Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 408 din 28 aprilie 2010  privind aprobarea acordarii unui ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 408 din 28 aprilie 2010 privind aprobarea acordarii unui ajutor de stat pentru motorina utilizata in agricultura

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 283 din 30 aprilie 2010
HOTĂ?RÂRE nr. 408 din 28 aprilie 2010
privind aprobarea acordãrii unui ajutor de stat pentru motorina utilizatã în agriculturã
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 283 din 30 aprilie 2010


În temeiul <>art. 108 din Constituţia României, republicatã , al <>art. 4 lit. s) pct. 13 şi al <>art. 5 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010 privind mãsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producãtorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 74/2010 ,

Guvernul României adoptã prezenta hotãrâre.

ART. 1
(1) Pentru motorina utilizatã la efectuarea lucrãrilor mecanizate în agriculturã, respectiv în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunãtãţiri funciare, se stabileşte o accizã redusã de 21,00 euro/1.000 litri.
(2) Diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusã potrivit alin. (1) se acordã ca ajutor de stat sub formã de rambursare.
(3) Ajutorul de stat acordat sub formã de rambursare se aplicã pentru cantitãţile maxime de motorinã achiziţionate şi utilizate începând cu data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri şi pânã la 31 decembrie 2012.
ART. 2
(1) Ajutorul de stat acordat sub formã de rambursare se aplicã pentru o cantitate totalã anualã de motorinã de maximum 700.646 mii litri.
(2) Cantitãţile maxime anuale de motorinã pentru care se acordã ajutorul de stat sub formã de rambursare, defalcate pentru sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunãtãţiri funciare, sunt prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta hotãrâre.
ART. 3
Diferenţa dintre acciza standard, prevãzutã la titlul VII "Accize şi alte taxe speciale" din <>Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi acciza redusã, prevãzutã la art. 1, se determinã în lei pe baza cursului de schimb valutar utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii.
ART. 4
Prevederile prezentei hotãrâri se aplicã beneficiarilor prevãzuţi în cuprinsul dispoziţiilor art. 3 lit. a)-d) şi <>art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010 privind mãsuri financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat acordate producãtorilor agricoli, începând cu anul 2010, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 74/2010 .
ART. 5
(1) Ajutorul de stat se acordã sub formã de rambursare cãtre beneficiarii prevãzuţi la art. 4 şi reprezintã diferenţa de accizã calculatã conform prevederilor art. 3, în limita cantitãţilor prevãzute la art. 2.
(2) Cu ocazia fiecãrei aprovizionãri cu motorinã, beneficiarii vor solicita documentele fiscale de vânzare (facturi fiscale) emise de furnizori pe numele beneficiarilor.
(3) Beneficiazã de ajutor de stat în temeiul prezentei scheme orice solicitant care depune la autoritatea responsabilã de administrarea schemei, respectiv centrele judeţene/centrele locale ale Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, o cerere de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare, autoritatea competentã confirmând în scris, sub rezerva unor verificãri ulterioare, acordul pentru finanţare solicitat. Cererea va conţine cel puţin informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi/sau efectivele de animale/pãsãri/albine/viermi de mãtase, pe care le exploateazã şi/sau lucrãrile de îmbunãtãţiri funciare pe care le executã, în anul calendaristic pentru care se solicitã acordarea ajutorului de stat.
(4) Beneficiarii prevãzuţi la art. 4, pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare, solicitã în baza unor cereri adresate Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, prin centrele judeţene/centrele locale, dupã caz, determinarea trimestrialã a cantitãţilor de motorinã pentru care se aplicã ajutorul de stat acordat sub formã de rambursare.
(5) Pentru a beneficia de ajutorul de stat acordat sub formã de rambursare, cererile se depun pânã la finele lunii urmãtoare trimestrului pentru care se solicitã rambursarea, însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantitãţile de motorinã achiziţionate aferente trimestrului respectiv, precum şi de documentele fiscale prevãzute la alin. (2).
(6) Pe baza solicitãrilor formulate de cãtre beneficiari, centrele judeţene analizeazã cererile, determinã cantitãţile de motorinã pentru care se aplicã ajutorul de stat acordat sub formã de rambursare şi transmit cãtre Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã situaţiile centralizatoare cu beneficiarii şi sumele aferente cantitãţilor de motorinã determinate.
(7) Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã întocmeşte şi transmite la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale situaţia centralizatoare cu beneficiarii şi sumele aferente cantitãţilor de motorinã achiziţionate.
(8) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale, dupã primirea situaţiei centralizatoare cu beneficiarii şi sumele aferente cantitãţilor de motorinã achiziţionate, stabileşte prin ordin al ministrului, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cantitãţile de motorinã ce beneficiazã de ajutor de stat acordat sub formã de rambursare, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate.
ART. 6
Agenţia de Plãţi şi Intervenţie pentru Agriculturã, în calitate de autoritate responsabilã de administrarea schemei de ajutor de stat prevãzutã de prezenta hotãrâre, elaboreazã procedurile specifice de implementare şi control, precum şi formularistica necesarã, care se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltãrii rurale.
ART. 7
Suma alocatã acestei scheme de ajutor de stat se aprobã în conformitate cu <>art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 74/2010 .
ART. 8
(1) Utilizarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sub formã de rambursare, în alte scopuri decât pentru cele prevãzute în prezenta hotãrâre, sau vânzarea acesteia atrage obligaţia beneficiarului la plata sumelor primite ca ajutor de stat acordat sub formã de rambursare, cu aplicarea prevederilor <>art. 13-17 din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2010 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 74/2010 .
(2) Fapta prevãzutã la alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 20.000 lei.
ART. 9
Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevãzute la art. 8 se fac de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltãrii Rurale şi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, care au obligaţia de a verifica modul de respectare a prevederilor prezentei hotãrâri.
ART. 10
Prevederile art. 8 referitoare la contravenţii se completeazã cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
Prezenta hotãrâre este în conformitate cu prevederile art. 8 al Directivei 2003/96/CE a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice şi a electricitãţii, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 283 din 31 octombrie 2003, cu modificãrile ulterioare, precum şi cu prevederile art. 1 alin. (2) al Directivei 95/60/CE a Consiliului din 27 noiembrie 1995 privind marcarea fiscalã a motorinei şi a kerosenului, publicatã în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 291 din 6 decembrie 1995.
ART. 12
Prezenta hotãrâre intrã în vigoare de la data emiterii deciziei Comisiei Europene de autorizare a acordãrii ajutorului de stat.

