Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 457 din 18 aprilie 2003 (*republicata*)  privind asigurarea securitatii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 457 din 18 aprilie 2003 (*republicata*) privind asigurarea securitatii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune*)

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 402 din 15 iunie 2007
HOTĂ?RÂRE nr. 457 din 18 aprilie 2003 (*republicatã*)
privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasã tensiune*)
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 402 din 15 iunie 2007

----
*) Republicatã în temeiul <>art. II din Hotãrârea Guvernului nr. 1.514/2003 pentru modificarea şi completarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 457/2003 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasã tensiune, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 923 din 22 decembrie 2003, dându-se textelor o nouã numerotare.
<>Hotãrârea Guvernului nr. 457/2003 a fost publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 8 mai 2003.


ART. 1
(1) Prezenta hotãrâre se aplicã unor echipamente electrice de joasã tensiune fabricate în ţarã sau importate, destinate pieţei interne.
(2) În sensul prezentei hotãrâri, prin echipament electric de joasã tensiune se înţelege orice aparat sau echipament proiectat sã fie utilizat la o tensiune nominalã cuprinsã între 50 V-1.000 V în curent alternativ şi 75 V-1.500 V în curent continuu.
(3) Nu sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri echipamentele electrice şi fenomenele fizice prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 2
(1) Echipamentele electrice prevãzute la art. 1 alin. (1) şi (2), construite în concordanţã cu bunele practici inginereşti în materie de securitate în vigoare în România sau Uniunea Europeanã, pot fi introduse pe piaţã numai dacã nu pun în pericol securitatea oamenilor, animalelor domestice şi bunurilor mobile şi imobile, atunci când sunt instalate corespunzãtor, întreţinute şi utilizate în conformitate cu scopul pentru care au fost fabricate.
(2) Cerinţele esenţiale de securitate menţionate la alin. (1) sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Echipamentele electrice de joasã tensiune care îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate prevãzute la art. 2 şi sunt supuse condiţiilor prevãzute la art. 4 şi 7 nu pot face obiectul interzicerii introducerii pe piaţã şi punerii în funcţiune din considerente de securitate.
ART. 4
(1) Este interzisã introducerea pe piaţã a echipamentelor electrice care nu îndeplinesc cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Se considerã cã sunt respectate cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1, dacã echipamentele electrice de joasã tensiune sunt conforme cu standardele române şi/sau standardele naţionale ale statelor membre ale Uniunii Europene, care adoptã standardele europene armonizate, ale cãror numere de referinţã au fost publicate, pentru informare, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(3) Lista standardelor române din domeniul echipamentelor electrice de joasã tensiune care adoptã standardele europene armonizate se aprobã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aceastã listã va fi actualizatã periodic.
(4) În cazul în care standardele europene armonizate, aşa cum sunt definite la alin. (2), nu au fost încã adoptate şi publicate, se considerã cã echipamentele electrice de joasã tensiune sunt conforme cu prevederile art. 2, dacã sunt fabricate în conformitate cu prevederile de securitate elaborate de Comisia Internaţionalã pentru Reguli de Aprobare a Echipamentelor Electrice (CEE) sau de Comisia Electrotehnicã Internaţionalã (CEI).
(5) În cazul în care nu existã standarde armonizate sau prevederi de securitate, aşa cum sunt definite în alin. (2) şi (4), în scopul introducerii pe piaţã sau al asigurãrii liberei circulaţii, se considerã cã echipamentele electrice sunt conforme cu prevederile art. 2, dacã sunt fabricate conform cerinţelor de securitate cuprinse în standardele naţionale sau în standardele în vigoare în statul membru din Uniunea Europeanã al producãtorului, dacã acestea asigurã un nivel de securitate echivalent cu cel din România.
(6) În baza notificãrii de cãtre Comisia Europeanã, Ministerul Economiei şi Finanţelor va informa Comisia, dacã este cazul, în termen de 3 luni obiecţiile pe care le are în legãturã cu prevederile de securitate prevãzute la alin. (4), cu precizarea motivelor de securitate în baza cãrora acestea nu ar trebui recunoscute.
ART. 5
Se interzice distribuitorilor de energie electricã, în condiţiile legii, sã impunã utilizatorilor de echipamente electrice de joasã tensiune, pentru conectare la reţea şi pentru furnizarea energiei electrice, condiţii de securitate suplimentare celor prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 6
(1) Când se constatã cã un echipament electric de joasã tensiune nu satisface cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1, organele de control vor lua mãsuri de retragere de pe piaţã şi interzicerea introducerii pe piaţã.
(2) Reintroducerea pe piaţã a unui echipament electric de joasã tensiune se efectueazã numai dupã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 2.
