Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 440 din 28 aprilie 2010  privind stabilirea unor masuri pentru limitarea emisiilor in aer ale anumitor poluanti proveniti de la instalatiile mari de ardere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 440 din 28 aprilie 2010 privind stabilirea unor masuri pentru limitarea emisiilor in aer ale anumitor poluanti proveniti de la instalatiile mari de ardere

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 352 din 27 mai 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 440 din 28 aprilie 2010
privind stabilirea unor mãsuri pentru limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanţi proveniţi de la instalaţiile mari de ardere
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 352 din 27 mai 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
Prezenta hotãrâre are ca scop stabilirea unor mãsuri pentru limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanţi proveniţi de la instalaţiile mari de ardere.
ART. 2
În înţelesul prezentei hotãrâri, definiţiile termenilor folosiţi sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
(1) Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã instalaţiilor de ardere a cãror putere termicã nominalã este egalã cu sau mai mare de 50 MW, denumite în continuare instalaţii mari de ardere, indiferent de tipul de combustibil utilizat, respectiv solid, lichid sau gazos.
(2) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã instalaţiilor mari de ardere care utilizeazã în mod direct produsele de ardere în procesele tehnologice, cum sunt:
a) instalaţii în care produsele de ardere sunt utilizate pentru reîncãlzirea sau încãlzirea directã, uscarea sau pentru orice alt tratament aplicat obiectelor ori materialelor, de exemplu cuptoare de reîncãlzire şi cuptoare pentru tratamente termice;
b) instalaţii de postardere, de exemplu instalaţiile de epurare a gazelor reziduale, care nu funcţioneazã ca instalaţii de ardere independente;
c) instalaţii de regenerare a catalizatorilor pentru cracare cataliticã;
d) instalaţii de conversie a hidrogenului sulfurat în sulf;
e) reactoare utilizate în industria chimicã;
f) baterii de cocs;
g) caupere;
h) orice instalaţie utilizatã pentru propulsia unui vehicul, a unei nave maritime, fluviale sau a unei aeronave;
i) turbine cu gaz utilizate pe platforme maritime;
j) turbine cu gaz în funcţiune, autorizate sau care au fost supuse procedurii de autorizare de cãtre autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului, înainte de 27 noiembrie 2002, cu condiţia ca acestea sã fi fost puse în funcţiune cel mai târziu la 27 noiembrie 2003, fãrã a încãlca prevederile art. 12 alin. (1) şi ale anexei nr. 2.
(3) Prevederile prezentei hotãrâri nu se aplicã instalaţiilor acţionate de motoare diesel, de motoare alimentate cu benzinã sau cu carburant gazos.
ART. 4
În situaţia în care douã sau mai multe instalaţii mari de ardere existente - tip I şi instalaţii mari de ardere noi - tip II şi tip III, distincte, sunt montate astfel încât, luându-se în considerare factorii de ordin tehnic şi economic, gazele lor reziduale sunt sau pot fi evacuate, cu avizul autoritãţilor publice competente pentru protecţia mediului, printr-un coş comun, ansamblul format din astfel de instalaţii este considerat o singurã instalaţie mare de ardere.
ART. 5
(1) Fãrã a se încãlca prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 243/2000 privind protecţia atmosferei, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 655/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 privind prevenirea şi controlul integrat al poluãrii, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2006 , cu modificãrile ulterioare, este permisã funcţionarea instalaţiilor mari de ardere existente - tip I şi a instalaţiilor mari de ardere noi - tip II dacã se încadreazã în una dintre urmãtoarele condiţii:
a) respectã valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute în secţiunea A din anexele nr. 3-7;
b) sunt incluse în Programul naţional de reducere a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţii mari de ardere existente - tip I şi instalaţii mari de ardere noi - tip II, denumit în continuare program naţional, prevãzut la art. 7 alin. (1);
c) le sunt aplicabile şi respectã prevederile art. 10 alin. (1), art. 12 sau 13, dupã caz.
(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) instalaţiile mari de ardere existente - tip I, prevãzute în anexa nr. 9, ai cãror titulari deţin notificarea scrisã, prezentatã autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului, prin care s-au angajat ca în perioada de referinţã, cuprinsã între 1 ianuarie 2008 şi 31 decembrie 2015, sã nu exploateze instalaţia mai mult de 20.000 de ore.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2) titularul activitãţii are obligaţia de a prezenta anual autoritãţii competente pentru protecţia mediului un raport cuprinzând evidenţa orelor de funcţionare utilizate şi neutilizate din timpul acordat pentru rãmânerea în exploatare a instalaţiei mari de ardere existente - tip I.
ART. 6
(1) Titularii activitãţilor instalaţiilor mari de ardere existente - tip I, care nu respectã valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute în secţiunea A din anexele nr. 3-7, trebuie sã deţinã şi sã reactualizeze, la solicitarea autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului, programe de reducere progresivã a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, în vederea atingerii acestor valori-limitã de emisie la termenele prevãzute în anexa VII, capitolul 9, secţiunea D din Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Cehã, Regatul Danemarcei, Republica Federalã Germania, Republica Estonia, Republica Elenã, Regatul Spaniei, Republica Francezã, Irlanda, Republica Italianã, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungarã, Republica Malta, Regatul Ţãrilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonã, Republica Portughezã, Republica Slovenia, Republica Slovacã, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeanã, semnat de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005, ratificat prin <>Legea nr. 157/2005 (Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeanã), pentru fiecare instalaţie mare de ardere existentã - tip I.
(2) Fãrã a se încãlca prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 243/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 655/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2006 , cu modificãrile ulterioare, titularii activitãţilor instalaţiilor mari de ardere existente - tip I, altele decât cele la care face referire alin. (1), şi cei ai activitãţilor instalaţiilor mari de ardere noi - tip II sunt obligaţi sã respecte valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute în secţiunea A din anexele nr. 3-7.
(3) Programele de reducere progresivã a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi cuprind termenele, modalitãţile de implementare şi plafoanele anuale de emisii de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi aferente fiecãrei instalaţii mari de ardere.
(4) La solicitarea justificatã a titularului activitãţii, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului poate permite redistribuirea plafoanelor anuale de emisii de dioxid de sulf, oxizi de azot şi/sau pulberi între instalaţiile mari de ardere aflate pe acelaşi amplasament şi deţinute de acelaşi titular de activitate, cu condiţia ca plafoanele anuale de emisii de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi aferente întregului amplasament, obţinute prin însumarea plafoanelor anuale de emisii ale fiecãrei instalaţii mari de ardere de pe amplasament, rezultate dupã redistribuire, sã nu depãşeascã suma plafoanelor anuale de emisii alocate iniţial acestor instalaţii mari de ardere prin programele de reducere progresivã a emisiilor.
(5) Programele de reducere progresivã a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi se negociazã şi se aprobã ca parte a planurilor de acţiuni prevãzute de <>art. 19 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2006 , cu modificãrile ulterioare.
(6) Programele de reducere progresivã a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi se elaboreazã, se revizuiesc şi se reactualizeazã pe baza Ghidului privind elaborarea, revizuirea şi reactualizarea propunerilor de programe de reducere progresivã a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, care se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 7
(1) Fãrã a se încãlca prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 243/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 655/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2006 , cu modificãrile ulterioare, programul naţional se elaboreazã, se revizuieşte şi se reactualizeazã pe baza programelor de reducere progresivã a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute la art. 6, şi se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
(2) În vederea respectãrii prevederilor referitoare la Directiva 2001/80/CE din anexa VII la Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeanã, programul naţional se revizuieşte cel mai târziu pânã la data de 30 septembrie 2010.
