Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 411 din 5 mai 2005  privind modificarea si completarea   Hotararii Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice si pentru modificarea   art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fara plata si de valorificare a bunurilor apartinand institutiilor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 411 din 5 mai 2005 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achizitiile publice si pentru modificarea art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fara plata si de valorificare a bunurilor apartinand institutiilor publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 424 din 19 mai 2005
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicatã,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. I
<>Hotãrârea Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 24 mai 2001, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autoritatea contractantã are obligaţia, atunci când stabileşte programul anual al achiziţiilor publice, de a tine cont de:
a) necesitãţile obiective de produse, de lucrãri şi de servicii;
b) gradul de prioritate al necesitãţilor prevãzute la lit. a);
c) anticiparile cu privire la fondurile ce urmeazã a fi alocate prin bugetul anual, prin luarea în considerare inclusiv a posibilitatii de a obţine fonduri suplimentare în urma unei eventuale rectificari a bugetului;".
2. La articolul 2, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Autoritatea contractantã are dreptul de a opera modificãri în programul anual al achiziţiilor publice. În cazul în care modificãrile respective au ca scop acoperirea unor necesitaţi ce nu au fost cuprinse iniţial în programul anual al achiziţiilor publice, introducerea acestora în program este condiţionatã de asigurarea surselor de finanţare."
3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a asigura corespondenta produselor, serviciilor şi a lucrãrilor de construcţii cu sistemul de grupare şi codificare utilizat în CPSA, atunci când:
a) elaboreazã programul anual al achiziţiilor publice;
b) precizeazã în anunţul de intenţie şi în anunţul sau în invitaţia de participare produsele, serviciile ori lucrãrile pe care urmeazã sa le achizitioneze;
c) întocmeşte documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
d) precizeazã în anunţul de atribuire produsele, serviciile sau lucrãrile pentru care a încheiat contractul de achiziţie publica;
e) transmite Ministerului Finanţelor Publice şi, în cazul contractelor de lucrãri şi al contractelor de servicii de proiectare a construcţiilor, şi Ministerului Transportului, Construcţiilor şi Turismului informaţiile necesare monitorizarii procesului de achiziţie publica.
(2) În înţelesul prezentelor norme, prin produs se înţelege rezultatul unei activitãţi, concretizat printr-un obiect fizic, de orice natura, care este cuprins în CPSA. Produsele similare reprezintã produse cu acelaşi uz sau uz similar care, în conformitate cu schema de structura a CPSA, sunt grupate, de regula, în aceeaşi subclasa elementara.
(3) În înţelesul prezentelor norme, serviciu înseamnã rezultatul unei activitãţi, care nu se concretizeazã printr-un obiect fizic şi care este cuprins în CPSA. În anexa nr. 1 sunt prevãzute tipurile de servicii şi defalcarea acestora în doua categorii, cuprinse în Lista A şi, respectiv, în Lista B. Serviciile similare reprezintã acele servicii care, în conformitate cu schema de structura a CPSA, sunt grupate, de regula, în aceeaşi subclasa elementara.
(4) În înţelesul prezentelor norme, prin lucrare se înţelege oricare dintre lucrãrile de construcţii prevãzute în diviziunea 45 din schema de structura a CPSA sau orice combinatie a acestora care conduce la un rezultat menit sa îndeplineascã, prin el însuşi, o funcţie tehnico-economicã. Din punct de vedere al asigurãrii corespondentei prevãzute la alin. (1) lucrãrile similare reprezintã acele lucrãri de construcţii care sunt grupate, în conformitate cu schema de structura a CPSA, în aceeaşi clasa. Din punct de vedere al stabilirii cerinţelor minime referitoare la experienta ofertanţilor/candidaţilor, lucrãrile similare reprezintã acele lucrãri de construcţii care sunt grupate, în conformitate cu schema de structura a CPSA, în aceeaşi subclasa.
(5) În cazul lucrãrilor complexe, care presupun execuţia unui ansamblu diversificat de lucrãri de construcţii, încadrarea în clasa sau, dupã caz, în subclasa aferentã CPSA este determinata de tipul de lucrare de construcţii cu ponderea valoricã cea mai mare."
4. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a estima valoarea, fãrã T.V.A., a fiecãrui contract de furnizare, de lucrãri sau de servicii, cuprins în programul anual al achiziţiilor publice, şi:
a) de a o evidenţia în programul anual al achiziţiilor publice în scopul selectãrii procedurii care va fi aplicatã pentru atribuirea contractului respectiv;
b) de a o compara cu echivalentul în lei al 750.000 euro, atunci când verifica obligativitatea transmiterii spre publicare a anunţului de intenţie prevãzut la art. 16 din ordonanta;
c) de a o compara cu echivalentul în lei al pragului valoric prevãzut la art. 13 din ordonanta, atunci când, pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, intenţioneazã sa aplice procedura de cerere de oferta.
(2) Echivalenta leu (ROL)/euro se calculeazã corespunzãtor cursului mediu al pieţei valutare, publicat de Banca Nationala a României în ziua anterioarã efectuãrii acţiunilor prevãzute la alin. (1)."
5. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a estima valoarea contractului de achiziţie publica având în vedere preţurile practicate în mod curent pe piata şi luând în considerare, în mãsura în care acestea pot fi anticipate la momentul estimarii, orice posibile suplimentari sau majorãri ale valorii contractului."
6. La articolul 9 alineatul (2) punctul A, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa atribuie un contract de furnizare cu caracter de regularitate sau care trebuie reînnoit într-o perioada data, atunci estimarea valorii acestui contract trebuie sa aibã ca baza de calcul:
- fie valoarea actualizatã a contractelor de furnizare a unor produse similare, atribuite în ultimele 12 luni, ajustata, dacã este posibil, cu modificãrile previzibile ce pot surveni în urmãtoarele 12 luni în privinta cantitãţilor achiziţionate şi valorilor aferente;
- fie valoarea totalã a contractelor de furnizare a unor produse similare care se anticipeaza ca vor fi atribuite în urmãtoarele 12 luni, începând din momentul primei livrãri.
În oricare dintre situaţiile prevãzute la lit. d) alegerea variantei de calcul nu trebuie sa se facã de cãtre autoritatea contractantã cu scopul de a obţine o valoare mai mica decât valoarea prevãzutã la art. 13 lit. a) sau, dupã caz, la art. 8 alin. (6) din ordonanta."
7. La articolul 9 alineatul (2) punctul B, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) în cazul în care autoritatea contractantã îşi propune sa atribuie un contract de servicii cu caracter de regularitate sau care trebuie reînnoit într-o perioada data, atunci estimarea valorii acestui contract trebuie sa aibã ca baza de calcul:
- fie valoarea actualizatã a contractelor de servicii similare atribuite în ultimele 12 luni, ajustata, dacã este posibil, cu modificãrile previzibile ce pot surveni în urmãtoarele 12 luni, în privinta cantitãţilor achiziţionate şi valorilor aferente;
- fie valoarea totalã a contractelor de servicii similare care se anticipeaza ca vor fi atribuite în urmãtoarele 12 luni, începând din momentul primei prestaţii;
În oricare dintre situaţiile prevãzute la lit. b) alegerea variantei de calcul nu trebuie sa se facã de cãtre autoritatea contractantã cu scopul de a obţine o valoare mai mica decât valoarea prevãzutã la art. 13 lit. b) sau, dupã caz, la art. 8 alin. (6) din ordonanta;".
8. La articolul 10 litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) dacã concursul de soluţii este organizat ca parte a unei proceduri ce conduce la atribuirea unui contract de servicii, atunci valoarea estimatã luatã în considerare este cea corespunzãtoare contractului de achiziţie publica respectiv."
9. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Autoritatea contractantã are obligaţia de a atribui contractul de achiziţie publica prin aplicarea uneia dintre procedurile prevãzute la cap. II din ordonanta, iar, în situaţiile de excepţie prevãzute la art. 8 alin. (1)-(4) din ordonanta, prin aplicarea unei proceduri proprii."
10. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Selectarea procedurii aplicate pentru atribuirea contractului de achiziţie publica se realizeazã dupã determinarea valorii estimate a contractului respectiv şi se precizeazã în cadrul programului anual al achiziţiilor publice."
11. Alineatul (2) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Anunţurile prevãzute la alin. (1) trebuie sa conţinã cel puţin informaţiile prevãzute în modelele prezentate în anexa nr. 2, dar nu mai mult de 650 de cuvinte."
12. La articolul 17 alineatul (1), literele b) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) cerinţele minime de calificare pe care autoritatea contractantã a hotãrât sa le solicite şi documentele care urmeazã sa fie prezentate de ofertant/candidat pentru dovedirea îndeplinirii cerinţelor respective;
c) instrucţiuni privind datele limita care trebuie respectate şi formalitãţile care trebuie îndeplinite, referitoare la modul de prezentare şi depunere a ofertei, inclusiv cu privire la garanţiile solicitate şi la perioada impusa pentru valabilitatea ofertei; se va preciza obligaţia ofertanţilor de a numerota şi a semna fiecare pagina a ofertei, precum şi de a anexa un opis al documentelor prezentate;".
13. La articolul 17 alineatul (1), dupã litera f) se introduc doua noi litere, literele g) şi h), cu urmãtorul cuprins:
"g) precizãri cu privire la documentele pentru care, în caz de neprezentare, autoritatea contractantã a hotãrât ca nu va fi permisã completarea ulterioara, eventuala neprezentare a acestora având ca efect descalificarea ofertantului/candidatului;
h) propunerea de contract."
14. La articolul 19, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmãtorul cuprins:
"(3) Autoritatea contractantã sau, dupã caz, organizatorul procedurii nu are dreptul de a percepe taxe suplimentare pentru participarea ofertanţilor/candidaţilor la procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica."
15. Dupã articolul 19 se introduc doua noi articole, articolele 19^1 şi 19^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 19^1. - (1) În cadrul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, autoritatea contractantã nu are dreptul de a solicita îndeplinirea unor cerinţe minime referitoare la capacitatea tehnica şi cea economico-financiarã a ofertanţilor/candidaţilor, care ar conduce la o restrictionare artificiala a participãrii la procedura pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
(2) În sensul prevederilor alin. (1), cerinţele minime de calificare trebuie sa fie stabilite exclusiv pe criterii nediscriminatorii şi în funcţie de exigenţele specifice impuse de natura şi de complexitatea contractului de achiziţie publica ce urmeazã sa fie atribuit.
(3) În cazul în care solicita îndeplinirea unei cerinţe minime referitoare la experienta similarã, autoritatea contractantã nu are dreptul de a impune ca valoarea contractului prin care ofertanţii/candidaţii îşi dovedesc propria experienta similarã sa depãşeascã:
a) valoarea estimatã a contractului de achiziţie publica ce urmeazã sa fie atribuit, în cazul contractelor de furnizare şi de servicii;
b) 0,6 din valoarea estimatã a contractului de achiziţie publica ce urmeazã sa fie atribuit, în cazul contractelor de lucrãri.
Cerinta privind experienta similarã poate fi îndeplinitã şi prin cumularea valorii mai multor contracte, în cazul în care documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei a precizat aceasta posibilitate.
Cerinta privind experienta similarã poate fi exprimatã în cadrul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei valoric sau, dupã caz, prin cantitãţi, suprafeţe ori volume fizice.
(4) În cazul în care solicita îndeplinirea unei cerinţe minime referitoare la cuantumul cifrei de afaceri, autoritatea contractantã nu are dreptul de a impune ca respectivul cuantum sa depãşeascã valoarea medie anuala estimatã, multiplicata cu 3, a contractului de achiziţie publica ce urmeazã sa fie atribuit.
Art. 19^2. - (1) Algoritmul de calcul, precum şi factorii de evaluare a ofertelor, care vor fi luati în considerare în cazul aplicãrii criteriului "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic", se precizeazã în mod clar şi detaliat în cadrul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi vor reflecta metodologia concretã de punctare a avantajelor care rezulta din propunerile tehnice şi financiare prezentate de ofertanţi.
(2) Autoritatea contractantã nu are dreptul de a utiliza cerinţele referitoare la eligibilitate sau cerinţele referitoare la capacitatea tehnica şi economico-financiarã, ca factori de evaluare a ofertelor.
(3) Atunci când stabileşte factorii de evaluare a ofertelor, autoritatea contractantã nu are dreptul de a utiliza factori care:
a) nu au o legatura directa cu natura şi conţinutul contractului de achiziţie publica ce urmeazã sa fie atribuit;
b) nu reflecta un avantaj real şi evident pe care autoritatea contractantã îl poate obţine prin utilizarea factorului de evaluare respectiv.
(4) Ponderea stabilitã pentru fiecare factor de evaluare nu trebuie sa conducã la distorsionarea rezultatului aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica. Pentru fiecare factor de evaluare autoritatea contractantã are obligaţia de a stabili o pondere care sa reflecte în mod corect:
a) importanta caracteristicii tehnice/functionale considerate a reprezenta un avantaj calitativ ce poate fi punctat suplimentar; sau
b) cuantumul valoric al avantajelor de natura financiarã pe care ofertanţii le pot oferi prin asumarea unor angajamente suplimentare în raport cu cerinţele minime prevãzute în caietul de sarcini."
16. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a constitui, o data cu iniţierea aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, o comisie de evaluare formatã din cel puţin 3 membri, independenţi de participanţii la procedura, care pot fi atât angajaţi permanenţi ai autoritãţii contractante, cat şi consultanţi externi cu experienta în domeniul achiziţiilor publice şi cu o calificare profesionalã corespunzãtoare specificului contractului.
(2) Autoritatea contractantã desemneazã preşedintele comisiei de evaluare dintre membrii acesteia.
(3) Autoritatea contractantã are dreptul de a nominaliza membri de rezerva pentru membrii comisiei de evaluare.
(4) Autoritatea contractantã are dreptul de a înlocui un membru al comisiei de evaluare cu un membru de rezerva numai dacã persoana care urmeazã sa fie înlocuitã nu are posibilitatea, din motive obiective, de a-şi îndeplini atribuţiile specifice ce rezulta din calitatea de membru al comisiei de evaluare. Dupã producerea înlocuirii, calitatea de membru al comisiei de evaluare este preluatã de cãtre membrul de rezerva care îşi va exercita atribuţiile aferente pana la finalizarea procedurii aplicate pentru atribuirea contractului de achiziţie publica respectiv."
