Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 443 din 31 iulie 1998  privind reorganizarea si finantarea unor unitati sanitare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 443 din 31 iulie 1998 privind reorganizarea si finantarea unor unitati sanitare

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 290 din 7 august 1998
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (2) din Constituţia României,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) În vederea aplicãrii <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , unitãţile sanitare organizate ca instituţii publice finanţate din bugetele Ministerului Sãnãtãţii, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale se reorganizeazã astfel:
a) unitãţile sanitare prevãzute în anexa nr. 1 funcţioneazã în continuare ca unitãţi finanţate integral de la bugetul de stat şi, dupã caz, din bugetul Fondului special pentru sãnãtate;
b) unitãţile sanitare prevãzute în anexa nr. 2 se reorganizeazã ca unitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare şi din alocaţii de la bugetul de stat.
(2) Unitãţile sanitare finanţate prin bugetele Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului de Interne, Ministerului Justiţiei - Direcţia generalã a penitenciarelor, Serviciul Roman de Informaţii şi Ministerului Transporturilor se reorganizeazã şi se finanţeazã potrivit anexelor nr. 3 şi 5.
(3) Activitãţile medicale specifice care se realizeazã prin unitãţile medicale prevãzute în anexele nr. 3 şi 5, finanţate de la bugetul de stat, sunt cele prevãzute în anexele nr. 4 şi 6.
ART. 2
(1) Veniturile extrabugetare ale unitãţilor sanitare prevãzute la art. 1 se constituie din sumele realizate pe baza contractelor de furnizare de servicii medicale, încheiate cu casele de asigurãri de sãnãtate judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi din alte venituri obţinute de la persoane fizice şi juridice, în condiţiile legii.
(2) Contribuţia personalã a asiguraţilor sau alte sume plãtite pentru serviciile furnizate potrivit <>Legii nr. 145/1997 se vor incasa de cãtre unitãţile sanitare pana la aprobarea contractului-cadru, pe baza tarifelor stabilite de cãtre consiliul de administraţie al acestora. Tarifele nu vor putea depãşi costul prestaţiilor respective.
ART. 3
(1) Pentru anul 1998, contractele de furnizare de servicii medicale se încheie de cãtre furnizorii de servicii medicale cu direcţiile sanitare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, care, potrivit prevederilor <>art. 88 alin. (3) din Legea nr. 145/1997 , îndeplinesc atribuţiile caselor de asigurãri de sãnãtate.
(2) Contractele de furnizare a serviciilor medicale ce se încheie pentru anul 1998 de cãtre unitãţile sanitare prevãzute la art. 1 alin. (2) se avizeazã de cãtre Direcţia medicalã Ministerului Apãrãrii Naţionale şi, respectiv, de cãtre Direcţia generalã medicalã şi asistenta socialã a Ministerului Transporturilor, potrivit protocoalelor ce se încheie cu Ministerul Sãnãtãţii, cu avizul Ministerului Finanţelor.
ART. 4
(1) Unitãţile prevãzute la art. 1 întocmesc anual bugete proprii, care se aproba în condiţiile legii.
(2) Soldurile anuale rezultate din execuţia bugetelor unitãţilor finanţate integral din venituri extrabugetare se reporteazã în anul urmãtor.
(3) Din soldurile anuale realizate de unitãţile sanitare finanţate integral din venituri extrabugetare, dupã scãderea obligaţiilor de plata şi a încasãrilor anticipate, o cota de pana la 50% se poate utiliza pentru stimularea personalului încadrat cu contract individual de munca, în raport cu performanţele şi responsabilitãţile în activitate, iar diferenţa se utilizeazã pentru dotare şi tehnica medicalã.
(4) Persoanele care beneficiazã de premii speciale potrivit alin. (3) şi cuantumul acestora se stabilesc de cãtre conducerea unitãţilor sanitare. Pentru conducãtorii unitãţilor sanitare, premiile speciale se aproba de cãtre conducãtorul direcţiei sanitare care îndeplineşte rolul casei de asigurãri de sãnãtate judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(5) Excedentele rezultate din execuţia bugetelor unitãţilor finanţate din venituri extrabugetare şi din alocaţii de la bugetul de stat se regularizeazã, la sfârşitul anului, cu bugetul de stat, în limita sumelor primite de la acesta.
ART. 5
(1) În teritoriile neacoperite cu medici sau cu personal sanitar, pentru asigurarea serviciilor medicale consiliile locale pot acorda stimulente în natura şi în bani, în condiţiile legii şi pe perioadele stabilite prin contract încheiat între consiliul local şi personalul medical care aparţine instituţiilor publice.
(2) Stimulentele în natura pot consta în:
a) asigurarea de spaţii pentru cabinet medical;
b) asigurarea locuinţei;
c) asigurarea mijloacelor de transport necesare acordãrii serviciilor medicale în teritoriu.
(3) Stimulentele în bani pot consta în:
a) acordarea unei indemnizaţii de instalare, potrivit dispoziţiilor legale;
b) acordarea unor sporuri pentru activitatea desfasurata în zone izolate sau în care atragerea personalului medical se face cu greutate, potrivit dispoziţiilor legale.
(4) Cheltuielile aferente stimulentelor în bani şi în natura se suporta din bugetele locale.
ART. 6
Agenţii economici sau instituţiile publice pot prelua sau organiza, potrivit <>art. 14 alin. (1) din Legea nr. 145/1997 , cabinete medicale pentru asistenta medicalã la locul de munca, finantand cheltuielile aferente acestora din bugetele proprii sau din asigurãri private, organizate în condiţiile legii. Pentru instituţiile publice, încadrarea acestora cu personal se va face în limita numãrului maxim de posturi aprobat şi a bugetului alocat.
ART. 7
Clãdirile, împreunã cu dotãrile aferente, aflate în administrarea unor instituţii publice în care funcţioneazã cabinete medicale, dispensare, centre de diagnostic şi tratament, precum şi alte unitãţi sanitare, pot fi puse la dispoziţie medicilor şi personalului sanitar pe baza de contract pentru furnizarea de servicii medicale, potrivit legii.
ART. 8
Pana la intrarea în vigoare a contractului-cadru, alocarea sumelor din Fondul iniţial de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã de cãtre direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin contracte încheiate cu furnizorii de servicii pe baza prevederilor <>Legii bugetului de stat pe anul 1998 nr. 109/1998 , luându-se în calcul atât realizarile din perioada precedenta, cat şi indicatorii estimati pentru perioada urmãtoare, pana la finele anului 1998.
ART. 9
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
-----------------
p. Ministrul sãnãtãţii,
Alexandru Ciocalteu,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu

p. Ministru de interne,
Nicolae Lângã,
secretar de stat

Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

p. Ministru de stat,
ministrul apãrãrii naţionale,
Constantin Degeratu,
secretar de stat

Directorul Serviciului Roman
de Informaţii,
Costin Georgescu


ANEXA 1

UNITĂŢI SANITARE
finanţate integral de la bugetul de stat şi, dupã caz, din bugetul Fondului special pentru sãnãtate

a) Unitãţi cu personalitate juridicã
1. Institute şi centre de sãnãtate publica
2. Inspectorate de sãnãtate publica şi centre de medicina preventivã
3. Institutul de Management al Serviciilor de Sãnãtate Bucureşti
4. Crese
5. Academia de Ştiinţe Medicale Bucureşti
6. Oficiul Central de Stocare Bucureşti
7. Centrul de Calcul, Statistica Sanitarã şi Documentare Medicalã Bucureşti
8. Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã Bucureşti şi reţeaua de transfuziologie
9. Institutul de Medicina Legalã "Prof. Dr. Mina Minovici" Bucureşti şi reţeaua de medicina legalã
10. Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului şi Cercetãri Farmaceutice "Petre Ionescu Stoian" Bucureşti
11. Centrul pentru Controlul de Stat al Produselor Biologice de Uz Uman
12. Institutul de Medicina Sportiva Bucureşti şi Reţeaua de medicina sportiva
13. Spitale de psihiatrie pentru bolnavii cronici, precum şi pentru persoanele care se încadreazã în prevederile art. 114 din Codul penal
14. Sanatorii, preventorii, spitale şi dispensare TBC
15. Unitãţi balneare pentru recuperare şi reabilitare copii
16. Spitale şi boli infecto-contagioase
17. Leprozeria Tichilesti