(3) Programul naţional, revizuit potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sã asigure reducerea suplimentarã a emisiilor pânã la un nivel inferior obiectivelor intermediare referitoare la emisiile totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, stabilite în secţiunea D a cap. 9 din anexa VII la Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeanã.
(4) În scopul revizuirii programului naţional, potrivit prevederilor alin. (2), titularii activitãţilor instalaţiilor mari de ardere au obligaţia sã revizuiascã, la solicitarea autoritãţii competente pentru protecţia mediului, programele proprii de reducere progresivã a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, potrivit prevederilor art. 6 alin. (1), (3), (5) şi (6).
(5) Nivelurile de emisii totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute la alin. (3), sunt stabilite în funcţie de durata de exploatare anualã realã a fiecãrei instalaţii, tipul combustibilului utilizat şi de puterea termicã a instalaţiei.
(6) Programul naţional conţine obiective, mãsuri şi termenele de realizare a acestora, precum şi mecanismul de monitorizare a îndeplinirii obiectivelor şi mãsurilor propuse.
(7) Programul naţional stabileşte etapele de reducere a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţiile mari de ardere existente - tip I şi instalaţiile mari de ardere noi - tip II, precum şi procedurile de implementare.
(8) Reducerile de emisii rezultate în urma aplicãrii programului naţional se raporteazã la emisiile de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi aferente anului de referinţã 1980.
(9) Pe parcursul implementãrii programului naţional, determinarea emisiilor anuale totale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi se face potrivit prevederilor anexei nr. 2.
(10) Ca urmare a închiderii unei instalaţii mari de ardere, care este inclusã în programul naţional, nu este permisã creşterea, prin redistribuire, a emisiilor anuale totale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi la celelalte instalaţii mari de ardere care fac obiectul acestui program.
(11) Ulterior datei de 30 septembrie 2010, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului împreunã cu autoritatea publicã centralã din domeniul economiei şi autoritatea publicã centralã pentru administraţie analizeazã necesitatea reactualizãrii programului naţional în urmãtoarele situaţii:
a) la solicitarea justificatã a titularului activitãţii;
b) la iniţiativa justificatã a autoritãţii publice centrale din domeniul economiei şi/sau a autoritãţii publice centrale pentru administraţie publicã;
c) la iniţiativa justificatã a autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
ART. 8
În situaţia în care o schimbare substanţialã şi neaşteptatã în cererea de energie, în disponibilitatea anumitor combustibili sau în funcţionarea anumitor instalaţii de producţie creeazã dificultãţi tehnice importante în respectarea nivelurilor emisiilor totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute la art. 7 alin. (3), autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului solicitã Comisiei Europene modificarea nivelurilor şi/sau a termenelor calendaristice de reducere progresivã a acestor emisii.
ART. 9
(1) Fãrã a se încãlca prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 243/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 655/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2006 , cu modificãrile ulterioare, proiectarea, executarea sau funcţionarea unei instalaţii mari de ardere noi - tip III este permisã cu respectarea valorilor-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute în secţiunea B din anexele nr. 3-7.
(2) Operatorii instalaţiilor mari de ardere noi - tip III cu o putere electricã nominalã mai mare sau egalã cu 300 MW, pentru care autorizaţia de construire, inclusiv acordul de mediu, sau, în lipsa unei astfel de proceduri, autorizaţia de înfiinţare este emisã dupã data de 25 iunie 2009, au obligaţia sã evalueze dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) sunt disponibile situri de stocare adecvate;
b) s-a analizat fezabilitatea tehnicã şi economicã a facilitãţilor de transport;
c) s-a analizat fezabilitatea tehnicã şi economicã a adaptãrii instalaţiilor în vederea captãrii dioxidului de carbon.
(3) Dacã, în urma evaluãrii condiţiilor prevãzute la alin. (2), acestea sunt îndeplinite, autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului are urmãtoarele obligaţii:
a) verificã dacã pe amplasamentul instalaţiei este rezervat un spaţiu adecvat pentru echipamentul necesar captãrii şi comprimãrii dioxidului de carbon;
b) stabileşte, pe baza evaluãrii prevãzute la alin. (2) şi a altor informaţii disponibile, dacã sunt îndeplinite toate condiţiile privind protecţia sãnãtãţii umane şi a mediului.
ART. 10
(1) Prin excepţie de la prevederile anexei nr. 3, instalaţiilor mari de ardere cu putere termicã nominalã egalã cu sau mai mare de 400 MW le este aplicabilã, pentru emisiile de dioxid de sulf, o valoare-limitã de 800 mg/Nmc, cu condiţia ca durata de utilizare anualã a acestora, calculatã ca medie pe o perioadã de 5 ani, sã nu depãşeascã:
a) 2.000 de ore, pânã la data de 31 decembrie 2015;
b) 1.500 de ore, începând cu data de 1 ianuarie 2016.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã instalaţiilor mari de ardere noi - tip III pentru care autorizaţia integratã de mediu se acordã în condiţiile prevederilor art. 9.
ART. 11
În cazul instalaţiilor mari de ardere noi - tip III sau în cazul instalaţiilor de ardere a cãror putere termicã nominalã este mãritã cu cel puţin 50 MW, titularii activitãţii au obligaţia de a examina fezabilitatea tehnicã şi economicã a aplicãrii producţiei combinate de energie electricã şi termicã. În cazul în care aceastã fezabilitate este confirmatã, avându-se în vedere cererea de energie şi disponibilitatea sistemelor de distribuţie, este prioritarã opţiunea dezvoltãrii unor astfel de instalaţii.
ART. 12
(1) Autorizaţiile integrate de mediu pentru instalaţiile mari de ardere, emise cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi ale art. 9, trebuie sã cuprindã proceduri referitoare la situaţiile de funcţionare necorespunzãtoare sau de întrerupere a funcţionãrii echipamentelor de reducere a emisiilor.
(2) În cazul funcţionãrii necorespunzãtoare sau al întreruperii funcţionãrii echipamentelor de reducere a emisiilor, titularul activitãţii are urmãtoarele obligaţii:
a) sã reducã sau sã sisteze funcţionarea instalaţiei mari de ardere, dacã revenirea la funcţionarea normalã nu este posibilã în 24 de ore, sau sã utilizeze combustibili mai puţin poluanţi;
b) sã informeze în termen de 48 de ore autoritatea publicã teritorialã pentru protecţia mediului;
c) sã ia mãsurile necesare ca durata cumulatã de funcţionare fãrã echipament de reducere a emisiilor sã nu depãşeascã 120 de ore în orice perioadã de 12 luni.
(3) Autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului, la propunerea autoritãţii publice teritoriale pentru protecţia mediului, acordã derogãri de la limitele de timp prevãzute la alin. (2) lit. a) şi c) în urmãtoarele cazuri:
a) dacã existã o necesitate imperioasã de menţinere a furnizãrii de energie;
b) dacã înlocuirea instalaţiei mari de ardere oprite pentru o perioadã limitatã de timp nu se poate face decât cu o altã instalaţie, a cãrei funcţionare prezintã riscul creşterii generale a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi.
(4) La propunerea autoritãţii publice centrale din domeniul economiei şi/sau a autoritãţii publice centrale pentru administraţie publicã, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului suspendã, pe o duratã de maximum 6 luni, obligaţia titularului activitãţii de a respecta valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, prevãzute la art. 5 alin. (1) şi art. 9, atunci când aceste valori nu pot fi respectate la instalaţiile mari de ardere care folosesc în mod normal combustibil cu conţinut redus de sulf, datoritã întreruperii aprovizionãrii cu acest combustibil ca urmare a unei crize considerabile.
(5) În cazul în care o instalaţie mare de ardere, care foloseşte în mod normal numai combustibil gazos şi care ar trebui altfel sã fie dotatã cu sisteme de epurare a gazelor reziduale, trebuie sã recurgã, în mod excepţional şi numai pentru o perioadã de maximum 10 zile, cu excepţia cazului în care existã o necesitate imperioasã de a menţine furnizarea energiei, la utilizarea altor combustibili, din cauza unei întreruperi imprevizibile a alimentãrii cu acest combustibil gazos, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului, la propunerea autoritãţii teritoriale pentru protecţia mediului, poate acorda titularului activitãţii o derogare de la obligaţia de a se conforma cu valorile-limitã la emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute la art. 5 alin. (1) şi la art. 9.
ART. 13
Stabilirea valorilor-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, în cazul instalaţiilor mari de ardere cu combustibil multiplu, se face potrivit prevederilor anexei nr. 8.