17. Alineatul (3) al articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul în care unul dintre membrii desemnaţi în comisia de evaluare constata ca se afla în una sau mai multe dintre situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-c) sau în orice alta situaţie de natura sa determine existenta unui conflict de interese, atunci acesta are obligaţia de a solicita de îndatã înlocuirea sa din componenta comisiei respective cu o alta persoana. Situaţiile de incompatibilitate pot fi sesizate autoritãţii contractante şi de cãtre terţi.
În cazul în care sunt sesizate astfel de situaţii, autoritatea contractantã are obligaţia de a verifica cele semnalate şi, dacã este cazul, de a adopta mãsurile necesare pentru evitarea/remedierea oricãror aspecte care pot determina apariţia unui conflict de interese."
18. La articolul 23 alineatul (1), litera e) se abroga.
19. La articolul 23, dupã alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Autoritatea contractantã are dreptul de a prelungi contractele de furnizare sau de servicii cu caracter de regularitate, încheiate în anul precedent şi a cãror durata normalã de îndeplinire a expirat la data de 31 decembrie, dacã se îndeplinesc, în mod cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, elaborata cu ocazia atribuirii contractului iniţial, s-au prevãzut posibilitatea de suplimentare a cantitãţilor de produse sau servicii deja achiziţionate, precum şi nivelul maxim pana la care va fi posibila o astfel de suplimentare;
b) în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, precum şi în contract este prevãzutã în mod explicit o clauza prin care dreptul autoritãţii contractante de a opta pentru suplimentarea cantitãţilor de produse sau de servicii este condiţionat de existenta creditelor bugetare cu aceasta destinaţie;
c) valoarea estimatã a contractului iniţial s-a determinat prin luarea în considerare a variantei în care autoritatea contractantã opteazã pentru suplimentarea la nivelul maxim prevãzut a cantitãţilor de produse sau servicii;
d) prelungirea contractului iniţial nu poate depãşi o durata de 4 luni de la data expirãrii duratei de îndeplinire a acestuia.
(3^2) În cazul contractelor de achiziţie publica al cãror obiect îl reprezintã achiziţia de produse/servicii pentru care, din cauze obiective, necesarul anual nu poate fi anticipat cu exactitate, autoritatea contractantã are dreptul de a indica, în anunţul/invitaţia de participare şi în documentaţia de elaborare şi prezentare a ofertei, un interval minim-maxim, ca nivel al cantitãţilor ce urmeazã a se achizitiona. În aceasta situaţie preţul care urmeazã sa fie comparat pentru stabilirea ofertei câştigãtoare poate fi preţul unitar. Contractul va preciza obligaţia autoritãţii contractante de a achizitiona cantitatea minima estimatã, dar va cuprinde şi o clauza suplimentarã prin care se va preciza dreptul autoritãţii contractante de a opta pentru creşterea cantitãţilor, prin act adiţional, în limita nivelului maxim indicat iniţial. Autoritatea contractantã are obligaţia de a estima valoarea acestui tip de contract prin luarea în considerare a opţiunii de a achizitiona cantitatea maxima prevãzutã în anunţul/invitaţia de participare şi în documentaţia de elaborare şi prezentare a ofertei."
20. La articolul 24, literele d) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"d) primirea ofertelor şi a documentelor care le însoţesc;
e) îndeplinirea, de cãtre comisia de evaluare, a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) derularea şedinţei de deschidere a ofertelor;
(ii) examinarea şi verificarea îndeplinirii de cãtre ofertanţi a condiţiilor referitoare la eligibilitate, înregistrare, capacitate tehnica şi economico-financiarã, în cazul şi în condiţiile în care îndeplinirea acestor condiţii a fost solicitatã în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
(iii) stabilirea clarificarilor necesare cu privire la documentele prezentate de ofertanţi;
(iv) calificarea ofertanţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. (ii) şi excluderea celor care nu îndeplinesc condiţiile respective;
(v) examinarea ofertelor prezentate de cãtre ofertanţii calificaţi şi stabilirea clarificarilor necesare cu privire la ofertele respective;
(vi) respingerea ofertelor necorespunzãtoare;
(vii) evaluarea ofertelor declarate corespunzãtoare şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
(viii) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;".
21. La articolul 25 punctul B, literele c), d) şi g) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) primirea ofertelor şi a documentelor care le însoţesc;
d) îndeplinirea, de cãtre comisia de evaluare, a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) derularea şedinţei de deschidere a ofertelor;
(ii) examinarea ofertelor prezentate de cãtre ofertanţi şi stabilirea clarificarilor necesare cu privire la ofertele respective;
(iii) respingerea ofertelor necorespunzãtoare;
(iv) evaluarea ofertelor declarate corespunzãtoare şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
(v) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
....................................................................
g) transmiterea anunţului de atribuire cãtre Regia Autonomã «Monitorul Oficial», în vederea publicãrii."
22. La articolul 26 punctul C, literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) primirea ofertelor şi a documentelor care le însoţesc;
b) îndeplinirea, de cãtre comisia de evaluare, a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1) din ordonanta:
(i) derularea şedinţei de deschidere a ofertelor;
(ii) examinarea ofertelor prezentate de cãtre ofertanţi şi stabilirea clarificarilor necesare cu privire la ofertele respective;
(iii) respingerea ofertelor necorespunzãtoare;
(iv) evaluarea ofertelor declarate corespunzãtoare şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
(v) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;".
23. Alineatul (2) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autoritãţile contractante definite conform art. 5 alin. (1) lit. d) din ordonanta au dreptul de a adapta, corespunzãtor situaţiei concrete, etapele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b), atunci când achiziţioneazã produse cotate şi tranzacţionate la bursa de mãrfuri sau atunci când achiziţioneazã produse la un preţ considerabil mai scãzut decât cel practicat în mod normal pe piata prin valorificarea unei oportunitati de scurta durata."
24. La articolul 27, dupã alineatul (2) se introduc doua noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul în care procedura de negociere cu o singura sursa este aplicatã ca urmare a încadrãrii în cazul prevãzut la art. 12 lit. c) din ordonanta, atunci contractul atribuit de cãtre autoritatea contractantã pentru suplimentarea contractului iniţial poate avea şi forma unui act adiţional la acesta.
(4) În cazul în care procedura de negociere cu o singura sursa este aplicatã ca urmare a încadrãrii în cazul prevãzut la art. 12 lit. h) din ordonanta, autoritatea contractantã are dreptul de a solicita viitorului contractant, înainte de finalizarea etapelor prevãzute la alin. (1), derularea acelor operaţii strict necesare pentru a face fata situaţiei de maxima urgenta."
25. La articolul 29, litera e) va avea urmãtorul cuprins:
"e) îndeplinirea, de cãtre comisia de evaluare, a atribuţiilor care îi revin în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (1), din ordonanta:
(i) derularea şedinţei de deschidere a ofertelor;
(ii) examinarea şi verificarea îndeplinirii de cãtre ofertanţi a condiţiilor referitoare la eligibilitate, înregistrare, capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, în cazul şi în condiţiile în care îndeplinirea respectivelor condiţii a fost solicitatã în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei;
(iii) stabilirea clarificarilor necesare cu privire la documentele prezentate de ofertanţi (dacã este cazul);
(iv) calificarea ofertanţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. (ii) şi excluderea celor care nu îndeplinesc condiţiile respective (dacã este cazul);
(v) examinarea ofertelor prezentate de cãtre ofertanţii calificaţi şi stabilirea clarificarilor necesare cu privire la ofertele respective;
(vi) respingerea ofertelor necorespunzãtoare;
(vii) evaluarea ofertelor declarate corespunzãtoare şi stabilirea ofertei câştigãtoare;
(viii) întocmirea şi înaintarea cãtre conducerea autoritãţii contractante a hotãrârii comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;".
26. Alineatul (2) al articolului 30 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Valoarea fãrã T.V.A., cumulatã pe parcursul unui an calendaristic, pentru fiecare categorie de produse similare, servicii similare sau, dupã caz, lucrãri similare, achiziţionate prin cumpãrare directa, nu trebuie sa depãşeascã echivalentul în lei a 2.000 euro."
27. Alineatul (2) al articolului 31 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În oricare dintre cazurile menţionate la alin. (1) autoritatea contractantã are totuşi obligaţia de a atribui contractul de achiziţie publica prin luarea în considerare a principiilor enunţate la art. 2 din ordonanta."
28. La articolul 33 alineatul (2), dupã litera b) se introduce o noua litera, litera b^1), cu urmãtorul cuprins:
"b^1) valoarea sub care nu poate fi respinsã nici o oferta pentru singurul motiv ca preţul din propunerea financiarã depãşeşte valoarea fondurilor alocate;".
29. Alineatul (3) al articolului 33 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Nici o oferta nu poate fi respinsã în cadrul şedinţei de deschidere, cu excepţia ofertelor întârziate şi a celor care nu fac dovada constituirii garanţiei pentru participare. Orice decizie cu privire la calificarea ofertanţilor/candidaţilor sau, dupã caz, cu privire la evaluarea ofertelor, va fi luatã de cãtre comisia de evaluare în cadrul unor şedinţe ulterioare şedinţei de deschidere a ofertelor."
30. Alineatul (3) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Dupã verificarea îndeplinirii cerinţelor minime privind capacitatea tehnica şi capacitatea economico-financiarã, solicitate în cadrul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, comisia de evaluare stabileşte ofertanţii/candidaţii calificaţi şi, dacã este cazul, pe cei excluşi ca urmare a neîndeplinirii cerinţelor minime respective."
31. La articolul 35, dupã alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) şi (7), cu urmãtorul cuprins:
"(5) În cazul în care comisia de evaluare constata ca unul sau mai mulţi ofertanţi/candidaţi au omis sa prezinte anumite documente prin care se confirma îndeplinirea cerinţelor privind eligibilitatea/înregistrarea/capacitatea tehnica/capacitatea economico-financiarã, aceasta va solicita ofertanţilor/candidaţilor respectivi completarea documentelor care lipsesc, acordand în acest scop un termen rezonabil de timp, de regula în limita a 72 de ore de la momentul solicitãrii. Comisia de evaluare va lua toate mãsurile necesare astfel încât solicitarea sa parvina în timp util ofertanţilor/candidaţilor.
(6) Prin excepţie de la prevederile alin. (5), comisia de evaluare nu are dreptul de a permite şi de a solicita unui ofertant/candidat completarea unui document care lipseşte, atunci când:
a) în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei a fost menţionat expres faptul ca, în caz de neprezentare a respectivului document, nu este permisã completarea ulterioara şi ca aceasta neprezentare are ca efect descalificarea ofertantului/candidatului; sau
b) ofertantul/candidatul respectiv a omis sa prezinte mai mult de doua dintre documentele solicitate în cadrul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, o astfel de omisiune reflectand lipsa intentiei de a se implica cu seriozitate în competiţie; sau
c) prin acceptarea completãrii documentului respectiv se creeazã un avantaj evident în raport cu ceilalţi ofertanţi/candidaţi, aducandu-se atingere principiului tratamentului egal.
(7) Comisia de evaluare are obligaţia de a remedia viciile de forma ale documentelor prezentate de cãtre ofertant/candidat, dar numai cu acceptul acestuia. Dacã ofertantul/candidatul nu accepta remedierea acestora, atunci comisia de evaluare va decide excluderea ofertantului/candidatului respectiv. În sensul prezentului alineat, prin viciu de forma se înţelege o eroare/omisiune din cadrul unui document, a carei corectare nu creeazã un avantaj evident în raport cu ceilalţi ofertanţi/candidaţi şi nu altereaza sensul şi conţinutul informaţiilor existente iniţial în documentul respectiv."
32. Articolul 36 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - (1) Comisia de evaluare are obligaţia de a examina ofertele tuturor ofertanţilor declaraţi calificaţi sau, dupã caz, ale tuturor candidaţilor selectaţi.
(2) Comisia de evaluare are obligaţia de a verifica conformitatea fiecãrei propuneri tehnice şi financiare cu cerinţele din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Mai întâi se examineazã propunerea tehnica.
(3) Comisia de evaluare va remedia viciile de forma ale documentelor prezentate de cãtre ofertant, dar numai cu acceptul acestuia. Dacã ofertantul nu accepta remedierea viciilor respective, atunci oferta sa va fi consideratã necorespunzãtoare şi, în consecinta, va fi respinsã de cãtre comisia de evaluare.
(4) Comisia de evaluare are obligaţia de a stabili care sunt clarificãrile necesare pentru evaluarea fiecãrei oferte, precum şi perioada de timp acordatã pentru transmiterea clarificarilor.
(5) În raport cu modul în care respecta cerinţele prevãzute în caietul de sarcini, propunerea tehnica este consideratã ca fiind substanţial corespunzãtoare în cazul în care estimarea valoricã a eventualelor omisiuni sau neconcordante nu reprezintã mai mult de 3% din valoarea preţului ofertat în cadrul propunerii financiare.
(6) Atunci când, în cadrul propunerii tehnice, se constata existenta unor omisiuni/neconcordante a cãror estimare valoricã nu reprezintã mai mult de 3% din valoarea preţului ofertat în cadrul propunerii financiare, comisia de evaluare are obligaţia de a solicita ofertantului completarea/remedierea acestora în conformitate cu cerinţele prevãzute în caietul de sarcini. Ofertantul nu are dreptul de a conditiona completarea/remedierea omisiunilor/neconcordantelor de modificarea propunerii financiare.
(7) În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobisnuit de scãzut în raport cu ceea ce urmeazã a fi furnizat, executat sau prestat, comisia de evaluare are obligaţia de a solicita, în scris şi, oricum, înainte de a lua vreo decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizãri pe care le considera semnificative cu privire la oferta, precum şi de a verifica rãspunsurile care justifica preţul respectiv.
(8) Comisia de evaluare trebuie sa ia în considerare justificãrile primite de la ofertant, în condiţiile alin. (7), îndeosebi cele care se referã la fundamentarea economicã a modului de formare a preţului ofertei, originalitatea ofertei din punct de vedere al îndeplinirii tuturor cerinţelor prevãzute în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, soluţii tehnice adoptate sau condiţii deosebit de favorabile de care beneficiazã ofertantul pentru îndeplinirea contractului de achiziţie publica, inclusiv obţinerea unui eventual ajutor de stat.
