Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 457 din 4 mai 2011  privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 457 din 4 mai 2011 privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 371 din 26 mai 2011

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã, şi al art. 295 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011,

    Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

    ART. 1
    Se aprobã Metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare vacante din învãţãmântul superior, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
    ART. 2
    În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri instituţiile de învãţãmânt superior elaboreazã Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor vacante, denumitã în continuare metodologia proprie, numai cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru prevãzutã la art. 1. Metodologia proprie este aprobatã de cãtre senatul universitar şi publicatã pe site-ul web al instituţiei de învãţãmânt superior.
    ART. 3
    (1) Instituţiile de învãţãmânt superior care nu au organizat departamentele pânã la intrarea în vigoare a prezentei hotãrâri deleagã, pânã la organizarea departamentelor, atribuţiile prevãzute de prezenta hotãrâre pentru directorul de departament, respectiv consiliul departamentului, în sarcina decanului, respectiv consiliului facultãţii.
    (2) Pânã la organizarea departamentelor şi prin excepţie de la prevederile art. 10 alin. (2) şi (6), ale art. 23 alin. (10), ale art. 26 alin. (2) din metodologia-cadru, atribuţiile directorului de departament şi ale consiliului departamentului se deleagã decanului, respectiv consiliului facultãţii.
    (3) Pânã la organizarea departamentelor şi prin excepţie de la prevederile art. 22 alin. (3)-(5) din metodologia-cadru, comisia de concurs este propusã de consiliul facultãţii, aprobatã de decan şi transmisã spre aprobare senatului universitar.
    ART. 4
    Ocuparea posturilor pe parcursul anului universitar 2010-2011 se realizeazã potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetarã pe anul 2009 şi reglementarea unor mãsuri financiarfiscale, aprobatã prin Legea nr. 227/2009, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 5
    Începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri toate concursurile pentru ocuparea pe perioadã nedeterminatã a posturilor didactice şi de cercetare vacante din învãţãmântul superior se desfãşoarã în conformitate cu prevederile prezentei hotãrâri.

                                 PRIM-MINISTRU
                                    EMIL BOC

                                Contrasemneazã:
                                ---------------
           Ministrul educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului,
                              Daniel Petru Funeriu

          Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, interimar,
                                    Emil Boc

    Bucureşti, 4 mai 2011.
    Nr. 457.


    ANEXĂ
                         METODOLOGIA - CADRU DE CONCURS
                   pentru ocuparea posturilor didactice şi de
                  cercetare vacante din învãţãmântul superior

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    (1) Pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare din învãţãmântul superior pot candida numai persoane care îndeplinesc standardele minime şi obligatorii pentru înscrierea la concursul de ocupare a posturilor didactice şi de cercetare din învãţãmântul superior, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) şi art. 295 alin. (1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, denumite în continuare standarde minimale naţionale.
    (2) Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor vacante, denumitã în continuare metodologie proprie, prevede standardele minimale de ocupare a posturilor didactice şi de cercetare pentru urmãtoarele funcţii didactice şi de cercetare:
    a) asistent universitar angajat pe perioadã nedeterminatã;
    b) lector universitar/şef de lucrãri;
    c) conferenţiar universitar;
    d) profesor universitar;
    e) asistent de cercetare angajat pe perioadã nedeterminatã;
    f) cercetãtor ştiinţific;
    g) cercetãtor ştiinţific gradul III;
    h) cercetãtor ştiinţific gradul II;
    i) cercetãtor ştiinţific gradul I.
    (3) Standardele aferente funcţiilor prevãzute la alin. (2) sunt cerinţe minime şi obligatorii pentru înscrierea la concursul pentru ocuparea funcţiilor respective şi sunt denumite în continuare standardele universitãţii.
    (4) Standardele prevãzute la alin. (2) sunt stabilite de instituţia de învãţãmânt superior prin aprobarea de cãtre senatul universitar. Standardele universitãţii nu pot deroga de la standardele minimale naţionale definite la alin. (1), aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011. Standardele universitãţii sunt superioare sau egale standardelor minimale naţionale.
    (5) Instituţia de învãţãmânt superior nu poate stabili prin metodologia proprie sau prin alte documente echivalarea îndeplinirii de cãtre un candidat a standardelor minimale naţionale prevãzute la alin. (1) prin standarde, criterii sau indicatori diferiţi de cei prevãzuţi de standardele minimale naţionale, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011.
