Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 41 din 17 ianuarie 2002  privind derularea programelor finantate din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei si din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate, in anul 2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 41 din 17 ianuarie 2002 privind derularea programelor finantate din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei si din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate, in anul 2002

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 66 din 30 ianuarie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale <>Legii bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001 , precum şi ale art. 16 alin. (3) şi ale <>art. 34 din Legea asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Guvernul României adopta prezenta hotãrâre.

ART. 1
În anul 2002 programele de sãnãtate se finanţeazã din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, pentru activitãţile care se desfãşoarã în scopul promovãrii şi asigurãrii stãrii de sãnãtate a întregii populaţii a tarii, precum şi pentru alte activitãţi specifice, şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru asigurarea unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cu consecinţe grave asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei, potrivit anexei care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 2
Programele de sãnãtate ce se finanţeazã în anul 2002 din sursele prevãzute la art. 1 se detaliazã pe subprograme care se aproba prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 3
(1) Indicatorii aferenţi programelor şi, respectiv, subprogramelor de sãnãtate se monitorizeazã pe baza evidentei tehnico-operative conduse la nivelul unitãţilor sanitare, al direcţiilor de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, al Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, precum şi de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate şi Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate pentru programele, respectiv subprogramele, la a cãror finanţare contribuie şi bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Finanţarea, raportarea şi controlul indicatorilor specifici prevãzuţi în programele, respectiv în subprogramele de sãnãtate se efectueazã pe baza normelor metodologice aprobate prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
ART. 4
(1) Din fondurile prevãzute pentru programele şi, respectiv, subprogramele de sãnãtate aprobate prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei se finanţeazã şi cheltuielile de personal aferente personalului ce urmeazã sa fie încadrat pe durata determinata, cu norma intreaga sau fracţiune de norma, în condiţiile legii, pentru realizarea unor activitãţi specifice programelor.
(2) Activitãţile pentru care se utilizeazã personalul prevãzut la alin. (1) sunt urmãtoarele:
a) coordonarea şi implementarea programelor sau subprogramelor, dupã caz, destinate grupurilor sociale minoritare sau dezavantajate din punct de vedere al condiţiilor economico-sociale;
b) educarea pentru sãnãtate pe grupe de populaţie cu risc de imbolnavire;
c) promovarea sãnãtãţii femeii şi copilului la nivel comunitar prin asistenţi medicali şi mediatori sanitari;
d) efectuarea screeningului pentru grupele de populaţie incluse în program sau subprogram, dupã caz;
e) formarea personalului;
f) informarea, educarea şi acordarea de consultaţii în probleme specifice privind promovarea unui comportament sanatos;
g) realizarea lucrãrilor legate de sistemul informaţional clinic şi logistic al reţelei;
h) crearea infrastructurii pentru monitorizarea datelor;
i) distribuirea contraceptivelor prin reţeaua de asistenta medicalã primara sau direct cãtre grupuri vulnerabile de populaţie;
j) realizarea lucrãrilor de secretariat în cadrul comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, legate de implementarea programelor şi, respectiv, a subprogramelor de sãnãtate.
ART. 5
(1) În sumele prevãzute pentru finanţarea programelor şi, respectiv, subprogramelor de sãnãtate se cuprind şi cheltuielile ocazionate de monitorizarea şi controlul acestora.
(2) În cadrul "Programului de prevenire şi control al bolilor netransmisibile" se cuprind şi cheltuielile aferente organizãrii transportului, în cazuri speciale, cu aeronave.
ART. 6
(1) Contraceptivele achiziţionate prin licitaţie la nivel naţional din fondurile alocate "Programului de sãnãtate a copilului şi familiei" se acorda fãrã plata prin cabinetele de planificare familialã sau prin medicii de familie, în cazul localitãţilor rurale sau oraşelor care nu au organizate astfel de cabinete, pe baza listei aprobate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, urmãtoarelor categorii de persoane: somere, eleve şi studente, persoane care fac parte din familii beneficiare de ajutor social, femei cu domiciliul stabil în mediul rural, femei care efectueazã un avort, la cerere, într-o unitate sanitarã publica, precum şi alte persoane fãrã venituri care prezintã dovezi în acest sens.
(2) Pentru celelalte categorii de persoane care se adreseazã cabinetelor de planificare familialã contraceptivele se acorda cu plata. Sumele rezultate din vânzare se utilizeazã în continuare pentru aprovizionarea ritmica şi diversificata cu contraceptive. La sfârşitul anului financiar, cu sumele rãmase în cont se reintregesc creditele bugetare utilizate pentru procurarea acestora.
ART. 7
(1) Pentru coordonarea tehnica, monitorizarea şi evaluarea "Programului de sãnãtate a copilului şi familiei" se înfiinţeazã în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Unitatea de management a programelor de sãnãtate a femeii, copilului şi familiei, finanţatã din fondurile alocate acestui program.
(2) Atribuţiile Unitãţii de management a programelor de sãnãtate a femeii, copilului şi familiei şi numãrul de personal se aproba prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
ART. 8
(1) Sumele prevãzute în bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei pentru finanţarea programelor şi, respectiv, a subprogramelor de sãnãtate se aloca lunar direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi instituţiilor subordonate, dupã caz.
(2) Sumele reprezentând finanţarea subprogramelor de sãnãtate se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare şi se aproba o data cu acestea.
ART. 9
(1) Sumele prevãzute în bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate pentru finanţarea programelor şi, respectiv, a subprogramelor de sãnãtate se utilizeazã pentru asigurarea în spital şi ambulatoriu a unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cu consecinţe grave asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei.
(2) Alocarea sumelor prevãzute la alin. (1) se face pe baza de contracte distincte, încheiate între casele de asigurãri de sãnãtate şi unitãţile sanitare, în calitate de furnizori de servicii medicale, în funcţie de numãrul de bolnavi trataţi şi de costul mediu/bolnav.
(3) Finanţarea programelor şi, respectiv, a subprogramelor de sãnãtate din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã lunar de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, în cadrul fondurilor aprobate pentru cheltuieli materiale şi prestãri de servicii cu caracter medical, din bugetul acestora.
(4) Casele de asigurãri de sãnãtate vor urmãri şi vor raporta lunar Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate utilizarea sumelor alocate potrivit destinaţiei acestora, precum şi indicatorii stabiliţi.
(5) Nerespectarea clauzelor contractuale, în sensul utilizãrii fondurilor pentru alte destinaţii sau al neraportarii indicatorilor stabiliţi, atrage rezilierea contractelor respective.
(6) Situaţiile prevãzute la alin. (5) vor fi aduse la cunostinta Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei de cãtre organele constatatoare, în termen de 48 de ore de la data constatãrii.
ART. 10
(1) Achiziţia unor medicamente ce se acorda în spital şi în ambulatoriu, a unor vaccinuri, materiale sanitare şi a altor materiale necesare derulãrii programelor şi, respectiv, subprogramelor de sãnãtate, nominalizate prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, se efectueazã prin licitaţie la nivel naţional, în condiţiile legii.
(2) Procedura de achiziţie se organizeazã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, precum şi de alte institute şi unitãţi sanitare abilitate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei, cu participarea Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(3) Medicamentele ce se acorda în ambulatoriu în cadrul programelor şi, respectiv, al subprogramelor de sãnãtate se asigura prin farmaciile aparţinând unitãţilor sanitare prin care acestea se deruleazã.
ART. 11
Sursele de finanţare a programelor sau subprogramelor, dupã caz, pot fi completate, potrivit legii, cu donaţii şi sponsorizãri.
ART. 12
(1) Modificarea sumelor aferente subprogramelor de sãnãtate, a structurii şi indicatorilor, pe parcursul derulãrii finanţãrii acestora, în funcţie de necesitaţi, se efectueazã, la propunerea fundamentatã a ordonatorilor secundari de credite, cu aprobarea ministrului sãnãtãţii şi familiei şi, respectiv, a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, în calitate de ordonatori principali de credite.
(2) Sumele rãmase neutilizate pana la data de 15 decembrie 2002 din derularea unor programe şi, respectiv, a unor subprograme de sãnãtate finanţate din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate pot fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor prevãzute în vederea decontãrii unor servicii medicale şi medicamente în anul curent.
ART. 13
(1) În anul 2002 în bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei este prevãzut şi "Programul de implementare a strategiei naţionale privind protecţia specialã a persoanelor cu handicap".
(2) Finanţarea, monitorizarea şi controlul programului se fac de cãtre Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap potrivit Normelor metodologice privind finanţarea proiectelor în domeniul protecţiei speciale a persoanelor cu handicap şi administrarea unitãţilor finanţate în comun de Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap şi organizaţiile neguvernamentale ale persoanelor cu handicap sau care au ca obiect de activitate protecţia specialã a persoanelor cu handicap, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 696/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 437 din 6 august 2001.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Radu Deac,
secretar de stat

