigiliul de protecţie cu ocazia intervenţiilor asupra aparatului.

CAP. IV
Documentele emise cu aparatele de marcat electronice fiscale. Registrul special

SECŢIUNEA 1
Bonul fiscal. Seria fiscalã a aparatelor de marcat electronice fiscale

ART. 54
(1) Bonul fiscal este documentul emis numai de aparatul de marcat electronic fiscal cu ocazia efectuãrii livrãrilor de bunuri sau prestãrilor de servicii şi cuprinde detalierea datelor referitoare la acestea, în funcţie de specificul activitãţii desfãşurate.
(2) Tipãrirea bonului fiscal se efectueazã în urmãtoarea structurã:
a) antet;
b) conţinut;
c) parte finalã.
(3) Pe bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de comercializare a mãrfurilor în aeroporturile internaţionale şi în regim de duty-free, în funcţie de tipul magazinului, se tipãreşte şi:
a) sintagma "DUTY-FREE EXPORT", în cazul magazinelor duty-free;
b) textul "Mãrfuri numai pentru uzul reprezentanţelor diplomatice şi al personalului acestora", în limbile românã şi englezã, în cazul magazinelor duty-free diplomatice;
c) sintagma "EXPORT", în cazul magazinelor situate în aeroporturile internaţionale.
ART. 55
Antetul bonului fiscal cuprinde toate datele prevãzute la art. 33 pct. A lit. b) şi conţine minimum 18 caractere pe fiecare rând.
ART. 56
(1) Conţinutul bonului fiscal, cu excepţia bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de schimb valutar şi de taximetrie, cuprinde:
a) data, ora şi minutul emiterii bonului fiscal;
b) numãrul de ordine al acestuia, la nivelul zilei de lucru;
c) numele sau codul operatorului;
d) denumirea fiecãrui bun livrat sau a serviciului prestat;
e) preţul sau tariful unitar;
f) cantitatea;
g) valoarea pe fiecare operaţiune, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã, cu indicarea cotei acesteia;
h) valoarea totalã a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adãugatã;
i) valoarea totalã a taxei pe valoarea adãugatã pe cote ale acesteia, cu indicarea nivelului de cotã;
j) valoarea totalã a operaţiunilor scutite de taxa pe valoarea adãugatã;
k) valoarea altor taxe care nu se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã, dacã este cazul.
(2) În conţinutul bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de schimb valutar se înscriu datele prevãzute la alin. (1) lit. a)-c), precum şi urmãtoarele date:
a) datele de identificare a clientului, respectiv numele, prenumele, ţara, actul de identitate, rezident, nerezident;
b) suma încasatã de la client;
c) cursul de schimb valutar;
d) comisionul practicat şi nivelul cotei de taxã pe valoarea adãugatã;
e) suma plãtitã clientului;
f) valoarea taxei pe valoarea adãugatã, cu indicarea nivelului de cotã a acesteia.
(3) În conţinutul bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie se înscriu datele prevãzute la alin. (1) lit. a)-c), precum şi urmãtoarele date, pe fiecare set de tarife folosit:
a) numãrul cursei;
b) numãrul setului de tarif şi cota de taxã pe valoarea adãugatã asociatã;
c) tariful de pornire;
d) tariful pe km parcurs;
e) distanţa parcursã şi valoarea;
f) tariful pe orã/minut de staţionare;
g) durata staţionãrii şi valoarea;
h) tariful orar pentru încãrcare/descãrcare, dacã este cazul;
i) durata prestaţiei de încãrcare/descãrcare, dacã este cazul;
j) valoarea totalã a serviciului;
k) valoarea totalã a taxei pe valoarea adãugatã, cu indicarea nivelului de cotã a acesteia.
Dacã în timpul unei cãlãtorii se practicã mai multe seturi de tarife, în finalul conţinutului bonului fiscal se calculeazã valoarea totalã a cãlãtoriei şi valoarea totalã a taxei pe valoarea adãugatã.
(4) În conţinutul bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate magazinelor duty-free, precum şi magazinelor situate în aeroporturile internaţionale se înscriu datele prevãzute la alin. (1) lit. a)-i), precum şi urmãtoarele date:
a) datele de identificare a clientului, respectiv numele, prenumele, tipul şi numãrul documentului de trecere a frontierei de stat;
b) numãrul cursei, în cazul transportului aerian.
(5) În conţinutul bonurilor fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate magazinelor duty-free diplomatice se înscriu datele prevãzute la alin. (1) lit. a)-i), precum şi urmãtoarele date:
a) numãrul bonului fiscal emis începând cu data de 1 ianuarie pentru fiecare an calendaristic;
b) numãrul carnetului de identitate CD eliberat de Ministerul Afacerilor Externe, aferent clientului.
ART. 57
Partea finalã a bonului fiscal cuprinde logotipul şi seria fiscalã a aparatului, iar în cazul când acesta opereazã în cadrul unui sistem de gestiune, numãrul aparatului de marcat electronic fiscal.
ART. 58
(1) Datele înscrise pe bonul fiscal trebuie sã fie lizibile şi univoce.
(2) Tipãrirea datei se face numai în ordinea urmãtoare: ziua, luna, anul.
(3) Valorile se calculeazã cu minimum douã zecimale. Valorile tipãrite şi afişate se rotunjesc la întreg, dacã este cazul, conform urmãtoarei reguli:
a) pentru valori mai mici de 0,50 de unitãţi, rotunjire la întregul inferior;
b) pentru valori egale sau mai mari de 0,50 unitãţi, rotunjire la întregul superior.
ART. 59
(1) Logotipul şi seria fiscalã servesc la identificarea fiscalã a fiecãrui aparat de marcat electronic fiscal.
(2) Logotipul este asocierea stilizatã într-un singur semn grafic a literelor R şi L, realizatã respectându-se raportul dimensional redat în anexa nr. 4.
(3) Seria fiscalã a aparatului de marcat electronic fiscal este formatã, dupã caz, din unul sau douã caractere alfabetice, precum şi din 10 caractere numerice. Caracterele alfabetice ale seriei fiscale reprezintã denumirea prescurtatã a municipiului Bucureşti, respectiv a judeţului unde se instaleazã aparatul de marcat electronic fiscal. Primele 4 caractere numerice din seria fiscalã a aparatului reprezintã numãrul avizului de distribuţie a aparatelor de marcat electronice fiscale. Urmãtoarele 6 caractere reprezintã numãrul de ordine din Registrul de evidenţã a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţ sau în municipiul Bucureşti.
ART. 60
(1) Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc Registrul de evidenţã a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţ sau în municipiul Bucureşti, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
(2) Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale solicitã direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, în a cãrei razã se va instala aparatul, pe bazã de cerere, conform modelului prezentat în anexa nr. 6, atribuirea numãrului de ordine din registrul prevãzut la alin. (1).
(3) Direcţiile generale ale finanţelor publice au obligaţia ca, în termen de 5 zile de la data primirii cererii prevãzute la alin. (2), sã comunice utilizatorului numãrul de ordine atribuit pentru fiecare aparat.
(4) Utilizatorii care desfãşoarã activitãţi cu caracter ambulant solicitã atribuirea numãrului de ordine direcţiei generale a finanţelor publice în a cãrei razã îşi au sediul social/domiciliul.
ART. 61
(1) Cererea de atribuire a numãrului de ordine din registrul prevãzut la art. 60 alin. (2) va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) copia facturii şi a documentului de platã care atestã achiziţionarea aparatului de marcat electronic fiscal, copia contractului de vânzare-cumpãrare cu plata în rate sau, dupã caz, copia contractului de leasing financiar încheiat cu clauzã expresã privind asumarea obligaţiei pãrţilor cã la expirarea contractului de leasing se transferã utilizatorului dreptul de proprietate asupra aparatului;
b) copia procesului-verbal de sigilare a memoriei fiscale şi a aparatului de marcat electronic fiscal;
c) copia procesului-verbal de aducere a aparatelor de marcat electronice fiscale la parametrii specifici tipului şi modelului de aparat avizat, pentru utilizatorii prevãzuţi la art. 110 şi la art. 114 alin. (1);
d) declaraţie pe propria rãspundere privind adresa de la locul unde va fi instalat aparatul de marcat electronic fiscal sau, dupã caz, declaraţie privind desfãşurarea activitãţii în regim ambulant ori în regim de taxi;
e) declaraţia pe propria rãspundere privind numãrul de înmatriculare al autovehiculului pe care se va instala aparatul de marcat electronic fiscal, însoţitã de copia autorizaţiei taxi, în cazul activitãţii de taximetrie.
(2) Direcţiile generale ale finanţelor publice pot solicita utilizatorilor şi alte documente necesare verificãrii modului de îndeplinire a condiţiilor pentru atribuirea numãrului de ordine din Registrul de evidenţã a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate.
ART. 62
(1) În cazul încetãrii activitãţilor de livrãri de bunuri cu amãnuntul şi prestãri de servicii direct cãtre populaţie, utilizatorii vor solicita în scris direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, anularea numãrului de ordine atribuit din Registrul de evidenţã a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate, anexând la cerere documente probatoare ale motivelor încetãrii activitãţii, respectiv închiderea punctului de lucru, înstrãinarea aparatului, lichidarea, fuziunea, divizarea sau altele, dupã caz, precum şi dovada predãrii memoriei fiscale la organul fiscal teritorial, potrivit prezentelor norme metodologice.
(2) Conform prevederilor alin. (1) se va proceda şi în cazul transferãrii unui aparat de marcat electronic fiscal instalat de la un punct de lucru la altul situat în judeţe diferite, ambele puncte de lucru aparţinând aceluiaşi utilizator. Pentru instalarea aparatului în cauzã se urmeazã procedura prevãzutã de prezentele norme metodologice.
(3) Prevederile alin. (1), cu excepţia celor referitoare la dovada predãrii memoriei fiscale, sunt aplicabile şi în cazul furtului sau distrugerii aparatului de marcat electronic fiscal instalat. Utilizatorii aflaţi în aceastã situaţie sunt obligaţi sã anunţe de îndatã organele de poliţie şi sã se doteze cu un nou aparat de marcat electronic fiscal, în termen de maximum 15 zile de la data producerii evenimentului. Pentru tranzacţiile efectuate în acest interval de timp utilizatorii aplicã prevederile art. 6 alin. (2) şi ale art. 7.
(4) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile utilizatorilor aflaţi în inactivitate temporarã, anunţatã organelor fiscale, potrivit legii.
(5) În cazul transferãrii unui aparat de marcat electronic fiscal de la un punct de lucru la altul, ambele situate în acelaşi judeţ sau municipiu, utilizatorii notificã direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, schimbarea adresei de la locul de instalare a aparatului şi procedeazã la citirea, predarea şi înlocuirea vechii memorii fiscale, la fiscalizarea şi sigilarea memoriei înlocuite şi a aparatului, precum şi la depunerea declaraţiei de instalare, potrivit prevederilor prezentelor norme metodologice, utilizându-se acelaşi numãr de ordine atribuit iniţial din Registrul de evidenţã a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate.

SECŢIUNEA a 2-a
Rola-jurnal

ART. 63
(1) Rola-jurnal este documentul de control pe care se înscriu toate informaţiile din bonurile fiscale.
(2) Atunci când aparatul de marcat electronic fiscal este echipat cu un dispozitiv dublu de imprimare, rola-jurnal se tipãreşte concomitent cu rola-client.
(3) Aparatele de marcat electronice fiscale echipate cu dispozitiv simplu de imprimare asigurã tipãrirea rolei-jurnal cu ajutorul jurnalului electronic înscris într-o memorie electronicã tip EEPROM sau FLASH, care asigurã stocarea a cel puţin 100 de bonuri fiscale şi al cãrui conţinut trebuie sã nu fie afectat de evenimentul reset de ştergere a memoriei RAM de date.
(4) Rola-jurnal emisã cu jurnalul electronic trebuie sã conţinã:
a) antetul bonului fiscal;
b) conţinutul bonurilor fiscale emise;
c) partea finalã a bonului fiscal.
(5) Datele înscrise pe rola-jurnal trebuie sã se menţinã lizibile pe perioada de arhivare prevãzutã de ordonanţa de urgenţã.