ART. 14
(1) În cazul mãririi puterii termice a unei instalaţii de ardere cu cel puţin 50 MW, valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute în secţiunea B din anexele nr. 3-7, aplicabile noii pãrţi a instalaţiei, se determinã în funcţie de puterea termicã a întregii instalaţii.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplicã instalaţiilor prevãzute în anexa nr. 8 pct. 2 şi 3.
(3) În cazul modificãrii substanţiale a unei instalaţii mari de ardere, aşa cum este definitã în <>art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 152/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 84/2006 , cu modificãrile ulterioare, aceasta trebuie sã respecte valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi prevãzute în secţiunea B din anexele nr. 3-7.
ART. 15
(1) Evacuarea gazelor reziduale de la instalaţiile mari de ardere se efectueazã în mod controlat, prin intermediul unui coş de evacuare.
(2) Autorizaţiile integrate de mediu pentru instalaţiile mari de ardere, emise cu respectarea dispoziţiilor legale, stabilesc condiţiile de evacuare a gazelor reziduale.
(3) Autoritatea publicã teritorialã pentru protecţia mediului verificã, în mod special, pe baza informaţiilor transmise de titularii de activitate, cã înãlţimea coşului este calculatã astfel încât sã asigure condiţiile de evacuare a gazelor reziduale fãrã sã afecteze sãnãtatea populaţiei şi mediul.
ART. 16
În cazul proiectãrii, executãrii şi/sau punerii în funcţiune a unor instalaţii mari de ardere care pot avea efecte semnificative asupra mediului altor state membre, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului se asigurã cã au loc toate informãrile şi consultãrile necesare potrivit prevederilor art. 17 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.
ART. 17
Monitorizarea valorilor emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite de la instalaţiile mari de ardere, precum şi a altor valori necesare pentru punerea în aplicare a prezentei hotãrâri se realizeazã de cãtre titularul activitãţii potrivit prevederilor anexei nr. 2 secţiunea A.
ART. 18
Titularul activitãţii are obligaţia de a informa autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului asupra rezultatelor mãsurãtorilor continue, mãsurãtorilor discontinue, controlului echipamentelor de mãsurare, precum şi asupra tuturor celorlalte operaţii legate de activitatea de monitorizare a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite de la instalaţiile mari de ardere, în scopul evaluãrii conformãrii cu programul naţional, precum şi cu condiţiile cuprinse în acordul sau autorizaţia integratã de mediu, inclusiv cu planul de acţiuni aferent acesteia.
ART. 19
(1) În cazul efectuãrii mãsurãtorilor continue la instalaţiile mari de ardere existente - tip I şi la instalaţiile mari de ardere noi - tip II, valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute în secţiunea A din anexele nr. 3-7, se considerã a fi respectate dacã rezultatele acestor mãsurãtori efectuate pentru orele de funcţionare dintr-un an calendaristic, exceptând perioadele la care se face referire în art. 12 şi perioadele de pornire/oprire, îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) niciuna dintre valorile medii lunare calendaristice pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi nu depãşeşte valorile-limitã de emisie corespunzãtoare;
b) 97 % din toate valorile medii la 48 de ore pentru dioxidul de sulf şi pulberi nu depãşesc 110 % din valorile-limitã de emisie corespunzãtoare;
c) 95 % din toate valorile medii la 48 de ore pentru oxizii de azot nu depãşesc 110 % din valorile-limitã de emisie corespunzãtoare.
(2) În cazul instalaţiilor mari de ardere noi - tip III, prevãzute la art. 9, valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi aferente orelor de funcţionare dintr-un an calendaristic, exceptând perioadele prevãzute la art. 12 şi perioadele de pornire/oprire, sunt considerate ca fiind respectate dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) nicio valoare medie zilnicã validatã pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi nu depãşeşte valorile-limitã de emisie corespunzãtoare prevãzute în secţiunea B din anexele nr. 3-7;
b) 95 % din toate valorile medii orare validate pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi nu depãşesc 200 % din valorile-limitã de emisie corespunzãtoare, prevãzute în secţiunea B din anexele nr. 3-7, în cursul unui an calendaristic.
(3) Dacã se efectueazã numai mãsurãtori discontinue sau alte proceduri adecvate de determinare, valorile-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevãzute în anexele nr. 3-7, se considerã ca fiind respectate dacã rezultatele fiecãrei serii de mãsurãtori sau ale altor proceduri de determinare aprobate de autoritãţile competente pentru protecţia mediului nu depãşesc aceste valori-limitã de emisie.
(4) Valorile medii validate pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi se determinã potrivit prevederilor anexei nr. 2 secţiunea A pct. 4.
ART. 20
Emisiile anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi şi concentraţiile acestor poluanţi în gazele reziduale se calculeazã cu respectarea prevederilor art. 17-19.
ART. 21
(1) În scopul respectãrii dispoziţiilor legale privind calitatea aerului, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului poate stabili, pentru anumite zone geografice sau pe întreg teritoriul ţãrii, dupã caz, valori-limitã de emisie mai stricte decât cele prevãzute în prezenta hotãrâre.
(2) În aplicarea dispoziţiilor legale privind prevenirea şi controlul integrat al poluãrii, autoritãţile publice teritoriale pentru protecţia mediului pot stabili valori-limitã de emisie şi pentru alţi poluanţi proveniţi de la instalaţiile mari de ardere, precum şi cerinţe suplimentare faţã de prevederile prezentei hotãrâri.
(3) În situaţia în care este necesarã adaptarea instalaţiilor mari de ardere la progresul tehnic, potrivit prevederilor legale privind prevenirea şi controlul integrat al poluãrii, autoritatea publicã centralã pentru protecţia mediului poate stabili cerinţe mai stricte decât cele prevãzute în prezenta hotãrâre.
(4) Condiţiile de aplicare a prevederilor alin. (1) şi (3) se aprobã prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului.
ART. 22
În vederea implementãrii prevederilor prezentei hotãrâri, în cadrul autoritãţii publice pentru protecţia mediului, se înfiinţeazã Secretariatul tehnic pentru controlul activitãţilor instalaţiilor mari de ardere. Organizarea şi funcţionarea Secretariatului tehnic se stabilesc prin ordin al conducãtorului autoritãţii publice centrale pentru protecţia mediului, în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri.
ART. 23
(1) Urmãtoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţioneazã, dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (3), ale art. 6 alin. (1) şi (2) şi ale art. 12 alin. (2) lit. b), cu amendã de la 10.000 lei la 15.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (1), ale art. 18 şi ale art. 12 alin. (2) lit. a) şi c), cu amendã de la 15.000 lei la 20.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (1) şi (2), ale art. 7, ale art. 9, ale art. 15 alin. (1), ale art. 20 şi ale anexei nr. 2, cu amendã de la 20.000 lei la 30.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevãzute la alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre personalul anume împuternicit din cadrul autoritãţii competente pentru protecţia mediului.
(3) Prevederilor alin. (1) şi (2) le sunt aplicabile dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 24
Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 25
La data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri se abrogã <>Hotãrârea Guvernului nr. 541/2003 privind stabilirea unor mãsuri pentru limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanţi proveniţi din instalaţii mari de ardere, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 26
Pânã la emiterea ordinelor prevãzute la art. 6 alin. (6), art. 7 alin. (1) şi art. 22, Ordinul ministrului mediului şi gospodãririi apelor, al ministrului economiei şi comerţului şi al ministrului administraţiei şi internelor <>nr. 833 /<>545 /<>859/2005 pentru aprobarea Programului naţional de reducere a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţii mari de ardere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 888 din 4 octombrie 2005, Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, al ministrului economiei şi comerţului şi al ministrului administraţiei şi internelor <>nr. 712/<>199/2003 /<>126/2004 pentru aprobarea Ghidului privind elaborarea propunerilor de programe de reducere progresivã a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţii mari de ardere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 145 din 18 februarie 2004, şi <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 1.052/2003 privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului tehnic pentru controlul activitãţilor instalaţiilor mari de ardere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 32 din 15 ianuarie 2004, rãmân în vigoare.


