Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 440 din 26 aprilie 1990  privind atribuirea burselor de scolarizare si pe baza de contract si altor forme de sprijin material elevilor si studentilor de la invatamantul de zi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 440 din 26 aprilie 1990 privind atribuirea burselor de scolarizare si pe baza de contract si altor forme de sprijin material elevilor si studentilor de la invatamantul de zi

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 60 din 5 mai 1990
Guvernul României hotãrãşte:

ART. 1
Elevii şi studenţii de la învãţãmântul de zi beneficiazã din partea statului de burse, în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 2
Bursele de şcolarizare pentru învãţãmântul primar, gimnazial şi liceal se acorda elevilor orfani de ambii pãrinţi, celor necuprinsi în casele de copii deşi îndeplinesc condiţiile pentru a fi primiţi în aceste unitãţi, celor proveniţi din case de copii sau din plasament familial ori din familii care nu le pot asigura o educaţie corespunzãtoare şi celor care au fost bolnavi TBC şi sunt în evidenta dispensarelor medicale. De asemenea, se acorda burse elevilor din învãţãmântul primar şi gimnazial care învaţã în alta localitate deoarece nu au şcoala în localitatea de domiciliu.
ART. 3
Cuantumul burselor pentru elevi şi plafoanele de venituri în funcţie de care aceastea se acorda sunt prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 4
Studenţii beneficiazã de burse şi burse de merit. Cuantumul acestor burse, plafoanele de venituri şi condiţiile privind rezultatele la învãţãtura în raport de care se acorda bursele sunt prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 5
Unitãţile de învãţãmânt pot atribui în mod excepţional, în limita a 5 la suta peste numãrul de burse acordate, burse pentru elevi cu situaţii sociale deosebite, precum şi burse parţiale categoria a II-a, unor studenţi care se încadreazã în plafoanele de venituri, dar nu au obţinut rezultatele la învãţãtura stabilite pentru acordarea burselor. Atribuirea acestor burse pentru elevi se face de cãtre inspectoratul şcolar judeţean şi al municipiului Bucureşti, la propunerea consiliului profesoral al unitãţii de învãţãmânt, iar pentru studenţi de cãtre senatul unitãţii de învãţãmânt superior, la propunerea consiliilor profesorale ale facultãţilor.
ART. 6
Studenţii de la învãţãmântul de zi pot beneficia de ajutoare sociale şi de reduceri de tarif pentru excursiile organizate şi trimitere în tabere de odihna şi tratament în condiţiile prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 7
Ministerul Finanţelor este autorizat sa introducã modificãri în volumul şi structura bugetului de stat, suplimentand în mod corespunzãtor creditele aprobate titularilor de plan.
ART. 8
Prezenta hotãrâre intra în vigoare la 1 aprilie 1990, iar orice alte dispoziţii contrare nu se aplica.
ART. 9
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN


ANEXA 1

ELEMENTELE COMPONENTE ŞI CUANTUMUL
burselor pentru elevi, precum şi plafoanele de venituri în funcţie de care acestea se atribuie

I. Burse pe baza de contract

1. Pentru elevii din licee
a) Cuantumul lunar al bursei pentru elevii din liceele industriale care se pregãtesc în meserii specifice domeniilor: mine, petrol, metalurgie şi sectoare calde - turnatorie, forja, este:
- 630 lei alocatie de hrana;
- 40 lei regie pentru internat;
- 20 lei regie pentru cantina.
Cheltuieli personale:
- 60 lei pentru elevii din clasa a IX-a;
- 100 lei pentru elevii din clasele X- XII.
b) Pentru elevii din alte licee industriale, din licee agroindustriale şi silvice:
- 630 lei alocatie de hrana;
- 40 lei regie pentru internat;
- 20 lei regie pentru cantina.
2. Pentru elevii din şcoli profesionale
a) Cuantumul lunar al bursei pentru elevii din şcolile profesionale care se pregãtesc în meserii specifice domeniilor: mine petrol, geologie, metalurgie şi sectoare calde - turnatorie, forja, este:
- 650 lei alocatie de hrana;
- 40 lei regie pentru internat;
- 20 lei regie pentru cantina.
Cheltuieli personale:
- 105 lei pentru elevii din anul I;
- 165 lei pentru elevii din anul II.
b) Pentru elevii din alte şcoli profesionale:
- 650 lei alocatie de hrana;
- 40 lei regie pentru internat;
- 20 lei regie pentru cantina.

II. Burse de şcolarizare

Cuantumul lunar al bursei pentru elevii din licee şi din învãţãmântul primar şi gimnazial este:
- 600 lei alocatie de hrana;
- 40 lei regie pentru internat;
- 20 lei regie pentru cantina.