b) Unitãţi fãrã personalitate juridicã
1. Laboratoare şi centre de psihiatrie şi logopedie
2. Dispensare şi cabinete medicale din cadrul gradinitelor, şcolilor şi unitãţilor de învãţãmânt superior sau al altor instituţii publice
3. Cabinete medicale de frontiera, porturi şi aeroporturi
4. Centre de planificare familialã
5. Centre de dezintoxicare, cura şi postcura pentru tratamentul toxicomanilor.


ANEXA 2

UNITĂŢI SANITARE
finanţate integral din venituri extrabugetare şi din alocaţii de la bugetul de stat

a) Unitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare prin sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate
1. Cabinete de asistenta medicalã primara
2. Unitãţi de asistenta medicalã ambulatorie de specialitate
3. Centre de sãnãtate
4. Spitale (inclusiv reţeaua de întreţinere a aparaturii medicale)
5. Sanatorii de recuperare şi balneare.
NOTA:
În mãsura în care desfãşoarã activitãţi cuprinse în programele naţionale de sãnãtate, unitãţile menţionate la lit. a) vor primi sume cu aceasta destinaţie de la bugetul de stat.

b) Unitãţi finanţate din venituri extrabugetare prin sistemul de asigurãri de sãnãtate şi alocaţii de la bugetul de stat
1. Unitãţi sanitare cu secţii de psihiatrie pentru bolnavi cronici, de boli infecto-contagioase şi TBC
2. Servicii de ambulanta judeţene şi al municipiului Bucureşti, inclusiv Statia Centrala de Salvare
3. Statia de verificare şi întreţinere aparatura medicalã Bucureşti - numai pentru activitatea de autorizare a aparaturii medicale.

c) Unitãţi sanitare cu activitate de cercetare şi de învãţãmânt sau care coordoneazã programe de sãnãtate şi se finanţeazã din venituri extrabugetare prin sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi alocaţii de la bugetul de stat
1. Institutul Oncologic Bucureşti
2. Institutul Oncologic "Prof. Dr. I. Chiricuta" Cluj-Napoca
3. Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti
4. Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. Dr. Marius Nasta" Bucureşti
5. Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu" Bucureşti
6. Institutul de Medicina Fizica, Balneoclimatologie şi Recuperare Medicalã Bucureşti
7. Institutul de Fiziologie Normalã şi Patologica "D. Danielopolu" Bucureşti
8. Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" Bucureşti
9. Institutul de Nutritie şi Boli Metabolice "Prof. Dr. N. Paulescu" Bucureşti
10. Institutul de Boli Cerebrovasculare Bucureşti
11. Institutul Naţional de Expertiza Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Munca
12. Centrul Medical de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. Dr. Dorin Hociota" Bucureşti
13. Centrele de cardiologie din Targu Mures, Timişoara, Iaşi
14. Institutul de Cardiologie "Prof. Dr. C. Iliescu" Bucureşti
15. Institutul Inimii, Cluj-Napoca
16. Spitale cu secţii clinice
17. Centrul de Cercetare şi Asistenta Medicalã Simleu Silvaniei
18. Centrele de perfecţionare postuniversitarã a medicilor şi farmacistilor şi de pregãtire superioarã de specialitate a asistentilor medicali.


ANEXA 3

FINANŢAREA
unitãţilor sanitare din sistemul de apãrare, ordine publica şi siguranta nationala

I. Unitãţi finanţate integral de la bugetul de stat
1. Infirmerii (cabinete medicale de unitate)
2. Depozite sanitare
3. Formaţiuni medicale de companie
4. Centrul de Hematologie
5. Centrele de medicina preventivã
6. Direcţiile medicale
7. Sanatoriul antituberculos al Ministerului de Interne, Busteni.