Prezenta hotãrâre transpune Directiva 2001/80/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2001 privind limitarea emisiilor în atmosferã a anumitor poluanţi provenind de la instalaţiile de ardere de dimensiuni mari, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene (JOCE) nr. L 309/2001.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul mediului şi pãdurilor,
Dan Cârlan,
secretar de stat

Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri,
Adriean Videanu

p. Ministrul administraţiei şi internelor,
Mihai Caprã,
secretar de stat

Şeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Bucureşti, 28 aprilie 2010.
Nr. 440.


ANEXA 1

DEFINIŢII

1. emisie - evacuarea în aer a substanţelor provenite de la instalaţiile de ardere;
2. gaze reziduale - evacuãri în stare gazoasã, care conţin emisii solide, lichide sau gazoase; debitul volumetric se exprimã în mc/h la temperatura şi presiunea standard, respectiv 273 K, 101,3 kPa, corectat cu presiunea parţialã a vaporilor de apã; unitatea de mãsurã a debitului volumetric se noteazã Nmc/h;
3. valoarea-limitã de emisie - cantitatea admisibilã a unei substanţe conţinutã în gazele reziduale provenite din instalaţia de ardere, care poate fi evacuatã în aer într-o perioadã de timp datã; se calculeazã ca masã de substanţã raportatã la volumul de gaze reziduale, considerând conţinutul de oxigen în gazul rezidual de 3% în volum, în cazul combustibililor lichizi sau gazoşi, de 6% în volum, în cazul combustibililor solizi, şi de 15% în volum, în cazul turbinelor cu gaz; se exprimã în mg/Nmc;
4. rata de desulfurare - raportul, exprimat în procente, dintre cantitatea de sulf care nu este emisã în aer din instalaţia de ardere, într-o perioadã de timp datã, şi cantitatea de sulf conţinutã în combustibilul utilizat în instalaţia de ardere, în aceeaşi perioadã de timp;
5. titularul activitãţii - orice persoanã fizicã sau juridicã ce exploateazã instalaţia mare de ardere sau care are ori este delegatã cu putere economicã decisivã asupra acesteia;
6. combustibil - orice material combustibil solid, lichid sau gazos cu care se alimenteazã instalaţia mare de ardere, cu excepţia deşeurilor a cãror ardere este reglementatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deşeurilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
7. combustibil determinant - combustibilul care are cea mai ridicatã valoare-limitã de emisie dintre toţi combustibilii utilizaţi într-o instalaţie mare de ardere, la un moment dat, sau, în cazul în care 2 dintre aceşti combustibili au aceeaşi valoare-limitã de emisie, combustibilul care are puterea termicã nominalã cea mai ridicatã;
8. instalaţie mare de ardere - orice echipament tehnic în care combustibilii sunt oxidaţi în scopul utilizãrii energiei termice astfel produse, a cãrui putere termicã nominalã este egalã cu sau mai mare de 50 MW;
9. instalaţie mare de ardere existentã - tip I - orice instalaţie mare de ardere pentru care a fost acordatã o autorizaţie de construcţie sau, în lipsa unei astfel de proceduri, o autorizaţie de exploatare pânã la data de 1 iulie 1987;
10. instalaţie mare de ardere nouã - tip II - orice instalaţie mare de ardere pentru care a fost acordatã o autorizaţie de construcţie sau, în lipsa unei astfel de proceduri, o autorizaţie de exploatare ori care a fost autorizatã sau supusã procedurii de autorizare de cãtre autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului începând cu data de 1 iulie 1987 şi pânã la data de 27 noiembrie 2002, cu condiţia ca aceastã instalaţie sã fi fost pusã în funcţiune pânã la data de 27 noiembrie 2003;
11. instalaţie mare de ardere nouã - tip III - orice instalaţie mare de ardere supusã procedurii de autorizare integratã de cãtre autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului începând cu data de 27 noiembrie 2002, precum şi orice instalaţie mare de ardere pentru care a fost acordatã o autorizaţie de construcţie sau, în lipsa unei astfel de proceduri, o autorizaţie de exploatare ori care a fost autorizatã sau supusã procedurii de autorizare de cãtre autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului începând cu data de 1 iulie 1987 şi pânã la data de 27 noiembrie 2002 şi care nu a fost pusã în funcţiune pânã la data de 27 noiembrie 2003;
12. instalaţie de ardere cu combustibil multiplu - orice instalaţie de ardere care poate fi alimentatã simultan sau alternativ cu douã ori mai multe tipuri de combustibil;
13. biomasã - produs compus parţial sau în totalitate din materii vegetale provenite din agriculturã sau activitãţi forestiere, ce poate fi utilizat drept combustibil cu scopul recuperãrii conţinutului energetic, precum şi urmãtoarele deşeuri utilizate drept combustibil:
a) deşeuri vegetale provenite din agriculturã şi din activitãţi forestiere;
b) deşeuri vegetale rezultate din industria alimentarã, dacã energia termicã rezultatã din procesul de ardere este valorificatã;
c) deşeuri vegetale fibroase rezultate din producţia de celulozã primarã şi din producţia de hârtie, dacã acestea sunt incinerate la locul de fabricaţie şi dacã energia produsã de instalaţia de incinerare este valorificatã;
d) deşeuri de plutã;
e) deşeuri lemnoase, cu excepţia celor care pot conţine compuşi organici halogenaţi sau metale grele, în urma aplicãrii unui tratament de protecţie ori de conservare a lemnului, şi care includ în mod special deşeurile provenite din construcţii sau demolãri;
14. turbinã cu gaz - orice maşinã rotativã ce converteşte energia termicã în lucru mecanic, constând în principal dintr-un compresor, o camerã de ardere şi turbina cu gaz propriu-zisã.


