Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 437 din 23 martie 2004  pentru modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala - A.N.R.S.C.    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 437 din 23 martie 2004 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala - A.N.R.S.C.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 310 din 7 aprilie 2004
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã - A.N.R.S.C., publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 272 din 23 aprilie 2002, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Autoritatea Naţionalã de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã, denumitã în continuare A.N.R.S.C., este instituţie publicã de interes naţional cu personalitate juridicã, se organizeazã şi funcţioneazã în coordonarea primului-ministru şi are ca scop reglementarea, monitorizarea şi controlul la nivel central al activitãţilor din sfera serviciilor publice de gospodãrie comunalã aflate în sfera sa de reglementare, potrivit legii.
(2) A.N.R.S.C. are sediul central în municipiul Bucureşti, str. Romulus nr. 4, sectorul 2.
(3) A.N.R.S.C. îşi exercitã competenţele şi atribuţiile faţã de toţi operatorii furnizori/prestatori de servicii publice de gospodãrie comunalã, precum şi faţã de operatorii care presteazã servicii de gospodãrie comunalã şi care nu se aflã în subordinea autoritãţilor administraţiei publice locale, potrivit legii, indiferent de forma de proprietate, de organizarea acestora şi de modul în care este organizatã şi se desfãşoarã gestiunea serviciilor publice de gospodãrie comunalã."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale A.N.R.S.C. se asigurã integral din venituri proprii obţinute, în condiţiile legii, din:
a) tarife pentru eliberarea şi menţinerea licenţelor/autorizaţiilor operatorilor furnizori/prestatori de servicii publice de gospodãrie comunalã;
b) tarife pentru consultanţã;
c) tarife pentru activitãţile de instruire şi pregãtire profesionalã a personalului operatorilor furnizori/prestatori de servicii publice de gospodãrie comunalã, precum şi a altor persoane interesate;
d) contribuţii ale operatorilor furnizori/prestatori de servicii publice de gospodãrie comunalã aflaţi în sfera de reglementare a A.N.R.S.C., potrivit legii;
e) contribuţii ale agenţilor economici şi instituţiilor publice care presteazã servicii reglementate de A.N.R.S.C. şi care nu se aflã în subordinea autoritãţilor administraţiei publice locale;
f) alte surse de venit, potrivit legii.
(2) Pentru desfãşurarea activitãţii A.N.R.S.C. poate folosi mijloace materiale şi bãneşti primite de la persoane fizice şi juridice, în condiţiile legii.
(3) Contribuţiile operatorilor se fixeazã în cuantum de 0,1% din veniturile înregistrate ca urmare a prestãrii/furnizãrii serviciilor publice de gospodãrie comunalã sau din fondurile bãneşti alocate de autoritãţile administraţiei publice locale pentru desfãşurarea acestor servicii.
(4) Nivelul tarifelor prevãzute la alin. (1) şi modul de achitare a contribuţiei se aprobã prin ordin al preşedintelui A.N.R.S.C., în condiţiile legii, şi se dã publicitãţii."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Numãrul maxim de posturi în aparatul central al A.N.R.S.C. şi în cele 8 agenţii teritoriale este de 197, exclusiv preşedintele.
(2) În cadrul A.N.R.S.C., prin ordin al preşedintelui, se pot organiza servicii, birouri şi alte compartimente. Structura organizatoricã a A.N.R.S.C. este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
(3) În structura A.N.R.S.C. se organizeazã şi funcţioneazã 8 agenţii teritoriale, fãrã personalitate juridicã.
(4) A.N.R.S.C. elaboreazã regulamentul de organizare şi funcţionare propriu care se aprobã prin ordin al preşedintelui."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - A.N.R.S.C. elaboreazã şi controleazã implementarea şi respectarea sistemului de reglementãri, la nivel naţional, privind organizarea, coordonarea şi funcţionarea serviciilor publice de gospodãrie comunalã, precum şi a pieţei acestor servicii în condiţii de eficienţã, liberã concurenţã şi transparenţã pentru satisfacerea nevoilor utilizatorilor în conformitate cu standardele europene."
5. La articolul 6 alineatul (1), literele b), e), n) şi o) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) acordarea, suspendarea, retragerea sau modificarea autorizaţiilor şi licenţelor pentru operatorii de servicii publice de gospodãrie comunalã;
....................................................................
e) urmãrirea legalitãţii desfãşurãrii procesului de delegare a gestiunii serviciilor publice de gospodãrie comunalã;
.....................................................................
n) iniţierea şi organizarea programelor de instruire şi pregãtire profesionalã pentru personalul propriu, pentru cel al operatorilor, precum şi pentru educarea şi informarea utilizatorilor şi a altor persoane interesate, inclusiv cu asistenţã tehnicã strãinã;
o) prezentarea primului-ministru, anual, a unui raport cu privire la starea serviciilor publice de gospodãrie comunalã şi la activitatea proprie;"
6. La articolul 6 alineatul (1) se introduc douã noi litere, literele r) şi s), cu urmãtorul cuprins:
"r) controlarea respectãrii preţurilor şi tarifelor aprobate potrivit actelor normative în vigoare;
s) analiza modului de utilizare de cãtre operatori a fondurilor provenite din finanţãrile externe, pe criterii de transparenţã şi eficienţã economicã."
7. La articolul 7 alineatul (1), literele a), b), c) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) elaboreazã şi aprobã, prin ordin al preşedintelui A.N.R.S.C., regulamentul de organizare şi funcţionare propriu şi stabileşte responsabilitãţile personalului în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare;
b) elaboreazã şi supune aprobãrii, prin hotãrâre a Guvernului, Regulamentul privind acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul serviciilor publice de gospodãrie comunalã şi Normele metodologice privind calculul tarifelor aplicabile produselor şi serviciilor publice de gospodãrie comunalã;
