Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   HOTARARE nr. 407 din 2 aprilie 2003  privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a aparatelor de climatizare de uz casnic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

HOTARARE nr. 407 din 2 aprilie 2003 privind stabilirea cerintelor referitoare la etichetarea si eficienta energetica pentru introducerea pe piata a aparatelor de climatizare de uz casnic

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 267 din 17 aprilie 2003

    In temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 9 din Legea nr. 199/2000 privind utilizarea eficienta a energiei, republicată,
    în aplicarea prevederilor art. 69, 70 şi 79 din Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte, semnat la Bruxelles la 1 februarie 1993, ratificat prin Legea nr. 20/1993,

    Guvernul României adopta prezenta hotărâre.

    ART. 1
    (1) Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele referitoare la etichetarea şi eficienta energetica pentru introducerea pe piaţa a aparatelor de climatizare de uz casnic, denumite în continuare aparate.
    (2) Sunt supuse prevederilor prezentei hotărâri aparatele alimentate de la reţeaua electrica, asa cum sunt definite în standardele romane care adopta standardele europene EN 255-1, EN 814-1 şi standardele europene armonizate, adoptate de Comitetul European de Standardizare (CEN), ale căror numere de referinţa se publica în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene.
    (3) Prezenta hotărâre se aplica şi aparatelor care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta încheiat în condiţiile legii, adică acelora care sunt oferite la vânzare, închiriere sau vânzare în rate printr-o comunicare scrisă, prin corespondenta, prin oferte scrise, prin anunţuri publicitare pe Internet sau prin alte mijloace pe suport electronic. Oferta de vânzare a unor astfel de aparate trebuie sa conţină informaţiile cuprinse în fişa prevăzută în anexa nr. 2.
    ART. 2
    Prevederile prezentei hotărâri nu se aplica:
    a) aparatelor care pot folosi alte surse de energie;
    b) aparatelor tip aer-apa şi apa-apa;
    c) unităţilor cu puterea frigorifică mai mare de 12 kW.
    ART. 3
    In sensul prezentei hotărâri, următorii termeni se definesc astfel:
    a) furnizor - producătorul, reprezentantul sau autorizat stabilit pe teritoriul României sau pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene ori persoana responsabilă cu introducerea pe piaţa a aparatului;
    b) distribuitor - agentul economic care vinde en detail, inclusiv în rate, închiriază sau expune aparate utilizatorilor finali, în vederea comercializării;
    c) fişa - un tabel standard cu informaţii tehnice privind aparatul.
    ART. 4
    (1) Se admite introducerea pe piaţa numai a aparatelor care îndeplinesc următoarele condiţii:
    a) au aplicată, într-un loc vizibil, în exterior, pe partea frontala sau de sus a aparatului, o eticheta indicând consumul de energie, clasa de eficienta energetica şi alte caracteristici, după caz, conform precizărilor prevăzute în anexa nr. 1;
    b) sunt însoţite de o fişa al carei conţinut este prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Informaţiile incluse în eticheta şi în fişa sunt stabilite în conformitate cu procedurile de încercare prevăzute în standardele romane care adopta standardele europene armonizate menţionate la art. 1 alin. (2).
    (3) Pana la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri Ministerul Industriei şi Resurselor şi Asociaţia de Standardizare din România vor asigura adoptarea standardelor prevăzute la art. 1 alin. (2) ca standarde naţionale de eficienta energetica.
    (4) Clasa de eficienta energetica a unui aparat, specificată în eticheta şi în fişa, este prevăzută în anexa nr. 3.
    (5) Termenii utilizaţi în eticheta şi în fişa sunt prevăzuţi în anexa nr. 4.