ANEXA 2

METODE DE MÃSURARE
a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi

SECŢIUNEA A
Proceduri pentru mãsurarea şi evaluarea emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţiile mari de ardere

1. a) Pentru instalaţiile mari de ardere existente - tip I şi instalaţiile mari de ardere noi - tip II şi tip III se efectueazã mãsurãtori continue ale concentraţiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din gazele reziduale ale fiecãrei instalaţii menţionate, având o putere termicã nominalã egalã sau mai mare de 100 MW.
b) Nu se solicitã mãsurãtori continue în urmãtoarele cazuri:
- pentru instalaţiile mari de ardere a cãror duratã de viaţã este mai micã de 10.000 de ore de funcţionare;
- pentru emisiile de dioxid de sulf şi pulberi provenite din procesul de ardere a gazului natural în boilere sau în turbinele cu gaz;
- pentru emisiile de dioxid de sulf provenite de la turbinele cu gaz sau de la boilerele care ard produse petroliere cu un conţinut cunoscut de sulf, în cazul în care acestea nu sunt echipate cu instalaţii de desulfurare;
- pentru emisiile de dioxid de sulf provenite de la boilere care utilizeazã în procesul de ardere biomasã, cu condiţia ca titularul activitãţii sã justifice din punct de vedere tehnic cã emisiile de dioxid de sulf nu pot fi în niciun caz mai mari decât valorile-limitã de emisie stabilite.
c) În cazul nesolicitãrii mãsurãtorilor continue, autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului cere efectuarea mãsurãtorilor discontinue sau alte proceduri de determinare adecvate, verificate şi aprobate de aceasta, care conduc la evaluarea cantitãţilor de emisii de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, cu o frecvenţã de cel puţin o datã la 6 luni.
d) Procedurile de determinare prevãzute la lit. c) trebuie sã fie în concordanţã cu prevederile standardelor române sau standardelor naţionale ale unui alt stat membru al UE, care adoptã standardele CEN.
e) În cazul în care standardele CEN nu sunt disponibile, se utilizeazã standardele ISO sau standarde naţionale, cu condiţia asigurãrii unor date de calitate ştiinţificã echivalentã.
2. Autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului trebuie informate asupra schimbãrilor substanţiale referitoare la tipul de combustibil folosit, precum şi asupra modului de funcţionare a instalaţiei.
Autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului decide dacã obligaţiile de monitorizare prevãzute la pct. 1 se pot menţine sau dacã este necesarã o adaptare a acestora.
3. a) Mãsurãtorile continue realizate în conformitate cu pct. 1 includ parametrii relevanţi în procesul de funcţionare a instalaţiei mari de ardere, pentru conţinutul de oxigen, temperatura, presiunea şi conţinutul de vapori de apã. Mãsurarea continuã a conţinutului de vapori de apã din gazele reziduale nu este necesarã dacã proba de gaz rezidual este uscatã înainte ca aceasta sã fie analizatã.
b) Mãsurãtorile reprezentative, cum ar fi prelevarea de probe şi analiza acestora, pentru poluanţii relevanţi şi pentru parametrii de proces, precum şi calibrarea sistemelor automate de mãsurã folosind metode de referinţã se efectueazã în conformitate cu prevederile standardelor române sau standardelor naţionale ale unui alt stat membru al UE, care adoptã standardele CEN disponibile.
c) În cazul în care standardele CEN referitoare la mãsurarea emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi nu sunt disponibile, se utilizeazã standarde ISO sau standarde naţionale referitoare la mãsurarea emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, cu condiţia asigurãrii unei exactitãţi echivalente.
d) Sistemele de mãsurare continuã se supun cel puţin o datã pe an controlului utilizând mãsurãtori paralele prin metode de referinţã.
4. a) Valorile pentru intervalele de încredere 95% ale rezultatului unei singure mãsurãtori nu trebuie sã depãşeascã urmãtoarele procente din valoarea-limitã a emisiilor:
SO(2) - 20%;
NO(x) - 20%;
pulberi - 30%.
b) Valorile medii orare şi zilnice validate trebuie determinate din valorile orare medii validate dupã ce s-a scãzut valoarea intervalului de încredere corespunzãtor, prevãzute la lit. a); în cazul în care mai mult de 3 valori medii orare dintr-o zi sunt invalidate datoritã funcţionãrii sau întreţinerii defectuoase a sistemului de mãsurare continuã, mãsurãtorile din aceastã zi sunt invalidate.
c) Dacã mãsurãtorile aferente unui numãr mai mare de 10 zile dintr-un an sunt invalidate datoritã funcţionãrii sau întreţinerii defectuoase a sistemului de mãsurare, autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului cere titularului activitãţii luarea mãsurilor adecvate pentru îmbunãtãţirea fiabilitãţii sistemului de monitorizare continuã.

SECŢIUNEA B
Determinarea emisiilor totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţiile mari de ardere

1. Titularii activitãţilor instalaţiilor mari de ardere comunicã autoritãţilor publice competente pentru protecţia mediului valorile emisiilor totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţiile mari de ardere, în conformitate cu obligaţiile privind raportãrile, menţionate în autorizaţia integratã de mediu.
2. În cazul utilizãrii monitorizãrii continue, titularul activitãţii însumeazã separat, pentru fiecare poluant, masa de poluant emis în fiecare zi, în funcţie de debitul volumetric al gazelor reziduale.
3. În cazul în care nu este utilizatã monitorizarea continuã, titularul activitãţii instalaţiei mari de ardere efectueazã estimãri ale emisiilor totale anuale conform secţiunii A pct. 1, în vederea respectãrii obligaţiilor faţã de autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului.
4. În fiecare an, autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului întocmesc, pe baza raportãrii valorilor emisiilor totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, transmise de cãtre titularii activitãţilor, inventarul emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din toate instalaţiile mari de ardere.
5. În cazul deţinerii pe acelaşi amplasament a mai multor instalaţii mari de ardere de cãtre un singur titular de activitate, acestuia îi revine obligaţia de a transmite autoritãţii publice competente pentru protecţia mediului urmãtoarele date:
a) emisiile totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, calculate ca un total particule în suspensie;
b) cantitatea totalã anualã de energie, evidenţiatã pe fiecare categorie de combustibil utilizat, respectiv biomasã, alţi combustibili solizi, combustibili lichizi, gaz natural, alţi combustibili gazoşi, calculatã ca produs între puterea calorificã inferioarã aferentã fiecãrei categorii de combustibil menţionat şi cantitatea de combustibil utilizatã anual.
6. O datã la 3 ani, în termen de 12 luni de la terminarea perioadei de 3 ani luate în calcul, autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului întocmesc o sintezã a rezultatelor inventarului emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţiile mari de ardere, realizat pentru fiecare instalaţie, evidenţiindu-se în mod separat emisiile din rafinãrii.
Titularii activitãţilor sunt obligaţi sã punã la dispoziţie autoritãţilor publice competente pentru protecţia mediului inventarele anuale ale emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, pentru fiecare instalaţie.
7. Autoritãţile publice competente pentru protecţia mediului elaboreazã anual pe baza rapoartelor prevãzute la art. 5 alin. (3) din hotãrâre, transmise de cãtre titularii activitãţilor instalaţiilor mari de ardere existente - tip I, inventarul naţional al orelor de funcţionare utilizate şi neutilizate din timpul acordat pentru rãmânerea în exploatare a acestor instalaţii.


ANEXA 3

VALORILE-LIMITÃ DE EMISIE
pentru dioxid de sulf [SO(2)], aplicabile instalaţiilor mari
de ardere, în cazul utilizãrii combustibililor solizi

SECŢIUNEA A
Valorile-limitã de emisie pentru SO(2), exprimate în mg/Nmc, respectiv la un conţinut de O(2) de 6% în gazele reziduale, aplicabile instalaţiilor mari de ardere existente - tip I şi instalaţiilor mari de ardere noi - tip II, reglementate prin art. 5 alin. (1) din hotãrâre, sunt:


┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru SO(2) │
│ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 50 ≤ P < 100 │ 2000 │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 100 ≤ P < 500 │ 2400-4 P*) │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ P ≥ 500 │ 400 │
└─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



---------
*) P reprezintã puterea termicã nominalã.

