Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 452 din 21 aprilie 2008  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 1.223/1996 privind reorganizarea activitatii de coordonare si dezvoltare a patrimoniului genetic national din zootehnie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 452 din 21 aprilie 2008 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.223/1996 privind reorganizarea activitatii de coordonare si dezvoltare a patrimoniului genetic national din zootehnie

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 330 din 25 aprilie 2008

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ARTICOL UNIC
<>Hotãrârea Guvernului nr. 1.223/1996 privind reorganizarea activitãţii de coordonare şi dezvoltare a patrimoniului genetic naţional din zootehnie, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 27 noiembrie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 1, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Sediul Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu" este în şoseaua Bucureşti-Ploieşti, km 18,2, comuna Baloteşti, judeţul Ilfov."
2. La articolul 1, alineatele (2) şi (2^2) se abrogã.
3. La articolul 2, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) efectueazã, pe baze ştiinţifice şi tehnice avansate, controlul zootehnic calitativ al producţiilor de origine animalã lapte, carne, lânã - controlul complex de laborator al calitãţii laptelui şi salubritãţii materialului seminal, în special prin metode microscopice moderne, precum şi testele de paternitate şi de profilaxie geneticã la bovine, ovine, porcine şi cabaline, inclusiv prin metode şi tehnici citogenetice performante, în colaborare ştiinţificã, tehnicã şi economicã cu institute şi laboratoare consacrate, fiind abilitatã guvernamental sã emitã buletine oficiale de analizã şi de expertizã, care au şi valoare juridicã;".
4. La articolul 2, dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
"b^1) acrediteazã unitãţile implicate în desfãşurarea activitãţilor de selecţie şi ameliorare, însãmânţãri artificiale şi depozitele de material seminal congelat, autorizeazã personalul care desfãşoarã activitãţi de control oficial al producţiilor şi de însãmânţãri artificiale, avizeazã importul de animale vii pentru reproducţie, material seminal, embrioni, ovule, ouã de incubaţie pentru reproducţie, notificã prin buletine oficiale de analizã şi expertizã calitatea materialului seminal;".
5. Articolul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Structura organizatoricã, încadrarea cu personal, statele de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare ale Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G.K. Constantinescu" se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale, cu încadrarea strictã în numãrul de posturi şi în fondurile financiare aprobate prin lege."
6. La articolul 4, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Populaţiile de animale care reprezintã patrimoniul genetic din zootehnie, categoriile de ferme zootehnice de elitã, precum şi mãsurile de protecţie tehnicã şi economico-financiarã ale acestora, în condiţiile specifice economiei de piaţã şi activitãţilor de cercetare-dezvoltare, sunt prevãzute în anexa nr. 3 care face parte integrantã din prezenta hotãrâre."
7. La articolul 4, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Omologarea populaţiilor de animale-rase, linii, hibrizi de animale, pãsãri, albine, viermi de mãtase, realizate în unitãţile de cercetare, precum şi în ferme sau crescãtorii particulare - se face de cãtre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin autoritatea competentã în domeniu, Agenţia Naţionalã pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", pe baza concluziilor desprinse din analiza rezultatelor obţinute în urma lucrãrilor de verificare avizate de Consiliul tehnico-ştiinţific al Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu" şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale."
8. La articolul 9 alineatul (2), referirile la anexele nr. 1 şi 2 se eliminã.
9. Articolul 11 se abrogã.
10. Anexele nr. 1, 2 şi 4 se abrogã.
11. Anexa nr. 3 se modificã şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltãrii rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat

Ministrul economiei şi finanţelor,
Varujan Vosganian

Departamentul pentru Afaceri Europene,
Adrian Ciocãnea,
secretar de stat

Bucureşti, 21 aprilie 2008.
Nr. 452.


ANEXĂ
(Anexa nr. 3 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.223/1996 )

DEFINIREA ŞI ORGANIZAREA PATRIMONIULUI GENETIC DIN ZOOTEHNIE

TITLUL A
Populaţiile de animale care reprezintã patrimoniul genetic din zootehnie
(1) În conformitate cu normele internaţionale şi naţionale de specialitate, populaţiile de animale aparţinând patrimoniului genetic naţional se clasificã astfel:
a) populaţii în stare normalã, în care se includ populaţiile cu numãr mare de indivizi şi pentru care sunt întocmite programe naţionale de ameliorare;
b) populaţii în siguranţã, care au un numãr mare de indivizi, fãrã programe naţionale de ameliorare sau cu programe de ameliorare zonale;
c) populaţii vulnerabile, care au efective în scãdere rapidã prin tãiere sau metisare, indiferent dacã au sau nu programe de ameliorare;
d) populaţii în pericol, cu efective matcã reduse numeric;
e) populaţii în stare criticã, cu efective matcã foarte mici;
f) populaţii în constituire, prin lucrãri de identificare, structurare şi realizare de noi creaţii biologice.
(2) Nominalizarea acestor populaţii şi modalitãţile în care se asigurã protecţia lor se fac de cãtre Academia de tiinţe Agricole şi Silvice, prin Secţia de zootehnie, care, prin însãrcinare guvernamentalã, precizeazã periodic institutul focal şi persoanele de contact pentru organizaţii internaţionale care se ocupã cu protecţia populaţiilor vulnerabile, în pericol şi în stare criticã.