SECŢIUNEA a 3-a
Raportul Z. Registrul special

ART. 64
(1) Raportul Z este documentul de finalizare a gestiunii pe termen scurt, respectiv zi de lucru, care conţine în mod detaliat date ce se vor înregistra în memoria fiscalã ca date de sintezã pe termen lung, o datã cu emiterea acestui raport. Comanda de închidere zilnicã a totalizatoarelor zilnice cu caracter fiscal este unicã şi obligatorie.
(2) În raportul Z, cu excepţia celui emis cu aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de schimb valutar şi de taximetrie, se înscriu urmãtoarele date:
a) antetul bonului fiscal;
b) numãrul de ordine al raportului Z, care va fi numai crescãtor şi care se înregistreazã în contorul Z;
c) data emiterii raportului Z, respectiv ora, ziua, luna şi anul;
d) numãrul avariilor care determinã ştergerea memoriei RAM şi ora producerii acestora. În cazul ştergerii memoriei RAM, utilizatorul are obligaţia de a reintroduce datele înscrise pe rola-jurnal privind tranzacţiile efectuate de la ultima închidere zilnicã pânã în momentul ştergerii memoriei RAM. La aparatele de marcat electronice fiscale echipate cu dispozitiv simplu de imprimare, unde nu este posibilã reintroducerea datelor conţinute în rola-jurnal, datele de sintezã la nivel de zi trebuie recalculate automat din conţinutul jurnalului electronic;
e) numãrul bonurilor fiscale emise în ziua raportatã;
f) logotipul şi seria fiscalã ale aparatului;
g) valoarea totalã zilnicã a operaţiunilor şi totalul taxei pe valoarea adãugatã;
h) valoarea totalã zilnicã a operaţiunilor şi taxa pe valoarea adãugatã defalcatã pe cote ale acesteia, cu indicarea nivelului de cotã;
i) valoarea totalã zilnicã a operaţiunilor scutite de taxa pe valoarea adãugatã;
j) valoarea altor taxe care nu se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã.
(3) În cazul aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de taximetrie, în raportul Z se înscriu datele prevãzute la alin. (2) lit. a)-f), precum şi urmãtoarele date:
a) pentru fiecare set de tarif, totalurile pe fiecare tarif, distanţa şi totalul sumei plãtite de client;
b) numãrul fiecãrei curse efectuate;
c) parcursul total zilnic, în km;
d) parcursul total zilnic cu cãlãtori, în km;
e) valoarea totalã zilnicã încasatã;
f) valoarea totalã zilnicã a taxei pe valoarea adãugatã.
Dacã pe parcursul unei zile au activat pe autovehiculultaxi în schimburi mai mulţi taximetrişti, elementele prevãzute la lit. b)-e) se înscriu în raportul Z şi pentru fiecare taximetrist.
(4) În cazul aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor de schimb valutar, în raportul Z se înscriu datele prevãzute la alin. (2) lit. a)-f), precum şi urmãtoarele date:
a) numãrul bonurilor fiscale emise pentru operaţiunile de cumpãrare, vânzare, anulare;
b) totalul zilnic al sumelor încasate din cumpãrare de valutã cu comision inclus;
c) totalul zilnic al sumelor încasate din vânzare de valutã cu comision inclus;
d) totalul comisionului încasat din cumpãrare şi vânzare de valutã, precum şi cota de taxã pe valoarea adãugatã;
e) totalul taxei pe valoarea adãugatã;
f) totalul zilnic al sumelor încasate din cumpãrare de valutã fãrã comision inclus;
g) totalul zilnic al sumelor încasate din vânzare de valutã fãrã comision inclus.
ART. 65
(1) Utilizatorii sunt obligaţi sã asigure arhivarea şi pãstrarea registrului special prevãzut la art. 6 alin. (2) pe o perioadã de 10 ani, iar raportul Z pe o perioadã de 5 ani.
(2) Datele înscrise în documentele menţionate la alin. (1) trebuie sã rãmânã lizibile pe perioada de pãstrare, utilizându-se consumabile care au garantatã perioada de pãstrare impusã.
(3) Registrul special şi raportul Z reprezintã documentele pe baza cãrora se înregistreazã veniturile din activitatea de comerţ cu amãnuntul şi prestãri de servicii direct cãtre populaţie în evidenţa contabilã a utilizatorului, cu excepţiile prevãzute de lege.

CAP. V
Înlocuirea memoriei fiscale

ART. 66
(1) În momentul constatãrii defectãrii sau umplerii memoriei fiscale utilizatorul este obligat sã anunţe distribuitorul autorizat, unitatea de service acreditatã, precum şi organul fiscal teritorial la care s-a depus declaraţia de instalare a aparatului prevãzutã la art. 104 alin. (1).
(2) Distribuitorul autorizat şi unitatea de service acreditatã au obligaţia sã asigure, în termen de maximum 72 de ore de la anunţare, înlocuirea memoriei fiscale defecte sau umplute şi repunerea în funcţiune a aparatului de marcat electronic fiscal.
(3) Înlocuirea, sigilarea şi activarea memoriei fiscale se efectueazã la locul de instalare a aparatului de cãtre tehnicianul de service, în prezenţa reprezentantului organului fiscal teritorial prevãzut la alin. (1).
(4) Pentru a nu fi afectatã perioada obligatorie de repunere în funcţiune a aparatului utilizatorul va solicita, în scris şi prin prezentare la sediul organului fiscal teritorial, participarea reprezentantului acestuia la înlocuirea memoriei fiscale.
(5) Operaţiunea de înlocuire a memoriei fiscale trebuie sã fie înregistratã în cartea de intervenţii a aparatului de cãtre tehnicianul de service şi confirmatã de reprezentantul organului fiscal teritorial.
(6) De asemenea, în situaţia înlocuirii aparatului de marcat electronic fiscal în perioada de garanţie, memoria fiscalã a aparatului înlocuit se predã reprezentantului organului fiscal teritorial conform prevederilor prezentelor norme metodologice, iar aparatul nou va fi instalat în termen de maximum 15 zile de la data înlocuirii celui defect.
(7) Pentru tranzacţiile efectuate în perioada de înlocuire a memoriei fiscale ori a aparatului utilizatorii aplicã prevederile art. 6 alin. (2) şi ale art. 7.
ART. 67
(1) La înlocuirea memoriei fiscale se va efectua citirea acesteia, iar rola pe care sunt înregistrate datele din memoria fiscalã va fi preluatã de reprezentantul organului fiscal prevãzut la art. 66 alin. (1), cu excepţia prevãzutã la alin. (2).
(2) Atunci când natura defecţiunii nu permite citirea memoriei fiscale cu aparatul de marcat electronic fiscal, distribuitorii autorizaţi sunt obligaţia ca, în maximum 7 zile de la înlocuirea memoriei fiscale, sã asigure citirea acesteia prin mijloace proprii.
(3) În cazul şi în intervalul de timp prevãzute la alin. (2) utilizatorii sunt obligaţi sã predea organului fiscal teritorial memoria fiscalã şi rola pe care sunt înregistrate datele din aceasta.
ART. 68
(1) Reprezentantul organului fiscal teritorial prevãzut la art. 66 alin. (1) preia memoria fiscalã înlocuitã şi rola pe care sunt înregistrate datele din aceasta, pe baza unui proces-verbal în care se consemneazã datele necesare identificãrii utilizatorului şi a aparatului de marcat electronic fiscal, precum şi motivul predãrii memoriei, respectiv umplere, defectare sau altele, dupã caz.
(2) Procesul-verbal prevãzut la alin. (1) se întocmeşte în 4 exemplare şi se semneazã de cãtre reprezentantul organului fiscal, de utilizator şi de tehnicianul de service.
(3) Originalul procesului-verbal se preia de cãtre reprezentantul organului fiscal teritorial, o copie revine utilizatorului şi douã copii vor fi preluate de cãtre tehnicianul de service, dintre care una se transmite distribuitorului autorizat prin grija unitãţii de service acreditate.
(4) Procesul-verbal prevãzut la alin. (1) şi rola pe care sunt înregistrate datele din memoria fiscalã se pãstreazã la organul fiscal teritorial la care utilizatorul este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe o perioadã de 10 ani.
(5) În cazul utilizatorilor care au puncte de lucru situate în alte localitãţi/sectoare ale municipiului Bucureşti decât cea/cel în care îşi au sediul social, organul fiscal prevãzut la art. 66 alin. (1) procedeazã la predarea procesului-verbal prevãzut la alin. (1), a memoriei fiscale şi a rolei pe care sunt înregistrate datele din aceasta la organul fiscal la care utilizatorul este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe.
(6) Organul fiscal teritorial la care utilizatorul este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe predã memoria fiscalã înlocuitã direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, în vederea pãstrãrii.
ART. 69
(1) Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt obligate sã organizeze şi sã asigure pãstrarea şi arhivarea memoriilor fiscale o perioadã de minimum 10 ani.
(2) Evidenţa primirii memoriilor fiscale predate se ţine într-un registru de evidenţã, întocmit conform anexei nr. 7, care conţine numãrul de ordine, numãrul şi data procesului-verbal de predare-primire a memoriei fiscale, motivele predãrii memoriei, seria fiscalã a aparatului şi datele de identificare a utilizatorului.
(3) Pe fiecare memorie fiscalã primitã spre pãstrare va fi aplicatã o etichetã cuprinzând numãrul de ordine din registrul de evidenţã a acestora şi datele de identificare a utilizatorului.
(4) Memoriile fiscale vor fi arhivate pe ani, în funcţie de numãrul de ordine din registrul de evidenţã.
ART. 70
Dispoziţiile privind citirea şi predarea memoriei fiscale prevãzute de prezentele norme metodologice se aplicã şi în cazul în care aparatele de marcat electronice fiscale urmeazã a fi înstrãinate, confiscate potrivit legii sau preluate spre valorificare de societãţile comerciale bancare ca urmare a neachitãrii împrumutului contractat pentru achiziţionarea acestor aparate, precum şi în cazul încetãrii activitãţii utilizatorului.
ART. 71
Nu este obligatorie înlocuirea memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate, aceasta putând fi utilizatã pânã la umplere, în urmãtoarele cazuri:
a) la schimbarea atributului fiscal al codului unic de înregistrare/codului fiscal al utilizatorului;
b) la schimbarea formei de constituire a societãţii comerciale fãrã modificarea denumirii acesteia;
c) la mutarea unui punct de lucru aparţinând utilizatorului de la un stand la altul, în cadrul unui complex comercial situat la aceeaşi adresã;
d) la schimbarea denumirii strãzii de la locul de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale;
e) în cazul inactivitãţii temporare a utilizatorilor, anunţatã organelor fiscale, potrivit legii.

CAP. VI
Consumabilele şi piesele de schimb destinate aparatelor de marcat electronice fiscale

ART. 72
(1) Utilizatorii pot achiziţiona consumabile destinate aparatelor de marcat electronice fiscale de la orice agent economic producãtor, importator sau comerciant de astfel de consumabile, numai cu condiţia respectãrii prevederilor art. 4 alin. (6) şi (9) din ordonanţa de urgenţã.
(2) Unitãţile de service acreditate pot achiziţiona piese de schimb şi subansambluri destinate aparatelor de marcat electronice fiscale numai de la distribuitori autorizaţi şi unitãţi acreditate pentru comercializare de cãtre aceştia.

CAP. VII
Predarea raportului memoriei fiscale

ART. 73
(1) Utilizatorii au obligaţia ca lunar, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare, sã predea organului fiscal teritorial raportul memoriei fiscale pe perioada de raportare.
(2) Utilizatorii persoane juridice, plãtitori de impozit pe veniturile din salarii, care au puncte de lucru stabile înregistrate fiscal potrivit legii, depun raportul memoriei fiscale la organele fiscale în a cãror razã teritorialã se aflã punctele de lucru.
(3) Alţi utilizatori decât cei prevãzuţi la alin. (2) depun lunar raportul memoriei fiscale pentru toate aparatele de marcat electronice fiscale instalate la sediu şi/sau punctele de lucru înfiinţate şi declarate potrivit legii, la organele fiscale la care sunt înregistraţi ca plãtitori de impozite şi taxe.
(4) În cazul nedepunerii rapoartelor lunare ale memoriilor fiscale, organele fiscale vor lua operativ mãsuri de verificare a modului de respectare a prevederilor ordonanţei de urgenţã de cãtre agenţii economici în cauzã.
(5) Pentru punctele de lucru aparţinând agenţilor economici prevãzuţi la alin. (3), situate în alte localitãţi/sectoare ale municipiului Bucureşti decât cea/cel în care se aflã sediul agentului economic, verificarea se face de organul fiscal teritorial în a cãrui razã se aflã punctul de lucru, la sesizarea organului fiscal la care agentul economic este înregistrat ca plãtitor de impozite şi taxe.

