Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 461 din 9 mai 2001  pentru aprobarea normelor de aplicare a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 461 din 9 mai 2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 268 din 24 mai 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 109 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Normele de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice asigura cadrul organizatoric şi metodologia unitarã pentru organizarea şi desfãşurarea procedurilor pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, precum şi o mai mare flexibilitate în luarea deciziei de cãtre autoritatea contractantã atunci când stabileşte cerinţele şi criteriile pe baza cãrora se stabileşte oferta câştigãtoare.
(2) Normele se adreseazã autoritãţilor contractante, societãţilor de consultanţa, candidaţilor/ofertanţilor, precum şi specialiştilor desemnaţi în comisiile de evaluare constituite pentru atribuirea contractelor de achiziţie publica.
(3) Prin aplicarea prezentelor norme în mod unitar de cãtre toţi factorii implicaţi în procesul de achiziţie publica se asigura condiţiile pentru respectarea principiilor enunţate la <>art. 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, denumita în continuare ordonanta.

CAP. 2
Programul anual al achiziţiilor publice

ART. 2
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a stabili programul anual al achiziţiilor publice. Programul anual al achiziţiilor publice cuprinde totalitatea contractelor de furnizare, de lucrãri şi de servicii, pe care autoritatea contractantã intenţioneazã sa le atribuie în decursul anului bugetar urmãtor.
(2) Autoritatea contractantã are obligaţia, atunci când stabileşte programul anual al achiziţiilor publice, de a tine seama de:
a) anticiparile cu privire la fondurile ce urmeazã sa fie alocate prin bugetul anual;
b) necesitãţile obiective de produse, de lucrãri şi de servicii;
c) gradul de prioritate a necesitãţilor prevãzute la lit. b).
ART. 3
Autoritatea contractantã are obligaţia de a aplica prevederile art. 2 începând cu anul 2002.

CAP. 3
Gruparea produselor, serviciilor şi lucrãrilor în concordanta cu clasificarile statistice oficiale

ART. 4
Produsele, serviciile şi lucrãrile, a cãror dobândire face obiectul contractelor de furnizare, de servicii, respectiv de lucrãri, se pun în corespondenta cu sistemul de grupare şi de codificare utilizat în Clasificarea produselor şi serviciilor asociate activitãţilor, denumita în continuare CPSA*).

-------
*) Clasificarea produselor şi serviciilor asociate activitãţilor a fost aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 53/1999 şi a fost organizatã potrivit Clasificarii activitãţilor din economia nationala - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 .

ART. 5
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a asigura corespondenta produselor, serviciilor şi, dacã este posibil, a lucrãrilor de construcţii cu sistemul de grupare şi codificare utilizat în CPSA, atunci când:
a) precizeazã în anunţul de intenţie şi în anunţul sau în invitaţia de participare produsele, serviciile sau lucrãrile pe care intenţioneazã sa le achizitioneze;
b) precizeazã în anunţul de atribuire produsele, serviciile sau lucrãrile pentru care a încheiat contractul de achiziţie publica;
c) transmite Ministerului Finanţelor Publice şi, în cazul contractelor de lucrãri şi al contractelor de servicii de proiectare a construcţiilor, şi Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei informaţiile necesare în vederea monitorizarii procesului de achiziţie publica.
(2) Prin produs se înţelege orice obiect fizic sau altfel de bun cuprins în CPSA, care nu este definit, conform prevederior alin. (3) sau (4), ca fiind serviciu sau lucrare. Produsele similare reprezintã produse cu acelaşi uz sau uz similar care sunt interschimbabile şi care, în conformitate cu schema de structura a CPSA, sunt grupate de regula în aceeaşi subclasa elementara.
(3) Prin serviciu se înţelege orice activitate prevãzutã în anexa nr. 1. Serviciile similare reprezintã acele servicii care sunt grupate, în conformitate cu schema de structura a CPSA, în aceeaşi subclasa elementara.
(4) Prin lucrare se înţelege oricare dintre lucrãrile de construcţii prevãzute în anexa nr. 2 sau orice combinatie a acestora care conduce sau nu conduce la un rezultat menit sa îndeplineascã prin el însuşi o funcţie tehnico-economicã. Lucrãrile similare reprezintã acele lucrãri de construcţii care sunt grupate, în conformitate cu schema de structura a CPSA, în aceeaşi subclasa elementara.
ART. 6
(1) În sensul prevederilor art. 8 alin. (2) din ordonanta, anexa nr. 1 clasifica serviciile în doua categorii distincte, în funcţie de obligaţia autoritãţii contractante de a aplica prevederile ordonanţei atunci când atribuie un contract de servicii.
(2) Autoritatea contractantã nu are obligaţia de a aplica prevederile ordonanţei atunci când atribuie un contract de servicii al cãrui obiect îl reprezintã prestarea de servicii încadrate în lista B cuprinsã în anexa nr. 1.
(3) În cazul în care obiectul contractului de achiziţie publica îl reprezintã prestarea unor servicii încadrate atât în lista A, cat şi în lista B cuprinse în anexa nr. 1, autoritatea contractantã are obligaţia de a aplica prevederile ordonanţei numai dacã valoarea estimatã a serviciilor încadrate în lista A este mai mare decât valoarea estimatã a serviciilor încadrate în lista B.
ART. 7
(1) Contractul care are ca obiect achiziţia publica atât de produse, cat şi de servicii este considerat:
a) contract de furnizare, dacã valoarea estimatã a produselor este mai mare decât valoarea estimatã a serviciilor prevãzute în contractul respectiv;
b) contract de servicii, dacã valoarea estimatã a serviciilor este mai mare decât valoarea estimatã a produselor prevãzute în contractul respectiv.
(2) Contractele de achiziţie publica atribuite în scopul realizãrii unei investiţii sunt considerate contracte de lucrãri dacã valoarea estimatã a lucrãrilor de construcţii şi montaj este mai mare decât valoarea estimatã a echipamentelor, utilajelor sau a altor dotãri care fac parte din investiţia respectiva şi a cãror livrare face parte din obiectul contractului respectiv.
(3) În cazul în care o parte dintr-un contract de furnizare sau de servicii reprezintã execuţia unor lucrãri de construcţii care constituie mai mult de 20% din valoarea estimatã a contractului, documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei va fi întocmitã astfel încât sa permitã evidentierea distinctã a modului de formare a preţului pentru partea de execuţie de lucrãri.

CAP. 4
Reguli de estimare a valorii contractului de achiziţie publica

ART. 8
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a estima valoarea, fãrã T.V.A., a fiecãrui contract de furnizare, de lucrãri sau de servicii cuprins în programul anual al achiziţiilor publice şi de a o compara:
a) cu echivalentul în lei a 750.000 euro, atunci când verifica obligativitatea transmiterii spre publicare a anunţului de intenţie prevãzut la art. 16 din ordonanta; şi
b) cu echivalentul în lei al pragului valoric prevãzut la art. 13 din ordonanta, atunci când selecteaza procedura care urmeazã sa fie aplicatã pentru atribuirea contractului respectiv.
(2) Echivalenta leu (ROL)/euro se va realiza corespunzãtor cursului mediu al pieţei valutare, calculat de Banca Nationala a României pentru ziua anterioarã efectuãrii comparatiilor prevãzute la alin. (1).
ART. 9
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a estima valoarea contractului de achiziţie publica în concordanta cu preţurile practicate în mod curent pe piata, având în vedere inclusiv cotatiile de la bursele de mãrfuri, în mãsura în care produsele care urmeazã sa fie achiziţionate sunt cotate la bursele respective.
(2) Atunci când estimeaza valoarea contractului de achiziţie publica autoritatea contractantã are obligaţia de a aplica urmãtoarele reguli:

A. Pentru contracte de furnizare:
a) în cazul în care, prin atribuirea contractului de furnizare, autoritatea contractantã îşi propune sa dobândeascã produse care necesita şi contractarea operaţiunilor de instalare şi punere în funcţiune, valoarea estimatã a acestui contract trebuie sa includã şi valoarea estimatã a operaţiunilor respective;
b) în cazul în care, la data estimarii valorii contractului de furnizare, autoritatea contractantã nu are încã stabilitã modalitatea de procurare a produselor, respectiv prin cumpãrare, inclusiv în rate, prin închiriere sau prin leasing cu sau fãrã opţiune de cumpãrare, valoarea estimatã a acestui contract trebuie sa fie consideratã ca fiind egala cu cea mai mare dintre valorile ce corespund dobândirii produselor, fie prin cumpãrare, inclusiv în rate, fie prin închiriere, fie prin leasing cu sau fãrã opţiune de cumpãrare;
c) în cazul în care, prin atribuirea contractului de furnizare, autoritatea contractantã îşi propune ca procurarea de produse sa se facã prin leasing, închiriere sau cumpãrare în rate, metoda de estimare variaza în funcţie de durata contractului respectiv, astfel:
- dacã dobândirea produselor se efectueazã prin închiriere sau prin cumpãrare în rate, iar durata este cunoscutã la data estimarii, valoarea estimatã trebuie calculatã prin însumarea tuturor ratelor plãtibile pe intreaga durata a contractului respectiv;
- dacã dobândirea produselor se efectueazã prin leasing, iar durata este cunoscutã la data estimarii, valoarea estimatã trebuie calculatã prin însumarea valorii totale a ratelor de leasing, plãtibile pe intreaga durata a contractului respectiv, la care se adauga şi valoarea estimatã reziduala a produselor la sfârşitul perioadei pentru care s-a încheiat contractul;
- dacã durata nu este încã cunoscutã la data estimarii, valoarea estimatã trebuie calculatã prin multiplicarea cu 48 a valorii ratei lunare plãtibile;
d) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa atribuie un contract de furnizare cu caracter de regularitate sau care trebuie reînnoit într-o perioada data, estimarea valorii acestui contract trebuie sa aibã ca baza de calcul:
- fie valoarea actualizatã a contractelor de furnizare a unor produse similare, atribuite în ultimele 12 luni, ajustata, dacã este posibil, cu modificãrile previzibile ce pot surveni în urmãtoarele 12 luni în privinta cantitãţilor achiziţionate şi a valorilor aferente;
- fie valoarea totalã a contractelor de furnizare a unor produse similare care se anticipeaza ca vor fi atribuite în urmãtoarele 12 luni începând din momentul primei livrãri.
În oricare dintre situaţiile prevãzute la lit. d) alegerea variantei de calcul nu trebuie sa se facã de cãtre autoritatea contractantã în scopul de a evita aplicarea procedurilor de licitaţie deschisã, licitaţie restrânsã sau, dupã caz, negociere competitivã;
e) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa achizitioneze produse similare, dar defalcate pe loturi a cãror cumpãrare se realizeazã prin atribuirea mai multor contracte de furnizare distincte, valoarea estimatã se considera a fi valoarea cumulatã a tuturor loturilor. Autoritatea contractantã are dreptul de a atribui contractele respective prin procedura cererii de oferta numai în cazul în care valoarea cumulatã a tuturor loturilor, fãrã T.V.A., nu depãşeşte pragul valoric prevãzut la art. 13 lit. a) din ordonanta.

B. Pentru contracte de servicii:
a) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa atribuie un contract de servicii pentru care nu se poate anticipa preţul total al prestaţiei, dar este posibila estimarea unui tarif mediu lunar, metoda de estimare variaza în funcţie de durata contractului respectiv, astfel:
- când durata nu depãşeşte 48 de luni, valoarea estimatã trebuie calculatã avându-se în vedere intreaga durata a contractului;
- când durata nu este precizatã sau depãşeşte 48 de luni, valoarea estimatã trebuie calculatã multiplicandu-se valoarea lunarã cu 48;
b) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa atribuie un contract de servicii cu caracter de regularitate sau care trebuie reînnoit într-o perioada data, estimarea valorii acestui contract trebuie sa aibã ca baza de calcul:
- fie valoarea actualizatã a contractelor de servicii similare, atribuite în ultimele 12 luni, ajustata, dacã este posibil, cu modificãrile previzibile ce pot surveni în urmãtoarele 12 luni în privinta cantitãţilor achiziţionate şi a valorilor aferente;
- fie valoarea totalã a contractelor de servicii similare care se anticipeaza ca vor fi atribuite în urmãtoarele 12 luni începând din momentul primei prestaţii.
În oricare dintre situaţiile prevãzute la lit. b) alegerea variantei de calcul nu trebuie sa se facã de cãtre autoritatea contractantã în scopul de a evita aplicarea procedurilor de licitaţie deschisã, restrânsã sau, dupã caz, de negociere competitivã;
c) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa achizitioneze servicii similare, dar defalcate pe transe a cãror achizitionare face obiectul unor contracte distincte de servicii, valoarea estimatã se considera a fi valoarea cumulatã a tuturor transelor. În cazul în care valoarea cumulatã a tuturor transelor depãşeşte pragul valoric prevãzut la art. 13 lit. b) din ordonanta, autoritatea contractantã are dreptul de a aplica procedura cererii de oferta numai pentru tranşele care îndeplinesc în mod cumulativ urmãtoarele condiţii:
- valoarea estimatã, fãrã T.V.A., a transei respective reprezintã mai puţin de 40% din valoarea pragului valoric;
- valoarea cumulatã a transelor pentru care se aplica procedura cererii de oferta nu depãşeşte 20% din valoarea totalã a serviciilor care urmeazã sa fie prestate;
d) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa achizitioneze servicii de asigurare, valoarea estimatã a acestor contracte de servicii trebuie sa includã primele de asigurare ce urmeazã sa fie plãtite;
e) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa achizitioneze servicii bancare sau alte servicii financiare, valoarea estimatã a acestor contracte de servicii trebuie sa includã toate taxele, comisioanele, dobânzile şi celelalte tipuri de remuneraţii, aferente serviciilor respective;
f) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa achizitioneze servicii de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice, valoarea estimatã a acestor contracte de servicii trebuie sa includã onorariile ce urmeazã sa fie plãtite.

C. Pentru contracte de lucrãri:
a) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa achizitioneze lucrãri pentru care urmeazã sa punã la dispoziţie executantului utilaje care se monteaza, echipamente tehnologice sau orice alte amenajãri şi dotãri necesare în vederea execuţiei lucrãrilor, valoarea estimatã a contractului de lucrãri respectiv trebuie sa includã şi valoarea estimatã a facilitãţilor menţionate;
b) în cazul în care o lucrare presupune execuţia mai multor obiecte cu funcţionalitate independenta, pentru care autoritatea contractantã îşi propune sa atribuie unuia sau mai multor executanti contracte distincte de lucrãri, valoarea estimatã trebuie determinata avându-se în vedere valoarea cumulatã a tuturor obiectelor care intra în componenta lucrãrii respective. În cazul în care valoarea cumulatã a tuturor obiectelor care intra în componenta lucrãrii respective depãşeşte pragul valoric prevãzut la art. 13 lit. c) din ordonanta, autoritatea contractantã are dreptul de a aplica procedura cererii de oferta numai pentru obiectele cu funcţionalitate independenta care îndeplinesc în mod cumulativ urmãtoarele condiţii:
- valoarea estimatã a obiectului respectiv reprezintã mai puţin de 20% din valoarea pragului valoric;
- valoarea estimatã cumulatã a obiectelor pentru care se aplica prezenta excepţie nu depãşeşte 20% din valoarea toala estimatã a lucrãrii;
c) în cazul în care obiectul contractului de lucrãri îl constituie realizarea unei investiţii pentru finalizarea cãreia sunt necesare execuţia unui ansamblu de lucrãri de constructiimontaj şi, dupã caz, furnizarea de echipamente, instalaţii, utilaje sau alte dotãri aferente investiţiei respective, valoarea estimatã se determina avându-se în vedere valoarea totalã a întregii investiţii.
ART. 10
În cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa organizeze un concurs de soluţii, valoarea estimatã care trebuie luatã în considerare se determina astfel:
a) dacã concursul de soluţii este organizat ca o procedura independenta, valoarea estimatã se determina prin însumarea valorii tuturor premiilor/sumelor care urmeazã sa fie acordate concurenţilor;
b) dacã concursul de soluţii este organizat ca parte a unei proceduri care conduce la atribuirea unui contract de achiziţie publica, valoarea estimatã luatã în considerare este cea a contractului de achiziţie publica respectiv.