III. Plafoane de venituri

Bursele pentru elevii din învãţãmântul primar, gimnazial şi liceal se atribuie în condiţiile prevãzute de lege dacã pãrinţii, alţi sustinatori legali ai elevilor ori elevii înşişi realizeazã venituri lunare sau plãtesc impozit anual, care nu depãşesc urmãtoarele plafoane:
a) pana la 4.020 lei la învãţãmântul primar şi gimnazial, respectiv pana la 5.000 lei la învãţãmântul liceal, venituri realizate de ambii pãrinţi din salariul tarifar lunar, din alte surse cu caracter de salariu, venituri din activitatea desfasurata ca membri ai uniunilor de creaţie, precum şi din pensie, mai puţin pensia suplimentarã. Plafoanele de venituri se majoreazã cu câte 300 lei pentru fiecare copil în curs de şcolarizare aflat în întreţinerea pãrinţilor sau altor sustinatori legali, începând cu al doilea copil;
b) pana la 300 lei impozit anual pe terenurile gospodariilor agricole ale populaţiei la învãţãmântul primar, gimnazial şi liceal.

IV. Restituirea burselor

Elevii liceelor şi şcolilor profesionale care au beneficiat de burse pe baza de contract şi au fost exmatriculati în cursul şcolarizãrii sau nu îşi respecta, dupã absolvire, obligaţiile asumate prin contract, din motive imputabile lor, sunt obligaţi sa restituie contravaloarea alocaţiei de hrana, a cheltuielilor de regie pentru internat şi cantina (dacã au beneficiat de serviciile din aceste unitãţi), precum şi a sumelor de bani acordate lunar elevilor care se pregãtesc în meserii specifice domeniilor mine, petrol, geologie, metalurgie şi sectoare calde - turnatorie, forja.


ANEXA 2

ELEMENTELE COMPONENTE ŞI CUANTUMUL
burselor pentru studenţi, precum şi condiţiile de venituri şi rezultatele la învãţãtura în funcţie de care acestea se acorda

1. Cuantumul lunar al burselor studenţilor care locuiesc în cãmine şi servesc masa la cantine este:
a) Bursa integrala categoria I
- 750 lei alocatie de hrana;
- 150 lei cheltuieli personale;
- 60 lei regie pentru cãmin;
- 40 lei regie pentru cantina.
b) Bursa parţialã categoria I
- 750 lei alocatie de hrana;
- 60 lei regie pentru cãmin;
- 40 lei regie pentru cantina.
c) Bursa integrala categoria a II-a
- 750 lei alocatie de hrana;
- 50 lei cheltuieli personale;
- 60 lei regie pentru cãmin;
- 40 lei regie pentru cantina.
d) Bursa parţialã categoria a II-a
- 650 lei alocatie de hrana;
- 60 lei regie pentru cãmin;
- 40 lei regie pentru cantina.
Studenţii bursieri care nu utilizeazã serviciile ce se pun la dispoziţie în cadrul cãminelor şi a cantinelor primesc contravaloarea alocaţiei de hrana şi a cheltuielilor personale.
2. Pentru studenţii de la facultãţile sau secţiile care pregãtesc cadre în specialitãţi din domeniul minier, alocaţia de hrana pe timpul practicii în subteran este de 780 lei lunar.
3. Cuantumul lunar al bursei de merit este de 600 lei şi se acorda în numerar, începând cu anul II de studii.
4. Bursele pentru studenţi se atribuie dacã pãrinţii, alţi sustinatori legali ai studenţilor ori studenţii înşişi realizeazã venituri lunare sau plãtesc impozit anual care nu depãşesc urmãtoarele plafoane:
a) pana la 5000 lei pentru bursele integrale şi de la 5.001- 5.500 lei pentru bursele parţiale, venituri realizate de ambii pãrinţi din salariul tarifar lunar, din alte surse cu caracter de salariu, venituri din activitatea desfasurata ca membri ai uniunilor de creaţie, precum şi din pensie, mai puţin pensia suplimentarã. Plafoanele de venituri se majoreazã cu câte 300 lei pentru fiecare copil în curs de şcolarizare aflat în întreţinerea pãrinţilor sau altor sustinatori legali, începând cu al doilea copil;
b) pana la 300 lei impozit anual pe terenurile gospodariilor agricole ale populaţiei.
5. Studenţii de la învãţãmântul de zi încadraţi în munca, cu contract pe durata nedeterminatã, nu pot primi burse sau alte forme de sprijin material.
6. Bursele pentru studenţi se atribuie dacã aceştia se încadreazã în plafoanele de venituri sau impozit prevãzute la pct. 4 din prezenta anexa, astfel:
a) bursele categoria I (integrale sau parţiale), studenţilor care la concursul de admitere sau în anul precedent de studii au realizat cel puţin media 8,50 la învãţãmântul tehnic, agronomic, economic şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv cel puţin media 9,00 la celelalte profiluri;
b) bursele categoria a II-a (integrale sau parţiale), studenţilor care la concursul de admitere sau în anul precedent de studii au realizat mediile 8,49- 6,50 la învãţãmântul tehnic, agronomic, economic şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv 8,99- 7,00 la celelalte profiluri.
7. Studenţii care în anul precedent de studii au realizat cel puţin media 9,00 la învãţãmântul tehnic, agronomic, economic şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv media 9,50 la celelalte profiluri, pot primi şi burse de merit. Pentru stabilirea studenţilor respectivi, pe lângã rezultatele la învãţãtura se va tine seama de activitatea de cercetare ştiinţificã, precum şi de rezultatele obţinute în cadrul concursurilor profesionale.
Numãrul burselor de merit nu poate depãşi 2 la suta din numãrul total al studenţilor din anii II- IV, învãţãmânt de zi.
8. Bursele se revizuiesc la începutul semestrului al II-lea în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura în sesiunea de examene din iarna, astfel:
- cei care au avut programat un singur examen trebuie sa realizeze cel puţin nota 6,00 la învãţãmântul tehnic, agronomic, economic şi la profilurile matematica, fizica şi chimie, respectiv 7,00 la celelalte profiluri. În aceasta situaţie, studenţii nu pot primi o bursa în cuantum mai mare decât acela de care au beneficiat în semestrul I;
- cei care au avut programate doua examene trebuie sa realizeze din promovarea lor cel puţin media minima pentru acordarea burselor;
- cei care au avut programate trei sau mai multe examene şi nu au promovat un examen trebuie sa realizeze din promovarea celorlalte cel puţin media minima pentru acordarea burselor.
Bursele de merit se revizuiesc, de asemenea, în funcţie de rezultatele obţinute la învãţãtura, studenţii trebuind sa realizeze din promovarea tuturor examenelor programate, precum şi din notãrile pe parcursul semestrului I, media prevãzutã, dupã caz, la pct. 7.


