Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 475 din 23 mai 2007  privind aprobarea Planului national de cercetare-dezvoltare si inovare II, pentru perioada 2007-2013    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 475 din 23 mai 2007 privind aprobarea Planului national de cercetare-dezvoltare si inovare II, pentru perioada 2007-2013

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 31 mai 2007

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al <>art. 45 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţificã şi dezvoltarea tehnologicã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 324/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Se aprobã Planul naţional de cercetare-dezvoltare şi inovare II, pentru perioada 2007-2013, denumit în continuare Planul naţional II (PN II).
ART. 2
(1) Programele componente ale Planului naţional II sunt urmãtoarele:
a) Resurse umane, pentru creşterea numãrului de cercetãtori, îmbunãtãţirea performanţelor acestora şi creşterea atractivitãţii carierei în cercetare;
b) Capacitãţi, pentru a permite cercetãtorilor sã lucreze utilizând aparaturã performantã, sã beneficieze de managementul adecvat şi sã menţinã o relaţie permanentã cu nevoile socioeconomice;
c) Idei, pentru dezvoltarea cunoaşterii, avându-se în vedere importanţa cercetãrii fundamentale şi faptul cã ea asigurã o bazã solidã cercetãrii aplicative şi dezvoltãrii tehnologice, atât prin idei, cât şi prin capacitatea de formare a personalului cu calificare înaltã, necesar acestor activitãţi;
d) Parteneriate în domeniile prioritare, pentru crearea condiţiilor pentru o mai bunã colaborare între diferitele entitãţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, operatori economici şi/sau unitãţi ale administraţiei publice, cu scopul de a oferi soluţii la probleme identificate în cadrul urmãtoarelor direcţii de cercetare:
1. tehnologia informaţiei şi comunicaţii;
2. energie;
3. mediu;
4. sãnãtate;
5. agriculturã, siguranţã şi securitate alimentarã;
6. biotehnologii;
7. materiale, procese şi produse inovative;
8. spaţiu şi securitate;
9. cercetare socioeconomicã şi umanistã;
e) Inovare, pentru susţinerea proiectelor de cercetare precompetitivã şi/sau competitivã, iniţiate de operatori economici şi realizate în colaborare cu entitãţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, precum şi dezvoltarea infrastructurii de inovare;
f) Susţinerea performanţei instituţionale, pentru a permite, prin mecanisme bazate pe competiţie, entitãţilor de cercetare performante, publice sau nonprofit, sã-şi implementeze strategiile proprii de dezvoltare, în acord cu Strategia naţionalã de cercetare-dezvoltare şi inovare.
ART. 3
(1) Principiile construcţiei Planului naţional II, descrierea celor 6 programe componente, inclusiv rezultatele consultãrilor privind domeniile de cercetare fundamentalã cu potenţial din România, cuprinzând obiectivele generale, obiectivele specifice, direcţiile de acţiune şi indicatorii specifici, sunt prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Implementarea Planului naţional II se realizeazã prin cele 6 programe componente.
(3) Instrucţiunile specifice programelor şi detaliile de implementare, stabilite în acord cu prevederile prezentei hotãrâri şi cu cele ale <>Hotãrârii Guvernului nr. 217/2007 privind aprobarea Strategiei naţionale în domeniul cercetãrii-dezvoltã rii şi inovãrii pentru perioada 2007-2013, se cuprind în Pachetul de informaţii al fiecãrui program, care se aprobã prin decizie a preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã.
ART. 4
(1) Suma maximã alocatã de la bugetul de stat pentru finanţarea Planului naţional II este de 15.000 milioane lei, repartizatã pe programele componente şi domenii prioritare, conform prevederilor anexei nr. 2.
(2) Suma stabilitã potrivit prevederilor alin. (1) reprezintã plafon de angajare a fondurilor bugetare pentru programele componente ale Planului naţional II în perioada 2007-2013.
(3) Plafoanele de angajare a fondurilor bugetare pe programele componente şi domeniile prioritare ale Planului naţional II, pe perioade multianuale, se stabilesc prin decizie a preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã.
(4) Bugetele anuale de plãţi se stabilesc prin decizie a preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã, în acord cu prevederile alin. (3) şi cu respectarea limitelor de cheltuieli stabilite cu aceastã destinaţie prin legile bugetare anuale.
(5) Plãţile aferente angajamentelor asumate pe durata aprobatã a Planului naţional II pot fi eşalonate şi dupã aceastã perioadã, pânã la finalizarea tuturor acţiunilor cuprinse în plan, cel mai târziu în anul 2015.
ART. 5
(1) Monitorizarea, evaluarea şi întreprinderea mãsurilor corective necesare pentru realizarea obiectivelor şi indicatorilor de performanţã stabiliţi pentru Planul naţional II se realizeazã de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Cercetare Ştiinţificã, denumitã în continuare A.N.C.S., utilizându-se inclusiv rapoarte realizate de experţi independenţi.
(2) A.N.C.S., pe baza acţiunilor întreprinse potrivit prevederilor alin. (1), va prezenta Guvernului rapoarte intermediare privind stadiul derulãrii Planului naţional II, conform periodicitãţii şi procedurilor prevãzute în anexa nr. 1.
(3) A.N.C.S., dupã finalizarea Planului naţional II, cel mai târziu în anul 2015, va realiza şi prezenta Guvernului propriul raport şi un raport de evaluare realizat de experţi independenţi, privind implementarea şi gradul de realizare a scopului şi obiectivelor propuse pentru Planul naţional II.
ART. 6
(1) Conducerea programelor cuprinse în Planul naţional II se realizeazã în sistem descentralizat, cu excepţia programelor Susţinerea performanţei instituţionale şi Capacitãţi, care se conduc direct de cãtre A.N.C.S., astfel:
a) programele Resurse umane şi Idei, de cãtre Unitatea Executivã pentru Finanţarea Învãţãmântului Superior şi a Cercetãrii Ştiinţifice Universitare;
b) programul Parteneriate în domeniile prioritare, de cãtre Centrul Naţional de Management Programe;
c) programul Inovare, de cãtre Agenţia Managerialã pentru Cercetare Ştiinţificã, Inovare şi Transfer Tehnologic "Politehnica".
(2) În baza caracterului de recurenţã al contractului încheiat de cãtre A.N.C.S. cu instituţiile şi unitãţile prevãzute la alin. (1), acestea dobândesc calitatea de autoritate contractantã pentru sumele alocate din bugetul de stat pentru finanţarea de proiecte.
ART. 7
În cazul existenţei unor contracte de finanţare încheiate în condiţiile legii, din bugetul programului, pe baza prevederilor acestora se vor stabili:
a) perioade ştiinţifice şi tehnice, prevãzute în instrumentele de planificare şi programare, având durata de minimum 6 luni şi maximum un an, cu excepţia primului an de derulare a proiectului pentru care durata poate fi mai micã, dar nu mai puţin de 3 luni;
b) posibilitãţi de efectuare a unor plãţi în avans pentru realizarea activitãţilor contractate pe durata unui an bugetar, în limitã de pânã la 30% din valoarea anualã a programului/proiectului prevãzutã în contract, precum şi modalitãţile de decontare a cheltuielilor dupã încheierea fiecãrei perioade de raportare ştiinţificã şi tehnicã şi cele de efectuare a plãţilor.
ART. 8
(1) Sumele alocate de la bugetul de stat pentru finanţarea Planului naţional II şi a programelor componente se repartizeazã astfel:
a) minimum 95% pentru finanţarea activitãţilor de derulare a proiectelor selectate, în scopul realizãrii obiectivelor planului.
Finanţarea se realizeazã prin contracte de finanţare, având ca obiect finanţarea realizãrii activitãţilor din cadrul proiectului.
b) maximum 5% pentru conducerea Planului naţional II şi a programelor componente.
(2) Pentru conducerea Planului naţional II, A.N.C.S. efectueazã cheltuieli pentru:
a) promovarea la nivel naţional şi regional a Planului naţional II şi a programelor componente, prin editarea de materiale promoţionale, publicitate, organizarea şi/sau participarea la seminarii dedicate, sesiuni de instruire a evaluatorilor şi altele asemenea;
b) tariful aferent serviciilor specifice necesare conducerii programelor componente realizate de cãtre instituţiile şi unitãţile stabilite la art. 6 alin. (1);
c) participarea la acţiuni şi activitãţi organizate de Comisia Europeanã şi statele membre, care sunt în acord cu scopul şi obiectivele Planului naţional II şi ale programelor componente, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare;
d) servicii de consultanţã, expertizã, asistenţã tehnicã şi dotãri independente necesare pentru coordonarea şi controlul implementãrii programelor componente şi evaluarea Planului naţional II.
(3) Prin decizie a preşedintelui A.N.C.S. se stabilesc modalitãţile de platã şi cuantumurile sumelor reprezentând indemnizaţii, cheltuieli de diurnã şi transport, precum şi alte cheltuieli necesare pentru activitãţile de evaluare independentã realizate de experţii individuali, inclusiv din strãinãtate, utilizaţi de A.N.C.S. sau de instituţiile şi unitãţile care asigurã conducerea programelor componente, în condiţiile legii.
(4) Selecţia experţilor individuali se face, conform principiilor şi procedurilor de bunã practicã utilizate la nivel internaţional, de A.N.C.S. sau de instituţiile şi unitãţile care asigurã conducerea programelor componente, din rândul persoanelor cuprinse în Registrul de experţi evaluatori înfiinţat şi administrat de A.N.C.S..
(5) Anual, A.N.C.S. va face publicã lista cuprinzând numele experţilor folosiţi în anul precedent pe fiecare program component.
(6) Cheltuielile eligibile care pot fi angajate din bugetul alocat proiectelor finanţate în cadrul programelor componente ale Planului naţional II respectã reglementãrile în vigoare privind stabilirea categoriilor de cheltuieli pentru activitãţi de cercetare-dezvoltare şi de stimulare a inovãrii, finanţate de la bugetul de stat.
ART. 9
(1) Plafoanele salariale, aşa cum au fost ele stabilite prin anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 327/2003 privind plafoanele pe baza cãrora se calculeazã costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate din fonduri bugetare, se înlocuiesc, pentru proiectele şi acţiunile realizate în cadrul Planului naţional II, cu cele prevãzute în anexa nr. 3.
(2) Limitele maxime stabilite în cadrul plafoanelor salariale prevãzute la alin. (1) se aplicã la suma venitului brut obţinut de o persoanã, din participarea la realizarea de proiecte în cadrul Planului naţional II.
ART. 10
(1) Contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea proiectelor realizate în cadrul programelor se realizeazã conform prevederilor prezentei hotãrâri, completate cu prevederile normelor metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.265/2004 , respectiv prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 735/1996 privind aprobarea Regulamentului de acordare a granturilor pentru cercetare ştiinţificã.
(2) Prin Pachetul de informaţii al fiecãrui program, aprobat prin decizie a preşedintelui A.N.C.S., în acord cu principiile şi procedurile stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 217/2007 şi prin prezenta hotãrâre, se stabilesc instrumentele şi categoriile de proiecte pentru care evaluarea se desfãşoarã conform acestora sau cele pentru care nu este necesarã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 43 şi 51 din Normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.265/2004 .
ART. 11
În aplicarea prevederilor prezentei hotãrâri pot fi emise instrucţiuni care se aprobã prin decizie a preşedintelui A.N.C.S. şi care se publicã pe pagina de internet a acesteia, precum şi prin alte mijloace de informare specifice domeniului.
ART. 12
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul educaţiei,
cercetãrii şi tineretului,
Cristian Mihai Adomniţei

Ministrul muncii,
familiei şi egalitãţii de şanse,
Paul Pãcuraru

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Bucureşti, 23 mai 2007.
Nr. 475.