În situaţia în care valorile-limitã de emisie nu pot fi respectate ca urmare a caracteristicilor combustibilului, se aplicã urmãtoarele rate de desulfurare:


┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ Puterea termicã (P) │ Rata de desulfurare (%) │
│ (MWt) │ │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ P ≤ 100 │ 60 │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 100 < P ≤ 300 │ 75 │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ P > 300 │ 90 │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ P > 500 │ minimum 94 sau minimum 92*) │
└─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



---------
*) Pentru instalaţiile mari de ardere prevãzute cu echipamente de desulfurare sau de injectare a varului, montate înainte de 1 ianuarie 2001.


SECŢIUNEA B
Valorile-limitã de emisie pentru SO(2), exprimate în mg/Nmc, respectiv la un conţinut de O(2) de 6% în gazele reziduale, aplicabile instalaţiilor mari de ardere noi - tip III, reglementate prin art. 9, cu excepţia turbinelor cu gaz, sunt:


┌───────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Tipul de │ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru SO(2)│
│ combustibil │ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ 50 ≤ P < 100 │ 200 │
│Biomasa ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ 100 < P ≤ 300 │ 200 │
│ ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ P > 300 │ 200 │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Cazul general │ 50 ≤ P < 100 │ 850 │
│al utilizãrii ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│unui combusti- │ 100 < P ≤ 300 │ 200 │
│bil solid ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ P > 300 │ 200 │
└───────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



În situaţia în care valorile-limitã de emisie nu pot fi respectate ca urmare a caracteristicilor combustibilului, se vor aplica urmãtoarele rate de desulfurare:


┌─────────────────────┬──────────────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Puterea termicã (P) │Valorile-limitã de emisie pentru SO(2)│ Rata de │
│ (MWt) │ (mg/Nmc) │ desulfurare (%) │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ P ≤ 300 │ 300 │ ≥ 92 │
├─────────────────────┼──────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ P > 300 │ 400 │ ≥ 95 │
└─────────────────────┴──────────────────────────────────────┴─────────────────┘




ANEXA 4

VALORILE-LIMITĂ? DE EMISIE
pentru dioxid de sulf [SO(2)], aplicabile instalaţiilor mari de
ardere, în cazul utilizãrii combustibililor lichizi

SECŢIUNEA A
Valorile-limitã de emisie de SO(2), exprimate în mg/Nmc, respectiv la un conţinut de O(2) de 3% în gazele reziduale, aplicabile instalaţiilor mari de ardere existente - tip I şi instalaţiilor mari de ardere noi - tip II, reglementate prin art. 5 alin. (1) din hotãrâre, sunt:


┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru SO(2) │
│ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 50 ≤ P ≤ 300 │ 1700 │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 300 < P < 500 │ 3650-6,5 P │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ P ≥ 500 │ 400 │
└─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



SECŢIUNEA B
Valorile-limitã de emisie pentru SO(2), exprimate în mg/Nmc, respectiv la un conţinut de O(2) de 3% în gazele reziduale, aplicabile instalaţiilor mari de ardere noi - tip III, reglementate prin art. 9 din hotãrâre, cu excepţia turbinelor cu gaz, sunt:


┌─────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru SO(2) │
│ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 50 ≤ P ≤ 100 │ 850 │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 100 < P ≤ 300 │ 400-200*) │
├─────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ P > 300 │ 200 │
└─────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



----------
*) Descreştere liniarã 500-P.


ANEXA 5

VALORILE-LIMITÃ DE EMISIE
pentru dioxid de sulf [SO(2)], aplicabile instalaţiilor mari
de ardere, în cazul utilizãrii combustibililor gazoşi

SECŢIUNEA A
Valorile-limitã de emisie pentru SO(2), exprimate în mg/Nmc, respectiv la un conţinut de O(2) de 3% în gazele reziduale, aplicabile instalaţiilor mari de ardere existente - tip I şi instalaţiilor mari de ardere noi - tip II, reglementate prin art. 5 alin. (1) din hotãrâre, sunt:


┌──────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Tipul de combustibil gazos │ Valorile-limitã de │
│ │ emisie pentru SO(2) │
│ │ (mg/Nmc) │
├──────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Combustibil gazos în general │ 35 │
├──────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Gaz lichefiat │ 5 │
├──────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Gaz cu putere calorificã micã, provenit din │ │
│gazeificarea reziduurilor din rafinãrii sau │ │
│din cuptoarele de cocs │ 800 │
│Gaz de furnal cu putere calorificã micã │ │
└──────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘



SECŢIUNEA B
Valorile-limitã de emisie pentru SO(2), exprimate în mg/Nmc, respectiv la un conţinut de O(2) de 3% în gazele reziduale, aplicabile instalaţiilor mari de ardere noi - tip III, reglementate prin art. 9 din hotãrâre, sunt:


┌──────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Tipul de combustibil gazos │ Valorile-limitã de │
│ │ emisie pentru SO(2) │
│ │ (mg/Nmc) │
├──────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Combustibil gazos în general │ 35 │
├──────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Gaz lichefiat │ 5 │
├──────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Gaz cu putere calorificã micã, provenit din │ │
│cuptor de cocs │ 400 │
├──────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│Gaz cu putere calorificã micã, provenit din │ │
│gazele de furnal │ 200 │
└──────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┘




ANEXA 6

VALORILE-LIMITĂ? DE EMISIE
pentru oxizi de azot [NO(x)], mãsuraţi ca dioxid de azot,
aplicabile instalaţiilor mari de ardere

SECŢIUNEA A
Valorile-limitã de emisie pentru NO(x), exprimate în mg/Nmc, respectiv la un conţinut de O(2) de 6% în gazele reziduale, pentru combustibili solizi, şi de 3% în gazele reziduale, pentru combustibili lichizi şi gazoşi, aplicabile instalaţiilor mari de ardere existente - tip I şi instalaţiilor mari de ardere noi - tip II, reglementate prin art. 5 alin. (1) din hotãrâre, sunt:


┌────────────────┬─────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Tipul de │ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru NO(x)│
│ combustibil │ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ 50-500 │ 600 │
│Solid ├─────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ > 500 │ 500 *1), *2) │
├────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Solid (valori- │ 50-500 │ 600 │
│limitã de emisie├─────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│aplicabile de │ > 500 │ 200 │
│la data de │ │ │
𗈕 ianuarie 2016)│ │ │
├────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ 50-500 │ 450 │
│Lichid ├─────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ > 500 │ 400 │
├────────────────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ 50-500 │ 300 │
│Gazos ├─────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ > 500 │ 200 │
└────────────────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



----------
*1) Pânã la data de 31 decembrie 2015, valoarea-limitã de emisie este de 600 mg/Nmc pentru instalaţiile mari de ardere existente - tip I şi instalaţiile mari de ardere noi - tip II, cu o putere termicã mai mare de 500 MW, a cãror utilizare anualã, calculatã ca valoare medie pe o perioadã de 5 ani, nu depãşeşte 2.000 de ore.
Valoarea-limitã de emisie este de 450 mg/Nmc pentru instalaţiile mari de ardere existente - tip I şi instalaţiile mari de ardere noi - tip II, cu o putere termicã mai mare de 500 MW, a cãror utilizare anualã, calculatã ca valoare medie pe o perioadã de 5 ani, nu depãşeşte 1.500 de ore, începând cu data de 1 ianuarie 2016.
*2) Pânã la data de 1 ianuarie 2018, instalaţiile mari de ardere existente - tip I şi instalaţiile mari de ardere noi - tip II, care au funcţionat în cele 12 luni ce au precedat datei de 1 ianuarie 2001 şi care, dupã aceastã datã, îşi continuã funcţionarea, utilizând combustibil solid cu un conţinut de compuşi organici volatili mai mic de 10%, trebuie sã respecte o valoare-limitã de emisie de 1.200 mg/Nmc.