ANEXA 3

ALTE FORME DE SPRIJIN MATERIAL PENTRU STUDENŢI

I. Ajutoare sociale ce se acorda studenţilor

Ajutoarele sociale se acorda studenţilor în cazuri de îmbolnãviri, pentru maternitate, pentru cei suferinzi TBC, pentru alimentaţie dietetica, procurarea protezelor dentare, chirurgicale şi ortopedice şi a ochelarilor medicali, pentru plata cheltuielilor de transport la sanatorii sau clinici de specialitate, în caz de deces, şi pentru îmbrãcãminte şi incaltaminte.
1. Ajutorul pentru maternitate
Se acorda pentru fiecare naştere dupã cum urmeazã:
- 600 lei pentru sarcina şi lehuzie;
- 300 lei pentru procurarea rufariei fiecãrui copil nou-nãscut.
Ajutoarele pentru maternitate se acorda studentelor ai cãror soţi sunt studenţi sau efectueazã stagiul militar şi studenţilor ale sotii nu realizeazã venituri.
În perioada sarcinii şi alaptarii, studentele vor putea servi masa la cantina dietetica, pe baza recomandarii medicale eliberate de unitatea sanitarã la care se afla în evidenta.
2. Ajutorul pentru întreţinere la crese şi grãdiniţe a copiilor studenţilor
Se acorda familiilor de studenţi cazate în cãmine, care au copii în întreţinerea lor în localitatea în care îşi urmeazã cursurile universitare. Cuantumul acestui ajutor este de maximum 300 lei lunar, în timpul anului universitar, pentru fiecare copil, şi se acorda pe baza cererii studentului şi a chitanţei eliberate de cresa sau gradinita în întreţinerea cãreia se afla copilul.
3. Ajutorul pentru supliment de hrana
Se acorda studenţilor bolnavi de tuberculoza pulmonara sau osteoarticulara, aflaţi în evidenta spitalelor TBC, cu excepţia celor internati în spitale, preventorii sau sanatorii. Cuantumul acestui ajutor este de 75 lei lunar şi va fi acordat pe intreaga perioada cat studenţii bolnavi sunt în evidenta dispensarului TBC şi frecventeazã cursurile universitare (inclusiv în perioada vacantelor).
4. Ajutorul pentru alimentaţie dietetica
Se acorda studenţilor suferinzi, pe baza recomandarii medicale eliberate lunar de cãtre medicul unitãţii sanitare studenţeşti. Cuantumul acestui ajutor este de 3 lei pe zi şi se vireazã lunar la cantinele studenţeşti, pe baza tabelului nominal cu studenţii aprobaţi care au servit masa în luna respectiva.
5. Ajutorul în caz de deces
Se acorda pentru decesul unui membru al familiei studentului (studentei) (soţ, sotie, copil).
Cuantumul este urmãtorul:
- 800 lei în caz de deces al studentului (studentei) necasatorit(a) sãi cãsãtorit(a) cu sotie (soţul) neincadrat(a) în câmpul muncii;
- 500 lei în caz de deces al sotiei (soţului) când decedatul(a) nu a fost încadrat(a) în câmpul muncii, precum şi în caz de deces al copilului.
6. Ajutorul pentru procurarea protezelor dentare, chirurgicale, a aparatelor ortopedice, a ochelarilor medicali, etc.
Se acorda în baza recomandarii medicului specialist din policlinica sau spitalul studentesc, în proporţie de 25-100% din costul acestora, în funcţie de posibilitãţile materiale ale studentului, stabilite pe baza unei anchete sociale.
Ajutorul pentru procurarea de ochelari medicali se acorda o singura data, iar pentru schimbarea lentilelor ori de câte ori este nevoie.