    ART. 5
    (1) Furnizorul răspunde pentru corectitudinea informaţiilor înscrise în eticheta şi în fişa.
    (2) Consimţământul furnizorului pentru publicarea informaţiilor înscrise în eticheta sau în fişa este prezumat.
    (3) Obligaţia de aplicare a etichetei revine distribuitorului. Furnizorul are obligaţia sa transmită gratuit distribuitorului etichetele necesare. In acest sens alegerea sistemului de livrare a etichetelor rămâne la latitudinea furnizorului. Totuşi, atunci când un distribuitor solicita transmiterea etichetelor, furnizorii trebuie sa asigure livrarea prompta a acestora.
    (4) Informaţiile incluse în eticheta şi în fişa se redactează în limba romana, fără a se exclude posibilitatea furnizarii informatiei şi în alte limbi.
    (5) Se interzice aplicarea de alte etichete, mărci, simboluri, inscripţii referitoare la consumul electric de energie, care nu corespund cerinţelor prezentei hotărâri, cu excepţia etichetelor ecologice.
    ART. 6
    (1) Producătorul sau reprezentantul sau autorizat întocmeşte şi deţine, timp de 5 ani de la data fabricării ultimului aparat din seria respectiva de fabricaţie, documentaţia care atesta conformitatea acestuia cu cerinţele prezentei hotărâri.
    (2) Documentaţia va fi prezentată spre examinare, la cerere, autorităţilor cu atribuţii de control în domeniu şi va conţine:
    a) denumirea şi sediul furnizorului;
    b) descrierea generală a modelului de aparat, pentru a permite identificarea acestuia;
    c) informaţii, incluzând eventual şi desene relevante, privind principalele caracteristici tehnice ale modelului de fabricaţie, în special cele care afectează în mod esenţial consumul de energie;
    d) rapoarte de încercări şi măsurători privind consumul electric al cuptorului, efectuate în condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (2);
    e) instrucţiuni de utilizare.
    (3) Atunci când informaţiile se referă la o combinaţie specifica de modele, bazată pe calcule de proiectare si/sau o extrapolare de combinaţii, documentaţia trebuie sa conţină detalii ale acestor calcule si/sau extrapolari şi privind încercările efectuate pentru verificarea acuratetei calculelor efectuate, detalii ale modelului matematic pentru calculul performantei sistemelor split şi măsurătorile efectuate pentru verificarea modelului.
    ART. 7
    In cazul în care producătorul sau reprezentantul sau autorizat nu are sediul în România, obligaţia de a deţine documentaţia prevăzută la art. 6 alin. (2) şi de a o prezenta spre examinare, la cerere, autorităţilor cu atribuţii de control în domeniu revine persoanei responsabile cu introducerea pe piaţa a aparatului.
    ART. 8
    (1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
    a) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) şi ale art. 5 alin. (5), cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, retragerea de pe piaţa si/sau interzicerea introducerii pe piaţa a aparatelor neconforme;
    b) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2), ale art. 6 şi 7, cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, interzicerea comercializării pana la o data stabilită de organul de control al autorităţii competente pentru eliminarea neconformitatilor.
    (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul anume împuternicit din cadrul Agenţiei Romane pentru Conservarea Energiei.
    (3) Prevederile referitoare la contravenţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare.
    ART. 9
    Agenţia Romana pentru Conservarea Energiei va promova măsuri pentru informarea şi educarea consumatorului, în scopul utilizării eficiente a energiei.
    ART. 10
    Anexele nr. 1-4 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
    ART. 11
    Prezenta hotărâre intra în vigoare la 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

