Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 446 din 12 august 1997  privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 446 din 12 august 1997 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 203 din 21 august 1997

    În temeiul dispoziţiilor art. 68 din Legea locuinţei nr. 114/1996, cu modificările ulterioare,

    Guvernul României hotărăşte:

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996 prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

            PRIM-MINISTRU
            VICTOR CIORBEA

               Contrasemnează:
               ---------------
         Ministrul lucrărilor publice
          şi amenajării teritoriului,
               Ioan Lucacel,
             secretar de stat

          Ministru delegat pe lângă
       primul-ministru pentru coordonarea
       Secretariatului General al Guvernului
         şi a Departamentului pentru
         Administraţie Publica Locală,
                Remus Opris

             Ministru de stat,
           ministrul finanţelor,
              Mircea Ciumara


    ANEXA

                    NORME METODOLOGICE
pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, cu modificările ulterioare

    I. PREVEDERI GENERALE

    1. Primării sau, după caz, delegaţiile permanente ale consiliilor judeţene, abilitaţi, conform legii, să elibereze autorizaţii de construire, au obligaţia să verifice şi să consemneze, la eliberarea acestor autorizaţii pentru construcţii de locuinţe noi, îndeplinirea exigenţelor minimale cuprinse în anexa nr. 1 la Legea locuinţei nr. 114/1996, cu modificările ulterioare, denumita în continuare lege, privind suprafeţele şi nivelul de dotare a încăperilor ce compun locuinţele.
    Exigenţele minimale prevăzute în anexa nr. 1 la lege, cu excepţia celor privind dotarea minima, sunt orientative la eliberarea autorizaţiilor pentru lucrări de reabilitare a clădirilor de locuit existente, în vederea realizării de locuinţe sociale.
    Reabilitarea, în sensul legii, reprezintă ansamblul operaţiunilor de modificare constructivă şi/sau funcţională prin care se realizează refacerea şi/sau ameliorarea construcţiilor, astfel încât acestea să satisfacă cerinţele de siguranţa, de confort şi de economicitate pana la nivelul exigenţelor minimale stabilite de lege.
    Autorizarea executării construcţiilor de locuinţe începute înainte de intrarea în vigoare a legii şi sistate din diferite motive, a căror execuţie se reia după aceasta data, va tine seama de condiţiile stabilite prin proiectele care au fost iniţial elaborate sau aprobate.
    2. Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) şi art. 6 din lege vor menţiona, în cererea pentru obţinerea autorizaţiei de construire, categoria de locuinţe sau de lucrări, după caz.
    3. Persoanele juridice romane, care investesc, din profit, pentru viabilizarea unor terenuri destinate construirii de locuinţe, vor solicita eliberarea autorizaţiilor de construire cu precizarea lucrărilor care se vor realiza şi a valorii investiţiei respective.
    Primării şi, după caz, delegaţiile permanente ale consiliilor judeţene sunt obligaţi să verifice şi să înscrie, în documentele de autorizare, condiţiile obligatorii privitoare la respectarea traseelor şi a capacităţilor reţelelor de infrastructura impuse de cerinţele dezvoltării zonei respective.
    4. Organele financiare vor opera scutirea de impozit asupra profitului investit sau, în cazul creditelor acordate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni, subvenţionarea dobânzilor, numai pentru beneficiarii investitori care prezintă documentele legale privind autorizarea şi recepţia lucrărilor de construcţii sau de viabilizare a terenurilor, cu confirmarea autorităţilor administraţiei publice locale referitoare la respectarea exigenţelor minimale prevăzute în anexa nr. 1 la lege.
    5. Concesionarea terenurilor aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, în vederea construirii de locuinţe, urmează regimul stabilit de prevederile legii, ale Legii nr. 50/1991, republicată, şi de alte acte normative în vigoare.
    Terenurile concesionate pentru construirea de locuinţe vor fi situate în zonele cu aceasta destinaţie, stabilite prin planurile urbanistice.
    6. În vederea soluţionării cererilor privind concesionarea unor terenuri pentru construirea de locuinţe, consiliile locale vor stabili măsurile necesare pentru luarea în evidenta şi pentru analiza solicitărilor primite. În acest scop acestea vor stabili şi vor da publicităţii locul de primire a solicitărilor şi actele justificative necesare.
    Solicitarile vor fi înregistrate în ordinea primirii şi vor fi analizate de comisii constituite în acest scop prin dispoziţii ale primarilor comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti.
    Comisiile constituite vor prezenta consiliilor locale, periodic, la cel mult 30 de zile de la data primirii cererilor, propuneri privind modul de soluţionare a acestora, precum şi motivele admiterii sau respingerii solicitărilor analizate.
    Hotărârile consiliilor locale vor fi afişate în locuri accesibile publicului.
    Contestaţiile impotriva hotărârilor consiliilor locale cu privire la stabilirea prioritatilor se vor adresa instanţei de contencios administrativ competente, potrivit legii.
    7. Consiliile locale răspund de pregătirea şi de asigurarea terenurilor necesare dezvoltării construcţiilor de locuinţe în corelare cu programul aprobat.
    Lucrările de viabilizare a terenurilor destinate construcţiilor de locuinţe se finanţează conform prevederilor art. 12 alin. 1 din lege.
    Primării vor face cunoscut publicului amplasamentele care vor fi oferite persoanelor fizice sau juridice care doresc să investeasca pentru construirea de locuinţe în scopul vânzării sau închirierii, precizând condiţiile de participare la licitaţii pentru achiziţia acestora, precum şi nivelul taxelor şi redevenţelor, după caz.

    II. DEZVOLTAREA CONSTRUCŢIEI DE LOCUINŢE

    Locuinţe care se construiesc din depozitele special constituite la nivelul consiliilor locale