CAP. 5
Selectarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica

ART. 11
Autoritatea contractantã are obligaţia de a atribui contractul de achiziţie publica prin aplicarea uneia dintre procedurile prevãzute la cap. II din ordonanta.
ART. 12
Autoritatea contractantã are obligaţia de a selecta procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica urmãrind schema logica prezentatã în anexa nr. 3.

CAP. 6
Transparenta şi publicitate

ART. 13
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, anunţurile de intenţie, de participare şi de atribuire a contractului de achiziţie publica.
(2) Anunţurile prevãzute la alin. (1) trebuie sa conţinã cel puţin informaţiile prevãzute în modelele prezentate în anexa nr. 4, dar nu mai mult de 650 de cuvinte.
ART. 14
(1) Transmiterea spre publicare a anunţurilor prevãzute la art. 13 trebuie sa fie facuta de autoritatea contractantã printr-o solicitare adresatã în scris Regiei Autonome "Monitorul Oficial"; solicitarea trebuie sa fie semnatã de persoane autorizate de autoritatea contractantã şi trebuie sa indice, dupã caz, art. 16, 17 sau 18 din ordonanta ca temei legal de transmitere spre publicare.
(2) Eventualele modificãri ale anunţurilor, transmise ulterior solicitãrii de publicare, determina prelungirea în mod corespunzãtor a termenelor de publicare prevãzute la art. 19 din ordonanta.
ART. 15
În cazul în care autoritatea contractantã aplica procedura de negociere competitivã şi, în conformitate cu prevederile art. 17 alin. (4) din ordonanta, nu are obligaţia de a transmite un anunţ de participare, invitaţia de participare care se transmite potenţialilor ofertanţi trebuie sa conţinã aceleaşi informaţii care ar fi fost conţinute de anunţul respectiv.

CAP. 7
Întocmirea şi conţinutul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei

ART. 16
Autoritatea contractantã are obligaţia de a asigura întocmirea documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, fie prin personalul specializat de care dispune, fie prin angajarea de consultanţi, în acest ultim caz având însã obligaţia de a respecta prevederile <>Legii concurentei nr. 21/1996 , prevederile <>Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, cu modificãrile ulterioare, precum şi prevederile art. 75 din ordonanta.
ART. 17
(1) Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei trebuie sa cuprindã cel puţin:
a) informaţii generale privind autoritatea contractantã;
b) cerinţele minime de calificare solicitate de autoritatea contractantã şi documentele care urmeazã sa fie prezentate de ofertant/candidat pentru dovedirea îndeplinirii cerinţelor respective;
c) instrucţiuni privind date limita care trebuie respectate şi formalitãţi care trebuie îndeplinite, referitoare la modul de prezentare şi depunere a ofertei, inclusiv informaţii cu privire la garanţiile solicitate şi perioada impusa pentru valabilitatea ofertei;
d) caietul de sarcini, inclusiv instrucţiuni privind modul de elaborare şi prezentare a propunerii tehnice;
e) instrucţiuni privind modul de elaborare şi prezentare a propunerii financiare;
f) informaţii privind criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
(2) În cazul aplicãrii procedurilor de licitaţie deschisã, licitaţie restrânsã sau negociere competitivã autoritatea contractantã are obligaţia de a întocmi documentaţia prevãzutã la alin. (1) utilizând Documentaţia standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, ale carei structura, conţinut şi mod de utilizare vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice şi, pentru lucrãri şi servicii, prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei.
ART. 18
(1) În cazul organizãrii unui concurs de soluţii documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea soluţiei trebuie sa conţinã:
a) secţiunea 1: Instrucţiuni pentru concurenţi;
b) secţiunea 2: Tema concursului.
(2) Cele doua secţiuni trebuie sa cuprindã informaţii referitoare la:
a) datele generale privind autoritatea contractantã;
b) condiţii de participare la concurs;
c) ansamblul cerinţelor pe baza cãrora se elaboreazã soluţia;
d) modul de desfãşurare a concursului şi de stabilire a soluţiei câştigãtoare;
e) dupã caz, cuantumul premiilor care urmeazã sa fie acordate sau obligativitatea încheierii contractului cu câştigãtorul sau castigatorii concursului respectiv;
f) modul de prezentare a soluţiei.
ART. 19
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a asigura obţinerea unui exemplar al documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei de cãtre orice furnizor, executant sau prestator care a înaintat o solicitare în acest sens sau, dupã caz, cãruia i s-a transmis o invitaţie de participare.
(2) Preţul de vânzare al exemplarului documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei nu trebuie sa fie mai mare decât costul multiplicãrii acestuia, la care se poate adauga costul transmiterii exemplarului de cãtre autoritatea contractantã, dacã modalitatea de obţinere nu este preluarea directa de cãtre furnizor, executant sau prestator.

CAP. 8
Constituirea comisiei de evaluare

ART. 20
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a constitui, o data cu iniţierea aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, o comisie de evaluare formatã din cel puţin 5 membri care pot fi atât angajaţi permanenţi ai autoritãţii contractante, cat şi, în funcţie de specificul contractului, consultanţi externi cu experienta în domeniul achiziţiei respective.
(2) Autoritatea contractantã desemneazã preşedintele comisiei de evaluare dintre membrii acesteia.
ART. 21
(1) Pe parcursul desfãşurãrii activitãţii de evaluare membrii comisiei au obligaţia de a pãstra confidenţialitatea asupra conţinutului ofertelor, precum şi asupra oricãror alte informaţii prezentate de candidaţi/ofertanţi, a cãror dezvaluire ar putea aduce atingere dreptului acestora de a-şi proteja proprietatea intelectualã sau secretele comerciale.
(2) Membrii comisiei de evaluare nu au dreptul de a dezvalui candidaţilor/ofertanţilor sau altor persoane neimplicate oficial în procedura de achiziţie publica informaţii suplimentare legate de activitatea de evaluare, pana când nu a fost comunicat rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
ART. 22
(1) Membrii comisiei de evaluare au obligaţia de a semna pe propria rãspundere o declaraţie de confidenţialitate şi impartialitate prin care se angajeazã sa respecte prevederile art. 21 şi prin care confirma totodatã ca nu se afla în nici una dintre situaţiile urmãtoare:
a) este soţ sau ruda pana la gradul al treilea inclusiv ori afin pana la gradul al treilea inclusiv cu unul dintre ofertanţi/candidaţi;
b) în ultimii 3 ani a avut contracte de munca sau de colaborare cu unul dintre ofertanţi/candidaţi sau a fãcut parte din consiliul de administraţie ori din orice alt organ de conducere sau de administraţie al acestora;
c) deţine pãrţi sociale sau acţiuni din capitalul social subscris al unuia dintre ofertanţi/candidaţi.
(2) Declaraţia prevãzutã la alin. (1) trebuie semnatã înainte de şedinţa de deschidere a ofertelor sau, în cazul procedurii de licitaţie restrânsã sau negociere competitivã, înainte de şedinţa de deschidere a documentelor de calificare transmise de candidaţi împreunã cu scrisoarea de interes.
(3) În cazul în care unul dintre membrii desemnaţi în comisia de evaluare constata ca se afla în una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita de îndatã înlocuirea sa din componenta comisiei respective cu o alta persoana.

CAP. 9
Aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica

ART. 23
(1) Autoritatea contractantã are dreptul de a iniţia aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica numai dacã se îndeplinesc în mod cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) contractul este cuprins în programul anual al achiziţiilor publice, cu excepţia cazului în care obiectul contractului este determinat de apariţia unei situaţii de forta majorã sau a unor situaţii care impun acoperirea urgenta a unor necesitaţi neprevãzute;
b) a fost publicat, conform prevederilor ordonanţei, un anunţ de intenţie, în cazul în care valoarea estimatã a contractului de achiziţie publica este egala sau mai mare decât echivalentul în lei a 750.000 euro;
c) sunt asigurate pentru anul în curs fondurile necesare în vederea îndeplinirii contractului de achiziţie publica;
d) este întocmitã documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
e) este constituitã comisia de evaluare.
(2) În cazul în care condiţiile de contractare presupun finanţarea contractului de achiziţie publica pe baza unui credit a cãrui obţinere este în sarcina ofertantului, iar autoritatea contractantã are asigurata garantarea creditului respectiv, condiţia prevãzutã la alin. (1) lit. c) se considera îndeplinitã.
(3) Pana la aprobarea bugetului propriu autoritatea contractantã are dreptul de a achizitiona produse şi servicii noi, necesare pentru consumul curent din prima parte a anului, ţinând seama de nivelul creditelor bugetare care pot fi utilizate cu aceasta destinaţie, potrivit legii, în perioada respectiva.
(4) Autoritatea contractantã are dreptul de a angaja consultanţi de specialitate în scopul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, având însã obligaţia de a respecta şi în acest caz prevederile <>Legii concurentei nr. 21/1996 , prevederile <>Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale, cu modificãrile ulterioare, precum şi prevederile art. 75 din ordonanta.
ART. 24
Licitaţia deschisã se desfãşoarã într-o singura etapa, dupã cum urmeazã:
a) transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului de participare, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice;
b) primirea de la furnizorii, executantii sau prestatorii interesaţi a solicitãrilor de obţinere a documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi remiterea documentaţiei respective tuturor celor care au înaintat o solicitare în acest sens;
c) întocmirea şi transmiterea raspunsurilor la clarificãrile privind elementele cuprinse în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, solicitate de furnizorii, executantii sau prestatorii care au obţinut, în condiţiile prevãzute în ordonanta, un exemplar al documentaţiei respective;
d) primirea pachetelor (coletelor) sigilate care conţin ofertele şi documentele care le însoţesc;
e) îndeplinirea de cãtre comisia de evaluare a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) deschiderea ofertelor;
(ii) examinarea şi verificarea îndeplinirii de cãtre ofertanţi a condiţiilor referitoare la eligibilitate, înregistrare, capacitate tehnica şi economico-financiarã, solicitate în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
(iii) stabilirea clarificarilor necesare cu privire la documentele prezentate de ofertanţi;
(iv) calificarea ofertanţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. (ii) şi excluderea celor care nu îndeplinesc condiţiile respective;
(v) examinarea ofertelor prezentate de ofertanţii calificaţi şi stabilirea clarificarilor necesare cu privire la ofertele respective;
(vi) respingerea ofertelor necorespunzãtoare;
(vii) evaluarea ofertelor declarate corespunzãtoare şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
(viii) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
f) transmiterea cãtre toţi ofertanţii a comunicãrii privind rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
g) încheierea contractului de achiziţie publica;
h) transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului de atribuire, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice.
ART. 25
Licitaţia restrânsã se desfãşoarã în doua etape, dupã cum urmeazã:

A. Etapa de selectare a candidaţilor:
----------------------------------
a) transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului de participare, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice;
b) primirea de la furnizorii, executantii sau prestatorii interesaţi a solicitãrilor de obţinere a documentaţiei care cuprinde informaţii privind cerinţele minime de calificare solicitate, modul de selectare a candidaţilor, precum şi modul de prezentare a documentelor de calificare şi de selecţie şi remiterea documentaţiei respective tuturor celor care au înaintat o solicitare în acest sens;
c) întocmirea şi transmiterea raspunsurilor la clarificãrile solicitate de candidaţi privind elemente specifice ale cerinţelor minime de calificare, ale modului de selectare sau ale documentelor care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã;
d) primirea scrisorilor de interes şi a documentelor care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã;
e) îndeplinirea de cãtre comisia de evaluare a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) examinarea şi verificarea îndeplinirii de cãtre candidaţi a condiţiilor referitoare la eligibilitate, înregistrare, capacitate tehnica şi economico-financiarã, solicitate în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
(ii) stabilirea clarificarilor necesare cu privire la documentele prezentate de candidaţi;
(iii) calificarea candidaţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. (i) şi excluderea celor care nu îndeplinesc condiţiile respective;
(iv) selectarea candidaţilor cãrora urmeazã sa li se solicite oferta;
(v) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la selecţia candidaţilor;
f) transmiterea cãtre toţi candidaţii a comunicãrii privind rezultatul etapei de selectare.

B. Etapa de evaluare a ofertelor:
------------------------------
a) transmiterea cãtre toţi candidaţii selectaţi a invitaţiilor de participare cu oferta şi a documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertelor;
b) întocmirea şi transmiterea raspunsurilor la clarificãrile privind elementele cuprinse în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, solicitate de candidaţii selectaţi;
c) primirea pachetelor (coletelor) sigilate care conţin ofertele şi documentele care le însoţesc;
d) îndeplinirea de cãtre comisia de evaluare a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) deschiderea ofertelor;
(ii) examinarea ofertelor prezentate de ofertanţi şi stabilirea clarificarilor necesare cu privire la ofertele respective;
(iii) respingerea ofertelor necorespunzãtoare;
(iv) evaluarea ofertelor declarate corespunzãtoare şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
(v) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
e) transmiterea cãtre toţi ofertanţii a comunicãrii privind rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
f) încheierea contractului de achiziţie publica;
g) transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice.
ART. 26
Negocierea competitivã se desfãşoarã în trei etape, dupã cum urmeazã:

A. Etapa de selectare a candidaţilor:
----------------------------------
a) verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 17 alin. (4) din ordonanta, care permit derogarea de la prevederile privind transmiterea spre publicare a anunţului de participare la negociere;

Varianta 1:
b1) în cazul în care nici una dintre condiţiile prevãzute la lit. a) nu este îndeplinitã: transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului de participare, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice;

Varianta 2:
b2) în cazul în care una dintre condiţiile prevãzute la lit. a) este îndeplinitã: transmiterea invitaţiilor de participare furnizorilor, executantilor sau prestatorilor de la care exista premisele obţinerii de oferta;
c) primirea de la furnizorii, executantii sau prestatorii interesaţi a solicitãrilor de obţinere a documentaţiei care cuprinde informaţii privind cerinţele minime de calificare solicitate, modul de selectare a candidaţilor, precum şi modul de prezentare a documentelor de calificare şi de selecţie şi remiterea documentaţiei respective tuturor celor care au înaintat o solicitare în acest sens;
d) întocmirea şi transmiterea raspunsurilor la clarificãrile solicitate de candidaţi privind elemente specifice ale cerinţelor minime de calificare, ale modului de selectare sau ale documentelor care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã;
e) primirea scrisorilor de interes şi a documentelor care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã;
f) îndeplinirea de cãtre comisia de evaluare a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) examinarea şi verificarea îndeplinirii de cãtre candidaţi a condiţiilor referitoare la eligibilitate, înregistrare, capacitate tehnica şi economicofinanciara, solicitate în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
(ii) stabilirea clarificarilor necesare cu privire la documentele prezentate de candidaţi;
(iii) calificarea candidaţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. (i) şi excluderea celor care nu îndeplinesc condiţiile respective;
(iv) selectarea candidaţilor cãrora urmeazã sa li se solicite oferta;
(v) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la selecţia candidaţilor;
g) transmiterea cãtre toţi candidaţii a comunicãrii privind rezultatul etapei de selectare.

