Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 449 din 8 iunie 1999  privind infiintarea Zonei Libere Curtici-Arad si a Regiei Autonome Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 449 din 8 iunie 1999 privind infiintarea Zonei Libere Curtici-Arad si a Regiei Autonome "Administratia Zonei Libere Curtici-Arad"

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 264 din 9 iunie 1999

În temeiul <>art. 6 şi 7 din Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Se înfiinţeazã Zona Libera Curtici-Arad cu o suprafata totalã de 90 ha, compusa din doua platforme amplasate în oraşul Curtici şi în municipiul Arad, conform anexelor nr. 1 a) şi 3.
(2) Activitãţile specifice regimului de zona libera se vor desfasura numai în perimetrele delimitate potrivit alin. (1) şi imprejmuite.
ART. 2
Se înfiinţeazã Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad", cu sediul în oraşul Curtici, str. Alexandru Ioan Cuza nr. 1, judeţul Arad.
ART. 3
Se aproba deschiderea Punctului de control pentru trecerea frontierei "Zona Libera Curtici-Arad" şi înfiinţarea Vãmii "Zona Libera Curtici-Arad".
ART. 4
Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" este persoana juridicã romana care funcţioneazã sub autoritatea Ministerului Transporturilor, pe principiile gestiunii economice şi autonomiei financiare, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 84/1992 şi cu regulamentul de organizare şi funcţionare prevãzut în anexa nr. 2.
ART. 5
Terenurile care intra în perimetrul Zonei Libere Curtici-Arad sunt bunuri proprietate publica a statului, dobândind acest regim potrivit <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publica şi regimul juridic al acesteia.
Acestea se dau în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" de la unitãţile administrativ-teritoriale prevãzute în anexa nr. 1 b).
ART. 6
(1) Societãţile comerciale "Romtrans" - S.A. Arad, "Comcereal" - S.A. Arad şi Combinatul Agroindustrial Curtici - S.A. îşi pãstreazã deplina proprietate asupra construcţiilor şi celorlalte utilaje şi vor continua sa funcţioneze potrivit dispoziţiilor <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale statutelor proprii.
(2) Societãţile comerciale prevãzute la alin. (1) îşi vor putea desfasura activitatea în zona libera pe baza licenţelor prevãzute la <>art. 11 din Legea nr. 84/1992 şi cu respectarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad".
(3) Societãţile comerciale prevãzute la alin. (1) vor putea concesiona sau închiria terenurile necesare pentru desfãşurarea activitãţii lor în zona libera de la Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad".
(4) Societãţile comerciale prevãzute la alin. (1) vor avea drept de folosinta nediscriminatoriu asupra cãilor de acces din incinta zonei libere.
ART. 7
(1) Persoanele fizice şi juridice care introduc sau scot bunuri în şi din Zona Libera Curtici-Arad au obligaţia sa prezinte organelor vamale documentele prevãzute de legislaţia romana şi de convenţiile internaţionale la care România este parte.
(2) Mãrfurile periculoase pot intra în Zona Libera Curtici-Arad numai în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare în acest domeniu şi pot fi depozitate numai în spaţii special amenajate în acest scop de Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad".
ART. 8
(1) Supravegherea vamalã se efectueazã potrivit reglementãrilor legale în vigoare. În vederea exercitãrii acestei supravegheri, la cãile de acces în Zona Libera Curtici-Arad vor fi instalate posturi de control permanente.
(2) În scopul asigurãrii desfãşurãrii activitãţii vamale şi de control trafic frontiera la accesul în Zona Libera Curtici-Arad, Ministerul Finanţelor şi Ministerul de Interne vor asigura numãrul de posturi prevãzut în anexele nr. 4 şi 5. Ordonatorii principali de credite vor stabili salariile de baza şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare, prevãzute de lege, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 1999, în conformitate cu <>art. 9 din Legea bugetului de stat pe anul 1999 nr. 36/1999 .
(3) Vama "Zona Libera Curtici-Arad" se doteaza cu mijloacele tehnice necesare prevãzute în anexa nr. 5, de cãtre Ministerul Finanţelor, pe baza fundamentarii prezentate de Direcţia Generalã a Vamilor, finanţarea acestora asigurându-se din Fondul special pentru dezvoltarea şi modernizarea punctelor de control pentru trecerea frontierei, precum şi a celorlalte unitãţi vamale, prevãzut de <>Legea nr. 8/1994 , cu modificãrile ulterioare.
(4) Cheltuielile care privesc personalul şi dotãrile prevãzute în anexele nr. 4 şi 5 se asigura de cãtre ordonatorii principali de credite, în limita sumelor aprobate cu aceasta destinaţie.
ART. 9