CAP. VIII
Comisia de avizare a distribuitorilor şi a aparatelor de marcat electronice fiscale

ART. 74
(1) Comisia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã este formatã din 7 membri şi un secretar, dupã cum urmeazã:
a) preşedinte - reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice;
b) vicepreşedinte - reprezentant al Ministerului Economiei şi Comerţului;
c) membri - 2 reprezentanţi ai direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice;
d) membru - reprezentant al direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului;
e) membru - reprezentant al Gãrzii Financiare*);
_________
*) Potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 8/2005 privind stabilirea unor mãsuri de preluare a Gãrzii Financiare şi a Autoritãţii Naţionale a Vãmilor în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, precum şi a unor mãsuri de reorganizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 31 ianuarie 2005, Garda Financiarã a fost trecutã din subordinea Autoritãţii Naţionale de Control în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.

f) membru - reprezentant al Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor;
g) secretar - reprezentant al direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Comisia îşi desfãşoarã activitatea la sediul Ministerului Finanţelor Publice.
(3) Numirea preşedintelui, vicepreşedintelui şi a membrilor comisiei se efectueazã prin ordine ale ministrului finanţelor publice, ministrului economiei şi comerţului, preşedintelui Autoritãţii Naţionale de Control*) şi, respectiv, al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
_________
*) Potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 8/2005 privind stabilirea unor mãsuri de preluare a Gãrzii Financiare şi a Autoritãţii Naţionale a Vãmilor în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, precum şi a unor mãsuri de reorganizare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 101 din 31 ianuarie 2005, Garda Financiarã a fost trecutã din subordinea Autoritãţii Naţionale de Control în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.

(4) În scopul îndeplinirii de cãtre comisie a atribuţiilor prevãzute de prezentele norme metodologice funcţioneazã în cadrul direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice un secretariat tehnic.
ART. 75
Atribuţiile comisiei sunt urmãtoarele:
a) analizeazã documentele depuse de agenţii economici, în scopul verificãrii îndeplinirii condiţiilor impuse de ordonanţa de urgenţã şi de prezentele norme metodologice;
b) emite avizul privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, conform modelului prevãzut în anexa nr. 8;
c) stabileşte elementele necesare pentru realizarea sigiliilor fiscale şi a celor de identificare a tehnicienilor de service;
d) înregistreazã legitimaţiile tehnicienilor de service din unitãţile de service acreditate;
e) formuleazã propuneri privind perfecţionarea cadrului legislativ existent în domeniu;
f) informeazã conducerile instituţiilor reprezentate în comisie despre problemele apãrute în activitatea de avizare;
g) retrage dreptul de distribuţie şi comercializare a aparatelor, obţinut în baza avizelor privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, distribuitorilor autorizaţi care nu respectã condiţiile care au stat la baza acordãrii acestor avize;
h) înregistreazã unitãţile pe care distribuitorul autorizat le-a acreditat pentru comercializare şi/sau service;
i) anuleazã înregistrarea unitãţilor de comercializare şi/sau service ale cãror contracte cu distribuitorul autorizat au fost reziliate;
j) transmite spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea I, lista cuprinzând distribuitorii autorizaţi şi tipurile şi modelele de aparate de marcat electronice fiscale avizate, precum şi lista distribuitorilor autorizaţi cãrora li s-a retras dreptul de distribuţie şi comercializare a acestor aparate.
ART. 76
Membrii comisiei au urmãtoarele atribuţii şi competenţe:
A. preşedintele comisiei:
a) coordoneazã activitatea comisiei;
b) reprezintã comisia în relaţiile cu terţii;
c) semneazã avizele eliberate de comisie, pe baza proceselor-verbale încheiate în şedinţele de lucru, alte acte emise de comisie, precum şi circularele emise de Ministerul Finanţelor Publice în vederea aplicãrii deciziilor comisiei;
d) propune ordinea de zi a şedinţei de lucru şi temele de lucru ale comisiei între şedinţe;
e) se pronunţã prin vot asupra problemelor în legãturã cu care comisia trebuie sã ia hotãrâri;
B. vicepreşedintele comisiei:
a) participã la şedinţele de lucru ale comisiei;
b) suplineşte pe preşedinte şi îi preia atribuţiile în lipsa acestuia;
c) se pronunţã prin vot asupra problemelor în legãturã cu care comisia trebuie sã ia hotãrâri;
C. membrii:
a) participã la dezbaterile din cadrul şedinţelor de lucru;
b) se pronunţã prin vot asupra problemelor în legãturã cu care comisia trebuie sã ia hotãrâri;
D. secretarul:
a) contrasemneazã avizele emise de comisie;
b) convoacã comisia în şedinţe de lucru;
c) pregãteşte documentaţia de avizare şi orice alte materiale pe care le prezintã în şedinţele de lucru.
ART. 77
(1) Comisia se întruneşte la sediul Ministerului Finanţelor Publice lunar sau ori de câte ori este necesar, la solicitarea preşedintelui acesteia.
(2) Hotãrârile comisiei se iau cu votul majoritãţii simple din numãrul total al membrilor comisiei, în şedinţele de lucru, la care este obligatorie prezenţa preşedintelui sau a vicepreşedintelui şi a secretarului.
(3) În cadrul fiecãrei şedinţe de lucru se încheie un proces-verbal, semnat de toţi membrii prezenţi ai comisiei, în care se consemneazã dezbaterile şi deciziile adoptate.