B. Etapa de consultare şi negociere:
---------------------------------
a) transmiterea cãtre toţi candidaţii selectaţi a documentaţiei preliminare pentru elaborarea şi prezentarea ofertelor şi a invitaţiilor de participare la consultare şi negociere;
b) consultarea şi negocierea, în una sau mai multe şedinţe comune cu toţi candidaţii selectaţi, a prevederilor ce urmeazã sa fie introduse în documentaţia finala pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, îndeosebi a celor din caietul de sarcini şi din condiţiile de contractare; este interzisã negocierea preţului. Fiecare şedinţa trebuie sa se finalizeze prin încheierea unui proces-verbal în care se consemneazã punctele de vedere şi sugestiile candidaţilor şi care se semneazã de toţi participanţii;
c) întocmirea, în urma finalizarii fazei menţionate la lit. b), a documentaţiei finale pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi remiterea acesteia tuturor candidaţilor care au participat la consultare şi negociere. Documentaţia finala trebuie sa fie astfel întocmitã încât sa nu restrictioneze posibilitatea depunerii de oferta de cãtre toţi candidaţii selectaţi, cu excepţia cazurilor în care o eventuala restrictionare poate fi probatã de cãtre autoritatea contractantã cu argumente tehnice temeinic motivate.

C. Etapa de evaluare a ofertelor:
------------------------------
a) primirea pachetelor (coletelor) sigilate care conţin ofertele;
b) îndeplinirea de cãtre comisia de evaluare a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) deschiderea ofertelor;
(ii) examinarea ofertelor prezentate de ofertanţi şi stabilirea clarificarilor necesare cu privire la ofertele respective;
(iii) respingerea ofertelor necorespunzãtoare;
(iv) evaluarea ofertelor declarate corespunzãtoare şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
(v) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
c) transmiterea cãtre toţi ofertanţii a comunicãrii privind rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
d) încheierea contractului de achiziţie publica;
e) transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului de atribuire, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice.
ART. 27
(1) Negocierea cu o singura sursa se desfãşoarã într-o singura etapa, dupã cum urmeazã:
a) transmiterea invitatiei de participare la negociere furnizorului, executantului sau prestatorului cãruia se intenţioneazã sa i se atribuie contractul de achiziţie publica; invitaţia de participare trebuie sa fie însoţitã de un exemplar al caietului de sarcini, precum şi de propunerea privind formularul de contract şi condiţiile de contractare;
b) consultarea candidatului, negocierea, inclusiv a preţului, şi stabilirea prevederilor finale privind conţinutul clauzelor contractuale;
c) încheierea contractului de achiziţie publica;
d) transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului de atribuire, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice.
(2) Autoritãţile contractante care desfãşoarã activitãţi relevante în domeniul utilitãţilor publice - apa, energie, transport, telecomunicaţii - au dreptul de a adapta, corespunzãtor situaţiei concrete, etapele prevãzute la lit. a) şi b), atunci când achiziţioneazã produse cotate şi tranzacţionate la bursa de mãrfuri sau atunci când achiziţioneazã produse la un preţ considerabil mai scãzut decât cel practicat în mod normal pe piata prin valorificarea unei oportunitati de scurta durata.
ART. 28
Concursul de soluţii se desfãşoarã dupã cum urmeazã:
a) transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului de participare, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice;
b) primirea de la persoanele fizice sau juridice interesate a solicitãrilor de obţinere a documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea soluţiei şi remiterea documentaţiei respective tututor celor care au înaintat o solicitare în acest sens;
c) întocmirea şi transmiterea raspunsurilor la clarificãrile privind elementele cuprinse în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea soluţiei, solicitate de persoanele fizice sau juridice care au obţinut, în condiţiile prevãzute în ordonanta, un exemplar al documentaţiei respective;
d) primirea pachetelor (coletelor) care conţin soluţiile (planuri, proiecte etc.);
e) îndeplinirea de cãtre juriu a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) din ordonanta:
(i) verificarea regulilor formale de depunere şi de prezentare a soluţiei;
(ii) evaluarea soluţiilor;
(iii) stabilirea soluţiei/soluţiilor câştigãtoare sau formularea unei opinii;
(iv) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a raportului final cu privire la rezultatul organizãrii concursului;
f) transmiterea cãtre toţi concurentii a comunicãrii privind rezultatul concursului;
g) transmiterea la Regia Autonomã "Monitorul Oficial" a anunţului privind rezultatul concursului, în vederea publicãrii lui în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice.
ART. 29
Cererea de oferte se desfãşoarã într-o singura etapa, dupã cum urmeazã:
a) studiul pieţei şi consultarea bazei proprii de date cu privire la furnizorii, executantii sau prestatorii al cãror obiect de activitate poate asigura dobândirea produselor, lucrãrilor, respectiv a serviciilor pe care autoritatea contractantã intenţioneazã sa le achizitioneze;
b) transmiterea invitaţiilor de participare furnizorilor, executantilor sau prestatorilor de la care exista premisele obţinerii celor mai bune oferte; invitaţiile trebuie sa fie însoţite de un exemplar al caietului de sarcini şi de informaţii referitoare la condiţiile impuse de autoritatea contractantã privind eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã a ofertantului, în mãsura în care îndeplinirea condiţiilor respective este consideratã ca fiind relevanta pentru îndeplinirea contractului;
c) întocmirea şi transmiterea raspunsurilor la clarificãrile privind elementele cuprinse în caietul de sarcini, solicitate de furnizorii, executantii sau prestatorii care au primit invitaţie de participare;
d) primirea ofertelor şi, dacã este cazul, a altor documente solicitate de autoritatea contractantã;
e) îndeplinirea de cãtre comisia de evaluare a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) deschiderea ofertelor;
(ii) examinarea şi verificarea îndeplinirii de cãtre ofertanţi a condiţiilor referitoare la eligibilitate, înregistrare, capacitate tehnica şi capacitate economico-financiarã, în cazul în care îndeplinirea respectivelor condiţii a fost solicitatã;
(iii) stabilirea clarificarilor necesare cu privire la documentele prezentate de ofertanţi (dacã este cazul);
(iv) calificarea ofertanţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. (ii) şi excluderea celor care nu îndeplinesc condiţiile respective (dacã este cazul);
(v) examinarea ofertelor prezentate de ofertanţii calificaţi şi stabilirea clarificarilor necesare cu privire la ofertele respective;
(vi) respingerea ofertelor necorespunzãtoare;
(vii) evaluarea ofertelor declarate corespunzãtoare şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
(viii) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
f) transmiterea cãtre toţi ofertanţii a comunicãrii privind rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
g) încheierea contractului de achiziţie publica.
ART. 30
(1) Cumpãrarea directa presupune realizarea unui studiu al pieţei şi consultarea bazei proprii de date cu privire la furnizorii, executantii sau prestatorii al cãror obiect de activitate poate asigura dobândirea produselor, lucrãrilor, respectiv a serviciilor pe care autoritatea contractantã intenţioneazã sa le achizitioneze. În acest scop conducãtorul autoritãţii contractante poate desemna salariaţi din subordinea sa care sa testeze şi sa consemneze, sub semnatura proprie, preţurile practicate la data respectiva şi sa realizeze cumpãrarea propriu-zisa pe baza unui document contabil justificativ care sa confirme achiziţia efectuatã.
(2) Valoarea, fãrã T.V.A., cumulatã pe parcursul unui an calendaristic, pentru fiecare categorie de produse similare, servicii similare sau, dupã caz, lucrãri similare, achiziţionate prin cumpãrare directa, nu trebuie sa depãşeascã echivalentul în lei a 1.500 euro.
ART. 31
(1) Atribuirea contractelor de achiziţie publica, pentru care nu este prevãzutã obligaţia autoritãţii contractante de a aplica prevederile ordonanţei, se realizeazã de regula pe baza unor norme procedurale interne care trebuie sa fie elaborate de fiecare autoritate contractantã şi care vor fi adaptate specificului contractelor ce urmeazã sa fie atribuite.
(2) În oricare dintre cazurile în care nu este prevãzutã obligaţia aplicãrii prevederilor ordonanţei autoritatea contractantã are totuşi obligaţia de a atribui contractul de achiziţie publica pe baza respectãrii unor criterii de natura economicã şi, în mãsura în care este posibil, prin utilizarea sistemului concurential adaptat la specificul achiziţiei.

CAP. 10
Modul de lucru al comisiei de evaluare

ART. 32
(1) Comisia de evaluare are obligaţia de a deschide ofertele la data şi în locul indicate, dupã caz, în anunţul sau în invitaţia de participare.
(2) Orice ofertant are dreptul de a fi prezent la deschidere. Comisia de evaluare nu are dreptul de a respinge o oferta având ca singura motivatie absenta de la deschidere a ofertantului care a depus oferta respectiva.
(3) În prima etapa a procedurii de licitaţie restrânsã sau de negociere competitivã (etapa de selectare a candidaţilor) deschiderea pachetelor ce conţin documentele care dovedesc eligibilitatea, înregistrarea, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã se realizeazã de cãtre comisia de evaluare fãrã a necesita prezenta candidaţilor.
ART. 33
(1) În cadrul şedinţei de deschidere a ofertelor comisia de evaluare verifica modul de respectare a regulilor formale de depunere şi prezentare a ofertelor şi a documentelor care le însoţesc.
(2) Plicurile vor fi deschise de preşedintele comisiei de evaluare, care are obligaţia de a anunta urmãtoarele informaţii:
a) denumirea (numele) ofertanţilor;
b) modificãrile şi retragerile de oferte;
c) existenta garanţiilor de participare;
d) elementele principale ale propunerilor financiare, inclusiv preţul;
e) propuneri de oferte alternative (dacã este cazul);
f) orice alte detalii şi precizãri pe care comisia de evaluare le considera necesare.
(3) Nici o oferta nu poate fi respinsã la deschidere, cu excepţia ofertelor întârziate, precum şi a celor care nu fac dovada constituirii garanţiei pentru participare.
(4) Comisia de evaluare va întocmi un proces-verbal de deschidere care trebuie sa includã informaţiile prevãzute la alin. (2) şi care urmeazã sa fie semnat atât de membrii comisiei, cat şi de reprezentanţii ofertanţilor care sunt prezenţi la deschiderea ofertelor.
ART. 34
(1) Pentru asigurarea confidenţialitãţii asupra conţinutului ofertelor, precum şi asupra oricãror alte informaţii prezentate de candidaţi/ofertanţi comisia de evaluare are obligaţia de a desfasura activitãţile de examinare şi evaluare numai la sediul autoritãţii contractante.
(2) La întrunirile comisiei de evaluare au dreptul de a participa numai membrii acesteia.
ART. 35
(1) Comisia de evaluare are obligaţia de a examina mai întâi documentele care dovedesc eligibilitatea şi înregistrarea fiecãrui ofertant/candidat.
(2) Comisia de evaluare va examina documentele care dovedesc îndeplinirea cerinţelor minime privind capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã numai pentru acei ofertanţi/candidaţi care nu au fost deja excluşi ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor referitoare la eligibilitate şi înregistrare.
(3) Dupã verificarea îndeplinirii cerinţelor minime privind capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã comisia de evaluare stabileşte ofertanţii/candiatii calificaţi şi, dacã este cazul, pe cei excluşi.
(4) În cazul aplicãrii procedurii de licitaţie restrânsã sau de negociere competitivã comisia de evaluare va stabili candidaţii selectaţi pe baza cotarii performantelor tehnice şi economico-financiare ale candidaţilor calificaţi, conform modalitatii de punctare stabilite în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Candidat calificat nu înseamnã şi candidat selectat.
ART. 36
(1) Comisia de evaluare are obligaţia de a examina ofertele tuturor ofertanţilor declaraţi calificaţi sau, dupã caz, ale tuturor candidaţilor selectaţi.
(2) Comisia de evaluare are obligaţia de a verifica conformitatea fiecãrei propuneri tehnice şi financiare cu cerinţele prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Mai întâi se examineazã propunerea tehnica.
(3) Comisia de evaluare are obligaţia de a stabili care sunt clarificãrile necesare pentru evaluarea fiecãrei oferte, precum şi perioada acordatã pentru transmiterea clarificarilor.
(4) În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobisnuit de scãzut în raport cu ceea ce urmeazã sa fie furnizat, executat sau prestat, comisia de evaluare are obligaţia de a solicita în scris şi, oricum, înainte de a lua vreo decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizãri pe care le considera relevante cu privire la oferta, precum şi de a verifica rãspunsurile care justifica preţul respectiv.
(5) Comisia de evaluare are dreptul de a respinge o oferta în oricare dintre urmãtoarele cazuri:
a) oferta nu respecta cerinţele prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
b) ofertantul nu transmite, în perioada precizatã de comisia de evaluare, clarificãrile solicitate;
c) ofertantul modifica, prin clarificãrile pe care le prezintã, conţinutul propunerii tehnice şi/sau al propunerii financiare, cu excepţia situaţiei în care modificarea este determinata de corecţia erorilor aritmetice;
d) oferta conţine propuneri referitoare la clauzele contractuale, propuneri care sunt în mod evident dezavantajoase pentru autoritatea contractantã;
e) explicaţiile solicitate conform alin. (4) nu sunt concludente şi/sau nu sunt susţinute de documentele justificative solicitate de comisia de evaluare.
ART. 37
(1) Comisia de evaluare are dreptul de a corecta erorile aritmetice numai cu acceptul ofertantului. Dacã ofertantul nu accepta corecţia acestor erori, oferta sa va fi consideratã necorespunzãtoare şi, în consecinta, va fi respinsã de comisia de evaluare.
(2) Erorile aritmetice se corecteaza dupã cum urmeazã:
a) dacã exista o discrepanta între preţul unitar şi preţul total (care este obţinut prin multiplicarea preţului unitar cu cantitatea totalã), trebuie luat în considerare preţul unitar, iar preţul total va fi corectat corespunzãtor;
b) dacã exista o discrepanta între litere şi cifre, trebuie luatã în considerare valoarea exprimatã în litere, iar valoarea exprimatã în cifre va fi corectatã corespunzãtor.
ART. 38
(1) Comisia de evaluare are obligaţia de a evalua toate ofertele corespunzãtoare şi, în urma acestei evaluãri, de a stabili oferta câştigãtoare pe baza criteriului aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
(2) În cazul în care atribuirea contractului de achiziţie publica se face pe baza criteriului "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic", evaluarea ofertelor se realizeazã prin acordarea pentru fiecare oferta a unui punctaj rezultat ca urmare a aplicãrii algoritmului de calcul stabilit în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Comisia de evaluare trebuie sa întocmeascã, în ordinea descrescãtoare a punctajului acordat, clasamentul pe baza cãruia, dupã acordarea marjei de preferinta interna, se stabileşte oferta câştigãtoare. Punctajul reprezintã media punctajelor individuale acordate de cãtre fiecare membru al comisiei de evaluare.
(3) În cazul în care atribuirea contractului de achiziţie publica se face pe baza criteriului "preţul cel mai scãzut", evaluarea ofertelor se realizeazã prin compararea preţurilor fiecãrei oferte şi prin întocmirea, în ordinea descrescãtoare a preţurilor respective, a clasamentului pe baza cãruia, dupã acordarea marjei de preferinta interna, se stabileşte oferta câştigãtoare.
ART. 39
(1) Orice decizie a comisiei de evaluare trebuie sa întruneascã acordul a cel puţin doua treimi din numãrul membrilor sãi.
(2) În cazul stabilirii ofertei câştigãtoare pe baza de punctaj acordul membrilor comisiei de evaluare se reflecta prin punctajul individual acordat fiecãrei oferte.
(3) În cazul în care se ajunge în situaţia ca prevederile alin. (1) sa nu fie respectate datoritã unor eventuale divergenţe de pãreri între membrii comisiei de evaluare, preşedintele acesteia are obligaţia de a solicita reanalizarea punctelor de divergenta, în scopul finalizarii în timp util a etapei de evaluare a ofertelor şi de stabilire a ofertei câştigãtoare. De asemenea, preşedintele comisiei de evaluare are dreptul de a solicita şi punctul de vedere al direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice cu privire la aspectele aflate în divergenta.