    8. În aplicarea prevederilor art. 62 din lege, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreună cu consiliile locale, vor stabili, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentelor norme metodologice, lista blocurilor de locuinţe aflate în diferite stadii de execuţie.
    Inventarierea blocurilor de locuinţe se va face pe fiecare comuna, oraş, municipiu şi pe sectoarele municipiului Bucureşti, cu prezentarea stadiilor fizice şi a valorilor estimative pentru lucrările rămase de executat, potrivit modelului din anexa nr. 1 la prezentele norme metodologice. Acest inventar, precum şi lista blocurilor de locuinţe a căror execuţie se va realiza în continuare potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994, aprobată şi modificată prin Legea nr. 82/1995, vor fi transmise, prin grija consiliilor judeţene şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, în vederea definitivării Programului de finalizare a locuinţelor.
    Blocurile de locuinţe necuprinse în programul întocmit în baza prevederilor Normelor metodologice nr. 30.501/1970/MC/1994 pentru punerea în aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994 se pot finaliza în condiţiile prevăzute de art. 7 din lege.
    9. În scopul asigurării fondurilor necesare finanţării executării construcţiilor de locuinţe care se construiesc în baza prevederilor art. 7 din lege, consiliile locale, la fundamentarea proiectelor de bugete locale anuale, vor prevedea pentru fiecare dintre construcţiile respective sumele aferente.
    În susţinerea sumelor solicitate pentru alocaţiile de la bugetul de stat, consiliile locale vor justifica distinct sumele necesare pentru terminarea locuinţelor începute înainte de 1 ianuarie 1990 şi, separat, pentru construcţiile de locuinţe noi, din care pentru construcţiile de locuinţe care se realizează pe terenurile aflate în proprietatea persoanelor fizice beneficiare de locuinţe.
    10. În vederea gestionării resurselor din depozitele constituite conform prevederilor art. 9 din lege, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale care executa construcţii de locuinţe, vor avea deschise la trezoreria statului contul 50.32 "Disponibil pentru construcţii de locuinţe, conform Legii nr. 114/1996 (art. 9)".
    În municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, unde nu funcţionează trezorerii ale statului, se deschide contul 65.35 "Disponibil pentru construcţii de locuinţe, conform Legii nr. 114/1996 (art. 9)" la Sucursala Municipiului Bucureşti a Băncii Comerciale Romane - S.A.
    Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale vor urmări transferarea, în depozitele constituite conform prevederilor art. 9 din lege, a sumelor rezultate din vânzarea locuinţelor şi a spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa din blocurile de locuinţe, precum şi a sumelor realizate în condiţiile prevederilor art. 7 din lege.
    Alocaţiile de la bugetul local, cu destinaţia finanţării construcţiilor de locuinţe, se virează în contul de disponibil, pe măsura necesităţilor pentru efectuarea plăţilor pentru investiţii.
    11. Pentru primirea alocaţiilor de la bugetul de stat cu aceasta destinaţie, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti procedează astfel:
    a) solicita lunar Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, pana la data de 20 a lunii în curs, pentru luna următoare, necesarul de fonduri în completarea celorlalte sume, pentru acoperirea integrala a cheltuielilor pentru lucrările executate. La cerere, se anexează nota de fundamentare, conform modelului prezentat în anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice;
    b) după analiza şi aprobare, Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului virează suma cu ordin de plata din contul de cheltuieli bugetare în contul consiliului judeţean nr. 50.32 "Disponibil pentru construcţii de locuinţe, conform Legii nr. 114/1996 (art. 9)" deschis la trezoreria statului din municipiul reşedinţa de judeţ, respectiv în contul Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 65.35 "Disponibil pentru construcţii de locuinţe, conform Legii nr. 114/1996 (art. 9)" deschis la Sucursala Municipiului Bucureşti a Băncii Comerciale Romane - S.A.
    c) la primirea sumelor în cont, consiliile judeţene, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, repartizează alocaţiile de la bugetul de stat consiliilor locale pentru care s-au solicitat sumele prin nota de fundamentare. Operaţiunea se efectuează prin ordin de plata pentru trezoreria statului (OPHT).
    12. Consiliile locale vor aproba listele cu construcţiile de locuinţe care urmează a se realiza din fondurile aflate în depozitele special constituite în baza legii.
    Listele cu construcţiile de locuinţe, în care se va preciza numărul, structura după mărime şi amplasamentul acestora, vor fi afişate la sediul primăriei.
    13. În situaţiile în care la unele blocuri de locuinţe se impune realizarea de spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa (pentru activităţi comerciale, de prestări servicii etc.), finanţarea lucrărilor corespunzătoare acestor spaţii se va realiza de către viitorii beneficiari. Sumele necesare executării lucrărilor se vor incasa de la viitorii beneficiari de către autorităţile administraţiei publice locale, prin administratorii delegaţi, în a căror răspundere a fost data urmărirea investiţiilor, conform unui grafic de plati convenit între părţi, şi se vor urmări distinct fata de sumele alocate pentru construcţia locuinţelor.
    Finanţarea şi execuţia lucrărilor pentru aceste spaţii se vor realiza, astfel încât să permită darea în exploatare a locuinţelor din clădire la termenele prevăzute în contract.
    14. Autorităţile administraţiei publice locale vor urmări şi vor controla pe parcursul executării lucrărilor finalizarea contractării tuturor locuinţelor aflate în execuţie. Încredinţarea contractelor de proiectare şi, respectiv, de execuţie a lucrărilor se va face prin licitaţie publica cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare.
    Contractele de execuţie vor conţine clauze speciale care vor prevedea ca influentele în costurile pentru construcţii, rezultate din depăşirea termenului limita de recepţie, în condiţii de inflaţie, să fie suportate de constructor.
    15. Alocarea sumelor din depozitele constituite conform prevederilor art. 9 din lege se va face pentru fiecare construcţie de locuinţe în parte, astfel încât să se asigure finalizarea lucrărilor cu respectarea termenului de dare în exploatare şi cu încadrarea în plafonul valoric negociat pe baza de contract.
    Verificarea situaţiilor lucrărilor, precum şi a stadiului fizic de execuţie se va efectua de o comisie stabilită prin hotărârea consiliului local, din care vor face parte administratorii delegaţi de primar şi diriginţii nominalizaţi de unităţile specializate, care răspunde de derularea investiţiei.
    Constituirea, repartizarea şi utilizarea sumelor din depozitele constituite la nivelul consiliilor locale conform prevederilor art. 9 din lege este de competenta autorităţilor administraţiei publice locale respective, care sunt obligate să urmărească şi să asigure respectarea prevederilor legale.
    16. În vederea soluţionării cererilor privind construirea sau cumpărarea unor locuinţe, din cele incluse în listele prevăzute la pct. 9 din prezentele norme metodologice, autorităţile administraţiei publice locale vor stabili măsuri pentru luarea în evidenta şi pentru analiza solicitărilor primite din partea cetăţenilor. În acest scop vor stabili şi vor da publicităţii locul de primire a solicitărilor şi actele justificative necesare.
    Solicitarile primite vor fi analizate de comisii constituite în acest scop prin dispoziţii ale primarilor comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucureşti.
    Comisiile vor prezenta consiliilor locale propuneri privind modul de soluţionare a solicitărilor primite, respectând ordinea de prioritate stabilită de art. 7 din lege, ţinând cont în cadrul fiecărei categorii şi de:
    * condiţiile de locuit ale solicitanţilor;
    * numărul copiilor şi al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitantul;
    * starea sănătăţii soţilor sau a unor membri ai familiei.
    Listele privind solicitarile şi modul de soluţionare a acestora vor fi afişate la sediul primăriei.
    Contestaţiile impotriva hotărârilor consiliilor locale cu privire la priorităţile stabilite se vor adresa instanţei de contencios administrativ competente, potrivit legii.
    17. Administratorii delegaţi de către autoritatea administraţiei publice locale, în a căror responsabilitate a fost încredinţată derularea investiţiei, vor încheia cu persoanele fizice cărora le-a fost aprobată construirea sau cumpărarea unei locuinţe, în ordinea stabilită prin lista definitiva de prioritate aprobată, contracte de construire a unei locuinţe cu credit, conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice, pentru construcţiile ale căror lucrări vor fi începute, sau de vânzare-cumpărare cu plata în rate, conform modelului prezentat în anexa nr. 3 la prezentele norme metodologice, pentru construcţiile începute şi ale căror lucrări se finalizează conform art. 7 din lege.
    Contractele de construire a unei locuinţe cu credit sau cele de vânzare-cumpărare cu plata în rate se vor încheia la preţurile corespunzătoare valorii locuinţei la data contractării, valoarea definitiva urmând a se stabili la terminarea lucrărilor.
    18. În vederea acordării drepturilor prevăzute la art. 7 din lege, solicitantii vor prezenta consiliului local următoarele documente:
    a) dovada ca nu au deţinut şi nu deţin în proprietate o locuinţa, potrivit prevederilor art. 10 coroborat cu art. 17 din lege;
    b) adeverinţa de venit net anual sau lunar pentru fiecare membru al familiei;
    c) acte doveditoare ca se încadrează în următoarele categorii stabilite de lege:
    - tineri căsătoriţi, fiecare în vârsta de pana la 35 de ani;
    - persoane care beneficiază de facilităţi la cumpărarea sau construirea unei locuinţe potrivit prevederilor Legii nr. 42/1990, republicată, cu modificările ulterioare;
    - persoane calificate din agricultura, învăţământ, sănătate, administraţie publica şi culte, care îşi stabilesc domiciliul în mediul rural;
    d) aprobarea consiliului local pentru persoanele stabilite de acesta în baza prevederilor art. 7 lit. d) din lege.
    19. Persoanele fizice care pot beneficia de subvenţii în sume fixe vor depune, o data cu cererea pentru construirea sau, după caz, cumpărarea unei locuinţe, solicitarea acordării subventiei la care au dreptul potrivit legii. Solicitarile vor fi analizate de comisiile constituite în acest scop prin hotărârea consiliilor locale, pentru persoanele fizice cuprinse în listele de prioritati stabilite şi rămase definitive conform pct. 6 din prezentele norme metodologice, iar după verificare şi însuşire se vor înscrie în tabele nominale care vor fi supuse aprobării consiliilor locale. Listele astfel aprobate consfinţesc dreptul la subventie al solicitanţilor şi vor fi comunicate administratorilor delegaţi în a căror răspundere a fost data derularea investiţiilor pentru construirea de locuinţe.
    Aceste liste vor constitui baza de fundamentare a solicitării de către ordonatorul principal de credite a subvenţiilor de la bugetul de stat cu aceasta destinaţie.
    Pe măsura încheierii contractelor prevăzute la pct. 14 din prezentele norme metodologice, administratorii delegaţi pentru derularea investiţiilor vor calcula cuantumul subvenţiilor cuvenite persoanelor prevăzute de lege, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie, confirmat prin documente actualizate la zi şi în funcţie de valoarea contractului locuinţei, pe care le vor înscrie în tabele şi le vor prezenta consiliului local, însoţite de acte justificative.
    În baza tabelelor nominale astfel întocmite şi avizate de consiliul local se vor determina sumele reprezentând subvenţiile prevăzute la art. 7 din lege. Subvenţiile astfel stabilite se vor solicita, în mod centralizat, de către consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului în al cărui buget sunt prevăzute fondurile corespunzătoare.
    Cererea de subvenţii se va face conform modelului prezentat în anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.
    Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, din creditele bugetare deschise în acest scop, va aloca consiliilor judeţene şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti subvenţiile cuvenite.
    Sumele stabilite şi aprobate pentru a fi acordate ca subvenţii persoanelor îndreptăţite potrivit legii se vor confirma de către autorităţile administraţiei publice locale administratorilor delegaţi sau unităţilor specializate în a căror răspundere a fost data derularea investiţiilor pentru construirea de locuinţe, urmând ca acestea să fie deduse din sumele care se datorează pentru locuinţele construite, după scăderea din valoarea locuinţei a avansului minim plătit potrivit legii.
    Întreaga subventie, primită şi dedusă din sumele datorate de persoanele fizice beneficiare de locuinţe, va fi virata în conturile special deschise conform prevederilor pct. 10 din prezentele norme metodologice, reintregindu-se astfel fondurile avansate din depozitul constituit conform prevederilor art. 9 din lege pentru realizarea programului de locuinţe.
    20. Autorităţile administraţiei publice locale, prin administratorii delegaţi care au preluat obligaţia vânzării locuinţelor, vor urmări încasarea sumelor datorate de persoanele fizice contractante, astfel:
    * sumele plătite ca avans sau ca plata integrala la nivelul preţului iniţial al locuinţei, stabilit prin contractul de construire a unei locuinţe cu credit;
    * sumele datorate de persoanele fizice contractante prin deducerea din preţul final al locuinţei, rezultat pe baza situaţiei finale de plata încheiate la terminarea lucrărilor, a sumelor plătite ca avans şi rate scadente, precum şi, după caz, a subvenţiilor de care beneficiază aceştia.
    Administratorii delegaţi cu derularea investiţiilor în a căror răspundere s-a preluat evidenta, urmărirea şi încasarea ratelor la împrumuturile acordate şi a dobânzilor la acestea, vor acoperi cheltuielile ocazionate de aceste operaţiuni dintr-un comision de 1%, care se va retine la fiecare încasare care se face în contul apartamentului vândut cu plata integrala, parţială ori în rate, exclusiv dobânda.
    21. În situaţiile în care pe terenul proprietatea persoanelor fizice beneficiare ale prevederilor art. 7 din lege se pot realiza mai multe locuinţe, construirea acestora se va face pe baza unui contract încheiat, potrivit prevederilor Codului civil, între consiliul local, reprezentat prin administratorul delegat pentru derularea investiţiei, şi persoana fizica proprietara a terenului.
    Pentru dobândirea unei locuinţe construite în condiţiile prevăzute la alineatul precedent, persoana fizica proprietara a terenului poate încheia un contract de construire a unei locuinţe cu credit conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
    22. Acordarea creditelor pentru construcţia de locuinţe conform art. 20 din lege va respecta normele emise de Casa de Economii şi Consemnaţiuni, cu încadrarea în nivelul subventiei aprobate, anual, prin legea bugetului de stat pentru diferenţa dintre 15%, cat suporta beneficiarul creditului, şi nivelul dobânzii practicate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni la depunerile la termen ale populaţiei, la care se adauga o marja de 5 puncte procentuale.
    Casa de Economii şi Consemnaţiuni va stabili metodologia şi instrucţiunile corespunzătoare privind evidenta, raportarea şi calculul dobânzii subvenţionate la creditele acordate în baza legii, în condiţiile prevăzute la alin. 1.
    Stabilirea dreptului de a beneficia de credite subvenţionate se va face pe baza declaraţiei autentificate a solicitantului, data pe propria răspundere şi din care să rezulte ca îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 20 din lege.
    În toate cazurile în care beneficiarii acestor credite au prezentat declaraţii nesincere, au folosit sumele primite în alte scopuri sau cu încălcarea prevederilor legale, Casa de Economii şi Consemnaţiuni va sista creditarea şi ii va obliga pe beneficiari la restituirea integrala a sumelor primite şi la plata de dobânzi penalizatoare potrivit prevederilor contractuale.
    Modalitatea de fundamentare şi de derulare a creditelor bugetare, prevăzute anual în bugetul de stat conform dispoziţiilor art. 20 din lege şi destinate acoperirii dobânzii subvenţionate la creditele acordate de Casa de Economii şi Consemnaţiuni, se stabileşte prin convenţie încheiată între Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului cu Casa de Economii şi Consemnaţiuni, şi cu avizul Ministerului Finanţelor.
    23. Normele metodologice nr. 30.501/1970/MC/1994 pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994 privind stimularea investiţiilor pentru realizarea unor lucrări publice şi construcţii de locuinţe, cu modificarea şi completarea corespunzătoare a normelor metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 391/1993, se aplica în continuare pentru finalizarea lucrărilor la locuinţele începute şi care se executa în baza Ordonanţei Guvernului nr. 19/1994, aprobată şi modificată prin Legea nr. 82/1995.
    Pentru calculul cuantumului de subventie ce se atribuie potrivit art. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 19/1994 anumitor categorii de persoane, se utilizează procedura prevăzută la pct. 19 din prezentele norme metodologice.