7. Ajutorul pentru plata cheltuielilor de transport
Se acorda cu ocazia deplasarilor pentru internare în clinica de specialitate pe baza recomandarii unei comisii medicale.
Cuantumul acestui ajutor poate fi de 25-100% din costul total al transportului.
8. Ajutorul pentru îmbrãcãminte şi incaltaminte
Se acorda studenţilor orfani sau celor care provin din familii cu venituri de pana la 800 lei lunar pe membru de familie, ţinându-se seama şi de rezultatele din activitatea profesional-ştiinţificã.
Acest ajutor se acorda în articole de uz personal de stricta necesitate în cuantum de maximum 1000 lei.
Un student poate beneficia de acest ajutor o singura data în decursul a doi ani universitari.
Studenţii orfani de ambii pãrinţi sau asistaţi ai caselor de copii pot beneficia anual de acest ajutor.
9. Plata ajutoarelor sociale de orice fel se face în limita prevederilor bugetare, pe baza cererii aprobate de cãtre consiliul profesoral din facultatea din care face parte studentul şi, dupã caz, a urmãtoarelor acte:
- recomandarea medicalã pentru ajutoare în suprlimentatie TBC., alimentaţie dietetica etc.;
- certificat medical şi copie dupã certificatul de naştere al copilului pentru ajutor în caz de maternitate;
- copie dupã certificatul de deces în caz de deces;
- rezultatul anchetei sociale în cazul ajutorului pentru procurarea protezelor dentare, chirurgicale etc.;
- recomandarea comisiei medicale pentru ajutoarele pentru plata cheltuielilor de transport pentru internarea în clinica de specialitate;
- adeverinte privind situaţia materiale, certificate de cãtre secretariatul facultãţii din care face parte studentul.

II. Excursii şi tabere

Studenţii beneficiazã de sprijin material pentru participare în tabere de odihna şi tratament de vacanta şi la excursiile organizate, dupã cum urmeazã:

1. Tabere de odihna şi tratament
Studenţii de la învãţãmântul de zi pot primi bilete de odihna şi tratament în staţiuni climaterice în mod gratuit. Numãrul biletelor ce pot fi distribuite va fi de pana la 20% din numãrul studenţilor la învãţãmântul de zi. Repartizarea pe unitãţi de învãţãmânt se va face de Ministerul Învãţãmântului în funcţie de solicitanti, de profilul unitãţii de învãţãmânt şi situaţia socialã a masei de studenţi.
Repartizarea individualã a biletelor se face de cãtre consiliul profesoral al facultãţii.

2. Excursii turistice
Pentru excursiile organizate în grup în ţara şi strãinãtate studenţii pot beneficia de o reducere de pana la 45% din costul acestora. Aceasta reducere se suporta de la buget şi nu va depãşi anual suma de 50 lei pe student calculatã la numãrul total de studenţi de la învãţãmântul de zi.
Reducerile pentru fiecare acţiune se aproba de consiliul profesoral al facultãţii.
Un student poate beneficia de bilet gratuit pentru trimitere în tabara şi de reducere a preţului excursiei o singura data pe an. Excepţie fac studenţii orfani de ambii pãrinţi sau care sunt asistaţi de casele de copii. studentului şi a chitanţei eliberate de cresa sau gradinita în întreţinerea cãreia se afla copilul.
-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016