ANEXA 1

PLANUL NAŢIONAL DE CERCETARE DEZVOLTARE ŞI INOVARE
PENTRU PERIOADA 2007-2013 PN II

1. Planul ca instrument principal de implementare a Strategiei Naţionale pentru Cercetare Dezvoltare şi Inovare

1.1 Orientarea Planului naţional în acord cu scopul general şi obiectivele strategice ale sistemului Cercetare Dezvoltare şi Inovare (CDI)
Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare pentru perioada 2007-2013, numit în continuare Planul Naţional II - PN II reprezintã principalul instrument prin care ANCS implementeazã Strategia Naţionalã pentru CDI.
În conceperea PN II, s-a avut în vedere rolul sistemului naţional de cercetare-dezvoltare-inovare, care este acela de a dezvolta ştiinţa şi tehnologia pentru creşterea competitivitãţii economice, îmbunãtãţirea calitãţii sociale şi sporirea cunoaşterii cu potenţial de valorificare şi lãrgire a orizontului de acţiune.
Prin PN II se urmãreşte atingerea celor trei obiective strategice ale sistemului naţional de CDI, şi anume:
1. Crearea de cunoaştere, respectiv obţinerea unor rezultate ştiinţifice şi tehnologice de vârf, competitive pe plan global, în scopul creşterii vizibilitãţii internaţionale a cercetãrii româneşti şi a transferãrii ulterioare a rezultatelor în practica socioeconomicã.
2. Creşterea competitivitãţii economiei româneşti prin inovare, cu impact la nivelul agenţilor economici şi transferul cunoştinţelor în practica economicã.
3. Creşterea calitãţii sociale, respectiv gãsirea de soluţii tehnice şi ştiinţifice care susţin dezvoltarea socialã şi îmbunãtãţesc condiţia umanã a acesteia.
Urmãrirea acestor trei obiective generale se va realiza în cadrul unei viziuni pe termen lung privind sistemul naţional de CDI şi rolul acestuia în societate.
Astfel, sistemul CDI va putea sã devinã motorul dezvoltãrii mediului cunoaşterii din România, fiind capabil sã susţinã performanţa prin inovare în toate domeniile care contribuie la asigurarea bunãstãrii cetãţenilor şi totodatã sã atingã excelenţa ştiinţificã recunoscutã pe plan internaţional.
Pentru a rãspunde acestei provocãri, sistemul CDI va fi caracterizat prin deschidere, în primul rând cãtre firmele româneşti, apoi cãtre mediul ştiinţific internaţional, nevoile societãţii şi sistemul educaţional.
1.2. Principiile generale ale construcţiei PN II
În alcãtuirea PN II s-a ţinut seama atât de rezultatele obţinute în urma analizei stãrii actuale a economiei naţionale şi a sistemului de cercetare, dezvoltare şi inovare, de obiectivele strategice formulate prin Cadrul Strategic Naţional de Referinţã pentru perioada 2007- 2013, de condiţiile internaţionale, cât şi de integrarea României în Uniunea Europeanã. De asemenea, s-a avut în vedere experienţa acumulatã în organizarea şi desfãşurarea activitãţii de CDI ca urmare a derulãrii Planului naţional de CDI în perioada 1999 - 2006, a Programului de granturi pentru cercetarea ştiinţificã în perioada 1995-2006, a Programului Cercetare de Excelenţã - CEEX în perioada 2005-2006, precum şi de rezultatele obţinute din consultarea largã a comunitãţii ştiinţifice din ţarã şi din strãinãtate, realizatã în perioada 2005-2006, în cadrul primului exerciţiu naţional de foresight de mare anvergurã în ştiinţã şi tehnologie.
PN II are la bazã urmãtoarele principii:
I. Transformarea cheltuielilor publice de CDI în investiţii pentru CDI, aceasta însemnând:
1. Se urmãreşte corelarea obiectivelor referitoare la strategie-programe-instrumente, inclusiv la nivelul indicatorilor de monitorizare.
2. Alocarea şi realocarea resurselor pe programe se realizeazã în cadrul unui model investiţional, care presupune evaluare ex-ante, monitorizare, evaluare ex-post şi corecţii pe parcursul derulãrii PN II. Aplicarea modelului investiţional este de competenţa ANCS, iar metodologiile specifice se aprobã prin Decizie a Preşedintelui ANCS.
3. În evaluarea managementului instituţiilor care implementeazã programe şi proiecte vor fi urmãrite ca elemente cheie în succesul acestora profesionalismul şi transparenţa.
4. Se urmãreşte simplificarea procedurilor de finanţare şi decontare a activitãţilor în cadrul proiectelor.
5. Evaluarea programelor PN II se face la fiecare doi ani ca parte a evaluãrii implementãrii sale. Evaluarea implementãrii PN II se realizeazã de preferinţã internaţional, raportul de evaluare fãcându-se public.
6. Alocarea fondurilor prin PN II se realizeazã pe bazã de competiţie. Criteriile specifice de evaluare a proiectelor se precizeazã în pachetele de informaţii ale programelor şi se aprobã prin decizie a preşedintelui ANCS.
II. Focalizarea investiţiei publice în CDI, ceea ce presupune:
7. Alocarea de resurse publice pentru proiectele de CDI are ca destinaţii:
- Domeniile ce ating frontiera cunoaşterii, în care România are resurse şi rezultate sau care trebuie sã susţinã prioritãţile cercetãrii aplicative;
- Prioritãţile CDI rezultate în urma exerciţiului naţional de foresight;
- Susţinerea inovãrii.
8. Sustenabilitatea dezvoltãrii sistemului CDI va fi asiguratã prin investiţia în dezvoltarea resurselor umane, dezvoltarea infrastructurii de cercetare şi creşterea gradului de deschidere internaţionalã.
III. Antrenarea sectorului privat
9. Se va consulta permanent sectorul economic pentru determinarea nevoilor sale de dezvoltare
10. Investiţia publicã în CDI va stimula interesul sectorului economic faţã de activitatea de CDI, participarea acestuia în parteneriate cu entitãţile publice, cu consecinţe asupra creşterii investiţiei private în CDI.
11. Va fi susţinutã dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor de transfer tehnologic pentru o mai bunã valorificare a rezultatelor CDI în mediul economic, cu protejarea proprietãţii intelectuale.
IV. Accesul lãrgit şi evaluarea corectã
12. Accesul la finanţare prin Planul Naţional II se va realiza în mod nediscriminatoriu, prin competiţie.
13. Se va deschide accesul cercetãtorilor din strãinãtate pentru participarea în proiectele naţionale
14. Se va asigura accesul larg al firmelor inovative la finanţare pentru proiecte CDI, în special al celor în colaborare cu cercetarea universitarã şi cea din institute
15. Se vor simplifica procedurile legate de competiţii.
16. Se va asigura monitorizarea continuã a proiectelor, rapoartele finale fãcându-se publice. Nerealizãrile care exced riscurile acceptate prin contractele de cercetare intrã în sfera de responsabilitate a echipei de proiect.
V. Aspectele regionale ale PN II sunt complementare instrumentelor ce utilizeazã fondurile structurale pentru CDI
17. Abordarea dimensiunii regionale a obiectivelor CDI are în vedere complementaritatea cu fondurile structurale, focalizându-se pe încurajarea identificãrii cererii de CDI la nivel regional, stimularea dezvoltãrii resurselor umane şi a capacitãţilor de cercetare la nivel regional şi promovarea colaborãrii la nivel regional.
2. Programele Planului naţional II
În stabilirea programelor din cadrul PN II s-a avut în vedere faptul cã trebuie întreprinse cu prioritate acţiuni concrete pentru creşterea numãrului de cercetãtori, îmbunãtãţirea performanţelor acestora şi creşterea atractivitãţii carierei în cercetare. În acest sens a fost creat programul Resurse umane.
Pentru a permite cercetãtorilor sã lucreze utilizând aparaturã performantã, sã beneficieze de un management adecvat şi sã menţinã o relaţie permanentã cu nevoile socioeconomice, a fost creat programul Capacitãţi.
Având în vedere importanţa cercetãrii fundamentale în dezvoltarea cunoaşterii şi faptul cã ea asigurã o bazã solidã cercetãrii aplicative şi dezvoltãrii tehnologice, atât prin idei, cât şi prin capacitatea de formare a personalului cu calificare înaltã necesar acestor activitãţi, în Plan a fost introdus programul numit Idei. Deşi pentru acest program nu sunt stabilite domenii prioritare, accentul fiind pus pe excelenţã şi vizibilitate internaţionalã, pe cercetarea la frontiera cunoaşterii, pe interdisciplinaritate şi cercetãri complexe în domenii de frontierã şi participarea în reţele internaţionale de cercetare de excelenţã, în tabelul 1 sunt prezentate domeniile de cercetare fundamentalã cu potenţial din România. Concentrând investiţia în aceste zone, programul susţine şi domeniile noi, în care grupuri de cercetare din România colaboreazã deja internaţional.
Prin cel de-al patrulea program numit Parteneriate în domeniile prioritare, care este cel mai amplu program al Planului, s-a avut în vedere crearea condiţiilor pentru o mai bunã colaborare între diferitele entitãţi de CDI, agenţi economici şi/sau unitãţi ale administraţiei publice, pentru a oferi soluţii la probleme identificate în cadrul direcţiilor de cercetare rezultate în urma consultãrii largi efectuate în cadrul exerciţiului de foresight desfãşurat în perioada septembrie 2005 - mai 2006. Majoritatea prioritãţilor investiţiei publice în cercetare-dezvoltare sunt de interes şi pentru cercetarea fundamentalã. Investiţia publicã are în vedere dezvoltarea cunoaşterii motivatã de nevoile socio-economice strategice, iar cercetarea este evaluatã referitor la capacitatea sa inovativã.
Având în vedere importanţa finalizãrii cercetãrilor prin rezultate practice, legate de dezvoltãrile tehnice şi tehnologice, în Plan a fost introdus programul Inovare. Acesta va susţine proiecte de cercetare precompetitivã şi competitivã, precum şi de dezvoltare a infrastructurii de inovare.
Programul Susţinerea performanţei instituţionale stabileşte mecanisme de finanţare instituţionalã prin competiţie, care sã permitã entitãţilor de cercetare performante, publice sau nonprofit, sã-şi implementeze strategiile proprii de dezvoltare în acord cu Strategia Naţionalã pentru CDI. Evaluarea performanţelor instituţionale se face cu participare internaţionalã, la intervale de 3-5 ani. Acest program va asigura concentrarea resurselor şi dezvoltarea instituţionalã necesare obţinerii unor performanţe internaţionale.
Instrucţiunile specifice programelor şi detaliile de implementare se aprobã prin Decizie a Preşedintelui ANCS.
În descrierea celor şase programe sunt prezentate obiectivele generale, cele specifice, direcţiile de acţiune şi indicatorii specifici, dupã cum urmeazã:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DENUMIREA PROGRAMULUI: 1. RESURSE UMANE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectiv Creşterea numãrului de cercetãtori şi a performanţelor profesionale
ale acestora
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective 1. Creşterea numãrului de doctoranzi şi cercetãtori postdoctorat
derivate 2. Creşterea atractivitãţii carierei în cercetare, în special
pentru absolvenţii universitari eminenţi
3. Atragerea cercetãtorilor români performanţi din strãinãtate
4. Formarea unor centre de excelenţã în jurul personalitãţilor
ştiinţifice afirmate şi recunoscute la nivel internaţional
5. Creşterea mobilitãţii naţionale şi internaţionale a
cercetãtorilor
6. Stimularea creãrii de centre de excelenţã
7. Îmbunãtãţirea managementului unitãţilor CDI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Direcţii 1. Formarea şi perfecţionarea cercetãtorilor prin doctorat şi
de acţiune postdoctorat
2. Finanţarea proiectelor de integrare a cercetãtorilor din
strãinãtate în sistemul CDI românesc
3. Susţinerea excelenţei pentru cercetãtori cu performanţe
ştiinţifice de rezonanţã internaţionalã şi a şcolilor de
excelenţã cu rezonanţã ştiinţificã internaţionalã
4. Finanţarea de mobilitãţi interne şi internaţionale pentru
cercetãtori
5. Instruirea în domeniul managementului cercetãrii şi inovãrii
6. Premierea rezultatelor excelente în cercetare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Participanţi - Personal de cercetare-dezvoltare
- Entitãţi de CDI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori Denumirea indicatorilor UM/an
de rezultat
────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Numãr de doctoranzi finanţaţi prin proiecte de cercetare,
din care în cotutelã Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ponderea doctoratelor obţinute în termen din totalul
celor finanţate %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Numãr de articole acceptate spre publicare în urma
proiectelor doctorale din care:
- în reviste indexate ISI
- în reviste indexate în alte baze de date internaţionale
recunoscute Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Numãr de articole publicate în urma proiectelor doctorale
din care:
- în reviste indexate ISI
- în reviste indexate în alte baze de date internaţionale
recunoscute Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãr de cercetãtori postdoctorat finanţaţi prin proiecte
de cercetare Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Numãr de articole ştiinţifice publicate, sau acceptate
spre publicare, în reviste cotate ISI în urma proiectelor
de cercetare pentru postdoctoranzi Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Numãr de cercetãtori din strãinãtate integraţi în
sistemul CDI Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Stagii de formare Luni
din care: x om
- Interne intrasectoriale
- Interne intersectoriale
- Internaţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Numãr de participãri la conferinţe internaţionale
finanţate Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Numãr de şcoli de excelenţã finanţate Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Numãr de doctoranzi în şcolile doctorale susţinute
prin program Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Numãr de postdoctoranzi în şcolile postdoctorale
susţinute prin program Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Numãr de persoane care au urmat cursuri de formare în
domeniul managementului cercetãrii şi/sau inovãrii Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DENUMIREA PROGRAMULUI: 2. CAPACITĂŢI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectiv Dezvoltarea capacitãţilor de cercetare şi deschiderea sistemului
CDI cãtre mediul ştiinţific internaţional şi mediul socioeconomic
naţional
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective 1. Creşterea gradului de utilizare a infrastructurii de cercetare
derivate 2. Dezvoltarea infrastructurii de cercetare
3. Dezvoltarea infrastructurii de informare şi documentare
ştiinţificã
4. Valorificarea potenţialului şi a resurselor de CDI în plan
regional
5. Susţinerea dialogului ştiinţã-societate
6. Participarea entitãţilor CDI la organizaţii ştiinţifice
interne şi internaţionale
7. Participarea entitãţilor CDI la programe internaţionale
de cercetare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Direcţii 1. Crearea şi susţinerea unor infrastructuri de interes naţional
de acţiune pentru cercetare
2. Asigurarea de fonduri pentru oprirea şi conservarea unor
instalaţii complexe de interes naţional
3. Consolidarea infrastructurii de cercetare cu utilizatori
multipli
4. Consolidarea capacitãţii de ofertare şi utilizare a
"serviciilor de experiment"
5. Îmbunãtãţirea calitãţii revistelor ştiinţifice, în special
prin susţinerea coeditãrii cu mari edituri internaţionale
6. Susţinerea de manifestãri ştiinţifice şi expoziţionale
7. Îmbunãtãţirea şi extinderea infrastructurii şi serviciilor
de comunicaţii pentru cercetare
8. Dezvoltarea şi achiziţionarea de baze de date specifice
sistemului CDI
9. Dezvoltarea accesului la resurse de documentare on-line
10. Promovarea comunicãrii şi consolidarea rolului ştiinţei
în societate
11. Elaborarea de studii prospective în ştiinţã şi societate
12. Pregãtirea şi stimularea participãrii la programe
internaţionale de cercetare
13. Sprijinirea participãrii entitãţilor CDI la organizaţii şi
programe internaţionale de cercetare
14. Lansarea de apeluri tematice comune în parteneriat cu
alte ţãri
15. Susţinerea reprezentãrii României în organizaţii şi programe
internaţionale de cercetare
16. Asigurarea unor activitãţi de consultanţã şi asistenţã pentru
autoritatea de stat pentru cercetare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Participanţi 1. Entitãţi de CDI
2. Consorţii de entitãţi de CDI
3. Agenţi economici cu activitate proprie de CDI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori Denumirea indicatorilor UM/an
de rezultat
────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Investiţii noi în infrastructura CDI Mii RON
────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Gradul mediu de utilizare a echipamentelor CDI %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Numãr de entitãţi susţinute pentru creşterea capacitãţii
de ofertare a serviciilor Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
de experiment
────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Numãr de reviste finanţate
────────────────────────────────────────────────────────────────────
din care:
────────────────────────────────────────────────────────────────────
- coeditate internaţional
────────────────────────────────────────────────────────────────────
- indexate ISI
────────────────────────────────────────────────────────────────────
- incluse în alte baze de date internaţionale recunoscute Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Cãrţi, atlase, dicţionare şi alte produse cu caracter
ştiinţific publicate anual
────────────────────────────────────────────────────────────────────
în ţarã şi în strãinãtate Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Numãr de conferinţe organizate, din care internaţionale Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Numãr de expoziţii finanţate Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Valoarea investiţiei în infrastructurã şi servicii
de comunicaţii Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Ponderea cercetãtorilor care au acces la resursele de
informare ştiinţificã on-line %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Numãr reviste dedicate popularizãrii ştiinţei Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Numãr de proiecte de comunicare ştiinţã-societate Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Numãr de proiecte de studii prospective Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Numãr de proiecte de pregãtire a unor participãri la
programe internaţionale Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Numãr de participãri în proiecte internaţionale
finanţate Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Valoarea apelurilor tematice comune lansate Mii RON
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DENUMIREA PROGRAMULUI: 3. IDEI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectiv Obţinerea unor rezultate ştiinţifice şi tehnologice de vârf,
comparabile cu cele de la nivel european, reflectate prin
creşterea vizibilitãţii şi recunoaşterea internaţionalã a
cercetãrii româneşti
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective 1. Îmbunãtãţirea continuã a performanţelor vizibile pe plan
derivate internaţional în domeniile în care România are potenţial de
cercetare şi în care au fost obţinute rezultate comparabile cu
cele ale ţãrilor UE
2. Dezvoltarea domeniilor în care România are interes sã
desfãşoare activitãţi de cercetare ştiinţificã cu reale
contribuţii la creşterea calitãţii cunoaşterii, la dezvoltarea
tehnicã şi tehnologicã şi la îmbunãtãţirea calitãţii vieţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Direcţii 1. Susţinerea cercetãrii ştiinţifice fundamentale, de frontierã
de acţiune şi exploratorie
2. Organizarea de "workshopuri exploratorii" destinate
identificãrii nişelor de cunoaştere neexplorate
3. Lansarea de apeluri pentru colaborãri internaţionale pe
proiecte de cercetare fundamentalã, de frontierã şi
exploratorie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Participanţi 1. Personal de CD
2. Entitãţi de CDI
3. Consorţii de entitãţi de CDI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori Denumirea indicatorilor UM/an
de rezultat
────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Numãr de articole acceptate spre publicare, în urma
proiectelor,
din care:
- în reviste indexate ISI Nr.
- în reviste indexate în baze de date internaţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Numãr de articole publicate, în urma proiectelor,
din care:
- în reviste indexate ISI
- în reviste indexate în baze de date internaţionale Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Numãr de cereri de brevete depuse, în urma proiectelor,
din care:
- naţionale
- EPO
- USPTO
- triadice Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Numãr de brevete acordate, în urma proiectelor,
din care:
- naţionale
- EPO
- USPTO
- triadice Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãr de workshopuri exploratorii Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Valoarea proiectelor în colaborare internaţionalã Mii RON
────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Rata de succes a cererilor de finanţare pentru proiectele
de cercetare internaţionalã %
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Tabelul 1. Domeniile de cercetare fundamentalã cu potenţial, din România