    Locuinţa socială şi locuinţa de necesitate

    24. În cadrul strategiei pentru dezvoltarea fondului de locuinţe, consiliile locale vor urmări asigurarea fondului de locuinţe sociale şi de necesitate, necesar acoperirii cerinţelor pe plan local.
    Construirea locuinţelor sociale şi a celor de necesitate se face pe terenurile aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, în zonele şi pe amplasamentele prevăzute în documentaţiile de urbanism, legal aprobate şi în condiţiile stabilite prin lege, cu respectarea normelor şi normativelor din domeniile investiţiilor şi construcţiilor.
    Locuinţele sociale şi cele de necesitate se administrează prin grija autorităţilor administraţiei publice locale.
    25. Locuinţele sociale şi cele de necesitate pot fi realizate şi de către investitori persoane juridice romane, altele decât consiliile locale. Condiţiile de realizare a acestor locuinţe sociale şi de necesitate vor fi stabilite de investitori persoane juridice romane, împreună cu consiliile locale.
    26. În vederea soluţionării cererilor privind repartizarea unei locuinţe sociale sau de necesitate, autorităţile administraţiei publice locale vor stabili măsurile necesare pentru luarea în evidenta şi pentru analiza solicitărilor primite. În acest scop, prin hotărâri ale consiliilor locale, se vor constitui comisii de analiza a solicitărilor de locuinţe, care vor stabili şi vor da publicităţii, prin afişare la sediul primăriilor, criteriile în baza cărora se repartizează locuinţele sociale şi cele de necesitate, actele justificative necesare, care însoţesc cererea, şi locul de primire a cererilor. La stabilirea criteriilor se va tine seama de prevederile art. 43 din lege. În cadrul fiecărui criteriu, la stabilirea ordinii de prioritate, se vor avea în vedere:
    * condiţiile de locuit ale solicitanţilor;
    * numărul copiilor şi al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitantii;
    * starea sănătăţii solicitanţilor sau a unor membri ai familiilor acestora;
    * vechimea cererilor.
    Comisiile sociale constituite vor analiza pana la data de 1 noiembrie a anului în curs cererile pentru locuinţe sociale sau pentru locuinţe de necesitate şi vor prezenta spre aprobare, consiliilor locale, lista solicitanţilor îndreptăţiţi să primească în anul următor o locuinţa socială, în ordinea de prioritate stabilită. După aprobare, listele se vor afişa la sediile primăriilor.
    Contestaţiile impotriva hotărârilor consiliilor locale cu privire la listele de acordare a locuinţelor sociale sau a locuinţelor de necesitate se vor adresa instanţei de contencios administrativ competente, potrivit legii.
    27. În limita numărului şi structurii locuinţelor sociale sau a locuinţelor de necesitate disponibile, consiliile locale vor emite repartiţii în ordinea stabilită în lista de prioritati rămasă definitiva.
    28. În vederea încheierii contractului de închiriere, beneficiarii de repartiţii vor prezenta următoarele documente:
    * repartiţia emisă de consiliul local;
    * buletinul/cartea de identitate;
    * declaraţie şi adeverinţa de venit realizat pe ultimele 12 luni pentru fiecare dintre membrii familiei;
    * alte documente, după caz, din care pot să rezulte unele drepturi pe care le-au dobândit în legătura cu închirierea locuinţei.
    29. Contractul de închiriere pentru locuinţe sociale sau de necesitate se încheie potrivit contractului-cadru de închiriere prevăzut în anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice şi prevederilor art. 44, respectiv, art. 55 din lege.
    30. Stabilirea chiriei nominale se face cu respectarea prevederilor art. 31 şi 32 din lege, respectiv, art. 44, pentru locuinţe sociale, şi art. 55, pentru locuinţe de necesitate, la propunerea primarului, cu aprobarea consiliului local respectiv.
    Nivelul chiriei pe care o va plati beneficiarul repartiţiei pentru o locuinţa socială sau de necesitate se stabileşte o data cu încheierea contractului de închiriere, cu respectarea prevederilor art. 44 din lege şi, respectiv, art. 55 din lege. Chiria astfel stabilită se va recalcula o data cu prezentarea documentelor privind schimbarea venitului mediu net lunar al familiei, potrivit art. 45 din lege.
    Pentru acoperirea de la bugetul local a diferenţei dintre chiria nominală a locuinţei sociale şi cea plătită de beneficiarul repartiţiei, unităţile care administrează fondul locuinţelor sociale sau al celor de necesitate vor depune la consiliile locale situaţia privind justificarea sumelor necesare acoperirii de la bugetul local a diferenţei pana la valoarea nominală a chiriei aferente locuinţelor sociale, prevăzută în anexa nr. 6 a) la prezentele norme metodologice. Pentru cuprinderea în programele bugetelor anuale ale consiliilor locale se va completa cererea de subventie de la bugetul local pentru acoperirea chiriei nominale aferente locuinţelor sociale, prevăzută în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice.
    Prevederile din prezentul capitol se vor aplica o data cu reglementarea prin legea specială a chiriei pentru locuinţele aflate în proprietatea statului. Pana la data punerii în aplicare a legii speciale, chiria practicată pentru aceste locuinţe va fi cea precizată la pct. 43 din prezentele norme metodologice.
    31. Finanţarea locuinţelor sociale şi a celor de necesitate se asigura din bugetele locale în limita sumei prevăzute cu aceasta destinaţie, din transferuri de la bugetul de stat stabilite anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, precum şi din donaţii şi din contribuţii de la persoane fizice şi agenţi economici.
    În aplicarea prevederilor art. 67 din lege, consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, împreună cu consiliile locale, vor stabili, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentelor norme metodologice în Monitorul Oficial al României, lista blocurilor de locuinţe sociale şi de necesitate care urmează să se realizeze în anul 1998 conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 la prezentele norme metodologice. Aceste liste se vor transmite Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului în vederea definitivării programului de realizare a locuinţelor.
    În scopul asigurării fondurilor necesare finanţării executării construcţiilor de locuinţe sociale şi de necesitate, consiliile locale, la fundamentarea proiectelor de bugete locale anuale, vor prevedea sumele aferente pentru fiecare dintre construcţiile respective.
    Consiliile judeţene şi consiliile locale deschid la trezoreria statului contul 50.33 "Disponibil pentru construcţii de locuinţe sociale şi de necesitate, conform Legii nr. 114/1996". În municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, unde nu funcţionează trezorerii ale statului, se deschide contul 65.36 "Disponibil pentru construcţii de locuinţe sociale şi de necesitate conform Legii nr. 114/1996" la Sucursala Municipiului Bucureşti a Băncii Comerciale Romane - S.A.
    Acest cont se alimentează, în măsura necesităţilor, cu sume de la bugetul local şi de la Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, reprezentând transferuri de la bugetul de stat.
    Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti procedează pentru stabilirea transferurilor de la bugetul de stat potrivit pct. 11 din prezentele norme metodologice.
    32. Finanţarea construcţiilor de locuinţe, a locuinţelor sociale şi a celor de necesitate se efectuează prin conturile deschise la trezoreria statului, cu respectarea Normelor metodologice privind aplicarea de către trezoreria statului a mecanismului de finanţare a investiţiilor publice.
    33. Suprafeţele încăperilor de locuit ale locuinţelor sociale şi ale celor de necesitate se vor înscrie în limitele prevăzute de "Exigenţele minimale pentru locuinţe", cuprinse în anexa nr. 1 la lege. Acestea pot fi, în mod excepţional, mai mari sau mai mici decât cele prevăzute în anexa nr. 1 la lege, cu condiţia încadrării suprafeţei construite totale, aferentă locuinţei respective, în limitele corecţiei aduse de lege pentru încadrarea pe amplasamentul stabilit.

    Locuinţa de serviciu şi locuinţa de intervenţie

    34. Locuinţele de serviciu şi cele de intervenţie fac parte din patrimoniul agenţilor economici, instituţiilor publice centrale sau locale şi se administrează în interesul acestora prin închiriere salariaţilor proprii, cu contract accesoriu la contractul individual de munca.
    Condiţiile de administrare şi de închiriere a acestor locuinţe se stabilesc de către conducerile agenţilor economici deţinători, cu respectarea prevederilor legale.
    35. Agenţii economici pot beneficia de prevederile art. 5 din lege şi în situaţiile în care investesc din profit pentru realizarea de locuinţe de serviciu sau de intervenţie prin transformarea şi reabilitarea căminelor de nefamilisti.

    III. ÎNCHIRIEREA LOCUINŢELOR

    36. În vederea soluţionării cererilor privind repartizarea unei locuinţe cu chirie din fondul locativ de stat, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura măsurile necesare pentru luarea în evidenta a solicitărilor primite şi analizarea acestora în comisiile sociale constituite la nivelul consiliului local. În acest scop vor stabili şi vor da publicităţii, prin afişare la sediul primăriilor, criteriile în baza cărora se repartizează asemenea locuinţe.
    Criteriile în baza cărora se va stabili modul de soluţionare a cererilor primite şi ordinea de prioritate a rezolvării acestora vor fi următoarele:
    - condiţiile de locuit ale solicitanţilor;
    - numărul copiilor şi al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitantul;
    - starea sănătăţii soţilor sau a unor membri ai familiei;
    - venitul lunar al familiei;
    - vechimea cererii.
    Vor avea prioritate, în cadrul fiecărui criteriu, familiile de tineri şi cele cărora li se pot acorda punctaje speciale pentru cazuri mai deosebite, cum ar fi: evacuaţi din locuinţa în virtutea unor prevederi contractuale sau legale, care nu ţin de voinţa şi comportamentul acestora, repatriati, tineri din case de ocrotire socială, locatari ai unor locuinţe care nu mai prezintă siguranţa în exploatare, funcţionari publici transferaţi în interes de serviciu etc.
    Criteriile de repartizare a locuinţelor din fondul locativ de stat, avute în vedere în prezentele norme metodologice, nu sunt limitative; la acestea se pot adauga de către consiliile locale şi alte criterii, în funcţie de situaţiile specifice, existente pe plan local.
    Definitivarea listelor de repartizare a locuinţelor şi eventualele contestaţii se vor face în condiţii similare celor prevăzute la pct. 26 din prezentele norme metodologice.
    37. Contractul de închiriere, încheiat în baza prevederilor art. 21 din lege şi conform modelului prezentat în anexa nr. 5 din prezentele norme metodologice, va fi înregistrat la organele fiscale teritoriale, prin grija proprietarului.
    38. Contractele de închiriere se încheie pe o perioada determinata.
    Cu cel puţin 30 de zile înainte de termenul de încetare a contractului, proprietarul va face cunoscut, în scris, chiriaşului dacă are intenţia să prelungească contractul de închiriere, precum şi eventualele modificări ale condiţiilor de închiriere.
    Dacă proprietarul nu va face aceasta comunicare, contractul se considera menţinut în continuare în aceleaşi condiţii.
    39. Proprietarul locuinţei poate verifica, în prezenta chiriaşului, modul în care acesta respecta obligaţiile asumate prin contract cu privire la folosirea şi la întreţinerea locuinţei.
    Verificarea locuinţei de către proprietar se face numai în zile lucrătoare şi va fi comunicată în prealabil, în scris, chiriaşului. În timpul verificării locuinţei închiriate, proprietarul poate fi însoţit de un reprezentant al asociaţiei de chiriaşi sau de către un alt chiriaş din imobil, după caz.
    Constatările făcute cu ocazia verificărilor vor fi consemnate într-un proces-verbal de constatare ce va fi semnat de proprietar, chiriaş şi, după caz, de un reprezentant al asociaţiei de chiriaşi.
    40. Pentru toate stricăciunile aduse locuinţei sau pentru daunele produse proprietarului de persoana care a subinchiriat locuinţa, titularul contractului de închiriere va rămâne răspunzător în continuare fata de proprietar.
    41. Degradările produse la părţile comune ale imobilului din vina chiriaşilor se vor suporta:
    a) de chiriaşul care a produs degradarea, în cazul în care acesta a putut fi identificat;
    b) de toţi cei care au acces şi folosesc în comun bunul degradat, în situaţia în care nu s-a putut identifica persoana care a produs stricăciunea.
    În situaţiile în care stricăciunea produsă nu este reparată într-un interval de 15 zile de la producere şi periclitează buna funcţionare a imobilului, proprietarul este în drept să stabilească măsurile pentru efectuarea reparaţiilor şi recuperarea cheltuielilor.
    42. În cazul neîndeplinirii de către proprietar a obligaţiilor care ii revin cu privire la întreţinerea şi repararea imobilului deţinut în proprietate, chiriaşii vor putea cere în scris acestuia, în baza prevederilor art. 28 şi 30 din lege, să treacă la efectuarea lucrărilor necesare.
    Dacă în termen de 30 de zile de la primirea sesizării scrise a chiriaşului, proprietarul nu a răspuns şi nici nu a luat măsuri de executare a lucrărilor necesare, chiriaşii vor putea trece la executarea lucrărilor, comunicând aceasta hotărâre proprietarului.
    43. Pana la reglementarea prin lege specială a chiriei pentru locuinţele aflate în proprietatea statului, chiria practicată pentru aceste locuinţe se va stabili conform prevederilor cap. IV din Legea nr. 5/1973 privind administrarea fondului locativ şi reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriaşi.

