Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 440 din 3 iunie 1999  privind Agentul guvernamental pentru Consiliul Europei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 440 din 3 iunie 1999 privind Agentul guvernamental pentru Consiliul Europei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 280 din 18 iunie 1999
În temeiul <>Legii nr. 30/1994 privind ratificarea Convenţiei pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale şi a protocoalelor adiţionale la aceasta convenţie şi al <>Legii nr. 79/1995 privind ratificarea Protocolului nr. 11 la Convenţia pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale referitor la restructurarea mecanismului de control stabilit prin convenţie, încheiat la Strasbourg la 11 mai 1994,

Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
(1) Reprezentarea intereselor statului roman în procedurile jurisdicţionale, în procedurile de rezolvare pe cale amiabila şi în procedurile executionale în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Ministrilor se face potrivit Convenţiei pentru apãrarea drepturilor omului şi a libertãţilor fundamentale, amendata prin protocoalele adiţionale la aceasta, ratificate de România prin <>Legea nr. 30/1994 şi prin <>Legea nr. 79/1995 .
(2) Prerogativele de agent guvernamental pentru Consiliul Europei în procedurile în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Comitetului Ministrilor se exercita, în numele Guvernului României, de Ministerul Justiţiei.
(3) În cadrul Ministerului Justiţiei funcţioneazã Agentul guvernamental pentru Consiliul Europei, denumit în continuare agent guvernamental.
ART. 2
(1) Agentul guvernamental este numit şi eliberat din funcţie prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul ministrului afacerilor externe.
(2) Numirea şi eliberarea din funcţie a agentului guvernamental se comunica Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului de cãtre Misiunea Permanenta a României pe lângã Consiliul Europei.
ART. 3
Agentul guvernamental informeazã de îndatã Guvernul României, pe primul-ministru sau pe ministrul justiţiei, la cererea acestora sau ori de câte ori este necesar, cu privire la modul în care îşi exercita atribuţiile.
ART. 4
(1) Agentul guvernamental, în perioada în care îndeplineşte aceasta funcţie, face parte din personalul de specialitate juridicã din Ministerul Justiţiei, asimilat magistraţilor potrivit <>Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecãtoreascã.
(2) Numirea agentului guvernamental ca membru al personalului de specialitate juridicã din Ministerul Justiţiei, asimilat magistraţilor, se face prin ordin al ministrului justiţiei, pe baza deciziei prevãzute la art. 2, începând cu data numirii în funcţie de cãtre primul-ministru.
(3) Agentul guvernamental, în perioada în care îndeplineşte aceasta funcţie, este membru de drept al Corpului Diplomatic şi Consular al României.
ART. 5
(1) Agentul guvernamental este subordonat nemijlocit ministrului justiţiei.
(2) Agentul guvernamental se încadreazã în funcţia de consilier al ministrului justiţiei şi este echivalat ca funcţie cu secretarul general al Ministerului Justiţiei.
ART. 6
(1) În cadrul Ministerului Justiţiei funcţioneazã un compartiment de specialitate privind agentul guvernamental.
(2) Compartimentul prevãzut la alin. (1) se încadreazã cu personal de specialitate juridicã asimilat magistraţilor, cu traducatori-interpreti atestaţi şi cu personal economic, administrativ, tehnic şi de întreţinere, în limita numãrului maxim de posturi aprobat pentru Ministerul Justiţiei.
(3) Organizarea, funcţionarea şi structura de personal ale compartimentului prevãzut la alin. (1), precum şi raporturile acestuia cu celelalte structuri interne ale Ministerului Justiţiei se stabilesc în condiţiile <>Hotãrârii Guvernului nr. 65/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin ordin al ministrului justiţiei, la propunerea agentului guvernamental.
ART. 7
(1) În cadrul Misiunii Permanente a României pe lângã Consiliul Europei funcţioneazã un diplomat care colaboreazã cu agentul guvernamental şi îi acorda sprijinul necesar pentru îndeplinirea funcţiilor acestuia.
(2) Misiunea Permanenta a României pe lângã Consiliul Europei acorda agentului guvernamental sprijinul logistic necesar pentru îndeplinirea rolului acestuia în perioada în care se afla în misiune oficialã la Strasbourg.
ART. 8
(1) Ministrul justiţiei, la propunerea agentului guvernamental, îl poate desemna pe şeful compartimentului prevãzut la art. 6 sau pe diplomatul prevãzut la art. 7 în calitate de coagent guvernamental, pentru procedurile orale în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului.