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cercetarea fundamentalã - ştiinţe, ştiinţe de frontierã, dezvoltarea
cunoaşterii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.1 Biologie, geneticã 1. Investigarea molecularã a virusurilor şi a bacteriilor
şi medicinã cu impact major asupra sãnãtãţii
2. Mecanisme moleculare de imunogeneticã şi histocompa-
tibilitate în transplanturi de organe solide şi
celule stem
3. Bolile majore ale populaţiei: boli cardiovasculare,
cancer, diabet, obezitate, boli degenerative;
cercetare fundamentalã şi clinicã
4. Biodiversitate şi biotehnologie
5. Genetica şi fiziologia rezistenţei organismelor la
stres biotic şi abiotic
6. Genomica, transcriptomica, proteomica şi metabolomica
în procese biologice normale şi patologice
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.2 Chimie, mediu şi 1. Ştiinţa nanosubstanţelor, nanomaterialelor şi
ştiinţa aplicaţii în nanotehnologii
materialelor 2. Chimia alimentelor, calitatea şi securitatea
alimentarã
3. Medicamente, cosmetice, coloranţi
4. Biomateriale şi biocompozite
5. Calitatea şi securitatea mediului, geochimia
proceselor litosferice
6. Procese poluante, catalizã, catalizatori şi tehnici
de depoluare
7. Detecţia şi identificarea materialelor periculoase;
senzori cu rezoluţie ridicatã
8. Tehnologii de reducere şi eliminare a contaminãrii
cu agenţi CBRN, mijloace explozive şi metale grele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.3 Matematica 1. Logica combinatoricã, informaticã teoreticã, algebra
comutativã şi necomutativã, categorii, teoria
numerelor, reprezentãri de grupuri şi algebre
2. Geometrie şi topologie algebricã şi diferenţialã,
geometrie complexã
3. Funcţii reale şi complexe, mãsurã şi integrale,
potenţial, analizã funcţionalã şi operatori,
analizã numericã
4. Ecuaţii diferenţiale cu derivate parţiale, control
şi optimizare, analizã neliniarã
5. Modele matematice ale mecanicii, termodinamicii,
astronomiei şi teoria sistemelor de particule şi
câmpuri; biomatematica
6. Probabilitãţi, procese stocastice, statisticã
matematicã, cercetãri operaţionale şi matematici
în economie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.4 Fizica şi fizicã 1. Fizica nucleului atomic, materie hadronicã şi
tehnologicã astrofizicã nuclearã
2. Procese atomice, moleculare şi biomoleculare, izotopi
stabili şi radioactivi
3. Fotonica, optica
4. Procese şi fenomene fizice în materia condensatã
5. Câmpuri cuantice şi particule elementare
6. Interacţia particulelor şi a radiaţiei cu substanţã
7. Fizica mediilor ionizate, a plasmelor şi fuziune
nuclearã
8. Fizica matematicã, fizica informaţiei şi corelaţii
cuantice, fenomene neliniare şi haos
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.5 Geologie şi 1. Sisteme şi modele minerale, petrogenetice,
fizica atmosferei metalogenetice şi paleontologice
2. Structura, dinamica şi evoluţia litosferei;
continente, mãri şi oceane
3. Climatologie, paleoclimatologie şi geocronologie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.6 Domenii de graniţã 1. Modelarea proceselor fizice, chimice, biologice şi
geologice
2. Nanocompozite
3. Fizica interiorului Pãmântului, a mediului ambiant
şi a spaţiului cosmic
4. Economia bazatã pe cunoaştere