(9) În cazul în care comisia de evaluare constata ca o oferta are un preţ neobisnuit de scãzut ca urmare a faptului ca ofertantul a obţinut un ajutor de stat, atunci oferta respectiva poate fi respinsã din acest singur motiv numai dacã ofertantul nu poate dovedi, într-un termen rezonabil fixat de cãtre comisia de evaluare, ca ajutorul respectiv a fost acordat legal."
33. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Comisia de evaluare are dreptul de a respinge o oferta în oricare dintre urmãtoarele cazuri:
a) propunerea tehnica nu respecta cerinţele prevãzute în caietul de sarcini, astfel încât sa poatã fi consideratã cel puţin substanţial corespunzãtoare;
b) deşi propunerea tehnica poate fi consideratã cel puţin substanţial corespunzãtoare, estimarea valoricã a omisiunilor/neconcordantelor, constatate în raport cu cerinţele caietului de sarcini, reprezintã o valoare egala sau mai mare decât diferenţa dintre preţul prevãzut în oferta respectiva şi preţul prevãzut în oricare alta oferta consideratã corespunzãtoare de cãtre comisia de evaluare;
c) deşi propunerea tehnica poate fi consideratã cel puţin substanţial corespunzãtoare, ofertantul nu accepta completarea/remedierea omisiunilor/neconcordantelor sau conditioneaza acceptarea acestora de modificarea propunerii financiare;
d) ofertantul nu transmite, în perioada precizatã de cãtre comisia de evaluare, clarificãrile/rãspunsurile solicitate;
e) ofertantul modifica, prin clarificãrile pe care le prezintã, conţinutul propunerii tehnice, cu excepţia situaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3) şi (6), sau modifica conţinutul propunerii financiare, cu excepţia situaţiei prevãzute la art. 37;
f) oferta conţine propuneri referitoare la clauzele contractuale, propuneri care sunt, în mod evident, dezavantajoase pentru autoritatea contractantã;
g) explicaţiile prezentate de ofertant/candidat, ca urmare a unei solicitãri formulate în situaţia prevãzutã la art. 36 alin. (7), nu sunt concludente sau nu sunt susţinute de documentele justificative solicitate de comisia de evaluare.
(2) Comisia de evaluare are obligaţia de a evalua toate ofertele care nu au fost respinse şi, în urma acestei evaluãri, de a stabili oferta câştigãtoare pe baza aplicãrii criteriului pentru atribuirea contractului de achiziţie publica.
(3) În cazul în care atribuirea contractului de achiziţie publica se face pe baza criteriului "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic", evaluarea ofertelor se realizeazã prin acordarea, pentru fiecare oferta, a unui punctaj rezultat ca urmare a aplicãrii algoritmului de calcul stabilit în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.
În ordinea descrescãtoare a punctajului acordat, comisia de evaluare trebuie sa întocmeascã clasamentul pe baza cãruia se stabileşte oferta câştigãtoare.
Punctajul reprezintã media punctajelor individuale acordate de cãtre fiecare membru al comisiei de evaluare.
(4) În cazul în care atribuirea contractului de achiziţie publica se face pe baza criteriului "preţul cel mai scãzut", evaluarea ofertelor se realizeazã prin compararea preţurilor fiecãrei oferte şi prin întocmirea, în ordinea descrescãtoare a preţurilor respective, a clasamentului pe baza cãruia se stabileşte oferta câştigãtoare."
34. Dupã articolul 42 se introduce un nou articol, articolul 42^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 42^1. - Pe parcursul aplicãrii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publica autoritatea contractantã are obligaţia de a lua toate mãsurile necesare pentru a evita apariţia unor situaţii de natura sa determine existenta unui conflict de interese şi/sau manifestarea concurentei neloiale. În cazul în care constata apariţia unor astfel de situaţii, autoritatea contractantã are obligaţia de a elimina efectele rezultate dintr-o astfel de împrejurare, adoptând potrivit competentelor, dupã caz, mãsuri corective de modificare, încetare, revocare, anulare şi altele asemenea ale actelor şi deciziilor care au afectat aplicarea corecta a procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publica sau ale activitãţilor care au legatura cu acestea."
35. Articolele 43, 44 şi 45 se abroga.
36. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - (1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a finaliza procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica prin atribuirea şi încheierea contractului respectiv. Autoritatea contractantã are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare de cãtre comisia de evaluare.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), autoritatea contractantã are dreptul de a finaliza procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica prin anularea acesteia, numai în circumstanţele prevãzute la art. 68 din ordonanta.
(3) În sensul prevederilor art. 68 lit. d) din ordonanta, procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica se considera a fi afectatã în cazul în care se îndeplinesc, în mod cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) în cadrul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi/sau în modul de aplicare a procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica se constata erori sau omisiuni care au ca efect încãlcarea principiilor liberei concurente, transparenţei, tratamentului egal sau utilizãrii eficiente a fondurilor publice, astfel cum sunt acestea prevãzute la art. 2 din ordonanta;
b) autoritatea contractantã se afla în imposibilitate de a adopta mãsuri corective, fãrã ca acestea sa conducã, la rândul lor, la încãlcarea principiilor enumerate la lit. a).
(4) În cazul în care criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica este "oferta cea mai avantajoasã din punct de vedere tehnico-economic", iar comisia de evaluare a acordat acelaşi punctaj pentru doua sau mai multe oferte, atunci autoritatea contractantã are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cãrui oferta are cel mai mic preţ.
În cazul în care şi preţurile ofertate sunt egale, atunci autoritatea contractantã are dreptul:
a) fie de a solicita ofertanţilor care au oferit cel mai mic preţ o noua propunere financiarã în plic închis, caz în care contractul va fi atribuit ofertantului a cãrui noua propunere financiarã are preţul cel mai scãzut;
b) fie de a atribui contractul de achiziţie publica unuia dintre ofertanţii care au oferit cel mai mic preţ, pe baza aplicãrii unor criterii suplimentare cu caracter exclusiv tehnic.
(5) În cazul în care criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achiziţie publica este "preţul cel mai scãzut", iar doua sau mai multe oferte conţin, în cadrul propunerii financiare, acelaşi preţ, autoritatea contractantã are dreptul de a proceda în acelaşi mod care este prevãzut la alin. (4) teza a doua.
(6) Oferta care a fost stabilitã câştigãtoare nu poate fi modificatã şi constituie parte integrantã a contractului de achiziţie publica ce urmeazã sa fie încheiat."
37. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) Ca parte integrantã a contractului se constituie cel puţin urmãtoarele documente:
a) caietul de sarcini;
b) propunerea tehnica şi propunerea financiarã;
c) graficul de îndeplinire a contractului;
d) graficul de plati.
(2) În cazul în care, pe parcursul îndeplinirii contractului, se constata faptul ca anumite elemente ale propunerii tehnice sunt inferioare cerinţelor prevãzute în caietul de sarcini, prevaleazã prevederile caietului de sarcini."
38. Alineatul (3) al articolului 49 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Garanţia de participare se poate exprima în lei sau într-o valuta liber convertibilã şi se constituie prin scrisoare de garanţie bancarã, care se prezintã în original.
În cazul în care se precizeazã aceasta posibilitate în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, garanţia de participare se poate constitui şi prin depunerea la casieria autoritãţii contractante a unor sume de bani sau titluri de credit (bonuri de tezaur, titluri de stat şi altele asemenea).
Scrisorile de garanţie bancarã vor fi eliberate de o banca din România sau, dupã caz, de o banca din strãinãtate. Autoritatea contractantã nu are dreptul de a impune eliberarea garanţiei pentru participare de cãtre o anumitã banca, nominalizatã în mod expres."
39. Alineatul (5) al articolului 50 se abroga.
40. Alineatele (2), (4), (6) şi (8) ale articolului 50 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a stabili în documentaţia pentru depunerea şi elaborarea ofertelor modalitatea de constituire a garanţiei de buna execuţie, precum şi cuantumul acesteia, care va fi cuprins între 5%-10% din preţul contractului, fãrã T.V.A.
....................................................................
(4) Dacã pãrţile convin, garanţia de buna execuţie se poate constitui şi prin înscrisuri de valoare; în acest caz contractantul are obligaţia de a depune înscrisurile de valoare agreate de autoritatea contractantã, la sediul acesteia, înainte de semnarea contractului, iar autoritatea contractantã are obligaţia de a pãstra şi contabiliza aceste înscrisuri într-un cont distinct fata de averea sa. Nu se admit drept garanţie acţiuni ale societãţilor comerciale şi amanetarea sau ipotecarea unor bunuri ale contractantului.
....................................................................
(6) Dacã pãrţile convin, garanţia de buna execuţie se poate constitui şi prin reţineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale. În acest caz contractantul are obligaţia de a deschide un cont la dispoziţia autoritãţii contractante, la o banca agreatã de ambele pãrţi. Suma iniţialã care se depune de cãtre contractant în contul astfel deschis nu trebuie sa fie mai mica de 0,5% din preţul contractului.
Pe parcursul îndeplinirii contractului autoritatea contractantã urmeazã sa alimenteze acest cont prin reţineri succesive din sumele datorate şi cuvenite contractantului, pana la concurenta sumei stabilite drept garanţie de buna execuţie în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Autoritatea contractantã va dispune ca banca sa înştiinţeze contractantul despre vãrsãmântul efectuat, precum şi despre destinaţia lui. Contul astfel deschis este purtãtor de dobanda în favoarea contractantului.
....................................................................
(8) În cazul contractului de furnizare, autoritatea contractantã are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de buna execuţie în cel mult 14 zile de la data întocmirii procesului-verbal de recepţie finala a produselor, dacã nu a ridicat pana la acea data pretenţii asupra ei."
41. La articolul 50, dupã alineatul (8) se introduc trei noi alineate, alineatele (9), (10) şi (11), cu urmãtorul cuprins:
"(9) În cazul contractului de servicii, autoritatea contractantã are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de buna execuţie în cel mult 14 zile de la data îndeplinirii integrale de cãtre contractant a obligaţiilor asumate prin contractul respectiv, dacã nu a ridicat pana la acea data pretenţii asupra ei.
(10) În cazul contractelor de servicii de proiectare, autoritatea contractantã are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de buna execuţie dupã cum urmeazã:
a) 30% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la data predãrii, dupã caz, a studiilor de prefezabilitate şi/sau fezabilitate, dacã nu a ridicat pana la acea data pretenţii asupra ei;
b) restul de 70% din valoarea garanţiei, la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor executate în baza proiectului respectiv, dacã nu a ridicat pana la acea data pretenţii asupra ei, iar riscul pentru vicii ascunse este minim.
(11) În cazul contractelor de lucrãri, autoritatea contractantã are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de buna execuţie dupã cum urmeazã:
a) 70% din valoarea garanţiei, în termen de 14 zile de la data încheierii procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrãrilor, dacã nu a ridicat pana la acea data pretenţii asupra ei, iar riscul pentru vicii ascunse este minim;
b) restul de 30% din valoarea garanţiei, la expirarea perioadei de garanţie a lucrãrilor executate, pe baza procesului-verbal de recepţie finala.
Procesele-verbale de recepţie finala pot fi întocmite şi pentru pãrţi din lucrare, dacã acestea sunt distincte din punct de vedere fizic şi funcţional."
42. Articolul 51 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - (1) În cazul în care valoarea estimatã a contractului de achiziţie publica ce urmeazã sa fie atribuit este mai mica decât echivalentul în lei a 40.000 euro, autoritatea contractantã are dreptul de a nu solicita ofertanţilor constituirea garanţiei pentru participare.
(2) În cazul atribuirii unui contract de furnizare sau de servicii, cu excepţia serviciilor de proiectare, a cãrui valoare estimatã este mai mica decât valoarea prevãzutã la alin. (1), autoritatea contractantã are dreptul de a nu solicita ofertanţilor constituirea garanţiei de buna execuţie.
(3) În cazul aplicãrii procedurii de negociere cu o singura sursa, autoritatea contractantã are dreptul de a nu solicita ofertantului constituirea garanţiei de participare, constituirea garanţiei de buna execuţie fiind însã obligatorie."
43. Dupã capitolul XIV "Garanţia pentru participare şi garanţia de buna execuţie" se introduce un nou capitol, capitolul XIV^1, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL XIV^1
Actualizarea şi revizuirea preţului contractului de achiziţie publica
Art. 51^1. - Preţul contractului de achiziţie publica este, de regula, ferm, în lei.
Art. 51^2. - (1) Prin excepţie de la prevederile art. 51^1, preţul contractului de achiziţie publica poate fi actualizat şi, dupã caz, revizuit, în situaţiile prevãzute la art. 51^3, 51^4 şi, respectiv, la art. 51^5.
(2) În sensul prezentelor norme, termenii de mai jos au urmãtoarele înţelesuri:
a) actualizare - aplicarea, la contravaloarea prestaţiei efectuate de cãtre contractant în conformitate cu obligaţiile contractuale, a unui coeficient de actualizare, indiferent de apariţia uneia dintre situaţiile de natura exceptionala prevãzute la art. 51^6;
b) revizuire - aplicarea unui coeficient de revizuire a anumitor elemente constitutive ale preţului contractului, afectate de apariţia uneia dintre situaţiile excepţionale prevãzute la art. 51^6.
(3) Modul concret de actualizare a preţului contractului de achiziţie publica şi/sau de revizuire a unor elemente constitutive ale acestui preţ trebuie sa fie stabilit înainte de iniţierea procedurii care va fi aplicatã pentru atribuirea contractului de achiziţie publica. Autoritatea contractantã va preciza atât în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, cat şi în contractul ce urmeazã sa fie încheiat, informaţii/clauze speciale în acest sens. Lipsa respectivelor informaţii/clauze determina inaplicabilitatea prevederilor referitoare la posibilitatea de actualizare/revizuire a preţului contractului de achiziţie publica.
Art. 51^3. - (1) Preţul contractului de achiziţie publica având ca obiect furnizarea de mãrfuri fungibile, de utilaje sau de echipamente, precum şi preţul contractului de servicii se pot actualiza în condiţiile prevãzute la art. 41 alin. (7) din ordonanta.