    (6) Metodologia proprie conţine prevederi referitoare la soluţionarea contestaţiilor în cadrul instituţiei care a organizat concursul. Contestaţiile pot fi depuse exclusiv pentru nerespectarea procedurilor legale.
    (7) În situaţia în care un candidat deţine elemente care pot demonstra nerespectarea procedurilor legale de concurs, candidatul poate formula contestaţie în termen de 5 zile lucrãtoare de la comunicarea rezultatului. Contestaţia se formuleazã în scris, se înregistreazã la registratura instituţiei de învãţãmânt superior şi se soluţioneazã de comisia de concurs.
    (8) Nerespectarea prevederilor metodologiei proprii de cãtre persoanele cu atribuţii în procedura de organizare şi desfãşurare a concursurilor constituie abatere disciplinarã şi se sancţioneazã în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2011 sau ale altor prevederi legale, în funcţie de încadrarea faptei.
    ART. 2
    Metodologia proprie va fi elaboratã cu respectarea principiilor care guverneazã învãţãmântul superior prevãzute în Legea nr. 1/2011 şi a altor prevederi legale în vigoare.
    ART. 3
    (1) Anunţul privind organizarea concursului se publicã cu cel puţin douã luni înainte de data desfãşurãrii primei probe de concurs. Înscrierea la concurs începe în ziua publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a postului scos la concurs şi se încheie cu 15 zile calendaristice înaintea desfãşurãrii primei probe de concurs.
    (2) Anunţurile se publicã cel puţin prin urmãtoarele modalitãţi:
    a) la loc vizibil, pe pagina principalã a site-ului web al instituţiei de învãţãmânt superior;
    b) pe un site web specializat, administrat de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului;
    c) în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    (3) Instituţia de învãţãmânt superior şi Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului pot anunţa concursurile prin orice mijloace suplimentare, inclusiv prin publicarea în massmedia, în publicaţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, pe site-uri web specializate în publicarea ofertelor de locuri de muncã şi altele asemenea.
    (4) Pagina web a concursului este pagina web care prezintã direct informaţiile complete despre concurs de pe site-ul web specializat, administrat de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului.
    (5) Pe pagina web a concursului vor fi publicate, în termenul prevãzut la alin. (1), cel puţin urmãtoarele informaţii:
    a) descrierea postului scos la concurs;
    b) atribuţiile/activitãţile aferente postului scos la concurs, incluzând norma didacticã şi tipurile de activitãţi incluse în norma didacticã, în cazul posturilor didactice, respectiv norma de cercetare;
    c) salariul minim de încadrare a postului la momentul angajãrii;
    d) calendarul concursului;
    e) tematica probelor de concurs, inclusiv a prelegerilor, cursurilor sau altor asemenea, ori tematicile din care comisia de concurs poate alege tematica probelor susţinute efectiv;
    f) descrierea procedurii de concurs;
    g) lista completã a documentelor pe care candidaţii trebuie sã le includã în dosarul de concurs;
    h) adresa la care trebuie transmis dosarul de concurs.
    (6) Anunţurile referitoare la posturile de conferenţiar universitar, profesor universitar, cercetãtor ştiinţific gradul II şi cercetãtor ştiinţific gradul I vor fi publicate şi în limba englezã.
    ART. 4
    Pe pagina web a concursului şi pe site-ul web al instituţiei de învãţãmânt superior vor fi publicate, cel mai târziu în termen de 5 zile lucrãtoare de la data-limitã pentru înscrierea la concurs, pentru fiecare dintre candidaţii înscrişi şi cu respectarea protecţiei datelor cu caracter personal, în sensul legii, urmãtoarele:
    a) curriculum vitae;
    b) fişa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale.
    ART. 5
    (1) Concursurile au caracter deschis.
    (2) La concurs pot participa persoanele care îndeplinesc condiţiile de înscriere la concurs, fãrã nicio discriminare, în condiţiile legii.
    (3) Metodologia de concurs nu poate conţine prevederi discriminatorii privind candidaţii în funcţie de sex, origine etnicã sau socialã, cetãţenie, religie ori credinţã, dizabilitãţi, opinii politice, condiţie socialã sau economicã.
    (4) Metodologia de concurs nu poate face referire la vechime şi nu poate conţine prevederi care sã dezavantajeze candidaţii din afara instituţiei sau din afara ţãrii.