CAP. 11
Combaterea fraudei şi coruptiei

ART. 40
Ofertantul nu are dreptul de a influenta sau de a incerca sa influenteze comisia de evaluare în procesul de examinare şi de evaluare a ofertelor sau în decizia de stabilire a ofertei câştigãtoare, sub sancţiunea excluderii acestuia de la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
ART. 41
(1) În conformitate cu prevederile art. 40, comisia de evaluare are obligaţia de a exclude orice ofertant în cazul în care se dovedeşte ca acesta a fost sau este angajat în practici corupte sau frauduloase în legatura cu participarea la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
(2) În sensul prevederilor alin. (1) se înţelege prin:
a) practica corupta - oferirea, darea, primirea sau solicitarea oricãrui lucru de valoare sau oricãrei sume de bani, în scopul influentarii acţiunilor oricãrei persoane implicate în aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica sau în îndeplinirea contractului respectiv;
b) practica frauduloasã - prezentarea eronatã a faptelor, în scopul influentarii aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica sau îndeplinirii contractului respectiv în detrimentul autoritãţii contractante; include şi practica ilicitã între ofertanţi (înainte sau dupã depunerea ofertelor) prin care aceştia stabilesc preţuri artificiale care nu sunt rezultatul liberei concurente.
ART. 42
Nici un ofertant nu are dreptul de a contacta comisia de evaluare asupra nici unei probleme legate de oferta sa, din momentul deschiderii ofertelor pana în momentul atribuirii contractului de achiziţie publica. Ofertantul are dreptul de a aduce clarificãri la oferta şi/sau la documentele care însoţesc oferta numai ca urmare a unei solicitãri scrise din partea comisiei de evaluare.

CAP. 12
Acordarea marjei de preferinta interna

ART. 43
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a acorda o marja de preferinta interna în conformitate cu prevederile art. 45.
(2) Atunci când acorda marja de preferinta interna autoritatea contractantã are obligaţia de a preciza aceasta în anunţul sau, dupã caz, în invitaţia de participare.
(3) În documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei trebuie sa se precizeze modul concret de acordare a marjei de preferinta interna.
ART. 44
(1) În scopul acordãrii marjei de preferinta interna comisia de evaluare are obligaţia de a verifica încadrarea produselor, lucrãrilor sau serviciilor, aferente fiecãrei oferte stabilite ca fiind corespunzãtoare, în una dintre urmãtoarele grupe:

A. Achiziţia publica de produse
----------------------------
● Grupa IA: Produse fabricate în România, pentru care:
a) mana de lucru formatã din cetãţeni romani; sau
b) materiile prime şi/sau orice alte pãrţi componente ale produsului finit, de origine romana; sau
c) orice combinatie între cazurile prevãzute la lit. a) şi b)
reprezintã cel puţin 40% din preţul "franco fabrica" (exwork-EXW).
● Grupa IB: Produse fabricate în România, pentru care:
a) mana de lucru formatã din cetãţeni romani; sau
b) materiile prime şi/sau orice alte pãrţi componente ale produsului finit, de origine romana; sau
c) orice combinatie între cazurile prevãzute la lit. a) şi b)
reprezintã mai puţin de 40% din preţul "franco fabrica" (exwork-EXW).
● Grupa IC: Produse de origine strãinã

B. Achiziţia publica de lucrãri
----------------------------
● Grupa IIA: Lucrãri ce urmeazã sa fie executate:
a) cu mana de lucru formatã din cetãţeni romani, care reprezintã cel puţin 90% din totalul mainii de lucru utilizate pentru îndeplinirea contractului; şi
b) de asociaţi şi/sau de subcontractanţi, care sunt persoane juridice romane şi care urmeazã sa îndeplineascã cel puţin 65% din valoarea contractului de lucrãri.
● Grupa IIB: Lucrãri care nu îndeplinesc condiţiile de încadrare în grupa IIA.

C. Achiziţia publica de servicii
-----------------------------
● Grupa IIIA: Servicii pentru care cel puţin 40% din valoarea contractului de servicii urmeazã sa se îndeplineascã:
a) cu mana de lucru formatã din cetãţeni romani; sau
b) de asociaţi şi/sau de subcontractanţi, care sunt persoane fizice sau juridice romane.
● Grupa IIIB: Servicii care nu îndeplinesc condiţiile de încadrare în grupa IIIA.
(2) Încadrarea incorectã de cãtre ofertant a produselor, lucrãrilor sau serviciilor în una dintre grupele prevãzute la alin. (1) nu constituie motiv de respingere a ofertei; într-o astfel de situaţie comisia de evaluare are obligaţia de a le reincadra în grupa corespunzãtoare.
ART. 45
(1) Comisia de evaluare are obligaţia, dupã întocmirea clasamentului ofertelor, de a stabili oferta câştigãtoare astfel:
a) dacã oferta clasata pe primul loc este incadrata, în funcţie de produsele, de lucrãrile sau, dupã caz, de serviciile ofertate, în grupa IA, IIA, respectiv IIIA, clasamentul rãmâne neschimbat şi oferta respectiva este declarata ca fiind câştigãtoare;
b) dacã oferta clasata pe primul loc nu este incadrata, în funcţie de produsele, de lucrãrile sau, dupã caz, de serviciile ofertate, în grupa IA, IIA, respectiv IIIA, comisia de evaluare reface clasamentul conform prevederilor alin. (2) şi declara câştigãtoare oferta care se claseaza pe primul loc în urma refacerii clasamentului.
(2) În funcţie de criteriul pe baza cãruia se atribuie contractul de achiziţie publica, refacerea clasamentului prin acordarea marjei de preferinta interna se realizeazã astfel:
I. În cazul în care criteriul aplicat pentru atribuirea contractelor de furnizare sau de servicii este "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic", comisia de evaluare adauga:
a) 7,5% din punctajul obţinut de oferta cel mai bine clasata tuturor ofertelor care prevãd, dupã caz:
- furnizarea de produse care se încadreazã în grupa IA;
- prestarea de servicii care se încadreazã în grupa IIIA;
b) 2,5% din punctajul obţinut de oferta cel mai bine clasata tuturor ofertelor care prevãd furnizarea de produse care se încadreazã în grupa IB.
II. În cazul în care, indiferent de criteriul aplicat, urmeazã sa fie atribuit un contract de lucrãri, precum şi în cazul în care criteriul aplicat pentru atribuirea contractelor de furnizare sau de servicii este "preţul cel mai scãzut", comisia de evaluare scade, exclusiv în scopul comparãrii şi clasificarii:
a) din preţul tuturor ofertelor care prevãd, dupã caz:
- furnizarea de produse care se încadreazã în grupa IA;
- execuţia de lucrãri care se încadreazã în grupa IIA;
- prestarea de servicii care se încadreazã în grupa IIIA,
o valoare echivalenta cu 7,5% din preţul prevãzut de oferta cel mai bine clasata;
b) din preţul tuturor ofertelor care prevãd furnizarea de produse care se încadreazã în grupa IB, o valoare echivalenta cu 2,5% din preţul prevãzut de oferta cel mai bine clasata.
(3) Un exemplu de calcul privind refacerea clasamentului prin acordarea marjei de preferinta interna este prezentat în anexa nr. 5.

CAP. 13
Încheierea contractului de achiziţie publica

ART. 46
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã câştigãtoare de cãtre comisia de evaluare.
(2) În cazul în care criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica este "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic", iar comisia de evaluare a acordat acelaşi punctaj pentru doua sau mai multe oferte, autoritatea contractantã are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cãrui oferta are cel mai mic preţ.
În cazul în care şi preţurile ofertate sunt egale, autoritatea contractantã are dreptul:
a) fie de a atribui contractul de achiziţie publica oricãruia dintre ofertanţii care au oferit preţul cel mai scãzut;
b) fie de a solicita ofertanţilor care au oferit preţul cel mai scãzut o noua propunere financiarã în plic închis, caz în care contractul va fi atribuit ofertantului a cãrui noua propunere financiarã are preţul cel mai scãzut.
(3) Oferta care a fost stabilitã câştigãtoare nu poate fi modificatã decât în cazul prevãzut la art. 48 şi constituie parte integrantã a contractului de achiziţie publica ce urmeazã sa fie încheiat.
ART. 47
(1) În cazul în care oferta care a fost stabilitã câştigãtoare este oferta depusa în comun de mai mulţi ofertanţi, autoritatea contractantã are dreptul de a impune, înainte de încheierea contractului de achiziţie publica, legalizarea asocierii ofertanţilor respectivi în scopul îndeplinirii contractului, dar fãrã obligaţia ca prin aceasta asociere sa fie necesarã formarea unei noi persoane juridice.
(2) În cazul în care pãrţi din contractul de achiziţie publica urmeazã sa se îndeplineascã de unul sau mai mulţi subcontractanţi, autoritatea contractantã are obligaţia de a solicita, la încheierea contractului de achiziţie publica respectiv, prezentarea contractelor încheiate între viitorul contractant şi subcontractantii sãi. Contractele prezentate trebuie sa fie în concordanta cu oferta şi se vor constitui în anexe la contractul de achiziţie publica.
ART. 48
(1) În cazul în care autoritatea contractantã a acordat marja de preferinta interna, aceasta are dreptul de a solicita ofertantului a cãrui oferta a fost stabilitã câştigãtoare prin acordarea marjei respective ca acesta sa reducã preţul ofertat, fãrã a efectua modificãri ale propunerii tehnice, la nivelul preţului din oferta care a fost cel mai bine clasata înainte de acordarea marjei.
(2) Solicitarea de reducere a preţului se comunica în scris şi trebuie sa precizeze şi faptul ca în cazul acceptãrii de cãtre ofertant a reducerii de preţ respective acesta va fi invitat sa încheie contractul de achiziţie publica.
(3) Ofertantul care primeşte solicitarea de reducere a preţului are obligaţia de a notifica autoritãţii contractante, în scris, într-o perioada de cel mult 3 zile lucrãtoare de la primirea solicitãrii, dacã este sau nu este de acord cu reducerea de preţ respectiva.
(4) În cazul în care ofertantul rãspunde afirmativ la solicitarea prevãzutã la alin. (3), notificarea transmisã de cãtre acesta autoritãţii contractante trebuie sa fie însoţitã şi de o noua propunere financiarã, modificatã în sensul reducerii de preţ acceptate, care urmeazã sa fie ataşatã la oferta şi care va prevala fata de propunerea financiarã iniţialã.
În cazul atribuirii unui contract de lucrãri reducerea de preţ nu poate fi admisã de autoritatea contractantã decât dacã se datoreazã, în exclusivitate, scaderii cotelor procentuale aferente cheltuielilor indirecte şi/sau profitului.
(5) În cazul în care ofertantul:
a) prin notificarea transmisã autoritãţii contractante precizeazã ca nu este de acord cu reducerea de preţ solicitatã; sau
b) nu notifica autoritãţii contractante, în perioada prevãzutã la alin. (3), rãspunsul la solicitarea privind reducerea de preţ,
autoritatea contractantã are dreptul de a solicita în scris ofertantului a cãrui oferta a fost clasata pe locul urmãtor ca urmare a acordãrii marjei de preferinta interna o reducere de preţ identicã cu cea prevãzutã la alin. (2).
(6) Prevederile alin. (3), (4) şi (5) se aplica pentru fiecare reiterare a solicitãrii privind reducerea de preţ, adresatã ofertanţilor de cãtre autoritatea contractantã, în ordinea clasarii ofertelor.
(7) Autoritatea contractantã nu are dreptul de a solicita reducerea de preţ unui ofertant şi, respectiv, de a invita ofertantul respectiv sa încheie contractul de achiziţie publica în cazul în care oferta acestuia se claseaza, dupã acordarea marjei de preferinta interna, în urma ofertei clasate pe primul loc înainte de refacerea clasamentului.
(8) În cazul în care toţi ofertanţii care îndeplinesc condiţia prevãzutã la alin. (7) şi cãrora autoritatea contractantã le-a solicitat reducerea de preţ nu sunt de acord cu reducerea respectiva, autoritatea contractantã îl invita, în vederea încheierii contractului de achiziţie publica, pe ofertantul a cãrui oferta a fost clasata pe primul loc ca urmare a acordãrii marjei de preferinta interna. În acest caz contractul se încheie la nivelul preţului prevãzut în propunerea financiarã iniţialã cu care ofertantul a intrat în competiţie.

CAP. 14
Garanţia pentru participare şi garanţia de buna execuţie

ART. 49
(1) Garanţia pentru participare se constituie de cãtre ofertant în scopul de a proteja autoritatea contractantã fata de riscul unui eventual comportament necorespunzãtor al acestuia pe intreaga perioada derulata pana la încheierea contractului de achiziţie publica.
(2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a stabili în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei:
a) cuantumul garanţiei pentru participare în suma fixa, suma care se va încadra de regula între 1-2% din valoarea estimatã a contractului de achiziţie publica şi care în nici un caz nu va fi mai mica de 0,5% sau mai mare de 2,5% din aceasta valoare; şi
b) perioada de valabilitate a garanţiei pentru participare care va fi cel puţin egala cu perioada de valabilitate a ofertei.
(3) Garanţia de participare se poate exprima în lei sau într-o valuta liber convertibilã şi poate fi constituitã, dupã cum se precizeazã în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, prin una dintre urmãtoarele forme:
a) scrisoare de garanţie bancarã în favoarea autoritãţii contractante;
b) ordin de plata în contul autoritãţii contractante;
c) lichiditati şi/sau titluri de valoare, depuse la casieria autoritãţii contractante.
Scrisorile de garanţie bancarã vor fi eliberate de o banca din România sau, dupã caz, de o banca din strãinãtate, de preferinta cu corespondent în România. Autoritatea contractantã nu are dreptul de a impune eliberarea garanţiei pentru participare de cãtre o anumitã banca, nominalizatã în mod expres.
(4) Autoritatea contractantã are dreptul de a vira garanţia pentru participare în bugetul propriu, ofertantul pierzand astfel suma constituitã, atunci când acesta din urma se afla în oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) îşi retrage oferta în perioada de valabilitate a acesteia;
b) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, nu constituie garanţia de buna execuţie în perioada de valabilitate a ofertei;
c) oferta sa fiind stabilitã câştigãtoare, refuza sa semneze contractul de achiziţie publica în perioada de valabilitate a ofertei.
(5) Garanţia pentru participare, constituitã de ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare, se returneazã de cãtre autoritatea contractantã în cel mult 3 zile lucrãtoare de la data constituirii garanţiei de buna execuţie.
(6) Garanţia pentru participare, constituitã de ofertanţii a cãror oferta nu a fost stabilitã câştigãtoare, se returneazã de cãtre autoritatea contractantã cat mai repede posibil, dar nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare de la data expirãrii perioadei de valabilitate a ofertei.
ART. 50
(1) Garanţia de buna execuţie a contractului se constituie de cãtre contractant în scopul asigurãrii autoritãţii contractante de îndeplinirea cantitativã, calitativã şi în perioada convenitã a contractului.
(2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a stabili în documentaţia pentru depunerea şi elaborarea ofertelor cuantumul garanţiei de buna execuţie, care va fi cuprins între 5-10% din preţul contractului.
(3) Dacã autoritatea contractantã solicita constituirea garanţiei de buna execuţie prin scrisoare de garanţie bancarã, aceasta se constituie în anexa la contract.
(4) Dacã pãrţile convin, garanţia de buna execuţie se poate constitui prin înscrisuri de valoare (titluri şi valori); în acest caz contractantul are obligaţia de a depune înscrisurile de valoare agreate de autoritatea contractantã, la sediul acesteia, înainte de semnarea contractului, iar autoritatea contractantã are obligaţia de a pãstra şi contabiliza aceste înscrisuri într-un cont distinct fata de averea sa.
(5) Dacã pãrţile convin, garanţia de buna execuţie se poate constitui şi sub forma unor valori de schimb (poliţe, cambii, creanţe, bonuri de tezaur, titluri de stat etc.), dar numai dacã ele sunt în situaţia de a putea fi schimbate în bani la prezentare şi dacã cel puţin unul dintre ceilalţi garanţi ai hârtiilor de schimb este recunoscut de autoritatea contractantã ca solvabil şi garant pentru intreaga suma fixatã drept garanţie. Nu se admit drept garanţie acţiuni ale societãţilor comerciale şi amanetarea sau ipotecarea unor bunuri ale contractantului.
(6) Dacã pãrţile convin, garanţia de buna execuţie se poate constitui prin reţineri succesive din plata cuvenitã pentru facturile parţiale. În acest caz contractantul are obligaţia de a deschide un cont la dispoziţia autoritãţii contractante, la o banca agreatã de ambele pãrţi.
Pe parcursul îndeplinirii contractului autoritatea contractantã urmeazã sa alimenteze acest cont prin reţineri din sumele datorate şi cuvenite contractantului pana la concurenta sumei stabilite drept garanţie de buna execuţie în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Autoritatea contractantã va dispune ca banca sa înştiinţeze contractantul de vãrsãmântul efectuat, precum şi de destinaţia lui. Contul astfel deschis este purtãtor de dobanda în favoarea contractantului.
(7) Autoritatea contractantã are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de buna execuţie, în limita prejudiciului creat, dacã contractantul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de buna execuţie autoritatea contractantã are obligaţia de a notifica pretenţia contractantului, precizând obligaţiile care nu au fost respectate.
(8) În cazul contractelor de furnizare şi de servicii autoritatea contractantã are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de buna execuţie în termen de 14 zile de la finalizarea contractului, dacã nu a ridicat pana la acea data pretenţii asupra acesteia.
În cazul contractelor de lucrãri, precum şi pentru pãrţile din contractele de servicii care presupun execuţia de lucrãri autoritatea contractantã are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de buna execuţie, dupã cum urmeazã:
a) 70% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor, dacã nu a ridicat pana la acea data pretenţii asupra ei, iar riscul pentru vicii ascunse este minim;
b) restul de 30% din valoarea garanţiei, la expirarea duratei de garantare a lucrãrilor executate, pa baza procesului-verbal de recepţie finala.
ART. 51
În cazul în care autoritatea contractantã atribuie contractul de furnizare sau contractul de servicii, cu excepţia contractului de servicii de proiectare a construcţiilor, prin aplicarea procedurii de cerere de oferta, aceasta are dreptul de a nu solicita ofertanţilor constituirea garanţiilor pentru participare, respectiv de buna execuţie.