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DENUMIREA PROGRAMULUI: 4. PARTENERIATE ÎN DOMENIILE PRIORITARE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectiv Creşterea competitivitãţii CD prin stimularea parteneriatelor în
domeniile prioritare, concretizate în tehnologii, produse şi
servicii inovative pentru rezolvarea unor probleme complexe şi
crearea mecanismelor de implementare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective 1. Creşterea capacitãţii sectorului de CDI pentru Tehnologia
derivate Informaţiei şi Comunicaţii în vederea susţinerii societãţii
şi economiei bazate pe cunoaştere
2. Creşterea competenţei tehnologice şi promovarea transferului
de cunoştinţe şi tehnologii în domeniul energiei, în condiţii
de calitate, siguranţã în alimentare, cu respectarea
principiului dezvoltãrii durabile
3. Crearea de produse, procese şi tehnologii curate şi
valorificarea deşeurilor
4. Fundamentarea ştiinţificã şi dezvoltarea de tehnologii pentru
conservarea, reconstrucţia şi consolidarea diversitãţii
biologice şi ecologice
5. Dezvoltarea cunoaşterii în domeniul amenajãrii teritoriului
în manierã durabilã
6. Optimizarea metodelor de prevenţie a bolilor, dezvoltarea de
terapii medicale şi eficientizarea sistemului de sãnãtate
publicã
7. Promovarea agriculturii sustenabile, creşterea securitãţii
alimentare şi a siguranţei alimentelor
8. Dezvoltarea biotehnologiilor cu impact asupra calitãţii vieţii
şi dezvoltãrii economice
9. Dezvoltarea de noi materiale, produse şi procese cu înaltã
valoare adãugatã
10. Creşterea competitivitãţii României în domeniul cercetãrilor
şi tehnologiilor spaţiale
11. Identificarea şi soluţionarea principalelor probleme sociale
legate de educaţie, locuire şi ocupaţie în vederea dezvoltãrii
locale, regionale şi naţionale.
12. Creşterea competitivitãţii şi creativitãţii, a dezvoltãrii
culturii organizaţionale în sistemele economiei,
administraţiei publice, educaţiei şi cercetãrii, în sistemul
sanitar şi cel militar
13. Valorificarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural naţional
14. Diminuarea inegalitãţilor socio-umane şi a disparitãţilor
regionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Direcţii 1. Sprijinirea proiectelor CDI pe direcţii tematice
de acţiune 2. Sprijinirea proiectelor CDI pe teme prioritare stabilite pe
bazã de consultare
3. Sprijinirea reţelelor de cercetare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Participanţi 1. Consorţii de CDI
2. Consorţii de entitãţi de CDI, agenţi economici sau unitãţi de
administraţie publicã localã sau centralã
3. Agenţi economici sau unitãţi de administraţie publicã localã
sau centralã în parteneriat cu entitãţi de CDI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori Denumirea indicatorilor UM/an
de rezultat
────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Numãr de produse şi tehnologii rezultate din activitatea
de cercetare, bazate pe brevete, omologãri sau inovaţii
proprii. Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Numãr de cereri de brevete depuse în urma proiectelor Nr.
din care
a) Naţionale
b) EPO (Europa)
c) USPTO (SUA)
d) Triadice (Europa, SUA, Japonia)
────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Numãr de cereri de brevete acordate (în urma proiectelor)
din care
a) Naţionale
b) EPO
c) USPTO
d) Triadice Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Numãr de articole publicate în urma proiectelor,
din care:
a) în reviste indexate ISI
b) în reviste indexate în alte baze de date
internaţionale recunoscute Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãr de articole acceptate spre publicare în urma
proiectelor, din care:
a) în reviste indexate ISI
b) în reviste indexate în alte baze de date
internaţionale recunoscute Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Numãr de produse transferabile
────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Numãr de studii de necesitate publicã
din care
a) de interes naţional
b) de interes regional
c) de interes local Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Numãr de IMM participante %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Ponderea contribuţiei financiare private pe proiecte
din care contribuţie financiarã directã %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Numãrul mediu de poziţii echivalente cu normã întreagã
pe proiect, din care:
a) doctoranzi
b) postdoctorat Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Mobilitãţi Lunã
din care internaţionale x-om
────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Valoarea investiţiilor în echipamente pentru proiecte Mii RON
────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Rata de succes în depunerile de proiecte %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Numãr reţele de cercetare susţinute Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Direcţii de cercetare Tematica de cercetare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.1 Informatica 1. Reţele de gramatici, calcul evoluţionist, calcul
teoreticã cu ADN, calcul molecular
şi ştiinţa 2. Modele matematice pentru calculul în reţea
calculatoarelor ("global computing") şi dezvoltarea de algoritmi
performanţi pentru lucrul în reţea şi analiza
complexitãţii lor
3. Specificaţii algebrice şi aplicaţii la dezvoltarea
de software pentru sisteme orientate obiect
4. Studiul algebric al reţelelor şi al proceselor
distribuite, concurente, mobile
5. Specificarea şi validarea programelor; tehnici de
"model checking"
6. Studiul semanticii limbajelor de programare, cu
accent pe concurenţã şi mobilitate
7. Modele matematice pentru securitatea datelor şi a
calculatoarelor
8. Modele matematice de concurenţã realã: reţele Petri,
reţele de fluxul datelor etc.
9. Formalisme logice pentru sisteme multi-agent
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.2 Sisteme 1. Sisteme informatice avansate pentru educaţie
informatice (e-learning)
avansate pentru 2.Sisteme informatice pentru sãnãtate şi mediu (e-health)
e-servicii 3. Sisteme şi tehnologii pentru dezvoltarea afacerilor
(e-business)
4. Sisteme, tehnologii şi servicii electronice
financiar-bancare (e-banking, m-banking, e-auction)
5. Sisteme şi tehnologii avansate pentru guvernare
electronicã şi servicii pentru cetãţean (e-government
e-citizen)
6. Sisteme informatice pentru gestiunea şi dezvoltarea
de conţinut digital interactiv (e-content)
7. Sisteme informatice pentru managementul riscului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.3 Tehnologii, 1. Algoritmi, metode/tehnologii şi sisteme de prelucrare
sisteme si în sistemele de comunicaţii a informaţiei şi
infrastructuri semnalelor (voce, audio, video/imagini, date,
de comunicaţii multimedia) în vederea producerii, prelucrãrii,
transportului la distanţã şi livrãrii de conţinut
informaţional
2. Algoritmi şi sisteme adaptive/inteligente în
infrastructuri de comunicaţie
3. Tehnologii de acces şi transport în bandã largã şi
sisteme incluzând reţele terestre şi satelitare pe
medii variate de transmisiune
4. Dispozitive, circuite, subsisteme de comunicaţie
şi reţele fãrã fir
5. Arhitecturi şi infrastructuri (reţele) convergente
din punct de vedere al serviciilor de comunicaţii
de nivel înalt, permiţând, în acelaşi timp,
diversitate tehnologicã de soluţii pentru
comunicaţii
6. Algoritmi, metode de simulare a sistemelor complexe
de telecomunicaţii pentru evaluarea performanţelor
şi planificarea reţelelor
7. Specificarea, validarea, implementarea protocoalelor
de comunicaţie începând de la nivelul fizic pânã la
cele de aplicaţie
8. Aplicaţii şi servicii integrate, flexibile şi
reconfigurabile, în pachete multiple oferite
utilizatorilor în maniera universalã, cu garanţii
de calitate a serviciilor variate
9. Metode şi software pentru managementul serviciilor
şi resurselor în sistemele complexe de comunicaţie
10. Tehnologii şi sisteme de testare funcţionalã şi de
performanţã pentru sistemele de telecomunicaţii
11. Securitatea sistemelor şi infrastructurilor de
comunicaţie
12. Strategii de dezvoltare a domeniului, standarde
şi reglementãri, aspecte tehnice, economice,
legislative şi sociale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.4 Inteligenţa 1. Dezvoltarea de noi metode de reprezentare a
artificialã, conţinutului multimedia: noi paradigme media, noi
robotica şi forme, neliniare, de conţinut digital etc.
sistemele 2. Dezvoltarea de sisteme bazate pe semanticã în spaţiul
web; realizarea interoperabilitãţii semantice între
între diferitele tipuri de conţinut, între diferitele
limbi naturale
3. Sisteme de traducere automatã, capabile sã îşi
îmbunãtãţeascã performanţele prin învãţare
4. Dezvoltarea de baze de cunoştinţe infrastructurale
(ontologii de domenii, ontologii lexicale pentru
limbile de interes) multimodale şi multimedia
5. Dezvoltarea de sisteme de agenţi inteligenţi
inspirate din biologie, capabile sã perceapã, sã
înţeleagã, sã înveţe şi sã evolueze, sã acţioneze
autonom
6. Dezvoltarea de sisteme de interacţiune naturalã
om-calculator minimal dependente de universul
discursului
7. Dezvoltarea de sisteme inteligente cu autonomie
ridicatã, inclusiv roboţi autonomi
8. Sisteme inteligente de asistare a deciziilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.5 Securitatea şi 1. Managementul securitãţii informatice şi al riscurilor
accesibilitatea 2. Sisteme de autentificare şi identificare
sistemelor interoperabile, infrastructuri de certificate
informatice 3. Protecţia prin perimetre de securitate
4. Detectarea/prevenirea/investigarea atacurilor
cibernetice
5. Securitatea aplicaţiilor de guvernare/administrare
electronicã
6. Securitatea sistemelor de plãţi electronice şi
e-banking
7. Algoritmi şi mecanisme criptografice
8. Securitatea sistemelor distribuite
9. Securitatea dispozitivelor de calcul mobile
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.6 Tehnologii pentru Sisteme distribuite
sisteme ──────────────────────────────────────────────────────────
distribuite şi 1. Optimizarea comunicãrii în reţele de mare vitezã
sisteme pentru cantitãţi mari de date, reţele care intrã în
încorporate componenţa infrastructurii Grid
2. Arhitecturi, tehnologii şi instrumente pentru lucru
colaborativ inclusiv pentru organizaţii virtuale
3. Asigurarea transparenţei la localizare, migrare,
relocare, replicare, concurenţã, defectare,
persistenţã în sisteme peer-to-peer şi în sisteme
client-server
4. Organizarea, stocarea şi regãsirea informaţiei în
sisteme distribuite de mari dimensiuni
5. Asigurarea securitãţii în sisteme distribuite
6. Metode, modele, instrumente pentru dezvoltarea
aplicaţiilor distribuite
7. Medii de execuţie (frameworks) a aplicaţiilor
distribuite pentru Grid şi Internet
8. Metode, modele şi algoritmi de simulare şi
optimizare pentru rezolvarea unor probleme complexe
din ştiinţã, inginerie, economie şi societate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Sisteme încorporate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Metode şi instrumente pentru dezvoltarea software-ului
încorporat
2. Metodologii şi tehnologii obiectuale, bazate pe
componente, pentru sisteme încorporate
3. Sisteme software inteligente pentru echipamente mobile
4. Tehnologii pentru sisteme senzitive la context