(3) În cazul situaţiilor prevãzute la alin. (1) organele de control vor informa în scris, dupã caz, Ministerul Economiei şi Finanţelor sau Ministerul Muncii, Familiei şi Egalitãţii de Şanse, indicând motivele deciziilor şi specificând urmãtoarele:
a) dacã neconformitatea constatatã se datoreazã unor deficienţe ale standardelor care adoptã standardele europene armonizate prevãzute la art. 4 alin. (2) sau prevederilor de securitate prevãzute la art. 4 alin. (4) şi (5);
b) dacã neconformitatea constatatã se datoreazã aplicãrii greşite a standardelor sau prevederilor prevãzute la art. 4 alin. (2), (4) şi (5);
c) dacã neconformitatea constatatã este atribuitã nerespectãrii bunelor practici inginereşti prevãzute la art. 2.
(4) Ministerul Economiei şi Finanţelor va informa de îndatã statele membre implicate şi Comisia Europeanã asupra neconformitãţilor constatate şi a mãsurilor luate, conform alin. (1) şi (3).
(5) Dacã alte state membre ridicã obiecţii faţã de decizia prevãzutã la alin. (1), Comisia Europeanã trebuie sã consulte de îndatã Ministerul Economiei şi Finanţelor.
ART. 7
(1) Înainte de introducerea pe piaţã, echipamentele electrice prevãzute la art. 1 trebuie sã poarte marcajul european de conformitate CE, prevãzut la art. 8 alin. (1) şi în anexa nr. 3 lit. A, care atestã conformitatea acestuia cu prevederile prezentei hotãrâri, inclusiv cu procedurile de evaluare a conformitãţii descrise în anexa nr. 4.
(2) În caz de divergenţã, producãtorul, reprezentantul sãu autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene sau importatorul poate prezenta un raport de încercãri în care este atestatã conformitatea echipamentului electric cu prevederile cuprinse în art. 2 şi în anexa nr. 1. Acest raport va fi întocmit de un organism notificat, conform procedurii prevãzute la art. 9.
(3) Pentru echipamentele electrice de joasã tensiune introduse pe piaţã cu marcaj CE producãtorul ori reprezentantul sãu autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene întocmeşte şi pãstreazã dosarul tehnic de conformitate, care va fi prezentat spre examinare, la cerere, organului de control. În mãsura în care organele de control considerã necesar pentru înţelegerea conţinutului pot solicita traducerea în limba românã a unor documente care însoţesc echipamentele din import. În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul sãu autorizat nu sunt stabiliţi în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a deţine dosarul tehnic de conformitate revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţã a echipamentului electric.
(4) Conformitatea echipamentului electric de joasã tensiune cu cerinţele prezentei hotãrâri trebuie certificatã printr-o declaraţie de conformitate EC emisã de producãtor ori de reprezentantul sãu autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, al cãrei conţinut este prevãzut în anexa nr. 5.
ART. 8
(1) Producãtorul sau reprezentantul sãu autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene aplicã într-un mod vizibil, uşor lizibil şi durabil marcajul CE pe echipamentul electric de joasã tensiune sau, dacã acest lucru nu este posibil, pe ambalaj, pe instrucţiunile de exploatare sau pe certificatul de garanţie.
(2) În cazul în care echipamentului electric de joasã tensiune îi sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului CE, marcajul va trebui sã ateste conformitatea cu prevederile tuturor acestor reglementãri.
(3) În cazul în care una sau mai multe dintre aceste reglementãri permit producãtorului, pentru o perioadã de tranziţie, sã aleagã reglementãrile aplicabile, marcajul CE va indica conformitatea numai cu reglementãrile aplicate de producãtor. În acest caz datele de identificare a reglementãrilor aplicate, aşa cum au fost ele publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, trebuie sã fie menţionate în documentele, notele sau instrucţiunile prevãzute de reglementãri şi care însoţesc echipamentele electrice.
(4) Se interzice aplicarea pe echipament a oricãrui marcaj asemãnãtor cu marcajul CE, care ar putea induce în eroare organele de control sau utilizatorii. Este admisã totuşi aplicarea altui marcaj pe echipamentul electric de joasã tensiune, pe ambalaj, pe instrucţiunile de prezentare sau pe certificatul de garanţie, cu condiţia ca vizibilitatea şi lizibilitatea marcajului CE sã nu fie diminuate.
(5) Atunci când organele de control constatã cã marcajul CE a fost aplicat nejustificat, producãtorul ori reprezentantul sãu autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene va fi obligat sã ia toate mãsurile pentru ca aceastã încãlcare sã înceteze, iar echipamentul electric de joasã tensiune sã se supunã prevederilor referitoare la acest marcaj, conform prevederilor art. 7 alin. (1).
(6) Dacã neconformitatea descrisã la alin. (5) continuã, organele de control vor lua mãsurile necesare pentru a restricţiona sau a interzice introducerea pe piaţã a echipamentului electric sau pentru a se asigura cã acesta a fost retras de pe piaţã în conformitate cu procedura descrisã la art. 6.
ART. 9
(1) Recunoaşterea laboratoarelor şi/sau a organismelor care pot întocmi rapoarte de încercãri conform art. 7 alin. (2) se face de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor pe baza unei metodologii de evaluare proprii, aprobate prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor.