    IV. ADMINISTRAREA CLĂDIRILOR DE LOCUINŢE

    44. Clădirile de locuinţe pot fi administrate de persoane fizice sau juridice specializate, care prezintă garanţii morale şi profesionale acceptate de proprietarul clădirii sau de reprezentantul legal al acestuia.
    Obligaţiile administratorului sunt cele stabilite în art. 34 din lege, precum şi prin contractul încheiat cu proprietarul sau cu reprezentantul asociaţiei de proprietari a imobilului.
    45. Administrarea clădirilor de locuit are ca obiect utilizarea clădirilor în scopul pentru care au fost construite, în condiţiile menţinerii, pe toată perioada de folosire, a performantelor functionale, tehnice şi calitative pentru care acestea au fost realizate.
    În acest scop activitatea de administrare a clădirii trebuie să asigure:
    - punerea în siguranţa a clădirii potrivit prevederilor legale;
    - funcţionarea în bune condiţii a tuturor instalaţiilor şi părţilor de construcţii ale imobilului;
    - aducerea la cunoştinţa tuturor persoanelor care locuiesc în imobil a condiţiilor generale de funcţionare a instalaţiilor şi dotărilor imobilului, precum şi a regulilor de folosire a instalaţiilor şi dotărilor care se utilizează în comun;
    - stabilirea condiţiilor în care pot fi realizate serviciile de întreţinere şi reparaţii curente ale elementelor de construcţii şi instalaţii ale imobilului, atât la părţile comune cat şi la cele folosite în exclusivitate, care pot perturba folosinţa normală a părţilor comune;
    - aducerea la cunoştinţa tuturor persoanelor care locuiesc în imobil a modului de stabilire a cheltuielilor curente pentru funcţionarea şi întreţinerea imobilului, precum şi a celor ce decurg din alte plati efectuate, inclusiv cele pentru reparaţia capitala a imobilului;
    - preluarea cărţii construcţiei potrivit prevederilor legale şi evidenţierea tuturor modificărilor aduse, în condiţiile legii, la părţile comune ale imobilului.
    Schimbarea destinaţiei locuinţelor şi/sau a spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa situate în clădiri colective se face numai cu acordul asociaţiei de proprietari şi în mod obligatoriu a proprietarilor direct afectaţi, indiferent dacă proprietarul acestora este sau nu membru al asociaţiei.
    46. În scopul reprezentării şi sustinerii intereselor comune ale proprietarilor, legate de folosirea bunurilor aflate în proprietate indiviză la clădirile aflate în condominiu, proprietarii locuinţelor se constituie în asociaţii cu personalitate juridică.
    Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari se supun condiţiilor stabilite prin Regulamentul-cadru al asociaţiilor de proprietari cuprins în anexa nr. 2 din lege.
    47. Asociaţia de proprietari este forma de organizare şi reprezentare a proprietarilor unui condominiu, recunoscuta de lege.
    Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică din momentul înregistrării la judecătoria în raza căreia se afla clădirea respectiva, potrivit legii, pe baza acordului de asociere şi a statutului asociaţiei.
    48. Constituirea asociaţiilor de proprietari, la construcţiile noi de locuinţe realizate conform legii, se face în cel mult 60 de zile de la data când dreptul de proprietate asupra clădirii a fost înregistrat în cartea funciară, în condiţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996. Pana la înfiinţarea şi funcţionarea birourilor de Carte funciară în condiţiile acestei legi, actele prin care s-a construit clădirea cu mai multe apartamente se vor transcrie sau, după caz, înscrie în registrele de publicitate aflate în vigoare la judecătorii.
    Actele necesare pentru înscrierea proprietăţii sunt următoarele:
    - cerere de transcriere, după caz, înscriere în Cartea funciară a tuturor proprietarilor de apartamente din clădire, cu specificarea adresei clădirii şi a poziţiei apartamentului fiecărui proprietar, la care se ataşează:
    * actul de concesiune sau de proprietate a terenului;
    * contractele de construire sau de vânzare-cumpărare a apartamentelor care fac parte din clădire (actele de proprietate);
    * procesele-verbale de predare-primire a apartamentelor construite;
    * planşele sau schiţele de identificare prin localizare şi suprafaţa a fiecărui spaţiu sau apartament din structura clădirii.
    Fiecare proprietar de apartament va cere, de asemenea, în mod individual, transcrierea sau, după caz, înscrierea dreptului sau de proprietar asupra apartamentului.
    Proprietarii de apartamente pot imputernici, prin procura, pe unul dintre ei sau o terta persoana, fizica sau juridică, să efectueze pentru ei operaţiunile de publicitate imobiliară. Procura trebuie să fie semnată de toţi proprietarii sau de reprezentanţii lor legali.
    Asociaţiile de locatari se constituie, conform legii, în asociaţii de proprietari; înregistrarea proprietăţii dacă aceasta nu s-a efectuat pana la data intrării în vigoare a legii, se realizează în condiţii similare celor pentru construcţii noi de locuinţe.
    49. Asociaţia de proprietari ia hotărâri în adunarea generală, care se tine cel puţin o data pe an şi la care au dreptul să participe toţi membrii săi. Deciziile în cadrul adunării generale se iau prin supunerea la vot a propunerilor membrilor asociaţiei.
    Adunarea generală a proprietarilor analizează principalele aspecte şi ia hotărâri cu privire la:
    a) activitatea de administrare şi de întreţinere a clădirii, derularea contractelor încheiate cu agenţii economici furnizori ai serviciilor de care aceasta beneficiază, precum şi modul de realizare a obligaţiilor pe care asociaţia de proprietari le are fata de persoana juridică sau fizica cu care are relaţii;
    b) bugetul de venituri şi cheltuieli; stabilirea perioadei pentru care persoanelor aflate în vizita la domiciliul membrilor asociaţiei de proprietari nu li se percep cotele de participare la cheltuielile de întreţinere aferente persoanelor cu domiciliul stabil în clădire; participarea membrilor asociaţiei de proprietari la cheltuielile de administrare şi de întreţinere a clădirii; modul de folosire a fondurilor proprii;
    c) modul de folosire a spaţiilor comune şi, în unele cazuri, schimbarea destinaţiei unor asemenea spaţii. Schimbarea destinaţiei acestor spaţii nu se va putea face decât cu acordul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari şi, în mod obligatoriu, cu al celor direct afectaţi;
    d) regulamentul de ordine şi convieţuire în cadrul clădirii;
    e) condiţiile de angajare a administratorului prin prezentarea şi analiza în plen a dosarului de angajare a acestuia;
    f) stabilirea comisiei de cenzori, cat şi sarcinile detaliate ale acestora.
    În prima adunare de constituire asociaţia de proprietari alege un comitet executiv, comisia de cenzori şi un preşedinte care va reprezenta asociaţia în fata autorităţilor publice, instituţiilor publice şi agenţii economici cu care asociaţia are relaţii.
    50. Comitetul executiv, format dintr-un număr de membri stabilit de adunarea generală dintre membrii asociaţiei de proprietari, asigura aducerea la îndeplinire a hotărârilor adunării generale şi acţionează operativ în legătura cu:
    a) activitatea curenta de administrare şi de întreţinere a clădirii; aproba repartizarea lunară a cheltuielilor comune pe membrii asociaţiei de proprietari; aproba angajarea sau sistarea contractelor privind serviciile necesare, inclusiv pentru administrarea clădirii; aproba angajarea personalului de întreţinere şi curăţenie, precum şi cheltuielile curente;
    b) constatarea prin inspecţii ciclice şi stabilirea măsurilor necesare care să asigure funcţionarea în bune condiţii a instalaţiilor şi părţilor comune ale clădirii, constatări care se vor înscrie într-o fişa de inspecţie care se va depune la preşedintele asociaţiei de proprietari;
    c) problemele ridicate de membrii asociaţiei de proprietari şi ia măsuri pentru rezolvarea lor;
    d) organizarea adunărilor generale, precum şi a altor acţiuni stabilite de adunarea generală.
    Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari pregăteşte şi supune aprobării adunării generale bugetul anual de venituri şi cheltuieli.
    După aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, comitetul executiv va urmări derularea acestuia în condiţiile legii.
    51. Preşedintele asociaţiei de proprietari urmăreşte şi asigura respectarea statutului şi a hotărârilor asociaţiei, realizarea contractelor angajate de asociaţie, îndeplinirea în condiţiile legii a prevederilor bugetului de venituri şi cheltuieli, respectarea de către asociaţie a ordinii publice şi a hotărârilor autorităţilor publice centrale şi locale.
    Preşedintele asociaţiei de proprietari convoacă şi conduce şedinţele de lucru ale comitetului executiv şi ale adunării generale.
    Preşedintele asociaţiei de proprietari angajează prin semnătura sa asociaţia în relaţiile acesteia cu terţii.
    Preşedintele asociaţiei de proprietari păstrează şi urmăreşte ţinerea la zi a cărţii tehnice a construcţiei, precum şi celelalte documente privitoare la activitatea asociaţiei.
    52. Comisia de cenzori urmăreşte şi asigura respectarea legalităţii în administrarea bunurilor materiale şi a fondurilor financiare ale asociaţiei de proprietari.
    Comisia de cenzori este formată din minimum 3 membri care au cunoştinţe şi experienţa în domeniile financiar, economic sau juridic, şi nu fac parte din comitetul executiv.
    Comisia de cenzori alege la prima reuniune, din rândul ei, pe preşedintele comisiei de cenzori.
    Atribuţiile comisiei de cenzori sunt următoarele:
    a) verificarea execuţiei bugetare;
    b) verificarea şi validarea documentelor şi a angajamentelor de plata;
    c) urmărirea depunerii în contul curent al asociaţiei de proprietari a numerarului care depăşeşte plafonul de casa;
    d) verificarea trimestriala a gestiunii asociaţiei de proprietari;
    e) verificarea modului de stabilire a cotelor de participare a membrilor asociaţiei de proprietari la cheltuielile curente;
    f) verificarea lunară a situaţiei de încasări şi plati care va fi semnată de toţi membrii comisiei.
    Comisia de cenzori prezintă în fata adunării generale a proprietarilor, o data pe an, rapoarte asupra activităţii sale.
    Gestionarea fondurilor băneşti ale asociaţiei de proprietari se face în baza prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991 şi a punctului 18 din Regulamentul de aplicare a Legii contabilităţii, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 704/1993, urmărindu-se a se asigura:
    a) înregistrarea cronologică şi sistematica în contabilitate a operaţiunilor patrimoniale în funcţie de natura lor, în mod unilateral, numai în debitul sau în creditul unor conturi, fără utilizarea unui cont corespondent;
    b) stabilirea totalului debitului şi al creditului, precum şi al soldului fiecărui cont.
    Registrele şi formularele obligatorii sunt:
    - Registrul-jurnal de încasări şi plati (cod 14-1-1/a)
    - Chitanţa (cod 14-4-1)
    - Registrul pentru evidenta fondului de rulment şi a altor fonduri (cod 14-6-25)
    - Registrul pentru evidenta bunurilor asociaţiei (cod 14-6-26)
    - Registrul pentru evidenta operaţiunilor băneşti (cod 14-6-27)
    - Lista de plata a cotelor de contribuţii pentru cheltuielile comune de folosinţa, întreţinere şi reparaţii (cod 14-6-28).
    53. Proprietarii, în afară drepturilor şi îndatoririlor prevăzute la cap. IV al Regulamentului-cadru cuprins în anexa nr. 2 din lege, în calitate de membri ai asociaţiilor de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
    a) drepturi:
    - să participe la adunarea generală a proprietarilor, să aleagă şi să fie aleşi în organele asociaţiei de proprietari;
    - să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile comune şi eventual să conteste preşedintelui asociaţiei de proprietari, în termen de 10 zile de la afişarea listei cu cuantumul stabilit al acestei cote; contestaţia nu suspenda plata contribuţiei. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 5 zile;
    - să folosească spaţiile şi instalaţiile comune din interiorul şi din exteriorul clădirii.
    b) obligaţii:
    - să contribuie la constituirea mijloacelor băneşti şi materiale ale asociaţiei de proprietari şi să achite în termenul stabilit cota-parte de contribuţie la cheltuielile comune şi la constituirea fondului de reparaţii;
    - să întreţină în bune condiţii spaţiile şi instalaţiile comune din interiorul şi din exteriorul clădirii (casa scării, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scări exterioare, ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apa, de canalizare, instalaţii de încălzire centrala şi de preparare a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antena colectivă, telefonie s.a.) şi să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţa şi de funcţionalitate a locuinţei proprii.
    54. În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plati curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a membrilor asociaţiei de proprietari la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente pentru întreţinere ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu cheltuielile medii lunare ale anului expirat, majorate cu rata inflaţiei pentru cazurile curente, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor condominii echivalente ca mărime.
    Acest fond urmează să se constituie prin plata anticipata a cotei-părţi ce revine fiecărui proprietar, asa cum s-a stabilit de adunarea generală a proprietarilor.
    În situaţiile în care prin contractul de închiriere, încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obliga să participe la plata cheltuielilor curente ale imobilului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
    Conform aceloraşi prevederi asociaţia de proprietari, de regula, va putea constitui un fond distinct pentru repararea instalaţiilor sau a unor elemente ale clădirii, cu perioada de folosire limitată, fond care va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a proprietarilor.
    Fondul de rulment se restituie în toate situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel.
    Fondul special pentru reparaţii se va putea restitui proprietarului numai în situaţiile în care noul proprietar va acoperi suma respectiva.
    55. Cheltuielile de întreţinere, calculate pentru fiecare proprietar, vor fi achitate de aceştia, în cel mult 30 zile de la data comunicării prin afişare la loc vizibil. După expirarea acestui termen, asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalităţi de întârziere pentru suma neachitata.
    Modul de folosire a sumelor încasate din penalităţi de întârziere şi din dobânzile la sumele depuse în contul asociaţiei de proprietari se stabileşte de adunarea generală a proprietarilor.
    56. În cazurile în care unii membri ai asociaţiei de proprietari nu respecta regulile şi obligaţiile adoptate de asociaţie, în conformitate cu prevederile art. 31 din Regulamentul-cadru al asociaţiei de proprietari, aceştia pot fi acţionaţi în justiţie de către asociaţia de proprietari legal constituită.
    Preşedintele asociaţiei de proprietari răspunde în fata adunării generale de rezolvarea situaţiilor litigioase apărute în cadrul asociaţiei.