II. Unitãţi finanţate din venituri extrabugetare prin sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi alocaţii de la bugetul de stat sau din alte venituri proprii (autofinanţare) - pentru activitãţile specifice cuprinse în anexa nr. 4
1. Policlinici
2. Spitale militare
3. Centrul de Boli Cardiovasculare
4. Spitalul Elias
5. Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu
6. Institutul de Medicina Aeronautica
7. Centrul de Medicina Navala
8. Secţii-spital din unitãţile de penitenciare.

III. Unitãţi finanţate integral din venituri extrabugetare prin sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate
1. Staţiunea Balneara de Recuperare Medicalã Baltatesti
2. Complexul militar de tratament, odihna şi agrement Olanesti
3. Policlinica Balneara "Doina" Neptun
4. Centre de recuperare balneara
5. Centre de tratament şi odihna
6. Spitale-penitenciar


ANEXA 4

ACTIVITĂŢILE MEDICALE SPECIFICE
finanţate din bugetele instituţiilor din cadrul sistemului de apãrare, ordine publica şi siguranta nationala

1. Asistenta medicalã curativã la locul de munca pentru personalul prevãzut la pct. 2
2. Controalele medicale periodice ale:
- cadrelor militare, militarilor în termen şi cu termen redus;
- militarilor angajaţi pe baza de contract;
- salariaţilor civili;
- bolnavilor dispensarizati pentru boli cronice;
- persoanelor private de libertate.
3. Vizita medicalã a:
- personalului aeronavigant înainte de plecarea în misiune;
- militarilor în termen la plecarea şi înapoierea din misiune şi înaintea intrãrii în serviciul de garda;
- personalului militar care intra în serviciul de zi pe unitate;
- personalului care executa paza obiectivelor speciale;
- personalului din blocurile alimentare;
- salariaţilor civili la încadrarea în munca;
- personalului militar la chemarea în activitate.
4. Expertiza medico-militarã a:
- cadrelor militare în activitate;
- militarilor angajaţi pe baza de contract;
- candidaţilor şi studenţilor (elevilor) instituţiilor militare de învãţãmânt;
- tinerilor la recrutare şi recrutilor la încorporare;
- militarilor în termen pe timpul îndeplinirii obligaţiilor militare.
5. Expertiza medicalã a:
- personalului care îşi desfãşoarã activitatea în mediul hiberbar şi pe navele Marinei militare;
- personalului aeronavigant;
- pensionarilor încadraţi în grade de invaliditate;
- persoanelor private de libertate, la solicitarea instanţelor judecãtoreşti.
6. Asistenta medicalã:
- pe timpul exerciţiilor de mobilizare;
- pe timpul iesirii în tabere, la trageri, aplicaţii, misiuni, activitãţi în cadrul Parteneriatului pentru Pace, misiuni umanitare etc.;
- în caz de calamitate, prin formaţiuni medicale de intervenţie.
7. Activitãţi medicale pentru acordarea primului ajutor medical şi a asistenţei medicale specifice în cazul folosirii armelor nucleare, biologice şi chimice
8. Activitãţi medicale profilactice specifice:
- imunizari prin vaccinari;
- controlul medical şi avizarea sanitar-veterinara a blocurilor alimentare;
- controlul medical al spaţiilor de cazare a personalului.
9. Asistenta medicalã şi tratamentul bolilor profesionale cu risc crescut, în caz de accidente survenite în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare, precum şi a activitãţilor desfãşurate de persoanele private de libertate
10. Asigurarea asistenţei medicale de urgenta, curative şi profilactice, specifica la locurile de munca sau pentru categoriile de persoane stabilite potrivit reglementãrilor în vigoare
11. Asistenta medicalã asigurata prin infirmerii (cabinete medicale de unitate) şi prin secţii spital-penitenciar pentru persoanele private de libertate
12. Asigurarea asistenţei medicale de urgenta şi specifice pentru demnitarii romani şi membrii delegatiilor strãine, conform reglementãrilor legale în vigoare
13. Asigurarea asistenţei medicale şi a tratamentului personalului militar conform drepturilor stabilite prin <>Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, altele decât cele prevãzute în <>Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 .