(2) Listele organismelor/laboratoarelor recunoscute în condiţiile prevãzute la alin. (1) se aprobã prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor şi se actualizeazã periodic.
(3) Listele cuprinzând organismele recunoscute în condiţiile prevãzute la alin. (1) pentru efectuarea rapoartelor de încercãri prevãzute la art. 7 alin. (2), inclusiv modificãrile şi/sau actualizãrile acestora, se transmit de cãtre Ministerul Economiei şi Finanţelor statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene.
ART. 10
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã astfel:
a) nerespectarea cerinţelor esenţiale de securitate prevãzute la art. 2 alin. (2), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea utilizãrii şi introducerii pe piaţã a echipamentelor electrice de joasã tensiune neconforme;
b) nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (1) şi ale art. 13 alin. (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei, retragerea de pe piaţã şi/sau interzicerea introducerii pe piaţã a produselor nemarcate sau marcate incorect;
c) nerespectarea prevederilor anexei nr. 4, cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei şi interzicerea comercializãrii produselor pânã la o datã stabilitã de organele de control prevãzute la art. 11 împreunã cu producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau cu importatorul, dupã caz, pentru eliminarea neconformitãţii;
d) nerespectarea îndeplinirii permanente de cãtre organismele recunoscute a cerinţelor minime prevãzute de <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, republicatã, cu modificãrile ulterioare, cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei şi retragerea certificatului de recunoaştere de cãtre autoritatea competentã care l-a emis.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se fac de personalul anume împuternicit de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor pentru echipamentele destinate consumatorilor şi de Inspecţia Muncii, pentru echipamentele tehnice.
ART. 11
Contravenţiilor prevãzute la art. 10 alin. (1) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã echipamentelor electrice de joasã tensiune destinate exportului în ţãri altele decât cele care fac parte din Uniunea Europeanã.
ART. 13
(1) Pânã la data intrãrii în vigoare a Protocolului la Acordul european privind evaluarea conformitãţii şi acceptarea produselor industriale dintre România şi Uniunea Europeanã, denumit în continuare PECA, se admite introducerea pe piaţã atât a echipamentelor electrice cu marcaj CE, cât şi a celor cu marcajul naţional de conformitate CS în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre.
(2) Se interzice, în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre, aplicarea pe echipamentele electrice de joasã tensiune, concomitent, a marcajului CE şi a marcajului CS.
(3) Prevederile prezentei hotãrâri referitoare la marcajul CE se aplicã şi marcajului CS.
ART. 14
(1) Pânã la data intrãrii în vigoare a PECA, se admite introducerea pe piaţã a echipamentelor electrice cu marcaj CS, aplicat în condiţiile prevãzute de prezenta hotãrâre pentru marcajul CE. Elementele de identificare a marcajului CS sunt prevãzute în anexa nr. 3 lit. B.
(2) În cazul în care echipamentului electric de joasã tensiune îi sunt aplicabile şi alte reglementãri care prevãd aplicarea marcajului CS, acest marcaj trebuie sã ateste conformitatea cu prevederile tuturor acelor reglementãri.
(3) Pânã la termenele stabilite la alin. (1), pentru realizarea sarcinilor prevãzute la art. 7 alin. (2), Ministerul Economiei şi Finanţelor aprobã lista organismelor recunoscute în baza unei proceduri proprii. Listele laboratoarelor/organismelor recunoscute conform prevederilor art. 9 alin. (1) şi (2) se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I. Aceste laboratoare/organisme se înscriu în Registrul organismelor recunoscute.
ART. 15
(1) Responsabilitãţile producãtorului, reprezentantului sãu autorizat sau ale importatorului, în legãturã cu echipamentele electrice de joasã tensiune introduse pe piaţã cu marcaj CS, sunt aceleaşi cu cele prevãzute de prezenta hotãrâre pentru echipamentele electrice de joasã tensiune cu marcaj CE.
(2) Sancţiunile şi mãsurile prevãzute la art. 10 alin. (1) se aplicã şi în cazul echipamentelor electrice de joasã tensiune introduse pe piaţã cu marcaj CS.
ART. 16
Începând cu data aderãrii la Uniunea Europeanã vor fi admise la comercializare numai echipamentele electrice de joasã tensiune care poartã marcajul CE.
ART. 17
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 18
(1) Prezenta hotãrâre intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia prevederilor art. 4 alin. (5) şi (6) şi art. 6 alin. (4) şi (5), care intrã în vigoare la data aderãrii la Uniunea Europeanã, şi ale art. 9 alin. (3), care se aplicã de la data intrãrii în vigoare a PECA.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 567/2002 privind asigurarea securitãţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasã tensiune, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 458 din 27 iunie 2002, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 19
Prezenta hotãrâre transpune Directiva Consiliului 73/23/EEC privind armonizarea legislativã a statelor membre referitoare la echipamentele electrice destinate utilizãrii în anumite limite de tensiune, amendatã de Directiva Consiliului 93/68/EEC .