(1) Autoritãţile vamale, ale poliţiei de frontiera, ale controlului fitosanitar şi ale poliţiei veterinare, care desfãşoarã activitãţi în Punctul de control pentru trecerea frontierei "Zona Libera Curtici-Arad", pot efectua verificãri în interiorul zonei libere, în cazul existenţei unor sesizãri sau suspiciuni privind încãlcarea prevederilor legale specifice domeniului lor de activitate, cu avizul prealabil al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad".
(2) În cazul poliţiei de frontiera, verificãrile prevãzute la alin. (1) se pot efectua şi cu anunţarea ulterioara a administraţiei.
ART. 10
(1) Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" va pune la dispoziţie, gratuit, autoritãţilor care funcţioneazã, potrivit legii, în Punctul de control pentru trecerea frontierei "Zona Libera Curtici-Arad" spaţiile de lucru necesare şi mijloacele de comunicaţii telefonice fixe necesare bunei desfasurari a activitãţii lor specifice.
(2) Activitatea autoritãţilor prevãzute la alineatul precedent va începe numai dupã darea în folosinta a acestor spaţii.
ART. 11
Controlul paşapoartelor, permiselor de acces şi al celorlalte documente pentru trecerea frontierei de stat romane, aparţinând persoanelor fizice şi juridice romane sau strãine care intra şi ies în/din Zona Libera Curtici-Arad, se face de cãtre autoritãţile poliţiei de frontiera, conform prevederilor <>Legii nr. 56/1992 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 12
Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" va realiza în anul 1999 imprejmuirea platformelor prevãzute în anexa nr. 1, pe baza proiectelor de execuţie avizate de Direcţia Generalã a Vamilor, elaborate şi aprobate potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
ART. 13
(1) Activitatea de concesionare şi închiriere de terenuri şi construcţii aparţinând Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" se face, cu excepţia art. 6 alin. (3), prin licitaţie publica, de cãtre aceasta, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, sub îndrumarea şi coordonarea Ministerului Transporturilor, prin Agenţia Zonelor Libere.
(2) Comisia de licitaţie va fi numita prin ordin al ministrului transporturilor şi va fi formatã din reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, Agenţiei Zonelor Libere, Agenţiei Romane de Dezvoltare, Ministerului Finanţelor, Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" şi ai Prefecturii Judeţului Arad.
(3) Desfãşurarea activitãţilor care se pot efectua, potrivit legii, în zona libera, de cãtre persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, este permisã numai pe baza de licenţe eliberate de Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad", cu respectarea legislaţiei în vigoare.
ART. 14
Predarea-preluarea patrimoniului afectat Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" se va face pe baza de protocol, încheiat în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 15
Pentru anul 1999 cheltuielile de organizare şi funcţionare, inclusiv pentru realizarea primelor investiţii de împrejmuire a platformelor Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad", se suporta de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor. Sumele cu aceasta destinaţie urmeazã a fi aprobate prin legea de rectificare a bugetului de stat pe anul 1999.
ART. 16
(1) Pentru primul an de funcţionare salarizarea personalului Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" se va face potrivit prevederilor anexei nr. 11 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 281/1993 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în baza coeficienţilor de ierarhizare prevãzuţi de <>Ordonanta Guvernului nr. 39/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi a valorii coeficientului K = 1,00, actualizatã cu indexarile aprobate pentru sectorul bugetar.
(2) Dupã primul an calendaristic de activitate salarizarea şi stabilirea drepturilor de personal ale angajaţilor se vor face prin contractul colectiv de munca, negociat şi încheiat conform legii.
(3) De asemenea, pentru primul an de funcţionare a regiei autonome statul de funcţii şi structura organizatoricã vor fi aprobate de Ministerul Transporturilor.
ART. 17
Pana la finalizarea lucrãrilor de împrejmuire şi de deschidere a Punctului de control pentru trecerea frontierei "Zona Libera Curtici-Arad" şi pana la începerea activitãţii Vãmii "Zona Libera Curtici-Arad" agenţii economici existenţi în zona îşi vor desfasura activitatea în regim normal.
ART. 18
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 19
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri anexa nr. 2 lit. B la <>Hotãrârea Guvernului nr. 263/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 154 din 14 aprilie 1999, se modifica şi se completeazã în mod corespunzãtor.


PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
--------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

p. Ministru de stat,
ministrul apãrãrii naţionale,
Constantin Degeratu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul industriei
şi comerţului,
Radu Berceanu

Ministru de interne,
Constantin Dudu-Ionescu

p. Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,

Simona Marinescu,
secretar de stat


ANEXA 1a)

DELIMITAREA GEOGRAFICĂ
a Zonei Libere Curtici-Arad

Delimitarea geograficã a Zonei Libere Curtici-Arad este urmãtoarea:
- Platforma nr. I - în suprafata de 75 ha, situata în oraşul Curtici, delimitata astfel:
. la nord - teren al Consiliului Local al Oraşului Curtici, pe o lungime de 600 m;
. la vest - calea feratã CF 28, pe o lungime de 1.800 m;
. la sud - str. Alexandru Ioan Cuza nr. 1, 2, 3, pe o lungime de 453 m, drumul comunal DC 494, pe o lungime de 200 m;
. la est - drumul de exploatare agricol De 497, pe o lungime de 1.767 m;
- Platforma nr. II - în suprafata de 15 ha, situata în incinta Regiei Autonome "Aeroportul cu Trafic Internaţional Arad", delimitata astfel:
. la nord - calea de rulare, pe o lungime de 895 m;
. la vest - platforma AVO, pe o lungime de 75 m;
. la sud - Asociaţia Familialã "Barna", pe o lungime de 412 m, Asociaţia Familialã "Cilan", pe o lungime de 400 m, Asociaţia Agricolã Familialã "Pusta Bujac", pe o lungime de 190 m;
. la est - Asociaţia Agricolã Familialã "Pusta Bujac", pe o lungime de 75 m, teren aparţinând Consiliului Judeţean Arad, pe o lungime de 30 m.



ANEXA 1b)

DATELE
privind suprafeţele de teren care trec în administrarea Regiei Autonome "Zona Libera Curtici-Arad"



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Unitatea de la care Suprafata Valoarea Nr.
crt. se transmite terenul terenului terenului carte
(ha) (mii lei) funciarã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Consiliul Local al Oraşului
Curtici 75 3.638.812,121 705
9.327
9.603
2. Consiliul Judeţean Arad 15 5.797.618,2 18.531
18.532
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

TOTAL: 90 9.436.430,321



ANEXA 2

REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad"

CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
Zona Libera Curtici-Arad este supusã prevederilor prezentului regulament de organizare şi funcţionare.
ART. 2
Administrarea Zonei Libere Curtici-Arad se realizeazã de cãtre Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad, care se organizeazã şi funcţioneazã ca regie autonomã, având atribuţiile prevãzute în prezentul regulament.
ART. 3
Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" este persoana juridicã, funcţioneazã pe baza de gestiune economicã şi autonomie financiarã şi îşi desfãşoarã activitatea pe baza prezentului regulament de organizare şi funcţionare şi a legislaţiei în vigoare.
ART. 4
Sediul Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" este în oraşul Curtici, str. Alexandru Ioan Cuza nr. 1, judeţul Arad.
ART. 5
Delimitarea geograficã a Zonei Libere Curtici-Arad este urmãtoarea:
- Platforma nr. I - în suprafata de 75 ha, situata în oraşul Curtici, delimitata astfel:
. la nord - teren al Consiliului Local al Oraşului Curtici, pe o lungime de 600 m;
. la vest - calea feratã CF 28, pe o lungime de 1.800 m;
. la sud - str. Alexandru Ioan Cuza nr. 1, 2, 3, pe o lungime de 453 m, drumul comunal DC 494, pe o lungime de 200 m;
. la est - drumul de exploatare agricol De 497, pe o lungime de 1.767 m;
- Platforma nr. II - în suprafata de 15 ha, situata în incinta Regiei Autonome "Aeroportul cu Trafic Internaţional Arad", delimitata astfel:
. la nord - calea de rulare, pe o lungime de 895 m;
. la vest - platforma AVO, pe o lungime de 75 m;
. la sud - Asociaţia Familialã "Barna", pe o lungime de 412 m, Asociaţia Familialã "Cilan", pe o lungime de 400 m, Asociaţia Agricolã Familialã "Pusta Bujac", pe o lungime de 190 m;
. la est - Asociaţia Agricolã Familialã "Pusta Bujac", pe o lungime de 75 m, teren aparţinând Consiliului Judeţean Arad, pe o lungime de 30 m.
CAP. 2
Obiectul de activitate
ART. 6
Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" are ca obiect de activitate administrarea şi exploatarea suprafeţei declarate zona libera.
ART. 7
Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad", în calitate de administrator al bunurilor din patrimoniul sau, are urmãtoarele atribuţii:
a) rãspunde de respectarea reglementãrilor legale aplicabile în realizarea obiectului sau de activitate şi controleazã modul în care persoanele care activeazã în zona libera respecta prevederile legale care se aplica în aceasta zona;
b) concesioneaza şi închiriazã terenuri şi construcţii din Zona Libera Curtici-Arad persoanelor fizice şi juridice, romane sau strãine, în condiţiile prevãzute de lege;
c) administreazã şi asigura exploatarea platformelor, magaziilor, instalaţiilor, utilajelor, clãdirilor social-administrative, grupurilor sociale, spaţiilor de transformare, suprafeţelor de teren şi a altor imobile aflate în dotare proprie;
d) asigura repararea şi întreţinerea construcţiilor şi a instalaţiilor pe care le administreazã;
e) asigura întreţinerea în stare de funcţionare a utilitãţilor privind furnizarea de apa, agent termic, energie electrica, canalizare şi telefonie;
f) asigura întreţinerea cãilor rutiere de acces;
g) asigura salubrizarea clãdirilor şi a construcţiilor situate în Zona Libera Curtici-Arad şi preluarea reziduurilor petroliere, menajere şi industriale;
h) înregistreazã situaţia statistica a datelor de producţie şi financiare ale agenţilor economici care utilizeazã Zona Libera Curtici-Arad;
i) avizeazã, coordoneazã şi controleazã realizarea activitãţilor în Zona Libera Curtici-Arad prin eliberarea de licenţe tuturor utilizatorilor zonei libere - agenţi economici, persoane fizice şi juridice, romane sau strãine -, în scopul dezvoltãrii echilibrate a zonei, al evitãrii concurentei neloiale şi al protejãrii mediului ambiant;
j) stabileşte, potrivit reglementãrilor legale, tarifele minime anuale pentru toate activitãţile pe care le desfãşoarã în interiorul Zonei Libere Curtici-Arad sau în legatura cu aceasta, pe baza analizei complete şi comparative, şi le supune aprobãrii consiliului sau de administraţie;
k) avizeazã documentaţiile tehnice şi proiectele de execuţie ale noilor obiective economice realizate prin mijloace proprii de cãtre agenţi economici romani sau strãini ori în cooperare cu aceştia, în conformitate cu legislaţia în vigoare, în scopul dezvoltãrii echilibrate a Zonei Libere Curtici-Arad şi al protecţiei mediului ambiant;