CAP. 15
Dosarul achiziţiei publice şi monitorizarea atribuirii contractelor de achiziţie publica

ART. 52
(1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a întocmi dosarul achiziţiei publice pentru fiecare contract atribuit.
(2) Dosarul achiziţiei publice trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele documente:
a) nota privind determinarea valorii estimate, fãrã T.V.A., a contractului de achiziţie publica;
b) anunţul de intenţie, dacã este cazul;
c) anunţul şi/sau invitaţia de participare, dupã caz;
d) documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, inclusiv clarificãrile solicitate de furnizori/executanti/prestatori şi rãspunsurile aferente transmise de autoritatea contractantã;
e) dacã este cazul, nota justificativã privind aplicarea procedurii prin negociere competitivã sau cu o singura sursa;
f) decizia de numire a comisiei de evaluare;
g) dacã este cazul, listele cuprinzând denumirea/numele şi adresa candidaţilor care participa la selecţie şi hotãrârea comisiei de evaluare cu privire la rezultatul selecţiei;
h) procesul-verbal întocmit cu ocazia deschiderii ofertelor;
i) lista cuprinzând denumirea/numele şi adresa ofertanţilor;
j) hotãrârea comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
k) contestaţiile primite, rezoluţiile şi, dupã caz, mãsurile corective adoptate de autoritatea contractantã şi comunicate ofertanţilor/candidaţilor, precum şi hotãrârile comisiilor de conciliere şi, respectiv, hotãrârile judecãtoreşti irevocabile;
l) contractul de achiziţie publica semnat;
m) anunţul de atribuire a contractului de achiziţie publica.
ART. 53
(1) Pe baza documentelor şi informaţiilor din dosarul achiziţiei publice autoritatea contractantã are obligaţia de a întocmi trimestrial un raport care cuprinde toate datele referitoare la contractele de achiziţie publica atribuite, indiferent de valoarea acestora. Raportul se întocmeşte în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 6.
(2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite:
a) în primele 15 zile ale lunii urmãtoare încheierii fiecãrui trimestru raportul prevãzut la alin. (1), însoţit de copii de pe fişele de date pentru achiziţiile publice realizate, cãtre direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti;
b) în primele 15 zile ale lunii urmãtoare datei încheierii contractului un exemplar, în copie, al propunerii financiare declarate câştigãtoare, cãtre Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, în cazul achiziţiilor publice de lucrãri şi de servicii de proiectare a construcţiilor.
ART. 54
Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au obligaţia de a centraliza rapoartele şi de a transmite centralizatorul la Direcţia reglementarea achiziţiilor publice şi prioritizarea investiţiilor publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în cel mult 30 de zile de la expirarea perioadei prevãzute la art. 53 alin. (2) lit. a).
ART. 55
(1) Pe baza centralizatoarelor prevãzute la art. 54 Direcţia reglementarea achiziţiilor publice şi prioritizarea investiţiilor publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice are obligaţia:
a) de a elabora raportul anual privind funcţionarea sistemului achiziţiilor publice;
b) de a definitiva şi actualiza structura bazei de date necesare în procesul de monitorizare a atribuirii contractelor de achiziţie publica.
(2) Pana la data de 31 martie a fiecãrui an Ministerul Finanţelor Publice va transmite spre publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, raportul anual elaborat pentru anul precedent.
(3) Baza de date prevãzutã la alin. (1) lit. b) va crea posibilitatea de creştere a transparenţei cheltuielilor bugetare, precum şi de imbunatatire a sistemului de fundamentare a deciziilor referitoare la alocarea resurselor publice, inclusiv prin furnizarea de informaţii destinate realizãrii unui sistem coerent de stabilire a prioritatilor bugetare.
ART. 56
(1) Pe baza informaţiilor cuprinse în propunerile financiare transmise conform art. 53 alin. (2) lit. b) Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei are obligaţia:
a) de a constitui în cel mult 18 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri şi de a actualiza permanent o baza de date care va cuprinde preţurile şi evoluţia acestora în domeniul materialelor de construcţii;
b) de a monitoriza contractele de lucrãri şi contractele de servicii de proiectare a construcţiilor.
(2) Constituirea bazei de date va reprezenta suportul pentru estimarea valorii contractelor de lucrãri şi actualizarea plãţilor aferente derulãrii acestora.
(3) Prin ordin al ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei se pot stabili alte categorii de informaţii pe care autoritãţile contractante urmeazã sa le transmitã ministerului respectiv în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale specifice.

CAP. 16
Dispoziţii finale

ART. 57
În termen de 10 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei vor emite ordinele pentru aprobarea structurii, conţinutului şi modului de utilizare a Documentaţiei standard pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
ART. 58
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.


PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu



ANEXA 1

LISTA A
Servicii a cãror achizitionare face obiectul prevederilor ordonanţei

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul Codul Denumirea serviciului Codul
CPSA (1*) CPA (2*) CPC (3*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Servicii de întreţinere şi reparaţii

1740.90 17.40.90 Servicii de reparaţii ale articolelor tehnice
confectionate din textile 88690.1
1752.90 17.52.90 Repararea de franghii şi plase 88690.2
2811.90 28.11.90 Instalarea structurilor şi pãrţilor de structuri
metalice 88520.1
2821.90 28.21.90 Instalarea, întreţinerea şi repararea
rezervoarelor metalice 88610.1
2822.90 28.22.90 Întreţinerea şi repararea radiatoarelor şi
cazanelor 88610.2
2830.91 28.30.91 Instalarea şi montarea generatoarelor de abur 88610.3
2830.92 28.30.92 Întreţinerea şi repararea generatoarelor de abur 88610.4
2911.91 29.11.91 Instalarea şi montarea motoarelor şi turbinelor 88620.1
2911.92 29.11.92 Întreţinerea şi repararea motoarelor şi
turbinelor 88620.2
2912.91 29.12.91 Instalarea pompelor, compresoarelor şi motoarelor
hidraulice şi pneumatice 88620.3
2912.92 29.12.92 Întreţinerea şi repararea pompelor, compresoarelor
şi motoarelor hidraulice şi pneumatice 88620.4
2913.90 29.13.90 Repararea robinetelor şi articolelor de
robinetarie 88620.5
2921.91 29.21.91 Instalarea şi montarea cuptoarelor şi arzatoarelor 88620.6
2922.91 29.22.91 Instalarea şi montarea echipamentelor de ridicat
şi manipulat (exclusiv lifturi şi scãri metalice) 88620.8
2921.92 29.21.92 Întreţinerea şi repararea cuptoarelor şi
arzatoarelor 88620.7
2922.92 29.22.92 Întreţinerea şi repararea echipamentelor de ridicat
şi manipulat 88620.9
2923.91 29.23.91 Instalarea şi montarea echipamentelor industriale
de ventilaţie şi frigorifice 88620.10
2923.92 29.23.92 Întreţinerea şi repararea echipamentelor
industriale de ventilaţie şi frigorifice 88620.11
2924.91 29.24.91 Instalarea şi montarea aparatelor şi utilajelor
de uz general 88620.12
2924.92 29.24.92 Întreţinerea şi repararea aparatelor şi utilajelor
de uz general 88620.13
2932.91 29.32.91 Instalarea maşinilor şi utilajelor agricole şi
forestiere 88620.14
2932.92 29.32.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi utilajelor 88620.15
2940.91 29.40.91 Instalarea şi montarea maşinilor-unelte 88620.16
2940.92 29.40.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor-unelte 88620.17
2951.91 29.51.91 Instalarea şi montarea utilajelor pentru metalurgie 88620.18
2951.92 29.51.92 Întreţinerea şi repararea utilajelor pentru
metalurgie 88620.19
2952.91 29.52.91 Instalarea şi montarea maşinilor şi utilajelor
pentru minerit şi construcţii 88620.20
2952.92 29.52.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi utilajelor
pentru minerit şi construcţii 88620.21
2953.91 29.53.91 Instalarea şi montarea maşinilor şi utilajelor din
industria agroalimentara 88620.22
2953.92 29.53.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi utilajelor
din industria agroalimentara 88620.23
2954.91 29.54.91 Instalarea şi montarea maşinilor şi utilajelor
pentru industria textila, a confecţiilor, pielariei
şi blanariei 88620.24
2954.92 29.54.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi utilajelor
pentru industria textila, a confecţiilor, pielariei
şi blanariei 88620.25
2955.91 29.55.91 Instalarea şi montarea maşinilor şi utilajelor
pentru industria celulozei, hârtiei şi cartonului 88620.26
2955.92 29.55.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi utilajelor
pentru industria celulozei, hârtiei şi cartonului 88620.27
2956.91 29.52.91 Instalarea şi montarea utilajelor pentru foraj şi
exploatare sonde 88620.20
2956.92 29.52.92 Întreţinerea şi repararea utilajelor pentru foraj
şi exploatare sonde 88620.21
2957.91 29.56.91 Instalarea şi montarea maşinilor specializate
diverse 88620.28
2957.92 29.56.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor specializate
diverse 88620.29
3001.90 30.01.90 Instalarea maşinilor de birou 88630.1
3002.90 30.02.90 Instalarea calculatoarelor şi a echipamentelor
informatice 88630.2
3110.91 31.10.91 Instalarea şi montarea motoarelor, generatoarelor
şi transformatoarelor electrice 88640.1
3110.92 31.10.92 Întreţinerea, repararea şi revizia motoarelor,
generatoarelor şi transformatoarelor electrice 88640.2
3120.91 31.20.91 Instalarea şi montarea aparatelor pentru comanda
şi distribuţia electricitatii 88640.3
3120.92 31.20.92 Întreţinerea şi repararea aparatelor pentru
comanda şi distribuţia electricitatii 88640.4
3162.91 31.62.91 Instalarea şi montarea echipamentelor electrice
diverse 88640.5
3162.92 31.62.92 Întreţinerea şi repararea echipamentelor electrice
diverse 88640.6
3220.91 32.20.91 Instalarea şi montarea echipamentelor de
radiocomunicatii, radiodifuziune şi televiziune 88650.1
3220.92 32.20.92 Întreţinerea şi repararea echipamentelor de
radiocomunicatii, radiodifuziune şi televiziune 88650.2
3230.91 32.30.91 Instalarea şi montarea aparatelor de recepţie,
înregistrare şi reproducere a sunetului şi imaginii 88650.3
3230.92 32.30.92 Întreţinerea şi repararea aparatelor de recepţie,
înregistrare şi reproducere a sunetului şi imaginii 88650.4
3310.91 33.10.91 Instalarea şi montarea aparatelor şi instrumentelor
medicale şi chirurgicale 88650.1
3310.92 33.10.92 Întreţinerea şi repararea aparatelor şi
instrumentelor medicale şi chirurgicale 88660.2
3320.91 33.20.91 Instalarea şi montarea instrumentelor şi aparatelor
de mãsura, control, reglare şi testare 88660.3
3320.92 33.20.92 Întreţinerea şi repararea instrumentelor şi
aparatelor de mãsura, control, reglare şi testare 88660.4
3340.90 33.40.90 Întreţinerea şi repararea instrumentelor şi
aparaturii optice şi fotocinematografice
profesionale 88660.5
3350.91 33.50.91 Instalarea şi montarea instrumentelor şi aparatelor
de mãsurare a timpului 88660.6
3350.92 33.50.92 Întreţinerea şi repararea instrumentelor şi
aparatelor de mãsurare a timpului 88660.7
3513.11 35.11.91 Întreţinerea şi repararea navelor şi platformelor
plutitoare 88680.1
3513.12 35.11.92 Reconditionarea navelor 88680.2
3513.13 35.11.93 Dezmembrarea navelor şi platformelor plutitoare 88680.3
3514.10 35.12.90 Întreţinerea şi repararea ambarcatiunilor sportive
şi de agrement (inclusiv amenajãri interioare ale
navelor şi servicii conexe) 88680.4
3520.91 35.20.91 Întreţinerea şi repararea materialului feroviar
rulant 88680.5
3520.92 35.20.92 Reconditionarea materialului feroviar rulant 88680.6
3532.11 35.30.91 Întreţinerea şi repararea aeronavelor 88680.7
3532.12 35.30.92 Reconditionarea aeronavelor 88680.8
3630.90 36.30.90 Repararea şi întreţinerea instrumentelor muzicale 88690.3
502 50.2 Întreţinerea şi repararea autovehiculelor 611
5042.10 50.40.40 Servicii de reparare şi întreţinere a
motocicletelor 61220
527 52.7 Servicii de reparaţii ale articolelor personale şi
gospodãreşti 633

Servicii de transport terestru incluzând blindate şi servicii
de curier (**1) (exceptând transportul poştal)

6021.2 60.21.2 Servicii de transport urban şi suburban de
cãlãtori programat, altul decât cel pe calea
feratã 7121x
6021.3 60.21.3 Servicii de transport interurban de cãlãtori,
altul decât cel pe calea feratã 7121x
6021.4 60.21.4 Alte servicii de transporturi terestre de cãlãtori 71219.x
6022 60.22 Servicii de taxi şi servicii de închiriere a
autoturismelor, cu sofer 7122x
6023 60.23 Servicii de transport terestru ocazional, de
cãlãtori 7122x
6024.1 60.24.1 Servicii de transport rutier specializat de mãrfuri 7123x
6024.22 60.24.22 Servicii de transport rutier nespecializat de
mãrfuri n.c.a. 71239.3
6024.30 60.24.30 Servicii de închiriere a vehiculelor comerciale de
marfa, cu sofer 71240
6413 64.12 Servicii de curier, altele decât serviciile
poştale naţionale 7512x
7460.14 74.60.14 Servicii de asigurare a securitãţii transportului 87304