ANEXA 1

CERINŢE ESENŢIALE
de securitate pentru echipamentul electric de joasã tensiune

1. Condiţii generale
a) Caracteristicile principale, indicaţiile de recunoaştere şi de respectare, care vor asigura funcţionarea echipamentului electric de joasã tensiune în siguranţã şi în scopurile pentru care a fost fabricat, trebuie sã fie marcate pe echipament sau, dacã aceasta nu este posibil, într-un document însoţitor.
b) Denumirea producãtorului, firmei sau marca înregistratã trebuie sã fie aplicate în mod vizibil şi lizibil pe echipamentul electric de joasã tensiune sau, dacã nu este posibil, pe ambalaj.
c) Echipamentul electric de joasã tensiune, precum şi componentele sale trebuie sã fie fabricate astfel încât sã poatã fi asamblate şi conectate sigur şi corect.
d) Echipamentul electric de joasã tensiune trebuie sã fie proiectat şi fabricat astfel încât sã se asigure protecţia împotriva riscurilor prevãzute la pct. 2 şi 3, condiţionat de utilizarea şi întreţinerea adecvatã scopului pentru care a fost fabricat.
2. Protecţia împotriva riscurilor ce pot rezulta ca urmare a montãrii şi utilizãrii echipamentului electric de joasã tensiune
Mãsurile de naturã tehnicã trebuie sã fie prescrise cu respectarea cerinţelor prevãzute la pct. 1, pentru a se asigura cã:
a) persoanele şi animalele domestice sunt protejate corespunzãtor faţã de pericolul rãnirilor fizice sau de altã naturã care pot fi cauzate de contactul electric direct ori indirect;
b) nu se produc încãlziri, radiaţii sau arcuri electrice periculoase;
c) persoanele, animalele domestice şi bunurile mobile şi imobile sunt protejate corespunzãtor împotriva pericolelor de naturã neelectricã ce pot fi cauzate de echipamentul electric de joasã tensiune, aşa cum rezultã din experienţã;
d) izolaţia este corespunzãtoare unor cerinţe previzibile.
3. Protecţia împotriva riscului cauzat de influenţe externe asupra echipamentului electric de joasã tensiune
Mãsurile tehnice trebuie luate cu respectarea cerinţelor prevãzute la pct. 1, pentru a se asigura cã:
a) echipamentul electric de joasã tensiune satisface cerinţele previzibile de naturã mecanicã astfel încât persoanele, animalele domestice şi proprietatea sã nu fie puse în pericol;
b) echipamentul electric de joasã tensiune este rezistent la influenţe de naturã nemecanicã în condiţii previzibile de mediu, astfel încât persoanele, animalele domestice şi proprietatea sã nu fie puse în pericol;
c) echipamentul electric de joasã tensiune nu pericliteazã persoanele, animalele domestice şi proprietatea în condiţii previzibile de suprasarcini.

ANEXA 2

ECHIPAMENTE ŞI FENOMENE FIZICE
care nu sunt supuse prevederilor prezentei hotãrâri

1. Echipament electric pentru utilizare în atmosferã explozivã
2. Echipament electric pentru utilizare radiologicã şi medicalã
3. Componente electrice pentru lifturi de mãrfuri şi de persoane
4. Contoare de energie electricã
5. Fişe şi prize de uz casnic
6. Sisteme de supraveghere cu gard electric
7. Interferenţe radioelectrice
8. Echipamente electrice specializate, utilizate pe nave, avioane sau calea feratã, care se supun prevederilor elaborate de organizaţiile internaţionale la care România este parte

ANEXA 3

A. Marcajul de conformitate CE
1. Marcajul de conformitate CE este format din literele C şi E, având urmãtoarea formã:

NOTA(CTCE)
Marcajul de conformitate CE se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 402, din 15 iunie 2007, la pagina 15. A se vedea imaginea asociata.