    (5) Descrierea postului scos la concurs va fi fãcutã în termeni cuprinzãtori, care corespund nevoilor reale ale instituţiei de învãţãmânt superior, avându-se în vedere sã nu se limiteze, în mod artificial, numãrul potenţialilor candidaţi.
    ART. 6
    (1) Se considerã a fi implicate în procedura de concurs persoanele care:
    a) participã în procesul de decizie referitor la numirea comisiei de concurs;
    b) sunt membri sau membri supleanţi ai comisiei de concurs;
    c) sunt implicaţi în decizii de evaluare profesionalã sau administrativã în cadrul concursului;
    d) sunt implicaţi în soluţionarea contestaţiilor.
    (2) Nu pot fi implicate în procedura de concurs persoane care:
    a) sunt soţi, afini şi rude pânã la gradul al III-lea inclusiv cu unul sau mai mulţi candidaţi;
    b) sunt angajate în aceeaşi instituţie cu un candidat care deţine o funcţie de conducere şi sunt subordonate ierarhic candidatului;
    c) sunt asociate cu un candidat în societãţi comerciale în care deţin, fiecare, pãrţi sociale care reprezintã cel puţin 10% din capitalul societãţii comerciale;
    d) sunt sau au fost remunerate prin proiecte de cercetare la care un candidat a avut calitatea de director de proiect, în ultimii 5 ani anteriori concursului;
    e) beneficiazã ori au beneficiat în ultimii 5 ani anteriori concursului de servicii sau foloase de orice naturã din partea unui candidat.
    ART. 7
    În situaţia în care, în urma câştigãrii unui concurs de cãtre un candidat, una sau mai multe persoane din instituţia de învãţãmânt superior urmeazã sã se afle într-o situaţie de incompatibilitate conform art. 295 alin. (4) din Legea nr. 1/2011, numirea pe post şi acordarea titlului universitar de cãtre instituţia de învãţãmânt superior sau a gradului profesional de cercetaredezvoltare poate avea loc numai dupã soluţionarea situaţiei/situaţiilor de incompatibilitate. Modalitatea de soluţionare a situaţiei de incompatibilitate se comunicã Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, în termen de douã zile lucrãtoare de la soluţionare.

    CAP. II
    Concursul pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare

    ART. 8
    Ocuparea posturilor didactice şi de cercetare pe perioadã nedeterminatã se realizeazã numai prin concurs public, organizat de instituţia de învãţãmânt superior în conformitate cu prevederile prezentei metodologii, a metodologiei proprii şi cu respectarea prevederilor Legii nr. 1/2011.
    ART. 9
    (1) Instituţiile de învãţãmânt superior pot sã organizeze concurs pentru ocuparea unui post didactic sau de cercetare numai dacã acesta este declarat vacant.
    (2) Un post se considerã vacant dacã este prevãzut astfel în statul de funcţii, întocmit anual, sau dacã este vacantat pe parcursul anului universitar.
    (3) Postul se vacanteazã printr-una dintre urmãtoarele modalitãţi:
    a) prin încetarea contractului de muncã, conform legii;
    b) prin transferul persoanei care ocupã postul pe un alt post din cadrul aceleiaşi instituţii de învãţãmânt superior, ca urmare a câştigãrii unui concurs.
    (4) Posturile didactice şi de cercetare nu pot fi scoase la concurs prin transformarea unui post ocupat într-un post de rang superior.
    ART. 10
    (1) Instituţia de învãţãmânt superior poate sã organizeze concurs pentru ocuparea pe perioadã nedeterminatã a unui post didactic sau de cercetare numai dupã publicarea de cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului a postului scos la concurs, în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
    (2) În vederea publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, instituţiile de învãţãmânt superior transmit Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului urmãtoarele documente:
    a) lista posturilor propuse pentru scoatere la concurs şi structura acestora, semnatã şi ştampilatã de rectorul instituţiei de învãţãmânt superior;
    b) extrasul din statul de funcţii care conţine posturile scoase la concurs, semnat de rector, decan şi directorul de departament sau conducãtorul şcolii doctorale;
    c) în cazul posturilor didactice, declaraţia pe propria rãspundere a rectorului instituţiei de învãţãmânt superior care atestã cã toate posturile didactice propuse a fi scoase la concurs au în structurã numai discipline din planurile de învãţãmânt ale specializãrilor/programelor de studii legal înfiinţate, inclusiv ca formã de învãţãmânt şi localitate de desfãşurare;
    d) metodologia proprie.