                                 PRIM-MINISTRU
                                 ADRIAN NĂSTASE

                                Contrasemnează:
                                ---------------
                      Ministrul industriei şi resurselor,
                                Dan Ioan Popescu

    Bucureşti, 2 aprilie 2003.
    Nr. 407.


    ANEXA 1


                           PRECIZĂRI PRIVIND ETICHETA

    Definirea informaţiilor ce trebuie incluse în eticheta:
    1. Denumirea furnizorului sau marca de fabricaţie
    2. Elementele de identificare a modelului de aparat stabilit de furnizor
    Pentru sistemele split şi multisplit, identificarea elementelor interioare şi exterioare ale combinatiei de modele la care corespund cifrele indicate alăturat
    3. Clasa de eficienta energetica a modelului sau a combinatiei de modele, determinata în conformitate cu prevederile anexei nr. 3
    Vârful sagetii conţinând litera indicatoare a clasei de eficienta energetica reală a aparatului trebuie plasat la acelaşi nivel cu vârful sagetii de eficienta energetica corespondente.
    Înălţimea sagetii conţinând litera indicatoare trebuie sa fie mai mare decât înălţimea sagetilor în dreptul cărora este plasata, dar nu mai mare decât dublul inaltimii acestora.
    4. Fără a se aduce atingere sistemului privind etichetarea ecologica, pentru aparatul la care s-a obţinut dreptul de aplicare a ecoetichetei conform Hotărârii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice se poate aplica pe eticheta o copie de pe marcajul ecologic.
    5. Consumul anual de energie, estimat, calculat cu puterea totală definită de standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre, multiplicata cu o medie de 500 ore/an în regim de răcire la sarcina maxima, determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1 "moderate")
    6. Puterea frigorifică definită drept capacitate frigorifică, în kW, a aparatului în regim de răcire, la sarcina maxima, determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1 "moderate")
    7. Eficienta frigorifică a aparatului (EER) în regim de răcire, la sarcina maxima, determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1 "moderate")
    8. Tipul aparatului: numai răcire, încălzire şi răcire
    Săgeata indicatoare trebuie sa fie plasata la acelaşi nivel cu tipul aparatului corespondent.
    9. Modul de răcire: răcire cu aer, răcire cu apa
    Săgeata indicatoare trebuie sa fie plasata la acelaşi nivel cu tipul aparatului corespondent.
    10. Numai pentru aparate cu posibilitate de încălzire (eticheta 2), puterea calorică definită drept capacitate de încălzire, în kW, a aparatului în regim de încălzire la sarcina maxima, determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1 + 7°C)
    11. Numai pentru aparate cu posibilitate de încălzire (eticheta 2), clasa de eficienta conform anexei nr. 3, exprimată pe o scara de la A (eficient) la G (puţin eficient), determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1 + 7°C). In cazul în care căldura este produsă de o rezistenta electrica, COP (coeficient de performanta) trebuie sa aibă valoarea 1.
    12. Atunci când este aplicabil, nivelul de zgomot măsurat în timpul funcţionarii în condiţiile standard pentru determinarea eficientei energetice este determinat conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţa a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer.
    Explicatia inscriptionarilor ce figurează pe eticheta:
    Culori utilizate: CMGN - cian, magenta, galben, negru
    De exemplu: 07X0: 0% cian, 70% magenta, 100% galben, 0% negru
    Săgeţi:
    A: X0X0
    B: 70X0
    C: 30X0
    D: 00X0
    E: 03X0
    F: 07X0
    G: 0XX0
    Culoarea conturului: X070
    Textul se tipareste integral în negru pe fond alb. Culoarea de fond a sagetii care indica clasa de eficienta energetica este neagra.


    ANEXA 2


                                      FIŞA

    Fişa trebuie sa conţină informaţiile prevăzute mai jos, care pot fi prezentate:
    1. sub forma unui tabel regrupand diferite aparate furnizate de acelaşi furnizor;
    2. alături/împreună cu instrucţiunile de utilizare.
    Dacă se optează pentru modul de prezentare prevăzut la pct. 1, informaţiile se prezintă în ordinea următoare:
    1. Denumirea furnizorului sau marca de fabricaţie
    2. Elemente de identificare a modelului de aparat stabilit de furnizor
    Pentru sistemele split şi multisplit, identificarea elementelor interioare şi exterioare ale combinatiei de modele la care corespund cifrele indicate alăturat
    3. Clasa de eficienta energetica a modelului, determinata conform prevederilor anexei nr. 3 şi exprimată astfel "Clasa de eficienta energetica pe scara de la A (eficient) la G (puţin eficient)". Dacă aceasta informaţie este specificată într-un tabel, poate sa fie exprimată în alta forma, cu condiţia sa apara clar clasamentul de la A (eficient) la G (puţin eficient).
    4. Dacă informaţia este specificată într-un tabel şi unele dintre aparatele menţionate în tabel au primit eticheta ecologica conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 189/2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice, aceasta informaţie poate fi inclusă în tabel. In acest caz antetul tabelului va include menţiunea "Eticheta ecologica europeană", iar coloana corespunzătoare va conţine o copie a ecoetichetei. Aceasta prevedere nu prejudiciază nici o cerinţa a sistemului privind etichetarea ecologica.
    5. Consumul anual de energie estimat, calculat pe baza unui consum mediu de 500 ore/an şi determinat în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1 "moderate"). Consumul este definit conform anexei nr. 1, pct. 5.
    6. Puterea frigorifică definită drept capacitate frigorifică, în kW, a aparatului în regim de răcire, la sarcina maxima, determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1 "moderate"), definită conform anexei nr. 1.
    7. Eficienta frigorifică a aparatului (EER) în regim de răcire, la sarcina maxima, determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1 "moderate").
    8. Tipul aparatului: numai răcire, încălzire şi răcire
    9. Modul de răcire: răcire cu aer, răcire cu apa
    10. Numai pentru aparate cu posibilitate de încălzire (eticheta 2), puterea calorică definită drept capacitate de încălzire, în kW, a aparatului în regim de încălzire la sarcina maxima, determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1+7C) şi conform anexei nr. 1, pct. 10
    11. Numai pentru aparate cu posibilitate de încălzire (eticheta 2), clasa de eficienta conform anexei nr. 3, exprimată pe o scara de la A (eficient) la G (puţin eficient), determinata în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre (condiţii T1+7C) şi conform anexei nr. 1, pct. 11. In cazul în care căldura este produsă de o rezistenta electrica, coeficientul de performanta (COP) trebuie sa aibă valoarea 1.
    12. Atunci când este aplicabil, nivelul de zgomot măsurat în timpul funcţionarii în condiţiile standard pentru determinarea eficientei energetice este determinat conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţa a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer.
    13. Furnizorii pot include informaţii suplimentare la pct. 5 şi 8 dacă au efectuat încercări pentru alte condiţii determinate în conformitate cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4 alin. (2) din hotărâre.