Dacã marcajul CE este redus sau mãrit, proporţiile date în desenul de mai sus trebuie sã fie respectate.
2. Marcajul CE trebuie sã aibã o înãlţime de cel puţin 5 mm, cu excepţia cazurilor când aceasta nu este posibil, ţinându-se seama de natura aparatelor.
B. Marcajul de conformitate CS
Marcajul de conformitate CS este format din literele C şi S, cu forma prezentatã în figura urmãtoare:

NOTA(CTCE)
Marcajul de conformitate CS se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 402, din 15 iunie 2007, la pagina 15. A se vedea imaginea asociata.

NOTÃ:
- fontul (stilul literei): Times New Roman - corp 36;
- diametrul cercului: 20 mm.
În cazul în care marcajul CS trebuie sã fie mãrit sau micşorat, este necesar sã se respecte proporţiile prezentate în figura de mai sus.
Componentele C şi S ale marcajului CS trebuie sã aibã aceeaşi dimensiune pe verticalã, dar nu trebuie sã fie mai micã de 5 mm.

ANEXA 4

CONTROLUL INTERN AL PRODUCIEI

1. Producãtorul ori reprezentantul sãu autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene asigurã şi declarã cã echipamentele electrice de joasã tensiune satisfac cerinţele de securitate care sunt aplicabile. Producãtorul ori reprezentantul sãu autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie sã aplice marcajul CE pe fiecare produs şi sã întocmeascã în scris o declaraţie de conformitate EC.
2. Producãtorul ori reprezentantul sãu autorizat stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene este obligat sã întocmeascã un dosar tehnic de conformitate care va fi prezentat spre examinare, la cerere, organismelor de control.
3. Dosarul tehnic de conformitate trebuie sã ateste conformitatea echipamentului electric de joasã tensiune cu principalele cerinţe de securitate şi, în mãsura în care este relevant, sã fie acoperitã proiectarea, producerea şi funcţionarea acestuia.
4. Dosarul tehnic de conformitate va cuprinde:
a) descrierea generalã a echipamentului electric de joasã tensiune;
b) instrucţiuni de exploatare, manual de utilizare;
c) desene de proiectare şi de fabricaţie, scheme ale componentelor, subansamblurilor, circuitelor;
d) descriere şi explicaţii necesare pentru înţelegerea celor prezentate la lit. c);
e) rezultatele calculelor de proiectare, controale efectuate etc.;
f) lista cuprinzând standardele ce se aplicã integral sau parţial şi descrierea soluţiilor aplicate pentru a satisface cerinţele esenţiale de securitate în situaţia neaplicãrii integrale a standardelor;
g) rapoarte de încercãri;
h) declaraţie de conformitate, în copie, inclusiv traducerea legalizatã în limba românã pentru echipamentele electrice de joasã tensiune din import.
5. Dosarul tehnic de conformitate trebuie ţinut la dispoziţia organelor de control minimum 10 ani de la data fabricaţiei ultimului echipament electric de joasã tensiune. Atunci când este cazul, în mãsura în care organele de control considerã necesar pentru înţelegerea conţinutului, acestea pot solicita traducerea în limba românã a unor documente. În cazul în care producãtorul ori reprezentantul sãu autorizat nu este stabilit în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, obligaţia de a pãstra documentaţia tehnicã revine persoanei responsabile cu introducerea echipamentului electric de joasã tensiune pe piaţa româneascã.
6. Producãtorul trebuie sã ia mãsurile necesare pentru ca procesul de producţie sã asigure conformitatea echipamentului electric de joasã tensiune fabricat cu documentaţia tehnicã prezentatã la pct. 4 şi cu cerinţele esenţiale de securitate prevãzute în anexa nr. 1.

ANEXA 5

DECLARAŢIA DE CONFORMITATE EC

Declaraţia de conformitate EC trebuie sã conţinã urmãtoarele elemente:
a) numele şi adresa producãtorului sau reprezentantului sãu autorizat stabilit în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene;
b) descrierea echipamentului electric;
c) referirea la standardele armonizate;
d) dacã este cazul, referirea la specificaţiile în baza cãrora este declaratã conformitatea;
e) identificarea semnatarului împuternicit sã încheie acte juridice în numele producãtorului sau al reprezentantului sãu autorizat stabilit în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene;
f) ultimele douã cifre ale anului în care marcajul CE a fost aplicat.

------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016