c) controleazã aplicarea de cãtre operatorii serviciilor publice de gospodãrie comunalã şi autoritãţile administraţiei publice locale a legislaţiei în domeniul serviciilor publice de gospodãrie comunalã şi aplicã sancţiuni în cazul nerespectãrii acesteia;
d) aprobã, prin ordin al preşedintelui A.N.R.S.C., Regulamentul de constatare, notificare şi sancţionare a abaterilor de la reglementãrile emise în domeniul sãu de activitate;"
8. La articolul 7 alineatul (1), litera i) se abrogã.
9. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Licenţierea/autorizarea operatorilor de servicii publice de gospodãrie comunalã şi eliberarea licenţelor/autorizaţiilor se fac în conformitate cu Regulamentul privind acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul serviciilor publice de gospodãrie comunalã.
(2) La solicitarea A.N.R.S.C., din comisiile de licenţiere/autorizare fac parte şi specialişti desemnaţi de asociaţiile profesionale şi de alte instituţii cu atribuţii în domeniu. Aceştia pot beneficia de o indemnizaţie de şedinţã al cãrei cuantum va fi stabilit prin ordin al preşedintelui."
10. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Sediile, sarcinile, atribuţiile şi competenţele, precum şi modul de coordonare a agenţiilor teritoriale se stabilesc prin ordin al preşedintelui.
(2) Repartizarea numãrului de posturi pentru aparatul central şi agenţiile teritoriale se face prin ordin al preşedintelui.
(3) Prefecţii împreunã cu consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale vor acorda sprijin A.N.R.S.C. pentru asigurarea spaţiilor necesare desfãşurãrii activitãţii agenţiilor teritoriale."
11. Alineatele (1), (4) şi (7) ale articolului 10 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) A.N.R.S.C. este condusã de un preşedinte a cãrui funcţie este asimilatã celei de secretar de stat, numit de primul-ministru. Preşedintele este ajutat de un vicepreşedinte, a cãrui funcţie este asimilatã celei de subsecretar de stat, numit de primul-ministru la propunerea preşedintelui.
.................................................................
(4) Mandatul preşedintelui înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) prin demisie;
b) prin apariţia unei incompatibilitãţi prevãzute de lege;
c) prin revocare de cãtre autoritatea care l-a numit;
d) prin condamnare penalã rãmasã definitivã printr-o hotãrâre judecãtoreascã;
e) prin deces.
...............................................................
(7) În cazul în care preşedintele A.N.R.S.C., din diferite motive, nu îşi poate exercita atribuţiile curente, îl deleagã pe vicepreşedinte sã exercite aceste atribuţii, înştiinţându-l pe primul-ministru."
12. La articolul 11 alineatul (1), literele a), d) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) licenţierea/autorizarea operatorilor furnizori/prestatori de servicii publice de gospodãrie comunalã;
................................................................
d) stabilirea criteriilor şi metodelor pentru calculul tarifelor şi preţurilor în sectorul serviciilor publice de gospodãrie comunalã şi a procedurii de stabilire şi ajustare a acestora;
e) arbitrarea şi soluţionarea neînţelegerilor precontractuale privind furnizarea/prestarea serviciilor publice de gospodãrie comunalã."
13. Alineatul (1) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Personalul A.N.R.S.C. este constituit din salariaţi angajaţi pe bazã de contract individual de muncã."
14. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Salarizarea personalului A.N.R.S.C. se stabileşte în conformitate cu reglementãrile în vigoare pentru instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii."
15. Alineatul (1) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) A.N.R.S.C. întocmeşte anual bugetul de venituri şi cheltuieli în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor Publice, care este aprobat prin hotãrâre a Guvernului."
16. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Operatorii furnizori/prestatori de servicii publice de gospodãrie comunalã au obligaţia de a se supune controlului, de a pune la dispoziţie împuterniciţilor A.N.R.S.C. toate datele şi informaţiile solicitate şi de a se conforma mãsurilor stabilite cu ocazia activitãţii de control.
(2) Refuzul operatorilor de a se supune controlului, de a pune la dispoziţie datele şi informaţiile solicitate constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei.
(3) Furnizarea de informaţii incomplete sau eronate constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
(4) Refuzul operatorilor de a se conforma mãsurilor stabilite cu ocazia activitãţilor de control constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 100.000.000 lei la 300.000.000 lei.
(5) Furnizarea/prestarea serviciilor de gospodãrie comunalã de cãtre operatori fãrã licenţã/autorizaţie emisã potrivit reglementãrilor în vigoare constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei.
(6) Practicarea unor preţuri şi tarife mai mari decât cele stabilite conform actelor normative în vigoare constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 100.000.000 lei la 200.000.000 lei.
(7) Efectuarea delegãrii serviciilor publice de gospodãrie comunalã fãrã respectarea legislaţiei specifice constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 300.000.000 lei la 500.000.000 lei.
(8) Preţurile şi tarifele stabilite şi practicate cu încãlcarea dispoziţiilor legale în vigoare se corecteazã, iar sumele încasate necuvenit se constituie venit la bugetul de stat.
(9) Constatarea contravenţiilor prevãzute la alin. (2)-(7) şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele împuternicite din cadrul A.N.R.S.C.
(10) Contravenţiilor prevãzute la alin. (2)-(7) le sunt aplicabile dispoziţiile <>art. 8 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
(11) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia, jumãtate din minimul amenzii prevãzute la alin. (2)-(7), agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal."
17. Articolul 18 se abrogã.
18. Anexa se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotãrâre.
ART. II
<>Hotãrârea Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã - A.N.R.S.C., cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministru de stat,
ministrul administraţiei şi internelor,
Toma Zaharia,
secretar de stat