CAP. IX
Avizul privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale

ART. 78
(1) Pot solicita eliberarea avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale agenţii economici care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) deţin avizul tehnic favorabil privind caracteristicile tehnice ale modelului aparatului de marcat electronic fiscal, prevãzut în anexa nr. 9, eliberat de persoana juridicã notificatã în acest sens de Ministerul Economiei şi Comerţului;
b) au prevãzutã în obiectul lor de activitate comercializarea cu ridicata şi cu amãnuntul a aparatelor de marcat electronice fiscale şi a tehnicii de calcul - cod CAEN 5184/5186 şi 5248;
c) nu au datorii fiscale restante la bugetul general consolidat;
d) asigurã în judeţele şi în municipiul Bucureşti în care distribuie aparate de marcat electronice fiscale asistenţa tehnicã şi întreţinerea aparatelor prin cel puţin douã unitãţi specializate de service;
e) asigurã piesele de schimb pentru perioada de garanţie şi postgaranţie pe perioada normalã de funcţionare a aparatelor de marcat electronice fiscale, conform <>Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
f) acrediteazã unitãţile de comercializare şi/sau service pe baza unor contracte ferme cu clauza expresã privind municipiul/judeţul în care se vor desfãşura aceste activitãţi.
(2) Pe lângã condiţiile prevãzute la alin. (1), agenţii economici care solicitã eliberarea avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie trebuie sã aibã cel puţin o unitate acreditatã pentru comercializare în judeţele şi în municipiul Bucureşti în care distribuie astfel de aparate.
(3) Condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. b) referitoare la comercializarea cu amãnuntul a aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. c) sunt obligatorii şi în cazul unitãţilor acreditate pentru comercializare.
ART. 79
Agenţii economici care solicitã emiterea avizului tehnic prevãzut la art. 78 alin. (1) lit. a) trebuie sã depunã la persoana juridicã notificatã în acest sens de Ministerul Economiei şi Comerţului urmãtoarele:
a) cererea prin care solicitã eliberarea avizului tehnic;
b) un aparat, ca model de referinţã, pentru efectuarea testelor şi o memorie fiscalã goalã, accesibilã;
c) manualele de utilizare, programare şi documentaţia de service, în original, precum şi manualul de utilizare în limba românã, pentru aparatele de marcat electronice fiscale, provenite din import;
d) rapoartele de testare privind rezistenţa la condiţiile de mediu, obţinute de producãtor la certificarea aparatului de marcat electronic fiscal, traduse în limba românã, în cazul celor provenite din import;
e) copia certificatului aprobãrii de model al taximetrului inclus în aparatul de marcat electronic fiscal destinat activitãţii de taximetrie, emis de Biroul Român de Metrologie Legalã.
ART. 80
Persoana juridicã notificatã de Ministerul Economiei şi Comerţului sã elibereze avizul tehnic privind caracteristicile tehnice ale modelului aparatului de marcat electronic fiscal va verifica şi/sau va testa:
a) îndeplinirea funcţiilor şi condiţiilor tehnice prevãzute de prezentele norme metodologice, cu excepţia celor prevãzute la art. 23 lit. b), c) şi e) şi la art. 33 pct. A lit. f) pentru care verificarea se asigurã de Biroul Român de Metrologie Legalã;
b) îndeplinirea cerinţelor generale prevãzute la art. 81;
c) programarea aparatului de marcat electronic fiscal;
d) funcţiile obligatorii;
e) imposibilitatea accesului la funcţiile interzise, cu excepţia celei prevãzute la art. 35 lit. a) pentru care verificarea se asigurã de Biroul Român de Metrologie Legalã;
f) memoria fiscalã;
g) funcţionarea în cadrul unui sistem de gestiune, dacã este cazul;
h) inaccesibilitatea la componentele aparatului de marcat electronic fiscal şi programul de operare;
i) posibilitatea ieşirii din situaţiile de panã.
ART. 81
(1) Cerinţele generale pentru aparatele de marcat electronice fiscale sunt:
a) semnalizarea cuplãrii de alimentare pe documente, dacã a apãrut o întrerupere de tensiune în cursul emiterii acestora;
b) asigurarea continuitãţii memoriei de date şi a ceasului de timp real, precum şi a reluãrii operaţiunilor întrerupte de cãderi de tensiune şi a finalizãrii corecte a acestora;
c) tensiune de alimentare corespunzãtoare.
Aparatul de marcat electronic fiscal trebuie sã fie adaptat pentru alimentarea cu energie electricã din reţeaua de curent alternativ cu o frecvenţã nominalã de 50 Hz şi cu o tensiune nominalã de 220 V.
Aparatele portabile prevãzute cu alimentare de la baterii sau acumulatori trebuie sã asigure o autonomie funcţionalã de cel puţin 24 de ore.
Aparatele de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie utilizeazã bateria autovehiculului care trebuie sã asigure o tensiune de alimentare de 9 Vcc - 12 Vcc;
d) rezistenţa la condiţiile de mediu.
(2) Rapoartele de testare privind parametrii de funcţionare trebuie sã ateste operarea corectã şi sigurã a aparatului în urmãtoarele condiţii:
a) temperatura mediului înconjurãtor cuprinsã între +5°C şi +40°C, cu excepţia aparatelor portabile şi a celor destinate activitãţii de taximetrie, care trebuie sã funcţioneze la temperaturi cuprinse între -10°C şi +40°C şi, respectiv, între -30°C şi +55°C;
b) umiditatea relativã a aerului fãrã condens între 40-80%.
ART. 82
Testarea programãrii aparatului de marcat electronic fiscal constã în programarea parametrilor, în listarea documentelor şi în verificarea respectãrii prevederilor prezentelor norme metodologice.
ART. 83
Testarea funcţiilor obligatorii se efectueazã prin apelarea funcţiilor obligatorii prevãzute la art. 33 şi prin verificarea rezultatelor obţinute.
ART. 84
Programul aparatului de marcat electronic fiscal corespunde cerinţelor, dacã îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 24-29 şi nu permite accesul la funcţiile interzise.
ART. 85
Testarea memoriei fiscale constã în activarea acesteia şi în efectuarea programului de înregistrare, pe baza instrucţiunilor de folosire a aparatului de marcat electronic fiscal.
Se verificã rezultatele înregistrãrilor cu prevederile prezentelor norme metodologice şi se fac încercãri de schimbare a înregistrãrilor din memoria fiscalã sau de ştergere a acestora.
Memoria fiscalã va corespunde numai dacã satisface prevederile referitoare la securitatea datelor înregistrate.
ART. 86
(1) Testarea operãrii în cadrul unui sistem de gestiune se efectueazã prin simularea funcţionãrii terminalului aparatului de marcat electronic fiscal într-o configuraţie identicã cu cea prevãzutã pentru utilizarea tipului respectiv, prin verificarea programului de operare a sistemului care trebuie sã corespundã cerinţelor unei case de marcat electronice fiscale şi prin listarea documentelor în concordanţã cu prevederile ordonanţei de urgenţã.
(2) Modulul fiscal al terminalului aparatului de marcat electronic fiscal trebuie sã fie instalat astfel încât sã nu permitã accesul la el fãrã înlãturarea sigiliului.
(3) Setul integral de comenzi al interfeţelor de comunicaţie trebuie specificat detaliat. El nu trebuie sã permitã comenzi care ar necesita cooperarea cu modulul fiscal fãrã a coopera cu acesta şi afectarea datelor înregistrate în modulul fiscal în alt mod decât prin procedurile normale de lucru. Trebuie asiguratã autonomia de funcţionare a terminalului aparatului de marcat electronic fiscal pentru realizarea funcţiilor obligatorii.
ART. 87
Verificarea posibilitãţilor de înlãturare a situaţiilor de panã constã în provocarea unor situaţii de întrerupere a funcţionãrii aparatului de marcat electronic fiscal şi de blocare a operãrii acestuia, conform prevederilor art. 38 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), precum şi în urmãrirea comportãrii aparatului, în sensul neafectãrii datelor stocate şi asigurãrii continuitãţii înregistrãrilor.
ART. 88
(1) Dupã efectuarea testelor şi a verificãrilor, dacã aparatul de marcat electronic fiscal corespunde tuturor cerinţelor, se elibereazã avizul tehnic privind caracteristicile tehnice ale modelului aparatului de marcat electronic fiscal.
(2) Avizul tehnic favorabil prevãzut la alin. (1) va fi emis în termen de maximum 5 zile de la data finalizãrii testelor care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 79-87.
(3) O copie a avizului tehnic, certificatã pentru conformitate de cãtre persoana juridicã notificatã de Ministerul Economiei şi Comerţului, va fi transmisã prin grija acesteia comisiei, în termen de 3 zile de la data emiterii avizului tehnic.
(4) Modelul aparatului de marcat electronic fiscal avizat tehnic va fi înseriat de cãtre persoana juridicã notificatã de Ministerul Economiei şi Comerţului, care aplicã o etichetã ce cuprinde numãrul seriei, data şi numãrul avizului tehnic. Eticheta este asiguratã de cãtre persoana juridicã notificatã şi va fi aplicatã astfel încât sã nu poatã fi înlocuitã.
ART. 89
În vederea obţinerii avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, agenţii economici care au obţinut avizul tehnic favorabil prevãzut la art. 78 alin. (1) lit. a) prezintã comisiei urmãtoarele documente:
a) cererea prin care solicitã eliberarea avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, care trebuie sã conţinã datele de identificare a distribuitorului, tipul aparatului şi denumirea comercialã a acestuia, numãrul şi data avizului tehnic, prezentarea tabelarã, pe judeţe, a reţelei de distribuţie şi service, care va cuprinde denumirea, adresa sediului social, codul fiscal/codul unic de înregistrare, numãrul de telefon şi de fax ale unitãţii incluse în reţea, tipul activitãţii desfãşurate, lista tehnicienilor de service şi, dupã caz, elementele de identificare a tehnicienilor de service, precum şi numãrul şi data avizului cu care a fost acreditatã unitatea;
b) declaraţia pe propria rãspundere a distribuitorului privind existenţa capacitãţii profesionale a tehnicienilor de service de a asigura întreţinerea şi repararea aparatelor de marcat electronice fiscale;
c) copia certificatului de înregistrare conţinând codul fiscal/codul unic de înregistrare - pentru distribuitor şi pentru unitãţile acreditate;
d) copia actului constitutiv al societãţii comerciale pentru distribuitor şi pentru unitãţile acreditate;
e) certificatul de atestare fiscalã pentru persoane juridice, în original sau în copie legalizatã, din care sã rezulte cã agentul economic nu are datorii fiscale restante la bugetul de stat - pentru distribuitori şi pentru unitãţile acreditate pentru comercializare. Nu se considerã obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat sumele pentru care agenţii economici au obţinut înlesnire la platã potrivit legii, precum şi sumele stabilite în urma controalelor efectuate de organele fiscale şi care se aflã în diferite stadii de contestare sau judecatã în ceea ce priveşte impozitele şi taxele cuvenite bugetului general consolidat;
f) declaraţia pe propria rãspundere a distribuitorului şi a unitãţii acreditate privind existenţa contractelor ferme de comercializare şi/sau service încheiate în condiţiile prevãzute la art. 78 alin. (1) lit. f). În aceastã declaraţie pãrţile vor specifica zonele de comercializare şi/sau service stabilite în contracte;
g) fişa de personal, semnatã şi ştampilatã de unitatea de service, pentru fiecare tehnician de service angajat cu contract individual de muncã, pentru care se solicitã înregistrarea, care cuprinde: numele şi prenumele, domiciliul, seria şi numãrul documentului de identitate;
h) certificatul de cazier judiciar pentru tehnicienii de service, în original sau în copie legalizatã;
i) copia avizului de fabricaţie sau de import de taximetre, emis de Biroul Român de Metrologie Legalã - pentru distribuitorii de aparate de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie;
j) copiile avizelor pentru activitãţile de vânzare şi, respectiv, de montare şi reparare a taximetrelor, emise de Biroul Român de Metrologie Legalã - pentru unitãţile acreditate pentru comercializare şi/sau service de aparate de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie.
ART. 90
În cazul în care distribuitorii autorizaţi pentru distribuţia unor aparate de marcat electronice fiscale solicitã eliberarea avizului pentru alte tipuri şi modele de aparate la care comercializarea şi service-ul vor fi asigurate prin agenţi economici înregistraţi anterior la comisie, aceştia depun documentele prevãzute la art. 89 lit. a), b), e), f), h) şi, dupã caz, lit. i) şi j), precum şi un document datat, emis sub semnãtura şi ştampila unitãţilor acreditate anterior, din care sã rezulte denumirea, adresa sediului social, codul fiscal sau, dupã caz, codul unic de înregistrare, numãrul de telefon/fax, lista tehnicienilor de service acreditaţi care vor efectua service la noul tip de aparat şi elementele de identificare a acestora.
ART. 91
În situaţia în care, ulterior eliberãrii avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, distribuitorii autorizaţi solicitã extinderea reţelei de distribuţie şi service prin includerea unor unitãţi înregistrate anterior la comisie, aceştia depun pentru respectivele unitãţi documentele prevãzute la art. 90, cu excepţia documentului prevãzut la art. 89 lit. i).
ART. 92
(1) Comisia analizeazã cererile depuse şi, în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete, se pronunţã asupra aprobãrii sau respingerii solicitãrii.
(2) Hotãrârea comisiei este adusã la cunoştinţã solicitantului.
(3) Avizul privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale se elibereazã numai dupã confecţionarea sigiliilor fiscale şi a sigiliilor de identificare a tehnicienilor de service şi înregistrarea la comisie a legitimaţiilor acestora.
ART. 93
(1) Avizul privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale este valabil, începând cu data eliberãrii, pe o perioadã de:
a) 2 ani, în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie;
b) 3 ani, pentru alte aparate de marcat electronice fiscale decât cele prevãzute la lit. a).
(2) Valabilitatea avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale se poate prelungi, la cererea distribuitorului autorizat, pe perioade succesive, conform alin. (1), începând cu ziua urmãtoare celei pânã la care avizul a fost favorabil.
(3) Pânã la expirarea perioadei de valabilitate a avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, distribuitorii autorizaţi pot solicita prelungirea acesteia prezentând documentele prevãzute la art. 90.
(4) Nesolicitarea prelungirii valabilitãţii avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale ori respingerea de cãtre comisie a acestei prelungiri atrage retragerea dreptului de distribuţie şi comercializare a aparatelor, obţinut în baza avizului respectiv.
ART. 94
(1) Agenţii economici care pânã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice au obţinut avizul privind distribuirea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale vor solicita, în termen de 18 luni de la aceastã datã, reconfirmarea avizului conform graficului prevãzut la alin. (2), în caz contrar dreptul de distribuţie şi comercializare a aparatelor obţinut în baza avizului respectiv considerându-se ca fiind retras de drept de la data expirãrii termenului stabilit prin grafic.
(2) Solicitarea reconfirmãrii avizului prevãzut la alin. (1) se va face eşalonat prin prezentarea documentelor prevãzute la art. 89 lit. b) şi la art. 90, conform graficului stabilit prin decizie a comisiei*).
__________
*) Trimiterile prevãzute în cadrul alin. (2) nu mai corespund stãrii de fapt actuale datoritã modificãrii conţinutului articolelor la care se face trimitere, precum şi datoritã încetãrii aplicabilitãţii efectelor acestui alineat, conform Graficului de reconfirmare a avizelor privind distribuirea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale obţinute de agenţii economici (societãţi comerciale) pânã la data intrãrii în vigoare a <>Hotãrârii Guvernului nr. 479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobat prin Decizia Comisiei de avizare a distribuţiei şi utilizãrii aparatelor de marcat electronice fiscale nr. 1/2003, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 484 din 7 iulie 2003.

(3) Prin grija secretariatului comisiei, decizia prevãzutã la alin. (2) va fi adusã de îndatã la cunoştinţã fiecãrui distribuitor autorizat şi va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice.
ART. 95
(1) Solicitarea prelungirii valabilitãţii/ reconfirmãrii avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale se face prin includerea în reţeaua de distribuţie şi/sau de service a tuturor unitãţilor cu care sunt încheiate contracte ferme în derulare, astfel cum acestea au fost acreditate prin avizul de bazã şi/sau suplimentele ulterioare ale acestuia obţinute sau solicitate pânã la data depunerii cererii privind prelungirea valabilitãţii/reconfirmarea avizului, şi cu respectarea condiţiei prevãzute la art. 78 alin. (1) lit. d).
(2) Ulterior prelungirii valabilitãţii/reconfirmãrii avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, acesta poate fi modificat numai în sensul retragerii acreditãrii unor unitãţi ori includerii în reţeaua de distribuţie şi/sau de service a unor noi unitãţi.
ART. 96
(1) În cazul retragerii dreptului de distribuţie şi de comercializare a aparatelor de marcat electronice fiscale, în condiţiile prevãzute la art. 93 alin. (3) şi la art. 94 alin. (1), distribuitorii autorizaţi sunt obligaţi sã asigure service pentru toate aparatele livrate pânã la data retragerii acestui drept.
(2) Activitãţile de service vor fi asigurate prin tehnicienii proprii ai distribuitorului autorizat sau prin tehnicienii de service ai unitãţilor aflate în reţeaua de service a acestuia la data retragerii dreptului prevãzut la alin. (1), precum şi prin tehnicieni ai unor noi unitãţi acreditate ulterior acestei date.
ART. 97
Distribuitorul autorizat are obligaţia sã pãstreze ca model de referinţã aparatul de marcat electronic fiscal care a fost supus verificãrii în vederea obţinerii avizului tehnic prevãzut la art. 78 alin. (1) lit. a) şi sã îl prezinte comisiei, la solicitarea acesteia, ori de câte ori este necesar.
ART. 98
Distribuitorul autorizat este obligat sã anunţe comisia, în termen de 10 zile, despre orice modificare intervenitã în reţeaua de comercializare sau de service.
ART. 99
În cazul distribuirii de aparate de marcat electronice fiscale cu modificãri de structurã, software sau cu parametri tehnici diferiţi faţã de modelul aparatului de marcat electronic fiscal avizat, este necesarã o nouã avizare în condiţiile prevãzute de prezentele norme metodologice.
ART. 100
(1) Prevederile art. 99 nu se aplicã în cazul modificãrilor de software impuse aparatelor de marcat electronice fiscale avizate, în condiţiile legii, ca urmare a denominãrii monedei naţionale, potrivit legii.
(2) Modificãrile de software prevãzute la alin. (1) se vor face, dacã este cazul, numai în baza suplimentului avizului tehnic favorabil privind caracteristicile tehnice ale modelului aparatului de marcat electronic fiscal emis de persoana juridicã prevãzutã la art. 78 alin. (1) lit. a), în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului economiei şi comerţului, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.
(3) Distribuitorii autorizaţi care au obţinut avize de distribuţie pentru aparate de marcat electronice fiscale ce nu îndeplinesc condiţiile impuse ca urmare a denominãrii monedei naţionale sunt obligaţi ca, pânã la data de 1 iulie 2005, sã solicite obţinerea suplimentului avizului prevãzut la alin. (2).
(4) Pânã la data de 15 iulie 2005 persoana juridicã prevãzutã la art. 78 alin. (1) lit. a) va transmite comisiei lista distribuitorilor autorizaţi prevãzuţi la alin. (3) care nu au solicitat şi/sau nu au obţinut suplimentul avizului tehnic, cu specificarea tipului şi modelului aparatului de marcat electronic fiscal.
(5) Distribuitorii autorizaţi sunt obligaţi sã efectueze, pânã la data de 1 iulie 2005, la cererea utilizatorilor, contra cost, în mod direct sau prin intermediul unitãţilor de service acreditate, modificãrile de software impuse ca urmare a denominãrii monedei naţionale la toate aparatele de marcat electronice fiscale livrate de cãtre aceştia şi aflate în dotarea utilizatorilor, dacã aparatele respective nu îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege.
(6) Efectuarea asupra aparatelor de marcat electronice fiscale prevãzute la alin. (5) a altor modificãri de software decât cele specificate la alin. (1) este interzisã.
(7) În cazul în care modificãrile de software prevãzute la alin. (1) presupun înlocuirea memoriei fiscale, dispoziţiile prezentelor norme metodologice referitoare la predarea memoriei fiscale şi sigilarea aparatului de marcat electronic fiscal se aplicã în mod corespunzãtor. Înlocuirea memoriei fiscale şi sigilarea aparatelor de marcat electronice fiscale se fac de cãtre distribuitorii autorizaţi sau de cãtre unitatea de service acreditatã, în prezenţa organului fiscal în a cãrui razã teritorialã se aflã instalat aparatul.
(8) Pentru toate tranzacţiile efectuate în perioada neutilizãrii aparatelor de marcat electronice fiscale ca urmare a operãrii modificãrilor prevãzute la alin. (1), utilizatorii aplicã prevederile art. 6 alin. (2) şi ale art. 7.
(9) Nerespectarea de cãtre distribuitorii autorizaţi şi unitãţile de service acreditate a prevederilor alin. (5) atrage obligaţia de preluare a aparatelor de marcat electronice fiscale de la utilizatori, la preţul convenit.