    V. REPARTIZAREA CHELTUIELILOR COMUNE

    57. Cheltuielile pentru întreţinere şi reparaţii la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în folosinţa comuna se repartizează proporţional cu cota-parte ce revine fiecărui apartament proprietate, din proprietatea comuna, asa cum este înscrisă în actul de proprietate şi însuşită de adunarea generală a proprietarilor (se cuprind lucrările aferente spălătoriilor, uscatoriilor, casei scării, subsolului, terasei sau acoperişului, podului, precum şi ascensorului, centralelor termice, crematoriilor şi a altor asemenea părţi ale condominiului).
    Părţile de construcţii şi instalaţii ale condominiului, aflate în folosinţa comuna, sunt cele stabilite prin actele de constituire ale condominiului cu modificările ce pot aparea în urma unor hotărâri ale asociaţiei de proprietari, luate în condiţiile respectării legii.
    Cheltuielile ce privesc personalul angajat al asociaţiei de proprietari, inclusiv cel pentru curăţenie, precum şi cheltuielile aferente materialelor consumabile folosite, se vor repartiza pe fiecare apartament, corespunzător numărului de persoane, cu excepţia cheltuielilor pentru retribuţia fochistului pe perioada de iarna, care se va repartiza corespunzător cotei-părţi aferente din proprietatea comuna.
    Cheltuielile pentru lucrările de întreţinere, reparaţii şi înlocuiri la antenele colective de televiziune se repartizează în raport cu numărul prizelor de televizoare aflate în locuinţa, iar pentru cutiile poştale şi cheile de la usa de intrare comuna în clădire, se repartizează în raport de numărul acestora.
    În clădirile unde sunt spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, precum şi în cazul locuinţelor folosite şi/sau pentru alte activităţi, aceste cheltuieli se defalca distinct pentru locuinţe şi pentru celelalte categorii de folosinţa, corespunzător convenţiilor ce vor fi stabilite anual cu deţinătorii spaţiilor respective.
    Cheltuielile aferente locuinţelor, determinate după deducerea din suma totală a cheltuielilor aferente spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, se repartizează fiecărui apartament, corespunzător prevederilor alin. 1.
    58. Cheltuielile pentru consumul de apa şi pentru canalizare, corespunzătoare facturilor prezentate de furnizor şi însuşite de asociaţia de proprietari, vor fi repartizate proporţional cu numărul de persoane care locuiesc în clădire.
    În cazurile în care suma din facturi cuprinde şi cheltuielile pentru consumul de apa al spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, precum şi în cazul apartamentelor folosite şi/sau pentru alte activităţi, cheltuielile aferente acestora se vor stabili prin convenţii anuale încheiate cu deţinătorii acestor spaţii.
    Cheltuielile pentru consumul de apa şi pentru canalizare aferente locuinţelor, determinate după deducerea din suma totală a cheltuielilor aferente spaţiilor cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, vor fi repartizate conform prevederilor alin. 1.
    În cazuri excepţionale, în lipsa aparatelor de înregistrare a consumului de apa, acest consum se determina potrivit normelor legale, în sistem pausal, pe fiecare tip de consumator.
    La defalcarea cheltuielilor pentru consumul de apa şi pentru canalizare la apartamentele care folosesc băi sau duşuri comune, se va lua în calcul jumătate din suma ce revine unei persoane din apartamentele dotate cu băi şi duşuri.
    În cazurile în care condominiul dispune numai de duşuri şi băi comune pentru toate apartamentele, cheltuielile se repartizează în raport de numărul persoanelor care locuiesc în clădire, aferent fiecărui apartament.
    Posesorii de autovehicule care folosesc pentru întreţinerea acestora apa din conductele de alimentare aferente clădirii, în cazul când nu exista nici o interdicţie în acest sens, vor suporta cheltuielile pentru consumul de apa şi canal. Aceste cheltuieli, calculate pe baza unor baremuri stabilite potrivit normelor legale, se scad din totalul cheltuielilor ce revin clădirii respective pentru apa şi canal, restul urmând să se repartizeze conform alineatelor precedente.
    59. Cheltuielile pentru ridicarea reziduurilor şi gunoaielor menajere, precum şi cheltuielile pentru vidanjarea haznalelor, se repartizează proporţional cu numărul persoanelor care locuiesc în clădire.
    La clădirile unde sunt şi spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, precum şi în cazul locuinţelor folosite şi/sau pentru alte activităţi, pentru ridicarea reziduurilor cheltuielile se defalca distinct pentru locuinţe şi pentru celelalte categorii de folosinţa, corespunzător convenţiilor încheiate anual cu deţinătorii spaţiilor respective.
    60. Consumul de energie electrica aferent părţilor comune ale clădirii, care se măsoară, de regula, prin contoare montate separat de cele ale apartamentelor, se repartizează proporţional cu numărul persoanelor care locuiesc în clădire.
    În cazuri excepţionale, când nu se pot separa, prin măsurare, consumurile de energie electrica la părţile comune ale clădirii sau în apartamentele locuite în comun de mai multe familii, din cheltuielile totale aferente acestor consumuri se determina, pe baza unor baremuri stabilite potrivit normelor legale, cele aferente consumului deţinătorilor de suprafeţe de locuit ocupate în exclusivitate, ţinându-se seama de dotarea fiecăruia (număr de becuri şi aparate electrice de uz casnic, cum sunt: maşini de călcat şi de spălat, aparate de radio, televizoare, frigidere etc.); sumele astfel determinate se scad din totalul cheltuielilor pentru consumul de energie electrica înregistrat, iar ceea ce rămâne reprezintă cheltuielile pentru iluminatul părţilor de folosinţa comuna şi se repartizează pe deţinătorii locuinţelor, proporţional cu numărul de persoane.
    În clădirile unde sunt şi spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, cotele de cheltuieli aferente acestor spaţii se vor stabili prin convenţii anuale încheiate cu deţinătorii spaţiilor.
    61. Cheltuielile efectuate cu furnizarea energiei termice prin centralele sau prin punctele termice din exploatarea unităţilor de gospodărie comunală sau a altor furnizori, se stabilesc după tarifele practicate de aceştia.
    Cheltuielile pentru încălzirea centrala asigurata prin centrale termice aflate în exploatarea directa a proprietarilor din clădire cuprind: costul combustibilului (cărbune, lichid, gaze, etc.), costul transportului acestuia pana la locul de consum, cheltuielile efectuate cu îndepărtarea reziduurilor, costul energiei electrice consumate pentru funcţionarea instalaţiilor de încălzire centrala şi iluminatul încăperilor în care sunt amplasate acestea, costul echipamentului de uzura şi protecţie pentru fochiştii ce deservesc centralele termice, indemnizaţiile, respectiv salariile acestora, inclusiv contribuţia pentru asigurări sociale (C.A.S.), costul materialelor necesare păstrării curăţeniei în centralele termice, costul apei pentru umplerea instalaţiei.
    În cazul în care la centralele sau punctele termice sunt racordate mai multe clădiri, suma totală a cheltuielilor pentru încălzirea tuturor clădirilor se repartizează pe fiecare clădire în parte, proporţional cu suprafaţa echivalenta termica, determinata potrivit normelor legale, a tuturor corpurilor de încălzire (radiatoare din fonta sau oţel, convectori, convector radiatoare, conducte şi coloane neizolate etc.) aflate în dotarea acestora conform normelor şi normativelor tehnice de proiectare.
    Cheltuielile pentru încălzirea locuinţelor, precum şi cele pentru încălzirea spaţiilor aflate în folosinţa comuna într-o clădire (casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, holuri etc.), se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză care ii revine fiecărui proprietar din proprietatea comuna, asa cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate.
    Dacă proprietarul unui apartament modifica suprafaţa radianta a elementilor de încălzire din apartamentul pe care îl deţine, cota-parte de participare la cheltuielile pentru încălzire se va recalcula cu luarea în considerare a coeficientului de modificare a suprafeţei radiante iniţiale.
    În cazul când în clădire sunt şi spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, precum şi locuinţe folosite şi/sau pentru alte activităţi, cheltuielile pentru încălzire se defalca corespunzător cotelor stabilite anual, prin convenţii cu deţinătorii spaţiilor respective.
    62. Cheltuielile pentru consumul apei calde se repartizează pe proprietari, proporţional cu numărul de persoane care locuiesc în clădire.
    În cazul clădirilor unde sunt şi spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, precum şi locuinţe folosite şi/sau pentru alte activităţi, cheltuielile aferente consumului de apa calda se stabilesc şi se repartizează conform cotelor stabilite prin convenţii anuale cu deţinătorii acestor spaţii.
    63. Cheltuielile aferente consumului de gaze la sobe pentru încălzire, în cazul în care nu exista aparate de măsurare a acestuia, pentru fiecare apartament sau încăpere cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, inclusiv părţile de folosinţa comuna aferente acestora, se repartizează proporţional cu cota-parte care ii revine fiecărui proprietar din proprietatea comuna, asa cum aceasta s-a înregistrat în actul de proprietate.
    Cheltuielile privind consumul de gaze naturale pentru prepararea hranei şi de la spălătoriile comune, în situaţiile în care nu exista aparate de măsura a consumului pe fiecare apartament, se repartizează pe fiecare proprietar, corespunzător numărului de persoane care locuiesc în clădire.
    În clădirile în care consumul de gaze pentru bucătarii şi spălătorii se înregistrează prin acelaşi aparat care măsoară şi consumul aferent încălzirii, se stabileşte consumul aferent bucătăriilor şi spălătoriilor pe baza unor baremuri stabile potrivit normelor legale, care se scade din consumul total pe clădire, diferenţa considerându-se ca fiind aferentă încălzirii.
     În clădirile unde sunt şi spaţii cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa, precum şi locuinţe folosite şi/sau pentru alte activităţi, cheltuielile aferente consumului de gaze se stabilesc prin convenţii anuale încheiate cu deţinătorii de asemenea spaţii.
    Prevederile referitoare la bucătarii şi spălătorii se aplica corespunzător şi în cazul cuptoarelor şi al altor unităţi similare.
    64. Cheltuielile aferente energiei electrice necesare funcţionarii hidrofoarelor aflate în exploatarea asociaţiilor de proprietari se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc în clădire.
    65. Cheltuielile aferente energiei electrice pentru funcţionarea ascensoarelor se repartizează proporţional cu numărul persoanelor care locuiesc în clădire.
    De regula, nu contribuie la plata cheltuielilor pentru funcţionarea ascensorului persoanele care ocupa apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul I din clădirile fără mezanin; în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii etc., de regula, toţi proprietarii de apartamente contribuie la cheltuielile pentru funcţionarea ascensorului.
    Adunarea generală a proprietarilor, în contextul celor de mai sus, va hotărî în legătura cu participarea proprietarilor la susţinerea acestor cheltuieli.
    Atunci când ascensorul este utilizat în comun cu deţinătorii suprafeţelor cu alta destinaţie decât aceea de locuinţa sau cu proprietarii apartamentelor care prin natura activităţii lor (croitori, cosmeticieni, coafori, etc.) primesc la domiciliu şi alte persoane, cota-parte de cheltuieli pentru aceştia se stabileşte prin convenţie anuala încheiată cu deţinătorii acestor spaţii.
    66. Cheltuielile pentru curatatul coşurilor de fum se repartizează, fiecărui deţinător de spaţiu, proporţional cu numărul sobelor şi maşinilor de gătit racordate la coşurile de fum ale clădirii.