PRIM-MINISTRU
EMIL BOC

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul agriculturii
şi dezvoltãrii rurale,
Mihail Dumitru

Ministrul finanţelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vlãdescu

Şeful Departamentului
pentru Afaceri Europene,
Bogdan Mãnoiu

Bucureşti, 28 aprilie 2010.
Nr. 408.


ANEXÃ

Cantitãţile maxime anuale de motorinã pentru care se acordã
ajutorul de stat sub formã de rambursare, defalcate pentru
sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunãtãţiri funciare


┌────┬────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┐
│Nr. │ │Necesarul maxim │
│crt.│ Specificare │ de motorinã │
│ │ │ - mii litri - │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ I.│Sectorul vegetal │ 597.226 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ II.│Sectorul zootehnic │ 99.720 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│III.│Sectorul îmbunãtãţiri funciare │ 3.700 │
├────┼────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│ │TOTAL: │ 700.646 │
└────┴────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────┐
│ Specificare │Consum specific │
│ │ (U.M.) │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Sectorul vegetal │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Cereale │ 78 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Orez │ 96 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Leguminoase boabe │ 78 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Oleaginoase │ 78 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Cartof │ 150 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Sfeclã de zahãr │ 139 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Tutun şi hamei │ 140 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Plante medicinale şi aromatice │ 100 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Legume cultivate în câmp │ 148 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Pepeni verzi şi galbeni │ 150 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Flori şi plante ornamentale │ 100 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Pãşuni naturale, fâneţe naturale, pajişti temporare │ 30 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Plante de nutreţ + însilozare │ 130 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Livezi │ 130 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Cãpşun, alţi arbuşti fructiferi │ 65 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Viţã-de-vie │ 125 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Teren în pregãtire pentru livezi, vii, pentru alte │ │
│culturi permanente │ 150 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Pepiniere pomicole, pepiniere viticole, plantaţii portaltoi, │ │
│altele │ 40 litri/ha │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Sectorul zootehnic │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Pãsãri │ 39 litri/UVM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Porc │ 6 litri/UVM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Bovine │ 56 litri/UVM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Ovine, caprine │ 6,75 litri/UVM │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Albine şi viermi de mãtase │ 18 litri/ │
│ │ familie/cutie │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Îmbunãtãţiri funciare*) │ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────┤
│Instalaţii de irigat acţionate cu motoare termice │ 50 litri/ │
│ │ 1.000 mc apã │
└─────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────┘


------------
*) Consumul specific pentru alte lucrãri de îmbunãtãţiri funciare se aprobã prin ordinul prevãzut la art. 6.

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016