CAP. X
Alte obligaţii ale distribuitorilor autorizaţi, ale unitãţilor acreditate şi ale utilizatorilor

ART. 101
Pe lângã celelalte obligaţii prevãzute de prezentele norme metodologice, dupã obţinerea avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, distribuitorul autorizat trebuie:
a) sã livreze numai aparate de marcat electronice fiscale conforme cu modelul avizat;
b) sã emitã certificate de garanţie pentru aparatele de marcat electronice fiscale distribuite;
c) sã asigure suportul hard/soft necesar, în cazul în care aparatul de marcat electronic fiscal urmeazã sã fie integrat ca parte a unui sistem de gestiune, iar prin personalul din reţeaua de service acreditatã sã verifice integrarea corectã a aparatului în sistem;
d) sã furnizeze, la cererea organelor de control şi a comisiei, toate informaţiile privitoare la activitãţile de comercializare şi service pentru aceste aparate.
ART. 102
(1) Distribuitorul autorizat are obligaţia sã furnizeze o datã cu aparatul de marcat electronic fiscal şi manualul de utilizare în limba românã, precum şi cartea de intervenţii prevãzute la art. 5 alin. (3) din ordonanţa de urgenţã.
(2) Distribuitorii autorizaţi pentru distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţii de taximetrie furnizeazã o datã cu aparatul dotarea tehnicã şi procedeul tehnic sau programul dupã care se realizeazã tarifarea şi pot fi obţinute informaţiile conţinute în memoria fiscalã.
(3) Cartea de intervenţii prezentatã în anexa nr. 1 se completeazã, în momentul vânzãrii aparatului de marcat electronic fiscal cãtre utilizator, cu datele prevãzute la paginile 2-5 din aceasta.
(4) Pentru utilizatorii prevãzuţi la art. 110, cartea de intervenţii se tipãreşte de cãtre aceştia şi se completeazã de cãtre unitatea de service acreditatã.
(5) Manualul de utilizare prevãzut la alin. (1) trebuie sã cuprindã şi tipul şi caracteristicile tehnice ale consumabilelor specifice aparatului de marcat electronic fiscal respectiv, stabilite de producãtorul aparatului.
(6) În cazul pierderii sau deteriorãrii cãrţii de intervenţii, utilizatorii vor informa de îndatã organul fiscal în a cãrui razã teritorialã a fost instalat aparatul. Informarea se va face în scris prin depunerea acesteia la sediul organului fiscal, cãruia i se va prezenta pentru ştampilare, conform art. 105 alin. (2), o nouã carte de intervenţii reconstituitã, pe rãspunderea utilizatorului şi a unitãţii de service acreditate, pe baza datelor înregistrate în memoria fiscalã, inclusiv în ceea ce priveşte toate evenimentele reset, şi a documentelor pãstrate, potrivit legii, la sediul utilizatorului. În situaţia deteriorãrii cãrţii de intervenţii, utilizatorii vor prezenta organului fiscal, pentru eventuale confruntãri, şi cartea de intervenţii deterioratã.
(7) În cazul defectãrii aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorul va anunţa unitatea de service acreditatã, pãstrând dovada anunţãrii defecţiunii, iar reconstituirea cãrţii de intervenţii şi prezentarea acesteia la organul fiscal se vor face în termen de 72 de ore de la anunţarea defecţiunii.
ART. 103
(1) La instalarea aparatului de marcat electronic fiscal la utilizator, tehnicianul de service noteazã în cartea de intervenţii datele sale de identificare, ultimul numãr al raportului de închidere zilnicã rezultat la sfârşitul operaţiunilor de probã şi de iniţiere a operatorului care va utiliza aparatul.
(2) Bonurile emise în timpul operaţiunilor de probã şi de iniţiere, precum şi rapoartele de închidere zilnicã emise în faza de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal poartã inscripţia "probã" şi se pãstreazã de utilizator.
(3) Instalarea aparatului de marcat electronic fiscal se face în prezenţa organului fiscal în a cãrui razã teritorialã se instaleazã aparatul, care va verifica integritatea sigiliului fiscal şi datele înscrise în bonul fiscal.
(4) Instalarea aparatelor de marcat electronice fiscale destinate activitãţilor cu caracter ambulant şi de taximetrie se face în prezenţa organului fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi are sediul/domiciliul fiscal utilizatorul.
ART. 104
(1) Dupã instalarea aparatului de marcat electronic fiscal se întocmeşte "Declaraţia de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale", denumitã în continuare declaraţie, conform modelului prezentat în anexa nr. 10, în patru exemplare, semnatã de utilizatorul aparatului de marcat electronic fiscal, de tehnicianul de service care a efectuat instalarea şi de reprezentantul organului fiscal.
(2) Originalul declaraţiei se depune de utilizatorul aparatului de marcat electronic fiscal la organul fiscal în a cãrui razã este instalat aparatul, a doua zi dupã instalare, în vederea luãrii în evidenţã a acestuia, o copie rãmâne la utilizator şi douã copii la unitatea de service.
(3) Unitatea de service acreditatã trimite o copie de pe declaraţie distribuitorului autorizat, în termenul prevãzut la alin. (2).
(4) Nerespectarea dispoziţiilor prevãzute la alin. (2) şi (3) se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã, conform art. 11 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţã.
(5) Lunar, pânã la data de 10 a lunii în curs, organele fiscale în a cãror razã au fost instalate aparatele de marcat electronice fiscale vor transmite direcţiei generale a finanţelor publice de care aparţin situaţia privind aparatele instalate în luna precedentã.
(6) Utilizatorii care desfãşoarã activitãţi cu caracter ambulant depun declaraţia la organul fiscal în a cãrui razã teritorialã îşi au sediul social/domiciliul. În acelaşi mod vor proceda şi utilizatorii care desfãşoarã activitãţi de taximetrie, cu excepţia situaţiilor în care operatorul de transport în regim de taxi are filiale sau sucursale deschise în alte judeţe decât cel în care are sediul social, caz în care declaraţia de instalare se va depune conform alin. (2).
(7) Utilizarea în alte scopuri a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate şi declarate ca fiind utilizate în activitãţi cu caracter ambulant şi de taximetrie este interzisã.
ART. 105
(1) O datã cu declaraţia prevãzutã la art. 104 alin. (1), utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale, cu excepţia taximetriştilor, prezintã organului fiscal cartea de intervenţii a aparatului şi registrul special.
(2) Organul fiscal înscrie în cartea de intervenţii numãrul de pagini, aplicând ştampila, şi vizeazã registrul special pe ultima paginã.
ART. 106
(1) Unitãţile care fac parte din reţeaua de service trebuie sã aibã menţionatã în obiectul lor de activitate activitatea de service pentru aparate de marcat electronice fiscale, cod CAEN 7250, şi sã dispunã de minimum 2 tehnicieni de service specializaţi în domeniu.
(2) Distribuitorii autorizaţi sunt obligaţi ca, prin intermediul propriilor tehnicieni de service sau al unitãţilor de service acreditate, sã asigure:
a) intervenţia promptã şi gratuitã, la solicitarea organelor de control;
b) instalarea aparatului nou şi repunerea în funcţiune a aparatului defect ca urmare a defectãrii memoriei fiscale, în termen de 72 de ore de la solicitarea utilizatorului;
c) instruirea utilizatorului, completarea cãrţii de intervenţii a aparatului şi semnarea declaraţiilor de instalare;
d) efectuarea cel puţin a unei verficãri anuale a aparatelor de marcat electronice fiscale şi îndeplinirea oricãror alte obligaţii ce revin unitãţilor de service potrivit ordonanţei de urgenţã şi prezentelor norme metodologice.
ART. 107
(1) Operaţiile prevãzute la art. 106 alin. (2) lit. b)-d) se fac gratuit în perioada de garanţie, iar în perioada de postgaranţie contra cost, pe bazã de contract încheiat de utilizator cu unitatea de service acreditatã.
(2) Pentru semnarea contractului de service utilizatorii pot opta pentru oricare dintre unitãţile de service incluse în reţeaua distribuitorului autorizat, cu urmãtoarele condiţii:
a) notificarea distribuitorului autorizat asupra opţiunii;
b) unitatea de service pentru care se opteazã sã fie acreditatã sã efectueze service în judeţul sau în municipiul Bucureşti, unde este instalat aparatul.
(3) Distribuitorii autorizaţi pot comercializa aparatele de marcat electronice fiscale pentru care au obţinut avizul comisiei pe tot teritoriul ţãrii, cu respectarea condiţiei prevãzute la art. 78 alin. (1) lit. d), iar cei care dispun de tehnicieni de service proprii sunt autorizaţi sã efectueze operaţiuni de service la toate aparatele livrate utilizatorilor, direct sau prin intermediul unitãţilor acreditate de aceştia, indiferent de judeţele în care sunt instalate aparatele.
(4) Refuzul expres sau tacit al utilizatorului de a încheia contracte de service pentru perioada de postgaranţie echivaleazã cu renunţarea voluntarã la utilizarea acelui aparat de marcat electronic fiscal şi adoptarea deciziei de a achiziţiona un alt tip de aparat.
(5) În cazul în care organele de specialitate prevãzute la art. 12 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã constatã neutilizarea aparatului de marcat electronic fiscal ca urmare a defectãrii şi nerepunerii în funcţiune a acestuia datoritã inexistenţei unui contract valabil de service pentru perioada de postgaranţie încheiat în condiţiile menţionate la alin. (2), acestea vor aplica agentului economic în cauzã amenda contravenţionalã prevãzutã la art. 11 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã şi vor suspenda activitatea unitãţii pânã la achiziţionarea şi instalarea unui alt aparat.
ART. 108
(1) Personalul tehnic care asigurã service pentru aparatele de marcat electronice fiscale consemneazã în cartea de intervenţii din dotarea aparatului urmãtoarele:
a) data şi ora solicitãrii intervenţiei din partea utilizatorului;
b) data şi ora începerii intervenţiei;
c) observaţii asupra stãrii sigiliului, descrierea sumarã a defecţiunii constatate;
d) numãrul ultimului bon fiscal şi al raportului Z înainte de începerea intervenţiei;
e) ultimul numãr al raportului fiscal de închidere zilnicã rezultat dupã efectuarea intervenţiei;
f) data şi ora finalizãrii intervenţiei, semnãtura şi numele în clar ale tehnicianului de service;
g) eventualele resetãri din timpul intervenţiei.
(2) În momentul instalãrii aparatului de marcat electronic fiscal tehnicianul de service consemneazã în cartea de intervenţii ultimul numãr al bonului fiscal şi al raportului Z, emise la finalul operaţiunilor de probã, instruirea operatorului şi integritatea sigiliului.
ART. 109
Distribuitorii autorizaţi sunt obligaţi sã asigure gratuit piesele de schimb şi subansamblurile necesare efectuãrii de service, în perioada de garanţie, şi contra cost, în perioada de postgaranţie, pe durata normalã de funcţionare a aparatului de marcat electronic fiscal, conform <>Legii nr. 15/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 110
Avizele privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale, eliberate distribuitorilor autorizaţi, pot constitui, la cerere, avize de utilizare pentru aparatele de acelaşi tip şi model, cu excepţia celor destinate activitãţii de taximetrie, achiziţionate de agenţii economici utilizatori înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţã, cu urmãtoarele condiţii:
a) aducerea de cãtre distribuitorii autorizaţi, direct sau prin unitãţile de service acreditate, a aparatelor în cauzã la parametrii tehnici specifici tipului şi modelului de aparat de marcat electronic fiscal avizat, urmatã de sigilarea fiscalã a acestora potrivit dispoziţiilor prezentelor norme metodologice;
b) aparatele sã aparţinã utilizatorilor situaţi în zonele pentru care se asigurã service.
ART. 111
(1) Aducerea aparatelor de marcat electronice fiscale în parametrii tehnici specifici tipului şi modelului de aparat avizat este atestatã prin întocmirea, în 4 exemplare, a unui proces-verbal de conformitate semnat de reprezentantul distribuitorului autorizat sau, dupã caz, al unitãţii de service acreditate, precum şi de reprezentantul utilizatorului.
(2) Primul exemplar al procesului-verbal prevãzut la alin. (1) este preluat de distribuitorul autorizat sau, dupã caz, de unitatea de service acreditatã, exemplarul al doilea rãmâne la utilizator, iar exemplarele al treilea şi al patrulea vor fi anexate de utilizator la cererea prin care solicitã atribuirea numãrului de ordine din Registrul de evidenţã a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţ/municipiul Bucureşti şi, respectiv, la declaraţia de instalare a aparatului.
(3) În cazul în care adaptarea aparatelor se face prin unitãţile de service acreditate, acestea transmit distribuitorului autorizat o copie xerox a procesului-verbal de conformitate, în termen de 5 zile de la data efectuãrii operaţiunii.
ART. 112
Sigilarea fiscalã a memoriei fiscale şi a aparatului de marcat electronic fiscal adus în parametrii tehnici specifici tipului şi modelului de aparat avizat se face în prezenţa organului fiscal în a cãrui razã se va instala aparatul.
ART. 113
Pentru aparatele de marcat electronice fiscale aduse în parametrii tehnici specifici tipului şi modelului avizate potrivit art. 110-112, distribuitorii autorizaţi, unitãţile de service acreditate desemnate de aceştia, precum şi utilizatorii vor duce la îndeplinire toate obligaţiile ce le revin potrivit ordonanţei de urgenţã şi prezentelor norme metodologice.
ART. 114
(1) Prevederile art. 110-113 se aplicã şi în cazul aparatelor de marcat electronice fiscale achiziţionate de utilizatori de la distribuitorii autorizaţi, ulterior intrãrii în vigoare a ordonanţei de urgenţã, atunci când asupra tipului respectiv de aparat s-au fãcut modificãri în condiţiile prevãzute la art. 99.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1), în termen de maximum 15 zile de la data întocmirii procesului-verbal de conformitate prevãzut la art. 111 alin. (1), se procedeazã la predarea memoriei fiscale şi la reinstalarea aparatului respectiv, potrivit prezentelor norme metodologice.
(3) Pentru tranzacţiile efectuate în perioada neutilizãrii aparatului ca urmare a aducerii acestuia în parametri conform alin. (1) şi pânã la reinstalarea acestuia, utilizatorii aplicã prevederile art. 6 alin. (2) şi ale art. 7.
ART. 115
(1) Distribuitorii autorizaţi care înceteazã activitatea de comercializare a aparatelor de marcat electronice fiscale rãmân rãspunzãtori în continuare pentru obligaţiile ce le revin conform prevederilor ordonanţei de urgenţã şi prezentelor norme metodologice, pentru aparatele livrate.
(2) Drepturile şi obligaţiile ce revin unitãţilor acreditate în baza prevederilor ordonanţei de urgenţã şi a prevederilor prezentelor norme metodologice, precum şi în baza avizelor eliberate de comisie nu pot fi cedate unor terţe persoane.
(3) În cazul dizolvãrii distribuitorului autorizat prin fuziune ori prin divizare, drepturile şi obligaţiile ce îi revin acestuia în baza avizelor privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale se transmit, în condiţiile legii, societãţii comerciale sau societãţilor comerciale existente ori care iau fiinţã în urma acestor operaţiuni, fãrã a fi necesarã reavizarea potrivit prezentelor norme metodologice.
(4) Hotãrârea adunãrii generale extraordinare a acţionarilor distribuitorului autorizat privind fuziunea sau divizarea va fi notificatã comisiei în termen de 15 zile de la data emiterii acesteia, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 31/1990 , republicatã.
(5) Dispoziţiile alin. (3) se aplicã în mod corespunzãtor şi în cazul în care distribuitorul autorizat cedeazã, în condiţiile legii, drepturile şi obligaţiile ce-i revin în baza avizului privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale altui distribuitor autorizat, cu acordul scris al acestuia.
(6) Copia documentului încheiat în condiţiile prevãzute la alin. (5) va fi transmisã comisiei în termen de 15 zile de la data semnãrii acestuia de cãtre pãrţi.
ART. 116
(1) Utilizatorii pot vinde aparatele de marcat electronice fiscale achiziţionate numai distribuitorilor autorizaţi sau unitãţilor acreditate de aceştia, de la care au cumpãrat aparatele respective.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în cazul încetãrii activitãţii utilizatorului în condiţiile legii.
(3) În cazul încetãrii activitãţii prin fuziune sau divizare, vânzarea aparatelor de marcat electronice fiscale se va face înainte de transmiterea patrimoniului utilizatorului cãtre societatea comercialã sau societãţile comerciale beneficiare.
ART. 117
(1) Clienţii sunt obligaţi sã solicite bonurile fiscale şi sã le prezinte la cerere organelor de control.
(2) Utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale sunt obligaţi sã afişeze la loc vizibil, inclusiv la locul de amplasare a aparatelor, în cazul în care clienţii au acces în unitate, anunţuri de atenţionare a clienţilor cu privire la obligaţia acestora de a solicita şi de a pãstra bonul fiscal pentru prezentarea acestuia la un eventual control.
(3) Prevederile alin. (2) se aplicã şi în cazul activitãţilor de taximetrie.
ART. 118
Anunţurile prevãzute la art. 117 alin. (2), cu excepţia celor afişate în interiorul autovehiculelor-taxi, vor fi scrise cu litere de tipar având înãlţimea minimã de 3 cm.