    ANEXA 3


                   CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA A APARATELOR

    1. Clasa de eficienta energetica se determina astfel:

    Tabelul 1 - Aparate racite cu aer

    Tabelul 1.1
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate split şi mulţi-split │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 3,20 < EER │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 3,20 ≥ EER > 3,00 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 3,00 ≥ EER > 2,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 2,80 ≥ EER > 2,60 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 2,60 ≥ EER > 2,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 2,40 ≥ EER > 2,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 2,20 ≥ EER │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘

    Tabelul 1.2
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate monobloc*1) │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 3,00 < EER │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 3,00 ≥ EER > 2,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 2,80 ≥ EER > 2,60 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 2,60 ≥ EER > 2,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 2,40 ≥ EER > 2,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 2,20 ≥ EER > 2,00 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 2,00 ≥ EER │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘

----------
    *1) Aparatele monobloc cu doua conducte, definite ca aparate situate
        complet în spaţiul de climatizat şi ale căror prize de admisie si
        evacuare a aerului din condensator sunt legate la exterior prin doua
        conducte, se clasifica conform tabelului 1.2 şi li se aplica un
        factor de corecţie de - 0,4.

    Tabelul 1.3
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate cu o singura conducta │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 2,60 < EER │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 2,60 ≥ EER > 2,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 2,40 ≥ EER > 2,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 2,20 ≥ EER > 2,00 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 2,00 ≥ EER > 1,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 1,80 ≥ EER > 1,60 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 1,60 ≥ EER │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘

    Tabelul 2 - Aparate racite cu apa

    Tabelul 2.1
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate split şi mulţi-split │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 3,60 < EER │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 3,60 ≥ EER > 3,30 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 3,30 ≥ EER > 3,10 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 3,10 ≥ EER > 2,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 2,80 ≥ EER > 2,50 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 2,50 ≥ EER > 2,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 2,20 ≥ EER │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘

    Tabelul 2.2
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate monobloc │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 4,40 < EER │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 4,40 ≥ EER > 4,10 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 4,10 ≥ EER > 3,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 3,80 ≥ EER > 3,50 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 3,50 ≥ EER > 3,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 3,20 ≥ EER > 2,90 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 2,90 ≥ EER │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘

    2. Atunci când coeficientul de performanta este determinat în conformitate
       cu procedurile de încercare din standardele prevăzute la art. 4
       alin. (2) din hotărâre, la condiţii T1+7°C, clasa de eficienta
       energetica este determinata conform următoarelor tabele:


    Tabelul 3 - Aparate în regim de încălzire, racite cu aer

    Tabelul 3.1
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate split şi mulţi-split │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 3,60 < COP │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 3,60 ≥ COP > 3,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 3,40 ≥ COP > 3,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 3,20 ≥ COP > 2,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 2,80 ≥ COP > 2,60 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 2,60 ≥ COP > 2,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 2,40 ≥ COP │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘

    Tabelul 3.2
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate monobloc*1) │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 3,40 < COP │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 3,40 ≥ COP > 3,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 3,20 ≥ COP > 3,00 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 3,00 ≥ COP > 2,60 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 2,60 ≥ COP > 2,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 2,40 ≥ COP > 2,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 2,20 ≥ COP │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘

------------
    *1) Aparatele monobloc cu doua conducte se clasifica conform tabelului
        3.2 şi li se aplica un factor de corecţie de - 0,4.