    ANEXA 1
    -------
la normele metodologice
-----------------------



     CONSILIUL JUDEŢEAN .........................
     (CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI)


    Inventarierea blocurilor de locuinţe aflate în diverse stadii de execuţie

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Localitatea │ Total │ Stadiul │ Apartamente │ Din │ Fonduri milioane lei │
│ Denumirea │număr de │fizic al │ care se │ care, │──────────────────────│
│ blocului │ aparta─ │lucrări─ │ finalizează │pentru │Uti─│Total nece─│ Din │
│ │ mente │ lor │ în anul ... │tineri │li─ │sar pentru │care,│
│ │ │ │ │ │zare│punere în │ în │
│ │ │ │ │ │ │ funcţiune │anul │
│ │ │ │ │ │ │ │1997 │
│─────────────│─────────│─────────│─────────────│───────│────│───────────│─────│
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
│──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────│
│ I. Blocuri de locuinţe care se finalizează conform Ordonanţei Guvernului │
│ nr. 19/1994 │
│──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────│
│ ......... │ │ │ │ │ │ │ │
│──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────│
│ II. Blocuri de locuinţe care se finalizează conform art. 7 din Legea │
│ nr. 114/1996 │
│──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────│
│ ......... │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

                                                    PREŞEDINTE,
                                                  (PRIMAR GENERAL)


    ANEXA 2
    ───────
la normele metodologice
───────────────────────


    Înregistrat la ................
    Nr. ............ din ..........


                  CONTRACT
   de construire a unei locuinţe cu credit nr. ...........

    Între subscrişii: Consiliul local al .................. (Consiliul General al Municipiului Bucureşti)*), prin ..............., reprezentat prin director ............ şi ........... contabil─şef, în calitate de contractant, pe de o parte, şi ..................., domiciliat(a) în ............. str. ............ nr. ........ bl. ......... et. ....... sc. ....... ap. ....... sector (judeţ .........), legitimat(a) cu Buletin/carte de identitate seria ....... nr. ....., eliberat(a) de ..... la data de ....., denumit(a) beneficiar(a), pe de alta parte, în baza art. 7 din Legea locuinţei nr. 114/1996, a intervenit următorul contract de construire şi de creditare a unei locuinţe proprietate, în baza cererii nr. ....../......... şi a poziţiei din lista de prioritati nr. ............/........... .
    I. Contractantul se obliga:
    a) să asigure beneficiarului construirea unei locuinţe proprietate potrivit proiectului de execuţie nr. ..... din ...., acceptat de beneficiar, locuinţa ce va fi situata în ..... str. ...... nr. ....... bl. .... .et. ..... sc. ........ ap. ........ judeţ (sector) ..........., compusă din ....... camere şi dependinţe ........., în suprafaţa construită de ...... mp, din care suprafaţa utila ........... mp în proprietate exclusiva şi o cota parte de ..........% din proprietatea comuna.
    Valoarea locuinţei la data prezentului contract este de ........ lei, din care preţul garajului, ........... lei şi al boxei ........... lei.
    Preţul definitiv al locuinţei se stabileşte la terminarea construcţiei iar pentru diferenţa dintre acesta şi preţul locuinţei la data contractării se încheie cu beneficiarul un act adiţional la prezentul contract;
    b) să invite pe beneficiar să participe la recepţia locuinţei;
    c) să predea beneficiarului la data de ...... locuinţa contractată, în clădirea complet terminată, pe baza unui proces─verbal de predare─primire. În cazul în care la predarea─preluarea locuinţei de către beneficiar se va constata ca locuinţa nu corespunde condiţiilor legale în vigoare sau prezintă unele defecţiuni care necesita remedieri, contractantul este obligat să refacă lucrările respective în termenele prevăzute în procesul─verbal de recepţie. Contractantul se obliga să asigure remedierea deficienţelor sau viciilor ascunse provenite din culpa constructorului, semnalate de către beneficiar în cursul perioadei de garanţie, în termen de pana la 30 zile de la cererea beneficiarului.
    Pentru neefectuarea la termen a lucrărilor de remediere a deficienţelor consemnate în procesul─verbal de recepţie, respectiv de predare─preluare a locuinţei, contractantul se obliga să plătească pentru fiecare zi de întârziere o penalizare de 0,05% din valoarea articolelor de lucrări neremediate;
    d) pentru nepredarea locuinţei în termenul stabilit în prezentul contract, contractantul se obliga să plătească beneficiarului următoarele penalizări calculate la preţul locuinţei prevăzut în contract: 0,03% pentru 60 de zile de la depăşirea termenului; 0,04% pentru următoarele 30 de zile; 0,05% pentru zilele care depăşesc termenele cu peste 3 luni.
    Suma penalităţilor se va vira în contul ratelor curente ale beneficiarului. În cazul în care nepredarea în termen a locuinţei s─a datorat unor cauze obiective, termenul de predare a locuinţei, prevăzut în prezentul contract, va putea fi modificat cu acordul ambelor părţi.
    II. Beneficiarul se obliga:
    a) să achite în întregime preţul locuinţei, stabilit în suma de ...... lei, începând de la data semnării prezentului contract, astfel:
    ─ suma de ...... lei, cu chitanţa nr. ...... din ........, reprezentând plata integrala;
    ─ suma de ...... lei, cu chitanţa nr. ...... din ........, reprezentând avansul minim de .......... % din preţul locuinţei;
    ─ suma de ...... lei în rate lunare, astfel: rata lunară .......... lei (rata .......... lei + dobânda .......... lei) se achită începând cu data de ...........; ultima rata se achită la data de ........ şi este de ......... lei (rata ......... lei + dobânda ............ lei);
    ─ suma de ...... lei, reprezentând preţul integral al boxei (garajului).
    Din preţul locuinţei a fost scăzută suma de ....... lei, reprezentând subvenţia plătită de la bugetul de stat, în baza prevederilor art. 7 din Legea locuinţei nr. 114/1996.
    În cazul nerestituirii la termen a ratei scadente, va plati o dobânda de 10% anual, aplicată la suma nerambursata.
    Rata lunară de ......... lei urmează a fi reţinută pe statul de plata al unităţii la care beneficiarul locuinţei (girantul plătitor) are de încasat drepturi băneşti şi virata în contul contractantului nr. ..........;
    b) să suporte toate cheltuielile ocazionate în situaţiile de urmărire şi de executare a debitului creat prin nerambursarea ratelor la termen;
    c) să se prezinte la data comunicată de contractant la recepţia lucrării, precum şi la data fixată pentru predarea─preluarea locuinţei.
    În caz de neprezentare în termen de 10 zile de la data stabilită pentru preluarea locuinţei, aceasta se considera predată pe baza procesului─verbal de predare semnat de contractant.
    III. Subscrisul declar ca:
    ─ nu am deţinut şi nu avem, atât eu, cat şi familia mea, în proprietate o alta locuinţa;
    ─ sunt căsătorit(a), necasatorit(a);
    IV. Pana la restituirea integrala a sumelor datorate, locuinţa este ipotecata conform prevederilor art. 18 din Legea nr. 114/1996 şi nu poate fi instrainata decât după ce beneficiarul restituie integral contractantului sumele actualizate, datorate, şi suma actualizată, obţinută ca subventie de la bugetul de stat.
    V. Terenul aferent construcţiei, în suprafaţa totală de ......... mp, din care, în proprietate indiviză, ............% este concesionat pe durata existenţei construcţiei.
    VI. Prezentul contract va fi pus în executare la data semnării lui de către părţile contractante.
    VII. Se anexează planul locuinţei.
    Încheiat azi, ........, în ........... exemplare.

             CONTRACTANT, BENEFICIAR,

              DIRECTOR CONTABIL─ŞEF

         Vizat Oficiul juridic Vizat C.F.P.


─────────────
    *) Agentul economic specializat pentru a derula investiţia ─ construirea de locuinţe.

                    GARANŢII CONTRACTUALE

    Subsemnatul ............ născut (a) în ............... la data de ........., fiul (fiica) lui .......... şi al .............., domiciliat în str. ........ nr. ........., bl. ........, et. ........, sc. ........., ap. ........, judeţ/sector ........., legitimat cu Buletin/carte de identitate seria ........ nr. ..........., emis(a) de ............ la data de ..........., ma oblig să garantez solidar/sa girez plătitor pe/pentru ........ în cazul neachitarii/pana la achitarea sumei de ....... lei, reprezentând ratele şi dobânzile la care s─a angajat beneficiarul, pana la stingerea acestora.