l) asigura aplicarea normelor de protecţie a muncii şi a mediului înconjurãtor, a normelor de igiena şi de prevenire şi combatere a bolilor transmisibile şi controleazã modul de respectare a acestor norme;
m) organizeazã activitatea de prevenire şi stingere a incendiilor;
n) întocmeşte, supune spre aprobare şi executa, conform legii, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru activitatea proprie;
o) informeazã periodic sau la cererea Ministerului Transporturilor, prin Agenţia Zonelor Libere, despre activitãţile desfãşurate în Zona Libera Curtici-Arad şi despre eficienta acestora;
p) elaboreazã studii şi programe privind proportiile, nivelurile şi ritmurile de dezvoltare, modernizare şi sistematizare a Zonei Libere Curtici-Arad;
r) organizeazã şi desfãşoarã activitatea de paza şi control la porţile de acces şi pe întregul teritoriu al Zonei Libere Curtici-Arad.
ART. 8
În Zona Libera Curtici-Arad se pot desfasura urmãtoarele activitãţi:
a) manipularea, depozitarea, sortarea, mãsurarea, ambalarea, condiţionarea, asamblarea, prelucrarea, fabricarea, marcarea, testarea, licitarea, vânzarea-cumpãrarea, expertizarea, repararea, dezmembrarea mãrfurilor, transportul şi expeditiile interne şi internaţionale;
b) organizarea de expoziţii;
c) organizarea operaţiunilor de bursa şi financiar-ban-care, cu avizul Bãncii Naţionale a României;
d) înfiinţarea de cantine şi restaurante, precum şi de magazine de desfacere sau comercializare en gros sau en dAtail în perimetrul zonei libere;
e) închirierea sau concesionarea clãdirilor, terenurilor, spaţiilor de depozitare şi a spaţiilor neamenajate din zona libera, destinate construirii de obiective economice;
f) controlul calitativ şi cantitativ al mãrfurilor;
g) aprovizionarea mijloacelor de transport care opereazã în Zona Libera Curtici-Arad;
h) prestãri de servicii, precum şi alte activitãţi specifice regimului de zona libera.
Activitãţile prevãzute la alin. 1 se vor desfasura asigurându-se mãsurile de protecţie a mediului. În baza aprobãrii conducerii Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad", personalului de control al protecţiei mediului i se permite accesul în Zona Libera Curtici-Arad pentru efectuarea controlului de specialitate.
ART. 9
Activitãţile prevãzute la art. 8 se realizeazã de agenţii economici utilizatori ai Zonei Libere Curtici-Arad, cu avizul şi pe baza licenţelor eliberate de Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad", în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 10
Introducerea sau scoaterea în/din Zona Libera Curtici-Arad a mãrfurilor de orice fel şi a mijloacelor de transport se efectueazã cu respectarea prevederilor legale în vigoare în ceea ce priveşte controlul sau supravegherea vamalã, controlul de frontiera, controlul sanitar-veterinar sau fitosanitar, dupã caz.
În Zona Libera Curtici-Arad este interzis accesul mãrfurilor al cãror import este prohibit pe teritoriul României prin lege sau prin convenţiile internaţionale la care România este parte.
CAP. 3
Patrimoniul
ART. 11
Activul patrimonial al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" este în valoare totalã de 9.436.430.321 lei.
ART. 12
Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" este administratorul sau, dupã caz, proprietarul bunurilor din patrimoniul sau. În exercitarea dreptului de administrare regia foloseşte bunurile pe care le are în patrimoniu în scopul realizãrii obiectului sau de activitate şi beneficiazã de rezultatele utilizãrii acestora, potrivit legislaţiei în vigoare.
CAP. 4
Organele de conducere
ART. 13
Conducerea Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" este asigurata de:
- consiliul de administraţie;
- directorul general, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi este numit de ministrul transporturilor.
ART. 14
Consiliul de administraţie se numeşte prin ordin al ministrului transporturilor şi este compus din 7 membri, dupã cum urmeazã:
- directorul general al regiei autonome;
- un reprezentant al Ministerului Transporturilor;
- un reprezentant al Ministerului Finanţelor;
- un reprezentant al Agenţiei Zonelor Libere;
- economişti, ingineri, jurişti, tehnicieni din rândul salariaţilor Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" sau specialişti din afarã acesteia.