    (3) Transmiterea cãtre Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului a solicitãrii în vederea publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a postului scos la concurs se realizeazã obligatoriu în primele 30 de zile calendaristice de la începerea fiecãrui semestru al anului universitar.
    (4) Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului verificã structura posturilor, în raport cu prevederile legale în vigoare.
    (5) Declanşarea procedurilor de concurs poate fi demaratã doar dupã publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a postului scos la concurs.
    (6) Propunerea de organizare a concursului pentru un post vacant se face de cãtre directorul departamentului sau conducãtorul şcolii doctorale în structura cãruia se aflã postul, prin referat avizat de consiliul departamentului sau de consiliul şcolii doctorale şi de consiliul facultãţii.
    (7) Lista posturilor propuse pentru ocuparea prin concurs este aprobatã de decan şi înaintatã consiliului de administraţie al instituţiei de învãţãmânt superior în vederea aprobãrii conform art. 213 alin. (13) lit. c) din Legea nr. 1/2011.
    ART. 11
    (1) Condiţiile pentru înscrierea la concursul pentru ocuparea unei funcţii didactice sunt cele prevãzute de prezentul articol.
    (2) Pentru funcţia de asistent universitar angajat pe perioadã nedeterminatã sunt necesare cumulativ:
    a) deţinerea diplomei de doctor;
    b) îndeplinirea standardelor de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei didactice de asistent universitar angajat pe perioadã nedeterminatã, prevãzute de metodologia proprie. Aceste standarde constituie criteriu de evaluare a universitãţilor conform art. 193 din Legea nr. 1/2011.
    (3) Pentru funcţiile de lector universitar/şef de lucrãri sunt necesare cumulativ:
    a) deţinerea diplomei de doctor;
    b) îndeplinirea standardelor minimale de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei didactice de lector universitar/şef de lucrãri, prevãzute de metodologia proprie. Aceste standarde constituie criteriu de evaluare a universitãţilor conform art. 193 din Legea nr. 1/2011.
    (4) Pentru funcţia de conferenţiar universitar sunt necesare cumulativ:
    a) deţinerea diplomei de doctor;
    b) îndeplinirea standardelor minimale naţionale de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei didactice de conferenţiar universitar, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011;
    c) îndeplinirea standardelor minimale de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei didactice de conferenţiar universitar, prevãzute de metodologia proprie. Aceste standarde trebuie sã fie superioare sau egale standardelor minimale naţionale aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011.
    (5) Pentru funcţia de profesor universitar sunt necesare cumulativ:
    a) deţinerea diplomei de doctor;
    b) deţinerea atestatului de abilitare sau a dreptului de a conduce doctorate, obţinut înaintea intrãrii în vigoare a Legii nr. 1/2011;
    c) îndeplinirea standardelor minimale naţionale de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei didactice de profesor universitar, aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011;
    d) îndeplinirea standardelor minimale de ocupare a posturilor didactice, specifice funcţiei didactice de profesor universitar, prevãzute de metodologia proprie. Aceste standarde trebuie sã fie superioare sau egale standardelor minimale naţionale aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, potrivit art. 219 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1/2011.
    (6) Pentru ocuparea posturilor din învãţãmântul superior medical, cu excepţia posturilor de la disciplinele care nu au corespondent în reţeaua Ministerului Sãnãtãţii şi cele de la disciplinele preclinice, trebuie îndeplinite urmãtoarele condiţii, suplimentar faţã de cele prevãzute la alin. (2)-(5):
    a) pentru asistent universitar angajat pe perioadã nedeterminatã - deţinerea titlului de medic rezident sau a unui titlu medical superior;
    b) pentru şef de lucrãri sau conferenţiar - deţinerea titlului de medic specialist;
    c) pentru profesor universitar - deţinerea titlului de medic primar.
    ART. 12
    Pentru înscrierea la concursul pentru ocuparea unei funcţii de cercetare este necesarã îndeplinirea condiţiilor prevãzute de Legea nr. 319/2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare şi de Legea nr. 1/2011, astfel:
    a) pentru posturile pe perioadã nedeterminatã, deţinerea diplomei de doctor, conform art. 294 alin. (1) din Legea nr. 1/2011;
    b) îndeplinirea standardelor minimale naţionale de ocupare a posturilor de cercetare, specifice funcţiei, prevãzute de metodologia proprie conform art. 1.