    Tabelul 3.3
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate cu o singura conducta │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 3,00 < COP │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 3,00 ≥ COP > 2,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 2,80 ≥ COP > 2,60 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 2,60 ≥ COP > 2,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 2,40 ≥ COP > 2,10 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 2,10 ≥ COP > 1,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 1,80 ≥ COP │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘


    Tabelul 4 - Aparate în regim de încălzire, racite cu apa

    Tabelul 4.1
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate split şi mulţi-split │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 4,00 < COP │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 4,00 ≥ COP > 3,70 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 3,70 ≥ COP > 3,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 3,40 ≥ COP > 3,10 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 3,10 ≥ COP > 2,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 2,80 ≥ COP > 2,50 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 2,50 ≥ COP │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘

    Tabelul 4.2
 ┌──────────────────┬─────────────────────────────────────┐
 │Clasa de eficienta│ Aparate monobloc │
 │ energetica │ │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ A │ 4,70 < COP │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ B │ 4,70 ≥ COP > 4,40 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ C │ 4,40 ≥ COP > 4,10 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ D │ 4,10 ≥ COP > 3,80 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ E │ 3,80 ≥ COP > 3,50 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ F │ 3,50 ≥ COP > 3,20 │
 ├──────────────────┼─────────────────────────────────────┤
 │ G │ 3,20 ≥ COP │
 └──────────────────┴─────────────────────────────────────┘



    ANEXA 4


                                    TERMENII
utilizaţi în eticheta şi în fişa, exprimand echivalentul în limbile comunitare pentru termenii din limba romana

    Echivalentul în limbile comunitare pentru termenii în limba romana prezentaţi mai sus sunt:


 ┌─────┬─────┬──────────────────┬───────────────┬───────────────┬─────────────┬────┬─────────────────┬───────────────────┬──────────────────┬────────────────┬────────────────┬────────────────┬───────────────┐
 │Eti- │Fişa │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │cheta│Anexa│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │Anexa│nr. 2│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │nr. 1│Coman│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │da │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │prin │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │posta│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │Anexa│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │nr. 3│ RO │ ES │ DA │ DE │EL*)│ EN │FR │IT │ NL │ PT │ FI │ SV │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │(x) │ │Energie │Energia │Energi │Energie │ │Energy │Energie │Energia │Energie │Energia │Energi │Energia │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ I │ 1 │Producător │Fabricante │Maerke │Hersteller │ │Manufacturer │Fabricant │Costruttore │Fabrikant │Fabricante │Tavaran- │Leverantor │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │toimittaja │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Model │Modelo │Malli │Modell │
 │ II │ 2 │Model │Modelo │Model │Modell │ │Model │Modele │Modello │ │ │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ II │ 2 │Unitate exterioară│Unidad exterior│Udendors enhed │Auâengerat │ │Outside unit │Unite exterieure │Unita esterna │Buitenapparaat │Unidade exterior│Ulkoyksik ko │Utomhusenhet │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ II │ 2 │Unitate interioară│Unidad interior│Indendors enhed│Innengerat │ │Inside unit │Unite interieure │Unita interna │Binnen-apparaat │Unidade interior│Sisayksik ko │Inomhusenhet │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │(x) │ │Eficient │Mas eficiente │Lavt forbrug │Niedriger │ │More efficient │Econome │Bassi consumi │Efficient │Mais eficiente │Vahan kuluttava │Lag │
 │ │ │ │ │ │Verbrauch │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │(x) │ │Puţin eficient │Menos eficiente│Hojt forbrug │Hoher │ │Less efficient │Peu econome │Alţi consumi │Inefficient │Menos eficiente │Paljon kuluttava│Hog │
 │ │ │ │ │ │Verbrauch │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ │ 3 │Clasa de eficienta│Clase de │Relativt │Energieeffi- │ │Energy efficiency│Classement selon │Classe di │Energie-effi- │Classe de │Energiate hok- │Energieffekti- │
 │ │ │energetica pe o │eficiencia │energiforbrug │zienzklasse │ │class ... o a │son efficacite │efficienza │cientieklasse │eficiencia │kuusluokk a │vitetsklass pa │
 │ │ │scara de la A │energetica │........... │... auf │ │scale of A (more │energetique ... sur│energetica ... su │... opee schaal │energetica │asteikolla │en skala fran │
 │ │ │(eficient) la G │............ │pa skalaen A │einer │ │efficient) to G │une echelle allant │una scala da A │van A(efficient)│......... │A: sta (vahan │A(lag) till │
 │ │ │(puţin eficient) │en una escala │(lavt forbrug) │Skala von A │ │(less efficient) │de A (econome) a │(bassi consumi) a │tot G (ineffi- │numa escala de │kuluttava) │G(hog) │
 │ │ │ │que abarca de │til G (hojt │(niedriger │ │ │G (peu econome) │G (alţi consumi) │cient) │A (eficiente) │G: hen (paljon │ │
 │ │ │ │A (mas │forbrug) │Verbrauch) │ │ │ │ │ │a G │kuluttava) │ │
 │ │ │ │eficiente) a G │ │bis G(hoher │ │ │ │ │ │(ineficiente) │ │ │
 │ │ │ │(menos │ │Verbrauch) │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │eficiente) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ V │ 5 │Consum anual de │Consumo de │Energiforbrug/ │Jahrlicher │ │Annual energy │Consommation │Consumo annuo di │Jaarl. ks │Consumo anual │Vuotuinen │Arlig energifor│
 │ │ │energie, în kW, │energia anual │ar kWh ved │Energiever- │ │consumption kWh │annuelle │energia kWh in │energieverbruik │de energia kWh │energiank │brukning i │
 │ │ │în regim de │kWh en modo │koling │brauch kWh │ │în cooling mode │d'energie kWh en │modalita │KWh în koelstand│no modo de │u-lutus kWh │kyllage kWh │
 │ │ │răcire │refrigeraci on │ │im Kuhl- │ │ │mode refroidisse- │raffreddamento │ │arrefecimento │jaahdy- │ │
 │ │ │ │ │ │betrieb │ │ │ment │ │ │ │tystoiminn olla │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ V │ 5 │Consum real │El consumo │Det faktiske │Der │ │Actual │La consommation │Îl consumo │Feitel. k │O consumo │Todellinen │Den │
 │ │ │depinde de │efectivo │energiforbrug │tatsachliche │ │consumption │reelle depend de │effettivo dipende │verbruik │real de │kulutus │faktiska │
