Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 413 din 14 iunie 1991  privind infiintarea Societatii comerciale Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 413 din 14 iunie 1991 privind infiintarea Societatii comerciale "Agris - Redactia revistelor agricole" - S.A.

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 145 din 12 iulie 1991


Guvernul Romaniei hotaraste:

ART. 1
Se infiinteaza Societatea comerciala pe actiuni "Agris - Redactia revistelor agricole", cu sediul in municipiul Bucuresti, calea Serban Voda nr. 30-32, sector 4, prin preluarea activului si pasivului Redactiei revistelor agricole, care se desfiinteaza.
Capitalul social initial in valoare de 1.470 mii lei, stabilit pe baza bilantului la data de 31 decembrie 1990, are urmatoarea structura:
- mijloace fixe in valoare de 26 mii lei;
- mijloace circulante in valoare de 1.444 mii lei.
Valoarea capitalului social al societatii va fi corectata dupa finalizarea reevaluarii patrimoniului, potrivit legii.
Capitalul social se constituie din actiuni nominative in valoare nominala de 5.000 lei fiecare.
ART. 2
Societatea comerciala "Agris - Redactia revistelor agricole" - S.A. se infiinteaza ca societate pe actiuni, cu personalitate juridica, si va avea ca obiect de activitate editarea si difuzarea de reviste, carti, manuale scolare, planse demonstrative, afise, anale stiintifice si alte genuri de publicatii.
ART. 3
Societatea comerciala "Agris - Redactia revistelor agricole" - S.A. isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile in vigoare si statutul prevazut in anexa.
ART. 4
Personalul trecut la societate de la Redactia revistelor agricole se considera transferat in interesul serviciului.
Personalul incadrat cu salariu mai mic beneficiaza timp de 3 luni de diferenta pina la salariul tarifar avut si de sporul de vechime, dupa caz.
ART. 5
Anexa face parte integranta din prezenta hotarire.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN


ANEXA
STATUTUL
Societatii comerciale "Agris - Redactia revistelor agricole" - S.A.

CAP. I
Denumirea, forma juridica, sediul, durata

ART. 1
Denumirea societatii
Denumirea societatii este: "Agris - Redactia revistelor agricole" - S.A.
In toate actele, facturile, anunturile, publicatiile emanind de la societate, denumirea societatii va fi precedata sau urmata de cuvintele "societate pe actiuni" sau initialele "S.A.", de capitalul social, numarul de inregistrare din registrul comertului si sediul societatii.
ART. 2
Forma juridica a societatii
Societatea comerciala "Agris - Redactia revistelor agricole" - S.A. este persoana juridica romana, avind forma juridica de societate pe actiuni. Aceasta isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile statului roman si cu prezentul statut.
ART. 3
Sediul societatii
Sediul societatii este in Romania, Bucuresti, calea Serban Voda nr. 30-32, sector 4. Sediul societatii poate fi schimbat in alt loc din Romania, pe baza hotaririi adunarii generale a actionarilor, potrivit legii.
ART. 4
Durata societatii
Durata societatii este nelimitata.

CAP. II
Obiectul de activitate al societatii

ART. 5
Obiectul de activitate al societatii este editarea si difuzarea de reviste, publicatii, carti, planse demonstrative, afise de specialitate, anale stiintifice din domeniul agricol si alte genuri de publicatii.