Activitatea consiliului de administraţie se desfãşoarã pe baza prezentului regulament şi a regulamentului propriu de organizare şi funcţionare.
ART. 15
Membrii consiliului de administraţie sunt numiţi pe o perioada de 4 ani, iar jumãtate dintre ei poate fi înlocuitã la fiecare 2 ani. Consiliul de administraţie poate propune Ministerului Transporturilor înlocuirea unui membru necorespunzãtor, precum şi completarea locurilor devenite vacante din diferite motive, în cursul perioadei de 4 ani. Membrul nou-numit va funcţiona numai pana la încheierea acestei perioade.
Membrii consiliului de administraţie nu pot participa la conducerea societãţilor comerciale şi a regiilor autonome cu care Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" întreţine relaţii de afaceri sau fata de care are interese contrare.
ART. 16
Membrii consiliului de administraţie îşi pãstreazã calitatea de angajat la unitatea sau la instituţia de la care provin, cu toate drepturile şi obligaţiile derivând din aceasta calitate.
Pentru activitatea depusa în consiliul de administraţie aceştia primesc o indemnizaţie lunarã al carei cuantum se stabileşte prin hotãrâre a consiliului de administraţie, conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 17
Consiliul de administraţie se întruneşte lunar şi ori de câte ori interesele regiei o cer, la solicitarea preşedintelui, care stabileşte ordinea de zi, sau la solicitarea a cel puţin jumãtate plus unul din numãrul membrilor consiliului de administraţie.
ART. 18
Pentru luarea unor decizii complexe consiliul de administraţie poate atrage în activitatea de analiza consilieri din diferite sectoare. Activitatea acestora poate fi remuneratã pe baza de contract civil.
ART. 19
Consiliul de administraţie poate lua hotãrâri numai în prezenta majoritãţii simple a membrilor sãi. Dacã aceasta majoritate nu este realizatã, întrunirea consiliului de administraţie se reprogrameaza într-un termen de cel mult 15 zile, cu aceeaşi ordine de zi.
ART. 20
Consiliul de administraţie are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) aproba conceptia şi strategia de dezvoltare a Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad", introducerea de noi tehnologii şi modernizarea celor existente, întreţinerea functionalitatii şi repararea tuturor construcţiilor din administrare;
b) analizeazã bilanţul contabil anual şi contul de profit şi pierderi şi le înainteazã spre avizare Ministerului Transporturilor şi spre aprobare Ministerului Finanţelor, potrivit legii;
c) propune spre aprobare organelor competente bugetul de venituri şi cheltuieli;
d) aproba sau propune spre aprobare, potrivit competentelor, investiţiile ce urmeazã a se realiza de cãtre regie;
e) aproba structura organizatoricã a regiei, întocmeşte nomenclatoarele de funcţii şi decide înfiinţarea de noi compartimente de activitate sau desfiinţarea altora existente, începând cu al doilea an calendaristic de funcţionare;
f) stabileşte atribuţiile, precum şi relaţiile compartimentelor din aparatul propriu al regiei cu terţii;
g) aproba volumul maxim al creditelor bancare ce pot fi contractate pentru investiţii, conform prevederilor legale;
h) propune spre aprobare, în condiţiile legii, majorarea sau diminuarea patrimoniului, precum şi încheierea unor contracte de concesionare sau de închiriere;
i) aproba constituirea fondului de rezerva, a fondului de dezvoltare şi a altor fonduri, în condiţiile legii;
j) aproba, în condiţiile legii, angajarea şi efectuarea de cheltuieli de orice natura, inclusiv pentru investiţii, tranzacţii financiare şi comerciale, vânzãri sau închirieri de bunuri mobile sau imobile, proprietate a regiei, care nu mai sunt necesare sau ale cãror cheltuieli de întreţinere sunt nejustificate din punct de vedere economic;
k) aproba nivelul minim anual al tarifelor de licenţe pentru toate activitãţile şi prestaţiile care se efectueazã în Zona Libera Curtici-Arad, al tarifelor pentru permisele de acces, pe baza analizei complete şi comparative, al tarifelor de închiriere sau de concesionare şi le supune spre avizare Ministerului Transporturilor;
l) aproba şi supune spre avizare Agenţiei Zonelor Libere din cadrul Ministerului Transporturilor nivelurile sumelor încasate pentru eliberarea de licenţe utilizatorilor Zonei Libere Curtici-Arad, agenţilor economici, persoanelor fizice sau juridice romane sau strãine, pentru desfãşurarea de cãtre aceştia de activitãţi în nume propriu;