 │ │ │modul de │depender a del │vil bero pa │Energiever- │ │will depend │la maniere dont │dal clima e dalle │afhankel. k │energia │riippuu lait- │forbruknin │
 │ │ │utilizare şi │clima y del uso│brugen af │brauch hangt │ │on how the │l'appareil est │modalita d'uso │van de w . │dependera │teen │gen │
 │ │ │de climat │del aparato │anlaegget og │von der │ │appliance is │utilise et du │dell apparecchio │ze │das │kayttota- │beor pa │
 │ │ │ │ │vejrforhold │Verwendung │ │used and │climat │ │van gebruik │condicoes de │voista ja │hur │
 │ │ │ │ │ │des Gerats │ │climate │ │ │van het │utilizacao do │ilmas- │maskinen │
 │ │ │ │ │ │sowie von │ │ │ │ │apparaat en │aparelho e │tosta │anvands │
 │ │ │ │ │ │den │ │ │ │ │het klimaat │do clima │ │och pa klimatet│
 │ │ │ │ │ │Klimabedin- │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │gungen ab │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ VI │ 6 │Puterea │Potencia de │Koleeffekt │Kuhlleistung │ │Cooling output │Puissance │Potenza │Koelvermog │Potencia de │Jaahdytyste │Kyleffekt │
 │ │ │frigorifică │refrigeraci on │ │ │ │ │frigorifique │refrigerante │en │arrefecimento │ho │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │VII │ 7 │Eficienta │Indice de │Energieffekt │Energieeffi- │ │Energy │Niveau de │Indice di effi- │Energie- │Indice de │Energiateho │Energieffe │
 │ │ │frigorifică │eficiencia │ivi- │zienzgroâe │ │efficiency │rendement │cienza │efficientie- │eficiencia │k- │ktivi- │
 │ │ │la sarcina │energetica │tetskvotient │bel Volllast │ │ratio │energetique a │elettrica a │verhouding │energetica │kuuskerroin │tetskvot │
 │ │ │maxima │con carga │ved fuld │ │ │(EER) at full │pleine charge │pleno regime │volle │(EER) a │taydella │pa │
 │ │ │ │completa │belastning │ │ │load │ │ │belasting │a │kuor- │hogsta │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │plena carga │mituksella │kyllage │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │VII │ 7 │Cel mai ridicat │Cuanto mayor │Hoj vaerdi │Je hoher, │ │The higher │Doit etre le │La piu elevata │Hoe hoger │Deve ser o │Mită │Ju hogre │
 │ │ │ │mejor │betyder bedre │desto besser │ │the better │plus eleve │possibile │hoe beter │mais eleyado │korkeampi, │desto │
 │ │ │ │ │effektivitet │ │ │ │possible │ │ │possivel │sen parempi │battre │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │VIII │ 8 │Tip │Tipo │Type │Typ │ │Size │Type │Tipo │Type │Tipo │Tyyppi │Typ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │VIII │ 8 │Numai răcire │Solo │Koling │Nur │ │Cooling only │Refroidissement │Solo reffredamento│Alleen │So arrefeci- │Pelkka │Endast │
 │ │ │ │refrigeracion │ │Kuhlfunktion │ │ │seulement │ │koeling │mento │jaahdytys │kylning │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │VIII │ 8 │Răcire/ │Refrigeracion/ │Koling/ │Kuhlfunktion/│ │Cooling/ │Refroidissement/ │Raffreddamento/ │Koeling/ │Koeling/ │Jaahdytys/ │Kylning och │
 │ │ │încălzire │calefaccion │opvarmning │Heizfunktion │ │heating │chauffage │riscaldamento │verwarming │verwarming │lammitys │uppvarmni │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ng │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │IX │ 9 │Răcire cu aer │Refrigera │Luftkolet │Luftkuhlung │ │Air cooled │Refroidissement │Raffreddamento │Luchtgekoeld │Arrefecimento │Ilmajaahdyt- │Ilmajaahd │
 │ │ │ │do por aire │ │ │ │ │par air │ad aria │ │a ar │teinen │yt- │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │teinen │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │IX │ 9 │Răcire cu apa │Refrigera do │Vandkolet │Wasserkuh- │ │Water cooled │Refroidissement │Raffreddamento │Watergekoe │Arrefecimento │Vesijaahdyt- │Vattenkyid │
 │ │ │ │por aqua │ │lung │ │ │par eau │ad acqua │Id │a agua │teinen │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ X │ 10 │Puterea │Potencia │Opvarmning │Heizleistung │ │Heat output │Puissance de │Potenza di │Verwarming │Verwarmings │Lammitysteh │Varmeeffe │
 │ │ │calorică │termica │seffekt │ │ │ │chauffage │riscaldamento │s- │- │o │kt │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │vermogen │vermogen │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │XI │ 11 │Clasa de │Clase de │Clase de │Energieeffi- │ │Heating │Performance │Efficienza │Energie- │Eficiencia │Energiateho │Energieffe │
 │ │ │eficienta │eficiencia │eficiencia │zienzklasse │ │performance │energetique en │energetica in │efficientie- │energetica no │k- │ktivi- │
 │ │ │energetica │ener- │ener- │der │ │... A (more │mode de chauffage: │modalita │klasse în de │modo de │kuusluokka │tetsklass │
 │ │ │la încălzire │getica en │getica en │Heizfunktion:│ │efficient) │A (econome) │riscaldamento: │verwarming │aquecimento: │asteikolla: │for │