SECŢIUNEA B
Valorile-limitã de emisie pentru NO(x), exprimate în mg/Nmc, aplicabile instalaţiilor mari de ardere noi - tip III, reglementate prin art. 9 din hotãrâre, cu excepţia turbinelor cu gaz, sunt:
Pentru combustibili solizi, calculaţi la un conţinut de O(2) de 6%:


┌───────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Tipul de │ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru NO(x)│
│ combustibil │ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ 50 ≤ P ≤ 100 │ 400 │
│Biomasã ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ 100 < P ≤ 300 │ 300 │
│ ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ P > 300 │ 200 │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Combustibil │ 50 ≤ P ≤ 100 │ 400 │
│solid în ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│general │ 100 < P ≤ 300 │ 200 │
│ ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ P > 300 │ 200 │
└───────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



Pentru combustibili lichizi, calculaţi la un conţinut de O(2) de 3%:


┌───────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Tipul de │ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru NO(x)│
│ combustibil │ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Combustibil │ 50 ≤ P ≤ 100 │ 400 │
│lichid în ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│general │ 100 < P ≤ 300 │ 200 │
│ ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ P > 300 │ 200 │
└───────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



Pentru combustibili gazoşi, calculaţi la un conţinut de O(2) de 3%:


┌───────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Tipul de │ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru NO(x)│
│ combustibil │ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ 50 ≤ P ≤ 300 │ 150 │
│Gaz natural ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ │ P > 300 │ 100 │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Alţi │ 50 ≤ P ≤ 300 │ 200 │
│combustibili ├──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│gazoşi │ P > 300 │ 200 │
└───────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



Turbine cu gaz
Valorile-limitã de emisie pentru NO(x), aplicabile numai în cazul regimurilor de încãrcare de peste 70%, exprimate în mg/Nmc, calculate la un conţinut de O(2) de 15% în gazele reziduale, aplicabile individual turbinelor cu gaz reglementate prin art. 9 din hotãrâre, sunt:


┌───────────────┬──────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ Tipul de │ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie pentru NO(x)│
│ combustibil │ (MWt) │ (mg/Nmc) │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Gaz natural*) │ P > 50 │ 50**) │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Combustibil │ │ │
│lichid***) │ P > 50 │ 120 │
├───────────────┼──────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│Combustibili │ │ │
│gazoşi, alţii │ │ │
│decât gazul │ │ │
│natural │ P > 50 │ 120 │
└───────────────┴──────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



----------
*) Compoziţia gazului natural este, în principal, constituitã din metan şi maximum 20% în volum gaze inerte şi alţi constituenţi.
**) Dacã randamentul turbinei cu gaz este determinat pe baza condiţiilor ISO, valoarea-limitã de emisie pentru NO(x) este de 75 mg/Nmc, în cazurile:
- turbinelor cu gaz folosite în sisteme de cogenerare, având randamentul global al ciclului mai mare de 75%;
- turbinelor cu gaz utilizate în sisteme de cogenerare, având un randament mediu anual mai mare de 55%;
- turbinelor cu gaz utilizate pentru acţionãri mecanice.
Pentru turbinele cu gaz cu ciclu unic care nu se încadreazã în niciuna dintre categoriile de mai sus, dar care au un randament mai mare de 35%, determinat pe baza condiţiilor ISO, valoarea-limitã a emisiilor este: 50 eta/35, unde eta este randamentul turbinei cu gaz, exprimat în procente, determinat pe baza condiţiilor ISO.
***) Valoarea-limitã de emisie se aplicã numai turbinelor cu gaz care utilizeazã combustibil distilat uşor sau combustibil distilat mediu.
Sunt exceptate de la respectarea acestor valori-limitã turbinele cu gaz utilizate în cazuri de urgenţã, a cãror duratã de funcţionare nu depãşeşte 500 de ore/an. Titularul activitãţii are obligaţia sã transmitã autoritãţii publice pentru protecţia mediului un raport anual privind orele de funcţionare.


ANEXA 7

VALORILE-LIMITÃ DE EMISIE
pentru pulberi, aplicabile instalaţiilor mari de ardere

SECŢIUNEA A
Valorile-limitã de emisie pentru pulberi, exprimate în mg/Nmc, respectiv la un conţinut de O(2) de 6% în gazele reziduale pentru combustibilii solizi şi de 3% pentru combustibilii lichizi şi gazoşi, aplicabile instalaţiilor mari de ardere existente - tip I şi instalaţiilor mari de ardere noi - tip II, reglementate prin art. 5 alin. (1) din hotãrâre, sunt:


┌───────────────┬──────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│ Tipul de │ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie │
│ combustibil │ (MWt) │ pentru pulberi (mg/Nmc) │
├───────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ ≥ 500 │ 50**) │
│Solid ├──────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ < 500 │ 100 │
├───────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│Lichid*) │ Toate instalaţiile │ 50 │
├───────────────┼──────────────────────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ 5 - ca regulã generalã │
│Gazos │ Toate instalaţiile ├───────────────────────────────────┤
│ │ 󧓒 - pentru gazele de furnal │
│ │ ├───────────────────────────────────┤
│ │ 󧓺 - pentru gazele provenite din │
│ │ │siderurgie, care pot fi utilizate │
│ │ │în alte amplasamente │
└───────────────┴──────────────────────────┴───────────────────────────────────┘



----------
*) Valoarea-limitã de 100 mg/Nmc poate fi aplicatã instalaţiilor cu o putere termicã mai micã de 500 MW, care utilizeazã combustibil lichid cu un conţinut de cenuşã mai mare de 0,06%.
**) Valoarea-limitã de 100 mg/Nmc poate fi aplicatã instalaţiilor autorizate potrivit prevederilor art. 5 din hotãrâre, cu o putere termicã egalã cu sau mai mare de 500 MW, care utilizeazã combustibil solid care are o putere calorificã mai micã de 5.800 kJ/kg, reprezentând puterea calorificã inferioarã, cu o umiditate mai mare de 45% în greutate, un conţinut combinat de umiditate şi cenuşã mai mare de 60% în greutate şi cu un conţinut de oxid de calciu mai mare de 10%.


SECŢIUNEA B
Valorile-limitã de emisie pentru pulberi, exprimate în mg/Nmc, aplicabile instalaţiilor mari de ardere noi - tip III, reglementate prin art. 9 din hotãrâre, cu excepţia turbinelor cu gaz, sunt:


┌───────────────────────┬────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ Tipul de │ Puterea termicã (P) │ Valorile-limitã de emisie │
│ combustibil │ (MWt) │ pentru pulberi (mg/Nmc) │
├───────────────────────┼────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Combustibil solid │ 50 ≤ P ≤ 100 MW │ 50 │
│(conţinut de O(2) de ├────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│de 6%) │ P > 100 MW │ 30 │
├───────────────────────┼────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Combustibil lichid │ 50 ≤ P ≤ 100 MW │ 50 │
│(conţinut de O(2) de ├────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│de 3%) │ P > 100 MW │ 30 │
├───────────────────────┼────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Combustibil gazos │ │ │
│(conţinut de O(2) de │ │ │
│de 3%) în general │ P > 50 MW │ 5 │
├───────────────────────┼────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Gaze de furnal │ P > 50 MW │ 10 │
├───────────────────────┼────────────────────────┼─────────────────────────────┤
│Gaze de siderurgie │ │ │
│utilizate în alte │ │ │
│instalaţii mari de │ P > 50 MW │ 30 │
│ardere │ │ │
└───────────────────────┴────────────────────────┴─────────────────────────────┘