    ART. 13
    (1) În vederea înscrierii la concursul pentru ocuparea unui post didactic şi de cercetare candidatul întocmeşte un dosar care conţine, cel puţin, urmãtoarele documente:
    a) cererea de înscriere la concurs, semnatã de candidat, care include o declaraţie pe propria rãspundere privind veridicitatea informaţiilor prezentate în dosar;
    b) o propunere de dezvoltare a carierei universitare a candidatului atât din punct de vedere didactic, în cazul posturilor didactice, cât şi din punctul de vedere al activitãţilor de cercetare ştiinţificã; propunerea se redacteazã de cãtre candidat, cuprinde maximum 10 pagini şi este unul dintre principalele criterii de departajare a candidaţilor.
    c) curriculum vitae al candidatului în format tipãrit şi în format electronic;
    d) lista de lucrãri ale candidatului în format tipãrit şi în format electronic;
    e) fişa de verificare a îndeplinirii standardelor universitãţii de prezentare la concurs, al cãrei format standard este prevãzut de metodologia proprie. Fişa de verificare este completatã şi semnatã de cãtre candidat;
    f) documente referitoare la deţinerea diplomei de doctor: copia legalizatã a diplomei de doctor şi, în cazul în care diploma de doctor originalã nu este recunoscutã în România, atestatul de recunoaştere sau echivalare a acesteia;
    g) rezumatul, în limba românã şi într-o limbã de circulaţie internaţionalã, a tezei de doctorat sau, dupã caz, a tezei de abilitare, pe maximum o paginã pentru fiecare limbã;
    h) declaraţie pe propria rãspundere a candidatului în care indicã situaţiile de incompatibilitate prevãzute de Legea nr. 1/2011 în care s-ar afla în cazul câştigãrii concursului sau lipsa acestor situaţii de incompatibilitate;
    i) în cazul concursului pentru postul de profesor universitar, copia legalizatã a atestatului de abilitare;
    j) în cazurile prevãzute la art. 11 alin. (6), copii legalizate care atestã deţinerea titlurilor medicale respective;
    k) copii ale altor diplome care atestã studiile candidatului;
    l) copia cãrţii de identitate sau, în cazul în care candidatul nu are o carte de identitate, a paşaportului sau a unui alt document de identitate întocmit într-un scop echivalent cãrţii de identitate ori paşaportului;
    m) în cazul în care candidatul şi-a schimbat numele, copii de pe documente care atestã schimbarea numelui - certificat de cãsãtorie sau dovada schimbãrii numelui;
    n) maximum 10 publicaţii, brevete sau alte lucrãri ale candidatului, în format electronic, selecţionate de acesta şi considerate a fi cele mai relevante pentru realizãrile profesionale proprii.
    (2) Instituţia de învãţãmânt superior va specifica reglementãrile care se aplicã lucrãrilor candidatului care nu sunt disponibile în format electronic.
    ART. 14
    Curriculum vitae al candidatului trebuie sã includã:
    a) informaţii despre studiile efectuate şi diplomele obţinute;
    b) informaţii despre experienţa profesionalã şi locurile de muncã relevante;
    c) informaţii despre proiectele de cercetare-dezvoltare pe care le-a condus ca director de proiect şi granturile obţinute, în cazul în care existã astfel de proiecte sau granturi, indicându-se pentru fiecare sursa de finanţare, volumul finanţãrii şi principalele publicaţii sau brevete rezultate;
    d) informaţii despre premii sau alte elemente de recunoaştere a contribuţiilor ştiinţifice ale candidatului.
    ART. 15
    Lista completã de lucrãri ale candidatului va fi structuratã astfel:
    a) lista celor maximum 10 lucrãri considerate de candidat a fi cele mai relevante pentru realizãrile profesionale proprii, care sunt incluse în format electronic în dosar şi care se pot regãsi şi în celelalte categorii de lucrãri prevãzute de prezentul articol. Pentru ocuparea postului de profesor universitar, lista lucrãrilor va specifica care dintre lucrãrile prezentate sunt realizate dupã dobândirea atestatului de abilitare;
    b) teza sau tezele de doctorat;
    c) brevete de invenţie şi alte titluri de proprietate industrialã;
    d) cãrţi şi capitole în cãrţi;
    e) articole/studii in extenso, publicate în reviste din fluxul ştiinţific internaţional principal;
    f) publicaţii in extenso, apãrute în lucrãri ale principalelor conferinţe internaţionale de specialitate;
    g) alte lucrãri şi contribuţii ştiinţifice sau, dupã caz, din domeniul creaţiei artistice.