(2) Desemnarea în calitate de coagent guvernamental se face pentru o anumitã cauza sau pentru o anumitã procedura dintr-o cauza.
(3) Coagentul guvernamental acţioneazã conform instrucţiunilor date de agentul guvernamental.
(4) Numirea coagentului guvernamental se comunica de îndatã Grefei Curţii Europene a Drepturilor Omului de cãtre Misiunea Permanenta a României pe lângã Consiliul Europei.
ART. 9
(1) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnatura, pentru raporturile cu autoritãţile romane şi cu persoanele fizice şi juridice, romane şi strãine, membrilor personalului de specialitate juridicã asimilat magistraţilor din compartimentul prevãzut la art. 6.
(2) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnatura, pentru raporturile cu organele Consiliului Europei, cu statele şi cu organizaţiile internaţionale interguvernamentale, şefului compartimentului prevãzut la art. 6.
(3) Agentul guvernamental poate delega dreptul de semnatura, pentru raporturile cu organele Consiliului Europei, diplomatului prevãzut la art. 7.
ART. 10
(1) Agentul guvernamental sau coagentul guvernamental poate fi ajutat, în procedurile orale în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului, de unul sau mai mulţi asistenţi.
(2) Desemnarea ca asistent se face de cãtre agentul guvernamental. Pot fi desemnaţi ca asistenţi membrii personalului de specialitate juridicã asimilat magistraţilor din compartimentul prevãzut la art. 6.
(3) În cazuri excepţionale, când complexitatea cauzei o impune, agentul guvernamental poate desemna ca asistenţi, cu aprobarea ministrului justiţiei, personalitãţi recunoscute în domeniul care formeazã obiectul cauzei.
(4) Persoanele prevãzute la alin. (3) îşi desfãşoarã activitatea pe baza de convenţie civilã, în condiţiile legii.
(5) Desemnarea ca asistent se face pentru o anumitã cauza sau pentru o anumitã procedura dintr-o cauza.
ART. 11
(1) În cazuri excepţionale, când complexitatea cauzei o impune, agentul guvernamental poate utiliza, în calitate de consultanţi, personalitãţi recunoscute în domeniul care formeazã obiectul cauzei.
(2) În raport cu nevoile activitãţii, agentul guvernamental poate utiliza traducatori-interpreti atestaţi, în calitate de colaboratori externi.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) şi (2) îşi desfãşoarã activitatea pe baza de convenţie civilã, în condiţiile legii.
ART. 12
Pe lângã agentul guvernamental funcţioneazã un consiliu consultativ, prezidat de agentul guvernamental şi compus din foştii agenţi guvernamentali. La lucrãrile consiliului consultativ iau parte şeful compartimentului prevãzut la art. 6 şi alte persoane invitate de agentul guvernamental.
ART. 13
Perioada în care o persoana îndeplineşte funcţia de agent guvernamental constituie vechime în magistratura şi stagiu în activitatea diplomaticã.
ART. 14
(1) În perioada misiunii oficiale temporare în strãinãtate agentul guvernamental, coagentul guvernamental şi asistentii beneficiazã de drepturile prevãzute de actele normative în vigoare pentru magistraţi.
(2) Celelalte persoane care îl însoţesc pe agentul guvernamental sau pe coagentul guvernamental în misiune oficialã temporarã în strãinãtate beneficiazã de drepturile prevãzute de actele normative în vigoare pentru personalul instituţiilor publice.
ART. 15
În calitate de membru al Corpului Diplomatic şi Consular al României, agentul guvernamental are dreptul la eliberarea şi deţinerea unui pasaport diplomatic.
ART. 16
(1) La audierile în fata Curţii Europene a Drepturilor Omului agentul guvernamental, coagentul guvernamental şi asistentii poarta roba, baveta şi insigna. Modelele robelor, bavetelor şi insignelor se aproba prin ordin al ministrului justiţiei, la propunerea agentului guvernamental.
(2) Robele, bavetele şi insignele se asigura gratuit de cãtre Ministerul Justiţiei. Pentru diplomatul prevãzut la art. 7 roba, baveta şi insigna se asigura gratuit de cãtre Ministerul Afacerilor Externe.
(3) Agentul guvernamental are dreptul, la încetarea funcţiei, sa pãstreze roba, baveta şi insigna.
ART. 17
Dispoziţiile art. 4 şi 13 se aplica şi agentului guvernamental în funcţie.
ART. 18
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abroga orice dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul justiţiei,
Valeriu Stoica

Ministrul afacerilor externe,
Andrei Plesu

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016