(context-awareness)
5. Metode de personalizare pentru sisteme încorporate
6. Tehnologii pentru sisteme integrate bazate pe reţele
de senzori
7. Sisteme încorporate de timp real ,pentru automobile,
avioane, trenuri, control de procese, echipamente
medicale, comunicaţii.
8. Calcul mobil şi sisteme ubicue
9. Dezvoltarea aplicaţiilor pentru sisteme încorporate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.7 Nanoelectronica, Nanoelectronica
fotonica şi ──────────────────────────────────────────────────────────
micro-nanosisteme 1. Experimentarea de noi materiale şi tehnologii pentru
nanostructuri şi circuite integrate integrate la
scara nano
2. Experimentarea de noi arhitecturi de sisteme pentru
nanoelectronicã
3. Experimentarea de noi concepte/principii de
dispozitive nanoelectronice
4. Electronica transparentã
──────────────────────────────────────────────────────────
Micro- şi nanosisteme
──────────────────────────────────────────────────────────
1. Dezvoltarea componentelor şi microsistemelor pentru
sisteme de comunicaţii; microsisteme inteligente
reconfigurabile şi flexibile
2. Tehnologii microfluidice, micro/nano- biosenzori,
laboratoare pe un cip, "microarrays", micro- şi
nanostructuri şi micro- şi nanosisteme pentru
diagnosticare şi tratament medical, inclusiv
nanomedicinã.
3. Microsenzori şi actuatori, inclusiv 3D
4. Tehnologii de integrare eterogenã şi asamblare/
încapsulare 3D pentru a permite realizarea de
sisteme complexe pe un cip
5. Tehnologii convergente: micro-nano-bio-info
──────────────────────────────────────────────────────────
Fotonica
──────────────────────────────────────────────────────────
1. Noi materiale fotonice - materiale artificiale:
cristale fotonice, materiale cu indice de refracţie
negativ etc.
2. Componente micro/nanofotonice şi sisteme pentru
interconexiuni şi comunicaţii
3. Microsenzori optici pentru sisteme de supraveghere,
monitorizare, robotizare
4. Noi tehnologii fotonice şi biosenzori fotonici
pentru sisteme neinvazive de diagnostic în vivo
şi tratament
5. Tehnologii fotonice pentru procese de fabricaţie
avansate la nivel micro şi nano şi pentru controlul
proceselor şi calitãţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Energie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.1. Sisteme şi 1. Creşterea securitãţii în alimentarea cu energie
tehnologii 2. Promovarea unei structuri de resurse energetice
energetice primare, cu accent pe utilizarea cãrbunilor, a
durabile; energiei nucleare şi a surselor regenerabile, de naturã
securitatea sã mãreascã competitivitatea şi securitatea alimentãrii
energeticã 3. Creşterea eficienţei energetice pe întregul lanţ
energetic, cu accent deosebit pe reducerea pierderilor
de energie în clãdirile publice şi rezidenţiale şi la
consumatorii industriali
4. Promovarea tehnologiilor energetice curate, a
mãsurilor de protecţie a mediului şi a reducerii
emisiilor de gaze cu efect de serã
5. Fundamentarea strategiilor energetice ale
localitãţilor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Mediu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.1 Modalitãţi şi 1. Tehnologii cu grad scãzut de poluare, în mod special
mecanisme în transporturi şi producerea energiei
pentru reducerea 2. Produse prietenoase mediului (green chemistry)
poluãrii mediului 3. Mecanisme economice şi sociale de prevenire şi
combatere a poluãrii pe principalii factori de mediu
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.2 Sisteme de 1. Tehnologii de valorificare energeticã a deşeurilor
gestionare şi biodegradabile sub formã de gaze sau lichide
valorificare a combustibile
deşeurilor;analiza 2. Tehnologii de valorificare a deşeurilor minerale din
ciclului de viaţã construcţii şi demolãri
al produselor şi 3. Tehnologii de dezasamblare a produselor complexe şi
ecoeficienţã revalorificare a subansamblelor componentelor
4. Sisteme de selectare şi separare a deşeurilor din
mase plastice
5. Tehnologii de neutralizare a deşeurilor periculoase
6. Tehnologii de tratare a levigatelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.3 Protecţia şi 1. Diversitatea biologicã, geologicã şi ecologicã la
reconstrucţia nivel local, regional şi naţional: caracterizare,
ecologicã a identificarea factorilor de comandã şi presiune,
zonelor critice identificarea funcţiilor componentelor diversitãţii
şi conservarea biologice, geologice şi ecologice, evaluarea
ariilor protejate socialã şi economicã
2. Sisteme de monitorizare a dinamicii diversitãţii
biologice şi ecologice în plan structural şi
funcţional
3. Ecotehnologii de reabilitare şi reconstrucţie
ecologicã; tehnologii de remediere a solurilor
contaminate
4. Fundamentarea ştiinţificã, proiectarea şi dezvoltarea
reţelei de arii protejate "Natura 2000", pe
teritoriul României, precum şi a planurilor de
management adaptiv care garanteazã conservarea
diversitãţii biologice şi ecologice
5. Crearea bazelor de date şi metadate georeferenţiate,
a modelelor matematice şi a infrastructurii ciclului
decizional, destinatã conservãrii, reconstrucţiei şi
utilizãrii durabile a componentelor diversitãţii
biologice şi ecologice
6. Educarea populaţiei asupra scenariilor de risc şi a
modurilor de acţiune
7. Sisteme integrate de securitate, fixe şi mobile,
pentru obiective de importanţã strategicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.4 Amenajarea 1. Dezvoltare policentricã şi echilibratã
teritoriului. 2. Accesibilitate
Infrastructurã 3. Impactul teritorial al politicilor şi strategiilor
şi utilitãţi 4. Poli de cercetare/dezvoltare, regiuni inovatoare
5. Regiuni urbane funcţionale şi zone metropolitane de
creştere economicã
6. Hazarduri naturale şi tehnologice; cercetãri privind
evaluarea riscurilor şi studii de impact
7. Guvernanţa în politicile spaţiale şi urbane
8. Scenarii spaţiale
9. Noi instrumente şi tehnici în amenajarea teritoriului
10. Tehnici şi metode pentru creşterea gradului de
securitate a frontierelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.5 Construcţii 1. Aplicarea tehnologiilor avansate pentru dezvoltarea
oraşelor cu menţinerea şi conservarea clãdirilor
istorice, fãrã afectarea structurii acestora
2. Reducerea impactului negativ al construcţiilor asupra
mediului natural ,în exploatare şi prin produsele
de demolare
3. Sisteme de anvelope inteligente cu proprietãţi
predictiv-reactive
4. Industrializarea construcţiilor, inclusiv cele
subterane, reducerea costurilor şi a timpului
de execuţie
5. Sisteme de concepere şi proiectare a clãdirilor noi
cu consum foarte redus de energie
6. Concepte de extindere a duratei de viaţã a
structurilor şi de creştere a capacitãţii de
rezistenţã la impactul dezastrelor naturale sau
antropice
7. Soluţii tehnice de reducere a riscului - clãdiri
noi şi consolidare postdezastru
8. Metode pentru creşterea rezistenţei clãdirilor la
modificãri climatice extreme
9. Metode de stabilizare a solurilor (biotehnologii)
10. Materiale care îmbunãtãţesc microclimatul interior
şi reduc consumul de energie prin utilizarea
nanosenzorilor şi a tehnologiei informaţiei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Sãnãtate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Dezvoltarea cunoaşterii sistemelor biologice
integrative ale fiinţei umane
2. Mecanisme de adaptare ale organismului uman la
dinamica factorilor de mediu biologic şi psihosocial
3. Metode de investigaţie şi intervenţionale bazate pe
medicina molecularã şi celularã, genomicã şi
proteomicã
4. Dezvoltarea de terapii moderne orientate spre
suportul chimic, genetic şi celular şi standardizarea
lor conform normelor bioetice
5. Dezvoltarea interfeţei creier-maşinã în scopul
investigaţiei şi recuperãrii în afecţiunile
neurologice
6. Implementarea de noi metode de prevenţie şi
intervenţionale, la nivel naţional, arondate la
spaţiul european de operare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Agriculturã, siguranţã şi securitate alimentarã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Evaluarea, exploatarea, protecţia şi ameliorarea
resurselor naturale în scopul creşterii cantitative
şi calitative a producţiei agroalimentare
2. Modernizarea producţiei alimentare şi obţinerea de
produse corespunzãtoare principiilor dezvoltãrii
durabile şi securitãţii alimentare
3. Creşterea competitivitãţii tehnico-economice a
produselor hortiviticole
4. Metode, tehnici şi tehnologii de creştere şi
diversificare a producţiei animale şi piscicole,
asigurarea protecţiei sanitar-veterinare
5. Managementul producţiei agroalimentare: dimensionarea
optimã a exploataţiilor agricole, sisteme integrate
de asigurare a activitãţilor agroalimentare
6. Alimente funcţionale pentru menţinerea sãnãtãţii
oamenilor şi prevenirea îmbolnãvirilor
7. Produse agroalimentare ecologice
8. Trasabilitatea pe lanţul alimentar
9. Diminuarea reziduurilor şi contaminanţilor din
întreg lanţul alimentar
10. Metodologii cu acurateţe înaltã, fezabile,
senzitive, rapide, de detectare a reziduurilor
şi contaminanţilor
11. Noi varietãţi de plante
12. Conservarea potenţialului genetic al resurselor
naturale autohtone şi biodiversitãţii
13. Ameliorarea, protecţia şi conservarea resurselor
genetice vegetale şi animale
14. Sãnãtate publicã veterinarã, diagnosticul,
supravegherea şi controlul bolilor la animale
15. Ameliorarea potenţialului productiv, protectiv
şi social al pãdurilor
16. Protecţia şi dezvoltarea resurselor cinegetice
şi salmonicole
17. Cercetare interdisciplinarã privind corelaţiile
sol, plantã, animal, aliment şi om
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Biotehnologii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6.1 Biotehnologii 1. Conceperea şi dezvoltarea de noi medicamente cu maximã
eficienţã şi efecte secundare minimale
2. Elaborarea unor protocoale de diagnostic şi tratamente
medicale cu impact asupra stãrii de sãnãtate şi
creşterii speranţei de viaţã
3. Crearea unor noi tehnologii pentru producţia de
alimente cu siguranţã maximã asupra sãnãtãţii umane
4. Conceperea şi dezvoltarea unor tehnologii avansate în
domeniul produselor farmaceutice, grupurilor
biocatalitice şi de obţinere a unor noi enzime şi
microorganisme
5. Cercetarea şi dezvoltarea de sisteme bioinformatice
pentru modelarea şi monitorizarea activitãţii
celulare, a mecanismelor de procesare a informaţiilor
la nivel biologic, inclusiv cognitiv
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Materiale, procese şi produse inovative
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.1 Materiale avansate 1. Materiale avansate pentru generarea, transportul şi
utilizarea energiei
2. Materiale avansate pentru dezvoltarea infrastructurii
3. Materiale care protejeazã mediul înconjurãtor în
procese legate de producerea şi utilizarea lor
4. Materiale avansate pentru produse competitive la
export
5. Materiale avansate pentru mijloace moderne de
transport
6. Materiale şi biomateriale avansate pentru creşterea
calitãţii vieţii: sãnãtate, sport, educaţie etc.
7. Tehnologii de reciclare a materialelor avansate
8. Materiale avansate destinate sectoarelor-nişã ale
economiei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.2 Tehnologii 1. Concepere şi proiectare integratã a proceselor şi