CAP. XI
Controlul respectãrii prevederilor ordonanţei de urgenţã

ART. 119
(1) Verificarea modului de respectare de cãtre agenţii economici a obligaţiilor ce le revin potrivit ordonanţei de urgenţã şi prezentelor norme metodologice se face de cãtre organele de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice, din unitãţile sale teritoriale, precum şi din cadrul Gãrzii Financiare, denumite în continuare organe de control, organizate în echipe formate din minimum douã persoane.
(2) În traficul rutier organele de control prevãzute la alin. (1) vor efectua verificarea taxiurilor numai împreunã cu reprezentanţi ai poliţiei rutiere.
(3) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti vor finaliza acţiunea de inventariere a tuturor unitãţilor agenţilor economici care, la data intrãrii în vigoare a acestor norme, desfãşoarã pe raza judeţului/municipiului Bucureşti activitãţi de livrãri de bunuri şi prestãri de servicii direct cãtre populaţie, pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, şi împreunã cu organele teritoriale ale Gãrzii Financiare vor proceda la verificarea acestora potrivit alin. (1).
(4) Pentru agenţii economici înregistraţi/autorizaţi potrivit legii ulterior intrãrii în vigoare a prezentelor norme metodologice, organele competente vor lua mãsurile corespunzãtoare pentru verificarea existenţei obligaţiei acestora de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, urmând ca în termen de 30 de zile de la data începerii activitãţii unitãţilor agenţilor economici în cauzã sã verifice modul de respectare de cãtre aceştia a prevederilor ordonanţei de urgenţã.
ART. 120
(1) Obiectivele controlului privind modul de respectare de cãtre agenţii economici a obligaţiilor ce le revin potrivit ordonanţei de urgenţã şi prezentelor norme metodologice vizeazã verificarea:
a) dotãrii agenţilor economici cu aparate de marcat electronice fiscale, potrivit legii;
b) emiterii bonului fiscal cu denumirea fiecãrui bun livrat sau a serviciului prestat, cantitatea şi preţul sau tariful unitar pentru toate bunurile livrate şi/sau serviciile prestate, precum şi cu celelalte date prevãzute de ordonanţa de urgenţã şi de prezentele norme metodologice;
c) datelor înscrise în registrul special şi în raportul Z cu cele înscrise în evidenţa contabilã a utilizatorului;
d) modului de îndeplinire de cãtre utilizatori a obligaţiei privind anunţarea distribuitorului autorizat şi a unitãţii de service acreditate în momentul defectãrii aparatului de marcat electronic fiscal;
e) afişãrii de cãtre utilizatori a anunţurilor prevãzute la art. 117 alin. (2);
f) livrãrii de cãtre distribuitorii autorizaţi, direct sau prin unitãţile acreditate pentru comercializare, a dispozitivului de afişaj client împreunã cu aparatul de marcat electronic fiscal, conform art. 22 pct. A lit. b);
g) respectãrii prevederilor art. 18 alin. (3);
h) modului de îndeplinire a oricãror alte obligaţii ce revin agenţilor economici în baza ordonanţei de urgenţã şi a prezentelor norme metodologice.
(2) Obiectivele menţionate la alin. (1) vor fi incluse în tematica de control a organelor prevãzute la art. 119 alin. (1), indiferent de obiectul controlului.
ART. 121
(1) Nerespectarea obligaţiei distribuitorilor autorizaţi de instalare a aparatelor noi şi de înlocuire a memoriei fiscale defecte ori a cãrei capacitate de stocare a fost epuizatã, în termenul prevãzut la art. 5 alin. (5) din ordonanţa de urgenţã, se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã, conform art. 11 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã.
(2) În cazul în care organele de control vor constata, pentru a doua oarã la acelaşi utilizator, neînlocuirea, în termen de 72 de ore de la solicitarea utilizatorului, a memoriei fiscale defecte ori a cãrei capacitate de stocare a fost epuizatã, pe lângã aplicarea amenzii contravenţionale vor propune comisiei şi retragerea dreptului de distribuţie şi comercializare a aparatelor respective, obţinut de distribuitorul autorizat în baza avizului în cauzã.
(3) Fapta prevãzutã la alin. (2) va fi consemnatã într-un proces-verbal semnat de reprezentanţii organului de control şi de reprezentantul utilizatorului.
(4) În termen de 3 zile de la data întocmirii procesului-verbal prevãzut la alin. (3), organele de control vor transmite originalul procesului-verbal comisiei, o copie distribuitorului şi o copie agentului economic în a cãrui unitate s-a constatat cã aparatul de marcat electronic fiscal este defect.
(5) Comisia se va întruni în şedinţã în termen de 3 zile de la primirea procesului-verbal, în vederea analizãrii celor constatate de cãtre organele de control şi a emiterii deciziei de retragere definitivã a dreptului de distribuţie şi comercializare a aparatelor respective distribuitorului în cauzã. Decizia va fi întocmitã în 3 exemplare.
(6) În termen de 48 de ore de la data emiterii deciziei prevãzute la alin. (5), originalul acesteia va fi transmis distribuitorului şi o copie organului de control care a întocmit procesul-verbal, prin grija secretariatului tehnic al comisiei.
ART. 122
(1) De la data înmânãrii cãtre distribuitor a deciziei prevãzute la art. 121 alin. (5) ori de la data comunicãrii acesteia în condiţiile legii, distribuitorului i se interzic distribuţia şi comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale.
(2) Distribuitorii cãrora le-a fost retras dreptul de distribuţie şi comercializare a aparatelor de marcat electronice fiscale rãmân rãspunzãtori în continuare pentru toate obligaţiile ce le revin conform prevederilor ordonanţei de urgenţã şi prezentelor norme metodologice, pentru toate aparatele livrate pânã la data comunicãrii retragerii acestui drept.
(3) Neîndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. (2) se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã, conform art. 11 alin. (1) lit. c) din ordonanţa de urgenţã.
(4) Comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale dupã retragerea dreptului de distribuţie şi comercializare a acestora se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã şi cu confiscarea încasãrilor obţinute de agentul economic contravenient din aceastã activitate, conform art. 11 alin. (1) lit. b) şi art. 13 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã.
(5) Amenda şi sancţiunea complementarã prevãzute la alin. (4) se aplicã şi în cazul comercializãrii aparatelor de marcat electronice fiscale de cãtre alţi agenţi economici decât distribuitorii autorizaţi şi unitãţile acreditate de aceştia.
ART. 123
Neîndeplinirea obligaţiei agenţilor economici de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale la termenul legal se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã, conform art. 11 alin. (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţã, şi cu suspendarea activitãţii unitãţii agentului economic contravenient, conform art. 14 din ordonanţa de urgenţã.
ART. 124
(1) Suspendarea activitãţii unitãţilor agenţilor economici contravenienţi se face în baza proceselor-verbale încheiate de echipe de control, constituite la nivelul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti, precum şi la nivelul Gãrzii Financiare, formate din 2 inspectori şi, respectiv, 2 comisari.
(2) Pe toatã durata de suspendare a activitãţii unitatea va fi sigilatã. Sigilarea se efectueazã de cãtre echipa de control constituitã potrivit alin. (1), începând cu data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenţiei.
(3) Concomitent cu sigilarea unitãţii se afişeazã la loc vizibil anunţul "Unitate închisã pentru nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale". Anunţul va fi scris cu litere de tipar având înãlţimea minimã de 10 cm.
(4) În cazul activitãţilor cu caracter ambulant, o datã cu încheierea procesului-verbal de control se va proceda la reţinerea autorizaţiei de funcţionare a agentului economic contravenient, eliberatã de autoritãţile administraţiei publice locale pentru aceastã activitate.
(5) În cazul activitãţilor de taximetrie, o datã cu încheierea procesului-verbal de control se va proceda la suspendarea sau la anularea autorizaţiei taxi, conform dispoziţiilor <>Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, cu modificãrile ulterioare.
(6) Pe întreaga perioadã de suspendare a activitãţii unitãţii respective organele de control vor urmãri conformarea utilizatorului cu sancţiunea primitã.
ART. 125
Continuarea livrãrii de bunuri şi prestarea de servicii dupã suspendarea activitãţii unitãţii se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã şi cu confiscarea sumelor încasate din aceste activitãţi, conform art. 11 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) din ordonanţa de urgenţã.
ART. 126
(1) În vederea ridicãrii sancţiunii de suspendare a activitãţii, agentul economic a cãrui unitate a fost sigilatã va proceda dupã cum urmeazã:
a) dupã achiziţionarea aparatului de marcat electronic fiscal sau, dupã caz, dupã aducerea aparatului în parametrii specifici tipului şi modelului avizate, în cazul utilizatorilor prevãzuţi la art. 110, va solicita în scris direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a municipiului Bucureşti pe a cãrei razã urmeazã sã fie instalat aparatul atribuirea numãrului de ordine din Registrul de evidenţã a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate, anexând la cerere documentele prevãzute la art. 61.
Direcţiile generale ale finanţelor publice vor comunica numãrul de ordine atribuit, în termen de 3 zile de la data primirii solicitãrii;
b) dupã primirea numãrului de ordine, va solicita unitãţii de service acreditate instalarea aparatului de marcat electronic fiscal, informând direcţia generalã a finanţelor publice sau, dupã caz, Garda Financiarã teritorialã, în funcţie de apartenenţa organului de control care a dispus sancţionarea, asupra datei şi orei la care urmeazã sã se facã instalarea aparatului.
(2) Desigilarea unitãţii se face de cãtre echipa de control care a dispus suspendarea activitãţii unitãţii, moment în care se va proceda la instalarea aparatului potrivit prezentelor norme metodologice, o copie xerox a declaraţiei de instalare întocmite conform art. 104 alin. (1) fiind preluatã de organul de control şi ataşatã la procesul-verbal de desigilare a unitãţii.
(3) În vederea ridicãrii sancţiunii de suspendare a activitãţilor cu caracter ambulant şi de taximetrie, agentul economic va prezenta organului de control copia declaraţiei de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal, vizatã de organul fiscal teritorial prevãzut la art. 104 alin. (6).
ART. 127
Prevederile prezentelor norme metodologice se completeazã cu dispoziţiile referitoare la regulile speciale pentru vânzãrile de bunuri second-hand, vânzãrile de bunuri second-hand în regim de consignaţie şi pentru operaţiunile realizate de casele de amanet, prevãzute de Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 pivind Codul fiscal*).
_________
*) Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 571/2003 au fost aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 44/2004 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004, cu modificãrile ulterioare.