 │ │ │A (eficient) │modo │modo │A (niedriger │ │G (less │G (peu econome) │A (basi consumi) │s- │A (mais │A (vahan │uppvarmin │
 │ │ │G (puţin │calefac- │calefac- │Verbrauch) │ │efficient) │ │G (alţi consumi) │stand: │eficiente) │kuluttava) │gs │
 │ │ │eficient) │cion; │cion: │G (hoher │ │ │ │ │A (efficient) │G (menos │G (paljon │laget: │
 │ │ │ │A (mas │A (mas │Verbrauch) │ │ │ │ │G (inefficient) │eficiente) │kuluttava) │A (lag) │
 │ │ │ │eficiente) │eficiente) │ │ │ │ │ │ │ │ │G (hog) │
 │ │ │ │G (menos │G (menos │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │ │eficiente) │eficiente) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │XII │12 │Nivel de │Ruido │Lydeffekt- │Gerausch │ │Noise [dB(A) re │Bruit [dB(A) re │Bruit [dB(A) re │Geluidsnive │Nivel de │Aani (dB(A) │Buller dB(A) │
 │ │ │zgomot │[dB( A) re │niveau dB(A) │(dB( A) re │ │1 pW] │1 pW] │1 pw] │au dB(A) │ruido dB(A) │re 1pW │ │
 │ │ │ │1 pW] │(Stoj) │1 pW) │ │ │ │ │re 1 pW) │re 1pW │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │(x) │ │Fişa de │Ficha de │Brochurerne │Ein │ │Further infor- │Une fiche │Gli opuscoli │Een kaart │Ficha porme- │Tuote- esit- │Produktbr │
 │ │ │informaţii │infor- │om │Datenblatt │ │mation is │d'information │ilustrativi │met │norizada no │teissa on │o- │
 │ │ │conţinută │macion │produkter │mit weiteren │ │contained în │detaillee │contengono una │nadere │folheto do │lisa- │schyrerna │
 │ │ │în brosura │deta- │indeholder │Gerateanga │ │product brochures│figure dans la │scheda │gege- │produto │tietoja │innehaller │
 │ │ │de produs │liada en │yderligere │ben │ │ │brochure │particolareggiata │vens is │ │ │ytterligare │
 │ │ │ │los │oplysninger │ist în den │ │ │ │ │opge- │ │ │information │
 │ │ │ │folletos │ │Prospekten │ │ │ │ │nomen în de │ │ │ │
 │ │ │ │del │ │enthalten │ │ │ │ │brochures │ │ │ │
 │ │ │ │producto │ │ │ │ │ │ │over │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │het │ │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │apparaat │ │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │(x) │ │Standard │Norma │Standard: │Norm │ │Norm EN 814 │Norme EN 814 │Norma EN 814 │Norm EN 814 │Norma EN 814 │Standardi │Standard 814 │
 │ │ │SREN 814 │EN 814 │EN 814 │EN 814 │ │ │ │ │ │ │EN 814 │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │(x) │ │Aparat de │Acondicio - │Koleanlaeg │Raumklima- │ │Air-conditioner │Climatiseur │Condizionatore │Aircondition er │Aparelho de ar │Ilmastointilait │Ilmastointil │
 │ │ │climatizare │nadorde de aire│ │gerat │ │ │ │d'aria │ │condicionado │e │aite │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │(x) │ │Directiva │Directiva │Direktiv │Richtlinie │ │Energy label │Directive relative │Direttiva │Richtljn │Directiva │Energiamer- │Direktiv │
 │ │ │31/2002/CE │2002/31/CE │2002/31/EF om │Energie- │ │Directive │a l'etiquetage │2002/31/CE │2002/31/EG │2002/31/CE │kintadirektiivi │2002/31/EG om │
 │ │ │Etichetarea │sobre │energi- │etikettierung│ │2002/31/EC │energetique │Etichettatura │(Energie- │relativă a │2002/31/EY │energimar │
 │ │ │energetica a │etiquetado │maerkning │2002/31/EG │ │ │2002/31/CE │energetica │etiket-tering) │etiquetagem │ │kning │
 │ │ │aparatelor de │energetico │ │ │ │ │ │ │ │energetica │ │ │
 │ │ │climatizare de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │uz casnic │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────┼──────────────────┼───────────────┼───────────────┼─────────────┼────┼─────────────────┼───────────────────┼──────────────────┼────────────────┼────────────────┼────────────────┼───────────────┤
 │ │11 │Clasa de eficienta│Clase de │Relativt │Energieeffi- │ │Heating mode │Classe d'efficacite│ Classe di │Verwarming │Classe de │Lammitys- │Energieffe │
 │ │ │energetica în │eficiencia │energiforbrug │zienzklasse │ │energy effi- │energetique en mode│ efficienza │s- │eficiencia │toiminnon │ktivi- │
 │ │ │regim de încălzire│energetica │til opvarmning │der │ │ciency class │chauffage │ energetica in │stand │energetica │energiatehok │tetsklass │
 │ │ │ │modo │ │Heizfunktion │ │ │ │ modalita │energie- │no modo de │- │for uppvarmni │
 │ │ │ │calefaccion │ │ │ │ │ │ riscaldamento │efficientie- │aquecimento │kuusluokka │ngs-laget │
 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │klasse │ │ │ │
 └─────┴─────┴──────────────────┴───────────────┴───────────────┴─────────────┴────┴─────────────────┴───────────────────┴──────────────────┴────────────────┴────────────────┴────────────────┴───────────────┘


    NOTA (CTCE)
    ----------
    *) EL - text în limba greaca.

                                    -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016