avansate de sistemelor de automatizare (IPCD)
conducere a 2. Modelarea şi identificarea proceselor de mare
proceselor complexitate
industriale 3. Conducerea neliniarã robustã a proceselor
4. Tehnici avansate de conducere
5. Sisteme inteligente de conducere
6. Conducerea orientatã multi-agent
7. Noi paradigme ale sistemelor de fabricaţie
8. Sisteme integrate hardware şi software de conducere
în timp real a proceselor
9. Sisteme avansate de comunicaţie pentru procese
industriale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.3 Tehnologii şi 1. Traductoare şi senzori de macro- şi microdimensiuni
produse mecanice pe bazã de tehnologii integrate de înaltã precizie
de înaltã precizie 2. Mecatronicã aplicatã; produse şi sisteme mecatronice
şi sisteme inteligente
mecatronice 3. Tehnici, metrologii şi mijloace de mãsurare precisã
şi ultraprecisã
4. Sisteme şi echipamente de acţionare automatã
convenţionale şi neconvenţionale, cu deplasãri şi
poziţionãri liniare sau unghiulare precise şi
ultraprecise
5. Roboticã şi microroboticã de înaltã precizie, cu sau
fãrã deplasãri autonome
6. Tehnologii de fabricaţie convenţionale şi
neconvenţionale de înaltã şi ultra precizie
7. Tehnologii de montaj, micromontaj, asamblare rapidã
şi demontaj automat de înaltã precizie
8. Echipamente de protezare organicã şi aparaturã
medicalã de investigare, diagnozã şi monitorizare
computerizatã
9. Echipamente şi aparaturã opticã şi optoelectronicã
avansatã
10. Echipamente şi aparaturã de înaltã precizie pentru
testarea şi controlul parametrilor de mediu şi al
calitãţii produselor alimentare primare
11. Sisteme micro-electromecanice (MEMS)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.4 Tehnologii 1. Obţinerea şi utilizarea izotopilor stabili şi
nucleare radioactivi în industrie, agriculturã şi managementul
resurselor
2. Aplicaţii industriale ale tehnologiilor nucleare
3. Aplicaţii în medicinã - produse radiofarmaceutice,
PET, hadronoterapie
4. Tehnologii energetice avansate, bazate pe fisiune
şi fuziune nuclearã
5. Siguranţã şi securitate nuclearã, radioecologie
şi radioprotecţie
6. Obţinerea de noi materiale prin şi pentru tehnologii
nucleare, 4R
7. Tehnologii de dezafectare a instalaţiilor nucleare
şi gestionarea deşeurilor radioactive
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7.5 Produse şi 1. Produse şi tehnologii care sporesc eficienţa energeti-
tehnologii cã a mijloacelor de transport şi reduc efectele poluante
inovative 2. Produse şi tehnologii pentru realizarea de
destinate infrastructuri: cãi ferate, şosele, canale navigabile,
transporturilor terminale etc. fiabile, cu nevoi de mentenanţã cât mai
şi producţiei redusã şi cu costuri sociale scãzute
de automobile 3. Creşterea siguranţei şi securitãţii transportului
4. Produse şi tehnologii destinate producţiei de
automobile
5. Sisteme/tehnologii de transport intermodal pentru
limitarea efectelor externe ale traficului şi
reducerea consumului de resurse
6. Logistici integrate: de aprovizionare, tehnologice,
de distribuţie şi logistici inverse care reunesc
tehnologii de transport, manipulare, depozitare/
stocare, condiţionare, ambalare, comercializare,
fabricaţie, reciclare
7. Sisteme de management al calitãţii transporturilor,
de monitorizare şi de dirijare a traficului
8. Soluţii pentru diminuarea congestiei în aglomeraţiile
urbane în corelaţie cu structurarea spaţiului şi
creşterea calitãţii vieţii
9. Produse şi tehnologii destinate transporturilor
aeriene
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Spaţiu şi securitate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.1 Explorãri spaţiale 1. Participare la misiuni spaţiale circumterestre şi în
sistemul solar
2. Cercetarea şi obţinerea de modele teoretice,
experimentale şi computaţionale ale fenomenelor
specifice mediului circumterestru, sistemului solar,
Universului şi a interacţiunilor dintre acestea, pe
baza rezultatelor experimentale şi observaţionale
ale misiunilor spaţiale
3. Experimente în microgravitaţie
4. Cercetarea şi realizarea de instrumente, aparaturã
ştiinţificã şi sisteme de bord pentru platformele
spaţiale, experimente de bord şi la sol
5. Microsateliţi pentru explorare şi utilizãri
operaţionale
6. Sisteme de lansare, operare şi recuperare pentru
zbor suborbital
7. Zbor în formaţie şi sisteme în reţea
8. Managementul cunoştinţelor şi al datelor spaţiale
9. Metode şi algoritmi specifici de achiziţie,
procesare şi analizã a datelor: GRID, data mining,
data fusion, detectarea schimbãrilor (change
detection)
10. Tehnologii de mãsurã şi procesare a datelor
multispectrale şi radar
11. Strategie şi infrastructurã spaţialã tangibilã
şi intangibilã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.2 Aplicaţii spaţiale 1. Observarea Terrei din sateliţi şi platforme
aerospaţiale
2. Sisteme globale de navigaţie şi poziţionare prin
satelit. GALILEO
3. Comunicaţii spaţiale şi sisteme de sol aferente
4. Aplicaţii spaţiale integrate pentru telemedicinã,
agriculturã de precizie, monitorizarea dezastrelor
naturale, sisteme de informaţie globalã
5. Tehnici geospaţiale
6. Algoritmi automaţi şi semi-automaţi pentru date
spaţiale
7. Sisteme de monitorizare globala. GMES
8. Sisteme şi servicii bazate pe localizare
9. Sisteme şi platforme pentru observare şi monitorizare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.3 Tehnologii şi 1. Tehnici aeronautice, dinamica zborului, CFD
infrastructuri 2. Sisteme de lansare, operare şi recuperare pentru
aerospaţiale misiuni suborbitale
3. Tehnici pentru lansare şi orbitare
4. Platforme-specializate şi aparate de zbor cu şi
fãrã pilot
5. Cercetarea şi dezvoltarea de senzori, sisteme şi
echipamente de bord şi la sol, dezvoltarea spin-off
a rezultatelor spaţiale
6. Metode şi tehnici avansate de simulare, comandã şi
control, de proiectare şi fabricaţie a aparatelor
de zbor aerian, aerospaţial şi spaţial
7. Sisteme şi metode pentru dinamica zborului
aerospaţial, controlul atitudinii platformelor.
Sisteme de control optimal. Controlul traficului
aerospaţial şi sisteme de sol.
8. Sisteme de analizã, încercare şi control al calitãţii
specifice domeniului spaţial, aerospaţial şi
aeronauticii
9. Tehnologii, sisteme, instrumente şi echipamente
aerospaţiale şi spaţiale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.4 Tehnici pentru 1. Sisteme, tehnici şi echipamente pentru detecţie,
securitate localizare, poziţionare, comunicaţie, urmãrire şi
identificare
2. Dezvoltarea tehnologiilor pentru combaterea
bioterorismului şi a agresiunilor CBRN (Chemical,
Biological, Radiological, Nuclear)
3. Tehnici de recunoaştere şi supraveghere, inclusiv
IMINT
4. Sisteme şi tehnologii pentru protecţia împotriva
terorismului de orice naturã
5. Utilizarea infrastructurii spaţiale globale:
comunicaţii, poziţionare, observare, în
aplicaţiile pentru securitate şi apãrare
6. Tehnici şi tehnologii pentru protecţia frontierelor
terestre, marine şi aeriene
7. Senzori, sisteme, echipamente şi tehnici pentru
detecţia, identificarea şi neutralizarea factorilor
locali generatori de crize: substanţe periculoase,
agenţi chimici şi biologici, mine, armament,
explozivi, vehicule şi dispozitive explozive
improvizate;
8. Metode, sisteme şi tehnologii pentru asigurarea
securitãţii reţelelor de management al datelor şi
comunicaţiei: sisteme distribuite, GRID, data
mining, reţele locale, tehnici de autentificare,
criptare
9. Tehnici suport pentru acţiuni şi mãsuri de combatere
a ameninţãrilor la adresa securitãţii, de combatere
a crimei organizate şi a traficului ilegal
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8.5 Sisteme şi 1. Realizarea de tehnologii, sisteme şi tehnicã de
infrastructura apãrare şi securitate interoperabile, în conformitate
de securitate cu cerinţele operaţionale ale structurilor
sistemului naţional de apãrare şi siguranţã naţionalã
2. Sisteme şi echipamente pentru protecţia, îmbunãtãţirea
securitãţii şi salvarea persoanei, inclusiv mijloace
de diagnostic şi tratament
3. Sisteme pentru asigurarea unui management eficient al
situaţiilor de crizã şi al intervenţiilor în cazul
dezastrelor, sisteme de detecţie, prevenire şi alertã
4. Protecţia infrastructurilor fizice şi informatice
5. Sisteme, tehnici şi metode pentru restaurare din
situaţiile de criza. Sisteme integrate de securitate,
fixe şi mobile, pentru obiective de importanţã
strategicã: unitãţi industriale, aeroporturi, unitãţi
militare, rezervoare şi conducte de petrol etc.
6. Suport pentru realizarea culturii de securitate şi
combaterea formelor de terorism cultural şi social.
7. Strategii şi politici de securitate la nivel local,
european şi global
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Cercetare socio-economicã şi umanistã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.1 Noi metode 1. Managementul bazat pe cunoaştere
manageriale, 2. Parcuri ştiinţifice şi incubatoare de afaceri bazate
de marketing şi pe colaborarea dintre universitãţi - mediu
dezvoltare de afaceri - autoritãţi
antreprenorialã 3. Mecanisme colaborative specifice reţelelor de firme
pentru şi clusterelor
competitivitate 4. Sisteme şi mecanisme organizaţionale managerial-
organizaţionalã economice axate pe inovare
5. Strategii de stabilire şi valorificare a avantajelor
competitive ale firmelor
6. Metode şi instrumente de marketing
7. Leadership-ul şi responsabilitatea socialã
corporativã în condiţiile proceselor de europenizare
şi globalizare
8. Politici şi mecanisme specifice IMM-urilor, de
aplicare a strategiilor inovative
9. Sisteme moderne de finanţare: fonduri cu capital
de risc, parteneriate public-privat etc., pentru
IMM-urile inovative
10. Cultura organizaţionalã şi managementul inovãrii
în IMM-uri
11. Inovare şi competitivitate prin transferul
internaţional de know-how managerial
12. Sisteme şi abordãri eficace privind trainingul
şi consultanţa managerialã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.2 Calitatea 1. Asistarea deciziilor pentru politicile de asigurare
educaţiei a calitãţii educaţiei
2. Managementul calitãţii în educaţie
3. Formarea iniţialã şi continuã a resurselor umane din
perspectiva calitãţii educaţiei şi a stimulãrii
potenţialului creativ
4. Educaţia pentru cercetare
5. Dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale
6. Dezvoltarea aptitudinilor pentru viaţã în cadrul
sistemului educaţional
7. Educaţia privind respectarea dreptului de
proprietate intelectualã
8. Educaţia civicã
9. Crearea şi corelarea cadrului naţional al
calificãrilor cu cel european
10. Evaluarea organizaţiilor furnizoare de educaţie
continuã
11. Managementul resursei umane în educaţie
12. e-Learning şi calitatea educaţiei
13. Limbaje de modelare educaţionalã
14. Corelarea sistemului educaţional cu cerinţele
pieţei muncii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.3 Calitatea ocupãrii 1. Calitatea intrinsecã a locului de muncã în România
2. Calificarea, învãţarea continuã şi dezvoltarea
carierei
3. Sãnãtatea şi siguranţa la locul de muncã
4. Flexibilitatea şi securitatea locurilor de muncã
5. Incluziunea şi accesul pe piaţa muncii
6. Organizarea muncii şi echilibrul muncã-timp liber
7. Dialogul social şi implicarea lucrãtorilor
8. Performanţa economicã globalã şi productivitatea