(2) În cazul în care autoritatea contractantã decide sa accepte actualizarea preţului contractului de achiziţie publica ce are ca obiect furnizarea de echipamente sau utilaje şi în cazul contractelor de servicii, coeficientul de actualizare se stabileşte astfel încât aplicarea acestuia sa nu conducã la depãşirea preţului echivalent în euro. Data calendaristicã la care se ia în considerare raportul de schimb leu-euro se precizeazã în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Aceasta data trebuie sa se încadreze într-un interval de cel mult 15 zile, anterior datei deschiderii ofertei.
Art. 51^4. - (1) În cazul contractelor de achiziţie publica, altele decât cele pevazute la art. 51^3 şi a cãror durata este mai mare de 12 luni, restul rãmas de îndeplinit la sfârşitul acestei perioade, determinata începând cu momentul intrãrii în vigoare a contractului, poate fi actualizat prin aplicarea la valoarea rãmasã a unui coeficient de actualizare care este egal cu evoluţia indicelui preţurilor de consum (total) comunicat de Institutul Naţional de Statistica. Evoluţia indicelui preţurilor de consum (total) se determina aferent perioadei cuprinse între luna de referinta şi luna pentru care se realizeazã decontarea.
(2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a preciza luna de referinta în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Luna de referinta se stabileşte ca fiind luna aferentã datei prevãzute pentru depunerea ofertelor sau, dupã caz, luna anterioarã, în corelatie cu modul de stabilire a echivalentei leu-euro prevãzut în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei. Data calendaristicã la care se ia în considerare raportul de schimb leu-euro trebuie sa se încadreze într-un interval de cel mult 30 de zile, anterior datei deschiderii ofertei.
Art. 51^5. - În situaţii excepţionale, temeinic justificate, pe perioada de îndeplinire a contractului, în cazul apariţiei unor împrejurãri care lezeaza interesele comerciale legitime ale pãrţilor şi care nu au putut fi prevãzute la data încheierii contractului, pãrţile contractante au dreptul de a conveni revizuirea acelor elemente ale preţului care au suferit modificãri. Revizuirea poate fi aplicatã ori de câte ori se constata apariţia unei situaţii excepţionale, indiferent de durata de îndeplinire a contractului.
Art. 51^6. - (1) Prin situaţie exceptionala se înţelege un eveniment care nu putea fi prevãzut în momentul încheierii contractului, fiind mai presus de controlul pãrţilor contractante, care nu se datoreazã greselii sau culpei acestora şi care are ca efect crearea unei disproportii de prestaţii între pãrţi, afectand interesele comerciale legitime ale uneia dintre acestea.
(2) În sensul prezentei hotãrâri, pot fi asimilate situaţiilor excepţionale şi pot determina revizuirea preţului contractului, dupã caz, şi fãrã a se limita la cele ce urmeazã:
a) modificãrile legislative sau emiterea, de cãtre autoritãţile locale, a unor acte administrative, al cãror efect se reflecta în creşterea/diminuarea costurilor pe baza cãrora s-a fundamentat preţul contractului;
b) creşterea preţurilor unor materii prime/materiale/alte produse (inclusiv combustibili şi energie) care influenţeazã semnificativ preţul ofertei, peste creşterea indicelui preţurilor de consum (total) comunicat de Institutul Naţional de Statistica;
c) diminuarea preţurilor unor materii prime/materiale/alte produse, în raport cu preţurile prevãzute în oferta, considerate preţuri de referinta.
Art. 51^7. - (1) În cazul apariţiei unei situaţii de natura celor prevãzute la art. 51^6 alin. (2) lit. a), coeficientul de revizuire care va fi utilizat trebuie sa evidentieze influenta pe care o exercita modificarea legislativã în preţul ofertat iniţial. Structura elementelor de preţ care pot fi influentate de eventuale modificãri legislative se prezintã de cãtre ofertantul declarat câştigãtor înainte de semnarea contractului.
(2) În cazul apariţiei unei situaţii de natura celor prevãzute la art. 51^6 alin. (2) lit. b), coeficientul de revizuire se aplica la nivel de preţ unitar, ca urmare a unei solicitãri a contractantului care are obligaţia de a justifica solicitarea respectiva. Decontarea se realizeazã la nivelul valorii calculate pe baza prestaţiilor efectuate şi a preţurilor unitare astfel revizuite.
Justificarea creşterii preţurilor resurselor materiale se realizeazã pe baza evoluţiei indicilor preţurilor producţiei industriale pe total - pe activitãţi (clase) CAEN Rev. 1, publicaţi de Institutul Naţional de Statistica.
Coeficientul de revizuire se aplica numai dacã este mai mare de 1 şi, în cazul în care preţul contractului nu a fost actualizat, se calculeazã conform formulei:
C(r) = [I(CAENd) / I(CAENo)] / I[T(d-o)]; [C(r) >1],
în care:
I(CAENd) - indicele preţului productei industriale (pentru clasa CAEN în care se încadreazã activitatea afectatã de situaţia consideratã exceptionala) aferent lunii pentru care se realizeazã decontarea;
I(CAENo) - indicele preţului productei industriale (pentru clasa CAEN în care se încadreazã activitatea afectatã de situaţia consideratã exceptionala) aferent lunii de referinta la nivelul cãreia sunt exprimate preţurile din oferta;
I[T(d-o)] - indicele preţurilor de consum (total), aferent perioadei cuprinse între luna de referinta la nivelul cãreia sunt exprimate preţurile din oferta şi luna pentru care se realizeazã decontarea.
(3) În cazul apariţiei unei situaţii de natura celor prevãzute la art. 51^6 alin. (2) lit. c), coeficientul de revizuire se aplica la nivel de preţ unitar, solicitarea aplicãrii respectivului coeficient fiind o obligaţie a autoritãţii contractante. Decontarea se realizeazã la nivelul valorii calculate pe baza prestaţiilor efectuate şi a preţurilor unitare astfel revizuite.
Justificarea diminuãrii preţurilor resurselor materiale se realizeazã pe baza evoluţiei indicilor preţurilor producţiei industriale pe total - pe activitãţi (clase) CAEN Rev. 1, publicaţi de Institutul Naţional de Statistica.
Coeficientul de revizuire se aplica numai dacã este mai mic de 1 şi, în cazul în care preţul contractului nu a fost actualizat, se calculeazã conform formulei:
C(r) = I(CAENd) / I(CAENo) ; [C(r < 1)]
În cazurile în care, conform prevederilor ordonanţei, autoritatea contractantã a acceptat actualizarea preţului contractului, coeficientul de revizuire va avea în vedere influenta actualizãrii şi se calculeazã conform formulei:
C(r) = [I(CAENd) / I(CAENo)] / I[T(d-o)] ; [C(r < 1)]
Acest coeficient se aplica la preţul unitar actualizat, considerat a fi noul preţ de referinta.
Art. 51^8. - Revizuirea preţurilor unitare este posibila numai pentru resursele menţionate în "Lista resurselor semnificative al cãror preţ poate fi revizuit", lista care devine parte integrantã din contractul de achiziţie publica respectiv şi al carei format este prevãzut în anexa nr. 4 la prezenta hotãrâre. Anexa nr. 4 conţine şi un exemplu privind modalitatea concretã de revizuire a preţurilor unor materiale utilizate pe parcursul îndeplinirii unui contract de lucrãri."
44. Titlul capitolului XV va avea urmãtorul cuprins:
"Dosarul achiziţiei publice"
45. Capitolul XV va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 52. - Autoritatea contractantã are obligaţia de a întocmi dosarul achizitei publice pentru fiecare contract atribuit.
Art. 52^1. - Dosarul achiziţiei publice trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele documente:
a) nota privind determinarea valorii estimate, fãrã T.V.A., a contractului de achiziţie publica;
b) anunţul de intenţie, dacã este cazul;
c) anunţul şi/sau invitaţia de participare, dupã caz;
d) documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei, inclusiv clarificãrile solicitate de furnizori/executanti/prestatori şi rãspunsurile aferente transmise de autoritatea contractantã;
e) dacã este cazul, nota justificativã privind aplicarea procedurii prin negociere competitivã sau cu o singura sursa;
f) decizia de numire a comisiei de evaluare;
g) dacã este cazul, listele cuprinzând denumirea/numele şi adresa candidaţilor care participa la selecţie şi hotãrârea comisiei de evaluare cu privire la rezultatul selecţiei;
h) procesul-verbal întocmit cu ocazia deschiderii ofertelor;
i) lista cuprinzând denumirea/numele şi adresa ofertanţilor;
j) hotãrârea comisiei de evaluare cu privire la rezultatul aplicãrii procedurii pentru atribuirea contractului de achiziţie publica;
k) contestaţiile primite, rezoluţiile şi, dupã caz, mãsurile corective adoptate de autoritatea contractantã şi comunicate ofertanţilor/candidaţilor, precum şi hotãrârile comisiilor de conciliere şi, respectiv, hotãrârile judecãtoreşti irevocabile;
l) contractul de achiziţie publica semnat;
m) anunţul de atribuire a contractului de achiziţie publica."
46. Dupã capitolul XV se introduce un nou capitol, capitolul XV^1, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL XV^1
Monitorizarea atribuirii contractelor de achiziţie publica
Art. 53. - (1) Pe baza documentelor şi informaţiilor din dosarul achiziţiei publice, autoritatea contractantã are obligaţia de a completa formularul privind achiziţiile publice prevãzut în anexa nr. 3, denumit în continuare formular AP, şi de a-l transmite Ministerului Finanţelor Publice în cel mult 30 de zile de la încheierea contractului de achiziţie publica.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul contractelor atribuite în primele 6 luni ale anului 2005, autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite formularul AP cãtre Ministerul Finanţelor Publice pana la data de 31 iulie 2005.
(3) Autoritatea contractantã transmite formularul AP prin utilizarea procedurii on-line sau, în cazul în care utilizarea acestei proceduri nu este posibila din punct de vedere tehnic, pe suport hârtie, prin adresa cãtre direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice.
(4) În calitate de autoritate contractantã, ministerele şi celelalte autoritãţi publice centrale au obligaţia de a transmite formularul AP aferent achiziţiilor finanţate din bugetele proprii numai prin utilizarea procedurii on-line.
(5) Responsabilitatea privind corectitudinea şi completitudinea informaţiilor transmise de cãtre autoritatea contractantã revine integral acesteia.
(6) Procedura on-line reprezintã utilizarea în acces direct prin Internet a formularului AP electronic, în scopul completãrii şi transmiterii acestuia cãtre Ministerul Finanţelor Publice.
(7) În vederea utilizãrii procedurii on-line, în prima faza autoritatea contractantã trebuie sa se înregistreze. Operaţiile necesare în acest scop sunt urmãtoarele:
a) accesarea aplicatiei specifice http://app.mfinante.ro
b) subscrierea pentru serviciul electronic de depunere a formularelor AP prin completarea urmãtoarelor coordonate:
- definirea unui nume de cont de utilizare;
- definirea unei parole de acces;
- declararea identitãţii prin menţionarea numelui complet al persoanei care este delegatã pentru completarea formularului AP şi care va reprezenta autoritatea contractantã pentru toate tranzacţiile generate. Acest nume poate fi schimbat ulterior, la cererea autoritãţii contractante;
- precizarea codului unic de identificare al autoritãţii contractante;
- precizarea unei adrese valide de e-mail a persoanei respective;
c) primirea ulterioara, prin e-mail, a:
- cheii secrete de confirmare a contului de utilizare;
- instrucţiunilor de utilizare a aplicatiei.
(8) Autoritãţile contractante prevãzute la alin. (4) au obligaţia de a solicita înregistrarea prevãzutã la alin. (7) cel mai târziu pana la data de 10 iunie 2005. Pana la primirea cheii secrete de confirmare a contului autoritatea contractantã poate transmite formularul AP, pe suport hârtie, prin adresa cãtre direcţia de specialitate din Ministerul Finanţelor Publice.
(9) Autentificarea în sistem este obligatorie ori de câte ori se completeazã formularul AP şi se realizeazã prin utilizarea numelui de cont şi a parolei, astfel cum au fost acestea completate în cadrul operatiei de înregistrare.
Art. 54. - (1) Ministerul Finanţelor Publice are obligaţia de a opera solicitarea de înregistrare şi de a transmite solicitantului cheia secreta de confirmare a contului şi instrucţiunile de utilizare a aplicatiei.
(2) Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice are obligaţia de a colecta formularele AP transmise pe suport hârtie şi de a introduce informaţiile în baza de date a sistemului de monitorizare a atribuirii contractelor de achiziţie publica.
(3) În cazul în care se constata erori de completare a formularului AP, direcţia de specialitate prevãzutã la alin. (2) are obligaţia de a transmite autoritãţii contractante o notificare prin care se precizeazã erorile constatate şi de a solicita remedierea acestora.
(4) Autoritatea contractantã are obligaţia de a remedia erorile semnalate şi de a retransmite formularul AP astfel modificat în cel mult 7 zile de la primirea notificãrii prevãzute la alin. (3)
(5) Ministerul Finanţelor Publice asigura gestionarea sistemului de monitorizare a atribuirii contractelor de achiziţie publica.
(6) Rapoartele statistice furnizate de sistemul de monitorizare a atribuirii contractelor de achiziţie publica vor fi utilizate pentru elaborarea de rapoarte şi sinteze referitoare la funcţionarea sistemului achiziţiilor publice şi pentru fundamentarea deciziilor cu privire la:
a) adoptarea unor modificãri/completãri ale legislaţiei privind achiziţiile publice realizate în scopul corectãrii şi eficientizarii mecanismului de achiziţie publica a produselor, serviciilor şi lucrãrilor;
b) iniţierea, prin sesizare din oficiu, a unor acţiuni de control privind modul de atribuire a contractelor de achiziţie publica de cãtre o autoritate contractantã.
Art. 55. - (1) Autoritatea contractantã are obligaţia de a transmite Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în primele 15 zile ale lunii urmãtoare încheierii contractului de lucrãri sau de servicii de proiectare a construcţiilor, un exemplar al propunerii financiare declarate câştigãtoare.
(2) Pe baza propunerilor financiare transmise conform alin. (1), Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului are obligaţia de a constitui şi de a actualiza permanent o baza de date care va cuprinde preţurile şi evoluţia acestora în domeniul materialelor de construcţii.
(3) Prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului se pot stabili şi alte categorii de informaţii pe care autoritãţile contractante urmeazã sa le transmitã ministerului respectiv în scopul îndeplinirii sarcinilor sale specifice.
Art. 56. - (1) Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 20.000.000 lei la 30.000.000 lei nerespectarea obligaţiilor prevãzute la art. 53 alin. (1)-(4), art. 54 alin. (4) şi la art. 55 alin. (1).
(2) Amenzile prevãzute la alin. (1) se aplica atât persoanelor fizice, cat şi persoanelor juridice.
(3) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre reprezentanţi împuterniciţi ai Curţii de Conturi şi ai Ministerului Finanţelor Publice.
(4) Contravenţiilor prevãzute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare."
47. Anexele nr. 1-4 se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4 care fac parte integrantã din prezenta hotãrâre.
48. Anexele nr. 5-6 se abroga.
49. Articolul 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta hotãrâre."