Servicii de transport pentru pasageri şi mãrfuri
(exceptând transportul poştal)

6210.10 62.10.10 Servicii de transport aerian de cãlãtori,
conform graficului 73110
6210.22 62.10.22 Servicii de transport aerian de mãrfuri
containerizate, dupã grafic 73220
6210.23 62.10.23 Servicii de transport aerian al altor mãrfuri,
conform graficului 73290.1
6220.10 62.20.10 Servicii de transport aerian de cãlãtori, ocazional 73120
6220.30 62.20.30 Servicii de închiriere a avioanelor cu echipaj 73400

Transport poştal, terestru şi aerian

6024.21 60.24.21 Servicii de transport poştal 71235
6210.21 62.10.21 Servicii de transport aerian poştal, conform
graficului 73210.1
6220.20 62.20.20 Servicii de transport aerian de mãrfuri, ocazional 73210.2
73220.2
73290.2

Servicii de telecomunicaţii (**2)

6421.13 64.20.13 Servicii de telefonie şi servicii de întreţinere
a reţelei specifice 75213
6431.10 64.20.22 Servicii de radiodifuziune şi servicii de
întreţinere a reţelei specifice 75242

Servicii financiare (**3)

66 66 Servicii de asigurãri şi ale caselor de pensii
(cu excepţia celor din sistemul public de
asigurãri sociale) 812x
672 67.2 Servicii auxiliare ale caselor de asigurãri şi
de pensii 8140x
65 65 Servicii de intermediere financiarã 811x
671 67.1 Servicii auxiliare ale instituţiilor financiare 813x

Realizarea de produse software, servicii informatice şi conexe

7210.10 72.10.10 Servicii de consultanţa privind arhitectura
sistemelor informatice, configuratii de
echipamente şi reţele 84100
7220.2 72.20.2 Produse software de uz general şi servicii suport 841x
7220.3 72.20.3 Servicii de consultanţa şi realizare de sisteme
informatice şi software pe mãsura (orientat client) 842x
723 72.3 Servicii de prelucrare informatica a datelor 843x
724 72.4 Servicii ale bãncilor de date 84400
725 72.5 Servicii de întreţinere şi de reparaţii ale
maşinilor de birou de contabilizat şi ale
calculatoarelor 84500.x
726 72.6 Alte servicii informatice conexe n.c.a. 84490

Servicii de cercetare şi dezvoltare (**4)

73 73 Servicii de cercetare şi dezvoltare 8510x
8520x

Servicii de contabilitate, revizie contabila, consultaţii
în domeniul fiscal

7412.1 74.12.1 Servicii de contabilitate 8621x
7412.2 74.12.2 Servicii de întreţinere a registrelor contabile 86220
7412.3 74.12.3 Servicii de consultaţii fiscale 8630x

Servicii de studiere a pieţei şi sondaje

7413 74.13 Servicii de studiere a pieţei şi sondaje 8640x

Servicii de consultare pentru afaceri (**5) şi management

7414 74.14 Servicii de consultare pentru afaceri şi management 8650x
8660x
7415 74.15 Servicii de management efectuate de companii 86609.2

Servicii de proiectare, urbanism, inginerie şi alte servicii tehnice

7420.2 74.20.2 Servicii de arhitectura 8671x
7420.3 74.20.3 Servicii de inginerie specializatã 8672x
7420.4 74.20.4 Servicii de inginerie integrata 8673x
7420.5 74.20.5 Servicii de proiectare urbanistica şi peisagistica 8674x
7420.6 74.20.6 Servicii de asistenta şi consultaţii tehnice
pentru lucrãrile de construcţii 8671x
86727
7420.7 74.20.7 Servicii de cercetare, exploatare şi prospectare
geologica 8675x
7420.8 74.20.8 Servicii de proiectare a lucrãrilor de gospodãrire
a apelor, gospodãrire a pãdurilor şi protecţie
a mediului
743 74.3 Servicii de testãri şi analize tehnice 8676x

Servicii de publicitate

744 74.4 Servicii de publicitate 871x

Servicii de administrare, întreţinere şi curãţenie

703 70.3 Servicii de administrare pe baza de tarife sau
contract a bunurilor imobiliare 8220x
747 74.7 Servicii de întreţinere şi curãţenie 8740x

Edituri, tiparituri şi reproduceri pe suporturi

2221 22.21 Lucrãri de tipãrire a ziarelor şi a altor
publicaţii periodice 88442.1
2222.3 22.22.3 Alte servicii de imprimare 88442.x
2223 22.23 Lucrãri de legatorie şi finisare 88442.4
2224.1 22.24.1 Lucrãri de compozitii tipografice, fotogravura 88442.5
2225 22.25 Alte lucrãri de tipografie 88442.6
223 22.3 Reproducerea înregistrãrilor pe suporturi 47520

Asanarea şi îndepãrtarea gunoaielor, salubritate şi activitãţi similare

90 90 Asanarea şi îndepãrtarea gunoaielor, salubritate şi
activitãţi similare 940x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



LEGENDA:

(**1) Fac excepţie serviciile pentru transportul feroviar.
(**2) Fac excepţie serviciile de telefonie, de telegrafie, telex şi de întreţinere a reţelei de radioficare şi de comunicaţii prin satelit.
(**3) Fac excepţie serviciile financiare referitoare la emisiunea, cumpãrarea, vânzarea şi transferul valorilor mobiliare, precum şi serviciile prestate de Banca Nationala a României.
(**4) Fac excepţie serviciile de cercetare-dezvoltare remunerate integral de cãtre autoritatea contractantã şi ale cãror rezultate nu sunt necesare autoritãţii contractante în propriul beneficiu.
(**5) Fac excepţie serviciile de arbitrare şi conciliere.
(1*) Clasificarea produselor şi serviciilor asociate activitãţilor - CPSA, elaborata de Institutul Naţional de Statistica şi Studii Economice şi aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 53/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 şi nr. 78 bis din 25 februarie 1999, şi organizatã potrivit Clasificarii activitãţilor din economia nationala - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 şi nr. 301 bis din 5 noiembrie 1997.
(2*) Clasificarea produselor asociate activitãţilor (CPA), nomenclator general de produse pentru ţãrile membre ale Uniunii Europene.
(3*) Clasificarea centrala a produselor (CPC), nomenclator general de produse elaborat de organismele specializate ale O.N.U.



LISTA B
Servicii a cãror achizitionare nu face obiectul prevederilor ordonanţei

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul Codul Denumirea serviciului Codul
CPSA(1*) CPA (2*) CPC (3*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Hoteluri şi restaurante

55 55 Hoteluri şi restaurante 64x

Servicii de transport pe calea feratã

601 60.1 Servicii de transport pe calea feratã 711x
6021.10 60.21.10 Servicii de transport urban şi suburban de
cãlãtori pe calea feratã 71112

Servicii de transport pe apa

61 61 Servicii de transport pe apa 72x

Servicii anexe şi auxiliare transportului

63 63 Servicii anexe şi auxiliare transportului,
servicii ale agentiilor de turism 74x

Servicii juridice

7411 74.11 Servicii juridice 861x

Servicii de selecţie şi plasare a forţei de munca

745 74.5 Servicii de selecţie şi plasare a forţei de munca 8720x

Servicii de investigatie şi protecţie a bunurilor şi persoanelor

7460.11 74.60.11 Servicii de investigatie 87301
7460.12 74.60.12 Servicii de consultaţii în domeniul securitãţii
bunurilor şi persoanelor 87302
7460.13 74.60.13 Servicii de urmãrire şi supraveghere 87303
7460.15 74.60.15 Servicii de garda şi protecţie 87305
7460.16 74.60.16 Alte servicii de securitate 87309

Servicii de învãţãmânt

80 80 Servicii de învãţãmânt 92x

Servicii de sãnãtate şi sociale

85 85 Servicii de sãnãtate şi asistenta socialã 93x

Servicii recreative, culturale şi sportive

9211.3 92.11.3 Servicii pentru producţia de filme
9212 92.12 Distribuţia de filme 96113
9213 92.13 Proiectia de filme cinematografice 9612x
922 92.2 Servicii de radio şi televiziune 9613x
9231.2 92.31.2 Servicii artistice 9619x
9232.1 92.32.1 Gestiunea salilor de spectacole şi a teatrelor
de vara 96193
9233.1 92.33.1 Balciuri şi parcuri de distractie 96194.1
9233.2 92.33.2 Alte activitãţi de spectacole 96194x
924 92.4 Servicii ale agentiilor de presa 962x
925 92.5 Servicii ale bibliotecilor, arhivelor, muzeelor şi
alte servicii culturale 963x
926 92.6 Servicii pentru activitãţi sportive 9641x
927 92.7 Alte servicii recreative 9649x

Alte servicii care nu se regãsesc în lista A, dar care au în mod
obligatoriu corespondent în CPSA
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
(1*) Clasificarea produselor şi serviciilor asociate activitãţilor - CPSA, elaborata de Institutul Naţional de Statistica şi Studii Economice şi aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 53/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 şi nr. 78 bis din 25 februarie 1999, şi organizatã potrivit Clasificarii activitãţilor din economia nationala - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 şi nr. 301 bis din 5 noiembrie 1997.
(2*) Clasificarea produselor asociate activitãţilor (CPA), nomenclator general de produse pentru ţãrile membre ale Uniunii Europene.
(3*) Clasificarea centrala a produselor (CPC), nomenclator general de produse elaborat de organismele specializate ale O.N.U.