9. Evaluarea subiectivã - satisfacţia la locul de
muncã - a dimensiunilor calitãţii ocupãrii, în
viziunea lucrãtorilor individuali
10. Ocupaţia în mediul rural
11. Ocupaţia în zonele monoindustriale
12. Navetism şi telemuncã în România
13. Circulaţia internaţionalã a forţei de muncã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.4 Capitalul uman, 1. Relaţiile dintre formele de capital şi structura
cultural şi social socialã
2. Regulile de conversie între diferite forme de capital
3. Constituirea şi distribuirea oportunitãţilor
educaţionale, ocupaţionale şi de mobilitate în
spaţiul social
4. Efectele stratificãrii sociale asupra şanselor de
mobilitate socialã ale indivizilor şi asupra
dezvoltãrii
5. Efectele stratificãrii sociale asupra practicilor
de consum cultural şi asupra participãrii civice
şi politice
6. Generarea, evaluarea, creşterea şi protejarea
capitalului intelectual
7. Factorii şi dinamica economiei bazate pe cunoaştere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.5 Patrimoniul 1. Tehnici de marketing cultural
material/ 2. Tehnici de conservare a patrimoniului
nonmaterial, 3. Conservarea şi restaurarea patrimoniului cu asigurarea
turismul cultural; viabilitãţii comunitare
industriile 4. Dinamica macro şi micro a turismului cultural
creative 5. Dezvoltarea localã şi turismul cultural
6. Practici noi de patrimonializare
7. Producţia culturalã şi dinamica socialã
8. Industriile creative şi dreptul de proprietate
intelectualã
9. Evoluţia limbii române în contextul globalizãrii;
performanţa comunicativã
10. Contribuţii la cercetarea filosoficã şi psihologicã
11. Evaluarea "perioadelor cheie" din istoria României
12. Evaluarea tendinţelor sistemelor moderne în artã
şi audiovizual şi impactul lor asupra peisajului
cultural românesc
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.6 Inegalitãţi 1. Inegalitãţile socio-umane în profil regional şi
socio-umane; naţional
disparitãţi 2. Emergenţa şi caracteristicile noilor clase sociale
regionale în România post-comunistã
3. Caracteristicile socio-economice ale regiunilor
României şi ale nivelurilor de dezvoltare ale
acestora
4. Noile tipuri de disparitãţi comunitar-regionale,
îndeosebi a celor asociate cu locuirea/migraţia
temporarã în strãinãtate
5. Opţiunile pentru dezvoltarea policentricã şi
politicile derivate care sã elimine disparitãţile
regionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.7 Tehnologie, 1. Interacţiunea între tehnologii şi indivizi
organizaţie şi 2. Raportul între reţele sociale şi reţele virtuale
schimbare 3. Impactul social al noilor configuraţii tehnologice
culturalã 4. Importul şi/sau emergenţa unor noi forme şi culturi
organizaţionale în contextul globalizãrii
5. Schimbãri ale culturii muncii post-privatizare
6. Raportul dintre mediul instituţional şi durabilitatea
formelor organizaţionale
7. Impactul social al noilor forme şi culturi
organizaţionale
8. Efectele instituţionalizãrii unor modele specifice
organizaţionale în plan local
9. Efectele decuplãrii dintre noile forme
organizaţionale şi practici pre-existente
10. Configurarea unor noi modele organizaţionale pentru
eficientizarea administraţiei publice locale şi
centrale
11. Analiza raportului dintre gradul de raţionalizare
administrativã şi creşterea economicã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9.8 Locuirea 1. Elaborarea unei tipologii coerente, definitorii pentru
calitatea locuirii în România
2. Categorii sociale vulnerabile, arii cu incidenţã mare
a persoanelor/familiilor cu condiţii precare de
locuire
3. Fundamentarea politicilor pentru prevenirea şi
atenuare a locuirii în condiţii precare, în zone în
care siguranţa locuirii este pusã în pericol, şi a
excluziunii de la locuire
4. Soluţii pentru creşterea gradului de siguranţã, a
condiţiilor de igienã şi confort ale locuirii şi
pentru optimizarea utilizãrii resurselor prin care
se asigurã calitatea locuirii
5. Sisteme şi structuri de monitorizare, avertizare
timpurie în caz de contaminare chimicã,
bacteriologicã, radiologicã sau nuclearã
6. Mijloace şi metode de protecţie împotriva terorismului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DENUMIREA PROGRAMULUI: 5. INOVARE
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectiv Creşterea capacitãţii de inovare, dezvoltare tehnologicã şi
general asimilare în producţie a rezultatelor cercetãrii, în vederea
îmbunãtãţirii competitivitãţii economiei naţionale şi a creşterii
calitãţii vieţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective 1. Întãrirea capacitãţii de inovare a întreprinderilor şi
specifice consolidarea contribuţiei lor la crearea de noi produse şi
pieţe bazate pe valorificarea rezultatelor cunoaşterii
2. Stimularea parteneriatului dintre agenţi economici şi entitãţi
de cercetare
3. Dezvoltarea capacitãţii de transfer tehnologic în universitãţi
4. Stimularea capacitãţii de absorbţie a rezultatelor CDI de
cãtre IMM-uri
5. Implementarea agendelor strategice elaborate în cadrul
platformelor tehnologice
6. Crearea şi dezvoltarea de infrastructuri de inovare
7. Dezvoltarea infrastructurii şi managementului calitãţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Direcţii 1. Crearea de produse şi tehnologii la iniţiativa agenţilor
de acţiune economici
2. Crearea şi/sau dezvoltarea infrastructurii de inovare:
a) Parcuri ştiinţifice şi/sau tehnologice
b) Centre de transfer tehnologic
c) Centre de brokeraj, magazine ale cunoaşterii
d) Incubatoare tehnologice
3. Sprijinirea ofertei de servicii suport pentru inovare
4. Sprijinirea dezvoltãrii infrastructurii de atestare a calitãţii
5. Sprijinirea acreditãrii laboratoarelor de încercãri şi
analizã
6. Sprijinirea implementãrii şi dezvoltãrii sistemului de
management al calitãţii
7. Sprijinirea formãrii şi dezvoltãrii de reţele inovative
8. Sprijinirea activitãţii platformelor tehnologice
9. Organizarea de concursuri cu premii pe domenii cu
potenţial inovativ pe plan naţional
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Participanţi 1. Agenţi economici în parteneriat cu entitãţi de CDI/
entitãţi de transfer tehnologic
2. Unitãţi de administraţie publicã localã în parteneriat cu
entitãţi de CDI/unitãţi de transfer tehnologic
3. Agenţi economici/unitãţi de administraţie publicã
localã/entitãţi de transfer tehnologic/entitãţi CDI
4. Entitãţi de CDI în parteneriat cu agenţi economici/
unitãţi de administraţie publicã centralã sau localã/
unitãţi de transfer tehnologic
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori Denumirea indicatorilor UM/an
de rezultat
────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Numãr de proiecte CDI finanţate Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Rata de succes a solicitãrilor de proiecte CDI %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Ponderea contribuţiei financiare private pe
proiecte CDI,
din care contribuţie financiarã directã %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Numãr de produse transferabile obţinute Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Numãr de cereri de brevete depuse în urma
proiectelor,
din care
a) naţionale
b) EPO (UE)
c) USPTO (SUA)
d) Triadice (UE, SUA, Japonia) Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Numãr de brevete acordate în urma proiectelor,
din care
a) naţionale
b) EPO (UE)
c) USPTO (SUA)
d) Triadice (UE, SUA, Japonia) Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Numãr de IMM participante în proiecte Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. Numãr de proiecte de parcuri ştiinţifice Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. Valoarea tranzacţiilor efectuate în centrele de
transfer tehnologic Mii lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. Numãr de centre de brokeraj susţinute Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. Numãr de incubatoare tehnologice sprijinite Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. Numãr de reţele inovative sprijinite Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. Numãr de platforme tehnologice sprijinite Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. Valoarea investiţiei în infrastructura de
certificare a calitãţii Mii lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. Numãr laboratoare de certificare a calitãţii
acreditate Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. Numãr unitãţi CDI care au implementat
sisteme de management al calitãţii Nr.
────────────────────────────────────────────────────────────────────
17. Valoarea proiectelor CDI desfãşurate în
cadrul concursurilor naţionale de inovare Mii lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. Valoarea premiilor oferite în cadrul
concursurilor naţionale de inovare Mii lei
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
DENUMIREA PROGRAMULUI: 6. Susţinerea performanţei instituţionale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiectiv Susţinerea performanţei instituţionale prin asigurarea
continuitãţii şi stabilitãţii activitãţii entitãţilor de CDI, în
scopul implementãrii strategiilor proprii de dezvoltare, elaborate
în acord cu Strategia Naţionalã de CDI
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Obiective 1. Susţinerea dezvoltãrii instituţionale în vederea obţinerii
derivate excelenţei
2. Susţinerea competitivitãţii internaţionale a sistemului
CDI românesc
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acţiuni Asigurarea unei finanţãri multianuale, prin competiţie, pentru
activitãţi fãrã caracter economic, care sã permitã unitãţii de CDI
derularea planului de dezvoltare pe duratã medie şi atingerea unui
nivel de performanţã care sã contribuie la atragerea unor surse
suplimentare de finanţare.
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Entitãţi 1. Institute naţionale de cercetare-dezvoltare
eligibile 2. Instituţii de învãţãmânt superior
3. Alte entitãţi de cercetare non-profit
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori Denumirea indicatorilor UM/an
de rezultat
────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Ponderea investiţiilor în totalul finanţãrii
obţinute prin program %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Ponderea finanţãrii din program în totalul
bugetului instituţiilor finanţate %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Ponderea finanţãrii din proiecte internaţionale în
totalul bugetului instituţiilor finanţate %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Ponderea finanţãrii din proiecte cu agenţi
economici privaţi în totalul bugetului instituţiilor
finanţate %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Ponderea publicaţiilor ISI obţinute de cãtre
entitãţile finanţate în totalul publicaţiilor ISI pe
plan naţional %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. Ponderea publicaţiilor indexate în alte baze de
date internaţionale recunoscute, obţinute
de cãtre entitãţile finanţate, în totalul
publicaţiilor pe plan naţional %
────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. Ponderea cererilor de brevete obţinute de cãtre
entitãţile finanţate în total pe plan naţional,
din care:
a) naţionale
b) EPO (UE)
c) USPTO (SUA)
d) Triadice (UE, SUA, Japonia) %
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