TITLUL B
Categoriile de ferme zootehnice de elitã
(1) În funcţie de speciile de animale, sexul acestora şi utilizarea lor productivã, principalele categorii de ferme zootehnice de elitã sunt urmãtoarele:
a) fermele de taurine, bubaline, ovine, suine şi hergheliile, relativ închise reproductiv;
b) centrele de selecţie, testare şi hibridare pentru pãsãri, peşti, iepuri, animale de blanã, albine şi viermi de mãtase;
c) fermele de tauri autorizaţi pentru producerea de material seminal congelat;
d) fermele asociaţiilor şi sindicatelor de crescãtori şi gospodãriile private cu numãr mic de animale de calitate zootehnicã atestatã;
e) depozitele de armãsari de reproducţie;
f) depozitele de berbeci, ţapi şi vieri utilizaţi în biotehnologia însãmânţãrilor artificiale;
g) biobazele cu femele de reproducţie de valoare geneticã ridicatã, utilizate ca donatoare de embrioni.
(2) Se vor acorda prioritãţi strategice de dezvoltare sectorialã tuturor fermelor zootehnice de elitã şi în special celor prevãzute la lit. d) şi g).
(3) Animalele din fermele zootehnice de elitã prevãzute la alin. (1) se înscriu oficial în Registrul genealogic de stat, cu numere matricole acordate conform instrucţiunilor naţionale şi internaţionale.

TITLUL C
Mãsuri de protecţie tehnicã şi economico-financiarã pentru patrimoniul genetic naţional din zootehnie
(1) ANARZ, prin structurile sale naţionale şi zonale, autorizeazã anual şi individual fermele zootehnice de elitã şi/sau de multiplicare, dupã caz, pe baza criteriilor tehnico-ştiinţifice moderne, rezultate din activitatea proprie de cercetaredezvoltare, racordate la legislaţia europeanã şi euroatlanticã, în conformitate cu rezultatele controlului oficial al performanţelor zootehnice şi ale estimãrii computerizate a valorii de ameliorare geneticã, în funcţie de necesarul de reproducãtori (masculi şi femele), pentru înlocuirea lor în fermele zootehnice de elitã şi în crescãtoriile din treptele de la baza piramidei ameliorãrii genetice, în sprijinul crescãtorilor de animale.
(2) Autorizarea acordatã conform alin. (1) fermelor zootehnice de elitã se retrage când nu sunt îndeplinite normele tehnice şi metodologice elaborate de ANARZ, aprobate de Direcţia generalã a producţiei animale din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale şi stabilite prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale.
(3) Este necesarã acordarea sprijinului tehnic şi economicofinanciar, diversificat şi diferenţiat, fiecãrei categorii de ferme zootehnice de elitã precizate la lit. B alin. (1), pentru a se realiza consecvent şi eficient o protecţie realã şi o dezvoltare susţinutã ale patrimoniului genetic naţional din zootehnie, pe baze ştiinţifice şi tehnice moderne, adaptate managementului din economia de piaţã şi corelate cu cerinţele impuse de legislaţia internaţionalã.
(4) În aceste scopuri tehnico-economice, care reprezintã obiective strategice ale dezvoltãrii pe termen lung a zootehniei româneşti, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, prin Consiliul Zootehnic Superior, în colaborare cu ANARZ şi cu asociaţiile crescãtorilor de animale, va propune periodic actele normative necesare, ce vor fi avizate de Ministerul Economiei şi Finanţelor şi aprobate la nivelurile decizionale legale.
(5) Primul pachet al acestor acte normative va fi finalizat în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri, cu prioritate pentru sprijinul crescãtorilor privaţi de animale şi pentru adaptarea reţelei naţionale de reproducţie şi selecţie la cerinţele obiective ale economiei de piaţã, inclusiv prin privatizarea necesarã a unor prestãri de servicii şi creşterea realã a eficienţei economico-sociale a activitãţilor complexe pentru protecţia şi dezvoltarea patrimoniului genetic naţional din zootehnie.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016