ART. II
Articolul 3 din <>Hotãrârea Guvernului nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fãrã plata şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 253 din 7 noiembrie 1995, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Instituţiile publice pot valorifica bunurile şi prin schimbarea acestora cu alte bunuri noi, similare, având cel puţin aceiaşi parametri.
(2) În cazul prevãzut la alin. (1) bunurile valorificate prin schimb pot reprezenta, dupã caz, plata sau parte din plata datoratã pentru bunurile noi care se achiziţioneazã conform prevederilor legislaţiei privind achiziţiile publice."
ART. III
<>Hotãrârea Guvernului nr. 461/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 24 mai 2001, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta hotãrâre, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU

Contrasemneazã:


────────────────
Ministrul finanţelor publice,
Ionel Popescu


Bucureşti, 5 mai 2005.
Nr. 411.


ANEXA 1

Lista A

Servicii a cãror achizitionare face obiectul
prevederilor ordonanţei





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
COD COD COD
CPSA(1*) CPA(2*) DENUMIRE SERVICIU CPC(3*)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Servicii de întreţinere reparaţii

1740.90 17.40.90 Servicii de reparaţii ale articolelor
tehnice confectionate din textile 88690.1
1752.90 17.52.90 Repararea de franghii şi plase 88690.2
2821.91 28.21.91 Servicii de instalare a rezervoarelor,
cisternelor şi containerelor metalice 88610.1
(exclusiv cazane pentru încãlzire
centrala)
2821.92 28.21.92 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
rezervoarelor, cisternelor şi
containerelor metalice (exclusiv cazane
pentru încãlzire centrala)
2822.91 28.22.91 Servicii de instalare a cazanelor pentru
încãlzire centrala 88610.2
2822.92 28.22.92 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
cazanelor pentru încãlzire centrala
2830.91 28.30.91 Instalarea şi montarea generatoarelor
de abur, inclusiv servicii de instalare a 88610.3
conductelor metalice din instalaţii
industriale
2830.92 28.30.92 Întreţinerea şi repararea generatoarelor
de abur, inclusiv servicii de instalare a 88610.4
conductelor metalice din instalaţii
industriale
2911.91 29.11.91 Instalarea şi montarea motoarelor şi
turbinelor 88620.1
2911.92 29.11.92 Întreţinerea şi repararea motoarelor şi
turbinelor 88620.2
2912.91 29.12.91 Instalarea pompelor, compresoarelor şi
motoarelor hidraulice şi pneumatice 88620.3
2912.92 29.12.92 Întreţinerea şi repararea pompelor,
compresoarelor şi motoarelor hidraulice 88620.4
şi pneumatice
2913.91 29.13.91 Servicii de instalare a robinetelor şi
articolelor de robinatarie 88620.5
2913.92 29.13.92 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
robinetelor şi articolelor de robinetarie
2921.91 29.21.91 Instalarea şi montarea cuptoarelor şi
arzatoarelor 88620.6
2921.92 29.21.92 Întreţinerea şi repararea cuptoarelor şi
arzatoarelor 88620.7
2922.91 29.22.91 Instalarea şi montarea echipamentelor de
ridicat şi manipulat (exclusiv lifturi şi 88620.8
scãri metalice)
2922.92 29.22.92 Întreţinerea şi repararea echipamentelor
de ridicat şi manipulat 88620.9
2923.91 29.23.91 Instalarea şi montarea echipamentelor
industriale de ventilaţie şi frigorifice 88620.10
2923.92 29.23.92 Întreţinerea şi repararea echipamentelor
industriale de ventilaţie şi frigorifice 88620.11
2924.91 29.24.91 Instalarea şi montarea aparatelor şi
utilajelor de uz general 88620.12
2924.92 29.24.92 Întreţinerea şi repararea aparatelor şi
utilajelor de uz general 88620.13
2932.91 29.32.91 Instalarea maşinilor şi utilajelor agricole
şi forestiere. 88620.14
2932.92 29.32.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi
utilajelor agricole şi forestiere 88620.15
2942.91 29.42.91 Servicii de instalare a maşinilor-unelte 88620.16
2942.92 29.42.92 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
maşinilor-unelte de prelucrat metale 88620.17
2943.91 29.43.91 Servicii de instalare a maşinilor-unelte
pentru prelucrarea pietrei, lemnului,
plutei, ebonitei, textolitului şi a altor
materiale similare
2943.92 29.43.92 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
maşinilor-unelte pentru prelucrarea pietrei,
lemnului, plutei, ebonitei, textolitului
şi a altor materiale similare
2951.91 29.51.91 Instalarea şi montarea utilajelor pentru
metalurgie 88620.18
2951.92 29.51.92 Întreţinerea şi repararea utilajelor pentru
metalurgie 88620.19
2952.91 29.52.91 Instalarea şi montarea maşinilor şi
utilajelor pentru extracţie şi construcţii 88620.20
2952.92 29.52.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi
utilajelor pentru extracţie şi construcţii 88620.21
2953.91 29.53.91 Instalarea şi montarea maşinilor şi
utilajelor din industria agroalimentara 88620.22
2953.92 29.53.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi
utilajelor din industria agroalimentara 88620.23
2954.91 29.54.91 Instalarea şi montarea maşinilor şi
utilajelor pentru industria textila, 88620.24
a confecţiilor, pielariei şi blanariei
2954.92 29.54.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi
utilajelor pentru industria textila 88620.25
a confecţiilor, pielariei şi blanariei
2955.91 29.55.91 Instalarea şi montarea maşinilor şi
utilajelor pentru industria celulozei,
hârtiei şi cartonului 88620.26
2955.92 29.55.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor şi
utilajelor pentru industria celulozei, 88620.27
hârtiei şi cartonului
2956.91 29.56.91 Instalarea şi montarea maşinilor
specializate diverse 88620.28
2956.92 29.56.92 Întreţinerea şi repararea maşinilor
specializate diverse 88620.29
3001.90 30.01.90 Instalarea maşinilor de birou 88630.1
3002.90 30.02.90 Instalarea calculatoarelor şi a
echipamentelor informatice 88630.2
3110.91 31.10.91 Instalarea şi montarea motoarelor,
generatoarelor şi transformatoarelor 88640.1
electrice
3110.92 31.10.92 Întreţinerea, repararea şi revizia
motoarelor, generatoarelor şi 88640.2
transformatoarelor electrice
3120.91 31.20.91 Instalarea şi montarea aparatelor pentru
comanda şi distribuţia electricitatii 88640.3
3120.92 31.20.92 Întreţinerea şi repararea aparatelor
pentru comanda şi distribuţia electricitatii 88640.4
3162.91 31.62.91 Instalarea şi montarea echipamentelor
electrice diverse 88640.5
3162.92 31.62.92 Întreţinerea şi repararea echipamentelor
electrice diverse 88640.6
3220.91 32.20.91 Instalarea şi montarea echipamentelor de
radiocomunicatii, radiodifuziune 88650.1
şi televiziune
3220.92 32.20.92 Întreţinerea şi repararea echipamentelor
de radiocomunicatii, radiodifuziune 88650.2
şi televiziune
3230.91 32.30.91 Instalarea şi montarea aparatelor de
recepţie, înregistrare şi reproducere 88650.3
a sunetului şi imaginii
3230.92 32.30.92 Întreţinerea şi repararea aparatelor de
recepţie, înregistrare şi reproducere 88650.4
a sunetului şi imaginii
3310.91 33.10.91 Instalarea şi montarea aparatelor şi
instrumentelor medicale şi chirurgicale 88650.1
3310.92 33.10.92 Întreţinerea şi repararea aparatelor şi
instrumentelor medicale şi chirurgicale 88660.2
3320.91 33.20.91 Instalarea şi montarea instrumentelor şi
aparatelor de mãsura, control, reglare 88660.3
şi testare
3320.92 33.20.92 Întreţinerea şi repararea instrumentelor
şi aparatelor de mãsura, control, 88660.4
reglare şi testare
3340.91 33.40.91 Instalarea instrumentelor şi aparaturii
optice şi fotocinematografice profesionale 88660.5
3340.92 33.40.92 Repararea şi întreţinerea instrumentelor
şi aparaturii optice şi fotocinematografice 88660.5
profesionale
3350.91 33.50.91 Instalarea şi montarea instrumentelor şi
aparatelor de mãsurare a timpului 88660.6
3350.92 33.50.92 Întreţinerea şi repararea instrumentelor
şi aparatelor de mãsurare a timpului 88660.7
3511.91 35.11.91 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
navelor civile 88680.1
3511.92 35.11.92 Servicii de transformare a navelor civile 88680.2
3511.93 35.11.93 Servicii de echipare a navelor 88680.3
3512.90 35.12.90 Servicii de reparaţii, întreţinere,
reconstrucţie şi echipare a ambarcatiunilor 88680.4
(inclusiv amenajãri interioare ale navelor
şi servicii conexe)
3520.91 35.20.91 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
materialului rulant feroviar 88680.5
3520.92 35.20.92 Reconditionarea şi echiparea materialului
rulant feroviar 88680.6
3530.91 35.30.91 Întreţinerea şi repararea aeronavelor 88680.7
3530.92 35.30.92 Reconditionarea aeronavelor 88680.8
3543.90 35.43.90 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
vehiculelor pentru invalizi 88680.9
3630.91 36.30.91 Servicii de instalare a instrumentelor
muzicale 88690.3
3630.92 36.30.92 Servicii de reparaţii şi întreţinere a
instrumentelor muzicale
5020 50.20 Întreţinerea şi repararea autovehiculelor 611
5040.40 50.40.40 Servicii de reparare şi întreţinere a
motocicletelor 61220
527 52.7 Servicii de reparaţii ale articolelor
personale şi gospodãreşti 633

Servicii transport terestru incluzând blindate
şi servicii de curier (**1)
(exceptând transportul poştal)

6021.3 60.21.3 Servicii de transport urban şi suburban de
cãlãtori, altul decât cel pe calea feratã 7121x
6021.4 60.21.4 Servicii de transport rutier interurban de
pasageri 71219
6022 60.22 Servicii de taxi şi servicii de închiriere
a autoturismelor, cu sofer 7122x
6023 60.23 Servicii de transport terestru ocazional,
de cãlãtori 7122x
6024.1 60.24.1 Servicii de transport rutier de mãrfuri,
cu vehicole specializate 7123x
6024.22 60.24.22 Servicii de transport rutier al altor
marfari n.c.a, 71239.3
6024.30 60.24.30 Servicii de închiriere a vehiculelor
comerciale de marfa, cu sofer 71240
6412 64.12 Servicii de curier altele decât serviciile
poştale naţionale 7512x
7460.14 74.60.14 Servicii de asigurare a securitãţii
transportului fondurilor bãneşti şi
valorilor mobiliare cu vehicule blindate 87304

Servicii de transport aerian pentru pasageri şi
mãrfuri, (exceptând transportul poştal)

6210.10 62.10.10 Servicii de transport aerian, de cãlãtori,
dupã grafic 73110
6210.22 62.10.22 Servicii de transport aerian, de mãrfuri
containerizate, dupã grafic 73220
6210.23 62.10.23 Servicii de transport aerian ale altor
mãrfuri, dupã grafic 73290.1
6220.10 62.20.10 Servicii de transport aerian, de cãlãtori,
ocazional 73120
6220.30 62.20.30 Servicii de închiriere a avioanelor cu
echipaj 73400

Transport poştal, terestru şi aerian

6024.21 60.24.21 Servicii de transport poştal 71235
6210.21 62.10.21 Servicii de transport aerian poştal,
dupã grafic 73210.1
6220.20 62.20.20 Servicii de transport aerian de mãrfuri,
ocazional 73210.2
73220.2
73290.2
Servicii de telecomunicaţii(**2)

6420.13 64.20.16 Servicii de telefonie mobila 75213
6420.15 64.20.15 Servicii de reţea exclusiv pentru afaceri 75222
6420.16 64.20.16 Servicii de reţea pentru comunicaţii de date 75231
6420.18 64.20.18 Servicii Internet 75232
6420.22 64.20.22 Servicii de interconexiune 75250

Servicii financiare(**3)

66 66 Servicii de asigurãri şi ale caselor de
pensii (ce excepţia celor din sistemul 812x
public de asigurãri sociale)
67 67 Servicii auxiliare intermedierilor
financiare 814x

Realizarea de produse software, servicii
informatice şi conexe

7210 72.10 Servicii de consultanţa privind arhitectura
sistemelor informatice, configuratii de 84100
echipamente şi reţele
7221 72.21 Servicii de editare a produselor software 841x
7222 72.22 Servicii de consultanţa şi furnizare de
software, n.c.a. 842x
7230 72.30 Servicii de prelucrare informatica a datelor 843x
7240 72.40 Servicii legate de bazele de date 84400
7250 72.50 Servicii de întreţinere şi de reparaţii a
maşinilor de birou de contabilizat 84500.x
şi calculatoare
7260 72.60 Alte servicii informatice conexe n.c.a 84490

Servicii de cercetare şi dezvoltare(**4)

73 73 Servicii de cercetare - dezvoltare 85

Servicii de contabilitate, revizie contabila,
consultaţii în domeniul fiscal

7412.1 74.12.1 Servicii de contabilitate şi de audit
financiar 8621x
7412.2 74.12.2 Servicii de ţinere a registrelor contabile 86220

Servicii de studiere a pieţei şi sondaje

7413 74.13 Servicii de studiere a pieţei şi sondaje 8640x

Servicii de consultare pentru afaceri**5) şi management

7414 74.14 Servicii de consultanţa pentru afaceri
şi management 8650x
8660x
7415 74.15 Servicii de management efectuate de
companii de tip holding 86609.2

Servicii de proiectare, urbanism, inginerie şi alte
servicii tehnice

7420 74.20 Servicii de proiectare, urbanism, inginerie
şi alte servicii de consultanţa tehnica 8671x
legate de acestea
7430 74.30 Servicii de testãri şi analize tehnice 8676x

Servicii de publicitate

7440 74.40 Servicii de publicitate 871x

Servicii de administrare, întreţinere şi curãţenie

703 70.3 Servicii de administrarea pe baza de
tarife sau contract a bunurilor imobiliare 8220x
747 74.7 Servicii de întreţinere şi curãţenie 8740x

Edituri, tiparituri şi reproduceri pe suporturi

2221 22.21 Lucrãri de tipãrire a ziarelor şi a altor
publicaţii periodice 88442.1
2222.3 22.22.3 Alte lucrãri de imprimare 88442.x
2223 22.23 Lucrãri de legatorie şi finisare 88442.4
2224 22.24 Lucrãri de compozitii tipografice şi
fotogravura 88442.5
2225 22.25 Alte lucrãri de tipografie 88442.6

Asanarea şi îndepãrtarea gunoaielor, salubritate
şi activitãţi similare

900 90.0 Eliminarea deşeurilor şi a apelor uzate;
salubritate şi activitãţi similare 940x
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Legenda:


────────
**1 - fac excepţie serviciile pentru transportul feroviar;
**2 - fac excepţie serviciile de telefonie, de telegrafie, telex şi întreţinerea reţelei de radioficare şi de comunicaţii prin satelit;
**3 - fac excepţie serviciile financiare referitoare la emisiunea, cumpãrarea, vânzarea şi transferul valorilor mobiliare, cat şi servicii prestate de cãtre Banca Nationala a României;
**4 - fac excepţie serviciile de cercetare-dezvoltare remunerate integral de cãtre autoritatea contractantã şi ale cãror rezultate nu sunt necesare autoritãţii contractante în propriul beneficiu;
**5 - fac excepţie serviciile de arbitrare şi conciliere.
1* - Clasificarea produselor şi serviciilor asociate activitãţilor - CPSA elaborata de Comisia Nationala pentru Statistica şi aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 53/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 şi nr. 78 bis din 25 februarie 1999 (actualizatã prin <>Ordin al preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 296/2003 ) şi organizatã potrivit Clasificarii activitãţilor din economia nationala - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 (cu actualizarile ulterioare), publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 şi nr. 301 bis, din 5 noiembrie 1997
2* - Clasificarea produselor asociate activitãţilor (CPA), nomenclator general de produse pentru ţãrile membre ale Uniunii Europene;
3* - Clasificarea centrala a produselor (CPC), nomenclator general de produse elaborat de organismele specializate ale O.N.U.