ART. 128
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentele norme metodologice.

NOTĂ: Reproducem mai jos <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 2.398/2004 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia agenţilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 479/2003 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, care nu este încorporat în textul republicat al <>Hotãrârii Guvernului nr. 479/2003 :
"Art. II. - Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2005, cu excepţia art. I pct. 57 referitor la alin. (1) al art. 9**), care intrã în vigoare la data de 1 februarie 2005."
________
**) Pct. 57 al art. I modificã art. 94 din normele metodologice. Pe cale de consecinţã, prevederile art. II se vor raporta la alin. (1) al art. 94 din normele metodologice. În urma renumerotãrii, alin. (1) al art. 94 a devenit alin. (1) al art. 93.

ANEXA 1
-------
la normele metodologice
------------------------



CARTEA DE INTERVENTII DIN DOTARE (*)

┌────────────────────────────┐
│ │
│ CARTE DE INTERVENTII │
│ PENTRU │
│ APARATE DE MARCAT │
│ ELECTRONICE FISCALE │
│ │
│ │
│ (pag. 1) │
│ │
└────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────┐ ┌─────────────────────────────────┐
│ APARATE DE MARCAT │ │ DISTRIBUITORUL AUTORIZAT │
│ ELECTRONICE FISCALE │ │ │
│ │ │ Denumirea .................... │
│[] Casa de marcat electronica cu │ │ .............................. │
│ structura inchisa │ │ │
│ │ │ Adresa ....................... │
│[] Casa de marcat electronica cu │ │ │
│ structura inchisa integrabila │ │ Codul fiscal/ Codul Unic de │
│ intr-o retea │ │ Inregistrare ............. │
│ │ │ │
│[] Casa de marcat electronica com- │ │ UNITATE ACREDITATA PENTRU │
│ puterizata │ │ COMERCIALIZARE │
│ │ │ │
│[] Aparate/terminale cu functii de │ │ Denumirea ................. │
│ case de marcat electronice │ │ ........................... │
│ │ │ │
│[] Imprimante fiscale │ │ Adresa .................... │
│ │ │ │
│ TIP....... MODEL ....... │ │ │
│ │ │ Codul fiscal/ Codul Unic de │
│ AVIZ DE DISTRIBUTIE │ │ Inregistrare ............... │
│ │ │ │
│Nr. ...... din .................. │ │ │
│ │ │ │
│SERIA APARATULUI ...... │ │ │
│ (pag. 2) │ │ (pag. 3) │
└────────────────────────────────────┘ └─────────────────────────────────┘

┌────────────────────────────────────┐ ┌─────────────────────────────────┐
│ │ │ UNITATE ACREDITATA PENTRU │
│ UTILIZATOR │ │ SERVICE │
│ Denumirea ....................... │ │ Denumirea ............... │
│ Sediul .......................... │ │ Adresa .................. │
│ Codul fiscal/Codul Unic de │ │ codul fiscal Codul Unic de │
│ Inregistrare .................... │ │ Inregistrare ................. │
│ Data livrarii aparatului ........ │ │ │
│ ................................. │ │ │
│ Locul de instalare a │ │ │
│ aparatului ...................... │ │ │
│ Adresa .......................... │ │ │
│ Data ............................ │ │ │
│ │ │ │
│ (pag. 4) │ │ (pag. 5) │
│ │ │ │
└────────────────────────────────────┘ └─────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ DATE PRIVIND IDENTIFICAREA TEHNICIANULUI ACREDITAT │
├───────────┬─────────────────────┬───────────────┬───────────┬────────────────┤
│ │ Denumirea unitatii│ Numarul │ Adresa │ Data inceperii │
│ Numele si │ de service │ legitimatiei/ │ tehni- │ activitatii │
│prenumele ├─────────────────────┤ Sigiliul │ cianului ├────────────────┤
│ │ Codul fiscal/ │ de identi- │ │ Data incetarii │
│ │ Codul Unic de │ ficare │ │ activitatii │
│ │ Inregistrare │ │ │ │
│ ├─────────────────────┤ │ ├────────────────┤
├───────────┼─────────────────────┼───────────────┼───────────┼────────────────┤
│ ├─────────────────────┤ │ ├────────────────┤
├───────────┼─────────────────────┼───────────────┼───────────┼────────────────┤
│ ├─────────────────────┤ │ ├────────────────┤
└───────────┴─────────────────────┴───────────────┴───────────┴────────────────┘
(pag. 6)


NOTARILE TEHNICIANULUI DE SERVICE




Instalarea aparatului Comunicarea defectarii Comunicarea necesitatii
aparatului inlocuirii memoriei
fiscale
Data .... Ora ...... Data ..... Ora ..... Data ..... Ora .....

Inceperea interventiei Date privind interventia Situatia inainte
Integritatea sigiliului de interventie
Data ..... Ora ..... Da Nu
Defectul constatat
Numarul ultimului raport
de inchidere zilnica ....


Perioada de proba Finalizarea interventiei
Bon Raport Z Bon Raport Z
Numarul initial ............. Numarul initial .....................
Numarul final ............... Numarul final .......................
Data ..... Ora .....

Resetare Instruirea operatorului Integritatea sigiliului
dupa interventie si proba
Da Da Da
Nu Nu Nu

Semnatura si numele in clar ale tehnicianului
............................................

Semnatura reprezentantului Semnatura si stampila utilizatorului
organului fiscal**) pentru functionarea normala a aparatului

............................. .......................................

(pag. 7, 8, ....)


------------
*) Cartile de interventii tiparite conform modelului prevazut in Anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin <>Hotararea Guvernului nr. 479/2003 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 319 din 12 mai 2003, aflate in dotarea utilizatorilor la data intrarii in vigoare a <>Hotararii Guvernului nr. 2398/2004 , pot fi folosite pana la completarea tuturor paginilor acestora.
**) Reprezentantul organului fiscal teritorial semneaza in baza declaratiei de instalare depusa potrivit normelor metodologice, precum si cu ocazia inlocuirii memoriei fiscale.


ANEXA 2a)
----------
la normele metodologice
-----------------------



Societatea Comerciala .....................
Sediul ....................................
Codul fiscal/Codul Unic de Inregistrare ................
Locul de instalare a aparatului
Adresa ....................................

REGISTRU SPECIAL (*)

Nr. pagina ...
┌──┬──────────┬────────┬───────┬───────────────────────────────────────────────┐
│N │ Operatiu-│ │ │ Valoarea operatiunii/facturii │
│r │ nea/ │ ├───────┼───────────────────────────────────────────────┤
│ │efectuata │ │ │ din care: │
│ │Numarul si│ │ ├────────────┬──────────────┬────────┬──────────┤
│ │ data │Specifi-│ Total,│ cu cota │ scutit cu │ scutit │ valoarea │
│c │ facturii │catie │inclu- │standard │ cu drept │ fara │altor taxe│
│r │ │ │siv │ de │ de deducere │drept de│ce nu se │
│t │ │ │ T.V.A.│ T.V.A. │ │deducere│cuprind in│
│ │ │ │ │ │ │ │baza de │
│ │ │ │ │ │ │ │impozitare│
│ │ │ │ │ │ │ │ a T.V.A. │
├──┼──────────┼────────┼───────┼────────────┼──────────────┼────────┼──────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
├──┼──────────┼────────┼───────┼────────────┼──────────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────────┼────────┼───────┼────────────┼──────────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴──────────┴────────┴───────┴────────────┴──────────────┴────────┴──────────┘


------------
(*) Registrele speciale tiparite conform modelului prevazut in Anexa nr. 2a la normele metodologice aprobate prin <>Hotararea Guvernului nr. 479/2003 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 319 din 12 mai 2003, aflate in dotarea utilizatorilor la data intrarii in vigoare a <>Hotararii Guvernului nr. 2398/2004 , pot fi folosite pana la completarea tuturor paginilor acestora.


ANEXA 2b)
---------
la normele metodologice
------------------------



Societatea Comerciala .....................
Sediul ....................................
Codul fiscal/Codul Unic de Inregistrare ................
Locul de instalare a aparatului
Adresa ....................................