ANEXA 5

FINANŢAREA
unitãţilor sanitare care funcţioneazã în subordinea şi sub autoritatea Ministerului Transporturilor

I. Unitãţi finanţate integral de la bugetul de stat şi, dupã caz, din bugetul Fondului special pentru sãnãtate
1. Dispensare medicale din depouri şi staţii de cale feratã, porturi, aeroporturi şi din transportul auto
2. Depozit sanitar
3. Formatiunea mobila sanitarã (tren sanitar)
4. Centrele de medicina preventivã
5. Direcţia medicalã
6. Comisiile medicale de siguranta a circulaţiei şi navigaţiei
7. Laboratoarele de psihologie pentru siguranta circulaţiei şi navigaţiei.

II. Unitãţi finanţate din venituri extrabugetare prin sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi alocaţii de la bugetul de stat pentru activitãţi specifice, nominalizate în anexa nr. 6
1. Policlinici
2. Spitale
3. Centre medicale de diagnostic şi tratament.


ANEXA 6

ACTIVITĂŢI MEDICALE ŞI PSIHOLOGICE SPECIFICE,
finanţate din bugetul Ministerului Transporturilor pentru activitãţi de transporturi şi comunicaţii de interes naţional

1. Asistenta medicalã curativã la locul de munca pentru angajaţii prevãzuţi la pct. 2
2. Controale medicale periodice ale:
- salariaţilor din unitãţile asistate de reţeaua sanitarã a Ministerului Transporturilor, implicaţi în activitãţi de interes naţional;
- bolnavilor din aceste unitãţi, dispensarizati pentru boli cronice.
3. Vizita medicalã a:
- personalului angajat implicat în activitãţi de interes naţional, înainte de intrarea în serviciu;
- salariaţilor la angajarea în munca;
- personalului din blocurile alimentare şi a celui din unitãţile de alimentaţie publica de pe mijloacele de transport.
4. Examinarea medicalã şi psihologicã a:
- personalului angajat care concura direct şi indirect la siguranta circulaţiei şi a navigaţiei şi este implicat în activitãţi de interes naţional;
- personalului care se angajeazã în funcţii legate de siguranta circulaţiei;
- candidaţilor pentru admiterea în formele de calificare profesionalã care concura la siguranta circulaţiei.
5. Expertiza medicalã şi psihologicã a:
- personalului declarat inapt medical şi psihologic pentru funcţiile care concura la siguranta circulaţiei şi care pot afecta siguranta nationala;
- personalului implicat în evenimente şi accidente de circulaţie care afecteazã siguranta nationala.
6. Asistenta medicalã:
- în caz de urgenta şi prim ajutor în evenimentele de transport (în colaborare cu unitãţi medicale de intervenţie ale Ministerului Sãnãtãţii şi ale Ministerului Apãrãrii Naţionale);
- prin formaţiuni mobile sanitare (auto, feroviare, navale şi aeriene)
7. Activitãţi medicale profilactice specifice:
- imunizari prin vaccinari;
- prevenirea patrunderii în ţara a bolilor transmisibile carantinale prin mijloacele de transport;
- prevenirea toxiinfectiilor alimentare la nivelul mijloacelor de transport;
- controlul condiţiilor de munca şi cazare în toate unitãţile specifice din transporturi, inclusiv vehicule;
- controlul sanitar-veterinar al mijloacelor de transport.
8. Asistenta medicalã şi tratarea bolilor profesionale cu risc crescut, intervenite în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor legate de munca din transporturi şi comunicaţii
9. Asigurarea asistenţei medicale de urgenta, curative şi profilactice, specifica la locurile de munca din transporturi şi comunicaţii sau pentru categoriile de persoane stabilite potrivit reglementãrilor în vigoare.

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016