m) asigura respectarea prevederilor legale privind protecţia mediului înconjurãtor, salubrizarea şi preluarea reziduurilor petroliere, menajere şi a gunoiului;
n) prezintã anual Ministerului Transporturilor un raport asupra activitãţii desfãşurate în perioada expiratã şi asupra programului de activitate pentru anul urmãtor;
o) mandateazã reprezentanţi la negocierea contractului colectiv de munca;
p) exercita orice alte atribuţii ce îi revin din prevederile legale în vigoare şi adopta orice alte mãsuri care privesc activitatea regiei.
ART. 21
Directorul general reprezintã şi angajeazã regia în fata autoritãţilor publice, precum şi în raporturile cu terţii, persoane fizice şi juridice, romane şi strãine.
ART. 22
Directorul general al regiei are, în principal, urmãtoarele atribuţii:
a) conduce şedinţele consiliului de administraţie;
b) asigura conducerea curenta a regiei;
c) dispune, urmãreşte şi asigura aducerea la îndeplinire a hotãrârilor consiliului de administraţie şi a prevederilor legale;
d) aproba regulamentele şi instrucţiunile de serviciu pentru administrarea, pãstrarea şi întreţinerea mijloacelor materiale aflate în administrarea regiei, dezvoltarea şi modernizarea acestora, recrutarea, pregãtirea şi perfecţionarea personalului;
e) aproba angajarea şi concedierea personalului din aparatul propriu al regiei, cu respectarea prevederilor legale;
f) îi numeşte şi îi revoca pe conducãtorii compartimentelor de munca;
g) îndeplineşte orice alte atribuţii şi aproba orice alte mãsuri privind activitatea regiei, potrivit legii.
ART. 23
Directorul general poate delega o parte din atribuţiile sale directorilor de specialitate. Unul dintre directorii de specialitate îl înlocuieşte pe directorul general, în lipsa acestuia, pe baza unei împuterniciri scrise, data de acesta.
CAP. 5
Bugetul de venituri şi cheltuieli
ART. 24
Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" întocmeşte anual bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, conform modelelor stabilite de Ministerul Finanţelor.
Bilanţul contabil anual şi contul de profit şi pierderi se aproba în condiţiile legii şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
ART. 25
Regia este obligatã sa îşi acopere din veniturile rezultate în urma realizãrii obiectului sau de activitate toate cheltuielile necesare pentru funcţionarea şi dezvoltarea sa.
ART. 26
Bugetul de venituri şi cheltuieli al Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad", care va fi supus aprobãrii conform reglementãrilor legale în vigoare, se stabileşte pentru fiecare exerciţiu financiar şi cuprinde:
a) venituri din aplicarea tarifelor de închiriere şi concesionare, sume provenite din prestãri de servicii, din tarife de licenţe sau permise, comisioane, asocieri, precum şi alte venituri legale;
b) cheltuieli din valori consumate în activitatea de baza, inclusiv cheltuielile de personal, amortizarea mijloacelor fixe, întreţinerea, repararea şi exploatarea mijloacelor din patrimoniu, cheltuieli de administrare, rambursarea creditelor, plata dobânzilor, precum şi celelalte cheltuieli prevãzute de actele normative în vigoare.
Bugetul de venituri şi cheltuieli se întocmeşte anual şi se defalcheaza pe trimestre.
ART. 27
Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" hotãrãşte cu privire la investiţiile care urmeazã a fi realizate, în limita competentelor ce îi sunt acordate, stabileşte nivelul surselor proprii de finanţare şi al creditelor bancare pentru obiectivele de investiţii.
CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 28
Pentru lucrãrile cu ciclu lung de execuţie Regia Autonomã "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" poate încheia contracte de antrepriza, în înţelesul legii civile, cu plata esalonata în rate, a cãror achitare poate fi prevãzutã în mai multe exercitii financiare consecutive.
ART. 29
Litigiile Regiei Autonome "Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad" cu persoane fizice sau juridice, romane sau strãine, sunt de competenta instanţelor judecãtoreşti din România sau pot fi soluţionate prin arbitraj, potrivit prevederilor legale.
ART. 30
Dispoziţiile prezentului regulament se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 84/1992 şi cu alte prevederi legale conexe.