ANEXA 2

LUCRĂRILE
care fac obiectul contractelor de achiziţie publica

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul Denumirea Codul Codul
CPSA (1*) CPA (2*) CPC (3*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
G LUCRĂRI DE CONSTRUCŢII F
45 Lucrãri de construcţii 45
451 Lucrãri de organizare a santierelor şi de
pregãtire a terenului 45.1
4511 Lucrãri de demolare a construcţiilor,
pregãtirea santierelor şi de terasamente 45.11
4511.1 Lucrãri de demolare şi lucrãri de organizare
a santierelor 45.11.1
4511.11 Lucrãri de demolare 45.11.11 51120
4511.12 Lucrãri de degajare a terenului şi pregãtirea
santierelor 45.11.12 51130.1
4511.2 Terasamente 45.11.2
4511.21 Lucrãri curente de terasare 45.11.21 51140.1
4511.22 Lucrãri de inlaturare, degajare a stratului
superficial (inclusiv decontaminarea solului
poluat) 45.11.22 51140.2
4511.23 Terasamente pentru construcţii speciale
(terenuri de golf, parcuri de distracţii, baraje
din pãmânt etc.) 45.11.23 51140.3
4511.24 Terasamente pentru construcţii de cai de
comunicaţii (strãzi, autostrazi, cai ferate etc.) 45.11.24 51140.4
4511.3 Lucrãri de pregãtire a santierelor miniere 45.11.3
4511.30 Lucrãri de pregãtire a santierelor miniere 45.11.30 51150
4512 Lucrãri de foraj şi sondaj pentru construcţii 45.12
4512.1 Lucrãri de foraj şi sondaj pentru construcţii 45.12.1
4512.10 Lucrãri de foraj şi sondaj pentru construcţii 45.12.10 51130.2
la care se adauga:
1130 Servicii anexe extractiei petrolului şi gazelor
(exclusiv prospecţiuni) 11.20
1130.1 Servicii anexe extractiei petrolului şi gazelor 11.20.1
1130.11 Forare 11.20.11 88300.2
1130.12 Alte servicii la extractia petrolului şi gazelor 11.20.12 88300.3
452 Lucrãri de construcţii noi, reparaţii şi
intretineri, transformãri şi consolidãri de
clãdiri şi construcţii de geniu civil 45.2
4521 Lucrãri de construcţii şi lucrãri de arta 45.21
4521.1 Lucrãri de construcţii pentru ridicarea
clãdirilor 45.21.1
4521.11 Lucrãri de construcţii pentru ridicarea
clãdirilor de locuit individuale 45.21.11 51210
4521.12 Lucrãri de construcţii de locuinţe în blocuri 45.21.12 51220
4521.13 Lucrãri de construcţii pentru ridicarea
clãdirilor industriale şi agrotehnice 45.21.13 51230
4521.14 Lucrãri de construcţii pentru ridicarea
clãdirilor comerciale şi de prestãri de servicii 45.21.14 51240
4521.15 Lucrãri de construcţii pentru ridicarea
clãdirilor cu destinaţii diverse 45.21.15 51250
51260
51270
51280
51290
4521.2 Lucrãri de construcţii de inginerie civilã 45.21.2
4521.21 Poduri şi viaducte 45.21.21 51320.1
4521.22 Tuneluri şi pasaje subterane 45.21.22 51320.2
4521.3 Asamblarea şi executarea construcţiilor din
prefabricate 45.21.7
4521.31 Asamblarea şi executarea lucrãrilor din
prefabricate, pentru construcţii rezidentiale 45.21.71 51400.1
4521.32 Asamblarea şi executarea lucrãrilor din
prefabricate, pentru construcţii nerezidentiale 45.21.72 51400.2
4521.33 Asamblarea şi executarea altor lucrãri din
prefabricate 45.21.73 51400.3
4522 Lucrãri de învelitori, sarpante, etansare şi
terase la construcţii 45.22
4522.1 Lucrãri de învelitori, sarpante, etanseizare şi
terase la construcţii 45.22.1
4522.11 Lucrãri de sarpante 45.22.11 51530.1
4522.12 Lucrãri de acoperire cu elemente din diverse
materiale 45.22.12 51530.2
4522.13 Lucrãri pentru colectarea şi evacuarea apelor
pluviale 45.22.13 51530.3
4522.2 Lucrãri de etansare 45.22.2
4522.20 Lucrãri de etansare 45.22.20 51530.4
4523 Lucrãri de construcţii de cai de comunicaţii
terestre şi construcţii destinate sportului
(exclusiv clãdirile) 45.23
4523.1 Lucrãri de construcţii de cai de comunicaţii
terestre 45.23.1
4523.11 Lucrãri de structura pentru autostrazi, şosele
(exclusiv cele suspendate), strãzi 45.23.11 51310.1
4523.12 Lucrãri de copertare rutiere 45.23.12 51310.2
4523.13 Lucrãri de construcţii de cai ferate 45.23.13 51310.3
4523.14 Lucrãri de construcţii de piste de
aterizare-decolare şi de garare a avioanelor 45.23.14 51310.4
4523.15 Lucrãri de marcare a drumurilor 45.23.15 51310.5
4523.2 Lucrãri de construcţii de terenuri pentru sport
şi agrement (exclusiv clãdiri) 45.23.2
4523.21 Lucrãri de construcţii de terenuri pentru sport
(exclusiv clãdiri) 45.23.21 51371.2
4523.22 Lucrãri de construcţii de terenuri pentru
agrement (exclusiv clãdiri) 45.23.22 51371.3
4524 Lucrãri de construcţii hidrotehnice 45.24
4524.1 Lucrãri de construcţii hidrotehnice 45.24.1
4524.11 Lucrãri de construcţii de porturi 45.24.11 51330.1
4524.12 Lucrãri de construcţii de asigurare a surselor
de apa, baraje, diguri, canale, apeducte,
derivare, regularizare, combatere a eroziunii
solului, corectare a torenţilor (inclusiv
întreţinerea acestora) 45.24.12 51330.2
4524.13 Lucrãri de construcţii de ecluze 45.24.13 51330.3
4524.14 Lucrãri de construcţii subacvatice 45.24.14 51330.4
4525 Alte lucrãri de construcţii inginereşti 45.21
4525.1 Lucrãri de construcţii pentru transport prin
conducte pe distanta mare 45.21.3
4525.5 Lucrãri de reconstrucţie ecologica în fond
forestier şi pe terenuri degradabile
4525.6 Reconstructia ecosistemelor deltaice
(îmbunãtãţirea condiţiilor ecologice)
4525.7 Lucrãri de amenajare şi refacere a drumurilor
forestiere
4525.11 Lucrãri de construcţii pentru transportul
petrolului şi gazului prin conducte 45.21.31 51340.1
4525.12 Lucrãri de construcţii pentru transportul apei
prin conducte 45.21.32 51340.2
4525.13 Lucrãri de construcţii de linii electrice pentru
cãile ferate 45.21.33 51340.3
4525.14 Lucrãri de construcţii de linii electrice aeriene
de inalta tensiune 45.21.34 51340.4
4525.15 Lucrãri de construcţii de linii electrice
subterane de inalta tensiune 45.21.35 51340.5
4525.16 Lucrãri de construcţii de linii aeriene de
telecomunicaţii 45.21.36 51340.6
4525.17 Lucrãri de construcţii de linii subterane de
telecomunicaţii 45.21.37 51340.7
4525.2 Lucrãri de construcţii pentru reţele locale 45.21.4
4525.21 Lucrãri de construcţii pentru reţele locale de
apa şi canalizare 45.21.41 51350.1
4525.22 Lucrãri de construcţii pentru reţele locale
de gaze 45.21.42 51350.2
4525.23 Lucrãri de construcţii de reţele locale
electrice aeriene de joasa tensiune 45.21.43 51350.3
4525.24 Lucrãri de construcţii de reţele locale
electrice subterane de joasa tensiune 45.21.44 51350.4
4525.25 Lucrãri de construcţii de reţele locale de
telecomunicaţii aeriene 45.21.45 51350.5
4525.26 Lucrãri de construcţii de reţele locale de
telecomunicaţii subterane 45.21.46 51350.6
4525.3 Alte lucrãri pentru construcţii industriale 45.21.5
4525.31 Lucrãri de construcţii civile pentru centrale
nucleare 45.21.51 51360.1
4525.32 Lucrãri de construcţii industriale grele
(exploatãri miniere, furnale, cocserii etc.) 45.21.52 51360.2
4525.4 Lucrãri de construire a instalaţiilor sportive
şi a altor structuri 45.21.6
4525.41 Lucrãri de construire a stadioanelor 45.21.61 51371.1
4525.42 Lucrãri de construire a bazelor nautice 45.21.62 51372.1
4525.43 Lucrãri de construire a salilor de sport şi
recreere 45.21.63 51372.2
4525.44 Lucrãri de construire a altor structuri 45.21.64 51390
4526 Alte lucrãri specifice pentru construcţii 45.25
4526.1 Lucrãri de montare a schelelor şi platformelor
de lucru 45.25.1
4526.10 Lucrãri de montare a schelelor şi platformelor
de lucru 45.25.10 51160
4526.2 Lucrãri de turnare a fundaţiei şi foraje pentru
puţuri de apa 45.25.2
4526.21 Lucrãri de fundaţii şi batere a pilonilor 45.25.21 51510
4526.22 Lucrãri de forare a puţurilor de apa 45.25.22 51520
4526.3 Lucrãri de betonare 45.25.3
4526.31 Lucrãri speciale de betonare 45.25.31 51540.1
4526.32 Lucrãri curente de betonare 45.25.32 51540.2
4526.4 Lucrãri de montare a schelelor metalice 45.25.4
4526.41 Lucrãri de montare a schelelor metalice pentru
clãdiri 45.25.41 51550.1
4526.42 Lucrãri de montare a schelelor metalice pentru
alte construcţii (poduri, piloni, poduri
rulante etc.) 45.25.42 51550.2
4526.5 Lucrãri curente de zidãrie 45.25.5
4526.50 Lucrãri curente de zidãrie 45.25.50 51560
4526.6 Lucrãri de construcţii speciale, diverse 45.25.6
4526.61 Lucrãri de construcţii ale coşurilor industriale 45.25.61 51590.1
4526.62 Lucrãri de construcţii speciale, n.c.a. 45.25.62. 51590.2
453 Lucrãri de instalaţii şi izolaţii 45.3
4531 Lucrãri de instalaţii electrice 45.31
4531.1 Lucrãri de instalaţii electrice pentru clãdiri 45.31.1
4531.11 Lucrãri de instalaţii electrice pentru clãdiri
rezidentiale 45.31.11 51641.1
4531.12 Lucrãri de instalaţii electrice pentru clãdiri
nerezidentiale 45.31.12 51641.2
4531.13 Lucrãri de instalaţii electrice pentru alte
construcţii 45.31.13 51641.3
4531.2 Lucrãri de instalare a sistemelor de alarma şi
a antenelor 45.31.2
4531.21 Lucrãri de instalare a sistemelor de alarma
contra incendiilor 45.31.21 51642
4531.22 Lucrãri de instalare a sistemelor de alarma
contra efractiei 45.31.22 51643
4531.23 Lucrãri de instalare a antenelor şi
paratrasnetelor pe clãdiri 45.31.23 51644
4531.3 Lucrãri de instalare a ascensoarelor, a scarilor
rulante şi scarilor exterioare 45.31.3
4531.30 Lucrãri de instalare a ascensoarelor, a scarilor
rulante şi scarilor exterioare 45.31.30 51691
4531.4 Lucrãri de instalare a liniilor de comunicaţii 45.31.4
4531.41 Lucrãri de instalare a echipamentelor telefonice
şi informatice 45.31.41 51649.1
4531.42 Lucrãri de instalare a altor tipuri de linii de
comunicaţii 45.31.42 51649.2
4532 Lucrãri de izolaţii şi protecţie anticorosiva 45.32
4532.1 Lucrãri de izolaţii şi protecţie anticorosiva 45.32.1
4532.11 Lucrãri de izolatie termica 45.32.11 51650.1
4532.12 Alte lucrãri de izolaţii 45.32.12 51650.2
4533 Lucrãri de instalaţii interioare de încãlzire
centrala, climatizare şi de distribuţie a apei
şi gazelor 45.33
4533.1 Lucrãri de instalaţii de încãlzire şi climatizare 45.33.1
4533.11 Lucrãri de instalaţii de încãlzire 45.33.11 51610.1
4533.12 Lucrãri de instalaţii a sistemelor de climatizare 45.33.12 51610.2
4533.2 Lucrãri de instalaţii pentru epurarea,
distribuţia şi evacuarea apei 45.33.2
4533.20 Lucrãri de instalaţii pentru epurarea,
distribuţia şi evacuarea apei 45.33.20 51620
4533.3 Lucrãri de instalaţii de distribuţie a gazelor 45.33.3
4533.30 Lucrãri de instalaţii de distribuţie a gazelor 45.33.30 51630
4534 Alte lucrãri de instalaţii şi de construcţii
auxiliare 45.34
4534.1 Lucrãri de montare a gardurilor şi grilajelor 45.34.1
4534.10 Lucrãri de montare a gardurilor şi grilajelor 45.34.10 51660
4534.2 Alte lucrãri de instalaţii electrice 45.34.2
4534.21 Lucrãri de instalaţii ale sistemelor de iluminat
public şi semnalizare luminoasa 45.34.21 51649.3
4534.22 Alte lucrãri de instalaţii electrice, n.c.a. 45.34.22 51649.4
4534.3 Alte lucrãri de instalaţii 45.34.3
4534.31 Lucrãri de instalare a jaluzelelor şi
copertinelor din panza 45.34.31 51699.1
4534.32 Alte lucrãri de instalaţii, n.c.a. 45.34.32 51699.2
454 Lucrãri de finisare 45.4
4541 Lucrãri de ipsoserie 45.41
4541.1 Lucrãri de ipsoserie 45.41.1
4541.10 Lucrãri de ipsoserie 45.41.10 51720
4542 Lucrãri de tâmplãrie şi dulgherie 45.42
4542.1 Lucrãri de tâmplãrie şi dulgherie 45.42.1
4542.11 Lucrãri de tâmplãrie şi dulgherie din lemn şi
alte materiale (usi, ferestre, jaluzele etc.) 45.42.11 51760.1
4542.12 Lucrãri de tâmplãrie şi dulgherie din metal 45.42.12 51760.2
4542.13 Lucrãri de amenajãri interioare din lemn şi
material plastic 45.42.13 51760.3
4543 Lucrãri de pardosire şi placare 45.43
4543.1 Lucrãri de placare prin zidãrie 45.43.1
4543.11 Lucrãri exterioare de placare a fatadelor şi a
pardoselilor prin zidãrie 45.43.11 51740.1
4543.12 Lucrãri interioare de placare prin zidãrie a
pereţilor şi podelelor 45.43.12 51740.2
4543.2 Alte lucrãri interioare de acoperire a pereţilor
şi podelelor 45.43.2
4543.21 Lucrãri de acoperire a podelelor cu mochete,
linoleum şi alte materiale uşoare 45.43.21 51750.1
4543.22 Lucrãri de acoperire a podelelor cu parchet 45.43.22 51750.2
4543.23 Lucrãri de acoperire a pereţilor cu tapete 45.43.23 51750.3
4543.3 Lucrãri din marmura pentru decoratiuni interioare 45.43.3
4543.30 Lucrãri din marmura pentru decoratiuni interioare 45.43.30 51770
4544 Lucrãri de vopsitorie, zugraveli şi montari de
geamuri 45.44
4544.1 Lucrãri de montare a geamurilor şi oglinzilor de
perete 45.44.1
4544.10 Lucrãri de montare a geamurilor şi oglinzilor de
perete 45.44.10 51710
4544.2 Lucrãri de vopsitorie 45.44.2
4544.21 Lucrãri de vopsitorie interioarã a clãdirilor 45.44.21 51730.1
4544.22 Lucrãri de vopsitorie exterioarã a clãdirilor 45.44.22 51730.2
4544.23 Lucrãri de vopsitorie a diverselor construcţii 45.44.23 51730.3
4545 Alte lucrãri de finisare a clãdirilor 45.45
4545.1 Alte lucrãri de finisare a clãdirilor 45.45.1
4545.11 Lucrãri decorative pentru clãdiri 45.45.11 51780
4545.12 Lucrãri de curatare exterioarã a clãdirilor 45.45.12 51790.1
4545.13 Alte lucrãri de finisare a construcţiilor 45.45.13 51790.2
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



------
(1*) Clasificarea produselor şi serviciilor asociate activitãţilor (CPSA), elaborata de Institutul Naţional de Statistica şi Studii Economice în baza Clasificarii activitãţilor din economia nationala (CAEN).
(2*) Clasificarea produselor asociate activitãţilor (CPA), nomenclator general de produse pentru ţãrile membre ale Uniunii Europene.
(3*) Clasificarea centrala a produselor (CPC), nomenclator general de produse elaborat de organismele specializate ale O.N.U.



ANEXA 3


SELECTAREA PROCEDURII PENTRU ATRIBUIREA CONTRACTULUI
DE ACHIZIŢIE PUBLICA


╓─────────────────╖
║Estimarea valorii║
║ contractului ║
║ de achiziţie ║
║ publica ║
╙────────┬────────╜

v
┌────────────────────┐
DA │ Valoarea estimatã │NU
┌───┤ este mai mica decât├──────────┐
│ │ pragul valoric │ │
│ │ prevãzut la art. 13│ │
│ │ din Ordonanta │ │
│ └────────────────────┘ │
v │
┌───────────────────┐ │
DA │Valoarea estimatã │NU v
┌──┤este mai mica decât├─┐ DA┌─────┐NU
│ │ echivalentul în │ │ ┌──┤ A ├────┐
│ │ lei a 1500 euro │ │ │ └─────┘ │
│ └───────────────────┘ │ │ v
│ │ │ DA┌─────┐NU
│ │ │ ┌──┤ B ├───┐
│ │ │ │ └─────┘ │
│ │ │ │ │
│ │ │ │ v
│ │ │ │ DA ┌─────┐NU
│ │ │ │ ┌──┤ C ├────┐
│ │ │ │ │ └─────┘ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ v
│ │ │ │ │ DA ┌─────┐NU
│ │ │ │ │ ┌──┤ D ├──┐
│ │ │ │ │ │ └─────┘ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
v v v v v v v
╓──────────╖ ╓──────────╖╓───────╖╓────────╖╓──────╖╓───────╖ ╓───────╖
║ ║ ║ ║║Concurs║║Negocie-║║Nego- ║║Licita-║ ║Licita-║
║Cumpãrare ║ ║ Cerere de║║ de ║║re cu o ║║ciere ║║ tie ║ ║ tie ║
║ directa ║ ║ oferta ║║soluţii║║singura ║║compe-║║ res- ║ ║deschi-║
║ ║ ║ ║║ ║║ sursa ║║titiva║║transa ║ ║ sa ║
╙──────────╜ ╙──────────╜╙───────╜╙────────╜╙──────╜╙───────╜ ╙───────╜



A = Autoritatea contractantã achiziţioneazã un plan sau un proiect în domeniul amenajãrii teritoriului, al proiectãrii urbanistice, al arhitecturii sau al prelucrãrii datelor
B = Autoritatea contractantã se afla într-unul din cazurile prevãzute la art. 12 din Ordonanta
C = Autoritatea contractantã se afla într-unul din cazurile prevãzute la art. 11 din Ordonanta
D = Autoritatea contractantã anticipeaza o participare numeroasa a ofertanţilor

ANEXA 4

MODELE
pentru anunţuri de intenţie

A. Achiziţia publica de produse
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante şi, dacã este cazul, ale serviciului/compartimentului de la care se pot obţine informaţii suplimentare
2. Natura şi cantitatea produselor care se intenţioneazã sa fie achiziţionate; codul CPSA
3. Datele aproximative stabilite pentru iniţierea procedurilor pentru atribuirea contractelor de produse (dacã sunt cunoscute)
4. Alte informaţii
5. Data transmiterii anunţului de intenţie cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Amplasamentul lucrãrii
b) Natura şi cerinţele de execuţie şi, în cazul în care lucrarea este împãrţitã în mai multe obiecte distincte, caracteristicile esenţiale ale acestor obiecte
3. a) Datele aproximative stabilite pentru iniţierea procedurilor pentru atribuirea contractelor de lucrãri (dacã sunt cunoscute)
b) Data aproximativã stabilitã pentru începerea lucrãrii (dacã este cunoscutã)
c) Calendarul aproximativ pentru execuţia lucrãrii (dacã este cunoscut)
4. Condiţiile de finanţare a lucrãrii şi de revizuire a preţurilor şi/sau referiri la prevederile care le reglementeazã (dacã sunt cunoscute)
5. Alte informaţii
6. Data transmiterii anunţului de intenţie cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante şi, dacã este cazul, ale serviciului/compartimentului de la care se pot obţine informaţii suplimentare
2. Volumul total pentru fiecare categorie de servicii care se intenţioneazã a fi achiziţionate; codul CPSA
3. Datele aproximative stabilite pentru iniţierea procedurilor pentru atribuirea contractelor de servicii (dacã sunt cunoscute)
4. Alte informaţii
5. Data transmiterii anunţului de intenţie cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