    ART. 16
    (1) Candidaţii la posturile de conferenţiar universitar sau cercetãtor ştiinţific gradul II trebuie sã includã în dosarul de concurs cel puţin 3 nume şi adrese de contact ale unor personalitãţi din domeniul respectiv, din ţarã sau din strãinãtate, exterioare instituţiei de învãţãmânt superior al cãrei post este scos la concurs, care au acceptat sã elaboreze scrisori de recomandare privitoare la calitãţile profesionale ale candidatului.
    (2) Candidaţii la posturile de profesor universitar sau cercetãtor ştiinţific gradul I trebuie sã includã în dosarul de concurs cel puţin 3 nume şi adrese de contact ale unor personalitãţi din domeniul respectiv din strãinãtate, din instituţiile de învãţãmânt superior şi de cercetare din lista aprobatã prin ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, elaborat conform art. 216 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 1/2011, care au acceptat sã elaboreze scrisori de recomandare privitoare la calitãţile profesionale ale candidatului.
    (3) În cazul domeniilor ştiinţifice cu specific românesc, scrisorile de recomandare pentru candidaţii la posturile de profesor universitar sau cercetãtor ştiinţific gradul I pot proveni şi din partea unor personalitãţi din domeniul respectiv din România, exterioare instituţiei de învãţãmânt superior al cãrei post este scos la concurs.
    (4) Domeniile ştiinţifice cu specific românesc sunt stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului.
    ART. 17
    Dosarul de concurs este constituit de candidat şi se depune la adresa instituţiei de învãţãmânt superior specificatã pe pagina web a concursului, direct sau prin intermediul serviciilor poştale ori de curierat care permit confirmarea primirii. Dosarul de concurs este transmis membrilor comisiei de concurs începând cu data închiderii procesului de depunere a dosarelor de concurs, dar nu mai târziu de 5 zile lucrãtoare înaintea desfãşurãrii primei probe a concursului.
    ART. 18
    Îndeplinirea de cãtre un candidat a condiţiilor legale de prezentare la concurs este certificatã prin avizul compartimentului juridic al instituţiei de învãţãmânt superior, pe baza verificãrii informaţiilor din fişa de verificare prevãzutã la art. 13 alin. (1) lit. e) şi a altor documente necesare înscrierii la concurs. Avizul este comunicat candidatului la maximum 48 de ore de la emiterea sa, dar cu nu mai puţin de 5 zile lucrãtoare înaintea desfãşurãrii primei probe a concursului.
    ART. 19
    Candidaţii care îndeplinesc condiţiile legale de prezentare la concurs vor fi invitaţi de cãtre instituţia de învãţãmânt superior la susţinerea probelor de concurs.
    ART. 20
    Comisia de concurs evalueazã candidatul din perspectiva urmãtoarelor aspecte:
    a) relevanţa şi impactul rezultatelor ştiinţifice ale candidatului;
    b) capacitatea candidatului de a îndruma studenţi sau tineri cercetãtori;
    c) competenţele didactice ale candidatului, pentru posturile care prevãd activitãţi didactice;
    d) capacitatea candidatului de a transfera cunoştinţele şi rezultatele sale cãtre mediul economic sau social ori de a populariza propriile rezultate ştiinţifice;
    e) capacitatea candidatului de a lucra în echipã şi eficienţa colaborãrilor ştiinţifice ale acestuia, în funcţie de specificul domeniului candidatului;
    f) capacitatea candidatului de a conduce proiecte de cercetare-dezvoltare;
    g) experienţa profesionalã a candidatului în alte instituţii decât instituţia care a scos postul la concurs, în special experienţa în cadrul instituţiilor de învãţãmânt superior şi cercetare din lista aprobatã prin ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, elaborat conform art. 216 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 1/2011.
    ART. 21
    Competenţele profesionale ale candidatului se evalueazã de cãtre comisia de concurs pe baza dosarului de concurs şi, adiţional, printr-una sau mai multe probe de concurs, incluzând prelegeri, susţinerea unor cursuri ori altele asemenea, conform metodologiei proprii. Pentru toate posturile pe perioadã nedeterminatã, cel puţin o probã de concurs este obligatoriu reprezentatã de o prelegere publicã de minimum 45 de minute în care candidatul prezintã cele mai semnificative rezultate profesionale anterioare şi planul de dezvoltare a carierei universitare. Aceastã probã conţine în mod obligatoriu şi o sesiune de întrebãri din partea comisiei şi a publicului. Instituţia de învãţãmânt superior anunţã pe pagina web a concursului ziua, ora şi locul desfãşurãrii acestei probe, cu cel puţin 5 zile lucrãtoare înaintea desfãşurãrii probei.