ANEXA 3

Harta amplasamentelor Zonei Libere Curtici-Arad, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 264 din 9 iunie 1999, de la pagina 13 la pagina 15.

ANEXA 4

NUMĂRUL DE POSTURI
necesare Ministerului de Interne



- 6 ofiţeri
- 38 subofiteri, dintre care: - 2 soferi
- 1 personal administrativ
────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 44



LISTA
cuprinzând mijloacele tehnice pentru dotarea Ministerului de Interne în Zona Libera Curtici-Arad

- 1 autoturism de teren
- 1 microbuz
- 2 staţii radio fixe de emisie-recepţie
- 11 staţii portabile de emisie-recepţie
- 2 staţii radio mobile de emisie-recepţie

ANEXA 5

NUMĂRUL DE POSTURI
necesare Ministerului de Finanţe - Direcţia Generalã a Vamilor



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numãrul de
crt Denumirea funcţiei posturi
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Personal de conducere (1 şef de birou vamal, 1 şef adjunct
de birou vamal, 8 şefi de tura, 2 şefi de sector) 12
2. Personal vamal de execuţie 80
3. Casieri 4
4. Ingrijitori 2
5. Muncitor calificat (sofer) 1
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL: 99



LISTA
cuprinzând mijloacele tehnice pentru dotarea Vãmii "Zona Libera Curtici-Arad"



1. 1 elicopter pentru patrulare aerianã, dotat cu instalatie de semnalizare
vizuala şi acustica
2. 2 autoturisme de teren
3. 1 statie radio fixa de emisie-recepţie (136-174 Mhz)
4. 20 de staţii radio portabile de emisie-recepţie (136-174 Mhz)
5. 6 staţii radio mobile de emisie-recepţie (136-174 Mhz)




------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016