ANEXA 8

STABILIREA
valorilor-limitã de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi
pulberi provenite de la instalaţii mari de ardere cu combustibil multiplu

1. La autorizarea instalaţiilor mari de ardere cu combustibil multiplu, reglementate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1), ale art. 9 şi ale art. 14 din hotãrâre, în care sunt utilizaţi simultan 2 sau mai mulţi combustibili, autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului stabileşte valorile-limitã de emisie dupã cum urmeazã:
a) se stabileşte valoarea-limitã de emisie pentru fiecare poluant, corespunzãtoare fiecãrui combustibil, în raport cu puterea termicã nominalã a instalaţiei mari de ardere şi potrivit prevederilor anexelor nr. 3-7;
b) se determinã valorile-limitã de emisie ponderate pentru fiecare combustibil. Aceste valori sunt obţinute prin înmulţirea valorilor-limitã de emisie individuale stabilite potrivit prevederilor lit. a) cu puterea termicã corespunzãtoare fiecãrui combustibil, rezultatul fiind raportat la suma puterilor termice corespunzãtoare combustibililor utilizaţi;
c) se însumeazã valorile-limitã de emisie ponderate pe combustibil.
2. La autorizarea instalaţiilor mari de ardere cu combustibil multiplu, care utilizeazã pentru consum propriu reziduuri de distilare şi de conversie de la rafinarea ţiţeiului sau amestecuri ale acestora cu alţi combustibili, pentru stabilirea valorilor-limitã de emisie se aplicã, prin excepţie de la dispoziţiile pct. 1, prevederile referitoare la combustibilul cu cea mai mare valoare-limitã de emisie, reprezentând combustibilul determinant, dacã în timpul funcţionãrii instalaţiei de ardere puterea termicã furnizatã de acest combustibil reprezintã cel puţin 50% din suma puterilor termice furnizate de toţi combustibilii utilizaţi.
În situaţia în care puterea termicã furnizatã de cãtre combustibilul determinant reprezintã mai puţin de 50% din suma puterilor termice furnizate de toţi combustibilii utilizaţi, valoarea-limitã de emisie este determinatã proporţional cu cantitatea de cãldurã furnizatã de fiecare combustibil utilizat, ţinând seama de suma puterilor termice furnizate de toţi combustibilii utilizaţi, dupã cum urmeazã:
a) în primul rând, prin adoptarea valorii-limitã de emisie pentru fiecare poluant corespunzãtoare fiecãrui combustibil, în funcţie de puterea termicã nominalã a instalaţiei, potrivit prevederilor anexelor nr. 3-7;
b) în al doilea rând, prin calcularea valorii-limitã a combustibilului determinant; aceastã valoare este obţinutã prin înmulţirea cu 2 a valorii-limitã de emisie pentru acest combustibil, prevãzutã în anexele nr. 3-7, şi scãzând din rezultat valoarea-limitã de emisie a combustibilului cu cea mai micã valoare-limitã de emisie;
c) în al treilea rând, prin determinarea valorilor-limitã de emisie ponderate pe combustibil; aceste valori sunt obţinute prin înmulţirea valorii-limitã de emisie calculate a combustibilului cu puterea termicã furnizatã de combustibilul determinant şi înmulţirea fiecãreia dintre celelalte valori-limitã de emisie cu puterea termicã furnizatã de fiecare combustibil şi împãrţind rezultatul înmulţirii la suma puterilor termice furnizate de toţi combustibilii utilizaţi;
d) în al patrulea rând, prin însumarea valorilor-limitã de emisie ponderate pe combustibil.
3. La autorizarea instalaţiilor prevãzute la pct. 2 se pot aplica şi valori-limitã de emisie medii pentru dioxidul de sulf, indiferent de combinaţia de combustibil utilizatã, dupã cum urmeazã:
a) pentru instalaţiile mari de ardere existente - tip I şi instalaţiile mari de ardere noi - tip II, prevãzute la art. 5 din hotãrâre, valoarea-limitã de emisie de 1.000 mg/Nmc, ca medie pentru toate instalaţiile de acest tip dintr-o rafinãrie;
b) pentru instalaţiile mari de ardere noi - tip III, prevãzute la art. 9 din hotãrâre, valoarea-limitã de emisie de 600 mg/Nmc, ca medie pentru toate instalaţiile de acest tip din rafinãrie, cu excepţia turbinelor cu gaze.
Autoritatea publicã competentã pentru protecţia mediului trebuie sã se asigure cã aplicarea prevederilor lit. a) şi b) nu determinã, în niciun caz, creşterea emisiilor provenite de la instalaţiile existente.
4. Instalaţiile mari de ardere cu combustibil multiplu reglementate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1), art. 9 sau art. 14 din hotãrâre, în care sunt utilizaţi alternativ 2 sau mai mulţi combustibili, trebuie sã respecte valorile-limitã de emisie prevãzute în anexele nr. 3-7, corespunzãtoare fiecãrui tip de combustibil utilizat.


ANEXA 9

Instalaţii mari de ardere aflate sub incidenţa prevederilor art. 5 alin. (2)


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │ │
│crt.│ Denumire IMA │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1.│Societatea Comercialã "Termoelectrica" - S.A. - SE Borzeşti │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2.│Societatea Comercialã TERMON - S.R.L. Oneşti │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3.│Societatea Comercialã TERMICA - S.A. Suceava nr. 2 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4.│Societatea Comercialã TERMICA - S.A. Suceava nr. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5.│Societatea Comercialã TERMICA - S.A. Suceava nr. 4 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6.│Societatea Comercialã CET - S.A. Brãila nr. 4 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti SE Palas nr. 6 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti SE Palas nr. 8 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9.│Societatea Comercialã ENET - S.A. nr. 4 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10.│Societatea Comercialã "Termoelectrica" - S.A. SE Doiceşti nr. 2 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11.│Societatea Comercialã PETROTEL-LUKOIL - S.A. nr. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12.│Societatea Comercialã "Complexul Energetic Craiova S.E. Craiova II" - │
│ │nr. 2 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13.│Societatea Comercialã "Complexul Energetic Craiova S.E. Craiova II" - │
│ │nr. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14.│Societatea Comercialã "Complexul Energetic Craiova S.E. Craiova II" - │
│ │nr. 4 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15.│Societatea Comercialã "Complexul Energetic Turceni" - S.A. nr. 1 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16.│Societatea Comercialã "Complexul Energetic Turceni" - S.A. nr. 4 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 17.│R.A.A.N. - Sucursala ROMAG TERMO nr. 1 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18.│Societatea Comercialã "Termoelectrica" - S.A. Paroşeni nr. 1 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19.│Societatea Comercialã "Electrocentrale Deva" - S.A. nr. 1 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20.│CET Arad nr. 2 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 21.│CET Arad nr. 5 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22.│CET Arad nr. 6 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 23.│CET Arad nr. 7 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24.│CET Arad nr. 10 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25.│Societatea Comercialã "Uzina Electricã Zalãu" - S.A. nr. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 26.│Societatea Comercialã CET Braşov nr. 1 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 27.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti SE Mureş nr. 2 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 28.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti SE Mureş nr. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 29.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Grozãveşti nr. 2 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 30.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Grozãveşti nr. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 31.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Grozãveşti nr. 4 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 32.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Grozãveşti nr. 5 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 33.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Sud nr. 6 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 34.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Sud nr. 7 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 35.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Vest nr. 2 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 36.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Vest nr. 3 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 37.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Vest nr. 4 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 38.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Vest nr. 5 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 39.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Vest nr. 6 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 40.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Titan nr. 1 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 41.│Societatea Comercialã ELCEN Bucureşti Titan nr. 2 │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



---------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016