CAP. III
Capitalul social, actiunile

ART. 6
Capitalul social
Capitalul social initial al societatii comerciale este in valoare de 1.470 mii lei, cu urmatoarea structura: mijloace fixe in valoare de 26 mii lei, mijloace circulante in valoare de 1.444 mii lei.
Capitalul social al societatii este impartit in actiuni nominative in valoare nominala de 5.000 lei fiecare si este in intregime subscris si varsat de statul roman la data constituirii societatii.
ART. 7
Actiunile
Societatea va emite, dupa indeplinirea conditiilor prevazute la art. 6, actiuni cuprinzind mentiunile prevazute de lege.
Societatea va tine evidenta actiunilor intr-un registru numerotat, sigilat si parafat de presedintele consiliului de administratie; registrul se pastreaza la sediul societatii, sub ingrijirea consiliului de administratie.
ART. 8
Majorarea capitalului
Capitalul social poate fi majorat pe baza hotaririi adunarii generale extraordinare a actionarilor prin emiterea de noi actiuni reprezentind aportul in numerar sau in natura.
ART. 9
Drepturi si obligatii decurgind din actiuni
Fiecare actiune subscrisa si varsata de actionar confera acestuia dreptul la un vot in adunarea generala a actionarilor si de a participa la distribuirea dividendelor, potrivit legii.
Obligatiile sociale sint garantate cu patrimoniul social, iar actionarii raspund numai in limita actiunilor pe care Ie-au subscris.
ART. 10
Cesiunea si pierderea actiunilor
Actiunile sint indivizibile cu privire la societate, care nu recunoaste decit un singur proprietar pentru fiecare actiune.
Cesiunea actiunii se inregistreaza in registrul de evidenta a actiunilor si se mentioneaza pe titlu.
In cazul pierderii uneia sau mai multor actiuni, proprietarul va trebui sa anunte consiliul de administratie si sa faca public faptul prin presa. Dupa 6 luni va putea obtine un duplicat al actiunii.

CAP. IV
Adunarea generala a actionarilor

ART. 11
Atributii
Adunarea generala a actionarilor este organul de conducere al societatii, care decide asupra activitatii acesteia si asigura politica ei economica si comerciala.
Adunarea generala a actionarilor are urmatoarele atributii principale:
a) aproba structura organizatorica a societatii si numarul de posturi, precum si normativul de constituire a compartimentelor functionale si de productie;
b) alege membrii consiliului de administratie si ai comisiei de cenzori, le stabileste atributiile si ii revoca;
c) numeste directorii, Ie stabileste atributiile si ii revoca;
d) aproba si modifica programele de activitate si bugetul societatii;
e) analizeaza rapoartele consiliului de administratie privind stadiul si perspectivele societatii, cu referire la profit, pozitia pe piata interna si internationala, nivelul tehnic, calitatea, forta de munca, protectia mediului, relatiile cu clientii;
f) hotaraste cu privire la contractarea de imprumuturi bancare pe termen lung, inclusiv a celor externe, la nivelul imprumuturilor bancare curente si la conditiile de acordare a garantiilor; stabileste conditiile de acordare a creditelor comerciale si aproba orice fel de credit financiar acordat de societate;
g) examineaza, aproba sau modifica bilantul si contul de profit si pierderi dupa analizarea raportului consiliului de administratie si al comisiei de cenzori aproba repartizarea dividendelor intre actionari;
h) hotaraste cu privire la infiintarea si desfiintarea de sucursale si filiale;
i) hotaraste cu privire la marirea sau reducerea capitalului social, precum si la cesiunea actiunilor;
j) hotaraste cu privire la adoptarea sau modificarea statutului, precum si Ia transformarea formei juridice a societatii;
k) hotaraste cu privire la comasarea, divizarea sau dizolvarea societatii;
l) hotaraste cu prilejul stabilirii bugetului, asupra modului de remunerare a membrilor consiliului de administratie; hotaraste asupra salariilor si primelor directorilor;
m) hotaraste cu privire la actionarea in justitie a membrilor consiliului de administratie, directorilor, adjunctilor acestora si a cenzorilor, pentru paguba pricinuita societatii;
n) hotaraste asupra oricaror alte probleme din competenta sa, potrivit legii sau prezentului statut.
ART. 12
Atributiile adunarilor generale ale actionarilor
Adunarile generale ale actionarilor sint de doua feluri: ordinare si extraordinare. Atributiile adunarilor generale ordinare si extraordinare ale actionarilor se diferentiaza conform legii.
Adunarea generala se convoaca de presedintele consiliului de administratie sau de unul dintre administratori, desemnat de presedinte.
Adunarile generale ordinare au loc cel putin o data pe an, la doua luni de la incheierea exercitiului economicofinanciar, pentru examinarea bilantului si a contului de profit si pierderi pe anul precedent si pentru stabilirea programului de activitate si a bugetului pe anul viitor.
Adunarile generale extraordinare se convoaca ori de cite ori este nevoie, in conditiile prevazute de lege. Administratorii sint obligati sa convoace adunarea, la cererea actionarilor reprezentind 1/10 din capitalul social. In conditiile legii, adunarea se convoaca si la cererea comisiei de cenzori.
Convocarea adunarii generale se face in conformitate cu prevederile legale.
Hotaririle adunarilor se iau prin vot deschis. Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administratie si a cenzorilor, pentru revocarea lor si pentru luarea hotaririlor referitoare la raspunderea administratorilor.