REGISTRUL SPECIAL PENTRU CASELE DE SCHIMB VALUTAR

┌──┬──────────┬────────┬───────┬──────────┬──────────┬──────────────┬──────────┐
│ │Numarul si│ │ │ │ │ Comision │ │
│N │ data │ Felul │ Felul │ Suma │ Curs ├───────┬──────┤ Suma │
│r.│buletinu- │operati-│valutei│incasata │ valutar │ % │ lei │ predata │
│ │ lui de │ unii │ │ de la │ │ │ │clientului│
│c │ schimb │ │ │ client │ │ │ │ │
│r │ valutar │ │ │ │ │ │ │ │
│t.│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────────┼────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────┼──────┼──────────┤
│ 0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├──┼──────────┼────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────┼──────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼──────────┼────────┼───────┼──────────┼──────────┼───────┼──────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──┴──────────┴────────┴───────┴──────────┴──────────┴───────┴──────┴──────────┘




ANEXA 3
-------
la normele metodologice
------------------------



LEGITIMATIA(*)
tehnicianului abilitat sa asigure asistenta tehnica

┌───────────────────────────────────┐ ┌─────────────────────────────────────┐
│ │ │ UNITATEA ACREDITATA PENTRU │
│ │ │ SERVICE │
│ │ │ │
│ │ │ Denumirea ..................... │
│ │ │ Adresa ........................ │
│ │ │ Codul fiscal/Codul Unic de │
│ │ │ Inregistrare .................. │
│ │ │ │
│ L E G I T I M A T I E │ │ Titularul prezentei legitimatii │
│ │ │ este abilitat sa asigure asistenta │
│ │ │ tehnica a aparatelor de marcat │
│ │ │ electronice fiscale numai in baza │
│ │ │ avizelor de distribuite eliberate │
│ │ │ de Comisia de avizare a distribui- │
│ │ │ torilor si a apratelor de marcat │
│ │ │ electronice fiscale │
│ │ │ │
│ │ │ Inregistrat la Comisia │
│ │ │ Semnatura si stampila │
│ │ │ (pag. 1)│
└───────────────────────────────────┘ └─────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────────┐┌───────────────────────────────┐
│ ││ DISTRIBUITOR AUTORIZAT*) .....│
│ ││ AMEF**) ......................│
│ LEGITIMATIE NR. .... ││ Nr. si data Avizului .........│
│ ││ ──────────────────────────── │
│ Numele ........................ ││ DISTRIBUITOR AUTORIZAT .......│
│ Prenumele ..................... ││ AMEF .........................│
│ Numarul de identificare ....... ││ Nr. si data Avizului .........│
│ Buletinul/Cartea de identitate ┌───────┐ ││ ──────────────────────────── │
│ seria ...... nr ...... │Foto- │ ││ DISTRIBUITOR AUTORIZAT .......│
│ Data inregistrarii legitimatiei │grafia │ ││ AMEF .........................│
│ .................... │Titula-│ ││ Nr. si data Avizului .........│
│ │rului │ ││ ──────────────────────────── │
│ Semnatura titularului │ │ ││ │
│ ............. └───────┘ ││ │


│ Director general, ││ *) Se completeaza de distri- │
│ ................. ││buitorul autorizat sub │
│ (semnatura si stampila) ││stampila │
│ ││ **) Tipul si modelul aparatu- │
│ ││lui de marcat electronic fiscal│
│ (pag. 2) ││ │
│ ││ (pag. 3 si urmatoarele)│


└───────────────────────────────────────────┘└───────────────────────────────┘


------------
*) Legitimatiile tehnicienilor tiparite conform modelului prevazut in Anexa nr. 3 la normele metodologice aprobate prin <>Hotararea Guvernului nr. 479/2003 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 319 din 12 mai 2003, aflate in dotarea unitatilor acreditate pentru service la data intrarii in vigoare a <>Hotararii Guvernului nr. 2398/2004 , pot fi folosite pana la completarea tuturor paginilor acestora.


ANEXA 4
-------
la normele metodologice
-----------------------

NOTA(CTCE)
----------
Reprezentarea grafica a LOGOTIPULUI, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 348 din 25 aprilie 2005, la pagina 28.(a se vedea imaginea asociata)


ANEXA 5
--------
la normele metodologice
-----------------------



MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE
A JUDETULUI ....../MUNICIPIULUI BUCURESTI


REGISTRUL DE EVIDENTA(*)
a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate

┌─┬─────────────────────┬──────┬──────┬──────┬───────┬─────┬───────┬──────┬────┐
│N│ Utilizatorul │ │ │ │Numarul│Numa-│Organul│ Data │ │
│r├───────┬───────┬─────┤ │ Mode-│Seria │avizu- │ rul │fiscal │insta-│Ob- │
│ │Denumi-│Adresa/│Codul│Tipul │ lul │apara-│lui de │ de │terito-│larii │ser-│
│c│rea │Locul │fis- │apara-│apara-│tului │distri-│ordi-│ rial │apara-│va- │
│r│ │ de │cal/ │tului │tului │ │butie │ ne │ │tului │tii │
│t│ │insta- │Codul│ │ │ │ │ │ │ │**) │
│ │ │lare/ │Unic │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │numarul│ de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │de in- │Inre-│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │matri- │gis- │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │culare │trare│ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │al auto│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │vehicu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │lului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ taxi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼───────┼───────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼────┤
│0│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │
├─┼───────┼───────┼─────┼──────┼──────┼──────┼───────┼─────┼───────┼──────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴───────┴───────┴─────┴──────┴──────┴──────┴───────┴─────┴───────┴──────┴────┘


--------------
(*) Registrele de evidenta a aparatelor de marcat fiscale tiparite conform modelului prevazut in Anexa nr. 5 la normele metodologice aprobate prin <>Hotararea Guvernului nr. 479/2003 , publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 319 din 12 mai 2003, aflate in dotarea utilizatorilor la data intrarii in vigoare a <>Hotararii Guvernului nr. 2398/2004 , pot fi folosite pana la completarea tuturor paginilor acestora.
**) Se completeaza in cazul anularii numarului de ordine, schimbarii denumirii firmei etc.


ANEXA 6
-------
la normele metodologice
-----------------------

CERERE
de atribuire a numarului de ordine din Registrul de evidenta a
aparatelor de marcat electronice
fiscale, instalate in judet/municipiul Bucuresti

Societatea Comerciala ..., adresa ...., Codul Fiscal/Codul Unic de Inregistrare ..., reprezentata legal prin ......, posesor al buletinului/cartii de identitate seria .... nr. .., eliberat de ...... la data de ..., in calitate de ...., declaram ca am achizitionat la data de ...... un numar de .... aparate de marcat electronice fiscale, avand urmatoarele elemente de identificare:
1. tipul .., modelul ...., configuratia ......., seria aparatului .., numarul si data avizului de distributie si de utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale ...
2. tipul ..., modelul .., configuratia ....., seria aparatului .., numarul si data avizului de distributie si de utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale .....
3. ...
Prin prezenta solicitam atribuirea numarului de ordine din Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judet/municipiul Bucuresti pentru fiecare aparat achizitionat, in vederea instalarii si fiscalizarii acestuia.

Conducatorul unitatii solicitante,
.................................
(semnatura si stampila)


ANEXA 7
-------
la normele metodologice
-----------------------



MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE
DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE
A JUDETULUI ....../MUNICIPIULUI BUCURESTI


REGISTRUL DE EVIDENTA A MEMORIILOR FISCALE PREDATE
┌────────┬─────────────┬────────────┬───────┬──────────────────────────────────┐
│ Numarul│Numarul si │ │ Seria │ Datele de identificare a │
│ de │data proce- │ Motivele │fiscala│ utilizatorului │
│ ordine │sului-ver- │ predarii │a apa- ├─────────┬──────────────┬─────────┤
│ │bal de pre- │memoriei*) │ratului│Denumirea│Sediul/Punctul│ Codul │
│ │dare-primire │ │ │ │ de lucru │ fiscal/ │
│ │ │ │ │ │ │ Codul │
│ │ │ │ │ │ │ Unic de │
│ │ │ │ │ │ │ Inregis-│
│ │ │ │ │ │ │ trare │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼─────────────┼────────────┼───────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
├────────┼─────────────┼────────────┼───────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────┼─────────────┼────────────┼───────┼─────────┼──────────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────────┴─────────────┴────────────┴───────┴─────────┴──────────────┴─────────┘



--------
*) motivele predarii = defectare, umplere, incetare activitate etc.


ANEXA 8
-------
la normele metodologice
-----------------------

COMISIA DE AVIZARE A DISTRIBUITORILOR SI A
APARATELOR DE MARCAT ELECTRONICE FISCALE

AVIZ (*)
Nr. .... din .....
privind distributia aparatelor
de marcat electronice fiscale

In conformitate cu prevederile <>art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 , republicata, se avizeaza distributia aparatelor de marcat electronice fiscale tip ......, model ........, denumire comerciala ....., configuratie ....., tipul hartiei ......, avizul tehnic nr./data ......, destinatie .........

de catre
Societatea Comerciala ....., adresa ....., Codul fiscal/Codul Unic de Inregistrare ...., telefon/fax/telex .......
prin urmatoarea retea de distributie:

1. Societatea Comerciala ........, localitatea ......., judetul ...... Codul fiscal/ Codul Unic de Inregistrare ......, zona de distributie ............
1. Societatea Comerciala ........, localitatea ......., judetul ...... Codul fiscal/ Codul Unic de Inregistrare ......, zona de distributie .............
3. ................................

Service pentru aparatele de marcat electronice fiscale distribuite utilizatorilor va fi asigurat prin urmatoarele unitati:

1. Societatea Comerciala ........., localitatea ......., judetul ...... Codul fiscal/ Codul Unic de Inregistrare ......., zona pentru care se asigura service .............
1. Societatea Comerciala ........., localitatea ......., judetul ...... Codul fiscal/ Codul Unic de Inregistrare ......., zona pentru care se asigura service .............
3. ...............................

Conditii de avizare: ............
Valabil pana la data: ...........

Presedintele Comisiei de avizare Secretarul Comisiei de avizare
distribuitorilor si a aparatelor distribuitorilor si a aparatelor
de marcat electronice fiscale, de marcat electronice fiscale,
............................. ..............................
(semnatura si stampila) (semnatura si stampila)

---------------
*) Reteaua de distributie si service inclusa in avizele privind distributia aparatelor de marcat electronice fiscale poate fi modificata prin acreditarea ori retragerea acreditarii unor agenti economici, precum si prin extinderea ori restrangerea zonei de distributie si service.


ANEXA 9
-------
la normele metodologice
-----------------------

Persoana juridica notificata
de Ministerul Economiei si Comertului
Denumirea ...............................
Adresa ...................................
Codul fiscal/Codul Unic de Inregistrare ...........


Aviz tehnic
Nr. .... din .....

privind caracteristicile tehnice ale modelului
aparatului de marcat electronic fiscal

In conformitate cu prevederile <>art. 5 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 , republicata, a fost verificat din punct de vedere tehnic aparatul de marcat electronic fiscal tip ..., model ........, denumirea comerciala ....... configuratie ............., destinatie ..., pentru Societatea Comerciala .., adresa....., Codul fiscal/Codul Unic de Inregistrare ....., telefon/telex/fax ......
Aparatul verificat se avizeaza/nu se avizeaza din punct de vedere tehnic, intrucat corespunde/nu corespunde conditiilor impuse prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 , republicata, si de normele metodologice de aplicare a acesteia.
Tipul hartiei utilizate de aparatul de marcat electronic fiscal:...........




Conducatorul persoanei juridice abilitate,
...................................
(semnatura si stampila)

ANEXA 10
--------
la normele metodologice
-----------------------


DECLARATIE DE INSTALARE
a aparatelor de marcat electronice fiscale

Organul fiscal teritorial
.......................
Numarul si data inregistrarii
declaratiei.........



Subsemnatul ...., posesor al buletinului/cartii de identitate seria .... nr. ..., eliberat de .... la data de ..., in calitate de ..... la Societatea Comerciala ....., adresa ....., Codul fiscal/Codul Unic de Inregistrare ....., declar ca am instalat la data de ..... la punctul de lucru din ........ un numar de ..... aparate de marcat electronice fiscale, avand urmatoarele elemente de identificare: tipul ........., modelul ....., denumirea comerciala ......... configuratia ......... seria aparatului ........, nr./data avizului privind distributia aparatelor de marcat electronice fiscale ....., seria fiscala a aparatului ............ data achizitionarii aparatului ...... .
Instalarea a fost efectuata de tehnicianul ...., avand legitimatia nr. ...., numarul de identificare .... de la unitatea acreditata pentru service ...., adresa ......., Codul fiscal/Codul Unic de Inregistrare ......, telefon/fax ......, in prezenta reprezentantului organului fiscal teritorial ........, avand legitimatia nr. ........ .




Reprezentantul organului
Societatea Comerciala Unitatea de service fiscal teritorial
.................... .................... .......................

Semnatura ....... Semnatura .... Semnatura ....


------------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016