    ART. 22
    (1) Stabilirea componenţei comisiei de concurs se face dupã publicarea anunţului de scoatere la concurs a postului, pentru fiecare post scos la concurs.
    (2) Componenţa comisiei de concurs poate include membri supleanţi.
    (3) Consiliul departamentului sau al şcolii doctorale în structura cãruia se aflã postul face propuneri pentru componenţa nominalã a comisiei de concurs.
    (4) Componenţa comisiei de concurs este propusã de decanul facultãţii, pe baza propunerilor prevãzute la alin. (3), şi este avizatã de consiliul facultãţii.
    (5) Componenţa nominalã a comisiei de concurs însoţitã de avizul consiliului facultãţii este transmisã senatului universitar şi supusã aprobãrii senatului universitar.
    (6) În urma aprobãrii de cãtre senatul universitar, comisia de concurs este numitã prin decizie a rectorului.
    (7) În termen de douã zile lucrãtoare de la emiterea deciziei rectorului decizia este transmisã Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului, iar componenţa nominalã a comisiei de concurs este publicatã pe pagina web a concursului. În cazul posturilor de conferenţiar universitar, profesor universitar, cercetãtor ştiinţific gradul II şi cercetãtor ştiinţific gradul I, componenţa comisiei este publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a. În cazul instituţiilor de învãţãmânt superior din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã, decizia rectorului este transmisã şi structurilor cu atribuţii în domeniu.
    ART. 23
    (1) Comisia de concurs este formatã din 5 membri, incluzând preşedintele acesteia, specialişti în domeniul postului scos la concurs sau în domenii apropiate.
    (2) În cazul indisponibilitãţii participãrii unui membru la lucrãrile comisiei, membrul respectiv este înlocuit de membrul supleant, numit dupã aceeaşi procedurã ca şi membrii comisiei.
    (3) Deciziile comisiei de concurs sunt luate prin votul secret al membrilor. O decizie a comisiei este validã dacã a întrunit votul a cel puţin 3 membri ai comisiei.
    (4) Lucrãrile comisiei de concurs sunt conduse de preşedintele comisiei.
    (5) Membrii comisiei pot fi din interiorul sau din afara instituţiei de învãţãmânt superior, din ţarã sau din strãinãtate. În cazul instituţiilor de învãţãmânt superior din strãinãtate, acestea sunt obligatoriu dintre cele incluse în lista aprobatã prin ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, elaborat conform art. 216 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 1/2011.
    (6) Pentru ocuparea unui post de conferenţiar universitar, profesor universitar, cercetãtor ştiinţific gradul I sau cercetãtor ştiinţific gradul II, cel puţin 3 membri ai comisiei trebuie sã fie din afara instituţiei care organizeazã concursul, din ţarã sau din strãinãtate.
    (7) Pentru ocuparea unui post de profesor universitar, cu excepţia posturilor din domenii ştiinţifice cu specific românesc şi a celor din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã, cel puţin un membru al comisiei are un contract de muncã, la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a scoaterii la concurs a postului, cu o instituţie de învãţãmânt superior şi de cercetare din strãinãtate, care este inclusã pe lista aprobatã prin ordinul ministrului educaţiei, cercetãrii, tineretului şi sportului, elaborat conform art. 216 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 1/2011.
    (8) Membrii comisiei de concurs trebuie sã aibã un titlu didactic sau de cercetare superior ori cel puţin egal cu cel al postului scos la concurs sau, pentru membrii din strãinãtate, sã îndeplineascã standardele universitãţii corespunzãtoare postului scos la concurs, prevãzute la art. 1 alin. (2).
    (9) În scopul exclusiv al participãrii în comisia de concurs, echivalarea titlurilor didactice sau de cercetare ale membrilor din strãinãtate cu titlurile didactice ori de cercetare din ţarã se face prin aprobarea de cãtre senatul universitar a componenţei nominale a comisiei.
    (10) Preşedintele comisiei de concurs poate fi unul din urmãtorii, conform metodologiei proprii:
    a) directorul departamentului sau conducãtorul şcolii doctorale în care se regãseşte postul;
    b) decanul sau prodecanul facultãţii în care se regãseşte postul;
    c) un membru al consiliului departamentului, respectiv consiliului facultãţii, delegat în acest scop prin votul consiliului respectiv.