          Semnătura girantului solidar/garantului plătitor



    ANEXA 3
    ───────
la normele metodologice
───────────────────────

            CONTRACT DE VÂNZARE─CUMPĂRARE CU PLATA IN RATE

     Nr. ...../........ din ...... între ..........., reprezentat prin director şi contabil─şef ..........., în calitate de vânzător, pe de o parte, şi .................., născut(a) ............. în ................. sectorul (judeţul) .............., la data ............, fiul (fiica) lui ..............., legitimat cu buletin/carte de identitate seria ........ nr. ......., eliberat de ........... la data de ..........., domiciliat(a) în .................. str. .............. nr. ....... bl. ......, sc. ......, et. ......, ap. ......, judeţ/sector ......, căsătorit(a) cu ............., născut(a) în ................. sectorul (judeţul) .............., la data de ............, fiul (fiica) lui ................. şi al ............, legitimat(a) cu buletin/carte de identitate, seria ........ nr. ......., eliberat de ........... la data de ..........., domiciliat(a) în .................. str. .............. nr. ....... bl. ......, sc. ......, et. ......, ap. ......, judeţ/sector .............., în calitate de cumpărător, pe de o parte, ca urmare a cererii nr. .................. şi poziţiei din lista de prioritati, nr. .............., şi în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea locuinţei nr. 114/1996, s─a încheiat prezentul contract de vânzare─cumpărare cu plata în rate.
    Art. 1. ........... vinde şi ............................................................. cumpăra locuinţa situata în ................. str. ................... nr. ....... bl. ......, sc. ......, et. ......, ap. ......, judeţ/sector ..........., conform schitei şi fisei de calcul a preţului, compusă din ....... camere de locuit, cu o suprafaţa utila de ........ mp, în propietate exclusiva, precum şi o cota indiviză de ........% din suprafaţa părţilor comune ale imobilului.
    Terenul aferent locuinţei, în suprafaţa de ............. mp, respectiv cota indiviză de .......% din totalul suprafeţei se concesioneaza pe durata existenţei construcţiei, conform contractului de concesiune nr. ......./...... încheiat cu Consiliul Local .............................. .
    Predarea─primirea locuinţei se va efectua pe baza de proces─verbal încheiat între vânzător şi cumpărător.
    Art. 2. Preţul locuinţei este de ................................... lei.
    La data prezentului contract, cumpărătorul a achitat suma de ............ lei, cu chitanţa nr. ....... din .............., reprezentând un avans de .....% din preţul locuinţei, plus T.V.A., precum şi comisionul vânzătorului.
    Art. 3. În baza prevederilor art. 7 din Legea nr. 114/1996, cumpărătorul beneficiază de o subventie în suma de ............ lei.
    Art. 4. Diferenţa dintre preţul locuinţei, din care s─a scăzut subvenţia în suma de .............. lei, şi avansul achitat în suma de ........... lei, precum şi dobânda totală de ............ lei, calculată cu .........% pe an, şi T.V.A. total de ............. lei vor fi achitate de cumpărător în rate lunare pe termen de ....... ani, astfel:
    rata lunară ............. lei + dobânda lunară .............. lei + T.V.A. lunară ................ lei = ................... lei;
    ultima rata ............. lei + ultima dobânda .............. lei + T.V.A. ultima ................ lei = ................... lei.
    Rata, dobânda şi T.V.A., lunară de ............. lei, urmează a fi reţinute pe statul de plata al unităţii la care cumpărătorul (girantul plătitor) .................. are de încasat drepturi băneşti, conform dovezii nr. ......, începând cu data de .................. pana la data de ..................., şi vor fi virate în contul vânzătorului nr. ......... deschis la ............... .
    Pentru perioada în care cumpărătorul nu are de încasat drepturi băneşti, ratele, dobânzile aferente şi T.V.A. se achită la casieria vânzătorului pana la sfârşitul lunii curente.
    În caz de neachitare la termen a ratelor lunare, cumpărătorul va plati o dobânda de 10% anual, aplicată la suma nerambursata.
    Toate cheltuielile ocazionate de urmărirea debitorului şi executarea acestuia, în caz de neplata, la data scadenta a ratelor vor fi suportate de cumpărător.
    Art. 5. Pana la restituirea integrala a sumelor datorate se instituie ipoteca asupra locuinţei conform prevederilor art. 18 din Legea nr. 114/1996.
    Art. 6. Locuinţa care face obiectul prezentului contract nu poate fi instrainata decât după ce cumpărătorul achită integral vânzătorului sumele actualizate, datorate, şi restituie suma actualizată, obţinută ca subventie de la bugetul de stat.
    Eliberat la data de ................ în ............. exemplare, din care .............. se înmânează cumpărătorului.

             VÂNZĂTOR, CUMPĂRĂTOR,

              DIRECTOR, CONTABIL─ŞEF,

         Vizat Oficiul juridic Vizat C.F.P.


                    GARANŢII CONTRACTUALE

    Subsemnatul(a) ............ născut(a) în ............... la data de ........., fiul (fiica) lui .......... şi al .............., domiciliat în ................, str. ........ nr. ........., bl. ........, sc. ........, et. ........., ap. ........, judeţ/sector ........., legitimat cu Buletin/carte de identitate seria ........ nr. ..........., emis(a) de ............ la data de ..........., ma oblig să garantez/sa girez pe plătitor pentru ........ în cazul neachitarii/pana la achitarea sumei de ....... lei, reprezentând ratele şi dobânzile la care s─a angajat cumpărătorul, pana la stingerea acestora.

          Semnătura garantului solidar/garantului plătitor



    ANEXA 4
    ───────
la normele metodologice
───────────────────────


    Înregistrat la ..............
    Nr. ......... din ...........


              CONTRACT─CADRU DE ÎNCHIRIERE*)
       pentru suprafeţele cu destinaţie de locuinţa

    Între .................., în calitate de proprietar, cu sediul în ......... str. ............. nr. ......., judeţ/sector ............, reprezentat prin ........., în calitate de administrator al fondului imobiliar ce aparţine domeniului public din patrimoniul Consiliului Local al ....................... şi ...................., legitimat cu buletin/carte de identitate seria ....... nr. ........., eliberat(a) la data ..........., de .............., în calitate de chiriaş, în baza Legii locuinţei nr. 114/1996 şi a repartiţiei nr. ...... din .............., emisă de .........................., a intervenit prezentul contract.

    I. Obiectul închirierii

    Primul, în calitate de proprietar, închiriază, iar al doilea, în calitate de chiriaş, ia cu chirie locuinţa din ............ str. .......... nr. ........., bl. ........, sc. ........, et. ........., ap. ........, judeţ/sector ........., compusă din ....... camere în suprafaţa ........... mp (camera ...... mp, camera ...... mp, camera ...... mp, camera ...... mp), dependinţe în suprafaţa de ........... mp (baie ....... mp, bucătărie ......... mp, WC ....... mp, debara ........... mp, camara ...... mp, boxa ...... mp, hol ...... mp, pod ....... mp, pivnita ........ mp, boxa ........... mp) şi ....... mp curte (grădina), folosite în exclusivitate, şi ........., folosite în comun.
    Locuinţa care face obiectul închirierii va fi folosită de chiriaş şi membrii familiei menţionaţi în comunicarea de închiriere, astfel: ................... chiriaş ............. sotie ................. fiu ................. fiica ..................... .
    Locuinţa descrisă la cap. I se preda, în stare de folosinţa, cu instalaţiile şi inventarul prevăzute în procesul─verbal de predare─primire încheiat între subsemnaţii, care face parte integrantă din prezentul contract.
    Termenul de închiriere este de ......... ani (luni), cu începere de la data de ........ pana la data de ........ .

    II. Chiria aferentă locuinţei închiriate

    Chiria lunară, aferentă locuinţei închiriate este de ......... lei, calculată în conformitate cu prevederile legale. Plata chiriei se suporta, corespunzător art. 44 alin. 2 din Legea nr. 114/1996, astfel:
    ─ de către chiriaşi .......... lei**);
    ─ de la bugetul local ............ lei.
    Chiria se datorează începând cu data de ....... şi se achită în numerar la casieria .......... .
    Neplata la termen a chiriei atrage o penalizare de 0,5% asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi care urmează aceleia când suma a devenit exigibilă, fără ca majorarea să poată depăşi totalul chiriei restante.
    În caz de neplata, executarea silită se va face prin hotărârea judecătorească prin care chiriaşul va fi obligat să achite chiria restanta, precum şi dobânda şi cheltuielile de judecata.

    III. Obligaţiile părţilor privind folosirea şi întreţinerea spaţiilor care fac obiectul contractului

    a) Proprietarul se obliga:
    ─ să predea chiriaşului locuinţa în stare normală de folosinţa;
    ─ să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţa în exploatare şi funcţionalitate a clădirii pe toată durata închirierii locuinţei;
    ─ să întreţină în bune condiţii elementele structurii de rezistenta ale clădirii, elementele de construcţie exterioare ale clădirii (acoperiş, fatada, împrejmuiri, pavimente, scări exterioare), curţi şi grădini, precum şi spaţiile comune din interiorul clădirii (casa scării, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri); să întreţină în bune condiţii instalaţiile comune proprii clădirii (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apa, de canalizare, instalaţii de încălzire centrala şi de preparare a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antena colectivă, telefonie s.a.).
    b) Chiriaşul se obliga:
    ─ să efectueze lucrările de întreţinere, de reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii din folosinţa exclusiva;
    ─ să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi instalaţii deteriorate din folosinţa comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt în interiorul sau în exteriorul clădirii; dacă persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, atunci cheltuielile de reparaţii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc în comun elementele de construcţii, instalaţii, obiectele şi dotările aferente;
    ─ să asigure curăţenia şi igienizarea în interiorul locuinţei şi la părţile de folosinţa comuna, pe toată durata contractului de închiriere;
    ─ să comunice în termen de 30 de zile proprietarului orice modificare produsă în venitul net al familiei sale, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere;
    ─ să predea, la mutarea din locuinţa, proprietarului, locuinţa în stare de folosinţa şi curăţenie şi cu obiectele de inventar trecute în procesul─verbal de predare─primire întocmit la preluarea locuinţei.

    IV. Nulitatea şi rezilierea contractului

    Sunt nule de drept clauzele incluse în contract, care:
    ─ obliga chiriaşul să recupereze sau să plătească în avans proprietarului orice suma cu titlu de reparaţie în sarcina proprietarului;
    ─ prevăd responsabilitatea colectivă a chiriaşilor în caz de degradare a elementelor de construcţii şi instalaţii, a obiectelor şi dotărilor aferente spaţiilor comune, cu excepţia celor menţionate la cap. III, pct. b), asa cum sunt acestea formulate;
    ─ impun chiriaşilor să facă asigurări de daune;
    ─ exonerează proprietarul de obligaţiile ce ii revin potrivit prevederilor legale;
    ─ autorizează proprietarul să obţină venituri din nerespectarea clauzelor contractului de închiriere.
    Rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face la:
    a) cererea chiriaşului, cu condiţia notificării prealabile într─un termen minim de 60 de zile;
    b) cererea proprietarului atunci când:
    ─ chiriaşul nu a achitat chiria cel puţin 3 luni consecutiv;
    ─ venitul net lunar pe familie, realizat în 2 ani fiscali consecutivi, depăşeşte cu peste 20% nivelul minim prevăzut în art. 42 din Legea nr. 114/1996, iar chiriaşul nu a achitat valoarea nominală a chiriei în termen de 90 de zile de la comunicare;
    ─ chiriaşul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situata aceasta, instalaţiilor, precum şi oricăror alte bunuri aferente lor, sau dacă înstrăinează fără drept părţi ale acestora;
    ─ chiriaşul are un comportament care face imposibila convieţuirea sau împiedica folosirea normală a locuinţei;
    ─ chiriaşul nu a respectat clauzele contractule şi/sau prevederile art. 49 din Legea nr. 114/1996.
    c) chiriaşul nu şi─a achitat obligaţiile ce─i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, dacă acestea au fost stabilite prin contractul de închiriere în sarcina chiriaşului.
    Evacuarea chiriaşului se face numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile şi chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract pana la data executării efective a hotărârii de evacuare.
    Contractul încetează în termen de 30 de zile de la data părăsirii domiciliului de către titularul contractului sau de la data înregistrării decesului, dacă persoanele îndreptăţite prin lege nu au solicitat locuinţa.

    V. Clauze speciale: ......................................................
     (condiţii de închiriere şi de eliberare a locuinţei de necesitate etc.)

    Prezentul contract s─a încheiat astăzi ............, în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte, un exemplar pentru organele fiscale teritoriale.

            PROPRIETAR, CHIRIAŞ,


─────
    *) Utilizat pentru închirierea locuinţelor sociale şi a celor de necesitate.
    **) Cota─parte pe care o suporta chiriaşul se va recalcula ori de câte ori apar modificări ale veniturilor acestuia potrivit prevederilor art. 45 din Legea nr. 114/1996. Diferenţa pana la chiria nominală se va suporta din bugetul local.



    ANEXA 5
    ───────
la normele metodologice
───────────────────────


    Înregistrat la ..............
    Nr. ......... din ...........


                CONTRACT─CADRU DE ÎNCHIRIERE*)
            pentru suprafeţele cu destinaţie de locuinţa
───────
    *) Utilizat pentru închirierea locuinţelor din proprietatea statului sau a unităţilor economice cu capital majoritar de stat.

    Între subsemnaţii .................., în calitate de proprietar, cu domiciliul (sediul) în str. ............. nr. .......... bl. ......... et. ......... sc. .......... ap. ......... judeţ/sector ............, reprezentat prin ........., legitimat cu Buletin/carte de identitate seria ....... nr. ........., eliberat(a) la data de ............ de .............. şi ................, cu domiciliul în ......... str. ............. nr. .......... bl. ......... et. ......... sc. .......... ap. ......... judeţ/sector ............, legitimat cu buletin/carte de identitate, seria ....... nr. ........., eliberat(a) la data de ..........., de .............., a intervenit prezentul contract de închiriere.