CAP. V
Consiliul imputernicitilor statului

ART. 13
Constituire, functionare
In perioada in care statul este actionar unic, atributiile adunarii generale a actionarilor vor fi exercitate de consiliul imputernicitilor statului, alcatuit si numit potrivit legii, pina la crearea conditiilor de constituire a adunarii generale a actionarilor.
Consiliul imputernicitilor statului este constituit din 7 membri numiti, potrivit legii, de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, astfel: cite un reprezentant al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, al Ministerului Economiei si Finantelor, al Ministerului Invatamintului si Stiintei, economisti, juristi, alti specialisti din domeniul de activitate al societatii.
Membrii consiliului imputernicitilor statului numiti pina la constituirea adunarii generale a actionarilor isi pastreaza calitatea de angajati la unitatea sau institutia de la care provin, precum si toate drepturile si obligatiile derivind din aceasta calitate.
Membrii consiliului imputernicitilor statului nu pot face parte din mai mult de doua consilii sau participa la societati comerciale cu care respectivele societati, in care sint numiti ca imputerniciti, intretin relatii de afaceri sau au interese contrare.
Din consiliul imputernicitilor statului nu pot face parte persoane care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de lege referitor la societatile comerciale.
Consiliul imputernicitilor statului prezinta semestrial Ministerului Agriculturii si Alimentatiei un raport asupra activitatii desfasurate de societatea comerciala si un program de activitate pentru perioada viitoare, iar la incheierea activitatii pe un an prezinta raportul asupra intregii activitatii desfasurate.
Pentru luarea unor decizii complexe, consiliul imputernicitilor statului poate atrage in activitatea de analiza consilieri si consultanti din diferite sectoare. Activitatea acestora va fi recompensata material, conform intelegerii, pe baza de contract.
Consiliul imputernicitilor statului indeplineste orice alte atributii care deriva din legislatia in vigoare, precum si din statutul societatii.
Consiliul imputernicitilor statului se intruneste in prezenta a 3/4 din numarul total si hotaraste valabil cu votul a jumatate plus unu din numarul total, daca hotaraste in probleme de competenta adunarii generale ordinare a actionarilor, si in prezenta a 4/5 si votul a 3/4 din membri, daca hotaraste in probleme de competenta adunarii generale extraordinare.
Membrii consiliului imputernicitilor statului beneficiaza de o indemnizatie in conditiile stabilite prin hotarire a Guvernului.
Consiliul imputernicitilor statului isi va inceta activitatea pe data constituirii adunarii generale a actionarilor.

CAP. VI
Consiliul de administratie

ART. 14
Organizare
Societatea este administrata de catre un consiliu de administratie, ales de adunarea generala a actionarilor pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de a fi reales.
Presedintele consiliului de administratie este redactorul sef, calitate in care conduce si comitetul de directie, asigurind conducerea curenta a societatii, sau, in lipsa acestuia, de catre unul din administratori desemnat de presedinte.
In relatiile cu tertii, societatea este reprezentata de catre redactorul sef, pe baza si in limitele imputernicirilor date de adunarea generala a actionarilor sau, in lipsa lui, de catre unul din administratori, desemnat de consiliu.
Membrii consiliului de administratie vor putea exercita orice act care este legat de administrarea societatii in interesul acesteia, in limita drepturilor care li se confera.
Presedintele consiliului de administratie este obligat sa puna la dispozitia actionarilor si a comisiei de cenzori, la cererea acestora, toate documentele societatii.
Presedintele si ceilalti membri ai consiliului de administratie raspund fata de societate pentru prejudiciile rezultate din faptele lor ilicite, pentru abaterile de la statut si pentru greseli in administrarea societatii.
Consiliul de administratie are urmatoarele atributii:
a) angajeaza si concediaza personalul;
b) stabileste indatoririle si imputernicirile personalului societatii pe compartimente;
c) aproba incheierea de contracte de inchiriere (luarea sau darea cu chirie) pe baza hotaririi adunarii generale ordinare a actionarilor;
d) stabileste tactica si strategia de marketing, de cercetare si dezvoltare, de asigurare a calitatii;
e) supune anual adunarii generale a actionarilor, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului economico-financiar, raportul cu privire la activitatea societatii, bilantul si contul de profit si pierderi pe anul precedent, precum si proiectul de buget al societatii pe anul urmator;
f) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generala a actionarilor.