Lista B

Servicii a cãror achizitionare nu face obiectul
prevederilor ordonanţei





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
COD COD COD
CPSA(1*) CPA(2*) DENUMIRE SERVICIU CPC(3*)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hoteluri şi restaurante

55 55 Hoteluri şi restaurante 64x

Servicii de transport pe cale feratã

601 60.1 Servicii de transport pe calea feratã 711x
6021.10 60.21.10 Servicii de transport urban şi suburban
de cãlãtori pe calea feratã 71112[]
(inclusiv cea subterana sau suspendatã)

61 61 Servicii de transport pe apa 72x
Servicii de transport pe apa

Servicii anexe şi auxiliare transportului
63 63 Servicii anexe şi auxiliare transportului,
servicii ale agentiilor de turism 74x

Servicii Juridice
7411 74.11 Servicii juridice 861x

Servicii de selecţie şi plasare a forţei
de munca
745 74.5 Servicii de selecţie şi plasare a forţei
de munca 8720x

Servicii de investigatie şi protecţie a
bunurilor şi persoanelor
7460.11 74.60.11 Servicii de investigatie 87301
7460.12 74.60.12 Servicii de consultaţii în domeniul
securitãţii bunurilor şi persoanelor 87302
7460.13 74.60.13 Servicii de monitorizare a alarmelor 87303
7460.15 74.60.15 Servicii de paza şi protecţie 87305
7460.16 74.60.16 Alte servicii de securitate 87309

Servicii de învãţãmânt
80 80 Servicii de învãţãmânt 92x

Servicii de sãnãtate şi sociale
85 85 Servicii de sãnãtate şi asistenta socialã 93x

Servicii recreative, culturale şi sportive
92 92 Servicii recreative, culturale şi sportive
9212 92.12 Distribuţia de filme 96x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Alte servicii care nu se regãsesc în Lista A
dar care au, în mod obligatoriu, corespondent în CPSA

1* - Clasificarea produselor şi serviciilor asociate activitãţilor - CPSA elaborata de Comisia Nationala pentru Statistica şi aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 53/1999 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 şi nr. 78 bis din 25 februarie 1999 (actualizatã prin <>Ordin al preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 296/2003 ) şi organizatã potrivit Clasificarii activitãţilor din economia nationala - CAEN, aprobatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 656/1997 (cu actualizarile ulterioare), publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 301 şi nr. 301 bis, din 5 noiembrie 1997
2* - Clasificarea produselor asociate activitãţilor (CPA), nomenclator general de produse pentru ţãrile membre ale Uniunii Europene;
3* - Clasificarea centrala a produselor (CPC), nomenclator general de produse elaborat de organismele specializate ale O.N.U.


ANEXA 2

MODELE
pentru anunţuri de intenţie

A. Achiziţia publica de produse

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante şi, dacã este cazul, cele ale serviciului/compartimentului de la care se pot obţine informaţii suplimentare
2. Natura şi cantitatea produselor care se intenţioneazã sa fie achiziţionate; codul CPSA
3. Datele aproximative stabilite pentru iniţierea procedurilor pentru atribuirea contractelor de produse (dacã sunt cunoscute)
4. Alte informaţii
5. Data transmiterii anunţului de intenţie cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Amplasamentul lucrãrii
b) Natura şi cerinţele de execuţie şi, în cazul în care lucrarea este împãrţitã în mai multe obiecte distincte, caracteristicile esenţiale ale acestor obiecte
3. a) Datele aproximative stabilite pentru iniţierea procedurilor pentru atribuirea contractelor de lucrãri (dacã sunt cunoscute)
b) Data aproximativã stabilitã pentru începerea lucrãrii (dacã este cunoscutã)
c) Calendarul aproximativ pentru execuţia lucrãrii (dacã este cunoscut)
4. Condiţiile de finanţare a lucrãrii şi de revizuire a preţurilor şi/sau referiri la prevederile care le reglementeazã (dacã sunt cunoscute)
5. Alte informaţii
6. Data transmiterii anunţului de intenţie cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante şi, dacã este cazul, cele ale serviciului/compartimentului de la care se pot obţine informaţii suplimentare
2. Volumul total pentru fiecare categorie de servicii care se intenţioneazã a fi achiziţionate; codul CPSA
3. Datele aproximative stabilite pentru iniţierea procedurilor pentru atribuirea contractelor de servicii (dacã sunt cunoscute)
4. Alte informaţii;
5. Data transmiterii anunţului de intenţie cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

MODELE
pentru anunţuri de participare
la licitaţia deschisã

A. Achiziţia publica de produse

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare
b) Tipul contractului de furnizare pentru care sunt solicitate oferte
3. a) Locul de livrare al produselor
b) Natura şi cantitatea produselor ce se vor achizitiona; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga cantitate de produse solicitate
4. Data limita de livrare a produselor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi modalitatea de obţinere a exemplarului respectiv
b) Costul şi condiţiile de plata pentru obţinerea acestui exemplar (unde este cazul)
c) Data limita pentru solicitarea clarificarilor
6. a) Data limita pentru depunerea ofertelor
b) Adresa la care trebuie transmise/depuse ofertele
c) Limba sau limbile în care trebuie redactate ofertele
7. a) Persoanele admise sa asiste la deschiderea ofertelor
b) Data, ora şi locul deschiderii ofertelor
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de furnizare (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã ofertantul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de furnizare
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ.
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de lucrãri
b) Tipul contractului de lucrãri pentru care sunt solicitate oferte
3. a) Amplasamentul lucrãrii
b) Natura şi cerinţele de execuţie, caracteristicile generale ale lucrãrii
c) Dacã lucrarea sau contractul de lucrãri este împãrţit în mai multe obiecte distincte, indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru unul sau mai multe dintre acestea
d) Informaţii referitoare la scopul lucrãrii sau contractului de lucrãri atunci când acesta necesita şi întocmirea proiectelor aferente
4. Termenul limita de execuţie a lucrãrii
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi modalitatea de obţinere a exemplarului respectiv
b) Costul şi condiţiile de plata pentru obţinerea acestui exemplar (unde este cazul)
c) Data limita pentru solicitarea clarificarilor
6. a) Data limita pentru depunerea ofertelor;
b) Adresa la care trebuie transmise/depuse ofertele
c) Limba sau limbile în care trebuie redactate ofertele
7. a) Persoanele admise sa asiste la deschiderea ofertelor
b) Data, ora şi locul deschiderii ofertelor
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grapului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de lucrãri (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã ofertantul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de lucrãri
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial",

C. Achiziţia publica de servicii

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii
b) Tipul contractului de servicii pentru care sunt solicitate oferte
3. a) Locul de prestare al serviciilor
b) Categoria serviciilor ce se vor achizitiona şi descrierea acestora; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga gama de servicii solicitate
4. Durata sau termenul limita de prestare a serviciilor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei şi modalitatea de obţinere a exemplarului respectiv
b) Costul şi condiţiile de plata pentru obţinerea acestui exemplar (unde este cazul)
c) Data limita pentru solicitarea clarificarilor
6. a) Data limita pentru depunerea ofertelor
b) Adresa la care trebuie transmise/depuse ofertele
c) Limba sau limbile în care trebuie redactate ofertele
7. a) Persoanele admise sa asiste la deschiderea ofertelor
b) Data, ora şi locul deschiderii ofertelor
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de servicii (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã ofertantul
12. a) Menţionarea dacã, în conformitate cu anumite prevederi legale, reglementãri sau dispoziţii administrative, prestarea serviciilor este rezervatã unei anumite categorii profesionale
b) Menţionarea prevederilor legale, reglementãrilor sau dispoziţiilor administrative vizate;
c) Precizarea dacã persoanele juridice sunt obligate sa menţioneze numele şi calificarile profesionale ale personalului responsabil pentru prestarea serviciului
13. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
14. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de servicii
15. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
16. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc.)
17. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
18. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

MODELE
pentru anunţuri de participare
la licitaţie restrânsã

A. Achiziţia publica de produse

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare
b) Tipul contractului de furnizare pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes şi pentru depunerea ofertei (unde este cazul)
3. a) Locul de livrare al produselor
b) Natura şi cantitatea produselor care vor fi achiziţionate; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga cantitate de produse solicitate
4. Data limita de livrare a produselor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmisã scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s'ada atribuit contractul de furnizare (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Criteriul pentru atribuirea contractului de furnizare
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac ctc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de lucrãri
b) Tipul contractului de lucrãri pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes şi pentru depunerea ofertei (unde este cazul)
3. a) Amplasamentul lucrãrii
b) Natura şi cerinţele de execuţie, caracteristicile generale ale lucrãrii
c) Dacã lucrarea sau contractul de lucrãri este împãrţit în mai multe obiecte distincte, posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru unul sau mai multe dintre acestea
d) Informaţii referitoare la scopul lucrãrii sau contractului de lucrãri atunci când acesta necesita şi întocmirea proiectelor aferente
4. Termenul limita de execuţie a lucrãrii
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmisã scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de lucrãri (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de lucrãri
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii
b) Tipul contractului de servicii pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes şi pentru depunerea ofertei (unde este cazul)
3. a) Locul de prestare al serviciilor
b) Categoria serviciilor ce se vor achizitiona şi descrierea acestora; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga gama de servicii solicitate
4. Durata sau termenul limita de prestare a serviciilor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmisã scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s'ada atribuit contractul de servicii (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. a) Menţionarea dacã, în conformitate cu anumite prevederi legale, reglementãri sau dispoziţii administrative, prestarea serviciilor este rezervatã unei anumite categorii profesionale
b) Menţionarea prevederilor legale, reglementãrilor sau dispoziţiilor administrative vizate
c) Precizarea dacã persoanele juridice sunt obligate sa menţioneze numele şi calificarile profesionale ale personalului responsabil pentru prestarea serviciului
13. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
14. Criteriul care va fi utilizat pentru atribuirea contractului de servicii
15. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
16. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc.)
17. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
18. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

MODELE
pentru anunţuri de participare
la negocierea competitivã

A. Achiziţia publica de produse

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare; justificare
b) Tipul contractului de furnizare pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes (unde este cazul)
3. a) Locul de livrare al produselor
b) Natura şi cantitatea produselor care vor fi achiziţionate; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga cantitate de produse solicitate
4. Data limita de livrare a produselor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmisã scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de furnizare (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
14. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc.)
15. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
16. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de lucrãri; justificare
b) Tipul contractului de lucrãri pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes (unde este cazul)
3. a) Amplasamentul lucrãrii
b) Natura şi cerinţele de execuţie, caracteristicile generale ale lucrãrii
c) Dacã lucrarea sau contractul de lucrãri este împãrţit în mai multe obiecte distincte, posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru unul sau mai multe dintre acestea
d) Informaţii referitoare la scopul lucrãrii sau contractului de lucrãri atunci când acesta necesita şi întocmirea proiectelor aferente
4. Termenul limita de execuţie a lucrãrii
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmisã scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de lucrãri (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
13. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
14. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc.)
15. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
16. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R A. "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. a) Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii; justificare
b) Tipul contractului de servicii pentru care sunt solicitate oferte
c) Justificarea accelerarii procedurii prin reducerea numãrului de zile acordat pentru transmiterea scrisorii de interes (unde este cazul)
3. a) Locul de prestare al serviciilor
b) Categoria serviciilor care se vor achizitiona şi descrierea acestora; codul CPSA
c) Indicaţii referitoare la posibilitãţile ofertanţilor de a depune oferta pentru o parte sau pentru intreaga gama de servicii solicitate
4. Durata sau termenul limita de prestare a serviciilor
5. a) Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia referitoare la calificarea şi selecţia candidaţilor
b) Data limita pentru transmiterea scrisorii de interes şi a documentelor de calificare
c) Adresa la care trebuie transmisã scrisoarea de interes şi documentele de calificare
d) Limba sau limbile în care trebuie redactate scrisoarea de interes şi documentele de calificare
6. Data limita de transmitere a invitaţiilor de participare
7. Numãrul de candidaţi care vor fi invitaţi sa depunã oferta sau limitele între care se încadreazã acest numãr
8. Garanţiile pentru participare solicitate
9. Modalitãţile principale de finanţare şi de plata şi/sau referirile la prevederile care le reglementeazã
10. Forma juridicã în care trebuie sa se legalizeze asocierea grupului de ofertanţi cãrora li s-a atribuit contractul de servicii (unde este cazul)
11. Informaţii privind condiţiile de eligibilitate precum şi cerinţele minime cu privire la capacitatea tehnica şi la cea economico-financiarã pe care trebuie sa le îndeplineascã candidatul
12. a) Menţionarea dacã, în conformitate cu anumite prevederi legale, reglementãri sau dispoziţii administrative, prestarea serviciilor este rezervatã unei anumite categorii profesionale
b) Menţionarea prevederilor legale, reglementãrilor sau dispoziţiilor administrative vizate
c) Precizarea dacã persoanele juridice sunt obligate sa menţioneze numele şi calificarile profesionale ale personalului responsabil pentru prestarea serviciului
13. Perioada pentru care ofertantul trebuie sa îşi menţinã oferta valabilã
14. Interzicerea depunerii de oferte alternative (unde este cazul)
15. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc.)
16. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de intenţie sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
17. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