    I. Obiectul închirierii

    Primul, în calitate de proprietar, închiriază, iar al doilea, în calitate de chiriaş, ia cu chirie locuinţa din ..........., str. .......... nr. ........., bl. ........, sc. ........, et. ........., ap. ........, judeţ/sector ........., compusă din ....... camere în suprafaţa de ........... mp (camera: ...... mp, camera: ...... mp, camera: ...... mp, camera: ...... mp), dependinţe în suprafaţa de ........... mp (baie ....... mp, bucătărie ......... mp, WC ....... mp, debara ........... mp, camara ...... mp, boxa ...... mp, hol ......... mp, pod ........ mp, pivnita ........... mp, boxa ........... mp) şi ....... mp curte (grădina), folosite în exclusivitate şi ........., folosite în comun.
    Locuinţa care face obiectul închirierii va fi folosită de chiriaş şi familia sa compusă din: ................... chiriaş ............. sotie ................. fiu ................. fiica ..................... .
    Locuinţa descrisă la cap. I se preda în stare de folosinţa cu instalaţiile şi inventarul prevăzute în procesul─verbal de predare─primire încheiat între subsemnaţii, care face parte integrantă din prezentul contract.
    Termenul de închiriere este de ......... ani (luni), cu începere de la data de ........ pana la data de ........**) .
    La expirarea termenului contractul poate fi reînnoit cu acordul ambelor părţi.
───────
    **) Menţiune specială ─ în condiţiile în care proprietarul doreşte să preia locuinţa pentru el sau familia sa la o anumită data, în intervalul perioadei de închiriere.

    II. Chiria aferentă locuinţei ce face obiectul contractului

    Chiria lunară este de ......... lei, calculată în conformitate cu prevederile legale. Chiria se datorează începând cu data de ....... şi se achită în contul proprietarului nr. ........ la Banca ............ pana la data de 10 a fiecărei luni, pentru luna în curs.
    La data încheierii prezentului contract, chiriaşul a achitat proprietarului cu anticipaţie suma de ......... lei, reprezentând chiria aferentă locuinţei pe o perioada de .......... luni.
    Chiria se va plati lunar, începând cu data de ........... la sediul ....... (în contul ..........)
    Pe durata închirierii, cuantumul chiriei se va putea modifica în următoarele situaţii în care părţile cad de acord .........
    Orice modificare a cuantumului chiriei se va comunica în scris chiriaşului cu 60 de zile înainte de termenul scadent de plata.
    Neplata la termen a chiriei atrage o penalizare de 0,5% asupra sumei datorate, pentru fiecare zi de întârziere, începând cu prima zi care urmează aceleia când suma a devenit exigibilă, fără ca majorarea să poată depăşi totalul chiriei restante.

    III. Obligaţiile părţilor privind folosirea şi întreţinerea spaţiilor care fac obiectul contractului

    a) Proprietarul se obliga:
    ─ să predea chiriaşului locuinţa în stare normală de folosinţa;
    ─ să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţa, în exploatare şi funcţionalitate a clădirii pe toată durata închirierii locuinţei;
    ─ să întreţină în bune condiţii elementele structurii de rezistenta a clădirii, elementele de construcţie exterioare ale clădirii (acoperiş, fatada, împrejmuiri, pavimente, scări exterioare), curţi şi grădini, precum şi spaţiile comune din interiorul clădirii (casa scării, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri); să întreţină în bune condiţii instalaţiile comune proprii clădirii (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apa, de canalizare, instalaţii de încălzire centrala şi preparare a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antena colectivă, telefonie s.a.).
    b) Chiriaşul se obliga:
    ─ să efectueze lucrările de întreţinere, de reparaţii sau înlocuirea elementelor de construcţii şi instalaţii din folosinţa exclusiva;
    ─ să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi instalaţii deteriorate din folosinţa comuna ca urmare a folosirii lor necorespunzătoare, indiferent dacă acestea sunt în interiorul sau în exteriorul clădirii; dacă persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, atunci cheltuielile de reparaţii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc în comun elementele de construcţii, instalaţii, obiectele şi dotările aferente;
    ─ să asigure curăţenia şi igienizarea în interiorul locuinţei şi la părţile de folosinţa comuna pe toată durata contractului de închiriere;
    ─ să comunice în termen de 30 de zile proprietarului orice modificare produsă în venitul net al familiei, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere;
    ─ să predea la mutarea din locuinţa, proprietarului, locuinţa în stare de folosinţa şi curăţenie şi cu obiectele de inventar trecute în procesul─verbal de predare─primire întocmit la preluarea locuinţei.

    IV. Nulitatea şi rezilierea contractului

    Sunt nule de drept clauzele incluse în contract, care:
    ─ obliga chiriaşul să recupereze sau să plătească în avans proprietarului orice suma cu titlu de reparaţie în sarcina proprietarului;
    ─ prevăd responsabilitatea colectivă a chiriaşilor în caz de degradare a elementelor de construcţii şi instalaţii, a obiectelor şi dotărilor aferente spaţiilor comune, cu excepţia celor menţionate la cap. III, pct. b), asa cum sunt acestea formulate;
    ─ impun chiriaşilor să facă asigurări de daune;
    ─ exonerează proprietarul de obligaţiile ce ii revin potrivit prevederilor legale;
    ─ autorizează proprietarul să obţină venituri din nerespectarea clauzelor contractului de închiriere.
    Rezilierea contractului de închiriere înainte de termenul stabilit se face la:
    a) cererea chiriaşului, cu condiţia notificării prealabile într─un termen minim de 60 de zile;
    b) cererea proprietarului atunci când:
    ─ chiriaşul nu a achitat chiria cel puţin 3 luni consecutiv;
    ─ chiriaşul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situata aceasta, instalaţiilor, precum şi oricăror alte bunuri aferente lor, sau dacă înstrăinează fără drept părţi ale acestora;
    ─ chiriaşul are un comportament care face imposibila convieţuirea sau împiedica folosirea normală a locuinţei;
    ─ chiriaşul nu a respectat clauzele contractuale.
    c) la cererea asociaţiei de proprietari atunci când chiriaşul nu şi─a achitat obligaţiile ce─i revin din cheltuielile comune pe o perioada de 3 luni, dacă acestea au fost stabilite prin contractul de închiriere în sarcina chiriaşului.
    Evacuarea chiriaşului se face numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, iar chiriaşul este obligat la plata chiriei prevăzute în contract pana la data executării efective a hotărârii de evacuare.
    Contractul încetează în termen de 30 de zile de la data părăsirii domiciliului de către titularul contractului sau de la data înregistrării decesului, dacă persoanele îndreptăţite prin lege nu au solicitat locuinţa.

    V. Alte clauze convenite între părţi ...................................

    Contractul de închiriere este accesoriu la contractul de munca*).
───────────
    *) Aceasta menţiune se face la închirierea locuinţelor de serviciu şi de intervenţie.

    Prezentul contract s─a încheiat astăzi ............, în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte, un exemplar pentru organele fiscale teritoriale.

            PROPRIETAR, CHIRIAŞ,



    ANEXA 6
    ───────
la normele metodologice
───────────────────────


     CONSILIUL LOCAL ............................
     (CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI)


                    CERERE
de subventie de la bugetul local pentru acoperirea chiriei nominale
          aferente locuinţelor sociale în anul ......

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. Categorii de Nr. de Chiria nominală, Subvenţia
 crt. beneficiari cazuri din care: de la bu─
                                                                    getul local
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Tineri căsătoriţi care au fiecare vârsta
     de pana la 35 ani
  2. Tineri proveniţi din instituţii de ocrotire
     socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani
  3. Invalizi de gradul I şi II
  4. Persoane handicapate
  5. Pensionari
  6. Veterani şi vaduve de război
  7. Beneficiari ai prevederilor Legii nr.
     42/1990, republicată
  8. Beneficiari ai prevederilor Decretului─lege
     nr. 118/1990, republicat, cu modificările
     ulterioare
  9. Alte persoane sau familii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
         TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                              PRIMAR,
                                         (PRIMAR GENERAL)


    ANEXA 6a)
    ─────────
la normele metodologice
───────────────────────


     .......................*)


                    SITUAŢIA
privind justificarea sumelor necesare acoperirii de la bugetul local a
diferenţei până la valoarea nominală a chiriei aferente locuinţelor sociale

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 Nr. Adresa Numele de Venitul mediu Chiria lunară din care:
crt. locuinţei familie şi net lunar/membru ────────────────────────────────
                 prenumele de familie Nominală Plătită de Acordată
                 chiriaşului chiriaş (10% prin
                                                        din venitul subventie
                                                         mediu net
                                                          lunar)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                                            Director (Manager),

────────
    *) Denumirea unităţii specializate care răspunde de urmărirea investiţiilor.

    ANEXA 7
    ───────
la normele metodologice
───────────────────────


     CONSILIUL JUDEŢEAN .........................
     (CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI)


                   NOTA DE FUNDAMENTARE
privind sumele necesare de la bugetul de stat pentru finanţarea construcţiilor
de locuinţe conform Legii nr. 114/1996, pe luna ..........., pentru
               locuinţe ...........................*)

                                                                   ─ mil. lei ─
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       Denumirea Valoarea Valoarea Finanţate Alocaţii de la
      consiliilor lucrărilor lucrărilor Din din: bugetul de stat
 Nr. locale care de executat de executat care, ─────────────────────────────
crt. executa în anul de la preli─ Surse Alocaţii Rămase
      construcţii 199... începutul minat proprii de la Pri─ de
      de locuinţe anului pe bugetul mite primit
                                            luna de stat
                                           ......
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

     Raspundem pentru realitatea datelor,
             PREŞEDINTE DIRECTOR BUGET─FINANŢE
          (PRIMAR GENERAL)

─────────
    *) Se va preciza pentru care categorie de locuinţe se solicita sumele: pentru locuinţe ce se realizează conform prevederilor art. 7 din lege sau pentru locuinţe sociale şi de necesitate.


    ANEXA 8
    ───────
la normele metodologice
───────────────────────


     CONSILIUL JUDEŢEAN .........................
     (CONSILIUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI)


                    CERERE*)
de subvenţii în sume fixe, de la bugetul de stat, pentru construcţii de
      locuinţe (art. 7 din Legea locuinţei nr. 114/1996)

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Nr. Categorii de Număr de Subvenţia
crt. beneficiari cazuri totală
                                                                    ─ mii lei ─
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. Tineri căsătoriţi care la data contractării
     locuinţei au fiecare vârsta de pana la 35 ani
  2. Persoane care beneficiază de facilităţi la
     cumpărarea sau construirea unei locuinţe
     potrivit prevederilor Legii nr. 42/1990,
     republicată
  3. Persoane calificate din agricultura, sănătate,
     administraţie publica şi culte, care îşi
     stabilesc domiciliul în mediul rural
  4. Alte categorii de persoane stabilite de
     consiliile locale
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        TOTAL:
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

           PREŞEDINTE, SECRETAR,
        (PRIMAR GENERAL)

────────
    *) Are la baza listele nominale pentru acordarea subvenţiilor, aprobate de consiliile locale şi însuşite de consiliile judeţene.


    ANEXA 9
    ───────
la normele metodologice
───────────────────────


     CONSILIUL JUDEŢEAN .........................
     CONSILIUL LOCAL ............................


                    LISTA
locuinţelor sociale şi de necesitate propuse a fi începute în anul ..........

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Nr.│ Denumirea │ Numărul │ Fonduri necesare şi │Luna şi anul│
│crt.│obiectivului│ locuinţelor │ repartizarea pe surse (mil.lei) │terminării │
│ │si a ampla─ │─────────────│─────────────────────────────────│lucrărilor │
│ │samentelor │soci─│de ne─ │ Total │ Bugetul │ Bugetul │ Alte│la fiecare │
│ │ │ ale │cesita─│ │ local │ de stat │surse│ obiectiv │
│ │ │ │ te │ │ │ │ │ propus │
│────│────────────│─────│───────│───────│─────────│─────────│─────│────────────│
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
│────│────────────│─────│───────│───────│─────────│─────────│─────│────────────│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│─────────────────│─────│───────│───────│─────────│─────────│─────│ │
│ TOTAL GENERAL │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

            PREŞEDINTE/PRIMAR,

                     ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016