CAP. VII
Controlul gestiunii

ART. 15
Controlul de catre actionari
Pentru a putea exercita dreptul de control, actionarilor li se vor prezenta, la cerere, date cu privire la activitatea societatii, la situatia patrimoniului, a contului de profit si pierderi.
ART. 16
Comisia de cenzori - organizare
Comisia de cenzori este numita, in conditiile legii, de adunarea generala a actionarilor. Ea se compune din 3 membri.
In perioada in care statul este actionar unic, cenzorii sint reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor.
Pentru a putea exercita dreptul de control, actionarilor si comisiei de cenzori li se vor prezenta, la cerere, date cu privire la activitate, situatia patrimoniului, a beneficiilor si a pierderilor.
Comisia de cenzori are urmatoarele atributii principale:
- in cursul exercitiului financiar verifica gospodarirea fondurilor fixe si a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa si registrele de evidenta contabila si informeaza consiliul de administratie asupra neregulilor constatate;
- la incheierea exercitiului financiar controleaza exactitatea inventarului, a documentelor si informatiilor prezentate de consiliul de administratie asupra fondurilor societatii, a bilantului si a contului de profit si pierderi, prezentind adunarii generale a actionarilor un raport scris prin care se propune aprobarea sau modificarea bilantului si a contului de profit si pierderi;
- la lichidarea societatii controleaza operatiunile de lichidare;
- prezinta adunarii generale a actionarilor punctul sau de vedere privind propunerile de reducere a capitalului social.
Atributiile comisiei de cenzori se completeaza si cu alte obligatii prevazute de lege.
Comisia de cenzori se intruneste la sediul societatii si ia decizii in unanimitate. Daca nu se realizeaza unanimitatea, raportul cu divergente se inainteaza adunarii generale.

CAP. VIII
Activitatea societatii

ART. 17
Exercitiul economico-financiar
Exercitiul economico-financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie ale fiecarui an. Primul exercitiu incepe la data constituirii societatii.
ART. 18
Contabilitatea
Societatea va tine evidenta contabila in lei si va intocmi anual bilantul si contul de profit si pierderi, avind in vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Economiei si Finantelor.
ART. 19
Profitul
Profitul societatii se stabileste prin bilantul aprobat de adunarea generala a actionarilor.
Plata dividendelor cuvenite actionarilor se face de societate, in conditiile legii.
In cazul inregistrarii de pierderi, partile se obliga sa analizeze cauzele si sa ia masuri de recuperare.
ART. 20
Salarizarea
Nivelul salariilor pentru personalul societatii pe categorii de calificare si functii se stabileste prin negociere, in conditiile legii.
Drepturile si obligatiile personalului societatii se stabilesc de consiliul de administratie.
ART. 21
Amortizarea fondurilor fixe
Consiliul de administratie, stabileste, in conditiile legii, modul de amortizare a fondurilor fixe.

CAP. IX
Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea, litigii

ART. 22
Modificarea formei juridice
Forma juridica a societatii poate fi modificata prin hotarirea adunarii generale extraordinare a actionarilor.
ART. 23
Dizolvarea societatii
Urmatoarele situatii duc la dizolvarea societatii:
a) imposibilitatea realizarii obiectului social;
b) pierderea a cel putin 1/2 din capitalul social, daca adunarea generala a actionarilor nu decide completarea capitalului sau reducerea lui la suma ramasa;
c) numarul de actionari va fi redus sub 5, timp de 6 luni;
d) falimentul;
e) in orice alte situatii, pe baza hotaririi adunarii generale a actionarilor.
ART. 24
Lichidarea societatii
Lichidarea societatii se va face dupa procedura prevazuta de lege.
ART. 25
Litigii
Litigiile societatii cu persoane fizice sau juridice romane sint de competenta instantelor judecatoresti din Romania.
Litigiile nascute din raporturile contractuale dintre societate si persoane juridice romane pot fi solutionate si prin arbitraj, potrivit legii.
ART. 26
Dispozitii finale
Prevederile prezentului statut se completeaza cu dispozitiile legale referitoare la societatile comerciale.

----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016