MODELE
pentru anunţuri de atribuire
a contractelor de achiziţie publica

A. Achiziţia publica de produse

1. Denumirea, codul fiscal şi adresa autoritãţii contractante
2. Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de furnizare
3. Data semnãrii contractului de furnizare
4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului de furnizare
5. Numãrul ofertelor primite
6. Denumirea (numele) şi adresa ofertantului câştigãtor
7. Natura şi cantitatea produselor care se vor livra de cãtre fiecare ofertant câştigãtor; codul CPSA
8. Preţul sau gama preţurilor plãtite
9. Valoarea şi partea din contractul de furnizare care urmeazã sa fie subcontractata (unde este cazul)
10. Alte informaţii
11. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de participare sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
12. Data transmiterii anunţului de atribuire cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

B. Achiziţia publica de lucrãri

1. Denumirea, codul fiscal şi adresa autoritãţii contractante
2. Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de lucrãri
3. Data semnãrii contractului de lucrãri
4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului de lucrãri
5. Numãrul ofertelor primite
4. Denumirea (numele) şi adresa ofertantului câştigãtor
7. Categoria lucrãrilor executate sau caracteristicile generale ale construcţiei realizate
8. Preţul sau gama preţurilor plãtite
9. Valoarea şi partea din contractul de lucrãri care urmeazã sa fie subcontractata (unde este cazul)
10. Alte informaţii
11. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de participare sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
12. Data transmiterii anunţului de atribuire cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

C. Achiziţia publica de servicii

1. Denumirea, codul fiscal şi adresa autoritãţii contractante
2. Procedura aplicatã pentru atribuirea contractului de servicii
3. Data semnãrii contractului de servicii
4. Criteriul utilizat pentru atribuirea contractului de servicii
5. Numãrul ofertelor primite
6. Denumirea (numele) şi adresa ofertantului câştigãtor
7. Categoria serviciilor care se vor presta de cãtre fiecare ofertant câştigãtor şi descrierea acestora; codul CPSA
8. Preţul sau gama preţurilor plãtite
9. Valoarea şi partea din contractul de servicii care urmeazã a fi subcontractata (unde este cazul)
10. Alte informaţii
11. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de participare sau menţionarea inexistentei unui astfel de anunţ
12. Data transmiterii anunţului de atribuire cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

MODELE
de anunţuri pentru concursul de soluţii

A. Anunţul de participare

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante
2. Descrierea temei proiectului
3. Tipul concursului: deschis sau cu participare restrânsã
4. În cazul unui concurs deschis:
a) data limita pentru depunerea soluţiei
b) adresa la care soluţiile trebuie transmise
5. În cazul unui concurs cu participare restrânsã:
a) numãrul de participanţi care vor fi selecţionaţi sa depunã soluţie sau limitele între care se încadreazã acest numãr
b) criterii de selecţie a participanţilor
c) data limita pentru depunerea cererii de participare
d) data limita pentru transmiterea invitaţiilor de participare
6. Menţiunea dacã participarea este rezervatã persoanelor cu pregãtire într-un anumit domeniu profesional (unde este cazul)
7. Criteriile care vor fi aplicate pentru evaluarea soluţiilor
8. Numele membrilor juriului (unde este cazul)
9. Menţiunea dacã decizia juriului este obligatorie pentru autoritatea contractantã
10. Numãrul şi valoarea premiilor (unde este cazul);
11. Indicarea premiilor care vor fi acordate (unde este cazul);
12. Menţiunea dacã participanţii declaraţi castigatori vor fi invitaţi sa participe la procedura de negociere fãrã anunţ de participare pentru atribuirea contractului de achiziţie publica (unde este cazul);
13. Alte informaţii (utilizarea cãilor de atac etc);
14. Data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

B. Anunţul privind rezultatul concursului

1. Denumirea, codul fiscal, adresa, numãrul de telefon, telegraf, telex, telefax ale autoritãţii contractante;
2. Descrierea temei proiectului;
3. Numãrul total al concurenţilor;
4. Numãrul concurenţilor strãini;
5. Câştigãtorul (castigatorii) concursului;
6. Premiul (premiile) acordat (acordate), dupã caz;
7. Alte informaţii;
8. Data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, a anunţului de participare la concurs;
9. Data transmiterii anunţului privind rezultatul concursului cãtre R.A. "Monitorul Oficial".

ANEXA 3



MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE Nr. înregistrare ____________
Formular privind achiziţiile publice de: Data înregistrãrii __________
Produse [] Servicii [] Lucrãri [] Nume prenume ________________
(reprezentant autoritate
contractantã)



I. DATE PRIVIND AUTORITATEA CONTRACTANTĂ



1. Cod Fiscal |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| 2. Judeţ _________________

3. Denumire ___________________________________________________________

4. Adresa: Localitate _________________________________________________

Strada _____________ Nr. _____ Bloc ______ Scara __________ Ap. _______

Cod poştal ___________ Tel. _______ Fax. ______ E-mail ______________

5. Tip Autoritate Contractantã: Clasic [] Utilitãţi publice [](*)

6. Nivel Autoritate Contractantã: Central [] Local []
__________
*) Clasic = în sensul prevederilor art. 5 alin. 1
lit. a), b) şi c) din <>Legea nr. 212/2002
Utilitãţi = în sensul prevederilor art. 5
alin. 1 lit. d) din <>Legea nr. 212/2002



II. DATE REFERITOARE LA CONTRACT



1. Obiectul achiziţiei:
────────┬─────────────────┬───────────────────────
Cod │Cod CPV │Denumire
CPSA │ │
────────┼─────────────────┼───────────────────────
│ │
────────┴─────────────────┴───────────────────────

2. Surse de finanţare
────┬──────────────────────────────────────┬───────────────────────
Cod │Denumire sursa │Valoarea din
│ │contractul
│ │încheiat
│ │ Mii lei
────┴──────────────────────────────────────┴───────────────────────
1 Bugetul de stat
───────────────────────────────────────────────────────────────────
2 Bugetele locale
───────────────────────────────────────────────────────────────────
3 Venituri proprii
───────────────────────────────────────────────────────────────────
4 Bugetul asigurãrilor sociale de stat
───────────────────────────────────────────────────────────────────
5 Bugetul asigurãrilor pentru şomaj
───────────────────────────────────────────────────────────────────
6 Sume alocate din credite externe
───────────────────────────────────────────────────────────────────
7 Bugetul Fondului naţional unic de
asigurãri sociale de sãnãtate
───────────────────────────────────────────────────────────────────
8 Sume alocate din fonduri externe
nerambursabile
───────────────────────────────────────────────────────────────────

3. Valori

3.1 Valoare estimatã a contractului fãrã TVA mii lei______ euro ______

3.2 Valoare estimatã a contractului cu TVA mii lei______ euro ______

3.3 Valoare la care s-a încheiat
contractul fãrã TVA mii lei _____ euro ______

3.4 Valoare la care s-a încheiat
contractul cu TVA mii lei _____ euro ______

4. Numãr contract / Data încheierii: _______/|_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|(zz/ll/

5. Data previzionata pentru finalizarea
contractului:) |_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|(zz/ll/




III DATE REFERITOARE LA PROCEDURA APLICATĂ PENTRU ATRIBUIREA CONTRACTULUI




1. Tip procedura: Licitaţie deschisã [] Licitaţie restrînsa []
Negociere [] Negociere cu o
competitivã singura sursa [] Cerere
de
oferta []
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. DATE referitoare la CANDIDAŢI (pentru; Licitaţie restrânsã,
Negociere competitivã)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2.1 Numãr candidaţi care au depus scrisoare de interes ______________

2.2 Numãr de candidaţi eliminati ca urmare a
neîndeplinirii condiţiilor de:
a. Eligibilitate __________ b. Inregistare _______ c. Calificare ________

2.3 Numãrul de candidaţi selectaţi ________________

2.4 Numãr de candidaţi care au participat la
consultãri / negocieri ________________________
(numai pt Negociere competitivã)

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

3. DATE referitoare la 0FEETANTI (pentru: Licitaţie deschisã,
Licitaţie restrânsã,
Negociere competitivã,
Cerere de oferta)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3.1 Data şedinţei de deschidere a
ofertelor |_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|zz/ll/)

3.2 Numãrul de ofertanţi care au depus oferta ________________________________

3.3 Numãrul de oferte respinse în şedinţa de
deschidere _______________________________________________________________

3.4 Numãrul de ofertanţi eliminati ca urmare
a neîndeplinirii condiţiilor de
a. Eligibilitate _________ b. Inregistare ___________
c. Calificare ____________
(pt procedurile de Licitaţie deschisã sau Cerere de oferta)

3.5 Numãrul de oferte respinse ca fiind necorespunzãtoare _____

3.6 Numãrul de oferte care au fost punctate ___________________

3.7 Preţul maxim ofertat (fãrã TVA) mii lei __________ euro _____________

3.8 Preţul minim ofertat (fãrã TVA) mii lei __________ euro _____________

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

4. Criteriul de atribuire utilizat:
Preţul cel mai scãzut []
Oferta cea mai avantajoasã d.p.d.v.th. economic []

5. Data la care a fost emisã decizia de
stabilire a ofertei câştigãtoare |_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|zz/ll/)

6. Data la care au fost transmise
comunicãrile privind rezultatul
procedurii |_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|zz/ll/)

7. Durata procedurii (în zile):_______________

8. Precizati dacã pentru atribuirea acestui
contract s-au mai aplicat şi alte proceduri,
care au fost anulate;
NU [] DA [] De câte ori |_|_|



IV. DATE REFERITOARE LA PUBLICITATE





───────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────┬─────────────────────
│ Anunţ de │ Anunţ de │ Anunţ de
│ intenţie │ participare │ atribuire
───────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────
Numãr anunţ │ │ │
───────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────
Data transmiterii │|_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|│|_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|│|_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|
cãtre R.A Monitorul│(zz/ll/) │(zz/ll/) │(zz/ll/)
Oficial │ │ │
───────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────┼─────────────────────
Data publicãrii │|_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|│|_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|│|_|_|/|_|_|/|_|_|_|_|
│(zz/ll/) │(zz/ll/) │(zz/ll/)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



V. DATE REFERITOARE LA SISTEMUL CĂILOR DE ATAC


1. Numãrul de contestaţii primite _________________
2. Obiectul contestaţiilor ________________________
────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────
Cod│Tip contestaţie │ Numãr
│ │contestaţii
────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────
1 Procedura a fost selectata incorect
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 Anunţul de participare nu a fost publicat sau nu a conţinut
toate informaţiile solicitate conform prevederilor legale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3 Reducerea nejustificatã a perioadelor acordate pentru
depunerea ofertelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4 Nu s-a rãspuns la solicitarile de clarificãri privind
documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 Cerinţe nejustificate/excesive referitoare la eligibilitate,
înregistrare'c7sau calificare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6 Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei nu
conţine toate informaţiile sau conţine informaţii eronate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7 Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei a fost
modificatã dupã deschiderea ofertelor
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8 Necomunicarea preţului ofertelor şi a altor informaţii
relevante în cadrul şedinţei de deschidere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9 Aplicarea incorectã de cãtre comisia de evaluare a
criteriilor de calificare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10 Aplicarea incorectã de cãtre comisia de evaluare a
criteriilor de atribuire a contractului
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11 Anularea nejustificatã a procedurii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12 Comunicarea referitoare la rezultatul aplicãrii procedurii a
fost incompleta sau nu a fost transmisã
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13 Altele
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

3. Numãrul de contestaţii rezolvate în favoarea
contestatorului _____________________________________________________

4. Numãrul de acţiuni în instanta ______________________________________

5. Numãrul de acţiuni în instanta rezolvate
în favoarea contestatorului __________________________________________



VI. DATE REFERITOARE LA CONTRACTANT



1. Cod fiscal (CNP ) |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

2. Denumire __________________________________

3. Ţara de origine ___________________________

4. Judeţ _____________________________________

5. Adresa: Localitatea _______________________

Strada _____________ Nr. _____ Bloc ______ Scara __________ Ap. _______

Cod poştal ___________ Tel. _______ Fax. ______ E-mail ______________

Data depunerii formularului |_|_|/|_|_|/|_|_|_|_| (zz/ll/)

Semnatura ____________________________________
(reprezentat autoritate contractantã)



PRECIZĂRI referitoare la modul de completare a formularului

1. Tipul autoritãţii contractante se stabileşte în funcţie de încadrarea într-una din categoriile menţionate la <>art. 5 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2001 privind achiziţiile publice, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Încadrarea în tipul "clasic" (termen preluat din limbajul curent utilizat de serviciile tehnice ale Comisiei Europene) este specifica autoritãţilor contractante definite la literele a), b) şi c) din cadrul articolului mai sus menţionat.
Încadrarea în tipul "utilitãţi" este specifica autoritãţilor contractante definite la litera d) din cadrul articolului mai sus menţionat.

2. Obiectul achiziţiei publice se defineste prin codul CPSA sau prin codul CPV.
Pentru contractele de achiziţie publica care se încheie pana la data de 30.06.2006, completarea formularului se realizeazã numai pentru codul CPSA.
În cazul în care obiectul unui contract de furnizare sau de servicii îl reprezintã achiziţia mai multor categorii de produse/servicii care fac parte din subclase elementare diferite, codul CPSA care se completeazã este cel aferent subclasei elementare din care fac parte produsele/serviciile cu ponderea valoricã cea mai mare în cadrul contractului respectiv.
În cazul contractelor de lucrãri, codul CPSA care se completeazã este cel aferent clasei din care fac parte lucrãrile cu ponderea valoricã cea mai mare în cadrul contractului respectiv.