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu



ANEXA 1

PROGRAMELE
finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, în anul 2002




I. Programe de sãnãtate - total, 8.564.478.743 mii lei
din care:

A. Bugetul de stat 4.419.478.743 mii lei
din care:
Cheltuieli de personal 1.006.803.000 mii lei
Cheltuieli materiale şi servicii 1.345.319.042 mii lei
Transferuri 1.082.755.655 mii lei
Cheltuieli de capital 984.601.046 mii lei

B. Bugetul Fondului de asigurãri
sociale de sãnãtate 4.145.000.000 mii lei
Cheltuieli materiale şi servicii 4.145.000.000 mii lei
1. Program comunitar de sãnãtate
publica - total, 1.813.044.983 mii lei
din care:
- bugetul de stat 1.243.044.983 mii lei
- bugetul Fondului de asigurãri
sociale de sãnãtate 570.000.000 mii lei
2. Program de prevenire şi control
al bolilor netransmisibile - total, 3.797.966.967 mii lei
din care:
- bugetul de stat 232.966.967 mii lei
- bugetul Fondului de asigurãri
sociale de sãnãtate 3.565.000.000 mii lei
3. Program de sãnãtate a copilului
şi familiei - total, 522.708.832 mii lei
din care:
- bugetul de stat 512.708.832 mii lei
- bugetul Fondului de asigurãri
sociale de sãnãtate 10.000.000 mii lei
4. Program de reforma, politici de
sãnãtate şi administraţie
sanitarã - total, 2.430.757.961 mii lei
din care:
- bugetul de stat 2.430.757.961 mii lei

II. Programul de implementare a strategiei
naţionale privind protecţia specialã
a persoanelor cu handicap - total, 27.500.000 mii lei
din care:
- bugetul de stat 27.500.000 mii lei.



---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016