MODELE
pentru anunţuri de participare la licitaţia deschisã

A. Achiziţia publica de produse
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare
b) Tipul contractului de furnizare pentru care sunt solicitate oferte
3. a) Locul de livrare a produselor
b) Natura şi cantitatea produselor ce se vor achizitiona; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga cantitate de produse solicitate
4. Data limita de livrare a produselor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi modalitatea de obţinere a exemplarului respectiv
b) Costul şi condiţiile de plata pentru obţinerea acestui exemplar (unde este cazul)
c) Data limita pentru solicitarea clarificarilor
6. a) Data limita pentru depunerea ofertelor
b) Adresa la care trebuie transmise/depuse ofertele
c) Limba sau limbile în care trebuie redactate ofertele
7. a) Persoanele admise sa asiste la deschiderea ofertelor
b) Data, ora şi locul deschiderii ofertelor
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de furnizare (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã ofertantul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de furnizare
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de lucrãri
b) Tipul contractului de lucrãri pentru care sunt solicitate oferte
3. a) Amplasamentul lucrãrii
b) Natura şi cerinţele de execuţie, caracteristicile generale ale lucrãrii
c) Dacã lucrarea sau contractul de lucrãri este împãrţit în mai multe obiecte distincte, indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru unul sau mai multe dintre acestea
d) Informaţii referitoare la scopul lucrãrii sau contractului de lucrãri atunci când acesta necesita şi întocmirea proiectelor aferente
4. Termenul limita de execuţie a lucrãrii
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi modalitatea de obţinere a exemplarului respectiv
b) Costul şi condiţiile de plata pentru obţinerea acestui exemplar (unde este cazul)
c) Data limita pentru solicitarea clarificarilor
6. a) Data limita pentru depunerea ofertelor
b) Adresa la care trebuie transmise/depuse ofertele
c) Limba sau limbile în care trebuie redactate ofertele
7. a) Persoanele admise sa asiste la deschiderea ofertelor
b) Data, ora şi locul deschiderii ofertelor
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de lucrãri (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã ofertantul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de lucrãri
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii
b) Tipul contractului de servicii pentru care sunt solicitate oferte
3. a) Locul de prestare a serviciilor
b) Categoria serviciilor ce se vor achizitiona şi descrierea acestora; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga gama de servicii solicitate
4. Durata sau termenul limita de prestare a serviciilor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi modalitatea de obţinere a exemplarului respectiv
b) Costul şi condiţiile de plata pentru obţinerea acestui exemplar (unde este cazul)
c) Data limita pentru solicitarea clarificarilor
6. a) Data limita pentru depunerea ofertelor
b) Adresa la care trebuie transmise/depuse ofertele
c) Limba sau limbile în care trebuie redactate ofertele
7. a) Persoanele admise sa asiste la deschiderea ofertelor
b) Data, ora şi locul deschiderii ofertelor
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de servicii (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã ofertantul
12. a) Menţionarea dacã, în conformitate cu anumite prevederi legale, reglementãri sau dispoziţii administrative, prestarea serviciilor este rezervatã unei anumite categorii profesionale
b) Menţionarea prevederilor legale, a reglementãrilor sau dispoziţiilor administrative vizate
c) Precizarea dacã persoanele juridice sunt obligate sa menţioneze numele şi calificarile profesionale ale personalului responsabil pentru prestarea serviciului
13. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
14. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de servicii
15. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
16. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
17. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
18. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

MODELE
pentru anunţuri de participare la licitaţia restrânsã

A. Achiziţia publica de produse
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare
b) Tipul contractului de furnizare pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes şi pentru depunerea ofertei (unde este cazul)
3. a) Locul de livrare a produselor
b) Natura şi cantitatea produselor care vor fi achiziţionate; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga cantitate de produse solicitate
4. Data limita de livrare a produselor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmise scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de furnizare (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Criteriul pentru atribuirea contractului de furnizare
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de lucrãri
b) Tipul contractului de lucrãri pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes şi pentru depunerea ofertei (unde este cazul)
3. a) Amplasamentul lucrãrii
b) Natura şi cerinţele de execuţie, caracteristicile generale ale lucrãrii
c) Dacã lucrarea sau contractul de lucrãri este împãrţit în mai multe obiecte distincte, posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru unul sau mai multe dintre acestea
d) Informaţii referitoare la scopul lucrãrii sau contractului de lucrãri atunci când acesta necesita şi întocmirea proiectelor aferente
4. Termenul limita de execuţie a lucrãrii
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmise scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de lucrãri (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de lucrãri
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii
b) Tipul contractului de servicii pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes şi pentru depunerea ofertei (unde este cazul)
3. a) Locul de prestare a serviciilor
b) Categoria serviciilor ce se vor achizitiona şi descrierea acestora; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga gama de servicii solicitate
4. Durata sau termenul limita de prestare a serviciilor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmise scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de servicii (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. a) Menţionarea dacã, în conformitate cu anumite prevederi legale, reglementãri sau dispoziţii administrative, prestarea serviciilor este rezervatã unei anumite categorii profesionale
b) Menţionarea prevederilor legale, a reglementãrilor sau dispoziţiilor administrative vizate
c) Precizarea dacã persoanele juridice sunt obligate sa menţioneze numele şi calificarile profesionale ale personalului responsabil pentru prestarea serviciului
13. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
14. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de servicii
15. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
16. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
17. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
18. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

MODELE
pentru anunţuri de participare la negocierea competitivã

A. Achiziţia publica de produse
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare; justificare
b) Tipul contractului de furnizare pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes (unde este cazul)
3. a) Locul de livrare a produselor
b) Natura şi cantitatea produselor care vor fi achiziţionate; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga cantitate de produse solicitate
4. Data limita de livrare a produselor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmise scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de furnizare (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
14. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
15. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
16. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de lucrãri; justificare
b) Tipul contractului de lucrãri pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes (unde este cazul)
3. a) Amplasamentul lucrãrii
b) Natura şi cerinţele de execuţie, caracteristicile generale ale lucrãrii
c) Dacã lucrarea sau contractul de lucrãri este împãrţit în mai multe obiecte distincte, posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru unul sau mai multe dintre acestea
d) Informaţii referitoare la scopul lucrãrii sau contractului de lucrãri atunci când acesta necesita şi întocmirea proiectelor aferente
4. Termenul limita de execuţie a lucrãrii
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmise scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de lucrãri (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
14. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
15. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
16. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii; justificare
b) Tipul contractului de servicii pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes (unde este cazul)
3. a) Locul de prestare a serviciilor
b) Categoria serviciilor care se vor achizitiona şi descrierea acestora; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga gama de servicii solicitate
4. Durata sau termenul limita de prestare a serviciilor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar al documentaţiei referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmise scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de servicii (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate, precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. a) Menţionarea dacã, în conformitate cu anumite prevederi legale, reglementãri sau dispoziţii administrative, prestarea serviciilor este rezervatã unei anumite categorii profesionale
b) Menţionarea prevederilor legale, a reglementãrilor sau dispoziţiilor administrative vizate
c) Precizarea dacã persoanele juridice sunt obligate sa menţioneze numele şi calificarile profesionale ale personalului responsabil pentru prestarea serviciului
13. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (acordarea preferintei interne etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

MODELE
pentru anunţuri de atribuire a contractelor de achiziţie publica

A. Achiziţia publica de produse
1. Denumirea, codul fiscal şi adresa autoritãţii contractante
2. Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare
3. Data semnãrii contractului de furnizare
4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului de furnizare
5. Numãrul de oferte primite
6. Denumirea (numele) şi adresa ofertantului câştigãtor
7. Natura şi cantitatea produselor care se vor livra de cãtre fiecare ofertant câştigãtor; codul CPSA
8. Preţul sau gama preţurilor plãtite
9. Valoarea şi partea din contractul de furnizare care urmeazã sa fie subcontractata (unde este cazul)
10. Alte informaţii
11. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de participare
12. Data transmiterii anunţului de atribuire cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri
1. Denumirea, codul fiscal şi adresa autoritãţii contractante
2. Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de lucrãri
3. Data semnãrii contractului de lucrãri
4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului de lucrãri
5. Numãrul de oferte primite
6. Denumirea (numele) şi adresa ofertantului câştigãtor
7. Categoria lucrãrilor executate sau caracteristicile generale ale construcţiei realizate
8. Preţul sau gama preţurilor plãtite
9. Valoarea şi partea din contractul de lucrãri care urmeazã sa fie subcontractata (unde este cazul)
10. Alte informaţii
11. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de participare
12. Data transmiterii anunţului de atribuire cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii
1. Denumirea, codul fiscal şi adresa autoritãţii contractante
2. Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii
3. Data semnãrii contractului de servicii
4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului de servicii
5. Numãrul de oferte primite
6. Denumirea (numele) şi adresa ofertantului câştigãtor
7. Categoria serviciilor care se vor presta de cãtre fiecare ofertant câştigãtor şi descrierea acestora; codul CPSA
8. Preţul sau gama preţurilor plãtite
9. Valoarea şi partea din contractul de servicii care urmeazã sa fie subcontractata (unde este cazul)
10. Alte informaţii
11. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de participare
12. Data transmiterii anunţului de atribuire cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

MODELE
de anunţuri pentru concursul de soluţii

A. Anunţul de participare
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. Descrierea temei proiectului
3. Tipul concursului: deschis sau cu participare restrânsã
4. În cazul unui concurs deschis:
a) data limita pentru depunerea soluţiei
b) adresa la care soluţiile trebuie transmise
5. În cazul unui concurs cu participare restrânsã:
a) numãrul de participanţi care vor fi selecţionaţi sa depunã soluţie sau limitele între care se încadreazã acest numãr
b) criterii de selecţie a participanţilor
c) data limita pentru depunerea cererii de participare
d) data limita pentru transmiterea invitaţiilor de participare
6. Menţiunea dacã participarea este rezervatã persoanelor cu pregãtire într-un anumit domeniu profesional (unde este cazul)
7. Criteriile care vor fi aplicate pentru evaluarea soluţiilor
8. Numele membrilor juriului (unde este cazul)
9. Menţiunea dacã decizia juriului este obligatorie pentru autoritatea contractantã
10. Numãrul şi valoarea premiilor (unde este cazul)
11. Indicarea premiilor care vor fi acordate (unde este cazul)
12. Menţiunea dacã participanţii declaraţi castigatori vor fi invitaţi sa participe la procedura de negociere fãrã anunţ de participare pentru atribuirea contractului de achiziţie publica (unde este cazul)
13. Alte informaţii
14. Data transmiterii anunţului de participare cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

B. Anunţul privind rezultatul concursului
1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. Descrierea temei proiectului
3. Numãrul total al concurenţilor
4. Numãrul de concurenţi strãini
5. Câştigãtorul (castigatorii) concursului
6. Premiul (premiile) acordat (acordate), dupã caz
7. Alte informaţii
8. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a - Achiziţii publice, a anunţului de participare la concurs
9. Data transmiterii anunţului privind rezultatul concursului cãtre Regia Autonomã "Monitorul Oficial".

ANEXA 5

EXEMPLU DE CALCUL
pentru acordarea marjei de preferinta interna în cazul achiziţiei publice de produse*)

Consideram ca pentru atribuirea contractului de achiziţie publica criteriul aplicat este "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic".
Numãrul total maxim de puncte pe care îl poate obţine o oferta este de 100.
Fie urmãtoarele 4 oferte care, dupã aplicarea algoritmului de calcul stabilit în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, se claseaza în conformitate cu tabelul de mai jos.



┌────┬─────┬───────┬────────┬──────────┬─────────┬───────┬──────────┬─────────┐
│ │ │Puncta-│Clasa- │ │Procentul│Marja │Punctajul │Clasamen-│
│ │ │jul ob-│mentul │ │aplicat │ de │ total │tul dupã │
│ │ │ţinut │înaintea│ │pentru │prefe- │dupã acor-│acordarea│
│Nr. │Denu-│inain- │acorda- │Încadrarea│calculul │rinta │darea │marjei de│
│crt.│mirea│tea a- │rii │în grupa │marjei de│interna│marjei de │preferin-│
│ │ofer-│corda- │marjei │aferentã │ prefe- │acor- │preferin- │ ta │
│ │ tei │rii │de pre- │ │ rinta │ data │ta inter- │ interna │
│ │ │marjei │ferinta │ │ interna │ (MPi) │ na │ │
│ │ │de pre-│interna │ │ (p) │ │ (Pti) │ │
│ │ │ferinta│ │ │ │ │ │ │
│ │ │interna│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ (Pi) │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼─────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 = 2 + 6│ 8 │
├────┼─────┼───────┼────────┼──────────┼─────────┼───────┼──────────┼─────────┤
│ 1. │ A │ 90 │ I │ grupa IC │ 0 │ 0 │ 90 │ III │
│ 2. │ B │ 85 │ III │ grupa IA │ 7,5% │ 6,75 │ 91,75 │ I │
│ 3. │ C │ 88 │ II │ grupa IB │ 2,5% │ 2,25 │ 90,25 │ II │
│ 4. │ D │ 70 │ IV │ grupa IA │ 7,5% │ 6,75 │ 76,75 │ IV │
└────┴─────┴───────┴────────┴──────────┴─────────┴───────┴──────────┴─────────┘



---------
*) În mod similar se procedeazã pentru achiziţiile de servicii şi de lucrãri.

Punctajul total al fiecãrei oferte se calculeazã prin însumarea punctajelor obţinute, astfel:
Pti = Pi + MPi,
în care:
MPi = p x P(A)
P(A) - reprezintã numãrul de puncte obţinut de oferta cel mai bine clasata (oferta A).
Dupã aplicarea marjei de preferinta interna şi dupã refacerea clasamentului oferta B obţine punctajul maxim şi este declarata câştigãtoare.



ANEXA 6

.............................................................................
(denumirea autoritãţii contractante, adresa sediului, telefon, fax, cod fiscal)

RAPORT
privind contractele de achiziţii publice atribuite
în trimestrul ..../ anul .....

┌───┬─────┬─────┬──────┬───────┬────────────┬──────┬─────────┬───────────────┐
│ │ │ │ │ │ Valoarea │ │ │ │
│Nr.│ │ │ │Denu- │contractului│ │ │ │
│crt│Denu-│Pro- │Nr. de│mirea │de achiziţie│Durata│Eşalonare│ Contestaţii │
│ │mirea│cedu-│oferte│con- │ publica │con- │ │ depuse │
│ │con- │ra a-│depuse│trac- ├───┬────────┤trac- ├──┬──┬───┼───┬───────────┤
│ │trac-│pli- │ │tantu- │mii│echiva- │tului │an│an│ │ │din care: │
│ │tului│câtã │ │lui/nr.│lei│ lent │de a- │I │II│...│ │rezolvate │
│ │ │ │ │de în- │ │ euro │chizi-│ │ │ │to-│în favoarea│
│ │ │ │ │matri- │ │ │tie │ │ │ │tal│contestatã-│
│ │ │ │ │culare/│ │ │publi-│ │ │ │ │rului │
│ │ │ │ │codul │ │ │ ca │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │fiscal │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┴─────┴──────┴───────┴───┴────────┴──────┴──┴──┴───┴───┴───────────┤
│ I.│Contracte de furnizare: (se precizeazã inclusiv codul CPSA al produselor│
│ │ achiziţionate) │
├───┼─────┬─────┬──────┬───────┬───┬────────┬──────┬──┬──┬───┬───┬───────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┼─────┼──────┼───────┼───┼────────┼──────┼──┼──┼───┼───┼───────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┼─────┼──────┼───────┼───┼────────┼──────┼──┼──┼───┼───┼───────────┤
│ ..│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┴─────┴──────┴───────┴───┴────────┴──────┴──┴──┴───┴───┴───────────┤
│II │Contracte de servicii: (se precizeazã inclusiv codul CPSA al serviciilor│
│ │ achiziţionate) │
├───┼─────┬─────┬──────┬───────┬───┬────────┬──────┬──┬──┬───┬───┬───────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┼─────┼──────┼───────┼───┼────────┼──────┼──┼──┼───┼───┼───────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┼─────┼──────┼───────┼───┼────────┼──────┼──┼──┼───┼───┼───────────┤
│ ..│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┴─────┴──────┴───────┴───┴────────┴──────┴──┴──┴───┴───┴───────────┤
│III│Contracte de lucrãri: (se precizeazã, dacã este posibil, codul CPSA al │
│ │ lucrãrilor achiziţionate) │
├───┼─────┬─────┬──────┬───────┬───┬────────┬──────┬──┬──┬───┬───┬───────────┤
│ 1.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┼─────┼──────┼───────┼───┼────────┼──────┼──┼──┼───┼───┼───────────┤
│ 2.│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───┼─────┼─────┼──────┼───────┼───┼────────┼──────┼──┼──┼───┼───┼───────────┤
│ ..│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────┴─────┴──────┴───────┴───┴────────┴──────┴──┴──┴───┴───┴───────────┘

....................
(semnatura autorizata)



--------






Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016