Ministrul delegat
pentru administraţia publicã,
Gabriel Oprea

Ministrul muncii,
solidaritãţii sociale şi familiei,
Elena Dumitru

p. Ministrul finanţelor publice,
Gheorghe Gherghina,
secretar de stat

Preşedintele Autoritãţii Naţionale
de Reglementare pentru Serviciile
Publice de Gospodãrie Comunalã,
Ioan Radu

Bucureşti, 23 martie 2004.
Nr. 437.

ANEXĂ

STRUCTURA ORGANIZATORICA
a Autoritatii Nationale de Reglementare pebtru
Serviciile Publice de Gospodãrie Comunalã


┌─────────────────────┐ ┌─────────┐
│CONSILIUL CONSULTATIV├─────────┤RESEDINTE│
└─────────────────────┘ └────┬────┘
┌─────────────────────┐ │ ┌──────────────────────────┐
│ Directia juridica │<─────────────┤ │Directia control, sesizari│
│ si metodologie │ ├─────────>│ si relatii cu publicul │
└─────────────────────┘ │ └──────────────────────────┘
┌─────────────────────┐ │
│ Directia financiar,│<─────────────┤ ┌─────────────────────────┐
│ contabilitate, │ ├─────────>│ Resurse umane │
│ administrativ │ │ └─────────────────────────┘
└─────────────────────┘ │
┌──────────────────────┐<────────────┤ ┌────────────────────────┐
│Comunicare, mass-media│ ├─────────>│ Audit intern │
└──────────────────────┘ │ └────────────────────────┘



┌───────┴────────┐
│ VICEPRESEDINTE │
└───────┬────────┘


┌────────────────────┬─────────┴───────┬─────────────────────┐
│ │ │ │
▼ ▼ ▼ ▼
┌─────────────────┐┌─────────────────┐┌─────────────────┐┌────────────────────┐
│Directia generala││Directia preturi,││Directia generala││Directia informatica│
│tehnica, licente ││tarife, protectia││ monitorizare ││ si pregatirea │
│ si managementul ││utilizatorilor ││ piata si ││ personalului │
│ calitatii ││ si analize ││ consultanta in ││ operatorilor │
│ ││ economice ││ teritoriu ││ │
└─────────────────┘└─────────────────┘└──────┬──────────┘└────────────────────┘



┌──────────┬────────┬────────┬────────┬─┴─────┬────────┬─────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │
▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼ ▼
┌────────┐┌───────┐┌───────┐┌───────┐┌───────┐┌───────┐┌───────┐┌────────┐
│ Agentia││Agentia││Agentia││Agentia││Agentia││Agentia││Agentia││ Agentia│
│ terito-││terito-││terito-││terito-││terito-││terito-││terito-││ terito-│
│ riala ││riala ││riala ││riala ││riala ││riala ││riala ││ riala │
│ 1 ││ 2 ││ 3 ││ 4 ││ 5 ││ 6 ││ 7 ││ 8 │
└────────┘└───────┘└───────┘└───────┘└───────┘└───────┘└───────┘└────────┘


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016