3. Valoarea contractului de achiziţie publica
Valoarea estimatã a contractului precum şi valoarea la care se încheie contractul se exprima atât în lei cat şi în euro.
În cazul determinãrii valorii estimate, echivalenta leu/euro se realizeazã corespunzãtor cursului mediu al pieţei valutare, publicat de Banca Nationala a României în ziua anterioarã finalizarii estimarii.
Valoarea la care s-a încheiat contractul reprezintã preţul prevãzut în contractul de achiziţie publica, pentru care contractantul s-a angajat sa furnizeze produsele, sa presteze serviciile sau sa execute lucrãrile, care reprezintã obiectul contractului respectiv, în acest caz, echivalenta leu/euro este cea corespunzãtoare cursului mediu al pieţei valutare, publicat de Banca Nationala a României în ziua precizatã în Fişa de date a achiziţiei sau, în cazul în care aceasta precizare nu a fost menţionatã, în ziua anterioarã datei stabilite pentru depunerea ofertelor.

4. Numãrul de oferte respinse în şedinţa de deschidere indica totalitatea ofertelor pentru care membrii comisiei de evaluare au luat decizia de respingere ca urmare a depunerii cu întârziere a ofertelor respective sau ca urmare a neprezentarii garanţiei de participare.

5. Numãrul de ofertanţi/candidaţi eliminati ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de eligibilitate indica totalitatea ofertanţilor/candidaţilor pentru care membrii comisiei de evaluare au luat decizia de excludere ca urmare a încadrãrii în una dintre situaţiile prevãzute la art. 30 din ordonanta.

6. Numãrul de ofertanţi/candidaţi eliminati ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de înregistrare indica totalitatea ofertanţilor/candidaţilor pentru care membrii comisiei de evaluare au luat decizia de eliminare ca urmare a neîndeplinirii cerinţelor rezultate din prevederile art. 31 din ordonanta.

7. Numãrul de ofertanţi/candidaţi eliminati ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor de calificare indica totalitatea ofertanţilor/candidaţilor eliminati ca urmare a neîndeplinirii cerinţelor minime (stabilite în cadrul documentaţiei pentru elaborarea şi prezentarea ofertei) referitoare la capacitatea tehnica şi/sau la capacitatea economico-financiarã.

8. Numãrul de oferte respinse ca fiind necorespunzãtoare indica totalitatea ofertelor respinse în cazul în care propunerea tehnica nu a respectat cerinţele prevãzute în caietul de sarcini şi/sau în cazul în care propunerea financiarã a fost vadit subevaluata sau, dupã caz, excesiva în raport cu valoarea fondurilor alocate.

9. Numãrul de oferte care au fost punctate indica numãrul de oferte corespunzãtoare şi, implicit, cãrora le-au fost acordate punctaje în conformitate cu algoritmul prevãzut în documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei.

10. Pentru a evita completarea incorectã a formularului, în cazul aplicãrii procedurilor de licitaţie deschisã sau cerere de oferta, se utilizeazã urmãtoarea "cheie de control":


Numãrul de ofertanţi = Numãrul de oferte respinse în şedinţa de
care au depus oferta deschidere + Numãrul de ofertanţi/candidaţi
excluşi ca urmare a neîndeplinirii
condiţiilor de eligibilitate + Numãrul de
ofertanţi/candidaţi eliminati ca urmare a
neîndeplinirii condiţiilor de înregistrare +
Numãrul de ofertanţi/candidaţi eliminati ca
urmare a neîndeplinirii condiţiilor de
calificare + Numãrul de oferte respinse ca
fiind necorespunzãtoare + Numãrul de oferte
care au fost punctate



11. Durata procedurii reprezintã intervalul de timp cuprins între data transmiterii anunţului de participare cãtre R.A. Monitorul Oficial al României şi data încheierii (semnãrii) contractului de achiziţie publica cu ofertantul a cãrui oferta a fost stabilitã ca fiind câştigãtoare, în cazul procedurilor care nu implica publicarea unui anunţ de participare, data initierii procedurii va fi consideratã data transmiterii invitatiei de participare.

12. Datele referitoare la publicitate se completeazã în funcţie de tipul procedurii aplicate pentru atribuirea contractului de achiziţie publica, în cazul anunţului de intenţie necesitatea completãrii este impusa în funcţie de valoarea contractului.

13. Obiectul contestaţiilor este reflectat în tabelul care conţine tipologia contestaţiilor. Formularul trebuie sa fie completat la aceasta poziţie numai dacã în cadrul procedurii aplicate pentru atribuirea contractului respectiv s-au înaintat contestaţii. Completarea coloanei a III-a se realizeazã în funcţie de încadrarea capetelor de cerere în tipologia prevãzutã în tabel.

ANEXA 4

Lista resurselor semnificative
al cãror preţ poate fi revizuit



────┬──────────┬────────────┬────────┬────┬─────────────┐
Nr. │ Denumire │ Clasa CAEN │I(CAEN0)│ UM │ Preţ unitar │
crt.│ material │ │ │ │ │
────┼──────────┼────────────┼────────┼────┼─────────────┤
1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
────┼──────────┼────────────┼────────┼────┼─────────────┤
────┼──────────┼────────────┼────────┼────┼─────────────┤
────┼──────────┼────────────┼────────┼────┼─────────────┤
────┼──────────┼────────────┼────────┼────┼─────────────┤
────┴──────────┴────────────┴────────┴────┴─────────────┘



Autoritatea contractantã are dreptul de a opta pentru una din urmãtoarele variante:

I. Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei va conţine formularul Lista resurselor semnificative al cãror preţ poate fi revizuit, completat pe primele 5 coloane. În acest caz, autoritatea contractantã este cea care decide tipurile de materiale al cãror preţ poate fi revizuit în cazul apariţiei unei situaţii excepţionale. Ultima coloana - "Preţ unitar" - urmeazã sa fie completatã de cãtre fiecare ofertant, în concordanta cu preţurile aferente din propria propunere financiarã.
II. Documentaţia pentru elaborarea şi prezentarea ofertei va conţine formularul Lista resurselor semnificative al cãror preţ poate fi revizuit fãrã ca acesta sa fie completat pe vreuna dintre coloane. În acest caz, fiecare ofertant va putea stabili tipurile de materiale pe care le va introduce în Lista, completand corespunzãtor coloanele 1 - 6.
În scopul facilitãrii procedurii de revizuire a preţurilor pe parcursul derulãrii contractului, se recomanda introducerea în Lista doar a acelor resurse a cãror modificare de preţ are un impact important asupra costurilor execuţiei lucrãrilor sau prestãrii serviciilor.
Clasa CAEN (coloana 3) se identifica prin încadrarea resursei materiale (nominalizate în coloana 2), într-una din activitãţile prevãzute în Buletinul Statistic de Preţuri - publicat de Institutul Naţional de Statistica - în secţiunea care prezintã Indicii preţurilor producţiei industriale pe total pe activitãţi (clase) Rev. 1.
I(CAEN0) reprezintã indicele preţului producţiei industriale aferent lunii de referinta la nivelul cãreia sunt exprimate preţurile din oferta. Acest indice este preluat din Buletinul Statistic de Preţuri - publicat de Institutul Naţional de Statistica - secţiunea care prezintã Indicii preţurilor producţiei industriale pe total pe activitãţi (clase) Rev. 1. În cazul în care valoarea acestui indice nu este încã cunoscutã la data stabilitã pentru depunerea ofertelor, valoarea se completeazã ulterior, înainte de încheierea contractului.

Model de calcul a valorii de decontare în cazul apariţiei
umor situaţii excepţionale*)

__________
*) Preţurile şi indicii utilizaţi în cadrul acestui model sunt ipotetici şi nu au decât rolul de a facilita înţelegerea procedurii prin care se determina modul de revizuire a preţurilor.

Oferta stabilitã ca fiind câştigãtoare a fost întocmitã cu preţuri din luna de referinta februarie 200.... "Lista a resurselor semnificative al cãror preţ poate fi revizuit", anexa la contract, este urmãtoarea:


────┬─────────────┬───────────────────────────┬────────┬────┬─────────────┐
Nr. │ Denumire │ Clasa CAEN │I(CAEN0)│ UM │ Preţ unitar │
crt.│ material │ │ │ │ - lei - │
────┼─────────────┼───────────────────────────┼────────┼────┼─────────────┤
1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
────┴─────────────┴───────────────────────────┴────────┴────┴─────────────┘
1 Oţel beton Producţia de materiale 280 kg 20.000
feroase sub forma primara
şi cea de feroaliaje
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2 Teava neagra Producţia de tuburi (ţevi) 275 kg 30.000
şi zincata din oţel
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3 Beton marfa Fabricarea betonului 330 mc 2.000.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4 Motorina Fabricarea produselor 260 litru 28.000
obţinute din prelucrarea
ţiţeiului
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 Energie Producţia de energie 300 kwh 4.000
electrica electrica
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Lunar sau la stadiile fizice convenite prin contract, contractantul prezintã achizitorului situaţiile de plata pentru lucrãrile real executate. Preţurile unitare utilizate sunt cele din oferta. Ambele pãrţi contractante verifica evoluţia indicilor de preţ aferenţi resurselor din Lista, solicitând, dacã este cazul, revizuirea anumitor preţuri care au fost afectate de influenta unei situaţii de natura exceptionala.
La data prezentãrii situaţiei de lucrãri, indicii preţurilor producţiei industriale pentru clasele CAEN prevãzute în "Lista de resurse semnificative" au urmãtoarele valori:


I[CAEN1(1)] = 310 - Producţia de materiale feroase sub forma primara
şi cea de feroaliaje
I[CAEN1(2)] = 277 - Producţia de tuburi (ţevi) din oţel
I[CAEN1(3)] = 295 - Fabricarea betonului
I[CAEN1(4)] = 300 - Fabricarea produselor obţinute din prelucrarea
ţiţeiului
I[CAEN1(5)] = 299 - Producţia de energie electrica

Coeficientul de revizuire se calculeazã conform urmãtoarei formule:

C(r) = [I(CAEN1)/I(CAEN0)]/I[T(1-0)]

I[CAEN1(1)]/I[CAEN0(1)] = 310/280 = 1,107
I[CAEN1(2)]/I[CAEN0(2)] = 277/275 = 1,007
I[CAEN1(3)]/I[CAEN0(3)] = 295/330 = 0.894
I[CAEN1(4)]/I[CAEN0(4)] = 300/260 = 1,154
I[CAEN1(5)]/I[CAEN0(5)] = 299/300 = 0,996



I[T(1-0)] reprezintã coeficientul de variatie a preţurilor de consum total aferent perioadei cuprinse între luna la nivelul cãreia sunt exprimate preţurile din oferta (luna de referinta - februarie) şi luna pentru care se realizeazã decontarea. Calculul acestui coeficient se realizeazã pe baza informaţiilor din Buletinul Statistic de Preţuri şi conduce la rezultatul I[T(1-0)] = 1,013 (ipoteza de lucru).

Creşterea preţurilor se poate constata la:
- oţel beton
- teava
- motorina
Coeficienţii de revizuire pentru aceste produse sunt:
C[r(1)] = 1,107/1,013 = 1,092
C[r(2)] = 1,007/1,013 = 0,994 < 1
C[r(4)] = 1,154/1,013 = 1,139

Contractantul are dreptul sa solicite revizuirea preţului la oţel beton şi motorina. În cazul acestor doua produse, preţurile unitare care urmeazã sa fie luate în calcul pentru determinarea valorii situaţiei de plata sunt:

Oţel beton: 20000 x C[r(1)] = 20000 x 1,092 = 21840 lei/kg
Motorina: 28000 x C[r(4)] = 28000 x 1,139 = 31892 lei/litru
Calculul coeficientului C[r(2)] a condus la un rezultat < 1. În aceasta situaţie coeficientul respectiv nu se aplica iar teava îşi menţine preţul de decontare neschimbat: 30000 lei/kg.

Diminuarea preţurilor se poate constata la:
- beton marfa
- energie electrica
Coeficienţii de revizuire pentru aceste produse sunt:
C[r(3)] = 0,894
C[r(5)] = 0,996

Achizitorul are obligaţia sa solicite revizuirea preţului la resursele respective. În cazul acestor produse, preţurile unitare care urmeazã sa fie luate în calcul pentru determinarea valorii situaţiei de plata sunt:

Beton marfa: 2000000 x 0,894 = 1788000 lei/mc
Energia electrica: 4000 x 0,996 = 3984 lei/kwh

Decontarea se realizeazã pe baza unei noi situaţii de plata, a carei valoare se calculeazã la nivelul prestaţiilor efectuate şi a preţurilor unitare astfel revizuite.
Valoarea totalã a unor produse precum otelul beton, teava sau betonul marfa se determina prin înmulţirea cantitãţilor puse în opera cu preţul unitar de referinta sau, dupã caz, preţul unitar revizuit.
Produse precum motorina sau energia electrica pot interveni, cu o anumitã pondere, în calculul preţului transportului sau a preţului utilajelor, prevãzute în situaţiile de lucrãri. Pentru a se evita neînţelegerile pe parcursul derulãrii contractului, în cazul unor astfel de produse se poate stabili şi ponderea prin care acestea influenţeazã preţul transportului şi/sau utilajelor. Ponderile respective se precizeazã în anexa care cuprinde Lista resurselor semnificative al cãror preţ poate fi revizuit.
Cu titlu de exemplu, Lista utilizata în cadrul modelului de calcul prezentat poate fi însoţitã de urmãtoarele precizãri:
1. Motorina intra în calculul preţului unitar de transport cu o pondere de 80%
2. Energia electrica intra în calculul preţului unitar pentru utilaje acţionate electric cu o pondere de 60%.
Pe baza acestor precizãri, valoarea transportului din cadrul situaţiei de plata va fi revizuitã prin aplicarea unui coeficient de revizuire calculat astfel:
C[r(tr)] = 0,2 + (0,8 x 1,139) = 1,111
Valoarea aferentã utilajelor acţionate electric se va diminua prin aplicarea unui coeficient de revizuire calculat astfel:
C[r(uae)] = 0,4 + (0,6 x 0,996) = 0,997
Procedura de revizuire se aplica ori de câte ori se constata apariţia unei situaţii de natura exceptionala. În cazul în care contractul are o durata mai mare de 12 luni, la valoarea corespunzãtoare situaţiilor de plata prezentate începând cu a 13-a luna de la momentul intrãrii în vigoare a respectivului contract, poate fi aplicat şi coeficientul de actualizare.
Conform definitiei actualizãrii, aplicarea coeficientului de actualizare se poate realiza indiferent de apariţia unei situaţii excepţionale, scopul fiind de a se asigura protecţia impotriva inflaţiei. În cazul în care, începând cu a 13-a luna, la valoarea situaţiilor de plata a fost aplicat şi coeficientul de actualizare, o eventuala operaţie de revizuire ulterioara trebuie sa aibã în vedere influenta coeficientului de actualizare.
_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016