3. Implementare
Implementarea acţiunilor prevãzute în Plan se va realiza prin intermediul unui set de instrumente, fiecare grupând activitãţi specifice.
Tipurile de instrumente utilizate pentru implementarea PN II sunt:
I.1. Proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare, cu urmãtoarele categorii:
I.1.1. Proiecte de cercetare exploratorie
I.1.2. Proiecte complexe
I.1.3. Proiecte pentru dezvoltarea carierei în cercetare
I.1.4. Proiecte CDI orientate
I.2. Proiecte de mobilitãţi
I.3. Proiecte de investiţii
I.4. Proiecte suport
I.5. Proiecte pentru finanţarea participãrii în proiecte internaţionale
I.6. Proiecte pentru susţinerea performanţei instituţionale
În plus, diverse direcţii de acţiune din Plan pot fi implementate folosind instrumente tip premii, burse sau vouchere.
Descrierea şi detalierea fiecãrui tip de instrument se va face prin Pachetul de informaţii care se aprobã prin decizie a preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţificã.

3.1. Modelul investiţional

Modelul investiţional reprezintã ansamblul procedurilor prin care se stabileşte nivelul iniţial al bugetelor pe programe ale PN II şi se ajusteazã pe parcursul derulãrii planului.
Derularea programului investiţional constã în parcurgerea urmãtoarelor etape:
Etapa 1: Decizia A.N.C.S. privind repartizarea bugetului între:
- Planul Naţional II (minimum 80%);
- alte capitole de cheltuieli ale bugetului A.N.C.S. (maximum 20%).
Etapa 2: Decizia A.N.C.S. privind repartizarea bugetului Planului naţional II între:
- programele 1-5 (85-90%) şi
- programul 6 (10-15%).
Etapa 3: Dimensionarea iniţialã, în primul an, a bugetelor alocate fiecãruia dintre programele 1-5, conform prevederilor din anexa nr. 2.
Etapa 4: Evaluarea programelor 1-5 ale PNCDI
Evaluarea se face la fiecare doi ani pe baza a douã grupe de indicatori:
- indicatori ţintã de evaluare a sistemului de CDI (tabelul 2);
- indicatori de impact al sistemului de CDI (tabelul 3).
Etapa 5: Ajustarea alocaţiilor iniţiale pentru programele 1-5
Ajustarea se va efectua la fiecare doi ani în funcţie de:
a. performanţele efective ale sistemului de CDI;
b. prioritãţile economico-sociale ale României;
c. tendinţele cercetãrii ştiinţifice pe plan mondial.
Performanţele sistemului de CDI se mãsoarã prin contribuţia programelor la realizarea valorilor ţintã stabilite de A.N.C.S. pentru indicatorii prezentaţi în tabelele 2 şi 3.

Tabel 2. Indicatori de evaluare a sistemului de CDI şi valorile ţintã la orizontul anului 2013


───┬────────────────────────────────────┬─────┬───────────────┬─────────┬───────
Nr.│ │ │ Perioada │ Valori │
crt│ Denumirea indicatorilor │U.M. │ de │ de │ Ţinte
│ │ │ referinţã │referinţã│ 2013
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
1.│Lucrãri ştiinţifice publicate anual │ │ │ │
│în reviste indexate în sistemul │ │ │ │
│ISI-WoS │ nr. │media 1995-2005│ 1995 │+100%*)
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
2.│Citãri în reviste indexate în │ │ │ │
│sistemul ISI-WoS │ nr. │media 1995-2005│ 6898 │+120%*)
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
3.│Reviste româneşti indexate ISI │ nr. │ 2006 │ 7 │ 15
│ │ │ │ │reviste
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
4.│Brevete naţionale │nr./1│media 1996-2003│ 58 │+200%*)
│ │mil. │ │ │
│ │loc. │ │ │
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
5.│Brevete internaţionale depuse │ │ │ │
│(UE, SUA, Japonia) │ nr. │media 2000-2004│ 17,4 │+600%*)
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
6.│Numãrul de produse transferabile │ nr. │ - │ - │ 100*)
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
7.│Participãri în proiecte │ % │ │ │
│internaţionale │ din │ 2005 │ 4% │ 6%*)
│ │buget│ │ │
│ │ pu- │ │ │
│ │blic │ │ │
│ │ CD │ │ │
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
8.│Valoarea contribuţiei sectorului │% din│ │ │
│privat în cadrul PN II │ PIB │ - │ - │0,75%
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
9.│Numãrul de doctori în sistemul CD │ Nr.│ 2004 │ 8954 │+100%
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
10.│Mobilitãţi internaţionale │Om- │ │ │
│ │lunã │ - │ │5.000*)
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
11.│Mobilitãţi naţionale (intra şi │Om- │ │ │
│ inter-sectoriale) │lunã │ - │ - │1.000*)
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
12.│Investiţii în infrastructura CDI │% în │ │ │
│ │GERD │media 1998-2003│ 10% │ 25%*)
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
13.│Numãrul de IMM-uri care au accesat │ │ │ │
│cu succes fonduri prin PNCDI │ nr. │medie 1999-2006│ **) │+150%*)
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
14.│Numãrul de parcuri ştiinţifice │ nr. │ 2006 │ 4 │ 8
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
15.│Valoarea transferurilor tehnologice │Mii │ │ │
│in centrele de TT autorizate │RON │ 2006 │ **) │+100%*)
───┴────────────────────────────────────┴─────┴───────────────┴─────────┴───────



*) Media 2007-2013.
**) Valoarea va fi disponibilã în 2007. Creşterea propusã este corelatã cu creşterea bugetului public.

Tabel 3. Indicatori de impact pentru sistemul CDI


───┬────────────────────────────────────┬─────┬───────────────┬─────────┬───────
Nr.│ │ │ Perioada │ Valori │
crt│ Denumirea indicatorilor │U.M. │ de │ de │ Ţinte
│ │ │ referinţã │referinţã│ 2013
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
1.│Universitãţi româneşti în │ │ │ │
│clasamentul Shanghai (Top 500) │ nr. │ 2006 │ 0 │ 2
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
2.│Ponderea întreprinderilor cu │ │ │ │
│activitate de inovare (conform │ │ │ │
│Community Innovation Survey) │ % │ 2002-2004 │ 19% │+100%
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
3.│Angajaţi în domenii high-tech din │% din│ │ │
│totalul industriei prelucrãtoare │total│ │ │
│ │ocu- │ │ │
│ │pãrii│ 2004 │ 0,4% │+100%
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
4.│Angajaţi în servicii intensive în │% din│ │ │
│cunoaştere high-tech în total │total│ │ │
│ocupare din servicii │ocu- │ 2004 │ 1,5% │ +75%
│ │pãrii│ │ │
───┼────────────────────────────────────┼─────┼───────────────┼─────────┼───────
5.│Exporturi de produse high-tech │ % în│ │ │
│ │total│ │ │
│ │expor│ │ │
│ │turi │ 2004 │ 3,8% │ +50%
───┴────────────────────────────────────┴─────┴───────────────┴─────────┴───────


Prioritãţile economico-sociale ale României sunt avute în vedere la stabilirea importanţei relative a celor trei obiective strategice ale sistemului de CDI: crearea de cunoaştere, competitivitatea economicã şi calitatea socialã.
Tendinţele cercetãrii ştiinţifice pe plan mondial sunt luate în considerare prin indicatorii de rezultate ai fiecãrui program în parte.
Aplicarea modelului se va realiza în baza metodologiei specifice, aprobate prin decizie a preşedintelui A.N.C.S.
3.2. Monitorizarea PN II
Monitorizarea implementãrii PN II este conceputã ca un proces în care se urmãreşte gradul de atingere a obiectivelor strategice prin contribuţia programelor.
Corespunzãtor, tipurile de indicatori de monitorizare sunt:
- Indicatori de evaluare şi de impact pentru sistemul CDI. Numãrul acestor indicatori este relativ redus, oferind o imagine sinteticã a rezultatelor şi sustenabilitãţii (resurse umane şi capacitãţi) sistemului CDI.
- Indicatori de rezultat pe programe. Toţi aceştia reflectã rezultatele directe ale investiţiei în CDI prin diferitele instrumente.
Construcţia acestor indicatori va avea la bazã un sistem electronic integrat şi transparent de culegere a informaţiilor, care va evita dubla înregistrare a rezultatelor şi va avea clar delimitate responsabilitãţile diferiţilor actori privind veridicitatea datelor.
3.3. Cadrul instituţional
În acord cu principiile Strategiei Naţionale pentru CDI, în vederea operaţionalizãrii activitãţilor de monitorizare şi evaluare a implementãrii acţiunilor prevãzute, se vor constitui urmãtoarele instituţii şi organisme:
- Consiliul Cercetãrii Ştiinţifice din România;
- Consiliul pentru Dezvoltare Tehnologicã din România;
- Consiliul pentru Inovare din România.
Pânã la efectuarea modificãrilor legislative necesare, atribuţiile Consiliului Naţional al Cercetãrii Ştiinţifice, ale Consiliului Naţional pentru Dezvoltare Tehnologicã şi ale Consiliului Naţional pentru Inovare vor fi îndeplinite în mod tranzitoriu de organismele existente, înfiinţate conform legislaţiei în vigoare, respectiv CNCSIS * ), CCCDI ** ) şi Consiliul Ştiinţific al AMCSIT *** ). Componenţa şi funcţionalitatea acestor instituţii şi organisme se vor stabili în funcţie de necesitãţile concrete ale sistemului de cercetare, dezvoltare şi inovare din România, în acord cu practica internaţionalã.
---------
*) Consiliul Naţional al Cercetãrii Ştiinţifice din Învãţãmântul Superior.
**) Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare.
***) Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Manageriale pentru Cercetare Ştiinţificã, Inovare şi Transfer Tehnologic.


ANEXA 2

FINANŢAREA PN II DE LA BUGETUL DE STAT

Total Plan naţional II - 15.000 milioane lei de la bugetul de stat, din care:
I. Resurse umane - 1.350 milioane lei;
II. Capacitãţi - 2.025 milioane lei;
III. Idei - 2.700 milioane lei;
IV. Parteneriate în domeniile prioritare - 5.400 milioane lei, din care:
1. Tehnologia informaţiei şi comunicaţii 10%
2. Energie 10%
3. Mediu 14%
4. Sãnãtate 14%
5. Agriculturã, siguranţã şi securitate alimentarã 12%
6. Biotehnologii 7%
7. Materiale, procese şi produse inovative 15%
8. Spaţiu şi securitate 8%
9. Cercetare socioeconomicã şi umanistã 10%
V. Inovare - 2.025 milioane lei;
VI. Susţinerea performanţei instituţionale - 1.500 milioane lei.
Corectarea bugetului Planului naţional II pe programe şi pe instrumente se va face conform modelului investiţional prevãzut la pct. 3.1 din anexa nr. 1 la hotãrâre.

ANEXA 3

PLAFOANELE
pe baza cãrora se calculeazã costurile salariale directe la contractele de finanţare încheiate începând cu luna mai 2007 din fonduri bugetare alocate Planului naţional II


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Nivelul Funcţia/ Limita
crt. Categoria de activitãţi studiilor gradul maximã în
profesional euro/om/
lunã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Activitãţi ce presupun superioare CS I, CS II, IDT I, IDT II, 4.300
nivel înalt al profesor universitar,
creativitãţii şi/sau conferenţiar universitar,
experienţã şi abilitate director program/
de conducere proiect

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Activitãţi ce presupun superioare CS III, IDT III, CS, IDT, 2.900
cunoaşterea aprofundatã lector universitar, asistent
a metodelor de analizã universitar, şef program/
şi sintezã, precum şi proiect, responsabil proiect
abilitãţi de utilizare
a acestora
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Activitãţi ce presupun superioare Asistent de cercetare, 1.900
cunoaşterea metodelor doctorand, masterand
de analizã şi sintezã şi
a metodologiilor
cercetãrii, precum şi
abilitãţi de utilizare
a acestora
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Activitãţi-suport superioare TI, TII, TIII, TS, altele 1.000
şi/sau
medii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTĂ: Limita maximã cuprinde toate taxele şi impozitele datorate de angajat şi se aplicã tuturor veniturilor realizate de cãtre o persoanã pentru participarea la unul sau mai multe proiecte în cadrul Planului naţional II.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016