    ART. 24
    (1) Concursurile se deruleazã în cel mult 45 de zile de la încheierea perioadei de înscriere.
    (2) Concursul constã în evaluarea activitãţii ştiinţifice şi calitãţilor didactice, pentru posturile cu componentã didacticã, ale candidaţilor.
    (3) Pentru fiecare post, comisia de concurs decide ierarhia candidaţilor şi nominalizeazã candidatul care a întrunit cele mai bune rezultate.
    (4) Preşedintele comisiei de concurs întocmeşte un raport asupra concursului, pe baza referatelor de apreciere redactate de fiecare membru al comisiei de concurs şi cu respectarea ierarhiei candidaţilor decisã de comisie.
    (5) Raportul asupra concursului este aprobat prin decizie a comisiei de concurs şi este semnat de fiecare dintre membrii comisiei de concurs şi de cãtre preşedintele comisiei.
    (6) Consiliul facultãţii analizeazã respectarea procedurilor stabilite prin metodologia proprie a instituţiei de învãţãmânt superior şi acordã sau nu avizul sãu raportului asupra concursului. Ierarhia candidaţilor stabilitã de comisia de concurs nu poate fi modificatã de consiliul facultãţii.
    (7) Senatul universitar analizeazã respectarea procedurilor stabilite prin metodologia proprie a instituţiei de învãţãmânt superior şi aprobã sau nu raportul asupra concursului. Ierarhia candidaţilor stabilitã de comisia de concurs nu poate fi modificatã de senatul universitar.
    ART. 25
    (1) Numirea pe post şi acordarea titlului universitar aferent de cãtre instituţia de învãţãmânt superior, în urma aprobãrii rezultatului concursului de cãtre senatul universitar, se face prin decizia rectorului, începând cu semestrul urmãtor desfãşurãrii concursului.
    (2) Pentru posturile didactice, decizia de numire şi de acordare a titlului universitar aferent de cãtre instituţia de învãţãmânt superior împreunã cu raportul de concurs se trimite de cãtre instituţia de învãţãmânt superior Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului şi Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, denumit în continuare CNATDCU, în termen de douã zile lucrãtoare de la emiterea deciziei de numire.
    (3) Numirile pe posturile din instituţiile de învãţãmânt superior din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã se fac potrivit reglementãrilor interne specifice, cu respectarea prevederilor Legii nr. 1/2011.
    ART. 26
    (1) Pentru posturile de cercetare se aplicã prevederile Legii nr. 319/2003, prin excepţie de la prevederile art. 23 alin. (1) şi art. 24 alin. (1).
    (2) În vederea desfãşurãrii concursurilor pentru posturi de cercetare din instituţiile de învãţãmânt superior, atribuţiile prevãzute de Legea nr. 319/2003 se îndeplinesc astfel:
    a) cele prevãzute pentru consiliul ştiinţific al unitãţii, de cãtre consiliul facultãţii;
    b) cele prevãzute pentru consiliul de administraţie al instituţiei, de cãtre senatul universitar;
    c) cele prevãzute pentru secretarul ştiinţific sau directorul ştiinţific al unitãţii, de cãtre directorul departamentului, conducãtorul şcolii doctorale, decan sau prodecan, conform metodologiei proprii.
    ART. 27
    În cazul în care postul scos la concurs nu a fost ocupat, concursul poate fi reluat cu respectarea integralã a procedurii de concurs.
    ART. 28
    Rezultatul concursului se publicã pe pagina web a concursului, în termen de douã zile lucrãtoare de la finalizarea concursului.
    ART. 29
    (1) Fiecare instituţie de învãţãmânt superior întocmeşte anual, pânã cel târziu la data de 1 septembrie, un raport anual cu privire la organizarea, desfãşurarea şi finalizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare. Raportul este trimis, spre notificare, Ministerului Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului şi CNATDCU.
    (2) Instituţiile de învãţãmânt superior din sistemul de apãrare, ordine publicã şi securitate naţionalã trimit raportul anual cu privire la organizarea, desfãşurarea şi finalizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare şi ministerului sau organului de stat cu atribuţii în domeniu.
    ART. 30
    Prin excepţie de la prevederile art. 10 alin. (3), pentru anul universitar 2010-2011, transmiterea cãtre Ministerul Educaţiei, Cercetãrii, Tineretului şi Sportului a solicitãrii în vederea publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, a postului scos la concurs se realizeazã obligatoriu pânã la 30 mai 2011.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016